Veiligheidsprotocol. Ongelukken kunnen gebeuren (ook op de NSV2)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Veiligheidsprotocol. Ongelukken kunnen gebeuren (ook op de NSV2)"

Transcriptie

1 Ongelukken kunnen gebeuren (ook op de NSV2)

2 Voorwoord veiligheidsprotocol Dit protocol is bedoeld voor het schoolbestuur, medezeggenschapsraad, onderwijspersoneel en ouders. Deze afspraken zijn gemaakt om de veiligheid van de kinderen in en rondom de school zo goed mogelijk te bewaken. De gemaakte afspraken mogen geen papieren afspraken zijn, maar dienen alom bekend te zijn, zodat een ieder deze kent en toepast. Zeer belangrijk is dat alle partijen weten wie waarvoor verantwoordelijk is en wie aansprakelijk is. Regelmatig zal dit protocol moeten worden gecontroleerd of de afspraken ook daadwerkelijk worden nageleefd tevens moet er regelmatig geëvalueerd worden of de afspraken aanpassing behoeven. Men moet zich hierbij realiseren dat het niet mogelijk is alle risico s uit te sluiten; ongelukken kunnen blijven gebeuren. Door goede afspraken en de naleving daarvan, kan men proberen risico s terug te dringen.

3 Inhoudsopgave: Veiligheidsprotocol 1. Diverse toernooien 2. Schaatsen 3. Schoolzwemmen 4. Sportdag 5. Uitstapjes/excursies 6. Kamp 7. Gebruikspeelplaats 8. Tentoonstellingen 9. Vervoer 10.Schoolreis 11.Vieringen

4 Activiteit: diverse toernooien 0 Voor aanvang van elk toernooi worden alle bijzonderheden over de lln. meegenomen (klassenlijst en een lijst met extra telefoonnummers) Mobiele telefoon gaat standaard mee. Voor vertrek worden de regels, afspraken en andere specifieke aspecten voor de toernooien gelijktijdig met de leerlingen en begeleiders doorgenomen. 0 De school kan pas deelnemen aan een sporttoernooi als er voldoende begeleiders zijn (minimaal 1 persoon per team) 0 Ouders van de deelnemers worden vooraf schriftelijk geïnformeerd met de exacte gegevens (wie, waar, wanneer, wat wordt er van ouders verwacht, wat regelt de school, aan- en afmelden, vervoer, etc.) Deelname op eigen risico. 0 Regel van tevoren waar kinderen zich moeten melden en afmelden. 0 Voorafgaand aan het toernooi is duidelijk welke deelnemers er zijn. De namen worden op overzichten genoteerd. 0 De deelnemers en de begeleiders worden vooraf duidelijk geïnstrueerd over de regels en afspraken op de locatie, het wedstrijdschema, kleedkamerindeling, activiteiten die de school ter plaatse organiseert (bv. tijdens de pauze iets eten en drinken) 0 De overzichten zijn in bezit van de coaches/teambegeleiders en van de leerkracht. 0 Indien de school het vervoer regelt, gelden de afspraken zoals beschreven in het veiligheidsprotocol vervoer. 0 De leerkracht vertrekt niet eerder dan nadat het toernooi is geëindigd en alle toernooideelnemers van de school zijn vertrokken.

5 Activiteit: schaatsen Op natuurijs 0 Minimaal 1 begeleider per 10 leerlingen 0 Er is 1 leerkracht die het complete toezicht houdt en dus niet schaatst. 0 De groep verzamelt zich langs op een centrale plek langs de baan. Daar worden de schaatsen ondergebonden. Ieder kind neemt een eigen plastic tas mee. 0 EHBO doos meenemen en een aluminium deken. 0 Indien nodig afspraken maken over het gebruik van ijshockeymateriaal en sleeën. 0 Consumpties worden verstrekt en genuttigd bij een centrale plek langs de baan. 0 Indien naar het oordeel van de leerkracht op enigerlei wijze de veiligheid in het geding is, verzamelt de leerkracht de groep en regelt het vertrek. 0 De natuurijsbaan is door de beheerder/contactpersoon opengesteld. 0 Men gaat na of het ijs geschikt is om op te schaatsen. 0 Er bestaat duidelijkheid over waar wel en niet geschaatst mag worden. 0 zorg voor een stuk touw met een boei o.i.d.

6 Activiteit: schoolzwemmen De contactpersoon vanuit school is Fred Thannhauser. Zweminstructeurs: 0 Het op een methodisch en pedagogisch verantwoorde wijze omgaan met de oefenstof; aangepast aan het vaardigheidsniveau van de leerlingen. 0 Het indelen van leerlingen in groepen naar vaardigheidsniveau, en het actualiseren van die groepsindelingen bij vorderingen of terugval. 0 Instructie van nieuwe leerlingen. Het op een toetsingsformulier bijhouden van de vorderingen van de leerlingen die voor hun zwemvaardigheidsbewijs oefenen. Het bieden van eerste hulp en opvang bij ongevallen. Toezicht op naleving van de geldende regels in het zwembad. Toezicht op de gang van zaken in de zwembassins, met name ook tijdens het vrije deel. Na afloop van elke zwemactiviteit controleren of alle leerlingen de bassins verlaten hebben. Een geldig EHBO- en reanimatiediploma en handelend en verantwoordelijk optreden bij calamiteiten. Evaluatie van het schoolzwemmen, samen met de contactpersoon van de school in de maand juni van elk jaar. Schoolpersoneel: 0 Kopieën van zwemdiploma s aan ouders vragen en overhandigen aan de zweminstructeurs. In het zwembad: 0 Het voorzien van de zweminstructeur van de nodige actuele, relevante informatie over leerlingen, met name die zaken die de zwemvaardigheid van de leerlingen kunnen beïnvloeden. 0 Het ordelijk doen verlopen van het verblijf in de zweminrichting, waaronder het gaan van en naar de kleedkamers, toiletten. 0 De groepsleerkracht draagt de leerlingen over aan de directe zorg van de zweminstructeur na het douchen, voor het zwemmen en na het zwemmen, voor het douchen. 0 Toezicht houden tijdens het omkleden en begeleiden naar en tijdens het douchen. 0 Er op toezien dat de kinderen zich zorgvuldig afdrogen. 0 Er op toezien dat er geen spullen achterblijven in de kleedruimten. 0 Er op toezien dat de kinderen niet rennen over natte tegels. 0 Vragen of opmerkingen over de les, na de les met de zweminstructeur doorspreken. 0 de leerkracht is alert en houdt toezicht. 0 Het desgevraagd ondersteunen van de instructeur bij het zwemonderricht. 0 Er op toezien dat de kinderen naar het toilet gaan voor het zwemmen. 0 Er op toezien dat de kinderen zich conform de schoolafspraken gedragen. Tijdens de reis: 0 Kinderen begeleiden vanaf het vertrek van school en terugkomst op school. 0 Toezien op de veiligheid tijdens de les.

7 Activiteit: Sportdag 0 Elke begeleider krijgt de namen van de kinderen van zijn groepje. 0 De kinderen komen onder verantwoordelijkheid van de ouders, zelfstandig naar de locatie toe. 0 Er is altijd een leerkracht zonder groepsverantwoordelijkheid. 0 Deze leerkracht heeft de namenlijsten met telefoonnummers, een huisartsenlijst, een mobiele telefoon en de beschikking over de EHBO-doos 0 De begeleiding bestaat uit één ouder met maximaal zeven kinderen. 0 De leerkracht begeleidt niet, maar coördineert en surveilleert eveneens. Hij/zij heeft een mobiele telefoon en een lijst met telefoonnummers bij zich. 0 De kinderen worden continue begeleid, zowel tijdens het sporten als tijdens het lopen van het ene naar het andere onderdeel. 0 Er moet minimaal 1 EHBO er en de grote EHBO-doos aanwezig zijn. 0 Zorg dat de leerlingen steeds op een veilige plek staan wanneer er gesport wordt. 0 Gebruik de attributen alleen waarvoor ze bedoeld zijn.

8 Activiteit: uitstapjes/excursies 0 In de groep worden de gedragsregels besproken. 0 De groepsleerkracht heeft een mobiele telefoon bij zich, het nummer hiervan is bekend op school. 0 De groepsleerkracht heeft de telefoonnummers van de kinderen bij zich en weet van evt. allergieën. 0 Er gaat een EHBO trommel mee. 0 De leerkracht gaat als eerste de plaats van bestemming binnen en gaat hier als laatste weg. 0 Voor vertrek telt de leerkracht alle kinderen. 0 Begeleidende ouders weten van de gedragsregels en hebben de namen van de kinderen die in hun groepje zitten. 0 Tijdens de activiteit houdt de leerkracht toezicht. 0 Vervoer: zie veiligheidsprotocol vervoer.

9 Activiteit: Kamp 0 Voor aanvang van het schoolkamp wordt het volgende over alle leerlingen. geïnventariseerd: medicijngebruik allergieën dieet noodzakelijke telefoonnummers ziektenkostenverzekering 0 de groepsleerkrachten nemen deze gegevens mee. 0 Na aankomst worden nog een keer de regels en afspraken doorgenomen. 0 Na aankomst wordt ook het noodplan voor het verlaten van het gebouw doorgenomen. 0 Voornamelijk voor bosspelen en nachtspelen dienen afspraken gemaakt en besproken te worden. 0 Het telefoonnummer van het kampgebouw/ mobiele nummer leerkracht is bij ouders bekend en wordt alleen in noodgevallen gebruikt. (dringend verzoek) 0 Op school is dit nummer ook bekend. 0 De telefoon op kamp wordt alleen gebruikt in noodgevallen. 0 Er gaat een EHBO doos mee naar kamp. 0 Minimaal 1 begeleider per 15 leerlingen. 0 Vervoer: zie veiligheidsprotocol vervoer

10 Activiteit: gebruik speelplaats 0 Het schoolplein behoort tot het gebied waarvoor de school gedurende de schooltijd ( en 15 minuten voor) verplicht is toezicht te houden. 0 Op het schoolplein wordt niet gefietst. De fietsen worden in de fietsenstalling gezet. 0 Onder schooltijd zitten de poorten dicht. 0 Na het buitenspelen maken de kinderen een rij en halen de leerkrachten de kinderen buiten op en lopen in de rij met de leerkracht mee naar binnen. 0 Tijdens het buitenspelen moet er altijd toezicht zijn. Wanneer je niet kan buitenlopen zorg je zelf voor vervanging. 0 De leerkrachten nemen een positie zodat zij een goed overzicht hebben over de speelplaats. Zie prikbord: regels voor leerkrachten tijdens het buitenspelen. 0 Bij ziekte van de leerkracht die buiten moet lopen zorgt het SMT voor vervanging. 0 Iedere groep heeft regels gemaakt over het buitenspelen en behoren zich te houden aan de afspraken. 0 Leerlingen mogen niet naar binnen gaan tijdens de pauze, toiletbezoek alleen bij noodzaak. 0 Een aantal plaatsen is NIET bedoeld om te spelen: - in de struiken - in de fietsenstalling en tussen de fietsenrekken. - In de plantenperken. - Voor de aangrenzende klaslokalen. 0 Skates, rolschaatsen en skateboards e.d. zijn niet toegestaan. 0 Personen die niet tot de schoolbevolking behoren en zich op de speelplaats ophouden, worden door de buitenlopende leerkracht verzocht zich te verwijderen. Wordt hieraan geen gehoor gegeven, dan direct melden bij de directie.

11 Activiteit: Tentoonstelling, bibliotheek, kinderboerderij, theater, park, woonwijk, educatief centrum. 0 De activiteit doorgeven aan de bouwcoördinater. 0 In de groep worden de gedragsregels besproken. 0 Een leerkracht bezit een mobiele telefoon en een lijst met alle telefoonnummers. 0 Een begeleidende leerkracht gaat als eerste een plaats van bestemming binnen/op. 0 De leerkracht gaat als laatste. 0 Tijdens de activiteit houden de leerkrachten toezicht. 0 Na afloop gaat de leerkracht als eerste naar buiten. Hij vangt daar de leerlingen op en telt.

12 Activiteit: vervoer Georganiseerd door de busmaatschappij. 0 De vervoersmaatschappij heeft een veiligheidskeurmerk. 0 s Ochtends verzamelen de kinderen zich in de klas. De absentielijst wordt bekeken en ingevuld, evt. absenten worden doorgegeven aan de coördinator. 0 De begeleiders nemen hun groepje mee naar de gereedstaande bus. In de bus 0 Wettelijke verplichtingen over het aantal leerlingen op de stoelen strikt navolgen. 0 In principe bepaalt de leerkracht wie waar zit. In veel gevallen zal dit vrijgelaten kunnen worden, maar waar dit niet kan beslist de leerkracht. 0 In iedere bus zit min. 1 leerkracht. Die controleert het aantal leerlingen. De overige begeleiders zitten verspreid door de bus en houden mede toezicht. 0 Alle leerlingen blijven zitten. 0 Leerlingen moeten de gordel om. 0 De regels en de wensen van de chauffeur worden nagevolgd.(verantwoordelijk is leerkracht) 0 Er moet altijd een extra auto mee voor evt. doktersbezoeken, calamiteiten, enz. 0 Na afloop telt elke begeleider zijn/haar groepje, deze worden afgemeld bij de leerkracht en kan de bus in. 0 De leerkracht telt het aantal kinderen nogmaals voor vertrek. 0 Mochten er leerlingen te laat bij de uitgang zijn, dan wachten enkele mensen. 0 De namen van de ontbrekende leerlingen worden gemeld bij de coördinator. 0 In het uiterste geval vertrekken de bussen en wacht de chauffeur van de auto op de laatkomers. 0 Bij terugkomst melden de ouders hun kind af bij de begeleider van het groepje en deze meldt de groep af bij de leerkracht. Groep 1 en 2 gaan eerst terug naar hun eigen klas. 0 De leerkracht wacht tot alle leerlingen weg zijn. Vervoer per auto 0 De school heeft een doorlopende verzekering afgesloten. 0 De bestuurder heeft een inzittende verzekering. 0 Het aantal gordels bepaalt het aantal leerlingen dat mag worden vervoerd. (eigen kinderen moeten in het kinderzitje/zitverhoger) 0 Alleen leerlingen die 12 jaar en ouder zijn en groter dan 1.50 meter, mogen voorin zitten. 0 Ouders hebben een routebeschrijving en het mobiele nummer van de telefoon van de leerkracht en omgekeerd. 0 Kinderen stappen in en uit aan de kant van het trottoir. Vervoer per fiets: 0 Kinderen mogen alleen deelnemen op een degelijke fiets. 0 Er is 1 begeleider per max. 8 leerlingen. 0 De begeleiders fietsen tussen de groep. De leerkracht fietst voorop en een ouder sluit de groep af. Als er moet worden overgestoken blokkeren de leerkracht en een ouder de rijweg. De ouders begeleiden het oversteken. Er kan ook in kleine groepjes gefietst worden. 0 Fietsen over fietspaden. 0 Bij ieder verzamelmoment controleert de leerkracht alle kinderen op aanwezigheid. 0 Voor het vertrek worden alle kinderen weer geteld.

13 Vervoer lopend: 0 Minimaal 1 leerkracht per groep, wanneer nodig met ondersteuning van voldoende ouders. 0 Kinderen lopen twee aan twee (eventueel hand in hand) en blijven in de rij lopen. 0 De leerkracht voorop, een ouder in het midden en één ouder achteraan. 0 Leerkracht en ouder blokkeren de rijweg bij oversteken.

14 Activiteit: schoolreis 0 Voor aanvang van het schoolreisje worden alle bijzonderheden over de leerlingen geïnventariseerd: - ziektekostenverzekering - dieet - medicijnen - en de klassenlijst en extra telefoonnummers 0 Mobiele telefoon en EHBO-doos gaan standaard mee. Voor vertrek worden de regels, afspraken en andere specifieke aspecten voor de schoolreis gelijktijdig met de leerlingen en begeleiders doorgenomen. 0 Alle begeleiders worden ruimschoots van tevoren gewezen op hun verantwoordelijkheden en de regels. 0 Elke ouder krijgt de namen van de kinderen in zijn/haar groepje, plattegrond van het park en de lijst met dagafspraken. De centrale plek is bij de ouders bekend. 0 De leerlingen worden van te voren door de leerkracht in groepjes verdeeld. De groepsgrootte is afhankelijk van de leeftijd, maar ook van de te bezoeken attractie. De schoolreiscommissie bepaalt de groepsgrootte. 0 Voor elke schoolreis zullen specifieke afspraken worden gemaakt. Deze afspraken hebben te maken met de organisatie van dat specifieke reisje. 0 Regels van het park of de attractie omtrent lengte, leeftijd, e.d. altijd aanhouden. 0, s Ochtends verzamelen de leerlingen zich in de klas. De absentielijst wordt bekeken en ingevuld, eventuele absenten worden aan de coördinator doorgegeven. 0 De begeleiders nemen hun groepje mee naar de gereedstaande bus. Van te voren is bekend in welke bus plaatsgenomen moet worden. 0 Eėn leerkracht loopt vrij rond en bezit een mobiele telefoon, de lijst met telefoonnummers van alle leerlingen en EHBO-doos. 0 Er moet altijd een extra auto mee voor eventuele doktersbezoeken, calamiteiten, etc. 0 Gedurende de dag worden aantallen leerlingen enkele keren geteld/gecontroleerd.

15 Activiteit: Sinterklaas, kerst, Pasen, carnaval, musical, informatieavonden, 10-minutengesprekken. 0 Zorg voor het vrijhouden van gangen, in- en uitgangen. 0 De nood- en transparantverlichting (= vluchtwegsignalering) mag niet worden uitgeschakeld of aan het zicht worden onttrokken. 0 Zorg ervoor dat de deuren bij de uitgangen voldoende doorgang bieden. 0 Slanghaspels zijn bereikbaar; handblusmiddelen zijn op strategische plaatsen aanwezig en bereikbaar. 0 Bij gebruik van een vuurkorf wordt er minimaal 1 meter afstand gehouden en wordt het afgezet met lint. 0 Kabels en snoeren, touwen, feestverlichting, slingers en dergelijke, worden zodanig gebruikt dat zij geen gevaar opleveren. 0 geen waxinelichtjes/geen open vuur. 0 geen gebruik maken van echte kerstbomen. 0 geen spuitconfetti of haar kleurspuitbussen.

Algemeen veiligheidsprotocol van een basisschool. Ten behoeve van de Vereniging voor Prot. Chr. Basisonderwijs Vroomshoop

Algemeen veiligheidsprotocol van een basisschool. Ten behoeve van de Vereniging voor Prot. Chr. Basisonderwijs Vroomshoop Algemeen veiligheidsprotocol van een basisschool Ten behoeve van de Vereniging voor Prot. Chr. Basisonderwijs Vroomshoop VEILIGHEIDSPROTOCOL Activiteit omcirkelen : sportdag/ kampdagen/tentoonstelling

Nadere informatie

Activiteitenprotocol Jacinta-basisschool

Activiteitenprotocol Jacinta-basisschool Activiteitenprotocol Jacinta-basisschool ACTIVITEITENPROTOCOL Activiteit omcirkelen : sportdag/ kampdagen/tentoonstelling etc. / schoolreis. Ga verder bij Specifieke veiligheidsmaatregelen om de protocolonderdelen

Nadere informatie

Daar waar dit protocol niet voorziet dient analoog aan een gelijkende activiteit een veiligheidsprotocol geschreven te worden.

Daar waar dit protocol niet voorziet dient analoog aan een gelijkende activiteit een veiligheidsprotocol geschreven te worden. 2016-01-27 VEILIGHEIDSPROTOCOLAANVULLING PLAN VAN AANPAK SWPBS In dit protocol worden alle afspraken betreffende veiligheid voor binnen- en buitenschoolse activiteiten bij elkaar gebracht. Dit is een aanvulling

Nadere informatie

Richtlijnen voor het vervoer. van leerlingen van de RK bs Kardinaal de Jong

Richtlijnen voor het vervoer. van leerlingen van de RK bs Kardinaal de Jong Richtlijnen voor het vervoer van leerlingen van de RK bs Kardinaal de Jong Inleiding; In deze richtlijnen worden afspraken beschreven betreffende veiligheid bij schoolse activiteiten wanneer we met leerlingen

Nadere informatie

Protocol schoolzwemmen

Protocol schoolzwemmen Partijen Stichting/Vereniging... zijnde het bestuur van de school..., vertegenwoordigd door de directeur van de school... Dan wel: School... Adres... Postcode/Plaats... Burgemeester en Wethouders/Bestuurscommissie

Nadere informatie

Protocol Schoolzwemmen

Protocol Schoolzwemmen Marsstraat 2, 1716 WH Opmeer Postbus 53, 1715 ZH Spanbroek Tel: 0226 352552 directie.ruimteschip@skowestfriesland.nl R.K. Basisschool t Ruimteschip www.bsruimteschip.nl Protocol Schoolzwemmen Veiligheid

Nadere informatie

Pcbo Het Anker Drachten Protocol Veiligheid

Pcbo Het Anker Drachten Protocol Veiligheid Pcbo Het Anker Drachten Protocol Veiligheid Datum eerste versie 12-4-2017 Datum laatste versie Documenteigenaar Irene van Schoonhoven Datum volgende toetsing Schooljaar 2018-2019 Datum volgende borging

Nadere informatie

Protocol veiligheid en leerling vervoer. Open Hof

Protocol veiligheid en leerling vervoer. Open Hof Protocol veiligheid en leerling vervoer Open Hof Veiligheidsprotocol Basisschool Open Hof In dit protocol worden alle afspraken m.b.t. veiligheid voor binnen- en buitenschoolse activiteiten bij elkaar

Nadere informatie

CBS De Akker Protocol Veiligheid

CBS De Akker Protocol Veiligheid CBS De Akker Protocol Veiligheid Datum eerste versie 29-03-2007 Datum laatste versie 26-05-2015 Documenteigenaar Team CBS De Akker Datum volgende toetsing Schooljaar 2015-2016 Datum volgende borging Schooljaar

Nadere informatie

Praktische afspraken CBS De Akker ivm de veiligheid. September Organisatie van de leerlingenzorg CBS De Akker

Praktische afspraken CBS De Akker ivm de veiligheid. September Organisatie van de leerlingenzorg CBS De Akker Praktische afspraken CBS De Akker ivm de veiligheid September 2019 Organisatie van de leerlingenzorg CBS De Akker Inhoud: Inleiding... 3 Gebruik speelplaatsen... 3 Gebruik gymaccomodatie... 4 Gebruik gangen...

Nadere informatie

Protocol Buitenschoolse Activiteiten Ericaschool Rhenen

Protocol Buitenschoolse Activiteiten Ericaschool Rhenen Protocol Buitenschoolse Activiteiten Ericaschool Rhenen Protocol buitenschoolse activiteiten 1. Inleiding Onderwijs zoals dat verzorgd wordt aan van Ericaschool beperkt zich niet tot het verzorgen van

Nadere informatie

Bijlage: Protocol schoolzwemmen

Bijlage: Protocol schoolzwemmen Bijlage: Protocol schoolzwemmen Partijen: 1. De vereniging/stichting., gevestigd te., ten deze bevoegdelijk vertegenwoordigd door mevrouw/de heer.. dan wel: Burgemeester en Wethouders (dan wel de bestuurscommissie)

Nadere informatie

Ongelukken kunnen gebeuren! Een handreiking voor onderwijspersoneel over buitenschoolse activiteiten

Ongelukken kunnen gebeuren! Een handreiking voor onderwijspersoneel over buitenschoolse activiteiten Ongelukken kunnen gebeuren! Een handreiking voor onderwijspersoneel over buitenschoolse activiteiten INHOUD Voorwoord 1. Buitenschoolse activiteiten 2. Procedure 3. Indeling van de activiteiten 4. Afspraken

Nadere informatie

Veiligheidsprotocol P.C.B.S. DE REGENBOOG HELLEVOETSLUIS

Veiligheidsprotocol P.C.B.S. DE REGENBOOG HELLEVOETSLUIS Veiligheidsprotocol P.C.B.S. DE REGENBOOG HELLEVOETSLUIS 1 Veiligheidsprotocol pcbs de Regenboog In dit protocol worden alle afspraken betreffende veiligheid voor binnen- en buitenschoolse activiteiten

Nadere informatie

Raamplan voor de Veiligheidsafspraken op bovenschools niveau

Raamplan voor de Veiligheidsafspraken op bovenschools niveau Raamplan voor de Veiligheidsafspraken op bovenschools niveau Raamplan voor de Veiligheidsafspraken op bovenschools niveau... 1 0. Inleiding... 1 1. Buitenschoolse activiteiten... 2 2. Indeling van activiteiten...

Nadere informatie

Protocol uitstapjes KDV en BSO.

Protocol uitstapjes KDV en BSO. Protocol uitstapjes KDV en BSO. Doel: Er voor zorgen dat kleine en grote uitstapjes volgens de gezamenlijke regels met betrekking tot de veiligheid van de kinderen plaatsvinden. Waarom? Uitstapjes zijn

Nadere informatie

Een ongeluk tijdens schooltijd

Een ongeluk tijdens schooltijd Een ongeluk tijdens schooltijd 120/maart 2017/jda - 2 - INHOUD VOORWOORD...- 4-1. BUITENSCHOOLSE ACTIVITEITEN.... - 5-2. PROCEDURE.... - 5-3. INDELING VAN DE ACTIVITEITEN.... - 6-4. AFSPRAKEN.... - 6-5.

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Uitgangspunten. 3. Toestemming en verzekering.

1. Inleiding. 2. Uitgangspunten. 3. Toestemming en verzekering. 1. Inleiding. Onderwijs zoals dat verzorgd wordt aan leerlingen van de scholen van SKOBOS beperkt zich niet alleen tot het verzorgen van lessen binnen het gebouw en/of het speelterrein. Soms worden er

Nadere informatie

Protocol Schoolreizen IKC het b Schoolreizen

Protocol Schoolreizen IKC het b Schoolreizen Protocol Schoolreizen IKC het b Schoolreizen ken 1 Naam IKC Het baken Datum Mei 2019 Opgesteld door Suzanne Hofstra & Jantina Nieuwhuis Inhoud 1. Inleiding 2. Algemene informatie 3. Ouder- hulp en -betrokkenheid

Nadere informatie

PROTOCOL LEERLINGEN VERVOER EN VEILIGHEID Protocol leerlingenvervoer en veiligheid 12-2013

PROTOCOL LEERLINGEN VERVOER EN VEILIGHEID Protocol leerlingenvervoer en veiligheid 12-2013 2010 PROTOCOL LEERLINGEN VERVOER EN VEILIGHEID In dit protocol worden voorschriften gegeven aan het schoolbestuur, personeel, ouders c.q. vrijwilligers en andere partijen die het leerlingenvervoer verzorgen,

Nadere informatie

Protocol Leerlingenvervoer en veiligheid

Protocol Leerlingenvervoer en veiligheid Protocol Leerlingenvervoer en veiligheid Versie: 08-09-2009 25-9-2011 1 Protocol Leerlingenvervoer en veiligheid Onderhavig protocol is van toepassing op het door de school georganiseerde groepsvervoer

Nadere informatie

In de werkinstructie uitstapjes staat beschreven hoe wij deze uitstapjes voorbereiden en welke veiligheidsmaatregelen wij neme

In de werkinstructie uitstapjes staat beschreven hoe wij deze uitstapjes voorbereiden en welke veiligheidsmaatregelen wij neme Protocol uitstapjes BSO / Kinderdagopvang Doel: Er voor zorgen dat kleine uitstapjes [alleen op locatie Drunen] volgens de gezamenlijke regels met betrekking tot de veiligheid van de kinderen plaatsvinden.

Nadere informatie

Protocol Leerlingenvervoer en Veiligheid

Protocol Leerlingenvervoer en Veiligheid Postbus 124 8080 AC Elburg De Borchstee De Duif Het Octaaf De Petra De Regenboog De Wildemaet Protocol Leerlingenvervoer en Veiligheid BELEIDSSTUK 35 Vastgesteld door AB d.d. 15-02-2007 Instemming GMR:

Nadere informatie

VEILIGHEIDSPROTOCOL. Delteykschool

VEILIGHEIDSPROTOCOL. Delteykschool VEILIGHEIDSPROTOCOL Delteykschool 1 Dit document geldt voor de duur van 2 jaar na definitieve vaststelling en wordt stilzwijgend verlengd voor eenzelfde periode. Als bijlage bij dit stuk dient het schoolveiligheidsbeleid

Nadere informatie

Protocol veilig schoolzwemmen

Protocol veilig schoolzwemmen Protocol veilig schoolzwemmen 1. Inleiding In dit protocol wordt ingegaan op de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van de betrokken partijen bij schoolzwemmen in één van de Utrechtse zwembaden.

Nadere informatie

Leerlingenvervoer. Protocol Leerlingenvervoer. April Obs de VOS Multatulilaan ZM Voorschoten : :

Leerlingenvervoer. Protocol Leerlingenvervoer. April Obs de VOS Multatulilaan ZM Voorschoten : : Leerlingenvervoer Protocol Leerlingenvervoer April 2017 Obs de VOS Multatulilaan 92 2251 ZM Voorschoten : 071-5610216 : info@obsdevos.nl Inleiding In beginsel rust op elke school een bijzondere zorgplicht

Nadere informatie

Protocol en richtlijnen schoolzwemmen

Protocol en richtlijnen schoolzwemmen Bijlage 1 Toelichting, organisatie schoolzwemmen 1 Organisatie: De organisatie berust bij de manager van sportcentrum Laco Leerdam B.V., Tiendweg 9, 4142 EG Leerdam, tel.: 0345-615985, onder verantwoordelijkheid

Nadere informatie

VEILIGHEIDSPROTOCOL. Delteykschool

VEILIGHEIDSPROTOCOL. Delteykschool VEILIGHEIDSPROTOCOL Delteykschool 1 Inhoudsopgave Visie op schoolveiligheid... 3 Rondom de school... 4 Spelen... 5 Speelplekken... 5 Spelmaterialen... 5 Bij slecht weer... 6 Bij mooi weer... 6 Ongewenste

Nadere informatie

obs Het Volle Leven ~ Rijslag 15-21 ~ 2587 BB Den Haag ~ 070 355 84 54 ~ www.hetvolleleven.nl ~ info@hetvolleleven.nl

obs Het Volle Leven ~ Rijslag 15-21 ~ 2587 BB Den Haag ~ 070 355 84 54 ~ www.hetvolleleven.nl ~ info@hetvolleleven.nl Toezicht kinderen Inleiding In dit document wordt het toezicht van kinderen in school, op het schoolterrein en daarbuiten beschreven. Tevens wordt beschreven welke verantwoordelijkheden de leerkrachten,

Nadere informatie

Bijlage 5. Voorwaarden bij het opstellen van een toezichtplan

Bijlage 5. Voorwaarden bij het opstellen van een toezichtplan Bijlage 5 Voorwaarden bij het opstellen van een toezichtplan Bijlage 5. Voorwaarden bij het opstellen van een toezichtplan Voor het keurmerk brons dient uw zwembad te beschikken over een door het bevoegd

Nadere informatie

GEDRAGSCODE BUITENSCHOOLSE ACTIVITEITEN

GEDRAGSCODE BUITENSCHOOLSE ACTIVITEITEN GEDRAGSCODE BUITENSCHOOLSE ACTIVITEITEN Wat valt er onder buitenschoolse activiteiten: korte uitstapjes dichtbij school (bibliotheek, veldstudie) bezoek aan een plaats met educatieve waarde (boerderij,

Nadere informatie

Schoolreis- en excursiebeleid

Schoolreis- en excursiebeleid PCB Koningin Juliana Schoolreis- en excursiebeleid Koningin Julianaschool Spechtstraat 49 3853VA Ermelo Tel 0341 552284 Juni 2017 Schoolreisje en meerdaagse schoolreis A. Doel schoolreisje Een gezamenlijk

Nadere informatie

Ongelukken kunnen gebeuren! Een handreiking voor onderwijspersoneel over buitenschoolse activiteiten.

Ongelukken kunnen gebeuren! Een handreiking voor onderwijspersoneel over buitenschoolse activiteiten. Ongelukken kunnen gebeuren! Een handreiking voor onderwijspersoneel over buitenschoolse activiteiten. INHOUD Voorwoord. 1. Buitenschoolse activiteiten. 2. Procedure. 3. Indeling van de activiteiten. 4.

Nadere informatie

VEILIGHEIDSPLAN- Inhoud

VEILIGHEIDSPLAN- Inhoud VEILIGHEIDSPLAN- Inhoud Allergieën en medische gegevens... 2 Besmettelijke ziektes... 2 Cameratoezicht... 2 Communicatie veiligheidsplan... 3 Richtlijnen Social Media... 3 Discriminatie... 4 EHBO... 4

Nadere informatie

Beleidsplan Veiligheid Cbs De Arke

Beleidsplan Veiligheid Cbs De Arke Beleidsplan Veiligheid Cbs De Arke De Arke, een school waar elk zich volop mag en kan ontwikkelen! In een veilige leeromgeving! Pagina 1 Inhoud 1. Pestprotocol... 3 2. Internet protocol... 3 Uitgangspunten...

Nadere informatie

Schoolzwemmen. Folder voor groepsleerkrachten

Schoolzwemmen. Folder voor groepsleerkrachten Schoolzwemmen Folder voor groepsleerkrachten Bij de start van het schooljaar 2018-2019 is een nieuw protocol schoolzwemmen in werking getreden waarin afspraken staan over veiligheid vóór, tijdens en na

Nadere informatie

Protocol buitenschoolse activiteiten

Protocol buitenschoolse activiteiten Protocol Buitenschoolse activiteiten 2015 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Uitgangspunten... 3 3. Toestemming en verzekering... 4 3.1. Toestemming ouders... 4 3.2. Toestemming school... 4 3.3. Verzekering...

Nadere informatie

Huisregels BSO Sporten V.o.f. Locatie Zwem BSO Knoet Ede

Huisregels BSO Sporten V.o.f. Locatie Zwem BSO Knoet Ede Huisregels BSO Sporten V.o.f. Locatie Zwem BSO Knoet Ede Mei 2011 Inleiding In dit document treft u de huisregels zoals ze gelden binnen onze buitenschoolse opvang. Deze regels bevorderen een veilige en

Nadere informatie

PROTOCOL LEERLINGENVERVOER

PROTOCOL LEERLINGENVERVOER PROTOCOL LEERLINGENVERVOER CBS de VerreKijker Waardhuizen 38 te Waardhuizen,verklaart het onderhavig protocol van toepassing op het door de school georganiseerde groepsvervoer van leerlingen van en naar

Nadere informatie

Protocol veiligheid schoolzwemmen

Protocol veiligheid schoolzwemmen Protocol veiligheid schoolzwemmen 1 Voorwoord Net als bij andere schoolse activiteiten is het van belang dat tijdens het project red jezelf, red je vriendje toezicht op de kinderen wordt gehouden en dat

Nadere informatie

Protocol leerlingvervoer

Protocol leerlingvervoer Protocol leerlingvervoer Rk. bs. De Achtsprong Kloosterstraat 31 3256 AH Achthuizen 0187631246 info.achtsprong@dewaarden.nl www.8sprong.nl Brin 05IJ Directie: dhr. M. van Bers augustus 2016 1 Doel protocol

Nadere informatie

Protocol Leerlingenvervoer RK BS Paus Joannes. Protocol Leerlingenvervoer

Protocol Leerlingenvervoer RK BS Paus Joannes. Protocol Leerlingenvervoer Protocol Leerlingenvervoer 1 Protocol Leerlingenvervoer Dit protocol is van toepassing op het door de school georganiseerde groepsvervoer van leerlingen van en naar school en naar andere bestemmingen in

Nadere informatie

Wettelijke regels die van toepassing zijn zoals omschreven in de Wegenverkeerswet en de Wet Personenvervoer zijn in dit protocol verwerkt.

Wettelijke regels die van toepassing zijn zoals omschreven in de Wegenverkeerswet en de Wet Personenvervoer zijn in dit protocol verwerkt. Protocol Leerlingenvervoer en veiligheid Vastgesteld/instemming MR d.d.nov 2015 De directie en medezeggenschapsraad van o.b.s. Op d n Esch verklaart het onderhavige protocol van toepassing op het door

Nadere informatie

Veiligheidsplan De Klim-Op, Bovenkarspel

Veiligheidsplan De Klim-Op, Bovenkarspel Veiligheidsplan De Klim-Op, Bovenkarspel v04 04 2016 Veiligheidsplan De Klim-Op blz. 1 Hoofdstuk 0 Inleiding In het Veiligheidsplan van De Klim-Op is het geheel aan maatregelen opgenomen dat is vastgesteld

Nadere informatie

Protocol. Verkeersveilige afspraken. Franciscusschool Bladel (versie maart 2017)

Protocol. Verkeersveilige afspraken. Franciscusschool Bladel (versie maart 2017) Protocol Verkeersveilige afspraken Franciscusschool Bladel (versie maart 2017) Inleiding Veiligheid is een belangrijk aspect op school. Een school moet kinderen die veiligheid kunnen bieden op verschillende

Nadere informatie

Vervoersprotocol. Doel van dit protocol:

Vervoersprotocol. Doel van dit protocol: Vervoersprotocol. Doel van dit protocol: We willen voorschriften geven aan personeel, ouders c.q. begeleiders en andere partijen die het leerlingenvervoer verzorgen, met als doel daarmee de verkeersveiligheid

Nadere informatie

Protocol Leerlingenvervoer en Veiligheid

Protocol Leerlingenvervoer en Veiligheid Protocol Leerlingenvervoer en Veiligheid reformatorische basisschool Zevensprong 1-3 2907 TK Capelle aan den IJssel Telefoon: (010) 451 10 55 e-mail: info@rehobothschool-capelle.nl pag. 1 Inhoud 0. Inleiding

Nadere informatie

Tien tips voor een geslaagde schoolreis

Tien tips voor een geslaagde schoolreis Tien tips voor een geslaagde schoolreis Voor kinderen is de schoolreis het hoogtepunt van het schooljaar. Maar ouders zien naast al het plezier ook de gevaren: valpartijen, verkeersongelukken, onvoldoende

Nadere informatie

PROTOCOL EXCURSIES Algemeen IPC Afspraken excursies algemeen

PROTOCOL EXCURSIES Algemeen IPC Afspraken excursies algemeen PROTOCOL EXCURSIES I Algemeen IPC Onderdeel van IPC is het maken van excursies. Op deze excursies zien en leren de leerlingen over een onderwerp passend bij IPC. Daarnaast kan er in het kader van het Cultuurmenu

Nadere informatie

Protocol vervoer Protocol vervoer BSO Veldzijde versie 0 juli 2016

Protocol vervoer Protocol vervoer BSO Veldzijde versie 0 juli 2016 Protocol vervoer Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Vervoer van school en naar de BSO... 3 3. Pedagogisch medewerkers en vervoer met eigen auto... 4 3.1 Verzekeringen... 5 3.2 Verantwoordelijkheden...

Nadere informatie

PROTOCOL EXCURSIES. 20130814 Protocol excursies met bijlagen Leerkrachten/schooldocumenten/protocollen en afspraken Pagina 1

PROTOCOL EXCURSIES. 20130814 Protocol excursies met bijlagen Leerkrachten/schooldocumenten/protocollen en afspraken Pagina 1 PROTOCOL EXCURSIES I Algemeen Ontwikkelingsgericht onderwijs Vast onderdeel van het onderwijsaanbod op een OGO school als Octant is het organiseren van excursies. We gaan met de kinderen de echte wereld

Nadere informatie

Vervoersprotocol basisschool St. Jozef Oktober 2013

Vervoersprotocol basisschool St. Jozef Oktober 2013 Vervoersprotocol basisschool St. Jozef Oktober 2013 Kerkendijk 81 5712 ET Someren-Heide 0493-491654 Bs St. Jozef, verklaart dat dit protocol van toepassing is op het door de school georganiseerde groepsvervoer

Nadere informatie

Schoolreisbeleid OBS De Optimist. (Van Kleffensschool)

Schoolreisbeleid OBS De Optimist. (Van Kleffensschool) Schoolreisbeleid OBS De Optimist (Van Kleffensschool) Inhoud Voorwoord... 3 Visie en missie... 4 Doel van de schoolreizen... 4 Tijdstippen van de schoolreizen... 5 Schoolreisdata... 5 Bestemmingen en begeleiding...

Nadere informatie

Basisschool De Leemstee protocol vervoer

Basisschool De Leemstee protocol vervoer Basisschool De Leemstee protocol vervoer Inhoud Protocol vervoer kinderen tijdens schooltijden... 2 1. Vervoer per auto... 2 2. Vervoer per bus:... 4 3. Vervoer per fiets... 4 3.1 Vervoer per fiets in

Nadere informatie

Protocol Veiligheid Schoolzwemmen

Protocol Veiligheid Schoolzwemmen Protocol Veiligheid Schoolzwemmen Oosterbeek, 10 mei 2007 1 Protocol Veiligheid Schoolzwemmen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Partijen 3. Het zwembad 4. De school 5. Aansprakelijkheid 6. Ouders en andere

Nadere informatie

KDV Peuteropvang BSO. Kindercentrum de Torteltuin. 0-4 jaar 2-4 jaar 4-12 jaar. Protocol uitstapjes. www.detorteltuin.frl

KDV Peuteropvang BSO. Kindercentrum de Torteltuin. 0-4 jaar 2-4 jaar 4-12 jaar. Protocol uitstapjes. www.detorteltuin.frl Protocol uitstapjes Protocol uitstapjes In de tijd dat kinderen onze opvang bezoeken zal het voorkomen dat kinderen onder begeleiding van de pedagogisch medewerker de locatie zal verlaten voor een uitstapje.

Nadere informatie

Veiligheidsprotocol obs De Weiert Fysieke veiligheid Sociale veiligheid 2017

Veiligheidsprotocol obs De Weiert Fysieke veiligheid Sociale veiligheid 2017 Fysieke veiligheid Sociale veiligheid 2017 Inleiding Bij het opstellen van een veiligheidsplan hebben we gekeken naar aspecten die onder fysieke- en sociale veiligheid gerangschikt kunnen worden. We vinden

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Schoolzwemmen 2011/2012

Samenwerkingsovereenkomst Schoolzwemmen 2011/2012 Samenwerkingsovereenkomst Schoolzwemmen 2011/2012 1. Schoolzwemmen is een onderwijsactiviteit waarbij een aantal instanties/organisaties, alsmede hun medewerkers betrokken is/zijn. 2. Teneinde het schoolzwemmen

Nadere informatie

2.01 Protocol: Deurbeleid - concept

2.01 Protocol: Deurbeleid - concept 2.01 Protocol: Deurbeleid - concept Inleiding Een school is een dynamische instelling waar de hele dag door kinderen, ouders, externe begeleiders en leveranciers in en uit lopen. Het is een bijna onmogelijke

Nadere informatie

Versie juni 2018 VERVOERSPROTOCOL

Versie juni 2018 VERVOERSPROTOCOL Versie juni 2018 VERVOERSPROTOCOL Inhoudsopgave 1. Vaststelling 3 2. Doel van dit protocol 4 3. Verantwoordelijkheden 4 4. Vervoer te voet 5 5. Vervoer per fiets 5 6. Vervoer per auto 7 7. Voorbeeldbrief

Nadere informatie

Spelregelboekje leerlingenvervoer. Regels en wetenswaardigheden om het vervoer van leerlingen goed te laten verlopen versie oktober 2018

Spelregelboekje leerlingenvervoer. Regels en wetenswaardigheden om het vervoer van leerlingen goed te laten verlopen versie oktober 2018 Spelregelboekje leerlingenvervoer Regels en wetenswaardigheden om het vervoer van leerlingen goed te laten verlopen 2018-2019 versie oktober 2018 Waarom spelregels? Uw kind zal het komende jaar van het

Nadere informatie

Spelregelboekje leerlingenvervoer. Regels en wetenswaardigheden om het vervoer van leerlingen goed te laten verlopen

Spelregelboekje leerlingenvervoer. Regels en wetenswaardigheden om het vervoer van leerlingen goed te laten verlopen Spelregelboekje leerlingenvervoer Regels en wetenswaardigheden om het vervoer van leerlingen goed te laten verlopen 2018-2019 Waarom spelregels? Uw kind zal het komende jaar van het leerlingenvervoer

Nadere informatie

Protocol Schoolzwemmen

Protocol Schoolzwemmen LOCATIE ONDERBOUW Attleeplantsoen 39 3527 BA Utrecht 030 2936351 info@rafaelschool.nl LOCATIE BOVENBOUW Lanslaan 10-12 3526 XH Utrecht 030 2887932 info@rafaelschool.nl Protocol Schoolzwemmen 2016-2017

Nadere informatie

Protocol Leerlingenvervoer en Veiligheid

Protocol Leerlingenvervoer en Veiligheid Protocol Leerlingenvervoer en Veiligheid OBS Het Palet Dit protocol is van toepassing op het door de school georganiseerde groepsvervoer van leerlingen van en naar school en naar andere bestemmingen in

Nadere informatie

Protocol Schoolzwemmen

Protocol Schoolzwemmen LOCATIE ONDERBOUW Attleeplantsoen 39 3527 BA Utrecht 030 2936351 info@rafaelschool.nl LOCATIE BOVENBOUW Bontekoelaan 9 3526 RA Utrecht 030 2887932 info@rafaelschool.nl Protocol Schoolzwemmen 2017-2018

Nadere informatie

Huisregels Sport- & Zwem BSO Knoet

Huisregels Sport- & Zwem BSO Knoet Huisregels Sport- & Zwem BSO Knoet Inleiding In dit document treft u de huisregels zoals ze gelden binnen onze buitenschoolse opvang. Deze regels bevorderen een veilige en vertrouwde opvang van uw kind.

Nadere informatie

Protocol vervoer Protocol vervoer BSO de Saller versie 1 oktober 2015

Protocol vervoer Protocol vervoer BSO de Saller versie 1 oktober 2015 Protocol vervoer Inhoud: 1. Inleiding 2. Vervoer van en naar de BSO 3. Pedagogisch medewerkers en vervoer met eigen auto 3.1 Verzekering 3.2 Verantwoordelijkheden 3.3 Een kind raakt de groep kwijt tijdens

Nadere informatie

Inhoudsopgave. A. Toelichting op het Protocol Veiligheid Schoolzwemmen 10 A. sub l. Voorbeeld van nadere concretisering taken 14

Inhoudsopgave. A. Toelichting op het Protocol Veiligheid Schoolzwemmen 10 A. sub l. Voorbeeld van nadere concretisering taken 14 Protocol Veiligheid Schoolzwemmen 2016-2017 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding 5 2. Partijen 6 3. Het zwembad 6 4. De school 7 5. Aansprakelijkheid 7 6. Ouders en andere begeleiders 8 7. Bijzondere situaties

Nadere informatie

Protocol Leerlingenvervoer en Veiligheid Vrijeschool Raphaël

Protocol Leerlingenvervoer en Veiligheid Vrijeschool Raphaël Protocol Leerlingenvervoer en Veiligheid Vrijeschool Raphaël 1 Voorwoord De Vrijeschool Raphaël te Almere, verklaart dat het onderhavige protocol van toepassing is op het door de school georganiseerde

Nadere informatie

Handboekje leerlingenvervoer Regels en wetenswaardigheden om het vervoer van leerlingen goed te laten verlopen

Handboekje leerlingenvervoer Regels en wetenswaardigheden om het vervoer van leerlingen goed te laten verlopen Handboekje leerlingenvervoer Regels en wetenswaardigheden om het vervoer van leerlingen goed te laten verlopen 1 Handboekje llv 2012_Nijmegen.indd 1 20-07-12 11:33 Waarom dit boekje? Connexxion Taxi Services

Nadere informatie

Afspraken m.b.t. het vervoer/verplaatsen van leerlingen i.v.m. schoolactiviteiten.

Afspraken m.b.t. het vervoer/verplaatsen van leerlingen i.v.m. schoolactiviteiten. Afspraken m.b.t. het vervoer/verplaatsen van leerlingen i.v.m. schoolactiviteiten. Inleiding: Elk teamlid dat bezig is met een activiteit buiten de school, is verplicht om het opgestelde protocol inzake

Nadere informatie

Protocol Vervoer Protocol Vervoer, Bso Marlon versie 2, november 2017

Protocol Vervoer Protocol Vervoer, Bso Marlon versie 2, november 2017 Protocol Vervoer Inleiding In de tijd dat kinderen BSO Marlon bezoeken, zal het voorkomen dat kinderen onder begeleiding van de pedagogisch medewerkers de locatie verlaten voor een uitstapje. We maken

Nadere informatie

Protocol vervoer kinderen tijdens schooldagen Montessorischool Haaksbergen

Protocol vervoer kinderen tijdens schooldagen Montessorischool Haaksbergen Protocol vervoer kinderen tijdens schooldagen Montessorischool Haaksbergen Inhoud Protocol vervoer kinderen tijdens schooldagen 3 1. Vervoer per auto 4 2. Vervoer per bus 6 3. Vervoer per fiets 7 3.1 Vervoer

Nadere informatie

Document: protocol excursies Status: definitief Datum: april 2017

Document: protocol excursies Status: definitief Datum: april 2017 Document: protocol excursies Status: definitief Datum: april 2017 Inleiding Excursies vormen een vast onderdeel van het onderwijsleerprogramma. Voor kinderen wordt hiermee een relatie gelegd naar de wereld

Nadere informatie

afsprakenboekje Laat kinderen stralen! Inleiding

afsprakenboekje Laat kinderen stralen! Inleiding Inleiding afsprakenboekje Dit is het afsprakenboekje van De Diamant. Hierin staan alle afspraken die we met elkaar gemaakt hebben op school. (afspraken in de groep, op de gang, op het plein, gedragsregels,

Nadere informatie

Januari 2016. Schoolreis- en excursiebeleid

Januari 2016. Schoolreis- en excursiebeleid Januari 2016 Schoolreis- en excursiebeleid Schoolreisje en meerdaagse schoolreis (kamp) A. Doel schoolreisje Een gezamenlijk uitstapje, waarbij de nadruk ligt op gezamenlijk. Samen plezier beleven, onderzoeken

Nadere informatie

Protocol Leerlingenvervoer en Veiligheid

Protocol Leerlingenvervoer en Veiligheid Protocol Leerlingenvervoer en Veiligheid Plantijn, verklaart het onderhavige protocol van toepassing op het door de school georganiseerde groepsvervoer van leerlingen van en naar school en naar andere

Nadere informatie

Protocol vervoer van leerlingen St. Josephschool Versiedatum: oktober 2017

Protocol vervoer van leerlingen St. Josephschool Versiedatum: oktober 2017 Protocol vervoer van leerlingen St. Josephschool Versiedatum: oktober 2017 In de wet is niets geregeld over de verantwoordelijkheden van ouders en scholen bij het vervoer van leerlingen. Wel is het bevoegde

Nadere informatie

Leerlingenvervoer Gemeente Raalte. Spelregels en wetenswaardigheden om het vervoer van leerlingen zo goed mogelijk te doen verlopen.

Leerlingenvervoer Gemeente Raalte. Spelregels en wetenswaardigheden om het vervoer van leerlingen zo goed mogelijk te doen verlopen. Leerlingenvervoer Gemeente Raalte Spelregels en wetenswaardigheden om het vervoer van leerlingen zo goed mogelijk te doen verlopen. Schooljaar 2012-2013 Het leerlingenvervoer van de gemeente Raalte wordt

Nadere informatie

Overblijfreglement. CBS Willem-Alexander

Overblijfreglement. CBS Willem-Alexander Overblijfreglement CBS Willem-Alexander GELDIG VOOR HET SCHOOLJAAR 2013-2014. Geachte ouders/verzorgers, Voor u ligt het overblijfreglement van de Willem-Alexander school. Het is opgesplitst in drie delen.

Nadere informatie

Handboek Leerlingenvervoer Schooljaar 2014/2015

Handboek Leerlingenvervoer Schooljaar 2014/2015 Handboek Leerlingenvervoer Schooljaar 2014/2015 Belangrijke gegevens (zorgvuldig bewaren!!!) Naam leerling: Routenummer: Vervoerder: Naam chauffeur: Overige opmerkingen: Belangrijke contactgegevens LET

Nadere informatie

Huisregels Sport- & Zwem BSO Knoet

Huisregels Sport- & Zwem BSO Knoet 2014 Huisregels Sport- & Zwem BSO Knoet BSO Sporten Hans Zwartkruis Huishoudelijk reglement BSO Knoet versie 4.2 1-10-2014 Inhoudsopgave Algemene richtlijnen... 3 Richtlijnen met betrekking tot de achterwacht

Nadere informatie

Protocol vervoer Stichting Ut Kruumelke. Versie 1, januari 2018.

Protocol vervoer Stichting Ut Kruumelke. Versie 1, januari 2018. Protocol vervoer Stichting Ut Kruumelke. Versie 1, januari 2018. 1. Inleiding Stichting Ut Kruumelke streeft er naar om de kinderen die van de buitenschoolse opvang gebruik maken zo veilig mogelijk van

Nadere informatie

Protocol. Leerlingenvervoer en Veiligheid. Drunen, november 2015.

Protocol. Leerlingenvervoer en Veiligheid. Drunen, november 2015. Protocol Leerlingenvervoer en Veiligheid Drunen, november 2015. Inleiding / verantwoording Athena Onderwijs, verklaart het onderhavige protocol van toepassing op het door de school georganiseerde groepsvervoer

Nadere informatie

Nicolaas Beetsschool

Nicolaas Beetsschool Protocol fysieke en sociale veiligheid Nicolaas Beetsschool update maart 2017 Nicolaas Beetsschool Protocol fysieke en sociale veiligheid versie Maart 2017 Volgende actualisatie Februari 2019 Pagina 1

Nadere informatie

PROTOCOL VEILIG VERVOER

PROTOCOL VEILIG VERVOER PROTOCOL VEILIG VERVOER De Mgr. Zwijsenschool, verklaart het huidige protocol van toepassing op het door de school georganiseerde groepsvervoer van leerlingen van en naar school en naar andere bestemmingen

Nadere informatie

Afspraken met betrekking tot ouderhulp op OBS de Wonderwind

Afspraken met betrekking tot ouderhulp op OBS de Wonderwind Afspraken met betrekking tot ouderhulp op OBS de Wonderwind Op verzoek van ouders hebben wij een handboek samengesteld waarin de verwachtingen en afspraken ten aanzien van ouders, die hulp verlenen op

Nadere informatie

Verkeersprotocol basisschool St Caecilia. Oktober 2016

Verkeersprotocol basisschool St Caecilia. Oktober 2016 Verkeersprotocol basisschool St Caecilia Oktober 2016 1. Inleiding Basisschool St Caecilia, verklaart het onderhavige protocol van toepassing op het door de school georganiseerde groepsvervoer van leerlingen

Nadere informatie

Versie: 29 oktober INLEIDING 1 VEILIGHEIDSPLAN VCO QUERCUS

Versie: 29 oktober INLEIDING 1 VEILIGHEIDSPLAN VCO QUERCUS Versie: 29 oktober 2005 1. INLEIDING Elke school binnen de VCO Quercus wordt met veel activiteiten geconfronteerd, waarbij de school zich steeds weer dient af te vragen: - Wat zijn dit voor activiteiten?

Nadere informatie

Protocol schoolzwemmen Schepershoek

Protocol schoolzwemmen Schepershoek Protocol schoolzwemmen Schepershoek Inleiding. Dit protocol is opgesteld door Zwembad t Kikkerfort en CBS De Schepershoek. Dit protocol is ter informatie voorgelegd aan de MR van de school. Op De Schepershoek

Nadere informatie

Schoolzwemmen

Schoolzwemmen Schoolzwemmen 2016-2020 Aan het hoofd van scholen voor het basis en speciaal onderwijs in de gemeente Opmeer Opmeer, mei 2016 Beste heer/mevrouw, De gemeente vindt het schoolzwemmen belangrijk, ondanks

Nadere informatie

Protocol leerlingvervoer en veiligheid

Protocol leerlingvervoer en veiligheid Protocol leerlingvervoer en veiligheid Stichting StisamO Hoendrik 9 Elst Vastegesteld GMR: Versie sept 2016 Protocol Leerlingvervoer en Veiligheid Stichting StisamO, verklaart het onderhavige protocol

Nadere informatie

SchoolPleinwachtPlan De Triangel in Lunteren. Kerkhoflaan 29 6741 CH Lunteren

SchoolPleinwachtPlan De Triangel in Lunteren. Kerkhoflaan 29 6741 CH Lunteren Kerkhoflaan 29 6741 CH Lunteren Inhoudsopgave Organisatie 3 Pleinwacht en Spelen 3 Slecht weer plan 5 Regels 6 Taken van de pleinwachtmedewerkers 6 De groep 7 Spelmateriaal 7 Communicatie naar de kinderen

Nadere informatie

Protocol Leerlingenvervoer en Veiligheid Basisschool de Brakken

Protocol Leerlingenvervoer en Veiligheid Basisschool de Brakken Protocol Leerlingenvervoer en Veiligheid Basisschool de Brakken Rijen Januari 2017 1 Inleiding Basisschool De Brakken, verklaart het voorliggende protocol van toepassing op het door de school georganiseerde

Nadere informatie

Vervoersbeleid. Beleidsplan m.b.t. vervoeren van leerlingen

Vervoersbeleid. Beleidsplan m.b.t. vervoeren van leerlingen Vervoersbeleid Beleidsplan m.b.t. vervoeren van leerlingen Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Algemene informatie 2 3. Beleid met betrekking tot begeleiding/vervoer van leerlingen buiten het schoolgebouw

Nadere informatie

Protocol Leerlingenvervoer en Veiligheid. Basis school Roald Dahl. Sint-Michielsgestel

Protocol Leerlingenvervoer en Veiligheid. Basis school Roald Dahl. Sint-Michielsgestel Protocol Leerlingenvervoer en Veiligheid Basis school Roald Dahl Sint-Michielsgestel juli 2010 Bs Roald Dahl, verklaart het onderhavige protocol van toepassing op het door de school georganiseerde groepsvervoer

Nadere informatie

Protocol Overblijven Obs. De Kern Hardenberg

Protocol Overblijven Obs. De Kern Hardenberg Juli 2011. Protocol Overblijven Obs. De Kern Hardenberg Inleiding Het schoolbestuur is verantwoordelijk voor het (laten) organiseren van de overblijf. De school bepaalt in overleg met de ouders de manier

Nadere informatie

November 2010. Protocol Leerlingenvervoer en Veiligheid Bs de Touwladder

November 2010. Protocol Leerlingenvervoer en Veiligheid Bs de Touwladder November 2010 Protocol Leerlingenvervoer en Veiligheid Bs de Touwladder Bs de Touwladder, verklaart het onderhavige protocol van toepassing op het door de school georganiseerde groepsvervoer van leerlingen

Nadere informatie

lil André Bosveld 14 024 Aandacht voor schoolzwemmen

lil André Bosveld 14 024 Aandacht voor schoolzwemmen GEMEENTE Dhr. B. Sengers Burg Verstraatenlaan 60 6641 CG Datum Kenmerk Kenmerkcode Uw contact Telefoon Onderwerp 19 MRĨ 2015 UI15.02726 lil André Bosveld 14 024 Aandacht voor schoolzwemmen Geachte heer

Nadere informatie

Taxiprotocol

Taxiprotocol Taxiprotocol 2014-2015 1 Gegevens locaties Don Boscoschool SBO Don Boscostraat 1 2161 KW Lisse Telefoon 0252-414216 Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag 8.30 15.00 uur 8.30 15.00 uur 8.30 12.15 uur

Nadere informatie