Een metafoor voor de nationale bibliotheek-boeken-markt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een metafoor voor de nationale bibliotheek-boeken-markt"

Transcriptie

1

2 De weekmarkt voor groenten en fruit Een metafoor voor de nationale bibliotheek-boeken-markt Hoofdrolspelers in volgorde van opkomst: - Marktkoopman Henk D. - Chef Co - Masterchef Nicol

3

4 Elke week struint Henk D. de veilingen af op zoek naar groenten en fruit voor zijn vaste klanten, de chefs van alle Nederlandse restaurants. Zijn klanten zijn trouwens ook de aandeelhouders van zijn zaak, maar dat terzijde. Elke week gaat Henk met al zijn waar naar de weekmarkt. Zijn mooie en uitgebreide assortiment stalt hij fris en glanzend uit. En met welluidende stem prijst Henk zijn mooie spullen aan.

5

6 Zoals elk jaar maakt Co, de chef van restaurant Chez Moi net als al zijn andere collega s, de plannen op voor zijn eigen restaurant. Hij heeft het afgelopen jaar leuk gedraaid. Hij ziet tot zijn genoegen dat zijn publiek gemiddeld ietsje jonger maar ook ietsje kritischer wordt. Dat houdt hem lekker scherp. De vaste maandmenu s blijven populair, het à la carte aanbod mag iets luxer. De wekelijkse kook-work-shop van maandagmiddag voor oudere kapitaalkrachtige mensen is een succes. Ze eten hem arm, maar drinken hem rijk! Voor de kinderen van groep 7 en 8 van de school in zijn dorp gaat hij op dinsdagmiddag kooklessen geven. Dolle pret vindt hij dat. Kinderen leren snel en beleven er veel plezier aan.

7

8 Zorgen heeft Co ook. Het wordt elk jaar lastiger om financieel de zaken rond te krijgen. Als gevolg van verscherpte regels, toenemende belastingen en de afbouw van gunstige regelingen voor het MKB worden de marges aangetast. Zijn creativiteit en zijn inzet houden hem overeind. Werkweken van 70 uur zijn inmiddels geen uitzondering meer. Maar hij klaagt niet. Zolang hij maar blije gasten houdt en er gezond bij blijft. Als Co zijn jaarplan weer helemaal klaar heeft kan hij ook de wekelijkse inkoop plannen.

9

10 Altijd gezellig die weekmarkt! Henk D, de marktkoopman, heeft zoals altijd weer een mooi assortiment in de aanbieding. En Co treft er veel van zijn collega s uit de regio. Maar het gesprek van de week wordt steeds meer bepaald door de lastige omstandigheden voor iedereen. Hoe creatief ieder ook is en hoe gevarieerd het aanbod van Henk en de vraag van de gasten ook zijn, voor ieder geldt dat de marges onder druk staan. Risico s worden daarom zoveel mogelijk vermeden. Een enkeling kan zich nog een experiment permitteren. Maar voor de meeste chefs geldt: ken uw gasten, koop en kook met kwaliteit, maar ook met zekerheid. Geen fratsen, niemand heeft wat aan een failliet restaurant.

11

12 Co en zijn collega chefs uit de regio vinden dat er iets moet veranderen. Ze komen bij elkaar om de kwestie te bespreken. Al snel komen ze op het volgende idee: Ze wijzen uit hun midden Nicol aan en maken haar Master chef Nicol moet voor Co en zijn collega s uit de regio naar de weekmarkt, om voor hen gezamenlijk de inkopen te doen bij de kraam van Henk. Ze sturen Nicol natuurlijk niet met lege handen. Zij krijgt voor het hele jaar de plannen en budgetten mee. En als extra vertrouwen ze haar het volgende toe: koop niet meer dan nodig van hetzelfde en zorg voor zoveel mogelijk variatie!

13

14 De jaarplannen worden door Co en collega s met het bijbehorende budget ingeleverd bij Nicol. Omdat ieder zijn wensen op dezelfde lijst heeft aangegeven (daar heeft slimme Nicol voor gezorgd) kan zij de plannen gemakkelijk bundelen om er vervolgens weekplannen van te maken.

15

16 Nicol stapt daarmee wekelijks naar de weekmarkt naar de kraam van Henk en maakt haar keuze voor al haar opdrachtgevers. De vrije hand die haar is toevertrouwd benut zij met verstand. Een verstandige professional als Nicol weet hier wel zorgvuldig mee om te gaan.

17

18 Co en collega s krijgen van Nicol allemaal wat zij besteld hebben met af en toe een verrassend extraatje. Een paar keer per jaar gaat Nicol bij ze langs om te bespreken of alles naar wens is. Co en zijn collega s spraken nog wat met elkaar af (en dit is heel erg belangrijk!): ze kunnen allemaal gebruik maken van de spullen uit elkaars voorraadkast. Natuurlijk verrekenen ze dat onderling met elkaar, want al te goed is buurmans gek! Dan kunnen ze hun gasten in principe alle smaken van alle groenten en fruit uit de kraam van Henk aanbieden. Niet alles tegelijk natuurlijk. Maar dat hoeft ook niet. Niemand eet alles tegelijk! Dan hoeven ze eigenlijk nooit meer Nee te verkopen! En omdat ze niet meer wekelijks naar de weekmarkt hoeven te gaan hebben Co en collega s de handen extra vrij voor hun gasten!

19

20 Henk was altijd al een goede meedenker, ook nu weer. Voor de presentatie van zijn waren maakt Henk handig gebruik van dezelfde lijst als waarop de chefs en Nicol hun bestellingen hebben aangekruist. Dat voorkomt misverstanden en werkt snel! Dan kunnen Nicol en Henk nog eens wat uitgebreider stil staan bij de specialiteiten van die week. Henk biedt meteen aan om voor het volgende jaar samen met Nicol en collega s de bestellijst op te stellen. Henk weet immers als de beste wat er allemaal te koop is in de wereld van groenten en fruit. Dan kan iedereen van Henks lijst gebruik gaan maken: compleet en geen misverstanden!

21

22 Goed voorbeeld doet goed volgen. In steeds meer regio s wordt een Masterchef met een gezamenlijke inkoopopdracht op pad gestuurd. Al snel is er in plaats van het uitgebreide leger van chefs een beperkt aantal Masterchefs wekelijks in de weer op de weekmarkt voor de kraam van Henk. Na enige tijd viel het de andere masterchefs op: Masterchef Martin B. kwam niet meer naar de markt. Is Martin ziek vroegen de anderen aan Henk. Nee, zei hij. Martin heeft zijn bestelling en zijn portemonnee voor een heel jaar aan mij doorgegeven. Kwestie van vertrouwen.

23

24 Ik lever aan Martin elke week wat ik in mijn kraam heb. Hartstikke handig. Martin hoeft niet meer naar de markt te komen en ik kan de levering voor hem klaarmaken op de tijd die mij het beste uitkomt. En af en toe belt hij. Dat het van het één een onsje meer en van het ander een onsje minder mag. Dat bepaalt hij aan de hand van zijn verkoopgegevens. Als elke Masterchef dat nou zou doen, dan hoef ik geen weekmarkt meer te organiseren! Dat zou toch mooi zijn, hè? Maak ik minder kosten. Of kan ik meer gaan leveren voor hetzelfde geld! Ook goed voor mijn aandeelhouders! Minder gezellig, dat weer wel. Maar wat hebben jullie klanten nu aan onze gezelligheid? Wees nou eerlijk?!

25

26 tekst: Frans van Spaandonk tekeningen: Hans Bommeljé

Hoe raar is dat? alles

Hoe raar is dat? alles Hoe raar is dat? Zorgorganisaties zijn er om mensen beter te maken, beter te laten functioneren en zich beter te laten voelen. Natuurlijk zijn allereerst de zorg en begeleiding daar op gericht, maar zou

Nadere informatie

Folder De lokale restaurantbon

Folder De lokale restaurantbon Folder De lokale restaurantbon Diner voor 2 Veel plezier met uw Diner voor 2, de lokale restaurantbon. U kunt uw Diner voor 2 uitsluitend besteden bij de aangesloten restauranthouders in de gemeente Barneveld.

Nadere informatie

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun

eel multifunctionele bedrijven verkopen hun Vers voedsel Als je tussenhandel kunt voorkomen, blijft er meer voor de boer over. Dat is een argument voor korte ketens. Die vormen ook een antwoord op de toenemende vraag naar vers en ambachtelijke

Nadere informatie

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in LINDA AMMERLAAN KINDERVOEDINGSCOACH Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik hoe lastig het is om in deze tijd je kinderen gezond te laten opgroeien.

Nadere informatie

Thema Nederlandse cultuur en gewoontes

Thema Nederlandse cultuur en gewoontes http://www.edusom.nl Thema Nederlandse cultuur en gewoontes Lesbrief 32. Mag ik even uitpraten? Wat leert u in deze les? Eén lange zin maken van twee korte zinnen. Je mening geven. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond? 35 35 HOOFDSTUK 3 Wat eten we vanavond? WOORDEN 1 Kies uit: jam school slager boodschappen vegetariër 1 Dorien eet geen vlees. Ze is. 2 Moniek houdt van zoet. Ze eet graag op brood. 3 Johan, ik ga naar

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap.

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. EET PALEO 3 Inhoudsopgave Inleiding 6 Mijn Paleo verhaal 8 De 7 stappen in het kort 12 Stap 1 Richt je op de praktijk 14

Nadere informatie

visie werkwijze *genoemde prijzen zijn exclusief btw

visie werkwijze *genoemde prijzen zijn exclusief btw visie Net even anders dan anders. Waar presentatie net zo belangrijk is als smaak. Stoer en robuust. Waar ambachtelijke producten een hoofdrol spelen. En we trots zijn op onze eigen recepturen. Waar vers

Nadere informatie

Beter voorkomen dan genezen.

Beter voorkomen dan genezen. Hoe raar is dat? Zorgorganisaties zijn er om mensen beter te maken, beter te laten functioneren en zich beter te laten voelen. Natuurlijk zijn allereerst de zorg en begeleiding daar op gericht, maar zou

Nadere informatie

Lekker eten doe je bij Kraton Rosbeijer

Lekker eten doe je bij Kraton Rosbeijer Lekker eten doe je bij Kraton Rosbeijer - November 2018 - Een nieuwe scherpe Kraton deal & kerst 2018 Onze gast vraagt, wij geven die deal! "Heerlijk hoor, herfst! Ik kijk er wel naar uit hoor, roept Tien

Nadere informatie

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Tussen JOU en MIJ SCHRIJF- EN DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Janneke van Bockel Tussen en Begonnen op 20 Herinneringen die je later wil hebben moet je NU maken 4 Ma-ham, luister je wel? zegt ze streng. Ja

Nadere informatie

BRASSERIE LA COLLINE IS OP ZOEK NAAR EEN FLOORMANAGER BEDIENING OM HET TEAM COMPLEET TE MAKEN!

BRASSERIE LA COLLINE IS OP ZOEK NAAR EEN FLOORMANAGER BEDIENING OM HET TEAM COMPLEET TE MAKEN! BRASSERIE LA COLLINE IS OP ZOEK NAAR EEN FLOORMANAGER BEDIENING OM HET TEAM COMPLEET TE MAKEN! Het leukste én grootste horecabedrijf van Oss zoekt een enthousiaste floormanager bediening. Grijp deze unieke

Nadere informatie

Ontwikkel je eigen ijsje!

Ontwikkel je eigen ijsje! v Ontwikkel je eigen ijsje! In dit stappenplan lees je precies wat je hiervoor moet doen! Het beste ijsje wint! Werkblad 2, 3 en 4 1 Werkblad 2 Eisen aan ijs Welke ijsjes ken je? Schrijf er zoveel mogelijk

Nadere informatie

tot 20.138,85 korting

tot 20.138,85 korting profiteer nu! op=op sla je slag! geldig van 17 november t/m 6 december 2015 tot 20.138,85 korting Informatie Apeldoorns Absurde Kortingskrant WAAROM ZOU JE MEEDOEN? Bijna alle media zijn gericht op adverteren

Nadere informatie

Sinaasappels van een meter doorsnede bestaan niet, een betrouwbare versleverancier voor de horeca gelukkig wel!

Sinaasappels van een meter doorsnede bestaan niet, een betrouwbare versleverancier voor de horeca gelukkig wel! Sinaasappels van een meter doorsnede bestaan niet, een betrouwbare versleverancier voor de horeca gelukkig wel! Freshweb.nl uw totaalleverancier voor vers Horeca & Freshweb.nl een perfecte combinatie!

Nadere informatie

Handleiding. Aan de slag! Ga naar ga naar

Handleiding. Aan de slag! Ga naar ga   naar Handleiding Ga naar ga www.vanhoeckel-aantafel.nl naar www.testaantafel.nl Handleiding Aan Tafel Selecteer je leverdag Voordat je begint met bestellen, kies je een leverdag. De leverdagen zijn aangegeven

Nadere informatie

Tips& Tricks HOE KOOP JE ÉCHT DUURZAAM IN?

Tips& Tricks HOE KOOP JE ÉCHT DUURZAAM IN? Tips& Tricks HOE KOOP JE ÉCHT DUURZAAM IN? Op zoek naar een nieuwe cateraar? En je vindt duurzaamheid belangrijk? Vergeet niet de juiste balans te vinden tussen duurzame, gezonde en gewenste voeding. Alleen

Nadere informatie

Matteüs 5: 13-16 Preek: Wees wat je bent Bijzonderheid: Uitzwaaidienst World Servants

Matteüs 5: 13-16 Preek: Wees wat je bent Bijzonderheid: Uitzwaaidienst World Servants Matteüs 5: 13-16 Preek: Wees wat je bent Bijzonderheid: Uitzwaaidienst World Servants Liturgie: Lied voor de dienst: EL 217: 1,2,3: Samen in de naam van Jezus Welkom Intochtslied: Psalm 98: 3,4 Stil gebed

Nadere informatie

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel -

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel - In 3 stappen naar meer regie in werk en leven - Vera Winkel - Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 Ik wil... pagina 4 Waarom kan ik jou helpen? pagina 5 Stap 1 - Luister pagina 6 Stap 2 - Lach pagina 9 Stap

Nadere informatie

Pannenkoeken met stroop

Pannenkoeken met stroop Pannenkoeken met stroop Al een maand lang zegt Yvonne alleen maar nee. Heb je je best gedaan op school? Nee. Was het leuk? Nee. Heb je nog met iemand gespeeld? Nee. Heb je lekker gegeten? Nee. Heb je goed

Nadere informatie

1. er wordt echt leuke muziek gedraaid. 2. we hebben zes jaar geleden een groot huis gekocht. 3. ik probeer meteen een goedkoop reisje te boeken.

1. er wordt echt leuke muziek gedraaid. 2. we hebben zes jaar geleden een groot huis gekocht. 3. ik probeer meteen een goedkoop reisje te boeken. (Je hoeft niet alle woorden te gebruiken.) zitten, lopen, liggen, staan + luisteren, mensen, lezen, krant, oude mensen, praatje maken, bellen, een vriendin, winkelen, buitenwijk, het is heel slecht. tenzij,

Nadere informatie

Ga hosselen. Drie handige stappenplannen

Ga hosselen. Drie handige stappenplannen Ga hosselen Drie handige stappenplannen DRIE HANDIGE STAPPENPLANNEN Beste lezer, In deze download heb ik drie belangrijke stappenplannen uit mijn boek Ga hosselen voor je samengevat. Handig om apart te

Nadere informatie

Informatie Apeldoorns Absurde Kortingskrant Meer traffic, meer omzet: daar gaan we voor!

Informatie Apeldoorns Absurde Kortingskrant Meer traffic, meer omzet: daar gaan we voor! Informatie Apeldoorns Absurde Kortingskrant Meer traffic, meer omzet: daar gaan we voor! WAAROM ZOU JE MEEDOEN? Bijna alle media zijn gericht op adverteren en beleving. Wij hebben gekozen voor een krant

Nadere informatie

U in het middelpunt. Mevrouw M, 71 jaar.

U in het middelpunt. Mevrouw M, 71 jaar. Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

DENNIS VAN MIDDENDORP. Toekie en Miezemuis. Reizen door Europa

DENNIS VAN MIDDENDORP. Toekie en Miezemuis. Reizen door Europa DENNIS VAN MIDDENDORP Toekie en Miezemuis Reizen door Europa Wat een spannende maar mooie wedstrijd was het. Dankzij de prachtige doelpunten van Toekie wint zijn team met 2-1, nadat ze achter waren gekomen

Nadere informatie

Maak uw leven makkelijker en aangenamer met Pantein Extra

Maak uw leven makkelijker en aangenamer met Pantein Extra Maak uw leven makkelijker en aangenamer met Pantein Extra Verzorgd en vertrouwd thuis Een prettig en zo gezond mogelijk leven, waarin u zich goed kunt redden en zelf zoveel mogelijk beslissingen neemt,

Nadere informatie

Over Smaak. Willen we datgene veranderen wat we willen veranderen, dan moet het hele systeem van producent tot consument op de schop.

Over Smaak. Willen we datgene veranderen wat we willen veranderen, dan moet het hele systeem van producent tot consument op de schop. Over Smaak Willen we datgene veranderen wat we willen veranderen, dan moet het hele systeem van producent tot consument op de schop. Frank van Oirschot Oprichter online supermarkt Smaak Wat is het? Smaak

Nadere informatie

Maaltijdvoorzieningen voor ouderen en gehandicapten in Maasbree. Veel keuze en (desgewenst) thuis bezorgd

Maaltijdvoorzieningen voor ouderen en gehandicapten in Maasbree. Veel keuze en (desgewenst) thuis bezorgd Maaltijdvoorzieningen voor ouderen en gehandicapten in Maasbree Veel keuze en (desgewenst) thuis bezorgd 1 2 Inleiding De overgrote meerderheid van de ouderen, waaronder een groeiende groep kwetsbare ouderen

Nadere informatie

STELLINGEN WINKEL- EN KOOKTIPS

STELLINGEN WINKEL- EN KOOKTIPS STELLINGEN WINKEL- EN KOOKTIPS Doelstelling de deelnemers geven informatie aan elkaar Duur 30 min. Materiaal de vragen en stellingen 1x afgedrukt 1 Werkvorm De deelnemers trekken om de beurt blind een

Nadere informatie

OK ZOMERBL

OK ZOMERBL ZOMERBLOK 0-0 WAT DOEN WE IN DE ZOMER? Nu de zon wat meer gaat schijnen, kunnen we met de Brede School ook weer vaker naar buiten. Wie heeft daar nu geen zin in? Grijp je kans want dit is alweer het laatste

Nadere informatie

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over verkopen aan en adviseren van gasten in horecabedrijven. Oftewel: het verkoopadviesgeprek. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

Zo eet uw peuter of kleuter met plezier.

Zo eet uw peuter of kleuter met plezier. Zo eet uw peuter of kleuter met plezier www.nwz.nl Inhoud Uw kind zegt nee 3 Tips en adviezen 3 Zelf doen 5 Uw vragen 6 Notities 7 2 Leren eten is voor peuters en kleuters een flinke klus. En dus ook voor

Nadere informatie

Korenbeursplein 2a Korenbeursplein

Korenbeursplein 2a Korenbeursplein Korenbeursplein 2a info@bijcasper.com 0344 62 79 59 Korenbeursplein 2 info@debeurstiel.nl 0344 62 79 59 Korenbeursplein 4 info@olijftiel.nl 0344 62 79 59 Welkom op het Korenbeursplein. Sinds maart 2012

Nadere informatie

Pilot Onze Keuken bij Gemeente Alkmaar 1-meting onder gasten. september 2012

Pilot Onze Keuken bij Gemeente Alkmaar 1-meting onder gasten. september 2012 Pilot Onze Keuken bij Gemeente Alkmaar 1-meting onder gasten september 2012 Achtergrond Met behulp van een online vragenlijst is de waardering en beoordeling van de gasten ten aanzien van de dienstverlening

Nadere informatie

Cluster 3. Het restaurant

Cluster 3. Het restaurant Cluster 3 Het restaurant Cluster 3 Het restaurant Datum Les Activiteit Wo 16 januari Introductie Versieringen maken Wo 23 januari Les 1 : Het personeel - Werkbladen / lesbrieven - Kookschort en koksmuts

Nadere informatie

Horeca. Opleidingen in de keuken Opleidingen in de bediening

Horeca. Opleidingen in de keuken Opleidingen in de bediening Horeca Opleidingen in de keuken Opleidingen in de bediening Veel jongeren gaan na het stappen nog even een fastservicezaak binnen om de maag te vullen met een broodje of een stuk pizza. Als er iets te

Nadere informatie

Bedrijfsfeest organiseren? 10 stappen voor een gegarandeerd succes!

Bedrijfsfeest organiseren? 10 stappen voor een gegarandeerd succes! www.wilgenweard.nl Bedrijfsfeest organiseren? 10 stappen voor een gegarandeerd succes! Ben jij dit jaar verantwoordelijk voor een bedrijfsfeest of personeelsfeest voor jouw organisatie? Met dit stappenplan

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

Zuster Evie. Hemelse Hangop. Informatiebrochure voor Zusters

Zuster Evie. Hemelse Hangop. Informatiebrochure voor Zusters Zuster Evie Hemelse Hangop Informatiebrochure voor Zusters he Zuster op else hang m Evie Achtergrond Hangop is uitgelekte yoghurt. Het werd vroeger veel gemaakt als dessert en kent vele variaties in bereiding.

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

Het ASE-model. Bruikbaar bij de begeleiding van coeliakie patiënten? 20 en 21 mei 2014, Irene Gosselink Wetenschapswinkel Wageningen UR

Het ASE-model. Bruikbaar bij de begeleiding van coeliakie patiënten? 20 en 21 mei 2014, Irene Gosselink Wetenschapswinkel Wageningen UR Het ASE-model Bruikbaar bij de begeleiding van coeliakie patiënten? 20 en 21 mei 2014, Irene Gosselink Wetenschapswinkel Wageningen UR Inleiding Wetenschapswinkel van Wageningen UR Het project gezonde

Nadere informatie

Pagina 2

Pagina 2 www.bestelbijdebron.nl Hoe werkt het... 2019 Over ons BestelbijdeBron.nl is een online Business-to-Business platform waar food en non-food producten verkocht worden direct vanuit de leverancier naar de

Nadere informatie

Eet je Mooi in 28 dagen

Eet je Mooi in 28 dagen Eet je Mooi in 28 dagen hét beautyrecept op basis van wetenschappelijk onderzoek Inge de Munnik www.eetjemooi.nl inhoud 1 INLEIDING Hoe werkt Eet je Mooi? 9 Wat doet Eet je Mooi voor jou? 11 2 DE PRINCIPES

Nadere informatie

REGELS. Kies het goede woord. 1 Ik vind de fiets niet mooi. Ik koop... niet. a het b hem

REGELS. Kies het goede woord. 1 Ik vind de fiets niet mooi. Ik koop... niet. a het b hem 114 114 REGELS 1 1 Ik vind de fiets niet mooi. Ik koop... niet. a het b hem 2 Deze film is pas nieuw. Bijna niemand heeft... gezien. 3 Deze slagroom moet je niet meer eten.... is te oud. a Het b Hij 2

Nadere informatie

Flexibiliteit! Kwaliteit! Gastvrijheid! Kostenbesparing!

Flexibiliteit! Kwaliteit! Gastvrijheid! Kostenbesparing! Flexibiliteit! Kwaliteit! Gastvrijheid! Kostenbesparing! Flavours to go Het flexibele concept voor uw interne catering waar u de smaak van te pakken krijgt! Flexibiliteit! Kwaliteit! Gastvrijheid! Kostenbesparing!

Nadere informatie

Samenlezen: leuk en leerzaam tegelijk!

Samenlezen: leuk en leerzaam tegelijk! Lesbrief Samenlezen: leuk en leerzaam tegelijk! Met samenleesboeken kunt u uw leerlingen op een andere manier laten lezen in de klas. Het belangrijkste kenmerk van een samenleesboek is, dat het een verhaal

Nadere informatie

Kledingkast opruimen. Weg met alles wat niet meer bij je past. m i n d e r s p u l l e n, m e e r r u i m t e

Kledingkast opruimen. Weg met alles wat niet meer bij je past. m i n d e r s p u l l e n, m e e r r u i m t e Kledingkast opruimen Weg met alles wat niet meer bij je past m i n d e r s p u l l e n, m e e r r u i m t e professional organizer 06-30874147 www.ruimjelevenop.nl W A A R O M J E K L E D I N G O P R U

Nadere informatie

INSPIRATIE VOOR SMAKELIJKE FEESTDAGEN!

INSPIRATIE VOOR SMAKELIJKE FEESTDAGEN! INSPIRATIE VOOR SMAKELIJKE FEESTDAGEN! Culinaire Arrangementen 2017/18 Speciale Kerstarrangementen Meerdaagse arrangementen Cottage Feestpakketten Oud & Nieuw arrangementen SPECIALE KERSTARRANGEMENTEN

Nadere informatie

REGELS. Lees de zinnen. Staat er een relatieve bijzin in de zin?

REGELS. Lees de zinnen. Staat er een relatieve bijzin in de zin? 241 241 REGELS 1 Lees de zinnen. Staat er een relatieve bijzin in de zin? ja nee 1 Die jongen is mijn broer. 2 De jongen die daar loopt, is mijn broer. 3 Dat bedrijf is groot. 4 Het bedrijf dat daar staat,

Nadere informatie

Zo eet uw peuter of kleuter met plezier

Zo eet uw peuter of kleuter met plezier Zo eet uw peuter of kleuter met plezier Kindergeneeskunde mca.nl Inhoudsopgave Uw kind zegt nee 3 Tips en adviezen 3 Uw vragen 6 Notities 7 Colofon Redactie: eetteam polikliniek kindergeneeskunde MCA afdeling

Nadere informatie

INKIJKEXEMPLAAR. challenges voor ouders en kids! Spelboekje. Samenspel. Tover een glimlach op je gezin VAN DE FAMILY FACTORY

INKIJKEXEMPLAAR. challenges voor ouders en kids! Spelboekje. Samenspel. Tover een glimlach op je gezin VAN DE FAMILY FACTORY INKIJKEXEMPLAAR 20 challenges voor ouders en kids! Spelboekje Samenspel Tover een glimlach op je gezin VAN DE FAMILY FACTORY Samenspel is ontwikkeld voor de Week van de Opvoeding 2018 Concept en tekst:

Nadere informatie

Genieten. van lekker eten

Genieten. van lekker eten Genieten van lekker eten Food Connect Passie voor eten Een maaltijd die met liefde is gekookt, dat is elke dag weer een cadeautje. Aan onze maaltijden proef je dat ze met aandacht zijn bereid. We kiezen

Nadere informatie

Een dagje DIT BOEKJE IS VAN: Een dagje

Een dagje DIT BOEKJE IS VAN: Een dagje Een dagje DIT BOEKJE IS VAN: Een dagje 2 Inhoudsopgave: Hallo Jumbo Panningen pag. 4 Slimme formule pag. 5 Jumbo s 7 zekerheden pag. 6-7 Placemat pag. 8-9 Speurtocht pag. 10-15 Een dag je Boodschappen

Nadere informatie

Lesbrief: Een gedekte tafel Thema: Wat is er?

Lesbrief: Een gedekte tafel Thema: Wat is er? Lesbrief: Een gedekte tafel Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de horeca kom je als horecamedewerker met veel mensen in contact in verschillende

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Moeilijke eters 800398 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis

Moeilijke eters 800398 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis 1 Eetproblemen bij kinderen Sommige kinderen zijn zeer moeilijke eters. Voor ouders en kind kan dit heel lastig zijn. Ouders proberen van alles. Ouders zijn angstig dat hun kind niet genoeg binnen krijgt

Nadere informatie

Bij de tijd Groep 6 thema 5, les 1 Gelijke rechten Werkblad 1. boos = geel arm = rood mis-lukt = blauw

Bij de tijd Groep 6 thema 5, les 1 Gelijke rechten Werkblad 1. boos = geel arm = rood mis-lukt = blauw Bij de tijd Groep 6 thema 5, les 1 Gelijke rechten Werkblad 1 Wij gaan sta-ken! Kleur de woorden: baas = geel sta-ken = rood macht = blauw boos = geel arm = rood mis-lukt = blauw 1 3 Mannus bleef, want

Nadere informatie

GIEL BEELEN door Catherine Keyl

GIEL BEELEN door Catherine Keyl door Catherine Keyl Giel Beelen werkt bij de radio. Bij radio 3 FM. Hij presenteert daar verschillende programma s. Verder is hij regelmatig te zien bij het tv-programma De wereld draait door. Eigenlijk

Nadere informatie

Nehemia 8:10b - Feest met de wet

Nehemia 8:10b - Feest met de wet Nehemia 8:10b - Feest met de wet Je moet al zo veel, en dan moet je je van God ook nog aan zijn wetten houden? Hoe kun je nu blij zijn met de wet? Toch wordt in Jeruzalem feest gevierd als de wet gelezen

Nadere informatie

Bladzijde 2 - In het magazijn

Bladzijde 2 - In het magazijn Bladzijde 2 - In het magazijn 1. Wat is een supermarkt? dat is een super leuke winkel dat is een grote winkel waar je veel eten kunt kopen 2. Hoe komt het eten en drinken in de supermarkt? met een vracht-wagen

Nadere informatie

Kok als beroep Thomas en Lasse Het Baken 8a 28-1-2011

Kok als beroep Thomas en Lasse Het Baken 8a 28-1-2011 Kok als beroep Thomas en Lasse Het Baken 8a 28-1-2011 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Het ontstaan van koken... 3 De eerste ontdekking... 3 Het eerste beetje koken... 3 De ontwikkelingen... 3 Kok worden...

Nadere informatie

Antoine in Nepal. Karel Peeraer.

Antoine in Nepal. Karel Peeraer. Antoine in Nepal Karel Peeraer www.ezelen.be Een wereldreis naar geluk! Welkom Het is fijn wandelen als de natuur je rugzakje draagt. Antoine wandelt door de bergen. Zijn oogjes kijken in het rond. Plots

Nadere informatie

Marinfo. Informatieblad. Vrijdag, 8 juli Beste ouder,

Marinfo. Informatieblad.  Vrijdag, 8 juli Beste ouder, Marinfo Informatieblad www.mariabasisschool-nop.nl Vrijdag, 8 juli 2016 Beste ouder, Gefeliciteerd Woensdag 13 juli is Milan de Jonge uit groep 4 jarig! Milan wordt dan 8 jaar. Renske Rietkerk uit groep

Nadere informatie

Reizen Uit Eten. Uit Eten - Bij de ingang. Uit Eten - Eten bestellen

Reizen Uit Eten. Uit Eten - Bij de ingang. Uit Eten - Eten bestellen - Bij de ingang Ik wil graag een tafel reserveren voor _[aantal mensen]_ om _[tijdstip]_. Een reservering doen Een tafel voor _[number of people]_ graag. Om een tafel vragen Neemt u creditcards aan? Vragen

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

Op en top Ellie en Nellie

Op en top Ellie en Nellie Rindert Kromhout Op en top Ellie en Nellie Met illustraties van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam AVI 4 Copyright Rindert Kromhout 2014 Copyright illustraties Annemarie van Haeringen 2014, all

Nadere informatie

de feestdagen Culinair Feestelijke extra s

de feestdagen Culinair Feestelijke extra s Geniet van de feestdagen Culinair Feestelijke extra s Geachte Gast, De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent heerlijk genieten op Landal De Lommerbergen. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor

Nadere informatie

Personal Print. Servetten Placemats Onderzetters Bestekzakjes

Personal Print. Servetten Placemats Onderzetters Bestekzakjes Personal Print Servetten Placemats Onderzetters Bestekzakjes Lotus Professional: thuis in tafelaankleding en hygiëne Wij willen er graag voor zorgen dat onze oplossingen op het gebied van tafelaankleding

Nadere informatie

Het gestolen schilderij. door Nellie de Kok

Het gestolen schilderij. door Nellie de Kok Het gestolen schilderij door Nellie de Kok 1 Het gestolen schilderij door Nellie de Kok samenvatting Katrijn zei nog: Je koopt niets aan de deur. Tja, Jan Klaassen kennende, heeft hij niet goed begrepen

Nadere informatie

Jaarplan ASVZ 2015 Met Elkaar in 2015

Jaarplan ASVZ 2015 Met Elkaar in 2015 Jaarplan ASVZ 2015 Met Elkaar in 2015 Jaarplan ASVZ 2015 eenvoudige versie Met elkaar in 2015! Dit is het jaarplan van ASVZ. Hierin schrijft ASVZ op wat we in 2015 gaan doen, en wat beter of anders kan

Nadere informatie

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

DOELGROEP ONDERZOEK MOBIDICK

DOELGROEP ONDERZOEK MOBIDICK DOELGROEP ONDERZOEK MOBIDICK Tadek de Ruijter Niek Schadenberg Guillermo Peroti CMD2d Inhoudsopgave Inleiding 2 Vragenlijst 3 Albert Heijn Allerhande 4 Albert Heijn doelgroep 5 Interview 1 6 Interview

Nadere informatie

Beleidsplan TOV Auteur: Wendy Verkerk Klein

Beleidsplan TOV Auteur: Wendy Verkerk Klein Beleidsplan TOV 2018 Auteur: Wendy Verkerk Klein Voorwoord Voor u ligt het nieuwe beleidsplan voor 2018 van stichting jij bent TOV! TOV eten en TOV boeken zijn onlosmakelijk verbonden met de stichting.

Nadere informatie

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Werkbladen KlasseLunch 2008:

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Werkbladen KlasseLunch 2008: Werkbladen 2008: Over gezond eten 1 WAAROM IS GEZOND ETEN BELANGRIJK? Je bent nu in de groei. Je lichaam is nog lang niet klaar. Goed en gezond eten is daarom erg belangrijk. Want alleen dan krijg je voldoende

Nadere informatie

Training Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke effectiviteit Training Persoonlijke effectiviteit Persoonlijke effectiviteit: vergroot je invloed door slim te werken Niet harder, maar slimmer werken: zo vergroot je je persoonlijke effectiviteit. Door op een slimme

Nadere informatie

De Lijnmanager. En de last van het managen

De Lijnmanager. En de last van het managen Managen is helemaal geen last, het is een lust, een professie, een roeping De Lijnmanager Managen is helemaal geen last, het is een lust, een professie, een roeping Met plezier breng ik de organisatie

Nadere informatie

de feestdagen Culinair Feestelijke extra s

de feestdagen Culinair Feestelijke extra s Geniet van de feestdagen Culinair Feestelijke extra s Geachte Gast, De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent heerlijk genieten op Landal Heihaas. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor uw verblijf,

Nadere informatie

Gezond en veilig reizen. lyondellbasell.com

Gezond en veilig reizen. lyondellbasell.com Gezond en veilig reizen 1 Reis Gezondheid en Veiligheid De meesten van ons gaan op een gegeven moment op reis, voor werk of plezier. Als we elke reis goed voorbereiden middels een reis plan en dit plan

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: een oplossing voor elk probleem Creatief denken is vandaag de dag een must. De markt verandert razendsnel en als je niet innovatief bent, loop je achter de feiten

Nadere informatie

Gespreksstructuur bij het uitdragen van beleid: jij- ik-wij

Gespreksstructuur bij het uitdragen van beleid: jij- ik-wij Gespreksstructuur bij het uitdragen van beleid: jij- ik-wij Als je niet tegemoet kunt komen aan de wensen van een ouder omdat het beleid van de organisatie anders is (en daar goede redenen voor zijn!)

Nadere informatie

VersWarenUnique. Ambachtelijke. Bitterballen en Croquetten. Met de liefde van Oma Bobs

VersWarenUnique. Ambachtelijke. Bitterballen en Croquetten. Met de liefde van Oma Bobs VersWarenUnique Ambachtelijke Bitterballen en Croquetten Met de liefde van Oma Bobs Bitterballen en Croquetten Oma Bobs biedt u een compleet assortiment snacks. Van de reguliere bitterbal (die bij ons

Nadere informatie

Handleiding Groente- en fruitles

Handleiding Groente- en fruitles Groep 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 Handleiding Groente- en fruitles Groente- en fruitles voor groep 3 t/m 8 In de Groente- en fruitles leren kinderen spelenderwijs dat groente en fruit eten belangrijk is om te

Nadere informatie

Lastige eters. Jeugdgezondheidszorg

Lastige eters. Jeugdgezondheidszorg Lastige eters Jeugdgezondheidszorg Veel kinderen hebben wel eens een periode dat ze weinig willen eten. Met name groenten geven problemen. Als ouder kun je het daar knap lastig mee hebben. De meeste lastige

Nadere informatie

Lunchen bij Jamie Oliver in Rotterdam

Lunchen bij Jamie Oliver in Rotterdam Lunchen bij Jamie Oliver in Rotterdam Mijn eerste keer bij Jamie s Italian was niet in Rotterdam, ook niet in Londen nee het was in Dubai. Blij als een kind ging ik er naartoe en begon ik aan de plank.

Nadere informatie

Maaltijdvoorzieningen voor ouderen en gehandicapten in Baarlo. Veel keuze en (desgewenst) thuis bezorgd

Maaltijdvoorzieningen voor ouderen en gehandicapten in Baarlo. Veel keuze en (desgewenst) thuis bezorgd Maaltijdvoorzieningen voor ouderen en gehandicapten in Baarlo Veel keuze en (desgewenst) thuis bezorgd 1 2 Inleiding De overgrote meerderheid van de ouderen, waaronder een groeiende groep kwetsbare ouderen

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 2 Geld

Spreekopdrachten thema 2 Geld Spreekopdrachten thema 2 Geld Opdracht 1 bij 2.1 Cursist A is groenteman. Cursist B koopt iets bij hem op de markt. Cursist A begint het gesprek. Klaar? Dan begint cursist B het gesprek. Cursist A 1. Goedemiddag!

Nadere informatie

MELK WAT IS SKOELT!?

MELK WAT IS SKOELT!? Gezond overblijven MELK WAT IS SKOELT!? Skoelt is het gezonde alternatief voor pauze- en overblijfpakketten voor basisschoolleerlingen. Via Skoelt worden leerlingen dagelijks voorzien van schoolmelk, gezonde

Nadere informatie

Winkelen in Omaha Anja Sijben

Winkelen in Omaha Anja Sijben Winkelen in Omaha Anja Sijben Omaha? Eens kijken waar dat ligt. In Nebraska, centraal in het midden van de USA waar het moeilijk oriënteren is op de landkaart, omdat er voor geen mij bekende steden in

Nadere informatie

De Stouwe. Vonder (4964) Uitkomsten CQ-index Totaal aantal respondenten is 18 Zou u Vonder bij vrienden en familie aanbevelen?

De Stouwe. Vonder (4964) Uitkomsten CQ-index Totaal aantal respondenten is 18 Zou u Vonder bij vrienden en familie aanbevelen? De Stouwe Verpleging en Verzorging Vonder (4964) Uitkomsten CQ-index Totaal aantal respondenten is 18 Zou u Vonder bij vrienden en familie aanbevelen? 1 2 3 4 1.1A Ervaringen met maaltijden: smaak 3,3

Nadere informatie

IN HET HIER & NU. Zorg en verpleging Wat u van ons kunt verwachten

IN HET HIER & NU. Zorg en verpleging Wat u van ons kunt verwachten IN HET HIER Zorg en verpleging Wat u van ons kunt verwachten EVEN DIT Wij werken waar mensen wonen. Waar mensen dagelijks leven. Wij werken waar mensen wonen. Waar mensen dagelijks leven om precies te

Nadere informatie

Spelkaarten Wat doet de ober

Spelkaarten Wat doet de ober Spelkaarten Wat doet de ober In het themakatern Eten (map Ontdek de wereld) vindt u op pagina 32 de keuzeactiviteit Op bezoek in het restaurant. Als extraatje bij het rollenspel hebben we een set spelkaarten

Nadere informatie

Blog. Evert van Welie

Blog. Evert van Welie Blog 5 Blog Evert van Welie 7 Schrijver: Evert van Welie Coverontwerp: Evert van Welie ISBN: 9789463184724 Evert van welie Emotioneel incontinent. Dat is wat ik afgelopen week hoorde over een collega.

Nadere informatie

BUIKVET WORKSHOP LES 2

BUIKVET WORKSHOP LES 2 BUIKVET WORKSHOP LES 2 De beste eet momenten voor een slanke buik Welkom bij de tweede les van de buikvet workshop. Of je nu een vrouw bent die in de overgang zit, of net bevallen bent van je eerste kindje,

Nadere informatie

Stel je gezond weekmenu samen

Stel je gezond weekmenu samen Stel je gezond weekmenu samen Leer je maaltijden op een gezonde manier plannen Lotte De Clercq Auteur: Lotte De Clercq Coverontwerp: Lotte De Clercq ISBN: 978-94-6342-735-7 Uitgeverij mijnbestseller.nl

Nadere informatie

Doelgroep De doelgroep van het onderzoek bestaat uit de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder.

Doelgroep De doelgroep van het onderzoek bestaat uit de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder. Onderzoek in opdracht van TNT Post Onderwerp: Verjaardagen Datum: 26 juli 2010 Doelgroep De doelgroep van het onderzoek bestaat uit de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder. Informatie over de onderzoeksopzet

Nadere informatie

Duinrell dag. We gaan naar Duinrell

Duinrell dag. We gaan naar Duinrell Duinrell dag Doe eens een Duinrell een Duinrell een Duinrell dag In Wassenaar ligt een attractiepark vol actie en plezier Doe eens een Duinrell een Duinrell een Duinrell dag Tikibad of rodelbaan Keihard

Nadere informatie

Ik ben de voet, en ik loop heel goed.

Ik ben de voet, en ik loop heel goed. Eén lliichaam, velle lleden Ik ben de voet, en ik loop heel goed. www.bijbelidee.nl (( voorbeelld )) Eén lliichaam, velle lleden Voorbereiding Op het werkblad staan een oor, mond, oog, neus, hand,voet,

Nadere informatie