Er wordt een presentatie verzorgd de huidige stand van zaken van Ict in Onderwijs. Hierbij worden ook enkele vragen gesteld.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Er wordt een presentatie verzorgd de huidige stand van zaken van Ict in Onderwijs. Hierbij worden ook enkele vragen gesteld."

Transcriptie

1 VERSLAG REGIONALE CONSULTATIE OVER ICT EN ONDERWIJS MAROWIJNE DATUM: WOENSDAG 23 OKTOBER 2013 LOCATIE: RECREATIECENTRUM MARIJKEDORP Op woensdag 23 oktober werd in de recreatiezaal van Marijkedorp de regionale consultatie voor Marowijne, met stakeholders voor het nationaal beleidsplan ICT en Onderwijs gehouden. Onder de participanten bevinden zich de onderwijsinspecteur, schoolleiders van verschillende scholen uit Marowijne, leerkrachten, een ICT medewerker en community development persoon van het Nuclues Centrum, twee ZOCO(zorgcoördinatoren) en enkele ouders. SESSIE 1 PRESENTATIE EN DISCUSSIE Er wordt een presentatie verzorgd de huidige stand van zaken van Ict in Onderwijs. Hierbij worden ook enkele vragen gesteld. Voor de aanwezigen is ICT goed te gebruiken in het onderwijs om - informatie te zoeken - informatie te geven aan kinderen ("je kan je les uitbreiden ), ouders en leerkrachten. - Visueler les te kunnen geven ( op het bord kan je geen grote tekeningen maken- met de computer kun je een plaatje online zoeken en het projecteren - digitale leermiddelen worden gebruikt in het onderwijs om lessen aanschouwelijk te maken voor de kindere (foto s, films) (de meesten zijn wel bekend met Skype, maar gebruiken die slechts prive.) ENERGIZER Het volgend programma onderdeel was een energizer met digibordles Rekenen. De participanten vonden les een goede prikkelende tool is, omdat de kinderen feedback krijgen en feedback prikkelend is- en de kinderen kunnen zien wat ze doen. SESSIE 2 RESULTATEN VAN DE WERKGROEPEN MAROWIJNE GROEP 1 SCHOOLLEIDERS EN LEERKRACHTEN. Welke ICT s kent u? tablets, IPod, internet, de media(radio, televisie, krant) telefoon. De groep vindt allemaal even belangrijk ( omdat je met allemaal kan communiceren en ze hebben allemaal met communicatie te maken en communicatie brengt mensen bijeen en zorgt ook voor ontwikkeling. ) Hoe ziet u uw ideale school? Een school met computers en internet aansluiting om zodoende de lessen aantrekkelijk te maken voor zowel leerkracht en leerling; een webpagina voor de school zodat organisaties in het buitenland informatie over de school kunnen vinden.

2 Hoe kan ICT eraan bijdragen? Informatie vinden voor de lessen, om te kunnen communiceren met elkaar (via bijv facebook ) Wat zijn de zaken die het moeilijk maken om ICT te gebruiken in uw school of gebied. Uitvallen elektriciteit op school- dus geen internet (soms omdat er geen telefoonaansluiting is- een dongle kan slechts op 1 PC worden aangesloten en is dus niet geschikt voor een PC lokaal), geen computers, te weinig kennis van ICT. Wat kan u doen om ICT in uw klas/school/dorp district te gebruiken? - Betere faciliteiten te creëren dat iedereen gebruik kan maken van internet. - Samenwerken met andere organisaties of scholen, bijv Muloschool op Moengo, die wel beschikt over een ICT center. Hoe kan ICT een rol spelen in uw professionele ontwikkeling als persoon? - Kennis vergaren voor de eigen ontwikkeling, - Opslaan van gegevens van leerkrachten en leerlingen. Hoe kan ICT een rol spelen voor je district? Als bijvoorbeeld een school in het dorp over een ICT center beschikt, kunnen de ouders en de leerlingen in het dorp gebruik maken van internet/het centrum. Er moet meer samengewerkt en gedeeld worden- als er een aantal centra zijn kunnen ze door alle scholen gebruikt worden. er is wel internet in Moengo. GROEP 2 SCHOOLEIDERS, SCHOOLINSPECTEUR, MINOV EN MEDEWERKERS VAN HET NUCLUES CENTRUM Welke ICT s kent u? Telefoon, Tv, Radio, krant, Beamer, Camera, Pc, laptop, voicerecorder en Tablet. de groep vindt telefoon en computer het belangrijkst. Telefoon als eerst omdat haast iedereen een telefoon heeft. Hoe ziet uw ideale school eruit? - goed gebouw, omrasterd. - Genoeg leerkrachten die regelmatig worden bijgeschoold. - Kleinere groepen, kleinere klassen. - Een mediatheek. - Goed schoonmaakpersoneel en harkers. V - verbetering van de leerprestaties van de leerling. - Geeft toegang tot volledige educatie, met vormingsfaciliteiten van de ochtend tot de hele middag Hoe kan ICT hieraan bijdragen? Met internet aansluiting en computers op school in alle ruimtes kan er info gedeeld worden met leerlingen en leerkrachten en zou afstandsonderwijs mogelijk zijn voor de bijscholing en nascholing van leerkrachten. Wat zijn de zaken die het moeilijk maken om ICT te gebruiken in uw school of gebied.

3 Financiën en daarnaast gebrek aan elektriciteit, gebrek aan internet verbinding. Gebrek aan radio-, televisie- en telefoon verbinding. En één van de scholen gaf zonet nog aan: wateroverlast. Wat kan u doen om ICT in uw klas/school/dorp district te gebruiken? Fundraisen en trainingen opzetten. Hoe kan ICT proces van leren en onderwijzen ondersteunen in uw situatie? - Er komt meer visueel materiaal beschikbaar. - Leerlingen en leerkrachten kunnen zelfstandig informatie zoeken op internet - communicatie met instanties. - vastleggen van administratie van de school - het uitwisselen informatie. Hoe kan ICT in uw curriculum geïntegreerd worden? Als vak. Als leervak. Net zoals de schoolradio vroeger een vast uur had. De schoolradio behandelde verschillende onderwerpen, natuuronderwijs, kennis der natuur. Er is nog altijd schoolradio, maar daar wordt niet in de klas naar geluisterd- er is wel schooltv, maar die wordt in de middag uitgezonden.om weer gebruik te maken van de schoolradio zou het in het lesprogramma geintegreerd moeten worden- een speciaal lesuur. De scholen moeten dan beschikken over een radio en de schoolleiders moeten via MINOV, de cd s laten opvragen. Er is ook een eigen radioquiz en radioprogramma s ontwikkeld door de coördinatrice van het Nuclues Centrum, via BOB, maar dat is alleen op Moengo. De schoolleiders moeten zelf dit soort activiteiten initieren volgens de inspecteur. GROEP 3 OUDERCOMMISSIE, LOKALE ORGANISATIE EN ZORG COÖRDINATOREN Welke ICTs zijn bekend? Mobiele telefoon,camera, laptop, computer, internet, video + foto camera. Allemaal zijn belangrijk (als hulpmiddel) maar vooral de laptop met internet vanwege draagbaarheid. Hoe ziet de ideale school eruit? - goede communicatie tussen leerlingen en leerkracht. - Kwaliteitsverbetering van het onderwijs. - Hoge slagings-en overgangspercentages - aanleren van basis vaardigheden, waarden en normen - betere ouderparticipatie - computer lokaal met minimaal 30 laptops en een beamer en getrainde leerkrachten Wat bemoeilijkt dit - financiële omstandigheden (schoolkas) - weinig kennis. - Huidig curriculum is niet aangepast aan het ICT Programma dus geen digitale programma. - Geen internetaansluiting Hoe dit op te lossen

4 Hulp zoeken bij Overheid, Organisaties (NGO s) of Bedrijfsleven Wat is het belang van ICT in het onderwijs voor de kinderen? Draagt bij aan kennis, zelfstandig werken, zelf ontdekken, kritischer maken en motivatie. Wat doet u nu op het gebied van ICT? Wij verzamelen informatie en communiceren daarbij in het klein. Hoe kunnen eventueel andere lokale initiatieven door ICT gesteund worden? - Trainingen op zetten volgen. - Zelf professionaliseren - aanvraag voor computers. Met wie wilt u samenwerken? - Scholen; clusters - De overheid; mn inspectie - telecommunicatie bedrijven - uitwisselingsprogramma met andere scholen - andere organisaties. SAMENVATTING Bij ICT middelen is steeds een vorm van computer genoemd plus internet. Maar ook -zeker in de gebieden met problemen met electriciteit of problemen met gewone internet - de mobiele telefoon. Ideale scholen hebben gemeen: - infrastructuur: ruimtes, apparatuur - kwaliteit en capaciteit van de leerkrachten - een ideale school is een school waar de leerling het goed doet. ICT zou daar op verschillende manieren kunnen bijdragen: - verzamelen van informatie - communiceren. - schooladministratie. Het grootste obstakel voor gebruik van ICT is infrastructuur (electriciteit, telefoonlijnen ) Om ICT nu te gebruiken: samenwerken en samen delen. Internet kan gebruikt worden voor de eigen ontwikkeling om eigen kwaliteit te verbeteren; verbeteren van schooladministratie.

5 Op districtsniveau kunnen ICT centra van scholen een maatschappelijke functie vervullen- niet alleen ter beschikking stellen van de scholieren maar ook daarbuiten. ICT kan helpen het lesgeven te verbeteren doordat het leren visueler kan maken, leerlingen helpt zelfstandig te leren, ze zelf op zoek kunnen gaan naar informatie. ICT zou in het begin vooral, ook als leervak verzorgd moeten worden. Ict kan bijdragen aan lokale initiatieven door bevorderen van meer kennis, zelfstandig werken, kritisch leren denken, het is dan vooral een tool om informatie te verzamelen. Maar steeds is behalve de infrastructuur ook nodig beheer van de apparatuur- en dus beheerders/reparateurs. Ook van belang is samenwerken.

VERSLAG REGIONALE CONSULTATIE OVER ICT EN ONDERWIJS NICKERIE DATUM: VRIJDAG 25 OKTOBER 2013 LOCATIE: TEACHER RESOURCE CENTRE, VAN PETTENPOLDER

VERSLAG REGIONALE CONSULTATIE OVER ICT EN ONDERWIJS NICKERIE DATUM: VRIJDAG 25 OKTOBER 2013 LOCATIE: TEACHER RESOURCE CENTRE, VAN PETTENPOLDER 1 VERSLAG REGIONALE CONSULTATIE OVER ICT EN ONDERWIJS NICKERIE DATUM: VRIJDAG 25 OKTOBER 2013 LOCATIE: TEACHER RESOURCE CENTRE, VAN PETTENPOLDER Op 25 oktober 2013 werd in het Teacher Resource Centre van

Nadere informatie

ICT beleidsplan. Schooljaar 2015-2018. OBS de Pijlstaart

ICT beleidsplan. Schooljaar 2015-2018. OBS de Pijlstaart ICT beleidsplan OBS De Pijlstaart Schooljaar 2015-2018 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding blz. 3 2. Leerdoelen leerlingen blz. 4 en 5 3. Management en organisatie blz. 6 4. Deskundigheid en professionalisering

Nadere informatie

Uitwerking en advisering Workshop Visie en Doelen.

Uitwerking en advisering Workshop Visie en Doelen. Uitwerking en advisering Workshop Visie en Doelen. Uitwerking Groepsresultaten Groep 1: V4: Met ICT kun je leerlingen die wat extra aandacht nodig hebben, heel goed laten oefenen met bepaalde leerstof.

Nadere informatie

STAKEHOLDERS WORKSHOP NATIONALE EDUCATION LEADERS (SYSTEM LEVEL) DISTRICT: PARAMARIBO

STAKEHOLDERS WORKSHOP NATIONALE EDUCATION LEADERS (SYSTEM LEVEL) DISTRICT: PARAMARIBO 1 STAKEHOLDERS WORKSHOP NATIONALE EDUCATION LEADERS (SYSTEM LEVEL) DISTRICT: PARAMARIBO DATUM: DONDERDAG 24 OKTOBER 2013 LOCATIE: LALAROOKHGEBOUW PARAMARIBO Op 24 oktober vond in het Lalla Rookhgebouw

Nadere informatie

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO Page of 7 Enquête voortgezet onderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas

Nadere informatie

Docentenvragenlijst. Jongeren en Cultuur

Docentenvragenlijst. Jongeren en Cultuur School: Plaats: Klas(sen): Docentenvragenlijst Jongeren en Cultuur Deze vragenlijst gaat over ict-faciliteiten en cultuuractiviteiten bij u op school. Op de volgende bladzijden vindt u hierover vragen.

Nadere informatie

Serie handleidingen. "LbD4All" ("Leren door Ontwikkeling voor iedereen ") E-LEARNING. Door Kristina Henriksson, Päivi Mantere & Irma Manti

Serie handleidingen. LbD4All (Leren door Ontwikkeling voor iedereen ) E-LEARNING. Door Kristina Henriksson, Päivi Mantere & Irma Manti Serie handleidingen "LbD4All" ("Leren door Ontwikkeling voor iedereen ") E-LEARNING Door Kristina Henriksson, Päivi Mantere & Irma Manti Deze publicatie werd gefinancierd door de Europese Commissie. De

Nadere informatie

In het kleuteronderwijs is dat al zo, in leerjaar 3 wordt hierop voortgebouwd. Early childhood education besteedt daar ook aandacht aan.

In het kleuteronderwijs is dat al zo, in leerjaar 3 wordt hierop voortgebouwd. Early childhood education besteedt daar ook aandacht aan. STAKEHOLDERS CONFERENTIE donderdag 11 augustus 2011 Methodeontwikkeling - 3 (MO-3) Stellingen Eens Weet Oneens 1. Het onderwijs moet aansluiten bij de situatie waar kinderen naar de universiteit gaan.

Nadere informatie

10 goede redenen om te kiezen voor de Hommel

10 goede redenen om te kiezen voor de Hommel 10 goede redenen om te kiezen voor de Hommel Een woord vooraf Binnenkort staat u voor de keuze om een basisschool te kiezen voor uw kind. 2 Dit boekje biedt u extra informatie over onze school. In het

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E.

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Page of 6 Enquête basisonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas zit je?

Nadere informatie

Handleiding voor docenten

Handleiding voor docenten LEREN PROGRAMMEREN MET Spelenderwijs leren programmeren voor kinderen LEREN PROGRAMMEREN MET Ron Ford Ron Ford Spelenderwijs leren programmeren voor kinderen 11-03-13 11:11 Handleiding voor docenten Scratch

Nadere informatie

Sjabloon voor het opmaken van een beleidsplan ICT

Sjabloon voor het opmaken van een beleidsplan ICT Sjabloon voor het opmaken van een beleidsplan ICT Dit document is een sjabloon dat kan worden gebruikt bij het opmaken van een ICTbeleidsplan. De voornaamste rubrieken die nodig zijn in het beleidsplan

Nadere informatie

Goede middag. Zo als belooft gaan we het hebben over de Smart TV. Maar laten we eerst eens onderzoeken welke plaats de Smart TV inneemt.

Goede middag. Zo als belooft gaan we het hebben over de Smart TV. Maar laten we eerst eens onderzoeken welke plaats de Smart TV inneemt. Goede middag. Zo als belooft gaan we het hebben over de Smart TV. Maar laten we eerst eens onderzoeken welke plaats de Smart TV inneemt. Zelf had ik mij al een voorstelling gemaakt van een SmartTV. Dat

Nadere informatie

Visie ICT bij de SJB. Waarom, wie, wat, wanneer en hoe? Werkgroep ICT Jenaplanscholen Bollenstreek

Visie ICT bij de SJB. Waarom, wie, wat, wanneer en hoe? Werkgroep ICT Jenaplanscholen Bollenstreek Visie ICT bij de SJB Waarom, wie, wat, wanneer en hoe? 1 Missie, visie en strategie Ambitie? Doelen? Plannen? Kennisstand organisatie? Budget? 2 Kikker- of Vogelperspectief? conservatie Missie? innovatie

Nadere informatie

Voordelen voor u: Functie Basis Plus Online Werken Leren QL-ICT Online of QL-ICT Online Plus Online Online

Voordelen voor u: Functie Basis Plus Online Werken Leren QL-ICT Online of QL-ICT Online Plus Online Online QL-ICT Online QL-ICT Online maakt leren flexibel toegankelijk en leuker tegelijk Ruben Biemans, De Triangel, Nijverdal Het onderwijs staat aan het begin van een nieuw tijdperk. QL-ICT speelt hierop in

Nadere informatie

Peer review in de praktijk

Peer review in de praktijk Rotterdam, maart 2013 Gwen de Bruin Susan van Geel Karel Kans Inhoudsopgave Inleiding Vormen van peer review Wat is er nodig om te starten met peer review? Wat levert peer review op? Succesfactoren Inleiding

Nadere informatie

Evolutie in mediagebruik: Back to the future? Dimitri Schuurman Ike Picone IBBT - Digital Society

Evolutie in mediagebruik: Back to the future? Dimitri Schuurman Ike Picone IBBT - Digital Society Evolutie in mediagebruik: Back to the future? Dimitri Schuurman Ike Picone IBBT - Digital Society Outline 1. De Vlaamse mediamix in cijfers What s in a buzz? 2. Hoe de evoluties in de mediamix begrijpen

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 8 ... Skype: Online bellen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 8 ... Skype: Online bellen. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Les 8... Skype: Online bellen Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie voor de leerkracht Waarom? Skype wordt

Nadere informatie

Inhoud: Inleiding Paragraaf 1.1 Blz 2. Inleiding Paragraaf 2.2 Blz 3. Opgroeien met computers Blz 4,5,6. Computers op school Blz 7.

Inhoud: Inleiding Paragraaf 1.1 Blz 2. Inleiding Paragraaf 2.2 Blz 3. Opgroeien met computers Blz 4,5,6. Computers op school Blz 7. Inhoud: Inleiding Paragraaf 1.1 Blz 2. Inleiding Paragraaf 2.2 Blz 3. Opgroeien met computers Blz 4,5,6 Computers op school Blz 7. De toekomst en de pc Blz 8, 9 Nawoord Blz 10. Inleiding Paragraaf 1.1

Nadere informatie

Minimumstandaard ICT, ten aanzien van. - voorzieningen binnen de school. - de medewerkers

Minimumstandaard ICT, ten aanzien van. - voorzieningen binnen de school. - de medewerkers Minimumstandaard ICT, ten aanzien van - voorzieningen binnen de school - de medewerkers DDS, januari 2011 Inleiding In dit document wordt de minimum standaard voor ICT beschreven. Alle DDS scholen streven

Nadere informatie

In de volgende vragen zal je bevraagd worden over verschillende aspecten van digitale media en digitale apparaten, waaronder PC's, laptops,

In de volgende vragen zal je bevraagd worden over verschillende aspecten van digitale media en digitale apparaten, waaronder PC's, laptops, In de volgende vragen zal je bevraagd worden over verschillende aspecten van digitale media en digitale apparaten, waaronder PC's, laptops, notebooks, smartphones, tablets, mobiele telefoons zonder internet,

Nadere informatie

5 In tips: Digitaal onderwijs dat altijd werkt

5 In tips: Digitaal onderwijs dat altijd werkt 5 In tips: Digitaal onderwijs dat altijd werkt Digiborden die niet opstarten, niet overal draadloos internet en laptops die niet de software draaien die u wilt omdat u deze niet mag updaten. Zomaar een

Nadere informatie

Mi Matto PROJECT TER BEVORDERING VAN CULTUUROVERDRACHT EN VERTELKUNST MAROWIJNE

Mi Matto PROJECT TER BEVORDERING VAN CULTUUROVERDRACHT EN VERTELKUNST MAROWIJNE Mi Matto PROJECT TER BEVORDERING VAN CULTUUROVERDRACHT EN VERTELKUNST MAROWIJNE Berryl Tempo [Course Title] januari 4, 2015 Concept & Oorsprong Ieder Marronkind is opgegroeid met verhalen en vertellingen

Nadere informatie

% Internetgebruik 65 tot 75 jarigen (bron CBS)

% Internetgebruik 65 tot 75 jarigen (bron CBS) % Internetgebruik 65 tot 75 jarigen 5-15 (bron CBS) 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15 Heeft internet weleens gebruikt Heeft internet in de afgelopen 3 maanden gebruikt Heeft internet in de afgelopen 3 maanden

Nadere informatie

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging

FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media. draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging FIT-traject onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging Via het Klavertje 4 Model zet u sociale media en ICT breed in Didactische

Nadere informatie

Werkplekleren in het binnenland van Suriname

Werkplekleren in het binnenland van Suriname Werkplekleren in het binnenland van Suriname Gelijke onderwijskansen voor ieder kind in Suriname Project Albert Cameron Instituut INHOUDSOPGAVE Inleiding 2 Wie zijn wij? 4 Wat willen wij doen? 5 Achtergrond

Nadere informatie

Media & het Medium Lessenserie Mag ik even uw aandacht?

Media & het Medium Lessenserie Mag ik even uw aandacht? Media & het Medium Lessenserie Mag ik even uw aandacht? Docentenhandleiding doelgroep duur 4 havo, vwo 7-8 klokuren Inleiding Reclameposters en billboards schreeuwen om de aandacht op straat. Op de tv

Nadere informatie

Onderwijs met ict Tabellen ict-management

Onderwijs met ict Tabellen ict-management Onderwijs met ict 2007 Tabellen ict-management 1 Achtergrondkenmerken 1 2 Ict en didactisch handelen 2 3 Beleid en implementatie 4 4 Behoefte aan ondersteuning 7 5 Typologie en verschillen tussen scholen

Nadere informatie

Functiebeschrijving van ICT-coördinator. Bijlage 1: Algemene opdracht. 1. Op het niveau van de school/scholengemeenschap: mee een beleid ontwikkelen

Functiebeschrijving van ICT-coördinator. Bijlage 1: Algemene opdracht. 1. Op het niveau van de school/scholengemeenschap: mee een beleid ontwikkelen Functiebeschrijving van ICT-coördinator Bijlage 1: Algemene opdracht 1. Op het niveau van de school/scholengemeenschap: mee een beleid ontwikkelen 1. Ondersteunt de directie om, samen met het team, een

Nadere informatie

Ouder & kind Samen Sociaal Sterk

Ouder & kind Samen Sociaal Sterk Ouder & kind Samen Sociaal Sterk Social Media Bewustwording We constateren een duidelijke behoefte aan voorlichting over het gebruik van social media en internettoepassingen door jonge kinderen. Wij streven

Nadere informatie

Fundamentele Innovatie

Fundamentele Innovatie Fundamentele Innovatie onderwijsvernieuwing met ICT en sociale media draagvlak inspiratie motivatie vernieuwing 21st century skills borging Mark Froger 06-11-2015 Wij geloven in: Leren in een uitdagende

Nadere informatie

Algemeen Schoolplan ICT 2011-2015

Algemeen Schoolplan ICT 2011-2015 Algemeen Mei 2014 Onderwerp Onderwijskundig (methodische software) Het gebruik van deze software is in principe voor alle leerlingen en komt structureel aan bod in het lesprogramma. Veilig Leren Veilig

Nadere informatie

ICT als aanjager van de onderwijstransformatie

ICT als aanjager van de onderwijstransformatie ICT als aanjager van de onderwijstransformatie ICT als aanjager van de onderwijstransformatie Technologische innovatie biedt het onderwijs talloze mogelijkheden. Maar als we die mogelijkheden echt willen

Nadere informatie

Landelijke startbijeenkomst. 25 november 2015. Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

Landelijke startbijeenkomst. 25 november 2015. Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland Landelijke startbijeenkomst LEADER 2014-2020 Workshop 25 november 2015 Communicatie Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland #LEADER3 Europees landbouwfonds

Nadere informatie

Social Media. Presentatie verzorgd door de ouderraad, leerlingenraad, het team en een ouder

Social Media. Presentatie verzorgd door de ouderraad, leerlingenraad, het team en een ouder Social Media Presentatie verzorgd door de ouderraad, leerlingenraad, het team en een ouder DOEL VAN VANAVOND: Een kennismaking met sociale/nieuwe media welke sociale media gebruiken leerlingen veel en

Nadere informatie

Eindopdracht RKCS workshops Mediawijsheid

Eindopdracht RKCS workshops Mediawijsheid Workshops: In 10 workshops leert de leerkracht de competenties van mediawijsheid kennen en deze toe te passen. Mediawijsheid is vertaald in 10 competenties. Deze10 competenties vallen binnen 4 hoofdcompetentie

Nadere informatie

Lab to Learn leren met morgen VOORBEELDRAPPORTAGE EDUCHECK VO. EJ"Chec Ra pp. orfa e. Ij IT-workz. liorl

Lab to Learn leren met morgen VOORBEELDRAPPORTAGE EDUCHECK VO. EJChec Ra pp. orfa e. Ij IT-workz. liorl liorl Lab to Learn leren met morgen VOORBEELDRAPPORTAGE EDUCHECK VO EJ"Chec Ra pp orfa e Ij IT-workz LET OP! Dit is een voorbeeldrapportage van de vo versie van de EduCheck waarin slechts enkele pagina

Nadere informatie

Voor alle cursussen geldt Wijzigingen voorbehouden

Voor alle cursussen geldt Wijzigingen voorbehouden Locatie cursussen FNV Scholing FNV Scholing & IT Werkgroep Kantooradres: Nieuwe Fellenoord 7, 5612 KB EINDHOVEN Postadres: p/a Gentiaanweg 8, 5643 CB EINDHOVEN Telefoon 06 1513 3287 (na 14.00 uur) E-mail:

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Mediawijsheid in het basis- en voortgezet onderwijs

Rapportage Onderzoek Mediawijsheid in het basis- en voortgezet onderwijs Rapportage Onderzoek Mediawijsheid in het basis- en voortgezet onderwijs In opdracht van: Contactpersoon: BEELD EN GELUID Floortje Jansen en Marcel Kollen DUO MARKET RESEARCH drs. Vincent van Grinsven

Nadere informatie

Ict-gebruik in het onderwijs 2017 Stand van zaken per sector

Ict-gebruik in het onderwijs 2017 Stand van zaken per sector Ict-gebruik in het onderwijs 2017 Stand van zaken per sector Ed Smeets Pieter Aalders Joost van der Horst. Projectnummer: 2017.735 Opdrachtgever: Kennisnet 2017 KBA Nijmegen Sommige rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Jaarplan Basisschool den Akker

Jaarplan Basisschool den Akker Jaarplan 2018-2019 Basisschool den Akker Beste lezer, Voor u ligt het jaarplan 2018-2019 van basisschool den Akker. In dit jaarplan wordt beschreven welke doelen de school stelt voor het schooljaar 2018-2019.

Nadere informatie

Les geven met videoconferencing INNOVATIE IMPULS ONDERWIJS

Les geven met videoconferencing INNOVATIE IMPULS ONDERWIJS Les geven met videoconferencing innovatie bij een krimpsituatie? Jan Jaap Wietsma j.j.wietsma@utwente.nl INNOVATIE IMPULS ONDERWIJS 5 IIO experimenten Videolessen Slimfit Onderwijsteams E-klas & PAL-student

Nadere informatie

Wanneer moeten we dat nog doen? We hebben vandaag, tijdens een andere vergadering, ons de vraag gesteld : waar moeten we naar toe om te melden dat

Wanneer moeten we dat nog doen? We hebben vandaag, tijdens een andere vergadering, ons de vraag gesteld : waar moeten we naar toe om te melden dat Wanneer moeten we dat nog doen? We hebben vandaag, tijdens een andere vergadering, ons de vraag gesteld : waar moeten we naar toe om te melden dat het programma in het eerste leerjaar te zwaar is We raken

Nadere informatie

TRAINING PROGRAMMA VOOR HET LEREN OMGAAN MET HET WORKIT MATERIAAL VOOR (VRIJWILLIGE) DOCENTEN

TRAINING PROGRAMMA VOOR HET LEREN OMGAAN MET HET WORKIT MATERIAAL VOOR (VRIJWILLIGE) DOCENTEN TRAINING PROGRAMMA VOOR HET LEREN OMGAAN MET HET WORKIT MATERIAAL VOOR (VRIJWILLIGE) DOCENTEN INTRODUCTIE Het project WorKit ontwikkelt de Job Language Kit - een hulpmiddel met educatief en informatief

Nadere informatie

Conclusies en aanbevelingen van de IOL werkgroep rekenen na onderzoek over het vak rekenen in de periode april 2009 t/m juli 2009

Conclusies en aanbevelingen van de IOL werkgroep rekenen na onderzoek over het vak rekenen in de periode april 2009 t/m juli 2009 Conclusies en aanbevelingen van de IOL werkgroep rekenen na onderzoek over het vak rekenen in de periode april 2009 t/m juli 2009 op basisscholen, voj-scholen en pedagogische instituten Derde en zesde

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

Enquête inzet leermiddelen

Enquête inzet leermiddelen Enquête inzet leermiddelen Aan de hand van deze vragenlijst kunnen schoolleiding, teamleiding en vaksecties gezamenlijk de discussie voeren over hun wensen ten aanzien van leermateriaal. Verschillende

Nadere informatie

Oude Nieuwe Social Media

Oude Nieuwe Social Media #SDVdoedag Oude Nieuwe Social Media SDV Doe-dag Even voorstellen.. Guy STRIJBOSCH E-mail: Twitter: LinkedIn: Website: info@gscoach.nl @guystrijbosch nl.linkedin.com/in/guystrijbosch www.gscoach.nl Wanneer

Nadere informatie

De digitale leerwereld RIZO 2.0, 13 maart 2012

De digitale leerwereld RIZO 2.0, 13 maart 2012 De digitale leerwereld RIZO 2.0, 13 maart 2012 1 Inhoud Belangrijke definities en voorbeelden Middelen, techniek en ICT Opdracht in subgroepen Wat verwacht u van ons Afsluiting Contact gegevens 2 Belangrijke

Nadere informatie

Scenario 1: Zelfstudie- uren

Scenario 1: Zelfstudie- uren Zes scenario s voor verbetering van onderwijsrendement door inzet filmpjes Scenario 1: Zelfstudie- uren Tijdens het experimentjaar wordt het aantal contacturen in aanwezigheid van een docent met één lesuur

Nadere informatie

COMPUTERCURSUSSEN PRESENTATIES ADVIES & HULP

COMPUTERCURSUSSEN PRESENTATIES ADVIES & HULP Programmaboekje Voorjaar 2018 COMPUTERCURSUSSEN PRESENTATIES ADVIES & HULP Vóór 50 + (en jonger) en dóór 50 + Leren in een rustig tempo (en nog gezellig ook!) 1 De stichting SeniorWeb Veldhoven stelt zich

Nadere informatie

BRANDINGNIEUWS Samen doelgericht de wereld ontdekken

BRANDINGNIEUWS Samen doelgericht de wereld ontdekken BRANDINGNIEUWS Samen doelgericht de wereld ontdekken Nieuwsbrief nr. 34 26 mei 2016 INHOUD: Actieve ouders gezocht. Wie helpt mee boeken plastificeren? Sportdag Sponsor gezocht Wenmiddag / ochtend Typecursus

Nadere informatie

De volgende vragen gaan over digitale media en digitale toestellen zoals computers, laptops, notebooks, smartphones, tablets, gsm s zonder

De volgende vragen gaan over digitale media en digitale toestellen zoals computers, laptops, notebooks, smartphones, tablets, gsm s zonder De volgende vragen gaan over digitale media en digitale toestellen zoals computers, laptops, notebooks, smartphones, tablets, gsm s zonder internettoegang, spelconsoles en televisies met internettoegang.

Nadere informatie

De school is mijn tuin. Claudia Diepstraten, directeur onderwijsteam DHKT. gekomen na 4 sessies met de gezamenlijke teams van de vier

De school is mijn tuin. Claudia Diepstraten, directeur onderwijsteam DHKT. gekomen na 4 sessies met de gezamenlijke teams van de vier De school is mijn tuin Claudia Diepstraten, directeur onderwijsteam DHKT 2015-2019 Dit document beschrijft de parasolvisie van onderwijsteam DHKT. Het vormt een beschrijving van de gezamenlijke visie van

Nadere informatie

2 ECOIS Expertisecentrum Onderwijs & ICT Suriname ECOIS Expertisecentrum Onderwijs & ICT Suriname Presentatie op het MINOV High Level Seminar ICT in Onderwijs 16 februari 2011 Pieter van der Hijden & Ton

Nadere informatie

Product en prijzen 2014

Product en prijzen 2014 Product en prijzen 2014 1 Augustus 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Maak kennis met Social Media Rijbewijs... 3 Opbouw en inhoud lessenreeks... 4 Digitale leeromgeving... 5 Docentenomgeving... 6 Prijzen

Nadere informatie

ICT- BELEIDSPLAN. 14 en 26 februari 2008

ICT- BELEIDSPLAN. 14 en 26 februari 2008 ICT- BELEIDSPLAN 14 en 26 februari 2008 Van visie naar beleidsplan INHOUD SESSIE Wat is het belang van een beleidsplan binnen de schoolorganisatie? Welke inhouden kan een ICT-beleidsplan herbergen? Hoe

Nadere informatie

ONZE KINDEREN LEREN OMGAAN MET SOCIALE MEDIA

ONZE KINDEREN LEREN OMGAAN MET SOCIALE MEDIA ONZE KINDEREN LEREN OMGAAN MET SOCIALE MEDIA Het Brederocollege moedigt haar personeelsleden aan dat zij over voldoende kennis beschikken om de kinderen de benodigde sociale media vaardigheden aan te leren

Nadere informatie

Vragenlijst Leerkrachten

Vragenlijst Leerkrachten Vragenlijst Tubbergse Onderwijs Federatie pagina 1 van 7 Vragenlijst Leerkrachten Tubbergse Onderwijs Federatie, 13 december 2007 Inleiding Hartelijk dank dat je deze vragenlijst in wilt vullen. De vragen

Nadere informatie

De Brede School Academie Utrecht

De Brede School Academie Utrecht OOK IN uw wijk! De Brede School Academie Utrecht Er gebeurt iets nieuws in Utrecht. Iets bijzonders. Basisscholen uit de wijken Overvecht, Hoograven, Ondiep/Zuilen, Kanaleneiland en Lombok/Oog in Al werken

Nadere informatie

Handleiding SNEL STARTEN MET SOFTWARE PLUSPUNT DIGITAAL voor de ict-coördinator en groepsleerkracht

Handleiding SNEL STARTEN MET SOFTWARE PLUSPUNT DIGITAAL voor de ict-coördinator en groepsleerkracht Handleiding SNEL STARTEN MET SOFTWARE PLUSPUNT DIGITAAL voor de ict-coördinator en groepsleerkracht 1.1 Uw schooladministratie en Basispoort actueel Om leerkrachten en leerlingen te kunnen laten inloggen

Nadere informatie

IXPERIUM NIJMEGEN SPETTERENDE OPENING IXPERIUM

IXPERIUM NIJMEGEN SPETTERENDE OPENING IXPERIUM IXPERIUM NIJMEGEN Nieuwsbrief IXPERIUM FEBRUARI 2015 SPETTERENDE OPENING IXPERIUM Onder overweldigende publieke belangstelling is afgelopen woensdag 23 februari ONS spiksplinter nieuwe inspiratie en experimenteer

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan Stichting Promes 2015-2018

Strategisch beleidsplan Stichting Promes 2015-2018 Strategisch beleidsplan Stichting Promes 2015-2018 Voorwoord. De planperiode van 2011-2014 ligt bijna achter ons en geeft ons reden tot nadenken over de doelen voor de komende vier jaar. Als we terugdenken

Nadere informatie

Interne nieuwsbrief september Voorwoord. Imago onderzoek positief

Interne nieuwsbrief september Voorwoord. Imago onderzoek positief Interne nieuwsbrief september 2017 Voorwoord Het lijkt al weer zo lang geleden, maar hopelijk hebben jullie een fijne zomervakantie achter de rug. Inmiddels zijn de scholen weer volop in bedrijf en wij

Nadere informatie

THE PROJECT De eerste twee internationale uitwisselingen tussen leraren en leerlingen zij georganiseerd in ItalIë en Nederland.

THE PROJECT De eerste twee internationale uitwisselingen tussen leraren en leerlingen zij georganiseerd in ItalIë en Nederland. Dit is de tweede nieuwsbrief van het LeGoP project. Wij zoeken naar innovatieve leerwegen voor jongeren uit Italië, Spanje en Nederland om te vechten tegen homofobie, en om de integratie van leerlingen

Nadere informatie

Schoolportret. Lotte Oosterhof. HAVT3a

Schoolportret. Lotte Oosterhof. HAVT3a Schoolportret Lotte Oosterhof 48 73 52 HAVT3a 1 De beschikbare hardware en het gebruik De school beschikt over computers, digiborden en printers. Computers De computers bevinden zich in de klaslokalen

Nadere informatie

VOORDELEN VAN BLENDED LEARNING

VOORDELEN VAN BLENDED LEARNING 10 VOORDELEN VAN BLENDED LEARNING En de inzet van technologie vanuit onderwijsgedreven innovatie op scholen in het VO en MBO 10 voordelen van blended learning Blended learning is hot in Nederland. Blended

Nadere informatie

COMPUTERCURSUSSEN PRE

COMPUTERCURSUSSEN PRE Programmaboekje Najaar 2018 COMPUTERCURSUSSEN PRESENTATIES ADVIES & HULP Vóór 50 + (en jonger) en dóór 50 + Leren in een rustig tempo SeniorWeb Veldhoven is een stichting met als doelstelling het bevorderen

Nadere informatie

Stichting leerkracht: elke dag samen een beetje beter

Stichting leerkracht: elke dag samen een beetje beter Stichting leerkracht: elke dag samen een beetje beter Wat is leerkracht? Stichting leerkracht is een organisatie van enthousiaste experts uit het onderwijs en bedrijfsleven die scholen helpt in het ontwikkelen

Nadere informatie

omm Jaargang 8.02 december 2005

omm Jaargang 8.02 december 2005 omm Jaargang 8.02 december 2005 Nieuwe computers... 1 Begroting... 2 Nieuwe beleidsplan... 2 QLICT... 2 Schoolservicedienst... 2 Bijeenkomst ICT-ers in Toldijk... 3 De klantenmiddag van QLICT... 3 Congres

Nadere informatie

Lesgeven met Kernmethodes AK

Lesgeven met Kernmethodes AK Lesgeven met Kernmethodes AK ofwel eenvoudig aan de slag met de Stercollecties van VOcontent en Wikiwijs Presentatie tijdens KNAG Onderwijsdag 2014 Herman Rigter Almere, 7 november 2014 Inhoud Wat is VO-content

Nadere informatie

E-ZINE Stichting ROOS maart 2015

E-ZINE Stichting ROOS maart 2015 E-ZINE Stichting ROOS maart 2015 Van de Bestuurder: Beste mensen, Al geruime tijd kun je zeggen dat het voor het Primair Onderwijs spannende tijden zijn. Dat hoeft weinig nadere uitleg lijkt me. Daarom

Nadere informatie

Onderzoek, een kansrijk verhaal voor nieuwe ontdekkingen. Marjolein Dobber Marjolein ten Cate

Onderzoek, een kansrijk verhaal voor nieuwe ontdekkingen. Marjolein Dobber Marjolein ten Cate Onderzoek, een kansrijk verhaal voor nieuwe ontdekkingen Marjolein Dobber Marjolein ten Cate Opzet presentatie - Onderzoek over onderzoekend leren van docenten - Voorbeeld van een onderzoek door Marjolein

Nadere informatie

Q1 In welke hoedanigheid neemt u deel aan deze enquête:

Q1 In welke hoedanigheid neemt u deel aan deze enquête: Q1 In welke hoedanigheid neemt u deel aan deze enquête: Answered: 280 Skipped: 0 Leerkracht Schoolhoofd Leerling Ouder Vertegenwoor... Leerkracht Schoolhoofd Leerling Ouder Vertegenwoordiger van een andere

Nadere informatie

DUURZAAM DIGITAAL ONDERWIJS IN AFRIKA KENNIS, RESPECT EN COMPASSIE SAMENLEVEN IN EEN GLOBALISERENDE WERELD

DUURZAAM DIGITAAL ONDERWIJS IN AFRIKA KENNIS, RESPECT EN COMPASSIE SAMENLEVEN IN EEN GLOBALISERENDE WERELD DUURZAAM DIGITAAL ONDERWIJS IN AFRIKA KENNIS, RESPECT EN COMPASSIE SAMENLEVEN IN EEN GLOBALISERENDE WERELD KNOWLEDGE FOR CHILDREN 3 stichtingen: Nederland, Oeganda, Kameroen (en binnenkort Kenia) 10 jarig

Nadere informatie

ontwikkelingsperspectief

ontwikkelingsperspectief ontwikkelingsperspectief Leerlijnen OPP uitstroombestemming Thema nieuwsbrief schooljaar 2013-2014 IvOO - VSO Diplomastroom 15-11-2013 In oktober is er een ouderavond geweest met als onderwerp het (document)

Nadere informatie

ICT & Educatie - Rapportage 2014-2015

ICT & Educatie - Rapportage 2014-2015 ICT & Educatie - Rapportage 2014-2015 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Heliomare College Alkmaar (HCA)... 4 2.1 Didactisch gebruik digibord... 4 2.2 SurfacePROject... 5 2.3 ipad educatief... 6 2.4 Onderwijsontwerp

Nadere informatie

HET CREËREN VAN DRAAGVLAK

HET CREËREN VAN DRAAGVLAK Draagvlak INLEIDING Kun je wel Cultuurprofielschool zijn als er binnen de school geen draagvlak voor is? Wat is draagvlak? Waarom is draagvlak belangrijk? Hoe creëer je draagvlak? Er is sprake van draagvlak

Nadere informatie

Infofiches opleidingen voorjaar 2012

Infofiches opleidingen voorjaar 2012 Infofiches opleidingen voorjaar 2012 1. Alcohol en drugspreventie Iedereen is begaan met de problemen die voortvloeien uit middelengebruik. Als sportclub kan je ook met gebruik en/of misbruik van alcohol

Nadere informatie

In de volgende vragen zal je bevraagd worden over verschillende aspecten van digitale media en digitale apparaten, waaronder PC's, laptops,

In de volgende vragen zal je bevraagd worden over verschillende aspecten van digitale media en digitale apparaten, waaronder PC's, laptops, In de volgende vragen zal je bevraagd worden over verschillende aspecten van digitale media en digitale apparaten, waaronder PC's, laptops, notebooks, smartphones, tablets, mobiele telefoons zonder internet,

Nadere informatie

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd:

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Soorten Personal Computers De drie meest voorkomende computers zijn: * Desktop * Laptop * Tablet Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Systeemkast Beeldscherm Toetsenbord Printer

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Start 1 e lesperiode najaar 2015. Open dagen op 12 september a.s. LesopMaat (Computerles bij u thuis) Augustus 2015.

Nieuwsbrief. Start 1 e lesperiode najaar 2015. Open dagen op 12 september a.s. LesopMaat (Computerles bij u thuis) Augustus 2015. NR 7 AUG 2015 Nieuwsbrief Augustus 2015 Start 1 e lesperiode najaar 2015 In dit nummer 1 Start 1 e lesperiode najaar 2015 1 Open dagen 12 september 1 LesOpMaat 2 Workshops 2 Facebookpagina 2 Lidmaatschap

Nadere informatie

SURFACE BESCHRIJVING. Wat is het? Voor wie is het? Hoe werkt het? De Surface in het onderwijs

SURFACE BESCHRIJVING. Wat is het? Voor wie is het? Hoe werkt het? De Surface in het onderwijs BESCHRIJVING SURFACE Wat is het? De Surface is een liggend 30 inch beeldscherm op een tafel waaraan meerdere kinderen tegelijk kunnen werken. Zij bedienen de Surface met hun handen. Het apparaat kan 52

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F.

Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F. Page of 0 Enquête beroepsonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit zes onderdelen, A t/m F. Er zijn in totaal vragen. A. Over jou Je wordt vriendelijk verzocht informatie over jezelf te geven door onderstaande

Nadere informatie

COMMUNICATIE. Hoofdstuk 4.4 t/m 4.9. Schooljaar: 2015-2016 KLAS 2A 2B 2C 2D 2E 2F 2G

COMMUNICATIE. Hoofdstuk 4.4 t/m 4.9. Schooljaar: 2015-2016 KLAS 2A 2B 2C 2D 2E 2F 2G Communicatie Techniek, Systemen, Methoden, Processen, Strategieën, Vormen, Middelen, enz. Schooljaar: 2015-2016 COMMUNICATIE Hoofdstuk 4.4 t/m 4.9 KLAS 2A 2B 2C 2D 2E 2F 2G Algemene Techniek H.H. Baromeo

Nadere informatie

EVALUATIES KUNSTINITIATIE DIRECTIE

EVALUATIES KUNSTINITIATIE DIRECTIE EVALUATIES KUNSTINITIATIE DIRECTIE Vragen ten aanzien van de directie van de betrokken basisschool Versie 0-4 Auteur: Dirk Derom In opdracht van het Samenwerkingsplatform DKO Brussel VZW INHOUDSTAFEL

Nadere informatie

Video Conferencing anno 2012

Video Conferencing anno 2012 White paper Video Conferencing anno 2012 +31 (0) 88 121 20 00 upc.nl/business Pagina 1 van 8 Video Conferencing De behoefte aan video-vergaderen groeit. Mensen gaan steeds flexibeler om met de begrippen

Nadere informatie

Draaiboek vorming oudercontact

Draaiboek vorming oudercontact Draaiboek vorming oudercontact Doel van de avond: - De juiste informatie over uw kind uit het oudercontact kunnen halen en zelf de juiste informatie aan de leerkracht tijdens het oudercontact kunnen geven

Nadere informatie

Vier in balans-monitor 2017: de hoofdlijn. 28 juni 2017

Vier in balans-monitor 2017: de hoofdlijn. 28 juni 2017 Vier in balans-monitor 2017: de hoofdlijn 28 juni 2017 Inleiding Vier in balans-monitor 2017 Hoe is het gesteld met de inzet van ict in het onderwijs? Kennisnet vraagt scholen hiernaar en bundelt de resultaten

Nadere informatie

Aan de slag met de Stercollecties

Aan de slag met de Stercollecties Aan de slag met de Stercollecties Presentatie tijdens KNAG Onderwijsdag 2015 Herman Rigter Ede, 13 november 2015 Inhoud Wat is VO-content? Stercollecties: Open digitaal leermateriaal Een bestaand digitaal

Nadere informatie

21ste-eeuwse vaardigheden:

21ste-eeuwse vaardigheden: INLEIDING 21ste-eeuwse vaardigheden Het helpen ontwikkelen van 21ste-eeuwse vaardigheden bij studenten vraagt het nodige van docenten. Zowel qua werkvormen als begeleiding. In hoeverre neem je een voorbeeldrol

Nadere informatie

Beleidsnotitie ICT Onderwijsteam: Datum vaststelling: Versie:

Beleidsnotitie ICT Onderwijsteam: Datum vaststelling: Versie: Beleidsnotitie ICT 2018-2022 Onderwijsteam: Datum vaststelling: Versie: 1. Vier in Balans 2. Visie 3. Inhouden en toepassingen 4. Infrastructuur 5. Vaardigheden en deskundigheid 6. Bovenschools beleid

Nadere informatie

Handleiding IC3T. Wat? Online software gemaakt door Prowise, maar kan ook gebruikt worden op andere digitale borden of op een computer of ipad.

Handleiding IC3T. Wat? Online software gemaakt door Prowise, maar kan ook gebruikt worden op andere digitale borden of op een computer of ipad. /. Wat? Online software gemaakt door Prowise, maar kan ook gebruikt worden op andere digitale borden of op een computer of ipad. Benodigdheden? - Computer / digitaal bord (merk speelt geen rol) / ipad

Nadere informatie

Product informatie. Pagina 1 van 5

Product informatie. Pagina 1 van 5 Pagina 1 van 5 Product informatie Pagina 2 van 5 SMARTBoards: Voor een leerkracht is het schoolbord een van zijn belangrijkste gereedschappen. Hoe vaak gebruik je niet even het bord om een aantekening

Nadere informatie

Onderwijs en ICT Beleidsplan

Onderwijs en ICT Beleidsplan Onderwijs en ICT Beleidsplan Periode: 2017 - School: Schoolleider: Proces eigenaar van het ICT beleid: Is er een gedragen teambesluit: Versie: Id Beleidsterrein / onderdeel Mogelijke deelvragen Inhoud

Nadere informatie

De beste keuze. nu met meeste voordeel. bij aankoop van een Sony Internet TV

De beste keuze. nu met meeste voordeel. bij aankoop van een Sony Internet TV De beste keuze nu met meeste voordeel bij aankoop van een Sony Internet TV Actieperiode: 03-11-2011 t/m 15-01-2012 Actievoorwaarden: www.sony.be/acties Wi-Fi dongle t.w.v. 80,- Nu gratis! Skype camera

Nadere informatie