Vragen en antwoorden jaarrekening 2014 en begroting 2016 t.b.v. AAG B&M 12 mei 2016 met aanvulling na AAG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vragen en antwoorden jaarrekening 2014 en begroting 2016 t.b.v. AAG B&M 12 mei 2016 met aanvulling na AAG"

Transcriptie

1 Jaarrekening 2014 Blz. 13. renteopbrengsten en verdeling naar RIF Depositorenten zijn tot een laagterecord gekomen. Met welk % is gerekend in de begroting 2014? Lagere rentebaten zijn incidenteel, maar beginnen steeds meer een structureel karakter aan te nemen. Met welke % is gerekend in de begroting 2015 en 2016? In hoeverre is geanticipeerd op deze ontwikkeling in de begroting 2015, en in de begroting 2016? Op welke wijze worden de renteopbrengsten in het RIF bepaald? Er is geen percentage. Vast bedrag dat jaarlijks in de begroting wordt opgenomen. Blz 14, 97 en 103 Jeugd transitie 3D De transitie 3D sluit met een positief saldo van Dit bedrag is opgenomen onder de overlopende passiva en beschikbaar voor resterende werkzaamheden in Exacte kostentoedeling 2015 loopt via PHO SoAg. Is het positief saldo niet hoger? Op blz 103 & blz 14 is opgenomen dat HR voor de 3D een aanvullende subsidie heeft ontvangen en een vergoeding voor geleverde diensten voor in totaal Zou dit bedrag niet beschikbaar moeten blijven voor de uitvoering/ doorontwikkeling in Nu valt het vrij tgv de bestemmingsreserves frictiekosten en verkeersveiligheid. De extra bijdrage van zit in het resultaat van het project 3D en is dus meegenomen in het overlopende passief van

2 Blz 16 Voornemen bestemming resultaat Wat is de onderbouwing voor de benodigde bestemmingen? Graag ontvangen wij een onderbouwing van het benodigde bedrag van voor verkeersveiligheid De reservering voor Verkeersveiligheid ontstaat doordat in de overlopende passiva een post Verkeersveiligheid was opgenomen, waar nu nog geen directe verplichtingen tegenover staan. Het huidige Actieprogramma Verkeersveiligheid loopt tot 2016 en in die periode moet het voor de samenwerkende gemeenten mogelijk zijn om passende/aanvullende activiteiten of projecten te initiëren. We stellen dan ook voor om deze reserve voor een jaar op te nemen. Voor eventuele besteding zal u vooraf verzocht worden de middelen van de reserve vrij te geven. Mocht dit jaar blijken dat er geen argumenten zijn deze reserve Verkeersveiligheid vast te houden dan zal de reserve aan het eind van het jaar vrijvallen. Graag een onderbouwing van de reserve frictie- en transitiekosten. Blz. 62 Kracht 15# Taakstellende bezuiniging van 25% op de inwonerbijdrage. Kunnen jullie aangeven of deze taakstelling wordt gehaald, wanneer en op welke wijze (aantoonbaar)? Hoe blijkt dit uit de begroting 2015 of 2016? De reservering voor frictie- en transitiekosten in verband met de #Kracht15 discussie dient ter dekking van de te verwachten frictie- en transitiekosten in 2015 en verder. Kosten die uit deze reservering betaald zullen worden zijn niet alleen voor salarissen van boventallig personeel, maar ook mobiliteitspremies, (om)scholingskosten, WW-verplichtingen en tijdelijke inhuur ter vervanging van reeds uitgestroomde medewerkers. De term tijdelijke inhuur geldt ook voor inhuur van personeel van deelnemende gemeenten. Een onderbouwing kan nog niet worden gegeven. Daarvoor dienen eerst nog besluiten te worden genomen over onder meer: - het sociaal plan en daaraan volgend plaatsing van medewerkers - de hosting Bij de Kadernota 2016 is vastgesteld dat in ,5% wordt bezuinigd, oplopend tot 25% in Zie bladzijde 7 van de begroting De begroting 2016 voldoet aan dit kader.

3 Blz 67 Risico s Wat is de onderbouwing voor de gereserveerde bedragen? Zijn er nog risico s waarvoor Holland Rijnland zelf geen reserve heeft getroffen? Hoe kan een deelnemende gemeente beoordelen hoe hoog haar buffer moet zijn voor de overige (niet geïnventariseerde?) risico s? Verderop wordt geschreven dat HR eigen risico-drager is voor de WWen dat er mogelijk ook in geld moet worden toegevoegd aan deze reserve Frictie ter dekking van te verwachten uitkeringen. Hoe hoog is deze last naar verwachting? Wat doet HR om deze last zo laag mogelijk te laten zijn? De risico's zijn niet in beeld gebracht. Holland Rijnland mag geen algemene reserve opbouwen. Risico's komen ten laste van de gemeenten. WW is nog niets over bekend en niet in te schatten. Zie ook het antwoord op de vraag over de reserve frictie- en transitiekosten. Blz 94.Toelichting staat van reserves In de toelichting op de staat van de reserves is de toelichting bij punt 7 gedeeltelijk weggevallen. Besloten is bij het vaststellen van de. Hoe luidt de ontbrekende tekst? De staat v.d. reserves aangepast in de versie van de jaarrekening t.b.v. het AB, zodat de toelichting bij punt 7 weer leesbaar is. De tekst luidt overigens; Bij de implementatie van de uitkomsten van #Kracht15 zijn frictie- en transitiekosten te verwachten. Besloten is bij het vaststellen van de jaarstukken 2013 om hiervoor een bedrag te reserveren van Nieuwkoop Waarom moet Nieuwkoop relatief veel terugbetalen. Vragen uit AAG Waarop is het vaste bedrag rente gebaseerd Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn nemen in 2014 deel aan de woonruimteverdeling. In het voorschot was dit nog niet meegenomen. Bij het beantwoorden van deze vraag zijn wij tot onze verbazing tot de ontdekking gekomen, dat deze raming voor 2010 is gefixeerd op euro. De raming is daarna nooit in overeenstemming gebracht met de realiteit. Dit dwingt ons tot additionele aanpassing van rond euro. Voorstellen daartoe ontvangt u bij de Marap 2016.

4 Alphen aan den Rijn Waarom was de woonruimteverdeling niet in het voorschot opgenomen? Antwoord volgt nog i.o.m. mevrouw Mesman. Noordwijkerhout Zijn er nog aanbevelingen van de accountant te verwachten. De accountsverklaring en het verslag van bevindingen hebben we nog niet van de accountant ontvangen. Lisse Wat is de onderbouwing van de reserve verkeersveiligheid. Misschien een deel naar de reserve transitie- en frictiekosten Er is geen cijfermatige onderbouwing. Het bedrag stond als overlopend passief op de balans. Zonder onderbouwing is dat niet toegestaan. Het Actieprogramma Verkeersveiligheid loopt tot Vandaar het voorstel dit nu vrijgevallen bedrag via de bestemming van het rekeningssaldo te reserveren. Lisse Wat is het gevolg van het Individueel keuze budget? Antwoord volgt. Begroting 2016 Hillegom Hillegom In het begrotingsvoorstel wordt extra iets meer dan gevraagd voor incidentele frictie kosten. In de begroting op pagina 8 staat dat frictiekosten ten laste komen van de reserve frictie en transitiekosten. Waar kan ik vinden hoe groot die reserve is? En er wordt structureel jaarlijks bezuinigd op: - personeel projecten Dat klopt, toch? Zie de staat van reserves op pagina 70. De reserve wordt per geraamd op Dit is inclusief de voorgestelde verdeling van saldo van de jaarrekening Correct Hillegom Grote lijn in Kracht 15 is omvorming tot (slankere) netwerkorganisatie. Door de hele begroting lees ik overal bij wat gaan we er voor doen : AO s en PHO s en inspiratiebijeenkomsten organiseren. Is er binnen HR ook nagedacht over andere, mogelijke effectievere vormen voor uitwisselen van informatie en delen van kennis en inspiratie ook met het oog op de clusters en de link tussen en naar die clusters toe? Er zijn wel gedachten om de bestaande structuren anders in te richten of nieuwe op te zetten. Hier is ondermeer in het DB en het PHO al over gesproken. De uitwerking hiervan volgt echter in het tweede deel van dit jaar, waarbij het de vraag is wat de gemeenten en clusters willen. Hoe willen zij worden gefaciliteerd.

5 Leiderdorp Op pagina 7 staat een bedrag van als inwonerbijdrage in In de tabel op pagina 12 staat een bedrag bij bijdragen gemeenten 2016 van Een verschil van 6 ton. Hoe is die te verklaren? In de begroting 2015 betaalde voor het onderdeel Leerplicht en VSV een bijdrage van , in de begroting 2016 bedraagt de bijdrage Dit verschil van (bij gemiddelde kosten van 22,64 per leerling = leerlingen meer dan in 2015) moet nog worden verklaard. De tabel op pagina 12 betreft alleen de inwonerbijdrage t.b.v. het programma "inhoudelijke agenda". Op pagina 44 staat de inwonerbijdrage die betrekking heeft op het programma "bestuur en middelen". Bij elkaar is dit Dit is inclusief de inwonerbijdrage voor het Opdrachtgeverschap Jeufdhulp van Exclusief deze bijdrage dus In de begroting 2016 is ten onrechte de bijdrage voor de handhaving leerplicht berekend op basis van het aantal inwoners. Dit had het aantal leerlingen moeten zijn. Zie het bijgevoegde overzicht waarin dit is gecorrigeerd. De bijdrage van wordt hierdoor Uiteraard wijzigen hierdoor ook de bijdragen van de andere gemeenten, exclusief Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop. Bij de becijfering van de effecten van de kadernota 2016 van Holland Rijnland is uitgegaan dat de deelnemersbijdrage met zou worden verlaagd doordat het jongerenloket niet meer door Holland Rijnland wordt uitgevoerd. Bij de eerste actualisatie van de programmabegroting 2014 (RV ) is deze aanpassing wel in de Leidse administratie aangepast, maar vanuit Holland Rijnland is aangegeven dat deze wijziging niet is doorgevoerd in de deelnemersbijdrage. De bezuiniging bij de begroting 2016 leidt voor tot een besparing van 10% t.o.v. 2015, waar andere gemeenten een voordeel van 13% tot 17% realiseren. Afgezien van de hogere lasten voor leerplicht, kunnen we vanuit de ontwikkeling van inwoneraantallen de rest van dit verschil niet geheel verklaren. Ook al in de begroting 2015 was het jongerenloket niet meer opgenomen. Er is dus ook geen verschil op dit punt met de begroting Door de wijziging van de inwonerbijdrage van leerplicht en VSV wijzigt dit ten voordele van.

6 De tabel op blz 63 komt uit op een gemeentelijke bijdrage van De tabel op blz 66 ook, het vreemde is echter dat daar ook de kosten voor het opdrachtgeverschap jeugd staan voor een bedrag van Waarom staat dat in deze begroting opgenomen en maakt dat geen onderdeel uit van de DVO voor de uitvoering van jeugd. De 13 bij de Jeugdzorg samenwerkende gemeenten hebben voorlopig voor de jaren 2015 en 2016 het Opdrachtgeverschap Jeugdhulp aan Holland Rijnland gegeven met daarbij een budget van per jaar. Om uitgaven hiervoor te doen, dient dit budget in de begroting van Holland Rijnland te worden opgenomen. Voor de daadwerkelijke jeugdhulp (inkoop zorg e.d.) stellen de 13 colleges een aparte begroting vast. Leiderdorp Staat overzicht taakstellende bijdrage gemeenten aan Holland Rijnland is niet te koppelen aan dat wat staat opgenomen in de begroting 2015 en niet volledig toetsbaar. Dit vormt een belangrijke pijler voor de inwonerbijdrage en dient herleidbaar te zijn. De tabel op blz 8, bijdrage 2016 (aannemende dat dat de kolom is die voor de kolom staat) sluit niet aan op de tabel op pagina 63. Hier staat voor 2016 een bedrag van (rij totaal exploitatie begroting). Er is geen direct verband gelegd tussen doelen, inspanningen en middelen (en te besteden uren). Waar in de begroting 2015 voor de subprogramma s Ruimtelijke ordening en Sociale agenda de baten en lasten nog apart inzichtelijk maakte, zijn deze nu samengevat in één overzicht inhoudelijke agenda. De tabel op bladzijde 7 is rechtstreeks overgenomen uit de Kadernota Deze is vastgesteld door het AB en daarmee leidend voor de begroting De uitgangspunten voor deze tabel zijn ook genoemd in de Kadernota en niet nogmaals in de begroting 2016 opgenomen. Een korte verklaring > 2016 is wel opgenomen. Constatering is op zich correct. De bijdrage gemeenten op pagina 63 is inclusief voor de Tijdelijke Werkorganisatie Opdrachtgeverschap Jeugdhulp. In de hiervoor genoemde bijdragen is de TWO buiten beschouwing gelaten, omdat deze bijdrage geen onderdeel is van het kader uit de Kadernota Dat staat op pagina 7 ook aangegeven. In de begroting 2015 waren 3 programma's opgenomen: - Programma ruimtelijke agenda - Programma sociale agenda - Programma bestuur en middelen De eerste twee programma's zijn in de begroting 2016 samengevoegd tot het Programma inhoudelijke agenda. Dit doet recht aan Kracht#15.

Waar kan ik vinden hoe groot die reserve is? En er wordt structureel jaarlijks bezuinigd op: - personeel projecten Dat klopt, toch?

Waar kan ik vinden hoe groot die reserve is? En er wordt structureel jaarlijks bezuinigd op: - personeel projecten Dat klopt, toch? Vraag In het begrotingsvoorstel wordt extra iets meer dan 500.000 gevraagd voor incidentele frictie kosten. In de begroting op pagina 8 staat dat frictiekosten ten laste komen van de reserve frictie en

Nadere informatie

1. Onderwerp Jaarstukken 2014 van Holland Rijnland

1. Onderwerp Jaarstukken 2014 van Holland Rijnland In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Tussentijdse rapportage 2015 Realisatie januari tot en met september Outlook 2015. Algemeen Bestuur

Tussentijdse rapportage 2015 Realisatie januari tot en met september Outlook 2015. Algemeen Bestuur Tussentijdse rapportage januari tot en met Algemeen Bestuur Inleiding Voor u ligt de Tussentijdse rapportage. Deze rapportage biedt inzicht in de financiële resultaten van Holland Rijnland over de periode

Nadere informatie

b. Beëindigen Samenwerkingsovereenkomst Jongerenloket/Toekomst Rmcfunctie

b. Beëindigen Samenwerkingsovereenkomst Jongerenloket/Toekomst Rmcfunctie In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

2. Financieel kader gemeenschappelijke regelingen in de regio van Hollands-Midden

2. Financieel kader gemeenschappelijke regelingen in de regio van Hollands-Midden 1. Inleiding Ten tijde van het schrijven van de kadernota 2016 wordt nog volop gewerkt aan de uitwerking van het proces Kracht#15. Voor het besluitvormingsproces dient de Kadernota 2016 in januari 2015

Nadere informatie

Basistaak. Datum: Informerend

Basistaak. Datum: Informerend Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

VERSLAG Extra PHO Bestuur en Middelen d.d

VERSLAG Extra PHO Bestuur en Middelen d.d VERSLAG Extra PHO Bestuur en Middelen d.d. 20-03-2019 Aanwezig: Gemeente Naam Gemeente Naam Alphen aan den Rijn Hillegom Katwijk Lisse Kees van Velzen Arie van Erk Adger van Helden Kees van der Zwet Teylingen

Nadere informatie

Datum: Informerend. 9. Financiële gevolgen Binnen begroting Holland Rijnland Buiten begroting (extra bijdrage gemeenten) te weten:

Datum: Informerend. 9. Financiële gevolgen Binnen begroting Holland Rijnland Buiten begroting (extra bijdrage gemeenten) te weten: In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

F. Buijserd voorzitter

F. Buijserd voorzitter Directie nieuwkoop Het Dagelijks Bestuur van Holland Rijnland Postbus 558 2300 AN LEIDEN uw brief/kenmerk datum 19 februari 2016 registratienummer G 16.0177 behandeld door Koos Alebregtse betreft Herziene

Nadere informatie

Voorui tblik 2016 Realisatie januari tot en met mei Verwachting 2016

Voorui tblik 2016 Realisatie januari tot en met mei Verwachting 2016 Voorui tblik 2016 Realisatie januari tot en met mei Verwachting 2016 2 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 5 2 Samenvatting wijzigingen... 5 3 Programma Inhoudelijke Agenda... 6 4 Programma Bestuur en Middelen...

Nadere informatie

Tussentijdse Rapportage Realisatie januari tot en met juni Verwachting 2016

Tussentijdse Rapportage Realisatie januari tot en met juni Verwachting 2016 Tussentijdse Rapportage 2016 Realisatie januari tot en met juni Verwachting 2016 2 INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding... 5 2 Samenvatting wijzigingen... 5 3 Programma Inhoudelijke Agenda... 6 4 Programma Bestuur

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Werkplan 3D Rol van het samenwerkingsorgaan

Oplegvel. 1. Onderwerp Werkplan 3D Rol van het samenwerkingsorgaan Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

1. Onderwerp Jaarstukken 2013 van Holland Rijnland

1. Onderwerp Jaarstukken 2013 van Holland Rijnland In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

1. Onderwerp Contractering (en Begroting) Jeugdhulp Datum: Informerend

1. Onderwerp Contractering (en Begroting) Jeugdhulp Datum: Informerend In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

1. Onderwerp Begroting drie decentralisaties in het sociale domein 2014 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland

1. Onderwerp Begroting drie decentralisaties in het sociale domein 2014 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen,

Nadere informatie

Kaag en Braassem BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN. REGISTRATIENUMMER (in te vullen door griffie) Datum (in te vullen door griffie)

Kaag en Braassem BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN. REGISTRATIENUMMER (in te vullen door griffie) Datum (in te vullen door griffie) M M G E M E E N T E Kaag en Braassem BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN REGISTRATIENUMMER Datum Aan Onderwerp Gericht aan Wijze van beantwoording De voorzitter van de raad Vragen m.b.t. overschrijding

Nadere informatie

Begroting Holland Rijnland 2014 HOOFDSTUK 6-85 -

Begroting Holland Rijnland 2014 HOOFDSTUK 6-85 - HOOFDSTUK 6-85 - - 86 - Begroting Holland Rijnland 2014 Overzicht bijdrage gemeenten per regionale taak en plustaak 2014 Inwonertal per 1 januari 2013 (info CBS) prognose 12 maart 2013 Leidse Regio 217.236

Nadere informatie

Geacht college, geachte raad,

Geacht college, geachte raad, In Holland Rijnland werken samen: Alkemade, Hillegom, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude. Leiden: 26 november 2013 Contact:

Nadere informatie

Kadernota Algemeen Bestuur 23 maart 2016

Kadernota Algemeen Bestuur 23 maart 2016 Kadernota 2017 Algemeen Bestuur 23 maart 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Kaders gemeentelijke bijdrage 4 2.1 Reguliere gemeentelijke bijdrage 4 2.2 Bijdrage voor de tijdelijke werkorgansiatie Jeugdhulp

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Hollands Midden

Gemeenschappelijke regeling Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Hollands Midden Gemeenschappelijke regeling Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Hollands Midden 1 e begrotingswijziging Vaststelling door het Algemeen Bestuur: 29 maart 14 december 2016 Inleiding Aanleiding De primitieve

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend

Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Concept jaarrekening 2018 2. Rol van het Basistaak samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Een financieel gezond samenwerkingsverband 4. Behandelschema: Datum: Informerend

Nadere informatie

1. Onderwerp Regionale projectorganisatie voor de voorbereiding op de 3 decentralisaties in het sociale domein

1. Onderwerp Regionale projectorganisatie voor de voorbereiding op de 3 decentralisaties in het sociale domein Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen,

Nadere informatie

2017). Datum: Informerend. Datum: Adviserend

2017). Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Regionale Bedrijventerreinenstrategie 2. Rol van het Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Naar aanleiding van de eindrapportage

Nadere informatie

Nota Reserves en Voorzieningen RMH

Nota Reserves en Voorzieningen RMH Nota Reserves en Voorzieningen RMH 1. Inleiding De reserves en voorzieningen vormen een belangrijk onderdeel van de vermogenspositie van de Regio Midden Holland (RMH). Zowel vanuit bestuurlijk als bedrijfseconomisch

Nadere informatie

Om het beleid en de sturingsvraagstukken invulling te geven, worden bepaalde opgaven van de gemeenten in regionaal verband opgepakt.

Om het beleid en de sturingsvraagstukken invulling te geven, worden bepaalde opgaven van de gemeenten in regionaal verband opgepakt. Oplegvel 1. Onderwerp Hernieuwde ambtelijke inrichting en werkwijze regionale samenwerking jeugd 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Op

Nadere informatie

1. Onderwerp Voortgang nadere contractering veegronde Jeugdhulp2015 en startervaringen Tijdelijke Werk Organisatie 2. Rol van het

1. Onderwerp Voortgang nadere contractering veegronde Jeugdhulp2015 en startervaringen Tijdelijke Werk Organisatie 2. Rol van het In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Budget Jeugdhulp Holland Rijnland 2016 en Tijdelijk Fonds Jeugdhulp Holland Rijnland

Budget Jeugdhulp Holland Rijnland 2016 en Tijdelijk Fonds Jeugdhulp Holland Rijnland Ra ad sv oorstel Raadsvoorstel Budget Jeugdhulp Holland Rijnland 2016 en Tijdelijk Fonds Jeugdhulp Holland Rijnland doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 168795 datum

Nadere informatie

1. Onderwerp Nadere contractering Jeugdhulp 2015

1. Onderwerp Nadere contractering Jeugdhulp 2015 In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Kadernota 2019 Holland Rijnland op Koers?

Kadernota 2019 Holland Rijnland op Koers? Kadernota 2019 Holland Rijnland op Koers? Op koers? Regeerakkoord Gemeenteraadsverkiezingen College programma s Nieuw bestuur DB en AB Besluit evaluatie DVO/ TWO 2 Het begint bij de kadernota SMART begroting

Nadere informatie

1. Onderwerp Ontwikkeling virtueel CJG voor professionals Zuid-Holland Noord 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland

1. Onderwerp Ontwikkeling virtueel CJG voor professionals Zuid-Holland Noord 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

CONCEPT-BESLUITENLIJST

CONCEPT-BESLUITENLIJST CONCEPT-BESLUITENLIJST Portefeuillehoudersoverleg Bestuur en Middelen d.d. 13 februari 2015 Aanwezig: Gemeente Naam Gemeente Naam Hillegom A. de Jong Noordwijk G. van Duin Kaag en Braassem H.P.M. Hoek

Nadere informatie

CONCEPT-BESLUITENLIJST

CONCEPT-BESLUITENLIJST CONCEPT-BESLUITENLIJST Portefeuillehoudersoverleg Bestuur en Middelen d.d. 22 mei 2015 Aanwezig: Gemeente Naam Gemeente Naam Alphen a/d Rijn M.H. du Chatinier Noordwijk G. van Duin Hillegom A. de Jong

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Inkoopplan jeugdhulp Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang

Oplegvel. 1. Onderwerp Inkoopplan jeugdhulp Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

BESLUITENLIJST PHO Bestuur en Middelen d.d

BESLUITENLIJST PHO Bestuur en Middelen d.d BESLUITENLIJST PHO Bestuur en Middelen d.d. 11-11-2015 T. Veninga Voorzitter C.P. van Velzen Teylingen M.H. du Chatinier Alphen aan den Rijn J.M. Staatsen Voorschoten K.M. van der Velde-Menting Kaag en

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. 2e Kwartaalrapportage Verzonden aan de raad 23 juli e Kwartaalrapportage Gemeente Langedijk - 1 -

Gemeente Langedijk. 2e Kwartaalrapportage Verzonden aan de raad 23 juli e Kwartaalrapportage Gemeente Langedijk - 1 - Gemeente Langedijk 2e Kwartaalrapportage 2014 Verzonden aan de raad 23 juli 2014. - 1 - - 2 - Inleiding Hierbij ontvangt u de 2 e Kwartaalrapportage 2014. In de nu voorliggende kwartaalrapportage wordt

Nadere informatie

Toetsingskaders Gemeenschappelijke Regelingen

Toetsingskaders Gemeenschappelijke Regelingen Toetsingskaders Gemeenschappelijke Regelingen JAARREKENING 2012 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee) en welke soort

Nadere informatie

1. Onderwerp Inkoopstrategie Jeugdhulp vanaf Datum: Informerend

1. Onderwerp Inkoopstrategie Jeugdhulp vanaf Datum: Informerend In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Advies. Jaarverslag Gemeenschappelijke Regeling Milieusamenwerking Afvalverwerking Regio Nijmegen (MARN)

Advies. Jaarverslag Gemeenschappelijke Regeling Milieusamenwerking Afvalverwerking Regio Nijmegen (MARN) Advies Jaarverslag 2013 Gemeenschappelijke Regeling Milieusamenwerking Afvalverwerking Regio Nijmegen (MARN) Gemeente Nijmegen Adviesfunctie Gemeenschappelijke Regelingen Peggy van Gemert April 2014 1

Nadere informatie

*ZEA006D8E93* Raadsvergadering d.d. 30 juni 2015

*ZEA006D8E93* Raadsvergadering d.d. 30 juni 2015 *ZEA006D8E93* Raadsvergadering d.d. 30 juni 2015 Agendanr. 13. Aan de Raad No.ZA.15-33292/DV.15-498, afdeling Samenleving. Sellingen, 18 juni 2015 Onderwerp: Jaarverslag en jaarrekening 2014, Actualisatie

Nadere informatie

Holland Rijnland. Commissie BFT Teylingen, 10 mei 2017

Holland Rijnland. Commissie BFT Teylingen, 10 mei 2017 Holland Rijnland Holland Rijnland draagt binnen de regio zorg voor een optimale verbinding, ontmoeting en samenwerking op ruimtelijk, economisch en sociaal gebied. Commissie BFT Teylingen, 10 mei 2017

Nadere informatie

Paginanummer opnemen! Ja, de jaarstukken 2015 zijn op 14 april 2016 door de gemeenten ontvangen.

Paginanummer opnemen! Ja, de jaarstukken 2015 zijn op 14 april 2016 door de gemeenten ontvangen. JAARREKENING 2015 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee) en welke soort verklaring? Weerstandsvermogen Hoogte algemene

Nadere informatie

1. Onderwerp Voorlopige uitgangspunten toekomst Jeugdhulp Holland Rijnland

1. Onderwerp Voorlopige uitgangspunten toekomst Jeugdhulp Holland Rijnland Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 6 maart 2019

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 6 maart 2019 Oplegvel 1. Onderwerp Regionale werkagenda jeugd 2019 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Om in samenhang en samenwerking invulling te

Nadere informatie

leiderdorp !(opie Aídeting /ruililillilililiililiilt/ililiililil ilíiltil/iltil il ilil Gemeente Leiderdorp hrgekomen: datum

leiderdorp !(opie Aídeting /ruililillilililiililiilt/ililiililil ilíiltil/iltil il ilil Gemeente Leiderdorp hrgekomen: datum Gemeente Leiderdorp S.C. van der Palen (071) s4s4836 S.van.der. Pa len @.nl /ruililillilililiililiilt/ililiililil z/18/062169/1 1 9043 2 mei 2018 ilíiltil/iltil il ilil hrgekomen: Aídeting z!(opie : datum

Nadere informatie

VERSLAG PHO Bestuur en Middelen d.d

VERSLAG PHO Bestuur en Middelen d.d VERSLAG PHO Bestuur en Middelen d.d. 09-11-2016 Gemeente: Gemeente: Alphen aan den Rijn M.H. du Chatinier Noordwijkerhout G. Goedhart Hillegom A. van Erk Oegstgeest M.A. den Boer Kaag en Braassem H.P.M.

Nadere informatie

1. Onderwerp Uitwerking inhoudelijk en technisch opdrachtgeverschap jeugdhulp 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland

1. Onderwerp Uitwerking inhoudelijk en technisch opdrachtgeverschap jeugdhulp 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

Het is de opdracht van de werkgroep vervoer om hier meer kadering aan te geven en om het vervoer goed te regelen, waar dit nog niet het geval is.

Het is de opdracht van de werkgroep vervoer om hier meer kadering aan te geven en om het vervoer goed te regelen, waar dit nog niet het geval is. Notitie Jeugdhulpvervoer Van : Werkgroep Vervoer Jeugdhulp T.b.v. : Pho Maatschappij Doel : Informatief Inleiding Vervoer naar en van de jeugdhulplocatie is een voorwaarde voor de toegankelijkheid van

Nadere informatie

Oplegvel. Datum: Adviserend. Datum: Besluitvormend. 4. Behandelschema: Datum: Informerend. DB Colleges PHO DB Gemeenteraad DB AB Gemeenteraad

Oplegvel. Datum: Adviserend. Datum: Besluitvormend. 4. Behandelschema: Datum: Informerend. DB Colleges PHO DB Gemeenteraad DB AB Gemeenteraad Oplegvel 1. Onderwerp Verdeling middelen ontwikkelvoorstel Versterking van de toegang tot jeugdhulp vanuit huisartsen van het Transformatiefonds. 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan

Nadere informatie

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel *Z01633AB306* documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel Onderwerp : Jaarrekening 2015 en begroting 2017 ODBN Datum college : 21 juni 2016 Portefeuillehouder : G.M.P. Stoffels Afdeling

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Beleidsplan leerplicht 2013-2014. 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland. Efficiencytaak

Oplegvel. 1. Onderwerp Beleidsplan leerplicht 2013-2014. 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland. Efficiencytaak Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen,

Nadere informatie

1. Onderwerp Veiligheid en kind, gesloten jeugdhulp. Datum: Informerend

1. Onderwerp Veiligheid en kind, gesloten jeugdhulp. Datum: Informerend In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Nr. Agendapunt Besluit. 01 Opening en vaststelling agenda Akkoord. 02 Verslag Akkoord

Nr. Agendapunt Besluit. 01 Opening en vaststelling agenda Akkoord. 02 Verslag Akkoord VERSLAG PHO Bestuur en Middelen d.d. 17-02-2016 Aanwezig: Gemeente Naam Gemeente Naam Hillegom A. van Erk Nieuwkoop T. Veninga Kaag en Braassem K.M. van der Velde Noordwijk G. van Duin Katwijk K. van der

Nadere informatie

Vragen en antwoorden n.a.v. de begroting 2017 Holland Rijnland (versie AO AAG)

Vragen en antwoorden n.a.v. de begroting 2017 Holland Rijnland (versie AO AAG) Vragen en antwoorden n.a.v. de begroting 2017 Holland Rijnland (versie AO AAG) 1 SP 71 1 Inhoudsopgave klopt niet Gecorrigeerd. 2 SP 71 3 Extra werk waarom gemeenten vragen moet bij hen teruggelegd worden.

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp. 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland

Oplegvel. 1. Onderwerp. 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

De besluitenlijsten zijn vastgesteld

De besluitenlijsten zijn vastgesteld VERSLAG PHO Bestuur en Middelen d.d. 25-05-2016 Aanwezig: Gemeente Naam Gemeente Naam Voorzitter T. Veninga (Voorzitter) Noordwijk G. van Duin Alphen aan den Rijn M.H. du Chatinier Noordwijkerhout G. Goedhart

Nadere informatie

Jaarstukken 2012 Adviesblad: Hoe is de opbouw van 695k organisatieontwikkeling; op grond van het 5 e bolletje (p43) komen we op 602k?

Jaarstukken 2012 Adviesblad: Hoe is de opbouw van 695k organisatieontwikkeling; op grond van het 5 e bolletje (p43) komen we op 602k? Onderwerp : Jaarrekening 2012 en begroting 2014 GGD Inhoud : Vragen en opmerkingen betrokken gemeenten Voor : Input overleg GGD met de gemeenten Wanneer : Maandag 8 april 2013 Jaarstukken 2012 Adviesblad:

Nadere informatie

ERRATA II OP PROGRAMMAREKENING 2015

ERRATA II OP PROGRAMMAREKENING 2015 ERRATA II OP PROGRAMMAREKENING 2015 Datum: 23 september 2016 1 Dit betreft het overzicht van de errata die zijn verwerkt in de programmarekening nadat deze door de gemeenteraad voorlopig is vastgesteld.

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

Voorstellen waarover geen consensus bestaat (categorie 1) Onderwerp Standpunten Reactie dagelijks bestuur 1 Vorming frictiekostenreserve (voorstel 20) 1.1 De hoogte van de standpunten te zien als een geoormerkte

Nadere informatie

Ambtelijke terugkoppeling Algemeen Bestuur 24 juni 2015

Ambtelijke terugkoppeling Algemeen Bestuur 24 juni 2015 Ambtelijke terugkoppeling Algemeen Bestuur 24 juni 2015 Aanwezig: M.H. du Chatinier, T. Hoekstra (Alphen aan den Rijn), H.P.M. Hoek, K.M. van der Velde-Menging (Kaag en Braassem), K.J. van der Bent, W.

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Verdiepingsslag Uitvoeringplan Educatie Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland

Oplegvel. 1. Onderwerp Verdiepingsslag Uitvoeringplan Educatie Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Oplegvel 1. Onderwerp Verdiepingsslag Uitvoeringplan Educatie 2016 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Basistaak Efficiencytaak X Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur Platformtaak volgens

Nadere informatie

1. Onderwerp Kwartaalrapportage Jeugdhulp Holland Rijnland Q Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland

1. Onderwerp Kwartaalrapportage Jeugdhulp Holland Rijnland Q Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Jaarstukken xx maart De raden van de 26 VRU-gemeenten door tussenkomst van de colleges van burgemeester en wethouders.

Jaarstukken xx maart De raden van de 26 VRU-gemeenten door tussenkomst van de colleges van burgemeester en wethouders. Datum xx maart 2017 contactpersoon De raden van de 26 VRUgemeenten door tussenkomst van de colleges van burgemeester en wethouders B. van t Hoog Concerncontroller Archimedeslaan 6 3584 BA Utrecht 088 878

Nadere informatie

Toetsingsformulier jaarstukken 2014 en begroting 2016 RSW

Toetsingsformulier jaarstukken 2014 en begroting 2016 RSW 1 Toetsingsformulier jaarstukken 2014 en begroting 2016 RSW JAARREKENING 2014 Tijdigheid Is de jaarrekening op tijd (voor 15 april) ontvangen? Accountantsverklaringen Is de verklaring aanwezig (ja /nee)

Nadere informatie

Avalex Verkorte jaarrekening 2011 Balans, Resultatenoverzicht en beknopte toelichting

Avalex Verkorte jaarrekening 2011 Balans, Resultatenoverzicht en beknopte toelichting Avalex Verkorte jaarrekening 2011 Balans, Resultatenoverzicht en beknopte toelichting Den Haag 28 juni 2012 Inleiding Dit document bevat jaarcijfers van Avalex over het boekjaar 2011. Het bevat een balans

Nadere informatie

Datum: Informerend 18/

Datum: Informerend 18/ In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling

Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling Statenvoorstel P r o v i n c i e F l e v o l a n d Statenvoorstel *450788* Aan: Provinciale Staten Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling

Nadere informatie

1. Onderwerp Maatwerkvoorziening inkomensondersteuning

1. Onderwerp Maatwerkvoorziening inkomensondersteuning In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Jaarrekening 2014 en begroting 2016 en meerjarenraming 2017-2019 van de OmgevingsDienst Brabant Noord (ODBN)

Jaarrekening 2014 en begroting 2016 en meerjarenraming 2017-2019 van de OmgevingsDienst Brabant Noord (ODBN) Registratiekenmerk: Datum vergadering: Agendapunt: Onderwerp: Portefeuillehouder: Jaarrekening 2014 en begroting 2016 en meerjarenraming 2017-2019 van de OmgevingsDienst Brabant Noord (ODBN) Aan: De raad

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING PUBLIEKE GEZONDHEID & ZORG GRONINGEN ALGEMEEN BESTUUR 15 december 2017

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING PUBLIEKE GEZONDHEID & ZORG GRONINGEN ALGEMEEN BESTUUR 15 december 2017 GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING PUBLIEKE GEZONDHEID & ZORG GRONINGEN ALGEMEEN BESTUUR 15 december 2017 Agendapunt 5.a Bijstelling begroting PG&Z 2017 Op 8 juli 2016 is de beleids- en financiële begroting 2017

Nadere informatie

B&W besluit Publicatie

B&W besluit Publicatie B&W besluit Publicatie Onderwerp Stelselwijziging leningen via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Bestuurlijk behandelvoorstel (2013/367273) CS/CC Collegebesluit 1. Kennis te nemen van het eindrapport

Nadere informatie

1. Onderwerp Gezamenlijk opdrachtgeverschap jeugdhulp

1. Onderwerp Gezamenlijk opdrachtgeverschap jeugdhulp Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

1. Onderwerp Jeugdbeschermingstafel Holland Rijnland

1. Onderwerp Jeugdbeschermingstafel Holland Rijnland In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Oplegvel. 1. Onderwerp Informatiemanagement Jeugdhulp. 2. Rol van het samenwerkingsorgaan

Oplegvel. 1. Onderwerp Informatiemanagement Jeugdhulp. 2. Rol van het samenwerkingsorgaan In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Managementrapportage 2017

Managementrapportage 2017 Managementrapportage 2017 Gouda, 15 september 2017 TER VASTSTELLING Algemeen Bestuur 29 november 2017 Versienummer: 1.0 Datum: 15 september 2017 Productnummer Omschrijving Managementrapportage 2017 Status

Nadere informatie

Presentatie voor de gemeenteraad van Haarlem. Jaarverslag en jaarrekening 2013

Presentatie voor de gemeenteraad van Haarlem. Jaarverslag en jaarrekening 2013 Presentatie voor de gemeenteraad van Haarlem Jaarverslag en jaarrekening 2013 Algemeen: P&C cyclus Algemeen: verantwoording Terugkijken Wat hebben we bereikt? Wat hebben we gedaan? Wat heeft het gekost?

Nadere informatie

GGD BRANDWEER Veiligheidsregio Kennemerland

GGD BRANDWEER Veiligheidsregio Kennemerland GGD BRANDWEER Veiligheidsregio Kennemerland Bestuur Retouradres Postbus 5514 2000 GM Haarlem Aan de gemeenteraden en colleges van: Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaamwoude, Haarlemmermeer,

Nadere informatie

GEME. VeiligheidsRegio 2 0 NOV Zeeland. AfdeHng(e Afdoen/advies Kennisnemsr»;i «, r t h. Ontwerp- 4 e begrotingswijziging 2013

GEME. VeiligheidsRegio 2 0 NOV Zeeland. AfdeHng(e Afdoen/advies Kennisnemsr»;i «, r t h. Ontwerp- 4 e begrotingswijziging 2013 GEME 2013.15824 2 0 NOV. 2013 VeiligheidsRegio Zeeland AfdeHng(e Afdoen/advies Kennisnemsr»;i «, r t h. Ontwerp 4 e begrotingswijziging 2013 Inleiding Onlangs heeft u de 3 e begrotingswijziging 2013, met

Nadere informatie

VERSLAG PHO Bestuur en Middelen d.d

VERSLAG PHO Bestuur en Middelen d.d VERSLAG PHO Bestuur en Middelen d.d. 14-02-2018 Gemeente: Gemeente: Alphen aan den Rijn Michel du Chatinier Oegstgeest Jan Nieuwenhuis Hillegom Arie van Erk Teylingen Kees van Velzen Kaag en Braassem Henk

Nadere informatie

IBML Financieel technische vragen begroting 2017

IBML Financieel technische vragen begroting 2017 IBML Financieel technische vragen begroting 2017 Pag. 3 Herprioritering van groot onderhoud levert op korte termijn niet voldoende investeringsruimte op. Vraag 1: Welk bedrag is wel op korte termijn beschikbaar?

Nadere informatie

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord. GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 6 juni 2017 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming

Nadere informatie

X Basistaak Efficiencytaak Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur Platformtaak volgens gemeente. Datum: Informerend

X Basistaak Efficiencytaak Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur Platformtaak volgens gemeente. Datum: Informerend In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen, Voorschoten

Nadere informatie

M E M O. VAN : College van B&W namens deze Team Financieel Beleid & Advies

M E M O. VAN : College van B&W namens deze Team Financieel Beleid & Advies M E M O AAN : Gemeenteraad Asten VAN : College van B&W namens deze Team Financieel Beleid & Advies DATUM : 9 juni 2017 BETREFT : Aanpassing jaarverslag Beste raadsleden, Bij de technische toelichting van

Nadere informatie

Jaarrekening Regio Hart van Brabant

Jaarrekening Regio Hart van Brabant Jaarrekening Regio Hart van Brabant 2015 CONCEPT TBV CIJFERS Jeugdhulp (exclusief de overige programma's) 1 3. Financiële rapportage BALANS PER 31 DECEMBER 2015 2014 ACTIVA VLOTTENDE ACTIVA Overige vorderingen

Nadere informatie

GEMEbNIt RENSWOUDE INGEKOMEN 10 APR.» NR. Geachte mevrouw, mijnheer,

GEMEbNIt RENSWOUDE INGEKOMEN 10 APR.» NR. Geachte mevrouw, mijnheer, Aan de gemeenteraden t.a.v. de voorzitter van de raad GEMEbNIt RENSWOUDE INGEKOMEN 10 APR.» NR. i.a.a. de colleges van burgemeester en wethouders Onderwerp Consultatie jaarstukken 2013 en programmabegroting

Nadere informatie

gemeente Leek Omgevingsdienst Groningen Postbus AB VEENDAM Geachte heer, mevrouw,

gemeente Leek Omgevingsdienst Groningen Postbus AB VEENDAM Geachte heer, mevrouw, 0117 gemeente Leek Omgevingsdienst Groningen Postbus 97 9640 AB VEENDAM Registratienummer: 2018003670 Onderwerp: Ontwerpbegroting 2019 Contactpersoon: mevrouw N. Abramjan Leek, 28 mei 2018 Geachte heer,

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Provincie Flevoland (FL) t.a.v. de Provinciale Staten Postbus 55 8200 AB LELYSTAD DGBK/Bestuur, Democratie

Nadere informatie

1. Onderwerp Regionale afspraken Anonieme hulp op afstand/ telefonische hulpdienst 2. Rol van het

1. Onderwerp Regionale afspraken Anonieme hulp op afstand/ telefonische hulpdienst 2. Rol van het In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

BEGROTING 2014 SOCIALE DIENST DRECHTSTEDEN

BEGROTING 2014 SOCIALE DIENST DRECHTSTEDEN BEGROTING 2014 SOCIALE DIENST DRECHTSTEDEN Primaire begroting 2014 SDD pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Inleiding...3 1.2 Conclusies, acties, bijsturing e.d...3 2. Programmaverantwoording...

Nadere informatie

1. Onderwerp Vaststelling Financiële verordening, Controle verordening en het Treasurystatuut 2. Rol van het samenwerkingsorgaan. Datum: Informerend

1. Onderwerp Vaststelling Financiële verordening, Controle verordening en het Treasurystatuut 2. Rol van het samenwerkingsorgaan. Datum: Informerend Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen,

Nadere informatie

Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Vereniging van Nederlandse Gemeenten Vereniging van Nederlandse Gemeenten Financieel jaarverslag 2014 Afdeling Flevoland Inhoud Balans... 3 Toelichting op de balans... 4 Activa... 4 Passiva... 4 Exploitatierekening... 5 Toelichting op de

Nadere informatie

2e Kwartaalrapportage 2015

2e Kwartaalrapportage 2015 2e Kwartaalrapportage 2015 Verzonden aan de Raad 29 juli 2015 Gemeente Langedijk Inleiding Hierbij ontvangt u de 2 e Kwartaalrapportage 2015. In deze kwartaalrapportage wordt u geïnformeerd over financiële

Nadere informatie

Onderwerp: Raadsmededeling over: Voorlopig saldo Jaarrekening 2015 - Besluitvormend

Onderwerp: Raadsmededeling over: Voorlopig saldo Jaarrekening 2015 - Besluitvormend VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 29 maart 2016 Besluit nummer: 2016_BW_00263 Onderwerp: Raadsmededeling over: Voorlopig saldo Jaarrekening 2015 - Besluitvormend Beknopte samenvatting: Vooruitlopend op

Nadere informatie

Wat gaat het kosten? Baten & lasten totaal. Bedragen * Inkomsten Lasten Bijdrage gemeente

Wat gaat het kosten? Baten & lasten totaal. Bedragen * Inkomsten Lasten Bijdrage gemeente Wat gaat het kosten? Bedragen * 1. Inkomsten Lasten Bijdrage gemeente Integratie-uitkering 3.55 3.55 Bbz24 177 298 12 44.28 4.855-3.173 Bijzondere bijstand en minimabeleid 4.331 4.331 Organisatie (incl.

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend

Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Financiële afwikkeling Regionaal Platform Arbeidsmarkt Rijn Gouwe (RPA) 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Arbeidsmarkt

Nadere informatie

Beantwoording technische vragen gesteld naar aanleiding van de Voorjaarsnota 2010

Beantwoording technische vragen gesteld naar aanleiding van de Voorjaarsnota 2010 Beantwoording technische vragen gesteld naar aanleiding van de Voorjaarsnota 2010 Pagina: Alg. Vraag: Hoeveel bedraagt de vermindering aan inhuur van derden qua bedrag en procentueel waarmee in de cijfers

Nadere informatie

Vergadering: Algemeen Bestuur Holland Rijnland Datum: woensdag 6 juli uur Paginanummer: 1. Conceptverslag. Gemeente Naam Functie in groep

Vergadering: Algemeen Bestuur Holland Rijnland Datum: woensdag 6 juli uur Paginanummer: 1. Conceptverslag. Gemeente Naam Functie in groep Paginanummer: 1 Conceptverslag Gemeente Naam Functie in groep Aanwezig Hillegom mw. J.A. Ringelberg plv. bestuurslid Hillegom dhr. J. van Rijn bestuurslid Kaag en Braassem dhr. F. Schoonderwoerd plv. bestuurslid

Nadere informatie

Oplegvel. Datum: Besluitvormend. Datum: Adviserend. Datum: Informerend. DB Colleges PHO DB Gemeenteraad DB AB Gemeenteraad. 26 sept.

Oplegvel. Datum: Besluitvormend. Datum: Adviserend. Datum: Informerend. DB Colleges PHO DB Gemeenteraad DB AB Gemeenteraad. 26 sept. Oplegvel 1. Onderwerp Investeringsfonds maatschappelijke zorg Holland Rijnland 2018-2020 en Convenant regionale samenwerking maatschappelijke opvang Holland Rijnland 2018-2021 2. Rol van het samenwerkingsorgaan

Nadere informatie

Er kan worden gesproken over al dan niet op de agenda vermelde onderwerpen.

Er kan worden gesproken over al dan niet op de agenda vermelde onderwerpen. Vergadering Oordeelsvorming Burger 10-01-2019 Plaats: Raadzaal Tijd: 20:00-22:40 Voorzitter: dhr. A.N.J. Vos Griffier: dhr. F. Kromhout Deze vergadering wordt live uitgezonden en is later ook te bekijken.

Nadere informatie

1. Onderwerp Bezwaar- en klachtenafhandeling bij jeugdhulp

1. Onderwerp Bezwaar- en klachtenafhandeling bij jeugdhulp Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen,

Nadere informatie