Brommertheorieboek Deel 1.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Brommertheorieboek Deel 1. www.citta-forum.nl"

Transcriptie

1 Brommertheorieboek Deel 1 Help ons We staan altijd open voor verbeteringen en aanvullingen! Mis je iets in dit boek, is iets niet duidelijk of heb je op je theorie-examen vragen gehad waarvan je de uitleg in dit boek niet terug kon vinden, laat het ons dan weten. Wij willen jullie graag de juiste informatie geven. Bronnen : Verkeer en Waterstaat RVV Reglement verkeerstekens en verkeersregels WVW Wegenverkeerswet Inhoud : In deze uitgave staan de verkeersregels en daaruit voortvloeiende aanbevelingen zorgvuldig verwerkt. Aan de samenstelling van deze uitgave is veel zorg besteed. Desondanks kan er een onvolkomenheid zijn ontstaan. Rijlestheorie.nl is hiervoor niet aansprakelijk. Wel staan wij open voor nuttige aanvullingen. Je kunt deze mailen via onze contactoptie op de website. Copyright : Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Controle : Gekopieerde teksten vanaf de website zijn in een aantal gevallen te achterhalen. Bestanden die aangeboden worden door Rijlestheorie.nl mogen door niemand zomaar vrijgegeven worden. Soms kunnen we achterhalen als er bestanden van Rijlestheorie.nl via mail verspreid zijn. Ga hier dus zorgvuldig mee om. Het kost ons veel werk en tijd om deze site bij te houden en te actualiseren. Heb je bestanden van Rijlestheorie.nl gedownload en ken je iemand die ze ook wil hebben? Verwijs diegene dan naar de Rijlestheorie.nl website, waar deze bestanden zonder problemen legaal te downloaden zijn. Alvast bedankt.

2 INHOUD: Brommertheorieboek Deel 1 1. Begripsbepalingen 2. Uitrusting van brommer en bestuurder 3. Verzekering 4. Beheersing van je brommer 5. Algemene regels voor de brommer 6. Verkeersborden, verkeerstekens en aanwijzingen Bonus: Aanvullingen van kandidaten Brommertheorieboek Deel 2 7. Verkeerslichten 8. Het gebruik van de rijbaan 9. De snelheid 10. Inritten, uitritten en erven 11. Gedrag op kruispunten 12. Voorrang Bonus: Aanvullingen van kandidaten Brommertheorieboek Deel Linksaf en rechtsaf 14. Inhalen en voorbijgaan 15. Stilstaan en parkeren 16. Verlichting 17. Overwegen, bruggen en tunnels 18. Maatregelen bij een ongeval Bonus: Aanvullingen van kandidaten Brommertheorieboek Deel Alcohol en drugs 20. Overzicht van alle verkeersborden Bonus: Aanvullingen van kandidaten

3 1. Begripsbepalingen Om het verkeer in goede banen te leiden en verkeersongelukken te voorkomen zijn er verkeersregels ontwikkeld. Deze regels staan in het RVV, waar in staat wat je verplicht moet doen, wat je niet mag doen en regels die je alleen adviseren om iets te doen. Om deze regels goed te begrijpen en toe te passen, moet je eerst de begripsbepalingen kennen. verkeer Dit zijn alle weggebruikers, iedereen die zich op de openbare weg bevindt. weggebruikers Iedereen die deelneemt aan het verkeer: voetgangers, fietsers, brommers, bestuurders van brommobielen, bestuurders van invalidenvoertuigen, bestuurders van motorvoertuigen of van een tram, ruiters geleiders van rij- of trekdieren of vee en bestuurders van een bespannen of niet bespannen wagen. voetgangers Iedereen die te voet deelneemt aan het verkeer, of een voertuig aan de hand meeneemt (fiets, brommer, motorfiets, winkelwagen, kinderwagen). bestuurders Dat zijn álle weggebruikers, behalve voetgangers. bestuurders van motorvoertuigen Iedereen die motorvoertuig bestuurt, die elke vorm van rijles geeft of een examen afneemt. motorvoertuigen Alle gemotoriseerde voertuigen, behalve bromfietsen, invalidenvoertuigen en alles wat op rails wordt voortbewogen. Trams en treinen zijn dus geen motorvoertuigen. Voertuigen Fietsen, brom- snorfietsen, invalidenvoertuigen, motorvoertuigen, trams en wagens. voorrangsvoertuig Voertuigen die voorzien van blauwe zwaai of knipperlichten met twee of drietonige hoorn. Dit zijn vaak politie- of brandweer- of ambulanceauto s.

4 Bromfiets Voertuig op twee of drie wielen die gemaakt is voor een snelheid van maximaal 45 km/u. De brommer heeft een verbrandingmotor met een maximale cilinderinhoud van 50 cc (of met een elektromotor). Een brommer moet zijn voorzien van een geel plaatje op het voorspatbord. Een brommobiel met een gesloten carrosserie valt ook onder het begrip van brommer. Een dergelijk voertuig wordt ook wel brommobiel genoemd, zo n klein autootje met een 45 km/h sticker achterop! brommobiel Een brommer op meer dan twee wielen, die voorzien is van een gesloten carrosserie. Aan de achterzijde van het voertuig moet een rond bord met rode rand bevestigd zijn met het getal 45. De brommobiel heeft geen gele platen of vlakken. De brommobiel mag maximaal 45 km/u rijden. snorfiets Bromfiets die niet sneller kan rijden dan 25 km/u. De snorfiets moet zijn voorzien van een of twee oranje platen of vlakken op het voorspatbord. motorfiets Motorvoertuig op twee wielen, met of zonder zespan of aanhangwagen. aanhangwagen Voertuig dat door een ander voertuig wordt voorbewogen. Karretjes achter fietsen en brommeren worden ook als aanhangwagen gezien. invalidenvoertuig Voertuig dat er voor bestemd is om een invalide te vervoeren. Met of zonder motor. Het voertuig mag maximaal 1.10 meter zijn en maximaal 45 km/u kunnen rijden. militaire colonne Een aantal zich dicht achter elkaar bevindende militaire voertuigen. Of motorvoertuigen in dienst van een rampenbestrijdingsorganisatie die herkenningstekens voor militaire colonnes voeren. Een militaire colonne is pas een militaire colonne als ze aan het volgende voldoen: - Het eerste voertuig voert : 2 blauwe vlaggen. - Alle volgende voertuigen : 1 blauwe vlag aan de rechterzijde. - Laatste voertuig : 1 groene vlag aan de rechterzijde. - Alle voertuigen (behalve de laatste) : rechterkoplamp blauw licht. - Laatste voertuig : rechterkoplamp groen licht. - Alle voertuigen : linkerkoplamp wit licht.

5 lijnbus Autobus ingericht voor het openbaar vervoer. wegen Alle voor het openbare verkeer openstaande wegen of paden. Paden, duikers, liggende bruggen en de zeekanten maken ook deel uit van de wegen. De weg loopt van voortuin tot voortuin. rijbaan Elk voor rijdende voertuigen bestemd weggedeelte, behalve fietspaden. verdrijvingvlak Een gedeelte van de rijbaan gemarkeerd door schuine strepen. Dit gedeelte van de rijbaan is verboden gebied voor bestuurders. busbaan en busstrook Een rijbaan of rijstrook waar alleen lijnbussen gebruik van mogen maken en waar het woord BUS op is aangebracht. Taxi's met een bepaalde vergunning mogen deze busbanen en busstroken ook gebruiken. fietsstrook Een gedeelte van de rijbaan, waarop een afbeelding van een fiets is afgebeeld. Afgeschermd door een onderbroken of doorgetrokken streep. haaientanden Voorrangsdriehoeken die met verf op het wegdek zijn aangebracht. Je hebt ze uiteraard ook in bordvorm. geslotenverklaring Een verbod om de betrokken weg in te gaan, in te rijden, of om te gebruiken om te parkeren. parkeren Het laten stilstaan van een voertuig. Uitgezonderd: Het in of uit laten stappen van passagiers en het laden en lossen van goederen. voorrang verlenen De betrokken bestuurder(s) in staat stellen ongehinderd zijn weg te vervolgen.

6 dag De periode tussen zonsopkomst en zonsondergang. nacht De periode tussen zonsondergang en zonsopkomst. 2. Uitrusting van brommer en bestuurder Wat zijn kledingvoorschriften en waar moet je brommer aan voldoen, dit vind je allemaal terug in dit hoofdstuk, veel succes! kleding Op kleding moet je eigenlijk nooit bezuinigen. Het kan je ontzettend veel ellende besparen. Het minste wat je kan overkomen is dat je ziek wordt omdat een simpel T-shirt je geen bescherming biedt. Dan hebben we het er nog niet eens over wat er gebeurt als je ten val komt met dat simpele T-shirt, hoe lekker het ook is om in de zomer zo te gaan rijden. Kort gezegd, draag kleding die je beschermd tegen wind, regen en kou maar ook zéker tegen een valpartij. Let er ook op dat je kleding koopt die opvalt. Felle kleuren zijn erg aan te raden. Verkeersdeelnemers die geluidsloos zijn, bijv. fietsers en voetgangers horen het geluid van je brommer en weten dus dat je eraan komt. Motorvoertuigen horen je niet omdat ze zelf geluid produceren. Hier is dus een opvallende jas dé uitkomst. Zorg voor handschoenen die goed passen en stevige schoenen of laarzen. Ik geef zelf motorrijles en ben door mijn eigen stommigheid een keer ten val gekomen, met slechts 30 km/h. Ik had gelukkig goede kleding aan waardoor ik nu geen lelijke littekens heb. Wel heb ik met die val mijn sleutelbeen gebroken. Dus wees wijs, koop goede en opvallende kleding! Passagiers Kinderen beneden de acht jaar mogen alleen achterop een bromfiets / snorfiets / fiets als er een veilige zitplaats is met voldoende steun voor rug, handen en voeten. Alleen het vasthouden van een bagagedrager is niet voldoende. Voor personen boven de acht jaar geldt niet dat zij voldoende steun voor rug, handen en voeten moeten hebben. Wel moeten zij altijd een goed passende helm dragen. Op een bromfiets geldt de helmplicht voor bestuurder en passagier, op een fiets en snorfiets geldt geen helmplicht. brommerhelm Je bent als bestuurder én passagier verplicht een goed passende en goedgekeurde helm te dragen. De helm moet te allen tijde gemakkelijk af te doen zijn en mag niet onnodig knellen. Een integraal helm is een aanrader omdat hij veilig is en hij is altijd makkelijk af te doen. eisen van een brommerhelm Je helm moet een keurmerk hebben. Deze vind je aan de binnenkant van je helm en is meestal in de voering van je helm genaaid. Het is een meestal een oranje of wit label met een omcirkelde E mét een cijfer. Bij het aanschaffen van een goede helm moet je op de volgende dingen letten.

7 - Een mooie helm is leuk, maar neem er een die goed past, kies dus de goede maat. - Als je je hoofd naar achter buigt, mag de helm je nek of rug niet raken. - De toot moet tot je wenkbrauwen door lopen. - Met een gesloten kinband mag er een opening van maximaal 2 cm zijn. Dat wil zeggen dat je de helm nauwelijks op en neer kan schuiven. Maak de kinband altijd op de enige juiste manier vast, zodat anderen hem onmiddellijk kunnen openen. Na een ongeval is het bijna altijd noodzakelijk om een nieuwe helm te kopen. Als de helm (onzichtbare) schade heeft opgelopen of je twijfelt, raadpleeg dan de leverancier. reinigen vizier helm Het beste kun je het vizier van je helm schoonmaken met water. Gebruik lauw water om de vliegjes er goed af te krijgen. Gebruik geen reinigingsmiddelen! Maak je vizier droog met een zeem, hierdoor heb je minder kans op krassen. voertuigeisen In het voertuigreglement staan een aantal eisen waaraan je brommer of scooter moet voldoen. Deze eisen gelden ook voor snorfietsen tenzij anders vermeld. gele of oranje plaat Een brommer moet zijn voorzien van een gele plaat op het spatbord van het voorwiel. Snorfietsen moeten een oranje plaat hebben. het kenteken Vóór 1 november 2006 moet je voor jouw bromfiets een eigen kenteken regelen. Op kun je lezen hoe het precies werkt. afmetingen Een brommer mag inclusief lading niet breder zijn dan 1 meter. goedkeuringsmerk Op een brommer moet een identificatienummer en een goedkeuringsnummer of goedkeuringsmerk aanwezig zijn. Deze nummers moeten altijd goed leesbaar zijn. eisen van de remmen Zorg dat je regelmatig de werking van je remmen controleert. De hand- en voetrem moeten onafhankelijk van elkaar werken. De remmen moeten al langzaam beginnen te werken zodra je lichtelijk in de hendel knijpt of het pedaal indrukt. Als je de rem geheel in kunt knijpen staan je remmen verkeerd afgesteld of is er iets technisch niet in orde. soorten remmen -Schijfrem: Dit is een schijf die vastzit aan het voorwiel. Door de schijf langzaam te klemmen tussen de remblokjes vertraag je het voertuig. -Trommelrem: Dit is een trommel in de naaf van je wiel. Door te remmen druk je van binnenuit de remblokken tegen de binnenkant van de remtrommel.

8 voordelen van een schijfrem -slijtage van de remblokjes is goed te zien dankzij een rood indicatie streepje. -het remvermogen is altijd goed te doseren. nadelen van een schijfrem -op het moment dat remschijven nat worden is de remvertraging in het begin minder. Is het water eenmaal weg, dan remt hij weer optimaal. voordelen van een trommelrem -goed overzicht op slijtage, doordat je rem regelmatig moet bijstellen -optimale remcapaciteit bij droog én nat weer. nadelen van een trommelrem -het remvermogen is lastig te doseren bij toenemende slijtage -het remvermogen is weg wanneer er water in komt. -reageert met vochtig weer behoorlijk schokkerig omdat de remvoering klam is. de banden Voor brommerbanden is er geen minimale profieldiepte. Echter moet er over de hele omtrek en breedte profiel op zitten. Wat erg belangrijk is voor waterafvoer, grip, slijtage en brandstofverbruik dat je regelmatig je bandenspanning controleert. spullen vervoeren Wanneer je iets wilt vervoeren op de brommer, zorg dan dat er goede snelbinders of zijtassen aanwezig zijn. Als het niet te groot is kun je ook een rugzak nemen. Hoe zwaarder je je brommer laadt, hoe langer de remweg en hoe hoger het verbruik. geluidsoverlast Je maakt standaard al een hoop geluid, geef niet onnodig gas, dit veroorzaakt alleen maar meer geluid en je verspilt onnodig brandstof. Zorg dat de uitlaat van je brommer in goede conditie is. Schakel de motor uit op het moment dat je afstapt. Een brommer mag maximaal aan geluid 97 decibel produceren. maximale snelheid en vermogen -brommers: vermogen maximaal 0,44 kw. Snelheid maximaal 45 km/h. -snorfiets: vermogen maximaal 0,15 kw. Snelheid maximaal 25 km/h.

9 controle voordat je gaat rijden Voordat je deel gaat nemen aan het verkeer moet je eigenlijk de volgende punten even controleren: -of je spiegels goed staan -of je voldoende brandstof hebt -de verlichting -de werking van de remmen -de spanning van de banden de uitlaat De uitlaat moet over de gehele lengte gasdicht zijn. Er mogen wel wat afwateringgaatjes aanwezig zijn. voetsteunen of trappers Je brommer moet deugdelijke voetsteunen of trappers hebben voor de bestuurder. verlichting van je brommer verplichte verlichting: -een of twee rode achterlichten -een of twee witte of gele dimlichten -een rede rechthoekige reflector. Deze mag in het achterlicht verwerkt zitten. niet verplichte verlichting: -een of twee witte of gele stadslichten -een of twee witte of gele grote lichten -oranje reflectoren aan de zijkanten -witte reflector aan de voorkant -twee oranje richtingaanwijzers aan de voor- of achterkant geluidssignaal De brommer moet voorzien van een werkende bel of claxon met een constante toonhoogte. stuurinrichting De voorvork moet kunnen draaien zonder teveel tegendruk. De hoofdlagering mag geen zichtbare speling hebben. Na een lichte aanrijding is het verstandig je voorvork en wiel te laten controleren bij een erkende reparateur.

10 brandstoftank De tank moet afgesloten zijn met een passende dop, verder mag het hele brandstofsysteem geen lekkages vertonen. Houd roestplekjes ook goed in de gaten! onderhoud van de brommer Lees het instructieboekje van je brommer goed door. Houd je aan het aan het voorgeschreven onderhoudschema. Dit komt de levensduur van je brommer ten goede. 3. Verzekering Het verzekeren is een belangrijk onderdeel, lees er alles over in deze les. W. A. verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) Deze vorm van verzekering is verplicht. Als je een aanrijding krijgt en jij hebt geen schade of letsel dan betaalt de verzekering de schade die je toegebracht hebt aan de tegenpartij. Deze verzekering betaalt dus niet eventuele schade aan je eigen brommer. all-risk of casco verzekering Als je schuldig bent aan een ongeval of zelf schade hebt aan je brommer heb je niks aan je W.A. verzekering. De schade aan je eigen brommer kun je verzekeren door all-risk of casco verzekering. Als jij geen schuld hebt, maar wel schade, dan betaalt de W.A. verzekering van de tegenpartij uit. diefstal van je brommer Als je je brommer wilt verzekeren tegen diefstal moet je meer premie betalen. Neem zelf ook matregelen om de kans op diefstal te verminderen. Koop een goed slot en parkeer je brommer het liefst in een bewaakte stalling. Bekijk de polisvoorwaarden van je verzekering goed, hiermee voorkom je dat de verzekering niet uitbetaald omdat je zelf geen voorzorgsmaatregelen hebt getroffen. verzekeringsbewijs en nummerplaat Bij politiecontrole moet je het verzekeringsbewijs kunnen laten zien, neem daarom altijd je originele verzekeringsbewijs mee. Van je verzekeringsmaatschappij krijg je ook een nummerplaatje. Deze moet op het achterspatbord gemonteerd worden. Het nummer op het plaatje is gekoppeld aan je brommer. Dus wanneer jij je brommer uitleent aan iemand en die raakt betrokken bij een ongeval buiten zijn schuld, dan wordt alle schade vergoed. verzekering bij alcohol- of drugsgebruik Als je betrokken bent bij een verkeersongeluk terwijl je onder invloed bent van alcohol of drugs, zal de verzekering de opgelopen schade niet betalen en zelfs proberen de schade op jou te verhalen.

11 4. Beheersing van je brommer Je moet de brommer te allen tijde onder controle hebben. Jij rijdt brommer, de brommer niet met jou. Leer in deze les hoe je dit het beste de controle kunt krijgen en houden. zithouding Een goede zithouding is erg belangrijk, je loopt de minste kans op lichamelijk letsel en je wordt veel minder snel moe. De beste zithouding hangt af van het soort brommer. Op een scooter zit je meer rechtop dan bij een sportievere brommer. Hier zit je meestal wat meer naar achter met de tank tussen je knieën. Het kan zijn dat er wat aan je brommer versteld moet worden, zoals je zadel. Laat je hierover goed adviseren. remmen met je brommer Een brommer (en ook een motor) zijn uitgerust met 2 soorten remmen; een voorrem en een achterrem. Deze remmen zijn verschillend in gebruik. Goed gebruik van de voorrem is erg belangrijk. Als je met je voorrem remt, begin dan zachtjes en knijp steeds verder door, knijp de rem nooit plotseling hárd en ineens in, rustig aanleggen en dán pas doorremmen. Dit voorkomt dat je wiel blokkeert en je over de kop slaat of onderuit glijdt. Als je de voorrem en achterrem samen wilt gebruiken, rem dan met 80% voor en 20% achter. Pas op met remmen in een bocht. remmen met beide remmen Dit is de snelste manier om tot stilstand te komen. Zorg wel dat de wielen niet blokkeren. Oefen hiermee om het goed en veilig onder controle te krijgen. Als je plotseling moet uitwijken voorkom dan dat je stuurt en remt tegelijk. Met de brommer is het zo, waar je naar kijkt ga je naartoe, probeer dus voorbij het object wat gevaar levert te kijken. Let met remmen altijd op het soort wegdek en of het nat of nieuw is, al deze wegeigenschappen kunnen het remmen lastiger maken. remmen met alleen de achterrem Als je je achterrem hard en ineens intrapt blokkeert het achterwiel. Dit is geen veilige remtechniek, omdat de brommer in onbalans komt. aquaplaning (spreek uit als : aqua-pleening) Aquaplaning komt voor als je op zeer nat asfalt wegen hard rijdt. Het profiel van je banden kan de hoeveelheid water niet afvoeren waardoor er een kleine boeggolf voor je voorwiel ontstaat. Je brommer kan hierdoor onbestuurbaar zijn. Ga niet sturen of remmen als je voelt dat dit het geval is, laat je gas los en het zal vanzelf verdwijnen. Onthoud dit dan want dit geld voor bijna alle voertuigen. Voornamelijk voor auto s, motorfietsen en bromfietsen. Vrachtauto s hebben hier geen last van omdat deze zo zwaar zijn dat ze zichzelf erg stevig op het wegdek drukken. Aquaplaning, levensgevaarlijk! verkeersovertredingen Als je een keer te hard rijdt, of je parkeert waar het niet mag, of je gaat een keer over de doorgetrokken streep heen, dan krijg je een geldboete. Op alle verkeersovertredingen staat in ieder geval een geldboete. Doorrijden na een ongeval of dood door schuld is een misdrijf en wordt met veel hardere maatregelen bestraft.

12 5. Algemene regels voor de brommer Een hoop regels, maar niet voor niets. Er gebeuren helaas teveel ongelukken omdat mensen deze regels niet naleven. Ze zijn er niet voor niets. Lees het in dit hoofdstuk. Het is verboden om met een brommer: -een fiets(er) te duwen of te trekken. -onnodig geluid te maken. -je dusdanig gedragen dat je andere weggebruikers hindert of in gevaar brengt. -continu naast een fiets of andere brommer rijden. (behalve bij het inhalen) -met losse handen rijden, houd minstens één hand aan het stuur. -een hond of ander dier ernaast mee te laten lopen. de brommer en het milieu De uitlaatgassen van brommers zijn niet goed voor het milieu. Ook het zuur in de accu s is slecht, geef deze daarom af bij een verzamelpunt voor chemisch afval. Wil je met de brommer de weg op, start hem dan pas als je direct weg kunt rijden, rijd in het begin met een koude motor rustig. Een katalysator zorgt voor schonere uitlaatgassen. besturen onder invloed van stoffen die de rijvaardigheid verminderen We hebben het hier over drugs, alcohol en sommige medicijnen. Er vallen veel verkeersdoden die gebruik maken van een van deze stoffen. Alcohol verminderd je reactietijd en je wordt overmoedig. Je mag maximaal 0,5 promille alcohol in je bloed hebben, het is natuurlijk beter om gewoon niet te drinken als je nog moet rijden; dit geldt voor iedereen die nog deel moet nemen aan het verkeer. Op de verpakking van medicijnen staat meestal of het de rijvaardigheid beïnvloed. Een rode sticker betekent : de rijvaardigheid wordt beïnvloed, een gele sticker betekent dat het de rijvaardigheid kan beïnvloeden, je mag dan wel rijden; maar pas altijd op met het gebruik van deze medicijnen! verplichte papieren Je bent verplicht documenten zoals je brommercertificaat, rijbewijs of verzekeringsbewijs bij je te hebben als je gaat rijden. Kopieën van deze documenten zijn ongeldig. gehandicapten en blinden Bestuurders moeten personen die zich moeilijk voorbewegen en blinden met blindenstok voor laten gaan. Iemand in een rolstoel valt niet onder personen die zich moeilijk voortbewegen. de inrichting van het stuur Deelnemen aan het verkeer is niet toegestaan als het stuurmechanisme van je brommer door wat dan ook wordt gehinderd waardoor het sturen wordt belemmerd.

13 6. Verkeersborden, verkeerstekens en aanwijzingen Verkeersregels zijn onderverdeeld in: aanwijzingen, verkeerstekens en verkeersregels. De volgorde van deze opvolging is: 1 aanwijzingen 2 verkeerstekens 3 verkeersregels Allereerst gaan de aanwijzingen van politie, verkeersbrigadiers, begeleiders van railvoertuigen en marechaussee. Zijn deze personen er niet, dan gelden de verkeerstekens zoals borden en markeringen op het wegdek of verkeerslichten. Ontbreken ook deze tekens, dan gelden de regels. Bijvoorbeeld, op een gelijkwaardig kruispunt verlenen bestuurders voorrang aan voor hen van rechts komende bestuurders. Personen die bevoegd zijn om verkeersaanwijzingen te geven: 1 verkeersbrigadiers, personen die bijvoorbeeld kinderen bij scholen helpen met oversteken. 2 - begeleider van een railvoertuig. Bij onbewaakte spooroverwegen. 3 - politie, marechaussee en douane. Verkeerstekens zijn tekens en markeringen op het wegdek of borden. Deze tekens houden een gebod of een verbod in. Ook adviesborden vallen hieronder. onderborden (zie afbeelding) Onderborden zijn borden die onder verkeersborden hangen. Deze kunnen aangeven voor wie het betreffende bord geldt of juist niet geldt. De symbolen op de onderborden hebben exact dezelfde betekenis als de symbolen uit het verkeersbordenregister. Als er een symbool van een vrachtauto op het bord staat is het juist alleen van toepassing op vrachtauto's tenzij er het woord "uitgezonderd" bij staat. In dat geval is het juist niet voor vrachtauto's neergezet. Op de afbeelding: een eenrichtingsweg behalve voor tractoren. werkingsgebieden De meeste verkeersborden gelden voor de gehele breedte van de weg waar ze zijn geplaatst Uitgezonderd zijn parkeerborden; deze gelden alleen aan die zijde van de weg waar ze staan! Wel kan onder deze borden een onderbord hangen waar op staat dat ze bijvoorbeeld gelden voor een bepaald gebied of dat je alleen mag parkeren op bepaalde tijden. Er zijn ook zone borden. Deze gelden voor een geheel gebied, totdat je het bord einde zone tegenkomt. Dus in een parkeerverbod zone mag je links en rechts niet parkeren. Behalve op de daarvoor bestemde plaatsen.

14 doorgetrokken streep Er zijn een aantal regels voor de doorgetrokken streep: 1 - Je mag niet over een doorgetrokken streep rijden. Je mag je dus ook niet links van de doorgetrokken streep bevinden (dit mag alleen als de doorgetrokken streep zich bevindt tussen rijstroken met verkeer in twee richtingen.) 2 - Je mag niet rechts of links over een doorgetrokken streep, als de doorgetrokken streep tussen rijstroken ligt voor verkeer wat in dezelfde richting rijdt. 3 Je mag altijd over een onderbroken streep, óók als direct daarnaast (op de andere weghelft) een doorgetrokken streep ligt. Het verkeer uit tegengestelde richting mag dit dus niet. VOP (Voetgangers Oversteek Plaats) ook wel zebrapad genoemd Voetgangers en bestuurders van een invalidenvoertuig die willen oversteken op een zebrapad, of aangeven dat ze dit van plan zijn, moet je altijd voor laten gaan. Personen die staan te wachten zijn dus van plan over te steken, stoppen dus. verdrijvingsvlakken Je mag je als bestuurder niet op verdrijvingsvlakken bevinden. Verdrijvingsvlakken kan je herkennen aan delen van de rijbaan waarop schuine strepen zijn aangebracht. In de meeste gevallen liggen verdrijvingsvlakken er om het aantal rijstroken te verminderen. busbanen en busstroken Busbanen en busstroken mogen alleen bereden worden door bestuurders van lijnbussen. Soms mogen hier ook taxi's op rijden als ze hiervoor een ontheffing hebben. Het verschil tussen deze twee is: Busbaan is een rijbaan die direct zonder afscheiding naast de rijbaan van het overige verkeer ligt. Een busstrook is een afgescheiden gedeelte van de rijbaan, bestemd voor de bus. stopstreep Als er een stopstreep op het wegdek is aangebracht, ben je verplicht je voertuig geheel tot stilstand te brengen voordat je doorrijdt. De betekenis is verder precies hetzelfde als het bord haaientand, voetgangers hebben hier dus geen voorrang. voorsorteerstrook Voorsorteerstroken zijn vakken of banen die je moet gebruiken als je een bepaalde richting op wilt. Probeer de strook op te rijden op het moment dat hij begint. Je mag van rijstrook wisselen zolang er een blokmarkering tussen beide stroken ligt. Ligt er een dubbele of enkele doorgetrokken streep dan mag je niet meer van rijstrook wisselen.

15 haaientanden Als je een kruising of splitsing nadert met haaientanden op jouw weggedeelte (de haaientanden met de punt naar jou gericht) betekent dat je alle bestuurders op de kruisende weg voorrang moet verlenen. Haaientanden kunnen op de weg geschilderd zijn of aangeduid zijn met bord B6. Ze hoeven niet beide geplaatst te zijn om de werking te laten gelden. Alleen een bord of alleen de afbeelding op de weg is voldoende. Buiten borden en aanwijzingen zijn er de standaard verkeersregels. Deze gaan in werking op het moment dat de aanwijzingen en borden of markeringen op het wegdenk ontbreken. Bermpaaltjes Onthoud dat rode bermpaaltjes rechts staan en de witte bermpaaltjes links. Waar mogen fietsers, snorfietsers en bromfietsers nou wel of niet rijden De bromfietser mag niet een fietsstrook met doorgetrokken streep berijden. De bromfietser mag de fietsstrook met onderbroken streep wél gebruiken om voor te sorteren. De snorfietser moet een fietsstrook met doorgetrokken streep berijden want die volgt de regels van de fietser. Het (tijdelijk) volgen van de fietsstrook met onderbroken streep mag ook als de bromfietser wil voorsorteren om rechtsaf te slaan. Hij mag hierbij het verkeer op de fietsstrook echter niet hinderen. Bovenstaande manoeuvres zijn niet toegestaan voor de bromfiets als het gaat om een fietsstrook met een doorgetrokken streep. Fiets: moet het verplichte fietspad volgen Snorfiets: moet het verplichte fietspad volgen Bromfiets: mag hier niet rijden Verplicht fietspad Fietsers, snorfietsers en bromfietsers moeten het verplichte fiets- / bromfietspad volgen. Verplicht fietsbromfietspad

16 Snorfietsers mogen een onverplicht fietspad alleen gebruiken met uitgeschakelde motor of als ze het voertuig aan de hand meevoeren. Onverplicht fietspad Aanvullingen door kandidaten (handig en zéér belangrijk!) Dit deel hoort standaard bij het brommer theorieboek deel 1,2,3 en 4. Help mee dit theorieboek completer te maken. Heb je tips, ideeën of aanvullingen, laat het ons dan weten. Stuur een naar er even duidelijk bij dat het om een aanvulling voor de brommerexamens gaat. Bedankt! Strepen op het wegdek Op bijna iedere weg zijn er op het midden strepen aangebracht om de weg duidelijk te verdelen in rijstroken. Je kunt aan deze lijnen een aantal dingen zien. Binnen de bebouwde kom liggen de verhoudingen van strepen en tussenruimtes anders dan buiten de bebouwde kom. Altijd geldt, hoe meer verf er op het midden van de weg aangebracht is, hoe gevaarlijker de situatie is! Bij wegwerkzaamheden zitten er soms ook gele strepen op de weg, dat zijn de strepen die op dat moment gelden, en niet meer de witte! Hier zie je een waarschuwingsstreep omdat er meer streep dan tussenruimte staat. Ook vind je deze streep binnen de bebouwde kom omdat we 3 meter streep hebben en 1 meter tussenruimte. Hier zie je een normale streep omdat er meer tussenruimte dan streep staat. Ook vind je deze streep binnen de bebouwde kom omdat we 1 meter streep hebben en 3 meter tussenruimte. Hier zie je een waarschuwingsstreep omdat er meer streep dan tussenruimte staat. Ook vind je deze streep buiten de bebouwde kom omdat we 9 meter streep hebben en 3 meter tussenruimte. Hier zie je een normale streep omdat er meer tussenruimte dan streep staat. Ook vind je deze streep buiten de bebouwde kom omdat we 3 meter streep hebben en 9 meter tussenruimte.

17 Bromfietscertificaat Het certificaat wat je moet halen om brommer te mogen rijden is onbeperkt geldig. verkeersovertreding Als je een keer te hard rijdt, of je parkeert waar het niet mag, of je gaat een keer over de doorgetrokken streep heen, dan krijg je een geldboete. Op alle verkeersovertredingen staat in ieder geval een geldboete. Doorrijden na een ongeval of dood door schuld is een misdrijf en wordt met veel hardere maatregelen bestraft. snelheidstabel Hier kun je eenvoudig zien voor welke voertuigen welke snelheid geldt. Afmetingen inclusief lading, passagier en bagage van een brom- en snorfiets: -niet hoger zijn dan 2.5 meter -niet breder zijn dan 1 meter -niet langer zijn dan 4 meter Dit is het einde van het brommertheorieboek deel 1, hopelijk heb je wat gehad aan de informatie. Je kunt ons helpen door je aanvullingen en tips in te sturen. Stuur je naar info@rijlestheorie.nl en vermeld de categorie en omschrijving er duidelijk bij. Bedankt!

VERKEER VERKEERSDEELNEMERS WEGGEBRUIKERS

VERKEER VERKEERSDEELNEMERS WEGGEBRUIKERS 1 VERKEER VERKEERSDEELNEMERS WEGGEBRUIKERS VOETGANGERS BESTUURDERS IEDEREEN DIE LOOPT; ZONDER VOERTUIG MET BEHULP VAN EEN VOORWERP( ROLSCHAATSEN, STEP. ED) MET EEN VOERTUIG AAN DE HAND ( FIETS, BROMFIETS,

Nadere informatie

al. voertuigen: fietsen, bromfietsen, GEHANDICAPTENVOERTUIGen, motorvoertuigen, trams en wagens;

al. voertuigen: fietsen, bromfietsen, GEHANDICAPTENVOERTUIGen, motorvoertuigen, trams en wagens; Artikel 1 In dit besluit en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: r. GEHANDICAPTENVOERTUIG: voertuig dat is ingericht voor het vervoer van een gehandicapte, niet breder is dan 1,10 meter

Nadere informatie

10. 11. 12. 13. 14. 15. 18.

10. 11. 12. 13. 14. 15. 18. 1. Op de fietspad en fietsstrook mogen alleen fietsers en snorfietsers rijden. 2. Alarmnummer is 112. 3. Rijbewijs is 10 jaar geldig. 4. Alle betrokkenen bij een aanrijding moeten blijven wachten. (Plaats

Nadere informatie

Brommertheorieboek Deel 4

Brommertheorieboek Deel 4 Brommertheorieboek Deel 4 Help ons We staan altijd open voor verbeteringen en aanvullingen! Mis je iets in dit boek, is iets niet duidelijk of heb je op je theorie-examen vragen gehad waarvan je de uitleg

Nadere informatie

Brommertheorieboek Deel 2

Brommertheorieboek Deel 2 Brommertheorieboek Deel 2 Help ons We staan altijd open voor verbeteringen en aanvullingen! Mis je iets in dit boek, is iets niet duidelijk of heb je op je theorie-examen vragen gehad waarvan je de uitleg

Nadere informatie

Brommertheorieboek Deel 3

Brommertheorieboek Deel 3 Brommertheorieboek Deel 3 Help ons We staan altijd open voor verbeteringen en aanvullingen! Mis je iets in dit boek, is iets niet duidelijk of heb je op je theorie-examen vragen gehad waarvan je de uitleg

Nadere informatie

Theorieboek. rijbewijs A

Theorieboek. rijbewijs A Theorieboek rijbewijs A 1. Basiskennis Wegenverkeerswetgeving Doelstelling De belangrijkste wetgeving waarin wij onze verkeersregels vinden zijn de Wegenverkeerswet 1994 en het Reglement Verkeersregels

Nadere informatie

IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN

IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN De Fietsersbond komt op voor de belangen van fietsers in Nederland en zet zich in voor meer en betere mogelijkheden om te fietsen. Dat kan dankzij de steun

Nadere informatie

Vraag 1 U heeft ontzegging van uw rijbevoegdheid u mag dan? A Niet zelf rijden maar wel rijles nemen. B Niet zelf rijden en ook geen rijles nemen

Vraag 1 U heeft ontzegging van uw rijbevoegdheid u mag dan? A Niet zelf rijden maar wel rijles nemen. B Niet zelf rijden en ook geen rijles nemen Vraag 1 U heeft ontzegging van uw rijbevoegdheid u mag dan? A Niet zelf rijden maar wel rijles nemen B Niet zelf rijden en ook geen rijles nemen Vraag 2 Is dit een eenrichtingsweg? A B Vraag 3 U wilt zonder

Nadere informatie

Verkeersborden overzicht

Verkeersborden overzicht Verkeersborden overzicht Een overzicht van de meest voorkomende Nederlandse verkeersborden, bebakeningen en bewegwijzeringen Verkeersleermiddelen EU NL Inhoudsopgave Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens

Nadere informatie

Verkeersborden. voorbeeld blad 1 tm 8

Verkeersborden. voorbeeld blad 1 tm 8 Verkeersborden overzicht Een overzicht van de meest voorkomende Nederlandse verkeersborden, bebakeningen en bewegwijzeringen Verkeersleermiddelen EU NL Inhoudsopgave Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs B

Oefenboek. rijbewijs B Oefenboek rijbewijs B Gevaarherkenning Elk examen/tentamen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het CBR. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. Bij deze vragen wordt

Nadere informatie

Aanvulling. Categorie AM

Aanvulling. Categorie AM rijschoolservice Aanvulling Categorie AM In het boek Theorieboek rijbewijs AM staat bij de borden F19, F20, F21 en F22 niet de juiste tekst. De juiste tekst staat hieronder bij de borden. F19 Rijbaan of

Nadere informatie

Verkeerswetgeving fietsers

Verkeerswetgeving fietsers Verkeerswetgeving (Koninklijk besluit 1 december 1975) INDIVIDUELE FIETSERS of GROEPEN van MINDER DAN 15 FIETSERS Een verplicht fietspad wordt aangegeven met bord G11. Fietsers en snor MOETEN hier gebruik

Nadere informatie

Verkeersborden Nederland voor Onderweg

Verkeersborden Nederland voor Onderweg Verkeersborden Nederland voor Onderweg Voor iedere Nederlandse weggebruiker is het van belang de verkeersregels en de verkeersborden te kennen. Voor velen zal de betekenis -en het vereiste gedrag of handelen-

Nadere informatie

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Wat betekenen al die strepen toch? In Nederland verplaatsen zich dagelijks miljoenen personen lopend, fietsend en rijdend in het verkeer.

Nadere informatie

: Van Voordenpark 1b, 5301KP Zaltbommel

: Van Voordenpark 1b, 5301KP Zaltbommel V erkeersbeslui t Besluit, 6 april 2018 Wij verlenen een ontheffing voor vrijstelling van de Wegenverkeers en de RVV voor voertuigen van Cyclomedia: Activiteit : vrijstelling van de Wegenverkeers en de

Nadere informatie

Moet je voorrang verlenen aan de fietser? Toelichting De fietser is een bestuurder en komt hier van rechts op een gelijkwaardig kruispunt.

Moet je voorrang verlenen aan de fietser? Toelichting De fietser is een bestuurder en komt hier van rechts op een gelijkwaardig kruispunt. TeraKnowledge Nationaal Kampioen Verkeersexamen De Resultaten per afzonderlijke vraag Moet je voorrang verlenen aan de fietser? en het goede antwoord is 1. Ja De fietser is een bestuurder en komt hier

Nadere informatie

Verkeersborden: Groep A - Snelheid

Verkeersborden: Groep A - Snelheid Verkeersborden: Groep A - Snelheid A1 Maximumsnelheid A2 Einde maximumsnelheid A3 Maximumsnelheid op een elektronisch signaleringsbord A4 Adviessnelheid A5 Einde adviessnelheid Verkeersborden: Groep B

Nadere informatie

Einde Autosnelweg. Woonerf

Einde Autosnelweg. Woonerf Autosnelweg min 60 - max 130 km/u Einde Autosnelweg max 80 km/u Autoweg min 50 - max 100 km/u Einde Autoweg min 50 - max 100 km/u Woonerf max 15 km/u - stapvoets Woonerf met snelheidsbeperking Einde woonerf

Nadere informatie

De afdeling Zuidplas (eerder Nieuwerkerk aan den IJssel) is op verzoek van de gemeente geïnstalleerd op 16 oktober 2007

De afdeling Zuidplas (eerder Nieuwerkerk aan den IJssel) is op verzoek van de gemeente geïnstalleerd op 16 oktober 2007 De afdeling Zuidplas (eerder Nieuwerkerk aan den IJssel) is op verzoek van de gemeente geïnstalleerd op 16 oktober 2007 Op onze website www.vvn-zuidplas.nl kunt u zien waarmee we ons zoal mee bezighouden.

Nadere informatie

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom Kijk naar de fietsers. Kleur de nummers van de fietsers die de verkeersregels volgen en op de juiste plaats rijden groen. Kleur de nummers van de fietsers

Nadere informatie

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis Welkom 23/10/2014 Open WiFi netwerk: t Godshuis Filip Van Alboom Test uw kennis van de wegcode Commercieel vantwoordelijke VAB Rijschool A. Ik heb voorrang B. Ik moet voorrang verlenen De bus verlaat de

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs A

Oefenboek. rijbewijs A Oefenboek rijbewijs A examen 1 Examen 1 De antwoorden en motivaties van examen 1 vind je vanaf pagina 118. 1. Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van motorhandschoenen? A. Dat ze warm zijn en soepel

Nadere informatie

PDF THEORIEBOEK VOOR RIJBEWIJS CATTEGORIE B.

PDF THEORIEBOEK VOOR RIJBEWIJS CATTEGORIE B. 1 PDF THEORIEBOEK VOOR RIJBEWIJS CATTEGORIE B. Herkomst van dit theorieboek Dit digitale auto theorieboek is te downloaden op www.rijschool-alex.nl. Ook maakt dit theorieboek onderdeel uit van onze eigen

Nadere informatie

BORCHI DI TRAFIKO NOBO ANEKSO LEI DI TRAFIKO 2000

BORCHI DI TRAFIKO NOBO ANEKSO LEI DI TRAFIKO 2000 BORCHI DI TRAFIKO NOBO ANEKSO LEI DI TRAFIKO 2000 Willemstad, juli 2000 Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving _ Noot Ingeval de in deze bijlage opgenomen borden op een electronisch signaleringsbord

Nadere informatie

Het eerste wat we gaan behandelen is afslaan naar rechts 1

Het eerste wat we gaan behandelen is afslaan naar rechts 1 Dit lesonderwerp gaat over We hebben nu diverse onderwerpen, t/m kruispunten behandeld, dit is de volgende stap. Afslaan doe je op een kruispunt en op een rotonde. Enkele belangrijke punten: Bij het neem

Nadere informatie

Wet + Regelgeving. Vraag 4 Hoeveel uur nachtdienst mag u volgens de overleg regeling verrichten per 2 weken? A..20 uur B. 22 uur C.

Wet + Regelgeving. Vraag 4 Hoeveel uur nachtdienst mag u volgens de overleg regeling verrichten per 2 weken? A..20 uur B. 22 uur C. Wet + Regelgeving Vraag 1 Worden lijndienstbussen altijd als bestemming verkeer gezien? A.. Ja B. nee C. Alleen tijdens spits uur. Vraag 2 Wat is de max. snelheid op de parkeerplaats van een autosnelweg?

Nadere informatie

Aanvulling. categorie AM

Aanvulling. categorie AM Aanvulling categorie AM Fietsen met trapondersteuning (E-bike) Dat zijn fietsen die zijn voorzien van een elektrische hulpmotor met een maximaal vermogen wat continu geleverd kan worden van maximaal 0,25

Nadere informatie

Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1

Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1 Theorie Verkeersregels Deel 1 Vragen en antwoorden theorie verkeersregels en verkeerstekens - Deel 1 (wordt je aangeboden door Autorij-instructie.nl) Onderstaand vind je -in totaal 30- afbeeldingen over

Nadere informatie

EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek. Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Platform en Kenniscentrum

EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek. Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Platform en Kenniscentrum EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum Wat betekenen al die strepen toch? In Gelderland verplaatsen

Nadere informatie

Theorieboek rijbewijs B

Theorieboek rijbewijs B Theorieboek rijbewijs B theorieboek personenauto 1 Colofon 2019 ANWB bv, Den Haag, www.anwb.nl 2 e druk Alle rechten voorbehouden ISBN: 978-90-18-04554-8 theorieboek NUR: 462 Productie: Uitgeverij Smit

Nadere informatie

Aanvulling. categorie AM

Aanvulling. categorie AM Aanvulling categorie AM Fietsen met trapondersteuning (E-bike) Dat zijn fietsen die zijn voorzien van een elektrische hulpmotor met een maximaal vermogen wat continu geleverd kan worden van maximaal 0,25

Nadere informatie

VERKEERSBOETES 2019: ALLE BEDRAGEN OP EEN RIJ

VERKEERSBOETES 2019: ALLE BEDRAGEN OP EEN RIJ VERKEERSBOETES 2019: ALLE BEDRAGEN OP EEN RIJ Je gaat meer betalen voor verkeersboetes in 2019 Verkeersboetes 2019 Het zal geen verrassing zijn: de 2019-tarieven voor snelheidsboetes en boetes voor andere

Nadere informatie

Veilig onderweg met de e-bike

Veilig onderweg met de e-bike Veilig onderweg met de e-bike Wat kunt u doen om een valpartij te voorkomen? Pas uw snelheid aan Een elektrische fiets is sneller en comfortabeler dan een gewone fiets. Hij gaat echter sneller dan u denkt

Nadere informatie

VERKEERSDEELNEMERS BESTUURDERS : ALLE WEGGEBRUIKERS BEHALVE VOETGANGERS.

VERKEERSDEELNEMERS BESTUURDERS : ALLE WEGGEBRUIKERS BEHALVE VOETGANGERS. 1 BEGRIPSBEPALINGEN LES 1 - REGELS ZIJN NODIG OM HET VERKEER VLOT EN VEILIG TE LATEN VERLOPEN. VERKEERSDEELNEMERS VERKEER : ALLE WEGGEBRUIKERS. BESTUURDERS : ALLE WEGGEBRUIKERS BEHALVE VOETGANGERS. 2 GROEPEN

Nadere informatie

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen

Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Antwoorden Kennisvragenlijst voorrangsvoertuigen Wet- en regelgeving 1. Wanneer ben je bestuurder van een voorrangsvoertuig? (bron: artikel 29 RVV 1990) a. als je optische én geluidssignalen voert b. als

Nadere informatie

Boetes overzicht 2013 (Eisen aan bestuurder/ Eisenvoertuig/ Kenteken/ Verkeersborden/ Verkeersregels) Auto. Eisen aan bestuurder

Boetes overzicht 2013 (Eisen aan bestuurder/ Eisenvoertuig/ Kenteken/ Verkeersborden/ Verkeersregels) Auto. Eisen aan bestuurder Boetes overzicht 2013 (Eisen aan bestuurder/ Eisenvoertuig/ Kenteken/ Verkeersborden/ Verkeersregels) Auto Eisen aan bestuurder Geen gebruik maken van autogordels: 120,00 Kind voorin zonder speciaal beveiligingsmiddel:

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs B

Oefenboek. rijbewijs B Oefenboek rijbewijs B Gevaarherkenning Elk examen/examen in dit oefenboek is ingedeeld zoals een theorie-examen bij het CBR. Een examen begint met 25 vragen over gevaarherkenning. Bij deze vragen wordt

Nadere informatie

Naderingssnelheid gelijkwaardig kruispunt: Lage snelheid Tweede versnelling Naderingssnelheid gevaarlijk kruispunt: Lage snelheid Tweede versnelling

Naderingssnelheid gelijkwaardig kruispunt: Lage snelheid Tweede versnelling Naderingssnelheid gevaarlijk kruispunt: Lage snelheid Tweede versnelling 19 Voorrangregel LES 3 Soorten Kruisingen Gelijkwaardige kruising Als je een gelijkwaardig kruispunt nadert, moet je je snelheid aanpassen en zorgen dat je het overzicht bewaart. Als er van rechts een

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

VERKEER. Handleiding. Proeflessen THEMA 1

VERKEER. Handleiding. Proeflessen THEMA 1 8 VERKEER Proeflessen Handleiding THEMA 1 Wat u vooraf moet weten In dit pakket vindt u het werkboek van thema 1 van groep 8. Het werkboek kunt u optioneel inzetten voor zelfstandig werken. Kinderen slijpen

Nadere informatie

Kruispunten met de borden

Kruispunten met de borden Auteursrechtinformatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Antwoorden Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting antwoorden In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk

Nadere informatie

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving........................................................................ Snelheid A1 Maximumsnelheid A2 Einde maximumsnelheid A3 Maximumsnelheid op een elektronisch

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij Verkeersexamen 2011 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard aan

Nadere informatie

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Enkele belangrijke pas op. Borden Pas op een gevaarlijk kruispunt Pas op er kunnen tegemoet komers zijn Pas

Nadere informatie

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving A Snelheid A1 Maximumsnelheid A2 Einde maximumsnelheid A3 Maximumsnelheid op een elektronisch signaleringsbord A4 Adviessnelheid A5 Einde adviessnelheid B Voorrang

Nadere informatie

Bijzondere weggedeelten

Bijzondere weggedeelten Hoofdstuk 5 ijzondere weggedeelten 5.1 Rotondes Een rotonde is eigenlijk een ronde eenrichtingsweg. Je moet altijd rechts om het middeneiland heen rijden. Op dat middeneiland staat bord rotonde (D1). Vaak

Nadere informatie

GEBRUIK VAN DE RIJBAAN LES 2

GEBRUIK VAN DE RIJBAAN LES 2 13 GEBRUIK VAN DE RIJBAAN LES 2 GESCHEIDEN RIJBANEN : MIDDENBERM, EEN BOMENRIJ OF EEN GROEN VOORZIENING BEHOREN OOK BIJ DE WEG. (VERBOD OM IN TE RIJDEN D.M.V. BORD MOGELIJK) FIETSSTROOK : VERBODEN RIJSTROOK

Nadere informatie

Aanvulling. categorie AM

Aanvulling. categorie AM Aanvulling categorie AM Voor laten gaan Het begrip voorrang heeft betrekking op bestuurders die op een kruispunt aan kruisende bestuurders voorrang moeten verlenen. Het begrip voor laten gaan is in de

Nadere informatie

Geldt het bord voor de kinderen als ze lopen of fietsen? Hoe gedragen de kinderen zich bij het bord als ze er langs komen?

Geldt het bord voor de kinderen als ze lopen of fietsen? Hoe gedragen de kinderen zich bij het bord als ze er langs komen? Praktijk(verkeer)les: Kijken bij verkeersborden De kinderen gaan een wandeling maken langs verkeersborden in de buurt. Bij die borden gaan ze kijken of de mensen die erlangs komen, doen wat het bord zegt.

Nadere informatie

Verkeersborden met omschrijving

Verkeersborden met omschrijving Verkeersborden met omschrijving............................................................. Snelheid A1 Maximumsnelheid A2 Einde maximumsnelheid A3 Maximumsnelheid op een elektronisch signaleringsbord

Nadere informatie

Theorieboek. rijbewijs B

Theorieboek. rijbewijs B Theorieboek rijbewijs B 1 1. Begripsbepalingen hfst1 In de verkeerswetgeving zijn diverse begrippen opgenomen. Dat is gedaan om duidelijk te maken voor wie en in welke situatie de verkeersregels gelden.

Nadere informatie

1. Algemene bepalingen. 2. Verkeersborden. 3. Verkeerslichten. 4. Verkeerstekens op het wegdek

1. Algemene bepalingen. 2. Verkeersborden. 3. Verkeerslichten. 4. Verkeerstekens op het wegdek RVV 1990 HOOFDSTUK I Begripsbepalingen HOOFDSTUK II Verkeersregels 1. Plaats op de weg 2. Inhalen 3. Files 4. Oprijden van kruispunten 5. Verlenen van voorrang HOOFDSTUK III VERKEERSTEKENS 1. Algemene

Nadere informatie

verkeersregels voor kinderen

verkeersregels voor kinderen verkeersregels voor kinderen afspraken voor stappers te voet bron: www.verkeervpi.be Als er een begaanbare stoep (trottoir) is, gebruik die dan. Is er geen (begaanbare) stoep, verhoogde of gelijkgrondse

Nadere informatie

Verkeersborden en tekens

Verkeersborden en tekens Verkeersborden en tekens A1. Maximum snelheid B3. Voorrangskruispunt A2. Einde maximumsnelhei d B4. Voorrangskruispunt zijweg links A3. Maximumsnelheid op een elektronisch signaleringsbord B5. Voorrangskruispunt

Nadere informatie

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Bromfiets Doelgroep Leerlingen van de tweede en de derde graad VOET'en Gemeenschappelijke stam : 12, 13 Context 1 : 13, 14 Lesthema Vanaf 16

Nadere informatie

Verkeersgedrag. Binnen de bebouwde kom. Categorie 1 2 overschrijding tot en met 19 31

Verkeersgedrag. Binnen de bebouwde kom. Categorie 1 2 overschrijding tot en met 19 31 1. Geen geldige APK 90 2. rijbewijs is verlopen 60 3. het rijbewijs niet kunnen tonen 60 4. het kentekenbewijs of APK keuringsbewijs niet kunnen tonen 30 5. rijden zonder rijbewijs 220 6. rijden zonder

Nadere informatie

Bijlage 1 Verkeersborden

Bijlage 1 Verkeersborden Bijlage 1 Verkeersborden Hoofdstuk A. Snelheid A 1 A 2 Noot Ingeval de in deze bijlage opgenomen borden op een electronisch signaleringsbord worden weergegeven kan het zwarte symbool in wit worden uitgevoerd

Nadere informatie

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving A Snelheid A1 Maximumsnelheid A2 Einde maximumsnelheid A3 Maximumsnelheid op een elektronisch signaleringsbord A4 Adviessnelheid A5 Einde adviessnelheid B Voorrang

Nadere informatie

STILSTAAN EN PARKEREN

STILSTAAN EN PARKEREN Definities: Stilstaan: Een stilstaand voertuig is een voertuig dat niet langer dan nodig stilstaat voor: het laten in- en uitstappen van personen. of voor het laden en lossen van goederen. Parkeren: Een

Nadere informatie

1\\ o 1 AF«2009. Provincie Zeeland J..\... Directie Economie en Mobiliteit ~ ~ Infrabeheer. Infrabeheer. W.W. van de Kreke

1\\ o 1 AF«2009. Provincie Zeeland J..\... Directie Economie en Mobiliteit ~ ~ Infrabeheer. Infrabeheer. W.W. van de Kreke Directie Economie en Mobiliteit Infrabeheer o 1 AF«2009 1\\ Provincie Zeeland bericht op brietvan; 10 maart 2009 uw kenmerk: PZDB-B-09040 ons kenmerk: 05)0 I '-t r\3 afdeling: Infrabeheer bijlage(n): behandeld

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Opgaven Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk met 6 verkeersborden

Nadere informatie

Verkeersborden en Verkeersregels in Nederland

Verkeersborden en Verkeersregels in Nederland Verkeersborden en Verkeersregels in Nederland Ministerie van Verkeer en Waterstaat Inhoudsopgave... Wegenverkeerwet 1994 (WVW 1994) 1 Verkeersgedrag 4 1.1 Gedragsregels 4 Reglement verkeersregels en verkeerstekens

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij het Verkeersexamen 2014 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard

Nadere informatie

Aanvulling vragen. borden inzicht diverse categorieën

Aanvulling vragen. borden inzicht diverse categorieën Aanvulling vragen borden inzicht diverse categorieën Niet alleen de betekenis van een bord maar ook wat er bedoeld wordt met dat verkeersbord is belangrijk om er goed naar te kunnen handelen. Hierna enkele

Nadere informatie

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving

Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving Bijlage 1 Verkeersborden met omschrijving A Snelheid A1 Maximumsnelheid A2 Einde maximumsnelheid A3 Maximumsnelheid op een elektronisch signaleringsbord A4 Adviessnelheid A5 Einde adviessnelheid B Voorrang

Nadere informatie

7 Manoeuvres en bewegingen

7 Manoeuvres en bewegingen 7 Manoeuvres en bewegingen 62 7.1 Manoeuvres Als je een manoeuvre uitvoert, zoals van rijstrook of van file veranderen, de rijbaan oversteken, een parkeerplaats verlaten of oprijden, uit een aangrenzend

Nadere informatie

Algemene regel. Soorten borden

Algemene regel. Soorten borden Algemene regel Je bent verplicht verkeerstekens die een gebod of verbod inhouden op te volgen. Verkeerstekens zijn: verkeersborden verkeerslichten verkeerstekens op het wegdek Soorten borden De verkeersborden

Nadere informatie

Onder verkeersborden kunnen onderborden worden geplaatst die kunnen aangeven:

Onder verkeersborden kunnen onderborden worden geplaatst die kunnen aangeven: 3 Hoofdstuk 3 Verkeerstekens Algemene regel Je bent verplicht om verkeerstekens op te volgen. Ze kunnen een gebod of een verbod inhouden. Er zijn verschillende soorten verkeerstekens: < verkeersborden

Nadere informatie

RIM Verkeersleermiddelen

RIM Verkeersleermiddelen RIM Verkeersleermiddelen Rijbewijs A Beste collega, Bij deze wil ik u bedanken voor het bestellen van mijn Rijles-instructiemap. Ik hoop van harte dat uw leerlingen er veel van zullen opsteken. Zijn er

Nadere informatie

De verkeersboetes in 2016.

De verkeersboetes in 2016. De verkeersboetes in 2016. SNELHEIDSBOETES DUURDER, ADMINISTRATIEKOSTEN HOGER Alleen de snelheidsboetes gaan in 2016 omhoog, die worden afgerond op hele euro s. Alle overige boetes worden afgerond op tientallen.

Nadere informatie

7,3. Samenvatting door B woorden 14 oktober keer beoordeeld. 1.Veiligheid en milieu. 1.1Veiligheid

7,3. Samenvatting door B woorden 14 oktober keer beoordeeld. 1.Veiligheid en milieu. 1.1Veiligheid Samenvatting door B. 1891 woorden 14 oktober 2013 7,3 25 keer beoordeeld Vak Anders 1.Veiligheid en milieu. 1.1Veiligheid Onder ernstig gewonden vallen de mensen die zijn opgenomen in het ziekenhuis. Het

Nadere informatie

School Lesbrief 2015

School Lesbrief 2015 School Lesbrief 2015 Weer naar School Na zes weken vrij weer naar school! Weer vroeg opstaan, ontbijten en aankleden En dan naar school: wel op een veilige manier! Hoe zorg je ervoor dat je in het verkeer

Nadere informatie

Algemene informatie. Na het kijken Na het bekijken van de aflevering kunt u gebruik maken van de volgende lessuggesties.

Algemene informatie. Na het kijken Na het bekijken van de aflevering kunt u gebruik maken van de volgende lessuggesties. Algemene informatie Doelstellingen Na het zien van het televisieprogramma, het werken met het begeleidend materiaal en het oefenen op de site: weten de kinderen dat fietsen gezond is. kunnen de kinderen

Nadere informatie

Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990)

Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) (Tekst geldend op: 15-03-2011) Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) Bijlage 1. Verkeersborden Hoofdstuk A. Snelheid Bord Omschrijving A1 Maximumsnelheid Bord Omschrijving A2 Einde

Nadere informatie

De verkeersboetes in 2017

De verkeersboetes in 2017 De verkeersboetes in 2017 1 EURO GOEDKOPER Nu moet je niet meteen per 1 januari je gaspedaal dieper in gaan trappen, want snelheidsovertredingen worden slechts één euro goedkoper. Dat betekent dat je voor

Nadere informatie

Veilig je draai vinden...

Veilig je draai vinden... Veilig je draai vinden... op rotondes in Gelderland Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum Rotondes in Gelderland Na hun introductie zo n 30 jaar geleden, zijn rotondes

Nadere informatie

Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid

Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid Carsten van Weelden Financieel risico voor berijder bij smartphone gebruik in auto Aantal ongelukken met 8% toegenomen Gebruik smartphone tijdens het rijden

Nadere informatie

Citeertitel: Regeling verkeersaanwijzingen en -borden. Vindplaats : AB 2000 no. 10 (inwtr. AB 2000 no. 11)

Citeertitel: Regeling verkeersaanwijzingen en -borden. Vindplaats : AB 2000 no. 10 (inwtr. AB 2000 no. 11) Intitulé : MINISTERIELE REGELING van 18 januari 2000 no. 1 ter uitvoering van artikel 3, tweede lid, en artikel 8, eerste lid, van het Landsbesluit verkeersregels (AB 1999 no. 39) Citeertitel: Regeling

Nadere informatie

Vijf soorten verkeersborden

Vijf soorten verkeersborden Vijf soorten verkeersborden Er zijn vijf soorten borden. Als je goed naar de vorm en de kleur van een bord kijkt, weet je al met wat voor soort bord je te maken hebt. Het teken op een bord vertelt je de

Nadere informatie

Spelletjesboekje. voor groot en klein SUPERHELD- Het hele jaar superveilig naar school

Spelletjesboekje. voor groot en klein SUPERHELD- Het hele jaar superveilig naar school Spelletjesboekje voor groot en klein SUPERHELD- Het hele jaar superveilig naar school Inhoud Spelletjes 6-7 jaar Kleur en ontdek de Superhelden-op-de-weg Maak de puzzel af Wie is er Superveilig op weg?

Nadere informatie

dat bij Koninklijk Besluit van 12 augustus 1978, Staatsblad 458, is vastgesteld het Besluit wegslepen van voertuigen;

dat bij Koninklijk Besluit van 12 augustus 1978, Staatsblad 458, is vastgesteld het Besluit wegslepen van voertuigen; De burgemeester van Ferwerderadiel, overwegende: dat bij Wet van 30 juni 1976, Staatsblad 412, wijzigingen in de Wegenverkeerswet zijn aangebracht, ertoe strekkende nieuwe voorzieningen te treffen, teneinde

Nadere informatie

Verkeersbegrippen. Overzicht van verkeersbegrippen die belangrijk zijn voor kinderen. Fietspad/tweerichtingenfietspad. Bestuurder. Voetganger.

Verkeersbegrippen. Overzicht van verkeersbegrippen die belangrijk zijn voor kinderen. Fietspad/tweerichtingenfietspad. Bestuurder. Voetganger. Verkeersbegrippen Overzicht van verkeersbegrippen die belangrijk zijn voor kinderen. Bestuurder Je bent bestuurder: Als je fietst. Als je paardrijdt of loopt met je paard aan de teugel. Voetganger Je bent

Nadere informatie

Besluit van. Hebben goedgevonden en verstaan: ARTIKEL I

Besluit van. Hebben goedgevonden en verstaan: ARTIKEL I Besluit van tot wijziging van enkele besluiten in verband met het gebruik van door de Minister van Verkeer en Waterstaat aangewezen bijzondere bromfietsen in het verkeer en tot wijziging van het RVV 1990

Nadere informatie

Theorieboek. rijbewijs AM

Theorieboek. rijbewijs AM Theorieboek rijbewijs AM 1 Deze weggebruikers volgen de regels van voetgangers. Bestuurders Bestuurders zijn alle weggebruikers behalve voetgangers. Personen die bij voorbeeld een kudde vee begeleiden,

Nadere informatie

Veldhovense Rij-instructeurs Opleiding RVV RVV

Veldhovense Rij-instructeurs Opleiding RVV RVV RVV Artikel 1 In dit besluit en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: a. aanhangwagens: voertuigen die door een voertuig worden voortbewogen of kennelijk bestemd zijn om aldus te worden

Nadere informatie

Met vriendelijke groeten, verblijf ik...

Met vriendelijke groeten, verblijf ik... Met vriendelijke groeten, verblijf ik... Over erven, 30 km en 60 km zones Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum 1 Langzamer rijden waar mensen verblijven In het verkeer

Nadere informatie

Het praktijkexamen leerboek. Hoe slaag ik in 1 keer?

Het praktijkexamen leerboek. Hoe slaag ik in 1 keer? Het praktijkexamen leerboek Hoe slaag ik in 1 keer? Inhoudsopgave 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Het praktijkexamen Opstarten schakelen afsluiten Snelheid Kijktechniek Knipperen Plaats op de

Nadere informatie

Fietsen en reglementering Info avond wegcode fietsersbond PZ HEKLA Dienst verkeer Hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe

Fietsen en reglementering Info avond wegcode fietsersbond PZ HEKLA Dienst verkeer Hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe Fietsen en reglementering Info avond wegcode fietsersbond 25.11.2013 PZ HEKLA Dienst verkeer Hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe Verkeer complexe materie Een beetje weg wijs Fietsers : waarde van de verkeerstekens

Nadere informatie

Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten.

Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten. Begrippenlijst Lading en slepen van andere voertuigen Lading op dak mag niet meer uitsteken dan 20cm aan beide zijkanten. Slepen van andere voertuig mag niet meer dan 5m afstand zijn. Steekt lading aan

Nadere informatie

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan Hoe moeten de fietstaken uitgevoerd worden? 1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan mindert snelheid en kijkt voor zich uit. kijkt om : nadert er verkeer? vertraagt of versnelt,

Nadere informatie

5. PLAATS OP DE OPENBARE WEG RIJBEWIJS OP SCHOOL

5. PLAATS OP DE OPENBARE WEG RIJBEWIJS OP SCHOOL 51 5. PLAATS OP DE OPENBARE WEG 52 5.1 Hoofdregel 53 Wanneer een openbare weg een rijbaan omvat, moet je die volgen. Dat betekent dat je niet op de gelijkgrondse bermen of op andere delen van de openbare

Nadere informatie

Ben jij het ook zat om steeds te zakken met 1 fout te veel? Mag je al afrijden maar moet je nog stééds je theorie halen?

Ben jij het ook zat om steeds te zakken met 1 fout te veel? Mag je al afrijden maar moet je nog stééds je theorie halen? Ben jij het ook zat om steeds te zakken met 1 fout te veel? Mag je al afrijden maar moet je nog stééds je theorie halen? Geen zin om dagen lang uit boeken te leren of met CD-ROMS te oefenen? Maak je niet

Nadere informatie

besluit van de gemeenteraad

besluit van de gemeenteraad besluit van de gemeenteraad voorstelnummer 63 onderwerp: Wegsleepregeling iz-nummer 480773 de raad van de gemeente gouda Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 22 juni

Nadere informatie

Inzetten op gedrag ARTGINEERING. Ingrid Bolhuis Stefan Bendiks Nationaal fietscongres Groningen 02.06.2016

Inzetten op gedrag ARTGINEERING. Ingrid Bolhuis Stefan Bendiks Nationaal fietscongres Groningen 02.06.2016 Ingrid Bolhuis Stefan Bendiks Nationaal fietscongres Groningen 02.06.2016 Inzetten op gedrag ARTGINEERING Gemeente Groningen Postbus 30026 9700 RM Groningen +31 50 367 70 00 www.gemeente.groningen.nl Mullerkade

Nadere informatie

VERKEERSBORDEN. www.gratisrijbewijsonline.be

VERKEERSBORDEN. www.gratisrijbewijsonline.be VERKEERSBORDEN www.gratisrijbewijsonline.be GEVAARSBORDEN ALGEMEEN Zoals de naam van deze reeks het laat vermoeden, wijzen de gevaarsborden op een mogelijk gevaar. De gevaarsborden worden rechts geplaatst.

Nadere informatie

Wielersportbond NTFU. Verkeersregels. Nederland, België en Duitsland

Wielersportbond NTFU. Verkeersregels. Nederland, België en Duitsland Wielersportbond NTFU Verkeersregels Nederland, België en Duitsland Verkeersregels Hieronder vind je een samenvatting van de belangrijkste relevante verkeersregels m.b.t. de wielersport. Nederland Fietsers

Nadere informatie