HBO-raad project EMMA HKU

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HBO-raad project EMMA MMS @ HKU"

Transcriptie

1 HBO-raad project EMMA HKU [ Research-rapport ] Client: HBO-raad Courseleader: Rene Lansink MMS Project-team: Simon van Lammeren Hanneke Noordam Guido Nuijten Hubertien Schutter Rienk Vlieger

2 INLEIDING: In opdracht van de HBO-raad zal een website gecreëerd worden op het domein Deze website is een onderdeel van het plan de Innovatiebron dat de HBO-raad heeft geïnitieerd. Het gewenste projectresultaat (zie ook [plan van aanpak]) is het volgende: Een gebruiksvriendelijke website, waarin het hoofddoel, uitwisselen van kennis, bereikt wordt door de implementatie van drie beoogde fuctionaliteiten. Deze drie beoogde functionaliteiten zijn: leveren van informatie, uitwisseling van ervaringen en mogelijkheid tot het indienen van een projectvoorstel. Het doel is dat gegevens en ervaringen m.b.t. verloop van projecten door gebruikers via de website ingevoerd en opgehaald moeten kunnen worden. Op deze manier wordt er dus van anderen geleerd en kunnen tegelijkertijd ideeën opgedaan worden. Voor het bereiken van dit gewenste projectresultaat is de research in de pre-productiefase opgedeeld in drie verschillende delen: Doelgroeponderzoek Onderzoek naar techniek Onderzoek naar vormgeving Methodes die gehanteerd zijn bij deze research worden verder in dit rapport duidelijker beschreven, maar in grote lijnen is er gebruik gemaakt van de volgende methodes: Literatuur-onderzoek Webresearch Vragenlijsten Expert-interviews Informatie-inwinning: - P. Cramers van de HBO-raad (niet de opdrachtgever) - Emile Bijk van de HKU - W.J. Rengers van de HKU - J. van Steenhoven, de medebedenker van de Innovatiebron Een bezoek aan het SURF-educatie<F> congres Voor de duidelijkheid wordt eerst de research per apert onderdeel behandeld, waarna een conclusie getrokken zal worden. De resultaten en conclusies van de research zullen de basis vormen voor het concept van het te maken product.

3 Doelgroeponderzoek A. Onderzoeksopzet: Gegeven informatie: de drie doelgroepen. Onze doelgroepen zijn reeds door de opdrachtgever gedefinieerd, we gaan geen verder onderzoek uitvoeren naar de correctheid van deze groepen. De doelgroepen zijn als volgt: 1. Instellingen van hoger onderwijs die zich op bepaalde manier bezighouden met vernieuwingsprojecten (management/ docenten/ studenten). 2. Commissies van Vernieuwingsfonds en Fonds Kwaliteit en Studeerbaarheid die projectaanvragen van instellingen beoordelen. 3. Andere belanghebbende instanties: ministerie van OCW, HBO-raad, VSNU, LVSb. Doelstelling onderzoek: Het achterhalen van de gewenste inhoud een opzet van de te creëren website, vanuit het oogpunt van de drie gegeven doelgroepen. Probleemstelling: Wat zijn de voorwaarden waaraan de website volgens de drie reeds gegeven doelgroepen moet voldoen. Subprobleemstellingen: Per doelgroep bepalen aan welke van de volgende randvoorwaarden de website moet voldoen: Technische randvoorwaarden Technische kennis doelgroep Gebruikerscondities Inhoudelijke voorwaarden Ad.1: wat is de hard- en software standaard van de gebruikersgroep: aan welke technische voorwaarden moet de site voldoen zodat deze voor een zo groot mogelijk deel van de doelgroep bereikbaar en bruikbaar is. Voorbeelden items uit enquete: Soort computer Soort aansluiting internetgebruik Ad.2: wat is de technische kennis van de gebruikersgroep, voorbeeld item uit enquete: geschatte computervaardigheid ervaring met zoekmachines Ad.3: wensen doelgroep met betrekking tot gebruik van de site, voorbeeld item uit enquete: indeling/structuur van de website gewenste zoekmachines welke communicatie/ interactiemogelijkheden: mailinglist, discussieforum, whiteboard, etc. op welke manier aanvraagformulier structureren en vormgeven Ad.4: wat zijn de inhoudelijke eisen van de gebruiker, voorbeeld enquete items: Wat is de informatiebehoefte van de gebruikers. wat is de communicatiebehoefte van de gebruiker, willen ze ervaringen delen en in welke mate wat is de aanvraagbehoefte van de gebruiker: vinden ze het praktisch om het aanvraagformulier via de website in te dienen.

4 Grondvorm van onderzoek: Survey-onderzoek, enquete. Populatie: Alle mensen die betrokken zijn bij vernieuwingsprojecten. Deze populatie is reeds door de opdrachtgever onderverdeeld in drie doelgroepen die wij eerder ook al genoemd hebben. Wij trekken deze onderverdeling niet in twijfel. Even een herhaling van de gevormde drie doelgroepen: 1. Instellingen van hoger onderwijs die zich op bepaalde manier bezighouden met vernieuwingsprojecten (management/ docenten/ studenten). 2. Commissies van Vernieuwingsfonds en Fonds Kwaliteit en Studeerbaarheid die projectaanvragen van instellingen beoordelen. 3. Andere belanghebbende instanties: ministerie van OCW, HBO-raad, VSNU, LVSb. Selectie van onderzoekseenheden en steekproefomvang Doelgroep 1; Er zal gebruik gemaakt worden van een bestaand administratief kader, de database met deelnemende instellingen aan het Vernieuwingsfonds. Dit zijn 74 instellingen. Hier gaan we een systematische steekproef van 10 scholen (contactpersonen) trekken, elk 7e school zal geselecteerd worden voor telefonische enquête. Via sneeuwbalmethode willen we via de contactpersoon in contact komen met andere betrokken medewerkers van de instelling bij de uitvoer van het project, zoals docenten en studenten. In totaal komt dit voor de telefonische enquête op een steekproefomvang van 30 respondenten. Doelgroep 2: Deze gebruikersgroep bestaat uit 2 fondsen, van elk fonds willen contact zoeken met een expert voor een diepte-interview. In totaal komt dit neer op 2 expert-interviews. Doelgroep 3: Benadering van expert uit het ministerie van OCW, aangezien zij als financier van deze fondsen veel belang hebben bij dit project. Verder zijn we reeds bekend met de mening van de HBO-raad (tevens belanghebbende) aangezien zij onze opdrachtgever zijn.. De andere twee belanghebbenden bij dit project zullen we niet benaderen wegens tijdgebrek. Dataverzamelingsmethode: Doelgroep 1 Interview: Voor doelgroep 1 in de vorm van een telefonische enquête. De opzet van de enquête zal gestructureerd en grotendeels direct zijn. Doelgroep 2 en 3: Expert-interview. De topiclist van het expert-interview zal op basis van de vragenlijst van doelgroep 1 worden opgesteld. De structuur van het interview zal een mengeling zijn van voornamlijk open, en enkele gesloten vragen. Motivatie gekozen data-verzamelingsmethode: 1. telefonische enquête: Hoge respons binnen korte tijd, aangezien er slechts beperkte tijd is voor uitvoering van de research. Verder kan een interview zo goed gestuurd worden en kan de respondent makkelijk van uitleg voorzien worden als dit nodig is.

5 2. expert-interview: Binnen enkele diepte-interviews kan er zeer veel betrouwbare informatie over een onderwerp opgedaan worden. Periode van dataverzameling: De gegevens zullen tot week 42 verzameld kunnen worden, de deadline voor presentatie van researchresultaten staat op vrijdag 22 oktober. Dataverwerking- en analyse: Telefonische enquête: voor zover mogelijk kwantitatief via verwerking in bijv. Microsoft Excel, op basis van de categorieën van de vragenlijst. De gegevens kunnen dan geanalyseerd worden middels simpele statistische berekeningen vervolgens kunnen de verwerkte data verduidelijkt worden door middel van grafieken en tabellen. De enkele open vragen zullen kwalitatief verwerkt worden. Expert-interview: kwalitatieve verwerking van voornamelijk open vragen. De gegevens zullen in Excel verwerkt worden, voor gesloten vragen invullen van 0 en 1. Voor open vragen categorisering. Vervolgens kunnen ze verduidelijkt worden in schema s en of tabellen.

6 B. Uitvoering van de research: A. Onderzoek naar doelgroep 1: (instellingen hoger onderwijs): Opstellen van vragenlijst: We hebben een vragenlijst opgesteld voor de eerste doelgroep, op basis van de elementen geformuleerd in kopje sub-probleemstelling (voorbeeld-enquête, of enkele vragen). De enquête hebben we meerdere malen aangepast en na het afnemen van enkele proefpersonen weer aangepast. Ook hebben we onze opdrachtgever naar de enquête laten kijken en van hen hebben we ook enkele nuttige tips gekregen. Opstellen van een vragenlijst is eigenlijk een soort project op zich, waar de verschillende produktiefasen allemaal moeten worden doorlopen. De uiteindelijke vragenlijst is nu te zien en in te vullen op de volgende URL ( Steekproefprocedure: Aangezien we een zo breed mogelijk beeld willen krijgen van de wensen van de potentiële gebruikers van de website, hebben we de selectievorm uit de onderzoeksopzet besloten aan te passen: We hebben geen systematische steekproef getrokken, maar de database onderverdeeld naar de verschillende soorten faculteiten en hieruit weer een evenredig respondenten geselecteerd. Op deze manier zouden we alle soorten onderwijs in de steekproef betrekken. Verder hebben we ook zoveel mogelijk geprobeerd te letten op een zo gespreid mogelijke verdeling van de te benaderen instellingen binnen Nederland. We kwamen zo uit op een steekproef van 10 contactpersonen. Aangezien enkel de namen van de contactpersonen in de database stonden hebben we de telefoonnummers van de hogescholen waar ze werkzaam zijn opgezocht in de cd-foongids. Feitelijke afname enquête: Faciliteiten: We hebben voor het telefonisch benaderen van de 10 geselecteerde contactpersonen gebruik gemaakt van het projectbureau op de HKU. Dataverzamelingsmethode A: telefonisch Benaderen respondenten: Vier middagen hebben we respondenten die we hadden geselecteerd uit de database proberen te bereiken. Tevens hadden we nieuwe respondenten uit de database geselecteerd in het geval van non-respons. Ondervonden problemen: Waar we al enigszins voor vreesden bleek waar te zijn: de contactpersonen waren praktisch onbereikbaar: Ten eerste duurt het lang voordat je doorverbonden wordt met de juiste persoon en ten tweede was de te bereiken persoon vervolgens 9 van de 10 keer niet aanwezig. Als gevolg hiervan konden we dus ook niet in contact komen met andere bij het Vernieuwingsproject betrokken medewerkers van de instelling aan het Vernieuwingsproject en zouden we zo te veel respondenten mislopen. Kortom de respons was te laag in verhouding tot de energie die we erin staken en daarom waren we in verband met tijdgebrek genoodzaakt de onderzoeksmethode te evalueren en eventueel te hierzien..

7 Tussentijdse evaluatie onderzoeksmethode We zijn tot de conclusie gekomen om de afname van de enquete volledig via internet te laten plaatsvinden. Dit aangezien de contactpersonen van wie we het mailadres hadden kunnen achterhalen de enquete snel hadden ingevuld en terugg d. De reden waarom we in eerste instantie niet voor elektronische afname hadden gekozen was dat we bang waren voor een hoge non-respons. Dit bleek toch een minder groot struikelblok te zijn dan de onbereikbaarheid per telefoon van de contactpersonen. We hebben vervolgens de enquête op onze website gezet en de URL in het mailtje geplaatst dat we naar de contactpersoon stuurden. Dataverzamlingsmethode B: elektronisch Strategie benadering respondenten: We hebben onze opdrachtgever op de hoogte gebracht van de problemen met de telefonische afname van de enquete. De vraag van ons aan hem was of hij in het bezit was van de adressen van de contactpersonen in de database, of andere mailinglisten waarbij personen uit de doelgroep aangesloten zijn. (bijv. Mailinglist van ICT-Surfcongres). Via mailinglisten zouden we veel meer personen kunnen bereiken en hoopten we ook een op een hogere respons dan via de telefonische enquête of het mailen van wat losse enquetes. Uitvoering afname enquete: Enkele dagen na onze clientmeeting kregen we van onze opdrachtgever de COMITmailinglist (contactpersonen van hogescholen voor ICT-processen) en de SURFdiscussie- en mailinglist ( nieuws- en discussielijst voor instellingscontactpersonen Surfeducatie forum ). Deze personen hebben veel te maken met de vernieuwing en de verbetering van de kwaliteit van het hoger onderwijs. De kans zou daarom groot zijn dat velen ook ervaring hadden met Vernieuwingsproject en onze vragenlijst in zouden kunnen vullen. Begin deze week hebben we de enquête naar de twee mailingslisten gestuurd. Respons: Aantal respondenten: in totaal 26, waaronder 19 via , 3 via telefoon en 4 schriftelijk De respons verloopt tot nu toe volgens planning, de resultaten komen nog steeds binnen Aangezien de reacties nog steeds binnen komen, zullen we de researchfase nu nog niet meteen afsluiten. Verdere resultaten willen we ook nog proberen mee te nemen in onze productie en zullen in elk geval doorgesluisd worden naar onze opdrachtgever. Tenslotte krijgen we waarschijnlijk ook nog de bezoekersmailinglist van het SURFcongres van donderdag 14 okt. jl. waar een groot gedeelte van de drie doelgroepen aanwezig zou zijn. Via deze mailinglist zouden we nog veel resultaten kunnen verzamelen. Periode van dataverzameling: Deze periode liep in week 40 en week 41. Aangezien de deadline voor het researchrapport in week 41 lag, hebben we de researchperiode dus verlengd. De reden hiervoor was dat we voor het bereik van onze respondenten afhankelijk waren van mailinglisten waar ze op aan gesloten waren. Hier hebben we pas in week 41, de week van de deadline, de beschikking over gekregen. Verwerking en analyse enqueteresultaten: Zoals in de onderzoeksopzet is aangegeven zijn de resultaten van de enquete deels kwantitatief (procentueel) en kwalitatief (woordelijk) verwerkt in Microsoft-Excel. Er is hierbij gebruik gemaakt van dezelfde categorie-indeling als waarop de enquete is gebaseerd.

8 Voor de volledige analyse van de enquete verwijzen we naar bijlage 2. Conclusie doelgroeponderzoek: Het product wat er moet komen volgens de resultaten van de enquête onder de doelgroep is het volgende: 1. Technische randvoorwaarden: Een website gelinked aan een database, gebouwd voor Windows PC (versie 95 en hoger) en Mac, toegankelijk voor browsers versie 4.x en hoger, met op deze website een downloadmogelijkheid voor Adobe acrobat reader. 2. Technische kennis: Het medium Internet en het bezoeken van WWW is voor de doelgroep geen probleem. 3. Gebruikerscondities: De webite moet een heldere structuur hebben, navigatiemogelijkheden moeten duidelijk zijn, de vormgeving op deze website moet in dienst staan van het functionele, de site moet makkelijk toegankelijk en overzichtelijk zijn, de bestanden moeten dus zo klein mogelijk gehouden worden. De site moet aansluiten bij de andere favoriete informatieve sites van de doelgroep, de site moet dus actueel gehouden worden (goed onderhouden worden), er moeten ook links komen van en naar de andere favoriete sites van de doelgroep. De zoekmachine die toegang geeft tot de database werkt met een trefwoordensysteem, waarbij de resultaten te reduceren zijn tot een of enkele rubriek(en). De communicatieplatformen moeten de vorm van een mailinglist en een newsgroup hebben, waarbij bij de newsgroup gedacht kan worden aan een soort online-forum, het plaatsen van een openbaar tje in een virtuele ruimte, hiernaast wordt als communicatievorm naar contactpersonen van projecten ook als communicatievorm opgenomen. Tussentijdse rapportage zal als fake button in de pilot opgenomen worden, in de vorm van een interactief formulier (digitale rapportage per ), het is aan de HBO-raad om dit te laten lopen door de digitale tussentijdse rapportage af te stemmen met de huidige rapportage en deze ook bv. verplicht te stellen. 4. Inhoudelijke voorwaarden: De functionaliteiten van de website staan in verband met de gewenste triggers van en informatie op de site, het volgende moet dus duidelijk op de site aanwezig zijn: Functionaliteiten: Triggers: Informatie: - informatie - lopende projecten - resultaten - ideeën/ervaringen - fondsen - projectbeschrijving (communicatie) - aanvraag - ervaring - contactpersonen - samenwerking

9 Er is dus een grote overeenkomst tussen het product wat we gevraagd waren te maken en de uitkomst van de enquête, behalve het digitale aanvraag aspect. Het aanbod (het plan de Innovatiebron) komt dus in hoge mate overeen met de vraag van de doelgroep. B. Uitvoering onderzoek naar doelgroep 2 en 3 (fondsen en andere belanghebbenden): Aandachtsverbreding in concept: De uitvoering van de research naar deze twee doelgroepen zal samenvallen met de produktiefase. De reden hiervoor is dat na de presentatie van ons bronnenonderzoek enkele veranderingen in ons concept zijn opgetreden. Zoals in de onderzoeksopzet stond aangegeven wilde we voor elke doelgroep nagaan welke wensen ze hebben ten aanzien van de toekomstige website van de Innovatiebron. We hebben nu echter besloten om een extra aandachtspunt in de produktie op te nemen en dat is de promotie van de pilot. De mensen achter de Innovatiebron zullen straks met onze pilot op zoek gaan naar potentiele samenwerkingspartners. Door middel van een goede ondersteunende promotie bij de pilot, moeten ze overtuigd worden van het nut van de Innovatiebron. Om dit te effect te bereiken hebben we andere informatie nodig van de experts van doelgroep 2 en 3 dan we in de onderzoeksopzet voor ogen hadden. De opzet en de uitvoering van de research voor deze doelgroepen is nu als volgt gepland. Wat is na deze aandachtsverbreding het onderzoeksdoel voor doelgroep 2 en 3: Wie ziet de HBO-raad als potentiele samenwerkingspartners Hoe voorzien we de pilot van de nodige instrumenten om deze potentiele partners te overtuigen van het nut van de Innovatiebron. Uitwerking bovenstaand doel: Welke precieze informatie hebben we nodig van de experts: wat vinden zij vanuit hun expertise interessant aan het concept de Innovatiebron : wat vinden ze van de drie functionaliteiten (voor ons de sellingpoints) wat zien zijn als de meerwaarde in het concept - waarom zien ze dit zo - hoe zouden we deze meerwaarde nog beter uit kunnen bouwen wat zien zij als de zwakke punten: hoe kunnen we deze verbeteren De experts moeten van te voren natuurlijk al wel goed op de hoogte zijn (anders worden gebracht) van de doelen en de achtergronden van de Innovatiebron. Anders heeft het interview weinig zin en effect. Selectie respondenten; benadering van experts: Via Felipe horen we wie de Innovatiebron als potentiele partners voor ogen hebben. Via de HKU kunnen we experts over de aanvraag en uitvoering vernieuwingsproject benaderen Welke personen willen voor expertinterview gaan benaderen: Van de HKU: Emile Bijk en Ad Wisman, beide betrokken bij indiening en uitvoering Vernieuwingsproject Via Felipe: - Dhr. Fransen (voorzitter Vernieuwingsfonds) - Simone Terwindt (projectleidster van Innovatiebronpresentatie op Surfcongres) - Ton Dausma (Programma Manager), voorbereiding congres - Dhr. H. de Wolf (gezeten in Wetenschappelijke Technische Raad van Surf) - Prof.dr. W. Wijnen (voorzitter van de Commissie Wijnen ) - Prof.dr. F.Leijnse (voorzitter HBO-Raad)

10 Methode van dataverzameling: Expertinterview. De interviews willen we opnemen op video. Verwerking en analyse resultaten: De voor ons produkt relevante gedeelten uit de interviews worden geselecteerd. Deze worden vervolgens als begeleidend promotiemateriaal ingezet voor de pilot. Surfcongres Onderwijsvernieuwing met ICT? Verder hebben twee van onze groepsleden in het kader van expertonderzoek donderdag 14 oktober het Surf-congres Onderwijsvernieuwing met ICT? bezocht. Het plan de Innovatiebron is daar ook gepresenteerd door Patrick Cramers van de HBO-raad. Bij deze presentatie werd ook hun samenwerking met de HKU aangehaald en werd ons project kort uitgelegd. Voor een uitgebreid verslag van de voor ons belangrijke uitkomsten van het congres zie bijlage Bijlagen: Vragenlijst voor doelgroep 1 Database met analyse resultaten Uitwerking bezoek SURF-congres

11 Technisch onderzoeksgedeelte: Doelstelling: Research naar welke hard- en software te gebruiken. Software kan opgesplitst worden in: - Web-coderings software - Vormgevings-software - Database development software Methoden: - Web-research - Literatuur onderzoek - Analyse van software-pakketten Hardware: - 1 Pentium PC - HTML codering - 1 Pentium III - Vormgeving, plus test-run website - 1 I-mac - tekstverwerking + internetresearch Software: HTML en Design pakketten: - Macromedia Flash - Macromedia Fireworks - Macromedia Dreamweaver - Adobe Photoshop Database: Domein staat momenteel op een unix platform bij XS4ALL. Dit heeft de volgende techinische consequenties: - Database formaat: Sql, ssl, MySql - Database aanspreek-taal: Perl/Cgi Momenteel staat de Database in Ms Access formaat. Tevens is reeds de kennis in huis om deze middels ASP (Active Server Page) te benaderen. Om de database op Unix draaiende te krijgen zal dus nieuwe kennis opgedaan moeten worden op bovenstaande twee items. Mocht dit nu onmogelijk blijken binnen het tijdbestek, dan is er de mogelijkheid om de site over te zetten naar een NT platform bij XS4ALL. Hierdoor kan men met de microsoft pakketten biljven werken, en is codering met ASP mogelijk. Dit alles is een stuk eenvoudiger te implementeren. Boeken: Ter ondersteuning van het produktie proces, zijn op het technische research vlak de volgende boeken gekocht voor het project: - Dynamisch Webdesign o Dreamweaver, flash, fireworks

12 - Photoshop voor het web

HBO-raad project EMMA MMS @ HKU

HBO-raad project EMMA MMS @ HKU HBO-raad project EMMA MMS @ HKU [ Concept Pilot ] Client: HBO-raad Courseleader: Rene Lansink MMS Project-team: Simon van Lammeren Hanneke Noordam Guido Nuijten Hubertien Schutter Rienk Vlieger Pag.1/13

Nadere informatie

De AKK-site onder de loep!

De AKK-site onder de loep! s-hertogenbosch, februari 2001 AKK5899/RdGr/pv Resultaten van de enquête over de Akk-website De AKK-site onder de loep! Remco de Groot Inhoudsopgave Managementsamenvatting 3 1. Inleiding 4 2. Vraagstelling

Nadere informatie

Social Action Research Plan

Social Action Research Plan Social Action Research Plan Social media project Studenten Dennis Visschedijk 438332 Aileen Temming 474094 Stefan Ortsen 481295 Niels Konings 449822 Renee Preijde 482835 Opdrachtgever Stal te Bokkel Daniëlle

Nadere informatie

TYPO3 redacteuren cursus

TYPO3 redacteuren cursus TYPO3 redacteuren cursus Inleiding Voorstellen docent Communicatie Expertise Centrum (CEC) Voorstellen cursisten Aanwezigheidsformulier Evaluatieformulier / e-mailadres Reden: verbeteren cursus Doel:TYPO3

Nadere informatie

Onderzoeksopzet. Marktonderzoek Klantbeleving

Onderzoeksopzet. Marktonderzoek Klantbeleving Onderzoeksopzet Marktonderzoek Klantbeleving Utrecht, september 2009 1. Inleiding De beleving van de klant ten opzichte van dienstverlening wordt een steeds belangrijker onderwerp in het ontwikkelen van

Nadere informatie

CEL. Bouwstenen voor een elektronische leeromgeving

CEL. Bouwstenen voor een elektronische leeromgeving CEL Bouwstenen voor een elektronische leeromgeving FACTSHEET CEL VERSIE 1.0 DECEMBER 2001 CEL - Bouwstenen voor een elektronische leeromgeving Inhoudsopgave Wat is CEL? 1 Uitgangspunten 1 De eindgebruiker

Nadere informatie

didiclass 2.0 Opdrachtnemer: E-minor projectgroep Noordelijke Hogeschool Leeuwarden Opdrachtgever: Walter Geerts, de open universiteit

didiclass 2.0 Opdrachtnemer: E-minor projectgroep Noordelijke Hogeschool Leeuwarden Opdrachtgever: Walter Geerts, de open universiteit didiclass 2.0 Opdrachtnemer: E-minor projectgroep Noordelijke Hogeschool Leeuwarden Opdrachtgever: Walter Geerts, de open universiteit Projectgroepleden: Laurens Ruiter: laurens.ruiter@gmail.nl Dévit Schimmel:

Nadere informatie

VERENIGINGSWIJZER.NL PROJECTPLAN

VERENIGINGSWIJZER.NL PROJECTPLAN Vrije Universiteit Amsterdam Faculteit der Exacte Wetenschappen Project Multimedia Peter van Ulden Studentnr. 1494759 VERENIGINGSWIJZER.NL PROJECTPLAN INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding...3 2 Project omschrijving...4

Nadere informatie

Praktische tips voor succesvol marktonderzoek in de land- en tuinbouwsector

Praktische tips voor succesvol marktonderzoek in de land- en tuinbouwsector marktonderzoek in de land- en tuinbouwsector Marktonderzoek kunt u prima inzetten om informatie te verzamelen over (mogelijke) markten, klanten of producten, maar bijvoorbeeld ook om de effectiviteit van

Nadere informatie

Auteurs: Baarda e.a. isbn: 978-90-01-80771-9

Auteurs: Baarda e.a. isbn: 978-90-01-80771-9 Woord vooraf Het Basisboek Methoden en Technieken biedt je een handleiding voor het opzetten en uitvoeren van empirisch kwantitatief onderzoek. Je stelt door waarneming vast wat zich in de werkelijkheid

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Project: Portfolio Online 18-9-2013. Jeremy de Jager INHOLLAND

Plan van Aanpak. Project: Portfolio Online 18-9-2013. Jeremy de Jager INHOLLAND 18-9-2013 Plan van Aanpak Project: Portfolio Online Jeremy de Jager INHOLLAND Pagina 1 Hoofdstukken 1. Achtergronden - Projectnaam - Opdrachtgever - Opdrachtnemer - Beschrijving organisatie - Geschiedenis

Nadere informatie

Klanttevredenheid consultatiebureaus Careyn

Klanttevredenheid consultatiebureaus Careyn Klanttevredenheid consultatiebureaus Careyn Klanten van Careyn over het consultatiebureau Inhoud: 1. Conclusies 2. Algemene dienstverlening 3. Het inloopspreekuur 4. Telefonische dienstverlening 5. Persoonlijk

Nadere informatie

Bijlage 3. Beoordelingscriteria onderzoeksplan

Bijlage 3. Beoordelingscriteria onderzoeksplan Bijlage. Beoordelingscriteria onderzoeksplan Naam student: Dominique van Maas Naam afstudeerbegeleider: Ceciel Zandee Naam tweede beoordelaar: Winifred Paulis Datum: 19-01-014 Voorlopige titel onderzoek

Nadere informatie

Methodologie voor onderzoek in de verpleegkunde. Foeke van der Zee

Methodologie voor onderzoek in de verpleegkunde. Foeke van der Zee Methodologie voor onderzoek in de verpleegkunde Foeke van der Zee Inhoudsopgave 1. Onderzoek, wat is dat eigenlijk... 1 1.1 Hoe is onderzoek te omschrijven... 1 1.2 Is de onderzoeker een probleemoplosser

Nadere informatie

OpenIMS 4.2 Portaal Server

OpenIMS 4.2 Portaal Server OpenIMS 4.2 Portaal Server Inhoudsopgave 1 WAT IS EEN ENTERPRISE INFORMATIE PORTAAL?...3 1.1 BESPARINGEN...3 1.2 GERICHT OP EEN SPECIFIEKE DOELGROEP...3 2 OPENIMS PORTAAL SERVER (PS)...4 2.1 CENTRAAL BEHEER...4

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Het soort onderzoek waar dit boek op gericht is 15

Hoofdstuk 1 Het soort onderzoek waar dit boek op gericht is 15 Inhoud Voorwoord 11 Hoofdstuk 1 Het soort onderzoek waar dit boek op gericht is 15 1.1 Inleiding 15 1.2 Voorbeelden 16 1.2.1 Leiden problemen in welbevinden tot voortijdig schoolverlaten? 16 1.2.2 Beter

Nadere informatie

Doelgroep Het instrument analyseert de zorg op het niveau van: met name geschikt voor Individuele basisschool Ja O O Speciale basisschool 0 Ja O

Doelgroep Het instrument analyseert de zorg op het niveau van: met name geschikt voor Individuele basisschool Ja O O Speciale basisschool 0 Ja O Volledige naam van het instrument De Zorgmeter Afkorting Doelgroep Het instrument analyseert de zorg op het niveau van: met name geschikt voor ook geschikt voor Individuele basisschool Ja O O Speciale

Nadere informatie

Project Kwantitatief onderzoek Module 12 HDT H830-11

Project Kwantitatief onderzoek Module 12 HDT H830-11 Project Kwantitatief onderzoek Module 12 HDT H830-11 Onderzoeksplan Bernice Havermans 10016112 b.l.havermans@gmail.com Esmee Kramer 10012478 esmeeschiedam@hotmail.com Birgit Nieuwenburg 09035168 birgit-nieuwenburg@hotmail.com

Nadere informatie

Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden-Holland 2005. Hoe maak ik een jeugdenquête

Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden-Holland 2005. Hoe maak ik een jeugdenquête Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden-Holland 2005 Hoe maak ik een jeugdenquête Inhoudsopgave Inleiding 3 Hoofdstuk 1 Wanneer een enquête 4 Hoofdstuk 2 Hoe maak ik een enquête 5 Hoofdstuk 3 Plan van aanpak

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Campagneproject. Slow Food Rijnzoet. Lili Ujvari 488236 Sean Nauta 472323

Plan van Aanpak. Campagneproject. Slow Food Rijnzoet. Lili Ujvari 488236 Sean Nauta 472323 Campagneproject 2014 Slow Food Rijnzoet Lili Ujvari 488236 Sean Nauta 472323 Inhoudsopgave Inleiding 3 Probleemstelling 4 Probleemoriëntatie 4 Probleemdefinitie 4 Doelstelling 5 Hoofdvraag 5 Deelvragen

Nadere informatie

Plan van aanpak 2006. Door: Jeroen Corsius en Mitchell Diels. GameShop

Plan van aanpak 2006. Door: Jeroen Corsius en Mitchell Diels. GameShop Plan van aanpak 2006 Door: Jeroen Corsius en Mitchell Diels GameShop 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave blz. 2. Achtergronden 3. Projectopdracht 4. Projectactiviteiten 5. Projectgrenzen en Randvoorwaarden

Nadere informatie

Stappenplan ONLINE OUDERTEVREDENHEIDSPEILING

Stappenplan ONLINE OUDERTEVREDENHEIDSPEILING Stappenplan ONLINE OUDERTEVREDENHEIDSPEILING Een succesvolle peiling start met een goede voorbereiding. Door alle betrokkenen vooraf goed te informeren wordt draagvlak gecreëerd, dat komt de respons op

Nadere informatie

Evaluatie Parkeerregeling Den Haag Transvaal en Schilderswijk 2016

Evaluatie Parkeerregeling Den Haag Transvaal en Schilderswijk 2016 Evaluatie Parkeerregeling Den Haag Transvaal en Schilderswijk 2016 Gebiedscode 32, sub-gebied 1 Haagse Markt e.o. (Transvaal). Meningspeiling onder bewoners en belanghebbenden In opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

INBRENG VAN HET PATIËNTENPERSPECTIEF BIJ HET OPSTELLEN VAN WETENSCHAPSAGENDA S - ERVARINGEN VAN [AANDOENING]PATIENTEN

INBRENG VAN HET PATIËNTENPERSPECTIEF BIJ HET OPSTELLEN VAN WETENSCHAPSAGENDA S - ERVARINGEN VAN [AANDOENING]PATIENTEN INBRENG VAN HET PATIËNTENPERSPECTIEF BIJ HET OPSTELLEN VAN WETENSCHAPSAGENDA S - ERVARINGEN VAN [AANDOENING]PATIENTEN RAPPORT VAN ACHTERBANRAADPLEGING [NAAM PATIËNTENORGANISATIE] Versie 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Plan van aanpak. Project : HINT

Plan van aanpak. Project : HINT Plan van aanpak Project : HINT Bedrijf : Hogeschool Rotterdam Plaats, datum: 20-02-2008 Opgesteld door: Jesper Monteny, Camiel Flohr, Rudolf Kromojahjo, Myrene Zuiderwijk Plan van Aanpak project HINT pagina

Nadere informatie

Zelftest Informatica-terminologie

Zelftest Informatica-terminologie Zelftest Informatica-terminologie Document: n0947test.fm 01/07/2015 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INTRODUCTIE Deze test is een zelf-test, waarmee u

Nadere informatie

Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond.

Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-01-01 Voorkennis: Je hebt de opdracht Introductie AV media afgerond. Je hebt de opdracht De invloed en kracht van AV media afgerond. Intro: Voordat je een AV productie gaat maken, moet

Nadere informatie

Resultaten interviews met patiënten Vervolgens wordt een korte samenvatting gegeven van de belangrijkste resultaten uit de gelabelde interviews.

Resultaten interviews met patiënten Vervolgens wordt een korte samenvatting gegeven van de belangrijkste resultaten uit de gelabelde interviews. Onderzoek nazorg afdeling gynaecologie UMCG (samenvatting) Jacelyn de Boer, Anniek Dik & Karin Knol Studenten HBO-Verpleegkunde aan de Hanze Hogeschool Groningen Jaar 2011/2012 Resultaten Literatuuronderzoek

Nadere informatie

sietzevergeer@gmail.com pascalrops@planet.nl f.verloop@gmail.com Namens de opdrachtgever (gemeente Rotterdam) is er het verzoek gekomen het al bruisende uitgaansleven van de haven stad nog wat verder uit

Nadere informatie

Instituut Broers. Plan van Aanpak. Windows Server

Instituut Broers. Plan van Aanpak. Windows Server Instituut Broers Plan van Aanpak Windows Server [Zubin Mathoera, Vincent Darwinkel, Tomas Berends] 12-1-2017 VOORWOORD Dit plan van aanpak hebben wij volgens het boek van Roel Grit, Project Management,

Nadere informatie

PIM 2013 VU. One day in Amsterdam. Martijn van der Burg MBG215

PIM 2013 VU. One day in Amsterdam. Martijn van der Burg MBG215 PIM 2013 VU One day in Amsterdam Martijn van der Burg 2527162 MBG215 Achtergrond Dit essay is geschreven in opdracht voor het vak Interactieve Multimedia voor de studie IMM aan de Vrije universiteit. Het

Nadere informatie

Editorial Media Design Guido Hildebrand - 1582968 Talisa van Dreven - 1582766 Alexander Ringnalda - 1547759. 24 september 2013 Versie 1

Editorial Media Design Guido Hildebrand - 1582968 Talisa van Dreven - 1582766 Alexander Ringnalda - 1547759. 24 september 2013 Versie 1 Editorial Media Design Guido Hildebrand - 1582968 Talisa van Dreven - 1582766 Alexander Ringnalda - 1547759 24 september 2013 Versie 1 Aanleiding en probleemomschrijving: Het project wordt uitgevoerd omdat

Nadere informatie

Pre-Academisch Onderwijs. Overzicht modules leerjaar 2 en planning modules leerjaar 1 t/m 3

Pre-Academisch Onderwijs. Overzicht modules leerjaar 2 en planning modules leerjaar 1 t/m 3 Pre-Academisch Onderwijs Overzicht modules leerjaar 2 en planning modules leerjaar 1 t/m 3 OVERZICHT MODULES LEERJAAR 2 Wetenschapsfilosofie In deze module zul je naast de kennis over wetenschapsfilosofie,

Nadere informatie

VERENIGINGSWIJZER.NL FINAL DOCUMENT

VERENIGINGSWIJZER.NL FINAL DOCUMENT Vrije Universiteit Amsterdam Faculteit der Exacte Wetenschappen Project Multimedia Peter van Ulden Studentnr. 1494759 VERENIGINGSWIJZER.NL FINAL DOCUMENT INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding...3 2 Aanpak & Techniek...4

Nadere informatie

Eindrapportage Interactieve Leerlijnen. www.dnsleerroutes.net. Auteur(s) : Annemarieke Schepers Versienummer : januari 2010. Kennisnet.

Eindrapportage Interactieve Leerlijnen. www.dnsleerroutes.net. Auteur(s) : Annemarieke Schepers Versienummer : januari 2010. Kennisnet. Eindrapportage Interactieve Leerlijnen versie datum 1 / 7 Eindrapportage Interactieve Leerlijnen www.dnsleerroutes.net Auteur(s) : Annemarieke Schepers Versienummer : januari 2010 Kennisnet.nl www.dnsleerroutes.net

Nadere informatie

Onderzoeksopdracht Crossmedialab. Titel Blended Learning & Crossmedia

Onderzoeksopdracht Crossmedialab. Titel Blended Learning & Crossmedia Onderzoeksopdracht Crossmedialab Titel Blended Learning & Crossmedia Probleemomgeving De Faculteit Communicatie & Journalistiek (FCJ) van de Hogeschool Utrecht (HU) profileert zich als een instituut waar

Nadere informatie

Uw Bestuur Interactief. Mogelijke concrete toepassingen

Uw Bestuur Interactief. Mogelijke concrete toepassingen Uw Bestuur Interactief Mogelijke concrete toepassingen 2008 1 Mogelijke onderzoeken o Personeelstevredenheidsenquêtes o Klantentevredenheidsonderzoek o Website-evaluaties o Evaluatie gemeentelijk infoblad

Nadere informatie

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A Individueel verslag de Reus klas 4A Overzicht en tijdsbesteding van taken en activiteiten 3.2 Wanneer Planning: hoe zorg je ervoor dat het project binnen de beschikbare tijd wordt afgerond? Wat Wie Van

Nadere informatie

Op weg naar JOB - Monitor 2014

Op weg naar JOB - Monitor 2014 Op weg naar JOB Monitor 2014 JOB, de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs, belangenbehartiger van een half miljoen mbostudenten, voert voor de achtste keer onderzoek uit naar de tevredenheid van studenten

Nadere informatie

PLANVANAANPAK Project: Connecting Vibes

PLANVANAANPAK Project: Connecting Vibes PLANVANAANPAK Project: Connecting Vibes Groep: Hipdesign Voorbereid door: Ivan Rodriguez (opsekee@gmail.com) Sietze Vergeer (sietzevergeer@gmail.com) Pascol Rops (pascalrops@planet.nl) Floris Verloop (f.verloop@gmail.com)

Nadere informatie

Voor deze enquête bevragen jullie minstens 25 personen

Voor deze enquête bevragen jullie minstens 25 personen TIPS VOOR ENQUÊTES 1. Opstellen van de enquête 1.1 Bepalen van het doel van de enquête Voor je een enquête opstelt denk je eerst na over wat je wil weten en waarom. Vermijd een te ruime omschrijving van

Nadere informatie

Stap 1: Bepalen van het doel

Stap 1: Bepalen van het doel Ontwerp van een onderzoeksproject Stap 1: Bepalen van het doel Eerst en vooral moet je weten wat je te weten wil komen en waarom. Het antwoord op deze vragen bepaalt Wat je zal moeten meten en hoe (doelvariabelen

Nadere informatie

Stappenplan ONLINE PERSONEELTEVREDENHEIDSPEILING

Stappenplan ONLINE PERSONEELTEVREDENHEIDSPEILING Stappenplan ONLINE PERSONEELTEVREDENHEIDSPEILING Een succesvolle peiling start met een goede voorbereiding. Door alle betrokkenen vooraf goed te informeren wordt draagvlak gecreëerd, dat komt de respons

Nadere informatie

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Faculteit Educatie Instituut voor Leraar en School Beoordeling Afstudeeronderzoek eindfase 2014-2015 VT-DT ONDERZOEKSVERSLAG 1 Bijlage 5c Beoordelingsformulier onderzoeksverslag

Nadere informatie

Docentonderzoek binnen de AOS Bijeenkomst 8 Feedbackformulier bij het onderzoeksinstrument

Docentonderzoek binnen de AOS Bijeenkomst 8 Feedbackformulier bij het onderzoeksinstrument Docentonderzoek binnen de AOS Bijeenkomst 8 Feedbackformulier bij het onderzoeksinstrument Het doel van deze opdracht is nagaan of je instrument geschikt is voor je onderzoek. Het is altijd verstandig

Nadere informatie

TECHNISCH ONTWERP. IBIS mobile

TECHNISCH ONTWERP. IBIS mobile TECHNISCH ONTWERP Author: CMD 2A dt Kyril Herkelman Version: 0.1 Date: 26 January 2006 APPLICATIE...3 SERVER SIDE EISEN...5 CLIENTSIDE EISEN ALGEMEEN...6 CLIENTSIDE EISEN DOELGROEP...6 DATABASES...6 DEVELOPMENT...7

Nadere informatie

PROSE Online Diagnostics System

PROSE Online Diagnostics System PROSE Online Diagnostics System Beheerders en respondenten in PROSE Online Diagnostics PROSE online diagnostics betekent een grote vooruitgang in het organiseren en verwerken van bevragingen. U kan alles

Nadere informatie

Plan van aanpak. Project : HINT

Plan van aanpak. Project : HINT Plan van aanpak Project : HINT Bedrijf : Hogeschool Rotterdam Plaats, datum: 20-02-2008 Opgesteld door: Jesper Monteny, Camiel Flohr, Rudolf Kromojahjo, Myrene Zuiderwijk Plan van Aanpak project HINT pagina

Nadere informatie

Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012)

Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012) -1- Projectplan Monitor bevordering arbeidsparticipatie (2009-2012) 1 Aanleiding voor het project Arbeidsparticipatie is een belangrijk onderwerp voor mensen met een chronische ziekte of functiebeperking

Nadere informatie

Rapport centraal en individueel marktonderzoek

Rapport centraal en individueel marktonderzoek Rapport centraal en individueel marktonderzoek Docent Rita vos 2014-2015 Inleiding In het tweede semester van het eete jaar hebben we voor het vak marktonderzoek een opdracht gekregen. Bij deze opdracht

Nadere informatie

Onderzoek Module 10.3 Het empirisch onderzoek ontwerpen. Master Innovation & Leadership in Education

Onderzoek Module 10.3 Het empirisch onderzoek ontwerpen. Master Innovation & Leadership in Education Onderzoek Module 10.3 Het empirisch onderzoek ontwerpen Master Innovation & Leadership in Education Leerdoelen Aan het eind van deze lesdag heb je: Kennis van de dataverzamelingsmethodes vragenlijstonderzoek,

Nadere informatie

Gemeente Maastricht - Onderzoek & Statistiek

Gemeente Maastricht - Onderzoek & Statistiek Rapportage Pieter Honig & Simon van den Bighelaar Van den Bighelaar & Honig Onderzoeksbureau E-mail : info@vdbho.nl Opdrachtgever Drs. Paul Hinssen Gemeente Maastricht - Onderzoek & Statistiek Mosae Forum

Nadere informatie

Onderzoeksverslag Ontwikkelen evaluatiemethode Gezond en Fris

Onderzoeksverslag Ontwikkelen evaluatiemethode Gezond en Fris 0 Onderzoeksverslag Ontwikkelen evaluatiemethode Gezond en Fris Bron: GGD IJsselland Bron: Gemeente Olst-Wijhe Bron: GGD IJsselland Leandra Schaapman GGD IJsselland Juni 0 Inleiding De methode Gezond en

Nadere informatie

Plan van aanpak. Project Digitaal Portfolio. Project: Webdesign. Organisatie: InHolland Haarlem. Opdrachtgever: Maya Schmuki

Plan van aanpak. Project Digitaal Portfolio. Project: Webdesign. Organisatie: InHolland Haarlem. Opdrachtgever: Maya Schmuki Plan van aanpak Project Digitaal Portfolio Plaats, datum: Haarlem, 14 Maart 2014 Project: Webdesign Organisatie: InHolland Haarlem Opdrachtgever: Maya Schmuki Opdrachtnemer: Frank Bakker E-mail: 463631@inholland.lnl

Nadere informatie

4orange Connect. 4orange, 2015. Hogehilweg 24 1101 CD Amsterdam Zuidoost www.4orange.nl

4orange Connect. 4orange, 2015. Hogehilweg 24 1101 CD Amsterdam Zuidoost www.4orange.nl 4orange Connect 4orange, 2015 Hogehilweg 24 1101 CD Amsterdam Zuidoost www.4orange.nl 2 Inhoud Inhoud... 2 1. Achtergrond... 3 2) Browsen... 4 3) Scheduler... 4 4) Frequenties en kruistabellen... 4 5)

Nadere informatie

Research & development

Research & development Research & development Publishing on demand Workflow ondersteuning Typesetting Documentproductie Gespecialiseerd document ontwerp Web ontwerp en onderhoud Conversie Database publishing Advies Organisatie

Nadere informatie

Waarom deelnemen aan een ICT project voor KMO s? Business aliniëren met ICT. Chris Block 5/3/12

Waarom deelnemen aan een ICT project voor KMO s? Business aliniëren met ICT. Chris Block 5/3/12 Waarom deelnemen aan een ICT project voor KMO s? Business aliniëren met ICT Chris Block 5/3/12 De KMO heeft veel vraagtekens over ICT Onze informatica is onvoldoende aangepast aan onze bedrijfsvoering

Nadere informatie

VMBO-ICT-Route examen 2009 Naam: Marc Schattorie Datum: 06-03-09

VMBO-ICT-Route examen 2009 Naam: Marc Schattorie Datum: 06-03-09 VERSLAG BICS INSTRUCTIIEFIILMPJES VMBO-ICT-Route examen 2009 Naam: Marc Schattorie Datum: 06-03-09 Inhoudsopgave Gebruik BICS..blz. 3 Onderzoek naar korte instructiefilms...blz. 3 Onderzoek naar screenrecorders.blz.

Nadere informatie

E-MAIL CAMPAGNE 2015 : PROCEDURE & CASE FORMAT

E-MAIL CAMPAGNE 2015 : PROCEDURE & CASE FORMAT E-MAIL CAMPAGNE 2015 : PROCEDURE & CASE FORMAT Leuk en goed dat je een case in wilt dienen. Om de jurering eerlijk, eenvoudig en overzichtelijk te maken, willen we je vragen je case in te dienen aan de

Nadere informatie

Onderzoeksleerlijn Commerciële Economie. Naar een integrale leerlijn onderzoek Tom Fischer

Onderzoeksleerlijn Commerciële Economie. Naar een integrale leerlijn onderzoek Tom Fischer Onderzoeksleerlijn Commerciële Economie Naar een integrale leerlijn onderzoek Tom Fischer Onderzoek binnen de opleiding CE Aandacht door de tijd heen heel verschillend Van een paar credits voor de hele

Nadere informatie

CSCW: introductie 1. CSCW staat voor

CSCW: introductie 1. CSCW staat voor CSCW: introductie 1 CSCW staat voor Computer-Supported Cooperative/Collaborative Work het gaat om groupware, d.w.z., software, die samenwerkingsprocessen in groepen ondersteunt de samenwerking kan op (ruimtelijke

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het multimedia productieproces 3. De uitvoering MM-02-06-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het multimedia productieproces 3. De uitvoering MM-02-06-01 OPDRACHTKAART MM-02-06-01 De uitvoering Voorkennis: Je hebt multimedia-opdrachten 1 tot en met 5 (MM-02-01 t/m MM-02-05) afgerond. Je kunt met behulp van multimedia-software, zoals bijvoorbeeld Macromedia

Nadere informatie

Piotr Tekien. Grafische Vormgeving Revisie portfoliostijl GAR1-B. 3 december 2014 PIOTR TEKIEN HKU GAME ART GAR-1B

Piotr Tekien. Grafische Vormgeving Revisie portfoliostijl GAR1-B. 3 december 2014 PIOTR TEKIEN HKU GAME ART GAR-1B Piotr Tekien GAR1-B Grafische Vormgeving Revisie portfoliostijl 3 december 2014 PIOTR TEKIEN HKU GAME ART GAR-1B INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Revisie Portfoliostijl 1 Inleiding 1 Vergelijking eigen site

Nadere informatie

E-MAIL AWARD 2013 : PROCEDURE & CASE FORMAT

E-MAIL AWARD 2013 : PROCEDURE & CASE FORMAT E-MAIL AWARD 2013 : PROCEDURE & CASE FORMAT Leuk en goed dat u een case in wilt dienen. Om de jurering eerlijk, eenvoudig en overzichtelijk te maken, willen we u vragen uw case in te dienen aan de hand

Nadere informatie

het assessment plan van aanpak Sophia Thelen Interactieve vormgeving (90414) Stagebedrijf & opdrachtgever: C&F Report design

het assessment plan van aanpak Sophia Thelen Interactieve vormgeving (90414) Stagebedrijf & opdrachtgever: C&F Report design het assessment plan van aanpak Sophia Thelen Interactieve vormgeving (90414) Stagebedrijf & opdrachtgever: C&F Report 02-09-2013 design inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina Inhoudsopgave & contactgegevens 2

Nadere informatie

Stappenplan ONLINE LEERLINGTEVREDENHEIDSPEILING

Stappenplan ONLINE LEERLINGTEVREDENHEIDSPEILING Stappenplan ONLINE LEERLINGTEVREDENHEIDSPEILING Door het afnemen van een Leerlingtevredenheidspeiling geeft u aan de mening van uw leerlingen serieus te nemen bij het werken aan de kwaliteit van de school.

Nadere informatie

EVALUATIE PLAN. {Voeg naam programma in} Evaluatie plan voor {tijdsperiode in jaren} Gemaakt door: {voeg in namen van auteurs en naam van organisatie}

EVALUATIE PLAN. {Voeg naam programma in} Evaluatie plan voor {tijdsperiode in jaren} Gemaakt door: {voeg in namen van auteurs en naam van organisatie} Bijlage 3 89 EVALUATIE PLAN {Voeg naam programma in} Evaluatie plan voor {tijdsperiode in jaren} Gemaakt door: {voeg in namen van auteurs en naam van organisatie} {Datum} 90 Introductie Introduceer hier

Nadere informatie

Rubrics onderzoeksopzet

Rubrics onderzoeksopzet Eindbeoordeling LA51 Praktijkgericht onderzoek 2012-2013 Naam: J. Rietjens Cijfer: 7.3 De beoordeling van de verschillende onderdelen zijn geel gemarkeerd. Door Eline Ossevoort en Hanneke Koopmans Feedback

Nadere informatie

EVALUATIE PLAN. {Voeg naam GB programma in} Gemaakt door: {voeg in namen van auteurs en naam van organisatie} {Datum}

EVALUATIE PLAN. {Voeg naam GB programma in} Gemaakt door: {voeg in namen van auteurs en naam van organisatie} {Datum} EVALUATIE PLAN {Voeg naam GB programma in} Evaluatie plan voor {tijdsperiode in jaren} Gemaakt door: {voeg in namen van auteurs en naam van organisatie} {Datum} 1 Introductie Introduceer hier de onderdelen

Nadere informatie

Het indienen van ICT- projecten

Het indienen van ICT- projecten Het indienen van ICT- projecten 1. Projectaanvragen sluiten aan bij het ICT-beleid De ICT-projectaanvragen dienen aan te sluiten bij de uitgangspunten van het ICT-beleidsplan van de Erasmus Universiteit

Nadere informatie

Op de volgende pagina s vindt u de uitgebreide instructie. Handleiding De MVO-Wijzer voor gebruik van MVO-Stakeholderevaluatie Versie 1.

Op de volgende pagina s vindt u de uitgebreide instructie. Handleiding De MVO-Wijzer voor gebruik van MVO-Stakeholderevaluatie Versie 1. U hebt de MVO-Stakeholderevaluatie aangeschaft, deze Stakeholderevaluatie wordt gebruikt wanneer een organisatie wil weten hoe het MVO-beleid van de organisatie beoordeeld wordt door medewerkers (inclusief

Nadere informatie

Verslag van de Startbijeenkomst NSE 2014 d.d. woensdag 2 oktober 2013, van 13:00 16:00 uur. 1. Presentatie SK123 en GfK Intomart over de NSE 2014

Verslag van de Startbijeenkomst NSE 2014 d.d. woensdag 2 oktober 2013, van 13:00 16:00 uur. 1. Presentatie SK123 en GfK Intomart over de NSE 2014 Gehouden te: SURF (VK 5a) Verslag van de Startbijeenkomst NSE 2014 d.d. woensdag 2 oktober 2013, van 13:00 16:00 uur 1. Presentatie SK123 en GfK Intomart over de NSE 2014 Lex Sijtsma opent de bijeenkomst

Nadere informatie

Bijeenkomst ICT & Onderwijs 14-11-2013

Bijeenkomst ICT & Onderwijs 14-11-2013 Bijeenkomst ICT & Onderwijs 14-11-2013 Welkom Waarom deze bijeenkomst? Programma Waarom deze bijeenkomst? Recente technische ontwikkelingen bij Drie-O Ontwikkelingen bij andere organisaties Welke vraagstukken

Nadere informatie

ONGUARD TRAININGEN. OnGuard Training

ONGUARD TRAININGEN. OnGuard Training ONGUARD TRAININGEN Ons team van ervaren OnGuard consultants biedt jou alles dat nodig is om het beste resultaat te bereiken met jouw software: OnGuard Implementatie, OnGuard Consultancy en OnGuard Trainingen.

Nadere informatie

Inhoud: Inleiding tot Taak 1.1.14 1 Omschrijving van vacatures 2 Matrix van benodigde 5 Bronvermeldingen 7

Inhoud: Inleiding tot Taak 1.1.14 1 Omschrijving van vacatures 2 Matrix van benodigde 5 Bronvermeldingen 7 Inleiding Taak 10 gaat over het oriënteren op het vakgebied van onze toekomst. Als we straks afgestudeerd zijn zullen we automatisch werk moeten gaan zoeken. Maar welk werk of in welke sector? Dat gaan

Nadere informatie

Leerjaar 1/2 ICT-Academie. Niveau 4. Applicatie ontwikkeling

Leerjaar 1/2 ICT-Academie. Niveau 4. Applicatie ontwikkeling Databases SQL Leerjaar 1/2 ICT-Academie Niveau 4 Applicatie ontwikkeling Auteur: R. Meijerink Datum: Januari 2013 0. Inleiding Databases / SQL In deze lessen wordt je geleerd databases te bouwen in SQL-code.

Nadere informatie

Snel en efficiënt informatie archiveren en delen met anderen

Snel en efficiënt informatie archiveren en delen met anderen Snel en efficiënt informatie archiveren en delen met anderen Wat is DocToKeep? Als gebruiker van de computer krijgt u massa's informatie te verwerken. De informatiestroom aan internetpagina's, e-mails,

Nadere informatie

A SIMSTAT - ALGEMEEN A-1 B SIMSTAT - BEHEER B-1

A SIMSTAT - ALGEMEEN A-1 B SIMSTAT - BEHEER B-1 A SIMSTAT - ALGEMEEN A-1 A.1 OVER SIMSITE A-1 A.2 TECHNISCHE SPECIFICATIES A-1 A.3 AAN DE SLAG A-2 B SIMSTAT - BEHEER B-1 B.1 AUTORISATIE B-1 B.2 ALGEMEEN B-1 B.2.1 HUIDIGE SITUATIE B-1 B.2.2 DAGELIJKS

Nadere informatie

Het verhaal als kwaliteitsinstrument

Het verhaal als kwaliteitsinstrument Het verhaal als kwaliteitsinstrument Drs. Beatriz Roman Science-practitioner / Promovendus Tranzo (Tilburg University) Onderzoeker Lectoraat Dynamische Talentinterventies Docent Fontys Hogescholen HRM

Nadere informatie

Voorwoord... iii Verantwoording... v

Voorwoord... iii Verantwoording... v Inhoudsopgave Voorwoord... iii Verantwoording... v INTRODUCTIE... 1 1. Wat is onderzoek... 2 1.1 Een definitie van onderzoek... 2 1.2 De onderzoeker als probleemoplosser of de onderzoeker als adviseur...

Nadere informatie

PWS - Fase 1 - Plan van aanpak Behaald 0 van de 25 punten

PWS - Fase 1 - Plan van aanpak Behaald 0 van de 25 punten PWS - Fase 1 - Plan van aanpak Behaald 0 van de 25 punten Beoordeling Te behalen Behaald 1. Past het onderwerp/ontwerp bij het vak/de vakken? 1 Herkenbaarheid van het vak of de vakken. Past het onderwerp

Nadere informatie

SOCIAL INFORMATION SYSTEM

SOCIAL INFORMATION SYSTEM De SIS is een tool die oplossingen biedt voor uitdagingen en vragen in de wijk. Het product is vooral sterk in het verbinden van belangen. Zo stelt het organisaties in staat makkelijk en efficiënt met

Nadere informatie

tudievragen voor het vak TCO-2B

tudievragen voor het vak TCO-2B S tudievragen voor het vak TCO-2B 1 Wat is fundamenteel/theoretisch onderzoek? 2 Geef een voorbeeld uit de krant van fundamenteel/theoretisch onderzoek. 3 Wat is het doel van fundamenteel/theoretisch onderzoek?

Nadere informatie

Pakketaanbieding Online profilering Contractvrije Paramedici. Pakketaanbieding. Online profilering en communicatie met je cliënt

Pakketaanbieding Online profilering Contractvrije Paramedici. Pakketaanbieding. Online profilering en communicatie met je cliënt Pakketaanbieding Online profilering en communicatie met je cliënt 1 Aanbieding 1. Om maximaal gebruik te maken van de online middelen die beschikbaar zijn tegen een behapbare en betaalbare inzet hebben

Nadere informatie

Opzetten medewerker tevredenheid onderzoek

Opzetten medewerker tevredenheid onderzoek Opzetten medewerker tevredenheid onderzoek E: info@malvee.com T: +31 (0)76 7002012 Het opzetten en uitvoeren van een medewerker tevredenheid onderzoek is relatief eenvoudig zolang de te nemen stappen bekend

Nadere informatie

COMMUNICATIE EN INFORMATIE ONDER JONGEREN

COMMUNICATIE EN INFORMATIE ONDER JONGEREN COMMUNICATIE EN INFORMATIE ONDER JONGEREN Beste lezer,!" #$ %& Algemeen 1. Geslacht man vrouw 2. Leeftijd Jaar 3. Nationaliteit Nederlandse 4. School / Opleiding 5. In welk ar zit je? 6.1 Hoe lang bel

Nadere informatie

OPROEP VOOR BIJDRAGE

OPROEP VOOR BIJDRAGE OPROEP VOOR BIJDRAGE 29 mei tot 31 mei 2013 Met groot genoegen nodigen we je uit om een voorstel tot bijdrage in te dienen voor de Onderwijs Research Dagen 2013 (ORD 2013) met als thema Over-Waarderen.

Nadere informatie

TYPO3 redacteuren cursus w3.tue.nl

TYPO3 redacteuren cursus w3.tue.nl TYPO3 redacteuren cursus w3.tue.nl Inleiding Voorstellen docent Communicatie Expertise Centrum (CEC) Voorstellen cursisten Aanwezigheidsformulier Evaluatieformulier / e-mailadres Reden: verbeteren cursus

Nadere informatie

Het Pretesten van vragenlijsten in de dagelijkse praktijk. NPSO 17 mei Henk Foekema

Het Pretesten van vragenlijsten in de dagelijkse praktijk. NPSO 17 mei Henk Foekema Het Pretesten van vragenlijsten in de dagelijkse praktijk NPSO 17 mei Henk Foekema Pilot versus pretest Het testen van vragenlijsten in de dagelijkse praktijk > Technische fouten inhoudelijke fouten Technische

Nadere informatie

OPEN KALENDER OPLEIDINGEN 2012 Locatie Berchem

OPEN KALENDER OPLEIDINGEN 2012 Locatie Berchem MICROSOFT MS Windows MS Word basis MS Word gevorderd MS Word voor professionals MS Excel basis OPEN KALENDER OPLEIDINGEN 2012 Locatie Berchem 2 jan 27 23 apr 18 jun 20 15 okt 10 dec 29 & 2 22 & 24 28 &

Nadere informatie

Inleiding. Schema Achterhoekagenda

Inleiding. Schema Achterhoekagenda Inleiding In deze instructie wordt uitleg gegeven over de functionaliteit van de Achterhoekagenda. De informatie is tevens terug te vinden op de website. Schema Achterhoekagenda. De werking van de Achterhoekagenda

Nadere informatie

Onderzoeksopdracht Crossmedialab. Festival Monitor App. Probleemomgeving

Onderzoeksopdracht Crossmedialab. Festival Monitor App. Probleemomgeving Onderzoeksopdracht Crossmedialab Festival Monitor App Probleemomgeving Het Lectoraat Crossmedia Business (beter bekend als het Crossmedialab) heeft in de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar festivals.

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek!" ##

Centraal Bureau voor de Statistiek! ## Centraal Bureau voor de Statistiek!" ## Projectnummer: BPA-nummer: Datum: 1 maart 2013 1. Doorontwikkeling van Integrale Veiligheidsmonitor (IVM) naar Veiligheidsmonitor (VM) 1.1 Inleiding Gedurende de

Nadere informatie

M O D U L E S MICROSOFT

M O D U L E S MICROSOFT K ALENDER OPEN OPLEIDING Locatie Berchem 2011 M O D U L E S MICROSOFT Microsoft Windows 3/1 31/1 28/2 28/3 26/4 23/5 20/6 18/7 29/8 26/9 24/10 21/11 19/12 Microsoft Word - basis 5 & 7/1 2 & 4/2 2 & 4/3

Nadere informatie

XAMPP Web Development omgeving opzetten onder Windows.

XAMPP Web Development omgeving opzetten onder Windows. XAMPP Web Development omgeving opzetten onder Windows. Inhoudsopgave 1. Lees dit eerst... 2 2. Inleiding... 2 1 Xampp downloaden... 2 2 Installatie Xampp 1.7.4 op externe harddisk... 3 3 XAMPP herconfiguren...

Nadere informatie

Bedrijfsinformatie 1 september 2014

Bedrijfsinformatie 1 september 2014 1 september 2014 Wie ben ik? Even voorstellen Mijn naam is Niek Scholtes, geboren op 29 april 1986 in Den Haag. In 2009 heb ik mijn HBO studie Human Technology afgerond aan de Haagse Hogeschool. Human

Nadere informatie

Pakketaanbieding de Online oefentherapeut. Pakketaanbieding. De online oefentherapeut

Pakketaanbieding de Online oefentherapeut. Pakketaanbieding. De online oefentherapeut Pakketaanbieding De online oefentherapeut zomer 2015 1 Aanbieding 1. Om maximaal gebruik te maken van de online middelen die beschikbaar zijn tegen een behapbare inzet voor de drukbezette oefentherapeut

Nadere informatie

PROJECT PLAN. Datum: 14 februari Project: Medical Team: Tibor Dujmovic IAD1 Nick Marlow IAD1 Jasmijn Groot GAR1 Peter Uithoven IAD1

PROJECT PLAN. Datum: 14 februari Project: Medical Team: Tibor Dujmovic IAD1 Nick Marlow IAD1 Jasmijn Groot GAR1 Peter Uithoven IAD1 PROJECT PLAN Datum: 14 februari Project: Medical Team: Tibor Dujmovic IAD1 Nick Marlow IAD1 Jasmijn Groot GAR1 Peter Uithoven IAD1 1 INHOUD Project Plan... 1 Inhoud... 2 Project Plan... 4 Project Definitie...

Nadere informatie