RAPPORTBOEKJE GENT. voor. jaar. leerling van: Dit boekje netjes en zindelijk bewaren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RAPPORTBOEKJE GENT. voor. jaar. leerling van: Dit boekje netjes en zindelijk bewaren"

Transcriptie

1 RAPPORTBOEKJE voor jaar leerling van: STAD & OCMW GENT 18 Dit boekje netjes en zindelijk bewaren

2

3 Na de verkiezingsdag op 14 oktober 2012 begon pas het echte politieke werk. Immers, een lokaal bestuur kan écht wel het dagelijks leven verbeteren voor mensen en gezinnen die het moeilijk hebben in hun stad of gemeente. Vandaag zijn we 4 jaar verder en maken we opnieuw een stand van zaken op. Hoe bracht ieder van jullie het er vanaf na 4 jaar legislatuur? Maw dit is jullie 4e rapport!

4 PRIORITEIT JAAR SCORE OPMERKINGEN Kordate aanpak van discriminatie op de huurmarkt [01] We zien duidelijke inspanningen in de aanpak van discriminatie onder meer via de praktijktesten, het charter en het verhuurdersplatform. Dit is positief. Gebruik onze Te huur affiche'. Zet in op een betere bekendmaking van het huurwaarborgfonds bij eigenaars en huurders. Verhoog de controle op de verplichte affichering en investeer de opbrengsten van de boetes in een toegankelijkere huurmarkt extra sociale woningen [02] We stellen vast dat de Stad inzet op renovatie en nieuwbouw van sociale woningen. Desondanks is de weg naar de realisatie van de 2000 extra sociale woningen nog lang. Spoor eigenaars van wie de woning lange tijd leeg staat aan om te verkopen aan een SHM en voer actief campagne om eigenaars gebruik te laten maken van de SVK-regeling. Neen tegen leegstand en verkrotting [03] De extra budgetten voor het wegwerken van de leegstand van sociale woningen en het bestrijden van krotwoningen is een goede zaak. Maak werk van een rollend fonds en zet in op sociale tewerkstelling om de leegstand aan te pakken. Verhuur woningen waar herstellingen in nodig zijn aan verlaagde prijs in ruil voor werken door de huurder. Eén centraal inschrijvingsregister sociaal [04] wonen Het is positief dat de Stad euro heeft vrijgemaakt voor de realisatie van een gezamenlijk informaticasysteem. Nu is het zaak om de SHM s te overtuigen om het systeem effectief te ontwikkelen en te gebruiken. Blijf hierop inzetten en zoek indien nodig naar bondgenoten. Eigendomsverwerving voor lage inkomens [05] Het project Community Land Trust (CLT) blijft in beweging: de opstalcontracten zijn in opmaak, de oprichting van de trust komt in zicht dankzij de steun van de Stad. Zie CLT niet als een eenmalig experiment, maar als iets waar prioritair op ingezet wordt vanuit een lange termijnvisie en integreer een CLT-quota in toekomstige nieuwbouwprojecten. Help ons te streven naar een snelle realisatie van het eerste project in Meulestede.

5 PRIORITEIT JAAR SCORE OPMERKINGEN Aanvullende OCMW-steun voor alle [06] inkomens onder de budgetstandaard Het nieuwe systeem van Aanvullende Financiė. le Hulpverlening (AFH) is ingevoerd. We wachten de resultaten af. Zorg ervoor dat het nieuwe systeem geen negatieve gevolgen heeft voor bepaalde groepen, zoals alleenstaanden en koppels zonder kinderen. We blijven ervoor pleiten dat niet enkel leefloongerechtigden, maar alle inkomens onder de budgetstandaard een beroep kunnen doen op de AFH. Stad matcht meer voor beter werk [07] De Stad voert een zichtbaar flankerend werkbeleid met aandacht voor de kansengroepen. Dit is positief. Blijf inzetten op doorstroming. Daarnaast zien we ook verhoogde inzet op het sensibiliseren en faciliteren van werkgevers. De hoge taaleisen op de werkvloer blijven een heikel punt. Pleit mee voor een objectivering van de taaleisen in functie van de jobinhoud extra jobs in de sociale economie [08] We waarderen de inspanningen die de Stad en OCMW leveren om de sociale economie te ondersteunen. We betreuren het ontbreken van een Vlaams groeipad waardoor uitbreiding van het aantal jobs zeer moeilijk is. De Stad staat met de bovenlokale hervormingen voor grote uitdagingen. Wij vragen met aandrang dat het Gentse bestuur resoluut de kaart van de kansengroepen blijft trekken. Zorg dat de UCO-site, het balenmagazijn en het loopbaancentrum op volle kracht draaien. Goed ondersteunde leerkrachten garanderen meer [09] kansen voor elke leerling Het onderwijscentrum is dit schooljaar gestart. We kijken uit naar de resultaten. Onder meer naar deze van het plan vroegtijdig schoolverlaten. Het actieplan diversiteit, uitgewerkt door het Stedelijk Onderwijs Gent stemt ons hoopvol. Ook hier is het nog wachten op de resultaten. Zorg voor een grotere diversiteit in het leerkrachtenbestand en de lesinhoud. Breidt de OCMW zitdagen uit naar meer scholen. Een brugfiguur voor elke school, ook in het secundair [10] onderwijs Er is aantoonbaar ingezet op de hervorming van de brugfigurenwerking. Vanaf kunnen meer Gentse scholen beroep doen op een vaste brugfiguur, wordt er gewerkt met contracten van 3 jaar en kunnen scholen die geen recht hebben op vaste brugfiguren beroep doen op een mobiele brugfigurenploeg. Zorg voor uitbreiding van de brugfiguren naar meer scholen in het secundair onderwijs. Bepleit een goede afstemming tussen de graadcoȯ. rdinator en het Centrum voor Leerlingenbegeleiding.

6 PRIORITEIT JAAR SCORE OPMERKINGEN Vrijetijdspas voor kansengroepen [11] Positief zijn: de gevoelige uitbreiding van het aanbod, de financiering van UITpunt op Wieltjes en de openheid voor regio-uitbreiding van de Uitpas. We blijven aandringen op de uitbreiding van de toelatingsvoorwaarden voor het verkrijgen van een Uitpas aan kansentarief. Zorg voor meer evenwicht in het puntenspaarsysteem en zet in op vorming voor baliepersoneel zodat alle mensen met een Uitpas evenwaardig behandeld worden. Mensen maken de buurt [12] Het is goed dat de Stad een veelheid van experimenten in verschillende wijken toelaat en ondersteunt. De toenemende superdiversiteit in de wijken daagt onze lokale samenleving uit om rekening te houden met een veelheid aan noden en behoeften. De meest kwetsbare bewoners, die het minst zijn georganiseerd, dreigen uit de boot te vallen als het gaat over onder meer kwaliteitsvolle openbare ruimte en betaalbaar wonen. We missen een coherente lange termijnvisie waarin alle bewoners, dus ook de meest kwetsbare, een evenwaardige plaats krijgen. Voldoende ruim en divers aanbod van [13] tolken Nabije en beschikbare dienstverlening van Gentse [14] organisaties en diensten Ondersteun participatie van sociale huurders [15] Het is een goede zaak dat er naast de bestaande gratis.. tolk- en vertaaleenheden is geinvesteerd in 1000 extra tolkeenheden naar aanleiding van de vluchtelingencrisis. Zet hier verder op in. Verhoog de beschikbaarheid van tolken en vertalers zodat alle aanvragen kunnen beantwoord worden. Breidt het taalaanbod uit met onder meer Dari en Farci. Lobby actief mee voor het aantrekkelijker en toegankelijker maken van tolkopleidingen voor bijvoorbeeld mensen met een vervangingsinkomen zodat zij dit kunnen doen in bijberoep. We zijn blij dat een aantal van onze voorstellen zijn gerealiseerd onder meer het gebruik van een USB-stick in de Digitale Talentpunten (DTP), vorming over proactief handelen en klantvriendelijkheid voor de begeleiders van de DTP en het inzetten van sociale gidsen en ervaringsdeskundigen in de armoede. We kijken hoopvol uit naar de invoer van de rode telefoons in alle LDC s en de vorming over Inzicht in het leven in armoede. Gebruikers van de DTP zijn vragende partij voor meer privacy. Maak hier werk van. In werd een participatiemodel opgemaakt in samenwerking met de huurders van Woningent. De SHM keurde dit model goed. In werden een aantal acties opgezet in het kader van dit model. Het blijft echter zaak om de SHM te overtuigen om gebruik te maken van dit model en hun beleid hierop af te stemmen. Bovendien blijven de andere huisvestingsmaatschappijen achterop hinken. Tracht hen mee te overtuigen van het belang van participatie van hun huurders en daag hen uit om zelf aan de slag te gaan met het uitwerken van een participatiemodel op maat van hun wijk/ huurders met bijzondere aandacht voor de meest kwetsbaren.

7 ALGEMENE BEOORDELING:. Jullie zitten in het 4e jaar van jullie ambtstermijn. De klemtonen en resultaten van jullie bestuur worden steeds duidelijker. Op de meeste prioriteiten zien we een duidelijke vooruitgang. Maar we gaan voor perfectie! Stilstaan of dalen is geen optie! Nie pleuje en doorbijten zijn 2 belangrijke woorden die we meegeven zodat jullie uiteindelijk allemaal de '5 bollen' halen. Ook dit jaar bieden we onze hulp aan. Doe gerust beroep op de deskundigheid van de organisaties en doelgroepen van Ieders Stem Telt voor het verder concretiseren van jullie beleid! Namens het partnerschap IST 2012 Voor meer informatie contacteer Ann-Sophie Hofman ann-sophie.hofman@samenlevingsopbouw.be - 09/

8 Ieders Stem Telt! is een samenwerkingsverband van volgende organisaties: Samenlevingsopbouw Gent, Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen vzw, Buurtdiensten Gent-Noord vzw, CAW Gent-Eeklo, Centrum voor basiseducatie vzw - Leerpunt Gent-Meetjesland-Leieland, vzw De SLOEP, Straathoekwerk Gent, vzw JONG, KRAS vzw, vzw SIVI, De Zuidpoort vzw.

RAPPORTBOEKJE GENT. voor. jaar. leerling van: Dit boekje netjes en zindelijk bewaren

RAPPORTBOEKJE GENT. voor. jaar. leerling van: Dit boekje netjes en zindelijk bewaren RAPPORTBOEKJE voor jaar leerling van: STAD & OCMW GENT 18 Dit boekje netjes en zindelijk bewaren Na de verkiezingsdag op 14 oktober 2012 begon pas het echte politieke werk. Immers, een lokaal bestuur

Nadere informatie

RAPPORTBOEKJE GENT. voor. jaar. leerling van: A D & OCM W. Dit boekje netjes en zindelijk bewaren

RAPPORTBOEKJE GENT. voor. jaar. leerling van: A D & OCM W. Dit boekje netjes en zindelijk bewaren RAPPORTBOEKJE voor jaar leerling van: A D & OCM W T S GENT 18 Dit boekje netjes en zindelijk bewaren Na de verkiezingsdag op 14 oktober 2012 begon pas het echte politieke werk. Immers, een lokaal bestuur

Nadere informatie

Ieders Stem Telt! is een partnerschap op initiatief van Samenlevingsopbouw Gent vzw in samenwerking met Beweging van Mensen met Laag Inkomen en

Ieders Stem Telt! is een partnerschap op initiatief van Samenlevingsopbouw Gent vzw in samenwerking met Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Ieders Stem Telt! is een partnerschap op initiatief van Samenlevingsopbouw Gent vzw in samenwerking met Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen vzw, Buurtdiensten Gent-Noord vzw, CAW Oost-Vlaanderen,

Nadere informatie

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Inspiratiedag Brede School - 29 april 2014 - BRONKS Programma armoedebestrijding cijfers Armoede in Kortrijk In Kortrijk leven in 2011 11.227 inwoners in

Nadere informatie

Community Land Trust Gent

Community Land Trust Gent Community Land Trust Gent Hoe kan iemand de lucht of het land kopen? Het idee is vreemd voor ons. Als wij de frisheid van de lucht en de sprankeling van het water niet bezitten, hoe kan iemand ze dan van

Nadere informatie

Samenlevingsopbouw Gent

Samenlevingsopbouw Gent Samenlevingsopbouw Gent Wat: Hoe: Investeert in de kracht van mensen (agogische kernopdracht) Zet politici aan tot sociaal beleid (politieke kernopdracht) Sociale grondrechten als rode draad (huisvesting,

Nadere informatie

Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014

Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014 Onderwijs en OCMW: pleidooi voor meer samenwerking! Lege brooddozen op school symposium 14 oktober 2014 Programma armoedebestrijding cijfers Armoede in Kortrijk In Kortrijk leven in 2011 11.227 inwoners

Nadere informatie

Stad Gent ondersteunt eerste CLT-project in Vlaanderen op Meulestede

Stad Gent ondersteunt eerste CLT-project in Vlaanderen op Meulestede Stad Gent ondersteunt eerste CLT-project in Vlaanderen op Meulestede Recent sloten WoninGent, CLT Gent vzw, sogent en Stichting CLT een samenwerkingsovereenkomst die zal leiden tot de realisatie van het

Nadere informatie

Stad Gent investeert tien miljoen euro in sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent

Stad Gent investeert tien miljoen euro in sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent Stad Gent investeert tien miljoen euro in sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent De Stad Gent plant als hoofdaandeelhouder van sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent een bijkomende investering

Nadere informatie

Het Sociaal Verhuurkantoor professioneel partner in het Woonbeleid. Presentatie door. Yannick Claes Sociaal Verhuurkantoor Waasland

Het Sociaal Verhuurkantoor professioneel partner in het Woonbeleid. Presentatie door. Yannick Claes Sociaal Verhuurkantoor Waasland Het Sociaal Verhuurkantoor professioneel partner in het Woonbeleid Presentatie door Yannick Claes Sociaal Verhuurkantoor Waasland 2 Promotiecampagne Oost-Vlaanderen Wat is een Sociaal Verhuurkantoor? -

Nadere informatie

CLT Gent. Wonen op gemeenschapsgrond

CLT Gent. Wonen op gemeenschapsgrond CLT Gent Wonen op gemeenschapsgrond verhelderend CLT-filmpje Wat is een CLT of Community Land Trust? Een door een gemeenschap gedragen ontwikkeling van woningen en gebouwen die permanent betaalbaar blijven,

Nadere informatie

Wonen op maat Samenlevingsopbouw

Wonen op maat Samenlevingsopbouw 6 december 2018 Woondag VVSG Leegstaand patrimonium inzetten voor (tijdelijke) woonoplossingen Wonen op maat Samenlevingsopbouw Wonen op maat Samenlevingsopbouw Wonen op maat Verschillende projecten, gelijke

Nadere informatie

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Federaal Plan Armoedebestrijding Reactie van BAPN vzw BAPN vzw Belgisch Netwerk Armoedebestrijding Vooruitgangstraat 333/6 1030

Nadere informatie

Community Land Trust. Wonen op gemeenschapsgrond

Community Land Trust. Wonen op gemeenschapsgrond Community Land Trust Wonen op gemeenschapsgrond Filmpje CLT 1. Wat is een CLT? Community Land Trust definitie: een verenigingsvorm die een (gemeenschaps)gronden verwerft, ontwikkelt en beheert ambitie:

Nadere informatie

BULLETIN VAN MONDELINGE VRAGEN EN ANTWOORDEN VRAGENUURTJE VAN JULI 2014. 2014/016 Stand van zaken projecten kwalitatief en betaalbaar wonen 07/2014

BULLETIN VAN MONDELINGE VRAGEN EN ANTWOORDEN VRAGENUURTJE VAN JULI 2014. 2014/016 Stand van zaken projecten kwalitatief en betaalbaar wonen 07/2014 BULLETIN 7 VAN MONDELINGE VRAGEN EN ANTWOORDEN VRAGENUURTJE VAN JULI 2014 2014/016 Stand van zaken projecten kwalitatief en betaalbaar wonen 07/2014 2014/016 Stand van zaken projecten kwalitatief en betaalbaar

Nadere informatie

werksessie: verborgen ISB- congres 20 maart 2013

werksessie: verborgen ISB- congres 20 maart 2013 werksessie: verborgen armoede ISB- congres 20 maart 2013 Typ hier Wat de titel Samenlevingsopbouw Oost- Vlaanderen Grondrechtenboom Meetjesland Cultuur, sport en vrije tijd Drempels Aanpak in 3 plattelandsgemeenten

Nadere informatie

7 juni 2019 Wonen op Maat Samenlevingsopbouw

7 juni 2019 Wonen op Maat Samenlevingsopbouw Wonen op Maat Samenlevingsopbouw Trefdag vermaatschappelijking en wonen Wonen op Maat: algemeen Samenlevingsopbouw ontwikkelt kleinschalige, innovatieve en/of collectieve woonvormen op maat van kwetsbare

Nadere informatie

SVK s SHM s Sociaal Huisvestingsmaatschappij (SHM)

SVK s SHM s Sociaal Huisvestingsmaatschappij (SHM) SVK s SHM s Sociaal Huisvestingsmaatschappij (SHM) -Bouwen woningen -Langlopend contract -Bij inschrijving onderaan de lijst -Huurprijs gekoppeld aan inkomen 2 SVK s SHM s Sociaal Verhuurkantoor -Huurt

Nadere informatie

Prioriteiten jongeren in armoede, Verkiezingen 2014 Videoboodschap: De shit waar je in zit

Prioriteiten jongeren in armoede, Verkiezingen 2014 Videoboodschap: De shit waar je in zit Prioriteiten jongeren in armoede, Verkiezingen 2014 Videoboodschap: De shit waar je in zit Sinds 2011 komt een groep jongeren in armoede op regelmatige basis samen. Om elkaar te leren kennen, om naar elkaar

Nadere informatie

Nieuw loopbaanakkoord zet de stap naar maatwerk

Nieuw loopbaanakkoord zet de stap naar maatwerk PERSBERICHT VLAAMS MINISTER-PRESIDENT KRIS PEETERS VLAAMS VICE-MINISTER-PRESIDENT INGRID LIETEN VLAAMS MINISTER VAN WERK PHILIPPE MUYTERS SERV-voorzitter KAREL VAN EETVELT SERV-ondervoorzitter ANN VERMORGEN

Nadere informatie

Commissie Openbare Werken, Mobiliteit en Stedenbouw

Commissie Openbare Werken, Mobiliteit en Stedenbouw Commissie Openbare Werken, Mobiliteit en Stedenbouw Mondelinge vraag OPSCHRIFT Vergadering van 4 februari 2016 Nummer: 2016_MV_00047 Onderwerp: Mondelinge vraag van raadslid Mieke Bouve: Meer gezinnen

Nadere informatie

Missie & visie Opvoedingswinkel Gent

Missie & visie Opvoedingswinkel Gent Missie & visie Opvoedingswinkel Gent 1 Inhoudstafel... 1 Missie & visie Opvoedingswinkel Gent... 1 Inhoudstafel... 1 Intro... 3 1. Missie... 4 2. Doelgroep... 4 3. Werking... 4 4. Beleidskader... 5 5.

Nadere informatie

Infovergadering adviesraden WOONBELEIDSPLAN WOONPLUS LWW. Wetteren 16 mei 2017

Infovergadering adviesraden WOONBELEIDSPLAN WOONPLUS LWW. Wetteren 16 mei 2017 Infovergadering adviesraden WOONBELEIDSPLAN WOONPLUS LWW Wetteren 16 mei 2017 Verwelkoming Infovergadering adviesraden 16 mei 2017 2 Agenda 1. Verwelkoming 2. Toelichting bij de opmaak van een woonbeleidsplan

Nadere informatie

Ieders Stem Telt Blaisantvest Gent. Blaisantvest Gent 1. Auteur

Ieders Stem Telt Blaisantvest Gent. Blaisantvest Gent 1. Auteur Blaisantvest 70 9000 Gent Blaisantvest 70 9000 Gent info.gent@samenlevingsopbouw.be Ieders Stem Telt 2012-2018 1. Auteur Samenlevingsopbouw Gent vzw 2. Samenvatting Op initiatief van de sector Samenlevingsopbouw

Nadere informatie

BULLETIN VAN MONDELINGE VRAGEN EN ANTWOORDEN VRAGENUURTJE VAN /024 Extra ondersteunende maatregelen tegen armoede 10/2018

BULLETIN VAN MONDELINGE VRAGEN EN ANTWOORDEN VRAGENUURTJE VAN /024 Extra ondersteunende maatregelen tegen armoede 10/2018 10 BULLETIN VAN MONDELINGE VRAGEN EN ANTWOORDEN VRAGENUURTJE VAN 2018 2018/024 Extra ondersteunende maatregelen tegen armoede 10/2018 2018/024 Extra ondersteunende maatregelen tegen armoede De heer Pascale

Nadere informatie

Focus op maatschappelijk kwetsbare groepen:

Focus op maatschappelijk kwetsbare groepen: Focus op maatschappelijk kwetsbare groepen: De rode draad: Samenlevingsopbouwbrengt mensen samen = GROEPSWERK Samenlevingsopbouw investeert in de kracht van mensen zodat zij opnieuw greep krijgen op hun

Nadere informatie

Prioriteiten jongeren in armoede, Verkiezingen 2014 Videoboodschap: De shit waar je in zit

Prioriteiten jongeren in armoede, Verkiezingen 2014 Videoboodschap: De shit waar je in zit Prioriteiten jongeren in armoede, Verkiezingen 2014 Videoboodschap: De shit waar je in zit Sinds 2011 komt een groep jongeren in armoede op regelmatige basis samen. Om elkaar te leren kennen, om naar elkaar

Nadere informatie

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG

HET LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG Doe-pakket Kinderopvang voor iedereen Met een lokaal netwerk aan de slag om kinderopvang toegankelijker te maken in je gemeente 1 DE SOCIALE FUNCTIE VAN KINDEROPVANG De laatste jaren wordt meer aandacht

Nadere informatie

Rapportage realisaties Armoedebeleidsplan

Rapportage realisaties Armoedebeleidsplan Rapportage realisaties Armoedebeleidsplan Kadering Armoedebeleid Regie door OCMW Gent Armoedebeleidsplan Uitvoering groeiactieplannen (2-jaarlijks) Huidige evaluatie zomer 2015 tem. sept 2016 Gedetailleerde

Nadere informatie

DIVERSITEIT IN de gemeente

DIVERSITEIT IN de gemeente DIVERSITEIT IN de gemeente Ondersteuning op maat van lokale besturen Diversiteit in Vlaanderen Een diversiteitsvriendelijk Vlaanderen Vlaanderen is divers, ook etnisch-cultureel. De aanwezigheid van mensen

Nadere informatie

Het woonbeleid heeft twee evidente doelstellingen: 1. kwaliteit 2. betaalbaarheid

Het woonbeleid heeft twee evidente doelstellingen: 1. kwaliteit 2. betaalbaarheid I. Kader woonbeleid II. Waarom AGB SOK en De Poort vzw? III. Probleemstelling IV. Doelstelling MVK V. Afbakening SVK - MVK VI. Werkwijze huurderszijde VII. Werkwijze verhuurderszijde VIII. Bedrijfsvoering

Nadere informatie

Stedelijk huurkantoor Gent. 28 september 2010

Stedelijk huurkantoor Gent. 28 september 2010 Stedelijk huurkantoor Gent 28 september 2010 1. Gentse context AANBOD - 44% huurders (bron, SEE 2001) - Aantal huurwoningen neemt gestaag af - Aantal huurwoningen wordt geraamd op 44.000 (cijfers 2001)

Nadere informatie

Dr. Pascal Debruyne Universiteit Gent

Dr. Pascal Debruyne Universiteit Gent Ieders Stem Telt Welke toekomst voor maatschappelijk kwetsbare Gentenaars? Dr. Pascal Debruyne Universiteit Gent (1) Toename kinderarmoede Kansarmoede-index van K&G; maatstaf niet perfect, maar wel enige

Nadere informatie

(Energetische) renovaties en financiering

(Energetische) renovaties en financiering 28 juni 2016 Team wonen (Energetische) renovaties en financiering (Energetische) renovaties en financiering Context Uitgangspunten: Kwaliteitsproblemen private huurmarkt Woonsituatie maatschappelijk kwetsbare

Nadere informatie

De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de

De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de De Vlaamse regering heeft op 25 juni 2010 een besluit goedgekeurd betreffende de beleids- en beheerscyclus (BBC)van de provincies, de gemeenten en de OCMW s met regels voor de financiële aspecten van de

Nadere informatie

Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet

Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet Lokale jeugddiensten en het participatiedecreet Inhoud 1. Van waar komen we? 2. Vrijetijdsparticipatie: Drempels 3. Het Participatiedecreet 4. De lokale afsprakennota vrijetijdsparticipatie Van waar komen

Nadere informatie

Federaal memorandum van de OCMW s. Algemene Vergadering afdeling OCMW s van de VVSG Zottegem, 7 juni 2007

Federaal memorandum van de OCMW s. Algemene Vergadering afdeling OCMW s van de VVSG Zottegem, 7 juni 2007 Federaal memorandum van de OCMW s Algemene Vergadering afdeling OCMW s van de VVSG Zottegem, 7 juni 2007 Lokale besturen : meest burgernabije bestuur OCMW s worden het eerst geconfronteerd met nieuwe noden

Nadere informatie

Het erkenningsbesluit sociale huisvesting: stimulans voor bewonersparticipatie

Het erkenningsbesluit sociale huisvesting: stimulans voor bewonersparticipatie Het erkenningsbesluit sociale huisvesting: stimulans voor bewonersparticipatie Voorstel tot aanbevelingen van VIVAS I. Inleiding...2 II. Het erkenningsbesluit en bewonersparticipatie...2 1 Prestatiebeoordeling

Nadere informatie

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit

organisaties instellingen lokale overheden diversiteit organisaties instellingen lokale overheden diversiteit Vlaanderen is divers. Van alle vormen van diversiteit is etnisch-culturele diversiteit wellicht het meest zichtbaar en het meest besproken. Diversiteit

Nadere informatie

Community Land Trust. Wonen op gemeenschapsgrond

Community Land Trust. Wonen op gemeenschapsgrond Community Land Trust Wonen op gemeenschapsgrond 1. Wat is CLT? definitie en ambitie principes voordelen 2. CLT Gent voorgeschiedenis Muide Meulestede (koop & huur) Dampoort (noodkoop) 3. CLT Vlaanderen

Nadere informatie

Stakeholdersforum Samen-net-werken

Stakeholdersforum Samen-net-werken Stakeholdersforum Samen-net-werken Verloop van de dag 9u30 11u 11u30 12u30 13u15 14u30 15u30 16u Evaluatie en vernieuwd (kinder)armoedebeleidsplan Feedback onderzoek Dorien Van Haute Voorstelling nieuwe

Nadere informatie

Aan de slag rond de sociale functie op het lokaal overleg kinderopvang Christine Faure Kind en Gezin Barbara Devos Vlaams Welzijnsverbond Ilse

Aan de slag rond de sociale functie op het lokaal overleg kinderopvang Christine Faure Kind en Gezin Barbara Devos Vlaams Welzijnsverbond Ilse Aan de slag rond de sociale functie op het lokaal overleg kinderopvang Christine Faure Kind en Gezin Barbara Devos Vlaams Welzijnsverbond Ilse Lambrechts VVSG Lien Libin - VVSG Verloop 1.Wie is Wie? 2.Voorstelling

Nadere informatie

Memorandum gemeenteraadsverkiezingen 2018 Welzijnsschakel Ommekeer vzw vereniging waar armen het woord nemen - Welzijnsschakel

Memorandum gemeenteraadsverkiezingen 2018 Welzijnsschakel Ommekeer vzw vereniging waar armen het woord nemen - Welzijnsschakel Memorandum gemeenteraadsverkiezingen 2018 Welzijnsschakel Ommekeer vzw vereniging waar armen het woord nemen - Welzijnsschakel Kloosterstraat 7, 9420 Erpe-Mere - 0479/944271 info@welzijnsschakelommekeer.org

Nadere informatie

VVSG #TREFDAGSOCIAAL. Titel Naam Spreker. Leen Verbist Betaalbaar wonen voor iedereen ook voor vluchtelingen.

VVSG #TREFDAGSOCIAAL. Titel Naam Spreker. Leen Verbist Betaalbaar wonen voor iedereen ook voor vluchtelingen. VVSG #TREFDAGSOCIAAL Titel Naam Spreker Kernproblemen huurmarkt Te weinig Te duur Te slecht van kwaliteit 2 Facts and figures 20% Huurmarkt 736.000 woningen 3% 1% Aanbod 736.000* SVK 7.785 Privé 557.000*

Nadere informatie

Lokale bestrijding. kinderarmoede. Groeiactieplan. kinderarmoede

Lokale bestrijding. kinderarmoede. Groeiactieplan. kinderarmoede Lokale bestrijding kinderarmoede Groeiactieplan kinderarmoede Overzicht 1. Algemeen kader 2. Greep uit de acties in Gent 3. Succesfactoren/knelpunten à Debat Psychologische Dienst - OCMW Gent 2 1. Algemeen

Nadere informatie

Kies radicaal voor taalkansen op de werkvloer. Uitgave partnerschap Gent, stad in werking (Gsiw) Actiegroep Taalbeleid op de werkvloer

Kies radicaal voor taalkansen op de werkvloer. Uitgave partnerschap Gent, stad in werking (Gsiw) Actiegroep Taalbeleid op de werkvloer Kies radicaal voor taalkansen op de werkvloer Uitgave partnerschap Gent, stad in werking (Gsiw) Actiegroep Taalbeleid op de werkvloer Coördinator Gent, stad in werking MARIEKE STUBBE Inleiding Kader Gsiw:

Nadere informatie

De gevolgen op diverse domeinen van de demografische evolutie in Brussel en de Vlaamse Rand. Erik Devillé gewezen voorzitter vzw PIN te Halle

De gevolgen op diverse domeinen van de demografische evolutie in Brussel en de Vlaamse Rand. Erik Devillé gewezen voorzitter vzw PIN te Halle De gevolgen op diverse domeinen van de demografische evolutie in Brussel en de Vlaamse Rand. Erik Devillé gewezen voorzitter vzw PIN te Halle Woensdag 29 april 2015 vzw PIN: experimentele opstart leidt

Nadere informatie

Discussiedagen Sociale Huisvesting 2018 Synthese en reflecties. Tom Vandromme Sien Winters

Discussiedagen Sociale Huisvesting 2018 Synthese en reflecties. Tom Vandromme Sien Winters Discussiedagen Sociale Huisvesting 2018 Synthese en reflecties Tom Vandromme Sien Winters Inleiding 2 Inleiding Eerste wettelijke tussenkomst: wet van 20 juni 1867. Nadien: wet van 11 oktober 1919 tot

Nadere informatie

Kwalitatief en duurzaam wonen voor iedereen

Kwalitatief en duurzaam wonen voor iedereen Kwalitatief en duurzaam wonen voor iedereen Inleiding 1/3 van de Oost-Vlaamse woningen voldoet niet aan de normen van de Vlaamse wooncode Het tempo waaraan momenteel in Oost- Vlaanderen gerenoveerd wordt

Nadere informatie

Brugfiguren in een landelijke omgeving

Brugfiguren in een landelijke omgeving Brugfiguren in een landelijke omgeving Elise Vertriest Brugfiguur Wingene Anje Huysentruyt Samenlevingsopbouw W-Vl Brugfiguur Meulebeke Brugfiguur Houthulst Kenmerken gemeente Wingene Landbouwgemeente

Nadere informatie

HET BRUSSELS GEWEST ONDERTEKENT DE EERSTE INSCHAKELINGSCONTRACTEN!

HET BRUSSELS GEWEST ONDERTEKENT DE EERSTE INSCHAKELINGSCONTRACTEN! PERSDOSSIER PRIMEUR: EEN JOB VOOR 12 MAANDEN VOOR DE MEEST KWETSBARE BRUSSELSE JONGEREN HET BRUSSELS GEWEST ONDERTEKENT DE EERSTE INSCHAKELINGSCONTRACTEN! KABINET VAN MINISTER GOSUIN 13/07/2016 Inhoud

Nadere informatie

5 thema s met 30 aanbevelingen voor het volgend stadsbestuur - Juni 2018

5 thema s met 30 aanbevelingen voor het volgend stadsbestuur - Juni 2018 5 thema s met 30 aanbevelingen voor het volgend stadsbestuur - Juni 2018 Iedereen telt mee in t stad 1. Om een goed sociaal beleid te voeren, organiseert de stad dialoog met alle mensen die moeilijk gehoord

Nadere informatie

REVA-beurs 2017 Debat Wonen: Een huis, een thuis, maar geen tehuis PANELLEDEN: INLEIDING:

REVA-beurs 2017 Debat Wonen: Een huis, een thuis, maar geen tehuis PANELLEDEN: INLEIDING: REVA-beurs 2017 Debat Wonen: Een huis, een thuis, maar geen tehuis Samenvattend verslag: we geven weer welke onderwerpen aan bod kwamen PANELLEDEN: Björn Anseeuw (Vlaams volksvertegenwoordiger, N-VA) Hilde

Nadere informatie

Een introductie Titeltekst

Een introductie Titeltekst Een introductie Titeltekst Missie W13 voert een gezamenlijk sociaal-en welzijnsbeleid voor de regio Zuid-West-Vlaanderen zodat iedereen in de regio dezelfde kansen heeft op een menswaardig en kwaliteitsvol

Nadere informatie

WOONTAFEL WOONKWALITEIT STELLING VASTSTELLINGEN VOORSTELLEN BEMERKINGEN Instrumenten zijn niet

WOONTAFEL WOONKWALITEIT STELLING VASTSTELLINGEN VOORSTELLEN BEMERKINGEN Instrumenten zijn niet Volstaan huidige instrumenten inzake kwaliteitsbewaking? Vb. ongeschikt- en onbewoonbaarverklaringen, leegstandsregister en -heffing WOONTAFEL WOONKWALITEIT 28.06.2016 STELLING VASTSTELLINGEN VOORSTELLEN

Nadere informatie

Regierol lokale besturen armoedebestrijding

Regierol lokale besturen armoedebestrijding Regie lokale besturen armoedebestrijding Geachte heer/mevrouw Deze vragenlijst is een onderdeel van een onderzoeksproject in opdracht van de Vlaamse Overheid door de Arteveldehogeschool. Via dit onderzoek

Nadere informatie

Ondersteuning door een projectontwikkelaar. Loopbaan- en diversiteitsplan: het traject. Loopbaan- en diversiteitsplannen (LDP)

Ondersteuning door een projectontwikkelaar. Loopbaan- en diversiteitsplan: het traject. Loopbaan- en diversiteitsplannen (LDP) Met gratis door een projectontwikkelaar Duurzame loopbanen voor iedereen! Het Start Opmaken doel met van een Creëer van een draagvlak: loopbaan- non- discriminatieclausule communiceer en en diversiteitsplan

Nadere informatie

Basiseducatie en het Strategisch Plan Geletterdheid. An Bistmans 29 november 2010

Basiseducatie en het Strategisch Plan Geletterdheid. An Bistmans 29 november 2010 Basiseducatie en het Strategisch Plan Geletterdheid An Bistmans 29 november 2010 BE- kernopdracht geletterdheid Duidelijke plaats in de samenleving en flexibiliteit Modularisering - certificering VKS1

Nadere informatie

STAD GENT EN OCMW GENT WONEN ALS TOPPRIORITEIT VOOR DE VOLGENDE LOKALE LEGISLATUUR

STAD GENT EN OCMW GENT WONEN ALS TOPPRIORITEIT VOOR DE VOLGENDE LOKALE LEGISLATUUR 15 PRIORITEITEN VOOR STAD GENT EN OCMW GENT WONEN ALS TOPPRIORITEIT VOOR DE VOLGENDE LOKALE LEGISLATUUR Gezamenlijke prioriteitennota gemeente- en provincieraadsverkiezingen 14 oktober 2012 Samenlevingsopbouw

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Maatschappelijke Participatie dossiernummer:. 1505694 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Wonen - Projectsubsidie

Nadere informatie

LOKAAL TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR OUDEREN STAD ROESELARE

LOKAAL TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR OUDEREN STAD ROESELARE LOKAAL TOEWIJZINGSREGLEMENT VOOR OUDEREN STAD ROESELARE INHOUDSTAFEL 1. Inleiding 1.1. Wettelijk Kader 1.2. Gemeentelijke maatregel 2. Algemeen kader inzake toewijzing 2.1. Decretaal principe (Vlaamse

Nadere informatie

Betaalbaar wonen VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN

Betaalbaar wonen VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN Betaalbaar wonen VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN juni 2016 Kernproblemen huurmarkt Te weinig Te duur Slechte kwaliteit Facts and figures Huurmarkt 736.000 woningen 3% 1% 20% SVK Private huur Sociale Huur

Nadere informatie

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen

online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. Iedereen Iedereen online! Telenet Foundation ondersteunt momenteel zo n 105 projecten in België. We bereikten al meer dan 111.000 mensen. 96 Telenet Jaarverslag 2012 Duurzaamheid Telenet Foundation Telenet Foundation

Nadere informatie

Een geïntegreerd vrijetijdsbeleid: Focus op participatie van mensen in armoede CULTUURFORUM, 23 APRIL 2014

Een geïntegreerd vrijetijdsbeleid: Focus op participatie van mensen in armoede CULTUURFORUM, 23 APRIL 2014 Een geïntegreerd vrijetijdsbeleid: Focus op mensen in armoede CULTUURFORUM, 23 APRIL 2014 Foto: Wijkcentrum De Kring, Eeklo Kader: sterk Centraal: realiseren recht mensen in armoede op vrijetijds. Keuzevrijheid

Nadere informatie

Lokale netwerken vrijetijdsparticipatie MIA. Trefdag Sportparticipatie Lamot 4 december 2014

Lokale netwerken vrijetijdsparticipatie MIA. Trefdag Sportparticipatie Lamot 4 december 2014 Lokale netwerken vrijetijdsparticipatie van MIA Trefdag Sportparticipatie Lamot 4 december 2014 Tatjana Van Driessche Stafmedewerker lokale netwerken en sportparticipatie tatjana@demos.be Inge Van de Walle

Nadere informatie

Ontstellende cijfers: de 9 e armoedebarometer

Ontstellende cijfers: de 9 e armoedebarometer Ontstellende cijfers: de 9 e armoedebarometer Persconferentie Welkom door Jos Geysels, voorzitter Decenniumdoelen Ontstellende cijfers: de 9 e armoedebarometer door Michel Debruyne, coördinator Decenniumdoelen

Nadere informatie

Warmer wonen. Werkgroep premies. 20 juni 2013

Warmer wonen. Werkgroep premies. 20 juni 2013 Warmer wonen Werkgroep premies 20 juni 2013 Uitgenodigd Isabel Tremerie ; Ciska Vereecke; david debosschere; Daevy Debeuf ; Catherine.Christiaens; christof libbrecht; pieter Decruynaere; Fien Vandeghinste;

Nadere informatie

Kinderarmoedebestrijding. Senaat, 22 juni 2015. Frederic Vanhauwaert, algemeen coördinator Netwerk tegen Armoede

Kinderarmoedebestrijding. Senaat, 22 juni 2015. Frederic Vanhauwaert, algemeen coördinator Netwerk tegen Armoede Kinderarmoedebestrijding Senaat, 22 juni 2015 Frederic Vanhauwaert, algemeen coördinator Netwerk tegen Armoede Kinderarmoedebestrijding 1. Voorstelling 2. Algemeen 3. Welke maatregelen zijn er nodig? 4.

Nadere informatie

ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD

ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD ONS ENGAGEMENT VOOR UW TOEKOMST ONTCIJFERD UW TOEKOMST ONTCIJFERD we creëren sociale welvaart met vier bouwstenen 1 meer jobs 2 stijgende koopkracht 3 sociale zekerheid voor iedereen 4 een toekomst voor

Nadere informatie

Gemeente MEULEBEKE Toewijzing zoals bepaald door het Sociaal Huurbesluit. Een eigen lokaal toewijzingsreglement

Gemeente MEULEBEKE Toewijzing zoals bepaald door het Sociaal Huurbesluit. Een eigen lokaal toewijzingsreglement TOEWIJZINGSREGLEMENT SOCIALE HUURWONINGEN Gemeente MEULEBEKE INHOUDSTAFEL 1. Inleiding 1.1. Wettelijk Kader 1.2. Gemeentelijke maatregel 2. Algemeen kader inzake toewijzing 2.1. Decretaal principe (Vlaamse

Nadere informatie

WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN

WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN VISIETEKST WERKGROEP GEZONDHEID REGIONAAL ZORGSTRATEGISCH PLAN 2017-2024 P a g i n a 2 INHOUD 1. Wat vooraf ging 2. Roadshow 3. Keuzes en beleid 4. Gestelde doelstellingen 5. Meerjarenplan 6. Vooropgestelde

Nadere informatie

Laaggeschoolde vrouwen met een migratie-achtergrond. Toelichting advies Commissie Diversiteit

Laaggeschoolde vrouwen met een migratie-achtergrond. Toelichting advies Commissie Diversiteit Laaggeschoolde vrouwen met een migratie-achtergrond Toelichting advies Commissie Diversiteit Doelgroep Positie op arbeidsmarkt Aanbevelingen Doelgroep Positie op arbeidsmarkt Aanbevelingen Jonge bevolking

Nadere informatie

Hoorzitting Renovatiepact. Samenlevingsopbouw. Toelichting door Stefan Goemaere en Wannes Starckx

Hoorzitting Renovatiepact. Samenlevingsopbouw. Toelichting door Stefan Goemaere en Wannes Starckx Samenlevingsopbouw Toelichting door Stefan Goemaere en Wannes Starckx Renovatiepact kreeg en krijgt onze volle steun! Enkele cijfers Een stand van zaken Woonkwaliteit 350.000 woningen van structureel slechte

Nadere informatie

Uit één mond Praktijktafel over samenwerking en dialoog met armoedepartners. Vrijdag 16 december 2016 Antwerpen

Uit één mond Praktijktafel over samenwerking en dialoog met armoedepartners. Vrijdag 16 december 2016 Antwerpen Uit één mond Praktijktafel over samenwerking en dialoog met armoedepartners Vrijdag 16 december 2016 Antwerpen 1 Demos Dēmos vzw is kenniscentrum voor participatie en democratie participatie van kansengroepen

Nadere informatie

Lokaal Sociaal Beleid en Geïntegreerd Breed Onthaal

Lokaal Sociaal Beleid en Geïntegreerd Breed Onthaal Lokaal Sociaal Beleid en Geïntegreerd Breed Onthaal Trefdag Ouderen en Lokaal beleid Inzetten op participatie Gent, 7 mei 2019 Katelijn Van Horebeek Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Afdeling

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 459 (2011-2012) Nr. 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZIT TING 2011-2012 17 NOVEMBER 2011 VOORSTEL VAN RESOLUTIE van mevrouw Elke ROEX betreffende het waarborgen van het recht op kinderopvang

Nadere informatie

Sociaal Wonen vandaag

Sociaal Wonen vandaag Sociaal Wonen vandaag Een tijdsbeeld van sociaal wonen in Vlaanderen anno 2011 Samenstelling en redactie: Sien Winters D 2011 2664 385 ISBN 978 90 4653 2928 BP/WZGN-DO11001 Verantwoordelijke uitgever:

Nadere informatie

ARMOEDEBAROMETER 2015

ARMOEDEBAROMETER 2015 ARMOEDEBAROMETER 2015 Wat zeggen de cijfers? ARMOEDE GEWIKT EN GEWOGEN Kinderarmoede: 11.2% Sinds 2008 gestaag gestegen Toekomst: blijft stijgen Kinderarmoede vooral bij moeders met een migratiegeschiedenis

Nadere informatie

betreffende het ontwikkelen en stimuleren van proefhuren om de huurmarkt te ondersteunen

betreffende het ontwikkelen en stimuleren van proefhuren om de huurmarkt te ondersteunen ingediend op 677 (2015-2016) Nr. 1 2 maart 2016 (2015-2016) Voorstel van resolutie van Jelle Engelbosch, Katrien Partyka, Mercedes Van Volcem, Lorin Parys, An Christiaens en Björn Anseeuw betreffende het

Nadere informatie

Onderwijscentrum Gent. Raakpunten GSIW

Onderwijscentrum Gent. Raakpunten GSIW Onderwijscentrum Gent Raakpunten GSIW Gent Stad in Werking Onderwijscentrum Gent, 20 december 2017 1. Uitdaging 2. Rol Onderwijscentrum 3. Structuur en netwerk 4. Raakpunten Visie 5. Raakpunten inhoudelijk

Nadere informatie

Community Land Trust (CLT)

Community Land Trust (CLT) Community Land Trust (CLT) WAAROM? GROOT WOONONDERZOEK 2013 Studie woonnood in Vlaanderen 2015 wie weinig geld heeft, betaalt steeds meer, vaak voor een kwalitatief ondermaatse woning BETAALBAAR WONEN

Nadere informatie

Werkgroep Wonen. Een samenwerking tussen Wijkcentrum De Kring en Woonwijzer Meetjesland

Werkgroep Wonen. Een samenwerking tussen Wijkcentrum De Kring en Woonwijzer Meetjesland Werkgroep Wonen Een samenwerking tussen Wijkcentrum De Kring en Woonwijzer Meetjesland Werkgroep Wonen 10-tal mensen met minder behartigde belangen tweewekelijkse bijeenkomsten, dinsdagvoormiddag werken

Nadere informatie

Armoede Manifest. Armoede onder kinderen is dubbel triest. Realiseer maatwerk voor kwetsbare groepen. Signaleer vroegtijdig

Armoede Manifest. Armoede onder kinderen is dubbel triest. Realiseer maatwerk voor kwetsbare groepen. Signaleer vroegtijdig Armoede Manifest Armoede onder kinderen is dubbel triest 1 Realiseer maatwerk voor kwetsbare groepen 2 Signaleer vroegtijdig 3 Verbeter de schuldhulpverlening 4 6 Richten wij de Armoedecoalitie Eindhoven

Nadere informatie

Kiezen voor Community Land Trust

Kiezen voor Community Land Trust Kiezen voor Community Land Trust woningmodel met meerwaarde voor iedereen 1 Inleiding De term Community Land Trust wordt in Vlaanderen meer en meer gebruikt. Nochtans zijn er op dit moment nog geen CLT

Nadere informatie

Bij akkoord De consument in de vrijgemaakte elektriciteits- en gasmarkt.

Bij akkoord De consument in de vrijgemaakte elektriciteits- en gasmarkt. Bij akkoord De consument in de vrijgemaakte elektriciteits- en gasmarkt. Opmerkingen en voorstellen 22 november 2016 VOORAF 1. Energiearmoede Wij lezen het akkoord vanuit de realiteit van energiearmoede.

Nadere informatie

BRUSSELS PROGRAMMA VOOR HET ONDERWIJS EN ACTIEPLAN VAN DE DIENST SCHOOLFACILITATOR VOOR 2016

BRUSSELS PROGRAMMA VOOR HET ONDERWIJS EN ACTIEPLAN VAN DE DIENST SCHOOLFACILITATOR VOOR 2016 BRUSSELS PROGRAMMA VOOR HET ONDERWIJS EN ACTIEPLAN VAN DE DIENST SCHOOLFACILITATOR VOOR 2016 Strategie 2025 Bepaalt de sociaaleconomische prioriteiten voor Brussel tegen 2025. Is ondertekend door de bevoegde

Nadere informatie

WORKSHOP PRIVATE HUURMARKT. Toelichting Kenniscentrum Vlaamse Steden 23 maart 2009 Tinne op de Beeck Kabinet Karin Temmerman

WORKSHOP PRIVATE HUURMARKT. Toelichting Kenniscentrum Vlaamse Steden 23 maart 2009 Tinne op de Beeck Kabinet Karin Temmerman WORKSHOP PRIVATE HUURMARKT Toelichting Kenniscentrum Vlaamse Steden 23 maart 2009 Tinne op de Beeck Kabinet Karin Temmerman 1. STUDIE HUREN IN GENT Centrum voor Duurzame Ontwikkeling RESULTATEN TECHNISCH

Nadere informatie

1 e Woondialoog 16 oktober 2014

1 e Woondialoog 16 oktober 2014 Blaisantvest 70 9000 Gent Blaisantvest 70 9000 Gent info.gent@samenlevingsopbouw.be 1 e Woondialoog 16 oktober 2014 1. Auteur(s) OCMW Gent - Gentse Overlegtafel 2. Samenvatting Op initiatief van de Gentse

Nadere informatie

Ocmw Wichelen. Zorgzame gemeenschap met maximale ontplooiingskansen en aandacht voor de evoluerende maatschappij. vs. 11/03/2013 - Excel 2007

Ocmw Wichelen. Zorgzame gemeenschap met maximale ontplooiingskansen en aandacht voor de evoluerende maatschappij. vs. 11/03/2013 - Excel 2007 Met onze zorg beogen we de coördinatie van een warme zorg, 1 1.1 aangepast aan het individueel levensverhaal Bevordering huiselijkheid woonzorgvoorzieningen 1 1.1 1.1.2 1 1.1 1.1.3 1.1.1 Herinrichten WZC

Nadere informatie

10u30 welkom. 10u40: CLT Gent. 11u00: Kinneke Baba. 11u15: wat wil jij weten? 11u50: Slot

10u30 welkom. 10u40: CLT Gent. 11u00: Kinneke Baba. 11u15: wat wil jij weten? 11u50: Slot Wonen- Vlaanderen 10u30 welkom 10u40: CLT Gent 11u00: Kinneke Baba 11u15: wat wil jij weten? 11u50: Slot Wonen- Vlaanderen CLT Gent Wonen op gemeenschapsgrond verhelderend filmpje: CLT in 3min! CLT-principes

Nadere informatie

Beknopt jaaroverzicht Een solide basis met zichtbare resultaten.

Beknopt jaaroverzicht Een solide basis met zichtbare resultaten. Beknopt jaaroverzicht 2015 Een solide basis met zichtbare resultaten. Verhuur Samenstelling van onze 80.000 bewoners Ouderen (65+) Studenten/jongeren 12 persoonshuishoudens Allochtonen Grote gezinnen 15%

Nadere informatie

Achter het gelaat van armoede

Achter het gelaat van armoede 10 oktober 2015 Medisch-Psychologische Dag Domus Medica Achter het gelaat van armoede Samenlevingsopbouw Gent vzw Samenlevingsopbouw Gent in 5 minuten Samenlevingsopbouw Gent maakt deel uit van de sector

Nadere informatie

Partners. Waar bent u naar op zoek? Home > Organisatie > Partners

Partners. Waar bent u naar op zoek? Home > Organisatie > Partners AA Waar bent u naar op zoek? ZOEKEN Home > Organisatie > Partners Partners OCMW's in de regio Plaatselijk werkgelegenheidsagentschap Boom POD Maatschappelije Integratie bouwt betaalbare en kwaliteitsvolle

Nadere informatie

STUDIEDAG EXPERIMENTELE WOONPROJECTEN van de Provincie Oost-Vlaanderen - BERT VAN DEN BROELE -

STUDIEDAG EXPERIMENTELE WOONPROJECTEN van de Provincie Oost-Vlaanderen - BERT VAN DEN BROELE - STUDIEDAG EXPERIMENTELE WOONPROJECTEN van de Provincie Oost-Vlaanderen - BERT VAN DEN BROELE - Domus Mundi vzw Betaalbaar en kwalitatief wonen voor kwetsbare groepen Technisch team met sociale insteek

Nadere informatie

SAMEN VOOR EEN BETER WOONKLIMAAT

SAMEN VOOR EEN BETER WOONKLIMAAT SAMEN VOOR EEN BETER WOONKLIMAAT Kinneke Baba Het kinneke van Geraardsbergse folkloristische reuzen Goliath en Agnes Geraardsbergen in cijfers Aantal inwoners 2015: 32 956 2016: 33 109 2017: 33 163 In

Nadere informatie

Commissie Openbare Werken, Mobiliteit en Stedenbouw

Commissie Openbare Werken, Mobiliteit en Stedenbouw Commissie Openbare Werken, Mobiliteit en Stedenbouw Mondelinge vraag OPSCHRIFT Vergadering van 4 februari 2016 Nummer: 2016_MV_00048 Onderwerp: Mondelinge vraag van raadslid Veli Yüksel: Faillissement

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

brugfiguren 5 praktische aanbevelingen voor organisaties die een beroep doen op

brugfiguren 5 praktische aanbevelingen voor organisaties die een beroep doen op 5 praktische aanbevelingen voor organisaties die een beroep doen op brugfiguren Jouw organisatie wil een brugfiguur inzetten. Met welke factoren moet je rekening houden? Hier vind je vijf essentiële voorwaarden

Nadere informatie

2010: Europees jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting

2010: Europees jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting 2010: Europees jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting In Gent steeg het aantal mensen met financiële moeilijkheden met 12,6 procent ten opzichte van vorig jaar (van 7.870 leefloongerechtigden

Nadere informatie

De werking van het gemeentebestuur vanaf 01/01/2013

De werking van het gemeentebestuur vanaf 01/01/2013 De werking van het gemeentebestuur vanaf 01/01/2013 1 Waarom veranderen? Wellicht ken je het lokaal jeugdbeleidsplan wel, het is het plan van een gemeente over hoe ze werk willen maken van jeugdwerk- en

Nadere informatie