BOEKJE THEMA AFSPRAKEN. Datum laatste herziening THEMAdagen Granada 2005; op basis van afspraak THEMAdagen Toledo 1999 en werkzaamheden THEMA / RHECO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BOEKJE THEMA AFSPRAKEN. Datum laatste herziening THEMAdagen Granada 2005; op basis van afspraak THEMAdagen Toledo 1999 en werkzaamheden THEMA / RHECO"

Transcriptie

1 BOEKJE THEMA AFSPRAKEN Onderwerp van de afspraak Inhoud (uitgebreide) specialistenbrief THEMAdagen Granada 2005; op basis van afspraak THEMAdagen Toledo 1999 en werkzaamheden THEMA / RHECO Alle specialistenbrieven (verslaggeving) aan de huisarts vanuit St. Annaziekenhuis. De brief moet tenminste de volgende onderdelen bevatten: persoonsgegevens patiënt specialistgegevens type brief reden van de verwijzing (volgens de huisarts) diagnose conclusie (samenvatting) vervolgbeleid; waaronder medicatie, wie behandelt, wat wordt van de huisarts verwacht. De brief kan verder de volgende onderwerpen bevatten: anamnese lichamelijk onderzoek aanvullend onderzoek; lab, functie en röntgenonderzoek behandeling / therapie ingesteld door de specialist bespreking, afhankelijk van het beloop Overige afspraken over specialistenbrief: De conclusie dient in de elektronische brief als eerste onderwerp te verschijnen. Ook de niet afwijkende uitslagen vermelden; met name het resultaat van PA altijd meesturen. Specialistenbrief binnen twee weken na ontslag versturen, doch liever een verlate complete brief dan een incomplete brief op tijd. Voor patiënten die langdurig onder behandeling van een specialist staan wordt eens per jaar, tot eens per twee jaar een brief geschreven. Alle specialistenbrieven vanuit St. Annaziekenhuis per mei 2005 elektronisch versturen.

2 De specialist is verantwoordelijk voor vorm en inhoud van de specialistenbrief. De Raad van bestuur van de St. Anna Zorggroep is verantwoordelijk voor de elektronische verzending van de specialistenbrieven. De uitgebreide specialistenbrief dient voor de specialist als verslaglegging van de behandeling en wordt als samenvatting in de patiëntenstatus opgenomen. De brief gaat naar de huisarts (en meebehandelend specialist) als verslaggeving. Dit laatste doel stelt andere eisen aan een specialistenbrief dan een volledige samenvatting. De afspraak is daarom vooral gericht op de structuur en de minimale inhoud van de brief. HASP standaard

3 Vorm van de verwijsbrief THEMAdagen Toledo Uitwerking via RHECO / ZorgDomein. Alle verwijsbrieven van huisartsen aan specialisten St. Annaziekenhuis; THEMA regio. Verwijsbrief is geen standaardbrief, maar maatwerk per specialisme verschillend; A4 formaat (geen receptenbriefjes). Inhoudelijk voorgestructureerd. (Zie ondermeer inhoud van de verwijsbrief ). Goed leesbaar; liefst getyped. Bondig geformuleerd. Huisarts zorgt ervoor dat er voor iedere verwijzing een verwijsbrief is en geeft deze mee aan de patiënt. Als er geen verwijsbrief is neemt de specialist via de poli-assistente contact op met de huisarts. Ook als over de patiënt telefonisch contact is geweest geeft de huisarts een verwijsbrief mee. Idem als bij Inhoud van de verwijsbrief.

4 Inhoud kort ontslagbericht THEMAdagen Toledo 1999; uitwerking via voorgestructureerd formulier. Bij ontslag uit het ziekenhuis is het omwille van de continuïteit van de zorg van belang dat de huisarts direct op de hoogte is van de belangrijkste medische gegevens van de patiënt. Het kort ontslagbericht omvat tenminste de volgende onderwerpen: Persoonsgegevens van de patiënt Specialistgegevens Vraagstelling van de huisarts Diagnose Ingestelde behandeling Huidige medicatie Actuele problematiek Wat dient de patiënt zelf te doen De specialist is verantwoordelijk voor het produceren van een verkort bericht bij ieder ontslag uit het ziekenhuis. Een verkort ontslagbericht stelt de huisarts in staat de behandeling adequaat over te nemen. Het verkort ontslagbericht dient gevolgd te worden door een uitgebreide ontslagbrief. Dat laatste geldt niet wanneer de specialist in staat is bij het ontslag direct een adequaat ontslagbericht te produceren.

5 Vorm van het korte ontslagbericht THEMAdagen Toledo 1999; uitwerking via gestructureerd bericht conform HASP standaard. Alle ontslagen patiënten uit het St. Annaziekenhuis. Het korte ontslagbericht wordt als volgt vormgegeven: A4 formaat eventueel handgeschreven inhoudelijk voorgestructureerd goed leesbaar bondig het bericht wordt bij ontslag aan de patiënt meegegeven; eventueel kan het bericht ook per fax naar de huisarts gezonden worden. De specialist is verantwoordelijk voor het schrijven. Het verplegend personeel voor het meegeven aan de patiënt en de patiënt is verantwoordelijk voor het overdragen van het bericht aan de huisarts. Zie Inhoud van het verkorte ontslagbericht. HASP standaard

6 Tussentijdse berichtgeving THEMAdagen Toledo Alle tussentijdse berichtgeving tussen specialist, St. Annaziekenhuis en huisartsen. In de volgende situaties wordt telefonisch contact opgenomen met de huisarts of per fax een bericht gestuurd vanuit het ziekenhuis: ongunstige diagnose onverwacht verloop IC opname overplaatsing overlijden Wanneer een patiënt thuis overlijdt wordt de centrale patiëntenadministratie van het ziekenhuis ingelicht. Deze patiëntenadministratie bericht vervolgens de betrokken behandelaars in het ziekenhuis. Specialisten zijn verantwoordelijk voor de tussentijdse berichtgeving en nemen dit op in hun checklist. Huisartsen zorgen voor goede bereikbaarheid via overleglijn of spoednummer. Tijdens NAW uren wordt de waarnemende huisarts ingelicht.

7 Terugverwijzing naar de huisarts. THEMAdagen Toledo Alle verwezen patiënten naar het St. Annaziekenhuis. De NHG standaarden zijn voor huisartsen en specialisten uitgangspunt van het beleid t.a.v. verwijzen en terugverwijzen. Bij verwijzen en terugverwijzen geven huisarts en specialist expliciet aan wat zij willen dat er gebeurt. De (vermeende) kwaliteit van de huisarts mag voor de specialist geen leidraad zijn om terug te verwijzen. Bij transmurale zorg worden de huisartsen beperkt door overbelasting, hun deskundigheid en affiniteit. Standaarden vormen een goed uitgangspunt voor een lokale, transmurale invulling zonder domeindenken.

8 Afstemming huisarts specialist bij een belangrijk slecht nieuws gesprek THEMAdagen Toledo Bevestigd tijdens THEMAdagen Istanbul Alle verwezen patiënten naar St. Annaziekenhuis, waarbij het onderzoek een ernstige (levensbedreigende) aandoening heeft opgeleverd. De specialist overlegt voorafgaand aan het gesprek, liefst telefonisch, met de huisarts. Eventueel plant de specialist een tweede gesprek. Wanneer nog steeds onduidelijkheden blijven bestaan bij de patiënt tracht de huisarts dit zelf te verduidelijken. In het geval er een verkeerde start is geweest in de communicatie tussen specialist en patiënt geeft de huisarts feedback aan de specialist, met als doelstelling dat de patiënt weer in gesprek komt met de specialist. De specialist is verantwoordelijk over het goed verlopen van slecht nieuws gesprekken en de afstemming met de huisarts. De huisarts gebruikt zijn expertise en kennis van de thuissituatie om de specialist te ondersteunen. De huisarts is hoogstens medeverantwoordelijk voor de vereiste voorlichting bij een specialistische behandeling. De kwaliteit van de verstrekte informatie wordt bepaald door: Wat er gezegd is. Wanneer het gezegd is. Hoe begrijpelijk het gezegd is.

9 van de afspraak Transmurale communicatie t.a.v. oncologiebespreking THEMAdagen Istanbul 2006; op basis van THEMAdagen Toledo 1999 Alle verwezen patiënten waarbij recent een oncologisch probleem is geconstateerd, of waarvoor multidisciplinair overleg noodzakelijk is. Werkwijze / Inhoud Specialisten en huisartsen bespreken voorafgaande aan de oncologiebespreking de consequenties van de voorgestelde behandeling voor de patiënt, zodat de huisarts niet persé bij de bespreking aanwezig hoeft te zijn. Huisarts en specialist communiceren niet via de patiënt. Omdat voorafgaand aan slecht nieuws gesprek een oncologiebespreking wordt gehouden dient de huisarts hierbij betrokken te worden en zo mogelijk aanwezig te zijn. De mogelijkheid om een vergadertelefoon of video conferencing te installeren bij de oncologiebespreking zal onderzocht worden. De huisarts behoeft dan niet te reizen. De specialist is verantwoordelijk voor het opnemen van contact met de huisarts. Het secretariaat van de oncologie bespreking verzorgt het uitnodigen van de huisarts. Een keer per week wordt op woensdagmiddag een multidisciplinaire oncologie bespreking gehouden.

10 Zorg voor de oudere patiënt THEMAdagen Rome 2004; op basis THEMAdagen Toledo 1999 Alle oudere patiënten in de regio Bij ziekenhuisopname dienen alleen de afwijkingen onderzocht en behandeld te worden die voor de prognose of beleid relevant zijn. (1999) De huisarts is leidend in het behandelbeleid (1999) Een APK keuring voor bejaarden lijkt nuttig; oprichting van een consultatiebureau voor ouderen is te overwegen. (2004) Een geriatrische evaluatie mogelijkheid moet op korte termijn in het St. Annaziekenhuis gerealiseerd te worden. Een geriater moet daarvoor tenminste 1 dag per week beschikbaar zijn. (2004) Het schort aan goede communicatie tussen geriater en specialisten van St. Annaziekenhuis. Dit dient verbeterd te worden. (2004) De mantelzorg valt veelal weg bij oudere patiënten. De aansluiting tussen verpleeghuis en thuis mist eigenlijk nog. Een tussenvoorziening zou opgezet moeten worden. Ook tele-medicine kan hier een rol spelen (2004) de huisarts is verantwoordelijk voor het insturen ( geldt voor alle patiënten) de specialist is verantwoordelijk voor opname als er geen plaats is zorgt het ziekenhuis voor plaatsing in een ander ziekenhuis de specialist is verantwoordelijk voor ontslag de hoofdbehandelaar overlegt met de huisarts over het te volgen beleid de RvB St Anna is verantwoordelijk voor het binnenhalen van geriatrie in het St Anna ziekenhuis. het cluster ouderenzorg van de St Anna Zorggroep (Ananz) is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van tussenvoorzieningen.

11 Afstemming voorschrijven van geneesmiddelen tussen 1 e en 2 e lijn THEMAdagen Rome 2004; eerdere afspraken in Toledo 1999, Juan les Pins, 2000, Sitges 2001 en Montecatini Voorschrijven van geneesmiddelen door huisarts en specialist. Iedere voorschrijver is verantwoordelijk voor door hem voorgeschreven medicatie dus ook voor het samengaan van medicatie die al wordt gebruikt. (1999) Voorlopig lijkt een persoonsgebonden papieren paspoort het hoogst haalbare. (1999) FTTO is de toekomst. (1999) FTTO dient verder ontwikkeld te worden aangezien er draagvlak voor is bij specialisten en huisartsen. Een voortrekkersrol van THEMA binnen de grotere regio ZO Brabant is gewenst. (2000) Geen nieuwe geneesmiddelen invoeren op de polikliniek zonder transmuraal overleg. (2001) Het implementeren van FTTO afspraken dient een verbeterde opzet te krijgen. (2002) Bij ontslag dient de specialist aan te geven hoelang een geneesmiddel gebruikt moet worden. (2004) Specialist schrijft zelf herhalingsrecept zolang de patiënt onder specialistische behandeling is. (2004) Via het Bureau van THEMA wordt FTTO georganiseerd in de regio. FTTO is farmacologisch transmuraal therapeutisch overleg tussen huisartsen specialisten en apothekers in de regio. De taak van het FTTO is evidence based formularia te ontwikkelen voor diverse aandoeningen. Via de FTO groepen in de regio worden de FTTO afspraken in de regio geïmplementeerd. FTTO afspraak cholesterol verlagers FTTO afspraak migraine FTTO afspraak migraine bij kinderen

12 Toegangstijden polikliniek en (semi)spoed afspraken THEMAdagen Rome 2004 (in kader zorgdomein); Op basis van afspraken Toledo 1999 en Sitges Alle verwijzingen naar poliklinieken van St Anna ziekenhuis. Met betrekking tot het verwijzen van patiënten naar de polikliniek wordt de volgende hiërarchie afgesproken: S: Semi-spoed: de assistente van de huisarts belt voor een afspraak A; Acute spoed: huisarts belt zelf voor een afspraak P; Geen spoed: patiënt belt zelf voor een afspraak De huisarts mag voor een semi-spoed ook zelf bellen. (1999) De assistente van de specialist mag nooit tegen de patiënt zeggen, dat indien de patiënt eerder een (semi-spoed) afspraak wenst, de huisarts dan zelf met het ziekenhuis (assistente of specialist) dient te bellen. (1999) Specialist moet zelf feedback geven aan huisarts over ten onrechte met spoed verwezen patiënten. (2001) Via THEMA moeten incidenten van niet houden aan afspraken worden geregistreerd en gerapporteerd. (2001) Wachttijden moeten maandelijks bekend worden gemaakt aan de huisartsen; via publicatie in wachtkamer huisarts. (2001) Standaard verwijsbrief moet gehanteerd worden. (2001) Entreetijden worden correct vermeld in de Zorgdomein applicatie (2004): Het ziekenhuis verplicht zich elke week de entreetijden nauwkeurig te controleren. Huisartsen melden een incorrecte entreetijd bij de projectleider zorgdomein van het ziekenhuis. Wanneer een patiënt met verkorte toegangstijd via zorgdomein wordt verwezen wordt dat zonder meer geaccepteerd door de polikliniek. Het ziekenhuis (de specialist) koppelt een (systematisch) onterechte versnelde toegang terug naar de huisarts. Zijn hierboven beschreven.

13 Semi-spoed houdt in dat weliswaar geen spoedverwijzing nodig is, maar dat de aandoening of de situatie waarin de patiënt verkeert het nodig maken dat een patiënt sneller gezien wordt dan de reguliere toegangstijd. Voor de meeste aandoeningen is een toegangstijd binnen een week aangewezen. Acute spoed houdt in dat altijd overleg nodig is tussen huisarts en specialist. In onderling overleg wordt een afspraak gemaakt over de termijn waarop een patiënt gezien kan worden. Meestal is dat dezelfde of de volgende dag. Geen spoed is van toepassing op alle andere situaties waarin de patiënt rekening moet houden met de reguliere toegangstijden tot een polikliniek.

14 ECG apparatuur in de huisartspraktijk THEMAdagen Juan les Pins Alle huisartspraktijken in de regio. Het gebruik van ECG apparatuur in de huisartspraktijk kan nog meer dan nu het geval is worden gestimuleerd en ondersteund vanuit ziekenhuis. In de regio bestaat reeds een langdurige samenwerking tussen huisartsen en cardiologen. De afdeling cardiologie heeft bij een tiental huisartspraktijken ECG apparatuur uitgezet en beoordeelt de via fax aangeleverde ECG s voor de huisarts. Upgrading naar digitale ECG apparatuur, uitgerust met een tele-medicine module is voorzien.

15 Centrale huisartsen post THEMAdagen Juan les Pins 2000 NAW diensten van huisartsen in de regio. De verschillende vormen waarin een CHP in samenwerking met de SEH kan worden opgezet moet geïnventariseerd worden. Inbreng vanuit THEMA in de werkgroep, die deze materie voor de gehele regio onderzoekt, wordt wenselijk geacht. Dit onderwerp is regelmatig aan de orde geweest tijdens THEMAdagen en andere bijeenkomsten. Is uitgemond in een regionaal traject waarin Catharina ziekenhuis, CHP en St Annaziekenhuis samen een geïntegreerde acute zorg post ontwikkelen.

16 Afstemming 1 e 2 e lijn over terminale zorg THEMAdagen Sitges 2001 Patiënten die terminale zorg nodig hebben en medisch zijn uitbehandeld. Specialist draagt vooraf aan ontslag patiënt telefonisch over aan huisarts. Pas na medische overdracht aan huisarts regelt de transfer verpleegkundige de overdracht naar thuiszorg. Er moeten afspraken komen over de taken en verantwoordelijkheden in de thuissituatie; deze afspraken worden in een protocol vastgelegd en gaan bij ontslag naar huisarts en thuiszorg. Een hanteerbare vorm voor een medisch thuiszorgdossier moet in THEMA verband ontwikkeld worden. Diverse overdracht protocollen

17 Diep veneuse trombose; afstemming tussen 1 e en 2e lijn THEMAdagen Sitges 2001 Patiënten met acute DVT Het in regionaal verband ontwikkelde protocol is akkoord. Voor de logistiek wordt een voorstel door THEMA uitgewerkt en voorgelegd aan HAGRO s en ziekenhuis. Het regionale protocol sloot aan bij een regionaal project waarbij de huisarts de verantwoordelijkheid neemt voor de diagnose en behandeling van een DVT. Het regionale project is gestopt en uiteindelijk is de logistieke invulling in de THEMA regio niet tot stand gekomen. Regionaal protocol DVT

18 van de afspraak Zorgketen voor Hernia Nuclei Pulposi THEMAdagen Sitges Patiënten met een Lumbaal Radiculair Syndroom. Werkwijze, Inhoud Indicatie voor beeldvormend onderzoek (MRI) bij een HNP is bij uitstek taak voor de specialist. Na consult huisarts: 6 weken conservatief behandelen. Na 6 weken kan patiënt voor een snel traject naar de neuroloog verwezen worden. Poliklinisch onderzoek (incl. MRI) en de evaluatie neemt dan nooit meer dan 2 weken in beslag. Begrippen, toelichting Uit deze afspraak is een implementatieproject voortgekomen dat met ondersteuning van TNO is uitgevoerd. NHG standaard LSR Regionaal protocol HNP TNO evaluatierapport

19 van de afspraak Hartfalen THEMAdagen Sitges 2001 Patiënten met hartfalen die zowel eerstelijnszorg als tweedelijnszorg behoeven. Werkwijze, Inhoud De transmurale aanpak van hartfalen moet in THEMA-verband worden uitgewerkt. Begrippen, toelichting Op basis van deze afspraak is een hartfalenpoli ontwikkeld bij het St Anna ziekenhuis.

20 van de afspraak Mammacarcinoom; de mammapoli THEMAdagen Montecatini 2002 Patiënten met een vermoeden van een mammacarcinoom. Werkwijze, Inhoud Een combinatieafspraak chirurg/radioloog is een kwaliteitsverbetering. Bij afwijkende mammografie moet er altijd telefonisch overleg met huisarts (vervanger) plaatsvinden. Begrippen, toelichting

21 van de afspraak ELC gemeenschappelijke spreekuren THEMAdagen Montecatini 2002 Alle relevante aandoeningen bij alle relevante specialismen. Werkwijze, Inhoud Gezamenlijke spreekuren moeten ook in Geldrop ingevoerd worden. In THEMA-verband moet hiervoor per specialisme een model worden ontwikkeld. Transmuraal werkbezoek of snuffeldagen moeten door THEMA georganiseerd worden. Begrippen, toelichting

22 van de afspraak Overlegnummers THEMAdagen Istanbul 2006 Alle huisartspraktijken in de regio Geldrop. Werkwijze, Inhoud De huisartspraktijk dient goed bereikbaar te zijn voor specialisten via overlegnummers die regelmatig ge-updated moeten worden. Het bureau van THEMA voert dit jaarlijks uit. Begrippen, toelichting

23 van de afspraak Verspreiding transmurale afspraken THEMAdagen Istanbul 2006 Alle transmurale afspraken. Werkwijze, Inhoud De onderlinge afspraken tussen 1 e en 2 e lijn moeten beter toegankelijk gemaakt worden en automatisch aan nieuw gevestigden worden voorgelegd. Begrippen, toelichting

24

Carrouselbijeenkomst 2016 Samenwerkingsafspraken Karin Jansen, relatiemanager huisartsen

Carrouselbijeenkomst 2016 Samenwerkingsafspraken Karin Jansen, relatiemanager huisartsen Carrouselbijeenkomst 2016 Samenwerkingsafspraken Karin Jansen, relatiemanager huisartsen Agenda samenwerkingsafspraken Doel en totstandkoming Waar te vinden? Waar gaat het over? Specifieke afspraken toegelicht

Nadere informatie

Overdracht Palliatieve Zorg Regionale Transmurale Afspraak Zuidoost Brabant

Overdracht Palliatieve Zorg Regionale Transmurale Afspraak Zuidoost Brabant Overdracht Palliatieve Zorg Regionale Transmurale Afspraak Zuidoost Brabant Doelstelling Verbetering van de continuïteit van zorg bij patiënten in de palliatieve fase, door afstemming van het beleid d.m.v.

Nadere informatie

Communicatie afspraken tussen huisartsen en specialisten in de regio van Treant

Communicatie afspraken tussen huisartsen en specialisten in de regio van Treant Communicatie afspraken tussen huisartsen en specialisten in de regio van Treant 1 December 2017 1. BEREIKBAARHEID VAN HUISARTSEN EN SPECIALISTEN Om een makkelijke en bevredigende communicatie tussen 1

Nadere informatie

WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN

WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN Huisartsenpraktijk (huisarts en/of POH) levert 1 e lijns zorg, d.w.z. doet diagnostisch onderzoek en behandeling t.b.v. álle inwoners in thuissituatie

Nadere informatie

Communicatie C COMMUNICATIEAFSPRAKEN

Communicatie C COMMUNICATIEAFSPRAKEN Communicatie C COMMUNICATIEAFSPRAKEN 1e druk december 2009 2e druk april 2010 (ws) MCC KLIK COMMUNICATIEAFSPRAKEN TUSSEN HUISARTSEN EN SPECIALISTEN IN DE REGIO ZWOLLE 1. Bereikbaarheid van huisartsen en

Nadere informatie

Communicatie afspraken tussen huisartsen en specialisten in de regio Emmen

Communicatie afspraken tussen huisartsen en specialisten in de regio Emmen Communicatie afspraken tussen huisartsen en specialisten in de regio Emmen 1. Bereikbaarheid van huisartsen en specialisten 2 2. Verwijzing van patiënten naar polikliniek of ziekenhuis 4 3. Behandeling

Nadere informatie

Verslag 1 e fase project optimale transmurale voedingszorg voor de ondervoede patiënt

Verslag 1 e fase project optimale transmurale voedingszorg voor de ondervoede patiënt Verslag 1 e fase project optimale transmurale voedingszorg voor de ondervoede patiënt Amsterdam, Januari 2015 Inleiding De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in vroege herkenning en behandeling van

Nadere informatie

Diabetisch Voetulcus Regionale Transmurale Afspraak Zuidoost Brabant

Diabetisch Voetulcus Regionale Transmurale Afspraak Zuidoost Brabant Diabetisch Voetulcus Regionale Transmurale Afspraak Zuidoost Brabant Doelstelling Afstemming van het beleid bij de behandeling van een diabetisch voetulcus. Het is te verwachten dat door een multidisciplinaire,

Nadere informatie

Communicatie C COMMUNICATIEAFSPRAKEN

Communicatie C COMMUNICATIEAFSPRAKEN Communicatie C COMMUNICATIEAFSPRAKEN Dokter Klinkertweg 12-20 kantoor Schelfhout 8025 BS Zwolle 038-455 9851 info@mccklik.nl 1e druk december 2009 3e druk april 2016 (ws) MCC KLIK COMMUNICATIEAFSPRAKEN

Nadere informatie

Binnen 2 uur hartonderzoek & behandelplan. Nieuw Cardicare

Binnen 2 uur hartonderzoek & behandelplan. Nieuw Cardicare Binnen 2 uur hartonderzoek & behandelplan Nieuw Cardicare St. Antonius Cardicare Gooi en Vechtstreek St. Antonius Cardicare, locatie Gooi & Vechtstreek is een nieuwe kliniek op het gebied van hart- en

Nadere informatie

Ketensamenwerking en gebruik van POINT

Ketensamenwerking en gebruik van POINT IJsselland Ziekenhuis Capelle aan den IJssel tel. (010) 258 5000 www.ysl.nl Ketensamenwerking en gebruik van POINT Natasja van der Winden Presentatie Ketensamenwerking IJsselland Ziekenhuis in regio Rotterdam

Nadere informatie

Draaiboek transmurale overdracht voor patiënten met medicatie intraveneus als behandeling in thuissituatie

Draaiboek transmurale overdracht voor patiënten met medicatie intraveneus als behandeling in thuissituatie Draaiboek transmurale overdracht voor patiënten met medicatie intraveneus als behandeling in thuissituatie Onderstaande beschrijving geeft weer op welke wijze patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis,

Nadere informatie

Intensieve Zorgafdeling de Hazelaar

Intensieve Zorgafdeling de Hazelaar Intensieve Zorgafdeling de Hazelaar 2 Doelstelling Het doel van het project is om patiënten die vallen binnen de doelgroep zo spoedig mogelijk weer naar de - of een thuissituatie te laten terugkeren of

Nadere informatie

Een goede overdracht van ziekenhuis naar huis

Een goede overdracht van ziekenhuis naar huis Een goede overdracht van ziekenhuis naar huis Ontslag uit het ziekenhuis Voor de patiënt is een goede overdracht van ziekenhuis naar huis essentieel. Herstel vindt vaak voor een groot deel na de ziekenhuisopname

Nadere informatie

Rapportage Weergave journaalregels in de ZorgDomein verwijsbrief

Rapportage Weergave journaalregels in de ZorgDomein verwijsbrief Rapportage Weergave journaalregels in de ZorgDomein verwijsbrief September 2013 Pieter Langers Laurens Pronk ZorgDomein, 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 Aanleiding... 3 Doel onderzoek... 3 Werkwijze

Nadere informatie

Medicatieoverdracht protocol Verpleeghuizen

Medicatieoverdracht protocol Verpleeghuizen Medicatieoverdracht protocol Verpleeghuizen Van toepassing op Medewerkers Zorg en cliënten Datum vaststelling Versie 18 januari 2011 Evaluatiedatum INHOUD MEDICATIEOVERDRACHT PROTOCOL 1. Doel... 1 2. Beschrijving..

Nadere informatie

Afspraken over verwijzen, terugverwijzen en ontslag in de GGZ regio Arnhem voor patiënten/cliënten van 18 jaar en ouder

Afspraken over verwijzen, terugverwijzen en ontslag in de GGZ regio Arnhem voor patiënten/cliënten van 18 jaar en ouder Afspraken over verwijzen, terugverwijzen en ontslag in de GGZ regio Arnhem voor patiënten/cliënten van 18 jaar en ouder Verwijzen Criteria voor verwijzen vanuit de huisartsenpraktijk 1 Uit Landelijke samenwerkingsafspraken:

Nadere informatie

Hij draagt in deze hoedanigheid zorg voor:

Hij draagt in deze hoedanigheid zorg voor: Inleiding Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk behandeld. In het verleden is verschillende malen geconstateerd dat de onderlinge verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking in de poliklinische zorg

Verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking in de poliklinische zorg Verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking in de poliklinische zorg Afspraken over samenwerking tussen huisarts en medisch specialist op het gebied van verantwoordelijkheid, communicatie, medicatiebeheer,

Nadere informatie

Acuut Lumbosacraal Radiculair Syndroom

Acuut Lumbosacraal Radiculair Syndroom Neurologie Kies rechts op de pagina het onderwerp. Acuut Lumbosacraal Radiculair Syndroom Uitgangspunt Huisarts Patiënt NHG standaard M55 De diagnose acuut lumbosacraal radiculair syndroom wordt gesteld

Nadere informatie

WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN

WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN Begripsbepaling De werkgroep hanteert het NHG Standpunt. Kwetsbare ouderen zijn: ouderen met complexe problematiek, die diverse aandoeningen hebben

Nadere informatie

Overdracht in de palliatieve zorg Regionale Transmurale Afspraak Zuidoost Brabant

Overdracht in de palliatieve zorg Regionale Transmurale Afspraak Zuidoost Brabant Overdracht in de palliatieve zorg Regionale Transmurale Afspraak Zuidoost Brabant Marlie Spijkers Arts symptoombestrijding en palliatieve zorg Sint Annaziekenhuis Medisch adviseur netwerk palliatieve zorg

Nadere informatie

Medische verantwoordelijkheid en werkwijze van een AOA. 25 maart 2010 Marko Wentzel, zorgmanager AOA Erik Kapteijns, longarts en medisch manager AOA

Medische verantwoordelijkheid en werkwijze van een AOA. 25 maart 2010 Marko Wentzel, zorgmanager AOA Erik Kapteijns, longarts en medisch manager AOA Medische verantwoordelijkheid en werkwijze van een AOA 25 maart 2010 Marko Wentzel, zorgmanager AOA Erik Kapteijns, longarts en medisch manager AOA Rode Kruis Ziekenhuis Middelgroot perifeer ziekenhuis

Nadere informatie

Polikliniek Cardiologie en Thoraxchirurgie

Polikliniek Cardiologie en Thoraxchirurgie Centrumlocatie U heeft van uw arts een verwijzing gekregen voor de cardioloog. De cardioloog onderzoekt en behandelt patiënten onder andere op de polikliniek Cardiologie. Waarschijnlijk is u hierover al

Nadere informatie

Patiënte krijgt na ziekenhuisopname dubbele dosering methotrextaat. WPM 822

Patiënte krijgt na ziekenhuisopname dubbele dosering methotrextaat. WPM 822 Patiënte krijgt na ziekenhuisopname dubbele dosering methotrextaat. WPM 822 MTX 822-1 Patiënte krijgt via de poliklinische apotheek 17.5 mg MTX injectie i.m.(?) Openbare apotheek stelt weekdosering van

Nadere informatie

CVA Zorgketen regio Helmond. de Nazorg

CVA Zorgketen regio Helmond. de Nazorg CVA Zorgketen regio Helmond de Nazorg Versie: 5 juli 2010 Ellen van den Einde-Meijer Programmacoördinator CVA ketenzorg Quartz Werkgroep: Mevrouw M. van den Heuvel, verpleegkundig expert De Zorgboog Mevrouw

Nadere informatie

- Vivium helpt u verder

- Vivium helpt u verder ELV: samenwerken in de keten goed geregeld in het Gooi - Vivium helpt u verder dr. Ellen Vreeburg, Vivium Naarderheem Kaderarts GRZ stafdocent Gerion/VUMC Samenwerkingsafspraken: regionaal organiseren

Nadere informatie

Palliatieve zorg voor hartfalenpatiënten in de praktijk

Palliatieve zorg voor hartfalenpatiënten in de praktijk Palliatieve zorg voor hartfalenpatiënten in de praktijk Van ziekenhuis naar eerste lijn Christa Takens Klinisch geriater i.o. klinisch farmacoloog i.o. E. Muller Internist-oncoloog Disclosure belangen

Nadere informatie

Transmurale werkafspraak Informatieoverdracht mammacarcinoom (regio Helmond)

Transmurale werkafspraak Informatieoverdracht mammacarcinoom (regio Helmond) Transmurale werkafspraak Informatieoverdracht mammacarcinoom (regio Helmond) Aanleiding Door de vergrijzing, vroege opsporing van kanker en effectievere behandelingen zal het aantal patiënten met kanker

Nadere informatie

Richtlijn Communicatie in de GGZ-keten Drenthe

Richtlijn Communicatie in de GGZ-keten Drenthe Richtlijn Communicatie in de GGZ-keten Drenthe Inleiding In de (geestelijke) gezondheidszorg is communicatie tussen verwijzers (huisartsen) en zorgverleners en tussen zorgverleners onderling van cruciaal

Nadere informatie

Medicatie overdracht

Medicatie overdracht Medicatie overdracht + Iedere zorgverlener heeft een rol in medicatie overdracht. In dit boekje staan de regionale afspraken over medicatie overdracht tussen huisartsen, apothekers en medisch specialisten!

Nadere informatie

Format doelmatigheidsinitiatieven Verbetering aanvraagroute, uitvoering en planning tilt-tafeltesten

Format doelmatigheidsinitiatieven Verbetering aanvraagroute, uitvoering en planning tilt-tafeltesten Format doelmatigheidsinitiatieven Verbetering aanvraagroute, uitvoering en planning tilt-tafeltesten SAMENVATTING Het project betreft het verbeteren van de aanvraagroute, uitvoering en planning van tilt-tafeltesten

Nadere informatie

Regionale transmurale afspraken bij ketenzorg COPD. Regio Midden Kennemerland

Regionale transmurale afspraken bij ketenzorg COPD. Regio Midden Kennemerland Regionale transmurale afspraken bij ketenzorg COPD in Regio Midden Kennemerland Inhoudsopgave pag. 1. Inleiding 2 2. Uitgangspunten 3 3. Consultatie en verwijzing 4 4. Ketenzorg en hoofdbehandelaarschap

Nadere informatie

Transmuraal Incident Melden (= T.I.M.) Miriam Eliel Coördinator transmurale zorg Westfriesgasthuis m.r.eliel@westfriesgasthuis.nl

Transmuraal Incident Melden (= T.I.M.) Miriam Eliel Coördinator transmurale zorg Westfriesgasthuis m.r.eliel@westfriesgasthuis.nl Transmuraal Incident Melden (= T.I.M.) Miriam Eliel Coördinator transmurale zorg Westfriesgasthuis m.r.eliel@westfriesgasthuis.nl Symposium Patiëntveiligheid maart 2014 1 Vragen Waarom naar deze workshop?

Nadere informatie

Samenwerkingafspraken Huisartsen en Medisch specialisten

Samenwerkingafspraken Huisartsen en Medisch specialisten Samenwerkingafspraken Huisartsen en Medisch specialisten 1 september 2014 Huisartsenkring West-Brabant Amphia Ziekenhuis Inhoudsopgave 1. Voorwoord 3 2. Inleiding 4 3. Totstandkoming samenwerkingsafspraken

Nadere informatie

Zorg voor kwetsbare ouderen thuis

Zorg voor kwetsbare ouderen thuis Zorg voor kwetsbare ouderen thuis Inhoud Wet- en regelgeving Inzet specialist ouderengeneeskunde in de thuissituatie Inzet behandelaren GEC in de thuissituatie Zorgdomein Veranderingen in wet- en regelgeving

Nadere informatie

In de bijlage treft u het definitieve rapport aan, uw reactie op het concept rapport is hierin verwerkt.

In de bijlage treft u het definitieve rapport aan, uw reactie op het concept rapport is hierin verwerkt. > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen LangeLand Ziekenhuis Raad van bestuur T.a.v. Postbus 3015 2700 KJ ZOETERMEER Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2518 6401 DA Heerlen T 088 120 50 00 F 088

Nadere informatie

Integrale farmacie: Rol poliklinische farmacie. Lustrumsymposium St Antonius Apotheek 5 jaar Drs. K.I. (Kristie) Bekkers - Oostrom

Integrale farmacie: Rol poliklinische farmacie. Lustrumsymposium St Antonius Apotheek 5 jaar Drs. K.I. (Kristie) Bekkers - Oostrom Integrale farmacie: Rol poliklinische farmacie Lustrumsymposium St Antonius Apotheek 5 jaar Drs. K.I. (Kristie) Bekkers - Oostrom St Antonius Apotheek 5 jaar RvC De Roerdomp Medisch Specialisten Klinische

Nadere informatie

Ketenafspraak SAGO en Tergooi

Ketenafspraak SAGO en Tergooi Ketenafspraak SAGO en Tergooi Farmaceutische begeleiding bij opname, ontslag of polikliniekbezoek/dagbehandeling Opgemaakt op 01-01-2015 Geldig tot 31-12-2015 Versie 2.2 Definities: - SAGO: vertegenwoordigt

Nadere informatie

Polikliniek Geriatrie

Polikliniek Geriatrie Patiënteninformatie Polikliniek Geriatrie Informatie over een bezoek aan de polikliniek Geriatrie 1234567890-terTER_ Polikliniek Geriatrie Informatie over een bezoek aan de polikliniek Geriatrie. U heeft

Nadere informatie

Het voorkomen van geneesmiddel gerelateerde problemen bij oudere patiënten met polyfarmacie ontslagen uit het ziekenhuis

Het voorkomen van geneesmiddel gerelateerde problemen bij oudere patiënten met polyfarmacie ontslagen uit het ziekenhuis Samenvatting Het voorkomen van geneesmiddel gerelateerde problemen bij oudere patiënten met polyfarmacie ontslagen uit het ziekenhuis Hoofdstuk 1 bevat de algemene inleiding van dit proefschrift. Dit hoofdstuk

Nadere informatie

Bezoek aan het spreekuur Orthopedie. Orthopedie

Bezoek aan het spreekuur Orthopedie. Orthopedie Bezoek aan het spreekuur Inleiding U bent door uw huisarts doorverwezen om een orthopedisch chirurg te bezoeken. In deze folder vindt u meer informatie over de gang van zaken rondom uw bezoek aan het spreekuur.

Nadere informatie

medisch centrum alkmaar

medisch centrum alkmaar medisch centrum alkmaar Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële)

Nadere informatie

Bezoek aan het spreekuur Orthopedie. Orthopedie

Bezoek aan het spreekuur Orthopedie. Orthopedie Bezoek aan het spreekuur Inleiding U bent door uw huisarts doorverwezen om een orthopedisch chirurg te bezoeken. In deze folder vindt u meer informatie over de gang van zaken rondom uw bezoek aan het spreekuur.

Nadere informatie

Apotheek Diaconessenhuis Leiden

Apotheek Diaconessenhuis Leiden Apotheek Diaconessenhuis Leiden Inleiding is een openbare apotheek die is gevestigd in de centrale hal van het ziekenhuis. Bezoekers, omwonenden, medewerkers en patiënten kunnen hier terecht voor hun medicijnen.

Nadere informatie

Overdracht palliatieve zorg

Overdracht palliatieve zorg Regionale Transmurale Afspraak Zuidoost Brabant Overdracht palliatieve zorg Toelichting Aanleiding De continuïteit van de zorg voor de patiënten / cliënten in een palliatieve fase van hun ziekteproces

Nadere informatie

Generalistisch werkende artsen palliatieve geneeskunde in en vanuit het ziekenhuis. Jan Lavrijsen Maaike Veldhuizen Marlie Spijkers

Generalistisch werkende artsen palliatieve geneeskunde in en vanuit het ziekenhuis. Jan Lavrijsen Maaike Veldhuizen Marlie Spijkers Generalistisch werkende artsen palliatieve geneeskunde in en vanuit het ziekenhuis Jan Lavrijsen Maaike Veldhuizen Marlie Spijkers Disclosure belangen sprekers (potentiële) belangenverstrengeling Voor

Nadere informatie

Gids voor de. oudere patiënt. behandeling van de. voor huisartsen en andere verwijzers. Tijd en aandacht voor ouderen

Gids voor de. oudere patiënt. behandeling van de. voor huisartsen en andere verwijzers. Tijd en aandacht voor ouderen Gids voor de behandeling van de oudere patiënt voor huisartsen en andere verwijzers Tijd en aandacht voor ouderen Voorwoord In dit boekje vindt u informatie over de klinisch geriater. Het is speciaal bedoeld

Nadere informatie

Handleiding Huisartsen Eenmalig Consult Medisch Specialist (ECMS)

Handleiding Huisartsen Eenmalig Consult Medisch Specialist (ECMS) Handleiding Huisartsen Eenmalig Consult Medisch Specialist (ECMS) Waarom ECMS Inzet van medisch specialistische kennis in de huisartsenpraktijk draagt bij aan duurzame zorg. Voordeel patiënt Zorg dichtbij

Nadere informatie

Naar een Landelijk Opleidingsplan Huisartsgeneeskunde

Naar een Landelijk Opleidingsplan Huisartsgeneeskunde Naar een Landelijk Opleidingsplan Huisartsgeneeskunde Thema Korte Episode Zorg Colofon Expertgroep Korte Episode Zorg Prof. Dr. Patrick Bindels (voorzitter), hoogleraar huisartsgeneeskunde Drs. Marjolein

Nadere informatie

Diagnostiek Regionale Transmurale Afspraken Utrecht Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD)

Diagnostiek Regionale Transmurale Afspraken Utrecht Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) Diagnostiek Regionale Transmurale Afspraken Utrecht Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) Deelnemende Partijen De RTA wordt gedragen door: 1. Zorggroepen regio Utrecht die de samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Protocol voor doseersystemen in de thuissituatie

Protocol voor doseersystemen in de thuissituatie Protocol voor doseersystemen in de thuissituatie Overeengekomen tussen Evean Thuiszorg en Apothekervereniging Departement Noord Holland. Doel van het protocol: Het bevorderen van juist gebruik van geneesmiddelen

Nadere informatie

Elkerliek Ziekenhuis T.a.v. mevrouw prof. dr. E. de Bont, voorzitter raad van bestuur Postbus AB HELMOND

Elkerliek Ziekenhuis T.a.v. mevrouw prof. dr. E. de Bont, voorzitter raad van bestuur Postbus AB HELMOND > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen Elkerliek Ziekenhuis T.a.v. mevrouw prof. dr. E. de Bont, voorzitter raad van bestuur Postbus 98 5700 AB HELMOND Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2518 6401

Nadere informatie

Medicatieoverdracht in Zuidwest Friesland

Medicatieoverdracht in Zuidwest Friesland Medicatieoverdracht in Zuidwest Friesland Een overzicht van de protocollen zoals gepresenteerd tijdens het symposium op 17 mei 2011 Colofon Juni 2011 Deze protocollen zijn mede tot stand gekomen met medewerking

Nadere informatie

Palliatieve zorg in het ZGT

Palliatieve zorg in het ZGT 30 oktober 2014 Mw. Dr. I.M. Oving Internist-Oncoloog Palliatieve zorg in het ZGT Op het juiste moment en de juiste plaats Namens het palliatief consult team Palliatieve zorg, op het juiste moment en de

Nadere informatie

Toelichting afspraken Verwijzen, terugverwijzen en ontslag GGZ

Toelichting afspraken Verwijzen, terugverwijzen en ontslag GGZ Toelichting afspraken Verwijzen, terugverwijzen en ontslag GGZ September 2016 hebben de regionale huisartsenorganisatie en de GGZ-aanbieders in de regio Arnhem een samenwerkingsovereenkomst (Raamovereenkomst)

Nadere informatie

LUMBAAL RADICULAIR SYNDROOM

LUMBAAL RADICULAIR SYNDROOM INTERLINE LUMBAAL RADICULAIR SYNDROOM maart 2017 Inleiding Zie de werkafspraak Lumbaal radiculair syndroom De huidige werkgroep bestaat uit: Huisartsen: Annemiek Meutstege Martin Olieman Bonne Rik Wesseler

Nadere informatie

Als uitgangspunt is gebruikt Handreiking verantwoordelijkheidsverdeling in de zorg (KNMG publicatie 26 januari 2010).

Als uitgangspunt is gebruikt Handreiking verantwoordelijkheidsverdeling in de zorg (KNMG publicatie 26 januari 2010). 1 van 7 Doel Beschrijven van de verantwoordelijkheidsverdeling tussen huisartsen en medisch specialisten bij patiënten die onder poliklinische behandeling zijn in het MST op de hier onderstaande terreinen.

Nadere informatie

Richtlijn medicatieoverdracht welke keuzes zijn gemaakt in het JBZ

Richtlijn medicatieoverdracht welke keuzes zijn gemaakt in het JBZ Richtlijn medicatieoverdracht welke keuzes zijn gemaakt in het JBZ 28 september en 5 oktober 2014 Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) & Ziekenhuisapotheek Noord Oost Brabant (ZANOB) Harriette Poels-Janssen en

Nadere informatie

Kwaliteitscriteria Rotterdam Stroke Service April 2011

Kwaliteitscriteria Rotterdam Stroke Service April 2011 Kwaliteitscriteria Rotterdam Stroke Service April 2011 Inleiding De missie van de RSS is Het realiseren van de best mogelijke kwaliteit van leven voor iedere CVA-patiënt binnen de regio Rotterdam, uitgaande

Nadere informatie

Zorg voor patiënten met een verstandelijke beperking Regionale Transmurale Afspraak Zuidoost Brabant

Zorg voor patiënten met een verstandelijke beperking Regionale Transmurale Afspraak Zuidoost Brabant Zorg voor patiënten met een verstandelijke beperking Regionale Transmurale Afspraak Zuidoost Brabant Doelstelling Verbetering van de continuïteit van zorg bij patiënten met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Medicatieverificatie op de polikliniek & Continu verbeteren. Audrey Blenke ziekenhuisapotheker/ klinisch farmacoloog i.o.

Medicatieverificatie op de polikliniek & Continu verbeteren. Audrey Blenke ziekenhuisapotheker/ klinisch farmacoloog i.o. Medicatieverificatie op de polikliniek & Continu verbeteren Audrey Blenke ziekenhuisapotheker/ klinisch farmacoloog i.o. 1 Disclosure belangen spreker Geen Scenario-analyse poliklinische medicatieoverdracht

Nadere informatie

Afspraken omtrent overdracht medische verantwoordelijkheid na ontslag uit het ziekenhuis

Afspraken omtrent overdracht medische verantwoordelijkheid na ontslag uit het ziekenhuis Afspraken omtrent overdracht medische verantwoordelijkheid na ontslag uit het ziekenhuis Kennismaking Wie zijn wij? Wie zijn jullie? Werkwijze veranderbeweging: Waarom? Uit: Handreiking KNMG (2010): Verantwoordelijkheidsdeling

Nadere informatie

Project Medicatieoverdracht

Project Medicatieoverdracht Eindverslag Project Medicatieoverdracht Barneveld 1 maart 2016 t/m 1 april 2017 Cedric Rietmeijer, huisarts, huisartsen de Burgt Marlies Geurts, apotheker, Service Apotheek Asklepios Jouk Snoek, apotheker,

Nadere informatie

Draaiboek:. tel: fax: Hoofd Carrousel Gezamenlijke Consulten : Dr. J.

Draaiboek:. tel: fax: Hoofd Carrousel Gezamenlijke Consulten : Dr. J. Draaiboek:. MUMC, afd. Transmurale Zorg (azm) Carrousel Gezamenlijke Consulten t.a.v. Audrey Lahaije locatie provisorium nivo 1 Postbus 5800 6202 AZ Maastricht Audrey Lahaije, Audrey coördinator Lahaije

Nadere informatie

Polikliniek Buitenpolikliniek Lievensberg ziekenhuis te Steenbergen

Polikliniek Buitenpolikliniek Lievensberg ziekenhuis te Steenbergen Polikliniek Buitenpolikliniek Lievensberg ziekenhuis te Steenbergen Polikliniek Steenbergen Lindenburghlaan 7 4651 TM Steenbergen telefoon: 0167 569582 De polikliniek Steenbergen is gevestigd bij verpleeghuis

Nadere informatie

HULPMIDDELEN HULPMIDDELEN BIJ RICHTSNOER. Handelen van de bedrijfsarts bij het. verwijzen van werknemers

HULPMIDDELEN HULPMIDDELEN BIJ RICHTSNOER. Handelen van de bedrijfsarts bij het. verwijzen van werknemers HULPMIDDELEN HULPMIDDELEN BIJ RICHTSNOER Handelen van de bedrijfsarts bij het verwijzen van werknemers Versie 1: januari 2004 Hulpmiddel 2: Verwijsbrief en toelichting Dit hulpmiddel bevat een voorbeeld

Nadere informatie

Verkennend onderzoek ervaringen patiënten met Zorgdomein

Verkennend onderzoek ervaringen patiënten met Zorgdomein December 2010 Verkennend onderzoek ervaringen patiënten met Zorgdomein Verkennend onderzoek Ervaringen patiënten met Zorgdomein Henriëtte Bleumink, Belangenbehartiger Zorgbelang December 2010 Onderzoek

Nadere informatie

De WijkKliniek: het waarom van een miniziekenhuis

De WijkKliniek: het waarom van een miniziekenhuis De WijkKliniek: het waarom van een miniziekenhuis in de wijk Bianca Buurman Hoogleraar Acute Ouderenzorg Amsterdam UMC & Lector Transmurale Ouderenzorg HvA Titel 00-00-2018 3 Impact van een acute ziekenhuisopname

Nadere informatie

Hartfalenpolikliniek

Hartfalenpolikliniek Afdeling: Onderwerp: Cardiologie 1 U bent (wordt) door uw cardioloog verwezen naar de polikliniek hartfalen. In deze informatie staat nog eens beschreven waarom u verwezen bent en wat u op de polikliniek

Nadere informatie

Instrument samenwerkingsafspraken huisarts specialist ouderengeneeskunde t.b.v. patiënten met pg-problematiek

Instrument samenwerkingsafspraken huisarts specialist ouderengeneeskunde t.b.v. patiënten met pg-problematiek Instrument samenwerkingsafspraken huisarts specialist ouderengeneeskunde t.b.v. patiënten met pg-problematiek Projectgroep samenwerkingsafspraken huisarts - specialist ouderengeneeskunde 2007-2009 Instrument

Nadere informatie

- Vivium helpt u verder

- Vivium helpt u verder ELV en GRZ: nog steeds in transitie - Vivium helpt u verder GRZ jaarcongres studio GRZ 26 januari 2018 dr. Ellen Vreeburg, Vivium Naarderheem Kaderarts GRZ stafdocent Gerion/VUMC Wat gaan we doen? Stand

Nadere informatie

Polikliniek hartfalen

Polikliniek hartfalen Polikliniek hartfalen 2 U bent tijdens uw ziekenhuisopname of na polibezoek door uw cardioloog verwezen naar de polikliniek hartfalen. Op de polikliniek hartfalen (kortweg: hartfalenpoli), onderdeel van

Nadere informatie

Van hartinfarct tot nazorg op de poli

Van hartinfarct tot nazorg op de poli Van hartinfarct tot nazorg op de poli Implementatie zorgpad Acuut Coronair Syndroom Dr. Adriaan Kraaijeveld, UMC Utrecht 23-5-2018 Wat valt je op? Doel van proces Efficiënter zorgproces implementeren,

Nadere informatie

Huisartsenkliniek Houten Anderhalvelijnzorg = Eerstelijnszorg PLUS

Huisartsenkliniek Houten Anderhalvelijnzorg = Eerstelijnszorg PLUS Huisartsenkliniek Houten Anderhalvelijnzorg = Eerstelijnszorg PLUS JvEI - 16 februari 2016 zorg een zorg.. Antoinette Blok Directeur Zorg in Houten Zorg in Houten - missie De best mogelijke geïntegreerde

Nadere informatie

Zorgpad voor Kwetsbare Ouderen Presentatie Heerenveen 18/11/2014

Zorgpad voor Kwetsbare Ouderen Presentatie Heerenveen 18/11/2014 Zorgpad voor Kwetsbare Ouderen Presentatie Heerenveen 18/11/2014 Riet ten Hoeve Friesland Voorop Het zorgpad is ontwikkeld door een Projectgroep in het kader van Friesland Voorop en vastgesteld september

Nadere informatie

Stroke Service Project Bergen op Zoom e.o.

Stroke Service Project Bergen op Zoom e.o. Stroke Service Project Bergen op Zoom e.o. De juiste zorg op de juiste plaats U bent in het Lievensberg ziekenhuis opgenomen omdat u een beroerte heeft gehad. In de medische wereld wordt een beroerte

Nadere informatie

WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN

WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN WERKAFSPRAKEN OVER COMMUNICATIE ROND KWETSBARE OUDEREN Begripsbepaling De werkgroep hanteert het NHG Standpunt. Kwetsbare ouderen zijn: ouderen met complexe problematiek, die diverse aandoeningen hebben

Nadere informatie

Regionale coördinatiefunctie & triage

Regionale coördinatiefunctie & triage Regionale coördinatiefunctie & triage Dr. Ellen Vreeburg, kaderarts & manager GRZ Ellen van Ginkel, manager GRZ & beleidsmedewerker Verenso Vivium Naarderheem Inhoud SAMENWERKINGSAFSPRAKEN REGIO GOOI EN

Nadere informatie

TRANSMURAAL PROTOCOL REUMATOLOGIE

TRANSMURAAL PROTOCOL REUMATOLOGIE TRANSMURAAL PROTOCOL REUMATOLOGIE Doelstellingen Vroege opsporing van chronische destructieve gewrichtsziekte om door vroegtijdige behandeling schade te beperken Verbetering van de service aan huisartsen

Nadere informatie

medisch centrum alkmaar Beter Verwijzen

medisch centrum alkmaar Beter Verwijzen medisch centrum alkmaar Beter Verwijzen Initiatief HONK MCA - Zorgring Doel beter verwijzen verbeteren van de afstemming tussen patiënt, huisarts, specialist en ziekenhuis in het verwijsproces. patiënt

Nadere informatie

Handreiking Kiesgerust

Handreiking Kiesgerust Handreiking Kiesgerust Begeleiding bij het maken van een bewust keuze Quirine van Rossum, internist-oncoloog Vlietland ziekenhuis Ingeborg Mares, chirurg Vlietland ziekenhuis Jorien van den Doel, huisarts

Nadere informatie

Jaarplan Stichting Transmurale Zorg Den Haag e.o. 2010

Jaarplan Stichting Transmurale Zorg Den Haag e.o. 2010 Jaarplan Stichting Transmurale Zorg Den Haag e.o. 2010 Inleiding In 2009 bestaat de Stichting 10 jaar. Met het thema NETwerken is NetWERKEN is daar in een lustrumbijeenkomst aandacht aan besteed. De reactie

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Zuyderland Apotheek Inhoud Inleiding... 3 Voor wie is de Zuyderland Apotheek?... 3 Werkwijze... 3 Medicatiebewaking... 3 Inzicht in uw medicijngebruik... 3 Zorgvuldige controle... 4 Eigen apotheekkeuze...

Nadere informatie

Ketensamenwerking in de GRZ: Wat kunnen we van elkaar leren? Irma Everink

Ketensamenwerking in de GRZ: Wat kunnen we van elkaar leren? Irma Everink Ketensamenwerking in de GRZ: Wat kunnen we van elkaar leren? Irma Everink 31-01-2019 Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven

Nadere informatie

Amsterdamse Standaard Ketenzorg Antistolling (ASKA)

Amsterdamse Standaard Ketenzorg Antistolling (ASKA) Amsterdamse Standaard Ketenzorg Antistolling (ASKA) Specialisten Ouderengeneeskundedeel Versie november 2016 Christèle Warmerdam, SIGRA Yvonne Groenstege, FBA Inhoudsopgave Inleiding... 3 Landelijke Standaard,

Nadere informatie

Welkom op de Acute Opname Afdeling (AOA)

Welkom op de Acute Opname Afdeling (AOA) Welkom op de Acute Opname Afdeling (AOA) Inleiding De Acute Opname Afdeling (AOA) is een afdeling voor patiënten die met spoed moeten worden opgenomen. De AOA is geen reguliere verpleegafdeling; patiënten

Nadere informatie

Inleiding. Daarnaast is het gebruikelijk om in een jaarverslag de volgende aspecten op te nemen:

Inleiding. Daarnaast is het gebruikelijk om in een jaarverslag de volgende aspecten op te nemen: Inleiding Met een jaarverslag biedt de maatschap inzicht in de geboekte resultaten over het afgelopen jaar. Vaak wordt daarbij gereflecteerd op de doelstellingen die zijn opgenomen in het jaarplan van

Nadere informatie

Digitaal verwijzen in de regio ZO Brabant

Digitaal verwijzen in de regio ZO Brabant Digitaal verwijzen in de regio ZO Brabant Een stage onderzoek gericht op de ervaringen met de ZorgDomein applicatie. Managementsamenvatting Januari 2011 Annelieke Niezen, student Maastricht University

Nadere informatie

BESCHRIJVING ZORGPROCES Vroegopsporing ouderen voor bepaling kwetsbaarheid in geval van een ziekenhuisopname Versie V0.

BESCHRIJVING ZORGPROCES Vroegopsporing ouderen voor bepaling kwetsbaarheid in geval van een ziekenhuisopname Versie V0. BESCHRIJVING ZORGPROCES Vroegopsporing ouderen voor bepaling kwetsbaarheid in geval van een ziekenhuisopname Versie 12-09-2017 V0.4 Inleiding Dit is een beschrijving van het zorgproces rondom vroegopsporing

Nadere informatie

Polikliniek Reumatologie

Polikliniek Reumatologie Patiënteninformatie Polikliniek Reumatologie Informatie over uw onderzoek op de polikliniek Reumatologie 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Reumatologie 4 Op de polikliniek Reumatologie 5 Waar moet

Nadere informatie

Nieuws voor Verwijzers

Nieuws voor Verwijzers Extra editie - februari 2009, jaargang 6 Nieuws voor Verwijzers Extra editie over online afspraken maken Redactioneel Zoals u al vernomen heeft via eerdere edities van Nieuws voor Verwijzers, kunnen patiënten

Nadere informatie

Kwaliteitsnormen Praktijkvoering Interne Geneeskunde

Kwaliteitsnormen Praktijkvoering Interne Geneeskunde Kwaliteitsnormen Praktijkvoering Interne Geneeskunde Februari 2011 http://www.internisten.nl/home/forum-visitatorum/kwaliteitsnormen Inhoudsopgave Inleiding 1. Samenwerkingsverband 2. Bij- en nascholing

Nadere informatie

SLA GO diabetes bv met de internisten van tergooiziekenhuizen

SLA GO diabetes bv met de internisten van tergooiziekenhuizen SLA GO diabetes bv met de internisten van tergooiziekenhuizen Karin Daemen en Jeroen de Sonnaville Joke Lanphen LTA diabetes type 2 I verwijzen voor consultatie (evt ZN korte overname behandeling) 1. Patiënten

Nadere informatie

LSP verbetert kwaliteit van zorg

LSP verbetert kwaliteit van zorg LSP verbetert kwaliteit van zorg - de hele ANW toegang tot het LSP- Een interview met huisarts Eric Warmenhoven over zijn ervaringen met het LSP op de huisartsenpraktijk Verhoging van de kwaliteit van

Nadere informatie

Hoe maak je verwijzingen naar de 2 de lijn effectiever? Een opmaat naar geintegreerde specialistische zorg in de 1 ste lijn.

Hoe maak je verwijzingen naar de 2 de lijn effectiever? Een opmaat naar geintegreerde specialistische zorg in de 1 ste lijn. Hoe maak je verwijzingen naar de 2 de lijn effectiever? Een opmaat naar geintegreerde specialistische zorg in de 1 ste lijn. Eerst het https://kostenvanziektentool.volksgezondheidenzorg.info CBS, statline

Nadere informatie

Samen sterk in de transmurale palliatieve zorgketen! Kees Goedhart - adviseur NPZR&o

Samen sterk in de transmurale palliatieve zorgketen! Kees Goedhart - adviseur NPZR&o Samen sterk in de transmurale palliatieve zorgketen! Kees Goedhart - adviseur NPZR&o Het NPZR&o is een samenwerkingsverband en kennisnetwerk voor de verlening van palliatieve zorg vanuit bestaande zorgaanbieders

Nadere informatie

Polikliniek Heelkunde

Polikliniek Heelkunde Polikliniek Heelkunde U bent verwezen naar de polikliniek Heelkunde van het Radboudumc. Bijzonderheden over de gang van zaken worden in deze folder beschreven. Als u na het lezen nog vragen heeft kunt

Nadere informatie

Zorgpad 1.0. Zorgcoördinator + week 1 (Thuisbezoek) Regio Zaanstreek- Waterland Casemanager COPD

Zorgpad 1.0. Zorgcoördinator + week 1 (Thuisbezoek) Regio Zaanstreek- Waterland Casemanager COPD Zorgpad 1.0 Zorgcoördinator + week 1 (Thuisbezoek) Regio Zaanstreek- Waterland Casemanager COPD Persoonlijke Motivatie Longarts Mensen met COPD hebben een hoge zorgconsumptie met frequente heropnames.

Nadere informatie