3 Deelnemingen in de enkelvoudige jaarrekening en de administratie daarvan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "3 Deelnemingen in de enkelvoudige jaarrekening en de administratie daarvan"

Transcriptie

1 3 Deelnemingen in de enkelvoudige jaarrekening en de administratie daarvan Opgave 3.5 Een rechtspersoon heeft een 30%-deelneming. De deelneming wordt gewaardeerd tegen geherwaardeerde verkrijgingsprijs (actuele waarde). De boekwaarde is thans Sedert de verwerving van de deelneming is de boekwaarde één keer aangepast en wel voor naar aanleiding van een vaststaande en duurzame waardestijging. Vraag Journaliseer de volgende gegevens: 1 de deelneming declareert een dividend van (in totaal) het dividend per bank ontvangen 3 de vaststaande en duurzame waardestijging van de deelneming per bank verkocht voor de vrijval van de herwaarderingsreserve ten gunste van de algemene reserve Opgave 3.8 De onderneming Metz NV verwerft op 1 januari 2012 een 80%-deelneming in de onderneming Deelen NV tegen betaling per bank van Metz NV waardeert haar deelneming tegen nettovermogenswaarde. De in de verkrijgingsprijs begrepen goodwill ( ) wordt geactiveerd. De balans van Deelen per 31 december 2011 ziet er als volgt uit (ná winstbestemming en 1.000): Balans D per 31 december 2011 Activa 512 Geplaatst kapitaal 200 Algemene reserve Eigen vermogen 360 Schulden Het dividend over 2011 bedraagt nihil. Ten behoeve van de waardering van de deelneming stelt Metz de volgende balans op van Deelen per het verkrijgingsmoment ( 1.000): Herrekende balans D per 1 januari 2012 Activa 592 Geplaatst kapitaal 200 Algemene reserve Eigen vermogen 440 Schulden Copyright 2013 Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

2 Per 31 december 2012 ziet de balans van Deelen er als volgt uit (vóór winstbestemming en 1.000): Balans D per 31 december 2012 Activa 616 Geplaatst kapitaal 200 Algemene reserve Resultaat boekjaar - 80 Eigen vermogen 440 Schulden Van de winst over 2012 zal (als dividend) worden uitgekeerd. Herrekend naar de grondslagen van Metz zou de balans er als volgt uitzien ( 1.000): Herrekende balans D per 31 december 2012 Activa 724 Geplaatst kapitaal 200 Herwaarderingsreserve - 40 Algemene reserve Resultaat boekjaar - 68 Eigen vermogen 548 Schulden Journaliseer voor Metz: 1 de verwerving van de deelneming; 2 het aandeel in de herwaardering en het resultaat. Bepaal het saldo per 31 december 2012 van de rekening Deelneming en controleer of dit saldo overeenstemt met het aandeel in het eigen vermogen volgens de herrekende balans per 31 december 2012 vóór winstbestemming. Het dividend wordt door Deelen gedeclareerd in juni Journaliseer voor Metz het gedeclareerde dividend. Opgave 3.9* Kronenland BV gaat uit van de grondslag actuele waarde. Voor de uitwerking van deze opgave houdt zulks uitsluitend in dat Kronenland de materiële vaste activa op de grondslag van actuele waarde waardeert. Er vinden ten laste van het resultaat inhaalafschrijvingen plaats. Kronenland bezit een deelneming in De Weertjes BV. Het betreft een 80%-deelneming. De 80%-deelneming is verworven bij de oprichting van De Weertjes. De deelneming wordt (door Kronenland) gewaardeerd tegen nettovermogenswaarde. De Weertjes gaat uit van de grondslag historische kosten. In bijlage I zijn van De Weertjes opgenomen: de balans per 31 december 2012 vóór winstbestemming; de balans per 31 december 2011 vóór winstbestemming. 2 Copyright 2013 Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

3 In 2012 declareert De Weertjes een dividend van In bijlage II is het mutatieoverzicht over 2012 van de materiële vaste activa van De Weertjes verstrekt. In deze bijlage zijn tevens opgenomen de door Kronenland herrekende bedragen. Sedert de oprichting heeft De Weertjes geen materiële vaste activa afgestoten. Voor de uitwerking van deze opgave dient uitsluitend gebruik te worden gemaakt van de volgende in het grootboek van Kronenland voorkomende rekeningen: Deelneming; Ongerealiseerde herwaarderingsreserve deelneming; Gerealiseerde herwaarderingsreserve deelneming; Te vorderen dividend; Resultaat deelneming. Journaliseer voor Kronenland ten behoeve van de jaarrekening 2012: 1 het gedeclareerde dividend; 2 het aandeel in het resultaat; 3 het aandeel in de herwaardering. Welk bedrag wordt in de balans per 31 december 2012 van Kronenland opgenomen voor de volgende rekeningen: Deelneming; Ongerealiseerde herwaarderingsreserve deelneming; Gerealiseerde herwaarderingsreserve deelneming. Bijlage I Balans per 31 december 2012 van De Weertjes vóór winstbestemming ( 1.000): Balans De Weertjes BV per 31 december 2012 Materiële vaste activa 320 Geplaatst kapitaal 200 Overige activa Algemene reserve Resultaat boekjaar Eigen vermogen 520 Schulden Balans per 31 december 2011 van De Weertjes vóór winstbestemming ( 1.000): Balans De Weertjes BV per 31 december 2012 Materiële vaste activa 300 Geplaatst kapitaal 200 Overige activa Algemene reserve Resultaat boekjaar Eigen vermogen 400 Schulden Copyright 2013 Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

4 Bijlage II Mutatieoverzicht over 2012 van de materiële vaste activa van De Weertjes ( 1.000): Verkrijgingsprijs Cumulatieve afschrijving Boekwaarde Stand 31 december Investering 1 juli Afschrijving Stand 31 december Bij waardering op basis van actuele waarde geldt het volgende ( 1.000): Nieuwwaarde Cumulatieve afschrijving Boekwaarde Stand 31 december Herwaardering 2 januari Investering 1 juli Afschrijving ,40-110,40 Stand 31 december ,40 403,60 Opgave 3.11 In de winst van een deelneming kan winst begrepen zijn vanwege aan de deelnemende rechtspersoon geleverde goederen (upstream sales). Als per balansdatum de geleverde goederen of een gedeelte daarvan door de deelnemende rechtspersoon niet zijn verkocht aan derden, is er sprake van nog niet gerealiseerde intercompanywinst. Als de deelneming volgens de vermogensmutatiemethode wordt gewaardeerd, moet de deelnemende rechtspersoon een correctieboeking maken van de nog niet gerealiseerde winst, naar rato van het deelnemingspercentage. NV A heeft een deelneming van 80% in het kapitaal van groepsmaatschappij NV B. De deelneming wordt volgens de vermogensmutatiemethode gewaardeerd. Einde boekjaar is de niet-gerealiseerde winst uit hoofde van upstream sales Aan het begin van het boekjaar was er geen intercompanyvoorraad bij NV A. Geef op drie manieren aan hoe de boeking van de nog niet gerealiseerde winst door NV A kan worden gemaakt. Welke correctiejournaalpost wordt in de richtlijnen van de RJ aangehouden? Opgave 3.12* In het geval er downstream sales hebben plaatsgevonden, kan er niet-gerealiseerde winst begrepen zijn in de voorraad bij de deelneming. Als de deelneming volgens de vermogensmutatiemethode wordt gewaardeerd, moet de deelnemende rechtspersoon een correctieboeking maken van de nog niet gerealiseerde winst, naar rato van het deelnemingspercentage. 4 Copyright 2013 Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

5 NV A heeft een deelneming van 80% in het kapitaal van groepsmaatschappij NV B. De deelneming wordt volgens de vermogensmutatiemethode gewaardeerd. Aan het einde van het boekjaar is er in de goederenvoorraad bij NV B een intercompanywinst begrepen van Aan het begin van het boekjaar was er geen intercompanyvoorraad bij NV B. Geef op drie manieren aan hoe de boeking van de nog niet gerealiseerde winst door NV A volgens de richtlijnen van de RJ kan worden gemaakt. Welke correctieboeking heeft de voorkeur van de auteurs? Opgave 3.15 A heeft één deelneming. Het betreft een 60%-deelneming in B. De deelneming is vanaf de verkrijging (1 januari 2007) gewaardeerd tegen zichtbaar eigen vermogen. Verdere gegevens: 1 Resultaten van B (overeenkomstig de eigen grondslagen van B): 2007 winst ; 2010 verlies ; 2008 winst ; 2011 winst ; 2009 winst ; 2012 winst Door B in de jaren 2007 tot en met 2012 gedeclareerde (contante) dividenden: 2007 ; 2010 ; ; ; ; Door B is in april 2013 een (contant) dividend gedeclareerd van De jaarrekening van A wordt in mei vastgesteld. Hoe groot moet de reserve niet-uitkeerbare winst deelnemingen zijn in de balans van A per 31 december 2012? NB: Zie af van niet-gedeclareerde dividenden die zonder beperking door A kunnen worden ontvangen. De rekening Reserve niet uitkeerbare-winst deelnemingen vertoont een creditsaldo van A verricht de dotatie vanuit haar algemene reserve. Geef de journaalpost. Opgave 3.17* Goodwill is het positieve verschil tussen de verkrijgingsprijs en de eerste waardering op basis van de vermogensmutatiemethode. 1 Op welke twee manieren kan op het verkrijgingsmoment de nettovermogenswaarde van een deelneming worden berekend? 5 Copyright 2013 Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

6 2 Wat vormt de eerste waardering van de deelneming bij waardering van de deelneming tegen zichtbaar eigen vermogen? 1 Welke methoden van verwerking van goodwill bij verwerving van een deelneming zijn (waren) volgens BW2 toegestaan? 2 Welke methode van verwerking van goodwill bij verwerving van een deelneming is in de huidige verslaggevingsstandaarden voorgeschreven? 3 Wat houdt de impairment test met betrekking tot geactiveerde goodwill in? 4 Hoe komt goodwill tot uitdrukking onder het EU IFRS-regime? Het kan ook zo zijn dat de verkrijgingsprijs van de deelneming beneden de aan de activa en passiva toegekende waarde bij de eerste waardering volgende de vermogensmutatiemethode ligt. In die situatie wordt het verschil negatieve goodwill genoemd. 1 Hoe werd, tot en met de boekjaren die uiterlijk 31 december 2004 waren aangevangen, het verschil verantwoord voor zover dat verschil geen nadelen weerspiegelt die voor de rechtspersoon aan de deelneming zijn verbonden? Ingaande de boekjaren die na 31 december 2004 zijn aangevangen, ontbreekt in de wettelijke regelingen een bepaling voor de behandeling van negatieve goodwill. Bovendien mag er geen voorziening meer worden gevormd voor te verwachten verliezen door de wijziging in de begripsbepaling van voorzieningen in art , lid 1 BW. De RJ conformeert zich nu aan een omschrijving van negatieve goodwill in de standaarden van de IASB. 2 Hoe wordt de negatieve goodwill voor de boekjaren die na 31 december 2004 zijn aangevangen, omschreven en in de boekhouding verantwoord? Door de Raad voor de Jaarverslaggeving wordt de negatieve goodwill ten behoeve van de verdere verwerking als volgt onderverdeeld: het gedeelte dat betrekking heeft op verwachte toekomstige verliezen en uitgaven waarmee bij de verwerving van de deelneming rekening is gehouden en die betrouwbaar kunnen worden vastgesteld, doch die nog geen identificeerbare verplichting vormen op het moment van verwerving van de deelneming; het gedeelte dat geen betrekking heeft op verwachte toekomstige verliezen en uitgaven die betrouwbaar op het moment van verwerving van de deelneming kunnen worden vastgesteld. Vraag d 1 Hoe wordt het eerste gedeelte van de negatieve goodwill verwerkt? 2 Hoe wordt het tweede gedeelte van de negatieve goodwill verwerkt? 6 Copyright 2013 Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

7 Opgave 3.19 A verwerft op 1 januari 2012 een 100%-deelneming in B. De deelneming wordt gewaardeerd tegen nettovermogenswaarde. In verband hiermee is de volgende balans van B per verwervingstijdstip opgesteld. Balans B Activa Eigen vermogen Voorzieningen Schulden A betaalt voor de deelneming slechts (per bank). Nader onderzoek leert dat de identificeerbare activa niet te hoog zijn gewaardeerd en passiva niet te laag zijn gewaardeerd of niet zijn opgenomen. Er is dus echt sprake van een negatieve goodwill ten bedrage van Verdere gegevens: Van de negatieve goodwill heeft betrekking op verwachte toekomstige verliezen en uitgaven. Hiermee is bij de bepaling van de verkrijgingsprijs van de deelneming rekening gehouden. Het bedrag van kon betrouwbaar worden vastgesteld, maar vormde nog geen identificeerbare verplichting op het moment van verwerving van de deelneming. De in de balans van B voorkomende activa ( ) bestaan voor uit niet-monetaire activa. Geef (voor A) de journaalposten van de verwerving van de deelneming. In de loop van 2012 doen zich voor een bedrag van verliezen en uitgaven voor die op het moment van de verwerving van de deelneming betrouwbaar konden worden vastgesteld. Geef voor 2012 de journaalpost waarmee het hiermee corresponderende gedeelte van de negatieve goodwill ten gunste van de winst-en-verliesrekening wordt gebracht. Het gewogen gemiddelde van de resterende levensduur van de afschrijfbare activa van B is op 1 januari 2012 acht jaar. Geef voor 2012 de journaalpost waarmee het gedeelte van de negatieve goodwill dat niet hoger is dan de reële waarde van de identificeerbare niet-monetaire activa, ten gunste van de winst-en-verliesrekening wordt gebracht. Ga daarbij uit van een lineair systeem. 7 Copyright 2013 Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

8 Opgave 3.21* A heeft een 80%-dochtermaatschappij B en B heeft een 85%-dochtermaatschappij C. De balansen van A, B en C zijn als volgt: Balans A Belang in B Geplaatst kapitaal Overige activa Reserves Vreemd vermogen Balans B Belang in C Geplaatst kapitaal Overige activa Reserves Vreemd vermogen Balans C Activa Geplaatst kapitaal Reserves Vreemd vermogen C verwerft thans 20% van de aandelen in A en betaalt daarvoor per bank Hoe groot is het kapitaalbelang van A in C? Geef de journaalpost die C moet maken van de aankoop van de aandelen A. 1 Geef de journaalpost die A moet maken van de aankoop door C van de aandelen A. 2 Geef de journaalpost die A moet maken in de veronderstelling dat C tevens een groepsmaatschappij van A is. Thans nemen we aan dat C de aandelen in A verwerft tegen uitgifte van eigen aandelen. De koers van uitgifte is 16 per aandeel; de nominale waarde van een aandeel C is 10. Vraag d Geef de journaalpost die B en A moeten maken in verband met de uitgifte van aandelen C. Vraag e, f, g1, g2 Beantwoord de vragen a, b, c1 en c2 opnieuw. 8 Copyright 2013 Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

9 Opgave 3.22 A heeft een 80%-deelneming in B. De deelneming wordt gewaardeerd tegen nettovermogenswaarde. B heeft de grondslagen van waardering en resultaatbepaling aangepast aan die van A. De balans van B per 31 december 2011 luidt als volgt (vóór winstbestemming en 1.000): Balans B per 31 december 2011 Aandelen A 70 Geplaatst kapitaal 100 Overige activa Algemene reserve Resultaat boekjaar - 50 Eigen vermogen 325 Schulden De rekening Deelneming is in 2012 (bij A) geopend met Bepaal of A (in verband met door B gehouden aandelen in het kapitaal van A) op de waardering van de deelneming een volledige dan wel een evenredige aftrek heeft toegepast. Verdere gegevens: B declareert in 2012 uit hoofde van de winst dividend. De balans van B per 31 december 2012 luidt als volgt (vóór winstbestemming en 1.000): Balans B per 31 december 2012 Aandelen A 70 Geplaatst kapitaal 100 Overige activa Algemene reserve Resultaat boekjaar Eigen vermogen 330 Schulden Het resultaat boekjaar ad is inclusief dividend op aandelen A. Journaliseer voor A: 1 het door B gedeclareerde dividend; 2 het aandeel in het door B behaalde resultaat. Het ultimo 2012 vereiste niveau van de (wettelijke) reserve niet-uitkeerbare winst deelnemingen vergt een dotatie van De uitkeerbare reserves bij A zijn nihil. De winst over 2012 van A bedraagt Journaliseer voor A de dotatie aan de genoemde wettelijke reserve. 9 Copyright 2013 Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

10 Opgave 3.25 De wijze van verwerking van intercompanytransacties in de enkelvoudige (vennootschappelijke) jaarrekening van de deelnemende rechtspersoon is in het algemeen afhankelijk van de waarderingsgrondslag die de rechtspersoon hanteert voor de waardering van de deelnemingen. Er moet worden onderscheiden tussen: waardering op verkrijgingsprijs of actuele waarde; waardering volgens de vermogensmutatiemethode. De kwalificatie al dan niet groepsmaatschappij is niet van belang en heeft géén invloed op de verwerking van intercompanytransacties in de enkelvoudige (vennootschappelijke) jaarrekening. In deze opgave wordt uitgegaan van waardering van de deelnemingen volgens de vermogensmutatiemethode. Hoe dient de deelnemende rechtspersoon in geval van een downstream sale de winst op de overdracht van een actief of passief te verwerken? Hoe dient de deelnemende rechtspersoon in geval van een upstream sale de winst op de overdracht van een actief of passief te verwerken? Hoe dient de deelnemende rechtspersoon in geval van een sidestream sale de winst op de overdracht van een actief of passief te verwerken? Opgave 3.27 M heeft twee deelnemingen, namelijk een deelneming in D1 en een deelneming in D2. De drie ondernemingen leveren aan elkaar goederen die zij zelf bij derden hebben ingekocht. De winstopslagen begrepen in de intercompanyvoorraden zijn aan het begin en aan het einde van het boekjaar als volgt: Winstopslagen begrepen in intercompanyvoorraden Positie Overdragende en verkrijgende onderneming Winstopslagen begin boekjaar Winstopslagen einde boekjaar 1 Door M geleverd aan D Door D2 geleverd aan M Door D2 geleverd aan D M maakt voor zover noodzakelijk ultimo boekjaar ter aanpassing van de eigen enkelvoudige jaarrekening boekingen in verband met de mutaties in de winstopslagen. M houdt daarbij geen rekening met de invloed van belastingen. In het grootboek van M komen onder andere de volgende rekeningen voor: 040 Deelnemingen 080 Reserve deelnemingen 085 Algemene reserve 175 Overlopende passiva 940 Niet-gerealiseerde winst op transacties met deelnemingen 941 Gerealiseerde winst op transacties met deelnemingen 960 Resultaat deelnemingen 10 Copyright 2013 Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

11 Rekening 175 Overlopende passiva wordt bij M uitsluitend gebruikt ten behoeve van de verwerking van ultimo boekjaar nog niet gerealiseerde winsten op intercompanytransacties uit hoofde van downstream sales. Bij upstream en sidestream sales wordt bij de te maken correctieboeking door M de gedragslijn van de RJ gevolgd. Gegevens met betrekking tot de deelnemingen: Deelneming Procentueel belang Waarderingsgrondslag D1 100 Nettovermogenswaarde D2 60 Nettovermogenswaarde 1 Bereken het (credit)saldo per begin boekjaar van rekening 175 Overlopende passiva. 2 Bereken het bedrag dat het saldo per begin boekjaar van rekening 040 Deelnemingen in verband met de voorraadposities lager uitvalt. Geef afzonderlijk voor elk van de voorraadposities de door M ultimo boekjaar in verband met de mutatie in de nog niet gerealiseerde intercompanywinst te maken journaalpost(en). Voor de beantwoording van de vragen c en d moet van de volgende gegevens met betrekking tot de deelnemingen worden uitgegaan: Deelneming Procentueel belang Waarderingsgrondslag D1 80 Nettovermogenswaarde D2 40 Verkrijgingsprijs 1 Bereken het (credit)saldo per begin boekjaar van rekening 175 Overlopende passiva. 2 Bereken het bedrag dat het saldo per begin boekjaar van rekening 040 Deelnemingen in verband met de voorraadposities lager uitvalt. Vraag d Geef afzonderlijk voor elk van de voorraadposities de door M ultimo boekjaar in verband met de mutatie in de nog niet gerealiseerde intercompanywinst te maken journaalpost(en). Voor de beantwoording van de vragen e en f moet van de volgende gegevens met betrekking tot de deelnemingen worden uitgegaan: Deelneming Procentueel belang Waarderingsgrondslag D1 60 Nettovermogenswaarde D2 70 Nettovermogenswaarde Vraag e 1 Bereken het (credit)saldo per begin boekjaar van rekening 175 Overlopende passiva. 2 Bereken het bedrag dat het saldo per begin boekjaar van rekening 040 Deelnemingen in verband met de voorraadposities lager uitvalt. 11 Copyright 2013 Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

12 Vraag f Geef afzonderlijk voor elk van de voorraadposities de door M ultimo boekjaar in verband met de mutatie in de nog niet gerealiseerde intercompanywinst te maken journaalpost(en). Voor de beantwoording van de vragen g en h moet van de volgende gegevens met betrekking tot de deelnemingen worden uitgegaan: Deelneming Procentueel belang Waarderingsgrondslag D1 40 Nettovermogenswaarde D2 100 Nettovermogenswaarde Vraag g 1 Bereken het (credit)saldo per begin boekjaar van rekening 175 Overlopende passiva. 2 Bereken het bedrag dat het saldo per begin boekjaar van rekening 040 Deelnemingen in verband met de voorraadposities lager uitvalt. Vraag h Geef afzonderlijk voor elk van de voorraadposities de door M ultimo boekjaar in verband met de mutatie in de nog niet gerealiseerde intercompanywinst te maken journaalpost(en). Voor de beantwoording van de vragen i en j moet van de volgende gegevens met betrekking tot de deelnemingen worden uitgegaan: Deelneming Procentueel belang Waarderingsgrondslag D1 30 Nettovermogenswaarde D2 30 Actuele waarde Vraag i 1 Bereken het (credit)saldo per begin boekjaar van rekening 175 Overlopende passiva. 2 Bereken het bedrag dat het saldo per begin boekjaar van rekening 040 Deelnemingen in verband met de voorraadposities lager uitvalt. Vraag j Geef afzonderlijk voor elk van de voorraadposities de door M ultimo boekjaar in verband met de mutatie in de nog niet gerealiseerde intercompanywinst te maken journaalpost(en). Voor de beantwoording van de vragen k en l moet van de volgende gegevens met betrekking tot de deelnemingen worden uitgegaan: Deelneming Procentueel belang Waarderingsgrondslag D1 35 Nettovermogenswaarde D2 30 Nettovermogenswaarde Vraag k 1 Bereken het (credit)saldo per begin boekjaar van rekening 175 Overlopende passiva. 2 Bereken het bedrag dat het saldo per begin boekjaar van rekening 040 Deelnemingen in verband met de voorraadposities lager uitvalt. 12 Copyright 2013 Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

13 Vraag l Geef afzonderlijk voor elk van de voorraadposities de door M ultimo boekjaar in verband met de mutatie in de nog niet gerealiseerde intercompanywinst te maken journaalpost(en). Opgave 3.29 M heeft een deelneming van 80% in het kapitaal van de groepsmaatschappij D. De deelneming wordt gewaardeerd volgens de vermogensmutatiemethode. In het afgelopen boekjaar leverde M voor goederen aan D; de verkrijgingsprijs van deze goederen was voor M De verkrijgingsprijs voor D is Ultimo boekjaar zijn de goederen nog bij D aanwezig. De verkooptransactie met D is bij M geboekt op de rekeningen 8.. Netto-omzet en 8.. Kostprijs netto-omzet. De marktwaarde van de geleverde goederen ultimo boekjaar is Geef de journaalposten die M heeft gemaakt van de levering. Geef de journaalpost die M ultimo boekjaar moet maken van het nog niet door doorverkoop gerealiseerde verlies. Geef de correctiejournaalpost die M maakt in verband met de marktwaarde ultimo boekjaar van de geleverde goederen. Vraag d Stel de winst-en-verliesrekening van M op met betrekking tot de intercompanytransactie met D. Vraag e Verklaar het saldo van de winst-en-verliesrekening. Op de winst-en-verliesrekening van M komt de post Resultaat deelneming voor. Vraag f Hoe groot is het bedrag dat in deze post is begrepen uit hoofde van het verlies van D op de door M geleverde goederen? Opgave 3.30 Voor deze opgave maken we gebruik van de gegevens van opgave Er is nu echter sprake van upstream sales; anders gezegd: D heeft de goederen aan M geleverd. De overige gegevens zijn hetzelfde. Geef de journaalposten die D heeft gemaakt van de goederenlevering aan M. Stel de winst-en-verliesrekening van D op met betrekking tot de intercompanytransactie met M. Geef de correctiejournaalpost die M moet maken in verband met de marktwaarde van de geleverde goederen. 13 Copyright 2013 Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

14 Vraag d Stel de winst-en-verliesrekening op van M met betrekking tot de intercompanytransactie met D. Op de winst-en-verliesrekening van M komt de post Resultaat deelneming voor. Vraag e Hoe groot is het bedrag dat in deze post is begrepen uit hoofde van het verlies op de geleverde goederen? Opgave 3.32 Zwaag BV verwerft eind december 2012 een belang van 80% in Hauwert BV tegen betaling van een bedrag van De deelneming is (door Zwaag BV) geboekt op rekening 030 Deelneming Hauwert BV voor een bedrag gelijk aan het aandeel in het zichtbaar eigen vermogen volgens de balans per 31 december 2012 van Hauwert BV. Deze balans ziet er als volgt uit: Balans per 31 december 2012 van Hauwert BV Gebouwen Geplaatst kapitaal Machines Agio Voorraden Algemene reserve Overige activa Resultaat boekjaar na belastingen Voorziening voor latente belastingen Overige passiva De in de verkrijgingsprijs van de deelneming begrepen goodwill is geactiveerd en wordt in vijf jaar te beginnen in 2013 met jaarlijks gelijke bedragen afgeschreven. Geef de journaalpost die Zwaag BV heeft gemaakt van de verwerving van de deelneming in Hauwert BV. Na verloop van enkele maanden wordt de deelneming in Hauwert BV alsnog vanaf 1 januari 2013 gewaardeerd tegen nettovermogenswaarde. In verband hiermee moet het aandeel van Zwaag BV in de reële waarden ( fair values ) van de aan de deelneming ten grondslag liggende activa en passiva worden bepaald. Hiervoor gelden de volgende gegevens: Gebouwen De gebouwen zijn op 1 juli 1998 aangekocht voor een bedrag van De afschrijving vindt volgens de lineaire methode in vijftig jaar plaats, daarbij rekening houdend met een restwaarde van Over delen van een jaar wordt naar evenredigheid afgeschreven. De reële waarde van de gebouwen per 1 januari 2013 moet worden bepaald door uit te gaan van een nieuwprijs van (de restwaarde blijft ). Machines De machines worden gewaardeerd op basis van verkrijgingsprijs. Elke machine wordt in acht jaar tot op een restwaarde van nihil afgeschreven. Daarbij wordt het lineaire systeem gehanteerd. Voor het bepalen van de reële waarde van de machines wordt de waarderingsmethode niet gewijzigd. Wel moet de waardering van een van de machines machine X worden aangepast. 14 Copyright 2013 Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

15 Machine X is op 1 januari 2010 aangeschaft; de verkrijgingsprijs bedraagt Machine X wordt door Hauwert BV gebruikt voor de vervaardiging van een product dat ook door Zwaag BV wordt gefabriceerd. Omdat de fabricage van dit product bij Zwaag BV tegen lagere kosten plaatsvindt dan bij Hauwert BV, wordt de fabricage van het desbetreffende product bij Hauwert BV stopgezet. De machine wordt bij een ander productieproces ingezet. De waarde van de machine in dat andere productieproces is gebaseerd op een nieuwwaarde van Omdat de machine op 1 januari 2013 precies drie jaar oud is, kan zij nog vijf jaar in het andere productieproces worden gebruikt. Voorraden De voorraden worden gewaardeerd volgens het lifostelsel. De reële waarde van de voorraden bedraagt Dit bedrag is gebaseerd op het door Zwaag BV toegepaste fifostelsel. Fiscaal worden de voorraden gewaardeerd volgens het ijzerenvoorraadstelsel. De waardering volgens dit stelsel komt uit op Overige activa De reële waarde van de Overige activa bedraagt Voorziening voor latente belastingen De voorziening voor latente belastingen bij Hauwert BV heeft betrekking op de bestaande verschillen tussen de bedrijfseconomische en de fiscale waardering van de voorraden en van enkele activa die behoren tot de Overige activa, alsmede op een bestaande fiscale herinvesteringsreserve. Actieve en passieve belastinglatenties zijn gesaldeerd. Overige passiva De reële waarde van de overige passiva bedraagt Bereken van Hauwert BV de reële waarde per 1 januari 2013 van de volgende activa: 1 gebouwen; 2 machines. Zwaag BV heeft besloten dat in de boekhouding van Hauwert BV de bedragen per 1 januari 2007 van de activa en het vreemd vermogen moeten worden aangepast aan de reële waarde en dat bovendien de waarderings- en resultaatbepalingsgrondslagen van Zwaag BV moeten worden toegepast. In verband hiermee worden nog de volgende gegevens verstrekt: Zwaag BV past uitsluitend met betrekking tot haar gebouwen waardering tegen actuele waarde toe; hierbij wordt geen inhaalafschrijving toegepast. De overige materiële vaste activa waardeert Zwaag BV op basis van de verkrijgingsprijs. Het cumulatief effect van de wijziging in de voorraadwaardering wordt rechtstreeks in het eigen vermogen verwerkt. Bij de te maken boekingen moet waar nodig rekening worden gehouden met de aanpassing van de voorziening voor latente belastingen. Het tarief vennootschapsbelasting is 30%. In het grootboek van Hauwert BV komen onder meer de volgende rekeningen voor: 010 Gebouwen 015 Afschrijving gebouwen 020 Machines 025 Afschrijving machines 040 Geplaatst kapitaal 045 Herwaarderingsreserve 15 Copyright 2013 Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

16 046 Algemene reserve 050 Resultaat 2012 (na belastingen) 090 Voorziening voor latente belastingen 700 Voorraden 960 Bijzondere waardeveranderingen machines Geef de journaalposten die per 1 januari 2013 door Hauwert BV zijn gemaakt met betrekking tot de volgende activa: 1 gebouwen; 2 machines; 3 voorraden. Vraag d 1 Bereken voor Zwaag BV in verband met de waardering van de deelneming tegen nettovermogenswaarde het aandeel in de reële waarde van de aan de deelneming ten grondslag liggende activa en passiva. 2 Geef de journaalpost die per 1 januari 2013 door Zwaag BV is gemaakt teneinde de deelneming in Hauwert BV te waarderen tegen nettovermogenswaarde. (Examen SPD Bedrijfsadministratie, gewijzigd) 16 Copyright 2013 Noordhoff bv Groningen/Houten, The Netherlands.

3 Deelnemingen in de enkelvoudige jaarrekening en de administratie

3 Deelnemingen in de enkelvoudige jaarrekening en de administratie 3 Deelnemingen in de enkelvoudige jaarrekening en de administratie daarvan 3.1 a Geval A 0.. Deelneming 800.000 aan 1.. Bank 800.000 Geval B 0.. Deelneming 800.000 aan 0.. Aandelen in portefeuille 500.000

Nadere informatie

5 Integrale consolidatie van 100%-deelnemingen

5 Integrale consolidatie van 100%-deelnemingen 5 Integrale consolidatie van 100%-deelnemingen Opgave 5.2* M heeft sedert enkele jaren een tegen nettovermogenswaarde gewaardeerde 100%-deelneming D. De volgende gegevens worden verstrekt: 1 Balans per

Nadere informatie

5 Passieve belastinglatenties

5 Passieve belastinglatenties 5.4 Zaandam BV koopt op 1 januari 2000 een gebouw voor 4.000.000. De afschrijving geschiedt volgens de lineaire methode met gelijke bedragen per jaar. De afschrijvingsduur is 50 jaar, waarbij een restwaarde

Nadere informatie

6 Integrale consolidatie van niet-100%-deelnemingen

6 Integrale consolidatie van niet-100%-deelnemingen 6 Integrale consolidatie van niet-100%-deelnemingen Opgave 6.4* M verwerft op 1 juli een 80%-deelneming in D. De deelneming wordt (door M) gewaardeerd tegen nettovermogenswaarde. Het eigen vermogen van

Nadere informatie

6 Integrale consolidatie van niet-100%-deelnemingen

6 Integrale consolidatie van niet-100%-deelnemingen Voortgezette Studie Boekhouden 6.1 a 1 De post Belangen van derden in de geconsolideerde balans stelt voor het aandeel van derden in het eigen vermogen van de geconsolideerde onderneming. 2 Tussen het

Nadere informatie

9 Niet-integraal of niet-proportioneel geconsolideerde deelnemingen in de geconsolideerde jaarrekening

9 Niet-integraal of niet-proportioneel geconsolideerde deelnemingen in de geconsolideerde jaarrekening in de geconsolideerde jaarrekening 9.1 a Deelnemingen waarop de consoliderende onderneming geen beslissende invloed kan uitoefenen op het financiële en zakelijke beleid. b c d Een groepsmaatschappij is

Nadere informatie

5 Integrale consolidatie van 100%-deelnemingen

5 Integrale consolidatie van 100%-deelnemingen 5.1 a Balans van M ( 1.000) Goodwill 80 Geplaatst kapitaal 5 Deelneming B - 300 Algemene reserve - 340 Overige activa - 370 Resultaat lopend boekjaar - 35 Eigen vermogen 600 Schulden - 150 750 750 b Goodwill

Nadere informatie

8 Proportioneel geconsolideerde deelnemingen

8 Proportioneel geconsolideerde deelnemingen Voortgezette Studie Boekhouden 8.1 a De gezamenlijke onderneming wordt ook wel samenwerkingsverband of joint venture genoemd. b c Gewoonlijk wordt een deelneming in een samenwerkingsverband gewaardeerd

Nadere informatie

9 Niet integraal of niet proportioneel geconsolideerde deelnemingen in de geconsolideerde jaarrekening

9 Niet integraal of niet proportioneel geconsolideerde deelnemingen in de geconsolideerde jaarrekening 9 Niet integraal of niet proportioneel geconsolideerde deelnemingen in de geconsolideerde jaarrekening Opgave 9.4* A heeft diverse deelnemingen. Twee ervan, te weten de deelneming in B en de deelneming

Nadere informatie

8 Proportioneel geconsolideerde deelnemingen

8 Proportioneel geconsolideerde deelnemingen 8 Proportioneel geconsolideerde deelnemingen Opgave 8.4* NV Den Ilp bezit 100% van de aandelen in BV Edam en 50% van de aandelen in BV Twisk. De overige aandelen in BV Twisk zijn in handen van BV Winkel.

Nadere informatie

Waardering van deelnemingen

Waardering van deelnemingen GBE3.2 (FE) les 1 programma Begrippen Waardering van deelnemingen Begrippen Waardering deelnemingen Vier begrippen 1. Deelneming 2. Dochtermaatschappij 3. Groepsmaatschappij 4. Rechtspersoon waarover...

Nadere informatie

10 Buitenlandse deelnemingen in de (geconsolideerde) jaarrekening

10 Buitenlandse deelnemingen in de (geconsolideerde) jaarrekening 10 Buitenlandse deelnemingen in de (geconsolideerde) jaarrekening Opgave 10.5 B is op 1 januari 2000 opgericht. A neemt vanaf de oprichting voor 80% deel in B. De deelneming wordt (door A) gewaardeerd

Nadere informatie

LANDELIJK EXAMEN EXTERNE VERSLAGGEVING. Samenstellers : Redactiecommissie Externe verslaggeving Datum : 18 januari

LANDELIJK EXAMEN EXTERNE VERSLAGGEVING. Samenstellers : Redactiecommissie Externe verslaggeving Datum : 18 januari Overlegorgaan van HBO-scholen met een accountancy-opleiding Voorzitter Landelijke examens Post-hbo LANDELIJK EXAMEN EXTERNE VERSLAGGEVING Samenstellers : Redactiecommissie Externe verslaggeving Datum :

Nadere informatie

Bedrijfsadministratie - GBE3.2 (FE) - Deel 1

Bedrijfsadministratie - GBE3.2 (FE) - Deel 1 GBE3.2 (FE) les 1 programma Waardering van deelnemingen Begrippen Waardering deelnemingen Waarderen op verkrijgingsprijs voorbeeld 1 Waarderen tegen actuele waarde voorbeeld 2 Vermogensmutatiemethode voorbeeld

Nadere informatie

10 Buitenlandse deelnemingen in de (geconsolideerde) jaarrekening

10 Buitenlandse deelnemingen in de (geconsolideerde) jaarrekening 10.1 a Transacties in vreemde valuta s zijn transacties die leiden tot het ontstaan respectievelijk tenietgaan van in vreemde valuta s luidende vorderingen of schulden dan wel leiden tot het verkrijgen

Nadere informatie

Uitwerking examen Financial Accounting 2 dd 9 januari 2018 (na normeringsvergadering)

Uitwerking examen Financial Accounting 2 dd 9 januari 2018 (na normeringsvergadering) Uitwerking examen Financial Accounting dd 9 januari 08 (na normeringsvergadering) Opgave (30 punten) Vraag ( punten) Noem twee functies van het kasstroomoverzicht. Draagt in samenhang met de balans en

Nadere informatie

10 Buitenlandse deelnemingen in de (geconsolideerde) jaarrekening

10 Buitenlandse deelnemingen in de (geconsolideerde) jaarrekening Voortgezette Studie Boekhouden 10.1 a Transacties in vreemde valuta s zijn transacties die leiden tot het ontstaan respectievelijk tenietgaan van in vreemde valuta s luidende vorderingen of schulden dan

Nadere informatie

Examen EV AA 18 januari 2017 Uitwerking en puntenverdeling. Opgave 1 (33 punten)

Examen EV AA 18 januari 2017 Uitwerking en puntenverdeling. Opgave 1 (33 punten) Examen EV AA 18 januari 2017 Uitwerking en puntenverdeling Opgave 1 (33 punten) Vraag 1 (27 punten) Geef voor de volgende posten in de geconsolideerde balans per 31 december 2016 van FRISBlue aan welke

Nadere informatie

11 Kasstroomoverzicht

11 Kasstroomoverzicht 11.2 Van de nv Bergsma worden de volgende gegevens verstrekt. Balansen ultimo ( 1.000): Terreinen 120 120 Geplaatst kapitaal 600 600 Gebouwen - 575-530 Algemene reserve - 525-570 Machines - 430-450 Eigen

Nadere informatie

Examen AA. Financial Accounting 2 / EV2

Examen AA. Financial Accounting 2 / EV2 Examen AA Financial Accounting 2 / EV2 DATUM: 9 januari 2018 TIJD: 13.30 15.30 uur Belangrijke informatie: Dit examen bestaat uit 3 opgaven van 6 pagina s inclusief voorblad. Controleer of dit examen compleet

Nadere informatie

Als bij een vraag een x-aantal antwoorden wordt gevraagd, wordt alleen het eerste x-aantal antwoorden meegenomen in de beoordeling.

Als bij een vraag een x-aantal antwoorden wordt gevraagd, wordt alleen het eerste x-aantal antwoorden meegenomen in de beoordeling. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave GECONSOLIDEERDE JAARREKENING DONDERDAG 8 OKTOBER 2015 14.45-17.15 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 10 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer

Nadere informatie

Waarderingsmethoden voor deelnemingen in de jaarrekening

Waarderingsmethoden voor deelnemingen in de jaarrekening 12 Waarderingsmethoden voor deelnemingen in de jaarrekening 1201 a 1 Een NV/BV heeft een deelneming in een andere NV/BV, indien wordt voldaan aan de volgende drie voorwaarden: 1 er moet sprake zijn van

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit 8 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 3 opgaven en omvat 19 vragen.

Deze examenopgave bestaat uit 8 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 3 opgaven en omvat 19 vragen. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave GECONSOLIDEERDE JAARREKENING DINSDAG 20 DECEMBER 2016 09.00 UUR -11.30 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 8 pagina s, inclusief het voorblad.

Nadere informatie

Dit examen bestaat uit de volgende documenten: examenopgaven. Controleer of alle documenten aanwezig zijn.

Dit examen bestaat uit de volgende documenten: examenopgaven. Controleer of alle documenten aanwezig zijn. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave GECONSOLIDEERDE JAARREKENING WOENSDAG 24 JUNI 2015 9.00 UUR 12:30 UUR Belangrijke informatie Dit examen bestaat uit de volgende documenten: examenopgaven Controleer

Nadere informatie

Examen AA. Financial Accounting 2 / Externe Verslaggeving 2

Examen AA. Financial Accounting 2 / Externe Verslaggeving 2 Examen AA Financial Accounting 2 / Externe Verslaggeving 2 DATUM: 9 januari 2019 TIJD: 13.30 15.30 uur Belangrijke informatie: Dit examen bestaat uit 3 opgaven en 5 pagina s inclusief voorblad. Controleer

Nadere informatie

STICHTING HOOP VOOR ALBANIË TE MAASDIJK. Rapport inzake jaarstukken mei 2018

STICHTING HOOP VOOR ALBANIË TE MAASDIJK. Rapport inzake jaarstukken mei 2018 STICHTING HOOP VOOR ALBANIË TE MAASDIJK Rapport inzake jaarstukken 2017 7 mei 2018 INHOUDSOPGAVE Pagina 1 Balans per 31 december 2017 2 2 Staat van baten en lasten over 2017 3 3 Grondslagen voor waardering

Nadere informatie

8 Belastinglastverantwoording bij fiscale eenheid

8 Belastinglastverantwoording bij fiscale eenheid * 8.2 Ten behoeve van de heffing van de vennootschapsbelasting kan een moedermaatschappij met haar dochtermaatschappij(en) waarin zij een belang heeft van ten minste 95% op verzoek worden samengevoegd

Nadere informatie

11 Bedrijfscombinaties en administratie

11 Bedrijfscombinaties en administratie 11 Bedrijfscombinaties en administratie Opgave 11.3* BV A neemt op 1 mei BV B over. De balans per 30 april van BV A is als volgt: Balans BV A per 30 april Activa 1.730.000 Geplaatst kapitaal 350.000 Reserve

Nadere informatie

Vraag 2 (6 punten) Bereken de goodwill die Margriet heeft betaald bij de verwerving van de deelneming in Dora op 1 januari 2015.

Vraag 2 (6 punten) Bereken de goodwill die Margriet heeft betaald bij de verwerving van de deelneming in Dora op 1 januari 2015. UITWERKING EXAMEN EXTERNE VERSLAGGEVING 2 (oude stijl) Opgave 1 (34 punten) Vraag 1 (3 punten) Geef gemotiveerd aan of de waarderingsgrondslag die Margriet hanteert voor de deelneming in Dora in overeenstemming

Nadere informatie

Jaarrekening. BrightNL Coöperatie U.A. Statutair gevestigd te Amsterdam KvK inschrijving:

Jaarrekening. BrightNL Coöperatie U.A. Statutair gevestigd te Amsterdam KvK inschrijving: Jaarrekening BrightNL Coöperatie U.A. Statutair gevestigd te Amsterdam KvK inschrijving: 60880651 Rapport inzake de jaarrekening 2015 Inhoudsopgave JAARREKENING 3 BALANS PER 31 DECEMBER 2015 3 WINST- EN

Nadere informatie

STICHTING HOOP VOOR ALBANIË TE MAASDIJK. Rapport inzake jaarstukken augustus 2017

STICHTING HOOP VOOR ALBANIË TE MAASDIJK. Rapport inzake jaarstukken augustus 2017 STICHTING HOOP VOOR ALBANIË TE MAASDIJK Rapport inzake jaarstukken 2016 15 augustus 2017 INHOUDSOPGAVE Pagina 1 Balans per 31 december 2016 2 2 Staat van baten en lasten over 2016 3 3 Grondslagen voor

Nadere informatie

De jaarrekening Examennummer: 93296 Datum: 12 april 2014 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur

De jaarrekening Examennummer: 93296 Datum: 12 april 2014 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur De jaarrekening Examennummer: 93296 Datum: 12 april 2014 Tijd: 10:00 uur - 11:30 uur Dit examen bestaat uit 8 pagina s. De opbouw van het examen is als volgt: - 15 open vragen (maximaal 70 punten) - een

Nadere informatie

Interim Jaarrekening 2016

Interim Jaarrekening 2016 Interim Jaarrekening 2016 BrightPensioen Coöperatief U.A. Statutair gevestigd te Amsterdam KvK inschrijving: 65983351 Rapport inzake de interim jaarrekening december 2016 Inhoudsopgave JAARREKENING 2016

Nadere informatie

SPECIALISTERREN B.V. KOBALTWEG CE UTRECHT PUBLICATIERAPPORT 2016

SPECIALISTERREN B.V. KOBALTWEG CE UTRECHT PUBLICATIERAPPORT 2016 SPECIALISTERREN B.V. KOBALTWEG 11 3542CE UTRECHT PUBLICATIERAPPORT 2016 Handelsregister Kamer van Koophandel voor Woerden, dossiernummer 24396392. Vastgesteld door de algemene vergadering d.d. 14 augustus

Nadere informatie

SynVest Fund Management B.V. gevestigd te Amsterdam Rapport inzake de Publicatiebalans 2016 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d.

SynVest Fund Management B.V. gevestigd te Amsterdam Rapport inzake de Publicatiebalans 2016 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d. SynVest Fund Management B.V. gevestigd te Amsterdam Rapport inzake de Publicatiebalans 2016 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d. 26 juni 2017 Inhoudsopgave 1. Jaarrekening 1.1 Balans per 31 december

Nadere informatie

Jaarrekening 2012 Brand New Day Premiepensioeninstelling N.V.

Jaarrekening 2012 Brand New Day Premiepensioeninstelling N.V. Jaarrekening 2012 Brand New Day Premiepensioeninstelling N.V. Het jaarverslag 2012 is vastgesteld op de algemene vergadering van aandeelhouders van 8 april 2013 Inhoud Verkorte balans en toelichting 1.

Nadere informatie

Stichting Kringloopcentrum Spullenhulp, SOEST inzake de jaarrekening 2011

Stichting Kringloopcentrum Spullenhulp, SOEST inzake de jaarrekening 2011 , SOEST inzake de jaarrekening 2011 INHOUDSOPGAVE Pagina JAARREKENING Balans per 31 december 2011 2 Winst- en verliesrekening over 2011 4 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling 5 Toelichting op

Nadere informatie

STICHTING HOOP VOOR ALBANIË TE MAASDIJK. Rapport inzake jaarstukken mei 2016

STICHTING HOOP VOOR ALBANIË TE MAASDIJK. Rapport inzake jaarstukken mei 2016 STICHTING HOOP VOOR ALBANIË TE MAASDIJK Rapport inzake jaarstukken 2015 12 mei 2016 INHOUDSOPGAVE Pagina JAARREKENING 1 Balans per 31 december 2015 4 2 Staat van baten en lasten over 2015 5 3 Grondslagen

Nadere informatie

Externe Verslaggeving II

Externe Verslaggeving II Examen AA Externe Verslaggeving II DATUM: 05 januari 2016 TIJD: 13.30 16.30 uur Dit examen is bestemd voor studenten van de NBA Beroepsopleiding AA. Belangrijke informatie: Dit examen bestaat uit 3 opgaven

Nadere informatie

ANBI Publicatie Stichting DOB Equity, Amsterdam

ANBI Publicatie Stichting DOB Equity, Amsterdam ANBI Publicatie 2017 Stichting DOB Equity, Amsterdam Inhoud Jaarrekening 3 Balans per 31 december 2017 (na voorgestelde resultaatbestemming) 4 Staat van baten en lasten over 2017 5 Grondslagen voor waardering

Nadere informatie

GBE3.1 EXTERNE VERSLAGGEVING (2) LES 3 HOOFDSTUK 8

GBE3.1 EXTERNE VERSLAGGEVING (2) LES 3 HOOFDSTUK 8 GBE3.1 EXTERNE VERSLAGGEVING (2) LES 3 HOOFDSTUK 8 R u b ricering van het eigen vermogen Het eigen vermogen van een onderneming is het overblijvend belang in de activa van de onderneming na aftrek van

Nadere informatie

In de balans over 2008 is het volgende vermeld omtrent het aandelenvermogen:

In de balans over 2008 is het volgende vermeld omtrent het aandelenvermogen: Opgave 1 Think Smart BV is een innovatieve onderneming. In de balans over 2008 is het volgende vermeld omtrent het aandelenvermogen: Bij inkoop van aandelenkapitaal, dat als eigen vermogen in de balans

Nadere informatie

Jaarrekening. BrightNL Coöperatie U.A. Statutair gevestigd te Amsterdam KvK inschrijving:

Jaarrekening. BrightNL Coöperatie U.A. Statutair gevestigd te Amsterdam KvK inschrijving: Jaarrekening BrightNL Coöperatie U.A. Statutair gevestigd te Amsterdam KvK inschrijving: 60880651 Rapport inzake de jaarrekening 2016 Inhoudsopgave JAARREKENING 2016 3 BALANS 3 WINST- EN VERLIESREKENING

Nadere informatie

Kasstroom uit investeringsactiviteiten Investering in machines / 350 Desinvestering in machines 65 Aandeel in winst C / 20 Aandeel in dividend C 30

Kasstroom uit investeringsactiviteiten Investering in machines / 350 Desinvestering in machines 65 Aandeel in winst C / 20 Aandeel in dividend C 30 Voortgezette Studie Boekhouden 12.1 a De functie van het kasstroomoverzicht is een bijdrage leveren aan de beoordeling door gebruikers van het vermogen van de onderneming om geldmiddelen en kasequivalenten

Nadere informatie

Examen AA. Externe Verslaggeving 2

Examen AA. Externe Verslaggeving 2 Examen AA Externe Verslaggeving 2 DATUM: 22 juni 2017 TIJD: 13.30 16.30 uur Belangrijke informatie: Dit examen bestaat uit 4 opgaven en 9 pagina s inclusief voorblad. Controleer of dit examen compleet

Nadere informatie

Opgave 1 (20 punten) Pagina 1 van 5

Opgave 1 (20 punten) Pagina 1 van 5 Opgave 1 (20 punten) Vraag 1 (11 punten) Geef gemotiveerd aan hoe de door te voeren waardevermindering op de machines in de jaarrekening van LK moet worden bepaald en geef de journaalpost ter verwerking

Nadere informatie

STICHTING HOOP VOOR ALBANIË TE MAASDIJK. Verkorte jaarrekening 26 augustus 2013

STICHTING HOOP VOOR ALBANIË TE MAASDIJK. Verkorte jaarrekening 26 augustus 2013 STICHTING HOOP VOOR ALBANIË TE MAASDIJK Verkorte jaarrekening 26 augustus 2013 INHOUDSOPGAVE Pagina VERKORTE JAARREKENING 1 Balans per 31 december 2012 4 2 Staat van baten en lasten over 2012 5 3 Grondslagen

Nadere informatie

Informatie ten behoeve van het deponeren van de rapportage bij het Handelsregister

Informatie ten behoeve van het deponeren van de rapportage bij het Handelsregister Informatie ten behoeve van het deponeren van de rapportage bij het Handelsregister Informatie ten behoeve van het deponeren van de rapportage bij het Handelsregister Classificatie van de rechtspersoon

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel GECONSOLIDEERDE JAARREKENING WOENSDAG 5 MAART UUR UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel GECONSOLIDEERDE JAARREKENING WOENSDAG 5 MAART UUR UUR SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel GECONSOLIDEERDE JAARREKENING WOENSDAG 5 MAART 2015 14.45 UUR 17.15 UUR SPD Bedrijfsadministratie Geconsolideerde jaarrekening WOENSDAG 5 MAART 2015 B / 8 2015 Stichting

Nadere informatie

Stichting Educatief en Cultureel Centrum Maaslanden Zijpendaalstraat PS Nijmegen. Jaarrekening 2016

Stichting Educatief en Cultureel Centrum Maaslanden Zijpendaalstraat PS Nijmegen. Jaarrekening 2016 Stichting Educatief en Cultureel Centrum Maaslanden Zijpendaalstraat 3 6535 PS Nijmegen INHOUDSOPGAVE Pagina Accountantsrapportage Samenstellingsverklaring 4 Voorwoord 4 Jaarstukken 2016 Jaarrekening 5

Nadere informatie

Uitgebracht aan de directie en aandeelhouder van: Vinc Vastgoed Management I B.V. inzake. tussentijds bericht per 1 juli 2010

Uitgebracht aan de directie en aandeelhouder van: Vinc Vastgoed Management I B.V. inzake. tussentijds bericht per 1 juli 2010 Uitgebracht aan de directie en aandeelhouder van: inzake tussentijds bericht per 1 juli 2010 7 juli 2010 Barendrecht INHOUDSOPGAVE Pagina Balans per 1 juli 2010 2 Winst- en verliesrekening over de periode

Nadere informatie

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 10 vragen. De opbouw en het aantal vragen komen overeen met het online examen.

Dit voorbeeldexamen bestaat uit 10 vragen. De opbouw en het aantal vragen komen overeen met het online examen. Fiscale Jaarrekening niveau 6 Examenopgaven voorbeeldexamen Belangrijke informatie Dit voorbeeldexamen bestaat uit 10 vragen. De opbouw en het aantal vragen komen overeen met het online examen. Dit examen

Nadere informatie

SynVest Fund Management B.V. Hogehilweg 5 1101 CA AMSTERDAM. Publicatiebalans 2014

SynVest Fund Management B.V. Hogehilweg 5 1101 CA AMSTERDAM. Publicatiebalans 2014 Hogehilweg 5 1101 CA AMSTERDAM Publicatiebalans 2014 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d. 15-07-2015. Hogehilweg 5 1101 CA AMSTERDAM Publicatiebalans 2014 Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel

Nadere informatie

Stichting Sprint Schiedam Westvest BW Schiedam. Jaarrekening 2016

Stichting Sprint Schiedam Westvest BW Schiedam. Jaarrekening 2016 Westvest 26 3111 BW Schiedam INHOUDSOPGAVE Pagina Accountantsrapportage 2 Samenstellingsverklaring 3 Algemeen 4 Financieel Verslag Bestuursverslag 6 Jaarstukken 2016 Balans per 31 december 2016 8 Staat

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit page 10 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 3 opgaven en omvat 22 vragen.

Deze examenopgave bestaat uit page 10 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 3 opgaven en omvat 22 vragen. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave FISCALE JAARREKENING DINSDAG 4 OKTOBER 2016 11.15 13.45 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit page 10 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen

Nadere informatie

Handelsregister Kamer van Koophandel te Plaats KvK, dossiernummer

Handelsregister Kamer van Koophandel te Plaats KvK, dossiernummer Publicatierapport 2015 Coöperatie Coöperatief Ondernemers Platform Veluwe U.A Handelsregister Kamer van Koophandel te Plaats KvK, dossiernummer 57197911 Vastgesteld door de Vergadering van de ledenraad

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit 6 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 2 opgaven en omvat 12 vragen

Deze examenopgave bestaat uit 6 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 2 opgaven en omvat 12 vragen SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave Fiscale jaarrekening Maandag 27 juni 2016 9.00-11.30 uur Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 6 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat

Nadere informatie

Handelsregister Kamer van Koophandel te Woerden, dossiernummer

Handelsregister Kamer van Koophandel te Woerden, dossiernummer Publicatierapport 2016 Coöperatie Coöperatief Ondernemers Platform Veluwe U.A. ERMELO Handelsregister Kamer van Koophandel te Woerden, dossiernummer 57197911 Vastgesteld door de Vergadering van de ledenraad

Nadere informatie

7 Afwijkende belastingdruk en fiscale belastinglast

7 Afwijkende belastingdruk en fiscale belastinglast * 7.5 NV Moelands verwerft op 2 januari 2006 een 80%-deelneming in NV Draad. De verkrijgingsprijs bedraagt 660.000. De deelneming wordt bedrijfseconomisch gewaardeerd volgens de vermogensmutatiemethode

Nadere informatie

Stichting Kringloopcentrum Spullenhulp, SOEST inzake de jaarrekening 2013

Stichting Kringloopcentrum Spullenhulp, SOEST inzake de jaarrekening 2013 , SOEST inzake de jaarrekening 2013 INHOUDSOPGAVE Pagina JAARREKENING Balans per 31 december 2013 2 Winst- en verliesrekening over 2013 4 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling 5 Toelichting op

Nadere informatie

Externe Verslaggeving 2 proeftentamen nieuwe stijl - uitwerking

Externe Verslaggeving 2 proeftentamen nieuwe stijl - uitwerking Opgave 1 1. Conform de wettelijke bepalingen ( art. 2:385) is het niet toegestaan eigen aandelen te activeren. Ook mogen deze niet in mindering gebracht worden op het geplaatste aandelenkapitaal (art.

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn.

Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave FISCALE JAARREKENING MAANDAG 22 JUNI 2015 09:00-11:30 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle

Nadere informatie

SynVest Fund Management B.V. Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM. Publicatiebalans 2015

SynVest Fund Management B.V. Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM. Publicatiebalans 2015 Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM Publicatiebalans 2015 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d. 29 juni 2016. Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM Publicatiebalans 2015 Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel

Nadere informatie

11 Bedrijfscombinaties en administratie

11 Bedrijfscombinaties en administratie 11.1 Een overneming kan worden geëffectueerd door: een aandelentransactie; een activa/passivatransactie; een juridische fusie; een splitsing; een afsplitsing. 11.2 a 1 NV A verwerft alle activa en passiva

Nadere informatie

NE-iT Hosting B.V. De Tienden 26c 5674 TB NUENEN. Publicatierapport Handelsregister Kamer van Koophandel voor Brabant, dossiernummer

NE-iT Hosting B.V. De Tienden 26c 5674 TB NUENEN. Publicatierapport Handelsregister Kamer van Koophandel voor Brabant, dossiernummer NE-iT Hosting B.V. De Tienden 26c 5674 TB NUENEN Publicatierapport 2016 Handelsregister Kamer van Koophandel voor Brabant, dossiernummer 17254018. Vastgesteld door de algemene vergadering d.d. 17 mei 2017

Nadere informatie

Balans per 31 december 2012

Balans per 31 december 2012 Balans per 31 december 2012 ACTIVA 31 december 2012 31 december 2011 Vaste activa Materiële vaste activa Onroerende zaken 330.249 345.191 1 Inventaris 6.878 8.475 1 Vervoermiddelen 1.625 2.525 1 338.752

Nadere informatie

Stichting Kringloopcentrum Spullenhulp, SOEST inzake de jaarrekening 2012

Stichting Kringloopcentrum Spullenhulp, SOEST inzake de jaarrekening 2012 , SOEST inzake de jaarrekening 2012 INHOUDSOPGAVE Pagina JAARREKENING Balans per 31 december 2012 2 Winst- en verliesrekening over 2012 4 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling 5 Toelichting op

Nadere informatie

Handelsregister Kamer van Koophandel te Woerden, dossiernummer

Handelsregister Kamer van Koophandel te Woerden, dossiernummer Publicatierapport 2017 Coöperatie Coöperatief Ondernemers Platform Veluwe U.A. ERMELO Handelsregister Kamer van Koophandel te Woerden, dossiernummer 57197911 Vastgesteld door de Vergadering van de ledenraad

Nadere informatie

SynVest Fund Management B.V. gevestigd te Amsterdam Rapport inzake de publicatiebalans 2018

SynVest Fund Management B.V. gevestigd te Amsterdam Rapport inzake de publicatiebalans 2018 gevestigd te Rapport inzake de publicatiebalans 2018 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d. 24 juni 2019 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. Jaarrekening 1.1 Balans per 31 december 2018 4 1.2 Grondslagen van

Nadere informatie

De Veste Vermogensbeheer B.V. te Breda. Kamer van Koophandel Inschrijfnummer JAARREKENING 2017

De Veste Vermogensbeheer B.V. te Breda. Kamer van Koophandel Inschrijfnummer JAARREKENING 2017 JAARREKENING 2017 BALANS PER 31 DECEMBER 2017 (na resultaatbestemming) ====================== 31-12-2017 ---------------- 31-12-2016 ---------------- activa: IMMATERIËLE VASTE ACTIVA 5.375 MATERIËLE VASTE

Nadere informatie

Bijlage bij opgave 3 N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek Nedap jaarrekening 2013

Bijlage bij opgave 3 N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek Nedap jaarrekening 2013 Bijlage bij opgave 3 N.V. Nederlandsche Apparatenfabriek Nedap jaarrekening 2013 GECONSOLIDEERDE BALANS PER 31 DECEMBER (x 1.000) Vaste activa Materiële vaste activa 48.001 45.836 Immateriële vaste activa

Nadere informatie

Externe Verslaggeving 3 proeftentamen 2 - opgaven

Externe Verslaggeving 3 proeftentamen 2 - opgaven Tijdindicatie: Opgave 1 30 minuten 20 punten Opgave 2 60 minuten 30 punten Opgave 3 90 minuten 50 punten Opgave 1 Impairment Uitgeverij Boekmij NV bezit sinds 2003 alle aandelen in de onderneming Printshop

Nadere informatie

Uitgebracht aan de directie en aandeelhouder van: Vinc Vastgoed Management I B.V. inzake. tussentijds bericht per 30 juni 2011

Uitgebracht aan de directie en aandeelhouder van: Vinc Vastgoed Management I B.V. inzake. tussentijds bericht per 30 juni 2011 Uitgebracht aan de directie en aandeelhouder van: inzake tussentijds bericht per 30 juni 2011 25 augustus 2011 Barendrecht INHOUDSOPGAVE Pagina Balans per 30 juni 2011 2 Winst- en verliesrekening over

Nadere informatie

NE-iT Automatisering B.V. De Tienden 26c 5674 TB Nuenen. Publicatierapport 2016

NE-iT Automatisering B.V. De Tienden 26c 5674 TB Nuenen. Publicatierapport 2016 NE-iT Automatisering B.V. De Tienden 26c 5674 TB Nuenen Publicatierapport 2016 Handelsregister Kamer van Koophandel voor Brabant, dossiernummer 17161342. Vastgesteld door de algemene vergadering d.d. 17

Nadere informatie

Jaarverslag 2010 Rhodenborg Beleggingen I BV Houten

Jaarverslag 2010 Rhodenborg Beleggingen I BV Houten Jaarverslag 2010 Rhodenborg Beleggingen I BV Houten Inhoudsopgave pagina Jaarrekening Balans per 31 december 2010 2 Algemene toelichting 3 Grondslagen voor de waardering van activa en passiva 4 Grondslagen

Nadere informatie

Materiële vaste activa Financiële vaste activa Vorderingen Overlopende activa

Materiële vaste activa Financiële vaste activa Vorderingen Overlopende activa Balans per 31 december 2017 na resultaatbestemming 31-12-2017 31-12-2016 Activa Vaste activa Materiële vaste activa 275.822 331.720 Financiële vaste activa 89.572.947 83.960.204 Vlottende activa Vorderingen

Nadere informatie

Vaste activa Materiële vaste activa Vlottende activa Vorderingen Liquide middelen

Vaste activa Materiële vaste activa Vlottende activa Vorderingen Liquide middelen BALANS PER 31 DECEMBER 2016 (na resultaatbestemming) 31 december 2016 31 december 2015 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste activa 141.403 83.813 Vlottende activa Vorderingen 56.120 115.269 Liquide middelen

Nadere informatie

Naam van de rechtspersoon Squarewise Transitions B.V. Zetel van de rechtspersoon Amsterdam. Datum van vaststelling van de jaarrekening 12 juni 2019

Naam van de rechtspersoon Squarewise Transitions B.V. Zetel van de rechtspersoon Amsterdam. Datum van vaststelling van de jaarrekening 12 juni 2019 Startdatum van de periode waarop de betrekking heeft 1 januari 2018 Einddatum van de periode waarop de betrekking heeft 31 december 2018 Jaarrekening vastgesteld (J/N) Datum deponering 1 INHOUD Jaarverslag2

Nadere informatie

12 Geconsolideerd kasstroomoverzicht

12 Geconsolideerd kasstroomoverzicht 12 Geconsolideerd kasstroomoverzicht Opgave 12.3* A bezit een aantal deelnemingen. De deelnemingen worden tegen nettovermogenswaarde gewaardeerd. Op 1 juli 2012 verwerft A tegen betaling per bank van 400.000

Nadere informatie

AEFIDES INSPIRATIS I BV TE GRONINGEN. Jaarverslag 2011 25 april 2012

AEFIDES INSPIRATIS I BV TE GRONINGEN. Jaarverslag 2011 25 april 2012 AEFIDES INSPIRATIS I BV TE GRONINGEN Jaarverslag 2011 INHOUDSOPGAVE Pagina JAARVERSLAG 1 Opdracht 2 2 Algemeen 3 3 Resultaat 4 4 Financiële positie 5 5 Directieverslag 6 JAARREKENING 1 Balans per 31 december

Nadere informatie

Titel van het document Publicatiestukken 2018 onecentral B.V. Naam van de rechtspersoon onecentral B.V. Zetel van de rechtspersoon

Titel van het document Publicatiestukken 2018 onecentral B.V. Naam van de rechtspersoon onecentral B.V. Zetel van de rechtspersoon . Startdatum van de periode waarop de betrekking heeft 1 januari 2018 Einddatum van de periode waarop de betrekking heeft 31 december 2018 Datum deponering 17 april 2019 1 INHOUD. Jaarverslag...2 Informatie

Nadere informatie

Xior Group NL B.V. te Antwerpen

Xior Group NL B.V. te Antwerpen Xior Group NL B.V. te Antwerpen Publicatierapport over de periode 1 oktober 2015 tot en met 10 december 2015 Opmerking: De vennootschap is per 11 december 2015 verdwenen als gevolg van een fusie met Xior

Nadere informatie

VASTE ACTIVA Materiële vaste activa VLOTTENDE ACTIVA Vorderingen Liquide middelen

VASTE ACTIVA Materiële vaste activa VLOTTENDE ACTIVA Vorderingen Liquide middelen BALANS PER 31 DECEMBER 2017 (na voorstel resultaatverdeling) 31 december 2017 31 december 2016 ACTIVA VASTE ACTIVA Materiële vaste activa 7.958 - VLOTTENDE ACTIVA Vorderingen 1.035.332 230.003 Liquide

Nadere informatie

Hierbij doen wij u toekomen de publicatiestukken over het jaar 2007 van de vennootschap:

Hierbij doen wij u toekomen de publicatiestukken over het jaar 2007 van de vennootschap: Kamer van Koophandel en Fabrieken Afdeling Handelsregister Postbus 6004 4330 LA MIDDELBURG Middelburg, 24 april 2008 Betreft: jaarstukken 2007 ter deponering Geachte heer, mevrouw, Hierbij doen wij u toekomen

Nadere informatie

Externe Verslaggeving 2 proeftentamen nieuwe stijl - opgave

Externe Verslaggeving 2 proeftentamen nieuwe stijl - opgave Opgave 1 Lease, groot onderhoud en belastingen Intervino BV is een in Nederland gevestigde onderneming die zich bezig houdt met de inen verkoop van wijnen. De onderneming importeert de wijnen in grote

Nadere informatie

Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2015

Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2015 Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Algemeen... 2 2. Jaarrekening... 3 2.1 Balans per 31 12 2015 (voor winstbestemming)... 3 2.2 Winst en verliesrekening over 2015...

Nadere informatie

De Veste B.V. te Breda. Kamer van Koophandel Inschrijfnummer JAARREKENING 2018

De Veste B.V. te Breda. Kamer van Koophandel Inschrijfnummer JAARREKENING 2018 JAARREKENING 2018 BALANS PER 31 DECEMBER 2018 (na resultaatbestemming) 31 december 2018 31 december 2017 ACTIVA Materiële vaste activa 62.290 94.446 Financiële vaste activa 31.212 70.986 Vaste activa 93.502

Nadere informatie

informatie verschaffen: Boekwaarde begin van het boekjaar + som van de waarden waartegen in het boekjaar verkregen activa zijn opgenomen

informatie verschaffen: Boekwaarde begin van het boekjaar + som van de waarden waartegen in het boekjaar verkregen activa zijn opgenomen e f g Effecten in het kader van deelnemingsverhoudingen en andere duurzaam bedoelde participaties worden gerekend tot de financiële vaste activa; overige effecten tot de vlottende activa. Bij de waardering

Nadere informatie

Stichting Healthcare Christian Fellowship International Centre, Voorthuizen

Stichting Healthcare Christian Fellowship International Centre, Voorthuizen Balans per 31 december 2014 (na verwerking van het verlies) ACTIVA VASTE ACTIVA Materiële vaste activa (1) 31 december 2014 Onroerende zaken 300.365 315.307 Inventaris 3.061 4.925 Vervoermiddelen 500 725

Nadere informatie

PUBLICATIERAPPORT 2013/2015

PUBLICATIERAPPORT 2013/2015 WATERSPORTCENTRUM PROOSDIJ B.V. HERENWEG 276 3645 DX VINKEVEEN PUBLICATIERAPPORT 2013/2015 Handelsregister Kamer van Koophandel, dossiernummer 30059109 Vastgesteld door de algemene vergadering d.d. 20

Nadere informatie

J A A R STUKKEN 2014. Pertax BV Ede

J A A R STUKKEN 2014. Pertax BV Ede J A A R STUKKEN 2014 Pertax BV Ede Opmaakdatum: 21 mei 2015 Jaarstukken 2014 - Jaarrekening - Overige gegevens Opmaakdatum: 21 mei 2015 1 Jaarrekening - Balans - Winst-en-verliesrekening - Toelichting

Nadere informatie

Ophorst Van Marwijk Kooy Vermogensbeheer N.V. Gouda

Ophorst Van Marwijk Kooy Vermogensbeheer N.V. Gouda Ophorst Van Marwijk Kooy Vermogensbeheer N.V. Gouda Rapport inzake de tussentijdse cijfers per 30 juni 2016 Inhoudsopgave Pagina Tussentijdse cijfers 1 Balans per 30 juni 2016 3 2 Winst- en verliesrekening

Nadere informatie

Stichting Vrienden van het Mauritshuis te s-gravenhage

Stichting Vrienden van het Mauritshuis te s-gravenhage BALANS PER 31 DECEMBER 2016 (na verwerking van het resultaat) ACTIEF 31.12.2016 31.12.2015 MATERIËLE VASTE ACTIVA 5.184.551 4.292.292 VOORRADEN 362.102 439.375 VORDERINGEN EN OVERLOPENDE ACTIVA 175.528

Nadere informatie

SynVest Beleggingsfondsen NV

SynVest Beleggingsfondsen NV Financiële berichten SynVest Beleggingsfondsen NV Jaarrekening 2015 SYNVEST. Ondernemend vermogen. Hogehilweg 5-Z 1101 CA AMSTERDAM Publicatiebalans 2015 Vastgesteld door de Algemene Vergadering d.d. 29

Nadere informatie

HALFJAARVERSLAG AUGUSTUS 2016 MONOLITH INVESTMENT MANAGEMENT B.V. AMSTERDAM

HALFJAARVERSLAG AUGUSTUS 2016 MONOLITH INVESTMENT MANAGEMENT B.V. AMSTERDAM HALFJAARVERSLAG 2016 2 AUGUSTUS 2016 MONOLITH INVESTMENT MANAGEMENT B.V. AMSTERDAM INHOUDSOPGAVE Pagina ALGEMEEN 3 Fiscale positie 4 JAARREKENING 5 A. Balans per 30 juni 2016 6 B. Winst- en verliesrekening

Nadere informatie

HALFJAARVERSLAG JULI 2015 MONOLITH INVESTMENT MANAGEMENT B.V. AMSTERDAM

HALFJAARVERSLAG JULI 2015 MONOLITH INVESTMENT MANAGEMENT B.V. AMSTERDAM HALFJAARVERSLAG 2015 29 JULI 2015 MONOLITH INVESTMENT MANAGEMENT B.V. AMSTERDAM Inhoudsopgave ALGEMEEN 3 Fiscale positie 4 JAARREKENING 5 A. Balans per 30 juni 2015 6 B. Winst- en verliesrekening over

Nadere informatie

1. Algemeen 1 2. Bestuur 1 3. Resultaat 1 4. Fiscale positie 2

1. Algemeen 1 2. Bestuur 1 3. Resultaat 1 4. Fiscale positie 2 Jaarrekening 2015 van : Samenwerkend U.A., Inhoudsopgave Pagina 1. Algemeen 1 2. Bestuur 1 3. Resultaat 1 4. Fiscale positie 2 Jaarrekening 2015 I: Balans per 31 december 2015 3 II: Winst- en verliesrekening

Nadere informatie

STICHTING HOOP VOOR ALBANIË TE MAASDIJK. Rapport inzake jaarstukken 2014 30 juni 2015

STICHTING HOOP VOOR ALBANIË TE MAASDIJK. Rapport inzake jaarstukken 2014 30 juni 2015 STICHTING HOOP VOOR ALBANIË TE MAASDIJK Rapport inzake jaarstukken 2014 30 juni 2015 INHOUDSOPGAVE Pagina VERKORTE JAARREKENING 1 Balans per 31 december 2014 4 2 Staat van baten en lasten over 2014 5 3

Nadere informatie

Kasstroom uit investeringsactiviteiten 880

Kasstroom uit investeringsactiviteiten 880 EXTERNE VERSLAGGEVING 2 EXAMEN D.D. 5 JANUARI 2016 Uitwerking en puntenverdeling t.b.v. normeringsvergadering Opgave 1 (22 punten) Vraag 1 (3 punten) Noem drie functies van het kasstroomoverzicht. Het

Nadere informatie