Daar vlakbij zijn ook prachtige lege gashouders te zien, enorme ronde ijzeren staketsels.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Daar vlakbij zijn ook prachtige lege gashouders te zien, enorme ronde ijzeren staketsels."

Transcriptie

1 ROME, enkele suggesties In Rome kun je maanden vertoeven, dan nog heb je niet al het moois gezien. Hier onder enkele suggesties, behoudens de toeristische toppers, zoals het forum Romanum, de Palatijn, het Pantheon, de Villa Borghese, de Vaticaanse musea, de prachtige barokkerken van Bernini en Borromini, de Campo di Fiori en de Piazza Navona, de Spaanse trappen en de sjieke winkelstraten daar vlakbij. Veel plezier! De Romeinse huizen onder de kerk Ss. Giovanni e Paolo In de wijk Celio (niet zo ver bij het Colosseum vandaan), vind je in het prachtig overwelfde straatje Clivius Scauri, de Ss. Giovanni e Paolo met daaronder relatief goed bewaard gebleven Romeinse huizen. De Romeinse huizen hebben wandschilderingen die lijken op de wandschilderingen in het Domus Aurea (het Gouden Huis) van Nero dat tegenover het Colosseum onder de grond ligt en waarschijnlijk niet toegankelijk is. Als dat wel het geval is, is het ook een aanrader! De schilderingen in de Romeinse huizen onder de kerk lijken ook op die van Pompeii en Herculaneum, ze dateren uit dezelfde periode. De krachtcentrale Montemartini aan de Via Ostiense 106. In de krachtcentrale zijn fantastisch mooie beelden uit de klassieke oudheid te zien. De combinatie van de beelden met de kolossale machines is uniek. De collectie is daar jaren geleden neergezet, toen de Capitolijnse musea verbouwd werden, maar het effect was zo geweldig dat de tijdelijke tentoonstelling permanent is gebleven. Via Metro B, halte Garbatella of met bus 23 en 271 kun je er komen. Daar vlakbij zijn ook prachtige lege gashouders te zien, enorme ronde ijzeren staketsels. De maanstenen ramen van de Santa Sabina en het kijkgat van de Maltezer orde Op de Aventijn, aan de Piazza Pietro d'illiria 1/ de Via Santa Sabina, staat de Santa Sabina, waar je binnen in de kerk aan beide zijden, over de hele lengte van de kerk, de allermooiste maanstenen ramen kunt zien die ik ken (uit de 9de eeuw).

2 Te bereiken via metrohalte Massimo en een heleboel buslijnen, maar ook gewoon te voet de heuvel op via de Via di S. Maria in Cosmedin (waar bij de gelijknamige kerk de Boccà della Verità staat, waar alle Japanners hun hand insteken: als je gelogen hebt, bijt de mond, de boccà, je hand eraf). Vrij snel na de S. Maria in Cosmedin zie je in de Via di S. Maria in Cosmedin aan je linkerkant een weggetje omhoog gaan, de Clivo di Rocca Savella. Daar klim je omhoog, naar het Parco Savello, een charmant parkje met sinaasappelbomen. Je loopt naar de tegenoverliggende hoek van het parkje, waar een deur toegang verschaft tot de Piazza Pietro d'illiria. Aan dit pleintje staat de Santa Sabina. De kerk heeft ook nog 24 identieke Corinthische zuilen en in de porticus bij de hoofdingang zijn heel bijzondere houten deuren te zien uit de 5de eeuw, de oudste in hun soort, met houtsnijwerk met gebeurtenissen uit het Oude en het Nieuwe Testament thematisch bij elkaar geplaatst, dat wil zeggen dat de OT en de NT afbeelding steeds hetzelfde betekenen. Kijk maar hoe bijbelvast je bent! Als je vervolgens de Via di Santa Sabina afloopt kom je op de Piazza dei Cavalieri di Malta, ontworpen door de beroemde graveur Piranesi (die prachtige stadsgezichten van Rome maakte). Aan de rechterkant van het plein bevindt zich de Maltezer priorij. Als je door het sleutelgat van de toegangsdeur kijkt, zie je de koepel van de Sint Pieter, omlijst door een bomenrij. De Monte Testaccio, de schervenberg Een wonderlijk geval is de Monte Testaccio, de schervenberg, aan de Via Ciao Cestio. Het is een enorme groene berg, waarbij je, als je goed kijkt, kunt zien dat deze is opgebouwd uit brokstukken van amforen uit de klassieke oudheid. De Monte Testaccio is 45 meter hoog en 850 meter in omtrek. In de amforen werd wijn, olie en graan vervoerd, de amforen kwamen per schip aan in de rivierhaven Emporium en werden in grote pakhuizen opgeslagen. De laatste keer dat ik er was, was de buurt een paradijs voor de jeugd, vanwege de vele muziekfeesten die er gehouden werden.

3 Vlakbij vind je de antieke pyramide van Cestius, een witte graftombe in de vorm van een pyramide en voorts resten van de indrukwekkende oude stadsmuur van Rome en het protestants kerkhof met de graven van de Engelse dichter John Keats en zijn vriend Joseph Severn. Op het kerkhof is ook het hart van de dichter Shelly begraven. Villa Torlonia en machthebbers als Mussolini De Villa Torlonia is gelegen tussen de Piazza del Popolo en het Villa Borghesepark. Dit is een villa uit de 18de eeuw en was ook het voormalig woonhuis van Mussolini, nu omgebouwd tot museum. Op dit terrein is onder meer ook een Etruskische graftombe met fresco's te zien. Zie

4 Uit de tijd van Mussolini vind je nog meer resten in Rome, onder andere de in 1937 ontwikkelde wijk EUR in het zuiden van Rome. Maar ook hartje centrum, vlakbij de Tiber en de Engelenburcht. Daar is een plein met een paar gebouwen uit de fascistische periode. De dictator had bedacht dat hij in het grafmonument van keizer Augustus aan de Piazza Augusto Imperatore begraven wilde worden en liet rondom het plein waar dat grafmonument staat moderne gebouwen neerzetten waarop je de fascistische jaartelling ziet. Opvallend is dat overal in Italië die gebouwen met deze Mussolini-jaartelling nog fier en ongeschonden overeind staan. Op de foto hierboven zie je een gevel van zo'n pand aan de Piazza Augusto uit de fascistische periode. NB. Het grafmonument van keizer Augustus is niet als zodanig te herkennen, het is een begroeide heuvel met resten van een gebouw er onder. Ara Pacis en de vergoddelijking van een keizer Keizer Augustus liet de Ara Pacis maken, het vredesaltaar, rijk versierd met beeldhouwwerk waarop Augustus met zijn familie staan en waarbij Augustus de relatie laat zien tussen hem en Aeneas, stichter van Rome en zoon van de godin Venus. Zodoende was keizer Augustus rechtstreeks afstammeling van de goden geworden! Voorts maakte hij door middel van de Ara Pacis duidelijk dat dankzij zijn heerschappij het Romeinse volk in vrede en welvaart kon leven. De Ara Pacis is in 2006 in een nieuw gebouw aan de Tiber geplaatst, vlakbij de grafheuvel van keizer Augustus, aan de Lungotevere di Augusto, ontworpen door Richard Meier (van het stadhuis in Den Haag). Prachtig, zowel de Ara Pacis zelf als het gebouw. MAXXI, museum voor moderne kunst Zaha Hadid, fameus architecte, ontwierp het MAXXI, museum voor moderne kunst in Rome. Het gebouw alleen al is spectaculair. Het is te vinden aan de Via Guido Reni 2.

5 Ook het relatief nieuwe auditorium, ontworpen door Renzo Piano, is qua architectuur en akoestiek meer dan prachtig. Daar zou je een concert kunnen bijwonen. Zie De Via Giulia Maar voor een mooi klassiek concert kun je op heel veel plaatsen in Rome terecht. Bijvoorbeeld in de Via Giulia. Loop vooral door deze mooie straat, ontworpen door dè Renaissance architect Bramante, er staan prachtige Palazzi en kerken, maar kijk ook goed uit naar aankondigingen van concerten. Aan de linkerkant van de straat, als je naar de Tiber toe loopt, worden in een prachtig pand heel vaak gratis concerten gegeven van heel goed niveau.een feest om mee te maken. Verbluffend staaltje gezichtsbedrog Vlakbij de Via Giulia, op de Piazza Capo di Ferro 13, staat het Palazzo Spada, dat een mooie collectie beeldende kunst heeft uit de 16de en 17de eeuw. In de tuin van het Palazzo Spada staat een juweeltje op het gebied van gezichtsbedrog. Wanneer je de binnenplaats van het Palazzo betreedt en je kijkt naar links, dan zie je een colonnade, die wel dertig meter lang lijkt. Aan het eind staat een enorm marmeren beeld, althans zo lijkt het. In werkelijkheid is het beeld slechts 80 cm. hoog en de zuilengang maar negen meter lang. Een sterk staaltje bedrieglijke bouwkunst van Borromoni, een van de beroemdste barokarchitecten die ook veel kerken in Rome bouwde. (Bernini, zijn collega barokarchitect, even getalenteerd en Borromini stonden elkaar naar het leven, maar bouwden allebei ongeveer evenveel in Rome. Van Bernini is de colonnade op het Sint Pietersplein.) Het gezichtsbedrog in de binnenplaats van het Palazzo Spada wordt veroorzaakt doordat de vloer omhoog loopt en het plafond naar beneden en door het feit dat de zuilen aan het eind van de colonnade dichter op elkaar staan dan in het begin. Eetadres in antiek Teatro di Pompeo Op de plek van het restaurant Da Pancrazio, hoek Piazza del Biscione en Grotta Pinta werd Julius Caesar vermoord. De antieke resten van het Teatro di Pompeo, waar het drama zich afspeelde, zijn er nog te zien; de eigenaar is daar erg trots op, dus naar vragen, dan laat hij het je allemaal zien. Het eten daar is ook ok.

6 Lekker eten Lekker eten kun je op heel veel plekken in Rome. Wij aten vaak een heerlijke vismaaltijd in een restaurant op de Piazza Navona. Toen we bekeken waar die heerlijke vis vandaan kwam, bleek het vis uit NL te zijn, klasse AAA, die alleen maar geëxporteerd wordt. Ook op het nabij gelegen Campo di Fiori en in de straatjes daar rondom heen kun je geweldig eten. (Daar in de buurt vind je ook dè modezaken voor priesters, bisschoppen en kardinalen. Heel bijzonder om te zien al die prachtig ontworpen kazuifels in de etalages.) Een aanrader is ook eten in de Joodse wijk van Rome, bij het Teatro di Marcello en de Portico van Ottavia, Daar krijg je o.a. gevulde courgettebloemen en Gefillte Fisch, mmm... En in Trastevere, de voormalige volkswijk aan de overkant van de Tiber, die allang net zo'n metamorfose heeft ondergaan als de Amsterdamse Jordaan, kun je op iedere straathoek heerlijk eten. (Trastevere heeft ook kerken met de meest fantastische mozaïeken, zoals de Santa Maria in Trastevere.) Na het diner gooien we het zilveren bestek in de Tiber Aan de Via della Lungara 230 staat de Villa Farnesina uit het begin van de 16de eeuw. De villa werd gebouwd voor Agostino Chigi, een puissant rijke bankier. De villa is versierd met fresco's van o.a. Rafaël. Voorts zie je in de Salone delle Prospettive fantastische, bedrieglijk echte geschilderde architectuur. In 1577 kocht kardinaal Alessandro Farnese de villa, vandaar de naamgeving.

7 Wanneer Agostino Chigi, de bankier uit Siena en eerste eigenaar van de villa, in het begin van de 16de eeuw een diner gaf, liet hij in het zilveren bestek de naam van de gasten graveren en na afloop van het diner liet hij, om, zoals het een nouveau riche betaamt, indruk te maken op zijn gasten, het zilveren bestek in de Tiber werpen, als teken van zijn rijkdom. Als rechtgeaarde bankier gaf hij zijn personeel van te voren opdracht om netten te spannen in de Tiber, zodat het bestek weer opgevist kon worden wanneer de gasten huiswaarts gekeerd waren. Zwarte voeten In Rome is heel veel werk te zien van de schilder Caravaggio. Caravaggio schilderde mensen zoals ze echt waren, met rouwrandjes aan hun nagels en met zwarte voeten. Rembrandt van Rijn was navolger van deze fenomenale schilder. Zijn clair obscuur (werken met licht en donker) had hij van Caravaggio. Ga maar kijken in de kerken en musea van Rome waar het werk van Caravaggio hangt. Dat is bijvoorbeeld het geval in de kerken San Luigi dei Francesi, San Agostino, Santa Maria dei Popolo en in het wondermooie Palazzo Doria, in het Palazzo Barberini, het Palazzo Riario, in het Museo e galleria Borghese en in de Pinacoteca van de Vaticaanse musea. Rome mee naar huis In de tijd dat de jonge mannen een Grand Tour maakten door Europa en daarbij steevast ook Rome aandeden, had Rome een fameuze graveur: Giovanni Battista Piranesi. Via zijn prenten leerde heel Europa Rome kennen. Zijn wonderlijke Carceri (gevangenis) serie is fascinerend en door kunsthistorici nog steeds niet goed geduid.

8 Zijn prenten kun je nog altijd kopen, in antiekzaken vind je de eerste drukken, peperduur. Op een erg leuke markt, de Mercato delle Stampe, de markt van de prenten en de boeken, vind je betaalbare prenten van hem, de hedendaagse drukken. De markt is open van maandag tot en met zaterdag van uur en te vinden aan het Largo della Fontanelle di Borghese. Zijn gezichten op Rome zijn van een verbluffende kwaliteit en schoonheid. Wij hebben er jaren terug drie prachtige prenten van Piranesi gescoord, maar er is ook mooi werk van anderen te koop. Let wel: afdingen hoort erbij! Tot zover de suggesties. Ik wens jullie een heerlijk verblijf toe! Josée

woensdag 21 september Rotterdam Rome uur uur HV6037 donderdag 29 september Pisa Amsterdam uur uur HV5424 ROZE aald

woensdag 21 september Rotterdam Rome uur uur HV6037 donderdag 29 september Pisa Amsterdam uur uur HV5424 ROZE aald PROGRAMMA ITALIËREIS (VOORLOPIG) Vertrektijden vliegtuig woensdag 21 september Rotterdam Rome 17.40 uur 19.60 uur HV6037 donderdag 29 september Pisa Amsterdam 15.00 uur 17.10 uur HV5424 Programma Rome

Nadere informatie

Romereis: infoavond. krokuseditie 2016

Romereis: infoavond. krokuseditie 2016 Romereis: infoavond krokuseditie 2016 Programma voor vanavond 1. Inleiding 2. Reisomstandigheden 3. Programma 4. Praktische informatie 5. Vragen 1. Inleiding welkom even voorstellen... 1. Inleiding - W.

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. Programma. Plattegrond. Regels & afspraken

Inhoud. Voorwoord. Programma. Plattegrond. Regels & afspraken Inhoud Voorwoord Programma Plattegrond Regels & afspraken 4 6 10 12 3 Voorwoord Behalve Rome is er bijna niets moois op de wereld. (Johann Joachim Winkelmann, 1756) Rome Navel van de wereld, Eeuwige Stad,

Nadere informatie

Romereis: infoavond. paaseditie 2015

Romereis: infoavond. paaseditie 2015 Romereis: infoavond paaseditie 2015 Programma voor vanavond 1. Inleiding 2. Reisomstandigheden 3. Programma 4. Praktische informatie 5. Vragen 1. Inleiding welkom even voorstellen... 1. Inleiding - V.

Nadere informatie

Romereis: infoavond. paaseditie 2016

Romereis: infoavond. paaseditie 2016 Romereis: infoavond paaseditie 2016 Programma voor vanavond 1. Inleiding 2. Reisomstandigheden 3. Programma 4. Praktische informatie 5. Vragen 1. Inleiding welkom even voorstellen... 1. Inleiding - W.

Nadere informatie

Romereis: infoavond. editie 2014

Romereis: infoavond. editie 2014 Romereis: infoavond editie 2014 Programma voor vanavond 1. Inleiding 2. Reisomstandigheden 3. Programma 4. Praktische informatie 5. Vragen 1. Inleiding welkom even voorstellen... 1. Inleiding - V. Claes

Nadere informatie

Romereis: infoavond. editie 2018

Romereis: infoavond. editie 2018 Romereis: infoavond editie 2018 Programma voor vanavond 1. Inleiding 2. Reisomstandigheden 3. Programma 4. Praktische informatie 5. Vragen 1. Inleiding welkom even voorstellen... 1. Inleiding - J. Anthonis

Nadere informatie

Rome 2013 VWO 5 en 6. Markenhage

Rome 2013 VWO 5 en 6. Markenhage Rome 2013 VWO 5 en 6 Markenhage Begeleiders: Mw Kremers Mw Lucassen Dhr Van den Heuvel Dhr Vos (mentor V5) Dhr Alberts (mentor V6) Uitgangspunten Ter lering ende vermaeck Cultuur snuiven op een Dalton

Nadere informatie

ROME Wieg van de Westerse beschaving na Athene, met een geschiedenis die zich uitstrekt over meer dan jaar.

ROME Wieg van de Westerse beschaving na Athene, met een geschiedenis die zich uitstrekt over meer dan jaar. ROME Wieg van de Westerse beschaving na Athene, met een geschiedenis die zich uitstrekt over meer dan 2.500 jaar. Rome, een unieke stad: ze heeft zich ontwikkeld in de geschiedenis als één van de belangrijkste

Nadere informatie

ALUMNI KU Leuven - Reisvoorstel. Rome

ALUMNI KU Leuven - Reisvoorstel. Rome ALUMNI KU Leuven - Reisvoorstel Rome 8/05/2014 5 dagen / 4 nachten 6-10 oktober 2014 De eeuwige stad, stad van de liefde, vol rijkdom en geschiedenis, die reeds sinds de Romeinse tijd tot de verbeelding

Nadere informatie

VLUCHT. Vertrek: zondag 6 maart 2016 Trein vanaf Enschede 7:46 (half acht uiterlijk aanwezig)

VLUCHT. Vertrek: zondag 6 maart 2016 Trein vanaf Enschede 7:46 (half acht uiterlijk aanwezig) ROMEREIS 2016 VLUCHT Vertrek: zondag 6 maart 2016 Trein vanaf Enschede 7:46 (half acht uiterlijk aanwezig) terugreis: vrijdag 11 maart 2016 18.15/18.45 uur in Enschede VLUCHT Datum Vlucht Vertek Aankomst

Nadere informatie

8-daagse vtbkultuur-trip Rome Zaterdag 19 tot en met zaterdag 26 mei 2018 Gids: dr. Jan Vaes

8-daagse vtbkultuur-trip Rome Zaterdag 19 tot en met zaterdag 26 mei 2018 Gids: dr. Jan Vaes 8-daagse vtbkultuur-trip Rome Zaterdag 19 tot en met zaterdag 26 mei 2018 Gids: dr. Jan Vaes Dag 1 zaterdag 19 mei 2018 Vlucht om 11.25 uur met Alitalia van Zaventem naar de internationale luchthaven

Nadere informatie

VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN

VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN Deel 2, Sint Pieter In mei 2004 heeft ondergetekende met echtgenote, zus en zwager enorm van een fijne vakantie van vier weken Italië genoten. Van deze reis heb ik een

Nadere informatie

Dinsdag 8 april 2014

Dinsdag 8 april 2014 Maandag 7 april Wow de eerste dag in Rome, wat een dag. 's Morgens even ontbijten (één croissantje) en toen vanaf ongeveer half 10 op pad. We zijn in de binnenstad geweest en bij iedere kerk verbaasden

Nadere informatie

Paus Alexander VI: maffioso of Maecenas? MASTERCLASS RENAISSANCE 12 SEPTEMBER 2016 STEDELIJK GYMNASIUM SCHIEDAM

Paus Alexander VI: maffioso of Maecenas? MASTERCLASS RENAISSANCE 12 SEPTEMBER 2016 STEDELIJK GYMNASIUM SCHIEDAM Paus Alexander VI: maffioso of Maecenas? MASTERCLASS RENAISSANCE 12 SEPTEMBER 2016 STEDELIJK GYMNASIUM SCHIEDAM Paus Alexander VI: maffioso of Maecenas? Doel van vandaag: feest van herkenning 1. De pausen

Nadere informatie

2000 jaar geleden liepen ze hier al! (Jong en oud lopen 5km door oud-rome)

2000 jaar geleden liepen ze hier al! (Jong en oud lopen 5km door oud-rome) 2000 jaar geleden liepen ze hier al! (Jong en oud lopen 5km door oud-rome) Zondag de 19e oktober gaat de wekker om 7 uur. Buiten is het nog donker, maar met 18 graden is het zeker niet koud. Het wordt

Nadere informatie

Faciliteiten Receptie, lift, bar, ontbijtruimte en airconditioning. Gratis Wifi is beschikbaar in het gehele hotel.

Faciliteiten Receptie, lift, bar, ontbijtruimte en airconditioning. Gratis Wifi is beschikbaar in het gehele hotel. Offerte Mandy Kolkman / 2 personen Porto Vluchtschema 11/12 Eindhoven-Porto 1405-1545 14/12 Porto-Eindhoven 1005-1340 Alleen handbagage is inbegrepen. Bezoek Ribeira, het oude centrum, en geniet van een

Nadere informatie

ITALIE (29/03-08/04)

ITALIE (29/03-08/04) ITALIE (29/03-08/04) Reisschema 2016 In dit reisschema : Dinsdag 29/03 1 Woensdag 30/03 2 Donderdag 31/03 3 Vrijdag 01/04 3 Zaterdag 02/04 4 Zondag 03/04 4 Maandag 04/04 5 Dinsdag 05/04 5 Woensdag 06/04

Nadere informatie

Rome, Tivoli, Paestum, Pompeï & Napels Kunstreis onder begeleiding van Arjen van Prooijen, Ronald van Laar en Educa travel

Rome, Tivoli, Paestum, Pompeï & Napels Kunstreis onder begeleiding van Arjen van Prooijen, Ronald van Laar en Educa travel Rome, Tivoli, Paestum, Pompeï & Napels Kunstreis onder begeleiding van Arjen van Prooijen, Ronald van Laar en Educa travel 9-daagse vlieg- en busreis naar Rome, Tivoli, Paestum, Pompeï en Napels van zaterdag

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 3413 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Assisi Fantastisch mooi pand te koop in Assisi BESCHRIJVING

Nadere informatie

Monte Testaccio. De achtste heuvel van Rome

Monte Testaccio. De achtste heuvel van Rome MEATPACKING DISCTRICT Monte Testaccio De achtste heuvel van Rome Ingrid Arckens Jeff Keustermans Laurens Keustermans 1 Piramide van Caius Sestius uit de eerste eeuw voor Christus gelijkt meer op de Nubische

Nadere informatie

Huis voor de Pelgrim. Onze reizen brengen je verder. Op naar Rome

Huis voor de Pelgrim. Onze reizen brengen je verder. Op naar Rome Huis voor de Pelgrim Onze reizen brengen je verder Op naar Rome Reizen is leuk. Onderweg zijn. Andere mensen ontmoeten. Nieuwe culturen ervaren. Sfeer proeven. Dat is spannend. Allicht. En soms wil je

Nadere informatie

In het voetspoor van Caravaggio Wandelroute door Rome Sander Groen (www.sandergroen.nl)

In het voetspoor van Caravaggio Wandelroute door Rome Sander Groen (www.sandergroen.nl) In het voetspoor van Caravaggio Wandelroute door Rome Sander Groen (www.sandergroen.nl) DAG 1 De eerste tien Caravaggio s 1. De bekering van Saulus 2. De kruisiging van Petrus 3. Heilige Franciscus 4.

Nadere informatie

Rome, Tivoli, Paestum, Pompeï & Napels

Rome, Tivoli, Paestum, Pompeï & Napels Rome, Tivoli, Paestum, Pompeï & Napels Kunstreis onder begeleiding van Arjen van Prooijen, Ronald van Laar en Educa travel 9-daagse vlieg- en busreis naar Rome, Tivoli, Paestum, Pompeï en Napels van zaterdag

Nadere informatie

Verslag Rome-reis met De Blauwe Vlag. Dinsdag 13 oktober

Verslag Rome-reis met De Blauwe Vlag. Dinsdag 13 oktober Verslag Rome-reis met De Blauwe Vlag Dinsdag 13 oktober De eerste dag zijn we vroeg begonnen met een vlucht vanaf Rotterdam om 7.00u en aankomst in een stralend zonnig Rome om 9.00u. Het was dus prettig

Nadere informatie

Rome. Vrijdag 19 februari t/m woensdag 24 februari 2016

Rome. Vrijdag 19 februari t/m woensdag 24 februari 2016 Rome Vrijdag 19 februari t/m woensdag 24 februari 2016 Dagprogramma vrijdag Per touringcar van Hoornaar naar Schiphol en aansluitend vliegreis naar Rome. Vliegen om 7.00 uur. Transfer naar uw hotelaccommodatie,

Nadere informatie

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.!

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.! De renaissance Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis. Deze term betekent letterlijk de wedergeboorte, en is een kunststroming uit

Nadere informatie

Terugblik op de Romereis 2012 (VWO 6) Door Sanne van Erp, leerling VWO 6 Dag 1

Terugblik op de Romereis 2012 (VWO 6) Door Sanne van Erp, leerling VWO 6 Dag 1 Terugblik op de Romereis 2012 (VWO 6) Door Sanne van Erp, leerling VWO 6 Dag 1 Eindelijk was het dan zo ver, vandaag was de dag waar iedereen al heel lang naar uitkeek. We gingen naar Rome! Om kwart voor

Nadere informatie

Maandag 22 april 2013

Maandag 22 april 2013 Maandag 22 april 2013 Hallo ouders! We begonnen de dag vandaag helaas met wat minder weer, maar dat kon de pret niet drukken, aangezien we het grootste deel van de dag binnen waren. Allereerst gingen we

Nadere informatie

organiseert Een exclusieve kennismakingsreis met Milaan, van donderdag 13 t/m zaterdag 15 september 2018

organiseert Een exclusieve kennismakingsreis met Milaan, van donderdag 13 t/m zaterdag 15 september 2018 organiseert Een exclusieve kennismakingsreis met Milaan, van donderdag 13 t/m zaterdag 15 september 2018 Treed in de voetsporen van Leonardo da Vinci en Georgio Armani. Ga genieten van een hedendaagse

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 0456 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Venetië LUXE RESIDENTIE IN VENETIË BESCHRIJVING Luxueuze

Nadere informatie

De Blauwe Vogel 1609

De Blauwe Vogel 1609 UMBRIE HET GROENE HART VAN ITALIE De Blauwe Vogel 1609 Reisfamilie Carlier Dag 1 BRUSSEL - ROME - ORVIETO - PERUGIA Afspraak op de luchthaven van Zaventem voor onze vlucht naar Rome. Na aankomst rijden

Nadere informatie

ART HISTORY. V4 Renaissance 1400-1530

ART HISTORY. V4 Renaissance 1400-1530 ART HISTORY V4 Renaissance 1400-1530 Tijdlijn Renaissance = wedergeboorte van de klassieke cultuur De klassieken zijn het grote voorbeeld. Het aardse leven is belangrijk. De mens bepaalt het eigen lot.

Nadere informatie

Alle wegen leiden naar...

Alle wegen leiden naar... ROME CITY TRIP DELUXE 4 DAGEN 3 NACHTEN Alle wegen leiden naar... PROGRAMMA Dag 1 : België - Rome We vertrekken s ochtends voor onze rechtstreekse vlucht met Brussels Airlines naar Rome. We maken onmiddellijk

Nadere informatie

Maak hier de gaatjes voor in je multomap. Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN. Dit boekje is van

Maak hier de gaatjes voor in je multomap. Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN. Dit boekje is van Maak hier de gaatjes voor in je multomap Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN _ Dit boekje is van Welkom bij de Romeinen! In Welkom bij de Romeinen maak je kennis met het Romeinse leven. Je zult merken

Nadere informatie

CITYTRIP Rome DRIEDAAGSE VLIEGTUIGREIS

CITYTRIP Rome DRIEDAAGSE VLIEGTUIGREIS CITYTRIP Rome DRIEDAAGSE VLIEGTUIGREIS 1 Programma DAG 1: Ciao bella Samenkomst op de luchthaven van Zaventem voor de rechtstreekse vlucht naar Rome. Onderweg naar het stadscentrum brengen we eerst een

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 0769 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Venetië HISTORISCH PAND IN VENETIË TE KOOP BESCHRIJVING

Nadere informatie

Italië Florence Florence Palazzo Medici Riccardi Pagina 1

Italië Florence Florence Palazzo Medici Riccardi Pagina 1 Florence Palazzo Medici Riccardi Pagina 1 Palazzo Medici Riccardi > Medici-paleis Gedurende meer dan een eeuw was het Palazzo Medici Riccardi de hoofdverblijfplaats van de machtige Medici familie die over

Nadere informatie

ROMA IMPERIALE EEN BOEIENDE TOCHT LANGS DE OVERBLIJFSELEN VAN HET ROMEINSE RIJK

ROMA IMPERIALE EEN BOEIENDE TOCHT LANGS DE OVERBLIJFSELEN VAN HET ROMEINSE RIJK ROMA IMPERIALE EEN BOEIENDE TOCHT LANGS DE OVERBLIJFSELEN VAN HET ROMEINSE RIJK afstand: duur: moeilijkheidsgraad: scooter: bijzonderheden: ca. 13 kilometer (of 23 km voor de uitgebreide variant incl.

Nadere informatie

ROME IN ÉÉN DAG FIETSEN LANGS DE HOOGTEPUNTEN VAN LA CITTÀ ETERNA

ROME IN ÉÉN DAG FIETSEN LANGS DE HOOGTEPUNTEN VAN LA CITTÀ ETERNA ROME IN ÉÉN DAG FIETSEN LANGS DE HOOGTEPUNTEN VAN LA CITTÀ ETERNA afstand: duur: moeilijkheidsgraad: scooter: bijzonderheden: ca. 22 kilometer (of 29 km voor de uitgebreide variant incl. Via Appia en Garbatella)

Nadere informatie

Rome, begin december 2005. Rome, 2005.

Rome, begin december 2005. Rome, 2005. Rome, begin december 2005 Rome, 2005. Rome, begin december 2005 2 Maandag: wachten De taxi levert de bagage en ons bij Auckland International Airport af. En dan begint het wachten in de rij. Hier de incheckbalie

Nadere informatie

DE ROMEINEN KOMEN!! Groep 5 en 6. Vragenlijst Museumzaal Thermenmuseum. 1. Namen leerlingen: Naam van de school: Te:

DE ROMEINEN KOMEN!! Groep 5 en 6. Vragenlijst Museumzaal Thermenmuseum. 1. Namen leerlingen: Naam van de school: Te: DE ROMEINEN KOMEN!! Groep 5 en 6 Vragenlijst Museumzaal Thermenmuseum 1. Namen leerlingen: Naam van de school: Te: 1 In de museumzaal hangen banieren met tekst. Een banier is een soort vlag. Er staan ook

Nadere informatie

Rome (èn Pompeï) 10-16 maart 2014. Informatie over de reis

Rome (èn Pompeï) 10-16 maart 2014. Informatie over de reis Rome (èn Pompeï) 10-16 maart 2014 Informatie over de reis Vanavond Praktische informatie aan de deelnemers en hun ouders Handtekening van ouders onder brief m.b.t. (goed) gedrag Checken en aanvullen

Nadere informatie

Alle wegen leiden naar...

Alle wegen leiden naar... ROME CITY TRIP DELUXE 4 DAGEN 3 NACHTEN Alle wegen leiden naar... PROGRAMMA Dag 1 : België - Rome We vertrekken s ochtends voor onze rechtstreekse vlucht met Brussels Airlines naar Rome. We maken onmiddellijk

Nadere informatie

ART HISTORY Barok en Classicisme

ART HISTORY Barok en Classicisme ART HISTORY Barok en Classicisme H4-profiel Barok 17e eeuw Classicisme 18de eeuw ART HISTORY Barok en Rococo H4-profiel 17e eeuw Barok De barok is een Europese stijlperiode die aan het begin van de 17e

Nadere informatie

Barcelona. Barcelona. Montjuïc

Barcelona. Barcelona. Montjuïc Montjuïc De Montjuïc is een heuvel gelegen in de buurt van het centrum van. De heuvel, waarop zowel een wereldtentoonstelling als de Olympische Spelen gehouden werden, heeft een heel aantal bezienswaardigheden

Nadere informatie

Klassieke reis HNL Rome

Klassieke reis HNL Rome Klassieke reis HNL 2019 Rome Praktische informatie Sociaal contract Programma Vragen? Praktische informatie: vervoer heenreis maandag 8 april 5.30 uur verzamelen voor school heenvlucht: 8 april Amsterdam-Rome

Nadere informatie

Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van

Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van Het Rijksmuseum We gingen naar het rijksmuseum over de gouden eeuw. We vonden de nachtwacht heel erg mooi want hij is heel bijzonder omdat het van donker naar licht is geverfd en dat vind ik heel speciaal

Nadere informatie

Romeinen. Romeinen. Germanen

Romeinen. Romeinen. Germanen Romeinen Romeinen Grieken en Romeinen lijken op elkaar qua levensstijl. Het Romeinse rijk is ontstaan in Rome (753 v. Chr.). De Romeinen kwamen 50 v. Chr. naar Nederland. De Romeinen hebben het Latijns

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 dinsdag 21 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor dit examen zijn maximaal punten

Nadere informatie

Bij het zorgvuldig onderhouden Protestantse kerkhof kun je niet om de piramide Cestia heen. Het is het graf van volkstribuun Gaius Cestius die

Bij het zorgvuldig onderhouden Protestantse kerkhof kun je niet om de piramide Cestia heen. Het is het graf van volkstribuun Gaius Cestius die Bij het zorgvuldig onderhouden Protestantse kerkhof kun je niet om de piramide Cestia heen. Het is het graf van volkstribuun Gaius Cestius die gefascineerd was door Egypte en de pyramides 8 Reisgids mei/juni

Nadere informatie

Aan de leerlingen van klas V Aan hun ouders. Den Haag, 25 oktober 2011. Geachte heer/mevrouw, Beste leerling,

Aan de leerlingen van klas V Aan hun ouders. Den Haag, 25 oktober 2011. Geachte heer/mevrouw, Beste leerling, Aan de leerlingen van klas V Aan hun ouders Den Haag, 25 oktober 2011 Geachte heer/mevrouw, Beste leerling, Leerlingen die na het behalen van hun Gymnasiumdiploma terugblikken op hun middelbare schoolperiode,

Nadere informatie

In het oude Rome De stad Rome

In het oude Rome De stad Rome In het oude Rome De stad Rome In het oude Rome De stad Rome is héél oud. De stad bestaat al meer dan tweeduizend jaar. Rome was de hoofdstad van het grote Romeinse rijk. De mensen die naar Rome kwamen,

Nadere informatie

Buitenplaatsen Les 2

Buitenplaatsen Les 2 Buitenplaatsen Les 2 Buitenplaats Goudestein Goudestein is één van de eerste buitenplaatsen langs de Vecht. Maar door de toenemende welvaart in de Republiek bouwen steeds meer rijke stedelingen een tweede

Nadere informatie

Reisverslag Verona 2016 Deel 2 (29 juli 2016) [1]

Reisverslag Verona 2016 Deel 2 (29 juli 2016) [1] Gepubliceerd op Willem-Jan van der Zanden (http://www.wjvanderzanden.nl) Home > Reisverslag Verona 2016 Deel 2 (29 juli 2016) Reisverslag Verona 2016 Deel 2 (29 juli 2016) [1] Door wjvanderzanden[2]op

Nadere informatie

ROMA NAPOLI 2014 PROGRAMMABOEKJE

ROMA NAPOLI 2014 PROGRAMMABOEKJE ROMA NAPOLI 2014 PROGRAMMABOEKJE VOORWOORD Eindelijk is het zover: op het moment dat je dit boekje krijgt sta je op het vliegveld te wachten tot de is der izen echt begint. Al vanaf klas 1 heb je naar

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 0731 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Livorno Luxe villa in Livorno te koop BESCHRIJVING Deze

Nadere informatie

Voorwoord. Rome en de Romeinen

Voorwoord. Rome en de Romeinen Voorwoord Rome en de Romeinen Dit verhaal speelt in Rome, ongeveer 2000 jaar geleden. Rome was toen een rijke stad, met prachtige gebouwen. Zoals paleizen voor de keizers, voor de Senaat en voor de grote

Nadere informatie

Rome http://www.livingstone-travel-site.net 1

Rome http://www.livingstone-travel-site.net 1 1 Inleiding...2 1.1 Livingstone s Travel Site...2 1.2 Het reisschema...2 2 Rome...3 2.1 Algemeen...3 2.1.1 Bevolking...3 2.1.2 Geografisch...3 2.1.3 Godsdienst...3 2.1.4 Klimaat...3 2.1.5 Munt...3 2.1.6

Nadere informatie

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal:

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Bouwstijlen Bouwstijlen van kerken in Nederland De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Oudste stenen gebouw Romaans Gotiek Neogotiek Renaissance Neorenaissance Classicisme

Nadere informatie

2 JORnext Rome 4-6 Oktober 2012 z

2 JORnext Rome 4-6 Oktober 2012 z 4-6 OKTOBER 2012 z 3 10 12 11 9 8 16 7 4 1 13 5 2 18 14 17 2 JORnext Rome 4-6 Oktober 2012 z 3 Rome Rome (Italiaans: Roma) is de hoofdstad van Italië en tevens hoofdstad van de regio Lazio en de provincie

Nadere informatie

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om.

SPELREGELS START. Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek om. SPELREGELS De speurtocht start en eindigt op het Tongerloplein te Roosendaal. Blijf bij je groepje en let op het verkeer! START Loop vanaf het Tongerloplein richting Molenstraat en sla rechtsaf de hoek

Nadere informatie

De Romeinen. Wie waren de Romeinen?

De Romeinen. Wie waren de Romeinen? De Romeinen Wie waren de Romeinen? Lang voor de Romeinen naar ons land kwamen, woonden ze in een kleine staat rond de stad Rome. Vanaf 500 voor Christus begonnen de Romeinen met gebiedsuitbreiding. Als

Nadere informatie

Architectuurverslag CKV Sint Pieter

Architectuurverslag CKV Sint Pieter Architectuurverslag CKV Sint Pieter Architectuurverslag door een scholier 1988 woorden 7 juni 2004 6,3 50 keer beoordeeld Vak CKV Stap 1 : De voorbereiding Zakelijke gegevens: Ik heb de Sint-Pieter in

Nadere informatie

Architectuur. Hoe beleven we architectuur? Hoe gaan we onze voorkeuren ontdekken? Hoe gaan we kijken? 7 thema s: Vandaag: Machtsvertoon

Architectuur. Hoe beleven we architectuur? Hoe gaan we onze voorkeuren ontdekken? Hoe gaan we kijken? 7 thema s: Vandaag: Machtsvertoon Architectuur Architectuur Hoe beleven we architectuur? Hoe gaan we onze voorkeuren ontdekken? Hoe gaan we kijken? 7 thema s: Vandaag: Machtsvertoon Egypte Periode: rond 3000-30 vchr. Opdrachtgever: De

Nadere informatie

SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN

SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN SPEURTOCHT ARCHITECTUUR & DESIGN Deze speurtocht is geschikt voor kinderen van 8 t/m 11 jaar. Dit jaar is door het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen uitgeroepen tot het jaar van Architectuur

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 4458 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Pavia Prestigieuze villa in de provincie Pavia te koop

Nadere informatie

Een koninklijk huwelijk bij Escher in Het Paleis

Een koninklijk huwelijk bij Escher in Het Paleis Uw Bruiloft Een koninklijk huwelijk bij Escher in Het Paleis Trouw in het winterpaleis van Koningin Emma in de romantische Balzaal of tussen de betoverende werken van Maurits C. Escher. Omgeven door oneindige

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 4002 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Lucca Hotel te koop in het centrum van Lucca BESCHRIJVING

Nadere informatie

Romeinen. Bouwkunst. Beeldhouwkunst. Schilderkunst

Romeinen. Bouwkunst. Beeldhouwkunst. Schilderkunst Romeinen Romeinen Bouwkunst Beeldhouwkunst Schilderkunst Tijdlijn 750 0 500 Het Romeinse rijk De Romeinen hadden hun opkomst, bloei en ondergang tussen de jaren 750 v. Chr. en 500 n. Chr. Het Romeinse

Nadere informatie

ONGEKEND ROME. OZ Groepsreizen 2016 CITY. De eeuwige stad 23 t.e.m. 26 april 2016. een slimme zet

ONGEKEND ROME. OZ Groepsreizen 2016 CITY. De eeuwige stad 23 t.e.m. 26 april 2016. een slimme zet OZ Groepsreizen 2016 CITY ONGEKEND ROME De eeuwige stad 23 t.e.m. 26 april 2016 Rome verveelt nooit. Tijdens deze reis maken we kennis met enkele minder bekende musea, vaak echte pareltjes. We bezoeken

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 3539 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Fiesole Villa te koop in de heuvels van Fiesole BESCHRIJVING

Nadere informatie

PASPOORTEN BOVENBOUWERS.NL

PASPOORTEN BOVENBOUWERS.NL PASPOORTEN M.C. Escher 17 juni 1898 27 maart 1972 Leeuwarden Tekeningen die niet klopten. Maurits Cornelius Escher werd geboren in in 1898 in een Friese familie. Hij was de jongste thuis en zijn familie

Nadere informatie

SYNAGOGE SCHOOL OPDRACHT. Dienst in de Grote Synagoge Vervaardiger: Martin Monnickendam. Materiaal: pastel, aquarel, plakkaatverf.

SYNAGOGE SCHOOL OPDRACHT. Dienst in de Grote Synagoge Vervaardiger: Martin Monnickendam. Materiaal: pastel, aquarel, plakkaatverf. b WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. Het onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: SCHOOL OPDRACHT e g o g a Syn Dienst in de Grote Synagoge Vervaardiger:

Nadere informatie

knip de stippellijn voorzichtig in, dan kun je de plattegrond er insteken ROUTE CAMPO DE' FIORI, GHETTO & TRASTEVERE Deze route is van

knip de stippellijn voorzichtig in, dan kun je de plattegrond er insteken ROUTE CAMPO DE' FIORI, GHETTO & TRASTEVERE Deze route is van knip de stippellijn voorzichtig in, dan kun je de plattegrond er insteken ROUTE CAMPO DE' FIORI, GHETTO & TRASTEVERE CAMPO DE' FIORI, GHETTO & TRASTEVERE Via Giulia Il Goccetto Via di Monserrato Palazzo

Nadere informatie

Milaan. Milaan. Duomo

Milaan. Milaan. Duomo Milaan Duomo De Duomo di Milano, de prachtige gotische kathedraal van Milaan, is een van de grootste kerken ter wereld. De indrukwekkende wit marmeren voorgevel, een van de mooiste ter wereld, domineert

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 1031 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Siena Heel oud kasteel te koop in de heuvels van Siena

Nadere informatie

2theworld.nl Inhoudsopgave

2theworld.nl Inhoudsopgave Rome 2015 2theworld Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en / of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm, internet of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande

Nadere informatie

DINEREN IN DE HOFTRAMMM

DINEREN IN DE HOFTRAMMM DINEREN IN DE HOFTRAMMM De bijzondere creatie van Bobby van Galen en Pierre Wind Foto s en tekst: Martien Versteegh Eigenaar en gastheer Bobby van Galen heet u van harte welkom Het begon met een droom

Nadere informatie

Hollandse Meesters. Dit werkboekje is van:

Hollandse Meesters. Dit werkboekje is van: Hollandse Meesters Dit werkboekje is van: Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in het museum Hermitage Amsterdam. Het woord Hermitage spreek je uit als hermitaasje. Een museum is een gebouw waarin je allerlei

Nadere informatie

Villa Louloudi euros/week

Villa Louloudi euros/week Villa Louloudi Villa Louloudi is een unieke, traditionele villa op Sifnos, Ã Ã n van de mooiste eilanden van Griekenland. Het is dã perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de Griekse zon, prachtig

Nadere informatie

De ligging van Rome De Tiber als aanvoerroute en bedreiging

De ligging van Rome De Tiber als aanvoerroute en bedreiging De ligging van Rome De Tiber als aanvoerroute en bedreiging Rome is gesticht aan de rivier de Tiber. Dit is een traagstromende rivier, althans in de zomer. In tijden van regen kan het waterpeil in de rivier

Nadere informatie

Villa Serenella & Villa Limonaia Italië Toscane Cortona

Villa Serenella & Villa Limonaia Italië Toscane Cortona Villa Serenella & Villa Limonaia Italië Toscane Cortona 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Villa Serenella & Villa Limonaia - (Italië Toscane Cortona) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten

Nadere informatie

S C.F.

S C.F. Ref. 0347 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Frankrijk - Bocche di Bonifacio LUXE VASTGOED OP EEN

Nadere informatie

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in 750 0 500 Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in God 4 de 10 de eeuw 10 de 13 de eeuw 13 de

Nadere informatie

5.5. Praktische-opdracht door een scholier 2406 woorden 23 mei keer beoordeeld

5.5. Praktische-opdracht door een scholier 2406 woorden 23 mei keer beoordeeld Praktische-opdracht door een scholier 2406 woorden 23 mei 2002 5.5 64 keer beoordeeld Vak CKV Inleiding Wij hebben dit onderwerp gekozen omdat wij geïnspireerd waren door de St. Pieterskerk ( San Pietro)besloten

Nadere informatie

Romeinen. Bouwkunst. Beeldhouwkunst. Schilderkunst

Romeinen. Bouwkunst. Beeldhouwkunst. Schilderkunst Romeinen Romeinen Bouwkunst Beeldhouwkunst Schilderkunst Tijdlijn 750 0 500 Het Romeinse rijk De Romeinen hadden hun opkomst, bloei en ondergang tussen de jaren 750 v. Chr. en 500 n. Chr. Het Romeinse

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom Naam: Het Christendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden

Nadere informatie

Kunst in Florence en Rome Ontmoet de Italiaanse meesters. 8-daagse vliegreis Verzorging logies en ontbijt Verblijf in 2 hotels Rondreis 480 km

Kunst in Florence en Rome Ontmoet de Italiaanse meesters. 8-daagse vliegreis Verzorging logies en ontbijt Verblijf in 2 hotels Rondreis 480 km Kunst in Florence en Rome Ontmoet de Italiaanse meesters 8-daagse vliegreis Verzorging logies en ontbijt Verblijf in 2 hotels Rondreis 480 km Hoogtepunten Medici-kapellen, Sta.Maria Novella en Sta.Croce

Nadere informatie

IJS! Fontana di Trevi Villa d Este De Vesuvius

IJS! Fontana di Trevi Villa d Este De Vesuvius Romereis G4 2014 Van zondag 16 tot en met vrijdag 21 maart is de vierde klas van Baken Trinitas Gymnasium op Romereis geweest. We hebben veel gezien, gedaan, geleerd, gefotografeerd, gelopen, geklaagd

Nadere informatie

Wereldsteden ontdekken met Ben en Binkie

Wereldsteden ontdekken met Ben en Binkie Wereldsteden ontdekken met Ben en Binkie AMSTERDAM Praag Parijs Sydney Ben Kom met ons mee! Binkie Juwelen van steden de mooiste steden van de wereld 3 e verdieping Schiet op, Binkie! Parijs Bewaar het

Nadere informatie

Romeinen 1/6. Ze vroegen overal belasting en werden zo ook steeds rijker.

Romeinen 1/6. Ze vroegen overal belasting en werden zo ook steeds rijker. Romeinen Rome was één van de vele volken in Italië. Op een gegeven moment wisten ze de baas te worden over hun buurlandje. Ze voegden de soldaten bij hun eigen leger en waren dus weer sterker! Ze trainden

Nadere informatie

Op naar Rome. 5 t/m 9 november 2018

Op naar Rome. 5 t/m 9 november 2018 Op naar Rome! Op naar Rome 5 t/m 9 november 2018 Samen op reis gaan, en zeker op pelgrimage, is meestal een zeer verrijkende ervaring. Je stapt uit je eigen leefwereld en je gaat met elkaar op reis. Onderweg

Nadere informatie

Inhoud: Geschiedenis Bouw Toerisme Arco di Constantino Weetjes

Inhoud: Geschiedenis Bouw Toerisme Arco di Constantino Weetjes Inhoud: Geschiedenis Bouw Toerisme Arco di Constantino Weetjes geschiedenis Vespasianus' amfitheater was het beroemdste in de Romeinse wereld. Het werd bekend als Amphitheatrum Flavium - afgeleid van Flavius,

Nadere informatie

2 Eeuw van het Verstand

2 Eeuw van het Verstand 2 Eeuw van het Verstand Caravaggio, 1600 Veranderingen Het vorige werkboek eindigde met de barok in Zuid-Europa en de Gouden Eeuw in Nederland. Zowel in de 16e als de 17e eeuw leefden een aantal van de

Nadere informatie

Zelfreflectierapport Villa des Roses

Zelfreflectierapport Villa des Roses Zelfreflectierapport Villa des Roses Individuele taak opleidingsondersdeel architectuurtypologie Abdoulaye Declerck 1MAK 1b1 COÖRDINATEN Villa des Roses Klokstraat 59050 Gentbrugge Inleiding Villa Des

Nadere informatie

Huizen. Extra bergzolder. Perfect afgewerkt. Dakterras op het zuiden. Drie Slaapkamers. Ligging nabij snelwegen. Leenderweg 292 A, 5644 AE Eindhoven

Huizen. Extra bergzolder. Perfect afgewerkt. Dakterras op het zuiden. Drie Slaapkamers. Ligging nabij snelwegen. Leenderweg 292 A, 5644 AE Eindhoven Huizen vanhendriks Leenderweg 292 A, 5644 AE Eindhoven Perfect afgewerkt Dakterras op het zuiden Drie Slaapkamers Extra bergzolder Ligging nabij snelwegen H51 H51 Kenmerken Soort Kamers Woonoppervlakte

Nadere informatie