Aanbiedingsformulier BESLUITEN. Korte overwegingen. Instellen reserves en bestemming saldo van de rekening van baten en lasten 1999

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanbiedingsformulier BESLUITEN. Korte overwegingen. Instellen reserves en bestemming saldo van de rekening van baten en lasten 1999"

Transcriptie

1 Aanbiedingsformulier Onderwerp Instellen reserves en bestemming saldo van de rekening van baten en lasten 1999 BESLUITEN Behoudens advies van de commissie FAWV de Raad voor de stellen 6 nieuwe reserves in te stellen en het saldo van de rekening van baten en lasten 1999 te bestemmen als aangegeven in bijgaand concept-raadsbesluit. Korte overwegingen Het bestemmingsvoorstel is uitgewerkt op basis van de voorstellen van de diensten m.b.t. de bestemming van het resultaat per dienst. De voorstellen van diensten zijn in overleg op onderdelen aangepast m.u.v. het navolgende punt waarvoor de dienst een standpunt van het college wenst: Door M&B is een bedrag van als nadeel rioleringen aangemeld voor verrekening met de concernreserve. Dit bedrag bestaat voor uit kosten betreffende aanpassing van hard- en software voor de gemalen ter voorkoming van het vollopen van de Merenwijk in verband met de milleniumproblemen. Het betreft hier een vervangingsinvestering welke in een eerder stadium is afgewezen in het kader van de besluitvorming over de milleniumkosten. Het tweede bedrag betreft de meerkosten van die onstaan zijn door een juridisch geschil met een aannemer voor de vervanging van de riolering onder de Rijnsburgerweg. Er lopen diverse civiele procedures rond het geschil met de aannemer, die waarschijnlijk pas over enkele jaren zullen worden afgerond. De werkzaamheden aan de Rijnsburgerweg waren door de aannemer stilgelegd in afwachting van de afwikkeling van het conflict. Dit leverde onacceptabele verkeerstechnische problemen op. Daarom is besloten om een andere aannemer in te zetten om de werkzaamheden af te ronden. Dit heeft tot de genoemde meerkosten geleid. FCI is van mening dat verrekening van de concernreserve op grond van de richtlijnen niet mogelijk is. De uitvoering van het rioleringsplan zal mee- en tegenvallers opleveren. Ook kan in activiteiten over de jaren heen geschoven worden. Om die reden is een voorziening ingesteld. Deze heeft al een negatieve stand van welke volgens de perspectiefnota 1999 is ontstaan door het naar voren halen van investeringen. FCI stelt voor om het nadeel rioleringen van ten laste van de voorziening te brengen en de uitvoering van het rioleringsplan daarop aan te passen danwel met een actualisatie van het rioleringsplan te komen. Bijgaand raadsvoorstel is conform het advies van FCI uitgewerkt.

2 2000. Nr. : Dnst. : BD Instellen reserves en bestemming saldo van de rekening van baten en lasten Leiden, 4 juli Het saldo van de rekening van baten en lasten 1999 voor een bedrag van ,-- voordelig is conform het 'Besluit comptabiliteitsvoorschriften 1995' op de balans tot uitdrukking gebracht. Bestemming van dit saldo is eerst mogelijk ná vaststelling van de rekening door de gemeenteraad. Richtlijnen Uitgangspunt voor de samenstelling van het bestemmingsvoorstel zijn de richtlijnen m.b.t. 'het omgaan met mee- en tegenvallers / dienstreserves'. Deze richtlijnen zijn in 1998 vervangen door de richtlijnen- en omvang concern- en bedrijfsreserves waarbij is aangegeven dat voorlopig wordt afgerekend op de bestaande manier. Een uitzondering is gemaakt voor kennelijke onderuitputting of overschrijding door het niet realiseren van beleid, dan wel een intensivering van beleid zonder dat budget is bijgeraamd. In dergelijke gevallen vindt verrekening met de concernreserve plaats. Verder is de mogelijkheid gegeven om in het geval van een aanmerkelijk budgettair belang bij onderschrijdingen, met inachtneming van de desbetreffende criteria, bestemmingsreserves in te stellen. Beleidswijziging De beleidslijn tot en met 1998 was dat voordelige rekeningresultaten werden aangewend voor de versterking van de financiële positie van de gemeente. Bij bestemming werden de resultaten gestort in de algemene reserves (concernreserve + dienstreserves) met inachtneming van de hiervoor genoemde richtlijnen. Dit beleid was gericht op de instandhouding van de algemene reserves op het vastgestelde minimale niveau van 15 mln. als buffer om onvoorziene risico s af te dekken. Inmiddels is echter door uw raad besloten om de meeropbrengst van de Bouwfondsaandelen van ca. 44 mln. te storten in de concernreserve. Deze storting zal in de jaarrekening 2000 worden geëffectueerd. Met deze storting zal de omvang van de algemene reserves ruim boven de minimaal noodzakelijke buffer van 15 mln. uitkomen. Op grond van deze ontwikkeling stellen wij een aanpassing van het beleid voor in de zin dat niet voorziene meevallers uit de jaarrekening kunnen worden aangewend voor een specifiek doel zolang de omvang van de algemene reserves op enig moment niet lager uitvalt dan 25 mln.. Op basis van die nieuwe beleidslijn worden u hierbij voorstellen gedaan tot het instellen van bestemmingsreserves voor specifieke doeleinden teneinde een aantal incidentele knelpunten op te lossen.

3 Instellen bestemmingsreserves Op basis van de richtlijnen 1998 stellen wij u voor 6 nieuwe bestemmingsreserves in te stellen met het doel om geoormerkte middelen niet langer in het saldo van de dienstreserve op te nemen maar apart in de rekening zichtbaar te maken. Op die wijze wordt bijgedragen aan het inzicht in de vrije reserves en in de reserves met een vooraf vastgestelde bestemming.

4 Bestemming De resultaten per dienst worden gecorrigeerd voor de concernposten. Het resultaat op de dienstposten wordt verrrekend met de dienstreserve voor zover geen andere bestemming ten gunste of ten laste van bestemmingsreserves of voorzieningen wordt gegeven aan resultaten op dienstposten. Resultaten op concernposten worden bij bestemming verrekend met de concernreserve. Daarnaast zijn een aantal specifieke posten, die in tussentijdse besluitvorming als concernpost zijn aangemerkt dan wel op grond van de richtlijnen 1998 als concernpost zijn aan te merken, met de concernreserve verrekend. Op grond van voornoemde beleidswijziging is tenslotte een deel van het concernresultaat gereserveerd voor een aantal specifieke incidentele knelpunten Verrekeningen met bestemmingsreserves Voorgesteld wordt het resultaat 1999 op onderdelen te verrekenen met reserves welke niet behoren tot de 'algemene reserves'. Deze verrekeningen worden hierna limitatief toegelicht: Reserve exploitatie Erfpachtbedrijf Het nadeel exploitatie erfpacht t.o.v. de begroting wordt verrekend met deze reserve. Reserve BOS-gelden (nieuw) Voorgesteld wordt om een nieuwe reserve in te stellen voor de geoormerkte rijksmiddelen met betrekking tot het lokaal openbaar vervoer. BOS staat voor Beleidsorgaan Openbaar vervoer Subsidiërende gemeenten waarvoor Leiden als centrumgemeente fungeert. De reserve BOSgelden is opgebouwd uit meerdere fondsen nl. 1) het 1% infrastructuurfonds, 2) het toegankelijkheidsfonds, 3) het experimenteerfonds en 4) het productiefonds. De nog beschikbare middelen 1999 voor het experimenteerfonds worden verrekend met deze reserve. Overigens zijn de opgebouwde reserves welke tot en met 1999 onder beheer van de lokale vervoerder waren gebracht, eind januari 2000 overgeheveld naar de gemeente Leiden. Reserve WVG De gemeente heeft ten behoeve van de Wet Voorzieningen Gehandicapten één reserve ingesteld onder beheer van de dienst ESZ. De uitvoering is voor een deel opgedragen aan de dienst Bouwen en Wonen. Het gerealiseerde nadeel op WVG van de dienst ESZ is in de rekening reeds met de reserve verrekend. Het nadeel van de dienst Bouwen en Wonen wordt via het bestemmingsvoorstel verrekend met de reserve WVG. Reserve exploitatie Stadsbank Het exploitatieresultaat van de sociale en commerciële kredietverlening wordt jaarlijks met deze reserve verrekend. Reserve sociale vernieuwing Een aantal projecten uit 1998 kon uiteindelijk niet verantwoord worden onder de WIW. Het betreft de voormalige sociale vernieuwingsprojecten Sportopbouwwerk, Textiele Vormgeving

5 Anderstaligen, Woonwagen Maatschappelijk Werk en Randgroepjongeren Agadir. De kosten worden nu verrekend met de reserve sociale vernieuwing. Reserve WIW Scholing & Activering De resultaten op de WIW-scholing & activering worden met deze reserve verrekend. Reserve fiscale afhandeling Inkomensvoorziening Vreemdelingen (nieuw) Het resultaat op de inkomensvoorziening vreemdelingen (koppelingswet) wordt verrekend met deze reserve tegen de achtergrond dat er nog een fiscale naheffing over de verstrekte uitkeringen volgt. Reserve Stimulering Werkgelegenheid De resultaten op WIW-plaatsingen en op werkgelegenheidsprojecten worden met de reserve stimulering werkgelegenheid verrekend.. Reserve inburgering nieuwkomers Het resultaat op inburgering nieuwkomers wordt toegevoegd aan de bestemmingsreserve ter dekking van toekomstige risico s. In het resultaat is een voordeel op apparaatskosten meegenomen. Reserve Culturele doeleinden en projecten Ter sanering van deze reserve wordt aanvullend een bedrag gestort. Reserve GSB Het resultaat t.o.v. de begroting op GSB: zorg en opvang wordt toegevoegd aan de bestemmingsreserve. Reserve stimuleringsregeling kinderopvang (nieuw) De subsidiegelden zijn toegekend voor meerdere jaren en dienen via verrekening met deze bestemmingsreserve beschikbaar te blijven voor dit doel. Voorziening rioleringen In 1999 zijn is een nadeel op rioleringen gerealiseerd welke ten laste van de voorziening rioleringen wordt gebracht. In de uitvoering van het rioleringsplan zal dekking voor deze nadelen gevonden moeten worden. Algemene reserve DZB-Leiden Het resultaat van DZB-Leiden betreffende de uitvoering van de WSW wordt in 1999 verrekend met de algemene reserve DZB ter versterking van deze reserve met het doel om toekomstige exploitatierisico s in eerste instantie uit deze reserve te kunnen opvangen.

6 Reserve Wet Inschakeling Werkzoekenden/Uitvoering Het resultaat betreffende de uitvoering WIW wordt verrekend met de reserve WIW. Het saldo van deze reserve is net niet toereikend zodat het meerdere met de algemene reserve DZB wordt verrrekend. Reserve Instroom-/Doorstroombanen (nieuw) Artikel 3 van de in 1999 vigerende regeling I/D-banen schrijft voor dat het subsidie bestemd is voor het realiseren van dienstbetrekkingen voor langdurig werkelozen en voor vergoedingen aan werkgevers. Deze middelen zijn dus geoormerkt en dienen door het instellen van een nieuwe reserve beschikbaar te blijven. Reserve invoering euro (nieuw) In de begroting 2000 is voor de projectkosten euro een krediet verleend van 7 ton. Inmiddels staat vast dat dit krediet voor de projectkosten niet geheel toereikend is. In het masterplan euro van november 1998 is voor de invoeringskosten een eerste indicatie gegeven van de totaalkosten van 3,3 mln.

7 Hoewel een totaaloverzicht van de invoeringskosten in de loop van 2000 beschikbaar komt, blijkt in publicaties met enige regelmaat dat de invoeringskosten euro moeten worden ingeschat op circa 5x de kosten van het millenium zijnde circa 1,5 mln. Tussentijdse signalen lijken voorgaande vuistregel te bevestigen. Wij stellen u voor om ten laste van het concernresultaat voor een bedrag van 3,5 mln. te reserveren voor de invoering van de euro tegen de achtergrond dat het incidentele kosten betreft. De aanwending van deze bestemmingsreserve zal onder verantwoording van de stuurgroep euro (GMT) op voorstel van de projectleider en op basis van de plannen van aanpak per dienst incl. de impactanalyse systemen worden uitgevoerd. Reserve asbestonderzoeken (nieuw) Voor 1999 is een krediet van 3 ton verstrekt voor de uitvoering van de quick scan naar de aanwezigheid van asbesthoudenden materialen voor een lijst van circa 350 gebouwen. Werkende weg is gebleken dat aan deze lijst circa 150 gebouwen zijn toegevoegd. Uit de ervaringen van de afgelopen maanden blijkt voorts dat de quick scan regelmatig moet worden uitgebreid met aanvullend onderzoek om vast te kunnen stellen of bepaalde situaties een direct risico voor de gebruikers van het object betekenen. Een adequate aanpak, met name van de niet voorzienbare aanvullende onderzoeken, is vereist. Daartoe stellen wij u voor om voor 1,2 mln. een bedrag van het concernresultaat te reserveren voor dit doel door het instellen van deze bestemmingsreserve tegen de achtergrond dat de uitvoering van de onderzoeken als incidenteel moet worden aangemerkt. Afwikkeling activering kosten millenium/euro Door de accountant is een aanbeveling gedaan om de geactiveerde kosten van millenium/euro ten laste van het resultaat te brengen. De accountant acht de huidige wijze van verantwoorden niet passend binnen het stelsel van baten en lasten. Voorgesteld wordt om de totale investering van 2 mln. verminderd met de reeds verwerkte afschijvingen ten laste van het concernresultaat af te boeken. Als gevolg van deze afboeking vallen de geraamde kapitaallasten in het meerjarenbeeld vrij. Activering diverse investeringswerken In het proces van jaarafsluiting zijn bij de dienst Bouwen en Wonen ten onrechte uitgaven ten laste van de exploitatie gebracht welke strikt genomen als uitgaven op investeringswerken moeten worden aangemerkt. De uitgaven zijn in dit voorstel afgezonderd en worden ter correctie in 2000 alsnog geactiveerd. Omvang algemene reserves na bestemming Na verwerking van dit bestemmingsvoorstel is de omvang van de algemene reserves per 1 januari 2000 als volgt: Concernreserve ,-- Dienstreserve Bouwen en Wonen ,--

8 Dienstreserve Bestuursdienst ,-- Dienstreserve Economische en Sociale Zaken ,-- Dienstreserve Cultuur en Educatie ,-- Dienstreserve Milieu en Beheer ,-- Dienstreserve Brandweer ,-- Algemene reserve De Zijl Bedrijven , Totaal algemene reserves ,-- Met verwijzing naar het advies van de Commissie voor Financiën, Automatisering, Waterbeheer en Veiligheidsbeleid en de overige in de leeskamer ter inzage gelegde stukken, geven wij u in overweging het hierna in ontwerp afgedrukte besluit te nemen ============= Leiden, Burgemeester, POSTMA. Burgemeester en Wethouders van de loco-secretaris, de E.H.T. v.d. VLIST. J.K.T. Aan de gemeenteraad. De Raad der gemeente Leiden; Gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders (raadsvoorstel nr van 2000); B E S L U I T: 1) de volgende bestemmingsreserves in te stellen: a) de reserve BOS-gelden b) de reserve fiscale afhandeling Inkomensvoorziening Vreemdelingen c) de reserve stimuleringsregeling kinderopvang d) de reserve Instroom-/Doorstroombanen e) de reserve invoering euro f) de reserve asbestonderzoeken;

9 2) het saldo van de rekening van baten en lasten 1999, groot ,--, als volgt te bestemmen: Concernreserve Storting ,-- Dienstreserve Bouwen en Wonen Onttrekking ,-- Dienstreserve Bestuursdienst Onttrekking ,-- Dienstreserve Economische en Sociale Zaken Storting ,-- Dienstreserve Cultuur en Educatie Storting ,-- Dienstreserve Milieu en Beheer Onttrekking ,-- Dienstreserve Brandweer Storting ,-- Algemene reserve DZB-Leiden Storting ,--

10 Reserve exploitatie erfpachtbedrijf Onttrekking ,-- Reserve BOS-gelden Storting ,-- Reserve WVG Onttrekking ,-- Reserve exploitatie Stadsbank Onttrekking ,-- Reserve sociale vernieuwing Onttrekking ,-- Reserve WIW Scholing & Activering Storting ,-- Reserve fisc. afhandeling Ink.voorz. Storting ,-- Vreemdelingen Reserve Stimulering Werkgelegenheid Storting ,-- Reserve wet inburgering nieuwkomers Storting ,-- Reserve stimuleringsregeling kinderopvang Storting ,-- Reserve GSB Storting ,-- Reserve culturele doeleinden en projecten Storting ,-- Voorziening rioleringen Onttrekking ,-- Reserve Wet Inschakeling Werkzoekenden / Uitv. Onttrekking ,-- Reserve Instroom/Doorstroom-banen Storting ,-- Reserve invoering euro Storting ,-- Reserve asbestonderzoeken Storting ,-- Afboeking geactiveerde kosten millenium/euro Desinvestering ,-- Activering op investeringswerken Investering ,-- Gedaan ter openbare vergadering van De Secretaris, De Voorzitter,

Bestemming van het saldo van de rekening van baten en lasten 2001 en het instellen van een reserve en voorziening 0

Bestemming van het saldo van de rekening van baten en lasten 2001 en het instellen van een reserve en voorziening 0 Aanbiedingsformulier Onderwerp Bestemming van het saldo van de rekening van baten en lasten 2001 en het instellen van een reserve en voorziening 0 In te vullen door Bestuurssecretariaat Ontwerper Parafanten

Nadere informatie

Aanbiedingsformulier BESLUITEN

Aanbiedingsformulier BESLUITEN Aanbiedingsformulier Onderwerp 5e Algemene begrotingswijziging 2000 BESLUITEN Behoudens advies van de commissie FAWV in te stemmen met de 5 e algemene begrotingswijziging 2000. Korte overwegingen In de

Nadere informatie

Aanbiedingsformulier BESLUITEN

Aanbiedingsformulier BESLUITEN Aanbiedingsformulier Onderwerp Vaststelling van de definitieve doorbetalingsverplichting, bedoeld in artikel 105 van de Wet op het Basis Onderwijs, artikel 99 van de interim-wet op het Speciaal Onderwijs

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 09.0097 Rv. nr.: 09.0097 B&W-besluit d.d.: 6-10-2009 B&W-besluit nr.: 09.1079 Naam programma +onderdeel: Onderwerp: Rapportage 2009 als onderdeel van de planning en controlcyclus Aanleiding:

Nadere informatie

Aanbiedingsformulier BESLUITEN. Korte overwegingen. (Her)huisvesting gemeentelijk apparaat: Stadhuis en dienst C&E.

Aanbiedingsformulier BESLUITEN. Korte overwegingen. (Her)huisvesting gemeentelijk apparaat: Stadhuis en dienst C&E. Aanbiedingsformulier Onderwerp (Her)huisvesting gemeentelijk apparaat: Stadhuis en dienst C&E. BESLUITEN Behoudens advies van de commissie FAWV bijgaand raadsvoorstel vast testellen Korte overwegingen

Nadere informatie

: Voorstel tot het nemen van enkele besluiten in het kader van de financiële rechtmatigheid in relatie tot de jaarrekening 2005

: Voorstel tot het nemen van enkele besluiten in het kader van de financiële rechtmatigheid in relatie tot de jaarrekening 2005 RAADSVOORSTEL Onderwerp : Voorstel tot het nemen van enkele besluiten in het kader van de financiële rechtmatigheid in relatie tot de jaarrekening 2005 Toelichting Bij de interne controles in het kader

Nadere informatie

Begrotingswijziging 2001 Grotestedenbeleid BESLUITEN

Begrotingswijziging 2001 Grotestedenbeleid BESLUITEN Aanbiedingsformulier Nr: Dienst: Error: Reference source not found Error: Reference source not found BD Begrotingswijziging 2001 Grotestedenbeleid Onderwerp Begrotingswijziging 2001 Grotestedenbeleid In

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE

Doorkiesnummer : (0495) 57 50 00 Agendapunt: - ONDERWERP VOORSTEL COLLEGE Meijer, Jacco FIN S3 RAD: RAD150701 woensdag 1 juli 2015 BW: BW150526 voorstel gemeenteraad Vergadering van de gemeenteraad van 1 juli 2015 Portefeuillehouder : H.A. Litjens Behandelend ambtenaar : Jacco

Nadere informatie

Aanbiedingsformulier BESLUITEN. Korte overwegingen

Aanbiedingsformulier BESLUITEN. Korte overwegingen Aanbiedingsformulier Onderwerp Wijziging van diverse regelingen en verordeningen die gelden voor de dienst Cultuur en Educatie in verband met de invoering van de euro In te vullen door Bestuurssecretariaat

Nadere informatie

BESLUITEN. Behoudens advies van de Commissie voor Financiën, Automatisering, Waterbeheer en Veiligheidsbeleid:

BESLUITEN. Behoudens advies van de Commissie voor Financiën, Automatisering, Waterbeheer en Veiligheidsbeleid: Aanbiedingsformulier Onderwerp 1e Algemene begrotingswijziging 2001 In te vullen door Bestuurssecretariaat Ontwerper Parafanten Directeuren Portefeuilleh. B&W Nr: 01.1092/27 11 2001 Dienst : BD BD FAWV

Nadere informatie

Vaststelling raadsvoorstel tot wijziging van het Delegatiebesluit 1998 in verband met de invoering van de EURO BESLUITEN

Vaststelling raadsvoorstel tot wijziging van het Delegatiebesluit 1998 in verband met de invoering van de EURO BESLUITEN Aanbiedingsformulier Onderwerp Vaststelling raadsvoorstel tot wijziging van het Delegatiebesluit 1998 in verband met de invoering van de EURO In te vullen door Bestuurssecretariaat Ontwerper Parafanten

Nadere informatie

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject Aan de Gemeenteraad Raad Status 26 maart 2009 Besluitvormend Onderwerp Beschikbaar stellen krediet IBAproject Punt no. 15b Korte toelichting Het voorstel dat voor u ligt is gebaseerd op de uitkomsten van

Nadere informatie

*Z000C47DC76* raadsvoorstel. voorstel. B&W stelt de raad voor het volgende te besluiten: de jaarstukken 2013 vast te stellen waarbij:

*Z000C47DC76* raadsvoorstel. voorstel. B&W stelt de raad voor het volgende te besluiten: de jaarstukken 2013 vast te stellen waarbij: raadsvoorstel zaak/onderwerp Z-14-01790 / jaarrekening 2013 gemeente Oegstgeest portefeuillehouder M. den Boer afdeling Bedrijfsondersteuning opgesteld door F. Boland datum/voorstel nr 20 mei 2014 / CB-14-345

Nadere informatie

Nota Reserves en Voorzieningen RMH

Nota Reserves en Voorzieningen RMH Nota Reserves en Voorzieningen RMH 1. Inleiding De reserves en voorzieningen vormen een belangrijk onderdeel van de vermogenspositie van de Regio Midden Holland (RMH). Zowel vanuit bestuurlijk als bedrijfseconomisch

Nadere informatie

Wat zijn de argumenten? De financiële rechtmatigheid is een belangrijk criterium bij de beoordeling van de jaarrekening door de accountant.

Wat zijn de argumenten? De financiële rechtmatigheid is een belangrijk criterium bij de beoordeling van de jaarrekening door de accountant. Raadsvoorstel Registratienummer: CONCEPT Onderwerp: 2e Managementrapportage 2017 Portefeuillehouder: wethouder W.A.R. Visser Te nemen besluit: - De begroting 2017 te wijzigen volgens de in de 2e managementrapportage

Nadere informatie

Vergadering d.d.: 14 mei 2009 agendapunt: 9. Onderwerp: Vaststelling jaarverslag/jaarrekening 2008

Vergadering d.d.: 14 mei 2009 agendapunt: 9. Onderwerp: Vaststelling jaarverslag/jaarrekening 2008 RAADSVOORSTEL Vergadering d.d.: 14 mei 2009 agendapunt: 9 Onderwerp: Vaststelling jaarverslag/jaarrekening 2008 Portefeuillehouder: College datum: 6 mei 2009 Samengevat voorstel 1. Het jaarverslag 2008

Nadere informatie

Aanbiedingsformulier BESLUITEN. Korte overwegingen

Aanbiedingsformulier BESLUITEN. Korte overwegingen Aanbiedingsformulier Onderwerp Vaststelling raadsvoorstel tot wijziging van diverse regelingen en verordeningen die gelden voor de Dienst Bouwen en Wonen in verband met de invoering van de EURO In te vullen

Nadere informatie

Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling

Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling Statenvoorstel P r o v i n c i e F l e v o l a n d Statenvoorstel *450788* Aan: Provinciale Staten Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling

Nadere informatie

Farid Chikar / juni 2017

Farid Chikar / juni 2017 Agendapunt commissie: 4.1 steller telefoonnummer email Farid Chikar 040-2083696 Farid.chikar@A2samenwerking.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 208981/269305 29 juni 2017 Portefeuillehouder Wethouder

Nadere informatie

Gewijzigd Raadsvoorstel

Gewijzigd Raadsvoorstel Gewijzigd Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: 11 Sliedrecht, 14 september 2007 Onderwerp: Comptabiliteitsbesluiten september 2007 Samenvatting: Hierbij ontvangt u een voorstel

Nadere informatie

Raadsvoorstel Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2015-075 Houten, 29 september 2015

Raadsvoorstel Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2015-075 Houten, 29 september 2015 Raadsvoorstel Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2015-075 Houten, 29 september 2015 Onderwerp: Tweede bestuursrapportage 2015 Beslispunten: 1. De begroting 2015 te wijzigen op basis van de sheet "Financiële

Nadere informatie

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 28 mei 2013 Corr. nr.:

Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 28 mei 2013 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : W.C. Luijendijk Datum collegebesluit : 28 mei 2013 Corr. nr.: 2013.08474 Onderwerp : Voorstel inzake jaarstukken 2012 en begroting 2014 Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: 2e Bestuursrapportage 2015 DE GEMEENTERAAD WORDT VOORGESTELD TE BESLUITEN OM:

Raadsvoorstel. Onderwerp: 2e Bestuursrapportage 2015 DE GEMEENTERAAD WORDT VOORGESTELD TE BESLUITEN OM: Raadsvoorstel Zaakkenmerk: 1570977 Raad 10 november 2015 Documentkenmerk: 1570979 B. en W. 29 september 2015 Behandeld door: mw. G.J. Jansonius E-mail: Gedda.Jansonius@ommen-hardenberg.nl Onderwerp: 2e

Nadere informatie

a b Voorstel: Type voorstel: Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Vaststellen jaarrekening 2004

a b Voorstel: Type voorstel: Zijn in het voorstel één of meer van de volgende aspecten van toepassing? Vaststellen jaarrekening 2004 RAADSVERGADERING Gemeente eente ^ ij n Bergen op Zoom Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Programmanaam en nummer Vaststellen jaarrekening 2004 SM/05/07 Sector 27 juni 2005 Afdeling Middelen Middelen

Nadere informatie

Bijlagen -Bijlage 1 -Jaarstukken 2013 -Verslag van bevindingen

Bijlagen -Bijlage 1 -Jaarstukken 2013 -Verslag van bevindingen Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Vaststelling jaarstukken 2013 Datum voorstel 29 april 2014 Datum raadsvergadering 10 juni 2014 Bijlagen -Bijlage 1 -Jaarstukken 2013 -Verslag van bevindingen Ter inzage

Nadere informatie

Agendapunt: Sliedrecht, 21 maart 2007

Agendapunt: Sliedrecht, 21 maart 2007 Raadsvoorstel Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 21 maart 2007 Onderwerp: Comptabiliteitsbesluiten april 2007 Samenvatting: Hierbij ontvangt u een voorstel voor een wijziging

Nadere informatie

2005. Nr. : Dnst. : BOWO. Nota Vermogensbeheer Grondzaken. Leiden, 22 april 2005.

2005. Nr. : Dnst. : BOWO. Nota Vermogensbeheer Grondzaken. Leiden, 22 april 2005. Nr. : 05.0052. Dnst. : BOWO Nota Vermogensbeheer Grondzaken. 2005. Leiden, 22 april 2005. De nota Vermogensbeheer maakt onderdeel uit van het grondbeleid zoals dat momenteel wordt ontwikkeld binnen de

Nadere informatie

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord. GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 6 juni 2017 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming

Nadere informatie

B en W nr d.d

B en W nr d.d B en W nr. 13.0657 d.d. 2-7-2013 Onderwerp Technisch erratum op raadsvoorstel 13.0063 1e bestuursrapportage 2013 Besluiten:Behoudens advies van de commissie 1. Bijgaand technisch erratum op raadsvoorstel

Nadere informatie

Renovatie en nieuwbouw Klein Boveneind. Te besluiten om:

Renovatie en nieuwbouw Klein Boveneind. Te besluiten om: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Renovatie en nieuwbouw Klein Boveneind Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. een aanvullend krediet ad 235.000,- beschikbaar te stellen

Nadere informatie

Vereniging van Zuid-Hollandse Gemeenten

Vereniging van Zuid-Hollandse Gemeenten Vereniging van Zuid-Hollandse Gemeenten Vergadering : AV 17-04-2015 Agendapunt : 4 Aan : Algemene Vergadering Kenmerk : AV 15041704 Datum : 7 april 2015 Bijlage : ONDERWERP : Jaarrekening 2014 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Nr.: ZK / Cultuurhuis Krimpen aan de LekIntern. Raadsvergadering : Onderwerp : Cultuurhuis Krimpen aan de Lek

RAADSVOORSTEL. Nr.: ZK / Cultuurhuis Krimpen aan de LekIntern. Raadsvergadering : Onderwerp : Cultuurhuis Krimpen aan de Lek Nr.: ZK15006912 / 16-0017745 Cultuurhuis Krimpen aan de LekIntern RAADSVOORSTEL Raadsvergadering : Onderwerp : Cultuurhuis Krimpen aan de Lek Datum : 31 mei 2016 Korte samenvatting De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

1. Mutaties Themabegroting 2017

1. Mutaties Themabegroting 2017 1. Mutaties Themabegroting 2017 Totaal per thema Mutaties Omschrijving thema Bedrag afwijking 1 Financiën en Bedrijfsvoering 17.200 2 Sociaal Domein 0 3 Onderwijs en Sport (accommodaties) -92.000 4 Eigen

Nadere informatie

Adviesnota voor de raad. Antoinette van Dam-van Genderen

Adviesnota voor de raad. Antoinette van Dam-van Genderen Adviesnota voor de raad Onderwerp Jaarverslag 2011 Veiligheidsregio Gelderland-Zuid Datum collegebesluit dinsdag 24 april 2012 Datum raadsvergadering Donderdag 24 mei 2012 Agendapunt Portefeuillehouder

Nadere informatie

Avalex Verkorte jaarrekening 2011 Balans, Resultatenoverzicht en beknopte toelichting

Avalex Verkorte jaarrekening 2011 Balans, Resultatenoverzicht en beknopte toelichting Avalex Verkorte jaarrekening 2011 Balans, Resultatenoverzicht en beknopte toelichting Den Haag 28 juni 2012 Inleiding Dit document bevat jaarcijfers van Avalex over het boekjaar 2011. Het bevat een balans

Nadere informatie

HoogheemTaadschap van Delfland

HoogheemTaadschap van Delfland HoogheemTaadschap van Delfland Beleidsveld: Aard voorstel: Ondersteunend organisatie Besluitvormend Vergaderdatum: Agendapunt: Kenmerk VV: Aantal bijlagen: 4 juni 2009 B.02 749936 4 Aan de verenigde vergadering

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : T.J. Boersma AB VERGADERING D.D. : 24 juni 2014 NUMMER : WM/MFI/NKu/8247 OPSTELLER : N. Kuper, 0522-276740 FUNCTIE : Afdelingshoofd Financiën VERGADERING MT

Nadere informatie

Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006

Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006 Betreft : RAADSVOORSTEL - vaststelling jaarrekening 2006 Datum voorstel : 5 juni 2007 Raadsvergadering d.d. : 5 juli 2007 Volgnummer : 2007R0031, agendanummer 6 Taakveld : Financiën Portefeuillehouder

Nadere informatie

Raadsvoorstel inzake opdrachtformulering knelpuntenonderzoek Hulp in het Huishouden

Raadsvoorstel inzake opdrachtformulering knelpuntenonderzoek Hulp in het Huishouden Betreft : Raadsvoorstel inzake opdrachtformulering knelpuntenonderzoek Hulp in het Huishouden Vergaderdatum 25 september 2014 Gemeenteblad 2014 / 57 Agendapunt 12 Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 09.0148 Rv. nr.: 09.0148 B&W-besluit d.d.: 1-12-2009 B&W-besluit nr.: 09.1353 Naam programma +onderdeel: Programma 8, Cultuur, sport en recreatie, beleidsterrein cultureel erfgoed Onderwerp:

Nadere informatie

1. Beslispunten Vaststellen Jaarstukken 2015 gemeenten Naarden, Muiden en Bussum en bestemmen van het resultaat over het jaar 2015.

1. Beslispunten Vaststellen Jaarstukken 2015 gemeenten Naarden, Muiden en Bussum en bestemmen van het resultaat over het jaar 2015. Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel Z68122 Jan Franx Vaststelling Jaarstukken 2015 gemeenten Bussum, Muiden en Naarden en bestemming van het resultaat 2015 Aan de raad, 1. Beslispunten

Nadere informatie

Collectief Vraagafhankelijk Vervoer in de Leidse Regio BESLUITEN

Collectief Vraagafhankelijk Vervoer in de Leidse Regio BESLUITEN Aanbiedingsformulier Onderwerp Collectief Vraagafhankelijk Vervoer in de Leidse Regio BESLUITEN Behoudens advies van de commissie OWZE A1. in te stemmen met de totstandkoming van een Collectief Vraagafhankelijk

Nadere informatie

Op grond van uw budgettaire bevoegdheid, bieden wij, ter vaststelling actualisatie van de begroting 2019 aan

Op grond van uw budgettaire bevoegdheid, bieden wij, ter vaststelling actualisatie van de begroting 2019 aan Raadsvoorstel Reg.nr. : 8923472 B&W verg. : 16 april 2019 Commissie : Alle Onderwerp: Actualisatie Begroting 2019 Cie_verg. : 20 t/m 23 mei 2019 Raadsverg. : 5 juni 2019 1) Status Op grond van uw budgettaire

Nadere informatie

Jaarstukken xx maart De raden van de 26 VRU-gemeenten door tussenkomst van de colleges van burgemeester en wethouders.

Jaarstukken xx maart De raden van de 26 VRU-gemeenten door tussenkomst van de colleges van burgemeester en wethouders. Datum xx maart 2017 contactpersoon De raden van de 26 VRUgemeenten door tussenkomst van de colleges van burgemeester en wethouders B. van t Hoog Concerncontroller Archimedeslaan 6 3584 BA Utrecht 088 878

Nadere informatie

Nota reserves en voorzieningen

Nota reserves en voorzieningen Nota reserves en voorzieningen 2019 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 1 1. INLEIDING... 3 1.1 Waarom een nota reserves en voorzieningen?... 3 1.2 Inhoud van de nota... 3 2 Regelgeving en definities reserves

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 12 oktober 2010 Nummer voorstel: 2010/98

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 12 oktober 2010 Nummer voorstel: 2010/98 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 12 oktober 2010 Nummer voorstel: 2010/98 Voor raadsvergadering d.d.: 26-10-2010 Agendapunt: 10

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 4. Bijlage(n): Najaarsrapportage 2016

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 4. Bijlage(n): Najaarsrapportage 2016 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 13-9-2016 NUMMER PS PS2016PS17 AFDELING MAO COMMISSIE BEM STELLER Leo Donker DOORKIESNUMMER 0646994683 DOCUMENTUMNUMMER 818ACAEO PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

VMLJ Sweelssen. Telefoonnummer:

VMLJ Sweelssen. Telefoonnummer: Raadsvergadering 01-12-2015 Volgnummer 113-2015 Onderwerp Wijziging beleidsnota Reserves, voorzieningen, weerstandsvermogen en risicomanagement Programmanummer - Registratienummer Collegevergadering 29-09-2015

Nadere informatie

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030

Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 26 juni 2014 AB14.00447 RV2014.030 Gemeente Bussum Vaststellen Perspectiefnota 2015 Brinklaan 35 Postbus 6000 1400 HA Bussum Aan de gemeenteraad.

Nadere informatie

Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van : Onderwerp. : onderbouwing voorziening gemeentelijke accommodaties. Programma.

Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van : Onderwerp. : onderbouwing voorziening gemeentelijke accommodaties. Programma. Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van : Onderwerp Programma : onderbouwing voorziening gemeentelijke accommodaties : Financiën Voorstelnummer : 18.32 Info bij afdelingshoofd : J.W.A. van der Heijden

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Raadsvoorstel Concept Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 24 augustus 2007 Onderwerp: Comptabiliteitsbesluiten september 2007 Samenvatting: Hierbij ontvangt u een voorstel voor

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: 3 november 2009 B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: 3 november 2009 B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 09.0109 Rv. nr.: 09.0109 B&W-besluit d.d.: 3 november 2009 B&W-besluit nr.: 09.1205 Naam programma +onderdeel: Diverse programma s. Onderwerp: Voortgangsrapportage investeringen 2009. Aanleiding:

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Raadsvoorstel Concept Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 29 maart 2011 Onderwerp: Comptabiliteitsbesluiten april 2011 Voorgesteld besluit: De comptabiliteitsbesluiten voor april

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.0627 B.18.0627 Landgraaf, 10 april 2018 ONDERWERP: Zienswijze begroting 2019 Veiligheidsregio Zuid-Limburg Raadsvoorstelnummer:

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet en wijze van financiering IBA-project. 5 maart 2009. Status.

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet en wijze van financiering IBA-project. 5 maart 2009. Status. Aan de Gemeenteraad Raad Status : : 5 maart 2009 Besluitvormend Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet en wijze van financiering IBA-project Punt no. : 12 Korte toelichting Op de agenda voor uw vergadering

Nadere informatie

Hoogheemraadschap van Delfland

Hoogheemraadschap van Delfland Hoogheemraadschap van Delfland Jaarrekening 2007 Beleidsveld: Aard voorstel: Ondersteunend organisatie Besluitvormend Vergaderdatum: Agendapunt: Kenmerk VV: Aantal bijlagen: 24 april 2008 B.21 686284 2

Nadere informatie

12 Stiens, 28 juli 2014

12 Stiens, 28 juli 2014 12 Stiens, 28 juli 2014 Raadsvergadering: 4 september 2014 Voorstelnummer: 2014/49 Portefeuillehouder: C. Vos Behandelend ambtenaar: Jitske Bosch E-mail: j.bosch@leeuwarderadeel.nl Telefoonnr. : 058-2576668

Nadere informatie

Participatie Stichting BioMedTech Zuid-Holland BESLUITEN

Participatie Stichting BioMedTech Zuid-Holland BESLUITEN Aanbiedingsformulier Onderwerp Participatie Stichting BioMedTech Zuid-Holland BESLUITEN behoudens advies van de Commissie voor Economische Zaken, Grondzaken, Toerisme en Parkeren, bijgaand raadsvoorstel

Nadere informatie

Egalisatiereserve Parkeervoorzieningen Dordrecht

Egalisatiereserve Parkeervoorzieningen Dordrecht Egalisatiereserve Parkeervoorzieningen Dordrecht Een notitie over de aanwending van het parkeerfonds nu en in de toekomst. Auteur: Ad Koijen Opdrachtgever: Wil Ronken Status: collegebehandeling Datum:

Nadere informatie

Een aantal financiële ontwikkelingen zijn aanleidingen de begrotingcijfers 2015 bij te stellen.

Een aantal financiële ontwikkelingen zijn aanleidingen de begrotingcijfers 2015 bij te stellen. Raadsvoorstel Agenda nr. 10 Onderwerp: Vaststellen wijziging begroting 2015 Soort: Besluitvormend Opsteller: J.H.M. Sonnemans Portefeuillehouder: W.L.G. Hanssen Zaaknummer: SOM/2015/020833 Documentnummer:

Nadere informatie

Gemeente Bladel. Aan de raad. Nummer : R Onderwerp : Vaststellen (voorlopige) jaarstukken 2016

Gemeente Bladel. Aan de raad. Nummer : R Onderwerp : Vaststellen (voorlopige) jaarstukken 2016 Gemeente Bladel mi linn in i ii iiii ii Nummer : R2017.003 Onderwerp : Vaststellen (voorlopige) jaarstukken 2016 Bladel Casteren Hapert Hoogeloon Netersel Aan de raad Samenvatting Het college legt verantwoording

Nadere informatie

ERRATUM 2007. Nr. : 07.0012. Dnst. : C&E. Kedietaanvraag Molen de Valk. Leiden, 2 maart 2007.

ERRATUM 2007. Nr. : 07.0012. Dnst. : C&E. Kedietaanvraag Molen de Valk. Leiden, 2 maart 2007. ERRATUM 2007. Kedietaanvraag Molen de Valk Leiden, 2 maart 2007. Nr. : 07.0012. Dnst. : C&E Het besluit nummer 2 van B&W besluit nummer 07.0028 Kredietaanvraag Molen de Valk in RV 07.0012 aan te passen

Nadere informatie

Onderwerp: Actualisatie reserves voorjaar 2018

Onderwerp: Actualisatie reserves voorjaar 2018 Vergadering gemeenteraad d.d. 21 juni 2018 Agenda nummer 5 Portefeuillehouder: wethouder de heer J.H. Menninga Onderwerp: Actualisatie reserves voorjaar 2018 Korte inhoud: De gemeentelijke reserves zijn

Nadere informatie

V VA LKEN SWAARD. Agendapunt commissie:

V VA LKEN SWAARD. Agendapunt commissie: V G E M E E N T E VA LKEN SWAARD Agendapunt commissie: telefoonnummer Jaap Maas 040-2083474 jaap.maas@valkenswaard.nl datum raadsvergadering 13raad00346 10 juni 2013 l e Bestuursrapportage 2013. aan de

Nadere informatie

Aanbiedingsformulier BESLUITEN. Korte overwegingen. Watertaxi. Behoudens advies van de commissie EGTP

Aanbiedingsformulier BESLUITEN. Korte overwegingen. Watertaxi. Behoudens advies van de commissie EGTP Aanbiedingsformulier Onderwerp Watertaxi In te vullen door Bestuurssecretariaat Ontwerper Parafanten Directeuren Portefeuilleh. B&W Nr: 01.0296/27 03 2001 Dienst : BOWO BOWO EGTP Agenda Sector : BOWO GSB

Nadere informatie

ter meningsvorming ter besluitvorming directeur-rentmeester mw. drs. C.W. (Karin) Kos

ter meningsvorming ter besluitvorming directeur-rentmeester mw. drs. C.W. (Karin) Kos BESTUUR Onderwerp: Vaststellen jaarrekening 2018 Vergaderdatum 28 maart 2019 Agendapunt nr. 3 Kenmerk 19-10162-1.01.53-o Bijlagen: 1. Concept jaarrekening 2018 2. Bestuurssamenvatting Jaarrekening 2018

Nadere informatie

15 maart Begrotingswijziging

15 maart Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 15 maart 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Raadsvergadering. 12 mei

Raadsvergadering. 12 mei RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 12 mei 2016 16-021 Onderwerp Risicodeling jeugdhulp regio Zuid Oost Utrecht 2015 en 2016 Aan de raad, Onderwerp Risicodeling jeugdhulp regio Zuid Oost Utrecht 2015

Nadere informatie

8 februari Begrotingswijziging

8 februari Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 8 februari 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Simpelveld. Advies aan burgemeester en wethouders. Onderwerp: jaarstukken 2014. gemeente. Behandelend ambtenaar:

Simpelveld. Advies aan burgemeester en wethouders. Onderwerp: jaarstukken 2014. gemeente. Behandelend ambtenaar: Advies aan burgemeester en wethouders gemeente Simpelveld Datum advies: 6 mei 2015 Financiële consequenties: Afdeling: Bedrijfsvoering Zaakkenmerk: 47584 Openbare besluitenlijst: ja Behandelend ambtenaar:

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 12 oktober 2010 Nummer voorstel: 2010/98

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 12 oktober 2010 Nummer voorstel: 2010/98 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 12 oktober 2010 Nummer voorstel: 2010/98 Voor raadsvergadering d.d.: 26-10-2010 Agendapunt: Onderwerp:

Nadere informatie

Nr. 35 van de agenda 2003 van Provinciale Staten van Overijssel

Nr. 35 van de agenda 2003 van Provinciale Staten van Overijssel Nr. 35 van de agenda 2003 van Provinciale Staten van Overijssel Aan Provinciale Staten onderwerp datum: 20 mei 2003 Technische uitwerking n.a.v. de invoering van het BTWcompensatiefonds; ons kenmerk: MI/2003/282

Nadere informatie

Aanbiedingsformulier BESLUITEN

Aanbiedingsformulier BESLUITEN Aanbiedingsformulier Onderwerp Bekrachtiging verordening Burgemeester houdende de vaststelling van algemeen verbindende voorschriften in verband met de viering van Koninginnedag op 29 april 2000 BESLUITEN

Nadere informatie

Raadsvoorstel Stelselwijziging: activeren investeringen Maatschappelijk Nut

Raadsvoorstel Stelselwijziging: activeren investeringen Maatschappelijk Nut TER EERSTE LEZING gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6508 Inboeknummer 15bst01152 Beslisdatum B&W 1 september 2015 Dossiernummer 15.36.652 Raadsvoorstel Stelselwijziging: activeren investeringen Maatschappelijk

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders B en W nr. 13.0074 d.d. 29-1-2013 Onderwerp Brief aan de raad inzake Exploitatie en Beheer Brede School Leiden Noord (Het Gebouw) Besluiten:Behouden s advies van de commissie

Nadere informatie

voorstel aan de raad Kadernota 2015 Aan de raad van de gemeente Werkendam 1. Inleiding

voorstel aan de raad Kadernota 2015 Aan de raad van de gemeente Werkendam 1. Inleiding voorstel aan de raad onderwerp Kadernota 2015 samenvatting De Kadernota 2015 vormt de opzet voor het opstellen van de Begroting 2015 en de Meerjarenraming 2016-2018 en heeft vooral een globaal financieeltechnisch

Nadere informatie

Voorstelnummer: Houten, 1 oktober 2013

Voorstelnummer: Houten, 1 oktober 2013 Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2013-068 Houten, 1 oktober 2013 Onderwerp: Raadsvoorstel Tweede bestuursrapportage 2013 Beslispunten: 1. De begroting 2013 te wijzigen op basis van de sheet "Financiële effecten

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 25 oktober 2011 Registratienummer: 2011/69 Agendapunt nummer: 8

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 25 oktober 2011 Registratienummer: 2011/69 Agendapunt nummer: 8 Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 25 oktober 2011 Registratienummer: 2011/69 Agendapunt nummer: 8 Onderwerp Restant boekwaarde Paulusschool en Korenbloem Inleiding/aanleiding

Nadere informatie

Nota Reserves en Voorzieningen 2014 Gemeente Zundert

Nota Reserves en Voorzieningen 2014 Gemeente Zundert Nota Reserves en Voorzieningen 2014 Gemeente Zundert Intern document 2014/10084 behorende bij B&W nota 2014/10024 Colofon Uitgave Mei 2014 Gemeente Zundert Markt 1 4881 CN Zundert Postbus 10.001 4880 CA

Nadere informatie

Chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Eenmalige uitkering 2004 BESLUITEN

Chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Eenmalige uitkering 2004 BESLUITEN Behoudens advies van de commissie SWMG Aanbiedingsformulier Onderwerp Chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Eenmalige uitkering 2004 In te vullen door afdeling Bestuursondersteuning Ontwerper Parafanten

Nadere informatie

Richtlijnen van de commissie BBV

Richtlijnen van de commissie BBV Richtlijnen van de commissie BBV Stellige uitspraken gelden met ingang van begrotingsjaar T+1, het jaar nadat de uitspraak is gepubliceerd. 1. Notitie Software, mei 2007 1.1 Software (als afzonderlijk

Nadere informatie

NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN OPENBAAR LICHAAM NOABERKRACHT DINKELLAND TUBBERGEN

NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN OPENBAAR LICHAAM NOABERKRACHT DINKELLAND TUBBERGEN NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN 2014 OPENBAAR LICHAAM NOABERKRACHT DINKELLAND TUBBERGEN Nota reserves en voorzieningen 2014 GR - pagina 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Besluit Begroting en Verantwoording

Nadere informatie

: P.J. Verheij (078) 770 6003 P.J.Verheij@alblasserdam.nl. : J. Schipper (078) 770 6100 J.Schipper@alblasserdam.nl

: P.J. Verheij (078) 770 6003 P.J.Verheij@alblasserdam.nl. : J. Schipper (078) 770 6100 J.Schipper@alblasserdam.nl Raadsvoorstel Vergadering : 23 april 2013 Nummer : Raad 2013/023 Datum voorstel : 26 maart 2013 Portefeuillehouder Primaathouder Onderwerp Soort voorstel : P.J. Verheij (078) 770 6003 P.J.Verheij@alblasserdam.nl

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : T.J. Boersma AB VERGADERING D.D. : 25 juni 2013 NUMMER : WM/MFI/NKu/7725 OPSTELLER : N. Kuper, 0522-276740 FUNCTIE : Afdelingshoofd Financiën VERGADERING MT

Nadere informatie

Vervanging stalen ramen Stadhuis BESLUITEN

Vervanging stalen ramen Stadhuis BESLUITEN Aanbiedingsformulier Onderwerp Vervanging stalen ramen Stadhuis Behoudens advies van de commissie FAWV BESLUITEN 1. te besluiten een aanvullend krediet van f 1.026.000 beschikbaar te stellen ten behoeve

Nadere informatie

Begroting 2015. Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken

Begroting 2015. Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken Intergemeentelijke Afdeling Sociale Zaken INHOUDSOPGAVE 1. Gemeente Bloemendaal 1.1...5 1.2 Toelichting op de begroting 2015...6 2. Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2.1...9 2.2 Toelichting op de

Nadere informatie

De bij het opstellen van de jaarrekening gehanteerde uitgangspunten hebben betrekking op:

De bij het opstellen van de jaarrekening gehanteerde uitgangspunten hebben betrekking op: ADDENDUM PROGRAMMA- VERANTWOORDING EN REKENING 2005 GEMEENTE HAAREN In het jaarverslag 2005 (bestaande uit de programmaverantwoording en programmarekening) staan enkele onderwerpen vermeld die wij alsnog

Nadere informatie

Beoogd effect Een adequate, professionele en efficiënte organisatie voor de gemeentelijke informatie- en communicatietechnologie.

Beoogd effect Een adequate, professionele en efficiënte organisatie voor de gemeentelijke informatie- en communicatietechnologie. Portefeuillehouder Datum raadsvergadering A.J. Gerritsen 26 januari 2012 Datum voorstel 13 december 2011 Agendapunt Onderwerp Samenwerking op het vlak van automatisering De raad wordt voorgesteld te besluiten:

Nadere informatie

Begroting 2017 en het Jaarverslag 2015 Regionale Ambulance Voorziening (RAV)

Begroting 2017 en het Jaarverslag 2015 Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Datum: Onderwerp Begroting 2017 en het Jaarverslag 2015 Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Status Besluitvormend Voorstel Akkoord te gaan: 1. met het concept resultaatverdeling 2015 waarbij het verlies

Nadere informatie

Vaststelling van de Verordening Wet Inburgering gemeente Hoorn Samenvoegen van Winvoorziening en voorziening oudkomers tot een reserve inburgering

Vaststelling van de Verordening Wet Inburgering gemeente Hoorn Samenvoegen van Winvoorziening en voorziening oudkomers tot een reserve inburgering Raadsvoorstel gemeente Hoorn Raadsvoorstel nr.: Portefeuillehouder: Wethouder de heer J.A. de Boer Raad d.d.: Budgethouder: W. Krijgsman Corsa registratienr. : 08.19818 Budgethouder: D. Gelinck Onderwerp

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Zienswijze tweede begrotingswijziging 2017 Orionis Walcheren

RAADSVOORSTEL Onderwerp: Zienswijze tweede begrotingswijziging 2017 Orionis Walcheren RAADSVOORSTEL Onderwerp: Zienswijze tweede begrotingswijziging 2017 Orionis Walcheren Voorstel Raad te besluiten: 1. de raad voor te stellen als zienswijze aan het Algemeen Bestuur van Orionis Walcheren

Nadere informatie

Besluit Raad Nr. Datum 0 5 JUL 2016

Besluit Raad Nr. Datum 0 5 JUL 2016 Besluit Raad Nr. Datum 0 5 JUL 2016 RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum: : 13 juni 2016

Nadere informatie

Nota reserve- en voorzieningenbeleid 2016-2019

Nota reserve- en voorzieningenbeleid 2016-2019 Nota reserve- en voorzieningenbeleid 2016-2019 Nota reserve- en voorzieningenbeleid 2016-2019 Inhoud Inleiding... 2 1. Vorming van reserves en voorzieningen... 3 1.1. Vorming van reserves... 3 1.2. Vorming

Nadere informatie

VOORDRACHT ALGEMEEN BESTUUR NATUUR EN RECREATIESCHAP IJSSELMONDE

VOORDRACHT ALGEMEEN BESTUUR NATUUR EN RECREATIESCHAP IJSSELMONDE AB 3 JULI 2015 IJM/2015-518979893 VOORDRACHT ALGEMEEN BESTUUR NATUUR EN RECREATIESCHAP IJSSELMONDE Onderwerp : Jaarstukken 2014 Kenmerk : IJM/ 2015-518979893 Bijlagen : -3- Besluitdatum : 3 juli 2015 Voorbereid

Nadere informatie

Raadsvoordracht. Onderwerp: Vierde kwartaalbrief 2012. Datum: 6 november 2012 Perry van den Blink

Raadsvoordracht. Onderwerp: Vierde kwartaalbrief 2012. Datum: 6 november 2012 Perry van den Blink Raadsvoordracht Onderwerp: Vierde kwartaalbrief 2012 Datum: 6 november 2012 Steller: Portefeuillehouder: Perry van den Blink A.J.M. Scholten Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met de volgende begrotingswijzigingen

Nadere informatie

Hierbij bieden wij u de 7e wijziging op de provinciale programmabegroting voor 2007 ter vaststelling aan.

Hierbij bieden wij u de 7e wijziging op de provinciale programmabegroting voor 2007 ter vaststelling aan. Provinciale Staten van Noord-Holland ` Voordracht 103 Haarlem, 27 november Onderwerp: 7 e op de provinciale programmabegroting voor Bijlagen: - ontwerpbesluit - toelichting op de 7 e programmabegroting

Nadere informatie

Nota Reserves en. Voorzieningen. Gemeente Ferwerderadiel

Nota Reserves en. Voorzieningen. Gemeente Ferwerderadiel Nota Reserves en Voorzieningen 2004 Gemeente Ferwerderadiel Inhoudsopgave Blz. 0. Inleiding 1. Doelstelling van deze nota 2. Functies reserves en voorzieningen. Onderscheid reserves en voorzieningen 4.

Nadere informatie

Voorzien in reserves? Een geactualiseerde nota over reserves en voorzieningen bij de gemeente Schiermonnikoog

Voorzien in reserves? Een geactualiseerde nota over reserves en voorzieningen bij de gemeente Schiermonnikoog Voorzien in reserves? Een geactualiseerde nota over reserves en voorzieningen bij de gemeente Schiermonnikoog Voorwoord De gemeente is verplicht om één keer per vier jaar een nota reserves en voorzieningen

Nadere informatie

IIIIIIIIIIIIIIIIIIII INI

IIIIIIIIIIIIIIIIIIII INI Raadsvoorstel IIIIIIIIIIIIIIIIIIII INI Onderwerp Najaarsnota 2017 Registratienumm er R17.000080 Raadsvergadering 07/11/2017 Portefeuillehouder J. Hordijk Behandelend ambtenaar L. Evers Datum Bijlagen Openbaar

Nadere informatie