1. Geef via je eigen project aan wat het fundamentele verschil is tussen programmeren en ontwerpen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Geef via je eigen project aan wat het fundamentele verschil is tussen programmeren en ontwerpen."

Transcriptie

1 Toets POM najaar Geef via je eigen project aan wat het fundamentele verschil is tussen programmeren en ontwerpen. Bij het beantwoorden van deze vraag ga ik ervan uit dat met programmeren bedoelt wordt het opstellen van een PvE, en niet het maken van een LP-model. Aan de hand van een voorbeeld in mijn eigen project zal ik antwoord op deze vraag proberen te geven. Ons project, de Forensische observatie en begeleiding afdeling bestaat uit een gedeelte waar de patiënten zitten, maar ook een gedeelte waar kantoren van de medewerkers zitten. Nu wordt er verwacht van een kantoor dat er voldoende daglicht binnentreedt. Hiervoor staat er in het PvE een eis, namelijk: De daglichttoetreding voor een kantoor binnen de FOBA moet minimaal 400 lux zijn. Dat is een duidelijke eis. Het is uiteindelijk aan de architect die het ontwerp maakt hoe hij die 400 lux wil realiseren. Dat staat expliciet niet genoemd in het PvE. Hier komt het verschil al naar boven: Een PvE bestaat uit een hele reeks eisen en randvoorwaarden, maar geen ontwerpoplossingen. Er had ook kunnen staan: De daglichttoetreding voor een kantoor binnen de FOBA moet minimaal 400 lux zijn. Dit moet gerealiseerd worden door het plaatsen van een daklicht van 1 bij 2 meter, en twee ramen van 1,2 meter bij 1 meter. Deze ramen moeten ten opzichte van elkaar een afstand hebben van 1 meter. Op deze manier blijft er voor de architect niks over om te doen. Het antwoord is duidelijk: Het fundamentele verschil tussen programmeren en ontwerpen is dat het programmeren het opstellen van eisen en randvoorwaarden behelst, maar absoluut geen ontwerpoplossingen moet aandragen. Het ontwerpen is vervolgens het verwoorden van de reeks eisen en randvoorwaarden in een ontwerp. 2. Geef een aantal voorbeelden van eisen uit het door jou opgestelde programma waarvan moeilijk meetbaar is of het uiteindelijk gerealiseerde gebouw aan de betreffende eis voldoet en hoe denk je dat beoordeeld wordt of het gebouw voldoet aan die eisen. Het gaat hier om eisen waarvan later niet te meten is of het gebouw aan de eis voldoet of niet. In ons PvE is er bijvoorbeeld een eis dat het personeel niet het gevoel moet hebben dat het ook opgesloten zit. Ook zit er een eis in dat het interieur een contrast moet hebben met de gevangenissen waar de patiënten vandaan komen. Beide eisen zijn niet te kwantificeren. De enige manier om er achter te komen of het gebouw aan de eisen voldoet is het te vragen aan de gebruikers. Van de tweede eis is natuurlijk wel enigszins te zeggen of eraan voldaan is, door te kijken naar andere gevangenissen, maar het is niet te kwantificeren.

2 3. In hoeverre is jouw programma marktconform (is het gebouw dat wordt gebouwd volgens het door jou opgestelde programma van eisen geschikt voor een andere organisatie) en licht toe waarom. Dit is lastig te zeggen. Het PvE is in elk geval niet geschikt voor een doorsnee gevangenis. Het gebouw is simpelweg veel kleinschaliger opgezet, op zo n manier dat het mogelijk is om de patiënten veel meer zorg te geven. Wel zou het gebouw en dus het PvE geschikt zijn voor organisaties waar ditzelfde een vereiste is, zoals een TBS kliniek of een psychiatrisch ziekenhuis. Wellicht dat een geheel andere functie kan gedijen in het pand, maar mijns inziens zijn de kamers dan te klein. Je zou met goed fatsoen geen hotelkamer van 10m 2 kunnen verhuren aan toeristen of iets in die geest. Bovendien zou het jammer zijn om al de dure hufterproof afwerking en beveiliging te plaatsen in een functie waar dat niet nodig is. 4. Optimaliseren (engels: optimising) en de optimale uitkomst (engels: the optimum) zijn twee begrippen die relevant zijn voor bouwkundige ontwerpmethoden, m.n. methoden voor het combineren van deeloplossingen uit een programma van eisen voortkomen. Definieer deze twee begrippen en geef twee voorbeelden uit eigen ontwerpprojecten. Optimaliseren is in principe het zoeken van een optimale oplossing. Deze optimale oplossing is de beste oplossing onder de gegeven omstandigheden. De optimale uitkomst is de opsomming van uitkomsten welke voortkomen uit het optimaliseringproces. Een veel gehoorde optimalisering is het optimaliseren van de winst ( of het minimaliseren van de kosten en optimaliseren van de opbrengsten.) Een goed middel om dit optimaliseringproces te versimpelen is het gebruik van LP modellen. Deze modellen zorgen ervoor dat de optimale uitkomst sowieso binnen de gestelde grenzen blijft. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de bouwkosten van een bepaald project zo laag mogelijk moeten zijn, maar dat tevens de kwaliteit zo hoog mogelijk moet zijn. Wellicht is het zo dat het minimaliseren van de kosten ten kosten gaat van de kwaliteit. Los van elkaar zijn de oplossingen die gevonden zijn wel haalbaar, maar als alle factoren bij elkaar genomen worden is dit niet het geval. De optimale uitkomst behelst de oplossing die aan alle eisen voldoet. Zelf heb ik dit principe expliciet toegepast bij het ontwerpproject voor het 3 e semester bachelor met behulp van LP modellen. Echter, in principe ben je bij elk project bezig met het zoeken naar de optimale uitkomst, de uitkomst die aan alle eisen voldoet.

3 5. In het vakgebied projectmanagement wordt gesteld dat er een verschil gemaakt moet worden tussen relatief simpele projecten en projecten die zeer complex zijn. Beschrijf kort twee verschillen en geef van elk een voorbeeld uit de bouwkunde. Allereerst denk ik dat een belangrijk verschil is het aantal betrokkenen. Je kan je voorstellen dat een project waar slechts de opdrachtgever bij betrokken is minder complex is dan een project waar tientallen instanties bij betrokken zijn. Deze instanties komen allemaal met regels of met wensen die zij doorgevoerd willen hebben. Dit maakt het zeer complex, en maakt dat er met veel dingen rekening gehouden moet worden. Ten tweede, en dat heeft al enigszins te maken met het eerste verschil dat ik aandroeg, is een project waarbij er met veel eisen en regels gewerkt wordt complexer dan een project waar dit niet het geval is. De bouw van een woonhuis zal bijvoorbeeld minder eisen met zich meebrengen dan de bouw van een gevangenis om maar iets te noemen. 6. Een van de belangrijkste elementen van het managen van een project is de fasering van de besluitvorming. Geef een algemeen schema van deze fasering en illustreer dit met een bouwkundig project. Tot het bestek zijn er 3 beslismomenten. Deze vallen na de 3 verschillende ontwerpfases. (Steeds na het beslismoment kan er pas een begin worden gemaakt met het schrijven van een PvE voor de volgende fase.) Als voorbeeld nemen we een villa. Als eerste zal de opdrachtgever moeten aangeven dat hij een villa wil laten ontwerpen en bouwen. Als hij dit heeft gedaan zal er begonnen worden met een haalbaarheidsstudie en een basis PvE. In dit basis PvE komen de globale zaken te staan, passend bij de conceptfase. Dus niet wat voor soort afwerking er op de trap gebruikt moet worden. Dingen als het aantal lagen en het aantal kamers van de villa zullen hier voorkomen Hierop volgt een structuurontwerp, of schetsontwerp. Hierna kan de opdrachtgever beslissen of hij het project door wil zetten. Hij heeft nu immers enig beeld van de villa, en een indicatie wat het gaat kosten.

4 Na de beslissing wordt er begonnen met het schrijven van een gedetailleerder PvE, en wel voor het voorlopig ontwerp, gevolgd door het daadwerkelijke voorlopig ontwerp. Deze fase wordt eveneens afgesloten met een beslismoment. De opdrachtgever kan nog steeds afzien van de bouw van de villa, al kan dat al minder gemakkelijk dan aan het einde van het structuurontwerp. Als de opdrachtgever wederom door wil gaan de bouw van de villa, wordt begonnen met het schrijven van het PvE voor het definitief ontwerp. Hierin komen al zeer gedetailleerde zaken in voor, zoals de eerder genoemde afwerking van de trap. Het PvE wordt wederom gevolgd door een ontwerpfase, en wel het definitief ontwerp. Hierna kan de opdrachtgever nog steeds afzien van de bouw van de villa, maar dat gaat steeds lastiger. Er zullen immer steeds meer mensen bij betrokken zijn. Als hij doorzet wordt er gestart met het schrijven van het definitief PvE, gevolgd door de bestektekeningen. Hierna kan begonnen worden met de voorbereidingen voor de werkelijke bouw. 7. Voor projectmanagement is tijdplanning een essentieel instrument. Geef definities van het kritieke pad, routing en parallel processing. Geef voor elk een bouwkundig voorbeeld. - Kritieke pad Een project bestaat uit meerdere activiteiten tussen de start en het einde van het project, waarvan er sommigen tegelijk kunnen worden uitgevoerd. Je kan dus bij wijze van spreken op verschillende manieren van start naar einde. Elke manier om dit te doen kost een bepaalde tijd. De wijze die het langst duurt is het kritieke pad. Immers, die tijd heb je sowieso nodig om het project te doorlopen. De andere activiteiten kunnen dan dus ruimte hebben om uit te lopen, totdat ze langer duren dan hun nevenactiviteit, en zodoende een deel gaan uitmaken van het kritiek pad. Als voorbeeld het schilderen van 2 kozijnen. Dit kan tegelijk worden uitgevoerd, maar kozijn 1 is 2 keer zo groot en kost dus ook 2 keer zoveel tijd. Het kritieke pad loopt dan over kozijn 1, want dat kozijn bepaald de tijd die het project duurt. Als kozijn 2 onverhoopt langer gaat duren dan kozijn 1, wordt kozijn 2 opgenomen in het kritieke pad, en kan kozijn 1 uitlopen. Zo kan het kritieke pad steeds wisselen als er tijdsveranderingen optreden. Kozijn 1, 2 uur Begin Einde Kozijn 2, 1 uur

5 - Routing De routing is heel simpel gezegd de route die het kritieke pad neemt. In het voorbeeld hierboven dus Begin Kozijn 1 Einde - Parallel Processing Dit is het naast elkaar uitvoeren van activiteiten, zoals het hierboven geschetste naast elkaar kunnen uitvoeren van het schilderen van kozijn 1 en kozijn 2.

Keuzevak 6e Semester BScBouwkunde Programmeren en Ontwerpen BKB6RO5 (Najaarssemester 2004/2005)

Keuzevak 6e Semester BScBouwkunde Programmeren en Ontwerpen BKB6RO5 (Najaarssemester 2004/2005) POM (Programma, Ontwerp en (project)management) Schriftelijke kennistoets TU Delft Faculteit Bouwkunde 6e semester Bachelor Bouwkunde Variant Real-Estate & Housing Dr.ir. J.J. van Meel, Ir. C. Krebbers

Nadere informatie

Delft, November 2004 Jasper Provoost 9673019

Delft, November 2004 Jasper Provoost 9673019 In het zesde semester van de bacheloropleiding Bouwkunde aan de TU Delft, wordt het vak POM gegeven. POM staat voor Programma, Ontwerp en (project)management. Voor het vak maken groepen van twee studenten

Nadere informatie

Reflectie op het vak Programma, Ontwerp & Projectmanagement. Essay

Reflectie op het vak Programma, Ontwerp & Projectmanagement. Essay Essay april 2005 Tim Den Dekker 1140612 Johannes van Ussel 1142194 BK6R050 Programma, Ontwerp en Projectmanagement Programma, Ontwerp en Projectmanagement BK6R050 1 Voorwoord Dit essay is een zelfreflectie

Nadere informatie

Nulmeting. naam: Leon van Luijk studentnummer: 11099088

Nulmeting. naam: Leon van Luijk studentnummer: 11099088 Nulmeting naam: Leon van Luijk studentnummer: 11099088 Deze nul meting geeft een indicatie op welk niveau ik deze opleiding ben begonnen. Het niveau wordt gemeten door 15 verschillende competenties. Al

Nadere informatie

Bijlage H: VAKGEBIED PROJECTMANAGEMENT

Bijlage H: VAKGEBIED PROJECTMANAGEMENT RVOI-2001 Bijlage H: VAKGEBIED PROJECTMANAGEMENT Deze Bijlage is opgesteld door de heer ir. C.H. Wentink, sectordirecteur Ruimte, vastgoed en economie van Witteveen + Bos. Hij heeft zich hierbij o.a. laten

Nadere informatie

HAALBAARHEIDSONDERZOEK

HAALBAARHEIDSONDERZOEK 193 Hartogstraat 7a Slot vastgoedbeheer Zoetermeer HAALBAARHEIDSONDERZOEK Hartogstraat 7a Plaats 18 Den Haag 8 januari 2009 INLEIDING Op verzoek van Slot vastgoedbeheer heeft ons bureau een onderzoek verricht

Nadere informatie

DESIGN BY PERFORMANCE IS EEN SOFTWARE GEDREVEN METHODE OM DE GEBOUWDE OMGEVING TE OPTIMALISEREN. INZENDING ARC-AWARDS INNOVATIE

DESIGN BY PERFORMANCE IS EEN SOFTWARE GEDREVEN METHODE OM DE GEBOUWDE OMGEVING TE OPTIMALISEREN. INZENDING ARC-AWARDS INNOVATIE DESIGN BY PERFORMANCE IS EEN SOFTWARE GEDREVEN METHODE OM DE GEBOUWDE OMGEVING TE OPTIMALISEREN. INZENDING ARC-AWARDS INNOVATIE IN EXTREEM KORTE TIJD BESLISSINGEN NEMEN OP BASIS VAN FEITEN ARCHITECTONISCH

Nadere informatie

Bsc4 bk4100 - TOI. ICT in de bouwkunde. Informatie en communicatie technologie. Technisch Ontwerp & Informatica

Bsc4 bk4100 - TOI. ICT in de bouwkunde. Informatie en communicatie technologie. Technisch Ontwerp & Informatica ICT in de bouwkunde Informatie en communicatie technologie 1 Technisch Ontwerp & Informatica Informatica 4. Het integraal ontwerpproject BK4100 2 Technisch Ontwerp & Informatica Informatica 4. Het integraal

Nadere informatie

Vastgoed. Plan van Aanpak. Versie: Definitief Bestandsnaam: Datum opgesteld: 20-06-2014 Voor akkoord: Plan van aanpak: Vastgoed.

Vastgoed. Plan van Aanpak. Versie: Definitief Bestandsnaam: Datum opgesteld: 20-06-2014 Voor akkoord: Plan van aanpak: Vastgoed. Vastgoed Plan van Aanpak Plan van aanpak: Vastgoed Bestuurlijk L. van Rekom opdrachtgever L. Mourik opdrachtgever Naam projectleider L. van Hassel Versie: Definitief Bestandsnaam: Datum opgesteld: 20-06-

Nadere informatie

Deel = Overige onderdelen

Deel = Overige onderdelen Deel = Overige onderdelen In dit hoofdstuk staat een aantal overige onderdelen die je kunt toevoegen aan de scriptie. Het gaat om de Bijlagen (paragraaf 5.1), de Reflectie (paragraaf 5.2) en het Nawoord

Nadere informatie

Zelf bouwen stappenplan

Zelf bouwen stappenplan Zelf bouwen stappenplan Net als u, koesteren veel mensen de wens om ooit hun eigen droomhuis te bouwen. Komt uw ideale woning niet voor in het bestaande- of het nieuwbouwaanbod? Dan biedt zelf bouwen een

Nadere informatie

SPC360: specificeren, programmeren en contracteren. SPC360 en AT Osborne 2016 Q1

SPC360: specificeren, programmeren en contracteren. SPC360 en AT Osborne 2016 Q1 SPC360: specificeren, programmeren en contracteren Andere contractvormen In de utiliteitsbouw worden steeds vaker andere contractvormen toegepast. Het zijn tools die hun oorsprong vinden in de wereld van

Nadere informatie

Projectvoorstellen maken

Projectvoorstellen maken Projectvoorstellen maken 1. Kader 1.1. Gebruiksaanwijzing 1.2. Wat zijn de eisen aan een projectvoorstel? 2. Inleiding 2.1 Signalering 2.2 Vooronderzoek 2.3 Probleemsituatie 3. Doelstellingen en randvoorwaarden

Nadere informatie

Een gevoel van welbevinden in fertiliteitskliniek Nij Barrahûs

Een gevoel van welbevinden in fertiliteitskliniek Nij Barrahûs Een gevoel van welbevinden in fertiliteitskliniek Nij Barrahûs School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever Dhr. Marc Scheijven, directeur van de fertiliteitsklinieken 'Nij Barrahûs' te

Nadere informatie

De ontwikkelcirkel 1/6

De ontwikkelcirkel 1/6 1/6 3D www.leren en organiseren.nl De ontwikkelcirkel voor (school)organisaties De ontwikkelcirkel Een 'Opleiden in de school'-traject kan vanuit de eigen organisatie geïnitieerd worden, maar kan ook gebeuren

Nadere informatie

Daarnaast heeft de opdrachtgever op 16 juli 2015 een toelichting gegeven op de context en achtergronden van het plan.

Daarnaast heeft de opdrachtgever op 16 juli 2015 een toelichting gegeven op de context en achtergronden van het plan. Notitie Project Kenmerk Haren, Renovatie Maarten College 2015/HHE/dpo/ovl/150175-3007151124 Aan mevrouw H. de Boer Gemeente Haren Van de heren H. Hellinga en G. Heersink draaijer+partners Betreft beoordeling

Nadere informatie

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties

Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Zelfdiagnostische vragenlijst verandercompetenties Het gaat om de volgende zeven verandercompetenties. De competenties worden eerst toegelicht en vervolgens in een vragenlijst verwerkt. Veranderkundige

Nadere informatie

Systematische analyse van een casus met Soft Systems Methodologie. De vier stappen van SSM

Systematische analyse van een casus met Soft Systems Methodologie. De vier stappen van SSM De vier stappen van SSM FORMULIER 1 Beschrijving van de casus of situatie SSM Stap 1 Titel casus of situatie: RIJK PLAATJE Maak een tekening van de situatie: maak een plaatje van de betrokkenen, hun activiteiten,

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenbrief

College van Gedeputeerde Staten statenbrief Aan Provinciale Staten Datum : 24 november 2009 Uw kenmerk : Ons kenmerk : 2009INT252399 Contactpersoon : I. Zetstra E-mail : Ida.zetstra@provincieutrecht.nl Doorkiesnr. : 030-258 2286 Bijlage(n) : --

Nadere informatie

Vereenvoudigd sjabloon requirementsdocument. <<Organisatie>>

Vereenvoudigd sjabloon requirementsdocument. <<Organisatie>> Vereenvoudigd sjabloon requirementsdocument SYSQA B.V. Almere Versie : Datum : Status : Opgesteld door : Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van

Nadere informatie

Van take off tot landing. BOUWSTAD Projectmanagement B.V.

Van take off tot landing. BOUWSTAD Projectmanagement B.V. Van take off tot landing Begeleiding van A tot Z bij nieuwbouw, renovatie en restauratie Wie op zoek is naar het gemak van een en hetzelfde aanspreekpunt voor begeleiding bij alle disciplines in zowel

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Uren, looptijden, uitbetaling en meer

Veelgestelde vragen Uren, looptijden, uitbetaling en meer Veelgestelde vragen Uren, looptijden, uitbetaling en meer Veelgestelde vragen over uren, looptijden, uitbetaling en meer 1. Wat is het verschil tussen contracturen, looptijd en werktijd? Contracturen Het

Nadere informatie

Stappenplan nieuwe Dorpsschool

Stappenplan nieuwe Dorpsschool Stappenplan nieuwe Dorpsschool 10 juni 2014 1 Inleiding Het college van burgemeester en wethouders heeft op 10 juni 2014 dit stappenplan vastgesteld waarin op hoofdlijnen is weergegeven op welke wijze

Nadere informatie

100% 90% winnaar. Dutch Health Tec Academy, Utrecht. Voor minder dan de helft van de nieuwbouwprijs, mooi onderwijsgebouw neergezet

100% 90% winnaar. Dutch Health Tec Academy, Utrecht. Voor minder dan de helft van de nieuwbouwprijs, mooi onderwijsgebouw neergezet Dutch Health Tec Academy, Utrecht 100% transformatie van leegstaande bedrijfshal met kantoor naar onderwijsgebouw en kenniscentrum 90% hergebruik van bestaand casco winnaar van de VGME Award 2011 Voor

Nadere informatie

'DE ZWAAN' vof. Inhoud. 01 Bouwmanagement. 02 Initiatieffase bij het kopen van een gebouw. 03 Initiatieffase bij bestaande bouw

'DE ZWAAN' vof. Inhoud. 01 Bouwmanagement. 02 Initiatieffase bij het kopen van een gebouw. 03 Initiatieffase bij bestaande bouw 0 T Inhoud 01 ouwmanagement 02 Initiatieffase bij het kopen van een gebouw. 03 Initiatieffase bij bestaande bouw 04 Initiatieffase bij nieuwbouw 05 Schetsfase bij verbouwing of nieuwbouw 06 Voorontwerp

Nadere informatie

Indicatief Stappenplan

Indicatief Stappenplan Indicatief Stappenplan In het stappenplan zijn globaal de per fase te verrichten werkzaamheden en producten voor de totstandkoming van een (interieur)project beschreven. Hoewel elke opdracht anders is

Nadere informatie

De werkzaamheden zullen hierna per fase worden toegelicht, in fig.1 is een globaal overzicht te zien van de werkzaamheden per fase.

De werkzaamheden zullen hierna per fase worden toegelicht, in fig.1 is een globaal overzicht te zien van de werkzaamheden per fase. Bijlage C: Fasering 1 Inleiding Het ontwerpproces kent een aantal fasen die elkaar opvolgen tot het moment dat daadwerkelijk wordt begonnen met de uitvoering van het ontwerp door een aannemer. Bij het

Nadere informatie

Succesvol subsidie aanvragen

Succesvol subsidie aanvragen Succesvol subsidie aanvragen MIT Succesvol subsidie aanvragen MIT Haalbaarheidsprojecten en R&Dsamenwerkingsprojecten Voordat je aan de slag gaat met een subsidieaanvraag, is het aan te raden om een goede

Nadere informatie

Werken in bouwteams. Marc Dillen. Directeur-generaal VCB

Werken in bouwteams. Marc Dillen. Directeur-generaal VCB Werken in bouwteams Marc Dillen Directeur-generaal VCB Hoe loopt een traditioneel bouwproces? Opdracht (PvE) Opmaak ontwerp Opmaak bestek Bouw Vergunningsprocedure Ingebruikname Wie participeert in een

Nadere informatie

n.t.p. Verzorgen van de omschreven werkzaamheden, zie onderdeel advieskosten, ten behoeve van: n.t.p.

n.t.p. Verzorgen van de omschreven werkzaamheden, zie onderdeel advieskosten, ten behoeve van: n.t.p. BASISOPDRACHT De ondergetekende: Naam: n.t.p. Adres: n.t.p. Plaats: n.t.p. Hierna te noemen: opdrachtgever En Bureau Broeders Ontwerp en Bouwkunde BV gevestigd te Loon op Zand, ten deze rechtsgeldig vertegenwoordigd

Nadere informatie

WHITEPAPER. Proces optimalisatie. Kritisch blijven op de geleverde kwaliteit. Voorop in ontwikkeling.

WHITEPAPER. Proces optimalisatie. Kritisch blijven op de geleverde kwaliteit. Voorop in ontwikkeling. WHITEPAPER Proces optimalisatie Kritisch blijven op de geleverde kwaliteit Voorop in ontwikkeling. Procesoptimalisatie Het optimaliseren van processen. Het verbeteren van werkzaamheden. Kritisch blijven

Nadere informatie

STARTPAKKET RURAAL ERFGOED

STARTPAKKET RURAAL ERFGOED STARTPAKKET RURAAL ERFGOED CHECKLIST Startpakket Ruraal Erfgoed komt tot stand onder auspiciën van Innovatieplatform Duurzame Meierij met een financiële bijdrage van Belvedere, EU (Leader+) en IDM. Projectontwikkeling:

Nadere informatie

UW DROOMWONING IN TIEN STAPPEN. Waar woonwensen werkelijkheid worden

UW DROOMWONING IN TIEN STAPPEN. Waar woonwensen werkelijkheid worden UW DROOMWONING IN TIEN STAPPEN Waar woonwensen werkelijkheid worden 1 2 DROOMPLEK GEVONDEN? OF ZOEKT U NOG? HOE WORDT UW DROOMWONING WERKELIJKHEID? Iedereen heeft dromen. Zeker als het om wonen gaat. Maar

Nadere informatie

BUREAUPRESENTATIE BUREAUPRESENTATIE 2015

BUREAUPRESENTATIE BUREAUPRESENTATIE 2015 BUREAUPRESENTATIE INHOUD 1. WIE IS MARGREET VAN DER HOEVEN ARCHITECTEN... 2. WERKWIJZE... 3. VISIE... 2. REFERENTIESLIJST... 2. REFERENTIES... 3. WAAROM MARGREET VAN DER HOEVEN ARCHITECTEN... WIE IS MARGREET

Nadere informatie

Olde Bijvank Advies Organisatieontwikkeling & Managementcontrol. Datum: dd-mm-jj

Olde Bijvank Advies Organisatieontwikkeling & Managementcontrol. Datum: dd-mm-jj BUSINESS CASE: Versie Naam opdrachtgever Naam opsteller Datum: dd-mm-jj Voor akkoord: Datum: LET OP: De bedragen in deze business case zijn schattingen op grond van de nu beschikbare kennis en feiten.

Nadere informatie

Villa s. Inleiding. Wie zijn wij. Het proces stap voor stap. Architectuur Advies

Villa s. Inleiding. Wie zijn wij. Het proces stap voor stap. Architectuur Advies Architectuur Advies Inleiding Wie zijn wij Villa s Het proces stap voor stap architectuur en advies Ing. B.J. Tukker Lentedans 49c 2907AX Capelle aan den IJssel M (06) 53 44 9 281 T (010) 284 71 78 F (010)

Nadere informatie

Format BVC-plan. Projectgegevens

Format BVC-plan. Projectgegevens Format BVC-plan Het BVC-plan is een gedetailleerde uitwerking van het BVC-hoofdlijnenplan. Met als extra aandachtspunt de vereiste instemming van een aantal belangrijke partijen. Deze instemming heeft

Nadere informatie

de mens centraal technische voorzieningen adviseur mensvriendelijk energiezuinig kern ervaring duurzaam ontwerp opdrachtgever architect

de mens centraal technische voorzieningen adviseur mensvriendelijk energiezuinig kern ervaring duurzaam ontwerp opdrachtgever architect INSTALLATIES. BOUWFYSICA. ENERGIE. de mens centraal technische voorzieningen adviseur mensvriendelijk energiezuinig kern ervaring duurzaam ontwerp architect opdrachtgever budget samenwerking HALMOS is

Nadere informatie

Template Projectplan

Template Projectplan projectpraktijk.nl Template Projectplan Besluiten Doel van dit document Managementsamenvatting Gevraagde besluiten van de opdrachtgever Goedkeuring Projectdefinitie Aanleiding Doelstelling Resultaten Afbakening

Nadere informatie

Inmeting en Opname. Voorlopig Ontwerp& Definitief Ontwerp. (Bouw)vergunning aanvraag. 2D, 3D en BIM tekenwerk. Maatvoering.

Inmeting en Opname. Voorlopig Ontwerp& Definitief Ontwerp. (Bouw)vergunning aanvraag. 2D, 3D en BIM tekenwerk. Maatvoering. Inmeting en Opname Voorlopig Ontwerp& Definitief Ontwerp (Bouw)vergunning aanvraag 2D, 3D en BIM tekenwerk Maatvoering Projectmanagement Wie zijn wij? Van Zaal Bouwtechniek is een onafhankelijk projectmanagementbureau

Nadere informatie

ZELF BOUWEN. Wat kost dat? Bouwgrond

ZELF BOUWEN. Wat kost dat? Bouwgrond ZELF BOUWEN Wat kost dat? 1 Bouwgrond De prijzen per gemeente kunnen zeer kunnen variëren! Aankoop bouwgrond: goedkope bouwgrond kost ongeveer 200, p.m2 excl. BTW. Dichter bij steden kost bouwgrond al

Nadere informatie

Competentie niveaus HHS TIS opleiding Werktuigbouwkunde

Competentie niveaus HHS TIS opleiding Werktuigbouwkunde Competentie niveaus HHS TIS opleiding Werktuigbouwkunde 1. BoE domeincompetentie Analyseren (minimaal niveau eind major W: 3) (toelichting: deze omschrijving komt uit de Bachelor of Engineering (BoE))

Nadere informatie

Uitwerking reservering woningcontingent voor binnenstad Doetinchem (het Ei), centrum Wehl en centrum Gaanderen

Uitwerking reservering woningcontingent voor binnenstad Doetinchem (het Ei), centrum Wehl en centrum Gaanderen Uitwerking reservering woningcontingent voor binnenstad Doetinchem (het Ei), centrum Wehl en centrum Gaanderen Op 28 juni 2018 heeft de gemeenteraad van de gemeente Doetinchem het bestemmingsplan 'Parapluherziening

Nadere informatie

Raamwerk offerte. Voorblad

Raamwerk offerte. Voorblad Raamwerk offerte Opmerking vooraf: het raamwerk bevat de offerteonderdelen voor een commerciële opdracht. Niet alle onderdelen zullen bij jouw opdracht aan de orde zijn. Voorblad Naam klant Onderwerp offerte

Nadere informatie

Businesscase: titel. Businesscase. Titel. Auteur: Versie: Datum: Pagina 1 van 5

Businesscase: titel. Businesscase. Titel. Auteur: Versie: Datum: Pagina 1 van 5 Businesscase Titel Pagina 1 van 5 Versie historie Versie Auteur Datum Omschrijving Akkoord Naam Rol Voor akkoord: Eigenaar businesscase Pagina 2 van 5 Management samenvatting Beschrijf de managementsamenvatting

Nadere informatie

20/9/2011 NULMETING COSTIAN. Leerjaar 2011 propedeuse blok 1.1 Costian de Jonge

20/9/2011 NULMETING COSTIAN. Leerjaar 2011 propedeuse blok 1.1 Costian de Jonge 20/9/2011 COSTIAN NULMETING Leerjaar 2011 propedeuse blok 1.1 Costian de Jonge Dit verslag heeft als functie de basiskennis van de startende student vastleggen, het moment van de meting is begin september

Nadere informatie

Spelregels bij geschakeld bouwen Particulier Opdrachtgeverschap

Spelregels bij geschakeld bouwen Particulier Opdrachtgeverschap Spelregels bij geschakeld bouwen Particulier Opdrachtgeverschap Spelregels bij geschakeld bouwen Kiest u voor een kavel bestemd voor een geschakelde woning dan staat in het kavelpaspoort expliciet vermeld

Nadere informatie

Beoordelingsformulier projectvoorstellen KFZ

Beoordelingsformulier projectvoorstellen KFZ sformulier voor de projectvoorstellen. sformulier projectvoorstellen KFZ Callronde: Versie 14-02-13 Instelling: Naam project: 1) Algemeen Het beoordelingsformulier wordt gebruikt om de projectvoorstellen

Nadere informatie

FixPlan voor installaties

FixPlan voor installaties FixPlan voor installaties Installatietechniek FixPlan installatietechniek is een creatieve en innovatieve partner die technische installaties ontwerpt, installeert, onderhoudt en beheert op het gebied

Nadere informatie

Uitwerkingen oefenopdrachten or

Uitwerkingen oefenopdrachten or Uitwerkingen oefenopdrachten or Marc Bremer August 10, 2009 Uitwerkingen bijeenkomst 1 Contact Dit document is samengesteld door onderwijsbureau Bijles en Training. Wij zijn DE expert op het gebied van

Nadere informatie

Nadat je projectvoorstel goedgekeurd is, kun je je projectvoorstel uitwerken in een projectplan.

Nadat je projectvoorstel goedgekeurd is, kun je je projectvoorstel uitwerken in een projectplan. Projectplan Nadat je projectvoorstel goedgekeurd is, kun je je projectvoorstel uitwerken in een projectplan. Het is van belang dat de portefeuillehouder en de projectleider gedurende het gehele project

Nadere informatie

Evaluatie Kennissessie Klantfeedback Management in de Customer Journey 13 mei 2014

Evaluatie Kennissessie Klantfeedback Management in de Customer Journey 13 mei 2014 Evaluatie Kennissessie Klantfeedback Management in de Customer Journey 13 mei 2014 Verwachting en aanbeveling Heeft de Kennissessie aan jouw verwachting voldaan? Toelichting: Weer een ander type event

Nadere informatie

algemeen gebou, bouwkundige ontwerpen en uitwerkingen t: 06 26 102 791, e: info@mgarchit.nl, w: www.mgarchit.nl, a: vasteland 29, 3011 bj, rotterdam

algemeen gebou, bouwkundige ontwerpen en uitwerkingen t: 06 26 102 791, e: info@mgarchit.nl, w: www.mgarchit.nl, a: vasteland 29, 3011 bj, rotterdam algemeen Dank u voor interesse in gebou. Gebou is een jong buro dat esthetische bouwkundige ontwerpen en uitwerkingen maakt. Wij richten ons vooral op het segment kleinschalige nieuwbouw en renovatie van

Nadere informatie

Hoofdstuk 26: Modelleren in Excel

Hoofdstuk 26: Modelleren in Excel Hoofdstuk 26: Modelleren in Excel 26.0 Inleiding In dit hoofdstuk leer je een aantal technieken die je kunnen helpen bij het voorbereiden van bedrijfsmodellen in Excel (zie hoofdstuk 25 voor wat bedoeld

Nadere informatie

Proceseisen blauwdruk VCM

Proceseisen blauwdruk VCM Proceseisen blauwdruk VCM Bijlage D bij het bestek met zaaknummer 31049665 Verkeersmanagement Centrale van Morgen (VCM) Datum 24 juni 2011 Status definitief Proceseisen Blauwdruk VCM Bijlage D bij het

Nadere informatie

jadewerkwijze voor particuliere opdrachtgevers

jadewerkwijze voor particuliere opdrachtgevers jadewerkwijze voor particuliere opdrachtgevers ZELF (VER)BOUWEN? Zelf bouwen of verbouwen? JADE architecten biedt hiervoor reeds sinds 2010 een laagdrempelige service. Wij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen

Nadere informatie

Zoals we het nu zien, zouden we de vraagstelling voor jullie als volgt formuleren:

Zoals we het nu zien, zouden we de vraagstelling voor jullie als volgt formuleren: Vraagstelling Zoals we het nu zien, zouden we de vraagstelling voor jullie als volgt formuleren: 1. Beschrijf / definieer het begrip digitale identiteit. In het rapport van het World Economic Forum, A

Nadere informatie

Kwaliteitssysteem datamanagement. Meetbaar Beter

Kwaliteitssysteem datamanagement. Meetbaar Beter Kwaliteitssysteem datamanagement Meetbaar Beter Datum: 20 juli 2017 Versie : 0.10 Kwaliteitssysteem Meetbaar Beter versie 0.10.docx Pagina 1 van 8 Voorwoord Het aantal centra dat is aangesloten bij Meetbaar

Nadere informatie

Vredeskerk te Enschede. Presentatie Algemene Kerkenraad Protestantse Gemeente Enschede 1 maart 2012

Vredeskerk te Enschede. Presentatie Algemene Kerkenraad Protestantse Gemeente Enschede 1 maart 2012 Vredeskerk te Enschede Presentatie Algemene Kerkenraad Protestantse Gemeente Enschede 1 maart 2012 Vredeskerk te Enschede Presentatie 15 maart 2012 Uitgangspunten Analyse van het gebouw Visie Renovatie

Nadere informatie

Projectplan verbouwing en uitbreiding Hospice Kajan 2015

Projectplan verbouwing en uitbreiding Hospice Kajan 2015 Projectplan verbouwing en uitbreiding Hospice Kajan 2015 Hospice Kajan Borneolaan 18 1217 HA Hilversum T: 035 672 87 40 Datum: 19-01-2015 Auteur: M. van der Burgh-Smit, directeur 1 1. Hospice Kajan Een

Nadere informatie

Het nieuwe Koningin Juliana kindcentrum

Het nieuwe Koningin Juliana kindcentrum School: Bedrijf: Titel project: 1. De opdracht Opdrachtgever Mevrouw Russcher, directeur van de Koningin Juliana school in Barneveld. Architect Ron Verduijn Situatie 2/13 Voor 2016 staat vervangende nieuwbouw

Nadere informatie

Spelregels bij geschakeld bouwen Particulier Opdrachtgeverschap

Spelregels bij geschakeld bouwen Particulier Opdrachtgeverschap Spelregels bij geschakeld bouwen Particulier Opdrachtgeverschap Spelregels bij geschakeld bouwen Kiest u voor een kavel bestemd voor een geschakelde woning dan staat in het kavelpaspoort expliciet vermeld

Nadere informatie

Proces Werktekening Thema 3

Proces Werktekening Thema 3 Proces Werktekening Thema 3 Voorwoord Zowel landelijke aanbestedingen als die in Europees verband krijgen steeds meer aandacht. De bestaande werkwijze van aanbesteden en de nieuwe werkwijze (innovatie)

Nadere informatie

PATIËNTENPARTICIPATIE OP DE INTENSIVE CARE VAN TERGOOIZIEKENHUIZEN

PATIËNTENPARTICIPATIE OP DE INTENSIVE CARE VAN TERGOOIZIEKENHUIZEN PATIËNTENPARTICIPATIE OP DE INTENSIVE CARE VAN TERGOOIZIEKENHUIZEN Projectgroep Patiëntenparticipatie September 2011 Patiëntenparticipatie op de Intensive Care van Tergooiziekenhuizen Steeds meer leeft

Nadere informatie

Projectidee. Algemene gegevens. Inhoud. Projecttitel: Geplande startdatum: Geplande duur: Datum indiener: Aanvrager: Samenwerking met: Samenvatting:

Projectidee. Algemene gegevens. Inhoud. Projecttitel: Geplande startdatum: Geplande duur: Datum indiener: Aanvrager: Samenwerking met: Samenvatting: Projectidee Algemene gegevens Projecttitel: Geplande startdatum: Geplande duur: Datum indiener: Aanvrager: Samenwerking met: Samenvatting: Inhoud Probleemstelling: Beschrijf hier de aanleiding en achtergrond

Nadere informatie

Leidraad voor omgaan met initiatieven van inwoners of van de gemeente. Korte versie

Leidraad voor omgaan met initiatieven van inwoners of van de gemeente. Korte versie Leidraad voor omgaan met initiatieven van inwoners of van de gemeente Korte versie Inleiding Oldebroek voor Mekaar is samenwerken aan een sterke en leefbare samenleving. Inwoners, ondernemers, maatschappelijke

Nadere informatie

[VER]BOUWwijzer. voor het particuliere woonhuis

[VER]BOUWwijzer. voor het particuliere woonhuis [VER]BOUWwijzer voor het particuliere woonhuis Zelf bouwen of verbouwen? Wij gaan [ver]bouwen!? Prologue HOME is graag uw partner in de verwezenlijking van uw nieuwe droom woning! Wij hebben onze diensten

Nadere informatie

Projectassistent. Pak je rol! Regionale TOP-avond Peter Vos

Projectassistent. Pak je rol! Regionale TOP-avond Peter Vos Projectassistent Pak je rol! Regionale TOP-avond 2017 Peter Vos Even voorstellen: Peter Vos PROJECT(je) om er in te komen 2000 balcontacten in 1 minuut! Groepsgrootte: ongeveer 10 6 personen actief betrokken

Nadere informatie

BIM bij een installatieadviseur. door Marieke Steltenpool, MSc

BIM bij een installatieadviseur. door Marieke Steltenpool, MSc BIM bij een installatieadviseur door Marieke Steltenpool, MSc Inhoud 2 BIM: Logisch toch? Onze ervaringen met BIM BIM project Cultuurhuis Winschoten BIM en cultuur? Wat wij verwachten van de architect

Nadere informatie

Management. Analyse Sourcing Management

Management. Analyse Sourcing Management Management Analyse Sourcing Management Management Business Driven Management Informatie- en communicatietoepassingen zijn onmisbaar geworden in de dagelijkse praktijk van uw organisatie. Steeds meer

Nadere informatie

Bijlage 2 - DNR 2005 STB Rgd Taakverdelingsoverzicht ('kruisjeslijst') WTB TR A/B. FASE DEFINITIEF ONTWERP X Definitief ontwerp

Bijlage 2 - DNR 2005 STB Rgd Taakverdelingsoverzicht ('kruisjeslijst') WTB TR A/B. FASE DEFINITIEF ONTWERP X Definitief ontwerp Bijlage 2 - DNR 2005 STB Rgd Taakverdelingsoverzicht ('kruisjeslijst') aanmaakdatum: 26-10-2016 Project: huisvesting De Nationale Ombudsman Proj.nr: 00.12027 Fase Voorontwerp X Voorontwerp Architectuur/bouwkunde

Nadere informatie

DE JONG ARCHITECTEN. De Jong architecten Landgoed Sandenburg Langbroekerdijk A BJ Langbroek. tel:

DE JONG ARCHITECTEN. De Jong architecten Landgoed Sandenburg Langbroekerdijk A BJ Langbroek. tel: DE JONG ARCHITECTEN De Jong architecten Landgoed Sandenburg Langbroekerdijk A32 3947 BJ Langbroek tel: 0343-561140 info@dejongarchitecten.nl www.dejongarchitecten.nl DE JONG ARCHITECTEN De Jong Architecten

Nadere informatie

Brede School te Wateringen

Brede School te Wateringen Brede School te Wateringen opdrachtgever Gemeente Westland aannemer Aannemingsbedrijf W. Schipper BV totaaloppervlakte BVO 2000 m² stichtingskosten (excl. BTW) 2.766.000,bouwkosten casco (excl. inrichting)

Nadere informatie

april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter

april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter Stichting leerkracht Beter onderwijs en meer werkplezier Het Nederlandse onderwijs is goed. Tegelijkertijd leven er ontzettend veel ideeën

Nadere informatie

HOE BEREIK IK STAP VOOR STAP MIJN DOEL?

HOE BEREIK IK STAP VOOR STAP MIJN DOEL? HOE BEREIK IK STAP VOOR STAP MIJN DOEL? ANN DE SCHEPPER HOE BEREIK IK STAP VOOR STAP MIJN DOEL? 1 INLEIDING Je hebt een bepaal d concreet doel voor ogen. Misschien probeerde je al vaak om het te bereiken

Nadere informatie

Kortom, informatie en advies die vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar is. Ik zal u aangeven waarom ik dit zo belangrijk vind.

Kortom, informatie en advies die vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar is. Ik zal u aangeven waarom ik dit zo belangrijk vind. Tekst: opening Helpdesk Welkom dames en heren, Het doet mij goed om te zien dat er zo veel mensen op deze feestelijke opening van de Helpdesk zijn afgekomen. Dat betekent dat er veel interesse voor is.

Nadere informatie

HUIS 20X3 - projectdocumentatie. Inzending ARC 16 - Innovatie Award

HUIS 20X3 - projectdocumentatie. Inzending ARC 16 - Innovatie Award HUIS 20X3 - projectdocumentatie Inzending ARC 16 - Innovatie Award HUIS 20X3 - ZIERIKZEE Locatie Oude Haven 17, Zierikzee Oplevering bouwkundig Januari 2016 Netto oppervlakte ca.120m2 Architect Tim de

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2011

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2011 Gemeente Amersfoort BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2011 DOCS.nr. 4331986 Nummer 2013-22 Vragen van de VVD-fractie inzake investering 3.095.000, in huisvestingsplan

Nadere informatie

Checklist. Informatievoorziening. Grote Projecten

Checklist. Informatievoorziening. Grote Projecten Checklist Informatievoorziening Grote Projecten Najaar 2010 Rekenkamercommissie Berkelland, Bronckhorst, Lochem, Montferland 1. Inleiding De uitvoering van grote projecten in Nederland heeft nogal eens

Nadere informatie

Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek.

Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek. Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek. In de BEROEPSCOMPETENTIES CIVIELE TECHNIEK 1 2, zijn de specifieke beroepscompetenties geformuleerd overeenkomstig de indeling van het beroepenveld.

Nadere informatie

Hoe motivatie werkt en draagvlak groeit

Hoe motivatie werkt en draagvlak groeit Hoe motivatie werkt en draagvlak groeit Toelichting Hierbij een compilatie van diverse artikelen over motivatie, draagvlak en verandertrajecten voor de interne coördinator cultuureducatie ICC. 1 Hoe werkt

Nadere informatie

Plan van aanpak. Project : Let s Drop. Bedrijf : DropCo BV

Plan van aanpak. Project : Let s Drop. Bedrijf : DropCo BV Plan van aanpak Project : Let s Drop Bedrijf : DropCo BV Plaats, datum: Horn, 28 september 2012 Opgesteld door: 1205366 1205366smit@zuyd.nl Plan van Aanpak project Let s Drop pagina 1 Inhoudsopgave plan

Nadere informatie

Hanteer de volgende criteria en voorwaarden:

Hanteer de volgende criteria en voorwaarden: DOORLOPENDE STAGE 2016-2017 SEMESTER 1 Vervangende opdrachten als je (nog) geen zwangere hebt gevonden. Module 1 Verloskunde in vogelvlucht Werkcollege Doorlopende stage Al snel in het begin van module

Nadere informatie

Kwaliteitscriteria voor GKC innovatieprojecten

Kwaliteitscriteria voor GKC innovatieprojecten Groene Kennis Coöperatie Kwaliteitscriteria voor GKC innovatieprojecten Waar is dit instrument voor bedoeld? Binnen de GKC, o.a. via KIGO, worden veel projecten uitgevoerd. We hebben gemerkt dat (te) veel

Nadere informatie

Portfolio. Architectenmarkt Capelle aan den IJssel

Portfolio. Architectenmarkt Capelle aan den IJssel Portfolio Architectenmarkt Capelle aan den IJssel Kavelwoning.nl de website met moderne zelfbouw woningen voor particulieren Kavelwoning.nl is opgezet door met als doel om het woningaanbod voor particulieren

Nadere informatie

Muzikantenwoningen om je niet bezwaard te voelen jegens je buren

Muzikantenwoningen om je niet bezwaard te voelen jegens je buren Muzikantenwoningen om je niet bezwaard te voelen jegens je buren deel 1: aanleiding deel 2: partijen deel 3: procesmogelijkheden Deel 4: vervolg na heden Deel 1: aanleiding Er is aanbod: Locatie Homeruskwartier

Nadere informatie

10 Innovatielessen uit de praktijk 1

10 Innovatielessen uit de praktijk 1 10 Innovatielessen uit de praktijk 1 Geslaagde gastoudermeeting levert veel ideeën op voor innovatie! Wat versta ik onder innoveren? Innoveren is hot. Er zijn vele definities van in omloop. Goed om even

Nadere informatie

Leren bedrijfseconomische problemen op te lossen door het maken van vakspecifieke schema s

Leren bedrijfseconomische problemen op te lossen door het maken van vakspecifieke schema s Leren bedrijfseconomische problemen op te lossen door het maken van vakspecifieke schema s Bert Slof, Gijsbert Erkens & Paul A. Kirschner Als docenten zien wij graag dat leerlingen zich niet alleen de

Nadere informatie

Nieuwe functies zijn ontstaan door minimumwaarden voor functies (of elementen daaruit) uit Neufert met elkaar te samen te voegen, en dat geheel 2.

Nieuwe functies zijn ontstaan door minimumwaarden voor functies (of elementen daaruit) uit Neufert met elkaar te samen te voegen, en dat geheel 2. Hoe kan ik luxegevoel inzetten als leidraad voor de plattegronden van hotelkamers? Door functies / voorzieningen te formuleren, en volgens heersende standaarden daarvoor ruimtes, en de relatie daartussen

Nadere informatie

voorbeeldexamen I-Tracks Project Participation Foundation (PPF) voorbeeldexamen PPF uitgave oktober 2007

voorbeeldexamen I-Tracks Project Participation Foundation (PPF) voorbeeldexamen PPF uitgave oktober 2007 voorbeeldexamen Project Participation Foundation (PPF) I-Tracks Project Participation Foundation (PPF) voorbeeldexamen PPF uitgave oktober 2007 Inhoud inleiding 2 voorbeeldexamen 3 antwoordindicatie 12

Nadere informatie

Werken met een Architect. Jeroen de Vries Architecten

Werken met een Architect. Jeroen de Vries Architecten Werken met een Architect Jeroen de Vries Architecten WERKEN MET EEN ARCHITECT Je loopt rond met het idee je droomhuis te gaan bouwen of je huis te laten verbouwen, maar eigenlijk weet je niet precies hoe

Nadere informatie

U beschikt over bijzonder en waardevol vastgoed, maar heeft er geen goede bestemming meer voor

U beschikt over bijzonder en waardevol vastgoed, maar heeft er geen goede bestemming meer voor HERBESTEMMINGSSCAN Herbestemmingsscan U beschikt over bijzonder en waardevol vastgoed, maar heeft er geen goede bestemming meer voor U heeft te maken met een leegkomend of leegstaand pand Uw kosten voor

Nadere informatie

Inbo Bouwkunde. Ketensamenwerking De ultieme vorm van werken in multidisciplinair teamverband is voor ons ketensamenwerking. Een samenwerkingsvorm

Inbo Bouwkunde. Ketensamenwerking De ultieme vorm van werken in multidisciplinair teamverband is voor ons ketensamenwerking. Een samenwerkingsvorm Ketensamenwerking Inbo Bouwkunde Inbo Bouwkunde heeft talentvolle professionals die ambities hebben om landelijke en stedelijke gebieden in te richten. Onze kracht is om in een professionele omgeving,

Nadere informatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie

Van huidige situatie ------------ naar --------------------------------- gewenste situatie Doelen stellen NLP is een doelgerichte, praktische en mensvriendelijke techniek. NLP = ervaren, ervaren in denken, voelen en doen. Middels een praktisch toepasbaar model leren we om de eigen hulpmiddelen,

Nadere informatie

Niet-technische samenvatting Algemene gegevens. 2 Categorie van het project. Voedselallergie, melk, preventie, behandeling

Niet-technische samenvatting Algemene gegevens. 2 Categorie van het project. Voedselallergie, melk, preventie, behandeling Niet-technische samenvatting 2016605 1 Algemene gegevens 1.1 Titel van het project Het identificeren en karakteriseren van nieuwe concepten voor koemelkallergische patienten. 1.2 Looptijd van het project

Nadere informatie

Smoesjes. TipsforTrouble HOME TROUBLE MEER WETEN < > EXTRA PITTIG

Smoesjes. TipsforTrouble HOME TROUBLE MEER WETEN < > EXTRA PITTIG geef haar gelijk dat zij het zwaar heeft en dat de crechemedewerkers zodat ze alles op tijd af kan krijgen. Collega zal in de slachtofferrol terecht komen en wellicht in tranen uitbarsten. voel dat ik

Nadere informatie

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE CIVIELE TECHNIEK

UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE CIVIELE TECHNIEK UNIVERSITY OF EYE-OPENING SCIENCE. BACHELOR OF SCIENCE CIVIELE TECHNIEK BACHELORPROGRAMMA CIVIELE TECHNIEK WAT IS CIVIELE TECHNIEK? Civiel technici ontwerpen, construeren en beheren infrastructuur en grote

Nadere informatie

Hoge duurzaamheidsambities realiseren met de efficientie van Lean?

Hoge duurzaamheidsambities realiseren met de efficientie van Lean? Hoge duurzaamheidsambities realiseren met de efficientie van Lean? Perfectie Waarde Pull Waardestroom Flow Lean en BREEAM stappenplan Een oplossing om de efficientie van de realisatie van duurzame kwaliteit

Nadere informatie

villa Rondeweg Vught

villa Rondeweg Vught villa Rondeweg Vught case Grootschalige verbouwing met aangrenzende nieuwbouw van een jarenvijftig-woning in villawijk in Vught. opdrachtgever particulier oplevering 2004 aannemer Aannemersbedrijf M.P.

Nadere informatie

Kwaliteit. 1. Introductie. Deel 1. Algemene Kennis

Kwaliteit. 1. Introductie. Deel 1. Algemene Kennis 1. Introductie Kwaliteit In deze module gaan we iets verder in op het begrip "kwaliteit". Het is de bedoeling om wat achtergrondinformatie te geven die van pas kan komen bij de andere modules. Kwaliteit

Nadere informatie