Activerend werk: Arrangementen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Activerend werk: Arrangementen"

Transcriptie

1 Activerend werk: Arrangementen 0. Inleiding Deze notitie is bedoeld om tot een set van arrangementen inclusief prijzen te komen voor het perceel activerend werk. Activerend werk is de integrale benadering van arbeidsmatige dagbesteding en beschut werk: inwoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt kunnen met behoud van uitkering werken aan het opdoen van arbeids- en vakvaardigheden in een werkomgeving die: - zo passend, - zo regulier, - zo lokaal en - zo efficiënt mogelijk is Zo regulier mogelijk heeft niet alleen betrekking op de locatie, maar ook op de wijze waarop we het organiseren. Het gaat om een werkgever-werknemer relatie, waarbij de toewijzing, voor zover mogelijk, naar de inwoner gaat. Daarnaast is het belangrijk om aan te geven dat de eigen bijdrage bij activerend werk komt te vervallen. Daarmee is het aantrekkelijker om aan het werk te gaan, maar tegelijkertijd verminderen de beschikbare middelen. Als laatste is er overeenstemming (gemeente en veld) om de komende 2 jaar in de vorm van een pilot verantwoording af te leggen op basis van stappen op de participatieladder. Achtereenvolgens komen aan de orde: diversiteit kosten opbrengsten 1. Diversiteit Voorstel is om de diversiteit aan arrangementen te koppelen aan de volgende parameters: a. De plaats op de participatieladder b. Gericht op ontwikkeling (tijdelijk) of stabilisatie Op zijn plek (langdurig) c. Bijzondere beperkingen Dit betekent dat bij het palet aan arrangementen geen rekening wordt gehouden met de achterliggende reden van de afstand tot de arbeidsmarkt (doelgroepbenadering). Deze is alleen van invloed op de omvang van de inzet (het aantal gewerkte uren per week). In werkelijkheid ligt deze op dit moment hoger bij de VG dan bij de GGZ. Ad a: De participatieladder: Volgend jaar start een pilot, waarbij verantwoording wordt afgelegd op basis van gezette stappen op de participatieladder. Elke trede heeft zijn specifieke kenmerken. Voorgesteld wordt om de arrangementen hieraan de koppelen.

2 De participatieladder bestaat uit 6 tredes (waarbij relevante kenmerken voor activerend werk zijn toegevoegd) 1 : Definitie Relevant activerend werk 1. Geïsoleerd Geen contact buitenhuis Wel mantelzorg huisgenoten 2. Sociale contacten buiten de deur Wekelijks contact, maar niet georganiseerd contact en geen uitvoering taken Wel mantelzorg voor niethuisgenoten 3. Deelname georganiseerde activiteiten Wekelijks deelname georganiseerde activiteiten en uitvoering van taken zonder economische waarde 4. Onbetaald werk Voert structureel taken uit (minimaal 1 * per week) en taken hebben al enige economische waarde 5. Betaald werk met ondersteuning Arbeidscontract, ZZP -er, WSW, participatie-instrument. Allen met ondersteuning 6. Betaald werk Geen ondersteuning Wel beperkt vrijwilligerswerk en volgen opleiding (zonder werk) Werken met behoud uitkering, re-integratie, BOL, BBL, stages, vrijwilligerswerk Ook werk waarbij uitkering wordt verloond of aanvullende uitkering en leerwerktraject gemeente De koppeling aan activerend werk leidt tot de volgende 4 basisarrangementen ( op weg naar ): A. Sociale contacten (van trede 1 naar trede 2) B. Deelname georganiseerde activiteiten (van trede 2 naar trede 3) C. Onbetaald werk (van trede 3 naar trede 4) D. Betaald werk met ondersteuning (van trede 4 naar trede 5) Bovenstaande laat onverlet dat er ook binnen de trede sprake kan zijn van groei. Dit uit zich bijvoorbeeld in een toename van de inzet per week. In de verdere uitwerking willen we nog onderzoeken of verdere verfijning noodzakelijk is. Voor de basisarrangementen C en D geldt dat in toenemende mate de werkgever betaalt voor de verrichte werkzaamheden, maar dat er nooit sprake is van loondienst van de medewerker. Tot slot staat of valt deze werkwijze met een goede oriëntatie, waarin duidelijk wordt wat iemand kan of wil. Ad b: Ontwikkeling/terugval (tijdelijk) en Op zijn plek (langdurig) Zolang een inwoner stappen kan maken op de participatieladder is er sprake van een tijdelijke toewijzing gekoppeld aan doelen (maximaal 1 jaar). Op het moment dat een inwoner zijn plek heeft gevonden, vindt er een toewijzing voor langere tijd plaats (maximaal 3 jaar). De reden om dit onderscheid te maken, is dat ontwikkeling gepaard gaat met meer ondersteuning en opleidingskosten (werkplek en schoolbank). Deze kosten zijn tijdelijk totdat de inwoner zich in een stabiele fase bevindt. De aanname is dat de kosten verbonden aan de ontwikkelingsfase onafhankelijk zijn van de stap die de inwoner op de participatieladder maakt. Met andere woorden: voor alle vier basisarrangementen zijn de extra ontwikkelingskosten gelijk. 1 Uit praktische overwegingen verticaal weergegeven. In werkelijkheid is sprake van een horizontale tijdsas.

3 De trajecten A en B kunnen alleen ingezet worden wanneer sprake is van een perspectief op doorstroom naar trede 3 van de participatieladder en wordt dus altijd gekoppeld aan een ontwikkeltraject. Is het perspectief er niet, dan is er sprake van welzijnsactiviteiten en geen activerend werk. Een inwoner kan echter ook terugvallen. Ook in dat geval is er sprake van extra ondersteuningskosten of een (gedeeltelijke) stap terugzetten op de participatieladder. Deze zijn in tegenstelling tot de ontwikkelingskosten niet te voorzien. Voorstel is om hiervoor apart middelen te reserveren waar een beroep op gedaan kan worden (maatwerk). Ad c: Bijzondere beperkingen Het gaat hierbij in het algemeen om een structurele situatie en om maatwerk. Vaak zal het fysieke beperkingen betreffen, maar ze kunnen ook het gevolg zijn van gedragsstoornissen zoals angsten. Deze beperkingen kunnen leiden tot structureel hogere vervoerskosten, ADL-zorg of aangepaste werkplekken. De kosten hangen niet samen met stappen op de participatieladder. Daarbij geldt dat voor extra vervoerskosten mogelijk een beroep gedaan kan worden op het doelgroepenvervoer (apart budget binnen de gemeente). Voor de overig kostenposten dient een lumpsum-bedrag beschikbaar te zijn om hierin te kunnen voorzien (maatwerk). Samengevat: Er zijn 4 basisarrangementen gekoppeld aan stappen op de participatieladder. Daarnaast is er één arrangement voor de ontwikkelingsfase (bedoeld voor extra begeleiding en ondersteuning). Binnen de arrangementen kan nog een beroep worden gedaan op specifieke toewijzingen o.a. voor terugval en in geval van inwoners met bijzondere beperkingen voor structureel extra ondersteuning, vervoerskosten en werkplekaanpassing. 2. De parameters per arrangement Daarbij kijken we naar de omvang, kosten en opbrengsten. Let wel: daarbij worden een aantal aannames gedaan. In de eerste fase willen we monitoren of deze daadwerkelijk kloppen dan wel dat er bijstellingen gedaan moeten worden. 2.1 Omvang Componenten: - Aantal uren per week: Op dit moment spreken we nog over dagdelen, maar voorstel is om vanaf volgend jaar arrangementen af te spreken in uren per week; - Aantal weken: rekening houdend met vakanties en vrije dagen wordt uitgegaan van 47 weken per jaar (conform UWV); - Ziektepercentage 2 : Dit percentage ligt veel hoger dan bij regulier werk. Voorstel is om uit te gaan van gemiddeld 10%. 2 Onder ziekte valt ook de no show.

4 De keuze voor een gemiddeld aantal uren per jaar betekent dat afhankelijk van de inwoner naar boven en naar beneden afgeweken kan worden (maatwerk). 2.2 Kosten Componenten: - Infrastructuur: Het uitgangspunt is zo regulier mogelijk. Voor op weg naar sociale contacten of deelname aan georganiseerde activiteiten (arrangementen 1 en 2) zal dit in de regel de wijk zijn. Voor op weg naar onbetaald werk of betaald werk met ondersteuning (arrangementen 3 en 4) zal het altijd bij een ondernemer zijn. In alle gevallen betekent dit dat het om bestaande infrastructuur gaat en dat hiervoor geen extra middelen noodzakelijk zijn 3. Tegelijkertijd willen we stimuleren dat ondernemers werkplekken ter beschikking stellen. Voorstel is om in de post overhead ook een klein bedrag op te nemen voor dekking infrastructuur. De vraag is of een uitzondering gemaakt moet worden voor kleinschalige buurtinitiatieven, waarbinnen ook de eerste stappen op weg naar werk worden gemaakt. Dit zijn de vindplaatsen in de wijk en hebben daarmee gedeeltelijk het karakter van een algemene voorziening. In het verlengde speelt nog de vraag wie de kosten van werkkleding of aanpassingen van de werkplek financiert. Voorstel is dat werkkleding altijd beschikbaar wordt gesteld door de werkgever, maar dat aanpassingen van de werkplek gefinancierd worden vanuit de WMO. In de praktijk hangen deze aanpassingen samen met fysieke beperkingen van de medewerker en vindt bekostiging plaats vanuit de hiervoor beschikbaar gestelde middelen (aparte toewijzing). - Vervoer: Het uitgangspunt is zo lokaal en zo passend mogelijk. Voor de eerste 2 arrangementen geldt dat de vervoerkosten te verwaarlozen zijn. De inwoner is actief in de eigen wijk. Voor de arrangementen 3 en 4 geldt dat de werkzaamheden veelal buiten de wijk zullen plaatsvinden. Omdat er sprake is van werk met behoud van uitkering, zullen evt. reiskosten vergoed moeten worden. Daarbij is het uitgangspunt eigen vervoer en wanneer dat niet mogelijk is: de kosten van openbaar vervoer. Dit betekent dat er voor deze component altijd sprake zal zijn van maatwerk (extra toewijziging); - Vergoeding medewerker: Vanuit het uitgangspunt zo regulier mogelijk zou er sprake moeten zijn van marktconforme vergoeding voor de verrichte werkzaamheden. Bij de eerste 2 arrangementen gaat het om het ontmoeten en het leveren van een (incidentele) bijdrage. De activiteiten zijn aanvullend en zinvol, maar beïnvloeden de bedrijfsvoering niet. Bij arrangement 3 en 4 gaat het om structurele taken, waarbij de medewerker (onder begeleiding) verantwoordelijk is voor de uitvoering. Marktconform gaat het om vrijwilligerswerk en (on)betaald werk, waar ook vergoedingen tegenover staan. Tegelijkertijd is het voor een grote groep deelnemers in deze fase belangrijk om een financiële prikkel te krijgen om door te gaan ( waar doe ik het voor ). Voorstel is om voor het bepalen van de hoogte van de vergoeding als referentie de wettelijke onkostenregeling voor vrijwilligerswerk te hanteren. Bij een gemiddelde van 850 uur per jaar betekent dit een vergoeding van 1,50 per uur. In werkelijkheid is de werkgever vrij om de hoogte te bepalen en de wijze waarop deze wordt uitbetaald. 3 Uitgangspunt is dus wel dat deze kosten op een andere wijze zijn gedekt. We zullen dit moeten toetsen in de praktijk. Bij de financiering van de buurthuizen kan bv rekening worden gehouden met extra inkomsten vanuit het creëren van leerwerkplekken. In dit geval zouden de kosten van de infrastructuur niet zijn gedekt.

5 - Werkbegeleiding (stabiele situatie): Vanuit het principe zo regulier mogelijk worden ondernemers vanuit de algemene voorziening getraind om de basisbegeleiding zelf ter hand te nemen. Dit is echter geen verplichting. Ondernemers kunnen er ook voor kiezen de begeleiding volledig uit te besteden. Er zijn allerlei mengvormen mogelijk. Voor potentiele ontwikkeling, dreigende terugval of crisissituatie (het gaat om een kwetsbare groep medewerkers) zal altijd professionele ondersteuning nabij moeten zijn. Voorstel is om hiervoor regel te hanteren, waarbij de basis-ondersteuning om MBO-niveau plaatsvindt en specialistische ondersteuning op HBO-niveau. In het algemeen geldt voor de stabiele situatie dat intensieve ondersteuning vooral nodig zal zijn bij de eerste tredes op de participatieladder. Hoe hoger; hoe groter de zelfstandigheid en hoe kleiner het beroep op ondersteuning. Als referentiekader hanteren we de huidige situatie, waarbij de begeleiding bij arbeidsmatige dagbesteding zit op de verhouding 1 op 13 medewerkers en bij beschut werk 1 op 35 medewerkers 4. Ook hier passen we de regel toe. Dit leidt tot de volgende prijzen: Traject 1 en 2: 80% 1 op 13 medewerkers en 20% 1 op uur per jaar Traject 3: 100% 1 begeleider op 24 medewerkers 35 uur per jaar Traject 4: 80% 1 op 35 medewerkers en 20% 1 op uur per jaar - Begeleiding tijdens ontwikkelingsfase: Bij elke nieuwe stap op de participatieladder is tijdelijk extra individuele ondersteuning nodig. De extra inzet is gekoppeld aan de gestelde doelen. Er is altijd sprake van maatwerk en een tijdelijke toewijzing. Voorstel is om een termijn van 6 maanden te kiezen met de mogelijkheid van een verlenging met 6 maanden. Gedurende deze maanden is de individuele begeleiding gemiddeld 1 uur per week op HBO-niveau. - Opleiding: Deze is altijd gekoppeld aan de ontwikkelingsfase. Vanuit het principe zo regulier mogelijk wordt altijd gekeken naar opleidingsmogelijkheden en vindt bekostiging plaats vanuit de onderwijsmiddelen. Veelal zal het dan gaan om de Entree-opleiding (BBL), waarbij de extra kosten beperkt blijven tot eigen bijdrage en boeken (totaal 400). Dit is echter niet in alle gevallen mogelijk: Wanneer een inwoner over een diploma beschikt, dan is het niet meer mogelijk om Entree-opleiding uit de onderwijsmiddelen te financieren. De kosten van de opleiding bedragen in dit geval Daarnaast kan opleiding plaatsvinden middels gerichte beroepsopleidingen (bv certificaten van de branche-vereniging), cursussen, trainingen of groepsbegeleiding. Ook hiervoor zijn geen onderwijsmiddelen beschikbaar. In de praktijk zal het ook bij dit onderdeel gaan om maatwerk, waarbij we het wel zodanig willen organiseren dat bij iedereen de opleidingsvraag aan de orde komt. Daarbij is het realistisch te veronderstellen dat van opleiden bij het eerste traject nog geen sprake zal zijn. Let wel: bij een Entree-opleiding kan de werkgever in het kader van de subsidiepraktijkleren een bijdrage krijgen van maximaal voor de begeleiding van de leerling. Hoogte is afhankelijk 4 De vraag is of we deze verhouding ook mogen gebruiken bij werkgevers, waarbij slechts één of twee mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkzaam zijn. De begeleiding kost dan relatief veel meer tijd. In de praktijk zal dit in eerste instantie vaak gepaard gaan met ontwikkeling en daar krijgt de werkgever een apart budget voor.

6 van de grootte van de aanstelling en de mate waarin gebruik wordt gemaakt van het beschikbare budget. - Overhead: Ondernemers zijn extra tijd kwijt aan de administratie richting de gemeente (inschrijven, facturering en verantwoording). Voorstel is om hiervoor jaarlijks 8 uur te reserveren; 50%-50% verdeeld over MBO-niveau en HBO-niveau. Daarnaast is onder infrastructuur aangegeven om hiervoor ter stimulering een klein bedrag op te nemen. Als laatste worden ondernemers geacht om in het kader van de orientatiefase proefplaatsingen tot een maximum van 6 dagdelen beschikbaar te stellen. Hier staan geen inkomsten tegenover. - Terugval: Onder paragraaf 1.b Ontwikkeling/terugval is voorgesteld om voor terugval apart middelen te reserveren en dat er bij de toewijzing sprake is van maatwerk. Eigenlijk is er sprake van een vergelijkbare situatie als met ontwikkeling. 2.3 Opbrengsten Vanuit het principe zo regulier mogelijk betalen ondernemers een vergoeding gebaseerd op de marktconforme waarde. In de praktijk zal dit alleen het geval zijn bij arrangementen C en D. Onder onbetaald werk vallen dan ook de activiteiten waar een vergoeding tegenover staat, maar die onder het minimumloon ligt. Er zal altijd sprake zijn van maatwerk. Voorgesteld wordt om de met de ondernemer overeengekomen economische waarde in mindering te brengen van afgesproken trajectprijs. Dit geldt vanaf een nog te bepalen minimumbedrag.

7 Betaald werk met ondersteuning (arrangement 4) Onbetaald werk (arrangement 3) Deelname georganiseerde activiteiten (arrangement 2) Sociale contacten (arrangement 1) 3. De opbouw van de prijzen per arrangement Op weg naar werk Stabiliseringsfase Infrastructuur nvt nvt nvt nvt Vervoer nvt nvt maatwerk maatwerk Vergoeding medewerkers nvt nvt - - Werkbegeleiding Opbrengsten nvt nvt maatwerk maatwerk Overhead Fysieke beperkingen Terugval maatwerk maatwerk - maatwerk - maatwerk - Totaal stabiel (vaste onderdelen) Ontwikkelingsfase Begeleiding Opleiding nvt maatwerk maatwerk maatwerk Totaal ontwikkeling

De Participatieladder

De Participatieladder De Participatieladder In samenhang met de Scan Werkvermogen Werkzoekenden wordt de Participatieladder 1 gehanteerd, om op een standaard wijze het beeld van de huidige sociale participatie toestand van

Nadere informatie

Harry Zegerius (06) 51 96 34 13 Bas Bodzinga (06) 51 43 34 13. Inspiratiesessie: Arbeidsmatige Dagbesteding

Harry Zegerius (06) 51 96 34 13 Bas Bodzinga (06) 51 43 34 13. Inspiratiesessie: Arbeidsmatige Dagbesteding Harry Zegerius (06) 51 96 34 13 Bas Bodzinga (06) 51 43 34 13 Inspiratiesessie: Arbeidsmatige Dagbesteding Philadelphia Verantwoordelijkheid Passie Aandacht Professionaliteit - 2 Philadelphia Philadelphia

Nadere informatie

Bijlage 1 : Beschut werk

Bijlage 1 : Beschut werk Bijlage 1 : Beschut werk Inleiding Met de inwerkingtreding van de Participatiewet vanaf 1 januari 2015 is instroom in Wet sociale werkvoorziening (Wsw) niet meer mogelijk. Doordat er geen nieuwe instroom

Nadere informatie

MEMO U U Aan Deelnemers van de fysieke en digitale overlegtafel inkoop re-integratie en (beschut) werk

MEMO U U Aan Deelnemers van de fysieke en digitale overlegtafel inkoop re-integratie en (beschut) werk MEMO U14.14791 U14.14791 Aan Deelnemers van de fysieke en digitale overlegtafel inkoop re-integratie en (beschut) werk Bijlage 2 Overlegtafel van 23 oktober 2014 Afdeling Economische & Ontwikkeling Margot

Nadere informatie

Verordening Re-integratie Participatiewet gemeente Oldebroek

Verordening Re-integratie Participatiewet gemeente Oldebroek Verordening Re-integratie Participatiewet gemeente Oldebroek Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begrippen In deze verordening wordt verstaan onder: 1. doelgroep: personen als bedoeld in artikel

Nadere informatie

BIJLAGE 1: BESCHUT WERK

BIJLAGE 1: BESCHUT WERK BIJLAGE 1: BESCHUT WERK Samenvatting Met ingang van 1 januari 2017 is het aanbieden van beschut werk een verplichting geworden voor gemeenten, met een vastgesteld aantal te realiseren plekken. Gemeenten

Nadere informatie

Beschut werk in Aanleiding

Beschut werk in Aanleiding Beschut werk in 2015 1. Aanleiding Op 1 januari jl. is de Participatiewet in werking getreden. Een nieuwe voorziening onder deze wet is beschut werk nieuwe stijl 1. Gemeenten zijn onder deze wet verplicht

Nadere informatie

UITWERKING PARTICIPATIEVERORDENING WIL

UITWERKING PARTICIPATIEVERORDENING WIL UITWERKING PARTICIPATIEVERORDENING WIL Uitwerking participatieverordening, vastgesteld DB 30 januari 2014 Pagina 1 van 6 Matrix 1 Beleidskader Klantgroepen (nadere uitwerking artikel 3 Participatieverordening)

Nadere informatie

UITWERKING PARTICIPATIEVERORDENING WIL

UITWERKING PARTICIPATIEVERORDENING WIL UITWERKING PARTICIPATIEVERORDENING WIL Uitwerking participatieverordening Pagina 1 van 6 Matrix 1 Beleidskader Klantgroepen (nadere uitwerking artikel 3 Participatieverordening) Job ready Niet job ready

Nadere informatie

Raadsbesluit. Onderwerp: Re-integratieverordening Hof van Twente 2018 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN

Raadsbesluit. Onderwerp: Re-integratieverordening Hof van Twente 2018 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Raadsbesluit Onderwerp: Re-integratieverordening Hof van Twente 2018 Vergadering: 19 december 2017 Agendapunt: 11 Registratienummer: 665208 De raad van de gemeente Hof van Twente; gelezen het voorstel

Nadere informatie

Overzicht instrumenten re-integratie

Overzicht instrumenten re-integratie Overzicht instrumenten re-integratie Werken met behoud van uitkering Zowel UWV als gemeenten bieden werkgevers mogelijkheden om een periode kosteloos te bekijken of de werknemer het werk aankan. Dit heet

Nadere informatie

Arbeidsmatige dagbesteding, beschut werk en toeleiding naar werk in samenhang. 12 december 2012

Arbeidsmatige dagbesteding, beschut werk en toeleiding naar werk in samenhang. 12 december 2012 Arbeidsmatige dagbesteding, beschut werk en toeleiding naar werk in samenhang 12 december 2012 Programma 13.00-13.15 Inloop 13.15-13.20 Opening 13.20-13.35 Presentatie wethouder Ineke Smidt 13.35-14.15

Nadere informatie

Domein 6 Maatwerkdiensten participatie

Domein 6 Maatwerkdiensten participatie Domein 6 Maatwerkdiensten participatie Algemene beschrijving en perceelindeling De instrumenten in het kader van de Participatiewet worden grotendeels via de inzet van publieke dienstverlening vormgegeven,

Nadere informatie

Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015

Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 ================================================================================== De raad van de gemeente (naam gemeente) ; gelezen het voorstel

Nadere informatie

ADSU = Aan de slag in Utrecht

ADSU = Aan de slag in Utrecht ADSU = Aan de slag in Utrecht 10 jaar samenwerkingsverband (geen entiteit) 17 partijen convenant (Altrecht GGZ, Abrona, de Boogh, Gemeente Utrecht WMO en Werk en Inkomen, Leger des Heils, Lister, Jellinek,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 30 545 Uitvoering Wet Werk en Bijstand Nr. 189 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Doelgroep Voorziening Ondersteunende voorzieningen Loonwaarde 40-80% WML 2 en eventueel aangewezen op een Baanafspraakbaan

Doelgroep Voorziening Ondersteunende voorzieningen Loonwaarde 40-80% WML 2 en eventueel aangewezen op een Baanafspraakbaan Beleidsnotitie beschut werk Een beschut werkplek is een werkplek voor die personen die (nog) niet in een reguliere baan kunnen werken, uitsluitend onder aangepaste omstandigheden een mogelijkheid tot participatie

Nadere informatie

Beschermd Werk in de gemeente Barneveld

Beschermd Werk in de gemeente Barneveld Beschermd Werk in de gemeente Barneveld 1. Inleiding In het beleidskader voor de 3 decentralisaties staat weergegeven wat de visie van de gemeente Barneveld is op de 3 decentralisaties en welke uitgangspunten

Nadere informatie

Re-integratie instrumenten Participatiewet, IOAW en IOAZ

Re-integratie instrumenten Participatiewet, IOAW en IOAZ Bijlage 2 Re-integratie instrumenten Participatiewet, IOAW en IOAZ 1 - Regulier werk Dit is een dienstverleningsconcept voor de groep mensen die in beginsel direct of op korte termijn (naar verwachting

Nadere informatie

ConceptUitvoeringsbesluit Participatiewet Besluit ter uitvoering van de Re- integratieverordening Participatiewet 2015 Versie 18 december

ConceptUitvoeringsbesluit Participatiewet Besluit ter uitvoering van de Re- integratieverordening Participatiewet 2015 Versie 18 december ConceptUitvoeringsbesluit Participatiewet 2015 Besluit ter uitvoering van de Re- integratieverordening Participatiewet 2015 Versie 18 december Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen Artikel 1 Alle begrippen

Nadere informatie

BESCHUT WERK NIEUW PRESENTATIE AAN DE GEMEENTERAAD

BESCHUT WERK NIEUW PRESENTATIE AAN DE GEMEENTERAAD BESCHUT WERK NIEUW PRESENTATIE AAN DE GEMEENTERAAD AGENDA Doel = informatie over beschut werk nieuw en visievorming Agenda, 2 stappen: 1. De ontwikkeling van de sociale werkvoorziening en het oude beschut

Nadere informatie

Gemeente Raalte Beleidsregels re-integratie en loonkostensubsidie

Gemeente Raalte Beleidsregels re-integratie en loonkostensubsidie GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Raalte. Nr. 83232 31 december 2014 Gemeente Raalte Beleidsregels re-integratie en loonkostensubsidie Het college van de gemeente Raalte, Gelet op de artikelen

Nadere informatie

Een verandering van tijdperk...

Een verandering van tijdperk... Een verandering van tijdperk...... en hoe we daar als medezeggenschap mee omgaan 13 juni 2017, Roermond. Dagvoorzitter: Isaäk Mol Op de kruk Henriëtte Maas, directeur Westrom Programma 14.15 uur transitie

Nadere informatie

Dilemma s in Re-integratie en participatie i.r.t. P-budget en WWnV. Uitloop-avond Commissie Sociaal 12 april 2012

Dilemma s in Re-integratie en participatie i.r.t. P-budget en WWnV. Uitloop-avond Commissie Sociaal 12 april 2012 Dilemma s in Re-integratie en participatie i.r.t. P-budget en WWnV. Uitloop-avond Commissie Sociaal 12 april 2012 Bedoeling Bespreking en dicussie over: Invulling maatschappelijke participatie Invulling

Nadere informatie

Samen werken aan werk. Atlant Groep Werk met meerwaarde

Samen werken aan werk. Atlant Groep Werk met meerwaarde Samen werken aan werk Atlant Groep Werk met meerwaarde Binnen de Atlant Groep is alles afgestemd op het verkleinen van de afstand tot de arbeidsmarkt voor langdurig werklozen en mensen met een arbeidsbeperking.

Nadere informatie

Tafel 3: AFRONDING FASE 1

Tafel 3: AFRONDING FASE 1 Tafel 3: AFRONDING FASE 1 Agenda 10.00 10:45 Stand van zaken werkgroepen 10.45 11.00 Toelichting openstaande punten 11.00 12.15 Doorlopen concept deelovereenkomst 12.15 12:30 Vervolgtraject Stand van zaken:

Nadere informatie

Premieverordening 2012

Premieverordening 2012 Premieverordening 2012 De raad van de gemeente Hengelo, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 22 november 2012, gelet op de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet inkomensvoorziening oudere

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR601394_1. Participatieverordening Meierijstad Hoofdstuk 1 Algemeen

CVDR. Nr. CVDR601394_1. Participatieverordening Meierijstad Hoofdstuk 1 Algemeen CVDR Officiële uitgave van Meierijstad. Nr. CVDR601394_1 23 januari 2017 Participatieverordening Meierijstad 2017 De raad van de gemeente Meierijstad, gelezen het voorstel van de Stuurgroep fusie Meierijstad;

Nadere informatie

voorstel Beslisnota voor de raad Openbaar Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) Versienummer v 3.0 Portefeuillehouder Nelleke Vedelaar

voorstel Beslisnota voor de raad Openbaar Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) Versienummer v 3.0 Portefeuillehouder Nelleke Vedelaar Beslisnota voor de raad Openbaar Onderwerp Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) Versienummer v 3.0 Portefeuillehouder Nelleke Vedelaar Informant Suzanne Bruns Eenheid/Afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

Beleidsregels Tegenprestatie in de Participatiewet ingaande 1 januari 2015 concept

Beleidsregels Tegenprestatie in de Participatiewet ingaande 1 januari 2015 concept Beleidsregels Tegenprestatie in de Participatiewet ingaande 1 januari 2015 concept Sinds 1 januari 2012 beschikken gemeenten op basis van art.9, lid 1 sub c van de WWB over de mogelijkheid om een Tegenprestatie

Nadere informatie

Regionale samenwerking DOELTREFFEND EN DOELMATIG BELEID EN UITVOERING VAN DE WET WERK & BIJSTAND, WMO EN MINIMAREGELINGEN NU EN IN DE TOEKOMST

Regionale samenwerking DOELTREFFEND EN DOELMATIG BELEID EN UITVOERING VAN DE WET WERK & BIJSTAND, WMO EN MINIMAREGELINGEN NU EN IN DE TOEKOMST Regionale samenwerking DOELTREFFEND EN DOELMATIG BELEID EN UITVOERING VAN DE WET WERK & BIJSTAND, WMO EN MINIMAREGELINGEN NU EN IN DE TOEKOMST De agenda voor vanavond Doel: informeren over contract Neerijnen-Tiel

Nadere informatie

Risicoanalyse en scenariostudie als onderbouwing van de Kadernota. Samenvatting

Risicoanalyse en scenariostudie als onderbouwing van de Kadernota. Samenvatting Risicoanalyse en scenariostudie als onderbouwing van de Kadernota Samenvatting Aanpak Pagina 2 Doelstelling Vergelijking van keuzes: Doorgaan met huidige uitvoering óf Opzetten van een gezamenlijk uitvoeringsorganisatie

Nadere informatie

BESCHUT WERK NIEUW AGENDA. De ontwikkeling van de sociale werkvoorziening en het oude beschut werk

BESCHUT WERK NIEUW AGENDA. De ontwikkeling van de sociale werkvoorziening en het oude beschut werk BESCHUT WERK NIEUW PRESENTATIE AAN DE GEMEENTERAAD AGENDA Doel = informatie over beschut werk nieuw en visievorming Agenda, 2 stappen: 1.De ontwikkeling van de sociale werkvoorziening en het oude beschut

Nadere informatie

De Participatiewet: dekking zoeken of ondernemen?

De Participatiewet: dekking zoeken of ondernemen? Innovatie onderweg De Participatiewet: dekking zoeken of ondernemen? Het perspectief in 2012 1 Bezuinigingen op Wsw, Wajong & P-budget 2 Nieuwe instroom uit de Wajong 3 Nieuwe instroom uit Wsw 4 Nieuwe

Nadere informatie

Aan de Raad. 1. Aanleiding Het voorstel wordt aan de raad voorgelegd in zijn kaderstellende rol

Aan de Raad. 1. Aanleiding Het voorstel wordt aan de raad voorgelegd in zijn kaderstellende rol Aan de Raad No. : 8/3 Muntendam : 13 april 2017 Onderwerp : Vaststellen gewijzigde re-integratie verordening i.v.m. beschut werken ---------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Samenwerken met sociale werkvoorzieningen en UWV Anne Marie Eeftink (Reinier van Arkelgroep) ism Peter Smit (UWV)

Samenwerken met sociale werkvoorzieningen en UWV Anne Marie Eeftink (Reinier van Arkelgroep) ism Peter Smit (UWV) Samenwerken met sociale werkvoorzieningen en UWV Anne Marie Eeftink (Reinier van Arkelgroep) ism Peter Smit (UWV) Programma Kennismaking Presentatie participatieladder Demarrage Samenwerkingspilot met

Nadere informatie

Wijziging Participatieverordening Rotterdam 2015

Wijziging Participatieverordening Rotterdam 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Rotterdam Nr. 160520 15 september 2017 Wijziging Participatieverordening Rotterdam 2015 De Raad van de gemeente Rotterdam, gelezen het herziene voorstel van

Nadere informatie

Arbeidstoeleiding WLZ, WMO en Participatiewet

Arbeidstoeleiding WLZ, WMO en Participatiewet Arbeidstoeleiding WLZ, WMO en Participatiewet Een beknopte samenvatting Ruurd Eisenga Maart 2018 Korte introductie Arbeidstoeleiding Huidige stage-opbouw in leerjaren VSO Assessment Leerroutes Stage /

Nadere informatie

B E S L U I T : vast te stellen de navolgende Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Waterland 2015.

B E S L U I T : vast te stellen de navolgende Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Waterland 2015. Nummer: 337-20 Portefeuillehouder: drs. L. Bromet Onderwerp: Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Waterland 2015 De raad van de gemeente Waterland, gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Verordening Tegenprestatie 2015

Verordening Tegenprestatie 2015 Bijlage 2 Verordening Tegenprestatie 2015 De raad van de gemeente Hengelo, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 3 november 2014, gelet op artikel 8a, eerste lid, onderdeel b, van de

Nadere informatie

WERKSESSIE 2. Nieuwe afspraken BW: invullen van producten/pakketten

WERKSESSIE 2. Nieuwe afspraken BW: invullen van producten/pakketten WERKSESSIE 2 Nieuwe afspraken BW: invullen van producten/pakketten Idee nieuwe productenstructuur Time-out voorziening o p s c h a l e n Dagbes teding 24/7 beschikbaar- en bereikbaarheid (b&b) Bescherming

Nadere informatie

Re-integratieverordening Participatiewet

Re-integratieverordening Participatiewet Re-integratieverordening Participatiewet 2015.1 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begrippen 1. In deze verordening wordt verstaan onder: a. doelgroep: personen als bedoeld in artikel 7, eerste

Nadere informatie

gelet op het bepaalde in artikel 4, eerste lid, van de Re-integratieverordening Participatiewet gemeente Deurne 2018

gelet op het bepaalde in artikel 4, eerste lid, van de Re-integratieverordening Participatiewet gemeente Deurne 2018 Gemeenteblad nr. 421, 27 september 2108 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Deurne gelet op het bepaalde in artikel 4, eerste lid, van de Re-integratieverordening Participatiewet

Nadere informatie

Wmo begeleiding WF6 2017

Wmo begeleiding WF6 2017 Wmo begeleiding WF6 2017 Perceelbeschrijving Dagbesteding - Arbeidsmatig & Belevingsgericht Drechterland, Enkhuizen, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Stede Broec. Perceelbeschrijving dagbesteding arbeidsmatig

Nadere informatie

Gemeente Dalfsen - Beleidsregels re-integratie en loonkostensubsidie gemeente Dalfsen

Gemeente Dalfsen - Beleidsregels re-integratie en loonkostensubsidie gemeente Dalfsen GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Dalfsen. Nr. 57430 26 juni 2015 Gemeente Dalfsen - Beleidsregels re-integratie en loonkostensubsidie gemeente Dalfsen Het college van de gemeente Dalfsen, Gelet

Nadere informatie

Aanbiedersbijeenkomst Inkoop Sociaal Domein. 29 september 2016 Activerend werk

Aanbiedersbijeenkomst Inkoop Sociaal Domein. 29 september 2016 Activerend werk Aanbiedersbijeenkomst Inkoop Sociaal Domein 29 september Activerend werk Agenda Welkom & Inleiding Viola Zevenhuizen huisstijl Activerend werk Anouk Nieuwehuijze/ Dick Duimel/ Judith van der Horst AGB

Nadere informatie

Iedereen doet mee. Voorjaarsconferentie 2014 Reinier van Arkel groep. Anne-Marie Eeftink

Iedereen doet mee. Voorjaarsconferentie 2014 Reinier van Arkel groep. Anne-Marie Eeftink Iedereen doet mee Voorjaarsconferentie 2014 Reinier van Arkel groep Anne-Marie Eeftink Inhoud Aanleiding Participatie ladder Maatschappelijk Steun Systeem Werkarrangement Filmpje Aanleiding WMO = Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Uitkeringswijzer. Aanvullende informatie Doelgroepenregister WSW

Uitkeringswijzer. Aanvullende informatie Doelgroepenregister WSW Aanvullende informatie enregister Het doelgroepenregister is een landelijk register, waarin alle mensen staan die vallen onder de banenafspraak. UWV beheert dit register. Met de gegevens uit het doelgroepenregister

Nadere informatie

Re-integratieverordening Participatiewet WIHW 2017 gemeente Oud-Beijerland. Artikel 2. Verplichtingen van de persoon uit de doelgroep

Re-integratieverordening Participatiewet WIHW 2017 gemeente Oud-Beijerland. Artikel 2. Verplichtingen van de persoon uit de doelgroep GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Oud-Beijerland Nr. 157294 14 september 2017 Re-integratieverordening Participatiewet WIHW 2017 gemeente Oud-Beijerland Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel

Nadere informatie

Wegwijzer WSW. Informatie voor begeleiders van de Gemiva-SVG Groep over werk en inkomen van hun cliënten.

Wegwijzer WSW. Informatie voor begeleiders van de Gemiva-SVG Groep over werk en inkomen van hun cliënten. WAJONG PARTICIPATIEWET WSW Wegwijzer Informatie voor begeleiders van de Gemiva-SVG Groep over werk en inkomen van hun cliënten. De Gemiva-SVG Groep ondersteunt mensen die door een beperking of chronische

Nadere informatie

Raadsplein info/debat. Voorgesteld besluit raad

Raadsplein info/debat. Voorgesteld besluit raad Raadsplein info/debat Datum 12 december 2016 onderwerp Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) (21.20-22.30 uur) portefeuillehouder Nelleke Vedelaar informant Bruns, Suzanne (405) afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

Eerste Kwartaal verslag

Eerste Kwartaal verslag Eerste Kwartaal verslag 2018 Inhoudsopgave 1 Voorwoord directie 2 2 Kengetallen personeel 3 3 Resultaten re-integratie 2017 5 4 Kengetallen ziekteverzuim 7 5 Financiën 9 Roermond, 30 april 2018 1 1 Voorwoord

Nadere informatie

Omschrijving Duur Criteria. Vinger aan de pols contact. Telefonisch of fysiek contact. Telefonisch of fysiek contact

Omschrijving Duur Criteria. Vinger aan de pols contact. Telefonisch of fysiek contact. Telefonisch of fysiek contact Bijlage 4 - Richtlijn begeleidingsen en dagbesteding volwassenen Product Waakvlambegeleidin g Specialistische waakvlambegeleidin g - kortdurend Doelgroep - korte omschrijving Vinger aan de pols contact

Nadere informatie

Beleidsregel re-integratie en loonkostensubsidie gemeente Oldebroek. Beleidsregel re-integratie en loonkostensubsidie gemeente Oldebroek 2015

Beleidsregel re-integratie en loonkostensubsidie gemeente Oldebroek. Beleidsregel re-integratie en loonkostensubsidie gemeente Oldebroek 2015 Beleidsregel re-integratie en loonkostensubsidie gemeente Oldebroek Het college van de gemeente Oldebroek, Gelet op de artikelen 6, tweede lid, 8a, eerste lid, aanhef en onder a, c, d en e, en tweede lid,

Nadere informatie

Bram wil werken! Wat betekenen de veranderingen in wet- en regelgeving voor hem? Februari 2015 helpdesk@raadenrespons.nl

Bram wil werken! Wat betekenen de veranderingen in wet- en regelgeving voor hem? Februari 2015 helpdesk@raadenrespons.nl Bram wil werken! Wat betekenen de veranderingen in wet- en regelgeving voor hem? Februari 2015 helpdesk@raadenrespons.nl Bram is niet alleen. Hoe komen deze jongeren op een duurzame werkplek? Uitstroommogelijkheden:

Nadere informatie

Beleidsplannen Sociaal Domein

Beleidsplannen Sociaal Domein Beleidsplannen Sociaal Domein Concept Beleidsplan Jeugdhulp Concept Beleidsplan Wmo/AWBZ Concept Beleidsuitgangspunten Participatiewet Concept Beleidsplan de Verbinding Concept-Beleidsplan Jeugdhulp Toekomst

Nadere informatie

Participatie 2015. Inhoud

Participatie 2015. Inhoud Participatie 2015 Inhoud Participatie 2015... 1 1.Begripsomschrijving... 2 2.Doelgroep... 2 3.Ondersteuning... 2 4.Voorzieningen... 3 5.Ontheffing van de plicht tot arbeidsinschakeling... 4 6.Inherente

Nadere informatie

Kansen voor Jongeren in een Kwetsbare positie, RMC regio Utrecht. Ingradodag 31 maart

Kansen voor Jongeren in een Kwetsbare positie, RMC regio Utrecht. Ingradodag 31 maart Kansen voor Jongeren in een Kwetsbare positie, RMC regio Utrecht Ingradodag 31 maart Ontwikkelingen Nieuw landelijk beleid op 1. RMC vernieuwing 2. Regionale aanpak VSV 3. Jongeren in een kwetsbare positie

Nadere informatie

Participatiewet, Banenafspraken en Quotumwet. Door: Tanja Willemsen Divosa

Participatiewet, Banenafspraken en Quotumwet. Door: Tanja Willemsen Divosa Participatiewet, Banenafspraken en Quotumwet Door: Tanja Willemsen Divosa participatiewet sinds 1 januari 2015 voor wie? doel schaal Iedereen die kan werken, maar het op de arbeidsmarkt niet redt zonder

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 10 november 2014;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 10 november 2014; DE RAAD VAN DE GEMEENTE HAREN, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 10 november 2014; gelet op de artikelen 8a, eerste lid, aanhef en onder a, c, d en e, en tweede lid, en 10b, vierde

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad van Oostzaan

Voorstel aan de gemeenteraad van Oostzaan Onderwerp: Regelingen regionaal Participatiewet Oostzaan Invullen door Raadsgriffie RV-nummer: 14/84 Beleidsveld: Werk en inkomen Datum: 26 november 2014 Portefeuillehouder: M. Olij Contactpersoon: Corina

Nadere informatie

Tegenprestatie naar Vermogen

Tegenprestatie naar Vermogen Tegenprestatie naar Vermogen Beleidsplan Tegenprestatie in het kader van de Participatiewet 2015 Hof van Twente, oktober 2014-1 - De Tegenprestatie naar Vermogen Inleiding Al vanaf 1 januari 2012 kunnen

Nadere informatie

PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN!

PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN! PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN! DOELEN VAN PARTICIPATIEWET ALLEEN TE HALEN ALS RIJK, PROVINCIE, GEMEENTEN, ONDERWIJS EN SOCIALE PARTNERS GEZAMENLIJK AAN DE SLAG GAAN! DE PARTICIPATIEWET IN OOST-GRONINGEN:

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2013/6

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2013/6 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 22-1-2013 Nummer voorstel: 2013/6 Voor raadsvergadering d.d.: 05-02-2013 Agendapunt: 4 Onderwerp:

Nadere informatie

College van burgemeester en wethouders de gemeenteraad Documentnummer: z Datum: 26 oktober 2017 Participatievoorziening beschut werk

College van burgemeester en wethouders de gemeenteraad Documentnummer: z Datum: 26 oktober 2017 Participatievoorziening beschut werk Van: Aan: College van burgemeester en wethouders de gemeenteraad Documentnummer: z170052070 Datum: 26 oktober 2017 Onderwerp: Participatievoorziening beschut werk Memo Zeewolde Dit memo geeft een toelichting

Nadere informatie

Bijlage 1d Beschrijving Sociaal Domein Limburg-Noord Domein 6: Maatwerkdiensten Participatie

Bijlage 1d Beschrijving Sociaal Domein Limburg-Noord Domein 6: Maatwerkdiensten Participatie Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Sociaal Domein Limburg-Noord Bijlage 1d Beschrijving Sociaal Domein Limburg-Noord 2017 Domein 6: Maatwerkdiensten Participatie Referentienummer: MGR2017.6 Datum: 25

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rotterdam. Nr. 58514 9 mei 2016 Nadere regels Jobcoaching Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, Gelezen het voorstel van de directeur

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling WerkSaam Westfriesland Nr. 953 29 juni 2018 Beleidsregel Voorkomen verdringing Westfriesland WerkSaam zet re-integratietrajecten

Nadere informatie

DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER

DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER UTRECHT MIDDEN DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER Doel van de Participatiewet De Participatiewet vervangt de bijstandswet, de Wet sociale werkvoorziening en een deel van de Wajong. Het doel van de

Nadere informatie

HEAD Congres. Persoonsvolgende inkoop begeleiding Jeugdwet & Wmo 2015 CONCEPT

HEAD Congres. Persoonsvolgende inkoop begeleiding Jeugdwet & Wmo 2015 CONCEPT HEAD Congres Persoonsvolgende inkoop begeleiding Jeugdwet & Wmo 2015 CONCEPT Aanpak inkoop begeleiding / kdv 1. Algemeen: A. 8 gemeenten B. 3.000 cliënten C. 80 aanbieders 2. Interactief proces: A. Projectteam

Nadere informatie

NIEUW BESCHUT WERKEN o.g.v. Participatiewet. Gemeente Hellendoorn. t.b.v. raadscommissie Samenlevingszaken

NIEUW BESCHUT WERKEN o.g.v. Participatiewet. Gemeente Hellendoorn. t.b.v. raadscommissie Samenlevingszaken NIEUW BESCHUT WERKEN o.g.v. Participatiewet. Gemeente Hellendoorn t.b.v. raadscommissie Samenlevingszaken 23-2-2016 CONTEXT: Volume-ontwikkeling Doelstelling nieuw beschut Doelstelling: ook mensen met

Nadere informatie

Marktconsultatie Beschermd Wonen

Marktconsultatie Beschermd Wonen SAMEN, VOOR ELKAAR Marktconsultatie Beschermd Wonen 5 oktober 2017 Agenda 1. Uitgangspunten 2. Proces tot nu toe 3. Producten 4. Programma van eisen 5. Tarieven 6. Vervolg Visie regio Centraal Gelderland

Nadere informatie

Re-integratieverordening Wet werk en bijstand 2004 gemeente Tholen

Re-integratieverordening Wet werk en bijstand 2004 gemeente Tholen CVDR Officiële uitgave van Tholen. Nr. CVDR43763_1 20 maart 2018 Re-integratieverordening Wet werk en bijstand 2004 gemeente Tholen De raad der gemeente Tholen; gelezen het voorstel van het college van

Nadere informatie

Bijlage 2 INVENTARISATIE EN PLAN VAN AANPAK INVENTARISATIE

Bijlage 2 INVENTARISATIE EN PLAN VAN AANPAK INVENTARISATIE Bijlage 2 INVENTARISATIE EN PLAN VAN AANPAK INVENTARISATIE De gemeenten vinden het belangrijk om samen met haar opdrachtnemers te investeren in de sociale infrastructuur van de regio. De gemeenten willen

Nadere informatie

Gewoon leven. Samenvatting Contourennotitie Raamwerk

Gewoon leven. Samenvatting Contourennotitie Raamwerk Gewoon leven Samenvatting Contourennotitie Raamwerk 2016-2018 April 2016 lnleiding In 2015 heeft Raamwerk ervaring opgedaan met het nieuwe stelsel voor de langdurige zorg (Wlz) en de Wmo en Jeugdwet. Het

Nadere informatie

Bijlage 2 Producten Maatwerkvoorziening begeleiding Wmo. Producten Maatwerkvoorziening begeleiding Wmo

Bijlage 2 Producten Maatwerkvoorziening begeleiding Wmo. Producten Maatwerkvoorziening begeleiding Wmo Bijlage 2 Producten Maatwerkvoorziening begeleiding Wmo Producten Maatwerkvoorziening begeleiding Wmo Versie: 1.0 Datum: 21 november 2017 Product begeleiding Het Product begeleiding kan bestaan uit de

Nadere informatie

Van doelgroepenbeleid naar groepen met een doel. Limburgse arbeidsmarktdag 24 mei 2018 Monique Mol en Tom Heltzel

Van doelgroepenbeleid naar groepen met een doel. Limburgse arbeidsmarktdag 24 mei 2018 Monique Mol en Tom Heltzel Van doelgroepenbeleid naar groepen met een doel Limburgse arbeidsmarktdag 24 mei 2018 Monique Mol en Tom Heltzel Casus: Leerling Praktijkonderwijs IQ 55 80 Leerachterstand 3 jaar of meer Vaak instabiele

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder

Het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Noordoostpolder Nr. 11290 18 januari 2018 Beleidsregels Participatie Noordoostpolder 2018 Het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder overwegende

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemeen. Artikel 1 Begripsomschrijvingen. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Renswoude;

Hoofdstuk 1 Algemeen. Artikel 1 Begripsomschrijvingen. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Renswoude; 122649 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Renswoude; overwegende dat re-integratie van diverse doelgroepen een verantwoordelijkheid is van de gemeente; het Besluit re-integratievoorzieningen

Nadere informatie

Re-integratieverordening Participatiewet Deurne 2015

Re-integratieverordening Participatiewet Deurne 2015 CVDR Officiële uitgave van Deurne. Nr. CVDR358167_1 28 september 2018 Re-integratieverordening Participatiewet Deurne 2015 DE RAAD DER GEMEENTE DEURNE gezien het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Context. Artikel 1. Aanmelding, onderzoek en aanvraag. Artikel 2. Afweging

Context. Artikel 1. Aanmelding, onderzoek en aanvraag. Artikel 2. Afweging Beleidsregel Wmo-arrangement GGZ Valleiregie De raad van de gemeente Ede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, zaaknummer ; gelet op artikel. van de.. [naam regelgeving]; besluit vast te

Nadere informatie

Notitie beschut werk. Aanleiding. Indicatiestelling beschut werk UWV

Notitie beschut werk. Aanleiding. Indicatiestelling beschut werk UWV Notitie beschut werk Aanleiding Met de inwerkingtreding van de Participatiewet is per 1 januari 2015 de toegang tot de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) afgesloten voor nieuwe instroom en kunnen personen

Nadere informatie

Sommige cliënten voldoende hebben aan een bandbreedte van 0-2 uur per week, maar past niet binnen eerste intensiteit en moet nu via waakvlam

Sommige cliënten voldoende hebben aan een bandbreedte van 0-2 uur per week, maar past niet binnen eerste intensiteit en moet nu via waakvlam onderwerp Opmerking aanbieder(s) Reactie gemeente Wij zouden graag zien dat de start bij Begeleiding Individueel 2,01 uur per 4 weken is en als eerste vorm van hulpverlening geldt en dus niet de waakvlam.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Geachte raad,

Raadsvoorstel. Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 165140 Behandeld door: J. van Dijk Agendapunt: 27 juni 2017 Onderwerp: Voorlopige voorkeur uitvoeringsvariant Participatiewet Geachte raad, Samenvatting: In opdracht van het algemeen

Nadere informatie

Nadere regels Re-integratieverordening 2015

Nadere regels Re-integratieverordening 2015 Nadere regels Re-integratieverordening 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Krimpen aan den IJssel; overwegende dat het wenselijk is het beleid omtrent de re-integratievoorzieningen

Nadere informatie

Productbeschrijving Wmo contract 2016

Productbeschrijving Wmo contract 2016 Productbeschrijving Wmo contract 2016 In dit document worden de ingekochte producten beschreven. Het is bedoeld als handreiking bij de beoordeling van de in te zetten ondersteuning. Geen vaste criteria

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. 22juni mei2017 Aanpassing Reintegratieverordening. Economie en Werk

RAADSVOORSTEL. 22juni mei2017 Aanpassing Reintegratieverordening. Economie en Werk RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad Voorstel nummer Datum Onderwerp Programma 22juni2017 228044 9mei2017 Aanpassing Reintegratieverordening Participatiewet en Verordening loonkostensubsidie voor personen met

Nadere informatie

gelet op; - artikel 35 lid 1 van de Participatiewet - het gestelde in de nota Samen actief tegen armoede en het daarin genoemde speerpunt;

gelet op; - artikel 35 lid 1 van de Participatiewet - het gestelde in de nota Samen actief tegen armoede en het daarin genoemde speerpunt; Beleidsregels scholingsbudget Werk en Inkomen Het college van burgemeester en wethouders; gelet op; - artikel 35 lid 1 van de Participatiewet - het gestelde in de nota Samen actief tegen armoede en het

Nadere informatie

Terugkoppeling Uitvoeringspanel 13 juli 2015

Terugkoppeling Uitvoeringspanel 13 juli 2015 Terugkoppeling Uitvoeringspanel 13 juli 2015 Agenda EVI aanpak: het proces Terugblik input Uitvoeringspanel Verwerking input in beleidsplan en verordening Waar staan we nu? Fase Periode wie Voorbereiden

Nadere informatie

De Participatieladder. Klaas Folkerts, Rotterdam Luuk Mallee, Regioplan Ingrid van Dinteren, Eindhoven

De Participatieladder. Klaas Folkerts, Rotterdam Luuk Mallee, Regioplan Ingrid van Dinteren, Eindhoven De Participatieladder Klaas Folkerts, Rotterdam Luuk Mallee, Regioplan Ingrid van Dinteren, Eindhoven Inhoud presentatie Aanleiding en proces (KF) De participatieladder (LM) Resultaten pilots (IvD) Toepassingsmogelijkheden

Nadere informatie

Nadere regels overige voorzieningen en vergoedingen participatie. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

Nadere regels overige voorzieningen en vergoedingen participatie. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Rotterdam. Nr. 58554 9 mei 2016 Nadere regels overige voorzieningen en vergoedingen participatie Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

Nadere informatie

Voordat wij op specifieke onderwerpen ingaan enkele opmerkingen over de notitie in zijn algemeen.

Voordat wij op specifieke onderwerpen ingaan enkele opmerkingen over de notitie in zijn algemeen. Gemeente Delft t.a.v. het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 78 2600 ME Delft Betreft: Advies notitie Dagbesteding Datum: 27 maart 2017 Geacht College, Onlangs ontvingen wij van u de notitie

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Lokale uitvoering Participatiewet. Datum: 13 mei Decosnummer: 192

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Lokale uitvoering Participatiewet. Datum: 13 mei Decosnummer: 192 Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Lokale uitvoering Participatiewet Datum: 13 mei 2014 Portefeuillehouder: R.J.W. van Leeuwen Decosnummer: 192 Informant: Ton Schrijver E.t.schrijver@dalfsen.nl

Nadere informatie

Beschut werk: hoe een passende werkplek vinden en hoe uitval tegengaan? Door: Ronald Berens, arbeidsdeskundige gemeente Oss

Beschut werk: hoe een passende werkplek vinden en hoe uitval tegengaan? Door: Ronald Berens, arbeidsdeskundige gemeente Oss Beschut werk: hoe een passende werkplek vinden en hoe uitval tegengaan? Door: Ronald Berens, arbeidsdeskundige gemeente Oss Stellingen Stelling 1: Een klant met indicatie beschut werken kan niet bij een

Nadere informatie

arbeid / dagbesteding Participatiewet

arbeid / dagbesteding Participatiewet arbeid / dagbesteding Participatiewet Wat is de overheid van plan met de Participatiewet? Met de Participatiewet wil de overheid meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk krijgen. Gemeenten zijn

Nadere informatie

Ik werk en maak mijn eigen keuzes. Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn

Ik werk en maak mijn eigen keuzes. Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Ik werk en maak mijn eigen keuzes. Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Mensen met een hulpvraag krijgen ondersteuning thuis en in de wijk. Het wijkteam regelt dit. Soms is er gespecialiseerde

Nadere informatie

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst 25-08- Inleiding Met de invoering van de Participatiewet op 1 januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor alle burgers met arbeidsvermogen die ondersteuning

Nadere informatie

Social Return achtergrondinformatie

Social Return achtergrondinformatie Bijlage I Social Return achtergrondinformatie Bestek aanbesteding Multifunctionals pagina 1 van 6 Algemene informatie Social Return De gemeente Amsterdam heeft als doelstelling dat een investering door

Nadere informatie

Ik werk en maak mijn eigen keuzes. Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn

Ik werk en maak mijn eigen keuzes. Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Ik werk en maak mijn eigen keuzes. Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Mensen met een hulpvraag krijgen ondersteuning thuis en in de wijk. Het wijkteam regelt dit. Soms is er gespecialiseerde

Nadere informatie

Op 20 maart :16 schreef Griffie (Gemeente Alphen aan den Rijn)

Op 20 maart :16 schreef Griffie (Gemeente Alphen aan den Rijn) Van: Fons Simon [mailto:fsi@scopescholen.nl] Verzonden: donderdag 2 april 2015 7:48 Aan: Griffie (Gemeente Alphen aan den Rijn) Onderwerp: Re: in spreken bij de gemeenteraad Geachte Griffie, kunt u bijgaande

Nadere informatie