Het Amendement. Eindelijk Hoofdredactioneel. voldaan aan de wettelijke eisen. Meer hierover kunt u lezen op pagina

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Amendement. Eindelijk Hoofdredactioneel. voldaan aan de wettelijke eisen. Meer hierover kunt u lezen op pagina"

Transcriptie

1 De nieuwsbrief van InterPolitics Eindelijk Hoofdredactioneel Editie 11 Het heeft even geduurd, maar we hebben weer een nieuwe editie van. Door de nieuwe regelgeving in Nederland en Europa met betrekking tot het verzenden van in grote aantallen, vonden we van dat we eerst aan deze regels moesten voldoen, voordat we verder zouden gaan met. Onlangs hebben we aan alle ruim 6700 abonnees een gestuurd om toestemming te vragen om Het Amendement aan hen te sturen. Met deze verzending hebben we voldaan aan de wettelijke eisen. Meer hierover kunt u lezen op pagina 3. Ondertussen hebben we natuurlijk niet stil gezeten. De redactie is hard aan het werk gegaan en in dit dikker dan normale nummer geven we nu ook ons commentaar op de gebeurtenissen in Dit kunt u vinden vanaf pagina 6. De voltallige redactie van Wenst u een levendig 2004! In dit nummer: Hoofdredactioneel Vacature Agenda HA Info Kort maar krachtig Wist u dat? Puzzel Erica Terpstra Jaaroverzicht Verjaardagen Maar gelukkig Copyright 2004 by. Niets van deze uitgave mag worden vermenigvuldigd op welke manier ook, zonder schriftelijke toestemming van Rob van den Dungen, hoofdredacteur, Het Amendement.

2 Pagina 2 Vacature: Redactrice is met spoed op zoek naar een: Redactrice is de nieuwsbrief van InterPolitics. InterPolitics heeft tot doel om de politiek te verlevendigen. is één van de instrumenten waarmee InterPolitics dit doel wil bereiken. In staan columns, artikelen, puzzels en andere rubrieken met een politieke doch levendige lading. Voor zijn wij nu op zoek naar een redactrice die: Politieke betrokkenheid toont De Nederlandse taal in woord en schrift beheerst In staat is onder tijdsdruk levendige artikelen te schrijven Mee wil denken bij het ontwikkelen van nieuwe rubrieken Haar politieke overtuiging aan de kant kan zetten Verstand heeft van om de artikelen digitaal te kunnen aanleveren. Mee wil denken binnen In bezit is van MSN Informatie en sollicitatie U kunt reageren door een met uw CV te sturen aan hetamendement@interpolitics.nl. Hier kunt u ook terecht voor eventuele vragen. Wij zien uit naar uw sollicitatie. Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

3 Editie 11 Pagina 3 februari 2004 ma di wo do vr za zo De agenda 23 t/m 28 februari: verschijning editie 12. Heeft u punten voor de agenda, dan kunt u deze en naar hetamendement@interpolitics.nl De agenda is een gratis service van (alle data zijn onder voorbehoud) HA Info Nieuwe wetgeving Onlangs is in Nederland en Europa de nieuwe wetgeving met betrekking tot ongevraagde behandeld. Hierop vooruitlopend betekent dit voor dat wij van al onze huidige abonnees de toestemming moeten vragen of zij willen blijven ontvangen. Dit heeft een grote impact op het verspreidingsbeleid en het abonneebestand van. Hierdoor zijn wij genoodzaakt om ons huidige adressenbestand niet meer te gebruiken en terug te vallen op andere middelen. Derhalve zullen onze huidige abonnees niet meer automatisch een bericht ontvangen van. Voor diegenen die zich alsnog willen aanmelden, kunnen zich via hetamendement-subscribe@yahoogroups.com aanmelden. U zult dan een bevestigingsmail krijgen. We vinden het jammer dat het op deze manier moet. Daardoor raken we een enorm deel van ons abonneebestand kwijt. zal echter wel blijven verschijnen via onze website. Wij hopen dat u een warm hart toedraagt en massaal opnieuw abonnee van wordt. Rob van den Dungen, Hoofdredacteur

4 Pagina 4 Kort maar krachtig Deze rubriek bevat citaten uit vergaderingen van de Tweede Kamer. Ze zijn overgenomen van uit de ongecorrigeerde handelingen en enkel bedoeld ter vermaak, het is allerminst de bedoeling om politieke uitspraken te misbruiken of te mishandelen, evenzo is het niet de bedoeling om politici in een kwaad daglicht te stellen, daar deze uitspraken allen uit hun context zijn weggehaald. De voorzitter (Weisglas): Het woord is aan de enige echte minister-president. De heer Atsma (CDA): Er is pas echt aanleiding voor vragen als de typetjes beter zijn dan de bewindslieden. Mevrouw Van Gent (GroenLinks): Hij blaft wel, maar hij bijt niet door. De voorzitter (Cornielje): Dat heeft u al gezegd. Mevrouw Van Velzen, heeft u een nieuwe vraag? Mevrouw Van Velzen (SP): Ik stel alleen maar oude vragen! Natuurlijk heb ik een nieuwe vraag. De heer Samsom (PvdA): Dan moet u ook toegeven dat u niet in de regen kunt lopen zonder nat te worden. Mevrouw Van Gent (GroenLinks): Ik zou bijna willen zeggen: geen fratsen, Sybilla Dekker. De heer Samsom (PvdA): Wij kunnen hier een spelletje gaan spelen, maar de vraag lijkt mij duidelijk. De heer Duyvendak (GroenLinks): Hartstikke bedankt. De heer Van Bochove (CDA): Ik begrijp het. Wist u dat? De dames- en herenteams van de Koninklijke Landmacht het nationaal voetbalkampioenschap voor militaire teams hebben gewonnen? De Koninklijke Militaire Academie in Breda al 175 jaar bestaat? Iedere Nederlander in 2006 een zorgnummer krijgt? Het Nederlands Forensisch Instituut en de politie samenwerken? Dit samenwerkingsverband High Volume Crime heet? Dat volgens een rapport van de SP er 1 miljard in de zorg te bezuinigen is op bureaucratie? André Rouvoet de Thorbeckeprijs heeft gekregen? Dat dit de laatste Wist-udatjes in waren? Dat we zonder puzzel zitten?

5 Editie 11 Pagina 5 Puzzel Hiernaast vindt u de antwoorden van de puzzel uit het vorige nummer van. Erica Terpstra De lach in de politiek Ongeveer een maand geleden maakte Erica Terpstra (VVD) bekend dat ze de politiek zou verlaten, om verder te gaan als voorzitter van het NOC*NSF. Hiermee verdwijnt er een grootse lach uit de politiek. Erica zat sinds 1977 in de Tweede Kamer voor de VVD. Wat niemand is ontgaan, is de grootse lach van Erica. Een lach waaraan vele politici een voorbeeld zouden kunnen nemen. Ze was een van de weinige politici die de politiek erg verlevendigde met haar altijdgoede humeur. Natuurlijk hopen wij dat Erica nog vaak van zich laat horen. Haar vertrek uit de Nederlandse politiek is een gemis voor de levendigheid, maar ze is met haar lach een groot voorbeeld voor de Nederlandse politici. Erica, vanaf hier wil ik je een prachtige en leuke tijd toewensen als voorzitter van het NOC*NSF en laat vooral nog van je horen! Vanaf deze plaats wil ik Erica nogmaals hartelijk danken voor de levendigheid die zij in de politiek bracht. Rob van den Dungen Hoofdredacteur

6 Pagina 6 Jaaroverzicht 2003 Januari: Excuses voor luchtverkoop Sommige mensen, en niet alleen politici, zijn goed in het verkopen van lucht of gebakken lucht. In januari 2003 was er eindelijk een luchtverkoper die zijn excuses aanbood. Nou ja, een echte luchtverkoper was hij niet. De man zei stukjes maan te verkopen voor een Amerikaans bedrijf. Het bedrijf kende hem echter niet en hij bleek andere bedrijven ook al eens benadeeld te hebben. Toen de verkoper tussen de gevangenismuren zat bood hij zijn excuses aan. Zo'n man is dan toch best een goede man, hij ziet zijn fouten in en geeft ze toe. Aan de andere kant misschien was een leuke toekomst voor hem naar de maan. Of zag hij zijn hoop wellicht vervlogen. Kiezers zien vaak de politici ook als verkopers van lucht en loze beloften. Laten we even nagaan of dit klopt. Veel kunnen politici niet waarmaken van hun beloften, dat is nu eenmaal het nadeel dat kleeft aan besluiten met velen. Toch blijven politici altijd met beide benen op de grond. Claimen van grond, natuur of wegen doen ze en daar is niets op tegen. Als politici er echt niets van maken, merken ze dat gauw genoeg. Dan is hun kiezerspubliek naar de maan Februari: Wat een cultuur... Al lijkt het me een goed idee om daarbij onze kleding gewoon aan te houden Voel je vrij! Dat moeten veel Duitsers en voornamelijk Oost-Duitsers gedacht hebben. Midden in het wintersportseizoen gingen veel mensen namelijk naakt de ski's op. Nudisme bleek steeds populairder bij onze oosterburen. Dat merkten we door een bijdrage bij het RTL-nieuws. De Duitsers hebben er zo'n mooi woord voor: Freie Korperkultur. Vrij vertaald: Vrije Lichaamscultuur. In de politiek kun je je ook vrij voelen, zonder dat je naakt of in je hemd staat. Het geeft de mogelijkheid om je mening te formuleren en deze te uiten. Een mening naar voren te brengen, die anders minder gehoord zou worden. Dat is een goede zaak. Bovendien is het gewoon heel erg fijn en kan de politiek een warm bad zijn op die manier. Al lijkt het me een goed idee om daarbij onze kleding gewoon aan te houden. De politiek wordt ander een nogal naakte vertoning ben ik bang. Mei: Op naar Europa Esther Hart Turkije maakte dit jaar een mooie binnenkomer als het gaat om integratie binnen Europa, waar op politiek gebied mensenrechten een groot twistpunt blijft, werd Turkije eerste op het Eurovisiesongfestival. De Nederlandse stem werd gehoord en beloond met een 13e plaats. De gebruikelijke, maar toch zeker niet slechte middenmoot. Esther Hart vertegenwoordigde ons land. Mensen met hart voor de politiek en hart voor ons land mogen komend jaar de Europese Unie gaan leiden, vanaf juli is Nederland immers voorzitter. We zullen niet al te veel vooruitlopen, maar het lijkt een alleraardigste kans om ons land nog eens te promoten. En we kunnen, hoewel geen songfestival, toch een half jaar lang ons in elk geval de eerste van Europa noemen.

7 Editie 11 Jaaroverzicht 2003 Pagina 7 Algemeen: Nederlander van het jaar De lezers van de Volkskrant hebben Johan Stekelenburg gekozen tot Nederlander van het jaar De burgemeester van Tilburg overleed op 22 september van dit jaar op 61- jarige leeftijd aan slokdarmkanker. Johan Stekelenburg werd genomineerd vanwege de openheid waarmee hij over zijn ziekte sprak en omdat hij tot aan zijn dood in functie bleef in Tilburg. Na Johan Stekelenburg eindigden Ayaan Hirsi Ali, Wouter Bos, Gretta Duisenberg en Joep Lange, de directeur van Pharmaccess, die zich beijvert voor het toegankelijk maken van aids-medicijnen overal ter wereld. (MB) Algemeen: De media in 2003 In de media was het het jaar van de real-life soaps, de neem-de-camera-mee-jehuis-in-en-laat-alles-filmenprogramma's. Begin dit jaar waaide vanuit Amerika ''The Osbournes'' over, een programma waarin de camera meedraait in het leven van Ozzy Osbourne en zijn familie (America's first family of disfunction, aldus MTV). Hierna kon natuurlijk bekend Nederland niet achterblijven bij deze hype en het duurde ook niet lang voor de eerste Nederlandse versie van dergelijke programma's op de buis verscheen. Nederland mocht een kijkje nemen in het luxe leven van Adam Curry en zijn gezin. Iets waar, als we kijken naar de kijkcijfers, Nederland echt op zat te wachten. Hierna konden we genieten van het leven van Patty Brard en terwijl zij met Patricia Paay vocht om de kijkcijfers ging Frans Bauer met deze aan de haal. Wekelijks keken 2 miljoen Nederlanders mee met het dagelijks leven van deze zanger en hiermee werd zijn programma het best bekeken real-life programma van Nederlandse bodem. Naast deze programma's was Idols natuurlijk dé ontdekking van Zonder enige twijfel het meest opvallende en misschien ook wel het meest populaire programma van Heel Nederland leefde mee met de show en iedereen had wel een favoriet. Nu hebben de Belgen een politieke variant op deze succes-formule bedacht. Het idee is dat de zes landelijke politieke partijen in België elk drie deelnemers leveren, dit zijn dan twintigers die nog geen baan in de politiek hebben. De programmazender kiest ook nog twee kandidaten per politieke stroming en iedere aflevering valt er een deelnemer af via televoting. De zes winnaars krijgen dan als prijs waarschijnlijk een verkiesbare plaats. De meningen verschillen hierover, maar men is het er in België wel over eens dat het de politiek dichter bij de burger brengt. (MB) De neem-de-camera-meeje-huis-in-en-laat-allesfilmen-programma s Adjunct-Hoofdredacteur gezocht Zie

8 Pagina 8 Jaaroverzicht 2003 Juli: Druk feestje... Nelson Mandela 17 juli 1918, niet de dag van het einde van de Eerste Wereldoorlog en ook zeker geen typefout in ons jaaroverzicht. Het is de geboortedag van Nelson Mandela, hij werd afgelopen jaar 85 jaar. Vele beroemdheden, van staatshoofden en politici tot actrices woonden zijn verjaardag bij. De nieuwsberichten deden vermoeden dat het een zeer druk, maar gezellig feest was. De levende legende, die Mandela eigenlijk wel is, staat vooral bekend als voorvechter voor vrede en vrijheid. Het is prachtig om dan te zien dat de man nog steeds geniet van het leven. Ook op zijn 85e nog steeds midden in de wereld staat. Vrijheid en vrede en vooral je er met hart en ziel voor inzetten doet mensen blijkbaar goed. Vrijheid nastreven en vrede zoeken hebben blijkbaar een gezonde werking op de mens. Ik bedenk me ineens iets, zou politiek daarom zo verfrissend en ontspannend zijn? September: Vlieg er eens uit! Hun beleid kan een hoge vlucht geven. Het kan neerstorten of veilig landen. Na tijden van onderhandelen raakte de KLM in Franse handen. Of nee, laat ik het juist zeggen, gingen Air France en de KLM een samenwerking aan. Veel Nederlanders stonden bij het nieuws even aan de grond genageld. Onze nationale trots onze mooie witte zwaan ging over naar de handen van een zwarte zwaan. Zo voelde het een beetje. Laten we eens kijken naar die mooie grote vijver die de luchtvaart is. De vijver van passagiers raakt langzaam leeggeconcurreerd en een kleine maatschappij als Nederland kan het niet altijd even goed bolwerken. Ogen openhouden is dus zeer gewenst. De KLM werkte al samen met Northwest Airlines. De blik op het buitenland was er dus al. De eigen identiteit hoeft de KLM voorlopig niet op te geven. Het lijkt wel een politieke coalitie, daarin werken ook partijen samen. Hun beleid kan een hoge vlucht geven. Het kan neerstorten of veilig landen. Net een vliegtuig dus. De partijen afzonderlijk hoeven echter nooit hun eigen identiteit helemaal op te geven. Zoals het met partijen gaat, zo gaat het vast ook bij de KLM, neerlands trots in het buitenland. Eind 2003: Onwereldse politiek Op het einde van het jaar zagen we nog even 2 staaltjes van onwereldse politiek. Niet zozeer onwerelds omdat het zo verbluffend was, maar meer omdat het kerkpolitiek betrof. Politiek die zich toch een beetje apart wil stellen van de seculiere politiek. Echter, welbeschouwd betreft het net zo goed politiek. Of het nu gaat over homobisschoppen in de Anglicaanse kerk of over een fusie tussen kerken, er spelen in alle gevallen ook partijen mee. Partijen met eigen etiket. Etiketten die voor de niet-gelovige onverstaanbaar zijn, maar vraag aan een gemiddelde kiezer naar de betekenis van een stel politieke termen en ze zullen ze ook niet altijd volgen. Over de fusie van de protestantse kerken is in totaal 40 jaar gedaan. Het moet dan ook gezegd dat geestelijken vaak meer tijd hebben dan het gemiddelde kabinet. Dia- loog, debat en discussie kunnen daardoor nogal eens gruwelijk uit de hand lopen. Leuk om te volgen, zeker als je op het vlak wat thuis bent. Levendigheid wordt echter bevorderd door wat sneller denkproces en goede statements, de normale politiek is daarmee op de goede weg, de kerkpolitiek mag misschien daar eens te rade gaan.

9 Editie 11 Jaaroverzicht 2003 Pagina 9 Algemeen: De koningshuizen in 2003 Over ons koningshuis is nu al zo'n beetje alles gezegd wat mogelijk is in De koninklijke familie heeft veel meegemaakt het afgelopen jaar waaronder, naast natuurlijk de geweldige geboorte van prinses Amalia, veel problemen. Zo tegen het einde van dit veelbewogen koninklijk jaar, blijkt echter dat het koningshuis in Engeland ook niet geheel gevrijwaard is van problemen. Nadat pas geleden de bullterriër van prinses Anne, Florence, het lievelingshondje van koningin Elizabeth, Pharos, had doodgebeten, was het onlangs weer raak. Florence had opnieuw toegeslagen en beet één van de dienstmeisjes van koningin Elizabeth in haar knie, aldus de Sun. Een woordvoerder van Buckingham Palace heeft bekendgemaakt dat Florence therapie zal ondergaan. Waarschijnlijk eenzelfde behandeling die Dotty, de andere hond van prinses Anne, ook kreeg nadat deze twee kinderen had aangevallen. (MB) Buckingham Palace Algemeen: Spam Monty Python had er al een sketch over gemaakt: Spam. Bij alles wat er besteld kon worden van de spijskaart zat spam. De vrouw in de sketch zei al: I don t like spam. Nu is dat laatste wat de internetter van deze tijd ook zegt: I don t like spam. Spam, ook wel ongevraagde commerciële genoemd. Uit onderzoek is gebleken dat in 2005 bijna tweederde van het aantal tjes ongevraagd zal zijn. Dat is een hoogst onaangename mededeling, maar zowel Europa als Nederland hebben de wetgeving in 2003 al aangepast om spam te verbieden. Er geldt nu een opt-insysteem, wat inhoudt dat de mensen nu toestemming moeten geven voordat ze bepaalde mogen ontvangen. Ook heeft zich vrijwillig geconfor- meerd met deze nieuwe wetgeving. Vrijwillig, omdat Het Amendement geen commerciële s verstuurd. Maar of de politici in Nederland en Europa ongevraagde niet-commerciële ook onder spam verstaat? Geen idee, maar wij voldoen in ieder geval vrijwillig aan de wet en wij hopen dat u nog een trouwe abonnee zult blijven. (RD) I don t like spam. Reageren? Forum! Wilt u reageren op artikelen uit? Gaat u dan naar onze website Klik op Forum in het menu En laat de wereld uw reactie lezen Namens de redactie: Een levendig 2004!

10 De verjaardagskalender van februari 01 februari Martijn van Dam (PvdA) De nieuwsbrief van InterPolitics Hyacinthlaan AT DOMMELEN WWW: 06 februari Hubert Bruls (CDA) 10 februari Jos Hessels (CDA) 10 februari Paul de Krom (VVD) 14 februari Mark Rutte (VVD) 16 februari Max Hermans (LPF) 16 februari Tineke Huizinga-Heringa (ChristenUnie) 17 februari Annie Schreijer-Pierik (CDA) 18 februari Lousewies van der Laan (D66) 22 februari Arie van den Brand (GroenLinks) 22 februari Atzo Nicolaï (VVD) 23 februari Aleid Wolfsen (PvdA) N U ONLINE: WWW. INTERPOLITICS. NL/ HA InterPolitics is een initiatief van Rob van den Dungen en Sander Funcke en heeft het verlevendigen van de politiek tot doel. Colofon Hoofdredactie Rob van den Dungen Redactie Maar gelukkig hebben we de foto s nog... Mark Bosch Sander Funcke Eindredactie Rob van den Dungen Lay-out Rob van den Dungen Contactadres InterPolitics Hyacinthlaan AT DOMMELEN hetamendement@interpolitics.nl Sneeuwsnuiven in de Coffee Shop van de Kerstman?

Het Amendement. Verandering is leven Hoofdredactioneel

Het Amendement. Verandering is leven Hoofdredactioneel De nieuwsbrief van InterPolitics Verandering is leven Hoofdredactioneel De politieke wereld zit van veranderingen aan elkaar. Zo was ik erg verheugd om te lezen dat de vaste Kamercommissies van Landbouw

Nadere informatie

Het Amendement. De informerende politici Deel 4 van de serie Imago van de politiek

Het Amendement. De informerende politici Deel 4 van de serie Imago van de politiek De nieuwsbrief van InterPolitics De informerende politici Deel 4 van de serie Imago van de politiek Editie 7 Juni 2003 In kranten en op televisie komen vaak politieke onderwerpen aan bod. Dit geeft de

Nadere informatie

Het Amendement. Vooruitblik Hoofdredactioneel

Het Amendement. Vooruitblik Hoofdredactioneel De nieuwsbrief van InterPolitics Vooruitblik Hoofdredactioneel Het is de mens eigen: vooruitblikken over wat er nog komen gaat. Meestal wordt er beredeneerd vanuit een vraag. Hoe laat moet ik vertrekken

Nadere informatie

Het Amendement. De lengte van toespraken Deel 5 van de serie Imago van de politiek

Het Amendement. De lengte van toespraken Deel 5 van de serie Imago van de politiek De nieuwsbrief van InterPolitics De lengte van toespraken Deel 5 van de serie Imago van de politiek Het Amendement Editie 8 Juli 2003 U kent het wel, de ellenlange betogen die worden afgestoken bij de

Nadere informatie

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat

Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat Module 7 Staatsinrichting en rechtsstaat 7.1 Onze democratie Tekst 1: Wie is de baas in Nederland? Nederland is een democratie. Dat betekent: de bevolking is de baas. Maar je kunt niet 16,7 miljoen bazen

Nadere informatie

Mocht jij bij deze verkiezingen stemmen? Heb je bij deze verkiezingen ook gestemd? Ja 55,9% Nee 44,1% Totaal. Ja 98,5% Nee 1,4% Zeg ik niet 0,1%

Mocht jij bij deze verkiezingen stemmen? Heb je bij deze verkiezingen ook gestemd? Ja 55,9% Nee 44,1% Totaal. Ja 98,5% Nee 1,4% Zeg ik niet 0,1% Mocht jij bij deze verkiezingen stemmen? Ja 55,9% Nee 44,1% Heb je bij deze verkiezingen ook gestemd? Ja 98,5% Nee 1,4% Zeg ik niet 0,1% Op welke partij heb je gestemd? PvdA 27,1% D66 17,9% VVD 16,4% SP

Nadere informatie

Na het aftreden van Minister de Graaf

Na het aftreden van Minister de Graaf Na het aftreden van Minister de Graaf Minister de Graaf is gisteren afgetreden. Hoe reageert Nederland er nu op en hoe moet het nu verder? Gisteren is Minister De Graaf afgetreden. Vindt u het terecht

Nadere informatie

1red , NOS, Gesprek met de minister-president, N.1, uur

1red , NOS, Gesprek met de minister-president, N.1, uur 1red18015 13-04-2007, NOS, Gesprek met de minister-president, N.1, 18.35 uur MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE, NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE MINISTERRAAD, OVER PRINSES ARIANE, AMBTENAREN CAO, EERSTE 50 DAGEN

Nadere informatie

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Korte omschrijving werkvorm De leerlingen beantwoorden vragen over de Europese politiek aan de hand van korte clips van Nieuwsuur in de Klas. Leerdoel De leerlingen leren

Nadere informatie

Onderzoek verkiezingsthema Europa

Onderzoek verkiezingsthema Europa Onderzoek verkiezingsthema Europa Over het onderzoek Aan het onderzoek deden 22.055 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 5 tot en met 7 september 2012. Over het EenVandaag

Nadere informatie

5.4. Boekverslag door B woorden 2 juni keer beoordeeld. Maatschappijleer. Inhoudsopgave

5.4. Boekverslag door B woorden 2 juni keer beoordeeld. Maatschappijleer. Inhoudsopgave Boekverslag door B. 1102 woorden 2 juni 2003 5.4 32 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inhoudsopgave - Inleiding - Samenvatting verkiezingsstrijd - Artikelen - Bronvermelding Inleiding Verkiezingen We

Nadere informatie

1 januari 2015. Onderzoek:

1 januari 2015. Onderzoek: 1 januari 2015 Onderzoek: Verwachtingen 2015 1 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek

Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek Samenvatting Maatschappijleer 1 Politiek Samenvatting door een scholier 1057 woorden 17 maart 2016 7,8 8 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1 Hoofdstuk 1 In de politiek gaat het om keuzes maken. Dat

Nadere informatie

Het Amendement. Heibel in de Haagse Kaasstolp Hoofdredactioneel. Het ging er inderdaad ruig aan toe, en dan heb ik nog niet eens alles aangehaald.

Het Amendement. Heibel in de Haagse Kaasstolp Hoofdredactioneel. Het ging er inderdaad ruig aan toe, en dan heb ik nog niet eens alles aangehaald. De nieuwsbrief van InterPolitics Heibel in de Haagse Kaasstolp Hoofdredactioneel Editie 17 Augustus 2004 Het zomerreces, in de politiek normaal gesproken een rustige tijd. Maar wat is er tegenwoordig nou

Nadere informatie

17 mei 2019 Auteur: Petra Klapwijk. Onderzoek: Nederlandse identiteit

17 mei 2019 Auteur: Petra Klapwijk. Onderzoek: Nederlandse identiteit 17 mei 2019 Auteur: Petra Klapwijk Onderzoek: Nederlandse identiteit Samenvatting Tweederde vindt dat Nederlandse identiteit onder druk staat De Nederlandse identiteit staat onder druk. Dat zegt tweederde

Nadere informatie

Het Amendement. Waar ben ik in godsnaam terechtgekomen? Hoofdredactioneel

Het Amendement. Waar ben ik in godsnaam terechtgekomen? Hoofdredactioneel De nieuwsbrief van InterPolitics Waar ben ik in godsnaam terechtgekomen? Hoofdredactioneel Het zijn weer van die dagen waarbij ik denk: "Waar ben ik in godsnaam terechtgekomen?" Een zin die bij de meeste

Nadere informatie

Introductie. 1. Uw persoonlijke situatie. Voorbeeldvragenlijst COB-kwartaalenquête 2011

Introductie. 1. Uw persoonlijke situatie. Voorbeeldvragenlijst COB-kwartaalenquête 2011 Introductie Dit onderzoek vindt plaats in opdracht van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Met de resultaten wil het bureau het kabinet en de politiek in het algemeen informeren over zorgen en wensen

Nadere informatie

Kijktip: NOS Persconferentie Rutte en Samsom over regeerakkoord

Kijktip: NOS Persconferentie Rutte en Samsom over regeerakkoord Kijktip: NOS Persconferentie Rutte en Samsom over regeerakkoord Korte omschrijving werkvorm: De leerlingen bekijken een filmpje van de NOS, van maandag 29 oktober. Daarna beantwoorden ze vragen over dit

Nadere informatie

1red , NOS, Gesprek met de minister-president, Ned.2, uur

1red , NOS, Gesprek met de minister-president, Ned.2, uur 1red18248 29-06-2007, NOS, Gesprek met de minister-president, Ned.2, 22.50 uur MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE, NA AFLOOP VAN DE MINISTERRAAD, OVER HET ONDERZOEK NAAR EVENTUELE VERLENGING VAN DE MISSIE IN

Nadere informatie

Jubileumonderzoek Maurice de Hond

Jubileumonderzoek Maurice de Hond Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van Maurice de Hond als opiniepeiler zijn er 100 vragen gesteld, die zijn ingebracht door leden van Peil.nl. Hier staat een selectie van deze vragen. Op http://bit.ly/40jrpeiler

Nadere informatie

Onderzoek pensioenstakingen: 27 mei 2019 Auteur: Petra Klapwijk. AOW-leeftijd op 66 jaar?

Onderzoek pensioenstakingen: 27 mei 2019 Auteur: Petra Klapwijk. AOW-leeftijd op 66 jaar? Onderzoek pensioenstakingen: 27 mei 2019 Auteur: Petra Klapwijk AOW-leeftijd op 66 jaar? Samenvatting Publiek achter stakingen en AOW-leeftijd van 66 jaar De stakingen voor 'een beter pensioen' die door

Nadere informatie

Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019

Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019 Stemmen Verkiezingen Europees Parlement 2019 2 Voorwoord Dit boek gaat over de verkiezingen voor het Europees Parlement op 23 mei 2019. Het boek is gemaakt door de medewerkers van Leren & Ontwikkelen Cliënten.

Nadere informatie

26 oktober Onderzoek: Kabinet Rutte III op het bordes

26 oktober Onderzoek: Kabinet Rutte III op het bordes 26 oktober 2017 Onderzoek: Kabinet Rutte III op het bordes Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen 2011

Algemene Beschouwingen 2011 Algemene Beschouwingen 2011 Naar aanleiding van de Algemene Beschouwingen 2011 zijn na de 1e en de 2e dag uitgebreide onderzoeken gedaan naar de reactie van de kiezers op hetgeen was voorgevallen. In totaal

Nadere informatie

EenVandaag: Politicus van het Jaar 2009 EénVandaag Opiniepanel - 10 december respondenten

EenVandaag: Politicus van het Jaar 2009 EénVandaag Opiniepanel - 10 december respondenten EenVandaag: Politicus van het Jaar 2009 EénVandaag Opiniepanel - 10 december 2009-32.000 respondenten Beste politicus 2009 Nebahat Albayrak (PvdA) Justitie Jan Peter Balkenende (CDA) minister-president

Nadere informatie

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd!

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd! Het kwaad Verdieping: Persoonlijke verhalen Leeftijd: 13-16 Thema: Tijdsduur: 20+ min. In de verdiepingsfase ga je met de jongeren in op hun persoonlijke verhalen Duur: 30 minuten Nodig: twee verhalen

Nadere informatie

STEM JIJ OOK? VERKIEZINGEN TWEEDE KAMER WAAROM IS STEMMEN BELANGRIJK? OP WIE KAN IK STEMMEN? WAAROVER BESLIST DE TWEEDE KAMER? HOE MOET IK STEMMEN?

STEM JIJ OOK? VERKIEZINGEN TWEEDE KAMER WAAROM IS STEMMEN BELANGRIJK? OP WIE KAN IK STEMMEN? WAAROVER BESLIST DE TWEEDE KAMER? HOE MOET IK STEMMEN? STEM JIJ OOK? Kijk voor meer informatie op: www.stemjijook.nu WAAROM IS STEMMEN BELANGRIJK? OP WIE KAN IK STEMMEN? WAAROVER BESLIST DE TWEEDE KAMER? HOE MOET IK STEMMEN? VERKIEZINGEN TWEEDE KAMER WOENSDAG

Nadere informatie

24 mei Onderzoek: Formatie: D66 wil niet met CU

24 mei Onderzoek: Formatie: D66 wil niet met CU 24 mei 2017 Onderzoek: Formatie: D66 wil niet met CU Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen?

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen? HOE KIES JE OP WIE JE STEMT? (DIA 1) De deelnemers ontdekken waarom de Europese Parlementsverkiezingen voor hen belangrijk zijn. Aan de hand van actuele thema s die spelen in de EU geven deelnemers hun

Nadere informatie

Levende Verhalen Het verhaal van Anke

Levende Verhalen Het verhaal van Anke 1 Levende Verhalen Het verhaal van Anke Anke is een krachtige, levenslustige vrouw die midden in haar leven staat. Ze heeft een intensieve baan als leidinggevende in de zorg en naast haar drukke baan is

Nadere informatie

17 oktober Onderzoek: Zeven jaar premier Rutte

17 oktober Onderzoek: Zeven jaar premier Rutte 17 oktober 2017 Onderzoek: Zeven jaar premier Rutte Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

De magische deur van KASTEEL013

De magische deur van KASTEEL013 De magische deur van KASTEEL013 Auteurs: Thomas, Liana, Elyas, Brit en Tijn van BS Cleijn Hasselt, begeleiding: Saskia Dellevoet Op een regenachtige dag verveelde ik me. Ik appte Lisa. Zullen we naar de

Nadere informatie

5,7. Samenvatting door D. 959 woorden 31 mei keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer

5,7. Samenvatting door D. 959 woorden 31 mei keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Samenvatting door D. 959 woorden 31 mei 2013 5,7 5 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Hoofdstuk 5 Massamedia Paragraaf 1 - communicatie Communicatie - het doorgeven van

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Verdriet om Nelson Mandela. gediscrimineerd door de blanke regering. Deze tijd wordt apartheid genoemd.

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Verdriet om Nelson Mandela. gediscrimineerd door de blanke regering. Deze tijd wordt apartheid genoemd. PrO -weekkrant Week 50 december 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 9-15 december 2013 Eenvoudig Communiceren Verdriet om Nelson Mandela Foto: ANP Foto: KRO/Liselore Chevalier In de hele wereld

Nadere informatie

MONTE CARLO. Gemaakt door: Dilara Koç Klas: 3G1

MONTE CARLO. Gemaakt door: Dilara Koç Klas: 3G1 MONTE CARLO Gemaakt door: Dilara Koç Klas: 3G1 1. Zakelijke gegevens A. De titel van het boek is Monte Carlo B. De naam van de auteur is Peter Terrin C. De naam van de uitgever is De bezige bij, ik heb

Nadere informatie

KIEZEN VOOR WERK: HANDLEIDING

KIEZEN VOOR WERK: HANDLEIDING CASUS: AMINA Alle vrijheid die ik in Turkije had verdwijnt. Ik voelde me opgesloten en depressief. Toen ik mijn man leerde kennen ben ik misschien te veel van dingen uitgegaan en heb ik te weinig gevraagd.

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

Koninginnedagonderzoek 2012 (naar politieke voorkeur)

Koninginnedagonderzoek 2012 (naar politieke voorkeur) Koninginnedagonderzoek 2012 (naar politieke voorkeur) Zoals ieder jaar worden in de week voorafgaande aan Koninginnedag een onderzoek gedaan naar de mening van de Nederlanders over het Koningshuis. De

Nadere informatie

SCHOOLVOETBALTOERNOOI 2015 En de winnaar is.. Zandberg D1!!!!! De tweede thriller in twee dagen tijd in het Rat Verlegh-stadion;

SCHOOLVOETBALTOERNOOI 2015 En de winnaar is.. Zandberg D1!!!!! De tweede thriller in twee dagen tijd in het Rat Verlegh-stadion; jaargang 17 nummer 13 donderdag 04-06-2015 KBS De Zandberg Zandberglaan 60-62 4818 GL Breda Deze nieuwsbrief wordt verspreid onder alle ouders, personeelsleden en diverse betrokkenen. Wilt u informatie

Nadere informatie

16 juli 2015. Onderzoek: Akkoord Griekenland

16 juli 2015. Onderzoek: Akkoord Griekenland 16 juli 2015 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen

Nadere informatie

Ledenpanel Januari 2016

Ledenpanel Januari 2016 Ledenpanel Januari 2016 Status: Afgesloten Begindatum: 27-01-2016 Einddatum: 02-02-2016 Live: 7 dagen Vragen: 20 Talen: nl Panelgrootte: 3.266 Bounced: 5 (0,2%) Geweigerd: 27 (0,8%) Gedeeltelijk geantwoord:

Nadere informatie

Rob van den Dungen. Met vriendelijke groet, Rob van den Dungen Hoofdredacteur. Dhr. Drs. B.D.R.G. DuPont

Rob van den Dungen. Met vriendelijke groet, Rob van den Dungen Hoofdredacteur. Dhr. Drs. B.D.R.G. DuPont Editie 32 Onder hoofdredactie van Hoofdredactioneel Zo, de verkiezingen zijn weer voorbij en er heeft in sommige gemeenten een ware aardverschuiving plaatsgevonden. In mijn gemeente, waar ik ook op de

Nadere informatie

Agenda. editie Engelandlaan. JAARGANG NUMMER 19 4 juli (laatste dit schooljaar) Beste ouders/verzorgers,

Agenda. editie Engelandlaan. JAARGANG NUMMER 19 4 juli (laatste dit schooljaar) Beste ouders/verzorgers, JAARGANG 2018-2019 NUMMER 19 4 juli (laatste dit schooljaar) editie Engelandlaan Agenda Woensdag 10 juli Zomeruitje kleuterklas 1 Donderdag 11 juli Laatste schooldag tot 12:00uur Vrijdag 12 juli start

Nadere informatie

29 maart 2019 Auteur: Rozemarijn Lubbe. De brexit

29 maart 2019 Auteur: Rozemarijn Lubbe. De brexit 29 maart 2019 Auteur: Rozemarijn Lubbe De brexit Samenvatting Meerderheid wil dat GB lid blijft van EU Samenvatting Meeste mensen willen in EU blijven Veel mensen in Nederland zien het liefst dat de brexit

Nadere informatie

Wat vindt men van de uitspraken over Wilders en de PVV

Wat vindt men van de uitspraken over Wilders en de PVV Wat vindt men van de uitspraken over Wilders en de PVV In het weekend van 31 oktober en 1 november is een discussie ontbrand rondom Wilders en de PVV. Er zou een rapport zijn van drie wetenschappers over

Nadere informatie

Inleiding regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst

Inleiding regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst Inleiding regeerakkoord 2017-2021 Vertrouwen in de toekomst Inleiding Mensen in Nederland hebben veel vrijheid. Nederlanders vormen een sterke groep. Iedereen kan proberen om verder te komen in zijn leven.

Nadere informatie

Discussie rondom verloren verkiezingen van PvdA

Discussie rondom verloren verkiezingen van PvdA Discussie rondom verloren verkiezingen van PvdA Wouter Bos heeft gezegd dat de PvdA fouten heeft gemaakt tijdens de campagne in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Wat vindt men hiervan? Wat is

Nadere informatie

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19 Enkele reis Europa Ali (27 jaar): In Irak zou niet meer Naam: Ali Leeftijd: 27 jaar Komt uit: Irak Woont in België: 3,5 jaar Ik ben kunstenaar. Ik maak kalligrafieën. Dat zijn teksten met mooi versierde

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Nederlandse soldaten naar Mali

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Nederlandse soldaten naar Mali PrO -weekkrant Week 45 november 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 4-1 0 november 2013 Eenvoudig Communiceren Nederlandse soldaten naar Mali Foto: ANP In Mali helpen buitenlandse soldaten de inwoners.

Nadere informatie

Herdenking Frans Andriessen Maart 2019

Herdenking Frans Andriessen Maart 2019 Herdenking Frans Andriessen Maart 2019 Als Frans in de Kamer komt, heeft zijn naam bij voorbaat een vertrouwde klank, zo was in 1967 te lezen in een blad van de Katholieke Volkspartij, de KVP. Het scheelde

Nadere informatie

Wie stemt wat: de atlas van de kiezers

Wie stemt wat: de atlas van de kiezers Wie stemt wat: de atlas van de kiezers Het kiezerslandschap in beeld Politieke Barometer Extra / week 22, dinsdag 2010 Kiezers zijn er in alle soorten en maten. Er zijn gezellige kiezers, kiezers die van

Nadere informatie

Verdieping Verkiezingen Eerste Kamer

Verdieping Verkiezingen Eerste Kamer Verdieping Verkiezingen Eerste Kamer Korte omschrijving werkvorm Aan de hand van het krachtenveld De macht in de provincie herhaalt u kennis over onze staatsinrichting: de Eerste Kamer wordt gekozen door

Nadere informatie

Herziene versie 2012 MET WERKBLAD EN PUZZEL. groepen 6-8

Herziene versie 2012 MET WERKBLAD EN PUZZEL. groepen 6-8 Herziene versie 2012 M WRKBLAD N PUZZL groepen 6-8 inhoud blz. 1. Inleiding 3 2. Democratie 4 3. Politieke partijen 5 4. De weede Kamer 6 5. Kiezen 7 6. De uitslag 8 7. De meerderheid 9 8. Het kabinet

Nadere informatie

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december 2016 Kerstverhaal Heel lang geleden was er een jonge vrouw, Maria. Zij woonde in het dorpje Nazareth. Maria was een heel gewone vrouw, net zo gewoon

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Storm raast over de Filipijnen

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Storm raast over de Filipijnen PrO -weekkrant Week 46 november 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 11-17 november 2013 Eenvoudig Communiceren Storm raast over de Filipijnen Foto: ANP Foto: ANP Het land de Filipijnen in Azië

Nadere informatie

16 januari Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie?

16 januari Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie? 16 januari 2017 Onderzoek: Partijen uitsluiten bij formatie? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

HIER. Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen. Dit doet de Eerste Kamer GEBEURT HET! INVLOED VAN DE EERSTE KAMER EERSTE KAMER

HIER. Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen. Dit doet de Eerste Kamer GEBEURT HET! INVLOED VAN DE EERSTE KAMER EERSTE KAMER STEM 2019 VOOR (V)MBO MAGAZINE OVER DE EERSTE KAMER HOE WORDT DE EERSTE KAMER GEKOZEN? Interview EERSTE KAMERLEDEN Esther-Mirjam Sent & Ben Knapen Dit doet de Eerste Kamer HIER GEBEURT HET! INVLOED VAN

Nadere informatie

Tweede Kamerverkiezingen. groep 7 en 8

Tweede Kamerverkiezingen. groep 7 en 8 Tweede Kamerverkiezingen groep 7 en 8 inhoud blz. 1. Inleiding 3 2. Democratie 4 3. Politieke partijen 5 4. De Tweede Kamer 6 5. Kiezen 7 6. De uitslag 8 7. De meerderheid 9 8. Het kabinet 10 9. De oppositie

Nadere informatie

16 mei Onderzoek: Formatie is vastgelopen: wat nu?

16 mei Onderzoek: Formatie is vastgelopen: wat nu? 16 mei 2017 Onderzoek: Formatie is vastgelopen: wat nu? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

'U heeft eventueel recht op compensatie als uw vlucht vertraagd of geannuleerd is

'U heeft eventueel recht op compensatie als uw vlucht vertraagd of geannuleerd is 'U heeft eventueel recht op compensatie als uw vlucht vertraagd of geannuleerd is De vakantietijd is weer voorbij en dat is standaard de tijd dat we veel klachten horen van mensen die in vertraagde of

Nadere informatie

Belangen: Macht van de Eerste Kamer

Belangen: Macht van de Eerste Kamer Belangen: Macht van de Eerste Kamer Korte omschrijving werkvorm: Aan de hand van een werkblad ontdekken leerlingen dat de plannen van het kabinet waarschijnlijk wel door de Tweede Kamer komen, maar niet

Nadere informatie

19 maart Onderzoek: Day after Provinciale Statenverkiezingen

19 maart Onderzoek: Day after Provinciale Statenverkiezingen 19 maart 2015 Onderzoek: Day after Provinciale Statenverkiezingen Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van

Nadere informatie

Ernst Knijff Tineke van der Meer De ware koning

Ernst Knijff Tineke van der Meer De ware koning Ernst Knijff Tineke van der Meer De ware koning Ernst Knijff Tineke van der Meer De Ware Koning en andere verhalen van meester Karel tekeningen: Anne van Buul NARRATIO CIP-gegevens Koninklijke Bibliotheek,

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijwetenschappen vwo I

Eindexamen maatschappijwetenschappen vwo I Opgave 4 Politieke besluitvorming: de waarde van opiniepeilingen tekst 4 Strategisch kiezen 5 10 15 20 25 30 35 40 Hiermee is echter allerminst gezegd dat peilingen géén invloed zouden hebben op wat mensen

Nadere informatie

LIMBURG. Politicus van het jaar - Limburg 1) Geert Wilders 2) Emile Roemer 3) Diederik Samsom

LIMBURG. Politicus van het jaar - Limburg 1) Geert Wilders 2) Emile Roemer 3) Diederik Samsom LIMBURG Politicus van het jaar - Limburg 1) Geert Wilders 2) Emile Roemer 3) Diederik Samsom Politieke uitspraak van het jaar - Limburg 3) Ik ben op alles voorbereid maar niet op politici die glashard

Nadere informatie

omslag FORUM #10/

omslag FORUM #10/ omslag 12 De slag om de verkiezingsborden hebben de eurosceptici gewonnen. Maar hebben ze ook de harten van ondernemers? Tekst: Karin Bojorge en Paul Scheer Foto en Illustraties: Link Design 13 omslag

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

Antwoorden Maatschappijleer Hoofdstuk 2

Antwoorden Maatschappijleer Hoofdstuk 2 Antwoorden Maatschappijleer Hoofdstuk 2 Antwoorden door een scholier 587 woorden 14 januari 2004 3,8 76 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi Maatschappijleer H2 1. a) Bron2 in bron 1 wordt

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 7

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 7 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 7 Samenvatting door H. 1327 woorden 6 oktober 2015 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Samenvatting geschiedenis 7.1 De Franse filosoof en jurist Charles de Montesquieu

Nadere informatie

Boekopdracht 2 Love, Simon gemaakt door Lise Visschedijk 4G2 LOVE, SIMON GESCHREVEN DOOR BECKY ALBERTAL GEMAAKT DOOR LISE VISSCHEDIJK

Boekopdracht 2 Love, Simon gemaakt door Lise Visschedijk 4G2 LOVE, SIMON GESCHREVEN DOOR BECKY ALBERTAL GEMAAKT DOOR LISE VISSCHEDIJK LOVE, SIMON GESCHREVEN DOOR BECKY ALBERTAL GEMAAKT DOOR LISE VISSCHEDIJK Helemaal links zie je Becky Albertalli. OPDRACHT 1 De titel van het boek is Love, Simon en het boek is geschreven door Beckey Albertalli.

Nadere informatie

De Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012

De Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012 De Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012 In plaats van een nieuwe peiling enkele dagen na de verkiezingen komen we vandaag met een analyse van de verkiezingsuitslag van 12 september. Op de dag

Nadere informatie

Vlucht uit Sint-Petersburg

Vlucht uit Sint-Petersburg Marian Hoefnagel Vlucht uit Sint-Petersburg VEERTIEN De tijd van je leven Moeilijke woorden zijn onderstreept en worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 107. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk

Nadere informatie

Goede morgen allemaal, welkom.

Goede morgen allemaal, welkom. Opening Verantwoordingsdag, 16 mei 2018 Door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib Versie I, d.d. 3 mei 2018 Goede morgen allemaal, welkom. Vandaag vieren wij Verantwoordingsdag. Op deze dag

Nadere informatie

Yoeri s levensreis Mijn verhaal

Yoeri s levensreis Mijn verhaal Yoeri s levensreis Mijn verhaal Yoeri s levensreis Mijn verhaal Yoeri van Kooten Schrijver: Yoeri van Kooten ISBN: 9789402163926 2017, Yoeri van Kooten Eerste druk Inhoud Inhoud 5 Voorwoord 7 Het ontstaan

Nadere informatie

7 maart 2019 Auteur: Petra Klapwijk. Onderzoek PvdA-kiezers over koers partij

7 maart 2019 Auteur: Petra Klapwijk. Onderzoek PvdA-kiezers over koers partij 7 maart 2019 Auteur: Petra Klapwijk Onderzoek PvdA-kiezers over koers partij PvdA-kiezers: 'PvdA moet partij voor gewone man op links worden' De PvdA kan kiezers terug winnen als ze zich profileren op

Nadere informatie

De Stemming van 23 juni 2019

De Stemming van 23 juni 2019 De Stemming van 23 juni Deze week zien we geen verdere veranderingen in electorale voorkeuren. Het is interessant om 3 maanden na de Provinciale Statenverkiezingen te zien in welke mate de opgekomen kiezers

Nadere informatie

Welkom. Crisis en nieuws Media en journalisten Het interview Voorbereiden Oefenen Tips

Welkom. Crisis en nieuws Media en journalisten Het interview Voorbereiden Oefenen Tips Welkom Crisis en nieuws Media en journalisten Het interview Voorbereiden Oefenen Tips Voorstellen Dries Verwaaijen Bouwjaar 1951 Docent Hogeschool Utrecht En voorzitter Raad van Bestuur van Overstag Consult

Nadere informatie

20 feb Onderzoek: 10 Jaar PVV

20 feb Onderzoek: 10 Jaar PVV 20 feb 2016 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen

Nadere informatie

Taboe. Door mijn verhaal te vertellen wil ik graag het taboe verbreken, dat heerst over mensen die getraumatiseerd zijn door hun verleden.

Taboe. Door mijn verhaal te vertellen wil ik graag het taboe verbreken, dat heerst over mensen die getraumatiseerd zijn door hun verleden. Taboe Door mijn verhaal te vertellen wil ik graag het taboe verbreken, dat heerst over mensen die getraumatiseerd zijn door hun verleden. Sommigen hebben er angst-, dwangmatige of psychische stoornissen

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Tekst: 1 Samuël 13 Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben?

Nadere informatie

1 Welke partij heeft uw voorkeur c.q. op welke partij heeft u gestemd bij de Tweede Kamerverkiezing?

1 Welke partij heeft uw voorkeur c.q. op welke partij heeft u gestemd bij de Tweede Kamerverkiezing? CDA ChristenUnie D66 GroenLinks Partij voor de Dieren PvdA PVV SGP SP VVD 50PLUS Niet gestemd Anders Weet niet CDA ChristenUnie D66 GroenLinks Partij voor de Dieren PvdA PVV SGP SP VVD 50PLUS Niet gestemd

Nadere informatie

Tijd van de wereldoorlogen: De tweede wereldoorlog

Tijd van de wereldoorlogen: De tweede wereldoorlog Tijd van de wereldoorlogen: De tweede wereldoorlog Op de vlucht Trek een lijn naar het goede plaatje. In de winkel is bijna alles op. De groenteman zegt: de mensen kopen veel eten, de mensen vluchten voor

Nadere informatie

13 juni Onderzoek: PvdA-achterban positiever over formeren

13 juni Onderzoek: PvdA-achterban positiever over formeren 13 juni 2017 Onderzoek: PvdA-achterban positiever over formeren Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 1 1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 2 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben? En ik weet

Nadere informatie

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden;

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; Lesbrief 1 Beroemd worden Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; - De leerlingen kennen de verschillende

Nadere informatie

Cursus DE MACHTIGE MINDSET

Cursus DE MACHTIGE MINDSET Cursus DE MACHTIGE MINDSET Gelukkig worden, begint met de vraag: Wat houdt mij tegen? Neale D. Walsch Inleiding Je mag nu al trots op jezelf zijn. Trots, omdat je de eerste stap hebt gezet om gelukkiger

Nadere informatie

Het Amendement Editie 21

Het Amendement Editie 21 Editie 21 De gekozen burgemeester Dit nummer verschijnt onder auspiciën van Mark Bosch Hoofdredactioneel Geachte lezer, Welkom bij de eerste editie van Het Amendement in 2005. Zoals u ziet heeft Het Amendement

Nadere informatie

Ik ben geen vis! riep hij nu tegen Konijn. Dat was tenminste al een opluchting. Hij ging zitten en staarde wat voor zich uit. Nee, zei Konijn breed

Ik ben geen vis! riep hij nu tegen Konijn. Dat was tenminste al een opluchting. Hij ging zitten en staarde wat voor zich uit. Nee, zei Konijn breed konijn denkt diep na Waarom, vroeg Konijn, noemen ze een dier zoals jij eigenlijk egel? De vraag overviel Egel. Om tijd te winnen, maakte hij een paar rare geluidjes, zoals egels dat goed kunnen. Nou,

Nadere informatie

Datum 28 juni 2012 Beantwoording kamervragen met kenmerken 2012Z10104, 2012Z10121 en 2012Z10106

Datum 28 juni 2012 Beantwoording kamervragen met kenmerken 2012Z10104, 2012Z10121 en 2012Z10106 > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directie Migratiebeleid Toezicht, Reguliere migratie en Nationaliteit

Nadere informatie

30 oktober 2018 Auteur: Rozemarijn Lubbe. Aantreden Rob Jetten

30 oktober 2018 Auteur: Rozemarijn Lubbe. Aantreden Rob Jetten 30 oktober 2018 Auteur: Rozemarijn Lubbe Aantreden Rob Jetten Samenvatting Nieuwe partijleider Jetten levert D66 in peiling nog geen zetels op Samenvatting Rob Jetten krijgt nog weinig vertrouwen van D66-kiezers.

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijleer 2 vmbo gl/tl 2003 - I

Eindexamen maatschappijleer 2 vmbo gl/tl 2003 - I Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. POLITIEK 1p 1 Welk orgaan behoort niet tot de overheid? A de Provinciale Staten B de vakcentrale FNV C het college van burgemeester

Nadere informatie

Uitslag onderzoek Verjaardag koningin Beatrix EenVandaag Opiniepanel deelnemers 29 januari 2010

Uitslag onderzoek Verjaardag koningin Beatrix EenVandaag Opiniepanel deelnemers 29 januari 2010 Uitslag onderzoek Verjaardag koningin Beatrix EenVandaag Opiniepanel 26.000 deelnemers 29 januari 2010 Hoeveel vertrouwen heeft u in Beatrix als koningin? Heel veel vertrouwen 28,1 Tamelijk veel vertrouwen

Nadere informatie

5.9. Boekverslag door E woorden 23 oktober keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer

5.9. Boekverslag door E woorden 23 oktober keer beoordeeld. Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Boekverslag door E. 2025 woorden 23 oktober 2014 5.9 8 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Thema's maatschappijleer Paragraaf 1: wat leer je bij maatschappijleer? Iets is een maatschappelijk probleem

Nadere informatie

'Links is niet links meer'

'Links is niet links meer' Jaargang 7, nummer 76, 26 juni 2017 'Links is niet links meer' Caspar van den Berg over politieke scheidslijnen De oude klassieke tegenstelling tussen progressief en conservatief is tot op de draad versleten.

Nadere informatie

1. Wie of wat? Vul in. Kies uit: eed - kabinet kroonprins prins staatsbezoek. Bezoek van de koning aan een ander land.

1. Wie of wat? Vul in. Kies uit: eed - kabinet kroonprins prins staatsbezoek. Bezoek van de koning aan een ander land. Naam: Wat vieren we op 15 november? Koningsdag Vroeger werd dit de feestdag van de dynastie genoemd. Het is de datum van het naamfeest van Leopold en Albert. 1. Wie of wat? Vul in. Kies uit: eed - kabinet

Nadere informatie

De echte landelijke uitslag van de Gemeenteraadsverkiezingen van 2010

De echte landelijke uitslag van de Gemeenteraadsverkiezingen van 2010 De echte landelijke uitslag van de Gemeenteraadsverkiezingen van 2010 Het was fascinerend om te zien hoe op 3 maart s avonds door politici en media gereageerd werd op een uitslag die door de NOS en ANP

Nadere informatie

KIJKCIJFERS PER ZENDER

KIJKCIJFERS PER ZENDER PERSBERICHT ONDERWERP: DATUM: VOLGNUMMER: PERSBERICHT KIJKCIJFERS KIJKTOTAAL (JUNI 2017) 07-07-2017 6 KIJKCIJFERS PER ZENDER De totale tijd die voor het televisiescherm wordt doorgebracht was 165 minuten

Nadere informatie

Stemmen Europese verkiezingen 2014

Stemmen Europese verkiezingen 2014 Stemmen Europese verkiezingen 2014 2 Voorwoord Dit boek gaat over de verkiezingen voor het Europees Parlement van 22 mei 2014. Het boek is gemaakt door de medewerkers van het Educatief Centrum voor Cliënten,

Nadere informatie

26 januari 2016. Onderzoek: Vluchtelingen en demonstraties

26 januari 2016. Onderzoek: Vluchtelingen en demonstraties 26 januari 2016 Onderzoek: Vluchtelingen en demonstraties Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie