Jihad en ontneming van nationaliteit: Nederlandse plannen in rechtsvergelijkend perspectief

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jihad en ontneming van nationaliteit: Nederlandse plannen in rechtsvergelijkend perspectief"

Transcriptie

1 Jihad en ontneming van nationaliteit: Nederlandse plannen in rechtsvergelijkend perspectief Prof. Gerard-René de Groot en Dr. Olivier Vonk RIMO symposium, 2 juli 2015

2 Verlies van nationaliteit na deelname aan de jihad? Discussie over ontneming van de nationaliteit in o.a. de volgende landen: Australië; België; Canada; Frankrijk; Nederland; Oostenrijk; Verenigd Koninkrijk

3 Rol en betekenis van nationaliteit Nationaliteit als privilege of als right to have rights ; De intrinsieke waarde van nationaliteit zelf: Vgl. wetsvoorstel: intrekking vindt alleen plaats als ook een ongewenst verklaring mogelijk is Hier wordt het nationaliteitsrecht als een hulpstuk bij het vreemdelingenrecht ingezet (Jessurun d Oliveira). Staatloosheid mag weliswaar niet, maar ruimere ontnemingsbevoegdheid kan tot race leiden welk land het eerst een dual citizen van zijn nationaliteit berooft.

4 Internationale standaarden Art. 15 Universele Verklaring van de Rechten van de Mens: geen willekeurige ontneming van de nationaliteit; Art. 8 van het 1961 Verdrag tot Beperking van Staatloosheid; Art. 7 Europees Verdrag inzake Nationaliteit. Nederland is partij bij beide verdragen.

5 Wat is willekeurige ontneming van nationaliteit? Zie o.a. het rapport van de Secretaris-Generaal van de VN aan de Human Rights Council (2009): Geen eerlijke rechterlijke procedure; Discriminatoire toepassing van regels; Geen toepassing proportionaliteitsbeginsel Zie hierover uitvoeriger de ILEC Guidelines:

6 Verdrag van 1961 Art. 8 lid 3: drie specifieke ontnemingsgronden zijn toegestaan zelfs met staatloosheid als gevolg-, mits: Deze gronden al waren opgenomen in de wetgeving ten tijde van de ondertekening, ratificatie of toetreding; en De staat een verklaring heeft afgelegd deze gronden te willen behouden. Art. 8 lid 4: recht op onpartijdige behandeling van zaak door rechter of ander onafhankelijk orgaan; Art. 9: ontneming op basis van discriminatoire gronden is altijd verboden.

7 Verdrag van 1961 Art. 8 lid 3: drie specifieke ontnemingsgronden: Het verlenen van diensten aan of het ontvangen van emolumenten van een andere staat ondanks een expliciet verbod; Ernstig afbreuk doen aan de wezenlijke belangen van de Staat; Het afleggen van een eed van trouw aan een andere Staat of een gebrek aan trouw door gedrag onweerlegbaar laten blijken. NL heeft geen verklaring afgelegd met betrekking tot Art. 8 lid 3.

8 Verdrag van : bijeenkomst van experts in Tunis om tot Guidelines voor artt. 5-9 van het verdrag te komen; Resultaat: Tunis Conclusions: Guidelines on Statelessness no. 5 wordt dit jaar verwacht.

9 Tunis Conclusies Overweging 27: in het licht van het zware strafrechtelijke karakter van veel van de handelingen die aanleiding geven tot intrekking van de nationaliteit, is het sterk aan te bevelen dat intrekking pas plaatsvindt na een two-step process logischerwijs te beginnen met een schuldigverklaring door de strafrechter. Daarna kan de nationaliteit worden ingetrokken, bij voorkeur opnieuw door een rechter.

10 Limitatieve opsomming van verliesgronden onder het EVN Art. 7: A. Vrijwillige verkrijging van een andere nationaliteit; B. Verkrijging door fraude (ook als dit tot staatloosheid leidt); C. Het vrijwillig in vreemde krijgsdienst treden; D. Gedrag dat de essentiële belangen van de staat ernstig schaadt;

11 Limitatieve opsomming van verliesgronden onder het EVN E. Het ontbreken van een effectieve band vanwege permanent verblijf in het buitenland; F. Vaststelling tijdens de minderjarigheid dat niet langer aan bepaalde voorwaarden voor verkrijging wordt voldaan; G. Adoptie door buitenlanders. Art. 8: persoon kan afstand doen van de nationaliteit, mits hij/zij andere nationaliteit bezit.

12 Besluiten op schrift en rechterlijke toetsing Art. 11: besluiten inzake nationaliteit moeten op schrift worden gesteld; Art. 12: administratieve of rechterlijke toetsing moet tegen besluit openstaan; Sommige staten (niet NL) hebben voorbehouden gemaakt m.b.t. Artt. 11 en 12; Problematisch in het licht van Genovese v Malta (ECtHR 11 oktober 2011) en Rottmann (ECJ 2 maart 2010).

13 ILEC Guidelines 2015 ILEC (= Involuntary Loss of European Citizenship): Research project 2013/2014, deels gefinancierd door de EU; Bevat richtlijnen voor de interpretatie en toepassing van eerder genoemde standaarden. Relevant voor debat over ontneming nationaliteit in geval van jihadistische activiteiten: procedurele waarborgen; andere overwegingen

14 ILEC Guidelines: procedurele waarborgen Alle beslissingen tot ontneming van de nationaliteit dienen met redenen omkleed te zijn; Tegen alle beslissingen moet toegang tot de rechter openstaan, d.w.z. toegang tot een onafhankelijke rechter die tot een beargumenteerde beslissing komt; De leges voor rechterlijke toetsing dienen geen obstakel te vormen; Betrokkenen dienen tijdens de gehele procedure als staatsburgers te worden beschouwd, dus ook tijdens beoordeling in hoger beroep en in de procedure voor supranationale rechtbanken; Beslissingen dienen alleen van kracht worden als er geen beroep meer mogelijk is tegen een (rechterlijke) uitspraak.

15 ILEC Guidelines 2015 Betreffende het verlies van nationaliteit vanwege het vrijwillig in vreemde krijgsdienst treden of gedrag dat de essentiële belangen van de staat ernstig schaadt: Verlies van nationaliteit vanwege ongewenst gedrag zou nooit tot staatloosheid mogen leiden; Gezien het grote belang van het proportionaliteitsbeginsel mag verlies van nationaliteit nooit automatisch vanwege ongewenst gedrag nooit automatisch plaatsvinden, maar alleen na een expliciete beslissing van een bijgevoegde instantie; Het ongewenste en onacceptabele gedrag van betrokkene moet boven elke twijfel verheven zijn. Het gedrag moet bovendien een misdrijf zijn en een strafrechter moet een sanctie hebben opgelegd.

16 Intrekking van nationaliteit in andere landen: UK Sterke verruiming van ontnemingsbevoegdheden in laatste paar jaar, leidend tot ten minste 25 gevallen waarin nationaliteit is ontnomen (los van fraudegevallen); Intrekking mag als Secretary of State is satisfied that the deprivation is conducive to the public good because the person has conducted him or herself in a manner which is seriously prejudicial to the vital interests of the United Kingdom or its territories ; Geldt alleen voor genaturliseerde staatsburgers, maar het verlies mag tot staatloosheid leiden als redelijk verwacht kan worden dat de persoon een andere nationaliteit kan verkrijgen. Wordt door Sawyer en Wray gekwalificeerd als willekeurige ontneming van nationaliteit in hun EUDO CITIZENSHIP country report.

17 Intrekking van nationaliteit in andere landen: Canada Ruimere mogelijkheden tot intrekking nationaliteit traden in werking op 29 mei 2015; Minister mag nationaliteit intrekken van staatsburgers met dubbele nationaliteit als ze veroordeeld zijn voor terrorisme, verraad of spionage (Art Canadian Citizenship Act).

18 Intrekking van nationaliteit in andere landen: Australië Wetsvoorstel ingediend op 24 juni 2015: /display.w3p;query=id%3a%22legislation%2fbill s%2fr5507_first-reps%2f0001%22;rec=0; Persoon die betrokken is bij o.a. terrorisme wordt geacht de Australische nationaliteit te hebben opgegeven. Discretionaire bevoegdheid van de Minister; eerdere strafrechtelijke veroordeling is geen voorwaarde

19 Intrekking van nationaliteit in andere landen: Oostenrijk Wet van 29 december 2014, BGBl. I Nr. 104/2014 (in werking op ) invoeging van Par. 33 (2): burger, die vrijwillig voor een georganiseerde bewapende groep deelneemt aan gevechts-handelingen in het buitenland in het kader van een gewapend conflict, moet Oostenrijkse nationaliteit worden ontnomen ( ist die Staatsbürgerschaft zu entziehen ) mits hij niet staatloos wordt.

20 Wetsvoorstel NL: December 2014 Intrekking van nationaliteit in geval van deelname aan terroristische organisatie: Minister neemt beslissing tot intrekking op basis van informatie over iemands deelname aan terroristische organisatie; Alleen mogelijk als persoon dubbele nationaliteit heeft; Doel: NL beschermen tegen terroristische aanval; Strafrechtelijke veroordeling is niet vereist. Intrekking is een ordemaatregel om de nationale veiligheid te waarborgen.

21 Wetsvoorstel NL: December 2014 Welke terroristische organisaties? In overeenstemming met het gevoelen van de Rijksministerraad wordt lijst opgesteld van organisaties die bedreiging vormen voor de nationale veiligheid; Niet op lijst: PKK, FARC, Tamil Tijgers; Wel op lijst: ISIS, Al-Qaida.

22 Wetsvoorstel NL: December 2014 Bevoegde rechters: Woonachtig in NL: Rechtbank Den Haag (beroep bij de Raad van State); Woonachtig in Caribisch-Nederland: Gerecht van eerste aanleg (beroep bij het Gemeenschappelijk Hof) Maar: ontneming van nationaliteit treedt direct in werking na beslissing minister.

23 Verhouding voorstel tot bestaande regels en andere wetsvoorstellen Art. 15 lid 1 onder e (sinds 2003): automatisch verlies van nationaliteit vanwege vrijwillige militaire dienst bij een vreemde staat betrokken bij gevechtshandelingen tegen NL of een bondgenootschap (lees: NAVO) Wetsvoorstel stelt voor automatisch verlies te vervangen door mogelijkheid tot intrekking. Art. 14 lid 2 (sinds 2010): intrekking nationaliteit van persoon die onherroepelijk is veroordeeld wegens misdrijf dat essentiële belangen van de staat ernstig schaadt en waarop straf van ten minste 8 jaar is gesteld. (Artikel verwijst naar relevante bepalingen in Wetboek van Strafrecht.)

24 Verhouding voorstel tot bestaande regels en andere wetsvoorstellen In Eerste Kamer aanhangig wetsvoorstel (R 2036) uit 2013 stelt voor aan Art. 14 lid 2 toe voegen Art. 134a WvS voorbereiden van een terroristisch misdrijf: [ ] zich of een ander opzettelijk gelegenheid, middelen of inlichtingen verschaft of tracht te verschaffen tot het plegen van een terroristisch misdrijf dan wel een misdrijf ter voorbereiding of vergemakkelijking van een terroristisch misdrijf, dan wel zich kennis of vaardigheden daartoe verwerft of een ander bijbrengt.

25 Verhouding voorstel tot bestaande regels en andere wetsvoorstellen Augustus 2013: wetsvoorstel om strafrechtelijke veroordeling ex artikel 140 Sr wegens deelname aan terroristische organisatie automatisch tot verlies van het Nederlanderschap te laten leiden. Nooit bij de Kamer ingediend, waarschijnlijk vanwege zeer kritische reacties (De Groot/Vonk, Jessurun d Oliveira).

26 Beoordeling van het wetsvoorstel 1. Doel is onduidelijk: Is het een preventieve maatregel of een reactie op gedrag dat de essentiële belangen van de staat ernstig schaadt? Intrekking van nationaliteit als preventieve maatregel is in strijd met de internationale standaarden! Gedrag dat de essentiële belangen van de staat ernstig schaadt, kan al leiden tot intrekking nationaliteit krachtens Art. 14 lid 2.

27 Beoordeling van het wetsvoorstel 2. Discriminatie van Nederlanders met dubbele nationaliteit, in het bijzonder van hen die andere nationaliteit niet kunnen opgeven Bijv. in Arabische wereld en Latijns-Amerika; Wetsvoorstel raakt dus voornamelijk Nederlanders met wortels in de Arabische wereld.

28 Rood = geen afstand mogelijk

29 Beoordeling van het wetsvoorstel 3. Wijze waarop rechterlijke controle wordt geregeld, vertoont procedurele zwaktes: Waarom wordt ontnemingsbevoegdheid niet direct in handen van de rechter gelegd? Waarom treedt intrekking al in werking voordat zulks onaantastbaar door de rechter is beslist? Waarom dient er niet eerst een strafrechtelijke veroordeling te zijn? Waarom verschillende hoogste rechters voor de verschillende Rijksdelen?

30 Beoordeling van het wetsvoorstel 4. Intrekking van nationaliteit verzwakt de internationale strafrechtelijke jurisdictie van Nederlandse rechters Zie de slechte ervaringen die hiermee na WO II zijn opgedaan, bijv. in de zaak-menten. 5. Export van risico s Jihadisten zullen zich aansluiten bij internationaal leger van terroristen; Ze worden gedwongen naar het land van hun overblijvende nationaliteit te gaan, waardoor in dat land nieuwe probleemhaarden kunnen ontstaan.

31 Beoordeling van het wetsvoorstel 6. ISIS en Al-Qaida staan op de zwarte lijst; FARC, PKK en Tamil Tijgers niet. Reden: laatstgenoemde organisaties vormen geen bedreiging voor de Nederlandse veiligheid; Kan zo zijn, maar roept dit niet op zijn minst het vermoeden van discriminatie op?

32 Beoordeling van het wetsvoorstel 7. Verhuizing van verlies van Nederlanderschap wegens vreemde militaire dienst van Art. 15 naar Art. 14 RWN heeft zowel positieve als negatieve kant: Positief: er treedt geen verlies van rechtswege meer op, maar intrekking is nog steeds mogelijk als dit proportioneel is; Negatief: verliesgrond kan na verhuizing ook tegen minderjarigen worden gehanteerd.

33 Conclusie Verschillende argumenten pleiten tegen het wetsvoorstel; Het gevaar van discriminatie en de zwakke procedurele waarborgen verdienen onze aandacht; Het non-discriminatie beginsel en sterke procedurele waarborgen vormen de kernwaarden van onze maatschappij; Deze waarden moeten niet worden opgeofferd vanwege terroristisch gevaar.

Artikel I. De Rijkswet op het Nederlanderschap wordt als volgt gewijzigd:

Artikel I. De Rijkswet op het Nederlanderschap wordt als volgt gewijzigd: Wijziging van Rijkswet op het Nederlanderschap ter verruiming van de mogelijkheden voor het ontnemen en verlies van het Nederlanderschap bij terroristische activiteiten Allen, die deze zullen zien of horen

Nadere informatie

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie De heer mr. F. Teeven Postbus EH Den Haag

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie De heer mr. F. Teeven Postbus EH Den Haag Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie De heer mr. F. Teeven Postbus 20301 3500 EH Den Haag Mr. D.J. de Jong 06 4684 0910 14 oktober 2013 ACVZ/ADV/2013/012 Consultatie voorstel van Rijkswet inzake

Nadere informatie

Adviescommissie voor. Vreemdelingenzaken II. 1. Inleiding. Staatssecretaris voor Veilligheid en Justitie. Postbus EH DEN HAAG

Adviescommissie voor. Vreemdelingenzaken II. 1. Inleiding. Staatssecretaris voor Veilligheid en Justitie. Postbus EH DEN HAAG Postbus 20301 2500 EH DEN HAAG Staatssecretaris voor Veilligheid en Justitie aan De heer mr. F. Teeven II. Vreemdelingenzaken Adviescommissie voor -II.1 tot verlies van de Nederlandse nationaliteit. van

Nadere informatie

De Minister van Veiligheid en Justitie mr. I.W. Opstelten Postbus EH Den Haag.

De Minister van Veiligheid en Justitie mr. I.W. Opstelten Postbus EH Den Haag. De Minister van Veiligheid en Justitie mr. I.W. Opstelten Postbus 20301 2500 EH Den Haag datum 30 oktober 2013 voorlichting contactpersoon doorkiesnummer 06-18609322 e-mail uw kenmerk 421548 onderwerp

Nadere informatie

Wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap in verband met het intrekken van het Nederlanderschap in het belang van de nationale veiligheid

Wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap in verband met het intrekken van het Nederlanderschap in het belang van de nationale veiligheid Wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap in verband met het intrekken van het Nederlanderschap in het belang van de nationale veiligheid Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen

Nadere informatie

Het afnemen van het Nederlanderschap van verdachten van jihadisme zonder voorafgaande rechterlijke toets.

Het afnemen van het Nederlanderschap van verdachten van jihadisme zonder voorafgaande rechterlijke toets. Het afnemen van het Nederlanderschap van verdachten van jihadisme zonder voorafgaande rechterlijke toets. Hoe het beschermen van de rechtsstaat, de fundamenten van de rechtsstaat aantast. 1 Talitha Korsmit

Nadere informatie

2017 no. 56 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2017 no. 56 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2017 no. 56 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA RIJKSWET van 10 februari 2017, houdende wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap in verband met het intrekken van het Nederlanderschap in het belang van

Nadere informatie

2017 no. 25 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2017 no. 25 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2017 no. 25 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA BESLUIT van de Minister van Veiligheid en Justitie van 2 maart 2017, nr. 2050307, tot vaststelling van de lijst met organisaties die een bedreiging vormen voor de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 31 813 (R 1873) Wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap met betrekking tot meervoudige nationaliteit en andere nationaliteitsrechtelijke

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2017 No. 19 Besluit van de 21 ste maart 2017 tot afkondiging van het Besluit van de Minister van Veiligheid en Justitie van 2 maart 2017, nr. 2050307, tot vaststelling

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2015 2016 34 356 (R2064) Wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap in verband met het intrekken van het Nederlanderschap in het belang van de nationale

Nadere informatie

Erkenning van kinderen in het buitenland door een Nederlander. Prof. Dr. Gerard-René de Groot 29 november 2012

Erkenning van kinderen in het buitenland door een Nederlander. Prof. Dr. Gerard-René de Groot 29 november 2012 Erkenning van kinderen in het buitenland door een Nederlander Prof. Dr. Gerard-René de Groot 29 november 2012 Erkenning in het buitenland Opmerkingen over de relatie tussen IPR en nationaliteitsrecht Nationaliteitsrecht

Nadere informatie

Mr. R.H. de Haas-Engel HETINDONESISCH NATIONALITEITSRECHT

Mr. R.H. de Haas-Engel HETINDONESISCH NATIONALITEITSRECHT Mr. R.H. de Haas-Engel HETINDONESISCH NATIONALITEITSRECHT KLUWER - DEVENTER - 1993 INHOUD VOORWOORD INHOUD LIJST VAN AFKORTINGEN LUST VAN INDONESISCHE TERMEN VII IX XV XVII HOOFDSTUK 1 INLEIDING 1 1 Probleemstelling

Nadere informatie

Het puntenpaspoort Auteur: VNL Datum: Oktober 2016

Het puntenpaspoort Auteur: VNL Datum: Oktober 2016 Het puntenpaspoort Auteur: VNL Datum: Oktober 2016 Inleiding De samenleving wordt reeds lange tijd geconfronteerd met enorme criminaliteitscijfers van (niet-westerse) allochtonen. Deze categorie is drie

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2010 242 Rijkswet van 17 juni 2010, houdende wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap met betrekking tot meervoudige nationaliteit en andere

Nadere informatie

Advies voorstel wijziging Rijkswet op het Nederlanderschap i.v.m. intrekken van het Nederlanderschap in het belang van de nationale veiligheid

Advies voorstel wijziging Rijkswet op het Nederlanderschap i.v.m. intrekken van het Nederlanderschap in het belang van de nationale veiligheid Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie De heer mr. F. Teeven Postbus 20301 2500 EH Den Haag Mr. D.J. de Jong 06 4684 0910 16 februari 2015 ACVZ/ADV/2015/001 Advies voorstel wijziging Rijkswet op het

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2017 No. 17 Besluit van 27 februari 2017 tot afkondiging van het Besluit van 10 februari 2017 tot wijziging van het Besluit verkrijging en verlies Nederlanderschap

Nadere informatie

Model 1.40a HRWN: Optieverklaring op grond van artikel 6, eerste lid, aanhef en onder k, RWN

Model 1.40a HRWN: Optieverklaring op grond van artikel 6, eerste lid, aanhef en onder k, RWN Model 1.40a HRWN: Optieverklaring op grond van artikel 6, eerste lid, aanhef en onder k, RWN (geslachts)na(a)m(en) :.. voorna(a)m(en) :.. geboortedatum :.. geboorteplaats en geboorteland :.. nationaliteit(en)

Nadere informatie

De ontneming van het Nederlanderschap wegens jihadistische activiteiten Gerard-René de Groot Olivier Vonk 1. Inleiding Jihadisme en de opkomst van de

De ontneming van het Nederlanderschap wegens jihadistische activiteiten Gerard-René de Groot Olivier Vonk 1. Inleiding Jihadisme en de opkomst van de De ontneming van het Nederlanderschap wegens jihadistische activiteiten Gerard-René de Groot Olivier Vonk 1. Inleiding Jihadisme en de opkomst van de Islamitische Staat (IS) hebben in veel landen een discussie

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 34003 30 juni 2016 Besluit van de Minister van Veiligheid en Justitie van 22 juni 2016, nummer WBN-BES 2016/2, houdende

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 16080 11 juni 2014 Besluit van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 27 mei 2014, nummer WBN-A 2014/2, houdende

Nadere informatie

1.1 Aanleiding: toegenomen dreiging internationaal jihadistisch geïnspireerd terrorisme

1.1 Aanleiding: toegenomen dreiging internationaal jihadistisch geïnspireerd terrorisme HOOFDSTUK 1 Inleiding 1.1 Aanleiding: toegenomen dreiging internationaal jihadistisch geïnspireerd terrorisme De toegenomen dreiging van het mondiaal jihadisme 1 en de opkomst van organisaties zoals Islamitische

Nadere informatie

Vreemdelingenzaken. Adviescommissie voor. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie De heer mr. F. Teeven Postbus

Vreemdelingenzaken. Adviescommissie voor. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie De heer mr. F. Teeven Postbus Adviescommissie voor aan Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie De heer mr. F. Teeven Postbus 20301 3500 EH Den Haag datum 16 februari 2015 uw kenmerk bijlage(n) onderwerp Advies voorstel wijziging

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 31 813 (R 1873) Wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap met betrekking tot meervoudige nationaliteit en andere nationaliteitsrechtelijke

Nadere informatie

Model 1.38a HRWN: Optieverklaring op grond van artikel 6, eerste lid, aanhef en onder i, RWN

Model 1.38a HRWN: Optieverklaring op grond van artikel 6, eerste lid, aanhef en onder i, RWN Model 1.38a HRWN: Optieverklaring op grond van artikel 6, eerste lid, aanhef en onder i, RWN (geslachts)na(a)m(en) voorna(a)m(en) geboortedatum geboorteplaats en geboorteland nationaliteit(en) adres postcode

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 10662 19 april 2013 Besluit van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 11 april 2013, nummer WBN-A 2013/2,

Nadere informatie

Is het statuut van vluchteling verenigbaar met het statuut van terrorist? 20 september 2016

Is het statuut van vluchteling verenigbaar met het statuut van terrorist? 20 september 2016 Is het statuut van vluchteling verenigbaar met het statuut van terrorist? 20 september 2016 Inleiding Is het statuut van vluchteling verenigbaar met het statuut van een terrorist? > NEE, maar praktijk

Nadere informatie

14 Nederlands nationaliteitsrecht

14 Nederlands nationaliteitsrecht MONOGRAFIEËN PRIVAATRECHT Prof. mr. G.R. de Groot Prof. mr. M. Tratnik 14 Nederlands nationaliteitsrecht Vierde druk p. Kluwer a Wolters Kluwer business Kluwer - Deventer - 2010 INHOUDSOPGAVE Lijst van

Nadere informatie

Het intrekken van het Nederlanderschap wegens jihadistische activiteiten in mensenrechtelijk perspectief

Het intrekken van het Nederlanderschap wegens jihadistische activiteiten in mensenrechtelijk perspectief Het intrekken van het Nederlanderschap wegens jihadistische activiteiten in mensenrechtelijk perspectief Het wetsvoorstel intrekken Nederlanderschap jihadisten getoetst aan internationale mensenrechten:

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1999 2000 26 990 (R 1647) Goedkeuring van het op 6 november 1997 te Straatsburg totstandgekomen Europees Verdrag inzake nationaliteit, en voornemen tot opzegging

Nadere informatie

Advies IS - Irak. Faculteit der Rechtsgeleerdheid Amsterdam Center for International Law. Postbus BA Amsterdam T

Advies IS - Irak. Faculteit der Rechtsgeleerdheid Amsterdam Center for International Law. Postbus BA Amsterdam T Faculteit der Rechtsgeleerdheid Amsterdam Center for International Law Postbus 1030 1000 BA Amsterdam T 020 535 2632 Advies IS - Irak Datum 3 september 2014 Opgemaakt door Prof. dr. P.A. Nollkaemper Op

Nadere informatie

Steven Dewulf Studiecentrum voor militair recht en oorlogsrecht KMS 15 mei 2013

Steven Dewulf Studiecentrum voor militair recht en oorlogsrecht KMS 15 mei 2013 Steven Dewulf Studiecentrum voor militair recht en oorlogsrecht KMS 15 mei 2013 Rechtsmachtrecht Misdrijven op Belgisch grondgebied gepleegd Misdrijven buiten het grondgebied van het Rijk gepleegd Territorialiteitsbeginsel

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2002 222 Rijkswet van 18 april 2002 tot aanpassing van enige onderdelen van de Rijkswet op het Nederlanderschap en van de Rijkswet van 21 december

Nadere informatie

Samenvatting. 1 Inleiding

Samenvatting. 1 Inleiding ADVIES Conceptwetsvoorstel tot wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap in verband met het intrekken van het Nederlanderschap in het belang van de nationale veiligheid Februari 2015 Samenvatting

Nadere informatie

MEMORIE VAN TOELICHTING ALGEMEEN. 1. Inleiding

MEMORIE VAN TOELICHTING ALGEMEEN. 1. Inleiding Wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering teneinde nader inhoud te geven aan het beginsel van openbaarheid van de behandeling van zaken betreffende personen- en familierecht MEMORIE VAN

Nadere informatie

Datum 29 januari 2010 Onderwerp WODC-onderzoek 'Strafrechtelijke ontzetting uit beroep of ambt'

Datum 29 januari 2010 Onderwerp WODC-onderzoek 'Strafrechtelijke ontzetting uit beroep of ambt' > Retouradres Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.justitie.nl Onderwerp WODC-onderzoek

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2010 GT no. 17 Landsverordening Raad van Advies 1 Hoofdstuk 1. Inrichting en samenstelling Artikel 1 1. De Raad van Advies, verder te noemen de Raad, bestaat

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 25/07/2014

Datum van inontvangstneming : 25/07/2014 Datum van inontvangstneming : 25/07/2014 Vertaling C-304/14-1 Datum van indiening: 24 juni 2014 Verwijzende rechter: Zaak C-304/14 Verzoek om een prejudiciële beslissing Upper Tribunal (Immigration and

Nadere informatie

Datum 8 januari 2018 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de antisemitische terreuractie tegen een Joods restaurant in Amsterdam

Datum 8 januari 2018 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de antisemitische terreuractie tegen een Joods restaurant in Amsterdam 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 016 (R2036) Wijziging van de rijkswet op het Nederlanderschap ter verruiming van de mogelijkheden voor het ontnemen van het Nederlanderschap

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2015/1973 VAN DE COMMISSIE

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2015/1973 VAN DE COMMISSIE 10.11.2015 L 293/15 GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2015/1973 VAN DE COMMISSIE van 8 juli 2015 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 514/2014 van het Europees Parlement en de Raad met specifieke bepalingen

Nadere informatie

De gevolgen van een strafrechtelijke afdoening voor de verblijfsrechtelijke positie van jongeren

De gevolgen van een strafrechtelijke afdoening voor de verblijfsrechtelijke positie van jongeren De gevolgen van een strafrechtelijke afdoening voor de verblijfsrechtelijke positie van jongeren Dit document beoogt de strafrechtelijke consequenties voor de verblijfsrechtelijke positie van een vreemdeling

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2015 182 Besluit van 15 mei 2015 tot wijziging van het Besluit internationale verplichtingen extraterritoriale rechtsmacht in verband met de implementatie

Nadere informatie

Toepassing en aanscherping van de glijdende schaal

Toepassing en aanscherping van de glijdende schaal Toepassing en aanscherping van de glijdende schaal Samenvatting Onderzoek in opdracht van WODC 2009 WODC, Ministerie van Justitie, Auteursrechten voorbehouden. Z. Berdowski, P. Eshuis en A. Vennekens Zoetermeer,

Nadere informatie

Betreft: consultatie wetsvoorstel wijziging Rijkswet op het Nederlanderschap

Betreft: consultatie wetsvoorstel wijziging Rijkswet op het Nederlanderschap Betreft: consultatie wetsvoorstel wijziging Rijkswet op het Nederlanderschap Het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) maakt graag gebruik van de uitnodiging van de Minister van Veiligheid

Nadere informatie

13538/14 cle/rts/sv 1 DG D 2B

13538/14 cle/rts/sv 1 DG D 2B Raad van de Europese Unie Brussel, 30 september 2014 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2013/0407 (COD) 13538/14 DROIPEN 112 COPEN 230 CODEC 1868 NOTA van: aan: het voorzitterschap het Comité van permanente

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 32 475 Wijziging van het Wetboek van Strafrecht, het Wetboek van Strafvordering, de Wet internationale misdrijven, de Wet overlevering inzake oorlogsmisdrijven

Nadere informatie

Meervoudige nationaliteit in Europees perspectief

Meervoudige nationaliteit in Europees perspectief Meervoudige nationaliteit in Europees perspectief een landenvergelijkend overzicht V O O R S T U D I E De ACVZ De Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken is een bij de Vreemdelingenwet 2000 ingesteld onafhankelijk

Nadere informatie

Wijzigingen in de wet op het Nederlanderschap

Wijzigingen in de wet op het Nederlanderschap Wijzigingen in de wet op het Nederlanderschap De wet op het Nederlanderschap is op belangrijke punten gewijzigd. Mogelijk hebben deze wijzigingen ook voor u belangrijke gevolgen. Ga na of u tot een van

Nadere informatie

Aanpassing van wetgeving en vaststelling van overgangsrecht in verband met de herziening van de maatregelen van kinderbescherming

Aanpassing van wetgeving en vaststelling van overgangsrecht in verband met de herziening van de maatregelen van kinderbescherming anpassing van wetgeving en vaststelling van overgangsrecht in verband met de herziening van de maatregelen van kinderbescherming VOORSTEL VN WET Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden,

Nadere informatie

Staatlozen. Reisdocumenten

Staatlozen. Reisdocumenten B8 Staatlozen B8 Staatlozen 1 Het Verdrag betreffende de status van staatlozen 1.1 Personen op wie het Verdrag van toepassing is 1.2 Bewijs staatloosheid 1.3 Praktisch belang van het Verdrag 2 Uitvoering

Nadere informatie

1 of 12. Rijkswet op het Nederlanderschap. Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen. (Tekst geldend op: 09-02-2015)

1 of 12. Rijkswet op het Nederlanderschap. Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen. (Tekst geldend op: 09-02-2015) 1 of 12 Rijkswet op het Nederlanderschap (Tekst geldend op: 09-02-2015) Rijkswet van 19 december 1984, houdende vaststelling van nieuwe, algemene bepalingen omtrent het Nederlanderschap ter vervanging

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1992-1993 23029(R1461) Wijzigïng van de Rijkswet op het Nederlanderschap Nr. 1 KONINKLIJKE BOODSCHAP Aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal, de Staten van

Nadere informatie

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen 2006R1412 NL 01.07.2013 003.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B VERORDENING (EG) Nr. 1412/2006 VAN DE RAAD van 25

Nadere informatie

Leila Jordens-Cotran RIMO 2013

Leila Jordens-Cotran RIMO 2013 Leila Jordens-Cotran RIMO 2013 Uitgangspunt is definitie art. 1 Verdrag status staatlozen 1954: Staatloze is een persoon die door geen enkele Staat, krachtens diens wetgeving, als onderdaan wordt beschouwd

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 17.6.2003 COM(2003) 348 definitief 2003/0127 (CNS) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD waarbij de lidstaten worden gemachtigd in het belang van de Europese

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

DE LEGALITEIT VAN DE INTERNATIONAALRECHTELIJKE RECHTVAARDIGINGSGRONDEN VOOR DE WESTERSE INTERVENTIES IN SYRIË EN IRAK.

DE LEGALITEIT VAN DE INTERNATIONAALRECHTELIJKE RECHTVAARDIGINGSGRONDEN VOOR DE WESTERSE INTERVENTIES IN SYRIË EN IRAK. DE LEGALITEIT VAN DE INTERNATIONAALRECHTELIJKE RECHTVAARDIGINGSGRONDEN VOOR DE WESTERSE INTERVENTIES IN SYRIË EN IRAK STARTPUNT In beginsel art. 2 (4) HVN: geweldsverbod interstatelijke betrekkingen Uitzonderingen:

Nadere informatie

In artikel 6, eerste lid, onderdeel f, wordt artikel 15, eerste lid, onder d of f vervangen door: artikel 15, eerste lid, onder d of e.

In artikel 6, eerste lid, onderdeel f, wordt artikel 15, eerste lid, onder d of f vervangen door: artikel 15, eerste lid, onder d of e. Wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap in verband met het intrekken van het Nederlanderschap in het belang van de nationale veiligheid Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 15.6.2015 COM(2015) 291 final 2015/0130 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie, van het aanvullend protocol bij het

Nadere informatie

Verdrag betreffende de bevoegdheid der autoriteiten en de toepasselijke wet inzake de bescherming van minderjarigen

Verdrag betreffende de bevoegdheid der autoriteiten en de toepasselijke wet inzake de bescherming van minderjarigen Verdrag betreffende de bevoegdheid der autoriteiten en de toepasselijke wet inzake de bescherming van minderjarigen De Staten die dit Verdrag hebben ondertekend, Verlangend gemeenschappelijke bepalingen

Nadere informatie

Datum 23 februari 2012 Onderwerp Beantwoording Kamervragen over de voorlopige hechtenis van dhr. R.

Datum 23 februari 2012 Onderwerp Beantwoording Kamervragen over de voorlopige hechtenis van dhr. R. 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 23/03/2017

Datum van inontvangstneming : 23/03/2017 Datum van inontvangstneming : 23/03/2017 Vertaling C-83/17-1 Zaak C-83/17 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 15 februari 2017 Verwijzende rechter: Oberster Gerichtshof (Oostenrijk)

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 10660 19 april 2013 Besluit van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 11 april 2013, nummer WBN 2013/3, houdende

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

Strafrechtelijke en penitentiaire bestrijding van terrorisme en extremisme in België na de aanslag op Charlie Hebdo

Strafrechtelijke en penitentiaire bestrijding van terrorisme en extremisme in België na de aanslag op Charlie Hebdo Strafrechtelijke en penitentiaire bestrijding van terrorisme en extremisme in België na de aanslag op Charlie Hebdo Jogchum Vrielink (PhD) Coordinator Centre for Discrimination Law contact: jogchum.vrielink@law.kuleuven.be

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2017 51 Wet van 10 februari 2017, houdende tijdelijke regels inzake het opleggen van vrijheidsbeperkende maatregelen aan personen die een gevaar vormen

Nadere informatie

De ontneming van het Nederlanderschap wegens jihadistische activiteiten

De ontneming van het Nederlanderschap wegens jihadistische activiteiten De ontneming van het Nederlanderschap wegens jihadistische activiteiten Gerard-René de Groot & Olivier Vonk Jihadisme en de opkomst van Islamitische Staat roepen in een toenemend aantal landen de vraag

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.justitie.nl

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17447 28 augustus 2012 Besluit van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 13 augustus 2012, nummer

Nadere informatie

De (on)rechtmatigheid van humanitaire interventie:

De (on)rechtmatigheid van humanitaire interventie: RIJKSUNIVERSITEIT GRONINGEN De (on)rechtmatigheid van humanitaire interventie: Respect voor staatssoevereiniteit versus bescherming van mensenrechten? PROEFSCHRIFT ter verkrijging van het doctoraat in

Nadere informatie

Het Europees Parlement is verzocht advies over het voorstel uit te brengen.

Het Europees Parlement is verzocht advies over het voorstel uit te brengen. Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 2 april 2006 (2.04) (OR. en) PUBLIC 8426/06 Interinstitutioneel dossier: 2005/0805 (CNS) LIMITE COPEN 42 NOTA van: het voorzitterschap aan: het Coreper/de

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 58581 13 oktober 2017 Besluit van de Minister van Veiligheid en Justitie van 5 oktober 2017, nummer WBN 2017/6, houdende

Nadere informatie

15445/1/06 REV 1 wat/hor/mg 1 DG H 2B

15445/1/06 REV 1 wat/hor/mg 1 DG H 2B RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 24 november 2006 (01.12) (OR. en) 15445/1/06 REV 1 COPEN 119 NOTA van: het voorzitterschap aan: de Raad nr. vorig doc.: 15115/06 COPEN 114 nr. Comv.: COM(2005) 91 def.

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie verzoekschriften MEDEDELING AAN DE LEDEN

EUROPEES PARLEMENT. Commissie verzoekschriften MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 2004 Commissie verzoekschriften 2009 17.12.2008 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzoekschrift 0532/1998, ingediend door Chiara del Rio (Italiaanse nationaliteit), over de niet-erkenning

Nadere informatie

BESLUIT (EU) 2017/935 VAN DE EUROPESE CENTRALE BANK

BESLUIT (EU) 2017/935 VAN DE EUROPESE CENTRALE BANK 1.6.2017 L 141/21 BESLUIT (EU) 2017/935 VAN DE EUROPESE CENTRALE BANK van 16 november 2016 betreffende de delegatie van de bevoegdheid tot vaststelling van deskundigheids- en betrouwbaarheidsbesluiten

Nadere informatie

Advies inzake het concept wetsvoorstel tot Wijziging van de Algemene wet bestuursrecht en enkele andere wetten

Advies inzake het concept wetsvoorstel tot Wijziging van de Algemene wet bestuursrecht en enkele andere wetten Advies inzake het concept wetsvoorstel tot Wijziging van de Algemene wet bestuursrecht en enkele andere wetten In verband met het nieuwe omgevingsrecht en het nieuwe nadeelcompensatierecht Dit document

Nadere informatie

Toescheidingsovereenkomst inzake nationaliteiten tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Suriname

Toescheidingsovereenkomst inzake nationaliteiten tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Suriname (Tekst geldend op: 30-03-2014) Toescheidingsovereenkomst inzake nationaliteiten tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Suriname (authentiek: nl) Toescheidingsovereenkomst inzake nationaliteiten

Nadere informatie

Heeft, na goedkeuring door De Nationale Assemblee, de Staatsraad gehoord, bekrachtigd de onderstaande wet:

Heeft, na goedkeuring door De Nationale Assemblee, de Staatsraad gehoord, bekrachtigd de onderstaande wet: Wet van houdende vaststelling van de status van Personen van Surinaamse Afkomst en de Rechten en Plichten die uit die status voortvloeien (Wet PSA) ---------------------------------------------------------------

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2017 No. 16 Besluit van 27 februari 2017 tot afkondiging van de Rijkswet van 10 februari 2017 tot wijziging van de Paspoortwet in verband met het van rechtswege

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2004 239 Besluit van 25 mei 2004 tot wijziging van het Besluit geslachtsnaamswijziging Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 29 980 Uitvoering van het op 19 oktober 1996 te s-gravenhage tot stand gekomen verdrag inzake de bevoegdheid, het toepasselijke recht, de erkenning,

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 27/07/2015

Datum van inontvangstneming : 27/07/2015 Datum van inontvangstneming : 27/07/2015 Vertaling C-303/15-1 Zaak C-303/15 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 22 juni 2015 Verwijzende rechter: Sąd Okręgowy w Łodzi (Polen) Datum

Nadere informatie

B 2 Molukkers 3. 1 Inleidinq

B 2 Molukkers 3. 1 Inleidinq B 2 Molukkers 3 1 Inleidinq Met betrekking tot Molukkers dient onderscheid gemaakt te worden tussen die Molukkers waarop de Wet betreffende de positie van Molukkers van toepassing is, en Molukkers waarop

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1997 1998 25 990 Wijziging van de Wet gewetensbezwaren militaire dienst in verband met de Kaderwet dienstplicht Nr. 1 KONINKLIJKE BOODSCHAP Aan de Tweede

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Brief aan De minister van Veiligheid en Justitie mr. I.W. Opstelten Postbus EH Den Haag

Brief aan De minister van Veiligheid en Justitie mr. I.W. Opstelten Postbus EH Den Haag Advies inzake het conceptwetsvoorstel tot wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap in verband met het intrekken van het Nederlanderschap in het belang van de nationale veiligheid. Dit document

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 32803 1 oktober 2015 Besluit van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie 21 september 2015, nummer WBN-A 2015/4,

Nadere informatie

TRACTATENBLAD KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1975 Nr. 132

TRACTATENBLAD KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1975 Nr. 132 28 (1975) Nr. 1 TRACTATENBLAD VANHET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1975 Nr. 132 A. TITEL Toescheidingsov er eenkomst inzake nationaliteiten tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Suriname;

Nadere informatie

Brussel, 9 december 2010 (OR. fr) ASSOCIATIE TUSSEN DE EUROPESE UNIE EN MAROKKO UE-MA 2706/10

Brussel, 9 december 2010 (OR. fr) ASSOCIATIE TUSSEN DE EUROPESE UNIE EN MAROKKO UE-MA 2706/10 ASSOCIATIE TUSSEN DE EUROPESE UNIE EN MAROKKO De Associatieraad Brussel, 9 december 2010 (OR. fr) UE-MA 2706/10 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN DE ASSOCIATIERAAD EU-MAROKKO

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 32 319 Wijziging van het Wetboek van Strafrecht in verband met wijzigingen van de regeling van de voorwaardelijke veroordeling en de regeling van

Nadere informatie

BIJLAGE. bij MEDEDELING VAN DE COMMISSIE. EU-wetgeving: betere resultaten door betere toepassing

BIJLAGE. bij MEDEDELING VAN DE COMMISSIE. EU-wetgeving: betere resultaten door betere toepassing EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.12.2016 C(2016) 8600 final ANNEX 1 BIJLAGE bij MEDEDELING VAN DE COMMISSIE EU-wetgeving: betere resultaten door betere toepassing NL NL Bijlage Administratieve procedures

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 17 november 2000 (20.11) (OR. fr) 13095/1/00 REV 1 LIMITE MIGR 91 COMIX 802

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 17 november 2000 (20.11) (OR. fr) 13095/1/00 REV 1 LIMITE MIGR 91 COMIX 802 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 17 november 2000 (20.11) (OR. fr) 13095/1/00 REV 1 LIMITE MIGR 91 COMIX 802 NOTA van: aan: Betreft: het voorzitterschap het Comité van permanente vertegenwoordigers Initiatief

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 23/07/2013

Datum van inontvangstneming : 23/07/2013 Datum van inontvangstneming : 23/07/2013 Vertaling C-338/13-1 Zaak C-338/13 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 20 juni 2013 Verwijzende rechter: Verwaltungsgerichtshof (Oostenrijk)

Nadere informatie

Datum van inontvangstneming : 04/01/2018

Datum van inontvangstneming : 04/01/2018 Datum van inontvangstneming : 04/01/2018 Vertaling C-657/17-1 Zaak C-657/17 Verzoek om een prejudiciële beslissing Datum van indiening: 24 november 2017 Verwijzende rechter: Verwaltungsgerichtshof (Oostenrijk)

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1998 309 Besluit van 14 mei 1998 tot wijziging van het Besluit uitbreiding en beperking kring verzekerden volksverzekeringen 1989 Wij Beatrix, bij

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2003 113 Besluit van 27 februari 2003, ter bekendmaking van de tekst van de Rijkswet op het Nederlanderschap Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 356 (R2064) Wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap in verband met het intrekken van het Nederlanderschap in het belang van de nationale

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 079 Voorstel van wet van het lid Voortman houdende vastlegging in de Vreemdelingenwet 2000 van rechten die vreemdelingen ontlenen aan de Overeenkomst

Nadere informatie

Hebben goedgevonden en verstaan: ARTIKEL I

Hebben goedgevonden en verstaan: ARTIKEL I Besluit van, houdende wijziging van het Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens in verband met de implementatie van de richtlijn 2011/93/EU van het Europees Parlement en de Raad ter bestrijding

Nadere informatie