Leer & werkomgeving De Ervaring

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leer & werkomgeving De Ervaring"

Transcriptie

1 Leer & werkomgeving De Ervaring Ik leer hier veel meer

2 IN T KORT Linda Grimbergen, leerling Tijdens de introductieweek hingen we zelf in de tillift. Als je zo hangt, besef je dat het voor deelnemers belangrijk is waar je hen naartoe brengt. Peter van der Pijl, vader Sophie In het activiteitencentrum waren wij niet welkom, terwijl we hier meer dan welkom zijn om bijvoorbeeld medische handelingen te kunnen verrichten. Kelly Nieuwenhuijsen, persoonlijk begeleider Mijn rol als persoonlijk begeleider is anders dan anders. Je hebt een soort leidinggevende functie, omdat je studenten als het ware aan het managen bent. Saskia Vermeer, persoonlijk begeleider Je kan iemand helpen eten, maar iemand leren eten geeft meer voldoening. Loes Driessen, locatiehoofd Ik heb veel tijd besteed aan dingen op papier zetten, de werkwijze vast te stellen en de ontwikkeling van activiteiten op te pakken. Ik zie een stijgende lijn, maar we zijn er nog niet. Monique van Velzen, stagiaire Wij hebben zelf de lijnen neergezet. Dat was gaaf, maar soms ook pittig. Nadine de Werk, stagiaire Ik kan me hier goed ontwikkelen, omdat ik veel eigen verantwoordelijkheid krijg. Ik kan hier veel zelfstandiger zijn dan bij andere stageplaatsen. Kevin van Ginkel, cliënt Ik zou het iedereen aanraden want je leert hier veel meer dan ergens anders. Miranda MCDaniel, cliënt Als ik nieuws heb op mijn planbord, dan leggen begeleiders goed uit hoe ik het moet doen. Christine de Wit, leerling We begonnen klein, er lag veel op ons bordje. Toen we met meer personeel waren kwamen er meer dingen van de grond. Lisette van der Blom, moeder van Stephan Ik kom nooit bij De Ervaring. Ik lees alles in zijn schriftje. Mijn ouders komen toch ook niet naar mijn werk? Petra van Teijlingen, clustermanager Het is de kunst om ons gedachtegoed overeind te houden. De Ervaring is niet alleen interessant omdat je ermee kunt bezuinigen.

3 Pionieren in roerige tijden Je bent net zestien, komt van het kinderdagcentrum of van het speciaal onderwijs. Wat ga je dan doen? Terwijl leeftijdsgenoten kiezen voor een vervolgopleiding, ga jij jarenlang mozaïeken in een activiteitencentrum. Dat is voor ons geen optie, dachten veel ouders van de kinderen van kinderdagcentrum De Walnoot. Ze gingen in gesprek met managers van de Gemiva-SVG Groep. Het idee voor Leer & werkomgeving De Ervaring werd gerealiseerd. Twee jaar later tekenen wij de belangrijkste lessen op. Leer & werkomgeving De Ervaring startte in september 2011 in Voorschoten voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar. De leeftijd is bepalend voor de toelating, de aard en de mate van de handicap zijn minder van belang. Er is een ruime personeelsbezetting en veel individuele aandacht, omdat er veel studenten werken. Clustermanager Petra van Teijlingen: Ik vind het heel bijzonder dat wij als organisatie met elkaar in staat zijn om in deze tijd zo n locatie neer te zetten. Bij het starten van een dergelijk traject heb je enthousiaste medewerkers nodig met lef en pioniersgeest. Medewerkers, studenten, cliënten en vertegenwoordigers leerden er onder meer dit: Blijf communiceren Iedereen is aan het leren Onderschat het niet Dit is een andere wereld Talent is het speerpunt Blijf communiceren Linda, leerling: Iedereen is van mijn eigen leeftijd. Dat maakt het team jong en actief. Niemand zit vast aan een eigen groep, iedereen is flexibel. Dat werkt heel prettig. Ik word hier vrij gelaten. Ik overleg met mijn begeleider en kan dan gewoon mijn ding doen. Ik deed hiervoor een sportopleiding en heb nu bijvoorbeeld de sportdag georganiseerd. Kelly, persoonlijk begeleider: Normaal gesproken werk je met een team ergens naartoe, maar hier verandert het team elk jaar door de wisseling van studenten. Communicatie blijft daarom een speerpunt. Nadine, stagiaire: We zijn met z n allen verantwoordelijk. Ook als zaken blijven liggen. We worden als groep aangesproken, want we zitten allemaal in een leerproces. Monique, stagiaire: Ik vind dat we nog beter kunnen communiceren over onze cliënten. Iedereen is bezig met z n eigen groep, maar je moet wel onderling contact houden want er zijn ook gezamenlijke activiteiten. Lisette, moeder: De deelnemers van De Ervaring hebben een lichamelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel, of een verstandelijke of meervoudige beperking of een stoornis in het autistisch spectrum. Het is fijn als Stephan zich aan iemand met een hoger ontwikkelingsniveau kan optrekken. En hij helpt weer iemand met een lager niveau.

4 Christine, leerling: De cliënten met een hoger ontwikkelingsniveau betrekken de cliënten met een lager ontwikkelingsniveau erbij. Het mes snijdt aan twee kanten: de cliënt met een lager niveau leert dat hij iets zelf kan doen. De cliënt met een hoger niveau leert dat hij iemand anders kan helpen. Cliënten vragen dingen aan elkaar. Andere cliënten leggen zaken uit. Het is fantastisch als je zo n verbinding kan leggen. Leren, leren, leren Peter, vader: Hier werken allemaal jonge en enthousiaste mensen. De studenten komen met nieuwe ideeën voor Sophie. Ze hebben allemaal verschillende talenten. Dat is leuk om te zien. Saskia, persoonlijk begeleider: Iedereen zit in een leerproces en daar is de sfeer ook naar. We zijn met leerdoelen bezig en feedback geven. Als persoonlijk begeleider speel ik in op de groepsdynamiek. Er kan namelijk ook spanning ontstaan tussen studenten. Ik zou deze plek zeker aanraden bij studenten. Maar het moet je wel liggen, het is wel aanpakken hier. Loes, locatiehoofd: Studenten krijgen veel mogelijkheden om zich te ontwikkelen. Ze krijgen intervisie, zijn contactpersoon van cliënten, schrijven het ondersteuningsplan en bedenken activiteiten. Na afloop hebben ze heel veel ervaring. Daarmee hebben ze echt een streepje voor op andere studenten. Nadine, stagiaire: Bijna al mijn collega s zijn student, dat maakt het heel relaxed. Iedereen is van dezelfde leeftijd en we zijn allemaal aan het leren en ontdekken. Petra, clustermanager: Het werken met studenten is ons grootste risico. Als zij niet meer komen, kunnen wij niet veel meer bieden. Daarom blijft het werven van studenten een belangrijk punt van aandacht. Het lijkt me goed om de samenwerking met hogescholen te verbeteren. Laten we bijvoorbeeld kijken of we de gehandicaptenzorgsector beter op de kaart kunnen zetten, al in het eerste of tweede jaar van de studie. Nu hebben studenten vaak een voorkeur voor andere doelgroepen, terwijl ze bij ons na korte tijd heel enthousiast zijn over de gehandicaptenzorg.

5 Onderschat het niet Peter, vader: De sfeer was vanaf het begin goed, we kwamen echt in een warm bad. Het management, en de medewerkers, studenten en cliënten hadden veel energie. Al snel kwamen er meer cliënten. In verhouding was er toen te weinig personeel. Ook had ik het gevoel dat de studenten een beetje de weg kwijt waren. Ze wisten niet echt wat ze moesten doen. Er gebeurde ook weinig qua activiteiten. Daar heb ik toen over gesproken met het locatiehoofd. Ze werkte keihard om het iedereen naar de zin te maken. Het was een heftige periode, maar het ging steeds beter. In september 2012 begon de tweede lichting studenten, zij zorgden voor de boost die we op dat moment nodig hadden. Monique, stagiaire: Vorig jaar groeide het aantal cliënten plotseling heel hard. Maar het aantal medewerkers bleef hetzelfde. Daardoor had ik te weinig tijd voor taken van mijn persoonlijk begeleiderschap, zoals bijvoorbeeld het schrijven van het ondersteuningsplan. Ik zie dat de nieuwe lichting studenten veel meer tijd heeft voor dat soort dingen. Linda, leerling: Op de groep heb ik voldoende ruimte om werkzaamheden uit te voeren. Maar kantoortaken schieten er nog wel eens bij in. Zoals een maandrapportage schrijven. Dat gebeurt uiteindelijk wel, maar niet wanneer ik het zou willen. Dan is het bijvoorbeeld druk op de groep, of er is iemand ziek. zoeken. Als ik een functiebeschrijving zou hebben, zou het duidelijker zijn wie wat doet. Saskia, persoonlijk begeleider: Ik vind mijn rol als persoonlijk begeleider leuk en ik haal er veel voldoening uit. Ik vind het ook zwaar, want er komt veel op me af. De Ervaring is echt een heel andere plek dan bijvoorbeeld een activiteitencentrum. Je bent meer aan het managen dan dat je met cliënten op een groep werkt. Maar het ligt mij wel. Ik vind het belangrijk om contact te houden met cliënten, zodat je de studenten weer beter kan begeleiden als zij op de groep werken. Daarom ga ik bijvoorbeeld meestal met de cliënten lunchen. Loes, locatiehoofd: In het eerste jaar is er veel energie besteed aan het ondersteunen van persoonlijk begeleiders. Ik heb veel op papier gezet, werkwijzen vastgesteld, de ontwikkeling van activiteiten opgepakt. Ik zie een stijgende lijn, maar we zijn er nog niet. We organiseren nu wekelijks een overleg met alle persoonlijk begeleiders. Ik vind dat belangrijk, want het bevordert onze interne communicatie. Het lijkt me goed als er een functiebeschrijving voor onze persoonlijk begeleiders komt. Ze weten dan wat ze te wachten staat. Nu moeten ze daar nog achter komen. Dit is een andere wereld Kelly, persoonlijk begeleider: Het duurde even voordat duidelijk was wat men van mij verwachtte. Mijn rol als persoonlijk begeleider is pittig. Het is niet te vergelijken met de rol van een persoonlijk begeleider in een activiteitencentrum. Er is voor ons nog geen officiële functiebeschrijving, dus dat was wel even

6 Talent als speerpunt Peter, vader: Sophie wordt overal bij betrokken. Ze kan zelf niet veel dingen doen, maar ze kan erbij zijn en contact hebben met anderen. Ze hoort er hier echt bij. Loes, locatiehoofd: We stellen eerst de vraag Wie ben jij nu? We hebben een deelnemer die jarenlang aan deurknoppen sabbelde. Hier hebben we een open deuren beleid. Nu doet hij het niet meer. Het bleek gewoon dat hij graag naar buiten wilde. Kevin, cliënt: Hiervoor ging ik naar een kinderdagcentrum. Ik werd snel boos en ging anderen knijpen. Hier doe ik dat niet meer, want ik heb geleerd om erover te praten. Christine, leerling: We kijken naar de cliënt als persoon. Wat vind jij, wat kan je, waar wil jij je verder in ontwikkelen? Het kost veel inzicht en inzet om daarachter te komen. Bij sommigen ligt het er dik bovenop, bij anderen is het echt zoeken. Het vraagt een andere kijk op je werk dan wanneer alles kant en klaar is. Lisette, moeder: In het activiteitencentrum was Stephan aan het mozaïeken. Hier leest hij voor aan een meisje met een lager ontwikkelingsniveau. Ook doet hij nuttige klussen: papier versnipperen en flessen ophalen in de wijk. Het zijn vooral doedingen en ik merk dat dit hem goed doet. Petra, clustermanager: Als de talenten in kaart zijn gebracht, gaan we op zoek naar een plek om die verder te ontwikkelen. Een cliënt wilde graag in een verpleeghuis de was doen. Zij ging een dag in de week aan de slag. Dat beviel zo goed het personeel daar vroeg of ze elke dag wilde komen. Daar moeten we mee oppassen. Misschien heeft deze cliënt nog wel meer talenten en die willen we ook graag ontdekken. Tips en trucs Kelly, persoonlijk begeleider: We moeten blijven communiceren, ook kleine en vanzelfsprekende zaken. Saskia, persoonlijk begeleider: We zijn jong en we moeten dat ook wel uitstralen. Ons gebouw is niet zo mooi, de website is vrij statisch en we hebben geen hippe flyer. Ik vind dat we onze uitstraling naar buiten toe kunnen verbeteren. Loes, locatiehoofd: Netwerken blijft belangrijk, ook al is dat niet altijd even gemakkelijk. We hebben bijvoorbeeld een cliënt die in de groenvoorziening wil. Hiervoor zou hij terecht kunnen bij een andere locatie van de Gemiva-SVG Groep. Maar dan moet daar wel het een en ander aangepast worden. Als dat niet lukt, komen wij niet verder en dat is jammer. Nadine, stagiaire: Ik zou het fijner vinden om de cursussen te spreiden over het hele seizoen. Nu krijgen we aan het begin veel cursussen, maar door de hoeveelheid informatie sla je dan niet alles op.

Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen

Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen Hertaling augustus 2017 Annemiek Denissen 1 Het regionaal platform ervaringskennis Wie zijn wij? Wij zijn mensen uit cliëntenraden in Nijmegen en begonnen in 2013.Wij vinden het belangrijk om wat cliënten

Nadere informatie

ALLES UIT HET HALEN EN 4 ANDERE VERHALEN SAMEN MAKEN WE HET VERSCHIL

ALLES UIT HET HALEN EN 4 ANDERE VERHALEN SAMEN MAKEN WE HET VERSCHIL ALLES UIT HET LEVEN 5X HALEN EN 4 ANDERE VERHALEN SAMEN MAKEN WE HET VERSCHIL DIT IS DE GEMIVA SVG GROEP De Gemiva-SVG Groep is er voor mensen die ondersteuning nodig hebben bij hun leven in de samenleving.

Nadere informatie

Impact op zijn. leven

Impact op zijn. leven Impact op zijn leven Ryan* student Bedrijfskunde zorgt al drie jaar bijna helemaal alleen voor zijn autistische broer. Ik wil niet een beeld van mezelf neerzetten dat ik zielig ben. Ik kies hier bewust

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

Wie de schoen past. Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW

Wie de schoen past. Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW Wie de schoen past Kaleidoscoop op het ROC ASA, voor studenten opleiding onderwijsassistent en SPW Het ROC ASA in Amsterdam heeft de afgelopen drie jaar het programma Kaleidoscoop ingevoerd. Daardoor volg

Nadere informatie

Tijdens het ontbijt kan mijn mama de klastitularis al een beetje leren kennen nog voor dat ze naar het oudercontact komt.

Tijdens het ontbijt kan mijn mama de klastitularis al een beetje leren kennen nog voor dat ze naar het oudercontact komt. Ik vind het wel goed dat er zo iemand tussen de leerkrachten en de mensen is. Ik zeg het, ik heb dat nergens in geen andere school gezien. Het is beter om dit te hebben want ouders voelen zich beter hierdoor.

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Introductie

Hoofdstuk 1. Introductie Hoofdstuk 1 Introductie Wat kan dit boek voor jou betekenen? Als je dit boek leest, sta je op het punt een enorm succes te maken van je bedrijf. Dat vind ik geweldig cool. Welkom! Mijn naam is Marielle

Nadere informatie

HOE PAK IK DIT AAN? Handvatten voor de invulling van de Dag van de Mobiliteit

HOE PAK IK DIT AAN? Handvatten voor de invulling van de Dag van de Mobiliteit HOE PAK IK DIT AAN? Handvatten voor de invulling van de Dag van de Mobiliteit INHOUD Tips en trucs... 3 Ter inspiratie: verslagen van deelnemers... 5 2 Tips en trucs Tips om tot een goede invulling van

Nadere informatie

De zorg moet steeds beter.

De zorg moet steeds beter. De zorg moet steeds beter. De tekst is in Taal voor allemaal. Ons Tweede Thuis heeft afspraken over goede zorg. Jij krijgt zorg. Ons Tweede Thuis geeft de zorg. Een ander woord voor zorg is hulp. Bij wonen.

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Kwaliteitsrapport s Heeren Loo Hoe was de ondersteuning in 2017? Samenvatting voor cliënten

Kwaliteitsrapport s Heeren Loo Hoe was de ondersteuning in 2017? Samenvatting voor cliënten Kwaliteitsrapport s Heeren Loo 2017 Hoe was de ondersteuning in 2017? Samenvatting voor cliënten Wat staat in dit kwaliteitsrapport? 1. Wat willen we bereiken? 1. Wat willen we bereiken? 3 2. Deze hoofdstukken

Nadere informatie

Jaarplan ASVZ 2015 Met Elkaar in 2015

Jaarplan ASVZ 2015 Met Elkaar in 2015 Jaarplan ASVZ 2015 Met Elkaar in 2015 Jaarplan ASVZ 2015 eenvoudige versie Met elkaar in 2015! Dit is het jaarplan van ASVZ. Hierin schrijft ASVZ op wat we in 2015 gaan doen, en wat beter of anders kan

Nadere informatie

Rouwkubus HULPMIDDEL BIJ OMGAAN MET ROUW EN VERLIES

Rouwkubus HULPMIDDEL BIJ OMGAAN MET ROUW EN VERLIES Rouwkubus HULPMIDDEL BIJ OMGAAN MET ROUW EN VERLIES Verlies en rouw Ieder mens maakt in zijn leven verlies mee. Het overlijden van een familielid of vriend, maar ook een verhuizing of een verbroken relatie

Nadere informatie

BuSO Binnenhof SSP2 Performing for Success najaar 2013

BuSO Binnenhof SSP2 Performing for Success najaar 2013 BuSO Binnenhof SSP2 Performing for Success najaar 2013 Beknopt evaluatie rapport 1. Korte inleiding van activiteiten In Groot-Brittannië, Nederland en Vlaanderen kampt men met het probleem van jongeren

Nadere informatie

Nummer Beste collega s. Hierbij het laatste bulletin van dit jaar.

Nummer Beste collega s. Hierbij het laatste bulletin van dit jaar. Nummer 4 2016 Beste collega s Hierbij het laatste bulletin van dit jaar. De werkgroep Achterban binnen de OR heeft zich als doel gesteld om de communicatie met de achterban te verrijken. Er is begonnen

Nadere informatie

Bij ons werken. Stage, leerwerkplekken en afstuderen

Bij ons werken. Stage, leerwerkplekken en afstuderen Bij ons werken Stage, leerwerkplekken en afstuderen 2 Bij ons werken We doen belangrijk werk We bieden specialistische behandeling en begeleiding aan mensen met een lichte verstandelijke beperking en vaak

Nadere informatie

Bij ons werken. Stage, leerwerkplekken en afstuderen

Bij ons werken. Stage, leerwerkplekken en afstuderen Bij ons werken Stage, leerwerkplekken en afstuderen Bij ons werken We doen belangrijk werk We bieden specialistische behandeling en begeleiding aan mensen met een lichte verstandelijke beperking en vaak

Nadere informatie

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS Yvette Paludanus 2 Dit boekje is tot stand gekomen dankzij de vragen en verhalen van medewerkers in de zorg. Wil je een exemplaar van dit boekje bestellen? Wil je begeleiding

Nadere informatie

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit Tips en trucs: werkplekbegeleider Tips om tot een goede invulling van de Week van de Mobiliteit

Nadere informatie

Voorwoord 9. Inleiding 10. Hoofdstuk 1: Mindmap de Mind-app 14

Voorwoord 9. Inleiding 10. Hoofdstuk 1: Mindmap de Mind-app 14 Inhoud Voorwoord 9 Inleiding 10 Hoofdstuk 1: Mindmap de Mind-app 14 Mind-app 15 De kracht van de mindmap 16 Overzicht en inzicht 16 Ordenen, onthouden en bedenken 17 Een mindmap voor alles! 17 Gebruik

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 4 Eigenwaarde Inhoud 2 1. Hoe zit het met je gevoel van eigenwaarde? 3 2. Welke talenten van jezelf ken je al? 4 3. Verborgen talenten & bewondering 6 4. Verborgen talenten & feedback

Nadere informatie

Onderwerp: Je kunt het leven leiden dat je wenst

Onderwerp: Je kunt het leven leiden dat je wenst 1 Praatkaart Onderwerp: Je kunt het leven leiden dat je wenst Mensen om jou heen luisteren naar je en praten met je over wat jij belangrijk vindt. Je kunt beter je eigen keuzes maken en anderen ondersteunen

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

1. Inzichten en actiepunten Schrijf tijdens de training inzichten en actiepunten op. Noteer ze hier.

1. Inzichten en actiepunten Schrijf tijdens de training inzichten en actiepunten op. Noteer ze hier. Werkboek en Persoonlijk actieplan Een training heeft alleen effect als je er in de praktijk mee aan de slag gaat. Het werkboek en persoonlijk actieplan kunnen je daarmee helpen. 1. Inzichten en actiepunten

Nadere informatie

Workshop Portfolio. Linsey Meenken CMD2D

Workshop Portfolio. Linsey Meenken CMD2D Workshop Portfolio Linsey Meenken 0930123 CMD2D 16-11-2017 Portfolio STARR-t Situatie Voorbereiden voor stage met een eigen portfolio maken, voorbereiden op solliciteren en informatie verzamelen hierover.

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleving en verbeelding. 2. Blind zijn en toch alles kunnen. 3. Blind en slechtziend. 4. Hulpmiddelen. 5. Niet kunnen zien, hoe is dat?

Inhoud. 1. Inleving en verbeelding. 2. Blind zijn en toch alles kunnen. 3. Blind en slechtziend. 4. Hulpmiddelen. 5. Niet kunnen zien, hoe is dat? 1. Inleving en verbeelding Inhoud 2. Blind zijn en toch alles kunnen 3. Blind en slechtziend 4. Hulpmiddelen 5. Niet kunnen zien, hoe is dat? 6. Blind zijn en de herinnering 7. Blind zijn en de verbeelding

Nadere informatie

Communicatie in het horecabedrijf. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Wat is communicatie?

Communicatie in het horecabedrijf. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Wat is communicatie? Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over communicatie in het horecabedrijf. In de horeca ga je om met gasten en communiceer je met ze. Je gaat als medewerker ook om met je collega s en je zult het

Nadere informatie

Hoofdstuk 9 Dit hoofdstuk gaat over: andere rechten van cliënten

Hoofdstuk 9 Dit hoofdstuk gaat over: andere rechten van cliënten Andere rechten van cliënten Hoofdstuk 9 Dit hoofdstuk gaat over: andere rechten van cliënten In dit hoofdstuk vind je een antwoord op de volgende vragen: 1. Welke rechten hebben cliënten nog meer? 2. Wat

Nadere informatie

De zorg moet steeds beter.

De zorg moet steeds beter. De zorg moet steeds beter. De tekst is in Taal voor allemaal. Je zorg-aanbieder 1 heeft afspraken over goede zorg. Jij krijgt zorg. Je zorg-aanbieder geeft de zorg. Een ander woord voor zorg is hulp. Bij

Nadere informatie

Welkom! Algemene informatieavond - groep 7 dinsdag 11 oktober, 2011

Welkom! Algemene informatieavond - groep 7 dinsdag 11 oktober, 2011 Welkom! Algemene informatieavond - groep 7 dinsdag 11 oktober, 2011 Groep 7? 9 jongens en 14 meiden Actief, enthousiast, heel betrokken Willen het graag goed doen! 23 kinderen, 23 uiteenlopende karakters!

Nadere informatie

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling.

Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Leerzaam, leuk, nieuwe contacten opgedaan, nieuwe ideeën. Het open Space concept is geweldig. Met een rugzakje vol info ga ik naar huis, veel gesprekken, leuke manier van middagvulling. Ontspannen maar

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht.

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de leerkracht. Zinnen maken met omdat. Hulp vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra 1. Artistiek competent De kunstvakdocent kan als kunstenaar met een eigen visie artistiek werk creëren en het artistieke proces inclusief een breed scala aan

Nadere informatie

Leerplaatsomschrijving

Leerplaatsomschrijving Leerplaatsomschrijving Locatie/werkplek: De Campinglaan Onderdeel van KDC de Kleine Beer Adres: Postcode en woonplaats Vastgesteld: Campinglaan 1 a 9727 KH Groningen mei-2016 De Kleine Beer Kinderen/jongeren

Nadere informatie

Kwaliteitsverslag Wat gaat er goed en wat kan er beter? Informatie voor cliënten

Kwaliteitsverslag Wat gaat er goed en wat kan er beter? Informatie voor cliënten Kwaliteitsverslag 2017 Wat gaat er goed en wat kan er beter? Informatie voor Kwaliteitsverslag Amsta Karaad 2017 Datum 9 april 2018 Amsta geeft hulp aan mensen in Amsterdam die niet zelfstandig kunnen

Nadere informatie

Intervisie. Helpende Z&W versnelde leerroute. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden

Intervisie. Helpende Z&W versnelde leerroute. ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Intervisie Helpende Z&W versnelde leerroute ROC Mondriaan, School voor Zorg en Welzijn, Leiden Reflecteren Eén van de definities van reflecteren: Reflecteren is het terugblikken op je handelen, nadenken

Nadere informatie

Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER.

Mats Werkt!   DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. Mats Werkt! DÉ CURSUS VOOR HET BEGELEIDEN VAN MENSEN MET EEN ARBEIDSBEPERKING OP DE WERKVLOER. WWW.MATSWERKT.NL Mats Werkt: Dé cursus voor het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking op de werkvloer.

Nadere informatie

Zelfsturende teams hebben in de meeste organisaties 4 doelen: Tevreden cliënten Tevreden medewerkers Kwaliteit van zorg Financieel gezond zijn

Zelfsturende teams hebben in de meeste organisaties 4 doelen: Tevreden cliënten Tevreden medewerkers Kwaliteit van zorg Financieel gezond zijn 1 Kaders bij zelfsturing: financieel gezond zijn Zelfsturende teams hebben in de meeste organisaties 4 doelen: Tevreden cliënten Tevreden medewerkers Kwaliteit van zorg Financieel gezond zijn Financieel

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Kwaliteit bij de Amarant Groep. Jaarrapport Goede samenwerking

Kwaliteit bij de Amarant Groep. Jaarrapport Goede samenwerking Jaarrapport 2017 Welzijn en geluk voor alle cliënten, daar gaan we voor. Goede samenwerking Kwaliteit bij de Amarant Groep Verslag van het jaarrapport van 2017 voor zorg die valt onder de Wet langdurige

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

DRUK ALARM VOOR DE BRANCHE GEHANDICAPTENZORG. Beleving. van werkdruk

DRUK ALARM VOOR DE BRANCHE GEHANDICAPTENZORG. Beleving. van werkdruk WERK DRUK Beleving van werkdruk ALARM VOOR DE BRANCHE GEHANDICAPTENZORG B E L E V I N G V A N W E R K D R U K 5 B E L E V I N G V A N W E R K D R U K Doel: In te vullen door: De beleving van werkdruk en

Nadere informatie

BUDDYSYSTEEM INLEIDING. THEMA blijf in verbinding

BUDDYSYSTEEM INLEIDING. THEMA blijf in verbinding BUDDYSYSTEEM DOEL Studenten leerjaar 1 die problemen ervaren kunnen terugvallen op de hulp van medestudenten uit leerjaar 2. Hierdoor neemt de kans op voortijdig schoolverlaten af. SCHOOLSOORT VO en MBO

Nadere informatie

ONTDEK ONTDEK BORNEGO BORNEGO

ONTDEK ONTDEK BORNEGO BORNEGO ONTDEK ONTDEK BORNEGO BORNEGO Ik wist in groep 6 al dat ik naar deze school wilde. Toen ging ik met mijn broer mee naar de open dag. Ik was er direct uit. Dit is een goede school, er hangt een leuke sfeer

Nadere informatie

Ik mag op ieder moment van het onderzoek kan beslissen om niet langer deel te nemen, zonder dat ik een reden hoef te geven.

Ik mag op ieder moment van het onderzoek kan beslissen om niet langer deel te nemen, zonder dat ik een reden hoef te geven. Opmerking: deze pagina wordt losgehaald van de vragenlijst en apart van de vragenlijst bewaard. Instemmingsverklaring Ik heb informatie gekregen over het onderzoek. Dit onderzoek is anoniem. De resultaten

Nadere informatie

Sociale weerbaarheidstraining CoOl KiDs Bijeenkomst 6

Sociale weerbaarheidstraining CoOl KiDs Bijeenkomst 6 Sociale weerbaarheidstraining CoOl KiDs Bijeenkomst 6 Beste ouder, Dit is de lesbrief die hoort bij bijeenkomst 6 van de Sociale vaardigheidstraining die verzorgd wordt door Rosanne van Kaathoven (). In

Nadere informatie

DOEL. Omdat het fijn is om het formulier digitaal tot je beschikking te hebben, is het formulier te downloaden op de website

DOEL. Omdat het fijn is om het formulier digitaal tot je beschikking te hebben, is het formulier te downloaden op de website Hoofdstuk uit: DOEL Printen of downloaden Omdat het fijn is om het formulier digitaal tot je beschikking te hebben, is het formulier te downloaden op de website www.onswijs.nl Op de pagina s 53 tot en

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5 Kijken wat

Nadere informatie

Teksten uit het script van Hertha, verder geen nieuws. Zie onderaan dit document. A3 papieren en stiften/pennen voor de afsluiting.

Teksten uit het script van Hertha, verder geen nieuws. Zie onderaan dit document. A3 papieren en stiften/pennen voor de afsluiting. Lesidee: Inwisselbaarheid: wat zou jij doen? Stel.. Jij bent Hertha (een Joods meisje) of Teun (een jonge Nederlandse, niet Joodse bewaker) en je bent verliefd. Hoe goed of hoe fout kun je zijn in zo n

Nadere informatie

OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding

OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding OP jezelf LereN WONeN Met begeleiding Training Begeleid Wonen training begeleid WONeN de beste voorbereiding voor LAter Wil je als jongere of volwassene graag zelfstandig wonen? Maar moet je daarvoor eerst

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Een Positieve Klas resultaten Duhamel College Den Bosch

Een Positieve Klas resultaten Duhamel College Den Bosch Een Positieve Klas resultaten Duhamel College Den Bosch Mentoren van Duhamel College Den Bosch (vmbo) hebben het programma Een Positieve Klas in het schooljaar 2011-2012 uitgevoerd met eerste en tweede

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp bij studeren Om met succes een opleiding te kunnen volgen is het voor jongeren belangrijk dat ze over een aantal specifieke vaardigheden beschikken. Daarom hebben we een cursus

Nadere informatie

Bijlage 2: Interview cliënten

Bijlage 2: Interview cliënten Bijlage 2: Interview cliënten Cliënt 1 vrijdag 28/03/2014 Persoonsgegevens Leeftijd: 39 jaar Geslacht: Man Periode van artikel 60: 2009-2010 (1 jaar) OCMW: Heers Werkplaats: TEAM Land van herkomst: Tsjetsjenië

Nadere informatie

april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter

april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter Stichting leerkracht Beter onderwijs en meer werkplezier Het Nederlandse onderwijs is goed. Tegelijkertijd leven er ontzettend veel ideeën

Nadere informatie

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel

Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel 1. Uitgangspunten gedrag Omgaan met gedrag op Basisschool De Bareel Schooljaar 2013 Inhoud 2. Preventief handelen om te komen tot gewenst gedrag 3. Interventies om te komen tot gewenst gedrag 4. Stappenplan

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op klagen

Hoofdstuk 8 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op klagen Hoofdstuk 8 Dit hoofdstuk gaat over: het recht op klagen In dit hoofdstuk vind je een antwoord op de volgende vragen: 1. Wat is het recht op klagen? 2. Wat kun je doen met een klacht? 3. Wie kan je helpen

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: R.K. Basisschool De Hunenborg. Nummer 6, Insluippreventie

In deze nieuwsbrief: R.K. Basisschool De Hunenborg. Nummer 6, Insluippreventie R.K. Basisschool De Hunenborg Nummer 6, 27-01-2017 Insluippreventie In deze nieuwsbrief: Insluippreventie Nieuw buitenspeelmateriaal Kindgesprekken Oud papier oproep Vreedzame School Vanuit de MR Carnaval

Nadere informatie

peuterpuber peuterpret!

peuterpuber peuterpret! van peuterpuber naar peuterpret! 10 tips voor meer gezelligheid Hoi, wat leuk dat je je hebt ingeschreven voor mijn nieuwsbrief! Met heel veel plezier maak ik elke maand een nieuwsbrief vol peuterpubers

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief

Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief In 2016 (februari tot juli) hebben acht studenten, in totaal 3 groepen, van de Hogeschool Arnhem Nijmegen nader

Nadere informatie

ACTIVITEITEN EN WERK VOOR MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL

ACTIVITEITEN EN WERK VOOR MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Ondersteuning bij activiteiten en werk ACTIVITEITEN EN WERK VOOR MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Voorpagina: Gerben de Gruijl: Jarenlang had ik mij beziggehouden

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

INKIJKEXEMPLAAR. Teambuilding voor kersverse ouders! Voor de liefhebbers. Zo houd je je relatie leuk met een kindje erbij VAN DE FAMILY FACTORY

INKIJKEXEMPLAAR. Teambuilding voor kersverse ouders! Voor de liefhebbers. Zo houd je je relatie leuk met een kindje erbij VAN DE FAMILY FACTORY INKIJKEXEMPLAAR Teambuilding voor kersverse ouders! Voor de liefhebbers Zo houd je je relatie leuk met een kindje erbij VAN DE FAMILY FACTORY Voor de liefhebbers Concept en tekst: St. de Family Factory

Nadere informatie

Familie en naasten van cliënten

Familie en naasten van cliënten Familie en naasten van cliënten Familie en naasten van cliënten Uw familielid of partner* heeft psychische problemen en/of een verslaving. Waarschijnlijk heeft dit ook invloed op u. We vinden het belangrijk

Nadere informatie

Visie THEMA. 1 Inleiding

Visie THEMA. 1 Inleiding THEMA 1 Visie 1 Inleiding Als zorghulp kun je in verschillende instellingen werken. Bijvoorbeeld in de thuiszorg, bij ouderen of bij mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. De instellingen

Nadere informatie

Project Interactieve multimedia

Project Interactieve multimedia Project Interactieve multimedia Jerney van Schagen Inleiding: Het eerste idee van het project bij mij was dat het een vrij breed project zou worden, maar in een van de eerste colleges kwam ik er al gauw

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Cijfer kunstzaal. Prima Leuk, leerzaam 9 Heel tevreden

Cijfer kunstzaal. Prima Leuk, leerzaam 9 Heel tevreden Hoe tevreden was je over het bezoek aan de kunstzaal? Tijdsduur kunstzaal? Wat vonden de leerlingen van het bezoek aan de kunstzaal? kunstzaal Hoe tevreden was je over de workshop? 1 Erg tevreden, de dames

Nadere informatie

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID

OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID OPDRACHTEN BIJ THEMA 11 BELEID Beleid is alleen nodig als je iets gaat veranderen. INLEIDING Het beleid van een organisatie bepaalt hoe je moet werken en wat de bestuurders belangrijk vinden. Dat beleid

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

Verbinding met projectleiders hoe was dat? Een inkijkje in de evaluatie van projectleiders over het gesprek met de klankbordgroep

Verbinding met projectleiders hoe was dat? Een inkijkje in de evaluatie van projectleiders over het gesprek met de klankbordgroep Verbinding met projectleiders hoe was dat? Een inkijkje in de evaluatie van projectleiders over het gesprek met de klankbordgroep 1 Terugblik op de het bezoek Handige tips en bruikbare adviezen gekregen

Nadere informatie

WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP

WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP WELKOM IN EEN BEHANDELGROEP Samen werken aan jouw toekomst Oriëntatiefolder voor jongeren, ouders en verwijzers Wat is Lijn5? Bij Lijn5 kun je hulp krijgen als je problemen hebt. Bijvoorbeeld: Je hebt

Nadere informatie

Kwaliteitsrapport 2018

Kwaliteitsrapport 2018 Samenvatting voor cliënten Kwaliteitsrapport 2018 Hoe was de ondersteuning in 2018? Ga naar sheerenloo.nl Wat staat er in dit kwaliteitsrapport? Dit kwaliteitsrapport gaat over de ondersteuning van s Heeren

Nadere informatie

Reflectieverslag. Stages of concern. Jan-Hessel Boermans

Reflectieverslag. Stages of concern. Jan-Hessel Boermans Reflectieverslag Stages of concern Jan-Hessel Boermans Motivatie Sinds augustus 2010 ben ik werkzaam in het onderwijs als groepsleerkracht op een cluster 4 school. Een baan met veel afwisseling en een

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

De Budget Ster: omgaan met je schulden

De Budget Ster: omgaan met je schulden De Budget Ster: omgaan met je schulden Budget Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Budget Ster MOTIVATIE EN VERANTWOORDELIJKHEID STRESS DOOR SCHULDEN BASISVAARDIGHEDEN STABILITEIT FINANCIEEL ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

Lesbrief: Zorg verlenen in een woonvorm Thema: Wat is er?

Lesbrief: Zorg verlenen in een woonvorm Thema: Wat is er? Lesbrief: Zorg verlenen in een woonvorm Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Mensen die niet zelfstandig kunnen wonen verblijven in een woonvorm.

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Jongeren

Klanttevredenheidsonderzoek. Jongeren Klanttevredenheidsonderzoek Jongeren - 2017 Vraag 1: Wat voor cijfer zou je Columbus willen geven? Ons gemiddelde is een 8,4! Het onderzoek is 61 keer verstuurd en maar liefs 41 keer Ingevuld retour gekomen,

Nadere informatie

Borgloschool, locatie Groenewold, Deventer, Leerlingen

Borgloschool, locatie Groenewold, Deventer, Leerlingen Borgloschool, locatie Groenewold, Deventer, Leerlingen Aantal respondenten: 60 01-04-2011 Borgloschool, locatie Groenewold, Deventer, Leerlingen 1 / 10 Welkomstblad Fijn dat je mee wilt werken aan dit

Nadere informatie

Een sterk team. Maatwerk van vakvrouwen

Een sterk team. Maatwerk van vakvrouwen Een sterk team Maatwerk van vakvrouwen Een echte topkok kookt niet uit een boekje. Natuurlijk kan hij er een openslaan, maar uiteindelijk draait het om gevoel en talent. Bij teamontwikkeling is dat eigenlijk

Nadere informatie

Voor onze broers en zussen met een verstandelijke beperking.

Voor onze broers en zussen met een verstandelijke beperking. Hoe je hier mee om wilt gaan? Zou het in de vorm van een aantal lessen doen Uit het verhaal kun je zelf vragen bedenken voor een bespreking met de catechisanten. Zie dit als een aanzetje Ben ik iets vergeten

Nadere informatie

nummer 15 april 2014 Wat betaal je voor je was?

nummer 15 april 2014 Wat betaal je voor je was? nummer 15 april 2014 Wat betaal je voor je was? de redactie van de cliënten-raad-krant bestaat uit: Arco Boogaard cliëntenraad de Waaier + de Schelp Anita van Dinteren cliëntenraad Polderhuis Heerhugowaard

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Ontdek je managementsupport.nl/event

Ontdek je managementsupport.nl/event e-pocket Ontdek je managementsupport.nl/event Beste talentvolle professional, Bedankt dat je de e-pocket Ontdek je talent hebt gedownload! Met deze e-pocket kun je een eerste stap zetten om je persoonlijke

Nadere informatie

Cliëntgroep 1. Cliëntgroep 1. Cliëntportretten. Cliëntportretten 16,5 % 16,5 % 4 % 4 % 11 % 11 % 31,5 % 31,5 % 9 % 9 % 16,5 % 16,5 % 2 % 2 % 9,5 %

Cliëntgroep 1. Cliëntgroep 1. Cliëntportretten. Cliëntportretten 16,5 % 16,5 % 4 % 4 % 11 % 11 % 31,5 % 31,5 % 9 % 9 % 16,5 % 16,5 % 2 % 2 % 9,5 % Cliëntgroep 1 Cliëntgroep 1 4 % 16, 11, 4 % 16, 11, 31, 34, 31, 34, 1 16, 1 16, 9, 9, Somatische aandoening (65+) Mevrouw Jansen is 81 en heeft vorig jaar een hersenbloeding gehad. Ze is hierdoor aan de

Nadere informatie

Trots op je vak! Hoe ben je dat, blijf je dat en hoe word je dat? UITNODIGING

Trots op je vak! Hoe ben je dat, blijf je dat en hoe word je dat? UITNODIGING Trots op je vak! Hoe ben je dat, blijf je dat en hoe word je dat? UITNODIGING Dinsdag 10 november 2015 Vanaf 12.00 uur Grolsch Veste Colosseum 65 7521 PP ENSCHEDE (ingang kanaalzijde) Om kennis over de

Nadere informatie

De belangrijkste aspecten voor een optimale maaltijdbeleving

De belangrijkste aspecten voor een optimale maaltijdbeleving Ziekenhuizen De belangrijkste aspecten voor een optimale maaltijdbeleving Product Omgeving Gedrag WELKOM Wat voor manieren zijn er mogelijk om de kwaliteit binnen de horeca outlets van ziekenhuizen te

Nadere informatie

Bundeling Stagerapporten ERASDU project Voorjaar 2019 Frankrijk

Bundeling Stagerapporten ERASDU project Voorjaar 2019 Frankrijk Bundeling Stagerapporten ERASDU project Voorjaar 2019 Frankrijk 5 jongeren uit diverse opleidingen van SPECTRUM school, GOTALENT en CLW Turnhout liepen een buitenlandse werkstage in Arras, Portugal. URMA

Nadere informatie

Mentor!Wat nu? Danique Voorthuijzen Jaar 4

Mentor!Wat nu? Danique Voorthuijzen Jaar 4 Mentor!Wat nu? Danique Voorthuijzen Jaar 4 Inleiding Deze Ptaak is geschreven om meer te weten te komen over het mentor zijn: welke taken komen er bij kijken en hoe voer je eigenlijk een gesprek met leerling

Nadere informatie

THE POSITIVE FEEDBACK TRAINER MANAGER AND EMPLOYEE VERSION

THE POSITIVE FEEDBACK TRAINER MANAGER AND EMPLOYEE VERSION THE POSITIVE FEEDBACK TRAINER MANAGER AND EMPLOYEE VERSION VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM Roy van de Vathorst (2556746) Thomas Gruben (2554243) Informatie, Multimedia en Management Project Interactive Multimedia

Nadere informatie

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren.

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Stagebedrijf: Klas : Profiel: Leerroute: Naam: Uiterste inleverdatum: woensdag 12 december 2018 1 Inhoud Het begin van jouw succes!... 3 Afspraken en belangrijke punten:... 5 Logboek:... 6 Opdracht 1:...

Nadere informatie

Reflectieverslag. Jeroen Tennis Today

Reflectieverslag. Jeroen Tennis Today Reflectieverslag 2013 Jeroen Tennis Today 13-6-2013 1 Inhoud Inleiding... 3 Hoofdstuk 1... 4 Persoonlijke leerdoelen... 4 Reflectie volgens de PDCA-cyclus... 4 Hoofdstuk 2... 7 Stage... 7 Stageopdracht...

Nadere informatie

september 2017 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter

september 2017 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter september 2017 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter Stichting leerkracht Beter onderwijs en meer werkplezier 2 Het Nederlandse onderwijs is goed. Tegelijkertijd leven bij leraren en docenten,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord Verwachtingen van klanttest De klanttest Ontwikkelplan

Inhoudsopgave. Voorwoord Verwachtingen van klanttest De klanttest Ontwikkelplan Klanttest. Inhoudsopgave Voorwoord Verwachtingen van klanttest De klanttest Ontwikkelplan Voorwoord In blok 2 hebben we een klanttest uitgevoerd om te kijken of er vraag is naar het ontwikkelingsplan.

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrije tijd & Sport

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrije tijd & Sport MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrije tijd & Sport Ik wil graag dat mijn kind leert zwemmen, maar hij past niet in zo n grote groep. Kan het ook anders? Er is vast wel een (gezelligheids)

Nadere informatie