9 januari Start G50-jaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "9 januari Start G50-jaar"

Transcriptie

1 jaaroverzicht 2009

2 2 j a a r O v e r z i c h t januari Start G50-jaar Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Slochteren presenteert NAM-directeur Roelf Venhuizen het ontwerp van het kunstwerk Aardgasmolecuul van Marc Ruygrok. 2 januari Boring in Noordzee De Britannia boort naar aardgas onder de Noordzee vanaf veld K15-FG-106 op ongeveer zeventig kilometer ten noordwesten van Den Helder. 17 januari Start serie boringen Schoonebeek Voor de herontwikkeling van het olieveld Schoonebeek is gestart met het boren van 73 putten. In 2009 werden in totaal 21 putten vanaf vijf verschillende locaties geboord.

3 Inleiding was een bijzonder jaar voor de NAM: enerzijds een lagere gas afzet, vooral door de economische crisis, anderzijds een hoog investerings- en activiteitenniveau. Tegen die achtergrond produceerde de NAM in ,3 miljard kubieke meter aardgas en ruim kubieke meter aardolie. De NAM is in 2009 gestart met de herontwikkeling van het olieveld Schoonebeek. Ook in 2010 gaan de activiteiten door en werken dagelijks honderden medewerkers aan de bouw van de warmtekrachtcentrale en de oliebehandelingsinstallatie. De eerste olie wordt in het najaar van 2010 verwacht. In 2009 werd een vol programma afgewerkt met workover- en booractiviteiten. De eerste eenentwintig boringen in Schoonebeek werden afgerond. Daarnaast boorde de Drilltec Synergy II, één van onze compacte boortorens, ook nog eens vijf gasputten. Op de Noordzee werden vier putten geboord. De NAM investeerde weer fors in het hart van de Nederlandse gasvoorziening: het Groningen-gasveld. Vlak na de uitgebreide viering van het 50-jarig jubileum van het gasveld, in juni 2009, werd het Groningen Long Termproject afgerond. In september werd heel symbolisch de locatie Slochteren als laatste van de onder dit project gerenoveerde clusters overgedragen aan de afdeling Productie. Hiermee werd het GLT-project na twaalf jaar af gerond. In december heeft de NAM een zogenoemd GLT-PLUS-contract ondertekend. Het is een raamcontract voor service en onderhoud met een looptijd van vijftien jaar, dat zo n tienduizend manjaren werk betekenen, waarvan een groot deel in Noord-Nederland. Om ook in de toekomst de productie van het Groningen-systeem op peil te houden, investeert de NAM in de komende jaren volop in de uitbreiding van de capaciteit, door extra compressie op het gasveld zelf, op de ondergrondse opslagen en door een optimale verbinding tussen beide onderdelen van het Groningen-systeem. Daarnaast werkt de NAM succesvol verder aan innovaties om kleine gasvelden op land en ter zee zo veel mogelijk te ontwikkelen. In 2009 heeft de NAM tegen de stroom van de economische crisis in zeer fors geïnvesteerd. De NAM zal dat in 2010 onverminderd blijven doen. De NAM neemt nog steeds geen gas terug! Bart van de Leemput Directeur Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. 23 februari NAM in West-Nederland werkt tien jaar zonder ongeval met verzuim 12 februari Officiële start herontwikkeling olieveld Schoonebeek De burgemeesters Bouwmeester (Coevorden) en Bijl (Emmen) geven samen met gedeputeerde Klip-Martin (Provincie Drenthe) het officiële startsein voor het project dat in een periode van 25 jaar 120 miljoen vaten olie moet opleveren. 30 maart 6,5 km ver boren vanaf boorplatform op zee Vanaf het boorplatform Noble Hans Deul wordt een boring uit gevoerd naar veld K15-FB-108, met een totale lengte van meter. Technisch gezien is het een prestatie van formaat.

4 4 Groningen-gasveld 50 jaar (G50) Onder de naam G50 wordt in juni stilgestaan bij de ontdekking van het Groningen-gasveld op 22 juli 1959 bij Kolham, gemeente Slochteren. Naast een terugblik wordt ook vijftig jaar vooruitgekeken naar de onmisbare rol van aardgas in de energievoorziening van Nederland. Samen met Gasunie, GasTerra, gemeente Slochteren en provincie Groningen organiseert de NAM een breed cultureel programma, met onder meer een aardgasexpositie en de tentoonstelling Gas in Glas. Het programma wordt geopend met een sprookjesachtig theater en een prachtig vuurwerkspektakel. EZ-minister Maria van der Hoeven zijn aanwezig. Naast een bezoek aan het congres, onthult koningin Beatrix aan de A7 het kunstwerk Aardgasmolecuul van kunstenaar Marc Ruygrok. In de omgeving van Slochteren worden tot en met november verschillende activiteiten georganiseerd. De evenementen in het kader van G50 trekken grote belangstelling van de media, inwoners van Slochteren en verre omgeving, scholieren en natuurlijk NAMmedewerkers. Hoogtepunt van het G50-programma is het bezoek van koningin Beatrix. Zij neemt het boek Groningengasveld 50 jaar in ontvangst tijdens een groot, tweedaags internationaal congres. Ook topmannen Jeroen van der Veer (Shell) en Rex Tillerson (ExxonMobil), en 21 april Girlsday Dochters van NAM-medewerkers nemen een kijkje achter de schermen van de NAM. Dit past in een reeks initiatieven van de NAM om jongeren te interesseren voor techniek. 17 april Eerste paal warmtekrachtcentrale/ oliebehandelingsinstallatie Schoonebeek Directeur Roelf Venhuizen slaat de eerste paal van de warmtekrachtcentrale en de oliebehandelingsinstallatie in Schoonebeek, in het kader van de herontwikkeling van het olieveld.

5 Innovatie en lage kosten - de ontwikkeling van kleine gasvelden 5 Begin jaren zeventig introduceerde de overheid het kleine-veldenbeleid. De NAM geeft invulling aan dit beleid door naast de winning uit het Groningen-gasveld, de kleinere Nederlandse gasvelden met voorrang te produceren. De totale productie uit deze gasvelden is vergelijkbaar met de helft van het totale Groningengasveld. Vele kleine maken één grote. Om deze gasvelden rendabel te kunnen exploiteren is innovatie en kostenbewustzijn essentieel. Innovatie in techniek, maar vooral ook in de manier van denken en werken. Kostenbewustzijn speelt daarbij een grote rol. Innovaties en kostenbeheersing moeten het mogelijk maken om steeds kleinere gasvelden op land en op zee rendabel in ontwikkeling te nemen en de levensduur van dit soort velden zo veel mogelijk te verlengen. Verbetering van de productie met behulp van een speciale zeepoplossing, dat het gas als het ware omhoog stuwt, is daar een voorbeeld van. Ook offshore worden nieuwe technieken toegepast. Daar wordt bijvoorbeeld onder hoge druk een mengsel van vloeistof en zandkorrels in poriën van slecht producerend gasvoerend gesteente gepompt, waarna de zandkorrels de poriën openhouden. Wat betreft de booractiviteiten begint 2009 goed. In de eerste maanden van het jaar komen er drie nieuwe boorinstallaties bij om naar gas en olie te boren. Hiervan zijn er twee bestemd voor offshore en één voor op land. In Schoonebeek wordt de Variorig vervangen door de boortoren Compact, om de overige nieuwe putten te boren. Na een proefboring medio april produceert een halfjaar later de nieuwe put Witten-3. Omdat het veld, dat deels onder het hoofdkantoor van de NAM ligt, relatief klein is, wordt er gebruikgemaakt van een compacte mobiele gaswinningsinstallatie (KiSS skid), waarvan in de loop van het jaar de twintigste in gebruik wordt genomen. In de zomermaanden begint de productie vanaf de locatie Gasselternijveen. De put werd al in 1979 geboord en is gemoderniseerd om te voldoen aan de huidige veiligheidseisen. De verwachting is dat het veld tussen 2013 en 2015 is leeggeproduceerd. 15 mei Nieuwe boortoren boort tien kilometer In mei 2009 heeft de Compact zes putten geboord met een totale lengte van tien kilometer bij elkaar. Dat is 104 keer de Big Ben of 89 keer de toren van de Dom in Utrecht. 22 april Opening Groningen Support Center Het Groningen Support Centre van de NAM in Hoogezand is het logistieke hart van de activiteiten op het Groningen-gasveld. Hier worden dagelijkse logistieke taken en planning gecoördineerd. 10 juni Start boring ten noorden van Ameland Het boorplatform Monarch boort vanaf satellietplatform Ameland-2 naar aardgas aan de rand van het Ameland-veld onder de Noordzee.

6 6 Groningen Long Term (GLT) en GLT-PLUS Op 25 september levert het GLT-projectteam de laatste gerenoveerde gaswinlocatie van het Groningen-gasveld op. Met het project, dat twaalf jaar in beslag nam, was een bedrag van twee miljard euro gemoeid. De oorspronkelijke 29 gaswinlocaties van het Groningengasveld werden teruggebracht tot negentien volledig gerenoveerde locaties. De overige tien zijn of buiten bedrijf gesteld of tot satelliet gemaakt. De aanleiding voor de renovatie was de vermindering van de gasdruk in het veld. Door middel van compressoren wordt de druk nu op het gewenste niveau gebracht en kan er weer decennialang aardgas worden geproduceerd uit het Groningen-gasveld. Om dit zeker te stellen is in december een vijftien jaar durend onderhouds- en servicecontract afgesloten met het consortium GLT-PLUS (Jacobs, Siemens, Stork en Yokogawa). Dit zijn dezelfde bedrijven die tussen 1997 en 2009 ook het Groningen Long Term-project succesvol uitvoerden. 10 juni Wereldprimeur Well Services De specialistische afdeling Well Services heeft in de maand juni twee metalen ankers doorgezaagd; in put NOR-5 op bijna meter en op ANJ 1 op 100 meter diepte. Een op de milli meter nauwkeurig karwei juni Congres 50 jaar Groningen-gasveld In het kader van deze viering vindt een tweedaagse internationale conferentie plaats in Martiniplaza. Koningin Beatrix neemt het boek Groningen-gasveld 50 jaar in ontvangst. 16 juni Viering 50 jaar Groningen-gasveld (G50) Koningin Beatrix onthult een kunstwerk op de A7, een blijvend aandenken dat is geschonken door de NAM, Gasunie en GasTerra aan de gemeente Slochteren.

7 Veiligheid, gezondheid en milieu 7 De NAM besteedt jaarlijks veel aandacht aan het verbeteren van de veiligheidsprestaties en het welzijn van haar medewerkers. Ter onderstreping van de veiligheid werden in 2009 bij de NAM de twaalf zogenoemde Life Saving Rules ingevoerd. Deze twaalf hoofdregels gelden voor NAM ers en aannemersbedrijven en helpen om het einddoel iedereen veilig en gezond naar huis aan het eind van de dag te behalen. Desondanks komen ongevallen, als gevolg van uitglijden of struikelen of verwondingen aan handen, nog steeds voor. Uit analyses blijkt dat de meeste ongevallen optreden bij (onder)aannemers. Dat is op zich niet onlogisch, omdat de meest risicovolle werkzaamheden zoals boor-, constructie- en onderhoudswerkzaamheden zijn uitbesteed. Zij zijn daarom de belangrijkste doelgroep in het streven de veilig- heidsprestaties te verbeteren. Op de jaarlijkse NAMaannemersveiligheidsdag wisselen zij belangrijke informatie op het gebied van veiligheid uit. In de loop van het jaar wordt wederom invulling gegeven aan het gezondheidsprogramma Be Well, waarbij iedere medewerker in de gelegenheid is zijn of haar gezondheid te testen en te verbeteren. Het milieuzorgsysteem van de NAM wordt opnieuw volgens ISO1401 gecertificeerd juni Week van het aardgas bij RTV Noord Een week lang staat bij de regionale omroep het Groningengasveld centraal, als onderdeel van de viering van het 50-jarig jubileum. 21 juni Start boring Westbeemster De compacte boortoren Synergy boort een nieuwe put op de locatie in het werelderfgoed De Beemster. Omwonenden worden uitgenodigd een kijkje te nemen op de boring en krijgen uitleg over de werkzaamheden. 23 juni Gaswinning tot onder het NAM-hoofdkantoor Er wordt aardgas gevonden bij een proefboring op locatie Witten-3. Het gaat om een klein gasveld dat deels onder het NAM-hoofdkantoor in Assen ligt.

8 8 Project Herontwikkeling olieveld Schoonebeek Op 12 februari wordt het startsein voor het project Herontwikkeling olieveld Schoonebeek gegeven door de burgemeesters Bouwmeester (Coevorden) en Bijl (Emmen) en gedeputeerde Klip-Martin van de provincie Drenthe. De NAM vertrok in 1996 uit Schoonebeek, maar gaf tegelijkertijd aan terug te keren zodra er nieuwe technieken beschikbaar zijn om de stroperige olie rendabel te winnen uit het olieveld. En dat is nu het geval. De techniek waarmee de NAM de olie vanaf najaar 2010 gaat produceren, bestaat uit een combinatie van horizontale putten en lage-drukstoominjectie. Om de benodigde stoom op te wekken, wordt ultrapuur water geleverd door een nieuw te bouwen waterfabriek. Het ultrapuur water wordt vervolgens verwarmd in een nieuwe en moderne warmtekrachtcentrale die tegelijkertijd stoom en stroom levert. In januari verhuisden de eerste NAM-projectmedewerkers naar het kantoor in Schoonebeek. In april start de bouw van de warmtekrachtcentrale en de oliebehandelingsinstallatie. De stoom die de centrale produceert, wordt geïnjecteerd in de 73 putten om zo de stroperige olie beter vloeibaar en daarmee economisch winbaar te maken. De elektriciteit die bij het verwarmen van het ultrapuur water in de centrale wordt opgewekt, wordt deels gebruikt en gaat voor een deel naar het landelijk stroomnet. In de oliebehandelingsinstallatie wordt het water van de geproduceerde olie gescheiden. Volgens de moderne productiemethode worden horizontale putten geboord. Moderne hydraulische pompen, die dankzij een lange pompslag veel meer olie kunnen produceren, vervangen de voormalige ja-knikkers. Er wordt in 2009 gewerkt aan een 22 kilometer lange olie-exportpijpleiding tussen Schoonebeek en het Duitse Ruhlermoor en een GRE-waterafvoerleiding naar Coevorden De Hulte. 30 juni Aannemersveiligheidsdag 230 deelnemers van verschillende bedrijven delen op initiatief van de NAM kennis en ervaring op het gebied van veiligheid. 8 juli Shell Safety Day Het verbeteren van veiligheidsprestaties staat centraal op de jaarlijkse Shell Safety Day, voor alle NAM- en Shell-medewerkers. 1 juli Start productie Gasselternijveen Nieuwe technieken en efficiënte productiemethoden maken het mogelijk om dit in 1979 ontdekte gasveld nu rendabel te produceren.

9 Aardbevingen 9 Aardgaswinning kan gepaard gaan met lichte aardbevingen. In februari stelde het KNMI nabij Westeremden een beving vast met een kracht van 2.2 op de schaal van Richter. Een beving met de kracht van 2.6 wordt gevoeld in april nabij Huizinge. In diezelfde maand wordt een aardbeving met een kracht van 2.5 op de schaal van Richter geregistreerd in de buurt van Appingedam, gevolgd door een lichte beving nabij Zeerijp in mei met een kracht van 3.0 op de schaal van Richter. De laatste van het jaar is in december bij Wittewierum en meet 2.3 op de schaal van Richter. Al deze lichte aardbevingen worden in verband gebracht met gaswinning uit het Groningen-gasveld. Het KNMI registreert alle aardbevingen in Nederland. De NAM ontvangt een melding van het KNMI als er een gaswinninggerelateerde beving is geweest boven de 2.0. Er wordt vastgesteld waar het epicentrum van de beving ligt, wat de kracht is en hoeveel schademeldingen er volgen. Is de kracht van een beving hoger dan 2.0 op de schaal van Richter, dan kan deze bovengronds worden gevoeld. Op dat moment is er kans op lichte schade aan bijvoorbeeld gebouwen. De NAM heeft hiervoor een schaderegeling. In 2009 heeft de NAM 175 meldingen binnen gekregen. 12 augustus Nieuwe onderhoudsmast in gebruik Voor het Schoonebeek-project wordt de nieuwe hydraulische onderhoudsmast Revival ingezet voor het completeren en onderhouden van de geboorde putten. 25 september Project Groningen Long Term (GLT) afgerond Het omvangrijke renovatieproject Groningen Long Term is na twaalf jaar afgerond. Het is een belangrijke stap om het Groningen-gasveld nog decennialang een hoofdrol te laten vervullen in de Nederlandse energievoorziening. 1 september Nieuwe NAM-directeur Bart van de Leemput volgt Roelf Venhuizen op als directeur van de NAM.

10 10 NAM en samenleving Bijna altijd vinden NAM s activiteiten plaats in nabijheid van bewoonde gebieden. Dat betekent dat de NAM rekening houdt met belanghebbenden en vroegtijdig overleg voert. Zoals bij de nieuwe plannen voor gaswinning uit drie kleine gasvelden in de omgeving van Ameland. Door vroegtijdig te overleggen met de Amelanders, is er geluisterd naar de bezwaren tegen nieuwe activiteiten. Met name de beoogde locatie nabij Buren leidde tot weerstand, waarop de NAM een alternatieve locatie voorstelt. Eind 2009 blijkt uit nadere geologische studies dat gaswinning op dit moment niet rendabel is, waardoor de plannen voorlopig worden uitgesteld. Contacten met scholen en andere educatieve organisaties blijven een belangrijk onderdeel van de rol die de NAM in de samenleving wil innemen. Als Jet-Net-bedrijf (Jet-Net is een samenwerkingsverband om techniek en technische studies te promoten) organiseert de NAM met vijf middelbare scholen onder andere gastlessen. Er worden daarnaast ook lessen gegeven aan basisschoolleerlingen. De NAM voelt zich betrokken bij de samenleving in de gebieden waar zij activiteiten heeft. Zo werden op de locaties Gasselternijveen en Westbeemster om wonenden rondgeleid over hun locatie. Jaarlijks worden ruim 300 lokale initiatieven van bijvoorbeeld sport- en buurtverenigingen, financieel ondersteund. 55 NAM-medewerkers die een actieve rol vervullen in hun vereniging hebben een bijdrage ontvangen uit het personeelsdonatiefonds. Daarnaast steunt de NAM verschillende initiatieven op het gebied van jeugd, techniek, educatie en goed nabuurschap. In dit verband sponsort de NAM onder meer het Noordelijk Techniektoernooi en Scholen voor Duurzaamheid. Ook Delfsail 2009 werd door de NAM gesponsord. In 2009 is het resterende deel van het totale bedrag van twee miljoen euro geschonken aan de gemeente Assen voor het Cultureel Kwartier. Het bedrag komt in z n geheel ten goede aan het realiseren van de informatietechnologie-infrastructuur van de nieuw te bouwen bibliotheek. 24 oktober Nacht van de Nacht Het hoofdkantoor van de NAM in Assen doet mee aan de landelijke Nacht van de Nacht en doet het licht uit. 18 november Miniatuurinstallatie gerenoveerd Ook NAM s kleinste Groningen-cluster, in miniatuurstad Madurodam, is gerenoveerd. Groep 6 van basisschool De Regenboog uit Hoogezand is bij de oplevering, als winnaar van een G50-prijsvraag.

11 Cijfers Aardgasproductie NAM 53,3 miljard m 3 (2008: 57,9 miljard m 3 ) 37,6 miljard m 3 (70,54%) uit het Groningengasveld (2008: 39,4 miljard m 3 ) 15,7 miljard m 3 (29,46%) uit kleine gasvelden op land en zee (2008: 18,5 miljard m3) Aantal boringen NAM (100% succesvol) Op land: 26 (2008: 3) Offshore: 4 (2008: 5) Aantal werknemers NAM 1807 (2008: 1803) Olieproductie NAM m 3 voornamelijk uit kleine velden in West-Nederland (2008: m 3 ) 40 nationaliteiten 239 (13,2%) vrouwen (2008: 233) (86,8%) mannen (2008: 1570) Aardgascondensaatproductie NAM m 3 (2008: m 3 ) 9 december Boorinstallatie werkt drie jaar ongevalsvrij De boorinstallatie Synergy II bereikt de mijlpaal van drie jaar werken zonder ongeval. 23 november Uitreiking LiveWIRE Als sponsor is de NAM gastheer van de regiofinale van de LiveWIRE Young Business Award regio Noord. Winnaar is Watter BV, dat schoon drinkwateroplossingen biedt. 17 december NAM sluit contract met GLT-PLUS De NAM sluit een onderhouds- en servicecontract af voor installaties van het Groningen-systeem. Het 15-jaar durende contract is goed voor manjaren werk in Noord-Nederland.

12 Colofon Deze brochure is een uitgave van: Tekst: NAM afdeling Communicatie Postbus 28000, 9400 HH Assen Telefoon (0592) Foto s: Hans Banus, Ernst Bode, Stein Inge Pedersen, Marc Ruygrok, Jan Sibon, Peter Stevens, Bert Vennik, Sky Pictures en NAM-foto s Coverfoto: kunstobject Aardgasmolecuul van Marc Ruygrok Vormgeving: Castel Mediaproducties Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. 2010

28 januari Duurzaam Ameland van start. 24 januari Start offshore boring L09-FA-102

28 januari Duurzaam Ameland van start. 24 januari Start offshore boring L09-FA-102 jaaroverzicht 2008 2 j a a r O v e r z i c h t 2 0 0 8 13 januari Start offshore boring L09-FA-101 28 januari Duurzaam Ameland van start Initiatief van de gemeente Ameland, NAM, Eneco Energie en GasTerra

Nadere informatie

In 2010 bereidden we nieuwe investeringen in het Groningengasveld voor. Zo wordt de productiecapaciteit van de gasopslagen

In 2010 bereidden we nieuwe investeringen in het Groningengasveld voor. Zo wordt de productiecapaciteit van de gasopslagen jaaroverzicht 2010 2 Voorwoord Bart van de Leemput Directeur Een verbeterde veiligheidsprestatie, een hoog investerings- en activiteitenniveau en de hoogste gasafzet voor de NAM sinds 1996. Dat is mijn

Nadere informatie

Voorwoord. Kortom, de NAM was boordevol bedrijvigheid in 2011 en zet dit onverminderd voort in 2012! Bart van de Leemput Directeur

Voorwoord. Kortom, de NAM was boordevol bedrijvigheid in 2011 en zet dit onverminderd voort in 2012! Bart van de Leemput Directeur jaaroverzicht 2011 2 Voorwoord Bart van de Leemput Directeur Een jaar boordevol NAM-activiteiten in een onrustige en moeilijk voorspelbare financieel-economische omgeving. Dat is mijn kenschets van 2011.

Nadere informatie

BRON VAN ONZE ENERGIE

BRON VAN ONZE ENERGIE NAM Aardgas + Martin de Boer, projectleider Henk Heeringa, communicatieadviseur Dinsdag BRON VAN ONZE ENERGIE 1 Agenda - Wie is NAM - Introductie in het Aardgas+ project - Film - Uitdagingen en (initiële)

Nadere informatie

z w a r t e t H e g o u d

z w a r t e t H e g o u d z w a r t e t H e In Schoonebeek is de NAM weer aardolie aan het winnen. Dat is fijn, want aardolie is heel belangrijk in ons leven. In deze krant lees je waar aardolie vandaan komt en waarvoor je het

Nadere informatie

Ondergrondse opslag van aardgas. Locaties Grijpskerk en Langelo

Ondergrondse opslag van aardgas. Locaties Grijpskerk en Langelo Ondergrondse opslag van aardgas Locaties Grijpskerk en Langelo Ondergrondse opslag van aardgas Elke dag voldoende aardgas voor iedereen. Het lijkt de normaalste zaak van de wereld, maar dat is het niet.

Nadere informatie

Een proefboring op zee, wat houdt dat in?

Een proefboring op zee, wat houdt dat in? Een proefboring op zee, wat houdt dat in? GDF SUEZ E&P Nederland B.V. voert regelmatig proefboringen uit naar gas op zee. Deze proef boringen worden uitgevoerd op een milieu- en veiligheidstechnisch verantwoorde

Nadere informatie

Hierbij doe ik u toekomen het Jaarverslag 2010, Delfstoffen en aardwarmte in Nederland en het Jaarverslag 2010 van Energie Beheer Nederland B.V.

Hierbij doe ik u toekomen het Jaarverslag 2010, Delfstoffen en aardwarmte in Nederland en het Jaarverslag 2010 van Energie Beheer Nederland B.V. > Retouradres Postbus 20101 2500 EC Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal voor Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 30 2594 AV Den

Nadere informatie

Geachte mevrouw Franke,

Geachte mevrouw Franke, Retouradres:, Aan de griffier van de vaste commissie voor Economische Zaken, Landbouw & Innovatie T.a.v. mevrouw drs. M.C.T.M. Franke Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG 2500EA Onderwerp Rondetafelgesprek inzake

Nadere informatie

Maatschappelijk Verslag 2006. Duurzame dialoog

Maatschappelijk Verslag 2006. Duurzame dialoog Maatschappelijk Verslag 2006 Duurzame dialoog Bedrijfsprofiel NAM: Bron van energie De Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. (50% Shell/50% ExxonMobil) is sinds 1947 actief met het opsporen en winnen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 529 Gaswinning Groningen-veld Nr. 1 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 000 XIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (XIII) voor het jaar 2012 Nr.

Nadere informatie

NAM IN NOARDEAST FRYSLAN RAADSVRAGEN KLEINE GASVELDEN IN NOARDEAST FRYSLAN PRODUCTIECIJFERS REGIONALE GASVELDEN

NAM IN NOARDEAST FRYSLAN RAADSVRAGEN KLEINE GASVELDEN IN NOARDEAST FRYSLAN PRODUCTIECIJFERS REGIONALE GASVELDEN RAADSVRAGEN KLEINE GASVELDEN IN NOARDEAST FRYSLAN PRODUCTIECIJFERS REGIONALE GASVELDEN KLEINE GASVELDEN IN NEDERLAND Aardgasproductie in Nederland 2018-2023 Aardgasproductie kleine velden 2018-2050 2021:

Nadere informatie

Bij het onderdeel Burgerschap leren zij meer over de aardbevingen en gaswinning in Groningen. Ze leren actoren en belangen herkennen en benoemen.

Bij het onderdeel Burgerschap leren zij meer over de aardbevingen en gaswinning in Groningen. Ze leren actoren en belangen herkennen en benoemen. 2 2018 NEDERLANDS INSTRUCTIE Doelen Uw leerlingen leren bij het onderdeel Nederlands tekstsoorten te bepalen. Bij het onderdeel Burgerschap leren zij meer over de aardbevingen en gaswinning in Groningen.

Nadere informatie

Vermilion Oil & Gas Netherlands BV Aardgasproductie Langezwaag. Langezwaag 21 februari 2012

Vermilion Oil & Gas Netherlands BV Aardgasproductie Langezwaag. Langezwaag 21 februari 2012 Vermilion Oil & Gas Netherlands BV Aardgasproductie Langezwaag Langezwaag 21 februari 2012 2 Inhoud presentatie Vermilion Oil & Gas Netherlands BV Terugblik Resultaat proefboring Vervolg Activiteiten (Milieu-)aspecten

Nadere informatie

Voorspellen Zet stap 1 van het stappenplan. 1. Waar gaat de tekst over volgens jou?

Voorspellen Zet stap 1 van het stappenplan. 1. Waar gaat de tekst over volgens jou? Deze les is een blokles. Je gebruikt alle stappen van het stappenplan lezen. Je voorspelt waar de tekst over gaat. Je beantwoordt vragen die gaan over: o moeilijke woorden/stukjes tekst o algemene dingen

Nadere informatie

: Nota van Beantwoording inspraak- en overlegreacties voorontwerp bestemmingsplan Leidingtracés NAM, gemeente De Wolden

: Nota van Beantwoording inspraak- en overlegreacties voorontwerp bestemmingsplan Leidingtracés NAM, gemeente De Wolden Memo Aan : Gemeente De Wolden, dhr. B. Bonkestoter Van : D. Mereboer, F. Baarslag Datum : 4 januari 2011 Kopie : Nederlandse Aardolie Maatschappij, mevr. J. Hadderingh Onze referentie : 9V9529/M002/DMB/Ensc

Nadere informatie

Vertrouwen in Eigen Kunnen

Vertrouwen in Eigen Kunnen Vertrouwen in Eigen Kunnen Monument Dit is het Staatsolie monument dat staat bij het hoofdkantoor op Flora. Het is onthuld op 13 december 2005 bij de 25 ste verjaardag van Staatsolie. Dit monument laat

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Datum 26 januari 2017 Betreft Beantwoording vragen over de plannen van NAM om de put Vries-10 in Assen op te starten

Datum 26 januari 2017 Betreft Beantwoording vragen over de plannen van NAM om de put Vries-10 in Assen op te starten > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Basisinformatie aardgaswinning uit schalie in Nederland

Basisinformatie aardgaswinning uit schalie in Nederland Basisinformatie aardgaswinning uit schalie in Nederland H1. Aardgas in Nederland Een Nederlandse energiebron Aardgas is de belangrijkste energiebron van Nederland. Het voorziet in bijna de helft van onze

Nadere informatie

Bron van Energie. NAM in de hedendaagse samenleving

Bron van Energie. NAM in de hedendaagse samenleving Bron van Energie NAM in de hedendaagse samenleving Bron van Energie NAM in de hedendaagse samenleving De NAM Shell en ExxonMobil zijn elk voor vijftig procent aandeelhouder is opgericht in 1947 en houdt

Nadere informatie

Grootschalige energie-opslag

Grootschalige energie-opslag Er komt steeds meer duurzame energie uit wind Dit stelt extra eisen aan flexibiliteit van het systeem Grootschalige opslag is één van de opties om in die flexibiliteit te voorzien Uitgebreid onderzoek

Nadere informatie

Grootschalige energie-opslag

Grootschalige energie-opslag Er komt steeds meer duurzame energie uit wind Dit stelt extra eisen aan flexibiliteit van het systeem Grootschalige opslag is één van de opties om in die flexibiliteit te voorzien TenneT participeert in

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA 's-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA 's-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

Q&A (ultradiepe) geothermie in Utrecht

Q&A (ultradiepe) geothermie in Utrecht Q&A (ultradiepe) geothermie in Utrecht Algemeen Wat is (ultradiepe)geothermie? Bij geothermie (aardwarmte) wordt de warmte die in de aarde is omhoog gehaald en gebruikt. Door een boring onttrekken we die

Nadere informatie

Vermilion Oil & Gas Netherlands BV Aardgas productie Oppenhuizen. MFC t Harspit Oppenhuizen 26 mei 2015

Vermilion Oil & Gas Netherlands BV Aardgas productie Oppenhuizen. MFC t Harspit Oppenhuizen 26 mei 2015 Vermilion Oil & Gas Netherlands BV Aardgas productie Oppenhuizen MFC t Harspit Oppenhuizen 26 mei 2015 PROGRAMMA 20.00 uur Opening 20.10 uur Presentatie 21.15 uur Vragen 22.00 uur Afsluiting 2 Inhoud Introductie:

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 400 XIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (XIII) voor het jaar 2013 Nr.

Nadere informatie

Datum 18 juni 2018 Betreft Beantwoording vragen naar aanleiding van ontwerpinstemmingsbesluit winningsplan Pieterzijl Oost

Datum 18 juni 2018 Betreft Beantwoording vragen naar aanleiding van ontwerpinstemmingsbesluit winningsplan Pieterzijl Oost > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Les 1 Ontstaan aardgas

Les 1 Ontstaan aardgas Les 1 Ontstaan aardgas In 1959 werd onder het land van boer Boon in de buurt van Slochteren gas ontdekt. Het bleek één van de grootste gasvelden van de wereld te zijn! Hoe is dat gas in de boden van Nederland

Nadere informatie

Leeswijzer Actualisatie Winningsplan Bergen II

Leeswijzer Actualisatie Winningsplan Bergen II Leeswijzer Actualisatie Winningsplan Bergen II Oktober 2017 Inhoud 1. TAQA in de regio Alkmaar... 2 2. Winning aardgas sinds 1972: het winningsplan... 2 3. Trillingen... 3 4. Bodemdaling... 4 5. Overige

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage. Datum 25 januari 2013 Betreft Gaswinning Groningen-veld

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage. Datum 25 januari 2013 Betreft Gaswinning Groningen-veld > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

Staatsolie Visie 2020

Staatsolie Visie 2020 Visie 2020 Staatsolie Visie 2020 Visie Leidend zijn in de duurzame ontwikkeling van de energie industrie in Suriname Een significante bijdrage leveren aan de vooruitgang van de samenleving Een regionale

Nadere informatie

DIEP IN DE ONDERGROND HERMAN DAMVELD LEZING BIBLIOTHEEK ASSEN

DIEP IN DE ONDERGROND HERMAN DAMVELD LEZING BIBLIOTHEEK ASSEN DIEP IN DE ONDERGROND HERMAN DAMVELD LEZING 19-4-2016 BIBLIOTHEEK ASSEN Over mezelf Zelfstandig onderzoeker en publicist. Sinds 1976 studeer ik op (kern)energie, radioactief afval, aardgas. Veel artikel

Nadere informatie

Titel De gasbel onder Nederland

Titel De gasbel onder Nederland De gasbel onder Nederland Het ontstaan van gas en zout in de Nederlandse bodem Korte lesomschrijving In deze les maken leerlingen kennis met het ontstaan van de gasbel onder Slochteren in de provincie

Nadere informatie

Staatsolie Visie 2020

Staatsolie Visie 2020 Staatsolie Visie 2020 Visie Leidend zijn in de duurzame ontwikkeling van de energie-industrie in Suriname Een significante bijdrage leveren aan de vooruitgang van de samenleving Een regionale speler worden,

Nadere informatie

Een luisterend oor. Maatschappelijk Verslag 2005. Inleiding

Een luisterend oor. Maatschappelijk Verslag 2005. Inleiding Een luisterend oor Maatschappelijk Verslag 2005 Inleiding I Bedrijfsprofiel NAM: Bron van energie De Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. (50% Shell/50% ExxonMobil) is sinds 1947 actief met het opsporen

Nadere informatie

Re-use & decommissioning rapport

Re-use & decommissioning rapport Nederlandse versie Re-use & decommissioning rapport Begrippenlijst met iconen www.nexstep.nl 1 Inhoudsopgave 1 Putten op zee.... 3 1.1 Methoden voor ontmanteling putten op zee.... 4 2 Installaties op zee....

Nadere informatie

Kooistra, Josina. Verzonden: vrijdag 05 mei :55 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân CC:

Kooistra, Josina. Verzonden: vrijdag 05 mei :55 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân CC: Handelsregister kleine Kooistra, Josina Van: PeterBarkema@shellcom Verzonden: vrijdag 05 mei 2017 11:55 Aan: Statengriffie provinsje Fryslân CC: Huisman, Gerben Onderwerp: NAM op afstand in schadeproces

Nadere informatie

Energie in Samenwerking

Energie in Samenwerking Energie in Samenwerking Maatschappelijk Verslag 2004 Inleiding 1 Bedrijfsprofiel NAM: Bron van energie De Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. (50% Shell/50% ExxonMobil) is sinds 1947 actief met het

Nadere informatie

Titel De gasbel onder Nederland

Titel De gasbel onder Nederland De gasbel onder Nederland Het ontstaan van gas, zout en steenkool in de Nederlandse bodem Korte lesomschrijving In deze les maken leerlingen kennis met het ontstaan van de gasbel onder Slochteren in de

Nadere informatie

Vermilion Informatieavond aardgasproductie Langezwaag

Vermilion Informatieavond aardgasproductie Langezwaag Vermilion Informatieavond aardgasproductie Langezwaag Datum: 27 Januari 2015 Plaats: Café De Knyp, De Knipe Inleiding De informatieavond vond plaats in het café De Knyp te De Knipe. De avond werd geopend

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 000 XIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar

Nadere informatie

Onderstaand worden de verschillende functies welke betrokken zijn bij de projectfasen nader gedetailleerd.

Onderstaand worden de verschillende functies welke betrokken zijn bij de projectfasen nader gedetailleerd. Project fasering Het project is in een 4-tal fasen opgedeeld: 1. Aanvraag: In deze fase wordt de aanvraag voor de opsporingvergunning aangevraagd. Dit is de fase waarin het project nu verkeert en deze

Nadere informatie

Geothermie als Energiebron

Geothermie als Energiebron Geothermie als Energiebron Even voorstellen: Paul Mast -- Geoloog Johan de Bie --Technical Sales manager ESPs Ynze Salverda -- BD Analist Er zijn verschillende vormen van duurzame energie. Daarvan is geothermie

Nadere informatie

Van Schoonebeek tot schaliegas. Jan Dirk Jansen Leidse Winterlezing Naturalis, 13 december 2015

Van Schoonebeek tot schaliegas. Jan Dirk Jansen Leidse Winterlezing Naturalis, 13 december 2015 Van Schoonebeek tot schaliegas Jan Dirk Jansen Leidse Winterlezing Naturalis, 13 december 2015 Aardbevingen in Groningen Van Schoonebeek tot schaliegas Jan Dirk Jansen Leidse Winterlezing Naturalis, 13

Nadere informatie

Staatsolie Visie 2030

Staatsolie Visie 2030 Staatsolie Visie 2030 In de Staatsolie Visie staat wat ons bedrijf in het jaar 2030 bereikt wil hebben. Wij werken daar voortdurend aan. Onze blik is op de toekomst gericht. Zo willen wij dat Suriname

Nadere informatie

Dat leidt ertoe dat het gesteente als het ware iets in elkaar wordt gedrukt. Bodemdaling treedt heel geleidelijk en over een lange periode op.

Dat leidt ertoe dat het gesteente als het ware iets in elkaar wordt gedrukt. Bodemdaling treedt heel geleidelijk en over een lange periode op. Bodemdaling Vraag: Er wordt voor de omgeving van de boring een te verwachten bodemdaling afgegeven van maximaal enkele centimeters. Bij een andere locatie van Vermilion in de omgeving is de bodemdaling

Nadere informatie

We boren (te?) diep op zoek naar aardwarmte

We boren (te?) diep op zoek naar aardwarmte We boren (te?) diep op zoek naar aardwarmte De belangstelling voor de winning van aardwarmte groeit. Maar toezichthouder SodM ziet een jonge onervaren sector. Op sommige plekken is een verhoogd risico

Nadere informatie

Gasveld Harlingen Boven-Krijt Onderzoek naar bodemdaling. 20 november 2014

Gasveld Harlingen Boven-Krijt Onderzoek naar bodemdaling. 20 november 2014 Gasveld Harlingen Boven-Krijt Onderzoek naar bodemdaling 20 november 2014 Wat kunt u vanavond verwachten? De resultaten van het onderzoek naar bodemdaling gaswinning De achtergrond van de resultaten De

Nadere informatie

Aardgas in het kort. Basisinzichten gaswinning en aardbevingen Herman Damveld, hdamveld@xs4all.nl Groningen, maart 2015

Aardgas in het kort. Basisinzichten gaswinning en aardbevingen Herman Damveld, hdamveld@xs4all.nl Groningen, maart 2015 Aardgas in het kort. Basisinzichten gaswinning en aardbevingen Herman Damveld, hdamveld@xs4all.nl Groningen, maart 2015 Aanleiding De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) haalt aardgas uit de Groninger

Nadere informatie

Notitie aankondiging MER aardgaswinning Roswinkel

Notitie aankondiging MER aardgaswinning Roswinkel Notitie aankondiging MER aardgaswinning Roswinkel Notitie aankondiging MER aardgaswinning Roswinkel April 2012 Colofon Deze aankondiging is een uitgave van Initiatiefnemer Nederlandse Aardolie Maatschappij

Nadere informatie

Datum 13 juli 2015 Betreft Beantwoording vragen en commissieverzoek over productiewaterinjectie

Datum 13 juli 2015 Betreft Beantwoording vragen en commissieverzoek over productiewaterinjectie > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

Bijlage 4 Notitie Actieve marktpartijen en andere belanghebbenden in de diepe ondergrond van Flevoland Als onderdeel van #1360673

Bijlage 4 Notitie Actieve marktpartijen en andere belanghebbenden in de diepe ondergrond van Flevoland Als onderdeel van #1360673 Bijlage 4 Notitie Actieve marktpartijen en andere belanghebbenden in de diepe ondergrond van Flevoland Als onderdeel van #1360673 1. Inleiding Deze notitie bevat een overzicht van de verschillende vergunningen

Nadere informatie

Een duurzaam en energieneutraal eiland - hoe mooi is dat?

Een duurzaam en energieneutraal eiland - hoe mooi is dat? Een duurzaam en energieneutraal eiland - hoe mooi is dat? Hoe mooi zou het zijn als Ameland op een duurzame manier kan voorzien in zijn eigen behoefte aan elektriciteit, warmte en water? Stel je voor:

Nadere informatie

2. Lees nu de tekst met het stappenplan. Kom je nog moeilijke woorden tegen in de tekst? Gebruik dan de woordhulp.

2. Lees nu de tekst met het stappenplan. Kom je nog moeilijke woorden tegen in de tekst? Gebruik dan de woordhulp. Tekst lezen 1. Lees de tekst nog niet! Maak eerst deze vraag: Wat weet je van de aardbevingen in Groningen? Schrijf het op in de linkerkolom. Wat weet ik van de aardbevingen? Wat ben ik te weten gekomen?

Nadere informatie

Minder gaswinning, versterkingspakket voor Groningen

Minder gaswinning, versterkingspakket voor Groningen Ministerie van Economische Zaken Minder gaswinning, versterkingspakket voor Groningen Uitleg over het besluit gaswinning Groningen Geachte bewoner, Vrijdag 17 en zaterdag 18 januari 2014 heb ik in Groningen

Nadere informatie

Gasproductie in Nederland

Gasproductie in Nederland Schaliegas Winning in Nederland Een Introductie Rien Herber KNAW Minisymposium 12 Juni 2013 Gasproductie in Nederland Slochteren Slochteren Offshore Offshore Land Land Gas Consumptie (41.5 BCM) industrie

Nadere informatie

Inzichten uit een regio:

Inzichten uit een regio: Er is een brede duurzaamheidsscope nodig voor afwegingen rond de bodem; de energietransitie staat daarin centraal. Inzichten uit een regio: Sneller afbouwen van fossiele energie De bodem is onmisbaar bij

Nadere informatie

Schaliegas: Wat is het? Hoe werkt het?

Schaliegas: Wat is het? Hoe werkt het? Schaliegas: Wat is het? Hoe werkt het? Rien Herber Ruimte voor Ondergrond, 14-02-2013 Gasproductie in Nederland Slochteren Slochteren Offshore Offshore Land Land Gas Consumptie (41.5 BCM) industrie centrales

Nadere informatie

MJA3-Sectorrapport 2014 Nederlandse olie- en gasproducerende industrie

MJA3-Sectorrapport 2014 Nederlandse olie- en gasproducerende industrie MJA3-Sectorrapport 2014 Nederlandse olie- en gasproducerende industrie Colofon Projectnaam: MJA3-monitoring 2014 Sector: Nederlandse olie- en gasproducerende industrie Datum: 15 mei 2015 Status: Definitief

Nadere informatie

Bron van energie Maatschappelijk Verslag 2003

Bron van energie Maatschappelijk Verslag 2003 Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. Schepersmaat 2 9405 TA Assen Postbus 28000 9400 HH Assen Telefoon 0592-369111 Fax 0592-362200 Website www.nam.nl Bron van energie Maatschappelijk Verslag 2003 Directeur

Nadere informatie

Eindrapportage SEI Aardwarmte Vogelaer B.V.

Eindrapportage SEI Aardwarmte Vogelaer B.V. Eindrapportage SEI Aardwarmte Vogelaer B.V. Opdrachtgever: Adviesbureau: Behandeld door: Aanvraagnummer: Aardwarmte Vogelaer B.V. Harteveldlaan 6 2675 LE HONSELERSDIJK AAB Nederland Horti Business Center

Nadere informatie

Herontwikkeling olieveld Schoonebeek Editie Schoonebeek

Herontwikkeling olieveld Schoonebeek Editie Schoonebeek April 2012 Nieuwsbrief Herontwikkeling olieveld Schoonebeek Editie Schoonebeek Inhoud 1 Dankwoord Roel van Kootwijk 2 NAM en Schoonebeek: goede buren 3 Sporten op Het Bôoveld 4 De hoist en de pro-rod 5

Nadere informatie

Nieuwsbulletin Geothermie project Andijk, Nr.3 Maart 2018

Nieuwsbulletin Geothermie project Andijk, Nr.3 Maart 2018 Nieuwsbulletin Geothermie project Andijk, Nr.3 Maart 2018 Het derde nieuwsbulletin van het Geothermie project Andijk. Dit bulletin is gericht aan deelnemers, omwonende en geïnteresseerden in ons initiatief.

Nadere informatie

Bodemdaling en gaswinning

Bodemdaling en gaswinning Bodemdaling en gaswinning J.M. Marquenie en D. Doornhof Foto: Ineke Katerberg 1 1. Bodemdaling 1.1. Korte beschrijving van de winning De gasvelden zijn gelegen op een diepte tussen de 3300 en 3600 meter

Nadere informatie

De behandeling van zuur gas. Door de gaszuiveringsinstallatie in Emmen

De behandeling van zuur gas. Door de gaszuiveringsinstallatie in Emmen De behandeling van zuur gas Door de gaszuiveringsinstallatie in Emmen De behandeling van zuur gas In Nederland zijn naast het grote Groningen-gasveld zo n tweehonderd kleinere gasvelden in productie. In

Nadere informatie

OPLEGNOTITIE OVER GEVOLGEN VAN HET ONTWERPBESLUIT VAN HET KABINET OP AARDBEVINGEN

OPLEGNOTITIE OVER GEVOLGEN VAN HET ONTWERPBESLUIT VAN HET KABINET OP AARDBEVINGEN OPLEGNOTITIE OVER GEVOLGEN VAN HET ONTWERPBESLUIT VAN HET KABINET OP AARDBEVINGEN AANLEIDING Op vrijdag 17 januari 214 heeft NAM op vijf productielocaties rond de productie zoveel mogelijk teruggebracht.

Nadere informatie

Bourtange zoutpijler Bourtange Legenda

Bourtange zoutpijler Bourtange Legenda Bourtange zoutpijler Bourtange Legenda Zoutpijlers mogelijk geschikt voor cavernes >300m hoog Mogelijk geschikt voor aanleg lage cavernes 0 15 30 60 km Voorwoord Dit informatieblad geeft een technische-geologisch

Nadere informatie

Gasvondst Slochteren-1 (1959) De Wereldreis van Nederland 550 miljoen jaar geleden - nu. Bron: SPB Atlas, 2011 Bron: Berendsen 2004 6!

Gasvondst Slochteren-1 (1959) De Wereldreis van Nederland 550 miljoen jaar geleden - nu. Bron: SPB Atlas, 2011 Bron: Berendsen 2004 6! Bevingen in Hoe zit dat nu? Gasvondst Slochteren-1 (1959) NL Gas Productie Slochteren Rien Herber Infoversum, 22 november Source: EBN 2010 Rotliegend Zandsteen Reservoir De Wereldreis van Nederland 550

Nadere informatie

1. AARDGASVOORRAAD EN TOEKOMSTIG BINNENLANDS AANBOD

1. AARDGASVOORRAAD EN TOEKOMSTIG BINNENLANDS AANBOD 1. AARDGASVOORRAAD EN TOEKOMSTIG BINNENLANDS AANBOD INLEIDING Dit hoofdstuk rapporteert over de aardgasvoorraad in Nederland en het Nederlandse deel van het Continentaal plat. Het behandelt eerst de raming

Nadere informatie

Persinformatie. Uitdagende marktomgeving biedt ook kansen. Nieuwe directievoorzitter wil groei voortzetten

Persinformatie. Uitdagende marktomgeving biedt ook kansen. Nieuwe directievoorzitter wil groei voortzetten Persinformatie Uitdagende marktomgeving biedt ook kansen Nieuwe directievoorzitter wil groei voortzetten Mario Mehren: strategie Wintershall blijkt succesvol 2 juni 2015 Michael Sasse Tel. +49 561 301-3301

Nadere informatie

Op ontdekkingstocht naar aardolie

Op ontdekkingstocht naar aardolie O p o n t d e k k i n g s t o c h t n a a r a a r d o l i e Op ontdekkingstocht naar aardolie Miljoenen jaren geleden De mens heeft in de loop van de tijd vele vormen van energie gebruikt: spierkracht,

Nadere informatie

Henry Hub Gas Prijs Ontwikkeling 24/04/14. De Pers. Gasproductie in Nederland. Wat is Schaliegas en Hoe wordt het Gewonnen?

Henry Hub Gas Prijs Ontwikkeling 24/04/14. De Pers. Gasproductie in Nederland. Wat is Schaliegas en Hoe wordt het Gewonnen? Gasproductie in Nederland Wat is Schaliegas en Hoe wordt het Gewonnen? Rien Herber Marknesse 15 April 2014 Slochteren Slochteren Offshore Offshore Land Land Gas Consumptie (41.5 BCM) industrie centrales

Nadere informatie

Ministerie van Economische Zaken

Ministerie van Economische Zaken Staatstoezicht op de Mijnen Ministerie van Economische Zaken > Retouradres Postbus 24037 2490 AA Den Haag De Minister van Economische Zaken Ministerie van Economische Zaken Directie Energie en Omgeving

Nadere informatie

Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V.

Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. Schepersmaat 2 Postbus 28000 9400 HH ASSEN Telefoon: (0592) 369111 Telefax : (0592) 362200 www.nam.nl Staatstoezicht op de Mijnen t.a.v. de Inspecteur-generaal de

Nadere informatie

Hooghalen zoutpijler Hooghalen Legenda

Hooghalen zoutpijler Hooghalen Legenda Hooghalen zoutpijler Hooghalen Legenda Zoutpijlers mogelijk geschikt voor cavernes >300m hoog Mogelijk geschikt voor aanleg lage cavernes 0 15 30 60 km Voorwoord Dit informatieblad geeft een technische-geologisch

Nadere informatie

SPREKER DR. HENK DUYVERMAN, DIRECTEUR CUADRILLA

SPREKER DR. HENK DUYVERMAN, DIRECTEUR CUADRILLA SPREKER DR. HENK DUYVERMAN, DIRECTEUR CUADRILLA PROFIEL CUADRILLA Belangen in Engeland, Nederland en Polen Specialist in boren naar schaliegas 200 jaar ervaring State of the art apparatuur Start met boren

Nadere informatie

Duurzaam samenwerken. Groei en ambities stimuleren. Jeugd betrekken. Nieuwe energie ontwikkelen. Techniek van morgen maken. Van kennis kracht maken

Duurzaam samenwerken. Groei en ambities stimuleren. Jeugd betrekken. Nieuwe energie ontwikkelen. Techniek van morgen maken. Van kennis kracht maken Duurzaam samenwerken Jeugd betrekken Techniek van morgen maken Groei en ambities stimuleren Nieuwe energie ontwikkelen Van kennis kracht maken Samenwerkingsovereenkomst Energy Valley Topclub en Maatschappelijke

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

LEZING SCHALIEGAS,NEW EMMERGY, EMMEN, HENK DUYVERMAN, CUADRILLA NL

LEZING SCHALIEGAS,NEW EMMERGY, EMMEN, HENK DUYVERMAN, CUADRILLA NL LEZING SCHALIEGAS,NEW EMMERGY, EMMEN,30.10.2013 HENK DUYVERMAN, CUADRILLA NL IN HET NIEUWS!! IN HET NIEUWS!!! PROFIEL CUADRILLA Belangen in Engeland, Nederland en Polen Specialist in boren naar schaliegas

Nadere informatie

Ministerie van Economische Zaken. De Minister van Economische Zaken. Directie Energie en Omgeving. Postbus EK DEN HAAG

Ministerie van Economische Zaken. De Minister van Economische Zaken. Directie Energie en Omgeving. Postbus EK DEN HAAG / Ministerie van Economische Zaken > Retouradres Postbus 24037 2490 AA Den Haag De Minister van Economische Zaken Ministerie van Economische Zaken Directie Energie en Omgeving Postbus 20401 2500 EK DEN

Nadere informatie

Schadeafhandeling door NAM sinds CVW Status 31 december 2014. Figuur 1: Voortgang schademeldingen sinds augustus 2012

Schadeafhandeling door NAM sinds CVW Status 31 december 2014. Figuur 1: Voortgang schademeldingen sinds augustus 2012 Datum: 31 januari 2015 Schadeafhandeling door NAM sinds CVW Status 31 december 2014 Inleiding Sinds1 januari van dit jaar heeft het Centrum Veilig Wonen (CVW) het afhandelingsproces voor schademeldingen

Nadere informatie

Olie, gas en aardwarmte in Nederland Aanvragen voor vergunningen voor opsporing en winning

Olie, gas en aardwarmte in Nederland Aanvragen voor vergunningen voor opsporing en winning Olie, gas en aardwarmte in Nederland Aanvragen voor vergunningen voor opsporing en winning Voor het opsporen en winnen van delfstoffen of aardwarmte is een daartoe strekkende vergunning nodig van de Minister

Nadere informatie

Samenvatting. Figuur 1: Onderzoeksgebied in paars

Samenvatting. Figuur 1: Onderzoeksgebied in paars Samenvatting Geothermie duurzame energiebron De lat voor verduurzaming in de woningbouw, tuinbouw en industrie ligt hoog. Het blijkt uit onderzoek en praktijk dat geothermie een zeer kosteneffectieve manier

Nadere informatie

Datum Betreft Besluitvormingsproces gaswinning Groningen en meerjarenprogramma NCG

Datum Betreft Besluitvormingsproces gaswinning Groningen en meerjarenprogramma NCG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

Olie, gas en aardwarmte in Nederland Aanvragen voor vergunningen voor opsporing en winning

Olie, gas en aardwarmte in Nederland Aanvragen voor vergunningen voor opsporing en winning Olie, gas en aardwarmte in Nederland Aanvragen voor vergunningen voor opsporing en winning Voor het opsporen en winnen van delfstoffen of aardwarmte is een daartoe strekkende vergunning nodig van de Minister

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 1930 Vragen van het lid

Nadere informatie

NAM Informatiekrant waterinjectie

NAM Informatiekrant waterinjectie O H lie er P ve on ro ld tw jec Sc ik t ho ke on lin eb g ee k Waterinjectie Informatiekrant van de Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. (NAM) over de herontwikkeling van het olieveld nabij Schoonebeek

Nadere informatie

Addendum Waterinjectie Management Plan

Addendum Waterinjectie Management Plan Addendum Waterinjectie Management Plan Protocol seismische activiteit door waterinjectie kenmerk EP201502216336, d.d. 26 februari 2015 Seismische activiteit door waterinjectie Het productiewater dat vrijkomt

Nadere informatie

Duurzame energie in de gemeente Ten Boer

Duurzame energie in de gemeente Ten Boer Duurzame energie in de gemeente Ten Boer Inge de Vries Oktober 2018 Marjolein Kolstein www.oisgroningen.nl BASIS VOOR BELEID Samenvatting 3 1. Inleiding 5 1.1 Algemeen 5 1.2 Aanpak 5 1.3 Respons 5 2. Resultaten

Nadere informatie

Eneco Groep. Duurzame energie voor iedereen

Eneco Groep. Duurzame energie voor iedereen Eneco Groep Duurzame energie voor iedereen Duurzame koploper Eneco is het grootste energiebedrijf van Nederland in publieke handen. Onze missie is betaalbare duurzame energie mogelijk maken die altijd,

Nadere informatie

HET BEGON IN COEVORDEN

HET BEGON IN COEVORDEN KOM KIJKEN BIJ NAM OP DE OPEN BEDRIJVENDAG DRENTHE EXTRA EDITIE Dit is een speciale uitgave van de Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V. Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de afdeling

Nadere informatie

Les Ons gas raakt op

Les Ons gas raakt op LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Les Ons gas raakt op Werkblad Les Ons gas raakt op Werkblad Aardgas bij Slochteren In 1959 deed de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in opdracht van de regering een proefboring

Nadere informatie

Gasselte-Drouwen zoutpijler. Gasselte-Drouwen

Gasselte-Drouwen zoutpijler. Gasselte-Drouwen Gasselte-Drouwen zoutpijler Gasselte-Drouwen Gasselte-Drouwen: Geografische ligging Gasselte-Drouwen: Vergunningen, Boringen, Cavernes De zoutpijler onder Gasselte-Drouwen is relatief klein, smal en spits

Nadere informatie

STAATSOLIE IN BEELD. Vertrouwen in Eigen Kunnen

STAATSOLIE IN BEELD. Vertrouwen in Eigen Kunnen STAATSOLIE IN BEELD Vertrouwen in Eigen Kunnen Staatsolie Visie 2020 Visie Leidend zijn in de duurzame ontwikkeling van de energie-industrie in Suriname Een significante bijdrage leveren aan de vooruitgang

Nadere informatie

Technische commissie. Datum 25 APR 2017 Tcbb-advies winningsplan Pieterziji-Oost. Geachte Minister,

Technische commissie. Datum 25 APR 2017 Tcbb-advies winningsplan Pieterziji-Oost. Geachte Minister, Postbus Technische commissie > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag Techrnsche commissie Aan de Minister van Economische Zaken Directie Energie en Omgeving Postadres T.a.v. V 20401 Postbus 20401

Nadere informatie

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat De heer E.D. Wiebes Inspraakpunt winningsplan Waalwijk-Noord Postbus AE VOORSCHOTEN

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat De heer E.D. Wiebes Inspraakpunt winningsplan Waalwijk-Noord Postbus AE VOORSCHOTEN Ministerie van Economische Zaken en Klimaat De heer E.D. Wiebes Inspraakpunt winningsplan Waalwijk-Noord Postbus 248 2250 AE VOORSCHOTEN Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch Telefoon (073)

Nadere informatie

Pigging - Leidinginspectie van binnenuit 1. Pigging. Leidinginspectie van binnenuit

Pigging - Leidinginspectie van binnenuit 1. Pigging. Leidinginspectie van binnenuit Pigging - Leidinginspectie van binnenuit 1 Pigging Leidinginspectie van binnenuit 2 gasunie.nl Pigging - Leidinginspectie van binnenuit 3 Veilig en betrouwbaar gastransport Gasunie is een Europees gasinfrastructuurbedrijf.

Nadere informatie

Datum 10 juni 2016 Betreft Nadere informatie over afspraken uit 2005 met Shell en ExxonMobil in relatie tot de gaswinning in Groningen

Datum 10 juni 2016 Betreft Nadere informatie over afspraken uit 2005 met Shell en ExxonMobil in relatie tot de gaswinning in Groningen > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie