Plan van aanpak vernieuwing ondersteuning door Thuisondersteuning individueel vanuit Wmo. Van bijzondere situatie naar gewone situatie.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Plan van aanpak vernieuwing ondersteuning door Thuisondersteuning individueel vanuit Wmo. Van bijzondere situatie naar gewone situatie."

Transcriptie

1 Plan van aanpak vernieuwing ondersteuning door Thuisondersteuning individueel vanuit Wmo Van bijzondere situatie naar gewone situatie. Open deur met uitzicht op perspectief!

2 Inleiding Steffies Particuliere Zorg neemt de uitnodiging van de gemeenten Súdwest-Fryslân, Littenseradiel en De Fryske Marren graag aan om een plan in te dienen voor het vernieuwen van de ondersteuning aan mensen thuis. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau [Rondom de transitie, 18 mei 2016] blijkt dat veel mensen die bij de gemeente aankloppen voor hulp, niet in staat zijn om de problemen zelfstandig op te lossen. Zo'n 40 procent beschikt ook niet over een eigen netwerk dat voor hulp ingeschakeld kan worden. Familieleden en andere bekenden hebben te weinig tijd om te helpen of wonen te ver weg om bij te kunnen springen. Uit eigen ervaring blijkt dat mensen het vertrouwen kunnen verliezen in het aanbod van voorzieningen wat leidt tot bijzondere situaties. Wij denken vooral een bijdrage te kunnen leveren in het vernieuwen van de aanpak in deze bijzondere situaties. Een integrale aanpak samen met andere partijen via één vertrouwde hand zoals wij met ons total care systeem in kleine teams toepassen. Deze aanpak werkt in het bijzonder als het vertrouwen in het reguliere aanbod om wat voor reden dan ook niet geaccepteerd wordt door de betrokkene. Dan is er een traject nodig om deze betrokkene te begeleiden het vertrouwen te laten krijgen in het zoveel mogelijke zelf kunnen oplossen met voorliggende voorzieningen, eigen sociaal netwerk en algemene voorzieningen. Er moet voor gezorgd worden, dat de betrokkenen vertrouwen kunnen hebben in het resultaat. Daarvoor bieden wij voor een ieder een open deur met uitzicht op perspectief waar vervolgens aan wordt gewerkt. Het total care systeem bestaat uit: 1. Vertrouwde kleine persoonlijke team voor: a. Samen regie pakken en begeleiden. b. Persoonlijke handelingen die vertrouwen vergen zoals budget coaching, persoonlijke verzorging of verpleging. c. Eigen kracht ontwikkelen, waaronder advies bij het kiezen van voorliggende en algemene voorzieningen inclusief technische hulpmiddelen.

3 2. Partijen met specifieke inbreng voor; a. Bouwen aan en leren gebruik te maken van het eigen sociaal netwerk en algemene voorzieningen met CommunitySupport. b. Digitale achterwacht om vooral s nachts vragen op te kunnen pakken en door te zetten naar de dag en/of eigen sociaal netwerk. Een dienst die met DigiContact van Stichting Philadelphia kan worden ingevuld. 3. Alle andere onderdelen van andere partijen benodigd voor de specifieke situatie waaronder huishoudelijke hulp en gebruik van dagbesteding. Met het total care systeem wordt expliciet over de muren van de eigen organisatie gekeken. Samenwerking is cruciaal om maatwerk te kunnen leveren die de betrokken het vertrouwen geeft.

4 Vernieuwing Ons voorstel is gebaseerd op ons total care systeem waarin wij integraal zorg en ondersteuning op maat in de eigen vertrouwde omgeving realiseren. Particulier staat bij ons voor persoonlijk, privé, bijzonder en betrokken. De vraag van de cliënt is het startpunt/uitgangspunt! Vertrouwen ontstaat door zoveel als mogelijk uit één hand de nodige ondersteuning te coördineren. Dit gaat via een vast, klein en goed op elkaar ingespeeld kernteam. Bijzondere situaties ontstaan als mensen niet in staat zijn de eigen hulpvraag te herkennen laat staan hulp te kunnen vragen bij hun eigen netwerk of gemeente. Sommige problemen zijn ook te ingewikkeld. Familieleden of andere bekenden kunnen hier iemand niet voldoende bij ondersteunen. Een persoonlijk gesprek om de wensen en behoeften vast te leggen is dan onvoldoende. Er is eerst een vertrouwensbasis nodig om in dialoog de wensen en behoeften en onderliggende oorzaken te onderkennen en bespreekbaar te maken. Alleen dan kan de ondersteuning passend gemaakt worden. Vaak kan dit vanuit een situatie van het leveren van persoonlijke zorg. Het traject heeft als doel om de betrokkene en zijn omgeving bewust te maken van de onderliggende oorzaken van problemen en te vertrouwen op de mogelijkheden die er zijn om een passende mix van eigen kracht, sociaal netwerk, vrijwilligers, hulpmiddelen en professionele zorg op maat te gebruiken. Het herstellen van vertrouwen in zichzelf, hun sociale omgeving en het aanbod van voorzieningen (voorliggend, algemeen of individueel) vanuit de maatschappij. De vernieuwing die wij voorstaan is gebaseerd op de volgende drie inzichten: - Sturen op welbevinden zorgt ervoor dat alleen hoeft te worden ondersteund op die resultaatgebieden die de burger belangrijk vindt voor zijn of haar welbevinden. Dit maakt de ondersteuning zo licht mogelijk. - Door te ondersteunen met kennis middels advies, instructie en voorlichting kan de eigen kracht van de burger worden versterkt, alsmede de inzet van het sociale netwerk. - De ontwikkelingen in de slimme hulpmiddelen zoals smartphones, apps, domotica en zelfs robotica geven als voorliggende voorziening steeds meer mogelijkheden de eigen kracht, zelfredzaamheid en verbinding met het sociaal netwerk te versterken. Deze inzichten geven samen de mogelijkheid de thuisondersteuning vernieuwend en integraal aan te pakken met op termijn een lagere netto beroep op thuisondersteuning vanuit de WMO als resultaat.

5 Uitgangspunt bij nieuwe zorg is dat er sprake is van eigen regie, zelfmanagement, mantelzorg en gebruik van voorliggende voorzieningen en algemene voorzieningen. Juist in bijzondere situaties is in ons optiek een traject nodig de betrokkenen vertrouwen te laten krijgen in de nieuwe zorg. Resultaat Het resultaat is dat bijzondere situaties gericht worden opgepakt en in het traject worden begeleid totdat de situatie is genormaliseerd. Vertrouwen in zichzelf, het eigen sociaal netwerk, gebruik van hulpmiddelen en reguliere zorg wordt versterkt zodat eigen regie en sociaal netwerk weer is opgebouwd om hun zelfredzaamheid te vergoten. Kortom de bijzondere situaties worden beter beheersbaar. Hieronder wordt kort per punt wat het resultaat kan zijn en hoe deze wordt bereikt volgens de vragen uit bijlage 2 bij agenda punt 6 voor een pilot individuele ondersteuning. Er vindt integrale thuisondersteuning plaats, passend bij de geïndiceerde vraag van de burger Steffies Particuliere Zorg weet hoe belangrijk een stabiele omgeving is voor mensen die niet meer geheel zelfredzaam zijn. Dit betekent uiteraard het uit handen geven van alledaagse handelingen, het bloot gesteld zijn en het zich uitleveren aan de situatie. Dit brengt het gevoel van onzekerheid, onmacht en verlies met zich mee. Om met deze nieuwe, veranderde situatie van om hulp moeten vragen om te kunnen gaan moet de burger de mogelijkheid worden geboden vertrouwen in zijn (persoonlijke) ondersteuners op te bouwen. Dat kan alleen, als de gezichten en de namen, dus de personen, bekend zijn voor deze burger. Vanuit het vertrouwen kunnen de echte wensen en belangen worden meegenomen bij het plannen van de goede ondersteuning. De echte wensen en belangen voor het welbevinden vormen de basis van een goede op elkaar afgestemde ondersteuning op de geïndiceerde vraag. Vanuit het opgebouwde vertrouwen kan in het traject worden gewerkt aan het opbouwen van de eigen kracht, sociaal netwerk, voorliggende en algemene voorzieningen. De in de deelovereenkomst genoemde resultaatgebieden en daarbij behorende activiteiten zijn van toepassing

6 In de aanpak zijn alle resultaatgebieden van toepassing. Samen met de burger wordt vanuit het welbevinden de prioriteiten bepaald over de resultaatgebieden. Hierbij worden de effecten van de resultaatgebieden in werken, meedoen, wonen en leven op elkaar meegenomen. Bijvoorbeeld ondersteuning in het slim hun eigen geld uitgeven aan hulpmiddelen die de zelfredzaamheid op andere resultaatgebieden vergroten. Of het ontsluiten van het sociaal netwerk voor vervoer. Of kan een training op een app betekenen dat men zelf meer gestructureerd bepaalde taken in het huishouden aan kan, afspraken beter na kan komen of op tijd de medicijnen in te nemen. Sturen op welbevinden helpt bij het op elkaar afstemmen van de activiteiten van de verschillende resultaatgebieden. De ondersteuning is zo dicht mogelijk bij huis, zo licht mogelijk, zo kort mogelijk en zo tijdig mogelijk en aansluitend op de hulpvraag en de eigen kracht van de inwoner Zoveel mogelijk de ondersteuning aan thuis bieden is een belangrijk uitgangspunt van de total care systeem. Door te sturen op welbevinden hoeft alleen te worden ondersteund op resultaatgebieden die bijdragen aan het welbevinden van de burger. Dit maakt de ondersteuning zo licht mogelijk en is tevens afgestemd op het individu. Het opbouwen van een steungroep met ondersteuning van CommunitySupport zorgt ervoor dat professionele hulp op den duur (deels) kan worden afgebouwd. Middels advies, instructie en voorlichting incl. op het gebruik van (slimme) hulpmiddelen wordt de burger zo snel mogelijk in zin of haar eigen kracht teruggezet waardoor de ondersteuning zo kort mogelijk wordt. Aangezien de ondersteuning ook veel dialoog betreft kan de ondersteuning ook wanneer het nodig is tijdig door middel van moderne communicatiemiddelen plaatsvinden. Denk aan telefoon, apps en videocontact. Bijvoorbeeld gedurende de nacht kan middels DigiContact van Stichting Philadelphia dure zorg worden voorkomen. Per casus wordt specifiek bepaald welke van de vele mogelijkheden van apps, domotica en robotica als voorliggende voorziening de zelfredzaamheid vergroten. Het aanschaffen van deze middelen kan meestal vanuit de eigen financiële kracht van de burger omdat ze vaak al een smartphone hebben en de technologie snel steeds goedkoper wordt.

7 In de aanpak wordt daarom de nodige aandacht besteed of aan het juiste resultaatgebieden wordt gewerkt en dat waar mogelijk zoveel mogelijk de burger wordt ondersteund in zijn zelfredzaamheid incl. het trainen op (slimme) hulpmiddelen en het bouwen en gebruiken van zijn sociaal netwerk. Onderstaande maattrix geeft deze aanpak weer door de inzet zoveel mogelijk naar linksboven in de matrix te realiseren. De kanteling wordt hier steeds bewust in meegenomen. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van sociaal netwerk en vrijwilligers In de bijzondere situaties is vaak sprake van het gemis aan of geen contact met het sociaal netwerk of vrijwilligers. Er moet dan nog een sociaal netwerk worden opgebouwd die als steungroep kan dienen. CommunitySupport heeft een methodiek ontwikkeld en past deze landelijk toe om om het eigen sociaal netwerk te versterken. De methodiek Community Support bestaat uit de volgende geïntegreerde onderdelen: - De regie ligt bij de klant. - Positieve psychologie; denken in mogelijkheden. - Integrale samenwerking tussen klant, zijn netwerk, vrijwilligers en professionals. - Transparant werken, niets buiten de klant om doen. - Bevorderen van participatie. - Rond elke klant wordt een steungroep opgezet.

8 - Focus op de eigen kracht van de klant, daarna wordt gekeken wat de klant met ondersteuning van zijn netwerk kan bereiken. - Focus op het netwerk; het netwerk wordt in kaart gebracht en uitgebreid geanalyseerd en indien gewenst verbeterd. - Vermindering van de afhankelijkheid van de hulpverlening door de eigen kracht van de klant centraal te stellen en te versterken. Het gebruik van de maattrix impliceert dat steeds bewust wordt gekeken wie kan helpen bij de ondersteuning op activiteiten. Het betrekken van het sociaal netwerk en vrijwilligers (in samenwerking met de welzijnsorganisaties) wordt versterkt door een heldere communicatie over de bedoeling van hun inzet. Het gebruik van communicatiemiddelen zoals social media maakt de toegang tot het sociaal netwerk en vrijwilligers laagdrempeliger. Er ontstaat een vorm van resultaatfinanciering, met een arrangementsprijs per week of per 4 weken. We stellen een trajectbekostiging per casus voor waar over een vaste periode het arrangement wordt vastgesteld. De periode is passend op de te behalen doelen in het traject. Gedurende het traject kunnen de uitgaven per week of maand verschillen. Meestal zal in het begin van het traject meer advies, instructie en voorlichting plaatsvinden, alsmede activiteiten om het sociaal netwerk te betrekken. Er wordt aangegeven of er differentiatie in de arrangementsprijs nodig is, b.v. aan de hand van zwaarte van de ondersteuning, dan wel aan de hand van doelgroepen Maatwerk is belangrijk om een goed afgestemd arrangement te maken. Maar een arrangement bestaat wel uit standaard elementen die samen met de ondersteuningsvrager kan worden ingevuld. Een voorbeeld van hoe digitaal een arrangement kan kan worden bepaald is te vinden op de site van Bij het realiseren van dit voorstel wordt deze tool aangepast voor lokaal gebruik om invulling te geven aan de nieuwe ondersteuningsproducten en de bijbehorende prijzen.

9 Er wordt aangegeven of er naast een basis arrangementsprijs een toeslag voor bijzondere situaties noodzakelijk is Bij afwijking van de indicatie door onverwachte ziektebeelden of andere verstoringen waarop de indicatie gebaseerd was zal een aanpassing noodzakelijk zijn op basis van de nieuwe situatie. Dit gaat allicht twee kanten op. Bijzondere situaties kunnen ons inziens het beste per casus worden besproken. De arrangementsprijs bevat alleen de kosten van de zorgaanbieder; de gemeente besluit apart over financiering van eventuele extra kosten bij basisvoorzieningen, zoals een welzijnsorganisatie, die ingezet worden Voor het integrale resultaat is het van belang dat alle kostensoorten en bekostigingen worden meegenomen voor een goed afgestemd arrangement. Belangrijk financieel effect van de trajectbegeleiding voor bijzondere situaties is dat gedurende het traject de inzet verschuift naar voorliggende en algemene voorzieningen. Er ontstaat een vorm van ketenzorg Bijzondere situaties zijn bijzonder omdat de keten vaak nog moet worden gebouwd. Voor een integrale aanpak is afstemming met huisarts, eerste lijnszorg, instanties, wooncorporaties, onderwijs, mantelzorg, etc. van belang. Wij kennen verschillende initiatieven om zinvol invulling te geven aan verschillende type ketens. Voor de hand liggend zijn formele zorgketens zoals COPD en Hartfalen. Hiermee kan begonnen worden omdat deze al zijn uitgewerkt. Andere ketens kunnen in gezamenlijkheid worden ontwikkeld op basis van landelijke ontwikkelingen. Er ontstaat administratieve lastenverlichting voor alle partijen

10 Door uiteindelijk op resultaat te financieren in plaats van gemaakte kosten worden de administratieve lasten vanzelf lager. We hebben dan de focus op de vraag van de cliënt en meten de uitkomst van de inzet. Door vooraf trajectprijzen of te spreken worden kosten in de hand gehouden. Transparantie in wat de werkelijke inzet en besteding van het budget is geweest bouwt het vertrouwen. De transparantie kan worden gebruikt in de continuering van de contracten. Verantwoording van uitgaven uit het traject en effecten van verschuiving naar voorliggende en algemene voorzieningen zijn wat ons betreft relevant. Verantwoording op handelingen (input) niveau juist niet. Er is verantwoorde ondersteuning die betaalbaar is binnen de door de gemeenteraad beschikbaar gestelde budgetten. Het plan mag niet leiden tot ongewenste financiële effecten voor de gemeenten. De financiële kaders zijn het uitgangspunt in ons plan. Door het budget wat nu voor de indicatie geld als maximum te nemen in de trajectbekostiging wordt een plafond aangebracht. Doelstelling is dat na het traject de kosten voor de gemeente voor de casus zijn gedaald bij gelijkblijvende ondersteuningsbehoefte. Immers de oplossing is verschoven naar zijn eigen kracht, gebruik sociaal netwerk, hulpmiddelen en voorliggende en/of algemene voorzieningen. In het plan wordt aangegeven hoe de implementatie van de nieuwe ondersteuningsproducten plaatsvindt Het nieuwe ondersteuningsproduct bouwt voort op de principes van ons total care systeem. De uitbreiding bestaat uit het samenwerken mat de partners en andere partijen en het gebruik van moderne technologie. De partners hebben hun aanbod de afgelopen jaren ontwikkeld en is een kwestie van aansluiten op ons total care systeem. CommunitySupport wordt ingezet door begeleiding van de cliënt om het eigen sociaal netwerk op te bouwen en te leren gebruiken en middels trainingen voor de betrokken steungroep hoe ze het beste de cliënt kunnen ondersteunen.

11 DigiContact wordt ingezet in de nachtelijke uren om op afstand middels videocontact vragen van cliënten op te kunnen vangen en na geruststelling met de cliënt indien mogelijk af te spreken het door te geven aan de steungroep of begeleider. Hierdoor wordt zoveel mogelijk dure nachtzorg voorkomen. Stichting Philadelphia heeft hiervoor een professionele dienst met speciaal opgeleide medewerkers. Voor het invoeren van de integrale doelgerichte aanpak ondersteund met technologie maken we ook gebruik van ervaringen op dit gebied elders in het land. We laten ons begeleiden door AptaVivar. Dit bedrijf heeft jarenlange implementatie ervaring met andere gemeenten, zorg- en welzijnsinstellingen en samenwerkingsverbanden op het gebied van nieuwe zorg en innovatie. Hierdoor wordt de nieuwe aanpak sneller geïmplementeerd met de lessons learned uit de andere implementaties. De aanpak bestaat uit trainingen, workshops, inrichten van leeromgevingen en vooral door coaching bij het opdoen van werkervaring door middel van casuïstiek. Learning by doing. De aanpak kenmerkt zich met ruimte om te leren door: - Voorlichting van mogelijkheden op te zetten zowel voor professionals als burgers - Vaardigheden trainen van burgers en professionals om samen te leren de ondersteuning efficiënter en effectiever te maken. Denk hier ook aan het kunnen gebruiken van tablets, smartphones en domotica. - Vraagverheldering om de ondersteuning zo effectief en efficiënt mogelijk te maken. Het sturen op welbevinden en de getoonde maattrix is een instrument die daarbij wordt gebruikt. - Verkrijging van de oplossingen regelen zodat het steeds meer vanuit de eigen kracht van de burger kan. Denk aan het regelen van lokale ondersteuning door vrijwilligers. Bijvoorbeeld bij ondersteuning op het gebruik op tablets, smartphones en domotica, alsmede het betrekken van lokale partijen en leveranciers. - Vernieuwen omdat steeds sneller nieuwe oplossingen beschikbaar komen die meer kunnen. Door de casuïstiek wordt iteratief (PDCA = Plan Do Check Act) snel duidelijk wat goed bevalt en wat beter kan en wordt snel het relevante geleerd. Er moet duidelijkheid zijn over eventuele transitie- of frictiekosten Bij het voorgestelde trajectbekostiging gaan we eerst uit wat de huidige kosten zouden zijn. Dit wordt het maximale budget voor het traject. Hierdoor wordt voorkomen dat de kosten stijgen ten opzichte van het huidige kosten.

12 De werkelijke kosten van het traject worden transparant bijgehouden zodat gezamenlijke inzichten ontstaan waar de ruimte zit voor het kantelen van de zorg en daarmee de verminderde inzet van de professionele zorg. De eventuele besparing in het traject kan de zorginstelling inzetten voor de financiering van zijn eigen transitiekosten. Op deze wijze worden risico s van te grote stappen voorkomen en wordt niet meer uitgegeven dan afgesproken.

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare budget

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare

Nadere informatie

AWTJF: In dialoog naar een sterker opvoedklimaat, effectieve preventie en doelmatige zorg voor jeugd. ZonMw site-visit 9 april 2018

AWTJF: In dialoog naar een sterker opvoedklimaat, effectieve preventie en doelmatige zorg voor jeugd. ZonMw site-visit 9 april 2018 AWTJF: In dialoog naar een sterker opvoedklimaat, effectieve preventie en doelmatige zorg voor jeugd ZonMw site-visit 9 april 2018 AWTJF Samen puzzelen over prangende regionale vraagstukken Samen deze

Nadere informatie

white paper beeldbellen 2016 Dick-Jan Zijda

white paper beeldbellen 2016 Dick-Jan Zijda white paper beeldbellen 2016 Dick-Jan Zijda White paper Beeldbellen 2016 De DEHA Delft (www.deha.nu) organiseert kennissessies voor en door zorgaanbieders rondom een specifiek thema/onderwerp in de regio

Nadere informatie

Monitoring. Meetbare effecten van beleid. Hoofdlijnen. Bestuurlijk contracteren

Monitoring. Meetbare effecten van beleid. Hoofdlijnen. Bestuurlijk contracteren Monitoring De concretisering van beleid wordt in beeld gebracht en zo veel mogelijk gemeten om tijdig bij te kunnen sturen. Wanneer beleid ingezet wordt dient de outcome (effecten en resultaten) gemeten

Nadere informatie

!7": ZORG 'EHANDICAPTENZORG

!7: ZORG 'EHANDICAPTENZORG !7": ZORG 'EHANDICAPTENZORG )NKOOPBELEID,ANGDURIGE :ORG +LANTVERSIE De inkoop van gehandicaptenzorg in 2015 1 Als het nodig is heb je recht op langdurige zorg. Denk aan thuiszorg, verblijf in een verpleeg-

Nadere informatie

Een voorbeeld van de samenwerking tussen de partners.

Een voorbeeld van de samenwerking tussen de partners. Bijlage 1. Een voorbeeld van de samenwerking tussen de partners. Korte toelichting In het projectplan van de pilot worden drie arrangementen beschreven; 1. Kort herstel; voor mensen die tijdelijke begeleiding

Nadere informatie

Handreiking Zorg- & Welzijnsarrangement

Handreiking Zorg- & Welzijnsarrangement Handreiking Zorg- & Welzijnsarrangement voor duidelijke afspraken in samenwerking tussen formele en informele partijen rondom een persoon met ondersteuningsvraag versie januari 2018 Hoe kom je tot een

Nadere informatie

Risicomanagement binnen de decentralisaties

Risicomanagement binnen de decentralisaties Risicomanagement binnen de decentralisaties Sturen op kritieke succesfactoren Gemeenten van de Toekomst Goed risicomanagement Filmpje 2www.risicomanagement.nl Gemeente moet invulling geven aan complexe

Nadere informatie

Groepsaanbod binnen begeleiding individueel (maatwerk) in de wijk

Groepsaanbod binnen begeleiding individueel (maatwerk) in de wijk Groepsaanbod binnen begeleiding individueel (maatwerk) in de wijk Aanleiding en constatering Overeenkomsten in doelen van clienten binnen maatwerk, individuele begeleiding Verscheidenheid van burgers,

Nadere informatie

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals

Eén. contract. Eén. opdracht. Eén. missie. Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén opdracht Eén contract Meer dan 100 partners Meer dan 1000 professionals Eén missie 1 Het gewone leven Vrijwilligers- & Verenigingswerk Ons speelveld Mantelzorg & Welzijn Participatie & Inkomen & Schuldhulpverlening

Nadere informatie

Datum: 15 mei 2018 Verzenddatum: 19 juni 2018 Behandeld door: Joyce van der Waal. Mailadres:

Datum: 15 mei 2018 Verzenddatum: 19 juni 2018 Behandeld door: Joyce van der Waal. Mailadres: Raadsbrief Datum: 15 mei 2018 Verzenddatum: 19 juni 2018 Behandeld door: Joyce van der Waal Mailadres: joyce.vanderwaal@midden-groningen.nl Zaak: 2018-013473 Onderwerp: Afronding pilot Geachte leden van

Nadere informatie

Sturen op uitkomsten in de Wmo. Investeren in maatschappelijke participatie

Sturen op uitkomsten in de Wmo. Investeren in maatschappelijke participatie Investeren in maatschappelijke participatie November 2013 Kernboodschappen voor sturing op uitkomsten in de Wmo 1 Stel de beoogde uitkomsten centraal bij de inkoop van zorg en ondersteuning Om zichtbaar

Nadere informatie

Offerte gemeente Scherpenzeel MEE Veluwe

Offerte gemeente Scherpenzeel MEE Veluwe Offerte gemeente Scherpenzeel - MEE Veluwe Meedoen mogelijk maken in de gemeente Scherpenzeel 1 september 2016 Gemeente Scherpenzeel Scherpenzeel 9.515 Autisme/ASS 95 Motorische beperking 581 LVB zwakbegaafd

Nadere informatie

Aanpassing Hulp bij het Huishouden

Aanpassing Hulp bij het Huishouden Aanpassing Hulp bij het Huishouden november Nv N Zo Dalfsen, 31 oktober 2014 Aanpassing hulp bij het huishouden Pagina 0 Inhoud Aanpassing Hulp bij het Huishouden... 0 Inhoud... 1 Inleiding... 1 Visie

Nadere informatie

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland september 13 Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. (Albert Einstein, 1879-1955) M e r k c o a

Nadere informatie

Verwerving opvang, wonen en herstel terugblik en vooruitblik - 24 april 2017

Verwerving opvang, wonen en herstel terugblik en vooruitblik - 24 april 2017 Verwerving opvang, wonen en herstel terugblik en vooruitblik - 24 april 2017 Agenda Terugblik; arrangementen op basis van resultaatgebieden marktconsultaties Vooruitblik verlenging overeenkomst marktconsultaties

Nadere informatie

Instructie cliëntprofielen

Instructie cliëntprofielen Bijlage 4 Instructie cliëntprofielen Dit document beschrijft: 1. Inleiding cliëntprofielen 2. Proces ontwikkeling cliëntprofielen 3. Definitie cliëntprofielen 4. De cliëntprofielen op hoofdlijnen 5. De

Nadere informatie

Pilot begeleiding Oosterschelderegio

Pilot begeleiding Oosterschelderegio Pilot begeleiding Oosterschelderegio Inleiding In 2016 hebben vier zorgaanbieders een pilot gedaan in de Oosterschelderegio waarbij gekeken is of de huishoudelijke zorg ook lichte individuele begeleiding

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR

ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR ONTWERP-RAADSVOORSTEL VAN BenW AAN DE RAAD VOOR OPSTELLER VOORSTEL: AFDELING: PORTEFEUILLEHOUDER: Agendapunt: No. /'09 Dokkum, ONDERWERP: Wmo Verordening 2014 SAMENVATTING: De Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Hieronder beschrijven we diverse vormen van bekostiging en hun effecten.

Hieronder beschrijven we diverse vormen van bekostiging en hun effecten. Bekostiging inkoop Wmo-producten Limburg Noord Werkgroep bekostiging 25 maart 2016 John Reijnders Yvonne Hellegers Marloes Geraedts John Bankers Bart van Oort PSW SGL Zorg Proteion Gemeente Beesel Gemeente

Nadere informatie

Zorg Groep Beek en de huisarts, samen goed in ketenzorg

Zorg Groep Beek en de huisarts, samen goed in ketenzorg Zorg Groep Beek en de huisarts, samen goed in ketenzorg Inleiding Zorg Groep Beek (ZGB) is al vele jaren een heel goed alternatief voor cliënt gerichte thuiszorg en wijkverpleging in de Westelijke Mijnstreek.

Nadere informatie

WMO Rotterdam. Van verzorgingstaat naar - stad en - straat

WMO Rotterdam. Van verzorgingstaat naar - stad en - straat WMO Rotterdam Van verzorgingstaat naar - stad en - straat Beleidskader Wmo: voor wie? Inwoners van Rotterdam Circa 525.00 zelfredzame burgers Circa 62.000 beperkt zelfredzame burgers Circa 30.000 kwetsbare

Nadere informatie

IPGB DOEL VERSUS MIDDEL. Ronald Mooij

IPGB DOEL VERSUS MIDDEL. Ronald Mooij IPGB DOEL VERSUS MIDDEL Ronald Mooij HISTORIE VAN PARTICIPATIE BUDGET NAAR IPGB 2005 Startnotitie Participatiebudget AEF PerSaldo 2006 Vooronderzoek participatiebudget EIM Drijvende 20072009 Experiment

Nadere informatie

Complexiteit Intensiteit Bandbreedte Licht Midden Zwaar Intensiteit I 0-1,5 uur

Complexiteit Intensiteit Bandbreedte Licht Midden Zwaar Intensiteit I 0-1,5 uur Arrangementen zelfstandig en veilig wonen Nadat uit het gesprek naar voren is gekomen dat de cliënt beperkingen ondervindt op een (of meerdere) domein(en) van het resultaatgebied zelfstandig en veilig

Nadere informatie

ROUTEPLANNER 2016 & RICHTING 2017

ROUTEPLANNER 2016 & RICHTING 2017 MEER INFORMATIE OVER EIGENHEID SAMEN GASTVRIJ CO-CREATIE LEREND VERBETEREN VERWANT 8+ CLIËNT & NETWERK 2020 PARTICIPATIE MAATSCHAPPIJ MEDEWERKER TOP 20 ZUIDWESTER 8+ MEDEWERKER ORGANISATIE MAATSCHAPPIJ

Nadere informatie

STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING

STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING VERENIGING BEDRIJFSTAK ZORG 400.11/me november 2011 STANDPUNT EN PLEIDOOI OVER EXTRAMURALE BEGELEIDING De verplaatsing van (extramurale) begeleiding van de AWBZ naar de WMO en dus de gemeenten biedt nieuwe

Nadere informatie

Strategische visie monitoring en verantwoording sociaal domein

Strategische visie monitoring en verantwoording sociaal domein Strategische visie monitoring en verantwoording sociaal domein Gemeente Wassenaar februari 2016 Pagina 2/9 2 Pagina 3/9 1 Inleiding Kader en achtergrond Kenmerkend voor het transformatieproces in het sociaal

Nadere informatie

Alternatief voor Regeerakkoord Regie in eigen hand door persoonsgebonden en persoonsvolgende bekostiging

Alternatief voor Regeerakkoord Regie in eigen hand door persoonsgebonden en persoonsvolgende bekostiging 13-0010/mh/rs/ph Alternatief voor Regeerakkoord Regie in eigen hand door persoonsgebonden en persoonsvolgende bekostiging Gevraagde actie: - Deelt u de filosofie van Regie in eigen hand? - Bent u bereid

Nadere informatie

Voorlopig voorstel inkoop Beschermd Wonen en Opvang

Voorlopig voorstel inkoop Beschermd Wonen en Opvang Voorlopig voorstel inkoop Beschermd Wonen en Opvang De intentieovereenkomst ten behoeve van de dienstverlening voor Beschermd Wonen en Opvang kan leiden tot deelovereenkomsten rondom nieuwe producten,

Nadere informatie

Factsheet Wmo Drechtsteden. Met elkaar voor elkaar zorgen. Dichtbij en toegankelijk

Factsheet Wmo Drechtsteden. Met elkaar voor elkaar zorgen. Dichtbij en toegankelijk Factsheet Wmo 2015-2018 Drechtsteden Met elkaar voor elkaar zorgen. Dichtbij en toegankelijk 2 Decentralisatie AWBZ/Wmo Nieuwe taken Met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) zijn gemeenten

Nadere informatie

Noorden veldwerker. Zorg. De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg. Brochure Noorderveldwerker.indd :26

Noorden veldwerker. Zorg. De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg. Brochure Noorderveldwerker.indd :26 Welzijn Noorden veldwerker Wonen Zorg De Noordenveldwerker Wegwijzer in welzijn, wonen en zorg Brochure Noorderveldwerker.indd 1 04-05-12 13:26 1 Inleiding De uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Sturen op resultaten in het sociaal domein. Machteld Koelewijn en Frans Vos Driebergen, 3 november 2016

Sturen op resultaten in het sociaal domein. Machteld Koelewijn en Frans Vos Driebergen, 3 november 2016 Sturen op resultaten in het sociaal domein Machteld Koelewijn en Frans Vos Driebergen, 3 november 2016 Partners in verbetering https://www.youtube.com/watch?v=urujad- 0Bk4#action=share Vraag aan deelnemers

Nadere informatie

VOORLOPIG VOORSTEL Inkoop WMO begeleiding

VOORLOPIG VOORSTEL Inkoop WMO begeleiding VOORLOPIG VOORSTEL Inkoop WMO begeleiding Binnen de overeengekomen basisovereenkomst ten behoeve van dienstverlening voor Wmo zullen er deelovereenkomsten rondom nieuwe producten, diensten, processen en

Nadere informatie

Unal College. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond

Unal College. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond Unal College Trainingen en werkbegeleiding aan (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking Unal College Professionele ondersteuning en training met aandacht voor culturele achtergrond voor (jong)

Nadere informatie

Ontwikkelingen integrale arrangementen Thuisondersteuning

Ontwikkelingen integrale arrangementen Thuisondersteuning Ontwikkelingen integrale arrangementen Thuisondersteuning Informatiebijeenkomst 6 juli 2017 6-7-2017 1 Agenda 1. Inleiding en doel informatiebijeenkomst 2. Model integrale arrangementen thuisondersteuning

Nadere informatie

CONCEPT Inkoopplan Wmo 2017. Midden-Delfland

CONCEPT Inkoopplan Wmo 2017. Midden-Delfland CONCEPT Inkoopplan Wmo 2017 Midden-Delfland Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Totstandkoming inkoopkader... 3 1.2 Looptijd inkoopkader... 3 1.3 Verbinding Wmo contracten en Jeugdhulp... 3 2. Analyse

Nadere informatie

Factsheet Kwetsbare ouderen: Extramuralisering. Trekker: gemeente Arnhem

Factsheet Kwetsbare ouderen: Extramuralisering. Trekker: gemeente Arnhem Factsheet Kwetsbare ouderen: Extramuralisering Trekker: gemeente Arnhem Arnhem zet zich samen met Menzis en gemeenten in om kwetsbare ouderen langer thuis te laten wonen Wie? Zorgverzekeraar Menzis, de

Nadere informatie

Gemeente Oss. Pilot Duurzame Financiële Dienstverlening

Gemeente Oss. Pilot Duurzame Financiële Dienstverlening Gemeente Oss Pilot Duurzame Financiële Dienstverlening Robert Peters Neeltje van Haandel 3 december 2017 Duurzame Financiële Dienstverlening voor de inwoners van Oss 1. Aanleiding: de kosten en kwaliteit

Nadere informatie

De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen

De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen Inhoudsopgave Titel beleidsnota onder titel (optioneel) De toekomst van gezondheid, zorg, wonen, opvoeden, werk en inkomen Stap voor stap op weg naar een nieuwe samenleving 1 Stap voor stap naar een nieuwe

Nadere informatie

Samen krachtig verder

Samen krachtig verder Titel beleidsnota onder titel (optioneel) Samen krachtig verder Position Paper Sociaal Domein Hoe zien de gemeenten Littenseradiel en Súdwest-Fryslân hun rol in de samenleving? Waar staan ze voor en welke

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid. Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei

Mantelzorgbeleid. Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei Mantelzorgbeleid Mantelzorgbeleid De Gouden Leeuw Groep - mei 2016-1 Inleiding De Gouden Leeuw Groep hecht veel waarde aan een goede relatie tussen de cliënt, de mantelzorger en de medewerker(s) van De

Nadere informatie

Uitvoeringsvarianten van iwmo

Uitvoeringsvarianten van iwmo Uitvoeringsvarianten van iwmo In 2014 is de iwmo-standaard ontwikkeld waarmee gestandaardiseerde elektronische gegevensuitwisseling mogelijk wordt tussen gemeenten en aanbieders in de nieuwe Wmo. Wat iwmo

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

INFORMATIEPAKKET. voor dienstverleners met betrekking tot de marktverkenning van de gemeente Leeuwarden binnen het Sociaal Domein

INFORMATIEPAKKET. voor dienstverleners met betrekking tot de marktverkenning van de gemeente Leeuwarden binnen het Sociaal Domein INFORMATIEPAKKET voor dienstverleners met betrekking tot de marktverkenning van de gemeente Leeuwarden binnen het Sociaal Domein Gemeente Leeuwarden Maart 2014 Blad 2 Blad 3 Algemene informatie Deze informatie

Nadere informatie

Bijlage Rapportage monitor en resultaten eerste meting juni 2014 pilot Huishoudelijke Verzorging

Bijlage Rapportage monitor en resultaten eerste meting juni 2014 pilot Huishoudelijke Verzorging Bijlage Rapportage monitor en resultaten eerste meting juni 2014 pilot Huishoudelijke Verzorging Opzet van de monitor Huishoudelijke Verzorging De nieuwe manier van werken heeft 3 hoofdrolspelers namelijk

Nadere informatie

OVER BELEID, EIGEN REGIE EN PARTICIPATIE ZORG REGISSEER JE THUIS TREES FLAPPER & KLAAS DE JONG

OVER BELEID, EIGEN REGIE EN PARTICIPATIE ZORG REGISSEER JE THUIS TREES FLAPPER & KLAAS DE JONG OVER BELEID, EIGEN REGIE EN PARTICIPATIE ZORG REGISSEER JE THUIS TREES FLAPPER & KLAAS DE JONG EIGEN REGIE VAN DE CLIENT IS VRIJWEL ONMOGELIJK BIJ PRODUCTIE FINANCIERING Pagina 2 ` ZORG REGISSEER JE THUIS

Nadere informatie

Eisen mbo-certificaat. Ondersteuning thuis

Eisen mbo-certificaat. Ondersteuning thuis Eisen mbo-certificaat Ondersteuning thuis Code Het mbo-certificaat is verbonden aan beroepsgerichte onderdelen van de kwalificatie: Helpende Zorg en Welzijn 25498 Bijlage bij het kwalificatiedossier: Dienstverlening

Nadere informatie

Inspiratiebijeenkomst

Inspiratiebijeenkomst Inspiratiebijeenkomst Regionale inkoop Wmo en Jeugdhulp 23 november 2017 De weg naar goede en betaalbare zorg Inspiratiebijeenkomst Regionale inkoop Wmo en Jeugdhulp De weg naar goede en betaalbare zorg

Nadere informatie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid:

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: 2 juni 2014 Sociaal Domein Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding naar Wmo, Participatiewet. Samenhang met ontwikkelingen Publieke Gezondheidszorg en Passend

Nadere informatie

Inzet van WoonZorgTechnologie als antwoord op de nieuwe wetgeving

Inzet van WoonZorgTechnologie als antwoord op de nieuwe wetgeving Stichting KIEN Vitaal thuis werksessie Inzet van WoonZorgTechnologie als antwoord op de nieuwe wetgeving Lars Nieuwenhoff 12 november 2014 Lars Nieuwenhoff lars@inn4care.nl Beroepsofficier (KMA) Universiteit

Nadere informatie

Kennisplatform Mantelzorg West Friesland. Samen vernieuwen in de Wmo, 15 juni 2015

Kennisplatform Mantelzorg West Friesland. Samen vernieuwen in de Wmo, 15 juni 2015 Kennisplatform Mantelzorg West Friesland Een netwerkorganisatie van gemeenten, zorgaanbieders, hulverlenende instellingen en belangenbehartigers van mantelzorgers Samen vernieuwen in de Wmo, 15 juni 2015

Nadere informatie

DOEN WE HET IN ARNHEM

DOEN WE HET IN ARNHEM ZO DOEN WE HET IN ARNHEM 1 1. Inleiding Op 1 januari 2017 gaat de Stichting Sociale Wijkteams Arnhem formeel van kracht. Daarmee kiest de gemeente Arnhem voor het oprichten van een onafhankelijke juridische

Nadere informatie

Toelichting BenW-adviesnota

Toelichting BenW-adviesnota Onderwerp: Subsidierelatie MEE Toelichting BenW-adviesnota Afdeling/team: Afdelingshoofd: Welzijn Bremmers, P.H.M. Auteur: Bankers, J. Datum vergadering: 27 juni 2016 1. Aanleiding In het Sociaal Deelfonds

Nadere informatie

Ronde 2: sessie 1 Verbinding tussen eerstelijnszorg en sociaal werk: winst voor ouderen

Ronde 2: sessie 1 Verbinding tussen eerstelijnszorg en sociaal werk: winst voor ouderen Ronde 2: sessie 1 Verbinding tussen eerstelijnszorg en sociaal werk: winst voor ouderen Integraal willen we allemaal maar hoe? 1. Klaske Wynia, onderzoeker Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Nadere informatie

Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk

Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk Van theorie naar de dagelijkse praktijk van de Wmo, De Kanteling en Welzijn Nieuwe Stijl in Wielwijk Pamela van der Kruk Interim manager WijkInformatiePunt en Sociaal Wijkteam Wielwijk INDELING PRESENTATIE

Nadere informatie

Voorbereiden door krachten te bundelen... 2. Visie op nieuwe taken... 2. Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2

Voorbereiden door krachten te bundelen... 2. Visie op nieuwe taken... 2. Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2 Nieuwsbrief sociaal domein, #1 Vernieuwing welzijn, (jeugd)zorg en werk Inhoud Voorbereiden door krachten te bundelen... 2 Visie op nieuwe taken... 2 Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2

Nadere informatie

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Deze kaderbrief geeft richting aan onze (team)plannen voor 2018. Zo zorgen we ervoor dat ontwikkelingen binnen Cello elkaar versterken én dat we invulling blijven geven

Nadere informatie

Mienskip als basis voor een vitaal Friesland een beschouwing vanuit demografische ontwikkelingen met een verbinding naar het sociale domein

Mienskip als basis voor een vitaal Friesland een beschouwing vanuit demografische ontwikkelingen met een verbinding naar het sociale domein Mienskip als basis voor een vitaal Friesland een beschouwing vanuit demografische ontwikkelingen met een verbinding naar het sociale domein Dr. Evelyn Finnema, 12 mei 2016 Werkconferentie samen werken

Nadere informatie

Beeldbellen. Wat is nodig om succesvol te zijn? Kamiel Zijderveld

Beeldbellen. Wat is nodig om succesvol te zijn? Kamiel Zijderveld Beeldbellen Wat is nodig om succesvol te zijn? Kamiel Zijderveld DigiContact filmpje Gerben Beeldbellen, moet je dat willen? Binnen vijf jaar heeft iedereen die zorg en ondersteuning thuis ontvangt de

Nadere informatie

Voor u ligt een opzet van de Wmo-arrangementen GGZ, zoals voorbereid in de werkgroep BW van 24 augustus en 15 september jl.

Voor u ligt een opzet van de Wmo-arrangementen GGZ, zoals voorbereid in de werkgroep BW van 24 augustus en 15 september jl. V02 Wmo arrangementen GGZ - Werkgroep Beschermd Wonen (BW) Aan : Fysieke overlegtafel Beschermd Wonen 20 september 2016 Van : Werkgroep Beschermd Wonen Datum : 16 september 2016 Inleiding De Wmo-arrangementen

Nadere informatie

VOORLOPIG VOORSTEL Inkoop WMO begeleiding

VOORLOPIG VOORSTEL Inkoop WMO begeleiding VOORLOPIG VOORSTEL Inkoop WMO begeleiding Binnen de overeengekomen basisovereenkomst ten behoeve van dienstverlening voor Wmo zullen er deelovereenkomsten rondom nieuwe producten, diensten, processen en

Nadere informatie

Impactmap deel 1 en 2

Impactmap deel 1 en 2 Impactmap deel 1 en 2 In de onderstaande tabel zijn de stakeholders, de veranderingen, de investeringen en de verwachte resultaten en effecten voor de inzet van blended behandelen en begeleiden uitgewerkt.

Nadere informatie

naar een nieuw Wmo-beleidsplan

naar een nieuw Wmo-beleidsplan naar een nieuw Wmo-beleidsplan gemeente Cranendonck extra Commissievergadering 26 april 2011 Ruud Vos Naar een nieuw Wmo-beleidsplan voor Cranendonck trends en ontwikkelingen bestuursakkoord Rijk en VNG

Nadere informatie

Samengesteld op 30 maart 2016

Samengesteld op 30 maart 2016 Samengesteld op 30 maart 2016 Zorginkoopbeleid 2017 Zorginkoopbeleid Zorg en Zekerheid 2017 In dit stuk vindt u de missie en visie van Zorg en Zekerheid op de inkoop van zorg. Het inkoopbeleid voor de

Nadere informatie

Tussen droom en daad. Rudy Bonnet projectleider. Inspirerend Betrokken Effectief 1

Tussen droom en daad. Rudy Bonnet projectleider. Inspirerend Betrokken Effectief 1 Tussen droom en daad Rudy Bonnet projectleider 1 Wensen deelnemers Vraagstelling: welke knelpunten ervaart u bij de huidige PGB s? Op welke manier kan het beter (qua organisatie, indicatiestelling, verantwoording,

Nadere informatie

Zorgaanbieder Verbinding

Zorgaanbieder Verbinding Gezamenlijk werkproces Sociaal Wijkteam en zorgaanbieders DIAH In de werkgroep is afgesproken om het werkproces van het sociaal wijkteam en de zorgaanbieders DIAH in kaart te brengen. En dan met name waar

Nadere informatie

Het verhaal van Careyn Het Dorp

Het verhaal van Careyn Het Dorp Het verhaal van Careyn Het Dorp Het Dorp staat voor een nieuwe manier van werken. Een werkwijze die de klant en kwaliteit van leven centraal stelt en waarbij onze zorgprofessional aan zet is. Het Dorp

Nadere informatie

Sturen op de transformatie van het sociale domein. Samenhangend beleid voor de 3 decentralisaties

Sturen op de transformatie van het sociale domein. Samenhangend beleid voor de 3 decentralisaties Sturen op de transformatie van het sociale domein Samenhangend beleid voor de 3 decentralisaties Inhoud Landelijke kaders Opgave Proces Uitgangspunten Proces Jeugdwet Aangenomen door de TK en EK O&O, Jeugdwelzijn,

Nadere informatie

!7": ZORG 6ERPLEGING EN 6ERZORGING

!7: ZORG 6ERPLEGING EN 6ERZORGING !7": ZORG 6ERPLEGING EN 6ERZORGING )NKOOPBELEID,ANGDURIGE :ORG +LANTVERSIE Uitgangspunten en inkoopdoelen 2015 Verpleging en Verzorging (V&V) U hebt recht op langdurige zorg als dat nodig is. Denk aan

Nadere informatie

Factsheet Preventie. Trekker: gemeente Den Haag

Factsheet Preventie. Trekker: gemeente Den Haag Factsheet Preventie Trekker: gemeente Den Haag Menzis en gemeenten werken samen aan het voorkomen van uitval van de mantelzorger Wie? Zorgverzekeraar Menzis, de gemeente Den Haag, de (regio)gemeenten Arnhem,

Nadere informatie

Stand van zaken Sociaal Domein

Stand van zaken Sociaal Domein Stand van zaken Sociaal Domein Van transitie naar transformatie Gemeenteraad 27 oktober 2016 Voorbereiding Inhoud 2013 2020 Implementatie en borging Transformatie 1-1-2015 transitie heden Waar staan we

Nadere informatie

Bekostiging specialistische jeugdhulp naar een nieuw model in 2018

Bekostiging specialistische jeugdhulp naar een nieuw model in 2018 Bekostiging specialistische jeugdhulp naar een nieuw model in 2018 Voorlichtingsbijeenkomst 27 september 2016 Even voorstellen De GRJR is één van de 42 regio s voor jeugdhulp Verantwoordelijk voor het

Nadere informatie

Je steunsysteem is overal om je heen.

Je steunsysteem is overal om je heen. Je steunsysteem is overal om je heen. Kwartiermaken in de wijken in Oss en in de regio. Burgerkracht en Presentie Definitie kwartiermaken: Kwartiermaken gaat over het bevorderen van het maatschappelijk

Nadere informatie

(Aangepaste) IPS voor GGZ 18+/EPA. Presententatie maatschappelijke Business Case (mbc) Regionale bijeenkomst Rijk van Nijmegen, 26 mei 2016

(Aangepaste) IPS voor GGZ 18+/EPA. Presententatie maatschappelijke Business Case (mbc) Regionale bijeenkomst Rijk van Nijmegen, 26 mei 2016 (Aangepaste) IPS voor GGZ 18+/EPA Presententatie maatschappelijke Business Case (mbc) Regionale bijeenkomst Rijk van Nijmegen, 26 mei 2016 Wat is een mbc? Een gestructureerde kosten-baten afweging van

Nadere informatie

Decentralisaties Ook de gemeente Waddinxveen heeft er mee te maken. Wat houden de decentralisaties in? Waar komt het vandaan? Waarom? 7 Oktober 2014 Waar komt het vandaan? Samen voor elkaar: de samenleving

Nadere informatie

Tafel 3: AFRONDING FASE 1

Tafel 3: AFRONDING FASE 1 Tafel 3: AFRONDING FASE 1 Agenda 10.00 10:45 Stand van zaken werkgroepen 10.45 11.00 Toelichting openstaande punten 11.00 12.15 Doorlopen concept deelovereenkomst 12.15 12:30 Vervolgtraject Stand van zaken:

Nadere informatie

Tijdbesparing in de zorg met apps

Tijdbesparing in de zorg met apps De alles-in-1 Zorgapp Efficiënt en veilig Tijdbesparing in de zorg met apps Zorgapps maken al het coördinerende en administratieve werk eenvoudiger en efficiënter zodat tijd overblijft Moderne technologie

Nadere informatie

Secretariaat WMO raad: Maaskantveld 26, 2992 HM Barendrecht. secretariaat: Website:

Secretariaat WMO raad: Maaskantveld 26, 2992 HM Barendrecht.  secretariaat: Website: Secretariaat WMO raad: Maaskantveld 26, 2992 HM Barendrecht E-mail secretariaat: info@wmo-raadbarendrecht.nl Website: www.wmo-raadbarendrecht.nl Aan het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 501

Nadere informatie

Betere ondersteuning en zorg door een goed inkoopbeleid

Betere ondersteuning en zorg door een goed inkoopbeleid Barbara de Groen en Lian Stouthard, Vilans Betere ondersteuning en zorg door een goed inkoopbeleid De geleerde lessen over gemeentelijke inkoop van ondersteuning en zorg Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk

Nadere informatie

Clientprofielen maatwerkvoorzieningen Kempengemeenten Reusel-De Mierden, Bergeijk, Bladel en Eersel 19 mei 2014

Clientprofielen maatwerkvoorzieningen Kempengemeenten Reusel-De Mierden, Bergeijk, Bladel en Eersel 19 mei 2014 Welbevinden Doel Het bevorderen van welzijn en de kwaliteit van leven, achteruitgang vertragen en mantelzorgers ontlasten door het dragelijk houden van de effecten van de aandoening van de cliënt en langer

Nadere informatie

Jeugdhulp in gezinsvormen

Jeugdhulp in gezinsvormen Jeugdhulp in gezinsvormen Agenda Vooraf Inhoud, kaders en werkwijze Documenten Opdracht Gemeenschappelijke uitgangspunten Proces Planning Vooraf Alle informatie is openbaar en wordt gepubliceerd Gemeenten

Nadere informatie

Samen voor een sociale stad

Samen voor een sociale stad Samen voor een sociale stad 2015-2018 Samen werken we aan een sociaal en leefbaar Almere waar iedereen naar vermogen meedoet 2015 Visie VMCA 2015 1 Almere in beweging We staan in Almere voor de uitdaging

Nadere informatie

Marktconsultatie Beschermd Wonen

Marktconsultatie Beschermd Wonen SAMEN, VOOR ELKAAR Marktconsultatie Beschermd Wonen 5 oktober 2017 Agenda 1. Uitgangspunten 2. Proces tot nu toe 3. Producten 4. Programma van eisen 5. Tarieven 6. Vervolg Visie regio Centraal Gelderland

Nadere informatie

VOORSTEL Het Wmo beleidsplan (De Beakens fersette, ek yn de Wmo) voor De Friese Meren vaststellen.

VOORSTEL Het Wmo beleidsplan (De Beakens fersette, ek yn de Wmo) voor De Friese Meren vaststellen. RAADSVERGADERING VAN 31 OKTOBER Agendapunt: Correspondentienummer: ra1200074 Datum voorstel: 1 oktober Bijlagen: Wmo beleidsplan De Friese Meren 2013-2016 Reactie Wmo adviesraden, OSS en maatschappelijk

Nadere informatie

Inkoopkader Wmo 2016: Toelating nieuwe aanbieders

Inkoopkader Wmo 2016: Toelating nieuwe aanbieders Ontwerp Inkoopkader Wmo 2016: Toelating nieuwe aanbieders Gemeente Midden-Delfland Datum: 18 mei 2015 Inkoopkader Wmo 2016: toelating nieuwe aanbieders Inleiding De gemeenten Delft, Midden-Delfland, Rijswijk

Nadere informatie

Zorgcirkels Nachtzorg

Zorgcirkels Nachtzorg Zorgcirkels Nachtzorg elkom Frenk van den Berg Hoofd CommunicatieCentrale en team 24 uur zorg Agenda Nachtzorg en zorgcirkels Visie Beleid Organisatie Met het OOG op morgen Context Vergrijzing en ontgroening

Nadere informatie

Huishoudelijke verzorging in de gemeente Lochem Door: Peter van der Mierden, Ruben Otemann en Tonnie Tekelenburg

Huishoudelijke verzorging in de gemeente Lochem Door: Peter van der Mierden, Ruben Otemann en Tonnie Tekelenburg Huishoudelijke verzorging in de gemeente Lochem Door: Peter van der Mierden, Ruben Otemann en Tonnie Tekelenburg Zorg naar behoefte werd een juridische gevecht Waarom dit alternatieve plan? De kaders voor

Nadere informatie

Cliënt heeft sobere zorg met weinig keuzemogelijkheden

Cliënt heeft sobere zorg met weinig keuzemogelijkheden Geen economische groei Hoog draagvlak voor welvaartsstaat Alle zorg wordt aanbesteed Participatie noodzakelijk Standaardzorg Grote zorginstellingen Kan koffie 2 33 Economie, technologie en maatschappij

Nadere informatie

Wat verandert er voor ouderen in het sociale domein?

Wat verandert er voor ouderen in het sociale domein? Wat verandert er voor ouderen in het sociale domein? 11 juni 2014 Bijeenkomst SBO provincie Utrecht NUZO Netwerk Utrecht Zorg voor Ouderen presentatie door Anneke van Heertum directeur Cosbo-Stad-Utrecht

Nadere informatie

Voorstel van de Rekenkamer

Voorstel van de Rekenkamer Voorstel van de Rekenkamer Opgesteld door Rekenkamer Vergadering Commissie Mens en Samenleving en Commissie Stad en Ruimte Vergaderdatum 14 december 2017 of 25 januari 2018 Jaargang en nummer 2017, nr.

Nadere informatie

UITGEWERKT VOORSTEL Inkoop Wmo

UITGEWERKT VOORSTEL Inkoop Wmo UITGEWERKT VOORSTEL Inkoop Wmo Het voorliggende document beoogt: 1. inhoudelijk invulling te geven aan de te leveren diensten 2. een voorstel te doen voor eventuele technische omzetting naar nieuwe dienstverlening

Nadere informatie

Vision without action is Daydreaming. Action without vision is a Nightmare Japanse spreuk. Ellen Loykens & Marieke Boelhouwer

Vision without action is Daydreaming. Action without vision is a Nightmare Japanse spreuk. Ellen Loykens & Marieke Boelhouwer Vision without action is Daydreaming. Action without vision is a Nightmare Japanse spreuk Ellen Loykens & Marieke Boelhouwer 1. Introductie Verder 2. Doel, doelgroep en uitvoerders Verder 3. Organisatie

Nadere informatie

HULP BIJ HET HUISHOUDEN IN DE GEMEENTE VENLO

HULP BIJ HET HUISHOUDEN IN DE GEMEENTE VENLO Bijlage 3 bij collegevoorstel Wmo-besluit (18-12-2012) Notitie Maatschappelijke Ontwikkeling aan WMO-Forum team MOSAM steller PP Cox/I. Sijbers c.c. van onderwer p Ine Sijbers / Berdike Peters / Paul Cox

Nadere informatie

Presentatie De nieuwe WMO. Raimond de Prez Wethouder Zorg en Wijken

Presentatie De nieuwe WMO. Raimond de Prez Wethouder Zorg en Wijken Presentatie De nieuwe WMO Raimond de Prez Wethouder Zorg en Wijken Inhoudsopgave 1. De nieuwe WMO in Delft 2. De Delftse toegang tot zorg en ondersteuning Positie toegang: basis maatwerk vangnet Vangnet/

Nadere informatie

Bijeenkomst Zorggroepen Inkoopkader Lucie Martijn & Bart Verhulst 8 juni 2015

Bijeenkomst Zorggroepen Inkoopkader Lucie Martijn & Bart Verhulst 8 juni 2015 Bijeenkomst Zorggroepen Inkoopkader 2016 Lucie Martijn & Bart Verhulst 8 juni 2015 Agenda 1. Visie, Ontwikkelingen & Actualiteit 2. Denktank & Klankbord 3. Kerntaken & Brede rol 4. Inkoop Ketenzorg 2016

Nadere informatie

SAMEN AAN ZET Bouwen op eigen kracht in Leudal

SAMEN AAN ZET Bouwen op eigen kracht in Leudal SAMEN AAN ZET Bouwen op eigen kracht in Leudal 0 1. Inleiding Het vitaal houden van onze samenleving is cruciaal in het bouwen aan een solide toekomst voor onze inwoners. Het Sociaal Domein is volledig

Nadere informatie

Oude en nieuwe Wmo. ondersteuning. 2 Deze resultaatgebieden zijn: a. een huishouden te voeren; b. zich te verplaatsen in en om de woning;

Oude en nieuwe Wmo. ondersteuning. 2 Deze resultaatgebieden zijn: a. een huishouden te voeren; b. zich te verplaatsen in en om de woning; Oude en nieuwe Wmo De Tweede Kamer is akkoord met het Voorstel van wet Wmo 2015. Na behandeling in de Eerste Kamer zal dit voorstel eind 2014 de huidige Wmo gaan vervangen. Tussen de huidige Wmo en het

Nadere informatie

Doorontwikkeling dagbesteding. Vanuit voorveld en dagbesteding naar een laagdrempelige basisvoorziening

Doorontwikkeling dagbesteding. Vanuit voorveld en dagbesteding naar een laagdrempelige basisvoorziening Doorontwikkeling dagbesteding Vanuit voorveld en dagbesteding naar een laagdrempelige basisvoorziening Hoe ziet de dagbesteding er nu uit? 614 cliënten Ruim 55 aanbieders en daarnaast onderaannemers Aanbod

Nadere informatie

HULP BIJ MAATWERK - SAMENVATTING

HULP BIJ MAATWERK - SAMENVATTING HULP BIJ MAATWERK - SAMENVATTING Aanleiding Gemeenten zijn sinds 1 januari 2007 verantwoordelijk voor de hulp bij het huishouden (HbH) voor de ondersteuning van mensen met een beperking. Bij de invoering

Nadere informatie