Pensioen voor jong en oud: Uitgangspunten die vertegenwoordigers van ouderen en jongeren delen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pensioen voor jong en oud: Uitgangspunten die vertegenwoordigers van ouderen en jongeren delen"

Transcriptie

1 1. Inleiding Pensioen voor jong en oud: Uitgangspunten die vertegenwoordigers van ouderen en jongeren delen In de publiciteit is het beeld ontstaan dat ouderen en jongeren in het pensioendebat scherp tegenover elkaar staan. Toch is er veel wat ons bindt en willen ouderenorganisaties en jongerenorganisaties zich inzetten voor het duurzaam behoud van het Nederlandse pensioenstelsel. Jongeren vinden namelijk een goed pensioen voor hun ouders en grootouders van groot belang. Hetzelfde geldt voor ouderen ten aanzien van de pensioenopbouw van hun kinderen en kleinkinderen. Ouderenbonden en de jongerenorganisaties van FNV en CNV zijn sinds januari 2013 met elkaar in gesprek gegaan om een aantal gezamenlijke uitgangspunten te formuleren in de pensioendiscussie 1. Dit document is de weerslag van deze zoektocht naar deze gedeelde uitgangspunten. Deze notitie richt zich met name op de aanvullende pensioenen de zogenaamde tweede pijler van ons pensioenstelsel. Deze tweede pijler is direct gekoppeld aan de arbeidsrelatie tussen werkgevers en werknemers. De deelnemers zijn (gewezen) werknemers die als (uitgestelde) beloning voor hun arbeidsprestatie pensioenrechten opbouwen (hebben opgebouwd). Actieven en gepensioneerden zijn deelnemers, maar ook de zogenaamde slapers. De aanvullende pensioenen steunen op de basis van een robuuste AOW uitkering die geïndexeerd is aan de CAO lonen. Naast de eerste pijler van de AOW en de tweede pijler van de aanvullende pensioenen is er de mogelijkheid voor individuen om zelf pensioen op te bouwen in de derde pijler als aan vulling op de voorzieningen in de eerste pijler (en voor werknemers en zelfstandige beroepsbeoefenaren) in de tweede pijler. Het stelsel van aanvullende pensioen dient gebaseerd te blijven op de principes van solidariteit en collectiviteit. Op 11 april 2013 hebben de sociale partners en het kabinet een sociaal akkoord gesloten waarin ook belangrijke afspraken staan over de aanvullende pensioenen. De voorkeur die de STAR uitspreekt voor het uitsmeren van schokken, voor een ongedeeld FTK, voor een helder wettelijk kader voor het regelen van de invaarproblematiek en voor bijstelling van de voorgenomen aanpassing van het Witteveen kader sluit direct aan bij de voorkeuren die in dit document door de ouderen- en jongerenorganisaties worden geformuleerd. Verder wordt in dit document gepleit voor het direct laten doorwerken van schokken in de levensverwachting en voor het afschaffen van de bestaande mogelijkheid om nieuwe op te bouwen rechten anders te waarderen dan bestaande pensioenrechten. Ook wordt gepleit voor contractvrijheid waarbij sociale partners uit meerdere risicoprofielen en 1 De Tilburgse hoogleraren Lans Bovenberg en Theo Nijman traden daarbij op als gespreksleiders. Ook is voor de publicatie van dit document input gevraagd van een viertal andere wetenschappers.

2 bijbehorende discontocurven kunnen kiezen, waarbij sprake zou moeten zijn van behoud van marktwaarde bij overgang naar een ander risicoprofiel en bijbehorende discontocurve. 2. Gezamenlijke uitgangspunten: Een pensioencontract moet zodanig worden vormgegeven dat aan de volgende uitgangspunten recht wordt gedaan: Risico-deling: A. Er sprake is van een compleet contract: Van te voren wordt afgesproken hoe onvermijdelijke schokken 2 (in inflatie, langlevenrisico, beleggingsopbrengsten, rentes) worden verdeeld. B. Pensioen blijft een levenslange uitkering. Naast een pensioen voor de deelnemer is er veelal als de deelnemer overlijdt een partnerpensioen tot zijn/haar partner overlijdt. Het gewenste risicoprofiel voor ouderdomspensioen en partnerpensioen wordt geformuleerd in termen van inkomensstromen tot overlijden. C. Het nemen van beleggingsrisico is onvermijdelijk om een stelsel dat gericht is op een geïndexeerde uitkering betaalbaar te houden. Het beleggingsbeleid richt zich op het behalen van een maximaal rendement bij het gewenste risico in termen van de koopkracht van de uitkering. Pensioenfondsen communiceren het risicoprofiel van de uitkeringen in reële termen en stemmen hun beleggingsbeleid daarop af. D. Financiële schokken worden uitgesmeerd over de tijd zodat gepensioneerden worden ontzien bij het dragen van risico s. Er is zodoende sprake van tweezijdige solidariteit: jongeren zijn solidair met ouderen in slechte tijden en ouderen zijn solidair met jongeren in goede tijden. E. Uitkeringen worden geleidelijk aangepast op basis van het in de hoofdlijnennotitie van SZW voorgestelde Aanpassingsmechanisme voor Financiële Schokken (AFS). We wachten niet met aanpassingen in uitkeringen tot abrupte forse kortingen in lopende uitkeringen onvermijdelijk zijn 34. Voorziene toekomstige toe- of afslagen worden gecommuniceerd zodat 2 Als over schokken of risico wordt gesproken worden daar steeds zowel meevallers als tegenvallers mee bedoelt. 3 De CPB-analyse van de generatie-effecten laat zien dat de aanpassingen in het reële contract weliswaar frequenter zijn, maar minder diep dan in het nominale contract 4 Merk op dat dit vereist dat wordt ingevaren naar een nieuw contract. De overheid dient heldere wettelijke kaders en criteria aan te geven voor invaren.

3 individuele pensioendeelnemers weten welke toe- of afslagen nog in het vat zitten. F. Het solidair delen van risico s die niet op markten verhandeld kunnen worden (b.v. van inflatierisico s) blijft een belangrijke toegevoegde waarde van het Nederlandse stelsel. G. Verplichte deelname in collectieve contracten om mensen tegen zichzelf te beschermen en de kosten laag te houden blijft een kernwaarde van de aanvullende pensioenen. Enige individuele keuzevrijheid in het beleggingsbeleid kan echter wel worden geboden in termen van een paar collectief gekozen risicoprofielen waarbij deelnemers een hogere verwachte uitkering (dwz een hogere pensioenambitie) kunnen uitruilen tegen een minder risicovolle uitkering op een actuarieel faire wijze. Er moet dan ook sprake zijn van een verstandig gekozen default (de standaard voor mensen die zelf geen keuze maken) en een zeer goede communicatie. Verder dienen de voordelen van keuzevrijheid te worden afgewogen tegen de hogere kosten en mogelijke risico selectie. H. Veranderingen in de (geprojecteerde)levensverwachting van de deelnemers ten opzichte van de al ingeboekte ontwikkeling van de levensverwachting worden voor bestaande rechten direct verwerkt in de rechten en dus voor gepensioneerden direct verwerkt in de hoogte van de uitkering 5. Voor nieuwe opbouw wordt de pensioenrekenleeftijd bij veranderingen in de projecties voor de levensverwachting bijgesteld waarbij de marktwaarde van het op te bouwen pensioen (dwz de kostprijs) gelijk blijft. Governance I. Sociale partners bepalen, bijvoorbeeld in CAO overleg, de arbeidsvoorwaarden en de loonruimte die beschikbaar is voor de opbouw van nieuwe pensioenrechten voor de huidige werknemers en de randvoorwaarden waaraan een regeling waarin nieuwe rechten worden opgebouwd dient te voldoen. J. Het bestuur van het pensioenfonds is verantwoordelijk voor de uitvoering van regelingen en voor de mate waarin deze aansluit bij de preferenties van de deelnemers (b.v. ten aanzien van het risicoprofiel en het daarbij horende beleggingsbeleid). K. Een pensioenfondsbestuur kan weigeren opbouw van bepaalde nieuwe rechten binnen het fonds toe te staan als dat niet in het belang van de (huidige) deelnemers is. Het pensioenfondsbestuur moet er bijvoorbeeld op toezien dat nieuwe rechten van werknemers niet worden ingekocht onder de kostprijs. Marktwaardering en behoud van marktwaarde 5 Ook dit vereist invaren.

4 L. De premie die betaald wordt voor de opbouw van nieuwe rechten is gelijk aan de marktconsistente waarde van de pensioentoezeggingen die worden ingekocht 678. De discontocurve die gebruikt wordt voor het bepalen van de kostprijs van nieuwe aanspraken is consistent met de curve die gebruikt wordt voor het waarderen van huidige aanspraken. M. De overdrachtswaarde van pensioenaanspraken spoort met de marktconsistente waarde van de pensioentoezeggingen. N. De generaties die risico s dragen in het complete contract worden daarvoor marktconform beloond. Als er risicovoller wordt belegd komt de extra risicopremie ten goede komen aan de generaties die extra risico s dragen 9. De generaties die de lasten dragen van het extra neerwaartse risico als gevolg van meer risicovolle beleggingen profiteren dus ook van het extra opwaartse risico van deze beleggingen. Scheid zodoende beleggingsbeleid en intergenerationele verdeling. O. Bij veranderingen in het contract, d.w.z. in de afspraken (inclusief beleidsmatige veranderingen in de discontocurve), blijft de waarde van de pensioenaanspraken van elke generatie op elke horizon gelijk. Daardoor worden gepensioneerden niet geconfronteerd met plotselinge sprongen in uitbetalingen. Het eigendomsrecht per deelnemer wordt zo adequaat geborgd. Er is in feite sprake van waardeoverdracht van het ene naar het andere contract als het contract wordt aangepast. P. Dit uitgangspunt geldt ook bij de verandering in het contract die in 2015 aan de orde is. 10 Q. Pensioenfondsen kunnen gegeven hun opdracht kiezen uit een aantal opties om de risicodeling binnen het fonds vorm te geven (b.v. prijsinflatie, looninflatie of het niet direct delen van inflatierisico). Elke optie leidt tot een eigen marktconsistente disconto curve en een eigen regel voor de aanpassing van de uitkeringen aan financiële schokken. Bij de zacht 11 reële contracten is er in de bijbehorende disconteringscurven sprake van zowel een horizon afhankelijke risico-opslag als 6 Er is dus geen sprake van inhaalpremies of premiekortingen. Wel kan sprake zijn van fluctuaties in de opbouwpercentages om fluctuaties in de premie te beperken. Een meer stabiele rekenrente (zie R.) kan deze fluctuaties in de opbouwpercentages beperken. 7 Voor zover risico s worden gedeeld die niet verhandeld worden op financiële markten (denk aan langlevenrisico en inflatierisico) is deze waarde en risicopremie niet uit de markt te halen 8 Merk op dat dit niet noodzakelijkerwijs impliceert dat voor elke groep de waarde van de opgebouwde rechten gelijk is aan de ingelegde premie. Vanwege de doorsneepremie en doorsneeopbouw problematiek zal dat in het algemeen niet het geval zijn. Dat is een apart vraagstuk. 9 In het lineaire aanpassingsmechanisme op basis van de AFS is hier automatisch aan voldaan. 10 Een extra complicatie nu is wel dat de waarde van de aanspraken in het huidige contract ambigu is. Op dit punt wordt onder paragraaf 3 hieronder ingegaan. 11 Met een zacht contract wordt een contract bedoeld waarin de rechten expliciet op een van te voren vastgestelde manier afhangen van de schokken op financiële markten en de ontwikkeling van de levensverwachting.

5 afslag gebaseerd op de inflatieverwachtingen. In het puur nominaal 12 ) contract wordt gedisconteerd tegen de nominale risicovrije rentetermijnstructuur. In het nominale contract zou afgedwongen moeten worden dat sprake is van grote buffers of dat het beleggingsbeleid precies aansluit bij de toezegging zodat de kans op onderdekking en afstempelen ten hoogste 2.5% bedraagt. Een aantal mogelijke opties worden in de bijlage nader toegelicht. R. Voor zover de discontocurve niet objectief uit marktwaarnemingen kan worden bepaald wordt deze zodanig marktconsistent gekozen dat de stabiliteit van het stelsel wordt bevorderd en de pro-cycliciteit beperkt. Bij de elementen die niet objectief uit de markt kunnen worden gehaald gaat het in het nominale contract om het lange eind van de nominale rente termijnstructuur. De markt voor langlopende rente producten is namelijk niet erg liquide. In het reële contract contract gaat het daarnaast om de risico opslag en de inflatie afslag in de discontocurve. S. De partijen spreken unaniem een voorkeur uit voor een zacht reëel contract (waarbij er bij de bepaling van de discontocurve sprake is van een risico-opslag en een inflatie-afslag op de nominale rentetermijn structuur) boven een nominaal contract 13 Verder realiseren partijen zich dat er op fondsniveau redenen kunnen zijn om voor het nominale contract te kiezen. Communicatie naar deelnemers T. De risico s ten aanzien van de hoogte van de uitkering worden van te voren transparant aan de deelnemers gecommuniceerd. De toezichthouder ziet er op toe dat het fonds belegt conform het gecommuniceerde risicoprofiel van de uitkeringen en dat de gekozen zekerheidsgraad aansluit bij de wensen van de deelnemers. De overheid legt ook minimumeisen op voor de te bereiken zekerheidsgraad. Dit disciplineert het beleggingsbeleid. 12 In dit geval van een nominale risicovrije discontocurve zonder risico opslag maar wel een risicovol beleggingsbeleid is sprake van impliciete indexatie via het overrendement dat behaald wordt door risico te nemen in het beleggingsbeleid maar geen risico-opslag op te nemen in de disconteringsmethode. Een risicovol beleggingsbeleid resulteert dan immers op het verwachte pad tot een rendement dat de oprenting van verplichtingen overtreft zodat er vanwege dit overrendement toeslagen worden gegeven. Deze verwachte indexatie is echter geen onderdeel van de verplichtingen en is daarmee impliciet. 13 In een zacht reëel contract wordt inflatierisico solidair gedeeld tussen generaties. Dit is een belangrijk voordeel. De indexatie in de eerstkomende jaren kan afhankelijk van de hoogte van de inflatieverwachtingen, de risicopremie en de leeftijdssamenstelling van het fonds iets hoger of lager zijn dan in het nominale contract. Als nadeel voor het zacht reële contract geldt dat een inschatting gemaakt moet worden van de inflatieverwachtingen en de risicopremie op risicovolle beleggingen. Daaraan kleven politieke risico s. Psychologisch is belangrijk dat in een reëel contract een dekkingsgraad van minder dan 100% zal worden gecommuniceerd als de nominale dekkingsgraad 100% is. Voor de betrokken organisaties wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen.

6 U. De bij de inschatting van deze risico s te hanteren toekomstige rendementen en risico s op verschillende beleggings- en risicocategorien worden bepaald door een onafhankelijke commissie. Dezelfde parameters gelden voor de waardering van de verplichtingen en voor de beoordeling van de consistentie van het beleid van het fonds. V. Het fonds dient voldoende vermogen beschikbaar te hebben om de nu gecommuniceerde verwachtingen en risico s naar elke individu te kunnen nakomen. De verwachtingen kunnen na tegenvallers wel naar beneden worden bijgesteld. W. Voorziene toekomstige op- of afslagen worden gecommuniceerd zodat individuele pensioendeelnemers weten welke toe- of afslagen nog in het vat zitten. Deze open afslagen worden ook direct verwerkt in de marktwaarde van de pensioenaanspraken. X. Elk jaar wordt de marktconsistente waarde van de aanspraak (de overdrachtswaarde) gecommuniceerd en de verandering in deze waarde van jaar op jaar verantwoord. 3. De waarde van de huidige aanspraken Het uitgangspunt is dat bij het invaren van rechten de marktconsistente waarde van rechten behouden moet blijven, wordt gedeeld. Maar wat de waarde is van de aanspraken in het huidige contract is ambigu omdat het contract niet compleet is. Ook is er sprake van een verschil tussen de economische waarde en de balanswaarde 14 en leidt elke aanpassing in het beleggingsbeleid tot verschuiving van economische waarde. Over de interpretatie van het huidige contract en de gehanteerde uitgangspunten bij het invaren zullen afspraken gemaakt moeten worden. De eenvoudigste optie is waarschijnlijk om uit te gaan de (vrijwel steeds voor ouderen hogere) balanswaarde. De economische waarde van het huidige niet-lineaire (en asymmetrische) contract is veel moeilijker te bepalen want hangt af van beleggingsbeleid, van toekomstige instroom en van het premiestuur. Merk ook op dat de balanswaarde van de toezeggingen aan jongeren de laatste tijd sterk gestegen is door de dalende rente. 4. Overige punten die onderzocht moeten gaan worden Naast overeenstemming over de uitgangspunten voor een nieuw pensioencontract en over de regels bij aanpassingen van een contract zijn de gesprekspartners het ook eens dat een aantal elementen nader onderzocht en heroverwogen moeten worden. Het gaat daarbij o.a. om de systematiek van doorsneepremie en doorsneeopbouw en de grote verplichtstelling. 14 De balanswaarde wordt verkregen door te disconteren tegen de risicovrije rentecurve. De economische waarde wordt mede bepaald door de kansen op afstempelen en op indexatie mee te nemen in de waardering van individuele rechten.

7 De gesprekspartners spreken uit graag met elkaar in gesprek te blijven over de verdere evolutie van het Nederlandse pensioenstelsel waarbij ook deze vragen aan de orde zullen komen. De gesprekspartners geven nu al aan zeer bezorgd te zijn over de aantasting van de pensioenopbouw die het gevolg zou zijn van de in het regeerakkoord voorgestelde beperking van de fiscale facilitering van pensioenopbouw ( het Witteveen kader ) door uit te gaan van maximaal 1.75% opbouw per jaar en een fiscaal maximale pensioenambitie. Zij roepen het kabinet op af te zien van deze voorgestelde beperking van het Witteveen kader. Aldus overeengekomen tussen januari en mei 2013, Joop Beugelsdijk (Unie KBO) Liane den Haan (ANBO) Rienk van Splundert (PCOB) IJmert Muilwijk (CNV Jong) Dennis Wiersma (FNV Jong)

8 Bijlage. Overzicht contractvormen Naam contract Nominaal contract Lineair prijsreëel contract Lineair loonreëel contract Lineair half prijsreëel contract Definitie dekkingsgraad Dekkingsgraad op basis van disconteren tegen risicovrij rentecurve (inclusief UFR correctie) Dekkingsgraad op basis van disconteringsmethode als aangegeven in hoofdlijnennotitie met afslag voor verwachte prijsinflatie en horizonafhankelijke risicoopslag Dekkingsgraad op basis van disconteringsmethode als aangegeven in hoofdlijnennotitie met afslag voor verwachte looninflatie en horizonafhankelijke risicoopslag Dekkingsgraad op basis van disconteringsmethode als aangegeven in hoofdlijnennotitie met afslag voor helft van de verwachte prijsinflatie en horizonafhankelijke risico-opslag Definitie toeslag en afslag mechanisme Toeslag en afslag door schok in bovenstaande dekkingsgraad over maximaal tien jaar uit te smeren Eerst prijsinflatie als toeslag, die dan corrigeren door toeslag of afslag door schok in bovenstaande dekkingsgraad over maximaal tien jaar uit te smeren Eerst looninflatie als toeslag, die dan corrigeren door toeslag of afslag door schok in bovenstaande dekkingsgraad over maximaal tien jaar uit te smeren Eerst helft van de prijsinflatie als toeslag, die dan corrigeren door toeslag of afslag door schok in bovenstaande dekkingsgraad over maximaal tien jaar uit te smeren Kostendekkende premie Gebaseerd op disconteren nieuwe opbouw tegen risicovrije rentecurve (inclusief UFR) Gebaseerd op disconteren opbouw met afslag prijsinflatie en horizonafhankelijk risicoopslag Gebaseerd op disconteren opbouw met afslag looninflatie en horizonafhankelijk risicoopslag Gebaseerd op disconteren opbouw met afslag halve prijsinflatie en horizonafhankelijk risico-opslag Opmerkingen De kans op onderdekking en afstempelen bedraagt steeds ten hoogste 2.5%. Dat vereist hoge buffers dan wel een beleggingsbeleid dat precies aansluit bij de toezegging zodat de kans op onderdekking en afstempelen ten hoogste 2.5% bedraagt. Merk op dat de premie voor een zelfde opbouwpercentage in alle contracten vergelijkbaar zal zijn als inflatieafslag en risico-opslag adequaat gerelateerd zijn Merk op dat de relevante looninflatie per pensioenfonds kan verschillen Merk op dat de risico-opslag doorgaans lager zal zijn dan bij een volledig prijsreeel contract omdat anders sprake zou zijn van waardeverschuiving bij invaren. Ook zou dan de kostendekkende premie te veel verschillen bij hetzelfde opbouwpercentage.

Nieuw pensioencontract. DIRK BROEDERS, Toezichtstrategie Seminar voor vermogensbeheerders, 27 juni 2012

Nieuw pensioencontract. DIRK BROEDERS, Toezichtstrategie Seminar voor vermogensbeheerders, 27 juni 2012 Nieuw pensioencontract DIRK BROEDERS, Toezichtstrategie Seminar voor vermogensbeheerders, 27 juni 2012 Kernpunten 1. Eén ftk met twee soorten contracten (nominale contract en reële contract) 2. Contracten

Nadere informatie

RESULTATEN ENQUÊTE CONSULTATIE NIEUW FTK ACTUARIEEL. Vraag 1

RESULTATEN ENQUÊTE CONSULTATIE NIEUW FTK ACTUARIEEL. Vraag 1 RESULTATEN ENQUÊTE CONSULTATIE NIEUW FTK ACTUARIEEL Vraag 1 Onder het huidige FTK krijgen pensioenfondsen te maken met de zogenaamde beleggings -spagaat: aan de ene kant kan er weinig risico worden genomen

Nadere informatie

Hoge hekken, betere buren: over eigendom en risicovolle pensioenen

Hoge hekken, betere buren: over eigendom en risicovolle pensioenen Hoge hekken, betere buren: over eigendom en risicovolle pensioenen Lans Bovenberg Teulings heeft gepleit voor beter geborgde eigendomsrechten in aanvullende pensioenen door de introductie van generatierekeningen,

Nadere informatie

Marktconsistente waardering voor. Theo Nijman Bas Werker Tilburg University July 2011

Marktconsistente waardering voor. Theo Nijman Bas Werker Tilburg University July 2011 Marktconsistente waardering voor zachte (reële) pensioencontracten Theo Nijman Bas Werker Tilburg University July 20 Samenvatting presentatie Theo Nijman Verevening kan tot lange periode leiden voordat

Nadere informatie

reëel financieel toetsingskader (FTK2)

reëel financieel toetsingskader (FTK2) nominaal financieel toetsingskader (FTK1) - bestaande contract - nominale contract - uitkeringsovereenkomst - onderscheid tussen nominale opbouw en indexatie - 2,5% onderdekkingskans maatstaf voor nominale

Nadere informatie

Beleggingsaspecten voorontwerp van wet herziening ftk

Beleggingsaspecten voorontwerp van wet herziening ftk Beleggingsaspecten voorontwerp van wet herziening ftk De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid publiceerde op vrijdag 12 juli 2013 het lang verwachte consultatiedocument over de uitwerking

Nadere informatie

Indexatie-IQ, voor een transparant en stabiel pensioen.

Indexatie-IQ, voor een transparant en stabiel pensioen. Indexatie-IQ, voor een transparant en stabiel pensioen. De Bazel 24 mei 2012 Het Pensioenakkoord Drie delen: - De AOW-leeftijd - Pensioen in de tweede pijler - Ouderenparticipatie Wat is de aanleiding?

Nadere informatie

Aanpassing pensioenregeling een must. Presentatie: Marcel Brussee / voorzitter SPH Kees Lekkerkerker / directeur HRM

Aanpassing pensioenregeling een must. Presentatie: Marcel Brussee / voorzitter SPH Kees Lekkerkerker / directeur HRM Aanpassing pensioenregeling een must Presentatie: Marcel Brussee / voorzitter SPH Kees Lekkerkerker / directeur HRM 1 Aanpassing pensioenregeling een must Inhoud Marcel Brussee: Achtergrond wijzigingen

Nadere informatie

Internet appendix bij : Gedeelde uitgangspunten en dilemma s bij het ontwerp van nieuwe pensioencontracten en het bijbehorende FTK

Internet appendix bij : Gedeelde uitgangspunten en dilemma s bij het ontwerp van nieuwe pensioencontracten en het bijbehorende FTK Internet appendix bij : Gedeelde uitgangspunten en dilemma s bij het ontwerp van nieuwe pensioencontracten en het bijbehorende FTK Inleiding In de publiciteit is het beeld ontstaan dat pensioenexperts

Nadere informatie

30 september /LJ/AH. FNV-beleid bij vaststellen van de pensioenpremie. FNV-beleid bij vaststellen van de pensioenpremie

30 september /LJ/AH. FNV-beleid bij vaststellen van de pensioenpremie. FNV-beleid bij vaststellen van de pensioenpremie Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht Team Pensioenen T 0900 9690 (lokaal tarief) F 030 66 30 000 wwwfnvbondgenotennl Datum 30 september 2015 008/LJ/AH Onderwerp FNV-beleid bij vaststellen van de pensioenpremie

Nadere informatie

Nieuwe FTK: is het beter en kan het nog beter? Theo Nijman Tilburg University 26 Juni 2014

Nieuwe FTK: is het beter en kan het nog beter? Theo Nijman Tilburg University 26 Juni 2014 Nieuwe FTK: is het beter en kan het nog beter? Theo Nijman Tilburg University 26 Juni 2014 Structuur Waar staan we vijf jaar na het Goudswaard rapport en de pensioenakkoorden van 2010 en 2011? Wat brengt

Nadere informatie

De fiscale aspecten van het pensioenakkoord: het is lastiger dan het lijkt. Workshop 9 mei 2012

De fiscale aspecten van het pensioenakkoord: het is lastiger dan het lijkt. Workshop 9 mei 2012 De fiscale aspecten van het pensioenakkoord: het is lastiger dan het lijkt Workshop 9 mei 2012 Programma De aanleiding en het pensioenakkoord op hoofdlijnen Aanpassingsmechanismes Fiscale pensioenkader

Nadere informatie

en publiek toezicht Lans Bovenberg

en publiek toezicht Lans Bovenberg Nieuwe pensioencontracten en publiek toezicht Lans Bovenberg Outline Drie typen rechten Harde individuele rechten Zachte individuele rechten Collectieve buffer Wat zijn deze rechten? Wat zijn de voor-

Nadere informatie

Gebruik van verwacht rendement in de pensioenpremie Uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Gebruik van verwacht rendement in de pensioenpremie Uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid CPB Notitie 25 november 2013 Gebruik van verwacht rendement in de pensioenpremie Uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid CPB Notitie Aan: Ministerie van SZW Centraal

Nadere informatie

TOETSINGCRITERIA PENSIOENSTELSEL GEZAMENLIJKE OUDERENORGANISATIES

TOETSINGCRITERIA PENSIOENSTELSEL GEZAMENLIJKE OUDERENORGANISATIES TOETSINGCRITERIA PENSIOENSTELSEL GEZAMENLIJKE OUDERENORGANISATIES Doel: Het doel van deze notitie is het formuleren van criteria, waarmee voorstellen op pensioengebied kunnen worden beoordeeld. Strategie:

Nadere informatie

Wat is er aan de hand moet onze pensioenen?

Wat is er aan de hand moet onze pensioenen? Wat is er aan de hand moet onze pensioenen? Casper van Ewijk, Netspar & University of Amsterdam KNAW Symposium, 9 januari 2014, Amsterdam Agenda Wat is een pensioen? Goed pensioen is een risicovol pensioen

Nadere informatie

Pensioenfonds DSM Nederland

Pensioenfonds DSM Nederland Pensioenfonds DSM Nederland door Ton de Boer op verzoek van VDP 12-12-2016 Pensioenfonds DSM Nederland 1 AGENDA 1. Inleiding 2. Huidige situatie a) Financieel b) Uitkomsten deelnemersonderzoek c) Besluiten

Nadere informatie

Een sterke tweede pijler Naar een toekomstbestendig stelsel van aanvullende pensioenen

Een sterke tweede pijler Naar een toekomstbestendig stelsel van aanvullende pensioenen Een sterke tweede pijler Naar een toekomstbestendig stelsel van aanvullende pensioenen Commissie Toekomstbestendigheid Aanvullende Pensioenregelingen Prof. dr. K.P. Goudswaard (voorzitter) Prof. dr. R.M.W.J.

Nadere informatie

Betekenis pensioenakkoord. Theo Nijman Tilburg University December 2011

Betekenis pensioenakkoord. Theo Nijman Tilburg University December 2011 Betekenis pensioenakkoord Theo Nijman Tilburg University December 2011 Betekenis pensioenakkoord Waarom pensioenhervorming in Nederland? Implicaties van de hoofdvariant uit pensioenakkoord Impliciete leeftijdsdifferentiatie

Nadere informatie

P O S I T I O N P A P E R

P O S I T I O N P A P E R Pensioenfederatie Prinses Margrietplantsoen 90 2595 BR Den Haag Postbus 93158 2509 AD Den Haag T +31 (0)70 76 20 220 info@pensioenfederatie.nl www.pensioenfederatie.nl P O S I T I O N P A P E R KvK Haaglanden

Nadere informatie

In dit stuk willen wij als VHP2 naar onze leden maar ook naar anderen duidelijk maken hoe wij tegen het onderwerp (generatie)solidariteit aankijken.

In dit stuk willen wij als VHP2 naar onze leden maar ook naar anderen duidelijk maken hoe wij tegen het onderwerp (generatie)solidariteit aankijken. Voor: Van: VHP2-leden en andere geïnteresseerden Pensioencommissie VHP2 Datum: 23 april 2014 Onderwerp: Standpunt VHP2 inzake (generatie)solidariteit Inleiding Het onderwerp solidariteit in het algemeen

Nadere informatie

Actualiteiten pensioen

Actualiteiten pensioen Actualiteiten pensioen Stichting Pensioenfonds Thales Nederland 20 juni 2013 2013 Towers Watson. All rights reserved. Wat speelt er allemaal? Sociaal akkoord AOW-leeftijd gaat omhoog AOW-gat Nominaal versus

Nadere informatie

Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden

Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden opgericht in 1986 gevestigd in Utrecht De NVOG en de Pensioendossiers 2 NVOG : wie

Nadere informatie

PENSIOEN 2.0 REGIOBIJEENKOMSTEN FEBRUARI EN MAART 2011

PENSIOEN 2.0 REGIOBIJEENKOMSTEN FEBRUARI EN MAART 2011 PENSIOEN 2.0 REGIOBIJEENKOMSTEN FEBRUARI EN MAART 2011 KORTE TERUGBLIK Kabinet Balkenende gevallen: sociale partners pakken kansen Het pensioen is van sociale partners samen, dus moeten wij ook samen naar

Nadere informatie

- 1. afschaffing van doorsneepremiesystematiek

- 1. afschaffing van doorsneepremiesystematiek Aan de besturen van VNO-NCW, MKB, LTO, Bouwend Nederland, FNV, CNV, VCP, HZC Aan de leden van de commissie SZW en/of pensioenwoordvoerders politieke partijen 2 e Kamer 29 mei 2017 Mevrouw, Mijnheer, De

Nadere informatie

van het pensioenstelsel moet verbeteren en de procyclische werking ervan moet verkleinen.

van het pensioenstelsel moet verbeteren en de procyclische werking ervan moet verkleinen. 12 september 2013 Verklaring van de Stichting van de Arbeid, de Pensioenfederatie, FNV-Jong, CNV Jongeren, CSO (Unie KBO, PCOB, NVOG en Noom), ANBO, KNVG en FNV Senioren over de verdere uitwerking van

Nadere informatie

Voorstel voor een stabiel FTK met keuzemogelijkheden zonder perverse prikkels. Lans Bovenberg. Theo Nijman. 6 september 2013

Voorstel voor een stabiel FTK met keuzemogelijkheden zonder perverse prikkels. Lans Bovenberg. Theo Nijman. 6 september 2013 Voorstel voor een stabiel FTK met keuzemogelijkheden zonder perverse prikkels Lans Bovenberg Theo Nijman 6 september 2013 Het voorstel in deze notitie sluit aan bij de tussenweg tussen het nominale en

Nadere informatie

ALM en het nieuwe pensioencontract. Theo Nijman 17 December 2010

ALM en het nieuwe pensioencontract. Theo Nijman 17 December 2010 ALM en het nieuwe pensioencontract Theo Nijman 17 December 2010 Agenda Schets structuur nieuwe pensioencontracten Mogelijke ontwikkeling toezichtsmodel ALM toepassingen voor nieuwe contract en uitdagingen

Nadere informatie

WAAR EEN WIL IS, IS EEN WEG Afschaffen van de doorsneesystematiek: wie gaat dat betalen?

WAAR EEN WIL IS, IS EEN WEG Afschaffen van de doorsneesystematiek: wie gaat dat betalen? WAAR EEN WIL IS, IS EEN WEG Afschaffen van de doorsneesystematiek: wie gaat dat betalen? Dit position statement begint het vraagstuk van het afschaffen van de doorsneesystematiek aan de achterkant : vanuit

Nadere informatie

Netspar OCCASIONAL PAPERS

Netspar OCCASIONAL PAPERS Netspar OCCASIONAL PAPERS Lans Bovenberg, Theo Nijman en Bas Werker Voorwaardelijke Pensioenaanspraken Over Waarderen, Beschermen, Communiceren en Beleggen Voorwaardelijke pensioenaanspraken: Over waarderen,

Nadere informatie

Sociale Partners en Pensioen

Sociale Partners en Pensioen Sociale Partners en Pensioen door Harry Govers Delft, 11 november 2014 Heerlen, 12 november 2014 Zwolle, 14 november 2014 Onderwerpen Witteveen kader. In te voeren per 1 jan 2015 nieuw Financieel Toetsingskader

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds RBS Nederland

Stichting Pensioenfonds RBS Nederland Stichting Pensioenfonds RBS Nederland Lunch & Learn 27 september / 2 oktober / 8 oktober 2012 Internal use only Programma Wat komt er vandaag aan bod? Van premie tot pensioen 1 Een goede pensioenregeling

Nadere informatie

Deutsche Bank Nederland Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland

Deutsche Bank Nederland Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland In deze nieuwsbrief Voorwoord Wat betekenen de nieuwe pensioenmaatregelen voor u? De informatie in dit document is eigendom van en mag noch in haar geheel noch gedeeltelijk van. Page 2 of 5 Voorwoord In

Nadere informatie

Generatie- en premie-effecten aanpassing FTK Uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Generatie- en premie-effecten aanpassing FTK Uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid CPB Notitie 20 juni 2014 Generatie- en premie-effecten aanpassing FTK Uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid CPB Notitie Aan: Minsterie van SZW Centraal Planbureau

Nadere informatie

Waarom een Tilburgse Variant (TiV) op FTK 1+? Lans Bovenberg en Theo Nijman 1. Inleiding

Waarom een Tilburgse Variant (TiV) op FTK 1+? Lans Bovenberg en Theo Nijman 1. Inleiding Waarom een Tilburgse Variant (TiV) op FTK 1+? Lans Bovenberg en Theo Nijman 1. Inleiding In de Nederlandse pensioendiscussie verschijnen momenteel diverse varianten van een FTK1+ contract gebaseerd op

Nadere informatie

Datum: 5 december 2014 Betreft: Generatie- en premie-effecten aanpassing pensioenregels 2015

Datum: 5 december 2014 Betreft: Generatie- en premie-effecten aanpassing pensioenregels 2015 CPB Notitie Aan: Dhr. Omtzigt en dhr. Hoekstra, Kamerleden voor het CDA Centraal Planbureau Van Stolkweg 14 Postbus 80510 2508 GM Den Haag T (070)3383 380 I www.cpb.nl Contactpersoon M.H.C. Lever en Th.

Nadere informatie

Samenvatting Pensioenakkoord 10 juni 2011

Samenvatting Pensioenakkoord 10 juni 2011 Samenvatting Pensioenakkoord 10 juni 2011 Op 10 juni jl. heeft het kabinet met de Stichting van de Arbeid een akkoord gesloten over de oudedagsvoorziening en ouderenparticipatie. In de kern gaat het akkoord

Nadere informatie

Gedeelde uitgangspunten en dilemma s bij het ontwerp van nieuwe pensioencontracten en het bijbehorende FTK

Gedeelde uitgangspunten en dilemma s bij het ontwerp van nieuwe pensioencontracten en het bijbehorende FTK Gedeelde uitgangspunten en dilemma s bij het ontwerp van nieuwe pensioencontracten en het bijbehorende FTK Auteurs: Guus Boender, Lans Bovenberg, Dirk Broeders, Peter Gortzak, Theo Kocken, Theo Nijman

Nadere informatie

Evenwichtige belangenafweging. Roel Mehlkopf CPB en Tilburg University

Evenwichtige belangenafweging. Roel Mehlkopf CPB en Tilburg University Evenwichtige belangenafweging Roel Mehlkopf CPB en Tilburg University Netspar, 5 oktober 2012 Vraagstelling CPB berekeningen Intergenerationele effecten Algemeen: de overgang van het bestaande contract

Nadere informatie

Onderzoeksrapport Herverdelingseffecten van verschillende projectierentes in verbeterde premieregelingen

Onderzoeksrapport Herverdelingseffecten van verschillende projectierentes in verbeterde premieregelingen Onderzoeksrapport Herverdelingseffecten van verschillende projectierentes in verbeterde premieregelingen Johan Bonekamp, Lans Bovenberg, Theo Nijman en Bas Werker 1 Oktober 2016 Samenvatting Het gebruik

Nadere informatie

Ten eerste: afschaffing van de al genoemde doorsneesystematiek en ten

Ten eerste: afschaffing van de al genoemde doorsneesystematiek en ten Dames en heren, Hartelijk dank voor de uitnodiging om hier vandaag op uw symposium te komen spreken. Als koepel van verenigingen van gepensioneerden wil de KNVG de belangen van gepensioneerden behartigen

Nadere informatie

Waardering van pensioenrechten en de rekenrente. Theo Nijman Tilburg University December 2018

Waardering van pensioenrechten en de rekenrente. Theo Nijman Tilburg University December 2018 Waardering van pensioenrechten en de rekenrente Theo Nijman Tilburg University December 2018 Veel publicitaire aandacht voor rekenrente Strenge opstelling van DNB en het kabinet over rekenrente FD 3 okt

Nadere informatie

Uitwerkingsmemorandum Pensioenakkoord Een quickscan van de belangrijkste elementen

Uitwerkingsmemorandum Pensioenakkoord Een quickscan van de belangrijkste elementen Uitwerkingsmemorandum Pensioenakkoord Een quickscan van de belangrijkste elementen 12 juni 2011 PGGM, Bestuurlijke Advisering 1 Inleiding De Stichting van de Arbeid heeft het Pensioenakkoord 2010 uitgewerkt

Nadere informatie

PENSIOEN IN BEWEGING! KLAAR VOOR DE TOEKOMST? SAMEN DELEN, EEN STERKE KEUZE

PENSIOEN IN BEWEGING! KLAAR VOOR DE TOEKOMST? SAMEN DELEN, EEN STERKE KEUZE PENSIOEN IN BEWEGING! KLAAR VOOR DE TOEKOMST? SAMEN DELEN, EEN STERKE KEUZE PENSIOEN IS AANVULLING OP AOW Lijfrente Salaris 100% Pensioen Staatspensioen (AOW) 2 AOW, VOLKSVERZEKERING (1) Voorziet in MINIMUM

Nadere informatie

ALTERNATIEVEN VOOR HET REËLE CONTRACT

ALTERNATIEVEN VOOR HET REËLE CONTRACT ALTERNATIEVEN VOOR HET REËLE CONTRACT Maart, 2013 INTRODUCTIE Momenteel wordt discussie gevoerd over de toekomst van ons pensioenstelsel. Hierbij wordt gesproken over een duurzaam pensioensysteem. In dit

Nadere informatie

WAT U ALS WERKNEMER WILT WETEN OVER DE ABP-PENSIOENREGELING

WAT U ALS WERKNEMER WILT WETEN OVER DE ABP-PENSIOENREGELING WAT U ALS WERKNEMER WILT WETEN OVER DE ABP-PENSIOENREGELING 1- Waarom heeft het ABP een herstelplan opgesteld? ABP is, evenals vele andere pensioenfondsen, zwaar geraakt door de crisis op de financiële

Nadere informatie

CPB Notitie 12 september 2013. Effecten macrostabiele discontovoet. Uitgevoerd op verzoek van de SER-werkgroep Macrostabiele discontovoet.

CPB Notitie 12 september 2013. Effecten macrostabiele discontovoet. Uitgevoerd op verzoek van de SER-werkgroep Macrostabiele discontovoet. CPB Notitie 12 september 213 Effecten macrostabiele discontovoet Uitgevoerd op verzoek van de SER-werkgroep Macrostabiele discontovoet. CPB Notitie Aan: SER-werkgroep Macrostabiele discontovoet Centraal

Nadere informatie

Quiz. Heeft u een telefoon met internet? Ga naar kahoot.it en doe mee

Quiz. Heeft u een telefoon met internet? Ga naar kahoot.it en doe mee Quiz Heeft u een telefoon met internet? Ga naar kahoot.it en doe mee 2 de pijler SP PvdA GroenLinks CDA 50Plus ChristenUnie SGP D66 VVD PVV Verdere versobering Doorsneepremie Contract Max 40,4% aftrekbaar

Nadere informatie

Een nominaal toetsingskader voor pensioenen met reële ambities: anomalie of poldervondst?

Een nominaal toetsingskader voor pensioenen met reële ambities: anomalie of poldervondst? Een nominaal toetsingskader voor pensioenen met reële ambities: ALM Conferentie anomalie of poldervondst? Prof. dr Casper van Ewijk CPB Universiteit van Amsterdam Netspar Amsterdam, 2 april 2008 Nederlands

Nadere informatie

Bij de opstelling van de notitie is zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij de positie van de VCP, waarbij ANBO is aangesloten.

Bij de opstelling van de notitie is zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij de positie van de VCP, waarbij ANBO is aangesloten. 26 juni 2018 ANBO s visie op pensioen PA-26062018 w.reijn@anbo.nl Inleiding ANBO speelt een actieve rol in de pensioendiscussie. In deze position paper pensioenen staan de uitgangspunten die ANBO hanteert

Nadere informatie

Pensioenbijeenkomst Abvakabo FNV Het pensioen van nu en de toekomst in zicht November 2010. Welkom

Pensioenbijeenkomst Abvakabo FNV Het pensioen van nu en de toekomst in zicht November 2010. Welkom Pensioenbijeenkomst Abvakabo FNV Het pensioen van nu en de toekomst in zicht November 2010 Welkom Waar willen wij het met elkaar over hebben? Pensioen anno 2010 Stand van Zaken AOW en Pensioenakkoord 4

Nadere informatie

Pensioenactualiteiten

Pensioenactualiteiten Pensioenactualiteiten Vereniging van DSM Gepensioneerden 27 maart 2013 Toelichting door Gerard Rutten 2013-001773 Nederlandse Pensioenfondsen: sterke daling van de dekkingsgraad 1 Mutation 25 Funding ratio

Nadere informatie

Pensjoen Jos Berkemeijer. ALV NVOG 22 november 2017

Pensjoen Jos Berkemeijer. ALV NVOG 22 november 2017 Pensjoen Jos Berkemeijer ALV NVOG 22 november 2017 Pensioenagenda 1. Regeerakkoord 2. Pensioen in cijfers 3. Dreigende Kortingen? 4. Nieuw pensioenstelsel 5. Discussie Dillema s Vragen? http://duwtje.com/otherweyes-in-nrc-6-denkfouten-over-pensioen/

Nadere informatie

Vernieuwde beschikbare premieregelingen

Vernieuwde beschikbare premieregelingen Auteurs: Jos van Ophem Chantal Krijts Anouk Rennen Sacha van Hoogdalem Vernieuwde beschikbare premieregelingen Het Nederlandse pensioensysteem kent verschillende soorten pensioenregelingen. De belangrijkste

Nadere informatie

Debatmanifestatie Pensioenen WELKOM. Senioren

Debatmanifestatie Pensioenen WELKOM. Senioren Debatmanifestatie Pensioenen WELKOM Senioren Toetsingscriteria Debatmanifestatie Volgens welke criteria toetsen seniorenorganisaties een nieuw pensioenstelsel? 1. Ambitie 2. Solidariteit en collectiviteit

Nadere informatie

Samenvatting van pensioenakkoord StvdA

Samenvatting van pensioenakkoord StvdA AB 10065 CBAC 10162 WP 10073 Samenvatting van pensioenakkoord StvdA 1. Voorgestelde wijzigingen in de AOW Aanpassing AOW-leeftijd Er komt een vooraf vastgestelde systematiek voor de aanpassing van de AOWleeftijd

Nadere informatie

Is een life-cycle pensioen te conservatief? Een vergelijking van de risicoallocatie in nftk en duaal systeem

Is een life-cycle pensioen te conservatief? Een vergelijking van de risicoallocatie in nftk en duaal systeem Is een life-cycle pensioen te conservatief? Een vergelijking van de risicoallocatie in nftk en duaal systeem Kees Bouwman Cardano Risk Management Working paper Voorlopige versie: commentaar welkom, 16

Nadere informatie

Datum Briefnummer Behandeld door Doorkiesnummer 15-2-2012 20120215 N.W. Dijkhuizen 630

Datum Briefnummer Behandeld door Doorkiesnummer 15-2-2012 20120215 N.W. Dijkhuizen 630 Pensioenfonds Productschappen Bezoekadres Laan van Zuid Hoorn 165 2289 DD Rijswijk Postadres Postbus 3042 2280 GA Rijswijk Telefoon 070 4138630 Fax 070 4138650 E-mail info@pbodnl Website wwwpbodnl KvK

Nadere informatie

RBS pensioen update. Van premie tot pensioen

RBS pensioen update. Van premie tot pensioen RBS pensioen update Van premie tot pensioen Hoe is uw pensioen opgebouwd? Waarom zitten veel pensioenfondsen nu in de problemen? Hoe ziet de toekomst van pensioen in Nederland eruit? In deze RBS Pensioen

Nadere informatie

Indexatie-IQ. Een intelligente en. innovatieve oplossing. voor een transparant. en stabiel pensioen.

Indexatie-IQ. Een intelligente en. innovatieve oplossing. voor een transparant. en stabiel pensioen. Indexatie-IQ Een intelligente en innovatieve oplossing voor een transparant en stabiel pensioen. Het Pensioenakkoord: - AOW leeftijd - Pensioen in de tweede pijler - Ouderenparticipatie Confident B.V.

Nadere informatie

Datum 22 november 2018 Betreft Kamervragen van het lid Van Rooijen over de brief van de president van De Nederlandsche Bank

Datum 22 november 2018 Betreft Kamervragen van het lid Van Rooijen over de brief van de president van De Nederlandsche Bank > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

10 puntenplan minister Koolmees vergeleken met toetsingscriteria

10 puntenplan minister Koolmees vergeleken met toetsingscriteria 10 puntenplan minister Koolmees vergeleken met toetsingscriteria Samenvatting: Direct betrokken bij de opstelling van het wettelijk kader voor de transitie Afschaffing doorsneeproblematiek: financiering

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst

Informatiebijeenkomst Stichting Pensioenfonds DHV Informatiebijeenkomst 24 september 2013 2013 Royal HaskoningDHV, All rights reserved Alleen voor intern gebruik Agenda Opening Jaarverslag 2012 Paul Canisius Actuele ontwikkelingen

Nadere informatie

Bulletin Informatie voor kaderleden

Bulletin Informatie voor kaderleden Bulletin Informatie voor kaderleden 10 juni 2011 nummer 11.13 Inhoud: MHP over Pensioenakkoord: Stop eigen pensioenplannen kabinet Meest gestelde vragen Pensioenakkoord 3. Is het waar dat de pensioenuitkering

Nadere informatie

Bijlage 1. Uitwerking van het nieuwe Financieel toetsingskader (ftk)

Bijlage 1. Uitwerking van het nieuwe Financieel toetsingskader (ftk) Uitwerking van het nieuwe Financieel toetsingskader (ftk) 1. De waarborgfunctie van het ftk Het ftk is het stelsel van financiële normen voor pensioenfondsen dat moet waarborgen dat fondsen het afgesproken

Nadere informatie

UITLEG PRINCIPEAKKOORD PENSIOEN

UITLEG PRINCIPEAKKOORD PENSIOEN UITLEG PRINCIPEAKKOORD PENSIOEN PROGRAMMA Sprekers voorstellen Inhoudelijke uitleg Boodschap van Han Eerste vragen Pauze Vragen vervolg 2 ONDERWERPEN 1. Vertraging stijging AOW leeftijd 2. Nieuwe mogelijkheden

Nadere informatie

Netspar 14 nov 2014 - Jan Tamerus 1

Netspar 14 nov 2014 - Jan Tamerus 1 Netspar 14 nov 2014 - Jan Tamerus 1 Brug mogelijk tussen twee werelden? Collectieve risicodeling, je moet het niet willen! Bijna geen meerwaarde meer Complex Niet te waarderen Je doet aan herverdeling

Nadere informatie

Roadshow Hoofdlijnennotitie Pensioenakkoord / FTK

Roadshow Hoofdlijnennotitie Pensioenakkoord / FTK Roadshow Hoofdlijnennotitie Pensioenakkoord / FTK 2 De essentie: Eerlijke verdeling van lasten en lusten tussen generaties krijgt volop aandacht; Er worden twee contracten voorgesteld. Beide behoeven verdere

Nadere informatie

Herstelplan PME 2015. Vastgesteld door het algemeen bestuur op 25 juni 2015

Herstelplan PME 2015. Vastgesteld door het algemeen bestuur op 25 juni 2015 Herstelplan PME 2015 Vastgesteld door het algemeen bestuur op 25 juni 2015 1 PME Herstelplan 2015 dekkingraadsjabloon inclusief onderbouwing Dit document bevat het dekkingsgraadsjabloon dat deel uitmaakt

Nadere informatie

Pensioen vanaf.. Impact sociaal akkoord op pensioenregelingen. drs. Rajish Sagoenie, Actuaris AG. Aon Hewitt Consulting Retirement Actuarial Services

Pensioen vanaf.. Impact sociaal akkoord op pensioenregelingen. drs. Rajish Sagoenie, Actuaris AG. Aon Hewitt Consulting Retirement Actuarial Services Pensioen vanaf.. Impact sociaal akkoord op pensioenregelingen drs. Rajish Sagoenie, Actuaris AG Agenda Waarom Pensioenakkoord? Inhoud Pensioenakkoord Wat doen we ermee? Oplossingsrichtingen Hoe nu verder?

Nadere informatie

Stichting CRH Pensioenfonds. 20 februari 2013 Utrecht-De Meern

Stichting CRH Pensioenfonds. 20 februari 2013 Utrecht-De Meern Deelnemersvergadering Stichting CRH Pensioenfonds 20 februari 2013 Utrecht-De Meern Agenda 1. Opening 2. Evaluatie herstelplan 31-12-2012 en korting pensioenen 3. Toeslagenbesluit (indexatie) 4. Rondvraag

Nadere informatie

Feiten en fabels over de (reken)rente

Feiten en fabels over de (reken)rente Feiten en fabels over de (reken)rente Januari 2017 Bas J.M. Werker Tilburg University en Netspar Inhoud Wat is de (risicovrije) rente? Wat is de (functie van de) rekenrente? in uitkeringsovereenkomsten

Nadere informatie

De toekomst van ons pensioen

De toekomst van ons pensioen De toekomst van ons pensioen Verdieping inbreng in De Nationale Pensioendialoog Peter Borgdorff PFZW 18 maart 2015 L e a d e r s h i p E n t r e p r e n e u r s h i p Ste wa r d s h i p info@nyenrode.nl

Nadere informatie

Bijlage 1. Uitwerking van het nieuwe Financieel toetsingskader (ftk)

Bijlage 1. Uitwerking van het nieuwe Financieel toetsingskader (ftk) Uitwerking van het nieuwe Financieel toetsingskader (ftk) 1. De waarborgfunctie van het ftk Het ftk is het stelsel van financiële normen voor pensioenfondsen dat moet waarborgen dat fondsen het afgesproken

Nadere informatie

Pensioen in beweging. Lenteakkoord 2012, Hoofdlijnennota herziening FTK en Septemberpakket

Pensioen in beweging. Lenteakkoord 2012, Hoofdlijnennota herziening FTK en Septemberpakket Pensioen in beweging Lenteakkoord 2012, Hoofdlijnennota herziening FTK en Septemberpakket Deelnemersvergadering Stichting Pensioenfonds Ballast Nedam door Peter Janssen 27 september 2012 2012 Towers Watson.

Nadere informatie

De doorsneepremie ZO DENKEN WIJ ER OVER. De doorsneepremie. De doorsneepremie

De doorsneepremie ZO DENKEN WIJ ER OVER. De doorsneepremie. De doorsneepremie Zo denken wij er over is een uitgave van ABP Corporate Communicatie. Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.abp.nl. september 2007 ZO DENKEN WIJ ER OVER Collectief versus individueel Juridische

Nadere informatie

Naar een nieuw pensioencontract

Naar een nieuw pensioencontract Naar een nieuw pensioencontract Kees Goudswaard Montae Pensioenbijeenkomst werkgevers, Utrecht, 31 mei 2018 Bij ons leer je de wereld kennen Overzicht Sterke en zwakke punten van het huidige stelsel SER

Nadere informatie

Laveren tussen ambitie en garantie: de ervaringen van Pensioenfonds TNO. November 2013 Hans de Ruiter

Laveren tussen ambitie en garantie: de ervaringen van Pensioenfonds TNO. November 2013 Hans de Ruiter 1 Laveren tussen ambitie en garantie: de ervaringen van Pensioenfonds TNO November 2013 Hans de Ruiter 2 Inhoud Inleiding pensioencontract De marsroute naar het nieuwe contract Tien vragen en antwoorden

Nadere informatie

Vragen en antwoorden pensioenakkoord

Vragen en antwoorden pensioenakkoord Vragen en antwoorden pensioenakkoord 1. Waarover gaat dit pensioenakkoord? Het pensioenakkoord gaat over drie onderwerpen: de AOW, de aanvullende pensioenen, en de kansen van ouderen op de arbeidsmarkt.

Nadere informatie

Pensioenakkoord, de stand van zaken. Rosarium, Amstelpark 6 juni 2013

Pensioenakkoord, de stand van zaken. Rosarium, Amstelpark 6 juni 2013 Pensioenakkoord, de stand van zaken. Rosarium, Amstelpark 6 juni 2013 Programma Deel 1: Contouren van het pensioenakkoord Pauze Deel 2: Consequenties voor het beleggingsbeleid Deel 3: Selectiecriteria

Nadere informatie

ABC van het FTK Agnes Joseph

ABC van het FTK Agnes Joseph Update juni 2014 ABC van het FTK Agnes Joseph Verder gaan. Zomer update: FTK in grote lijnen bekend Het financieel toetsingskader voor pensioenfondsen (FTK) wordt aangepast. Op 25 juni 2014 stuurde staatssecretaris

Nadere informatie

Inflatie in het reële en nominale pensioencontract: zoek de verschillen

Inflatie in het reële en nominale pensioencontract: zoek de verschillen Inflatie in het reële en nominale pensioencontract: zoek de verschillen Kees Bouwman, Theo Kocken en Bart Oldenkamp Educatief paper, 28 april 2013 Op grond van het nieuwe Financieel Toetsingskader (FTK)

Nadere informatie

Persoonlijk pensioenvermogen met collectieve risicodeling

Persoonlijk pensioenvermogen met collectieve risicodeling Persoonlijk pensioenvermogen met collectieve risicodeling Bijdrage aan de maatschappelijke pensioendialoog Publieksversie SER-verkenning 20 mei 2016 1 1 Een nieuw soort pensioenregeling De Sociaal-Economische

Nadere informatie

Solidariteit: sterkmaker of splijtzwam?

Solidariteit: sterkmaker of splijtzwam? Solidariteit: sterkmaker of splijtzwam? VSAE Congres 27 februari 2013 Dick Boeijen 1 Het begrip solidariteit heeft vele gezichten Als we het containerbegrip solidariteit fileren Collectiviteit Risicodeling

Nadere informatie

Toelichting wetsvoorstel aanpassing financieel toetsingskader. Juni 2014

Toelichting wetsvoorstel aanpassing financieel toetsingskader. Juni 2014 Toelichting wetsvoorstel aanpassing financieel toetsingskader Juni 2014 Inhoudsopgave Wetsvoorstel aanpassing FTK Beleidsdekkingsgraad Premievaststelling Toekomstbestendig indexeren Inhaalindexatie Hersteltermijn

Nadere informatie

Op koers blijven voor een goed pensioen: een update van het bestuur

Op koers blijven voor een goed pensioen: een update van het bestuur Op koers blijven voor een goed pensioen: een update van het bestuur Agenda Stand van zaken PPF APG: kerngegevens, beleggingsresultaten dekkingsgraadontwikkeling Deelnemerstevredenheidsonderzoek Effecten

Nadere informatie

De resultaten van de deelnemersenquête DNB & DNB Pensioenfonds. mei, 2014

De resultaten van de deelnemersenquête DNB & DNB Pensioenfonds. mei, 2014 De resultaten van de deelnemersenquête DNB & DNB Pensioenfonds mei, 2014 1 Beste DNB er Hartelijk dank voor jouw deelname aan en/of interesse in dit deelnemersonderzoek onder (ex)werknemers van DNB. Van

Nadere informatie

Het 2020-plan van Klijnsma in vogelvlucht

Het 2020-plan van Klijnsma in vogelvlucht Het 2020-plan van Klijnsma in vogelvlucht De perspectiefnota vanuit een praktisch perspectief Raimond Schikhof Waarom naar een nieuw perspectief? De arbeidsmarkt verandert Lage rente, financiële crisis

Nadere informatie

Een grotere stap in de richting van toekomstbestendigheid

Een grotere stap in de richting van toekomstbestendigheid Een grotere stap in de richting van toekomstbestendigheid Het huidige consultatiedocument is een stap in de goede richting voor de toekomstbestendigheid van het pensioenstelsel in Nederland. Het mist alleen

Nadere informatie

Sociale Partners en pensioen

Sociale Partners en pensioen Sociale Partners en pensioen Onderwerpen Witteveen kader. In te voeren per 1 jan 2015 Verwerken in pensioncontract nieuwe Financieel Toetsings Kader per 1 juli 2015 Naar een nieuw pensioenstelsel via de

Nadere informatie

De Ultimate Forward Rate Methodiek

De Ultimate Forward Rate Methodiek De Ultimate Forward Rate Methodiek Notitie van het Actuarieel Genootschap 23 augustus 2012 Inleiding Voor het zomerreces heeft de Tweede Kamer een aantal debatten gevoerd over de Hoofdlijnennota herziening

Nadere informatie

Tien Punten voor het Financieel Toetsingskader

Tien Punten voor het Financieel Toetsingskader Het Nederlandse pensioenstelsel is niet zonder meer toekomstbestendig. De vergrijzing van de samenleving betekent dat de kosten steeds verder oplopen. Daarnaast vergroot de toegenomen nadruk op aandelenbeleggingen

Nadere informatie

Generatie-effecten als gevolg van afstempelen Theo Kocken 1,2, Bart Oldenkamp 2, Joeri Potters 2 en Robin Zeeman 2 Working paper, 17 april 2013

Generatie-effecten als gevolg van afstempelen Theo Kocken 1,2, Bart Oldenkamp 2, Joeri Potters 2 en Robin Zeeman 2 Working paper, 17 april 2013 Generatie-effecten als gevolg van afstempelen Theo Kocken 1,2, Bart Oldenkamp 2, Joeri Potters 2 en Robin Zeeman 2 Working paper, 17 april 2013 Samenvatting In deze paper worden de generatie-effecten in

Nadere informatie

Overzicht vragen gesteld tijdens inloopsessies met betrekking tot de nieuwe pensioenregeling

Overzicht vragen gesteld tijdens inloopsessies met betrekking tot de nieuwe pensioenregeling Overzicht vragen gesteld tijdens inloopsessies met betrekking tot de nieuwe pensioenregeling 1. Waarom wordt het nieuwe pensioenreglement pas later uitgereikt? Antwoord: De pensioenregeling is gebaseerd

Nadere informatie

Argumenten voor en tegen actuele SER varianten: belang afstemming tussen economen en juristen. Theo Nijman September 2016

Argumenten voor en tegen actuele SER varianten: belang afstemming tussen economen en juristen. Theo Nijman September 2016 Argumenten voor en tegen actuele SER varianten: belang afstemming tussen economen en juristen Theo Nijman September 2016 Doelstelling Perspectiefnota identificeert twee interessante SER contracten I-B:

Nadere informatie

Fiscale aspecten pensioenmaatregelen

Fiscale aspecten pensioenmaatregelen www.pwc.nl Fiscale aspecten pensioenmaatregelen regeerakkoord Studiebijeenkomst Vereniging voor Pensioenrecht 21 november 2012 Agenda 1. Aanleiding 2. Ontwikkelingen wet- en regelgeving pensioen 3. Wet

Nadere informatie

Terugblik op Wie zijn wij? Margreet Verhoef. Rita van Ewijk. Fred Steenwinkel. Sinds 2010 bestuurslid

Terugblik op Wie zijn wij? Margreet Verhoef. Rita van Ewijk. Fred Steenwinkel. Sinds 2010 bestuurslid Programma 1. Terugblik 2018 en financiële positie 2019 2. Toekomst Stichting Pensioenfonds Equens 3. Overgang naar Algemeen Pensioenfonds (APF) 4. Planning overgang 5. Pensioenakkoord 1 Wie zijn wij? Margreet

Nadere informatie

Achtergrond en uitdagingen van het FTK

Achtergrond en uitdagingen van het FTK Achtergrond en uitdagingen van het FTK Prof. dr. K.H.W. Knot Divisiedirecteur Toezichtbeleid De Nederlandsche Bank 16 mei 006 Agenda Kenmerken Nederlandse pensioenstelsel Doelstelling risicogebaseerd toezicht

Nadere informatie

INFOSESSIES PENSIOENEN - 20, 22 en 26 november Infosessies PENSIOENEN en 26 november door Peter Boonen en Jan Lodewijks

INFOSESSIES PENSIOENEN - 20, 22 en 26 november Infosessies PENSIOENEN en 26 november door Peter Boonen en Jan Lodewijks Infosessies PENSIOENEN 2012 20-22 en 26 november 2012 door Peter Boonen en Jan Lodewijks 1 AGENDA Toelichting huidige situatie Septemberpakket en Regeerakkoord Overleg met vakorganisaties Communicatie

Nadere informatie

Ballast Nedam Pensioenfonds. Informatiebijeenkomst Premievrijen en gepensioneerden. Theo Bruijninckx 1 november 2004

Ballast Nedam Pensioenfonds. Informatiebijeenkomst Premievrijen en gepensioneerden. Theo Bruijninckx 1 november 2004 Ballast Nedam Pensioenfonds Informatiebijeenkomst Premievrijen en gepensioneerden Theo Bruijninckx 1 november 2004 Onderwerpen Agendapunt 1: Jaarverslag 2003 Overzicht 2003 Herstelplan 2002 Agendapunt

Nadere informatie