VISIE OP HET SPOOR >>>

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VISIE OP HET SPOOR >>>"

Transcriptie

1 VISIE OP HET SPOOR

2 ALGEMENE VISIE Als bureau voor landschapsarchitectuur en stedelijk ontwerp beschikt Buro Lubbers over de kennis en expertise om het spoor vanuit verschillende schaalniveaus te bekijken. Zo beschouwt het bureau het spoor in eerste instantie als een netwerk in het landschap dat (inter)nationale gebieden met elkaar verbindt. De (knoop)punten in dit netwerk kunnen vervolgens worden verankerd in het landschappelijke en stedelijke weefsel. Zoomen we nog meer in op de locatie, dan streeft Buro Lubbers ernaar de (knoop)punten niet alleen te ontwerpen als verspreidplek maar teven als verblijfsplek. Kortom, opgaven die het spoor betreffen, beschouwt Buro Lubbers altijd in de context van het groter geheel. Het doel hiervan is om een herkenbaar beeld van het spoor neer te zetten alsmede een zorgvuldige inpassing in landschap en stad te waarborgen.

3 BELEVING

4 BELEVING Het beleven van het spoor heeft betrekking op zeer uiteenlopende facetten. Buro Lubbers is met name geïnteresseerd in de landschappelijke ervaring van het reizen met de trein en de stedelijke ervaring van het stationsgebied. Beide ervaringen kunnen als ontwerpinstrument worden ingezet. smalle kavels delta Wanneer we van Groningen naar Maastricht of van Den Haag naar Winterswijk reizen met de trein, zien we het Nederlandse landschap in al haar verscheidenheid voorbij trekken. Naar de mening van Buro Lubbers zouden de landschappelijke kenmerken van de plek en de daarbij behorende typische streekgebonden verhalen goed beleefbaar gemaakt kunnen worden. Stappen we in Maastricht uit, dan maakt de inrichting van het station en de omgeving onmiddellijk duidelijk dat we in een heuvellandschap zijn aangekomen. Rijden we door het rivierengebied, dan wordt in de trein het verhaal van de Nederlandse strijd tegen het water verteld, bijvoorbeeld met behulp van nieuwe mediatoepassingen. bossen en heide bossen en kavels De beleving van een stedelijk stationsgebied zou volgens Buro Lubbers eveneens een belangrijk ontwerpuitgangspunt moeten zijn, mede met het oog op de aansluiting op het stadscentrum en de sociale veiligheid. Een stationsgebied zou idealiter ervaren kunnen worden als integraal onderdeel van de stad; niet als een breuk in het stedelijk weefsel. Het programma kan hierop inspelen rekening houdend met uiteenlopend gebruik (overdag, s nachts, spitsuur ). Waarom zouden we rond het station bijvoorbeeld geen programma s creëren (uitgaansgelegenheden, ), die de ervaring van het spoor ook s nachts stimuleren en voorkomen dat het een onaangename plek wordt in de stad? meren Kortom, Buro Lubbers streeft er in zijn ontwerpen naar zoveel mogelijk in te spelen op de beleving van het spoor door rekening te houden met het programma, de functionaliteit, de gebruiksgroepen, de geschiedenis van de plek etc. heuvels rationele kavels terpen Doorsnijden verschillende landschappen.

5 Stappen we in Maastricht uit, dan maakt de inrichting van het station en de omgeving onmiddellijk duidelijk dat we in een heuvellandschap zijn aangekomen. streekgebonden station heuvellandschap Maas

6 Rijden we door het rivierengebied, dan wordt in de trein het verhaal van de Nederlandse strijd tegen het water verteld, bijvoorbeeld met behulp van nieuwe mediatoepassingen.

7 VERBLIJFS- KWALITEIT

8 Verblijfskwaliteit van publieke ruimten Buro Lubbers heeft ruime ervaring met het ontwerpen van publieke ruimten, van kleine buitenruimten tot grote openbare gebieden. Centraal in deze ontwerpen staan een aangename sfeer en het geheugen van de plek. Verblijven en ontmoeten zijn daarbij belangrijke speerpunten. Het bureau beschouwt het station en de stationsomgeving niet slechts als een doorgangsplek. De gebouwen en hun doorgaans centrale ligging in stad of dorp bezitten juist de potentie om ontwikkeld te worden tot prettige verblijfs- en ontmoetingsplekken. Daarbij dient rekening te worden gehouden met de wensen en behoeften van de uiteenlopende publieksgroepen: de reiziger die snel zijn informatie moet krijgen om de trein te halen, de forens die zijn avondboodschappen doet bij de supermarkt, de passant die via het station het spoor wil oversteken. Te midden van de stationsdynamiek zijn eilanden van rust onontbeerlijk; plekken waar men kan zitten om even uit te rusten, een boek te lezen of in te loggen op een draadloos netwerk. Het veelzijdige gebruik van het station door diverse groepen vraagt volgens Buro Lubbers om een heldere, geordende inrichting van de publieke ruimte. Een efficiënt en uitgekiend ruimtegebruik zorgt ervoor dat grote en kleine stromen mensen moeiteloos hun weg vinden. Een uitnodigende vormentaal en materiaalgebruik zorgen ervoor dat zij zich prettig voelen. Gebruiksvriendelijkheid en -gemak zijn ook belangrijke uitgangspunten voor het onderhoud en beheer van de publieke ruimte. Tot slot, Buro Lubbers laat zich voor de inrichting van publieke ruimten altijd inspireren door het geheugen van de plek. De specifieke kenmerken van de plek zouden ook in het station of de stationsomgeving vertaald kunnen worden, bijvoorbeeld door de locatie en het materiaal van inrichtingselementen en het gebruik van gebiedseigen beplanting. winkelen passant werken Het station als verblijfs- en ontmoetingsplek.

9 STEDELIJKE INPASSING

10 STEDELIJKE INPASSING Stationsgebieden vormen vaak een breuk in het stedelijk weefsel, terwijl de centraal gelegen knooppunten juist ook een enorme potentie bezitten. In plaats van te scheiden kan een stationsgebied ook verbinden. De vaak lelijke achterkanten van stations kunnen worden getransformeerd tot nieuwe stadsdelen en er kunnen nieuwe functies worden ontwikkeld voor wonen, werken en recreatie. Door stationsgebieden op deze manier te transformeren worden ze onderdeel van de stad. Dat geeft niet alleen een positieve impuls aan de stad zelf, maar ook aan het station, dat van slechts een doorgangsgebied verandert in een omgeving met een aangename verblijfskwaliteit. Het stationsgebied als brugfunctie bezit ook nog een andere specifieke kwaliteit die een interessante bijdrage kan leveren aan de stad: het tweede maaiveld. De niveauverschillen tussen station en omgeving zorgen voor een unieke gelaagdheid in de stad. Buro Lubbers zou deze gelaagdheid willen integreren in het stedelijk ontwerp van de stationsomgeving. Waarom ontwikkelen we geen multi-dimensionale en multifunctionele omgeving waarin station, bebouwing en openbare ruimte optimaal van elkaar kunnen profiteren? Zou de integratie van infrastructuur, stedenbouw en architectuur niet een visionaire meerwaarde kunnen opleveren? Het meervoudige grondgebruik is in ieder geval een uitgekiend voorbeeld van duurzaamheid. Buro Lubbers zou de potenties van de achterkanten en de bijzondere gelaagdheid willen benutten om een zorgvuldige stedelijke inpassing te realiseren. Daarbij is, tot slot, de routing naar het stationsgebied van groot belang. Een aangename route tussen de verschillende stadsdelen en het station zorgt voor een vloeiende over- en doorgang en een ruimtelijk evenwicht in de stad. Het stationsgebied als brugfunctie en de inzet van het tweede maaiveld. station als schakel station als breuk in stedelijk weefsel < Een stationsgebied zou idealiter ervaren kunnen worden als integraal onderdeel van de stad; niet als een breuk in het stedelijk weefsel.

11 DUURZAAMHEID

12 DUURZAAMHEID Waar reizen met de trein een voorbeeld is van duurzame mobiliteit, vindt Buro Lubbers dat ook het ontwerp van andere aspecten van het spoor op duurzaamheid gericht moet zijn. Innovatie en experiment schuwt het bureau daarbij niet. Naast de meest gebruikelijke duurzame middelen (energiebesparing, waterbeheer, materiaalgebruik, ) zou Buro Lubbers willen pleiten voor meervoudig grondgebruik. Een voorbeeld daarvan is het ontwerp van stationsgebieden op meerdere niveaus waarbij infrastructuur, stedenbouw en architectuur optimaal worden geïntegreerd. Het meervoudig gebruik kan dan zelfs functioneren als ontwikkelingsmotor voor stadsdelen (zie ook de paragraaf over stedelijke inpassing). Noch beschouwt Buro Lubbers de ruimtes rond het spoor als onbruikbare restruimtes, noch wil het zijn ontwerpen afkeren van het spoor. In tegendeel. Buro Lubbers wil het dubbelgebruik van het spoor stimuleren en daarmee tevens de toekomstwaarde van het spoor garanderen. Zoals er eeuwen geleden werd gebouwd op de bruggen in onder meer Venetië en Parijs, stelt Buro Lubbers zich voor dat er boven, onder of tegen het spoor aan programma s worden geraliseerd. Op het ondergrondse spoor is bijvoorbeeld een park denkbaar, een woonwijk, een sportgelegenheid... Bovengronds biedt een spoor op poten duurzame perspectieven: het landschap trekt onder de poten door en de ecologische hoofdstructuur wordt niet onderbroken. Het laatste geldt ook bij een ondergronds spoor. In het kader van duurzaamheid ziet Buro Lubbers netwerken niet als belemmeringen, maar juist als ontwikkelingsmogelijkheden. Zou het niet duurzaam zijn wanneer verschillende netwerken en tracés spoor, snelwegen, water, elektriciteit, worden gebundeld? Buro Lubbers brengt haar kennis en expertise graag in om innovatieve en visionaire plannen te ontwikkelen voor een duurzaam spoor in de toekomst.

13 LANDSCHAPPELIJKE INPASSING

14 LANDSCHAPPELIJKE INPASSING Buro Lubbers beschouwt het spoor en de aangrenzende stations niet als solitaire, op zichzelf staande elementen in het landschap. Juist de relatie tussen het spoor, het landschap en de bebouwde omgeving is een interessant uitgangspunt. Daarbij wordt het spoor niet per se gezien als een storende factor en/of barrière, maar eerder als een bron van mogelijkheden, die een constructieve invloed kan hebben op het ontwerp van bijvoorbeeld een woonwijk, een recreatiegebied, natuurontwikkeling. Zo kan het spoor als ruggengraat van het landschap de ontwikkeling van een recreatief gebied aanjagen (zie Duits Lijntje in de documentatie). De verschillende stations zijn dan de verbindende knooppunten en vormen tezamen een logische reeks in het landschap. Ook de restruimtes naast het spoor kunnen op een landschappelijke manier ingepast worden. De veiligheidszones naast het spoor kunnen bijvoorbeeld een meerwaarde opleveren voor woonwijken. Deze restruimtes beschikken immers vaak over ecologisch waardevolle flora, die een aanleiding kunnen zijn voor ontwerpprincipes. Buro Lubbers stelt zich bovendien voor dat innovatieve en duurzame ontwerpconcepten kwesties als geluidsoverlast en veiligheid een positieve impuls kunnen geven. Projecten als Boschkens en het Walpark (zie documentatie) bewijzen dat. Hoewel deze projecten gerelateerd zijn aan de snelweg in plaats van aan het spoor, laten ze zien dat de infrastructuur juist een inspirerende context kan bieden voor bijvoorbeeld het ontwerp van een uniek landschappelijk-architectonisch woonconcept of een park dat dient als geluidswal. Buro Lubbers heeft landschappelijke inpassing hoog in haar vaandel staan. Specifieke landschappelijke en culturele kwaliteiten van het gebied vormen in zijn plannen de basis voor het creëren van een duurzaam raamwerk waarbinnen stedenbouwkundige ontwikkelingen een plaats krijgen. Het spoor kan als ruggengraat van het landschap de ontwikkeling van een recreatief gebied aanjagen. < Restruimtes naast het spoor kunnen op een landschappelijke manier ingepast worden en groene buitengebieden verbinden.

15 CULTUREEL ERFGOED

16 CULTUREEL ERFGOED Het spoor, het reizen met de trein en het stationsgebouw spreken sinds hun ontstaan grote groepen mensen tot de verbeelding. De maatschappelijke impact van het spoor in de negentiende eeuw personen konden zich nog nooit zo snel over lange afstanden verplaatsen is vergelijkbaar met de impact van informatie- en communicatietechnologie in onze tijd. Zoals in de landschappelijke en stedenbouwkundige projecten van Buro Lubbers het geheugen van de plek centraal staat, vindt het bureau het ook belangrijk een brug te slaan tussen het heden en het verleden van het spoor. Afhankelijk van de plek en de opgave kan dat op verschillende manieren. Zo is het op grote schaal denkbaar om bestaande maar vervallen spoorlijntjes nieuw leven in te blazen, bijvoorbeeld door de spoorroute en bijbehorende stationnetjes aan te sluiten op een recreatienetwerk (zie Duits Lijntje in de documentatie) of door tussen in onbruik geraakte rails een fiets- en/of wandelroute te situeren. Op een kleiner schaalniveau kan het interessant zijn om historische stedenbouwkundige structuren zichtbaar te maken en/of een nieuwe functie te geven (zie Strijp R in de documentatie). Ook een vernieuwd gebruik van historische relicten van stationsgebouwen kan leiden tot cultuurhistorisch besef. Buro Lubbers streeft daarbij naar een functionele en/of esthetische inpassing van het cultureel erfgoed waarbij de grenzen van erfgoed en relicten als louter decoratie kritisch worden onderzocht. Om het rijke verleden van het spoor zichtbaar te maken voor het publiek schroomt het bureau niet om nieuwe ICTmiddelen in te zetten. Uiteindelijk gaat het om het ontwerpen van een zorgvuldige balans tussen het verleden, het heden en de toekomst van het spoor. Over het oude tracé kunnen fiets- en/of wandelroutes lopen. Spoorroutes en bijbehorende stationnetjes kunnen worden aangesloten op een recreatienetwerk. < Relicten kan nieuw leven worden ingeblazen.

17 REFERENTIES

18 Duits Lijntje: Het herstel van de spoorlijn wordt beschouwd als katalysator van tal van ontwikkelingen op het gebied van 0 natuur, - RELICTEN waterberging, wonen, werken en recreëren. Strijp R: De structuur en relicten van het voormalige Philipsterrein worden op zorgvuldige wijze ingepast bij de transfomatie tot woongebied. Mezenpark: De doorsnedes tonen verschillende manieren van omgaan met geluidsoverlast. Respectievelijk met een hoge dijk, een lage dijk met geluidsscherm en onze voorkeur: een stadspark en woningen met geluidswerende gevels. Belval-Ouest, Luxemburg: Het specifieke karakter van het voormalige hoogoventerrein blijft behouden door het opnemen van de geschiedenis en de bijzondere vegetatiestructuur in het nieuwe ontwerp. 43m 43m 43m

19

20 Oude Dieze 17 postbus BN s-hertogenbosch T: +31 (0) F: +31 (0) E: December 2009

strijp R eindhoven Van industrieterrein tot groenstedelijk woonmilieu

strijp R eindhoven Van industrieterrein tot groenstedelijk woonmilieu strijp R eindhoven Van industrieterrein tot groenstedelijk woonmilieu Strijp R Van industrieterrein tot groenstedelijk woonmilieu 0 - RELICTEN 1 - ZOOMPARK Waar vroeger massaal beeldbuizen werden geproduceerd,

Nadere informatie

Park van buijsen pijnacker-nootdorp. Een bijzonder groene en waterrijke uitbreiding

Park van buijsen pijnacker-nootdorp. Een bijzonder groene en waterrijke uitbreiding Park van buijsen pijnacker-nootdorp Een bijzonder groene en waterrijke uitbreiding Plan Landschappelijke drager hoofdontsluiting * De van Buijsen De Scheggen wadi Zuidweg De Scheggen Plas van Buijsen waterstraat

Nadere informatie

Kijk... Boschkens goirle. Wonen aan het bos met uitzicht op de snelweg

Kijk... Boschkens goirle. Wonen aan het bos met uitzicht op de snelweg Kijk... Boschkens goirle Wonen aan het bos met uitzicht op de snelweg Kijk... Boschkens Wonen aan het bos met uitzicht op de snelweg Waarom zouden we goed ontworpen woonwijken verstoppen achter geluidsschermen?

Nadere informatie

geluidsschermen A2 Vught-Boxtel-Best Publiek parkgroen achter groene geluidsschermen snelweg

geluidsschermen A2 Vught-Boxtel-Best Publiek parkgroen achter groene geluidsschermen snelweg geluidsschermen A2 Vught-Boxtel-Best Publiek parkgroen achter groene geluidsschermen snelweg Landgoederen Populierenlandschap Kampenlandschap Beekdalen Vught Boxtel Best Vught >> Landgoed Kasteel Maurick

Nadere informatie

Landschapsarchitectuur & stedenbouw

Landschapsarchitectuur & stedenbouw Buro lubbers VUGHT Landschapsarchitectuur & stedenbouw Buro Lubbers is een ontwerpbureau voor landschapsarchitectuur, stedenbouw en de inrichting van de openbare ruimte. Sinds 1993 ontwerpt het bureau

Nadere informatie

stadhouderspark vught Van kazerneterrein tot woonwijk tussen de bomen

stadhouderspark vught Van kazerneterrein tot woonwijk tussen de bomen stadhouderspark vught Van kazerneterrein tot woonwijk tussen de bomen Bestaande in te passen bomen en inmeting Stadhouderspark Van kazerneterrein tot woonwijk tussen de bomen Duizenden dienstplichtigen

Nadere informatie

stadhouderspark vught Van kazerneterrein tot woonwijk tussen de bomen

stadhouderspark vught Van kazerneterrein tot woonwijk tussen de bomen stadhouderspark vught Van kazerneterrein tot woonwijk tussen de bomen Bestaande in te passen bomen en inmeting Stadhouderspark Van kazerneterrein tot woonwijk tussen de bomen Duizenden dienstplichtigen

Nadere informatie

PLAATSNAAM. Wonen in een collectief landschapspark aan een beekje in Gemert Slogan

PLAATSNAAM. Wonen in een collectief landschapspark aan een beekje in Gemert Slogan woonpark PROJECTTITEL de stroom PLAATSNAAM gemert Wonen in een collectief landschapspark aan een beekje in Gemert Slogan BEEKDAL PRIKK beekdal prikkers BOMEN PLEKK bomen plekken RAND = ROUTE WONE rand-route

Nadere informatie

CAMPUS TU NOORD DELFT. Groene, waterrijke campus met verblijfskwaliteit voor iedereen

CAMPUS TU NOORD DELFT. Groene, waterrijke campus met verblijfskwaliteit voor iedereen CAMPUS TU NOORD DELFT Groene, waterrijke campus met verblijfskwaliteit voor iedereen KANAAL ISH HOF PARK PLEIN ISH ENTREE 0 5 10 15 20 25 plankaart entree Campus TU Noord Groene, waterrijke campus met

Nadere informatie

strijp R eindhoven Van industrieterrein tot groenstedelijk woonmilieu

strijp R eindhoven Van industrieterrein tot groenstedelijk woonmilieu strijp R eindhoven Van industrieterrein tot groenstedelijk woonmilieu Strijp R Van industrieterrein tot groenstedelijk woonmilieu Waar vroeger massaal beeldbuizen werden geproduceerd, wordt nu een voor

Nadere informatie

Nieuwe Kijk. Wegen. in het. Landschap. Ontwerponderzoek december 2011

Nieuwe Kijk. Wegen. in het. Landschap. Ontwerponderzoek december 2011 Nieuwe Kijk op Wegen in het Landschap Ontwerponderzoek december 2011 14 1. Inleiding 15 16 1.1 AANLEIDING Infrastructuur is de ruggengraat van het landschap. De komende jaren wordt er veel geïnvesteerd

Nadere informatie

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio.

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Maak plaats voor Hoorn! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Iedere dag is het hier een komen en gaan van duizenden

Nadere informatie

Wonen. bos. aan het. met. uitzicht op de snelweg

Wonen. bos. aan het. met. uitzicht op de snelweg Wonen aan het bos met uitzicht op de snelweg Kijk Boschkens Wonen aan het bos met uitzicht op de snelweg Waarom zouden we goed ontworpen woonwijken verstoppen achter geluidsschermen? Nota bene achter geluidsschermen

Nadere informatie

Dorpsranden. Recepten voor een landschappelijke afronding van dorpsranden

Dorpsranden. Recepten voor een landschappelijke afronding van dorpsranden Dorpsranden Rijnwaarden Recepten voor een landschappelijke afronding van dorpsranden richting richtingherwen Herwen richting richting N N richting richtingherwen Herwen richting richting Situatie Dorpsranden

Nadere informatie

Ede - Oost Spoorzone. Masterplan voor de herontwikkeling van vier kazerneterreinen, spoorzone, stationsomgeving

Ede - Oost Spoorzone. Masterplan voor de herontwikkeling van vier kazerneterreinen, spoorzone, stationsomgeving Ede - Oost Spoorzone Masterplan voor de herontwikkeling van vier kazerneterreinen, spoorzone, stationsomgeving en industrieterrein. Ede - Oost Spoorzone Masterplan voor de herontwikkeling van vier kazerneterreinen,

Nadere informatie

Ruimtelijke kwaliteit van het Suikerunieterrein en omgeving

Ruimtelijke kwaliteit van het Suikerunieterrein en omgeving Ruimtelijke kwaliteit van het Suikerunieterrein en omgeving Analyse en aanbevelingen - Gemaakt als onderdeel van het beoordelingskader voor ontwikkelingsrichtingen voor het Suikerunieterrein - 6 mei 2010

Nadere informatie

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ambitiedocument Regio Rivierenland Wij, de tien samenwerkende gemeenten binnen Regio Rivierenland: delen de beleving van de verscheidenheid in ons gebied;

Nadere informatie

Hulst Visie Grote Kreekweg gemeente Hulst. nummer: datum: 21 mei 2014

Hulst Visie Grote Kreekweg gemeente Hulst. nummer: datum: 21 mei 2014 Hulst Visie Grote Kreekweg gemeente Hulst opdrachtgever: gemeente Hulst nummer: 0677.009386.00 datum: 21 mei 2014 referte: Ing. Jos van Jole 1 Inhoud Inleiding 3 Analyse 4 Beleidsmatige uitgangspunten

Nadere informatie

Geriefbos Gilze-Rijen. Vrij wonen in een geriefbos midden in het brabantse landschap

Geriefbos Gilze-Rijen. Vrij wonen in een geriefbos midden in het brabantse landschap Geriefbos Gilze-Rijen Vrij wonen in een geriefbos midden in het brabantse landschap Geriefbos Vrij wonen in een geriefbos midden in het brabantse landschap Op uitnodiging van de gemeente heeft Buro Lubbers

Nadere informatie

qruquius Groen raamwerk faciliteert fasering en bevordert biodiversiteit

qruquius Groen raamwerk faciliteert fasering en bevordert biodiversiteit qruquius Amsterdam Groen raamwerk faciliteert fasering en bevordert biodiversiteit 0. Tapijt van gebakken klinkers 1. Cruquiusweg als ruggengraat en hoofdontsluiting 2. Erven haaks op de Cruquisweg, ervaring

Nadere informatie

Groningen Meerstad >>>

Groningen Meerstad >>> Groningen Meerstad >>> Groningen Meerstad Opgenomen in jaarboek landschapsarchitectuur en stedenbouw 01 / 03 project Masterplan Groningen Meerstad locatie Groningen ontwerpers Remco Rolvink, Hilke Floris,

Nadere informatie

Centrumplan best. Groene stedenbouwkundige structuur brengt eenheid en kwaliteit terug in dorp

Centrumplan best. Groene stedenbouwkundige structuur brengt eenheid en kwaliteit terug in dorp Centrumplan best Groene stedenbouwkundige structuur brengt eenheid en kwaliteit terug in dorp Centrumplan Groene stedenbouwkundige structuur brengt eenheid en kwaliteit terug in dorp lint als ruggengraat

Nadere informatie

Best. Introductie. Gemeente Best (bron:

Best. Introductie. Gemeente Best (bron: Best Best Introductie Best is een Noord-Brabantse gemeente, gelegen op ruim tien kilometer van de stad Eindhoven. De gemeente bestaat uit de centrale kern Best en twee kleine kernen, Aarle en De Vleut.

Nadere informatie

Lezing geluid in ro 28 juni 2017 vissers & roelands architecten & ingenieurs 1. Lezing geluid in ruimtelijke ordening 28 juni 2017

Lezing geluid in ro 28 juni 2017 vissers & roelands architecten & ingenieurs 1. Lezing geluid in ruimtelijke ordening 28 juni 2017 1 Lezing geluid in ruimtelijke ordening 28 juni 2017 Presentatie - Wie zijn wij? - 4 projecten - Vragen 2 Vissers & Roelands Buro voor stedenbouw & architectuur - Architectonisch ontwerp van schets tot

Nadere informatie

Duits Lijntje. Integrale gebiedsvisie voor historische spoorlijn

Duits Lijntje. Integrale gebiedsvisie voor historische spoorlijn Duits Lijntje Boxtel-schijndel-veghel-uden Integrale gebiedsvisie voor historische spoorlijn beekdalen stations ontwikkelingen koppelen aan stations en landschapstypen Duits Lijntje Integrale gebiedsvisie

Nadere informatie

Velp, gemeente Rheden

Velp, gemeente Rheden 1. Dit is het gebied dat ik kies voor de prijsvraag Het gebied dat ik kies betreft het stationsplein/stationsgebied van Velp, Gemeente Rheden (ca 15.000m² (1,5ha)). Station Velp is een spoorwegstation

Nadere informatie

Referentieprojecten Grontmij: stationslocaties

Referentieprojecten Grontmij: stationslocaties Referentieprojecten Grontmij: stationslocaties OV-Terminal Den Haag Centraal Het huidig centraal station van Den Haag voldoet niet langer aan de eisen van een functioneel knooppunt van openbaar vervoer.

Nadere informatie

Spoorweginfrastructuur en natuurpark Oude Landen te Ekeren

Spoorweginfrastructuur en natuurpark Oude Landen te Ekeren gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Spoorweginfrastructuur en natuurpark Oude Landen te Ekeren Bijlage II: stedenbouwkundige voorschriften gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Spoorweginfrastructuur

Nadere informatie

bedrijventerrein t58 tilburg Bedrijvenpark te midden van groen en water, aan de rand van de snelweg

bedrijventerrein t58 tilburg Bedrijvenpark te midden van groen en water, aan de rand van de snelweg bedrijventerrein t58 tilburg Bedrijvenpark te midden van groen en water, aan de rand van de snelweg Bedrijvenpark Noord Surfplas Bedrijvenpark zuid Bedrijventerrein T58 Bedrijvenpark te midden van groen

Nadere informatie

maasboulevard venlo Een nieuw stedelijk verblijfsgebied aan de Maas

maasboulevard venlo Een nieuw stedelijk verblijfsgebied aan de Maas maasboulevard venlo Een nieuw stedelijk verblijfsgebied aan de Maas Q4 Maaspark Maasboulevard Maaswaard Maasboulevard Een nieuw stedelijk verblijfsgebied aan de Maas Venlo aan de Maas bruist. Wonen en

Nadere informatie

Beeldboekje Boschkens

Beeldboekje Boschkens Beeldboekje Boschkens ontwerp 2003-2006 uitvoering 2007-2009 locatie Goirle opdrachtgever Bouwfonds Ontwikkeling in samenwerking met Concire, Crepain Binst Architecture Boschkens Wie ter hoogte van Goirle-Tilburg

Nadere informatie

Typisch gemert. Stedenbouwkundige hoofdstructuur en beeldkwaliteit geven Gemert een nieuwe impuls

Typisch gemert. Stedenbouwkundige hoofdstructuur en beeldkwaliteit geven Gemert een nieuwe impuls Typisch gemert gemert Stedenbouwkundige hoofdstructuur en beeldkwaliteit geven Gemert een nieuwe impuls RUIJSCHENBERGH DE STROOM NAZARETH RUIJSCHENBERGH NAZARETH DE STROOM Typisch Gemert Stedenbouwkundige

Nadere informatie

t bouwhuis enschede Masterplan geeft zorgterrein kwaliteiten van landgoed terug

t bouwhuis enschede Masterplan geeft zorgterrein kwaliteiten van landgoed terug t bouwhuis enschede Masterplan geeft zorgterrein kwaliteiten van landgoed terug Masterplan t Bouwhuis Masterplan geeft zorgterrein kwaliteiten van landgoed terug 1. landgoederen Zorgterrein t Bouwhuis

Nadere informatie

Dorpsplein Waspik. Een groene huiskamer als aangename ontmoetingsplek

Dorpsplein Waspik. Een groene huiskamer als aangename ontmoetingsplek Dorpsplein Waspik Een groene huiskamer als aangename ontmoetingsplek 1800: De hoek aan de haven is het centrum 1960: katholieke kerk, park, verdichting lint Dorpsplein Een groene huiskamer als aangename

Nadere informatie

meerwaarde bedrijventerreinen

meerwaarde bedrijventerreinen meerwaarde bedrijventerreinen een onderzoek naar landschappelijke inpassing van monofunctionele bedrijventerreinen in een kleinschalig landschap Auteurs: Yolanda Smulders - Miriam Stoop - Léon Weeterings

Nadere informatie

Stedenbouwkundig advies reclamemast Facilitypoint Gemeente Hardinxveld-Giessendam

Stedenbouwkundig advies reclamemast Facilitypoint Gemeente Hardinxveld-Giessendam Stedenbouwkundig advies reclamemast Facilitypoint 2 Studiegebied voor het beoogde Facilitypoint tussen de Peulenlaan en de A15 Stedenbouwkundig advies reclamemast Facilitypoint STEDENBOUWKUNDIG ADVIES

Nadere informatie

Bijlage L bij het TB Achtergronddossier Geluid; Nadere onderbouwing keuzes Nazareth

Bijlage L bij het TB Achtergronddossier Geluid; Nadere onderbouwing keuzes Nazareth Bijlage L bij het TB Achtergronddossier Geluid; Nadere onderbouwing Pagina 1 van 7 36584v4 november 2010 Pagina 2 van 7 1.0 Onderzoeksvraag Deze notitie is opgesteld als nadere onderbouwing voor de keuzes

Nadere informatie

De koersen per project

De koersen per project De koersen per project 1. Landelijk gebied (incl. Fraterwaard) Koers 1. Landschap: (excl. Fraterwaard) Multifunctioneel Multifunctionele eigentijdse invulling alleen mogelijk onder voorwaarden: Hoogwaardig

Nadere informatie

STATIONSOMGEVING NUNSPEET 19 Oktober 2017 / Concept

STATIONSOMGEVING NUNSPEET 19 Oktober 2017 / Concept STATIONSOMGEVING NUNSPEET 19 Oktober 2017 / Concept 1 Inhoud Inleiding 4 Scenario s 6 Inleiding West 8 is door het O_Team en de Gemeente Nunspeet gevraagd om mee te denken over de toekomst van het stationsgebied

Nadere informatie

De nieuwe entree van Hilversum

De nieuwe entree van Hilversum De nieuwe entree van Hilversum Het stationsgebied over vijftien jaar: een waardig visitekaartje voor de Mediastad in het groen. Door de ontwikkeling van deze belangrijke entree zet Hilversum zich weer

Nadere informatie

venlo Nieuw stedelijk gebied langs de rivier

venlo Nieuw stedelijk gebied langs de rivier s m a a s wa a r d venlo Nieuw stedelijk gebied langs de rivier Q4 Maasboulevard centrumdeel Luchtfoto oorspronkelijke situatie Maasboulevard kade en Maaspark Vleesplein Maaswaard Crescendo: groen, zorg,

Nadere informatie

L andmark. Aarschot. ontwerpvisie D OO 1514 langzaamverkeersbrug Aarschot. voor: Stad Aarschot

L andmark. Aarschot. ontwerpvisie D OO 1514 langzaamverkeersbrug Aarschot. voor: Stad Aarschot L andmark Aarschot ontwerpvisie D OO 1514 voor: Stad Aarschot 2008 inhoudsopgave & inleiding inhoudsopgave inleiding 2 a. ontwerpvisie 3 6 presentatie afbeeldingen 7 maattekeningen 12 inleiding In dit

Nadere informatie

Zwembad De Vijf Heuvels Potdijk 5 te Markelo BEELDKWALITEITPLAN

Zwembad De Vijf Heuvels Potdijk 5 te Markelo BEELDKWALITEITPLAN Zwembad De Vijf Heuvels Potdijk 5 te Markelo BEELDKWALITEITPLAN colofon SAB Arnhem bezoekadres: Frombergdwarsstraat 54 6814 DZ Arnhem correspondentieadres: postbus 479 6800 AL Arnhem T (026) 3576911 F

Nadere informatie

Izegem - Visie Ontwikkelingsvisie en ontwerp voor de stationsomgeving

Izegem - Visie Ontwikkelingsvisie en ontwerp voor de stationsomgeving Izegem - Visie 2030 Ontwikkelingsvisie en ontwerp voor de stationsomgeving Izegem - Visie 2030 Ontwikkelingsvisie en ontwerp voor de stationsomgeving. De Vlaamse stad Izegem heeft Palmbout Urban Landscapes

Nadere informatie

41 BADHOEVEDORP OBSERVATIES

41 BADHOEVEDORP OBSERVATIES 04. observaties. "De stedenbouwkundige structuur wordt gedragen door een aaneengesloten netwerk van bomenlanen, singels, plantsoenen en vijvers. Deze landschappelijke karakteristiek van het dorp is een

Nadere informatie

CONCEPT STEDENBOUWKUNDIG ONTWERP

CONCEPT STEDENBOUWKUNDIG ONTWERP CONCEPT STEDENBOUWKUNDIG ONTWERP Tijdens de vorige bewonersavond werden drie modellen gepresenteerd die de basis vormen van het concept stedenbouwkundig ontwerp. Aan de hand van verschillende onderwerpen,

Nadere informatie

RUP Zonevreemde recreatie. Toelichting Bevolking

RUP Zonevreemde recreatie. Toelichting Bevolking RUP Zonevreemde recreatie Toelichting Bevolking 11 juni 2018 RUP Is een uitvoering van het Gemeentelijke Ruimtelijke Structuurplan (GRS) Vervangt het gewestplan Bestaat uit een grafisch plan en bijhorende

Nadere informatie

gebiedsvisie beers-vianen Vernieuwd kampenlandschap waarborgt kwalitatieve transformatie van landelijk gebied

gebiedsvisie beers-vianen Vernieuwd kampenlandschap waarborgt kwalitatieve transformatie van landelijk gebied gebiedsvisie beers-vianen Vernieuwd kampenlandschap waarborgt kwalitatieve transformatie van landelijk gebied 4. beplanting 3. erven 2. ontsluiting 1. water en reliëf Gebiedsvisie Beers-Vianen Vernieuwd

Nadere informatie

Spoorbeeld altijd in ontwikkeling

Spoorbeeld altijd in ontwikkeling Spoorbeeld altijd in ontwikkeling Spreker Koen van Velsen, spoorbouwmeester 22 maart 2013 Inhoud van de presentatie Wat is Spoorbeeld? Wat is Bureau Spoorbouwmeester? Spoorbeeldbeleid Opbouw van Spoorbeeld

Nadere informatie

Visie bedrijventerrein Kranenburg. Groningen VISIE KRANENBURG GRONINGEN 1

Visie bedrijventerrein Kranenburg. Groningen VISIE KRANENBURG GRONINGEN 1 Visie bedrijventerrein Kranenburg Groningen Dracht kranenburg - 1904-2016 VISIE KRANENBURG GRONINGEN 1 COLOFON Opdrachtgever: VBGW Groningen Door: Donkergroen Ontwerp & Advies Postbus 145 8600 AC Sneek

Nadere informatie

Rieteiland oost. Het kleinste eiland van IJburg: rustig, natuurlijk en groen

Rieteiland oost. Het kleinste eiland van IJburg: rustig, natuurlijk en groen Rieteiland oost amsterdam Het kleinste eiland van IJburg: rustig, natuurlijk en groen Rieteiland Oost Het kleinste eiland van IJburg: rustig, natuurlijk en groen Rieteiland Oost is misschien wel het meest

Nadere informatie

Ruimtelijke Onderbouwing Jaarbeurs Utrecht Entree Oost

Ruimtelijke Onderbouwing Jaarbeurs Utrecht Entree Oost JaarbeursUtrecht Ruimtelijke Onderbouwing Jaarbeurs Utrecht Entree Oost datum 25 juli 2012 betreft Ruimtelijke Onderbouwing Jaarbeurs Utrecht Entree Oost (artikel 3.2 lid a en lid b van de Ministeriele

Nadere informatie

PORTFOLIO GERECHTSGEBOUW BREDA MEI 2018 HOOTSMANS ARCHITECTUUR- BUREAU

PORTFOLIO GERECHTSGEBOUW BREDA MEI 2018 HOOTSMANS ARCHITECTUUR- BUREAU PORTFOLIO GERECHTSGEBOUW BREDA MEI 2018 HOOTSMANS ARCHITECTUUR- BUREAU Programmatische lagen Uitgangspunten voor positionering gebouw De opdracht was om niet alleen deze puzzel op te lossen, maar juist

Nadere informatie

Bijlage 3 Concept regionale ontwikkelingsstrategie knooppunten

Bijlage 3 Concept regionale ontwikkelingsstrategie knooppunten Bijlage 3 Concept regionale ontwikkelingsstrategie knooppunten De regionale ontwikkelingsstrategie geeft concreet uitwerking aan het schaalniveau kiezen tussen knooppunten in de corridor en aan andere

Nadere informatie

Bijlage 1: Ambitie en kader

Bijlage 1: Ambitie en kader BIJLAGEN Bijlage 1: Ambitie en kader Provincie Fryslân In de provinciale Verordening Romte is aangegeven dat bij een ruimtelijk plan voor het landelijk gebied rekening moet worden gehouden met de herkenbaarheid

Nadere informatie

Citadel, Nijmegen Nieuw centrum voor de Waalsprong

Citadel, Nijmegen Nieuw centrum voor de Waalsprong Nieuw centrum voor de Waalsprong In opdracht van GEM Waalsprong, AM, Multi V astgoed, Heijmans, Portaal en Rabobouwfonds Nieuwe woongebieden - - Woonmilieus Invullingen van het bouwblok met verschillende

Nadere informatie

Lopen op / naar / van / over Prettige Plekken. Bureau KM Kyra Kuitert

Lopen op / naar / van / over Prettige Plekken. Bureau KM Kyra Kuitert 04-07 - 2017 Lopen op / naar / van / over Prettige Plekken Bureau KM Kyra Kuitert Programma Kennismaken Hoe en waarom van Prettige Plekken Visie: de vier V s Voorbeelden van richtlijnen in relatie tot

Nadere informatie

CELSIUS. Vlinder- en bijlokkende beplanting geeft kleur aan volksbuurt

CELSIUS. Vlinder- en bijlokkende beplanting geeft kleur aan volksbuurt CELSIUS woensel-west, EINDHOVEN Vlinder- en bijlokkende beplanting geeft kleur aan volksbuurt Celsius Woensel-West Fase 01 Kwartieren Buurten Wijk Edisonstraat Celsiusplein zijstraten Edisonstraat parkeerhoven

Nadere informatie

Slim. Zakelijk. Dynamisch. Maasterras Drechtsteden. Kansen voor Duurzaamheid

Slim. Zakelijk. Dynamisch. Maasterras Drechtsteden. Kansen voor Duurzaamheid Slim Maasterras Drechtsteden Zakelijk Kansen voor Duurzaamheid Dynamisch Voorbeeld van hoogwaardig functioneel groen in stedelijke context Boston Children s Museum Plaza, Boston Michael van Valkenburg

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

expeditie Haarlemmermeer beeldverslag mesoniveau september 2017

expeditie Haarlemmermeer beeldverslag mesoniveau september 2017 expeditie Haarlemmermeer mesoniveau beeldverslag september 2017 Expeditie Mooi Noord-Holland TIJDENS EEN EXPEDITIE MOOI NOORD-HOLLAND WORDEN CONCRETE RUIMTELIJKE OPGAVE DIE IN DE PROVINCIE ACTUEEL ZIJN,

Nadere informatie

gebiedsontsluiting yerseke en kruiningen

gebiedsontsluiting yerseke en kruiningen gebiedsontsluiting yerseke en kruiningen STEDENBOUWKUNDIGE ONDERBOUWING 6 november 2017 SPACEVALUE ADVIES EN ONTWERP IN GEBIEDSONTWIKKELING 2 GEBIEDSONTSLUITING YERSEKE EN KRUININGEN stedenbouwkundige

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

DE RIETVELDEN - DE VUTTER S-HERTOGENBOSCH

DE RIETVELDEN - DE VUTTER S-HERTOGENBOSCH DE RIETVELDEN - DE VUTTER S-HERTOGENBOSCH De Rietvelden - De Vutter Huidige situatie Rietveldenweg De Rietvelden-De Vutter is het grootste bedrijventerrein van s-hertogenbosch zowel in oppervlakte als

Nadere informatie

Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein

Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein Natuurzones T58-Boschkens Goirle-Tilburg Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein Natuurzones T58-Boschkens Natuurwaarden versterkt rond surfplas, woonwijk en bedrijventerrein

Nadere informatie

Klik om de opmaak van de overzichtstekst te bewerken Tweede overzichtsniveau Derde overzichtsniveau Vierde overzichtsnivea u Vijfde overzichtsn iveau

Klik om de opmaak van de overzichtstekst te bewerken Tweede overzichtsniveau Derde overzichtsniveau Vierde overzichtsnivea u Vijfde overzichtsn iveau Klik om de opmaak van de overzichtstekst te bewerken Tweede Derde Vierde ivea u Vijfde Zesde Zevende Achtste Klik om de opmaak van de overzichtstekst te bewerken MOGELIJKE ANTWOORDEN OP DE Tweede PROBLEMATIEK

Nadere informatie

De Rietvelden - de vutter s-hertogenbosch. Groenvisie verbetert imago en ruimtelijke kwaliteit van bedrijventerrein

De Rietvelden - de vutter s-hertogenbosch. Groenvisie verbetert imago en ruimtelijke kwaliteit van bedrijventerrein De Rietvelden - de vutter s-hertogenbosch Groenvisie verbetert imago en ruimtelijke kwaliteit van bedrijventerrein Huidige situatie Rietveldenweg Impressie Rietveldenweg met wilgen en vlinderlokkende beplanting

Nadere informatie

Roosendaal - Spoorhaven

Roosendaal - Spoorhaven Roosendaal - Spoorhaven Stedenbouwkundig masterplan voor de herontwikkeling van spooremplacement en bedrijventerrein nabij het centrum van Roosendaal. Roosendaal - Spoorhaven Stedenbouwkundig masterplan

Nadere informatie

Provincie Vlaams Brabant

Provincie Vlaams Brabant 156 Provincie Vlaams Brabant OPEN RUIMTE Open ruimte is de zuurstof van onze ruimte. Het is dus een kostbaar goed, dat we moeten beschermen. Voor de Visienota Ruimte betekent dit dat we de verdere inname

Nadere informatie

(zicht)wallen i.c.m. halfverdiepte ligging tussen Duiven - Zevenaar

(zicht)wallen i.c.m. halfverdiepte ligging tussen Duiven - Zevenaar V I A 1 5 geluidsscherm in groen bij Helhoek: 2m. (zicht)wallen i.c.m. halfverdiepte ligging tussen Duiven - Zevenaar geluidsscherm in haag bij Griethse Poort: 1m. geluidsscherm bij Helhoek (in haag):

Nadere informatie

Duurzaam groeien. Agro, fresh, food en logistics

Duurzaam groeien. Agro, fresh, food en logistics Nota Ruimte budget Klavertje 25,9 miljoen euro (waarvan 3 miljoen euro voor glastuinbouwgebied Deurne) Planoppervlak 908 hectare (waarvan 150 hectare voor glastuinbouwgebied Deurne) (Greenport Trekker

Nadere informatie

Cuijk - De Valuwe. Openbare ruimte De Valuwe

Cuijk - De Valuwe. Openbare ruimte De Valuwe Openbare ruimte De Valuwe Openbare ruimte De Valuwe is de eerste naoorlogse uitbreidingswijk van Cuijk, een dorp aan de Maas. De wijk vormt de noordoostzijde van het huidige dorp, op de grens met het buitengebied.

Nadere informatie

Groede Podium Groede. Een interactieve kustcorridor voor jong en oud

Groede Podium Groede. Een interactieve kustcorridor voor jong en oud Groede Podium Groede Een interactieve kustcorridor voor jong en oud Bunkers Binnenplaats Paden Plankaart Groede Podium Een interactieve kustcorridor voor jong en oud Tussen Groede-dorp en Groede-bad is

Nadere informatie

Kazerne Thomas a Kempislaan te Arnhem. terreinindeling voormalige marechaussee kazerne aan de Thomas a kempislaan 102 te Arnhem

Kazerne Thomas a Kempislaan te Arnhem. terreinindeling voormalige marechaussee kazerne aan de Thomas a kempislaan 102 te Arnhem Kazerne Thomas a Kempislaan te Arnhem Dit document verbindt de terreinindeling van de voormalige Marechaussee Kazerne aan de Thomas a Kempislaan met gemeentelijke kaders die er zijn voor deze Kazerne.

Nadere informatie

Stadskantoor Rotterdam

Stadskantoor Rotterdam h e r o n t w i k k el i n g Stadskantoor Rotterdam a m b i t i ed o cu m en t Ambitiedocument Stadskantoor Rotterdam Stedenbouwkundige en architectonische randvoorwaarden 1. Inleiding In het centrum van

Nadere informatie

Hengelo, Hart van Zuid

Hengelo, Hart van Zuid Hengelo, Hart van Zuid Nota Ruimte budget 14,5 miljoen euro Planoppervlak 50 hectare Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ROC van Twente Internationale potentie

Nadere informatie

A13/A16 ROTTERDAM. Toelichting Deelgebied Terbregseveld. Februari 2015

A13/A16 ROTTERDAM. Toelichting Deelgebied Terbregseveld. Februari 2015 A13/A16 ROTTERDAM Toelichting Deelgebied Terbregseveld Februari 2015 TOELICHTING DEELGEBIED TERBREGSEVELD Het gebied Het Terbregseveld ligt binnen de gemeente Rotterdam en is globaal begrensd door de Rotte

Nadere informatie

Landschap in de Omgevingsvisie Gelderland (dec 2015)

Landschap in de Omgevingsvisie Gelderland (dec 2015) Landschap in de Omgevingsvisie Gelderland (dec 2015) 4.2 Natuur en landschap in Gelderland De provincie en haar partners streven samen naar een compact en hoogwaardig stelsel van onderling verbonden natuurgebieden

Nadere informatie

Deelnotitie 4.6 Landschappelijke inpassing en voorlopige grenzen zoekgebied

Deelnotitie 4.6 Landschappelijke inpassing en voorlopige grenzen zoekgebied Deelnotitie 4.6 Landschappelijke inpassing en voorlopige grenzen zoekgebied 1 inleiding Windturbines dragen bij aan een schoner milieu en hebben een moderne, hightech uitstraling. Windturbines hebben grote

Nadere informatie

gevangenismuseum veenhuizen Binnentuin met strenge structuur en vrolijke krokussen

gevangenismuseum veenhuizen Binnentuin met strenge structuur en vrolijke krokussen gevangenismuseum veenhuizen Binnentuin met strenge structuur en vrolijke krokussen Gevangenismuseum Binnentuin met strenge structuur en vrolijke krokussen In het voormalige Drentse detentiedorp Veenhuizen

Nadere informatie

Stadsentree Heerhugowaard-Zuid >>>

Stadsentree Heerhugowaard-Zuid >>> Stadsentree Heerhugowaard-Zuid >>> Stadsentree Heerhugowaard-Zuid project Ruimtelijke visie Stadsentree Heerhugowaard-Zuid locatie Heerhugowaard-Zuid ontwerpers Sander Bokkinga Berrie van Elderen Hilke

Nadere informatie

Stationsgebied Hilversum. Hilversum. De groene loper naar de mediastad Stationsgebied

Stationsgebied Hilversum. Hilversum. De groene loper naar de mediastad Stationsgebied Stationsgebied Hilversum Hilversum De groene loper naar de mediastad 28.02.2019 Stationsgebied 02.10.2018 De pijlers voor een nieuw stationsgebied Warm thuiskomen in een levendig centrum Het kloppende

Nadere informatie

Westelijke Ontsluiting. Frank Talsma 4 juni 2012

Westelijke Ontsluiting. Frank Talsma 4 juni 2012 Westelijke Ontsluiting Amersfoort H N S Frank Talsma 4 juni 2012 13e participatiebijeenkomst 1) korte terugblik vorige presentatie 2) ontwerpprincipes voor vormgeving en inpassing 3) streefbeeld basisprofiel

Nadere informatie

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie T P E C N O C Hollands Spoor en omgeving mei 2008 2 Inleiding 1 Straatnamenkaart 1 Inleiding Voorwoord Voor u ligt de Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving.

Nadere informatie

Ontmoetingsplein kapellen. Keuvelen en kuieren in Kapellen

Ontmoetingsplein kapellen. Keuvelen en kuieren in Kapellen Ontmoetingsplein kapellen Keuvelen en kuieren in Kapellen Ontmoetingsplein Keuvelen en kuieren in Kapellen groen keermuur Een nieuw dorpshart bouwen, leven in de brouwerij brengen, dat was de opgave waar

Nadere informatie

Gouden Tips Beleving Openbaar Vervoer. 18 november 2015

Gouden Tips Beleving Openbaar Vervoer. 18 november 2015 Gouden Tips Beleving Openbaar Vervoer 18 november 2015 1 Schone omgeving Kracht van de schone omgeving Zichtbaar schoonhouden van de totale omgeving Gescheiden afvalinzameling draagt bij aan duurzaamheidsgevoel

Nadere informatie

D E G R A A N S I L O

D E G R A A N S I L O D E G R A A N S I L O t r a n s f o r m a t i e d o o r d i a l o o g Door K.K.J.E. van de Braak Technische Universiteit Eindhoven Faculteit Bouwkunde Bouwtechniek Design and Lifespan s a m e n v a t t

Nadere informatie

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue)

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Nota Ruimte budget 75 miljoen euro voor Brainport Eindhoven en 6,8 miljoen voor ontwikkeling A2-zone Planoppervlak 3250 hectare (Brainport Eindhoven) Trekker

Nadere informatie

Park Triangel waddinxveen. Natuurlijk, waterrijk en belevenisvol park is verbindt mensen en woonbuurten

Park Triangel waddinxveen. Natuurlijk, waterrijk en belevenisvol park is verbindt mensen en woonbuurten Park Triangel waddinxveen Natuurlijk, waterrijk en belevenisvol park is verbindt mensen en woonbuurten Park Triangel relatie Vredenburghzone Park Triangel Natuurlijk, waterrijk en belevenisvol park is

Nadere informatie

Aandachtspunten de Griend e.o.

Aandachtspunten de Griend e.o. Aandachtspunten de Griend e.o. Deelgebied 1: Deelgebied 2: Deelgebied 3: ARCH 1 Deelgebied 1: De kop van de Griend Om de Griend te laten functioneren als recreatieve ontmoetingsplek is het belangrijk om

Nadere informatie

European Air transport command. Terreinontwerp voor een commandocentrum voor militair luchtvervoer

European Air transport command. Terreinontwerp voor een commandocentrum voor militair luchtvervoer European Air transport command eindhoven Terreinontwerp voor een commandocentrum voor militair luchtvervoer PARKEREN ZITTEN IN HEIDELANDSCHAP ZITTEN OP TRAP VIP S PARKEREN PLEIN ENTREE TRIBUNE FIETSENSTALLING

Nadere informatie

Cultureel opdrachtgeverschap

Cultureel opdrachtgeverschap Cultureel opdrachtgeverschap De uitdaging aan de corporaties van Futura Tilburg 1 oktober 2009 1 Meerdere kanten van de tafel Architect HJ Snijder De Nijl Bewoner Met verbouwervaring Consultant BVR Overheid

Nadere informatie

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl)

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Etten-Leur (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Introductie Etten-Leur is een middelgrote gemeente in Brabant, gelegen ten westen van Breda. De gemeente bestaat uit één kern van ruim 40.000 inwoners. Door

Nadere informatie

NS Poort en u. Stationsgebieden komen tot leven

NS Poort en u. Stationsgebieden komen tot leven NS Poort en u Stationsgebieden komen tot leven Welkom bij NS Poort NS Poort. Misschien is de naam voor u nieuw. Wij richten ons op de poort naar vele vormen van vervoer, de poort naar het stadscentrum,

Nadere informatie

KANAALZONE. ALKMAAR Ontwikkelbeeld RWZI DE ONTWERPOPGAVEN VOOR DEELGEBIED RWZI

KANAALZONE. ALKMAAR Ontwikkelbeeld RWZI DE ONTWERPOPGAVEN VOOR DEELGEBIED RWZI KANAALZONE ALKMAAR Ontwikkelbeeld RWZI DE ONTWERPOPGAVEN VOOR DEELGEBIED RWZI 1 2 INHOUD Introductie 1. Zachte stad, de nieuwe gebiedsidentiteit van RWZI 2. rwzi aan het kanaal in 2019 3. De ontwerpopgaven

Nadere informatie

KANAALZONE. ALKMAAR Ontwikkelbeeld RWZI DE ONTWERPOPGAVEN VOOR DEELGEBIED RWZI

KANAALZONE. ALKMAAR Ontwikkelbeeld RWZI DE ONTWERPOPGAVEN VOOR DEELGEBIED RWZI KANAALZONE ALKMAAR Ontwikkelbeeld RWZI DE ONTWERPOPGAVEN VOOR DEELGEBIED RWZI 1 INHOUD Introductie 1. Zachte stad, de nieuwe gebiedsidentiteit van RWZI 2. rwzi aan het kanaal in 2019 3. De ontwerpopgaven

Nadere informatie

Tynaarlo. Bron:

Tynaarlo. Bron: Tynaarlo Bron: www.tynaarlobouwt.nl Introductie Tynaarlo is een klein dorp in de gelijknamige Drentse gemeente waarvan o.a. ook Eelde en Zuidlaren deel uitmaken. Er wonen ongeveer 1800 inwoners. In deze

Nadere informatie

Topografie Merwedezone (bron: Ontwerp Transformatievisie Merwedezone, 2007)

Topografie Merwedezone (bron: Ontwerp Transformatievisie Merwedezone, 2007) Sliedrecht Sliedrecht Sliedrecht is een zelfstandige gemeente in de provincie Zuid-Holland. Het dorp telt 24.000 inwoners en vormt met de plaatsen Alblasserdam, Papendrecht, Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem

Nadere informatie

CHECKLIST ONDERGRONDKANSEN: AANTREKKELIJK WONEN EN WERKEN IN APELDOORN

CHECKLIST ONDERGRONDKANSEN: AANTREKKELIJK WONEN EN WERKEN IN APELDOORN CHECKLIST : AANTREKKELIJK WONEN EN WERKEN IN APELDOORN Versterk de identiteit van de Buitenstad door landschappelijke, aardkundige en archeologische waarden zichtbaar op te nemen in de ruimtelijke inrichting

Nadere informatie

STEDENBAAN Station Dordrecht e.o.

STEDENBAAN Station Dordrecht e.o. STEDENBAAN Station Dordrecht e.o. Dauvellier Planadvies in opdracht van de Zuid-Hollandse Milieufederatie. Den Haag / februari 2006 Dordrecht west Op de kaart van ca 1850 zijn nog de resten van slenken

Nadere informatie