Er is bewust gekozen voor een stichting in plaats van een vereniging. De VHZC wil snel en accuraat kunnen inspelen op ontwikkelingen in de praktijk.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Er is bewust gekozen voor een stichting in plaats van een vereniging. De VHZC wil snel en accuraat kunnen inspelen op ontwikkelingen in de praktijk."

Transcriptie

1 De Verenigde Hollandse Zeil Compagnie (november 2010) De stichting Verenigde Hollandse Zeil Compagnie (VHZC) stelt zich tot doel de hele Nederlandse Beroeps Zeilvaart van ruim 450, doorgaans historische zeilschepen en varend Nationaal erfgoed nationaal en internationaal te promoten. Daarnaast willen de VHZC het gebruik van en de ontwikkelingen m.b.t. milieuvriendelijke brandstoffen en vormen van energieopwekking aan boord van beroeps (zeil)schepen ondersteunen d.m.v. praktijkvoorbeelden en voorlichting. Als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) strekt de voorlichting zich tevens uit naar consumenten aan de wal met informatie en activiteiten omtrent milieuvriendelijk gebruik en productie van energie. Er is bewust gekozen voor een stichting in plaats van een vereniging. De VHZC wil snel en accuraat kunnen inspelen op ontwikkelingen in de praktijk. Wij hebben hiervoor regelmatig contact met schippers/eigenaren van de vloot, leveranciers, adviserende, ondersteunende en regelgevende organisaties. Met betrekking tot internationale, m.n. Europese marketing en promotie van de Nederlandse Beroeps Zeilvaart met zeilende passagiersschepen en de negatieve berichtgeving hierover in de media. Persberichten Oostzee In regelmatig in de nationale en internationale pers en sociale media verschijnende berichtgeving m.b.t. problematiek van de Nederlandse vloot zeilende passagiersschepen op de Oostzee wordt de suggestie gewekt dat de veiligheid van de Nederlandse zeilende passagiersschepen niet op orde is. There's no smoke without a fire! Deze negatieve roem van de Nederlandse zeilende passagiersvaart snelt elke positieve promotie en/of marketingcampagne ver vooruit, neemt inmiddels onacceptabele vormen aan en veroorzaakt voor de hele vloot Nederlandse passagierszeilschepen, niet alleen in de Oostzee, significant economische schade. Reden genoeg voor de VHZC om zich in deze materie te verdiepen, het e.e.a. te onderzoeken en een standpunt in te nemen. Het probleem Zonder in technische details te treden zijn wij, gezamenlijk met andere partijen van mening dat de problemen deels veroorzaakt worden door onduidelijkheid welke voorschriften op deze schepen van toepassing zijn en deels door de weigering van lidstaten om elkaars nationale voorschriften te respecteren. Het probleem is derhalve niet de veiligheid van Nederlandse zeilschepen, maar de

2 acceptatie van nationale wetgeving en certificaten door andere lidstaten van de EU, m.a.w. de interpretatie van definities en voorschriften van internationale en Europese regelgeving t.a.v. de Nederlandse vloot zeilende passagiersschepen door onbekendheid van de betrokken scheepvaartautoriteiten met de uitgangspunten van het Europees Verdrag of het bewust of onbewust negeren daarvan. Met deze achtergrond handelen de betreffende lidstaten mogelijk in strijd met het principe van het vrije verkeer van diensten en goederen binnen de Europese Unie. Deze kwestie wordt ook in andere Europese landen met toenemende belangstelling gevolgd waardoor wij van mening zijn dat deze kwestie de opmaat is voor protectionisme, oneerlijke concurrentie en vergaande handelsbelemmeringen in heel Europa (en mogelijk zelfs in Nederland) en niet meer uitsluitend een uit de hand gelopen geschil tussen een klein aantal Europese lidstaten t.a.v. acceptatie van technische regelgeving m.b.t. veiligheid en het aan de ketting leggen van enkele schepen een aantal jaren geleden. Zeilschepen en veiligheid Zeilschepen zijn er, als het directe gevolg van historische en regionale ontwikkeling in scheepsbouw, het vaargebied en handelsgewoontes in alle landen in vele soorten en maten. Het reguleren van een zo'n grote verscheidenheid aan schepen in één voorschrift is een enorme uitdaging. Bestaande historische zeilschepen opnemen in een nieuwe versie van Europese richtlijnen lijkt niet alleen, maar is onmogelijk. Het zou vergelijkbaar zijn met het toepassen van voorschriften voor hogesnelheidstreinen op een paardentram of een speeltreintje in een pretpark. Hoewel deze soorten vervoersmiddelen hun passagiers veilig moeten kunnen vervoeren, is het vanzelfsprekend dat elk type daartoe eigen, specifieke veiligheidsvoorschriften vereist die significant van elkaar afwijken. Hetzelfde is van toepassing van veiligheidsvoorschriften op reguliere koopvaardijschepen, cruiseschepen, veerboten en ro ro passagiersschepen in vergelijking met zeilschepen. Als er al behoefte is, hetgeen naar ons inzien zeer de vraag is, aan Europese veiligheidsregelgeving voor (historische) zeilpassagiersschepen, zou dit moeten gebeuren in Europees verband met separate afspraken, inhoudende specifieke richtlijnen voor uitsluitend zeilende passagier, eventueel zeilende vrachtschepen en niet met een veelvoud aan separate afspraken tussen Europese landen onderling. EU regelgeving voor bijzondere, zoals (historische) zeilschepen, doorgaans nationaal en Europees erfgoed, verdienen dus meer aandacht op hun specifieke technische, operationele en specifieke vaareigenschappen, rekening houdend met de economische consequenties voor de exploitatie van deze zeilschepen.

3 Nationaal en Europees Voor de van reguliere passagiersschepen afwijkende passagierszeilschepen is het aannemelijk om een minimum aantal veiligheidsvoorschriften, gelijkwaardig aan een aantal voor zeilschepen toepasbare hoofdstukken uit SOLAS, af te leiden en vast te stellen en deze in combinatie met een aantal overeen te komen gelijkwaardige Europese richtlijnen gezamenlijk in nationale voorschriften per vlagstaat uit te werken. Dit garandeert een hoog niveau van veiligheid en geeft lidstaten de gelegenheid om in de nationale voorschriften rekening te houden met de specifieke technische operationele eigenschappen van de onder hun vlag varende zeilschepen, beantwoord aan de individuele risico profielen van hun zeegaande (historische) zeilschepen en houd rekening met een economisch toepasbare en haalbare regelgeving. Aandachtspunten Een combinatie van onderstaande aandachtspunten zou dit mogelijk kunnen maken: Definities Voor elk lidstaat/vlaggenstaat geldende, eenduidige en gelijkluidende definities van bijvoorbeeld "ships, not propelled by mechanical means", "traditional ships", "historical ships", etc. bindend vaststellen. Technische eigenschappen van zeilschepen Erkenning dat zeilende passagiersschepen significant afwijkende technische, operationele eigenschappen hebben ten opzichte van reguliere passagierschepen op lijndiensten, veerboten, cruiseschepen, ro ro schepen etc. en dit bindend voor de Europese lidstaten vaststellen. Vaareigenschappen van zeilschepen Erkenning van specifieke vaareigenschappen, zoals stabiliteit onder zeil, het functioneren van machines en installaties onder (snel wisselende) hellingshoeken, afhankelijkheid van weersomstandigheden en navigatievoorwaarden moeten worden erkend als afwijkende, echter standaard eigenschappen van zeilschepen en deze voor de Europese lidstaten bindend vaststellen. Functies van zeilschepen Erkenning dat zeilende passagiersschepen verschillende functies hebben; op langere internationale reizen worden zeilschepen vaak geëxploiteerd als Sail Training Ship, bij maritieme evenementen worden ze geëxploiteerd als dagtochten passagiersschip in nationale vaart of als aangemeerd schip met grote hoeveelheden bezoekers.

4 Voorschriften Onuitvoerbare voorschriften, m.n. niet zinvol of zelfs levensbedreigend, zoals voorschriften voor meldingsplicht, branddeuren, waterdichte schotten, navigatiebruggen, etc. worden uitgesloten. Uitzonderingen Voor een aantal categorieën schepen, zoals o.a. voor (historische) zeilschepen zouden op grond van hierboven vermelde redenen (nationale) uitzonderingen, vrijstellingen en/of gelijkwaardige richtlijnen mogelijk moeten zijn. Informatie Voor de (haven)autoriteiten van elk lidstaat/vlaggenstaat moet duidelijke informatie aanwezig zijn m.b.t. de verleende vrijstelling van andere vlagstaten m.b.t. hun zeilende passagiersschepen. Meldingen In plaats van, zoals nu geldend, voorafgaande goedkeuring of melding zou het havenstaten mogelijk moeten zijn gegrond bezwaar in te dienen tegen door andere lidstaten verstrekte uitzonderingen, vrijstellingen of afwijkende richtlijnen als zij menen het daar niet mee eens te kunnen zijn. Dit moet getoetst kunnen worden aan eerder gezamenlijk vastgestelde Europese richtlijnen. Communicatie Diverse richtlijnen met verschillende meldingsvoorschriften veroorzaken een zware operationele en administratieve belasting voor exploitanten van (historische) zeilschepen op korte reizen en dagtochten. Een kritische evaluatie, rekening houdend met specifieke operationele en economische eigenschappen van (historische) zeilschepen is derhalve noodzakelijk. Een alternatief, bijvoorbeeld voor de nu geldende voorschriften zou het exploitanten van o.a. (historische) zeilschepen mogelijk moeten maken om hun passagiersinformatie via elektronische weg bij het Rescue Coordination Centre van hun vlaggenstaat te registreren. De administratiekosten van de exploitant worden hiermee buitengewoon verlaagd, de 24 uurs beschikbaarheid van deze gegevens wordt significant verbeterd. Nationale regelgeving Met bovenstaande aandachtspunten is het voor vlaggenstaten mogelijk met specifieke technische, operationele en economische eigenschappen van hun (historische) zeilschepen rekening te houden in de nationale regelgeving voor zeilschepen, voor de havenstaten is een acceptabel veiligheidsniveau gegarandeerd en tenslotte, voor scheepseigenaren is een economisch verantwoorde exploitatie van hun schip mogelijk.

5 Nederland In de afgelopen decennia zijn miljoenen geïnvesteerd in grootschalige aanpassingen, internationaal erkende keuringen voor alles wat los en vast zit aan deze schepen, alles t.b.v. de veiligheid van de opvarenden, gasten en bemanning, van deze schepen. Bovendien heeft Nederlandse een van de weinige, zo niet de enige internationaal erkende beroepsopleiding voor de kleine en grote zeilvaart. Voor Nederland is de regelgeving voor zeilschepen en hun bemanningen al vele jaren ruim voldoende vastgesteld en wordt deze door de verschillende klassebureaus en overheidsinstanties voldoende gewaarborgd. Als er al behoefte is, hetgeen naar ons inzien zeer de vraag is, zou de Nederlandse regelgeving als basis kunnen dienen voor Europese regelgeving. Meer problemen Omdat zeilschepen, in tegenstelling tot reguliere passagiersschepen als veerboten en andere lijndiensten niet op reguliere, vaste routes varen, zouden exploitanten van zeilschepen met de huidige voorgenomen bilaterale overeenkomst tussen lagere overheden van Nederland en Denemarken gedwongen zijn om hun schepen niet alleen volgens deze specifieke, echter ook Europese voorschriften te certificeren en ook nog moeten voldoen aan ongetwijfeld afwijkende nationale en internationale eisen van bezochte landen bij reizen binnen en buiten de Europese Unie. Internationaal Zeilschepen worden doorgaans wereldwijd gecertificeerd op basis van uitsluitend nationale wetgeving of op basis van de IMO Special Purpose Ship (SPS) code. Slechts enkele, meestal zeer grote zeilschepen zijn gecertificeerd als SOLAS passagiersschip. Klassebureaus Veel internationaal erkende klassebureaus zijn niet bereid om zeilschepen en historische schepen onder klasse te nemen omdat het hierbij doorgaans gaat om oude schepen en omdat slechts zeer beperkte kennis van dergelijke schepen bij internationaal erkende bureaus aanwezig is. Dit praktische probleem, m.n. keuring en inspectie van dergelijke schepen wordt op dit moment doorgaans gedaan door particuliere, niet internationaal erkende klassebureaus onder toezicht van de betrokken autoriteiten van de lidstaten. Wanneer voor zeilschepen en historische schepen vereist wordt dat zij door internationaal erkende klassebureaus gecertificeerd worden, levert dit het praktische probleem op dat deze schepen nergens terecht kunnen of dat zij, waar het wel lukt, met bijna onoverkomelijke financiële consequenties geconfronteerd worden. Veel niet internationaal erkende, klassebureaus, meestal particulier, zullen failliet gaan waarbij veel kennis van en ervaring met zeegaande passagiers en vrachtzeilschepen, m.n. in Nederland, verloren gaat.

6 Uitvlaggen Strenge(re) Europese voorschriften voor EU zeilschepen en het wegvallen van niet internationaal erkende klassebureaus zou het speelveld van zeilende passagiersschepen ernstig kunnen verstoren en het zou er uiteindelijk toe kunnen leiden dat EU zeilschepen onder niet Europese vlag gebracht worden. Deze ontwikkelingen zijn onwenselijk t.a.v. de beoogde veiligheid aan boord van alle zeilende (niet alleen Nederlandse) passagiersschepen in Europese territoriale wateren. Onderhandse overeenkomsten In aansluiting aan de bovenstaande aandachtspunten is het vanzelfsprekend dat deze separate overeenkomst tussen Nederland en Denemarken niet door lagere overheden of met behulp van nationale behoudsorganisaties kunnen worden onderhandelt of dergelijke overeenkomsten tussen landen onderling mogen worden gesloten. De voorgenomen, voor zeilschepen onevenredig zware, regelgeving is technisch en operationeel deels onuitvoerbaar en bemoeilijkt het in stand en operationeel houden van de maritieme erfenis van Europa, traditionele en historische zeilschepen, door belemmering van een economisch verantwoorde exploitatie van deze schepen. Overeenkomsten, die daardoor mogelijk zonder nationale en/of Europese toetsing onrechtmatig zijn en verdragende gevolgen hebben voor de betrokken partijen, m.n. eigenaren van zeilende passagiersschepen en in groter verband, voor de hele Nederlandse nationaal en internationaal opererende vloot zeilende passagiersschepen en eventueel toekomstige zeilende vrachtschepen. Lagere overheden van twee, al eeuwenlang zeer bevriende Europese naties en Koningshuizen proberen deze, zich al jarenlang voortslepende kwestie m.b.t. dit onderwerp echter wel en helaas zonder succes op te lossen, geflankeerd door particuliere rechtszaken tegen lidstaten en klachtenprocedures bij de Europese Commissie. Het roer moet om Onderhandelingen door lagere overheden en eventuele daardoor tussen landen gesloten overeenkomsten zijn ongewenst, deels technisch en/of operationeel niet uitvoerbaar, stroken niet met de uitgangspunten van het Europees verdrag en dienen derhalve niet te worden aangegaan of onverwijld te worden beëindigd. In afwachting van een eventuele richtlijnen dient de vigerende Europese regelgeving te worden nagekomen, m.n. door nationale voorschriften van andere lidstaten t.a.v. de scheepvaart te accepteren, het principe van het vrije verkeer van diensten en goederen en de uitgangspunten van het Europees verdrag te respecteren.

7 TENSLOTTE De VHZC wil, mede namens de Nederlandse nationale vloot van ruim 400 zeilende passagiersschepen het onderbrengen van deze traditionele en historische zeilschepen, het Nederlands varende zeilende erfgoed, in nieuwe voorschriften voor de reguliere koopvaardijschepen, cruise en passagiersschepen ten stelligste afraden. Argumentatie Door een eenduidige definitie van zeilschepen vast te stellen, deze schepen expliciet uit te sluiten van regelgeving voor de reguliere passagiersvaart en de verantwoordelijkheid voor veiligheid van zeilschepen uitsluitend bij de lidstaten onder te brengen zal in combinatie met de controlerende bevoegdheid (als havenstaat) van andere lidstaten voldoende waarborg zijn voor de veiligheid van zeilschepen en is het (vermeende) probleem opgelost. Informatie Er zijn uitgebreide studies gedaan naar nationale en internationale regelgeving voor zeilschepen, de specifieke veiligheidsrisico's van de zeilvaart vergeleken met de reguliere handelsvaart en zijn basisconcepten ontwikkeld voor nationale en Europese regelgeving voor deze schepen. Contact Wij zijn u graag van dienst om u in contact te brengen met organisaties die op deze onderwerpen diepgaand onderzoek hebben verricht en de betreffende rapportage beschikbaar hebben. Aarzelt u a.u.b. niet hiervoor per contact met ons op te nemen vhzc.nl

Zeerecht GZV (1) Even voorstellen 2/13/2015 GVZ-1 1. Fokko Snoek. fsnoek@xs4all.nl. Eigenaar zeilklipper Skylge Adviseur traditionele scheepvaart

Zeerecht GZV (1) Even voorstellen 2/13/2015 GVZ-1 1. Fokko Snoek. fsnoek@xs4all.nl. Eigenaar zeilklipper Skylge Adviseur traditionele scheepvaart Zeerecht GZV (1) Even voorstellen Fokko Snoek Eigenaar zeilklipper Skylge Adviseur traditionele scheepvaart fsnoek@xs4all.nl Wetboek van Koophandel - Artikel 367: De kapitein, vernemende dat de vlag, waaronder

Nadere informatie

AFGESCHEEPT! Hoe een zeewaardige traditionele zeilvloot door een falende overheid wordt afgedaan. Een samenvatting van het boek.

AFGESCHEEPT! Hoe een zeewaardige traditionele zeilvloot door een falende overheid wordt afgedaan. Een samenvatting van het boek. AFGESCHEEPT! Hoe een zeewaardige traditionele zeilvloot door een falende overheid wordt afgedaan. Een samenvatting van het boek. Dit voorjaar vertrekt de grootste professionele en zeegaande zeilvloot van

Nadere informatie

Dictaat Zeerecht - Aanvulling 1. Waar komen al die regels vandaan?

Dictaat Zeerecht - Aanvulling 1. Waar komen al die regels vandaan? Dictaat Zeerecht - Aanvulling 1 Waar komen al die regels vandaan? De belangrijkste organisaties die zich bezig houden met maritieme regelgeving zijn: IMO (International Maritime Organization) - Veiligheid

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 8.5.2015 COM(2015) 195 final VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD over de tenuitvoerlegging van Verordening (EG) nr. 789/2004 betreffende de overdracht

Nadere informatie

1b. Het overleg op 25/9 ïijdens genoemd overleg is de volgende oplossing gevonden. Nederland zal voor deze

1b. Het overleg op 25/9 ïijdens genoemd overleg is de volgende oplossing gevonden. Nederland zal voor deze 7 Nota Ministerie van Verkeer en Waterstaat Transport en Luchtvaart /B Aan De Staatssecretaris ^ft- Contactpersoon Doorkiesnummer Datum 26 oktober 2O07 Ons kenmerk DCTL-2007 /11413 Onderwerp 1. Certificering

Nadere informatie

Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Ministerie van Infrastructuur en Milieu Ministerie van Infrastructuur en Milieu > Retouradres Postbus 16191 2500 BD Den Haag Aan alle reders van zeegaande zelicharterschepen en andere belanghebbenden (per email, lijst beschikbaar bij ILT) Weena

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 31 409 Zee- en binnenvaart Nr. 126 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld op 31 oktober 2016 De vaste commissie voor Infrastructuur en

Nadere informatie

Geachte heer, mevrouw,

Geachte heer, mevrouw, Datum Contactpersoon Doorkiesnummer Bijlage(n) Onderwerp Zeilende zeegaande schepen onder Register Holland Uw kenmerk Geachte heer, mevrouw, Doel U te informeren over de mogelijkheden en de procedures

Nadere informatie

Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Ministerie van Verkeer en Waterstaat Ministerie van Verkeer en Waterstaat Contactpersoon Doorkiesnummer Datum 27 november 2OO8 2 Ons kenmerk DCLM-2008 /2074 Onderwerp certificering zeegaande traditionele zeilschepen Bijlage(n) Uw kenmerk

Nadere informatie

Opmerking en correctie: Opmerking en correctie: De VHZC wil geen korting op de heffing van toeristenbelasting. voor de eerste overnachting

Opmerking en correctie: Opmerking en correctie: De VHZC wil geen korting op de heffing van toeristenbelasting. voor de eerste overnachting Wij hebben recent kennis kunnen nemen van de bestuurlijke reactie van het College van burgemeester en wethouders t.a.v. ons voorstel m.b.t. de heffing van Watertoeristenbelasting 2017. Onderstaand hebben

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen

Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen 29.11.2002 L 324/53 RICHTLIJN 2002/84/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 5 november2002 houdende wijziging van de richtlijnen op het gebied van maritieme veiligheid en voorkoming van verontreiniging

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 1.8.2018 COM(2018) 567 final 2018/0298 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 391/2009 wat betreft

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 32 835 Invoering van de verplichting voor scheepseigenaren om een verzekering te hebben voor het schip en hiervan een bewijs aan boord te hebben

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT PE-CONS 3668/1/03 REV 1 MAR 117 SOC 348 CODEC 1193 OC 575

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT PE-CONS 3668/1/03 REV 1 MAR 117 SOC 348 CODEC 1193 OC 575 EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 17 november 2003 (OR. en) 2003/0001 (COD) LEX 478 PE-CONS 3668/1/03 REV 1 MAR 117 SOC 348 CODEC 1193 OC 575 RICHTLIJN 2003/103/EG VAN HET EUROPEES

Nadere informatie

Samenvatting van de regels inzake de rechten van passagiers die over zee of binnenwateren reizen 1

Samenvatting van de regels inzake de rechten van passagiers die over zee of binnenwateren reizen 1 Samenvatting van de regels inzake de rechten van passagiers die over zee of binnenwateren reizen 1 Verordening (EU) nr. 1177/2010 betreffende de rechten van passagiers die over zee of binnenwateren reizen

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD OVER DE ES TRIN PROCEDURE VOOR ONTHEFFINGEN EN GELIJKWAARDIGHEDEN VAN DE TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN VAN VOOR SPECIFIEKE VAARTUIGEN

INFORMATIEBLAD OVER DE ES TRIN PROCEDURE VOOR ONTHEFFINGEN EN GELIJKWAARDIGHEDEN VAN DE TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN VAN VOOR SPECIFIEKE VAARTUIGEN INFORMATIEBLAD OVER DE PROCEDURE VOOR ONTHEFFINGEN EN GELIJKWAARDIGHEDEN VAN DE TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN VAN ES TRIN VOOR SPECIFIEKE VAARTUIGEN Maart 2019 Europees Comité voor de opstelling van standaarden

Nadere informatie

Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.10.2017 COM(2017) 605 final Aanbeveling voor een BESLUIT VAN DE RAAD houdende machtiging tot opening van onderhandelingen over een overeenkomst tussen de Europese Unie en

Nadere informatie

Beleidsregel vergaand geautomatiseerd varen

Beleidsregel vergaand geautomatiseerd varen Beleidsregel vergaand geautomatiseerd varen Bart van Gent Directie Maritieme Zaken Melanie Kalis Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken Middagprogramma Inleiding Toelichting op de Beleidsregel

Nadere informatie

Workshop 4: Wet- en regelgeving Beleidsregel vergaand geautomatiseerd varen

Workshop 4: Wet- en regelgeving Beleidsregel vergaand geautomatiseerd varen Workshop 4: Wet- en regelgeving Beleidsregel vergaand geautomatiseerd varen Bart van Gent Beleidsmedewerker Directie Maritieme Zaken Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat 12 juni 2019 WOW Bijeenkomst

Nadere informatie

Datum 14 november 2014 Betreft Beantwoording Kamervragen van het lid De Vries (PvdA) over de bruine vloot

Datum 14 november 2014 Betreft Beantwoording Kamervragen van het lid De Vries (PvdA) over de bruine vloot Datum 14 november 2014 Betreft Beantwoording Kamervragen van het lid De Vries (PvdA) over de bruine vloot Geachte voorzitter, Hierbij beantwoord ik de vragen van het lid Albert de Vries (PvdA) aan de minister

Nadere informatie

Metselaar, K. (Kees) - DGLM

Metselaar, K. (Kees) - DGLM pagina 1 van I Metselaar, K. (Kees) - DGLM L{ Van: Jaap Baalbergen [baal bergen@bbz-charter. nl] Verzonden: maandag 13 oktober 2008 21:39 Aan: GG: Huyser, R.W. (Rob) - DGLM Metselaar, K. (Kees) - DGLM;

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD. van [...]

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD. van [...] EUROPESE COMMISSIE Brussel, 15.6.2010 COM(2010)280 definitief 2010/0168 (E) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD van [...] betreffende de verplichte toepassing van Reglement nr. 100 van de Economische

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL LANDBOUW EN PLATTELANDSONTWIKKELING. INTERPRETATIENOTA Nr. 2015-01

EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL LANDBOUW EN PLATTELANDSONTWIKKELING. INTERPRETATIENOTA Nr. 2015-01 EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL LANDBOUW EN PLATTELANDSONTWIKKELING Directoraat I. Landbouwwetgeving en procedures I.1. Landbouwwetgeving; vereenvoudiging Datum van verspreiding 8.7.2015 INTERPRETATIENOTA

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 12.4.2017 COM(2017) 174 final 2017/0080 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende het standpunt dat namens de Europese Unie in de Internationale Maritieme Organisatie

Nadere informatie

Bemanningswetgeving en Vaarbevoegdheden

Bemanningswetgeving en Vaarbevoegdheden Bemanningswetgeving en Vaarbevoegdheden ROOD BOVEN GROEN Waarom nieuwe bemanningswetgeving: Invoering STCW 2010 incl. Manila amendments Implementatie van MLC-2006 Wegwerken van onvolkomenheden Februari

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie regionaal beleid, vervoer en toerisme. van de Commissie regionaal beleid, vervoer en toerisme

EUROPEES PARLEMENT. Commissie regionaal beleid, vervoer en toerisme. van de Commissie regionaal beleid, vervoer en toerisme EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie regionaal beleid, vervoer en toerisme VOORLOPIGE VERSIE 10 juli 2001 ONTWERPADVIES van de Commissie regionaal beleid, vervoer en toerisme aan de Commissie visserij

Nadere informatie

CONCEPT Varend erfgoed en Omgevingswet

CONCEPT Varend erfgoed en Omgevingswet CONCEPT Varend erfgoed en Omgevingswet Zienswijze ontwerp Omgevingsbesluit Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN), Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historische Bedrijfsvaartuig (LVBHB) Vereniging

Nadere informatie

Inspectiesysteem voor de veilige exploitatie van ro-ro-veerboten en hogesnelheidspassagiersvaartuigen op geregelde diensten

Inspectiesysteem voor de veilige exploitatie van ro-ro-veerboten en hogesnelheidspassagiersvaartuigen op geregelde diensten 27.9.2017 A8-0165/ 001-023 AMENDEMENTEN 001-023 ingediend door de Commissie vervoer en toerisme Verslag Dominique Riquet Inspectiesysteem voor de veilige exploitatie van ro-ro-veerboten en hogesnelheidspassagiersvaartuigen

Nadere informatie

De verhouding tussen Richtlijn 98/34/EG en de Verordening betreffende wederzijdse erkenning

De verhouding tussen Richtlijn 98/34/EG en de Verordening betreffende wederzijdse erkenning EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL ONDERNEMINGEN EN INDUSTRIE Leidraad 1 Brussel, 1.2.2010 - De verhouding tussen Richtlijn 98/34/EG en de Verordening betreffende wederzijdse erkenning 1. IEIDING

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 23.6.2016 COM(2016) 413 final 2016/0192 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de sluiting van de overeenkomst tussen de Europese Unie en het Koninkrijk Noorwegen

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen

Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen 9.3.2002 NL Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen L 67/31 RICHTLIJN 2002/6/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 18 februari2002 betreffende meldingsformaliteiten voor schepen die aankomen

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2001 6 Besluit van 5 december 2000, houdende wijziging van het Schepenbesluit 1965 (toevoeging van bepalingen inzake de registratie van opvarenden

Nadere informatie

De ingenieur in de Scheepvaartcontrole

De ingenieur in de Scheepvaartcontrole De ingenieur in de Scheepvaartcontrole FOD Mobiliteit en Vervoer FOD Mobiliteit en Vervoer Directoraatgeneraal Maritiem Vervoer Beleidsondersteuning Directie Exploitatie, beveiliging en havenaangelegenheden

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 9.1.2018 C(2017) 9017 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 9.1.2018 ter aanvulling van Richtlijn 2014/90/EU van het Europees Parlement en de Raad voor

Nadere informatie

Fiche 1: REFIT pakket veiligheid passagiersschepen. 1. Algemene gegevens

Fiche 1: REFIT pakket veiligheid passagiersschepen. 1. Algemene gegevens Fiche 1: REFIT pakket veiligheid passagiersschepen 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel 1) Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van richtlijn 2009/45/EG inzake

Nadere informatie

GEDELEGEERDE RICHTLIJN (EU) 2018/970 VAN DE COMMISSIE

GEDELEGEERDE RICHTLIJN (EU) 2018/970 VAN DE COMMISSIE 10.7.2018 L 174/15 GEDELEGEERDE RICHTLIJN (EU) 2018/970 VAN DE COMMISSIE van 18 april 2018 tot wijziging van de bijlagen II, III en V bij Richtlijn (EU) 2016/1629 van het Europees Parlement en de Raad

Nadere informatie

-. ïoo,. i juli 2007 duidelijkheid over de toekomstige cerlificering van de Nederlandse

-. ïoo,. i juli 2007 duidelijkheid over de toekomstige cerlificering van de Nederlandse Bijlage zeevaartvergadering 7 februari 2007 Positieno ta BBZ over certifi cering Nede rlandse zeezeil chepen 11 januari 2007 Inleiding vanaf 2004 is de BBZin samenwerking met de Nederlandse overheid bezig

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregel SA (N 447/2005) (PB C 133 van , blz. 3).

EUROPESE COMMISSIE. Steunmaatregel SA (N 447/2005) (PB C 133 van , blz. 3). EUROPESE COMMISSIE Brussel, 7.11.2018 C(2018) 7484 final OPENBARE VERSIE Dit document is een intern document van de Commissie dat louter ter informatie is bedoeld. Betreft: Steunmaatregel SA.46727 (2016/N)

Nadere informatie

VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie 02-09- 2015

VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie 02-09- 2015 Monsterboekje Medische Keuring Aankomend gezel VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie 02-09- 2015 LVA: lijst van afkortingen ETO: Electrotechnisch Officier GT: Gross Tonnage H: Hoofdwerktuigkundige KW: Kilo

Nadere informatie

RICHTLIJN 98/41/EG VAN DE RAAD

RICHTLIJN 98/41/EG VAN DE RAAD 1998L0041 NL 11.12.2008 002.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B RICHTLIJN 98/41/EG VAN DE RAAD van 18 juni 1998

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 31.1.2013 COM(2013) 38 final 2013/0020 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD waarbij de lidstaten worden gemachtigd om de Overeenkomst van Kaapstad van 2012 inzake de

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2015/1973 VAN DE COMMISSIE

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2015/1973 VAN DE COMMISSIE 10.11.2015 L 293/15 GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2015/1973 VAN DE COMMISSIE van 8 juli 2015 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 514/2014 van het Europees Parlement en de Raad met specifieke bepalingen

Nadere informatie

*** ONTWERPAANBEVELING

*** ONTWERPAANBEVELING EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie vervoer en toerisme 25.11.2013 2013/0020(E) *** ONTWERPAANBEVELING over het ontwerp van besluit van de Raad waarbij de lidstaten worden gemachtigd om de Overeenkomst

Nadere informatie

***II ONTWERPAANBEVELING VOOR DE TWEEDE LEZING

***II ONTWERPAANBEVELING VOOR DE TWEEDE LEZING EUROPEES PARLEMENT 2004 2009 Commissie vervoer en toerisme 2005/0236(COD) 19.12.2008 ***II ONTWERPAANBEVELING VOOR DE TWEEDE LEZING betreffende het gemeenschappelijk standpunt van de Raad met het oog op

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 4.4.2017 COM(2017) 164 final 2017/0075 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de sluiting, namens de Europese Unie, van de bilaterale overeenkomst tussen de

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ EASA-ADVIES NR. 06/2012. VERORDENING (EU) nr.../.. VAN DE COMMISSIE. van XXX

BIJLAGE BIJ EASA-ADVIES NR. 06/2012. VERORDENING (EU) nr.../.. VAN DE COMMISSIE. van XXX EUROPESE COMMISSIE Brussel, XXX [...](2012) XXX draft BIJLAGE BIJ EASA-ADVIES NR. 06/2012 VERORDENING (EU) nr..../.. VAN DE COMMISSIE van XXX houdende wijziging van Verordening (EU) nr. / tot vaststelling

Nadere informatie

PROTOCOL 14. Besluit

PROTOCOL 14. Besluit - 90 - PROTOCOL 14 Wijzigingen van het Reglement Onderzoek schepen op de Rijn door voorschriften van tijdelijke aard overeenkomstig artikel 1.06 Vereisten voor Inland AIS-apparatuur en voorschriften omtrent

Nadere informatie

GEANNOTEERDE AGENDA TRANSPORTRAAD 1 december 2016

GEANNOTEERDE AGENDA TRANSPORTRAAD 1 december 2016 GEANNOTEERDE AGENDA TRANSPORTRAAD 1 december 2016 Op 1 december vergadert de Transportraad in Brussel. Tijdens de Raad zal gesproken worden over de Europese verordening voor luchtvaartveiligheid en het

Nadere informatie

Voorstel voor een. VERORDENING (EU) Nr. VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een. VERORDENING (EU) Nr. VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Voorstel voor een Brussel, 6.10.2010 COM(2010) 544 definitief 2010/0272 (COD) C7-0316/10 VERORDENING (EU) Nr. VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot intrekking van Verordening (EG)

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2011 No. 43 Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 21 november 2011, nr. IENM/BSK-2011/156128, tot wijziging van de Regeling erkende organisaties

Nadere informatie

Commissie interne markt en consumentenbescherming. van de Commissie interne markt en consumentenbescherming

Commissie interne markt en consumentenbescherming. van de Commissie interne markt en consumentenbescherming EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie interne markt en consumentenbescherming 2010/0298(COD) 4.3.2011 ONTWERPADVIES van de Commissie interne markt en consumentenbescherming aan de Commissie milieubeheer,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 29 372 Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet ter uitvoering van richtlijn nr. 2003/54/EG, (PbEG L 176), verordening nr. 1228/2003

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Regeling Arbeidsvoorziening Zeescheepvaart 1996 Verbindendverklaring CAO-bepalingen MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID I-SZW Nr. 8493 Bijvoegsel Stcrt. d.d. 28-2-1996, nr. 42 ALGEMEEN VERBINDENDVERKLARING

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 9.8.2012 COM(2012) 449 final 2012/0217 (COD)C7-0215/12 Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende de toekenning van tariefcontingenten voor

Nadere informatie

Behoud van de grootste collectie Varend Erfgoed ter wereld

Behoud van de grootste collectie Varend Erfgoed ter wereld Behoud van de grootste collectie Varend Erfgoed ter wereld RS van der Mark VHN congres Dordrecht 28 september 2017 Wat is Varend Erfgoed? Hoe zijn we georganiseerd in Nederland? Waaraan hebben we de grootste

Nadere informatie

14890/09 gar/gar/sd 1 DG I

14890/09 gar/gar/sd 1 DG I RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 23 oktober 2009 (26.10) (OR. en) 14890/09 ENV 720 MAR 152 TRANS 414 INFORMATIEVE NOTA van: het secretariaat-generaal van de Raad aan: De delegaties Betreft: Een EU-strategie

Nadere informatie

Bekendmakingen aan de scheepvaart

Bekendmakingen aan de scheepvaart Bekendmakingen aan de scheepvaart Nr. 269/1990 Bekendmaking aan de scheepvaart tot wijziging van Bekendmaking aan de scheepvaart no. 269/1990 (Voorschriften voor patrijspoorten, lichtranden en ramen) Het

Nadere informatie

Handhaving van de ISPS-code Rapportage van security gerelateerde handhaving op de Nederlandse vloot.

Handhaving van de ISPS-code Rapportage van security gerelateerde handhaving op de Nederlandse vloot. Datum age van security gerelateerde handhaving op de Nederlandse vloot. 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Handhavingcommunicatie 5 3. Reacties Nederlandse scheepsbeheerders op brieven 6 4. Werkwijze 7

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT MAR 95 CODEC 876

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT MAR 95 CODEC 876 EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 22 juli 2003 (OR. en) 2002/0310 (COD) LEX 450 PE-CONS 3640/1/03 REV 1 MAR 95 CODEC 876 VERORDENING (EG) Nr. /2003 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 30 523 Bepalingen met betrekking tot de veilige vaart op de binnenwateren (Binnenvaartwet) Nr. 8 NOTA VAN WIJZIGING Ontvangen 7 november 2006 Het

Nadere informatie

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 10.9.2013 COM(2013) 621 final 2013/0303 (COD) C7-0265/13 Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG) nr. 718/1999

Nadere informatie

Vaarbewijzen. Vragen:

Vaarbewijzen. Vragen: Vaarbewijzen Binnenvaartwet Hoofdstuk 3. Regels aan boord 4. Vaarbewijs Binnenvaartbesluit Hoofdstuk 3. Regels aan boord 3. Vaarbewijs Binnenvaartregeling Hoofdstuk 7. Vaarbewijzen en radarpatenten 1.

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD. betreffende bepaalde handelsnormen voor eieren

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD. betreffende bepaalde handelsnormen voor eieren COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 28.02.2006 COM(2006) 89 definitief Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD betreffende bepaalde handelsnormen voor eieren (door de Commissie ingediend)

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 8 maart 2016 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 8 maart 2016 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 8 maart 2016 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2015/0304 (E) 6183/16 MAR 50 TRANS 46 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN DE RAAD inzake

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 2.4.2003 COM(2003) 158 definitief 2003/0060 (COD) Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Richtlijn 96/16/EG

Nadere informatie

ANNEX BIJLAGE. bij het voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

ANNEX BIJLAGE. bij het voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 24.5.2018 COM(2018) 315 final ANNEX BIJLAGE bij het voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Richtlijn 2008/106/EG inzake het minimum

Nadere informatie

RICHTSNOEREN OVER DE REGLEMENTAIRE WERKZAAMHEDEN VAN DE CCR. Artikel 1. Doel en strekking van het besluit

RICHTSNOEREN OVER DE REGLEMENTAIRE WERKZAAMHEDEN VAN DE CCR. Artikel 1. Doel en strekking van het besluit CENTRALE COMMISSIE VOOR DE RIJNVAART Bijlage bij RV (12) 45 add. 1 RICHTSNOEREN OVER DE REGLEMENTAIRE WERKZAAMHEDEN VAN DE CCR Artikel 1 Doel en strekking van het besluit 1. Dit besluit bepaalt de manier

Nadere informatie

***I ONTWERPVERSLAG. NL In verscheidenheid verenigd NL 2013/0390(COD)

***I ONTWERPVERSLAG. NL In verscheidenheid verenigd NL 2013/0390(COD) EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Commissie werkgelegenheid en sociale zaken 19.12.2013 2013/0390(COD) ***I ONTWERPVERSLAG over het voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 4.5.2015 COM(2015) 186 final 2015/0097 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende het namens de Europese Unie in te nemen standpunt in het Gemengd Comité van de

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESCHIKKING VAN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESCHIKKING VAN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 15.6.2006 COM(2006) 288 definitief 2003/0103 (CNS) Voorstel voor een BESCHIKKING VAN DE RAAD waarbij de lidstaten worden gemachtigd in het belang van de

Nadere informatie

Rapport. Rapport inzake een klacht over een gedraging van de Dienst Wegverkeer (RDW) uit Zoetermeer. Datum: Rapportnummer: 2011/097

Rapport. Rapport inzake een klacht over een gedraging van de Dienst Wegverkeer (RDW) uit Zoetermeer. Datum: Rapportnummer: 2011/097 Rapport Rapport inzake een klacht over een gedraging van de Dienst Wegverkeer (RDW) uit Zoetermeer. Datum: Rapportnummer: 2011/097 2 Klacht Verzoeker kan zijn Nederlandse rijbewijs in Spanje niet omwisselen

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 16, 16b, onderdeel c, en 16 c, onderdeel c, van het Besluit bedrijfsvergunning en veiligheidscertificaat hoofdspoorwegen;

Gelet op de artikelen 16, 16b, onderdeel c, en 16 c, onderdeel c, van het Besluit bedrijfsvergunning en veiligheidscertificaat hoofdspoorwegen; Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van..., nr., houdende vaststelling van regels inzake de aanvraag van een veiligheidscertificaat als bedoeld in artikel 32, eerste lid, van

Nadere informatie

In deze regeling wordt verstaan onder besluit: Besluit vaartijden en bemanningssterkte binnenvaart.

In deze regeling wordt verstaan onder besluit: Besluit vaartijden en bemanningssterkte binnenvaart. REGELING van de Minister van Verkeer en Waterstaat, houdende regels met betrekking tot de vaartijden en bemanningssterkte binnenvaart (Regeling vaartijden en bemanningssterkte binnenvaart) De Minister

Nadere informatie

Richtlijn 2008/126/EG PB L32 gecertificeerd bij L 34 Richtlijn 2009/46/EG PB L 109 Richtlijn 2013/49/EU

Richtlijn 2008/126/EG PB L32 gecertificeerd bij L 34 Richtlijn 2009/46/EG PB L 109 Richtlijn 2013/49/EU Richtlijn 2006/87 EG Richtlijn van het Europees Parlement en de Raad van 12 december 2006 tot vaststelling van de technische voorschriften voor binnenschepen en tot intrekking van Richtlijn 82/714/EEG

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 19.5.2017 C(2017) 3398 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 19.5.2017 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 607/2009 wat betreft de wijndruivenrassen

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 22.2.2017 COM(2017) 86 final 2017/0038 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD tot vaststelling van het namens de Europese Unie in de betrokken comités van de Economische

Nadere informatie

VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie

VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie Monsterboekje Medische Keuring Aankomend gezel VAARBEVOEGDHEDEN KOOPVAARDIJ versie 05-12-2016 LVA: lijst van afkortingen ETO: Electrotechnisch Officier GT: Gross Tonnage H: Hoofdwerktuigkundige KW: Kilo

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 3 oktober 2013 (OR. en) 13408/13 Interinstitutioneel dossier: 2013/0020 (NLE) TRANS 466 MAR 126

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 3 oktober 2013 (OR. en) 13408/13 Interinstitutioneel dossier: 2013/0020 (NLE) TRANS 466 MAR 126 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 3 oktober 2013 (OR. en) 13408/13 Interinstitutioneel dossier: 2013/0020 (E) TRANS 466 MAR 126 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN DE RAAD

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling van de Vlaamse Regering inzake het ontwerp van koninklijk

Nadere informatie

Stichting Carlot. Beleidsplan 2014-2020. Beleidsplan van de Stichting Carlot. De inhoud is gewijzigd. gedurende het proces. voorafgaand aan de

Stichting Carlot. Beleidsplan 2014-2020. Beleidsplan van de Stichting Carlot. De inhoud is gewijzigd. gedurende het proces. voorafgaand aan de Stichting Carlot Beleidsplan van de Stichting Carlot De inhoud is gewijzigd gedurende het proces voorafgaand aan de verwerving van de Carlot. Na definitieve verwerving van het schip en de stichting is

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT ***I STANDPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT. Geconsolideerd wetgevingsdocument. 31 mei /0315(COD) PE1

EUROPEES PARLEMENT ***I STANDPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT. Geconsolideerd wetgevingsdocument. 31 mei /0315(COD) PE1 EUROPEES PARLEMENT 999 004 Geconsolideerd wetgevingsdocument 3 mei 00 000/035(COD) PE ***I STANDPUNT VAN HET EUROPEES PARLEMENT in eerste lezing vastgesteld op 3 mei 00 met het oog op de aanneming van

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 2 december 2014 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 2 december 2014 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 2 december 2014 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2013/0285 (E) 15528/14 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: MAR 175 ETS 29 MI 884 COMPET 624 EDUC

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 31.5.2016 COM(2016) 351 final 2016/0162 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD tot vaststelling van het namens de Europese Unie in het kader van de betrokken comités van

Nadere informatie

GEMOTIVEERD ADVIES VAN EEN NATIONAAL PARLEMENT INZAKE DE SUBSIDIARITEIT

GEMOTIVEERD ADVIES VAN EEN NATIONAAL PARLEMENT INZAKE DE SUBSIDIARITEIT Europees Parlement 2014-2019 Commissie juridische zaken 19.5.2016 GEMOTIVEERD ADVIES VAN EEN NATIONAAL PARLEMENT INZAKE DE SUBSIDIARITEIT Betreft: Gemotiveerd advies van de Poolse Sejm inzake het voorstel

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 21 februari 2002 (01.03) (OR.en) 6445/02. Interinstitutioneel dossier: 2000/0236 (COD) 2000/0237 (COD)

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 21 februari 2002 (01.03) (OR.en) 6445/02. Interinstitutioneel dossier: 2000/0236 (COD) 2000/0237 (COD) RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, februari 00 (0.03) (OR.en) Interinstitutioneel dossier: 000/036 (COD) 000/037 (COD) 6445/0 MAR CODEC VERSLAG van: de Groep zeescheepvaart aan: het Comité van permanente

Nadere informatie

6812/15 cle/gra/hh 1 DG D 2A

6812/15 cle/gra/hh 1 DG D 2A Raad van de Europese Unie Brussel, 6 maart 205 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 203/09 (COD) 682/5 JUSTCIV 40 FREMP 36 CODEC 283 NOTA van: aan: het voorzitterschap de Raad nr. vorig doc.: 6599/5 JUSTCIV

Nadere informatie

Langszij meevoeren: Certificaatplicht. Langszij meevoeren door pleziervaartuigen. Langszij meevoeren algemeen:

Langszij meevoeren: Certificaatplicht. Langszij meevoeren door pleziervaartuigen. Langszij meevoeren algemeen: Langszij meevoeren: Certificaatplicht Pleziervaartuigen die voldoen aan artikel 2 van bijlage II en/of artikel 6 van het BVB zijn certificaatplichtig. Sleepboten die voldoen aan artikel 2 van bijlage II

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 29.5.2013 COM(2013) 307 final 2013/0159 (E) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD over de toepassing van Reglement nr. 41 van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Hoofdstuk 1.1 Toepassingsgebied en toepasbaarheid Toepasbaarheid van andere reglementen Toepassing van normen

INHOUDSOPGAVE. Hoofdstuk 1.1 Toepassingsgebied en toepasbaarheid Toepasbaarheid van andere reglementen Toepassing van normen INHOUDSOPGAVE DEEL 1 ALGEMENE VOORSCHRIFTEN Hoofdstuk 1.1 Toepassingsgebied en toepasbaarheid 1.1.1 Structuur 1.1.2 Toepassingsgebied 1.1.3 Vrijstellingen 1.1.4 Toepasbaarheid van andere reglementen 1.1.5

Nadere informatie

STAATSCOURANT. Nr. 9366

STAATSCOURANT. Nr. 9366 STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 9366 21 juni 2010 Regeling tot wijziging van de Regeling veiligheid zeeschepen in verband met de IS-Code 2008, richtlijn

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 558 Voorstel van wet van de leden Ten Broeke en Knops houdende regels voor de inzet van gewapende particuliere maritieme beveiligers aan boord

Nadere informatie

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 21.III Steunmaatregel N 447/ 2005 Nederland Uitbreiding afdrachtvermindering zeevaart.

EUROPESE COMMISSIE. Brussel, 21.III Steunmaatregel N 447/ 2005 Nederland Uitbreiding afdrachtvermindering zeevaart. EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.III.2007 C (2007) 1164 def. Betreft: Steunmaatregel N 447/ 2005 Nederland Uitbreiding afdrachtvermindering zeevaart Excellentie, 1. Procedure 1. Bij brief van 10 augustus

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.3.2014 C(2014) 1410 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE van 11.3.2014 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1301/2013 van het Europees Parlement

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2017 92 Wet van 22 februari 2017 tot wijziging van de Wet havenstaatcontrole met betrekking tot toezicht aan boord van schepen onder buitenlandse

Nadere informatie

Reactie op de concept overeenkomst tussen Nederland en Denemarken

Reactie op de concept overeenkomst tussen Nederland en Denemarken Reactie op de concept overeenkomst tussen Nederland en Denemarken 1. De inhoud van de overeenkomst Kort samengevat komt de concept overeenkomst op het volgende neer: Toepassing De overeenkomst is van toepassing

Nadere informatie

ZITTING OP DONDERDAG 1 DECEMBER 2016 (10:00)

ZITTING OP DONDERDAG 1 DECEMBER 2016 (10:00) Raad van de Europese Unie Brussel, 29 november 2016 (OR. en) 14760/16 VOORLOPIGE AGENDA Betreft: OJ CONS 63 TRANS 456 TELECOM 252 ENER 398 3505e zitting van de RAAD VAN DE EUROPESE UNIE (Vervoer, Telecommunicatie

Nadere informatie

Staatssteun nr. 142/2000 België Steun aan de koopvaardij, de baggersector en de sleepvaart

Staatssteun nr. 142/2000 België Steun aan de koopvaardij, de baggersector en de sleepvaart EUROPESE COMMISSIE Brussel, 27.07.2000 SG(2000) D/ 105460 Betreft: Staatssteun nr. 142/2000 België Steun aan de koopvaardij, de baggersector en de sleepvaart Excellentie, 1. Bij schrijven van de Permanente

Nadere informatie

GEDELEGEERDE RICHTLIJN (EU).../ VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE RICHTLIJN (EU).../ VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 15.3.2017 C(2017) 1527 final GEDELEGEERDE RICHTLIJN (EU).../ VAN DE COMMISSIE van 15.3.2017 tot wijziging, met het oog op aanpassing aan de technische vooruitgang, van bijlage

Nadere informatie