Handleiding voor surveillanten. Samenvatting en gedragscode voor inzet surveillanten bij TU Delft

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding voor surveillanten. Samenvatting en gedragscode voor inzet surveillanten bij TU Delft"

Transcriptie

1 Handleiding voor surveillanten Samenvatting en gedragscode voor inzet surveillanten bij TU Delft FlexDelft 2014

2 Voorwoord Hierbij ontvangt u het handleiding voor tentamensurveillanten bij Technische Universiteit Delft. De TU Delft is georganiseerd in 8 faculteiten, die 14 bachelor opleidingen en meer dan 30 masteropleidingen aanbieden. Jaarlijks worden er ongeveer tentamens afgenomen. FlexDelft is het interne payroll bureau dat de coördinatie verzorgt voor de planning van surveillanten. Daarnaast zorgen wij voor de uitbetaling. FlexDelft is gevestigd in de faculteit Industrieel Ontwerpen. In deze handleiding vindt u alles over surveilleren bij de universiteit. Dit document biedt duidelijkheid over de regels en richtlijnen omtrent surveilleren en wordt helder wat er van de surveillanten verwacht wordt. Met deze informatie kunnen wij campus breed de service bieden waar de TU Delft behoefte aan heeft, professionele ondersteuning bij de tentamens. Door toe te zien op een goed verloop van de tentamens en door een ideale werkomgeving te creëren voor studenten en docenten. De surveillant vorm de spil tijdens de tentamens. 2 Kortom, surveillanten zijn onmisbaar voor de universiteit. Deze handleiding is bestemd voor surveillanten en dit document zal waar nodig worden aangevuld. Wij nodigen u van harte uit om mee te denken in de werkwijze voor surveillanten. Opmerkingen, suggesties en ideeën voor in deze handleiding kunt u delen met de medewerkers van FlexDelft: FlexDelft Landbergstraat CE Delft Direct na de ingang rechts. Kantoor geopend op werkdagen van uur uur en op surveillanten@tudelft.nl Tel: Website: Copyright Niets uit dit document mag worden weergegeven, bewerkt, gekopieerd, overgebracht, gepubliceerd, verspreid, gewijzigd, gepost of geplaatst op andere websites of documenten, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming. Alle intellectuele eigendomsrechten in dit document, evenals op de website, met inbegrip van audio, video, foto en tekstmateriaal, zijn voorbehouden en elk gebruik ervan zonder voorafgaande toestemming van FlexDelft is ten strengste verboden.

3 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Surveilleren bij TU Delft... 4 Documentenoverzicht... 6 Proces stapsgewijs... 7 Strikt deurbeleid... 9 Fraudeprotocol Wat wordt er van een surveillant verwacht Bijlage Richtlijnen voor het surveilleren bij tentamens Handleiding voor Surveillanten Planningssysteem Proces verbaal fraude Evaluatieformulier Profiel Surveillant Rollen Tentamenlocatielijst

4 Surveilleren bij TU Delft Wanneer wordt er een surveillant ingezet? Voor de tentamens waarvoor 14 kalenderdagen voor het tentamen meer dan 30 studenten zijn aanmeld worden surveillanten ingezet. Het aantal surveillanten wordt bepaald door het aantal aangemelde studenten en het aantal zalen waar het tentamen is ingedeeld: Rekenregel: 30 t/m 50 studenten 1 surveillant 51 t/m 100 studenten 2 surveillanten Vervolgens wordt er steeds per 50 studenten een surveillant ingezet. Daarnaast moet er minimaal 1 surveillant aanwezig zijn per zaal. 4 Wat zijn de verschillende rollen? Surveillant: Docent: De persoon die toezicht houdt bij het afnemen van tentamens. De verantwoordelijk docent voor het te tentamineren vak dan wel de vakdeskundigheid die door deze is aangewezen. Wie is waar verantwoordelijk voor? Surveillant De surveillant is verantwoordelijk voor de goede orde tijdens het tentamen. De surveillant ziet er op toe dat het deurbeleid wordt gehandhaafd. Het deurbeleid houdt in dat alleen studenten toegelaten worden met: Campus kaart/ Paspoort/ ID Kaart/ Rijbewijs Geldig tentamenticket De surveillant is er voor verantwoordelijk dat van een vermoeden van fraude melding wordt gemaakt aan de docent door middel van het formulier proces verbaal fraude. Docent: De docent is verantwoordelijk voor het halen en brengen van de tentamens. De docent is minimaal het eerste en laatste half uur van het tentamen aanwezig. De docent is er voor verantwoordelijk dat het proces verbaal zo spoedig mogelijk naar de examencommissie wordt gestuurd. De docent is er voor verantwoordelijk dat voor het tentamenwerken van een student die niet op de lijst van aanmelders voorkomt, geen uitslag wordt vastgesteld.

5 Wat zijn de richtlijnen tijdens het tentamen Surveillant en docent dienen 30 minuten voor aanvang van het tentamen aanwezig te zijn. Studenten mogen 15 minuten voor aanvang van het tentamen naar binnen. Studenten mogen tot 30 minuten na aanvang het tentamen naar binnen Studenten mogen tot 30 minuten na aanvang de zaal niet verlaten Bij aanvang van het tentamen meldt de surveillant welk tentamen in de zaal wordt afgenomen. Mobiele telefoons moeten uitgeschakeld (dus niet op stil) en opgeborgen worden zijn tijdens het tentamen De campuskaart op de hoek van de tafel gelegd dient te worden. Tijdens de eerste 30 minuten van het tentamen controleert de surveillant de ID bewijzen: Komt de foto overeen met de betreffende student. De surveillant is verantwoordelijk voor het rapporteren van eventuele fraude. Inhoudelijke vragen worden eventueel beantwoord door de docent. Wanneer de docent niet aanwezig is, wordt de vraag gesteld wanneer deze de laatste 30 minuten van het tentamen aanwezig is. 15 minuten voor het einde van het tentamen waarschuwt de surveillant dat het tentamen over 15 minuten ten einde is. Bij het inleveren van het tentamenwerk controleert de surveillant of de naam van de student voorkomt op de lijst met aanmelders (deelnemerslijst). Wanneer een student niet op de lijst van aanmelders voorkomt maakt de surveillant hiervan een aantekening op het tentamenwerk en vult het proces verbaal document in. De examencommissie beoordeelt vervolgens of dit tentamenwerk wel of niet wordt nagekeken. 5 Wat wordt er verwacht van de student De student dient te allen tijde de aanwijzingen van de surveillant/ docent op te volgen. Studenten mogen de eerste 30 minuten niet naar het toilet of de zaal verlaten. De student dient zich te melden bij de zaal waar hij staat ingepland Studenten mogen eventueel meegebracht etenswaar nuttigen zolang het geen overlast bezorgt. De student verlaat bij inleveren van het tentamen zo spoedig en zo rustig mogelijk de zaal. De student kan de zaal nu niet meer opnieuw betreden. Studenten met extra tijd hebben recht op extra tijd. 10 minuten per uur tentamen. Bij een tentamen van 3 uur is de extra tijd: 30 minuten. Zorg ervoor dat de studenten een rustige plek krijgen. Zij moeten hiervoor een bewijs bij zich hebben.

6 Documentenoverzicht Hieronder een overzicht van de noodzakelijke documenten tijdens het surveilleren: Tentameninformatieformulier (TIF) Dit document wordt door de docent ingevuld. Hier staat op vermeld welke hulpmiddelen erbij het tentamen zijn toegestaan en welke soorten papier er uitgedeeld kunnen worden. Dit document wordt voor het tentamen gestuurd naar de (opper)surveillant. Deelnemerslijst De deelnemerslijst wordt 1 dag voorafgaand aan het tentamen doorgestuurd naar de (opper)surveillant. Deze lijst dient te worden uitgeprint (voor het aantal zalen) en meegenomen worden naar het tentamen. In overleg kan deze lijst ook opgehaald worden bij het FlexDelft kantoor. Middels de deelnemerslijst kan het strikt deurbeleid worden gehandhaafd. Dit document is namelijk het meest recente overzicht met de aangemelde studenten, staat een student niet op deze lijst, heeft de student zich niet aangemeld en heeft dus ook geen toegang tot het tentamen. Dit document dient vervolgens ingevuld ingeleverd te worden bij FlexDelft. 6 Evaluatieformulier Voor elk tentamen dient een evaluatieformulier ingevuld te worden. Met dit formulier kan de TU Delft statistieken bijhouden van de opkomst en verloop van het tentamen. Met deze informatie kunnen zij vervolgens de dienstverlening verbeteren. Onder andere de volgende zaken worden op het formulier gemeld: Opkomst studenten Aanwezigheid docent Opkomst surveillanten Fraudegevallen Het document kan door de oppersurveillant worden ingevuld in overleg met de aanwezige surveillanten. Mocht er geen oppersurveillant aanwezig zijn, dan vult de surveillant het formulier in. Zorg dus altijd dat u een exemplaar meeneemt naar het tentamen. Dit document dient weer ingeleverd te worden bij FlexDelft. Proces verbaal formulier Mocht er tijdens het tentamen een vermoeden tot fraude voorkomen, dan vult de surveillant het proces verbaal formulier in. Dit document, met eventueel bewijslast, wordt aan de docent meegegeven. De docent zal het document inleveren bij de examencommissie. De surveillant maakt melding van het vermoeden tot fraude op het evaluatieformulier.

7 Proces stapsgewijs Hieronder een overzicht van het proces rondom tentamens en surveilleren in chronologische volgorde werkdagen voor het tentamen FlexDelft ontvangt de roosters voor een tentamendag. Aan de hand van de lijst worden de tentamens met meer dan 30 aanmeldingen voorzien van surveillanten. 5 werkdagen voor het tentamen Surveillanten worden uiterlijk 5 werkdagen voor het tentamen ingeroosterd op basis van de door hen opgegeven beschikbaarheid. De informatie wordt gepubliceerd op de website van FlexDelft. Tevens kan de surveillant met zijn/haar eigen inlog zien op welke tentamens hij/zij is ingeroosterd werkdagen voor het tentamen De oppersurveillant (of verantwoordelijke surveillanten) ontvangt het tentameninformatieformulier (TIF). 1 werkdag voor het tentamen ontvangt de (opper) surveillant de deelnemerslijst. 30 minuten tot start tentamen Surveillanten zijn een half uur voor aanvang van tentamen aanwezig. (Opper) surveillant haalt de sleutel op bij de sleutelbeheerder van het pand en controleert of gebouwbeheer heeft gezorgd voor voldoende tentamen kladpapier in de zaal en controleert eveneens of de tafels en stoelen in tentamenopstelling staan. (Opper) surveillant deelt de informatie vanuit het TIF met de surveillanten. Papier wordt op de tafels gelegd, het tentamen wordt op het schoolbord geschreven. Een kwartier voor aanvang kunnen de studenten de zaal betreden nadat zij het tentamenticket hebben kunnen overleggen aan de surveillant. Studenten met extra tijd melden dit vooraf met de verklaring. Tijdens het tentamen Desgewenst geeft de docent een toelichting of anders doet de (opper)surveillant dit. De (opper)surveillant meldt dat alle telefoons uitgeschakeld dienen te zijn, dat de campuskaart/id bewijs op de tafel gelegd dient te worden en dat de student de naam en studentnummer op het tentamenpapier noteert. Tentamens worden tegelijkertijd uitgedeeld. Studenten die zich binnen 30 minuten na aanvang binnenkomen worden toegelaten tot de zaal. Studenten dienen minimaal 30 minuten in de zaal te blijven. Tijdens de eerste 30 minuten van het tentamen controleert de surveillant de campuskaarten/ ID kaart. Afwisselend wordt er door de surveillanten een ronde gelopen door de zaal.

8 Inhoudelijk vragen worden door de docent beantwoord. Eventueel vermoeden tot fraude wordt gerapporteerd middels het proces verbaal formulier. Tentamens worden ingeleverd bij de surveillant, waarna de surveillant op de deelnemerslijst afvinkt dat het tentamen is ingeleverd. Bij tentamens van de faculteit Bouwkunde wordt er een inleverbewijs verstrekt per student. Vijftien minuten voor einde wordt dit doorgeven aan de studenten. Aan het einde van het tentamen deelt de (opper)surveillant mede dat de beschikbare tijd is verstreken. De tentamens dienen op dat moment te worden ingeleverd. Direct na het tentamen Studenten met extra tijd mogen blijven zitten. Aan de hand van de ingeleverde tentamens wordt de deelnemerslijst ingevuld door aan te vinken welke studenten het tentamen hebben gemaakt. De zaal wordt opgeruimd (pas als iedereen is vertrokken in verband met overlast). Docent neemt de tentamens mee. (Opper)surveillant vult evaluatieformulier en eventueel fraudeformulier in. Daarnaast neemt hij/zij de deelnemerslijst mee. (Opper) surveillant sluit af en levert de sleutel in. 8 Na het tentamen Surveillant levert het evaluatieformulier en ingevulde deelnemerslijst in bij FlexDelft.

9 Strikt deurbeleid Waarom een strikt deurbeleid? Een strikt deurbeleid is noodzakelijk omdat: Alleen studenten die zich hebben ingeschreven bij TU Delft tentamen kunnen maken. Studenten alleen tentamens mogen maken waar hij of zij voor gemachtigd is. Voor een efficiëntere inroostering van tentamenzalen. Voor een efficiëntere inroostering van surveillanten. Wat houdt het deurbeleid in? Algemeen: Studenten kunnen alleen een tentamenzaal betreden met de volgende documenten: 9 Geldig tentamenticket. Zowel op papier als op smart phone. Campuskaart of geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs) De TU Delft heeft een samenwerkingsverband met de Universiteit Leiden en Rotterdam. Het kan zijn dat er dus afwijkende campuskaarten op de tafel wordt gelegd als legitimatie. Ook kan het zijn dat zij geen tentamenticket bij zich hebben, zij staan echter wel altijd op de deelnemerslijst. Stap 1 De eerste controle is bij de deur, daar wordt bepaald of de student toegang heeft tot de zaal. 15 minuten voor aanvang kunnen de studenten de tentamenzaal, op vertoon van de bovengenoemde documenten, betreden. Voldoende surveillant staan bij de ingang om te controleren of de studenten deze twee documenten hebben meegebracht en of het tentamenticket juist is op basis van datum en vakcode. Let op: er wordt in dit stadium alleen gecontroleerd om de aanwezigheid van het tentamenticket, in dit stadium wordt er nog geen identiteitscontrole verricht. Zo ontstaat er een vlotte doorstroming. Stap 2 Tijdens de eerste 30 minuten wordt de identiteit gecontroleerd. De foto van het legitimatiebewijs wordt gecontroleerd met de betreffende student. Dit is om te voorkomen dat een ander persoon het tentamen maakt dan aangemeld. Met andere woorden: ben jij wie je zegt dat je bent? Stap 3 Als alle student het tentamen hebben ingeleverd wordt de aanwezigheid bevestigd middels een vinkje op de deelnemerslijst.

10 Voorbeelden tentamentickets: 10

11 Strikt deurbeleid in de praktijk Wat als? Een student geen tentamenticket bij zich heeft? De student wordt geparkeerd. Op een voor de surveillant gelegen tijdstip wordt zijn naam gecontroleerd aan de hand van deelnemerslijst. Staat de student op de lijst, dan mag de student de zaal betreden. Zo niet, heeft de student zich niet ingeschreven en dus ook geen toegang. Geef bij de betreffende student aan dat hij bij het volgend tentamen het ticket meebrengt voor een goede doorstroom van de studenten. Een docent een student toch toegang geeft terwijl deze niet is aangemeld? Desgewenst kan de surveillant de docent wijze op het strikt deurbeleid maar de hij of zij hoeft geen discussie aan te gaan. In dit geval volgt de surveillant de instructies op van de docent. Meldt dit incident op het evaluatieformulier van FlexDelft. Zij zullen hier melding van maken. Een student een tentamen inlevert maar niet op de deelnemerslijst voorkomt? Wanneer een student niet op deelnemerslijst voorkomt maakt de surveillant hiervan aantekening op het tentamenwerk en vult het proces verbaal document. Dit wordt meegegeven aan de docent en levert het in bij de examencommissie. De examencommissie beoordeelt of dit tentamenwerk wel of niet wordt nagekeken. Tevens maakt de surveillant hiervan een notitie op het evaluatieformulier. Een student geen geldige legitimatie kan overleggen? Zonder geldig legitimatiebewijs kan de student geen tentamen maken. Zo kan er namelijk niet gecontroleerd worden op identiteit van de student. 11 Toekomst strikt deurbeleid De wens van de universiteit is om in de toekomst het deurbeleid met digitale middelen te ondersteunen. Er zal een pilot worden gehouden waarbij er scanners aan de wand bij de tentamenzaal worden gemonteerd. Middels de campuskaart wordt bevestigd of een student toegang heeft tot de zaal. Dit zal de doorstroom van de studenten ten goede komen.

12 Fraudeprotocol Een belangrijk onderdeel van het surveilleren is het voorkomen en signaleren van een vermoeden van fraude. De surveillant is verantwoordelijk voor het rapporteren van dit vermoeden van fraude. Onder fraude wordt verstaan: Het handelen of nalaten van een student dat ertoe leidt dat het vormen van een juist oordeel omtrent de kennis, inzicht en de vaardigheden van die student of van een andere studie geheel of gedeeltelijk onmogelijk wordt gemaakt. Onder fraude wordt ook begrepen het plegen van enige vorm van plagiaat, waaronder hier worden verstaan alle gevallen waarin wordt gesuggereerd dat het gaat om eigen terwijl dat niet het geval is. 12 Hier is onder meer begrepen: Het afkijken bij een medestudent of het uitwisselen van informatie met een medestudent of anderen op welke wijze dan ook; Het beschikbaar hebben van andere benodigdheden dan voor het tentamen is toegestaan; Het beschikbaar hebben van communicatiemiddelen, (woorden)boeken, teksten, andere informatiedragers (calculators, smart phones e.d.) en aantekenmateriaal anders dan op het voorblad bij toegestane hulpmiddelen staat aangegeven; Het zonder toestemming van een surveillant of docent verlaten van de zaal, bezoeken van toilet of iets uit een tas pakken. Er wordt altijd gesproken over vermoeden van fraude. De Examencommissie van de TU Delft zal na hoor en wederhoor oordelen over de betreffende situatie. Handelwijze ter voorkoming van fraude Studenten vragen tassen te sluiten en verdachte papiertjes op te bergen Studenten erop attenderen als ze veel naar andere studenten kijken Studenten verzoeken voor het toiletbezoek de mobiele telefoon in te leveren. Toezien dat studenten niet tegelijkertijd naar het toilet gaan. Handelwijze bij vermoede van fraude. Wanneer een surveillant vermoeden van fraude constateert stelt de surveillant de betrokken student op de hoogte en maakt hiervan melding in middels het proces verbaal formulier. Niet toegestane hulpmiddelen worden ingenomen. Van eventuele bewijslast worden kopieën gemaakt en aan het proces verbaal toegevoegd. De ingenomen hulpmiddelen worden aan de studenten geretourneerd op een door de examencommissie te bepalen tijdsstip. De docent neemt het proces verbaal in en levert dit zo spoedig mogelijk in bij de examencommissie. De surveillant maakt eveneens een melding op het evaluatieformulier van het vermoeden van de betreffende fraude.

13 Wat wordt er van een surveillant verwacht Hieronder de misschien logische huisregels wat de TU Delft verwacht van een surveillant. Houd elkaar hier onderling ook scherp op. Tijdens de tentamens is het de bedoeling dat u toezicht houdt. U kunt daarbij geen andere activiteiten uitvoeren zoals lezen, puzzelen etc. Dit geeft de student gelegenheid om eventueel fraude te plegen. Zorg dat u op tijd aanwezig bent zodat de student tijdig met het tentamen kunnen beginnen. Zorg voor gepaste en representatieve kleding. Geen korte broeken, zomerse kleding, onfrisse kleding, slippers etc. 13 Zorg ervoor dat u geen overlast bezorgt tijdens het tentamen door bijvoorbeeld hakken, opruimen, praten of ander soort geluidsoverlast. U kunt geen alcohol nuttigen voor of tijdens het tentamen. U kunt naar eigen wens drinken en eten tijdens het tentamen, zorg er uiteraard voor dat dit geen overlast verzorgt. Mocht u onverhoopt te laat komen bij een tentamen laat dit dan z.s.m. weten aan de oppersurveillant. Dit geldt ook voor ziekte.

14 Bijlage Richtlijnen voor het surveilleren bij tentamens Handleiding voor Surveillanten Planningssysteem Proces verbaalformulier Evaluatieformulier Profiel surveillant 14 Rollen Locatielijst met capaciteit en gebouwnummer Plattegrond TU Delft

15 Richtlijnen voor het surveilleren bij tentamens 15

16 16

17 17

18 Handleiding voor Surveillanten Planningssysteem Toelichting voor surveillanten voor opgeven beschikbaarheid en inzien planning Basisrichtlijnen planning: U geeft zelf uw beschikbaarheid op wanneer u dat wilt voor hoe lang u wilt. Tot 10 werkdagen voorafgaand aan een tentamen kunt u uw beschikbaarheid opgeven en wijzigen. Vanaf 9 werkdagen voor een tentamendag is beschikbaarheid invullen of wijzigen niet meer mogelijk in het systeem. 18 Tussen 9 werkdagen en 6 dagen voor een tentamen kunnen wij (o.b.v. aanmeldingen en zalen) inplannen. Minimaal 5 werkdagen voorafgaand aan het tentamen kunt u inzien of u bent ingepland. Bij aanpassing wordt u op de hoogte gesteld. Bv. wanneer u tussen de 1 5 werkdagen voor een tentamen alsnog wordt ingepland. U kunt zelf uw rooster bekijken wanneer u dat uitkomt, door in te loggen of het rooster online te bekijken. Let op: u ontvangt geen reminder/mails als u staat ingepland. U hoeft geen bevestiging te sturen dat u komt, wij gaan ervan uit dat u aanwezig bent. Bij onvoorziene omstandigheden waardoor u niet kunt surveilleren, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met FlexDelft.

19 Inloggen Stap 1: U gaat naar Stap 2: U selecteert op de website de doelgroep surveillanten Stap 3: U selecteert: direct inloggen Er volgt een inlogscherm Stap 4: U logt in met de door FlexDelft verstrekte inloggegevens Logt u in voor de eerste keer, dan dient u uw wachtwoord te wijzigen. Er verschijnt een keuzemenu met de volgende mogelijkheden: Beschikbaarheid Hier kunt u uw beschikbaarheid doorgegeven, wijzigen en inzien Ingeplande tentamens Hier vindt u uw persoonlijke rooster met meer informatie over het tentamen Persoonlijke gegevens Hier kunt u uw persoonlijke gegevens inzien en wijzigen 19 Selecteer: Beschikbaarheid > Beschikbaarheid inplannen Hier kunt u uw beschikbaarheid inplannen U ziet een kalenderoverzicht: Weken die groen gearceerd zijn, zijn tentamenweken. In deze weken willen wij graag uw beschikbaarheid weten. Beschikbaarheid noteren Stap 1: U klikt op de datum waarvoor u uw beschikbaarheid wilt opgeven. Stap 2: U krijgt een klein scherm waarin u middels een vinkje kunt aangeven of u de ochtend, middag en/of de avond beschikbaar bent op die dag. Een vinkje betekent dat u beschikbaar bent, bent u niet beschikbaar hoeft u niets in te vullen. Stap 3: Opslaan Stap 4: De dagdelen die uw beschikbaar bent kleuren blauw in het overzicht. Selecteer: Beschikbaarheid> Beschikbaarheid tonen Op de pagina beschikbaarheid tonen vindt u een handig overzicht met door de u opgegeven beschikbare data. Selecteer: Ingeplande tentamen> toon tentamens Hier vindt u uw persoonlijke rooster Minimaal 5 werkdagen voor een tentamen kunt u uw ingeplande tentamens raadplegen.

20 Proces verbaal fraude Tentamen (code en naam) Datum en tijd tentamen Naam surveillant Naam docent Naam student Studienummer student Beschrijving van hetgeen is voorgevallen: 20 Is bewijsmateriaal in beslag genomen? ja / nee Indien ja, wat? Handtekening surveillant Handtekening docent Handtekening student (optioneel) Het proces verbaal en eventueel bewijsmateriaal per omgaande inleveren bij de secretaris van de examencommissie van de opleiding waarvoor de student is ingeschreven.

21 Regels en richtlijnen van de examencommissie artikel 8: fraude 1. Onder fraude wordt verstaan het handelen of nalaten van een student dat ertoe leidt dat het vormen van een juist oordeel omtrent de kennis, het inzicht en de vaardigheden van die student of van een andere student geheel of gedeeltelijk onmogelijk wordt gemaakt. Onder fraude wordt ook begrepen het plegen van enige vorm van plagiaat, waaronder hier worden verstaan alle gevallen waarin wordt gesuggereerd dat het gaat om eigen werk terwijl dat niet het geval is. 2. Wanneer sprake is van een vermoeden van fraude door een student, wordt deze zaak behandeld door de examencommissie van de opleiding waarvoor de student is ingeschreven. Als een examencommissie een klacht over fraude ontvangt over een student die voor een andere opleiding is ingeschreven, stuurt zij deze klacht onverwijld door naar de examencommissie van die andere opleiding. 3. Wanneer tijdens het afleggen van een tentamen fraude wordt geconstateerd of vermoed, wordt dit door de examinator of surveillant terstond aan de student meegedeeld en wordt dit zo spoedig mogelijk schriftelijk vastgelegd. De examinator of de surveillant kan de student verzoeken eventuele bewijsstukken ter beschikking te stellen. Een weigering hiertoe van de student wordt in het verslag vermeld. Het verslag en eventuele bewijsstukken worden onverwijld bij de examencommissie ingediend Wanneer anders dan tijdens het afleggen van een tentamen fraude van een student wordt geconstateerd of vermoed, wordt dit zo spoedig mogelijk door de examinator schriftelijk vastgelegd. Het verslag en eventuele bewijsstukken worden onverwijld bij de examencommissie ingediend. 5. De examencommissie stelt de student in de gelegenheid een schriftelijk commentaar bij het verslag van de examinator of surveillant te voegen. 6. De examencommissie neemt een besluit over de fraude en kan de student afhankelijk van de ernst van de fraude, herhaalde fraude daaronder begrepen, de volgende sancties opleggen: a. berisping; b. de beslissing dat voor de student geen uitslag van het betreffende tentamen- of practicumwerk wordt vastgesteld; c. uitsluiting van het betreffende tentamen of practicum voor ten hoogste één jaar; d. uitsluiting van een of meer tentamenperioden voor ten hoogste één jaar; e. een combinatie van bovenstaande maatregelen. Wanneer sprake is van ernstige fraude kan de examencommissie besluiten het college van bestuur voor te stellen de inschrijving van de student voor de opleiding definitief te beëindigen. 7. De examencommissie neemt pas een besluit als in lid 6 genoemd nadat zij de student in de gelegenheid heeft gesteld te worden gehoord. Het horen kan achterwege blijven als de examencommissie heeft vastgesteld dat er geen sprake is van fraude.

22 Evaluatieformulier 1. Datum: 2. Zaal: 3. Tijd: Van: Tot: 4. Vakcode: 5. Vaknaam: 6. Aantal studenten aangemeld: 7. Aantal studenten aanwezig: 8. Aantal studenten aanwezig zonder aanmelding: 9. Aantal studenten zonder aanmeldbewijs, wel op de lijst: 10. Docent aanwezig: Begin/eind volledig 11. Procesverbaal ingevuld: Nee Ja 12. Toelichting proces verbaal/ fraude vermoed: Alle surveillanten aanwezig: Nee Ja 14. Verloop tentamen: 15. Overige opmerkingen: 16. Naam aanwezige docent: 17. Naam surveillant: Handtekening:

23 Profiel Surveillant Op de TU Delft zijn gedurende het collegejaar meerdere tentamenperiodes. Om dit proces in goede banen te leiden zet TU Delft tentamensurveillanten in die ons kunnen ondersteunen bij het afnemen van reguliere en digitale tentamens. De surveillant vormt de spil tijdens het tentamen. Taken: Gereed maken en opruimen tentamenplek. Toezicht houden/ fraude voorkomen. Studenten ondersteunen. 23 Een surveillant is: Is vriendelijk en behulpzaam Een tentamen maken is voor een student is spannend moment. Een dienstbare instelling is in zulke situaties erg prettig. Heeft natuurlijk overwicht Studenten kunnen soms mondig zijn. Natuurlijk overwicht is in deze functie daarom noodzakelijk. Daarnaast is ook representatieve kleding van belang. Voorbeelden van niet representatieve kleding: korte broek/zomerse kleding, slippers, onfris ruikende kleding. Denkt mee met studenten en docenten Los eventuele problemen efficiënt en snel op zodat er geen vertraging ontstaat voor studenten. Is stressbestendig Er kan tijdens een tentamen een piekmoment zijn. Bijvoorbeeld wanneer alle studenten het tentamen inleveren. Belangrijk hierbij is dat de surveillant de rust bewaard. Is flexibel inzetbaar Er zijn 5 tentamenperiodes per jaar. Voorafgaand is niet te zeggen wanneer er tentamens zijn en hoeveel surveillanten er ingepland kunnen worden. Daarnaast komen er naast overdag ook s avonds en in het weekend tentamens voor. Dit vraagt een dosis flexibiliteit van de surveillanten. Is enthousiast en pro actief Belangrijk is dat deze baan met plezier uitgevoerd wordt. Pro activiteit en enthousiasme is dus essentieel. Surveillanten zijn onmisbaar voor de universiteit en de studenten.

24 Rollen Hieronder een overzicht van de verschillenden rollen van surveillant. Oppersurveillant Deze ervaren surveillant heeft een coördinerende rol tijdens het tentamen. De oppersurveillant onderhoudt het contact met de docent en verdeeld de taken onder de surveillanten. De oppersurveillant ontvangt de documenten: Tentameninformatie formulier en de deelnemerslijst. Taken oppersurveillant: Haalt de sleutel van de betreffende zalen op bij het servicepunt Neemt de deelnemerslijst en tentameninformatieformulier mee Deelt de verkregen informatie met de surveillanten Doet de meldingen naar de studenten of delegeert dit Vult het evaluatieformulier en eventuele fraudeformulier in Draagt zorg dat de formulier bij FlexDelft ingeleverd worden. 24 Uiteraard voert de oppersurveillant ook reguliere surveillantentaken uit. Bij tentamens waar geen sprake is van een oppersurveillant, vervult de surveillant bovenstaande taken. Surveillant De reguliere surveillant vervult de rol in overleg met de oppersurveillant. Bij eventuele problemen wordt eerst de oppersurveillant ingelicht. Taken surveillant: Ontvangen en verdelen van studenten bij binnenkomst Controleren van passen Vragen in de zaal voor zover mogelijk beantwoorden Pro actief fraude voorkomen Vermoeden van fraude doorgeven aan de oppersurveillant Innemen tentamens Toiletbezoek coördineren E surveillant Een E surveillant is een surveillant met een opleiding voor de digitale tentamens. Bij een aantal vakken worden digitale tentamens gegevens waarbij specifieke kennis van het systeem vereist is. Een surveillant zorgt voor het schakelen van de tentamenzaal in de beveiligde modus en lost eventuele ICT problemen op. Daarnaast surveilleert hij of zij mee. Digitaal opgeleide surveillant Dit zijn surveillanten die een training hebben gevolgd voor het begeleiden van digitale tentamens. De digitaal opgeleide surveillant voert de reguliere surveillantentaken uit en kan daarnaast inlogproblemen bij studenten oplossen.

25 Tentamenlocatielijst Faculteit Adres Gebouwnr Zaal Capaciteit 3mE Mekelweg 2 34 A 78 3mE Mekelweg 2 34 B 68 3mE Mekelweg 2 34 C 40 3mE Mekelweg 2 34 D 40 3mE Mekelweg 2 34 E 20 3mE Mekelweg 2 34 F 20 3mE Mekelweg 2 34 J 15 3mE Leeghwaterstr API 15 3mE Mekelweg 2 34 L 15 alleen voor 3mE Mekelweg 2 34 PC-3mE 36 Aula Mekelweg 5 20 A 85 Aula Mekelweg 5 20 B 85 Aula Mekelweg 5 20 C 60 Aula Mekelweg 5 20 D 60 Bouwkunde Julianalaan A Bouwkunde Julianalaan B Bouwkunde Julianalaan C Bouwkunde Julianalaan F CiTG Stevinweg 1 23 A 84 CiTG Stevinweg 1 23 B 84 CiTG Stevinweg 1 23 C 64 CiTG Stevinweg 1 23 D 64 CiTG Stevinweg 1 23 E 48 CiTG Stevinweg 1 23 F 27 CiTG Stevinweg 1 23 G 27 CiTG Stevinweg 1 23 Stevin I ruimte CiTG Stevinweg 1 23 CT CiTG Stevinweg CiTG Stevinweg CiTG Stevinweg CiTG Stevinweg CiTG Stevinweg CiTG Stevinweg CiTG Stevinweg CiTG Stevinweg CiTG Stevinweg CiTG Stevinweg CiTG Stevinweg CiTG Stevinweg

26 CiTG Stevinweg CiTG Stevinweg 1 23 CTOC1 28 CiTG Stevinweg 1 23 CTOC2 28 CiTG Stevinweg CiTG Stevinweg 1 23 CT CiTG Stevinweg 1 23 CT CiTG Stevinweg CiTG Stevinweg 1 23 CTOC3 11 Drebbelweg (DW) Drebbelweg 5 35 zaal Drebbelweg (DW) Drebbelweg 5 35 zaal EWI Mekelweg 4 36 Lecture hall Ampere 80 EWI Mekelweg 4 36 Lecture hall Boole 50 EWI Mekelweg 4 36 Lecture hall Chip 36 EWI Mekelweg 4 36 Lecture hall Pi 36 EWI Mekelweg 4 36 Lecture 22 EWI Mekelweg 4 36 Lecture hall H 13 EWI Mekelweg 4 36 Lecture hall J 12 EWI Mekelweg 4 36 Lecture hall K 12 EWI Mekelweg 4 36 Lecture hall L 26 EWI Mekelweg 4 36 Lecture hall M 22 EWI Mekelweg 4 36 F 30 EWI Mekelweg 4 36 G 30 Fellowship (FelS) Kluyverweg 5 66 Studio Classroom 1 (1.02) 40 Fellowship (FelS) Kluyverweg 5 66 Studio Classroom 2 (2.02) 40 Fellowship (FelS) Kluyverweg 5 66 Instructiezaal 1 (0.15) 27 Fellowship (FelS) Kluyverweg 5 66 Instructiezaal 2 (0.17) 27 Fellowship (FelS) Kluyverweg 5 66 Instructiezaal 3 (0.25) 27 Fellowship (FelS) Kluyverweg 5 66 Instructiezaal 4 (1.17) 27 Fellowship (FelS) Kluyverweg 5 66 Instructiezaal 5 (1.25) 27 Fellowship (FelS) Kluyverweg 5 66 Instructiezaal 6 (2.24) 27 Fellowship (FelS) Kluyverweg 5 66 Instructiezaal 7 (2.31) 27 Fellowship (FelS) Kluyverweg 5 66 Projectruimte 7 (2.16) idem Fellowship (FelS) Kluyverweg 5 66 Projectruimte 6 (2.11) idem IO Landbergstr van der Grinten (T) 78 IO Landbergstr Bernd Schierbeek (S) 45 IO Landbergstr Emile Truijen (R) 25 IO Landbergstr Hans Dirksen (V) 20 IO Landbergstr PC hall 1 (ENTER) 76 IO Landbergstr PC hall 2 (CTRL) 76 IO Landbergstr PC hall 3 (SHIFT) 76 LR Kluyverweg 1 62 A 75 LR Kluyverweg 1 62 B 35 26

27 LR Kluyverweg 1 62 C 20 LR Kluyverweg 1 62 D 20 LR Kluyverweg 1 62 J pilaren in zaal 80 LR Kluyverweg 1 62 E 35 LR Kluyverweg 1 62 F 36 LR Kluyverweg 1 62 G 35 LR Kluyverweg 1 62 H 35 Sportcent Mekelweg 8 37 Grote zaal 360 TBM Jaffalaan 5 31 A 35 TBM Jaffalaan 5 31 Computerzaal B TBM Jaffalaan 5 31 B 30 TBM Jaffalaan 5 31 C 30 TBM Jaffalaan 5 31 D 20 TBM Jaffalaan 5 31 E 20 TBM Jaffalaan 5 31 H 20 TBM Jaffalaan 5 31 I 18 TBM Jaffalaan 5 31 J 18 TBM Jaffalaan 5 31 F 12 TBM Jaffalaan 5 31 G 12 TNW/BT Julianalaan 67 5 A 23 TNW/BT Julianalaan 67 5 B 15 TNW/BT Julianalaan 67 5 PC-zaal TNW/BT Julianalaan 67 5 PC-zaal TNW/ChemE Julianalaan A 60 TNW/ChemE Julianalaan B 35 TNW/ChemE Julianalaan Grote Pastizaal TNW/ChemE Julianalaan C 35 TNW/ChemE Julianalaan Kleine Pastizaal TNW/TN Lorentzweg 1 22 Zaal TNW/TN Lorentzweg 1 22 E F TNW/TN Lorentzweg 1 22 Class Room 1 F TNW/TN Lorentzweg 1 22 F F TNW/TN Lorentzweg 1 22 Studio Class Room II A153 TNW/TN Lorentzweg 1 22 Class Room 12 F TNW/TN Lorentzweg 1 22 Studio Class Room I A151 TNW/TN Lorentzweg 1 22 Class Room 2 F TNW/TN Lorentzweg 1 22 Class Room 5 A TNW/TN Lorentzweg 1 22 Class Room 6 A TNW/TN Lorentzweg 1 22 Class Room 7 A TNW/TN Lorentzweg 1 22 Class Room 9 A TNW/TN Lorentzweg 1 22 Class Room 10 A Studio Class Room III TNW/TN Lorentzweg 1 22 A155 27

28 TNW/TN Lorentzweg 1 22 Class Room 4 A TNW/TN Lorentzweg 1 22 Studio Class Room V A166 TNW/TN Lorentzweg 1 22 Studio Class Room VI A168 TNW/TN Lorentzweg 1 22 Studio Class Room VII A170 Studio Class Room IV TNW/TN Lorentzweg 1 22 A164 28

29 Plattegrond TU Delft 29

30 30

NHTV tentamenregeling voor schriftelijke tentamens

NHTV tentamenregeling voor schriftelijke tentamens NHTV tentamenregeling voor schriftelijke tentamens NHTV internationale hogeschool Breda De tentamenregeling is onderdeel van de onderwijs en examenregeling (OER). Aldus vastgesteld in de vergadering van

Nadere informatie

SECTIE 1. REGELS MET BETREKKING TOT TENTAMEN PROCEDURE DE AANMELDING VOOR EEN SCHRIFTELIJK TENTAMEN OF TENTAMENONDERDEEL

SECTIE 1. REGELS MET BETREKKING TOT TENTAMEN PROCEDURE DE AANMELDING VOOR EEN SCHRIFTELIJK TENTAMEN OF TENTAMENONDERDEEL Regels en Richtlijnen inzake de tentamens en examens van de bacheloropleiding Gezondheidswetenschappen Beleid & Management Gezondheidszorg, de masteropleiding Zorgmanagement en de premasterprogramma s

Nadere informatie

NHTV tentamenregeling voor schriftelijke tentamens

NHTV tentamenregeling voor schriftelijke tentamens NHTV tentamenregeling voor schriftelijke tentamens NHTV internationale hogeschool Breda Ingangsdatum: 1 september 2014 De tentamenregeling is onderdeel van de onderwijs en examenregeling van NHTV. Status

Nadere informatie

Regeling centrale tentamenafname TU/e 2014

Regeling centrale tentamenafname TU/e 2014 Het College van Bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), Gelet op artikel 7.10, derde lid, van de Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek juncto artikel 7.12b, eerste lid,

Nadere informatie

Beheerregeling bij het afnemen van tentamens in gemeenschappelijke tentamenruimtes.

Beheerregeling bij het afnemen van tentamens in gemeenschappelijke tentamenruimtes. Beheerregeling bij het afnemen van tentamens in gemeenschappelijke tentamenruimtes. Gemeenschappelijke tentamenruimtes, zoals de tentamenhal de TenT, kunnen worden gereserveerd voor tentamens van alle

Nadere informatie

Reglement van Orde bij Toetsen, september 2014

Reglement van Orde bij Toetsen, september 2014 Reglement van Orde bij Toetsen, september 0 Reglement van Orde bij Toetsen Om studenten gelijke kansen en goede omstandigheden te bieden voor het afleggen van een toets is een Reglement van Orde bij Toetsen

Nadere informatie

Facultaire tentamenprocedure FSW voor studenten Inhoud

Facultaire tentamenprocedure FSW voor studenten Inhoud Facultaire tentamenprocedure FSW voor studenten Inhoud Inleiding... 2 Vóór het tentamen... 2 Aanmelding usis... 2 Afmelden voor een tentamen... 3 Studenten met een voorziening... 3 Mail aan alle voorzieningenstudenten...

Nadere informatie

Faculteit der Geneeskunde

Faculteit der Geneeskunde Faculteit der Geneeskunde Tentamen blok Datum Tijd : naam van blok : datum van afname tentamen : met RD: zonder RD: Op dit voorblad vindt u belangrijke informatie over het tentamen. Voordat u met het tentamen

Nadere informatie

Reglement van Orde bij Toetsen

Reglement van Orde bij Toetsen Paragraaf Algemene bepalingen Artikel Toepasselijkheid Dit Reglement van Orde is van toepassing op alle schriftelijke toetsen die worden afgenomen op daartoe door of namens de Examencommissie van de Faculteit

Nadere informatie

Regels en Richtlijnen voor de bacheloropleiding Sociale Geografie en Planologie, College Sociale Wetenschappen

Regels en Richtlijnen voor de bacheloropleiding Sociale Geografie en Planologie, College Sociale Wetenschappen Regels en Richtlijnen voor de bacheloropleiding Sociale Geografie en Planologie, College Sociale Wetenschappen I. Regels en Richtlijnen Examens en Tentamens De Examencommissie van de bacheloropleiding

Nadere informatie

EXAMENREGELS ATEX NEN 3140 VP & VOP VCA

EXAMENREGELS ATEX NEN 3140 VP & VOP VCA EXAMENREGELS ATEX NEN 3140 VP & VOP VCA Page 1 of 6 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Annulering... 3 2. Legitimatiebewijs... 3 3. Aanvang Examen... 4 4. Te laat komen... 4 5. Examenduur... 4 6. Regels

Nadere informatie

Afnamereglement examens uitgevoerd in de BPV

Afnamereglement examens uitgevoerd in de BPV Afnamereglement examens uitgevoerd in de BPV Bronnen: - Examenreglement ROC Menso Alting - Diplomamodel (Staatscourant 2012 nr. 10761, 4 juni 2012) 1. Organisatie van examens in de BPV 1.1 Het examen Een

Nadere informatie

EXAMENREGELS ATEX NEN 3140 VP & VOP VCA- Basis, VCA- VOL en VIL- VCU

EXAMENREGELS ATEX NEN 3140 VP & VOP VCA- Basis, VCA- VOL en VIL- VCU EXAMENREGELS ATEX NEN 3140 VP & VOP VCA- Basis, VCA- VOL en VIL- VCU Page 1 of 6 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Annulering...3 2. Legitimatiebewijs...3 3. Aanvang Examen...3 4. Te laat komen...4 5.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal www.arienszorgpalet.nl

Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal www.arienszorgpalet.nl Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal www.arienszorgpalet.nl Versie 1 mei 2016 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Inloggen Mijn cliëntportaal 4 Voorbeeld Mijn cliëntportaal 7 Mijn afspraken 8 Mijn dossier

Nadere informatie

E X A M E N R E G L E M E N T

E X A M E N R E G L E M E N T E X A M E N R E G L E M E N T Algemeen reglement voor het afnemen van VCAexamens in het kader van diplomering volgens het Uitvoeringsbesluit VCA januari 2012 van ECABO Dit reglement sluit aan op het Uitvoeringsbesluit

Nadere informatie

Gebruikers Handleiding voor instellingen die gebruik maken van. Nabij Patiënt Testen. Met web applicatie Tropaz 2.0

Gebruikers Handleiding voor instellingen die gebruik maken van. Nabij Patiënt Testen. Met web applicatie Tropaz 2.0 Bladnr : 1/16 Gebruikers Handleiding voor instellingen die gebruik maken van Nabij Patiënt Testen Met web applicatie Tropaz 2.0 Trombosedienst Leiden Poortgebouw Rijnsburgerweg 10 2333 AA Leiden Telefoon:

Nadere informatie

Wie krijgt de nieuwe campuskaart? Iedere medewerker en student van de Technische Universiteit Delft krijgt een nieuwe campuskaart.

Wie krijgt de nieuwe campuskaart? Iedere medewerker en student van de Technische Universiteit Delft krijgt een nieuwe campuskaart. Aanleiding vervanging campuskaart Waarom krijg ik een nieuwe campuskaart? De nieuwe campuskaart is ontwikkeld met als doel er in de toekomst nieuwe functionaliteiten aan toe te kunnen voegen en om in de

Nadere informatie

Examenreglement. Stichting Vakopleidingen Sloopbedrijf

Examenreglement. Stichting Vakopleidingen Sloopbedrijf Examenreglement Stichting Vakopleidingen Sloopbedrijf Baarn, januari 2008 Kenmerk: SVS-006 Versie: 2008-01 Pagina 1 van 8 1. De Examencommissie a. Het bestuur van de Stichting Vakopleidingen Sloopbedrijf

Nadere informatie

Stappenplan Hoe schrijf ik me in voor een opleiding aan de HAN?

Stappenplan Hoe schrijf ik me in voor een opleiding aan de HAN? Stappenplan Hoe schrijf ik me in voor een opleiding aan de HAN? Wil je je aanmelden voor een opleiding bij de HAN? Meld je dan aan via Studielink. Studielink is de online inschrijfapplicatie voor het Nederlandse

Nadere informatie

Instructies surveillanten pilotexamen Cito

Instructies surveillanten pilotexamen Cito Instructies surveillanten pilotexamen Cito Voorbereiding Je wordt verzocht een half uur vóór afname van de examens aanwezig te zijn. Een sleutel voor de examenruimtes wordt geregeld voor de aanwezige medewerker

Nadere informatie

REGLEMENTEN INZAKE ORDE, CALAMITEITEN EN ACADEMISCH WANGEDRAG (FRAUDE) BMS

REGLEMENTEN INZAKE ORDE, CALAMITEITEN EN ACADEMISCH WANGEDRAG (FRAUDE) BMS REGLEMENTEN INZAKE ORDE, CALAMITEITEN EN ACADEMISCH WANGEDRAG (FRAUDE) BMS 2018-2019 Ordereglement Om fraude bij tentamens en toetsen tegen te gaan gelden de volgende regels: Studenten dienen voor aanvang

Nadere informatie

INSTRUCTIE TOEZICHTHOUDERS CENTRAAL EXAMEN

INSTRUCTIE TOEZICHTHOUDERS CENTRAAL EXAMEN INSTRUCTIE TOEZICHTHOUDERS CENTRAAL EXAMEN 1 Voorafgaand aan de zitting 1.1 Klaarleggen van papier e.d. Voor het begin van de zitting leggen de toezichthouders op de tafel van elke kandidaat: 1 Een naambordje

Nadere informatie

Fraudereglement. van de. Hogeschool van Amsterdam

Fraudereglement. van de. Hogeschool van Amsterdam Fraudereglement van de Hogeschool van Amsterdam 2011 1 Inhoud Artikel 1 Begripsbepalingen...3 Artikel 2 Reikwijdte...3 Artikel 3 Fraude...3 Artikel 4 Plagiaat...4 Artikel 5 Ernstige fraude...4 Artikel

Nadere informatie

FRAUDE EN PLAGIAAT REGELING STUDENTEN UvA. Vastgesteld door het College van Bestuur in 2008, laatstelijk gewijzigd mei 2010.

FRAUDE EN PLAGIAAT REGELING STUDENTEN UvA. Vastgesteld door het College van Bestuur in 2008, laatstelijk gewijzigd mei 2010. FRAUDE EN PLAGIAAT REGELING STUDENTEN UvA Vastgesteld door het College van Bestuur in 2008, laatstelijk gewijzigd mei 2010. Artikel 1 Definities 1. Onder fraude en plagiaat wordt verstaan het handelen

Nadere informatie

Examenreglement opleiding AA/RA-Belastingaccountant Inleidende bepalingen

Examenreglement opleiding AA/RA-Belastingaccountant Inleidende bepalingen Examenreglement opleiding AA/RA-Belastingaccountant Inleidende bepalingen Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder; a. NBA: de Nederlandse Beroepsorganisatie van accountants; b. bestuur: het bestuur

Nadere informatie

Algemeen 1 Het examen kan niet in delen worden afgelegd. 2 Dit reglement geldt voor alle door de Stichting afgenomen examens.

Algemeen 1 Het examen kan niet in delen worden afgelegd. 2 Dit reglement geldt voor alle door de Stichting afgenomen examens. EXAMENREGLEMENT Begripsomschrijving Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder: Beroepscommissie een door het Bestuur benoemde commissie, bestaande uit drie ter zake deskundige onafhankelijke leden,

Nadere informatie

Patiënten handleiding

Patiënten handleiding Patiënten handleiding Met deze handleiding helpen wij u op weg bij het gebruik van het gezondheidsportaal Ondiep. Diensten die wij met dit portaal aanbieden zijn: 1. rechtstreeks een afspraak maken in

Nadere informatie

Artikel 2.4 Vergaderfrequentie examencommissie De examencommissie vergadert <tenminste twee keer per jaar>

Artikel 2.4 Vergaderfrequentie examencommissie De examencommissie vergadert <tenminste twee keer per jaar> Model Regels en Richtlijnen examencommissie (zoals bedoeld in artikel 7.12b, derde lid, van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek) Dit model kan niet los worden gezien van de Model

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Cliëntportaal TMZ

Gebruikershandleiding Cliëntportaal TMZ Gebruikershandleiding Cliëntportaal TMZ Versie 1 september 2016 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Inloggen op Cliëntportaal TMZ... 4 3. Voorbeeld Cliëntportaal TMZ... 7 4. Mijn afspraken... 8 5. Mijn Dossier...

Nadere informatie

SPO. Examenreglement. Algemene bepalingen

SPO. Examenreglement. Algemene bepalingen SPO Examenreglement Algemene bepalingen Artikel 1 1. Dit examenreglement is van toepassing op de examens van SPO. In de hieronder genoemde bijlagen bij dit examenreglement staan de specifieke rechten en

Nadere informatie

Handleiding GRAS. (Gebruikers registratie activiteiten systeem) Digitale tool voor het aanmelden van kinderen voor het naschoolse aanbod op school

Handleiding GRAS. (Gebruikers registratie activiteiten systeem) Digitale tool voor het aanmelden van kinderen voor het naschoolse aanbod op school Handleiding GRAS (Gebruikers registratie activiteiten systeem) Digitale tool voor het aanmelden van kinderen voor het naschoolse aanbod op school Juli 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Account registreren

Nadere informatie

Handleiding. Mijn NTI

Handleiding. Mijn NTI Handleiding Mijn NTI Lay-out en opmaak: NTI DTP Studio, Leiden 1 e druk augustus 2013 2013, NTI bv, Leiden Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een

Nadere informatie

Handleiding Invullen Bardiensten 2016

Handleiding Invullen Bardiensten 2016 Inleiding Deze handleiding dient als hulp voor de leden van de Nijkerkse Tennis Club (NTC) bij het zelf invoeren van de bardiensten voor het jaar 2016. Het invoeren wordt online via internet op de website

Nadere informatie

REGELS EN RICHTLIJNEN VOOR DE TENTAMENS EN EXAMENS IN DE MASTEROPLEIDING NANOSCIENCE

REGELS EN RICHTLIJNEN VOOR DE TENTAMENS EN EXAMENS IN DE MASTEROPLEIDING NANOSCIENCE REGELS EN RICHTLIJNEN VOOR DE TENTAMENS EN EXAMENS IN DE MASTEROPLEIDING NANOSCIENCE Artikel 1. Toepassingsgebied Deze regels en richtlijnen zijn van toepassing op de tentamens en examens in de MSc in

Nadere informatie

Examenreglement Spectrum Benelux Wft Examens versie 20-04-2015

Examenreglement Spectrum Benelux Wft Examens versie 20-04-2015 Examenreglement Spectrum Benelux Wft Examens versie 20-04-2015 Artikel 1 In dit Examenreglement wordt verstaan onder: Spectrum Benelux: CDFD: DUO: Website: Kandidaat: Examencommissie: Toezichthouder: Toetscentra:

Nadere informatie

Examenreglement Taalcursussen Nederlands als Tweede Taal

Examenreglement Taalcursussen Nederlands als Tweede Taal Examenreglement Taalcursussen Nederlands als Tweede Taal Examens Iedere cursus wordt afgesloten met een examen. Ieder examen bestaat uit twee tot vijf onderdelen. Deelnemers aan een taalcursus worden geacht

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal

Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal www.arienszorgpalet.nl Versie 1 april 2016 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Inloggen Mijn cliëntportaal 4 Voorbeeld Mijn cliëntportaal 6 Mijn afspraken 7 Mijn dossier

Nadere informatie

Regels tentaminering Studiejaar Christelijke Hogeschool Windesheim

Regels tentaminering Studiejaar Christelijke Hogeschool Windesheim Regels tentaminering Studiejaar 2016-2017 Christelijke Hogeschool Windesheim Inhoud Inleiding... 3 Artikel 1. Begrippenlijst... 3 Artikel 2. Toetsmomenten... 3 Artikel 3. Inschrijven voor toetsen en herkansingen...

Nadere informatie

De opgave voor het ouderspreekmoment (de zgn. 10-minutengesprekjes) n.a.v. de rapporten doen

De opgave voor het ouderspreekmoment (de zgn. 10-minutengesprekjes) n.a.v. de rapporten doen Ouderspreekmoment in Magister De opgave voor het ouderspreekmoment (de zgn. 10-minutengesprekjes) n.a.v. de rapporten doen we via Magister. Voorafgaand aan het ouderspreekmoment ontvangt u een uit nodiging

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Nabij Patiënt Testen. Met webapplicatie Tropaz 2.0

Gebruikershandleiding Nabij Patiënt Testen. Met webapplicatie Tropaz 2.0 Gebruikershandleiding Nabij Patiënt Testen Met webapplicatie Tropaz 2.0 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 1. Algemeen... 5 1.1 Inlogscherm... 7 1.2 Wachtwoord vergeten... 8 1.3 Wachtwoord wijzigen...

Nadere informatie

Exameninfo voor studenten 2015-2016. Centrale examens Taal en Rekenen

Exameninfo voor studenten 2015-2016. Centrale examens Taal en Rekenen Exameninfo voor studenten 2015-2016 Centrale examens Taal en Rekenen 1 Voorwoord... 2 Wat houdt het examen in?... 2 Resultaten examens taal en rekenen... 2 2 Regels voor de kandidaten... 2 Inleiding...

Nadere informatie

Aanmelden vakken Handleiding voor docenten Versie oktober 2007 Alleen voor intern gebruik. Uitgave van EDUsupport Wageningen Universiteit

Aanmelden vakken Handleiding voor docenten Versie oktober 2007 Alleen voor intern gebruik. Uitgave van EDUsupport Wageningen Universiteit Aanmelden vakken Handleiding voor docenten Versie oktober 2007 Alleen voor intern gebruik Uitgave van EDUsupport Wageningen Universiteit Website: EDUsupport.wur.nl Vragen: helpdesk.edusupport@wur.nl Docentenhandleiding

Nadere informatie

Regels Tentaminering Studiejaar 2015-2016. Christelijke Hogeschool Windesheim

Regels Tentaminering Studiejaar 2015-2016. Christelijke Hogeschool Windesheim Regels Tentaminering Studiejaar 2015-2016 Christelijke Hogeschool Windesheim Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Begrippenlijst... 3 2. Deelname toetsen in de propedeuse... 3 3. Aanmelden voor schriftelijke

Nadere informatie

Profielpagina Wanneer je voor het eerst inlogt, kom je binnen op je profielpagina:

Profielpagina Wanneer je voor het eerst inlogt, kom je binnen op je profielpagina: Afhangen thuis Thuis of op het werk kun je op de website www.afhangbord.nl inloggen om bijvoorbeeld de baanbezetting te bekijken of de ledenlijst te bekijken. En je kunt nadat je bent ingelogd op deze

Nadere informatie

Algemene voorwaarden HTM examens Q-CBT-CT-TR en Q-CBT-CO

Algemene voorwaarden HTM examens Q-CBT-CT-TR en Q-CBT-CO Algemene voorwaarden HTM examens Q-CBT-CT-TR en Q-CBT-CO Op alle examens die in opdracht van HTM door de Management- Sharing worden afgenomen zijn de volgende algemene voorwaarden van toepassing. Kandidaten

Nadere informatie

Regels en Richtlijnen examencommissie BTO Vastgesteld door de examencommissie van de Joint Degree BSc Tourism (NHTV/WU)

Regels en Richtlijnen examencommissie BTO Vastgesteld door de examencommissie van de Joint Degree BSc Tourism (NHTV/WU) Regels en Richtlijnen examencommissie BTO 2013-2014 Vastgesteld door de examencommissie van de Joint Degree BSc Tourism (NHTV/WU) KADER - WHW Volgens art. 7.13 WHW stelt een examencommissie regels vast

Nadere informatie

Overblijfregeling Christelijke basisschool de Bernebrêge

Overblijfregeling Christelijke basisschool de Bernebrêge Overblijfregeling Christelijke basisschool de Bernebrêge De Merel 12-14 9231 JJ Surhuisterveen Tel. 0512-362800 Website: bernebrege.noventa.nl Email : bernebrege@noventa.nl Inhoudsopgave Algemene regels

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Cicero Trainingen

Gebruikershandleiding Cicero Trainingen Gebruikershandleiding Cicero Trainingen Inhoud Hoe log ik in?... 2 Gevolgen van de privacyverklaring... 4 Werken op een groepsaccount van Cicero... 4 Wachtwoord vergeten... 5 Ingelogd zijn... 5 Individueel

Nadere informatie

Het examen wordt op een chromebook afgenomen. Wanneer je het chromebook opstart zie je het volgende openingsscherm:

Het examen wordt op een chromebook afgenomen. Wanneer je het chromebook opstart zie je het volgende openingsscherm: Beste student, Binnenkort heb je een digitaal tentamen in RemindoToets, het digitale toetssysteem van de Universiteit Utrecht. Lees onderstaande instructies goed door voor de afname van het tentamen. Vooraf

Nadere informatie

Handleiding GRAS. (Gebruikers registratie activiteiten systeem) Digitale tool voor het aanmelden van kinderen voor het naschoolse aanbod op school

Handleiding GRAS. (Gebruikers registratie activiteiten systeem) Digitale tool voor het aanmelden van kinderen voor het naschoolse aanbod op school Handleiding GRAS (Gebruikers registratie activiteiten systeem) Digitale tool voor het aanmelden van kinderen voor het naschoolse aanbod op school December 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Account

Nadere informatie

Regels/afspraken SE`s & CSE`s

Regels/afspraken SE`s & CSE`s Regels/afspraken SE`s & CSE`s Voor aanvang: * Lees het examenrooster GOED door. Let vooral goed op de begintijden. Bekijk ook goed waar je het examen moet maken. * Raadzaam is het om minimaal een kwartier

Nadere informatie

Beroep: Indien u het niet eens bent met de uitkomst van een besluit op een ingediend bezwaar kunt u in beroep gaan.

Beroep: Indien u het niet eens bent met de uitkomst van een besluit op een ingediend bezwaar kunt u in beroep gaan. 0672 EXAMENREGLEMENT WFT-EXAMENS 1 ALGEMENE BEPALINGEN 1.1. Doel Dit examenreglement beschrijft de procedures met betrekking tot het afnemen van de Wftexamens door WFT Benelux. Dit examenreglement heeft

Nadere informatie

Regels Tentaminering. Christelijke Hogeschool Windesheim

Regels Tentaminering. Christelijke Hogeschool Windesheim Regels Tentaminering Christelijke Hogeschool Windesheim Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Preambule... 3 2. Begrippenlijst... 3 3. Deelname toetsen in de propedeuse... 3 4. Deelname schriftelijke toetsen

Nadere informatie

Welkom. Presentatie 19 september 2013

Welkom. Presentatie 19 september 2013 Welkom Presentatie 19 september 2013 Programma surveillantenbijeenkomst 1. Opening 2. Agenda 3. Informatie van InterUM 4. Algemene informatie 5. Wat doet de Facilitaire Dienst 6. Zaalmanagers en toezichthouders

Nadere informatie

Afnamereglement examens uitgevoerd op school

Afnamereglement examens uitgevoerd op school Afnamereglement examens uitgevoerd op school Bronnen: - Examenreglement ROC Menso Alting - Diplomamodel (Staatscourant 2012 nr. 10761, 4 juni 2012) 1. Organisatie van examens op school 1.1 Het examen Een

Nadere informatie

Handleiding competitie.nevobo.nl

Handleiding competitie.nevobo.nl De competitiewebsite, welke via http://competitie.nevobo.nl/ te bereiken is, wordt steeds belangrijker in de volleybalcompetities van de Nevobo. In dit document vindt u informatie over de werking van deze

Nadere informatie

Artikel 2 Dit Examenreglement heeft betrekking op de door NIBE SVV afgenomen Wft, PE Plus en PEexamens.

Artikel 2 Dit Examenreglement heeft betrekking op de door NIBE SVV afgenomen Wft, PE Plus en PEexamens. Examenreglement NIBE SVV Wft Examens Begripsomschrijvingen: Artikel 1 In dit Examenreglement wordt verstaan onder: NIBE SVV: De business unit NIBE SVV Examens. CDFD: College Deskundigheid Financiële Dienstverlening.

Nadere informatie

In het navolgende vind je informatie over het roosterproces, de werkwijze van het medewerkerportaal en de bereikbaarheid van 2Match!.

In het navolgende vind je informatie over het roosterproces, de werkwijze van het medewerkerportaal en de bereikbaarheid van 2Match!. Start Aysist en 2Match! Na een intensieve periode van voorbereiding start per 1 oktober 2Match! met het plannen van medewerkers voor alle afdelingen waar in 24-uurs diensten of onregelmatig gewerkt wordt.

Nadere informatie

Regels tentaminering Studiejaar Christelijke Hogeschool Windesheim

Regels tentaminering Studiejaar Christelijke Hogeschool Windesheim Regels tentaminering Studiejaar 2017-2018 Christelijke Hogeschool Windesheim Inhoud Relatie Onderwijs- en examenregeling... 3 Artikel 1. Begrippenlijst... 3 Artikel 2. Toetsmomenten... 3 Artikel 3. Inschrijven

Nadere informatie

Toetsingsreglement Swalef Academie

Toetsingsreglement Swalef Academie September 2016 Artikel 1 Algemene bepalingen 1. Dit toetsingsreglement geeft de procedures weer met betrekking tot de organisatie en uitvoering van toetsen bij de Swalef Academie. 2. Het toetsingsreglement

Nadere informatie

Examenreglement Taalcursussen Nederlands als Tweede Taal

Examenreglement Taalcursussen Nederlands als Tweede Taal Examenreglement Taalcursussen Nederlands als Tweede Taal Examens Iedere intensieve en semi-intensieve cursus wordt afgesloten met een examen. Ieder examen bestaat uit maximaal vijf onderdelen. Deelnemers

Nadere informatie

Leerlingenhandleiding Beginnen met FlexBase

Leerlingenhandleiding Beginnen met FlexBase Leerlingenhandleiding Beginnen met FlexBase FlexBase is het leermiddelenarrangement voor het bakkersonderwijs in Nederland, waarbij zowel papieren als digitale leermiddelen worden gebruikt. Deze handleiding

Nadere informatie

Regels en richtlijnen van de examencommissie

Regels en richtlijnen van de examencommissie GEMEENSCHAPPELIJK MODEL BSc / Msc Regels en richtlijnen van de examencommissie Algemeen Artikel 1 toepassingsgebied Deze Regels en richtlijnen zijn van toepassing op de [ bacheloropleiding / masteropleiding

Nadere informatie

Handleiding inschrijven ouderspreekmiddag /avond door ouders.

Handleiding inschrijven ouderspreekmiddag /avond door ouders. Handleiding inschrijven ouderspreekmiddag /avond door ouders. In deze handleiding kunt u stap voor stap volgen hoe u zich, als ouder, kunt inschrijven voor de ouderspreekmiddag /avond. Systeem Voor een

Nadere informatie

Examenreglement SVCK

Examenreglement SVCK Stichting Vakbekwaamheid Cannabis Keten (SVCK) Examenreglement Stichting Vakbekwaamheid Cannabis Keten (SVCK) Postbus 9515 4801 LP Breda www.svck.nl info@svck.nl Copyright SVCK 2015 Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Herkansen en inhalen Sterren College. Dunamare onderwijsgroep

Herkansen en inhalen Sterren College. Dunamare onderwijsgroep 2018-2020 Herkansen en inhalen Sterren College Dunamare onderwijsgroep 2018-2020 Inhoud Protocol herkansen en inhalen toetsen uit het PTA (2018 2020)... 2 Werkwijze in de praktijk... 4 Procedure herkansing

Nadere informatie

Instructie OASE. Datum: 23-6-2015

Instructie OASE. Datum: 23-6-2015 Instructie Inleiding Gemeenten en cursusinstellingen kunnen online kandidaten aanmelden voor het centraal inburgeringsexamen. Daarvoor kunt u gebruik maken van het Online Aanmeld Systeem Examens (). is

Nadere informatie

Regels en Richtlijnen examencommissie Sociologie

Regels en Richtlijnen examencommissie Sociologie Regels en Richtlijnen examencommissie Sociologie 2016-2017 Artikel 1 Reikwijdte Het hierna volgende betreft de Regels en Richtlijnen (hierna te noemen R&R) voor de goede gang van zaken tijdens het propedeutisch,

Nadere informatie

Welkom in het sponsorprogramma van Bergh in het Zadel, door middel van deze handleiding willen wij u inzicht geven in ons nieuwe sponsorprogramma.

Welkom in het sponsorprogramma van Bergh in het Zadel, door middel van deze handleiding willen wij u inzicht geven in ons nieuwe sponsorprogramma. Welkom in het sponsorprogramma van Bergh in het Zadel, door middel van deze handleiding willen wij u inzicht geven in ons nieuwe sponsorprogramma. In de e mail heeft u de gegevens gekregen waarmee u kunt

Nadere informatie

Handleiding VervangingsManager Invalleerkrachten Versie 1.1

Handleiding VervangingsManager Invalleerkrachten Versie 1.1 Handleiding VervangingsManager Invalleerkrachten Versie 1.1 VervangingsManager alle rechten voorbehouden Inhoudsopgave 1. Wat is de VervangingsManager?... 3 2. Inloggen... 3 3. Hoe werkt de VervangingsManager?...

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT. Examen Integraal Adviseren. Begripsomschrijving

EXAMENREGLEMENT. Examen Integraal Adviseren. Begripsomschrijving EXAMENREGLEMENT Examen Integraal Adviseren Begripsomschrijving Artikel 1 Assessor Beroepscommissie Bestuur Commissie Vakbekwaamheid Directeur Fraude Examengecommitteerde Kandidaat Toetstermen Reglement

Nadere informatie

Exameninfo voor studenten Centrale examens Taal en Rekenen

Exameninfo voor studenten Centrale examens Taal en Rekenen Exameninfo voor studenten 2016-2017 Centrale examens Taal en Rekenen 1 Voorwoord... 2 Wat houdt het examen in?... 2 Resultaten examens taal en rekenen... 2 2 Regels voor de kandidaten... 2 Inleiding...

Nadere informatie

Examenreglement Examens Betonkernactivering

Examenreglement Examens Betonkernactivering Examenreglement Examens Betonkernactivering Dec 2014 ISSO Postbus 557 3000 AN Rotterdam Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen In dit examenreglement wordt verstaan onder: 1 Examencommissie:

Nadere informatie

U I T S P R A A K

U I T S P R A A K U I T S P R A A K 1 6-2 1 6 Rapenburg 70 Postbus 9500 2300 RA Leiden T 071 527 81 18 van het van de Universiteit Leiden inzake het beroep van [naam], appellante tegen de Examencommissie MA International

Nadere informatie

Het Centraal Examen 2018

Het Centraal Examen 2018 Het Centraal Examen 2018 Voor de leerlingen VMBO-BB/LWT Inhoud Voorwoord... 3 Examenperiode... 4 Plaats van het examen... 4 Verzuim bij het examen... 4 Uitgesteld examen i.v.m. wettelijk geoorloofde afwezigheid...

Nadere informatie

Handleiding mijn.intertraining.nl

Handleiding mijn.intertraining.nl TSA Group Delft bv Handleiding mijn.intertraining.nl Gebruikershandleiding Datum: 25-5-2016 Versie: 0.1-A Dit document beschrijft het gebruik van het klantenportal van Intertraining. Inhoud 1 Inleiding...

Nadere informatie

Examenreglement Quasir Opleiding klachtenfunctionaris zorgsector

Examenreglement Quasir Opleiding klachtenfunctionaris zorgsector Examenreglement Quasir Opleiding klachtenfunctionaris zorgsector Reglement Examen opleiding klachtenfunctionaris zorgsector D.d. 30 september 2013 Artikel 1. Begripsbepalingen Instelling : Quasir BV Bevoegd

Nadere informatie

Informatiebrochure Energieprestatiecertificaat voor woningen

Informatiebrochure Energieprestatiecertificaat voor woningen Informatiebrochure 2008 Energieprestatiecertificaat voor woningen Energieprestatiecertificaat voor woningen Inleiding Cito neemt in opdracht van KBI (kwaliteitsborging installatiesector) het examen Energieprestatiecertificaat

Nadere informatie

Regels en richtlijnen van de examencommissie

Regels en richtlijnen van de examencommissie Regels en richtlijnen van de examencommissie Algemeen Artikel 1 toepassingsgebied Deze Regels en richtlijnen zijn van toepassing op de bacheloropleidingen Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek van de

Nadere informatie

Toetsafname protocol schriftelijke toetsen HvA. Eigenaar stafafdeling Onderwijs en Onderzoek

Toetsafname protocol schriftelijke toetsen HvA. Eigenaar stafafdeling Onderwijs en Onderzoek Toetsafname protocol schriftelijke toetsen HvA Eigenaar stafafdeling Onderwijs en Onderzoek Vastgesteld door het College van Bestuur d.d. 3 april 2013 Toetsafnameprotocol Schriftelijke toetsen Maart 2013

Nadere informatie

E X A M E N R E G L E M E N T. Algemeen reglement voor het afnemen van VCAexamens in het kader van diplomering volgens het Handboek van VCA Infra 2015

E X A M E N R E G L E M E N T. Algemeen reglement voor het afnemen van VCAexamens in het kader van diplomering volgens het Handboek van VCA Infra 2015 E X A M E N R E G L E M E N T Algemeen reglement voor het afnemen van VCAexamens in het kader van diplomering volgens het Handboek van VCA Infra 2015 IBEX Instituut voor Beroepsexamens IBEX Instituut voor

Nadere informatie

Examenreglement Stichting Financial Planning Standards Board Nederland

Examenreglement Stichting Financial Planning Standards Board Nederland Examenreglement Stichting Financial Planning Standards Board Nederland Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Definities 3 2. Toelating tot het examen... 4 3. Inschrijving 4 4. Examengeld en restitutie bij annulering.

Nadere informatie

Doel Dit protocol legt vast op welke wijze en onder welke voorwaarden het examen dient te worden afgenomen.

Doel Dit protocol legt vast op welke wijze en onder welke voorwaarden het examen dient te worden afgenomen. Doel Dit protocol legt vast op welke wijze en onder welke voorwaarden het examen dient te worden afgenomen. Doelgroep Dit protocol is bestemd voor de redactiecommissie, examencommissie(s), begeleiding

Nadere informatie

BESLUIT COLLEGE VAN BESTUUR

BESLUIT COLLEGE VAN BESTUUR BESLUIT COLLEGE VAN BESTUUR Nummer : 774 Paraaf: Onderwerp : Regels tentaminering Besluit : Het College van Bestuur besluit tot vaststelling van de regels tentaminering. Status besluit : Voorgenomen: d.d.

Nadere informatie

Het examen wordt op een chromebook afgenomen. Wanneer je het chromebook opstart zie je het volgende openingsscherm:

Het examen wordt op een chromebook afgenomen. Wanneer je het chromebook opstart zie je het volgende openingsscherm: Beste student, Binnenkort heb je een digitaal tentamen in RemindoToets, het toetssysteem van de Universiteit Utrecht. Lees onderstaande instructies voor de afname van het tentamen goed door. Vooraf aan

Nadere informatie

Informatie. Centraal Schriftelijk Eindexamen. mavo/vmbo-tl

Informatie. Centraal Schriftelijk Eindexamen. mavo/vmbo-tl Informatie Centraal Schriftelijk Eindexamen mavo/vmbo-tl Schooljaar 2012-2013 Beste examenkandidaten, Op dinsdag 13 mei start de examenperiode. Om te zorgen dat de komende periode goed verloopt hebben

Nadere informatie

Deze regeling is van toepassing op een ieder die de opleiding in dit studiejaar volgt, ongeacht het moment, waarop hij de opleiding is begonnen.

Deze regeling is van toepassing op een ieder die de opleiding in dit studiejaar volgt, ongeacht het moment, waarop hij de opleiding is begonnen. Model Regels en Richtlijnen examencommissie (2015-2016) Inhoud 1. Toepassingsgebied 2. Algemeen 3. Samenstelling van de examencommissie 4. Taken van de examencommissie 5. Werkwijze van de examencommissie

Nadere informatie

Informatie voor studenten 2014-2015. Centrale examens taal en rekenen

Informatie voor studenten 2014-2015. Centrale examens taal en rekenen Informatie voor studenten 2014-2015 Centrale examens taal en rekenen Inhoudsopgave 1 Voorwoord... 3 Wat houdt het examen in?... 3 Resultaten examens taal en rekenen... 3 2 Regels voor de kandidaten...

Nadere informatie

Artikel 2 Dit Examenreglement heeft betrekking op alle door NIBE-SVV afgenomen DSI PT examens.

Artikel 2 Dit Examenreglement heeft betrekking op alle door NIBE-SVV afgenomen DSI PT examens. Examenreglement DSI PT BEGRIPSOMSCHRIJVINGEN Artikel 1 In dit Examenreglement wordt verstaan onder: NIBE-SVV: De business unit NIBE-SVV Examens. Website: www.nibesvv.nl Kandidaat: Degene die zich voor

Nadere informatie

Gedragsreglement Tentamens tevens Fraudereglement - HZ University of Applied Sciences (HZ)

Gedragsreglement Tentamens tevens Fraudereglement - HZ University of Applied Sciences (HZ) Gedragsreglement Tentamens tevens Fraudereglement - HZ University of Applied Sciences (HZ) Artikel 1 Algemeen 1.1 Deze regeling geldt voor allen die aan de HZ studeren of tentamens afleggen en is dus van

Nadere informatie

Handleiding Invalleerkrachten Versie 1.4

Handleiding Invalleerkrachten Versie 1.4 Handleiding Invalleerkrachten Versie 1.4 Driessen HRM alle rechten voorbehouden 1 Inhoudsopgave 1. Wat is de VervangingsManager?... 3 2. Inloggen... 3 3. Hoe werkt de VervangingsManager?... 4 3.1 Startscherm...

Nadere informatie

Handleiding voor het maken en beheren van persoonlijke accounts

Handleiding voor het maken en beheren van persoonlijke accounts Handleiding voor het maken en beheren van persoonlijke accounts Contact Mocht u na of tijdens het lezen van deze handleiding toch nog vragen hebben, neemt u dan contact op met Sdu Klantenservice via (070)

Nadere informatie

Procedure Gebruik Elektrische laadpalen

Procedure Gebruik Elektrische laadpalen LAADPALEN Inhoud Procedure Gebruik Elektrische laadpalen... 3 Veelgestelde vragen EV Rijders... 3 Veelgestelde vragen van EV-rijders aan het Servicepunt... 5 PLATTEGROND LAADPALEN... 6 Procedure Gebruik

Nadere informatie

In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven

In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven In deze handleiding wordt de werking van het extranet beschreven Eerste keer inloggen... 1 Werken in extranet... 2 Mijn gegevens... 3 Uitloggen... 4 Boek rit... 4 Ritten... 8 Home... 10 Zoeken... 10 Wachtwoord

Nadere informatie

Handleiding Basisschoolnet.nl (voor ouders en leerkrachten)

Handleiding Basisschoolnet.nl (voor ouders en leerkrachten) Handleiding Basisschoolnet.nl (voor ouders en leerkrachten) Basisschoolnet Apeldoorn Inhoudsopgave: Aanmelden (voor ouders) pag. 2 Profiel pag. 9 Groepen pag. 14 Contacten pag. 20 Berichten pag. 23 Foto

Nadere informatie

Handleiding Bestellen leermiddelen

Handleiding Bestellen leermiddelen In deze handleiding nemen we je stapsgewijs mee hoe je je leermiddelen (boeken en licenties) kunt bestellen. Informatie vooraf Heb je je inloggegevens bij de hand? Deze kun je vinden in de brief die je

Nadere informatie

In het verleden is gebleken, dat studenten soms niet konden inloggen, omdat ze een circumflex ^ in hun wachtwoord hadden.

In het verleden is gebleken, dat studenten soms niet konden inloggen, omdat ze een circumflex ^ in hun wachtwoord hadden. Beste student, Binnenkort heb je een digitaal tentamen in RemindoToets, het toetssysteem van de Universiteit Utrecht. Lees onderstaande instructies voor de afname van het tentamen goed door. Vooraf aan

Nadere informatie

Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER)

Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER) Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER) Fractie VUUR, Universiteitsraad www.verenigingvuur.nl info@verenigingvuur.nl - 2 - Voorwoord

Nadere informatie

Het examen wordt op een chromebook afgenomen. Wanneer je het chromebook opstart zie je het volgende openingsscherm:

Het examen wordt op een chromebook afgenomen. Wanneer je het chromebook opstart zie je het volgende openingsscherm: Beste student, Binnenkort heb je een digitaal tentamen in RemindoToets, het toetssysteem van de Universiteit Utrecht. Lees onderstaande instructies voor de afname van het tentamen goed door. Vooraf aan

Nadere informatie

De organisatie en ontwikkeling van de Landelijke Kennistoets worden uitgevoerd door Calibris Advies in opdracht van InEen.

De organisatie en ontwikkeling van de Landelijke Kennistoets worden uitgevoerd door Calibris Advies in opdracht van InEen. Betreft Reglement Landelijke Kennistoets Triage Begrippen: HDS Kandidaat NHG InEen Huisartsendienstenstructuur Kandidaattriagist van een HDS die deelneemt aan de Landelijke Kennistoets Nederlands Huisartsen

Nadere informatie