Aan cao-partijen Taxi T.a.v. de heer L. Brouwers en T. Hokken. Geachte heer Brouwers en T. Hokken,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan cao-partijen Taxi T.a.v. de heer L. Brouwers en T. Hokken. Geachte heer Brouwers en T. Hokken,"

Transcriptie

1 Postadres Postbus 11046, 9700 CA Groningen Aan cao-partijen Taxi T.a.v. de heer L. Brouwers en T. Hokken T F Datum Doorkiesnummer 7 januari MJ002/il Onderwerp Cao-voorstellen taxi Geachte heer Brouwers en T. Hokken, Op 15 januari 2016 hebben wij een eerste onderhandelingsronde gepland over de vernieuwde cao Taxi. De afgelopen tijd hebben wij met elkaar in een aantal werkgroepen gesproken over de nieuwe cao. Gezamenlijk zijn wij tot een visie gekomen over hoe de sector er uit zou moeten zien in de komende jaren. Van groot belang daarin zijn werkgelegenheid, baanzekerheid, tegengaan van oneerlijke concurrentie en voor werknemers krijgen waar je recht op hebt. Het tij kan en moet gekeerd worden, er is behoefte aan een nieuwe duidelijke cao welke recht doet aan een ieder en welke strak nageleefd wordt! Deze onderwerpen zijn dan ook de leidraad voor de voorstellen van FNV Taxi en wij gaan er vanuit met u constructieve onderhandelingen te kunnen voeren welke leiden naar die door allen gewenste duidelijke cao. Wij stellen voor: Looptijd Een cao met een looptijd van een jaar, van tot en met Loonsverhoging Voor de nieuwe cao stellen wij voor een loonsverhoging van 3% op het bruto uurloon en op de eventuele toeslagen en emolumenten.

2 2 van 7 3 e jaar WW FNV Taxi wenst met u afspraken te maken over hoe we uitvoering geven aan de reparatie van het 3 e jaar WW. Hiertoe doen we het volgende tekstvoorstel; Cao-partijen spreken af dat de duur en de opbouw van de WW en de WGA worden gerepareerd conform de afspraken die hierover in het Sociaal Akkoord van april 2013 en in de brieven van de Stichting van de Arbeid van 24 december 2013 en 11 juli 2014 zijn gemaakt. Cao-partijen schatten in dat de private aanvullende WW/WGA in 2016 en ,2% van het SV-loon kost. Werknemers nemen de volledige premie voor hun rekening. Cao-partijen spreken af zich aan te zullen sluiten bij de op te richten nationale private uitvoerder voor de aanvullende private WW/WGA, zodra deze bekend is. De nationale uitvoerder zal een uniforme regeling voor alle werknemers introduceren en voorleggen aan decentrale cao-partijen. Deze regeling nemen cao-partijen één op één over. De looptijd van deze afspraak bedraagt 5 jaar. De afspraak wordt in een aparte cao vastgelegd. Tussentijdse wijzigingen en de premiestelling worden door cao-partijen bekrachtigd. Arbeidstijd FNV Taxi vindt dat een medewerker recht heeft op een voorspelbaar arbeidspatroon, zodat werk en privé in balans zijn. De wet geeft aan dat 28 dagen van tevoren een medewerker moet weten welke dagen hij of zij vrij is en 4 dagen van tevoren dienen de tijden bekend te zijn. In de praktijk werken in de taxisector vele mensen zonder rooster. Zij hebben geen idee wanneer ze moeten werken, worden pas s avonds laat of de werkdag zelf op de hoogte gesteld van hun begintijd, de eindtijd is dan vaak nog niet eens duidelijk. In de werkgroep hebben we gesproken over het begrip dienstenvenster. Elke medewerker krijgt 28 dagen van tevoren een rooster waarop de dienstenvensters met begin- en eindtijd aangegeven staan. Het dienstenvenster wordt bepaald door de contracturen van de betreffende medewerker. Bovenop de contracturen kan een bandbreedte aan beschikbaarheidstijd worden ingepland. Ook deze bandbreedte dient ingeroosterd te zijn. Het percentage aan beschikbaarheidstijd wordt per week berekend en is maximaal 25% van het aantal contracturen. Als de werknemer buiten de dienstenvensters ingezet wordt dan dient een flextoeslag betaald te worden. Ons voorstel is 25% van het totale brutoloon als toeslag. Op het rooster staan (welke 28 dagen van tevoren bekend gemaakt worden) in ieder geval de dagen waarop gewerkt moet worden en staan de tijden inclusief de berekende beschikbaarheidstijd op basis van de wekelijkse contracturen. Dit rooster dient bij voorkeur statisch digitaal ter beschikking te worden gesteld aan de werknemer, in uitzonderingsgevallen kan dit ook schriftelijk.

3 3 van 7 Het Sociaal Fonds Taxi krijgt de taak om toe te zien op de naleving van het begrip arbeidstijd en de dienstenvensters. Indien de flextoeslag niet betaald wordt dan legt Sociaal Fonds Taxi hiervoor een boete op. De arbeidstijd vangt aan op standplaats chauffeur en eindigt op standplaats chauffeur. Per loonperiode dient aan de medewerker gelijktijdig met de loonstrook een ongeschoonde urenlijst (de niet gemanipuleerde uren vanuit de BCT) en een geschoonde uitdraai (met de correcties van de werkgever zichtbaar verwerkt) verstrekt te worden. Tevens dient de mogelijkheid gecreëerd te worden door iedere werkgever om de gegevens uit de BCT door de werknemer zelf rechtstreeks te downloaden. Indien een werknemer andere werkzaamheden verricht dan het vervoer van personen, dient daar een sluitend administratiesysteem door de werkgever voor te worden ingericht. Deze werkzaamheden worden apart vermeld op de geschoonde en ongeschoonde urenuitdraai. Standplaats definitie Opnemen in de cao dat iedere medewerker een arbeidsovereenkomst dient te hebben met daarin 1 standplaats benoemd. Sociaal Fonds Taxi dient ook op arbeidsovereenkomsten en de inhoud ervan te controleren. Er zijn 2 standplaatsen mogelijk: De KVK geregistreerde vestiging van het taxibedrijf. De feitelijke vestiging dient in ieder geval te omvatten: een gebouw, toiletfaciliteiten, parkeerruimte voor de voertuigen en een pauzeruimte. De enige andere mogelijkheid is het woonadres van de werknemer. Jaarurenregeling Voor de uitbetaling van het loon dient te worden uitgegaan van het aantal overeengekomen contracturen in de arbeidsovereenkomst. Een overeengekomen jaarurenregeling doet niks af aan de overeengekomen uren in de arbeidsovereenkomst. FNV Taxi stelt voor dat Sociaal Fonds Taxi hierop gaat controleren. Normering Met de komst van de BCT zijn normeringen in de ogen van FNV Taxi niet langer nodig en werken onnodig verwarrend. Daarnaast constateren we dat er gedurende het jaar vele wisselingen in routes plaatsvinden, waardoor een normering al snel niet meer kloppend is. Ons voorstel is dat registratie en uitbetaling conform BCT Normeringen worden afgeschaft.

4 4 van 7 MUP-krachten FNV Taxi wenst de MUP-constructie in de sector af te schaffen. Vaak zijn MUP-krachten eigenlijk parttime medewerkers en dienen zij in onze ogen ook hun rechten hierop te kunnen doen gelden. Werknemers die dat willen kunnen een oproepcontract aangaan. Het hoofdstuk MUP kan wat FNV Taxi betreft verwijderd worden uit de cao Taxi. De huidige MUP krachten dienen per ingangsdatum nieuwe cao een overeenkomst conform hun gewerkte uren van de afgelopen 3 maanden aangeboden te krijgen. Loongebouw: FNV Taxi wil naar een evenwichtig loongebouw, waardoor de concurrentie tussen de werknemers tot een minimum wordt beperkt. FNV zou zich kunnen voostellen dat hiertoe Het aantal treden verminderd moeten worden. HAP-toeslag Gezien de verantwoordelijkheden die het HuisArtsenPost-vervoer met zich meebrengt, de cursussen die gevolgd moeten worden en de grote onregelmatigheid in het werk (veel werk in de nachtelijke uren met een negatieve uitwerking op de duurzame inzetbaarheid) is FNV Taxi van mening dat er voor dit specifieke soort werk een hogere toeslag gerechtvaardigd is. FNV Taxi stelt voor om de HAP-toeslag te verhogen naar 5,60 per gewerkt uur in het HAP-vervoer. Onthouding tredeverhoging Bij schade is het nu zo, dat bij meer dan 2 schades het mogelijk is om een werknemer een trede- verhoging te onthouden. Dit artikel wensen wij aan te passen naar: schade toegebracht door bewezen opzet of bewuste roekeloosheid. Overgang Personeel bij Overgang Vervoer Indien een vervoerscontract met Europese aanbesteding overgaat naar een andere vervoerder, dan is de OPOV-regeling van toepassing. Indien een werknemer meer dan 50% betrokken is bij het vervoerscontract gaat hij mee over naar de nieuwe vervoerder. Aan 75% van alle medewerkers, dus ook uitzendkrachten, welke voor meer dan 50% van hun arbeidsomvang betrokken zijn bij het vervoerscontract, moet schriftelijk een arbeidsovereenkomst worden aangeboden conform de arbeidsovereenkomst bij de huidige vervoerder. Met dien verstande, dat de overgang geschiedt op basis van het gemiddeld aantal uren gewerkt in de laatste 6 maanden. Als iemand die in aanmerking komt voor de overgang om moverende redenen afziet van een arbeidsovereenkomst, dan dient de opvolgende werkgever de volgende op de lijst een arbeidsovereenkomst aan te bieden conform voorwaarden teneinde te komen tot 75% personeelsovergang.

5 5 van 7 De door de werkgever ondertekende arbeidsovereenkomsten die naar het betrokken personeel gezonden worden dienen ook ter controle gestuurd te worden aan Sociaal Fonds Taxi. Bij het opmaken van de lijst van betrokken personeel door de latende vervoerder, dienen de correcte gegevens omtrent gewerkte uren in de laatste 6 maanden plus de arbeidsovereenkomsten tijdig toegezonden te worden aan het Sociaal Fonds Taxi. FNV Taxi wenst de uitzonderingen op de hoofdregel te schrappen uit de cao Taxi. Deze uitzonderingen dienen niet het doel waarvoor de OPOV bedoeld is en zorgt voor onwenselijke en oncontroleerbare situaties. Indien Sociaal Fonds Taxi onregelmatigheden constateert bij de uitvoering van de OPOV, vindt FNV Taxi dat Sociaal Fonds Taxi de mogelijkheid moet krijgen om hier op te sanctioneren. Transitiefonds Cao partijen hebben met elkaar gesproken over het oprichten van een transitiefonds en mobiliteitscentrum voor de taxi sector. Het transitiefonds zou door middel van collectieve premieheffing bij werkgevers wellicht een oplossing kunnen zijn voor de problemen die nu ontstaan bij de transitievergoeding. Hieraan gekoppeld heeft FNV Taxi aangegeven dat indien we een transitiefonds op zouden willen en mogen zetten dat het van groot belang is dat er ten behoeve van de sector een mobiliteitscentrum opgericht wordt. Dit kan ten dele het behoud van werknemers voor de sector positief beïnvloeden en biedt werknemers bij een ontslag situatie kansen om aan het werk te blijven en zich blijvend te ontwikkelen. FNV Taxi wenst hierover verder in gesprek te gaan. 15% inleen De berekening van de 15% inleen dient op KVK-vestigingsniveau plaats te vinden. Per BV, niet per concern. Voor overtredingen aangaande de 15% norm qua inleen dient door Sociaal Fonds Taxi een sanctie opgelegd te kunnen worden. Cursusdagen In de cao is een bepaling opgenomen aangaande 1 cursusdag naar rato van het dienstverband. Op dit punt wenst FNV Taxi dat Sociaal Fonds Taxi controle uitvoert. Werkingssfeer Indien een uitzendbureau uitzendkrachten of payrollkrachten betaald personenvervoer wil laten verrichten, dan dient de cao Taxi gevolgd te worden. Uitzendbureaus die chauffeursdiensten leveren vallen te allen tijde onder de werkingssfeer van de cao. Vanaf dag 1 is op iedere uitzendkracht, payroller of anderszins ingeleende werknemer, de inlenersbeloning van toepassing.

6 6 van 7 Met de veranderingen in de taxiwet wordt het gemakkelijker om ondernemer te worden in de sector. Met echte ondernemers heeft FNV Taxi geen moeite, wat wij echter wel voorzien dat door de enorme prijsdruk mensen gedwongen worden om te werken in een ZZP-achtige constructie. Om dit te voorkomen doen wij het volgende voorstel: Een ZZP-er dient te voldoen aan de volgende voorwaarden: - Hij rijdt voor eigen rekening en risico. - Hij heeft een eigen voertuig en eigen vergunning op de naam van de ondernemer. - ZZP-er rijdt voor meerdere opdrachtgevers en sluit hier zelfstandig contracten voor af. FNV Taxi stelt voor om een eis van dienstbetrekking in te stellen: 1. De werkgever mag geen taxivervoer verrichten met chauffeurs die niet bij hem in dienst zijn. 2. Het in lid 1 genoemde verbod geldt niet in geval van: a. Collegiale inleen van werknemers van andere houders van een taxivergunning. b. Uitzendkrachten voor zover de grens van 15% van artikel 6.3 cao nog niet is bereikt. c. ZZP-ers die een eigen taxivergunning hebben conform de Wet Personenvervoer (2000, Stb. 314) en voldoen aan de gestelde voorwaarden. Voor zover juridisch mogelijk wensen wij de zogenaamde vrijwilligers te binden aan de cao Taxi. De werkingssfeer van de cao dient dusdanig te worden aangepast, dat een ieder die personenvervoer tegen betaling uitvoert zich kan beroepen op de cao Taxi. Vakbondsfaciliteiten FNV Taxi wenst dat kaderleden, bestuurders en consulenten toegang krijgen tot de standplaatsen en bedrijven om met medewerkers te kunnen spreken, pamfletten uit te kunnen delen, spreekuren te kunnen houden. De 20 dagen onbetaald verlof voor vakbondswerk blijken niet toereikend. FNV Taxi wenst uitbreiding van het aantal onbetaalde vakbondsdagen naar 25 op jaarbasis. Vakbondsdagen zijn uitwisselbaar binnen 1 bedrijf tussen meerdere kaderleden. Naast de onbetaalde dagen voor vakbondswerk wenst FNV Taxi 5 door de werkgever betaalde vakbondsverlofdagen in te voeren ten behoeve van scholing en ontwikkeling van (kader)leden. Pauze De eerste pauze kan pas gegeven worden na 3 diensturen en niet later dan na 5 diensturen. De pauzelocatie dient aan de volgende voorwaarden te voldoen: - Minimaal moet een werknemer buiten het voertuig kunnen pauzeren en wel op een plek waar koffie en toiletfaciliteiten zijn. - Indien er kosten verbonden zijn om deze faciliteiten te benutten, dan dienen deze kosten op declaratiebasis door de werkgever te worden vergoed.

7 7 van 7 Ziekteverzuim FNV Taxi wenst de wachtdagen per direct af te schaffen. Er dient geen boete te staan op ziekte. Jeugdlonen FNV Taxi wenst de jeugdlonen in de sector af te schaffen. Gelijk werk voor gelijk loon. Cao-boekjes Werkgevers dienen verantwoordelijk te zijn voor het verstrekken van het cao-boekje. Zij houden een administratie bij van de uitgifte. Loopbaanontwikkeling Iedere werknemer krijgt de mogelijkheid om te werken aan zijn loopbaanontwikkeling. Hiertoe zal een scholingsbudget ingesteld worden. Overurensysteem Het overurensysteem kan afgeschaft worden indien er gekozen gaat worden voor het dienstenvenster. Vakantietoeslag De vakantietoeslag geeft ieder jaar weer veel problemen met de tijdige betaling, daarom stelt FNV Taxi voor om samen naar oplossingen te zoeken zodat de problemen voorkomen kunnen worden in de toekomst. Feestdagen Voor een gewerkte feestdag ontvangt de werknemer een toeslag van 100% van het bruto uurloon. Proeftijd Het artikel aangaande proeftijd aanpassen aan de wettelijke bepalingen. In afwachting van uw voorstellen en uitgaande van constructieve onderhandelingen, met vriendelijke groet, mede namens de onderhandelingsdelegatie FNV Taxi, Minke Jansma Bestuurder FNV Taxi E m.jansma@bg.fnv.nl

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 23971 25 mei 2018 Taxivervoer 2018 Verbindendverklaring gewijzigde CAO-bepalingen MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Nadere informatie

Voorstellen cao Houthandel. Uitwerking Sociaal Akkoord

Voorstellen cao Houthandel. Uitwerking Sociaal Akkoord Voorstellen cao Houthandel Uitwerking Sociaal Akkoord In 2013 hebben werkgevers en werknemers op centraal niveau afspraken gemaakt in het Sociaal Akkoord. De koepelorganisatie waarvan de VVNH lid is (NVG/VNO),

Nadere informatie

DE BELANGRIJKSTE CAO WIJZIGINGEN OP EEN RIJ

DE BELANGRIJKSTE CAO WIJZIGINGEN OP EEN RIJ DE BELANGRIJKSTE CAO WIJZIGINGEN OP EEN RIJ Sociale partners in de taxibranche, FNV Taxi, CNV Vakmensen en KNV Taxi- en Zorgvervoer, hebben twee nieuwe Cao s (Cao Taxivervoer en Cao SFT) afgesproken die

Nadere informatie

De belangrijkste CAO wijzigingen op een rij /21

De belangrijkste CAO wijzigingen op een rij /21 De belangrijkste CAO wijzigingen op een rij 2019-2020/21 inclusief loontabellen een uitgave van DE BELANGRIJKSTE CAO WIJZIGINGEN OP EEN RIJ Sociale partners in de taxibranche, FNV Taxi, CNV Vakmensen en

Nadere informatie

Sociale partners betrokken bij CAO Taxi hebben tot nu toe de volgende afspraken gemaakt:

Sociale partners betrokken bij CAO Taxi hebben tot nu toe de volgende afspraken gemaakt: CAO Taxi Sociale partners betrokken bij CAO Taxi hebben tot nu toe de volgende afspraken gemaakt: 1. In de CAO Taxi worden geen wettelijke teksten meer opgenomen en "overbodige" teksten worden geschrapt.

Nadere informatie

OVERZICHT MET WIJZIGINGEN TEKST CAO TAXIVERVOER 2009 2013 Den Haag, 7 mei 2012

OVERZICHT MET WIJZIGINGEN TEKST CAO TAXIVERVOER 2009 2013 Den Haag, 7 mei 2012 OVERZICHT MET WIJZIGINGEN TEKST CAO TAXIVERVOER 2009 2013 Den Haag, 7 mei 2012 In mei 2012 zou de algemeen verbindend verklaring van de CAO Taxivervoer aflopen. De CAO afsprak bonden lopen echter nog door

Nadere informatie

1. Looptijd Wij stellen voor een nieuwe cao overeen te komen met als looptijd /

1. Looptijd Wij stellen voor een nieuwe cao overeen te komen met als looptijd / Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht Jumbo Supermarkten B.V. t.a.v. mevrouw G. Kuiper Postbus 8 5460 AA VEGHEL Handel T 0900 9690 (lokaal tarief) F 030 6 30 000 www.fnvbondgenoten.nl Datum Doorkiesnummer..november

Nadere informatie

CAO Productiegerichte Principeakkoord 8 december 2016

CAO Productiegerichte Principeakkoord 8 december 2016 CAO Productiegerichte Principeakkoord 8 december 2016 dierhouderij 1 Werkingssfeer Onder de werkingssfeer van deze cao vallen de sectoren: - melkveehouderij - varkenshouderij - pluimveehouderij - kuikenbroederij

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat cao Dibevo - NPMB/VMN uur

Onderhandelingsresultaat cao Dibevo - NPMB/VMN uur Onderhandelingsresultaat cao Dibevo - NPMB/VMN 2016-2017 30-11-2016 15.00 uur Dibevo, NPMB, VMN en CNV Vakmensen komen na onderhandelingen tot het volgende onderhandelingsresultaat voor de cao Dibevo en

Nadere informatie

Wat doet FNV Taxi? CAO. Aanbesteden. Kaderleden. Bestuurders. Taxiconsulenten

Wat doet FNV Taxi? CAO. Aanbesteden. Kaderleden. Bestuurders. Taxiconsulenten Wat doet FNV Taxi? Aanbesteden CAO Taxiconsulenten Bestuurders Kaderleden Doe mee voor een sterkere Taxisector! De afgelopen tien jaar is er veel veranderd in de taxisector. Sinds 2001 zijn de aanbestedingen

Nadere informatie

werkgevers Besloten Busvervoer 19 juli 2018 Geachte dame en heren,

werkgevers Besloten Busvervoer 19 juli 2018 Geachte dame en heren, Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht werkgevers Besloten Busvervoer Vervoer T 088 368 0 368 F 030 66 30 000 www.fnv.nl Datum 19 juli 2018 Bp Onderwerp Voorstellenbrief Geachte dame en heren, De vraag

Nadere informatie

Aan de ABU S. de Leeuw Postbus AC Badhoevedorp. Per post en per mail. Geachte heer De Leeuw,

Aan de ABU S. de Leeuw Postbus AC Badhoevedorp. Per post en per mail. Geachte heer De Leeuw, Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht Aan de ABU S. de Leeuw Postbus 144 1170 AC Badhoevedorp Facilitair T 0900 9690 (lokaal tarief) F 030 26 37 215 www.fnvbondgenoten.nl Per post en per mail Datum Doorkiesnummer

Nadere informatie

Werken in de horeca. 12 meest gestelde vragen door werknemers. L1NDA BV www.l1nda.nl

Werken in de horeca. 12 meest gestelde vragen door werknemers. L1NDA BV www.l1nda.nl Werken in de horeca 12 meest gestelde vragen door werknemers INTRODUCTIE Een (bij)baan in de horeca. Sinds april 2014 is er geen horeca CAO, maar wat betekent dat voor jou als werknemer? Je wilt natuurlijk

Nadere informatie

Voorstellen FNV Horeca ten behoeve van de cao voor het Horeca- en aanverwante bedrijf 2017:

Voorstellen FNV Horeca ten behoeve van de cao voor het Horeca- en aanverwante bedrijf 2017: BIJLAGE I Voorstellen FNV Horeca ten behoeve van de cao voor het Horeca- en aanverwante bedrijf 2017: 1. Collectieve Arbeidsovereenkomst en Algemeen Verbindend Verklaring Partijen komen een nieuwe cao

Nadere informatie

Op 12 december 2018 zijn partijen het eens geworden over de verlenging van de MuseumCAO tot 1 oktober Het volgende is overeengekomen:

Op 12 december 2018 zijn partijen het eens geworden over de verlenging van de MuseumCAO tot 1 oktober Het volgende is overeengekomen: Aan CAO-partijen Museum cao 2018-2020 Datum 9 januari 2019 Betreft Definitief akkoord Museum cao 2018-2020 Op 12 december 2018 zijn partijen het eens geworden over de verlenging van de MuseumCAO 2016-2018

Nadere informatie

JUS. Jaarurensystematiek. een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg. JaarUrenSystematiek (JUS)

JUS. Jaarurensystematiek. een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg. JaarUrenSystematiek (JUS) JUS Jaarurensystematiek een inhoudelijke toelichting bij de invoering in de gehandicaptenzorg JaarUrenSystematiek (JUS) Inleiding In de CAO Gehandicaptenzorg 2007-2008 (CAO) is opgenomen dat per 1 januari

Nadere informatie

Sociaal Fonds Taxi Henk van Gelderen- Sociaal Fonds Taxi. 20 juni 2013 - s Hertogenbosch

Sociaal Fonds Taxi Henk van Gelderen- Sociaal Fonds Taxi. 20 juni 2013 - s Hertogenbosch Sociaal Fonds Taxi Henk van Gelderen- Sociaal Fonds Taxi 20 juni 2013 - s Hertogenbosch Sociaal Fonds Taxi: Opgericht door CAO partijen (KNV, FNV en CNV). Gefinancierd door bijdragen van werknemers en

Nadere informatie

2.6 model arbeidsovereenkomst voor de duur van een bepaald werk of bepaald project 1

2.6 model arbeidsovereenkomst voor de duur van een bepaald werk of bepaald project 1 2.6 model arbeidsovereenkomst voor de duur van een bepaald werk of bepaald project 1 ARBEIDSOVEREENKOMST De ondergetekenden: 1. hierna te noemen: "de werkgever"; en 2. hierna te noemen "de werknemer";

Nadere informatie

VAKGROEP PLAATS ONS KENMERK CNV Besloten Busvervoer Utrecht M /PB/sb

VAKGROEP PLAATS ONS KENMERK CNV Besloten Busvervoer Utrecht M /PB/sb POSTADRES Postbus 2525 3500 GM Utrecht BEZOEKADRES Tiberdreef 4 3561 GG Utrecht Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) De heer C. Cahn Bezuidenhoutseweg 12 2594 AV DEN HAAG c.cahn@knv.nl TELEFOON 030 751

Nadere informatie

WET WERK EN ZEKERHEID

WET WERK EN ZEKERHEID WET WERK EN ZEKERHEID PROGRAMMA Wet Werk en Zekerheid (WW, IOAW, IOW) Reparatie WW in cao Transitievergoeding Aanpassingen contractvormen SOCIAAL AKKOORD Ingangsdatum 1-1-2016; Maximumduur wordt 2 jaar,

Nadere informatie

Hierbij de notitie met betrekking tot beloning uitzendkrachten bij FloraHolland. Allereerst nog even de een toelichting op fase systematiek

Hierbij de notitie met betrekking tot beloning uitzendkrachten bij FloraHolland. Allereerst nog even de een toelichting op fase systematiek Aan Kaderleden FloraHolland Van Jeroen Brandenburg, Bestuurder Agrarisch / Facilitair T 088 368 0 368 F 030 66 30 000 www.fnv.nl Datum 22 september 2016 Onderwerp Beloning uitzendkrachten bij FloraHolland

Nadere informatie

Principeakkoord VOB FNV Publiek Belang CNV Connectief

Principeakkoord VOB FNV Publiek Belang CNV Connectief Centraal Overleg Arbeidsvoorwaarden Openbare Bibliotheken Principeakkoord VOB FNV Publiek Belang CNV Connectief Ondergetekenden, partijen bij de Cao Openbare Bibliotheken, te weten: a) Vereniging van Openbare

Nadere informatie

Onderhandelaarsakkoord NBBU-Cao voor uitzendkrachten. 23 juli 2019

Onderhandelaarsakkoord NBBU-Cao voor uitzendkrachten. 23 juli 2019 Onderhandelaarsakkoord NBBU-Cao voor uitzendkrachten 23 juli 2019 Cao-traject NBBU-beslissing voor gelijk speelveld in de branche Onderhandeling met ABU over harmonisering Onderhandeling met vakbonden

Nadere informatie

Inleiding. Deze voorbeeld arbeidsovereenkomst is een MUP-contract.

Inleiding. Deze voorbeeld arbeidsovereenkomst is een MUP-contract. Inleiding Een oproepkracht is een werknemer die pas komt werken als u hem oproept. De regels waaraan u zich moet houden, hangen af van de arbeidsovereenkomst die u met de oproepkracht sluit. Veel werkgevers

Nadere informatie

onderhandelingsresultaat HEMA cao 2016-2019

onderhandelingsresultaat HEMA cao 2016-2019 juli 2016 onderhandelingsresultaat HEMA cao 2016-2019 Door op één van onderstaande vragen te klikken kom je automatisch bij het antwoord. Door op het icoon rechts bovenaan de pagina te klikken kom je altijd

Nadere informatie

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon

Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Minimumloon, jeugdloon januari 2016 - juni 2016 plus Uurloon Het wettelijk minimum loon of wettelijk minimum jeugdloon is het loon of het salaris dat je minimaal uitbetaald hoort te krijgen. Werknemers

Nadere informatie

Onderwerp Wat wil FNV Wat wil DSV Opmerking

Onderwerp Wat wil FNV Wat wil DSV Opmerking Onderwerp Wat wil FNV Wat wil DSV Opmerking Over onzeker werk onderzoek noodzaak onzeker werk Definitie werknemer Onafhankelijk onderzoek om te bepalen hoeveel flexkrachten bij DSV in vaste dienst kunnen

Nadere informatie

VITALITEITSREGELING INFORMATIE. Een praktische gids voor het vaststellen van het vitaliteitsloon

VITALITEITSREGELING INFORMATIE. Een praktische gids voor het vaststellen van het vitaliteitsloon VITALITEITSREGELING INFORMATIE Een praktische gids voor het vaststellen van het vitaliteitsloon 2 INHOUDSOPGAVE Inleiding 4 Wat is de vitaliteitsregeling? 6 Waarom een vitaliteitsregeling? 6 Aanpassing

Nadere informatie

Bod werkgevers Grafimedia cao - 21 juni 2018

Bod werkgevers Grafimedia cao - 21 juni 2018 Bijlage bij brief d.d. 12-07-18 aan FNV Media & Cultuur en De Unie Bod werkgevers Grafimedia cao - 21 juni 2018 LOOPTIJD De looptijd van 27 maanden, nl. van 1 april 2018 tot 1 juli 2020. LOONSVERHOGINGEN

Nadere informatie

ABU AUDITDOCUMENT CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017

ABU AUDITDOCUMENT CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017 Stationsweg 78f 2991 CM arendrecht +31 (0) 180 61 99 33 info@vro.nl www.vro.nl U UDITDOCUMENT CO voor Uitzendkrachten 2012-2017 uditor : H. van Egmond Identificatienummer : 30439 Datum audit : 01-04-2014

Nadere informatie

ACTUALITEITEN ARBEIDSRECHT HR Seminar WWZ op de schop

ACTUALITEITEN ARBEIDSRECHT HR Seminar WWZ op de schop ACTUALITEITEN ARBEIDSRECHT HR Seminar 2018 WWZ op de schop 1. Wetsvoorstel arbeidsmarkt in balans: status 2. WAB Flexibele arbeid 3. WAB: ontslagrecht en de transitievergoeding 4. WW premiedifferentiatie

Nadere informatie

Datum : 11 april 2019 Betreft : Onderhandelingsresultaat cao Timmerindustrie en cao SWT en overige cao informatie

Datum : 11 april 2019 Betreft : Onderhandelingsresultaat cao Timmerindustrie en cao SWT en overige cao informatie stichting fondsen administratie timmerindustrie Nwe. s-gravelandseweg 16 Postbus 24 1400 AA Bussum Tel. 035-694 70 38 Fax 035-694 37 94 info@stifa.nl www.stifa.nl ATTENTIE: Indien u de loonadministratie

Nadere informatie

Lid 3 en 4 schrappen; lid 5 handhaven en vernummeren naar lid 3 en in lijn brengen met nieuwe opzet:

Lid 3 en 4 schrappen; lid 5 handhaven en vernummeren naar lid 3 en in lijn brengen met nieuwe opzet: Betreft : Aanpassingen cao 2018-2019 Wijziging met ingang van 5 november 2017 Toevoeging aan artikel 1: Arbeidsvoorwaardenregeling of AVR: bij de opdrachtgever geldende regeling van beloning en/of andere

Nadere informatie

De Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie, gevestigd te Bussum

De Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie, gevestigd te Bussum PRINCIPEAKKOORD Cao voor de Timmerindustrie 1 april 2018 tot en met 31 maart 2019 Tussen de ondergetekenden: De Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie, gevestigd te Bussum en FNV, gevestigd

Nadere informatie

Principeakkoord. IKEA CAO 1 oktober 2016 tot 1 oktober 2018

Principeakkoord. IKEA CAO 1 oktober 2016 tot 1 oktober 2018 Principeakkoord IKEA CAO 1 oktober 2016 tot 1 oktober 2018 Op 29 juni 2017 hebben IKEA Nederland B.V. te Amsterdam, Inter IKEA Systems B.V. te Delft, Werknemersvereniging IKEA Medewerkers (W.I.M.) te Amsterdam

Nadere informatie

1 januari 2019 tot en met 31 december 2020

1 januari 2019 tot en met 31 december 2020 Onderhandelingsresultaat 1 ten behoeve van CAO Woondiensten 1 januari 2019 tot en met 31 december 2020 Partijen bij de CAO Woondiensten: Aedes vereniging van woningcorporaties FNV CNV Vakmensen.nl De Unie

Nadere informatie

Lonen en vergoedingen

Lonen en vergoedingen VERSIE: OpTe141223 VERVANGT VERSIE: OpTe131216 Lonen en vergoedingen Cao Open Teelten Per 1 januari 2015 TOELICHTING OP DE CAO-LOONTABELLEN Nieuw loongebouw en loonsverhogingen Per 1 juli 2007 is een nieuw

Nadere informatie

Hierbij informeren wij u graag over de nieuwe cao afspraken.

Hierbij informeren wij u graag over de nieuwe cao afspraken. stichting fondsen administratie timmerindustrie Nwe. s-gravelandseweg 16 Postbus 24 1400 AA Bussum Tel. 035-694 70 38 Fax 035-694 37 94 info@stifa.nl www.stifa.nl ATTENTIE: Indien u de loonadministratie

Nadere informatie

Dit is een voorbeeld van Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zoals gegenereerd met de Arbeidsovereenkomst generator van ICTRecht:

Dit is een voorbeeld van Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zoals gegenereerd met de Arbeidsovereenkomst generator van ICTRecht: Dit is een voorbeeld van Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zoals gegenereerd met de Arbeidsovereenkomst generator van ICTRecht: https://ictrecht.nl/diensten/juridische- generatoren/arbeidsovereenkomst-

Nadere informatie

2. Lonen Per 01-07-2009 krijgen alle werknemers een loonsverhoging van 1,5%. Het loongebouw voor de chauffeurs ziet er op 01-07-2009 als volgt uit:

2. Lonen Per 01-07-2009 krijgen alle werknemers een loonsverhoging van 1,5%. Het loongebouw voor de chauffeurs ziet er op 01-07-2009 als volgt uit: Inleiding De afgelopen vijf jaar heeft FNV Bondgenoten zich druk gemaakt over de situatie van de werknemers en gebruikers in de taxisector. We hebben gelobbyd bij o.a. de Tweede Kamer en de werkgeversorganisatie

Nadere informatie

AANGEPASTE CAO TEKST Op de volgende pagina s staat de vanaf 1 januari 2017 geldende cao artikelen in dit verband.

AANGEPASTE CAO TEKST Op de volgende pagina s staat de vanaf 1 januari 2017 geldende cao artikelen in dit verband. AANGEPASTE CAO TEKST Op de volgende pagina s staat de vanaf 1 januari 2017 geldende cao artikelen in dit verband. Artikel 3.3 Binnendienst Tot de categorie Binnendienst behoren de werknemers die uitsluitend

Nadere informatie

Principe CAO akkoord CEVA Logistics Netherlands BV en CEVA Logistics Headoffice BV

Principe CAO akkoord CEVA Logistics Netherlands BV en CEVA Logistics Headoffice BV Principe CAO akkoord CEVA Logistics Netherlands BV en CEVA Logistics Headoffice BV 1. Een CAO met een looptijd van twee jaar, te weten van 1 januari 2015 tot en met 31 december 2016. 2. Vanuit de doelstelling

Nadere informatie

a arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer b overeenkomsten van opdracht c aannemingen van werk d overeenkomsten van bemiddeling

a arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer b overeenkomsten van opdracht c aannemingen van werk d overeenkomsten van bemiddeling Arbeidsrecht en Cao toepassing Correctiemodel Vraag 1 Toetsterm A.1 - Beheersingsniveau: B - Aantal punten: 2 Wat kan worden verstaan onder collectieve arbeidsovereenkomst vanuit de wet op de collectieve

Nadere informatie

Trefwoordenregister cao graanbe- en verwerkende bedrijven 2014-2015

Trefwoordenregister cao graanbe- en verwerkende bedrijven 2014-2015 Trefwoordenregister cao graanbe- en verwerkende bedrijven 2014-2015 Onderwerp 2-ploegendienst 13 Instroombevordering Wajongeren 17 3-ploegendienst 13 Aanloopschaal 17 Adoptieverlof, pensioenopbouw 40 Afbouwtoeslag,

Nadere informatie

Wat betekent dat voor u?

Wat betekent dat voor u? uitzenden detacheren payrolling interim bedrijfsvoering Wet Werk en Zekerheid (WWZ) en inlenersbeloning Wat betekent dat voor u? Op de hoogte van de nieuwe wetgeving informatiebrochure versie juli 2015

Nadere informatie

VITALITEITSREGELING INFORMATIE. Een praktische gids over de vitaliteitsregeling

VITALITEITSREGELING INFORMATIE. Een praktische gids over de vitaliteitsregeling VITALITEITSREGELING INFORMATIE Een praktische gids over de vitaliteitsregeling INHOUDSOPGAVE Inleiding 4 Wat is de vitaliteitsregeling? 5 Waarom een vitaliteitsregeling? 6 Aanpassing arbeidsduur 6 Aanpassing

Nadere informatie

1. De looptijd van de nieuwe cao is van 1 januari 2014 tot 1 april 2016. De cao was toch (stilzwijgend) verlengd tot en met 31 december 2014?

1. De looptijd van de nieuwe cao is van 1 januari 2014 tot 1 april 2016. De cao was toch (stilzwijgend) verlengd tot en met 31 december 2014? Meest gestelde vragen cao-akkoord W&MD Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de cao-teksten en de implementatie van de gemaakte afspraken. In dit document een bundeling van de meest gestelde cao-vragen

Nadere informatie

Verstrekkingenreglement regeling minder werken voor oudere werknemers in Land- en tuinbouwwerktuigen Exploiterende Ondernemingen 2008

Verstrekkingenreglement regeling minder werken voor oudere werknemers in Land- en tuinbouwwerktuigen Exploiterende Ondernemingen 2008 Verstrekkingenreglement regeling minder werken voor oudere werknemers in Land- en tuinbouwwerktuigen Exploiterende Ondernemingen 2008 Dit reglement is van toepassing op aanmeldingen die op en na 1 januari

Nadere informatie

Ambtelijke Sector. CAO-voorstellen voor sector CAO Ambulancezorg vanaf Geachte werkgevers,

Ambtelijke Sector. CAO-voorstellen voor sector CAO Ambulancezorg vanaf Geachte werkgevers, Ambtelijke Sector. Postadres Postbus 3010 2700 KT Zoetermeer Bezoekadres Boerhaavelaan 1 2713 HA Zoetermeer Behandeld door 29 oktober 2012 Mevr. G. van Berg Doorkiesnummer 079 353 6214 Dossier Bijlage(n)

Nadere informatie

ABU AUDITDOCUMENT CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017

ABU AUDITDOCUMENT CAO voor Uitzendkrachten 2012-2017 uditor : Identificatienummer : Datum audit : Naam onderneming : Dossiernummer KvK : Soort audit : U UDITDOCUMENT CO voor Uitzendkrachten 2012-2017 U UDITDOCUMENT Niet rtikel N.v.t. Omschrijving Norm C

Nadere informatie

WAB kalender - stappenplan

WAB kalender - stappenplan WAB kalender - stappenplan De Wet Arbeidsmarkt in Balans is op 28 mei 2019 aangenomen in de Eerste Kamer. Dit was de laatste horde die genomen moest worden voor de definitieve invoering van de nieuwe regels.

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden over het onderhandelingsakkoord cao Zelfstandige Klinieken Nederland

Vragen en Antwoorden over het onderhandelingsakkoord cao Zelfstandige Klinieken Nederland Pagina 1 van 6 Vragen en Antwoorden over het onderhandelingsakkoord cao Zelfstandige Klinieken Nederland 2019-2020 A. Loonstijgingen 1. In het filmpje zeggen jullie dat deze loonstijgingen echt nodig waren.

Nadere informatie

HRM-inspiratiedag. 15 november 2018

HRM-inspiratiedag. 15 november 2018 HRM-inspiratiedag 15 november 2018 Hans Wolters Edwin Hunneman Marleen van Maurik Actualiteiten + Casus Onderwerpen Compensatie transitievergoeding na 104 weken arbeidsongeschiktheid; Transitievergoeding

Nadere informatie

U wilt vrijheid en flexibiliteit?

U wilt vrijheid en flexibiliteit? U wilt vrijheid en flexibiliteit? Uw medewerkers op onze loonlijst! Uitbesteden biedt rust wat is payrolling? Voordelen Medewerkers zonder ZORGEN Payrolling is een van de snelst groeiende diensten van

Nadere informatie

Vaktechniek Belastingen Kennisgroep CAO Kantoor Arnhem

Vaktechniek Belastingen Kennisgroep CAO Kantoor Arnhem Vaktechniek Belastingen Kennisgroep CAO Kantoor Arnhem > 1 Postbus 9001 6800 DB ARNHEM Telefoon 0800-0543 Telefax (088) 154 99 95 Vereniging van Nederlandse Visspecialisten Postbus 185 3830 AD LEUSDEN

Nadere informatie

CAO UITVAARTBRANCHE Aangepaste cao tekst inzake werkdruk, roosters en beschikbaarheid geldend vanaf 1 januari 2017

CAO UITVAARTBRANCHE Aangepaste cao tekst inzake werkdruk, roosters en beschikbaarheid geldend vanaf 1 januari 2017 CAO UITVAARTBRANCHE Aangepaste cao tekst inzake werkdruk, roosters en beschikbaarheid geldend vanaf 1 januari 2017 INLEIDING De bonden ontvangen vanuit hun achterban signalen over werkdruk in relatie tot

Nadere informatie

[BIJLAGE 3 uit de CAO Taxivervoer 2014 2015] OVERGANG PERSONEEL BIJ OVERGANG VERVOERSCONTRACTEN (OPOV)

[BIJLAGE 3 uit de CAO Taxivervoer 2014 2015] OVERGANG PERSONEEL BIJ OVERGANG VERVOERSCONTRACTEN (OPOV) [BIJLAGE 3 uit de CAO Taxivervoer 2014 2015] OVERGANG PERSONEEL BIJ OVERGANG VERVOERSCONTRACTEN (OPOV) 1.1 DEFINITIES Wie is een betrokken werknemer? 1.1a Betrokken werknemer: rijdend Een betrokken werknemer

Nadere informatie

Overeenkomst voor het verrichten van dienstverlening aan huis

Overeenkomst voor het verrichten van dienstverlening aan huis Ondergetekenden, Overeenkomst voor het verrichten van dienstverlening aan huis De hulpvrager hierna te noemen, de werkgever (graag alle gegevens hieronder volledig invullen) Voorletters en achternaam :

Nadere informatie

- OVEREENKOMST - Min-max-contract

- OVEREENKOMST - Min-max-contract - OVEREENKOMST - Min-max-contract DE ONDERGETEKENDEN: gevestigd te < vestigingsplaats werkgever>in deze vertegenwoordigd door , hierna te noemen Werkgever, en

Nadere informatie

CAO. Arbeidstijden. 18 jaar en ouder. Jonger dan 18 jaar

CAO. Arbeidstijden. 18 jaar en ouder. Jonger dan 18 jaar CAO Wat is een CAO? De afkorting CAO staat voor collectieve arbeidsovereenkomst. De CAO komt tot stand door overleg tussen vakbonden en werkgeversorganisaties. Alle genomen besluiten, met betrekking tot

Nadere informatie

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Dan kunt u terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw via T Inleiding Wanneer u een werknemer zelf in dienst neemt, sluit u samen een arbeidsovereenkomst af. Net als iedere andere overeenkomst kan een arbeidsovereenkomst zowel mondeling als schriftelijk aangegaan

Nadere informatie

Transport en Logistiek Nederland t.a.v. dhr. L. Ceelen Postbus KS Zoetermeer. 26oktober Geachte heer Ceelen,

Transport en Logistiek Nederland t.a.v. dhr. L. Ceelen Postbus KS Zoetermeer. 26oktober Geachte heer Ceelen, Postadres Postbus 9239, 1006 AE Amsterdam Transport en Logistiek Nederland t.a.v. dhr. L. Ceelen Postbus 3008 2700 KS Zoetermeer Vervoer Bezoekadres Radarweg 60 1043 NT Amsterdam T 088 368 0 368 F 020

Nadere informatie

Verstrekkingenreglement regeling minder werken voor oudere werknemers in de sector Glastuinbouw 2015

Verstrekkingenreglement regeling minder werken voor oudere werknemers in de sector Glastuinbouw 2015 Verstrekkingenreglement regeling minder werken voor oudere werknemers in de sector Glastuinbouw 2015 Artikel 1 Toepassing Dit reglement is van toepassing op aanmeldingen die na 1 april 2015 zijn ontvangen

Nadere informatie

Uitleg Salarisstrook!

Uitleg Salarisstrook! Uitleg Salarisstrook! 1. Salaris: dit is het brutoloon over de gewerkte periode waarop de belastingen en premies nog niet zijn ingehouden. 2. Brutoloon: dit is het loon voor de afdracht van loonbelasting

Nadere informatie

CAO 2010 2011 CAO 2012 2013

CAO 2010 2011 CAO 2012 2013 OSB.DIV.1299 A deel (Algemeen) Art 1 Definities en karakter CAO Blijft art 1: tekstuele wijzigingen in leden 4 (payroll gedefinieerd sub b),en 11 Inhoudelijke wijziging in lid 9 (eindejaarsuitkering en

Nadere informatie

Uitleg hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015

Uitleg hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015 Uitleg hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015 Uitleg hoogte WW-uitkering vanaf 1 juli 2015 Een werknemer die werkloos wordt, heeft in beginsel recht op een uitkering op basis van de Werkloosheids Wet (WW).

Nadere informatie

ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor werkgevers en werknemers in de Groothandel in Textielgoederen en aanverwante artikelen

ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor werkgevers en werknemers in de Groothandel in Textielgoederen en aanverwante artikelen ADDENDUM voor de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor werkgevers en werknemers in de Groothandel in Textielgoederen en aanverwante artikelen 1 oktober 14 tot en met 31 maart Tussen partijen bij de CAO

Nadere informatie

Stichting Vrijwillig Vervroegde Uittreding Gist-Brocades. VUT Reglement

Stichting Vrijwillig Vervroegde Uittreding Gist-Brocades. VUT Reglement Stichting Vrijwillig Vervroegde Uittreding Gist-Brocades VUT Reglement Uitgave februari 2006 REGLEMENT VRIJWILLIG VERVROEGDE UITTREDING DSM GIST SERVICES B.V. Inhoudsopgave blz. Artikel 1 Definities...

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 2014 Wet Werk en Zekerheid

Nieuwsbrief juli 2014 Wet Werk en Zekerheid Nieuwsbrief juli 2014 Wet Werk en Zekerheid De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel met veranderingen in het arbeidsrecht aangenomen. Aanvankelijk zou een deel van de wijzigingen ingaan op 1 juli 2014,

Nadere informatie

FNV Minke Jansma CNV Ago di Giacomo Russo. Datum 14 februari 2018 Tel.nr Betreft KNV voorstellenbrief CAO

FNV Minke Jansma CNV Ago di Giacomo Russo. Datum 14 februari 2018 Tel.nr Betreft KNV voorstellenbrief CAO Datum 14 februari 2018 Tel.nr. 070-349 0922 Betreft KNV voorstellenbrief CAO FNV Minke Jansma CNV Ago di Giacomo Russo Geachte mevrouw Jansma en de heer di Giacomo Russo, In onze vorige voorstellenbrief

Nadere informatie

CAO- inzet voor sector CAO Ambulancezorg 2015. Geachte werkgevers,

CAO- inzet voor sector CAO Ambulancezorg 2015. Geachte werkgevers, CAO- inzet voor sector CAO Ambulancezorg 2015 Geachte werkgevers, De beide werknemersorganisaties Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak hebben zich de afgelopen periode met haar leden zorgvuldig beraden om

Nadere informatie

Bijgaand treft u de werkgeverscirculaire 2011 aan. De circulaire bevat in het kort de belangrijkste informatie over het pensioenfonds (StiPP).

Bijgaand treft u de werkgeverscirculaire 2011 aan. De circulaire bevat in het kort de belangrijkste informatie over het pensioenfonds (StiPP). Stichting Pensioenfonds voor Personeelsdiensten behandeld door Dedicated team StiPP doorkiesnummer 020-607 27 77 bij beantwoording ons kenmerk vermelden uw kenmerk uw brief van ons kenmerk datum StiPP

Nadere informatie

Reglement Vakantiefonds

Reglement Vakantiefonds Reglement Vakantiefonds voor het Schilders,- Afwerkings- en Glaszetbedrijf HOOFDSTUK I ALGEMEEN Artikel 1 Begripsbepaling In dit reglement wordt verstaan onder: het Fonds: de Stichting Vakantiefonds voor

Nadere informatie

Checklist arbeidsovereenkomst

Checklist arbeidsovereenkomst Checklist arbeidsovereenkomst Momenteel is er geen cao horeca. Dit betekent dat jij en je werkgever zelf afspraken kunnen maken over de inhoud van de arbeidsovereenkomst. De werkgever is daarbij wel gebonden

Nadere informatie

Verstrekkingenreglement regeling minder werken voor oudere werknemers in het Hoveniersbedrijf 2014

Verstrekkingenreglement regeling minder werken voor oudere werknemers in het Hoveniersbedrijf 2014 Verstrekkingenreglement regeling minder werken voor oudere werknemers in het Hoveniersbedrijf 2014 Artikel 1a Toepassing Dit reglement is van toepassing op aanmeldingen die op en na 1 juli 2014 zijn ontvangen

Nadere informatie

Kantoor Arnhem. Vereniging VACO. Postbus AA LEIDEN. Geachte heer/mevrouw,

Kantoor Arnhem. Vereniging VACO. Postbus AA LEIDEN. Geachte heer/mevrouw, Kantoor Arnhem Telefoon 0800-0543 > 1 Postbus 9001 Vereniging VACO Postbus 33 2300 AA LEIDEN 6800 DB ARNHEM Telefax (088) 154 99 95 Kennisgroep CAO Datum 11 augustus Uw kenmerk Kenmerk KG CAO/17/Beoordeling

Nadere informatie

WIJMA JURIDISCH ADVIES A L T I J D O P Z O E K N A A R U W R E C H T!

WIJMA JURIDISCH ADVIES A L T I J D O P Z O E K N A A R U W R E C H T! WIJMA JURIDISCH ADVIES A L T I J D O P Z O E K N A A R U W R E C H T! INTRODUCTIE Meer dan 14 jaar in het juridische wereldje MEAO, HEAO, Nederlands Recht, juridisch advieskantoor, advocatuur, beroepsopleiding,

Nadere informatie

Deze examenopgaven bestaan uit 7 pagina s, inclusief het voorblad.

Deze examenopgaven bestaan uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Arbeidsrecht en Cao toepassing Examenopgaven voorbeeldexamen Belangrijke informatie Deze examenopgaven bestaan uit 7 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit de volgende documenten: examenopgaven

Nadere informatie

Informatie afkomstig van www.abu.nl

Informatie afkomstig van www.abu.nl Als je gaat werken voor een uitzendonderneming zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden en wat je zou moeten weten, zoals bijvoorbeeld: Wat neem je mee naar de inschrijving? Welke wet-

Nadere informatie

Voorstel 3: Vergoedingen. CNV Vakmensen stelt voor om alle vergoedingen in de cao te verhogen met 2,5%.

Voorstel 3: Vergoedingen. CNV Vakmensen stelt voor om alle vergoedingen in de cao te verhogen met 2,5%. Wijzigingsvoorstellen CNV Vakmensen voor de cao Woondiensten 2017 Inleiding De wijzigingsvoorstellen van CNV Vakmensen voor de cao Woondiensten kwamen tot stand op basis van: - Digitale enquête onder leden

Nadere informatie

REGLEMENT LOONKOSTENSUBSIDIE. Realiseren van leerwerkplekken (bbl-2 en bbl-3) voor jongeren tot 27 jaar

REGLEMENT LOONKOSTENSUBSIDIE. Realiseren van leerwerkplekken (bbl-2 en bbl-3) voor jongeren tot 27 jaar REGLEMENT LOONKOSTENSUBSIDIE Realiseren van leerwerkplekken (bbl-2 en bbl-3) voor jongeren tot 27 jaar Maatregel 4 in het kader van het sectorplan bouw & infra (versie 1-1-2015) Inhoudsopgave Artikel 1

Nadere informatie

Wet Werk en Zekerheid. Nathalie van Goor

Wet Werk en Zekerheid. Nathalie van Goor Wet Werk en Zekerheid Nathalie van Goor Stand van zaken Wijzigingen per 1 januari 2015: - Concurrentiebeding - Proeftijd - Bepaalde tijd contracten deel 1 - Oproepcontracten deel 1 Wijzigingen per 1 juli

Nadere informatie

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Vervoer van personen met personenauto s Sociaal Fonds 1996/1997 Verbindendverklaring gewijzigde CAO-bepalingen MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI Nr. 8622 Bijvoegsel Stcrt. d.d. 28-10-1996,

Nadere informatie

Ronde (5/7 + 25/8 + 28/ /1)

Ronde (5/7 + 25/8 + 28/ /1) looptijd 1 2 jaar (1-1-'16-31-12-'17); [19/1] 3 jaar is bespreekbaar afhankelijk van loonafspraken A loon 2a loonsverhoging +4% per 1.1.2016; +4% per 1.1.2017 1 1 jaar (1-1-'16-31-12-'16); langer is bespreekbaar;

Nadere informatie

Uitwerkingen proeftijd en concurrentiebeding

Uitwerkingen proeftijd en concurrentiebeding proeftijd en concurrentiebeding Antwoord 1 In casu is een arbeidsovereenkomst tussen Gert en Plas tot stand gekomen met een proeftijd van twee maanden. Indien een proeftijd is bedongen conform artikel

Nadere informatie

Gelet op artikel 673, tiende lid, van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek; De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van);

Gelet op artikel 673, tiende lid, van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek; De Afdeling advisering van de Raad van State gehoord (advies van); Ontwerpbesluit van [[ ]], houdende wijziging van het Besluit loonbegrip vergoeding aanzegtermijn en transitievergoeding in verband met de invoering van het recht op transitievergoeding vanaf de eerste

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36823 22 december 2014 Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 12 december 2014, 2014-0000184977,

Nadere informatie

Aan Medewerkers CBR Datum April 2018

Aan Medewerkers CBR Datum April 2018 Aan Medewerkers CBR Datum April 2018 Van Directie CBR en bestuurders De Unie, FNV en Het Gilde Betreft Akkoord CAO In de onderhandeling op 10 april jongstleden zijn wij, de directie CBR en de vakorganisaties

Nadere informatie

ONDERHANDELINGRESULTAAT

ONDERHANDELINGRESULTAAT ONDERHANDELINGRESULTAAT Rotterdam, 19 januari 2015 De onderhandelingsdelegatie van Coca-Cola Enterprises Nederland (CCE-NL) heeft na enkele onderhandelingsrondes met Vakorganisaties FNV, CNV Vakmensen

Nadere informatie

Aan de F 030 66 30 000 Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT> Tav. de heer H. van Luunen Postbus 930002 2509 AA Den Haag

Aan de F 030 66 30 000 Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT> Tav. de heer H. van Luunen Postbus 930002 2509 AA Den Haag QTEN Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht Metaal T 0900 9690 (lokaal tarief) Aan de F 030 66 30 000 Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT> Tav. de heer H. van Luunen Postbus 930002 2509 AA

Nadere informatie

19. REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019

19. REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019 19. REGLEMENT SENIORENREGELING GROOTHANDEL IN BLOEMBOLLEN 2019 Artikel 1 a Toepassing Dit reglement is van toepassing op de Groothandel in Bloembollen zoals bedoeld in artikel 1 sub C. lid 2 cao Colland.

Nadere informatie

VERSTREKKINGENREGLEMENT REGELING MINDER WERKEN VOOR OUDERE WERKNEMERS IN DE SECTOR OPEN TEELTEN 2018

VERSTREKKINGENREGLEMENT REGELING MINDER WERKEN VOOR OUDERE WERKNEMERS IN DE SECTOR OPEN TEELTEN 2018 VERSTREKKINGENREGLEMENT REGELING MINDER WERKEN VOOR OUDERE WERKNEMERS IN DE SECTOR OPEN TEELTEN 2018 Artikel 1 a Toepassing Dit reglement is van toepassing op de Open Teelten zoals bedoeld in artikel 1

Nadere informatie

WET ARBEIDSMARKT IN BALANS. Wake-Update Van Herwijnen Kreston 18 april 2019

WET ARBEIDSMARKT IN BALANS. Wake-Update Van Herwijnen Kreston 18 april 2019 WET ARBEIDSMARKT IN BALANS Wake-Update Van Herwijnen Kreston 18 april 2019 BARNEVELD HARDINXVELD KAMPEN VEENENDAAL WERKENDAM Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) WAB voorlopige sluitstuk wetgeving? (BW/BBA

Nadere informatie

1. De looptijd van de nieuwe cao is van 1 januari 2014 tot 1 april 2016. De cao was toch (stilzwijgend) verlengd tot en met 31 december 2014?

1. De looptijd van de nieuwe cao is van 1 januari 2014 tot 1 april 2016. De cao was toch (stilzwijgend) verlengd tot en met 31 december 2014? Meest gestelde vragen cao-akkoord W&MD Er wordt op dit moment hard gewerkt aan de implementatie van de gemaakte afspraken. In dit document een bundeling van de meest gestelde cao-vragen en antwoorden tot

Nadere informatie

Nieuwsbrief Juli 2014

Nieuwsbrief Juli 2014 Wet Werk en Zekerheid (WWZ) brengt veranderingen Op 1 januari 2015 is de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) van kracht. De wet brengt grote veranderingen voor werkgevers en hun tijdelijke personeelsleden. Zoals

Nadere informatie

Vragenlijst cao ENCI Mei 2015

Vragenlijst cao ENCI Mei 2015 Vragenlijst cao ENCI Mei 2015 Geef s.v.p. per aandachtspunt met een cijfer aan hoe je denkt over het betreffende voorstel: heel erg belangrijk : 3 punten minder belangrijk : 2 punten onbelangrijk : 1 punt

Nadere informatie

Den Haag, 1 december 2014-1 -

Den Haag, 1 december 2014-1 - Den Haag, 1 december 2014-1 - Agenda 11.05 uur 11.45 uur Deel 1: Wet Werk en Zekerheid in relatie tot externe inhuur - Arbeidscontract - Ketenbepaling - Wijzigingen ABU CAO 11.45 uur 12.00 uur Pauze 12.00

Nadere informatie

CNV Vakmensen, FNV Transport & Logistiek, en DHL Express hebben op 13 juni een principeakkoord bereikt voor een nieuwe Cao.

CNV Vakmensen, FNV Transport & Logistiek, en DHL Express hebben op 13 juni een principeakkoord bereikt voor een nieuwe Cao. Vakmensen CNV Vakmensen, FNV Transport & Logistiek, en DHL Express hebben op 13 juni een principeakkoord bereikt voor een nieuwe Cao. Hieronder tref je per punt verdere uitleg over dit akkoord. 1. Werkingssfeer

Nadere informatie

Transponeringstabel en vergelijking ABU oud ABU nieuw

Transponeringstabel en vergelijking ABU oud ABU nieuw Transponeringstabel en vergelijking ABU oud ABU nieuw 1 t/m 4 Hoofdstuk 1 Algemeen art. 1 Definities art. 2 Definities art. 1a ABU-beloning art. 1b Arbeids- en rusttijden art. 14 lid 2 Arbeidsduur en arbeidstijden

Nadere informatie

Cao Tentoonstellingsbedrijven: van oude naar nieuwe nummering

Cao Tentoonstellingsbedrijven: van oude naar nieuwe nummering Cao Tentoonstellingsbedrijven: van oude naar nieuwe nummering cao 2018- titel cao-bepaling herschrijving 2019 1 pag 3 Preambule 9.1.1; 9.1.2 pag 3 Algemeen 9.1.3; 9.1.4 1 Definities 9.2 2 Werkingssfeer

Nadere informatie