Instrument 51: Oplossingsgericht werken. 1 Wat is oplossingsgericht werken? Heidi Declercq Kwaliteitscoördinator OCMW Deinze 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Instrument 51: Oplossingsgericht werken. 1 Wat is oplossingsgericht werken? Heidi Declercq Kwaliteitscoördinator OCMW Deinze 1"

Transcriptie

1 A.3 Instrumentenbox/214 Instrument 51: Oplossingsgericht werken Heidi Declercq Kwaliteitscoördinator OCMW Deinze 1 Jij ziet de dingen en zegt waarom? Ik droom de dingen en zeg waarom niet? (B. Shaw) In dit instrument wordt nagegaan hoe het oplossingsgerichte denken kan toegepast worden binnen kwaliteitszorg. Er wordt geen volledige beschrijving gegeven van oplossingsgericht werken. Wel wordt via een aantal voorbeelden aangegeven hoe dit denken verfrissende impulsen kan geven aan het werken aan kwaliteit. 1 Wat is oplossingsgericht werken? De methode richt zicht op 2 : 1 het onderkennen van problemen; 2 het verhelderen van doelen; 3 het uitvinden wat werkt om dichter bij die doelen te komen; 4 het doen wat werkt. In het oplossingsgerichte model ligt de focus op oplossingen, en niet op oorzaken. Kort samengevat: als iets werkt, doe het dan vaker en als iets niet werkt, stop er dan mee. De energie wordt niet gestopt in het zoeken naar oorzaken van alles wat fout loopt, maar in het verder bouwen op de sterkte punten. 1 De auteur is tevens redacteur van het Praktijkboek Kwaliteitszorg. 2 Visser, C & Schlundt Bodien, G., p. 9.

2 A.3 Instrumentenbox/215 Het oplossingsgericht model komt oorspronkelijk uit de psychotherapie, maar kan toegepast worden op een brede waaier van domeinen die ook voor de kwaliteitscoördinator en leidinggevende van belang zijn: het leiden van vergaderingen en werkgroepen, coaching, training en ontwikkeling 2 Oplossingsgericht werken en kwaliteitszorg 2.1 Focus op oplossingen: probleemanalyse versus probleemonderkenning In het oplossingsgericht denken richt zich men vooral op oplossingen en niet op oorzaken. Dit betekent echter niet dat problemen onder de mat worden geschoven. Integendeel: een veranderingsproces start pas goed vanuit een probleemervaring. Als er geen probleem ervaren wordt, waarom zou men dan de moeite nemen om iets te veranderen? Veel technieken binnen kwaliteitszorg richten zich op probleemanalyse waarbij men tracht na te gaan hoe het probleem is ontstaan en welke factoren er een invloed op hebben. Met behulp van meettechnieken probeert men in kaart te brengen hoe vaak een probleem zich heeft voorgedaan, wie ervoor verantwoordelijk was Een visgraatdiagram 3 toont hoe verschillende oorzaken op elkaar inwerken. Dit kan zeker zijn nut hebben om gegevens te objectiveren, een aantal factoren in kaart te brengen, na te gaan welke de betrokken partijen zijn Dit heeft echter ook zijn beperkingen 4. 1 Probleemanalyse is vooral nuttig bij eenvoudig en technische problemen, waarbij er een duidelijke oorzaak is en een duidelijke oplossing. Problemen die te maken hebben met menselijk gedrag en samenwerking zijn echter dikwijls zo complex dat er geen sprake is van één duidelijke aanwijsbare oorzaak. Veelal is sprake van een veelheid van oorzaken, die we onmogelijk allemaal in kaart 3 Zie deel A.3, Instrument 6: Het visgraatdiagram: oorzaak/gevolg diagram. 4 Visser, C & Schlundt Bodien, G., p. 44.

3 A.3 Instrumentenbox/216 kunnen brengen. Op tal van oorzaken kunnen we ook weinig of geen invloed uitoefenen, zodat de sfeer moedeloos wordt: Er kan toch niets veranderen. 2 Men zich vooral richt op wat verkeerd loopt: wat is het aantal fouten? Wat is de oorzaak? Hoe vaak is dit voorgekomen? Wat zijn de afwijkingen tijdens een audit? Hierbij worden vaak onbedoeld extra negatieve gevoelens en probleem gecreëerd. Medewerkers kunnen zich geviseerd voelen en defensief reageren. Bij probleemonderkenning tracht men het probleem te verhelderen zonder te onderzoeken hoe het is ontstaan. Men probeert na te gaan wat het probleem is en hoe het een probleem is. Zo wordt duidelijk wat men wil veranderen. In onderstaande tabel 5 worden beiden benaderingen met elkaar vergeleken: Probleemanalyse Erop gericht om te begrijpen hoe het probleem ontstaan en gegroeid is. Voorbeeldvragen: Waarom is het een probleem? Wat veroorzaakte het probleem? Wie is er voor verantwoordelijk? Wanneer begon het probleem? Waarom is het nog niet gelukt het probleem op te lossen? Probleemonderkenning Gericht op het begrijpen en verhelderen van de veranderbehoefte. Voorbeeldvragen: Wat zou nuttig zijn om te bespreken? Wat is het probleem? Hoe is het een probleem? Hoe hebben we/jij er last van? Hoe belemmert het ons/jou? Wat zouden we/jij willen veranderen? Voorbeeld: in de stuurgroep kwaliteitszorg wordt de vraag gesteld waarom medewerkers het kwaliteitshandboek onvoldoende gebruiken. Een analyse leidt tot een veelheid van oorzaken die echter geen aanknopingspunt bieden voor verbeteracties: medewerkers lezen niet graag, er is onvoldoende tijd om het handboek te raadplegen, men 4 Visser, C & Schlundt Bodien, G., p. 48.

4 A.3 Instrumentenbox/217 gaat te rade bij collega s Wanneer de kwaliteitscoördinator zich echter richt op het begrijpen en verhelderen van de veranderbehoefte, blijkt dat het niet raadplegen van het handboek vooral problematisch is in situatie X en Y wanneer men bepaalde afspraken niet kent waardoor fouten gemaakt worden. De verbeteractie kan zich dan richten op het duidelijk maken van afspraken in situatie X en Y. 2.2 Focus op het resultaat Het zoeken naar oorzaken van problemen kan ertoe leiden dat men het doel uit het oog verliest. Oplossingsgericht denken draagt ertoe bij dat men gericht blijft op de toekomst, op het resultaat. De toekomst is vaak de uitvalsbasis, het vertrekpunt vanuit de vraag: hoe zou men willen dat dingen anders waren?. Als we verwachtingen in de toekomst leggen, zullen we ons daarop focussen. Cauffman 6 beschrijft dit als volgt: Door toekomstige situaties in ogenschouw te nemen, krijgen we feedback vanuit de toekomst, zodat de kans groter is dat we die informatie als streefdoel en mikpunt zullen gebruiken naar diezelfde geprojecteerde toekomst. Voorbeeld: een veel gebruikte techniek binnen het oplossingsgerichte denken is het visualiseren en beschrijven van de gewenste eindtoestand. Bij de start van een werkgroep maaltijdbedeling in het rusthuis kan zo bv. gevraagd worden hoe de maaltijden zullen verlopen bij het afsluiten van het project. Eventueel kan men een toekomstig artikel schrijven voor het rusthuiskrantje waarin de resultaten van het project worden toegelicht. Wat is er veranderd? Hoe merkt men dat er zaken gewijzigd zijn? Wat is de mening van de bewoners erover? Hoe ervoeren de collega s het project? 2.3 Focus op sterkte: succesdenken Binnen kwaliteitszorg wordt vaak gewerkt met kwaliteitskringen/werkgroepen. 7 Men vertrekt vanuit de deskundigheid van de medewerker om een probleem aan te pakken. Ook binnen het oplossingsgerichte 6 Cauffmann, L., p Zie ook deel A.3, Instrument 14: Stappenplan voor de werkgroep kwaliteitszorg en/of de kwaliteitscirkel.

5 A.3 Instrumentenbox/218 denken benadrukt men dit sterke perspectief en de kracht van eigen, interne oplossingen. Enerzijds kijkt men naar de huidige situatie en gaat men na wat er goed gaat en wat al bereikt is. Hierdoor is men er zich van bewust dat de gewenste situatie al gedeeltelijk bereikt is en zo worden de vaardigheden en competenties van medewerkers benoemd die reeds geleid hebben tot dit positieve resultaat. Op deze manier wekt men positieve energie op. Anderzijds gaat men op zoek naar bruikbare oplossingen en middelen die men vroeger reeds heeft toegepast. Tijdens het proces van oplossingsgericht werken worden deze als het ware herontdekt. Belangrijk hierbij zijn het soort vragen die gesteld worden tijdens het veranderingsproces. Deze vertrekken vanuit de competentie van de medewerker: Oplossingsgerichte vragen 8 Hoe deed je dat? Vooronderstelt een tussenkomst men had een invloed op het resultaat. Hoe wist je dat je dat moest doen? Hoe maakte dat een verschil? Vooronderstelt kennis Vooronderstelt opmerkzaamheid en observatievaardigheden Wat leerde je daarvan? Vooronderstelt nadenken, overwegen Wat hielp? Wat nog? Wat zou je de volgende keer anders doen? Vooronderstelt dat iets nuttig was! Vooronderstelt dat men er nog meer kan over zeggen Vooronderstelt het vermogen om keuzes en beslissingen te nemen. 8 Clarke, J. & Dembkowksi, S. (2006).

6 A.3 Instrumentenbox/ Met kleine stappen vooruit Binnen het kwaliteitsdenken wordt veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van actieplannen, kwaliteitsplannen 9 Het volgen van een stappenplan garandeert dat de verschillende fasen van de kwaliteitscirkel doorlopen worden: plan do check act. Men is echter geneigd om grote veranderingen op te zoeken, veranderingen die duidelijk zichtbaar zijn. Hierbij overheerst vaak het blauwdruk -denken: vanuit het vooraf geconcipieerd stappenplan tracht men verandering te implementeren. In een aantal gevallen heeft dit zeker zijn nut, vooral wanneer er duidelijk een einddoel omschreven kan worden. Toch is het doorvoeren van dergelijke actieplannen binnen een complexe en levende organisatie niet altijd even evident. Tussen droom en daad In het oplossingsgericht werken ligt de nadruk op het leren en groeien en vandaaruit op het nemen van kleine stappen: er wordt niet meer veranderd dan strikt nodig. Redenen hiervoor 10 : een kleine stap is gemakkelijk te zetten en vraagt weinig energie en motivatie; een kleine stap is een laag risico experiment: werkt het, doe er dan meer mee en werkt het niet, stop er dan mee. Er wordt weinig energie, geld en tijd verspild; een kleine stap kan leiden tot systeembrede verandering. Het gedrag van één persoon kan het gedrag van een andere persoon beïnvloeden, hetgeen op zijn beurt weer invloed heeft op weer andere personen. 3 Instrumenten Binnen het oplossingsgerichte denken zijn een aantal instrumenten uitgewerkt. Een aantal hiervan kwamen reeds aan bod in het Praktijkboek Kwaliteitszorg in het artikel van Herman Panneels: Doe wat belangrijk is: stel De Wondervraag Zie ook deel A.3., Instrumenten 11 Kwaliteitsplan, 13 Plan van aanpak en 22 Formulier kwaliteitsplanning. 10 Visser, C. & Schlundt Bodien, G., p Zie deel A.1. Artikel nr. 30.

7 A.3 Instrumentenbox/220 Een ander vaakgebruikte techniek is het werken met schalen. Dit helpt om genuanceerd te denken. Vaak hebben de mensen de neiging om in absolute termen te denken: iets is ofwel helemaal goed of ofwel helemaal slecht, iets is wit of zwart. Als we echter op deze manier denken, is iets pas echt opgelost als het perfect loopt. Helaas lopen de zaken zelden perfect. Schaaldenken brengt hierin nuancering: een kleine verbetering is dan een stap in de richting van een steeds beter wordende oplossing. 12 De basiswerkwijze van de schalentechniek wordt door Visser 13 als volgt omschreven: 1 Uitleg schaal. De coach legt uit dat de schaal loopt van 0 tot 10 waarbij 0 staat voor de situatie waarin het probleem het grootst was en 10 voor de situatie waarin het probleem helemaal opgelost is en de gewenste toestand bereikt is. 2 Vragen om de score. De coach vraagt aan de gecoachte in welke positie deze zich nu bevindt. De coach heeft geen mening over de juistheid of de onjuistheid van de score. 3 Inzoomen op wat er al bereikt is. De coach vraagt hoe men tot de huidige score is gekomen. Wat maakte dit mogelijk? De coach richt zich hierbij heel sterk op wat er al is en niet op wat er nog is. 4 Visualiseren van de gewenste toestand. De coach vraagt de gecoachte om te beschrijven hoe hogere punten op de schaal eruit zouden zien, bijvoorbeeld positie 10 waarin de gewenste toestand helemaal is bereikt. 5 Uitnodigen tot één stapje vooruit. De coach nodigt de gecoachte uit om een kleine stap vooruit te zetten. Dit schaalprincipe kan op meerdere gebieden ingezet worden. Bijvoorbeeld: successchaal, motivatieschaal, zelfvertrouwenschaal, zelfstandigheidschaal Voorbeeld: in het rusthuis zijn er steeds terugkerende klachten over te hoge medicatiefacturen, ondanks de inspanningen van het personeel. De sfeer bij de medewerkers raakt verzuurd: we kunnen echt niets meer doen het zal nooit niet goed zijn. Tijdens een werkgroep 12 Caufmann, p Visser, C. & Schlundt Bodien, G.

8 A.3 Instrumentenbox/221 wordt de schaaltechniek toegepast. Aan de medewerkers wordt gevraagd om zichzelf een score tussen 0 en 10 te geven. Men komt uit op een 7. Vervolgens wordt gevraagd hoe men tot deze 7 is gekomen. Wat heeft men reeds ondernomen (sterkteperspectief) om de bestellingen beter te doen lopen? Een hele lijst van verbeteracties wordt opgesomd. Vervolgens wordt gevraagd welke kleine stap er nodig zou kunnen zijn om van 7 naar 7,5 te gaan. Er wordt voorgesteld om de te goed - briefjes beter en ordelijker te klasseren (met kleine stapjes vooruit). De vergadering eindigt met een positief gevoel: de medewerkers hebben het gevoel dat ze het eens hebben kunnen zeggen en dat we toch weer vooruit zijn gegaan. 4 Bronnen en verrijkingsliteratuur Cauffman, L., Oplossingsgericht management, simpel werkt het best. Lemma, Clarke, J. & Dembkowksi, S., The art of asking great questions. In: The International Journal of Mentoring and Coaching, Volume IV, Issue 2, september Panneels, H., Doe wat belangrijk is: stel de Wondervraag. In Praktijkboek Kwaliteitszorg in Welzijnsvoorzieningen, Politeia/ VVSG, deel A.1., dec. 2003, p Simoens, K., Zoek de oplossing, niet de oorzaak. In: Bizz, Stand van zaken, dec jan Visser, C. & Schlundt Bodien, G., Doen wat werkt: oplossingsgericht werken in organisaties. Kluwer, Interessante webites

SchoolSmaker OPLOSSINGSGERICHT COACHEN IN JOUW SCHOOL. Yves Larock & Saskia Vandeputte OPLOSSINGSGERICHT COACHEN

SchoolSmaker OPLOSSINGSGERICHT COACHEN IN JOUW SCHOOL. Yves Larock & Saskia Vandeputte OPLOSSINGSGERICHT COACHEN i.s.m. SchoolSmaker IN JOUW SCHOOL Yves Larock & Saskia Vandeputte 1 De persoon construeert eigen oplossingen uitgaande van zijn of haar sterke kanten en successen Inso Kim Berg Steve De Shazer Praten

Nadere informatie

Inspiratie voor het oplossingsgericht coachen

Inspiratie voor het oplossingsgericht coachen Inspiratie voor het oplossingsgericht coachen In het begeleid intervisieconcept Eye Opener laten we ons inspireren door het oplossingsgericht werken. Hieronder geven we een kort overzicht van de belangrijkste

Nadere informatie

Oplossingsgericht adviseren. Wat is oplossingsgericht adviseren? Waar komt het vandaan? Wat is de meerwaarde ervan?

Oplossingsgericht adviseren. Wat is oplossingsgericht adviseren? Waar komt het vandaan? Wat is de meerwaarde ervan? Wat is oplossingsgericht adviseren? Waar komt het vandaan? Wat is de meerwaarde ervan? Arbo congres 07-12-2017 Psycholoog (MSc), trainer & coach Kennismaking Procesbegeleiding gericht op samenwerken en

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken. Arteveldehogeschool 19 maart 2015

Oplossingsgericht werken. Arteveldehogeschool 19 maart 2015 Oplossingsgericht werken Arteveldehogeschool 19 maart 2015 Vragen Waaraan zou jij morgen kunnen opmerken dat deze workshop vandaag zinvol voor jou was? Wat zou je zelf kunnen doen om het zinvol te maken?

Nadere informatie

Veel begeleiders, managers en adviseurs zijn sterk gericht op problemen en defecten.

Veel begeleiders, managers en adviseurs zijn sterk gericht op problemen en defecten. Pagina 1 Oplossingsgericht werken De kern van oplossingsgericht werken (OW) is dat de focus ligt op de gewenste situatie (in plaats van het probleem), op reeds bereikte successen (en niet op missers en

Nadere informatie

De cirkeltechniek bij organisatieverandering

De cirkeltechniek bij organisatieverandering De cirkeltechniek bij organisatieverandering 2005, Arnoud Huibers en Coert Visser Uit de oplossingsgerichte veranderbenadering is een eenvoudige techniek voortgekomen die vaak goed helpt om overleg over

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken - handleiding

Oplossingsgericht werken - handleiding Oplossingsgericht werken, een handleiding Tekst: Frank Vanderheijden (www.werkenmetsucces.nl) Sommige mensen zien problemen en vragen waarom. Ik droom dromen en vraag waarom niet. (Robert F. Kennedy) De

Nadere informatie

Onderwijsconcept op de Herman Broerenschool te Delft. (met behulp van de methode Kids Skills) Eigen Initiatief Model (Begeleid ontdekkend leren)

Onderwijsconcept op de Herman Broerenschool te Delft. (met behulp van de methode Kids Skills) Eigen Initiatief Model (Begeleid ontdekkend leren) Onderwijsconcept op de Herman Broerenschool te Delft SO (4 tot 13 jaar) VSO (13 tot 20 jaar) Oplossingsgericht werken (met behulp van de methode Kids Skills) Eigen Initiatief Model (Begeleid ontdekkend

Nadere informatie

Mindset en motivatie. Simea congres 2018 Jeannette schoenmakers

Mindset en motivatie. Simea congres 2018 Jeannette schoenmakers Mindset en motivatie Simea congres 2018 Jeannette schoenmakers Wat maakt het verschil? 2 Programma deel 1 Inleiding Opdracht Vouwblaadje Groeimindset - Wat is het? - Hoe beïnvloed je de mindset? Oefening

Nadere informatie

BEÏNVLOEDEN VAN HET PROCES VAN KWALITEITSMANAGEMENT

BEÏNVLOEDEN VAN HET PROCES VAN KWALITEITSMANAGEMENT Beinvloeden proces kwaliteitsmanagement.fm Page 1 Tuesday, January 16, 2018 10:50 AM BEÏNVLOEDEN VAN HET PROCES VAN KWALITEITSMANAGEMENT ACHT BOUWSTENEN VOOR EEN INTERVENTIEPLAN EXPERTISE VANUIT HET LEERNETWERK

Nadere informatie

Welkom. Doel van workshop. LoopbaanNed. Dr. Dieta Mietus

Welkom. Doel van workshop. LoopbaanNed. Dr. Dieta Mietus Welkom Doel van workshop Oplossingsgericht werken LoopbaanNed Dr. Dieta Mietus Kennismaking Wat zou je willen doen zodat deze workshop nuttig voor je is? Oplossingsgericht werken aan project Projectmanager:

Nadere informatie

Als wij dit soort vragen stellen dan gaan wij uit van de talenten en mogelijkheden van cliënten.

Als wij dit soort vragen stellen dan gaan wij uit van de talenten en mogelijkheden van cliënten. Hand-out Workshop oplossingsgericht gesprekvoeren. Wat is oplossingsgericht werken? Volgens Mahlberg&Sjöblom (2011) wordt er over het algemeen uit gegaan van een probleem gerichte benadering. Een probleem

Nadere informatie

PROGRAMMA RESULTAAT- EN OPLOSSINGSGERICHT DENKEN. Resultaat. oplossingsgericht denken. Resultaat- en. Probleemgericht denken

PROGRAMMA RESULTAAT- EN OPLOSSINGSGERICHT DENKEN. Resultaat. oplossingsgericht denken. Resultaat- en. Probleemgericht denken Resultaat- en oplossingsgericht denken Laura Krause Obelisk 1 RESULTAAT- EN OPLOSSINGSGERICHT DENKEN PROGRAMMA 1 Denken in problemen of denken in oplossingen Resultaat- en oplossingsgericht De taal van

Nadere informatie

Progressiegerichte organisatieverandering van oplossing naar progressie

Progressiegerichte organisatieverandering van oplossing naar progressie Progressiegerichte organisatieverandering van oplossing naar progressie Gwenda Schlundt Bodien Stagnatie Drie managers van een dienstverlenende organisatie voor hulpbehoevende cliënten wilden progressiegericht

Nadere informatie

3. Principes ophalen en groeperen: wat is voor de groep dus effectief samenwerken?

3. Principes ophalen en groeperen: wat is voor de groep dus effectief samenwerken? FCE / Stichting Opleidingskunde 2007 Een groep interviewen met de waarderende methode Bijvoorbeeld over samenwerken... 1. Thema scherp (het gaat in dit voorbeeld over effectief samenwerken ) 2. In kleine

Nadere informatie

De oplossingsgerichte flowchart

De oplossingsgerichte flowchart De oplossingsgerichte flowchart Inleiding De oplossingsgerichte flowchart is een hulpmiddel om de werkrelatie te beschrijven tussen cliënt en hulpverlener. Het instrument kan bij elke client-hulpverlener

Nadere informatie

Doe wat belangrijk is: Stel de Wondervraag! Herman Panneels

Doe wat belangrijk is: Stel de Wondervraag! Herman Panneels GOEDE PRAKTIJK/BONNE PRATIQUE Doe wat belangrijk is: Stel de Wondervraag! Herman Panneels Aanleiding Wondervraag - CAF 2003 trend CAF-resultaten 2003 tov. resultaten 2001 stagnatie globale CAF-score, lage

Nadere informatie

Oplossingsgerichte gesprekken. Met kinderen

Oplossingsgerichte gesprekken. Met kinderen Oplossingsgerichte gesprekken Met kinderen VANDAAG Geeft meer richting in je gesprekken met kinderen. Leer je loslaten dat jij de oplossing moet hebben. Vanaf NU: Ga je anders handelen. Ben je gericht

Nadere informatie

OPLOSSINGESGERICHTE GESPREKSVOERING MET LEERLINGEN. Doel van de workshop STARTVRAAG. 21 november Annemarie Bakker

OPLOSSINGESGERICHTE GESPREKSVOERING MET LEERLINGEN. Doel van de workshop STARTVRAAG. 21 november Annemarie Bakker OPLOSSINGESGERICHTE GESPREKSVOERING MET LEERLINGEN 21 november 2013 Annemarie Bakker Hogeschool Windesheim Master SEN jm.bakker@windesheim.nl Doel van de workshop Kennismaken met oplossingsgerichte gesprekvoering

Nadere informatie

PROGRAMMA RESULTAAT- EN OPLOSSINGSGERICHT DENKEN. Resultaat- en oplossingsgericht denken. Resultaat- en. Pollvraag 1. Laura Krause Obelisk

PROGRAMMA RESULTAAT- EN OPLOSSINGSGERICHT DENKEN. Resultaat- en oplossingsgericht denken. Resultaat- en. Pollvraag 1. Laura Krause Obelisk Resultaat- en oplossingsgericht denken Laura Krause Obelisk RESULTAAT- EN OPLOSSINGSGERICHT DENKEN PROGRAMMA 1 Denken in problemen of denken in oplossingen Resultaat- en oplossingsgericht De taal van Het

Nadere informatie

Profileringstool Innerspective BV April 2018

Profileringstool Innerspective BV April 2018 01 TALENT AAN ZET! Profileringstool Innerspective BV April 2018 Auteur: Wout Plevier SLiM! Talent-ontwikkeling Innerspective BV 02 WAAROM TALENT SLIM! AAN ZET? De maatschappij gaat steeds sneller. Organisaties

Nadere informatie

Schaalvragen. Wat maakt schaalvragen nuttig? Valkuilen. Wat maakt schaalvragen nuttig?

Schaalvragen. Wat maakt schaalvragen nuttig? Valkuilen. Wat maakt schaalvragen nuttig? Inzoemen op een techniek : schaalvragen Ontstaan van de schaalvragen Steve De Shazer en Insoo Kim Berg gebruikten deze technieken in elk gesprek Chris Van Dam Wat maakt schaalvragen nuttig? Een gedifferentieerde

Nadere informatie

EHBOnrust in. EHBOnrust in een (werk)relatie. EHBOnrust als leidinggevende. EHBOnrust in teams

EHBOnrust in. EHBOnrust in een (werk)relatie. EHBOnrust als leidinggevende. EHBOnrust in teams EHBOnrust in Er zijn nog 3 brieven die wellicht interessant voor je zijn of voor iemand die je kent: EHBOnrust in een (werk)relatie EHBOnrust als leidinggevende EHBOnrust in teams Briska Smit Briska ontspant

Nadere informatie

Hulpvragen Signs of Success

Hulpvragen Signs of Success Hulpvragen Signs of Success Signs of Success is een vragende benadering. Je probeert verandering bij de jongere en zijn netwerk op gang te brengen door vragen te stellen. In deze tool vind je een bonte

Nadere informatie

Zelfevaluatie van de organisatie

Zelfevaluatie van de organisatie STUDIEDAG Zelfevaluatie van de organisatie Een stappenplan voor een eigen zelfevaluatie ANTWERPEN 26 november 2010 Heidi Declercq Kwaliteitscoördinator OCMW De Pinte OCMW Deinze OCMW Lochristi OCMW Nazareth

Nadere informatie

Ronde 6. Wordt u ook pro bso-contractwerk? 1. Inleiding

Ronde 6. Wordt u ook pro bso-contractwerk? 1. Inleiding Waarom is het een probleem? (= wat zijn de negatieve gevolgen van het probleem? Wat zijn de gevolgen van de beperking?) Wat zijn de oorzaken van het probleem? Hoe kan het probleem opgelost/aangepakt worden?

Nadere informatie

2.3 Wanneer ben je een goede werkbegeleider? Methodisch werken als werkbegeleider 18

2.3 Wanneer ben je een goede werkbegeleider? Methodisch werken als werkbegeleider 18 15 De werkbegeleider Samenvatting De werkbegeleider heeft een belangrijke rol binnen zorg- en welzijnsorganisaties. Zij helpt de student zich het vak eigen te maken en leert tegelijkertijd zelf hoe zij

Nadere informatie

Oplossingsgerichte benadering MBO platformdag, 9 april 2015

Oplossingsgerichte benadering MBO platformdag, 9 april 2015 Oplossingsgerichte benadering MBO platformdag, 9 april 2015 Joost Iserief & Ingrid Kroezen Waarom oplossingsgerichte gespreksvoering? Praten over problemen leidt vaak niet tot oplossingen, praten over

Nadere informatie

Oplossingsgericht en waarderend coachen.

Oplossingsgericht en waarderend coachen. Oplossingsgericht en waarderend coachen. Coaching is die vorm van professionele begeleiding waarbij de coach als gelijkwaardige partner de cliënt ondersteunt bij het behalen van zelfgekozen doelen. Oplossingsgericht

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Toolkit meester & gezel in de pluimveehouderij

Toolkit meester & gezel in de pluimveehouderij Toolkit meester & gezel in de pluimveehouderij 1 WILT U ALS ONDERNEMER...... Kennisoverdracht op uw bedrijf stimuleren?... Kennis en ervaring van uw medewerker overbrengen op een nieuwe medewerker?...

Nadere informatie

Dé stappen om je doel te bereiken: de combinatie van de creatiespiraal en het enneagramprocesmodel. Ontspannen. Handelen

Dé stappen om je doel te bereiken: de combinatie van de creatiespiraal en het enneagramprocesmodel. Ontspannen. Handelen Van wens naar doel Dé stappen om je doel te bereiken: de combinatie van de creatiespiraal en het enneagramprocesmodel. Het combinatiemodel Ontspannen Doel bereiken Willen/wensen Verbeelden/ verheugen Geloven/

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Beroepsmatige instelling Bij beroepsmatige instelling wordt gekeken naar wat u motiveert en welke doelstellingen u op werkgebied heeft.

Beroepsmatige instelling Bij beroepsmatige instelling wordt gekeken naar wat u motiveert en welke doelstellingen u op werkgebied heeft. Pagina 1 van 21 BIP-werkgerelateerde persoonlijkheidsvragenlijst Dit rapport geeft een overzicht van uw positie op de vier persoonlijkheidsdimensies die relevant zijn voor het functioneren in een werkomgeving:

Nadere informatie

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak

Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Leeftijdbewust personeelsbeleid Ingrediënten voor een plan van aanpak Inhoud Inleiding 3 Stap 1 De noodzaak vaststellen 4 Stap 2 De business case 5 Stap 3 Probleemverdieping 6 Stap 4 Actieplan 8 Stap 5

Nadere informatie

Oplossingsgericht Leidinggeven doen wat werkt

Oplossingsgericht Leidinggeven doen wat werkt Oplossingsgericht Leidinggeven doen wat werkt 1 2 Oplossingsgericht Werken. Wat houdt het in Oplossingsgericht werken is een manier van het hanteren van vraagstukken, problemen en doelen waarbij wat eerder

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken

Oplossingsgericht werken Oplossingsgericht werken Open inschrijving Wat² bieden wij? Individuele inschrijving voor de training Oplossingsgericht werken Een bevlogen en ervaren trainer met persoonlijke aanpak Een combinatie van

Nadere informatie

Choice de oplossingsgerichte benadering bij dyslexie en andere leerproblemen

Choice de oplossingsgerichte benadering bij dyslexie en andere leerproblemen Choice de oplossingsgerichte benadering bij dyslexie en andere leerproblemen RT Touch 13 september 2011 Lucie Spreij Doel Choice Instrument voor leraren, begeleiders, rt ers voor de oplossingsgerichte

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Spaarne Coaching 360º 360º feedback is een krachtig instrument, maar dient op de juiste wijze gebruikt te worden.

Spaarne Coaching 360º 360º feedback is een krachtig instrument, maar dient op de juiste wijze gebruikt te worden. Haal het maximale uit Spaarne Coaching 360º Hartelijk dank voor het gebruiken van Spaarne Coaching 360º 360º feedback is een krachtig instrument, maar dient op de juiste wijze gebruikt te worden. Lees

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken

Oplossingsgericht werken Oplossingsgericht Open inschrijving Wat² bieden wij? Individuele inschrijving voor de training Oplossingsgericht Een bevlogen en ervaren trainer Persoonlijke aanpak in de training Een combinatie van training

Nadere informatie

TMA 360º feedback Flexibel en online. TMA 360º feedback werkboek. Dank u voor het gebruiken van de TMA 360º feedback competentie-analyse

TMA 360º feedback Flexibel en online. TMA 360º feedback werkboek. Dank u voor het gebruiken van de TMA 360º feedback competentie-analyse Haal het maximale uit de TMA 360º fb competentieanalyse Dank u voor het gebruiken van de TMA 360º feedback competentie-analyse 360º feedback is een krachtig instrument, maar dient op de juiste wijze gebruikt

Nadere informatie

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer Persoonlijk opleidingsplan Hulpmiddelen voor de werknemer Elk bedrijf heeft bepaalde doelstellingen. Maar ook de werknemers van een bedrijf, jij en je collega s, hebben eigen doelen. Zoals: beter worden

Nadere informatie

Werkblad Op de plaats rust

Werkblad Op de plaats rust Werkblad Op de plaats rust In de hoofdstukken 5 tot en met 9 zijn verschillende onderwerpen aan bod gekomen die je helpen. Nu ga je de voorbereiding om het hoofdpijndossier op te lossen concreet maken.

Nadere informatie

De magie van Florerend Verkennen Geknipt om te bouwen aan zelfsturing. Intro

De magie van Florerend Verkennen Geknipt om te bouwen aan zelfsturing. Intro De magie van Florerend Verkennen Geknipt om te bouwen aan zelfsturing Door Pepijn Happel Intro We zijn zo gewend te focussen op wat niet werkt, daarbij geholpen door traditionele probleemoplossende methoden,

Nadere informatie

Thema. Kernelementen. Oplossingsgericht taalgebruik Voorbeeld van communiceren 10 communicatie-tips

Thema. Kernelementen. Oplossingsgericht taalgebruik Voorbeeld van communiceren 10 communicatie-tips Thema Kernelementen Oplossingsgericht taalgebruik Voorbeeld van communiceren 10 communicatie-tips Tips voor de trainer: Doseer je informatie: less is more. Beoordeel wat je gymnasten doen, niet wie ze

Nadere informatie

Persoonlijk Krachten Plan

Persoonlijk Krachten Plan Persoonlijk Krachten Plan Professionele ontwikkeling en de rol van Oplossingsgerichte Studieloopbaan Begeleiding binnen het MBO en HBO M n studieloopbaan in eigen hand? Dat kan ik!!!! Welkom bij de workshop

Nadere informatie

Zelfgestuurd werken bevorderen door teamteachen

Zelfgestuurd werken bevorderen door teamteachen volgende Zelfgestuurd werken bevorderen door teamteachen Eindrapportage onderzoek Toekomstgericht Onderwijs Inhoud Onderzoek Toekomstgericht Onderwijs door Kohnstamm Instituut Schoolportret Herbert Vissers

Nadere informatie

Bantopa Terreinverkenning

Bantopa Terreinverkenning Bantopa Terreinverkenning Het verwerven en uitwerken van gezamenlijke inzichten Samenwerken als Kerncompetentie De complexiteit van producten, processen en services dwingen organisaties tot samenwerking

Nadere informatie

Beweging in veranderende organisaties

Beweging in veranderende organisaties Beweging in veranderende organisaties Kilian Bennebroek Gravenhorst Werken met vragenlijsten voor versterking van veranderingsprocessen PROFESSIONEEL ADVISEREN 5 Inhoud Voorwoord 7 Opzet van het boek 9

Nadere informatie

Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie?

Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie? Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie? De externe omgeving wordt voor meer en meer organisaties een onzekere factor. Het is een complexe oefening voor directieteams om

Nadere informatie

ONDERWIJSBEHOEFTES VAN JONGEREN EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTES VAN MENTOREN EN LEERKRACHTEN IN KAART BRENGEN

ONDERWIJSBEHOEFTES VAN JONGEREN EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTES VAN MENTOREN EN LEERKRACHTEN IN KAART BRENGEN ONDERWIJSBEHOEFTES VAN JONGEREN EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTES VAN MENTOREN EN LEERKRACHTEN IN KAART BRENGEN HULPZINNEN VOOR HET BENOEMEN VAN ONDERWIJSBEHOEFTEN VAN LEERLINGEN Deze leerling heeft een instructie

Nadere informatie

Profileringstool Innerspective BV April 2018

Profileringstool Innerspective BV April 2018 01 TALENT AAN ZET! Profileringstool Innerspective BV April 2018 Auteur: Wout Plevier SLiM! Talent-ontwikkeling Innerspective BV 02 WAAROM TALENT SLIM! AAN ZET? De maatschappij gaat steeds sneller. Organisaties

Nadere informatie

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog E-book 49 vragen voor een effectieve continue dialoog Inleiding Door Jochem Aubel Veel organisaties hebben de ambitie om een continue dialoog op gang te brengen. Een doorlopend gesprek tussen medewerkers

Nadere informatie

Eerste probleemanalyse

Eerste probleemanalyse Stappenplan algemene preventie instrument 02 Eerste probleemanalyse Dit instrument kadert binnen de visietekst Van verontwaardiging of bezorgdheid naar projecten algemene preventie en het stroomdiagram

Nadere informatie

Handleiding Voor de Personeelscyclus!

Handleiding Voor de Personeelscyclus! Handleiding Voor de Personeelscyclus! Om goede professionele kinderopvang te blijven bieden moeten we ons blijven ontwikkelen. In deze handleiding lees je hoe we dat doen. We doorlopen elke twee jaar een

Nadere informatie

Autonomie ervaren betekent dat je je werk graag doet en zinvol vindt. De volgende vragen peilen naar jouw ervaringen.

Autonomie ervaren betekent dat je je werk graag doet en zinvol vindt. De volgende vragen peilen naar jouw ervaringen. 5.3.1 AUTONOMIE Autonomie ervaren betekent dat je je werk graag doet en zinvol vindt. De volgende vragen peilen naar jouw ervaringen. Met deze vraag / vragen krijg je een zicht op hoe de medewerker autonomie

Nadere informatie

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR Altijd al gezocht naar een trainingsconcept voor uw medewerkers waar je meteen van zegt: GewoonDoen! Nu is deze kans eindelijk aanwezig en wel voor een deelnameprijs van

Nadere informatie

"Zinvolle gesprekken met schijnbaar doelloze jongeren. Wat helpt?

Zinvolle gesprekken met schijnbaar doelloze jongeren. Wat helpt? "Zinvolle gesprekken met schijnbaar doelloze jongeren. Wat helpt? Ben hopeloos aan het proberen om de motivatie te vinden om op zoek te gaan naar motivatie Enkele ideeën en gesprekstechnieken uit oplossingsgericht

Nadere informatie

PORTFOLIO VOOR DE FUNCTIE VAN VAN. (Voornaam - Naam) Aangemaakt op: (datum)

PORTFOLIO VOOR DE FUNCTIE VAN VAN. (Voornaam - Naam) Aangemaakt op: (datum) PORTFOLIO VOOR DE FUNCTIE VAN VAN (Voornaam - Naam) Aangemaakt op: (datum) In het kader van uw sollicitatie willen we graag een zicht krijgen op de kerncompetenties die VDAB van haar leidinggevenden verwacht.

Nadere informatie

a growing experience Iedereen coach?! Hoe het thema coaching succesvol ingang doen vinden in organisaties. powered by

a growing experience Iedereen coach?! Hoe het thema coaching succesvol ingang doen vinden in organisaties. powered by a growing experience Iedereen coach?! Hoe het thema coaching succesvol ingang doen vinden in organisaties. Wat is coaching? a growing experience De coaching kubus Segers, Vloeberghs & Henderickx, Academy

Nadere informatie

Doelen stellen

Doelen stellen Doelen stellen Wat is het? Doelen stellen is het proces van het selecteren van dingen (mikpunten) die je wilt bereiken. Deze mikpunten worden doelen genoemd. Een doel is iets dat je bewust nastreeft. Een

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

Herman Beuker. School voor praktische menskunde Herman Beuker Omslag: Alexander van Berkum ISBN: e druk 2018

Herman Beuker. School voor praktische menskunde Herman Beuker Omslag: Alexander van Berkum ISBN: e druk 2018 Herman Beuker School voor praktische menskunde Herman Beuker Omslag: Alexander van Berkum ISBN: 9789082384192 1 e druk 2018 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

KIJKT IN DE TOEKOMST

KIJKT IN DE TOEKOMST KOERSKAARTSESSIE INZETBAARHEID MET MEDEWERKERS WAT IS HET DOEL? Tijdens de Koerskaartsessie Inzetbaarheid kun je medewerkers aan het denken zetten over hun eigen toekomst en inzetbaarheid. Ook kunnen ze

Nadere informatie

Marieke Haaker Coaching & Consultancy

Marieke Haaker Coaching & Consultancy Mindset Een mindset (of onze overtuigingen) selecteert en ordent je waarneming en koppelt er een bepaalde betekenis aan. Er is niks mis met een mindset. Integendeel zelfs, het maakt de wereld om ons heen

Nadere informatie

Plannetarium, ontwikkeling naar een hoger plan.

Plannetarium, ontwikkeling naar een hoger plan. Ouders, je belangrijkste partner in preventie! Symposium IVO Rianca Evers-den Ouden, 21 mei 2015 Over Rianca Ruim 10 jaar gewerkt met en voor kwetsbare gezinnen: verslaving, LVB, jeugd Nu werk ik als trainer

Nadere informatie

Aansluiten bij ouders. Kanteling organisatie vanuit een waarderende benadering

Aansluiten bij ouders. Kanteling organisatie vanuit een waarderende benadering Aansluiten bij ouders Kanteling organisatie vanuit een waarderende benadering Wie zijn we? Kind & Gezin Vlaanderen Afdeling Limburg Consultatiebureau voor zuigelingen een lange traditie Start: medische

Nadere informatie

feedback Flexibel en online Robuust 360º Werkboek Robuus Hartelijk dank voor het gebruiken van Robuust 360º Haal het maximale uit 360º

feedback Flexibel en online Robuust 360º Werkboek Robuus Hartelijk dank voor het gebruiken van Robuust 360º Haal het maximale uit 360º Robuus Robuust 360º Werkboek e Haal het maximale uit Hartelijk dank voor het gebruiken van Robuust 360º 360º feedback is een krachtig instrument, maar dient op de juiste wijze gebruikt te worden. Lees

Nadere informatie

De lerende Overblijf Medewerker

De lerende Overblijf Medewerker Whitepaper tussenschoolse opvang Overblijf Academie Maart 2014 Inleiding Deze whitepaper is bedoeld voor schoolleiders, directies en besturen in het primair onderwijs in Nederland die willen weten hoe

Nadere informatie

Beoordelingsformulieren

Beoordelingsformulieren Beoordelingsformulieren In elke prestatie zitten zoals hierboven uiteengezet (p. 81) vijf elementen verpakt. Het Takenblad is daarop gebaseerd. Om elk van die vijf elementen grondig te kunnen beoordelen

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken: simpel maar niet gemakkelijk

Oplossingsgericht werken: simpel maar niet gemakkelijk Oplossingsgericht werken: simpel maar niet gemakkelijk Oplossingsgericht Werken = Denken in oplossingen In de praktijk van de mantelzorger / vrijwilliger Het enige dat een oplossingsgerichte werker moet

Nadere informatie

1. Inzichten en actiepunten Schrijf tijdens de training inzichten en actiepunten op. Noteer ze hier.

1. Inzichten en actiepunten Schrijf tijdens de training inzichten en actiepunten op. Noteer ze hier. Werkboek en Persoonlijk actieplan Een training heeft alleen effect als je er in de praktijk mee aan de slag gaat. Het werkboek en persoonlijk actieplan kunnen je daarmee helpen. 1. Inzichten en actiepunten

Nadere informatie

Coaching voor CvO Overheidsorganisaties

Coaching voor CvO Overheidsorganisaties Coaching voor CvO Overheidsorganisaties Overheidsmanagers, keuzes en dilemma s Management bij de overheid verschilt wezenlijk van leidinggeven in het bedrijfsleven. Het goed kunnen opereren in de complexe

Nadere informatie

Reflector 360 PERSONALITY

Reflector 360 PERSONALITY Reflector 360 PERSONALITY Gedrag door de omgeving bekeken Inzicht in doen en laten Weten wat je kunt is voor iedereen essentieel om zijn of haar werk goed te kunnen doen. Daarbij is het goed om inzicht

Nadere informatie

Workshop Oplossingsgericht werken, een krachtige aanpak! Annemarie de Koning, huisarts en kaderarts GGZ Annemie Hanssen, POH-GGZ en trainer/coach

Workshop Oplossingsgericht werken, een krachtige aanpak! Annemarie de Koning, huisarts en kaderarts GGZ Annemie Hanssen, POH-GGZ en trainer/coach Workshop Oplossingsgericht werken, een krachtige aanpak Annemarie de Koning, huisarts en kaderarts GGZ Annemie Hanssen, POH-GGZ en trainer/coach Oplossingsgericht werken, een krachtige aanpak praten over

Nadere informatie

De HGW-bril toegepast in de cel leerlingenbegeleiding

De HGW-bril toegepast in de cel leerlingenbegeleiding De HGW-bril toegepast in de cel woensdag 20 februari 2013 Kris Loobuyck 1 2 3 VVKSO 1 Uitgangspunten van HGW 4 HGW biedt kansen! 5 We zijn gericht op het geven van haalbare en bruikbare adviezen. We werken

Nadere informatie

competenties en voorbeeldvragen

competenties en voorbeeldvragen competenties en voorbeeldvragen 1 Aanpassingsvermogen Blijft doelmatig handelen door zich aan te passen aan een veranderende omgeving of veranderende taken, andere vakgebieden of verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Persoonlijke rapportage van B. Smit

Persoonlijke rapportage van B. Smit Persoonlijke rapportage van B. Smit P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E Computerweg 1, 3542 DP Utrecht Postbus 1087, 3600 BB Maarssen tel. 0346-55 90 10 fax 0346-55 90 15 www.picompany.nl servicedesk@picompany.nl

Nadere informatie

SPIEGELKAARTJES. Zet in op ZELFZORG: kijk in de spiegel en stel jezelf de juiste vragen. Ontdek je eigen handleiding: wanneer ben jij op je best?

SPIEGELKAARTJES. Zet in op ZELFZORG: kijk in de spiegel en stel jezelf de juiste vragen. Ontdek je eigen handleiding: wanneer ben jij op je best? SPIEGELKAARTJES Zet in op ZELFZORG: kijk in de spiegel en stel jezelf de juiste vragen. Ontdek je eigen handleiding: wanneer ben jij op je best? Deze kaartjes houden jou een spiegel voor. Op elk kaartje

Nadere informatie

Teamkompas voor Zelfsturing

Teamkompas voor Zelfsturing Teamkompas voor Zelfsturing Wat is het teamkompas: Met dit instrument kun je inzicht krijgen in de ontwikkeling van je team als het gaat om effectief samenwerken: Waar staan wij als team? Hoe werken wij

Nadere informatie

1. De methodiek Management Drives

1. De methodiek Management Drives 1. De methodiek Management Drives Management Drives is een unieke methodiek die u concrete handvatten biedt in het benaderen van de ontwikkeling van individu, team en organisatie. De methodiek kent een

Nadere informatie

PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH

PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH PROLOOP NR 1 2015 HAAL HET BESTE UIT JOUW LOPERS MET ZIPCOACH 56 TIPS & TRICKS Elke hardloper heeft zijn eigen doelstelling: waar de één zich bijvoorbeeld focust op het verbeteren van zijn looptechniek,

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken online samen zoeken naar krachten

Oplossingsgericht werken online samen zoeken naar krachten Oplossingsgericht werken online samen zoeken naar krachten daniella.provost@steunpunt.be Axioma s stop met wat niet werkt doe meer van wat wel werkt geen enkel probleem is altijd aanwezig je hoeft de

Nadere informatie

Module 26: Stop met Piekeren.

Module 26: Stop met Piekeren. Module 26: Stop met Piekeren. Stop met piekeren! Piekeren is een reactie op een naar gevoel. Op het moment dat we ons afgewezen voelen of andere nare gevoelens ervaren, wordt het meestal erg druk in ons

Nadere informatie

Luisteren, doorvragen en feedback geven

Luisteren, doorvragen en feedback geven Luisteren, doorvragen en feedback geven Rogier Guns P-GIS 23 April 2007 Doelstelling presentatie LSD methode Actief Luisteren Doorvragen Feedback geven Let op: Sommige technieken lijken (theoretisch) heel

Nadere informatie

Workshop Timemanagement

Workshop Timemanagement Workshop Timemanagement Rabobank 20 januari 2015 www.focusoptekst.nl TOPICS De basis: taken en stappen E- mail (gefng things done) Nee- zeggen Stop met uitstellen Het nieuwe werken DE BASIS 1. Ken je doelen

Nadere informatie

Ontdek je managementsupport.nl/event

Ontdek je managementsupport.nl/event e-pocket Ontdek je managementsupport.nl/event Beste talentvolle professional, Bedankt dat je de e-pocket Ontdek je talent hebt gedownload! Met deze e-pocket kun je een eerste stap zetten om je persoonlijke

Nadere informatie

De opgenomen interviews kunnen bij mijzelf verkregen worden. U kan me hiervoor contacteren via het volgende adres,

De opgenomen interviews kunnen bij mijzelf verkregen worden. U kan me hiervoor contacteren via het volgende  adres, Bijlagen De opgenomen interviews kunnen bij mijzelf verkregen worden. U kan me hiervoor contacteren via het volgende e-mailadres, swinnenlaura@hotmail.com. 1.1 Interviewvragen Goedendag, Mijn naam is Laura

Nadere informatie

Bas Smeets page 1

Bas Smeets  page 1 Bas Smeets www.bsmeets.com page 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen idee wat hoe hun ideale

Nadere informatie

A c e! Z e l f t e s t B e n t u e e n g o e d e c o a c h?

A c e! Z e l f t e s t B e n t u e e n g o e d e c o a c h? Training Coaching Consulting Interim Management Den Haag Amsterdam Den Bosch Rotterdam Zwolle Utrecht Arnhem Amersfoort Breda Eindhoven Maastricht Brussel Antwerpen A c e! Z e l f t e s t B e n t u e e

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Hoe cmmncr jij. tijdens de les? Vlaamse Liga Paardensport 08/10/2012 Topsporthal Gent. Rudy Heylen

Hoe cmmncr jij. tijdens de les? Vlaamse Liga Paardensport 08/10/2012 Topsporthal Gent. Rudy Heylen Hoe cmmncr jij tijdens de les? Vlaamse Liga Paardensport 08/10/2012 Topsporthal Gent Rudy Heylen www.heavymental.be info@heavymental.be Programma van vandaag Waar zouden wij het vandaag moeten over hebben

Nadere informatie

Artikel Intervisiespel

Artikel Intervisiespel Artikel Intervisiespel Maakt u wel eens gebruik van intervisie? Vinden uw deelnemers het ook zo moeilijk om een goede vraag te stellen? Voeren altijd dezelfde mensen het hoogste woord? Vervalt intervisie

Nadere informatie

DE EMOTIES DE BAAZ. Tekst Daniëlla van t Erve Beeld Angeliek de Jonge. 1 juli 2017 Onderwijsblad12 31

DE EMOTIES DE BAAZ. Tekst Daniëlla van t Erve Beeld Angeliek de Jonge. 1 juli 2017 Onderwijsblad12 31 30 Onderwijsblad12 1 juli 2017 DE EMOTIES DE BAAZ Bestaande sociale vaardigheidstrainingen zijn voor leerlingen in het praktijkonderwijs vaak veel te ingewikkeld, merkte docent Antonet Ebbenn. Ze besloot

Nadere informatie

De acht stappendans van oplossingsgericht coachen

De acht stappendans van oplossingsgericht coachen - naam auteur: Bart Buist - onderwerp en categorie: oplossingsgericht coachen - titel (van het artikel): de 8 stappendans van oplossingsgericht coachen - korte samenvatting (2 a 3 regels): Oplossingsgericht

Nadere informatie

DE 12 VAN DOK12. Dit ben ik

DE 12 VAN DOK12. Dit ben ik Dit ben ik Op DOK12 verwerf ik kennis, vaardigheden en ontwikkel ik mij als persoon. Ik krijg ruimte om mijzelf goed te leren kennen, te zijn wie ik ben en mijn talenten te ontwikkelen. Ook leer ik oog

Nadere informatie