Samenvatting Grootschalig VerkeersOnderzoek Personenauto s Randstad

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenvatting Grootschalig VerkeersOnderzoek Personenauto s Randstad"

Transcriptie

1 Samenvatting Grootschalig VerkeersOnderzoek Personenauto s Randstad Het GVO-PR 2014 In het najaar van 2014 is het eerste Randstadbrede verkeersonderzoek naar het gebruik van de rijkswegen door personenauto s in en naar de Randstad uitgevoerd: het Grootschalig VerkeersOnderzoek Personenverkeer Randstad of kortweg GVO-PR In dit onderzoek is op één dag op 34 locaties tussen 5.00 uur en uur verkeer geteld. Dat waren 1,38 miljoen passages van personenauto s (zie figuur 1 voor een overzicht van de meetlocaties). Via een steekproef hebben ruim benaderde kentekenhouders van personenauto s inzicht gegeven in herkomst, bestemming, motief en andere kenmerken van de waargenomen verplaatsing. Bijzonderheden van dit onderzoek Opvallende kenmerken van het GVO-PR 2014 zijn: De geografische scope van het onderzoek: Randstadbreed De medewerking van de leasebranche om de doelgroep zakelijke personenauto scherper in beeld te krijgen dan in eerdere kenteken-gebaseerde onderzoeken. De analyse van het aandeel buitenlandse personenvoertuigen Een aantal actuele themagerichte onderzoeksvragen: o Filebeleving en mijdgedrag o Openbaar vervoer en thuiswerken o Reisinformatie De ijking van resultaten op basis van passages in plaats van bezit van voertuigen. De resultaten van het GVO-PR zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld CBS-onderzoeken, te kenschetsen als een maat voor het echte mobiliteitsaandeel. Resultaten en toepassingsgebieden Het onderzoek heeft belangrijke informatie opgeleverd over de voorkeuren van de weggebruikers en het gebruik van het wegennet. Zo faciliteert het de huidige praktijk dat we het (bereikbaarheids)probleem zowel vanuit verkeerskundig als gedragskundig perspectief in beeld brengen zodat kan worden gezocht naar slimme, innovatieve en kosteneffectieve oplossingen. Vooral het verbeterde inzicht in de stromen van de zakelijke gebruikers is nuttig voor het bedenken van de juiste aanpassingen voor de juiste doelgroepen. De gebruiker centraal : Niet het aanbod maar de vraag van de gebruiker is leidend. De oogst van dit onderzoek leidt tot betere afstemming van reisinformatie en reismogelijkheden op de wensen van de weggebruiker. Dit rapport en de bijbehorende dataset en het resultaat worden gebruikt voor MIRT-onderzoeken, Beter Benutten, Mobiliteitsmanagement in projecten en voor het kalibreren van verkeersmodellen. De uitvoering van het onderzoek was in handen van mobiliteitsspecialist Goudappel Coffeng. De onderliggende dataset is beschikbaar via een online-tool waarmee het mogelijk is in te zoomen op de specifiek per meetlocatie of op lokaal niveau, analyses uit te voeren of om mobiliteitsinformatie te genereren. De online-tool is bereikbaar via onderstaande link: ( In deze samenvatting gaan we uitsluitend in op resultaten voor alle waarneemlocaties samen. Een uitgebreid overzicht van alle resultaten per waarneemlocatie is te vinden in de genoemde digitale presentatietool voor nadere analyse en toepassing.

2 Figuur 1 Overzicht van de meetlocaties

3 (1) Enquêteresultaten: de weggebruiker en de gemaakte rit In het GVO-PR 2014 is voor het eerst gevraagd naar de algemene persoonskenmerken van de respondenten. De uitkomsten passen in het beeld van de gemiddelde automobilist op een werkdag: Ongeveer twee derde van de automobilisten is man. De leeftijdsverdeling is goed gespreid over de jaren waarin een rijbewijs mogelijk is. Het opgegeven opleidingsniveau in dit onderzoek is iets hoger dan het landelijk gemiddelde. De gemiddelde voertuigbezetting bedraagt 1,3 personen per auto. Bijna twee derde van de ritmotieven is werk gerelateerd, namelijk 50% werk en 15% zakelijk. Bezoek kent een aandeel van 11% en het aandeel recreatief bedraagt 7% (zie ook figuur 2). De gemiddelde ritafstand bedraagt 47 kilometer. Het gemiddeld opgegeven jaarkilometrage bedraagt km. Het gemiddelde opgegeven jaarkilometrage ( km per jaar) is beduidend hoger dan de kilometer volgens het CBS. Dit heeft te maken met het feit dat het gaat om passages en niet om voertuigbezit: De kans om een voertuig waar te nemen dat veel kilometers maakt is uiteraard groter dan de kans op het waarnemen van een voertuig dat veel stilstaat. Daarnaast is ook de invloed van leaserijders zichtbaar. 7,6% 7,0% 10,6% 6,9% 2,1% 14,7% 1,5% 49,6% Werken Zakelijk Onderwijs volgen Winkelen Recreeren/sporten/vakantie Familie/kennissen bezoeken Anders, woninggebonden Anders, niet-woninggebonden Figuur 2 Overzicht ritmotieven (2) Enquêteresultaten: thematische vragen In dit GVO-PR 2014 zijn, naast de gebruikelijke ritkenmerken, ook vragen gesteld over actuele mobiliteitsthema s als filebeleving en mijdgedrag, openbaar vervoer, anders werken/thuiswerken en reisinformatie. De bevindingen: In de file 60% van de respondenten staat minimaal 1x per week in de file. 25% zegt daarentegen niet of nauwelijks in de file te staan. 5% zegt de route te hebben aangepast om files te vermijden. 24% is eerder of later vertrokken om files te vermijden (zie figuur 3). 10,7% 13,3% 76,0% Nee Ja, ik ben later vertrokken Ja, ik ben vroeger vertrokken Figuur 3 Eerder of later vertrokken om files te vermijden.

4 De vertragingstijd die men in het algemeen nog accepteert is minuten. 44% van de respondenten accepteert meer vertraging dan men oploopt, 31% van de respondenten accepteert daarentegen minder vertraging dan men oploopt. De gemiddelde automobilist is zeer actief om reisinformatie over zijn rit te verzamelen om eventuele alternatieven te overwegen. Ook het eerder vertrekken om de spits te mijden wordt ook relatief vaak overwogen. De overweging om te kiezen voor een andere vervoerwijze is het minst populair Alternatieven: Openbaar vervoer & anders werken 57% van de respondenten had naar eigen zeggen hun rit op 9 september 2014 ook met een andere vervoerwijze kunnen maken. Het merendeel heeft dit echter niet overwogen. De lange(re) OV-reistijd is meestal de reden om voor de auto te kiezen. 38% van de respondenten zegt nooit met het openbaar vervoer te gaan. Van hen die wel eens het OV gebruiken, kiest voor het OV voor een vakantie (bijvoorbeeld met de trein naar Schiphol) of om het betaald parkeren te voorkomen in de steden. Ongeveer de helft van de respondenten zegt wel eens thuis te werken. Ze doen dit overwegend een halve tot één hele dag in de week. Ruim driekwart van de respondenten heeft op 9 september 2014 zijn vertrektijd niet aangepast om eventueel files te vermijden. Reisinformatie De gemiddelde automobilist is zeer actief om reisinformatie over zijn rit te verzamelen. In algemene zin is de reisinformatiebehoefte vooral gericht op zekerheid (waar? hoe lang?) en acute oplossingen (welk alternatief heb ik?). Het liefst wil de automobilist informatie over waar files staan en hoe lang ze zijn. De andere, vaak genoemde, gewenste informatie is hiervan afgeleid (extra reistijd, wegopbrekingen, alternatieve routes). Veel minder vaak is men geïnteresseerd in openbaar vervoerinformatie of prognoses over files. De radio geldt verreweg als meest betrouwbare en ook als meest gebruikte middel om reisinformatie te verkrijgen. 41% noemt de radio als eerste betrouwbare communicatiemiddel (gevolgd door informatiepanelen boven de weg en websites), 47% noemt de radio het eerst als meest gebruikte communicatiemiddel (met navigatiesystemen en websites als runner-ups). 15% van de respondenten noemt als eerste zijn navigatiesysteem als meest gebruikte communicatiemiddel (zie figuur 4). Overig Klassiek (TV,ervaring,krant,kaart) VerkeersInformatiedienst (VID) Info collegas Apps en specifieke tools Websites Infopanelen Navigatie auto, incl TomTom Teletekst Radio 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% 45% 50% Figuur 4 Meest gebruikte communicatiemiddel (als eerste genoemd) Maatregelen Rijkswaterstaat We hebben een open vraag opgenomen om te onderzoeken hoe de automobilist staat tegenover Rijkswaterstaat als organisatie. De vraag luidde als volgt: Welke maatregelen Rijkswaterstaat zou moeten nemen om de bereikbaarheid van de Randstad te vergroten?

5 De gegeven antwoorden van de respondenten zijn in rubrieken verdeeld. De grootste categorie (met 32% van de antwoorden) gaat over het uitbreiden en verbeteren van de infrastructuur. Het thema regelgeving en handhaving scoort 12%. Hiermee worden opmerkingen bedoeld als houd de spitsstroken langer open. Locatiespecifieke opmerkingen als ze moeten op de A1 een extra rijstrook maken scoort 9%. (3) Vergelijking leaserijder versus particuliere rijder Met het GVO-PR 2014 is voor het eerst mogelijk geworden in kentekenonderzoeken een vergelijking te maken tussen de particuliere rijder en de leaserijder. Leaserijders maken deel uit van het zakelijk verkeer en dit is een belangrijke doelgroep om te faciliteren. Door de samenwerking met de leasebranche is het aantal respondenten leaserijders voldoende groot (3.375 leaserijders ten opzichte van particuliere respondenten). Uit dit GVO-onderzoek blijkt dat de gemiddelde leaserijder een hoogopgeleide man is van middelbare leeftijd. Ten opzichte van de gemiddelde automobilist blijkt uit het GVO-PR dat de leaserijder: vaker alleen in de auto zit; vaker een werk gerelateerde rit maakt; een langere rit maakt, vaker een rit maakt en veel meer kilometers maakt per jaar; meer in de file staat, meer vertragingstijd oploopt én meer vertragingstijd accepteert; zijn vertrektijd vaker aanpast om files te mijden en vaker alternatieve route zoekt; minder vaak een alternatieve vervoerwijze overweegt, met als belangrijkste argumenten om niet voor het OV te kiezen: o meerdere bestemmingen o slechte overstap o comfort minder gevoelig is voor prijsprikkels richting het OV; iets vaker aangeeft nooit met het OV te reizen; beduidend vaker wel eens thuis te werken; vaker (zaken)auto als flexplek aanmerkt; iets meer vertrouwen te hebben in navigatiesystemen, apps en specifieke tools (naast radio en informatiepanelen); specifiekere reisinformatie wil ontvangen (duur van de vertraging, de extra reistijd en oponthoud, alternatieve of snellere routes). We hebben geen verschil geconstateerd (privé- versus leaserijder) in de (principe) mogelijkheid de betreffende rit met het openbaar vervoer te maken of in het gebruik van communicatiemiddelen voor reisinformatie. Ofwel: De leaserijder is een actieve filemijdende autorijder die meer dan gemiddeld zoekt naar alternatieve en snellere routes. Dit biedt interessante mogelijkheden voor vervolgonderzoek. (4) Samenstelling van het verkeer Aandeel personenvoertuigen 82% van de passerende voertuigen op dinsdag 9 september 2014 betrof een personenauto. 10% betrof een bestelauto. 2% betrof een ongelede vrachtauto (waaronder bussen) en 6% betrof een gelede vrachtauto (trekker oplegger of een vrachtauto met aanhanger). Dit is in lijn met het beeld wat is waargenomen in het GVO-GR 2012 naar vrachtverkeer in de Randstad. Aandeel buitenlands personenverkeer 3% van de passerende personenvoertuigen op dinsdag 9 september 2014 betrof een personenvoertuig met een buitenlands kenteken. In het onderzoek hebben we een nadere onderverdeling gemaakt naar de herkomst van buitenlandse voertuigen naar 16 Europese landen. De meeste buitenlandse personenauto s op de onderzochte autosnelwegen zijn afkomstig uit Duitsland (36%), gevolgd door België (33%) en Polen (12%). De overige landen kennen een aandeel van minder dan 5%.

6 Zakelijk personenverkeer 36% van de passerende voertuigen op dinsdag 9 september ( uur) betrof een zakelijke personenauto. Dit zijn voertuigen waarvan het kenteken op naam van een bedrijf is gesteld en niet op naam van een particulier. Zakelijke personenauto s rijden gemiddeld langer en vaker dan particuliere personenauto s. Dit is terug te zien in de resultaten: Zakelijke personenauto s hebben een mobiliteitsaandeel van 36% (op basis van passages). Dit ligt hoger dan het percentage op basis van geregistreerde aantallen (31%) en zeker op basis van het bezit. Het bezitsaandeel van leaseauto s bedraagt 7,3% (berekend volgens opgaven van CBS en VNA). Het aandeel zakelijke personenauto s varieert per tijdstip van 27% in het avonduur van uur tot 42% in het ochtendspitsuur uur. Leaseauto s (als onderdeel van zakelijk personenverkeer) Een groot deel van de zakelijke personenauto s staat op naam van een leasemaatschappij. Niet alle zakelijke personenauto s, want deze kan ook op naam staan van bijvoorbeeld een schildersbedrijf met één of enkele auto s in eigendom. We constateerden dat 20% van de passerende voertuigen op dinsdag 9 september ( uur) een leaseauto uit de vloot van één van de 25 grootste leasemaatschappijen in Nederland betrof. Dat is 56% van al het zakelijk personenverkeer. Een relatief beperkt aantal leasemaatschappijen is dus betrokken bij een relatief groot mobiliteitsaandeel. Zo zijn de auto s van de vier grootste leasemaatschappijen LeasePlan, Athlon, Alphabet en Arval samen goed voor meer zakelijk verkeer dan de bedrijven die slechts één of enkele personenauto s op hun naam hebben staan, namelijk 35% tegen 33%. (5) Hoe is het GVO-personenonderzoek uitgevoerd? Het GVO-PR 2014 betrof een kentekenenquête op 34 meetlocaties in de Randstad. De registratiedag was op dinsdag 9 september Alle passerende voertuigen zijn met camera s geregistreerd en zijn hiervan de kentekens opgenomen. De waarneemlocaties bevonden zich op autosnelwegen en een enkele provinciale weg in de Randstad en op de grenzen daarvan. Een steekproef van kentekenhouders van Nederlandse personenauto s kreeg een enquête toegestuurd. Hiervoor zijn adressen verkregen via de Dienst voor het Wegverkeer (RDW), zowel voor de selectie van de onderzoekspopulatie als voor het per post benaderen van hen. Het enquêteonderdeel is uitgevoerd onder particuliere personenauto s, aangevuld met personenauto s op naam van vijf deelnemende leasemaatschappijen. De enquête bevatte vragen over de waargenomen rit, zoals herkomst, bestemming en ritmotief. Ook zijn vragen gesteld over actuele mobiliteitsthema s. Het invullen van de enquête was anoniem en vrijwillig. De antwoorden op de enquêtevragen zijn op geen enkele manier terug te herleiden tot individuen. Ook via internet was het invullen anoniem. Naast de enquête zijn aanvullende analyses uitgevoerd om mobiliteitsaandelen te bepalen. Het betrof analyses van het kentekenbestand voor het aandeel buitenlands personenverkeer en voor het aandeel zakelijk personenverkeer, waaronder de leasemaatschappijen. Ook zijn visuele tellingen uitgevoerd van de cameraregistraties om de absolute aantallen en voertuigverdeling te bepalen. Het onderzoek is uitgevoerd volgens het daartoe opgestelde Plan van Aanpak in lijn met het Handboek Verzamelen Verplaatsingsgegevens, inclusief de daarin opgenomen richtlijnen voor het waarborgen van de privacy van de verkeersdeelnemers. Er is geen sprake gebleken van bijzondere omstandigheden op de dag van waarneming (zoals extreme weersinvloeden of storingen) die de representativiteit van de uitkomsten zouden kunnen corrumperen. Onderzoeksomvang en respons Op de 34 meetlocaties zijn met ongeveer 150 camera s tussen 5.00 uur en uur circa 1,7 miljoen voertuigen geteld, waarvan 1,38 miljoen passages een personenauto betrof. Na

7 ontdubbeling resteerde een totale onderzoeksomvang van unieke kentekens van particuliere eigenaren en unieke kentekens van zakelijke eigenaren (waaronder lease). Er zijn ruim enquêtes terugontvangen en in de dataset opgenomen. Dat is een nettooverall respons van 26.1% op de verstuurde enquêtes. De netto respons onder voertuiggebruikers van de vijf deelnemende leasemaatschappijen lag hoger: 33,5% op verstuurde enquêtes. (6) Innovaties in de onderzoeksmethodiek De laatste jaren is het enquêteren via internet steeds meer ingeburgerd. We hebben in dit onderzoek ingespeeld op deze maatschappelijke trend door onderzoekstechnieken per post en internet tegelijkertijd in te zetten. Zo is voor het eerst gewerkt met een beloningskans (verloting) als lokmiddel. Internet only Een gedeelte van de geënquêteerden kreeg alleen de mogelijkheid per internet te reageren (en dus niet de gebruikelijke papieren enquête en retourenvelop) om de effecten van deze kostenbesparing op de respons te onderzoeken. De netto respons van de internet-only -subgroep bedroeg 20,1%. Dat is lager dan de range 30-35% die de traditionele werkwijze kenmerkt, maar beduidend hoger dan eerdere proeven. Het lijkt erop dat internetrespons voldoende geaccepteerd is geraakt. Ook de hoge respons onder leaserijders (33,5%) die alleen via internet konden reageren (maar per waren benaderd) duidt in die richting. Wij adviseren deze innovatie verder te ontwikkelen en in een volgende onderzoek met een iets grotere steekproef dan gebruikelijk wederom te toetsen. Samenwerking leasebranche Voor GVO-PR is samenwerking gezocht met de leasebranche om de respons onder de zakelijke rijder te verhogen. Uiteindelijk hebben vijf leasemaatschappijen actief meegewerkt aan het benaderen van hun rijders voor deelname aan de enquête. Gezien de hoge netto respons (33,5%), het mobiliteitsaandeel (20% van alle passages door slechts 25 leasebedrijven) en de waargenomen verschillen, adviseren wij Rijkswaterstaat om door te gaan op deze bemoedigende weg qua samenwerking met de leasebedrijven en de VNA als belangenbehartiger. Wij danken de VNA en de deelnemende leasemaatschappijen Arval, Mercedes Benz Financial Service, Autolease Midden Nederland, Huiskes Kokkeler Autolease en Achilles Diensten voor hun medewerking aan GVO-PR Beloning Voor het eerst is gewerkt met een beloningskans (verloting) als lokmiddel en daarmee responsverhogende maatregel. 96% van de respondenten heeft haar of zijn adres ter beschikking gesteld om kans te maken op deze beloning. Wij adviseren deze relatief goedkope maatregel te handhaven. Overig Wij adviseren om het vragen naar persoonskenmerken (geslacht, leeftijd, opleiding) te handhaven. Dit is zinvol om de setting van het onderzoek te duiden en geeft een rijkere dataset voor andere toepassingen. De gehanteerde definitie van zakelijke personenauto is een goed werkbare definitie. Wij adviseren deze definitie te standaardiseren om vergelijkbaarheid met andere onderzoeken mogelijk te maken. Dit geldt ook voor het onderscheid tussen voertuigbezit en voertuigwaarneming om het marktaandeel in de mobiliteit te meten.

Grootschalig VerkeersOnderzoek Personenverkeer Randstad 2014

Grootschalig VerkeersOnderzoek Personenverkeer Randstad 2014 Grootschalig VerkeersOnderzoek Personenverkeer Randstad 2014 GVO-PR Datum 15 april 2015 Status RD1042/Wam/0286.01 Colofon Uitgegeven door Rijkswaterstaat Informatie Landelijke Informatielijn Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Opel Insignia Onderzoek onder leaserijders November 2008

Opel Insignia Onderzoek onder leaserijders November 2008 Opel Insignia Onderzoek onder leaserijders November 2008 Belangrijkste uitkomsten Van de leaserijders maakt 71% nooit gebruik van het openbaar vervoer voor het werk. Bij een mogelijkheid voor een nieuwe

Nadere informatie

Uitkomsten t.b.v. de visie

Uitkomsten t.b.v. de visie Achtergrond Ten behoeve van de regionale bereikbaarheidsvisie IJmond is in de periode april-juni 2012 een digitale enquête gehouden onder de inwoners van de IJmond. Via regionale pers en diverse websites

Nadere informatie

Grootschalig VerkeersOnderzoek Goederenverkeer Randstad 2012 (GVO-GR) juni 2013 Menno Wagenaar

Grootschalig VerkeersOnderzoek Goederenverkeer Randstad 2012 (GVO-GR) juni 2013 Menno Wagenaar Grootschalig VerkeersOnderzoek Goederenverkeer Randstad 2012 (GVO-GR) juni 2013 Menno Wagenaar Inhoud 2 Inhoud 1. Aanleiding 2. Beschrijving van het onderzoek 3. Onderzoeksresultaten (a): Videoregistratie

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen van de Statenfractie PVV over privacy van weggebruikers in het lader van het onderzoek Spitsmijden in Brabant

Beantwoording schriftelijke vragen van de Statenfractie PVV over privacy van weggebruikers in het lader van het onderzoek Spitsmijden in Brabant Statenfractie Partij voor de Vrijheid H.F. van den Berg Postbus 90151 5200 MC S-HERTOGENBOSCH Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 info@brabant.nl

Nadere informatie

Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer. www.alphabet.com

Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer. www.alphabet.com Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer www.alphabet.com Duurzame mobiliteit. Onderzoek naar gedrag en keuzes van leaserijders op gebied van duurzaamheid. Leaserijders steeds milieubewuster.

Nadere informatie

Verkeersinformatie in de praktijk

Verkeersinformatie in de praktijk Verkeersinformatie in de praktijk Arjen Oving Onderzoeker Thuistest verkeersinformatie Hoe ervaren automobilisten actuele verkeersinformatie op navigatiesystemen? - Onderzoek via thuistest (oktober 2014)

Nadere informatie

LANDELIJKE FACTSHEET. 1. Hoofdpunten en kansen voor beleid. Beter Benutten. Gedragsmeting 2016

LANDELIJKE FACTSHEET. 1. Hoofdpunten en kansen voor beleid. Beter Benutten. Gedragsmeting 2016 LANDELIJKE FACTSHEET Beter Benutten Gedragsmeting 2016 1. Hoofdpunten en kansen voor beleid De tabel op de volgende pagina toont de belangrijkste uitkomsten van de Gedragsmeting 2016, een landelijk mobiliteitsonderzoek

Nadere informatie

Wat zie jij er uitgeslapen uit... Monitoringsrapport 2.0

Wat zie jij er uitgeslapen uit... Monitoringsrapport 2.0 Wat zie jij er uitgeslapen uit... Monitoringsrapport 2. Inhoud 1 Inleiding... 5 2 Werving en achtergronden deelnemers... 6 2.1 Interpretatie van de gegevens...6 2.2 Werving...6 2.3 Doelgroep...7 2.4 Kenmerken

Nadere informatie

Figuur 1: onderverdeling spitsmijdingen per gebied. Figuur 2 bekendheid Ga 3.0 acties.

Figuur 1: onderverdeling spitsmijdingen per gebied. Figuur 2 bekendheid Ga 3.0 acties. Enquête Bereikbaar Haaglanden Hoe gaan mensen naar het werk? En waarom reizen ze zoals ze reizen? In de regio Haaglanden wordt door overheden en werkgevers samengewerkt om de regio zo optimaal mogelijk

Nadere informatie

Mobiliteitsmanagement bij wegwerkzaamheden: iets doen of niets doen

Mobiliteitsmanagement bij wegwerkzaamheden: iets doen of niets doen Mobiliteitsmanagement bij wegwerkzaamheden: iets doen of niets doen Matthijs Dicke-Ogenia Goudappel Coffeng mdicke-ogenia@goudappel.nl Gordon de Munck Dienst Verkeer en Scheepvaart Gordon.de.munck@rws.nl

Nadere informatie

Mobiliteit & flexibiliteit Medewerkers en hun vervoerskeuze. www.alphabet.com

Mobiliteit & flexibiliteit Medewerkers en hun vervoerskeuze. www.alphabet.com Mobiliteit & flexibiliteit Medewerkers en hun vervoerskeuze www.alphabet.com Onderzoek Behoefte van zakelijke rijders aan variatie in vervoersmiddelen Flexibele mobiliteit Keuzevrijheid vooral voor jongeren

Nadere informatie

HOE SLIM REIS JIJ? EEN KWANTITATIEF ONDERZOEK NAAR HET NIEUWE WERKEN EN MOBILITEIT IN OPDRACHT VAN DE ANWB

HOE SLIM REIS JIJ? EEN KWANTITATIEF ONDERZOEK NAAR HET NIEUWE WERKEN EN MOBILITEIT IN OPDRACHT VAN DE ANWB HOE SLIM REIS JIJ? EEN KWANTITATIEF ONDERZOEK NAAR HET NIEUWE WERKEN EN MOBILITEIT IN OPDRACHT VAN DE ANWB CONCEPT HANS ONKENHOUT AMSTERDAM, OKTOBER 2011 HOE SLIM REIS JIJ? Een kwantitatief onderzoek naar

Nadere informatie

De latente vraag in het wegverkeer

De latente vraag in het wegverkeer De latente vraag in het wegverkeer Han van der Loop, Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid KiM, kennislijn 1 en 2, 5 juni 2014 Vraagstuk * Veel gehoord bij wegverbreding of nieuwe wegen: Roept extra autogebruik

Nadere informatie

Enquête gebruikers e-laadpunten

Enquête gebruikers e-laadpunten Enquête gebruikers e-laadpunten Inleiding Begin juli 2013 heeft stichting e-laad een enquête uitgezet met als doel inzicht te krijgen in de ervaringen en wensen van gebruikers die hun elektrische auto

Nadere informatie

ITS en de mobiliteitsscan

ITS en de mobiliteitsscan ITS en de mobiliteitsscan pagina 2 18-1-2015 Mobiliteitsscan als bron voor informatie tbv ITS Databronnen en tool Databronnen: NRM of andere bronnen voor (vracht)auto en OV-verplaatsingen Autosnelheden:

Nadere informatie

Evaluatie reisinformatie Noord-Brabant

Evaluatie reisinformatie Noord-Brabant Evaluatie reisinformatie Noord-Brabant Matthijs Dicke-Ogenia Goudappel Coffeng mdicke-ogenia@goudappel.nl Michael van Egeraat Provincie Noord Brabant mvegeraat@brabant.nl Bijdrage aan het Colloquium Vervoersplanologisch

Nadere informatie

Bijlage 8. Enquête. Analyse- en Oplossingsrichtingenfase MIRT-onderzoek Bereikbaarheid Rotterdam Den Haag

Bijlage 8. Enquête. Analyse- en Oplossingsrichtingenfase MIRT-onderzoek Bereikbaarheid Rotterdam Den Haag Bijlage 8 Enquête Analyse- en Oplossingsrichtingenfase MIRT-onderzoek Bereikbaarheid Rotterdam Den Haag documenttitel: BIJLAGE 8 ENQUÊTE ANALYSE- EN OPLOSSINGSRICHTINGENFASE MIRT-ONDERZOEK BEREIKBAARHEID

Nadere informatie

A1-Nederlandin. A37-Nederlandin

A1-Nederlandin. A37-Nederlandin Notitie Referentienummer Datum Kenmerk GM-0146900 13 november 2014 332566 Betreft Onderzoek E233 Green Corridor 1 Aanleiding De Nederlandse gemeenten Emmen en Coevorden zijn betrokken bij het Europese

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Resultaten enquête Uithoornlijn

Resultaten enquête Uithoornlijn Resultaten enquête Uithoornlijn Juni 2015 Resultaten enquête Uithoornlijn Inleiding De gemeente Uithoorn en de Stadsregio Amsterdam willen graag weten wat inwoners van Uithoorn belangrijk vinden aan het

Nadere informatie

Effecten van Mobility Mixx voor de BV Nederland

Effecten van Mobility Mixx voor de BV Nederland Effecten van Mobility Mixx voor de BV Nederland Indicatie van het potentieel van Mobility Mixx wanneer toegepast op het gehele Nederlandse bedrijfsleven Notitie Delft, november 2010 Opgesteld door: A.

Nadere informatie

RAPPORT EVALUATIE 2 KAARTJE HEUVELLANDLIJN 2014

RAPPORT EVALUATIE 2 KAARTJE HEUVELLANDLIJN 2014 RAPPORT EVALUATIE 2 KAARTJE HEUVELLANDLIJN 2014 Opdrachtnemer: Team Financieel Advies, Onderzoek & Statistiek Gemeente Maastricht Opdrachtgever: Roy Cornelissen Projectleider Topdagen en Evenementen Programmabureau

Nadere informatie

Onderzoek Trappers. rapportage. Opdrachtgever. Opdrachtnemer. Nationale Fiets Projecten Postbus 594 8440 AN Heerenveen

Onderzoek Trappers. rapportage. Opdrachtgever. Opdrachtnemer. Nationale Fiets Projecten Postbus 594 8440 AN Heerenveen Onderzoek Trappers rapportage Opdrachtgever Nationale Fiets Projecten Postbus 594 8440 AN Heerenveen Opdrachtnemer DTV Consultants B.V. Ruben van den Hamsvoort en Alex van Ingen POM 8267 Breda, maart 2009

Nadere informatie

Resultaten KTO Regiotaxi Utrecht najaar 2009

Resultaten KTO Regiotaxi Utrecht najaar 2009 Resultaten KTO Regiotaxi Utrecht najaar 2009 Inhoudsopgave 1. Aanleiding en doel 3 2. Uitvoeringsverantwoording 5 3. Resultaten 8 4. Conclusies 47 Klanttevredenheid Regiotaxi Utrecht najaar 2009 2 Aanleiding

Nadere informatie

Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018

Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018 Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018 Rijkswegen Noord 15 juni 2018 Rijkswaterstaat Noord-Nederland, de Politie eenheid Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie Noord-Nederland

Nadere informatie

Autoleasemarkt in cijfers 2012

Autoleasemarkt in cijfers 2012 www.vna-lease.nl Autoleasemarkt in cijfers 2012 samenvatting Mobiliteit verandert; autoleasing ook 1. Lease-auto s in Nederland Mobiliteit verandert. Zakelijke reizigers kunnen kiezen uit een steeds breder

Nadere informatie

LANDELIJKE FACTSHEET. 1. Context voor reisgedrag. Beter Benutten. Gedragsmeting 2015

LANDELIJKE FACTSHEET. 1. Context voor reisgedrag. Beter Benutten. Gedragsmeting 2015 LANDELIJKE FACTSHEET Beter Benutten Gedragsmeting 2015 1. Context voor reisgedrag Het effect van maatregelen in het kader van Beter Benutten is niet alleen afhankelijk van de drivers die mensen hebben

Nadere informatie

Rapportage. Evaluatie onderzoek Het succes van de stimuleringsregeling E-bike

Rapportage. Evaluatie onderzoek Het succes van de stimuleringsregeling E-bike Rapportage Evaluatie onderzoek Het succes van de stimuleringsregeling E-bike In opdracht van: Stadsregio Arnhem Nijmegen Datum: 11 februari 2013 Projectnummer: 2012171 Auteurs: Ronald Steenhoek & Marieke

Nadere informatie

Quickscan Stichting Katholiek Onderwijs Enschede

Quickscan Stichting Katholiek Onderwijs Enschede Quickscan Stichting Katholiek Onderwijs Enschede Uitkomsten nulmeting 13-2-2013 2 Uitkomsten nulmeting Stichting Katholiek Onderwijs Enschede Vandaag Doel en methode Werkgeversvragenlijst Werknemersvragenlijst

Nadere informatie

Rapport DE ANTIFILE-APP

Rapport DE ANTIFILE-APP Rapport DE ANTIFILE-APP Rapport over een klacht over de minister van Infrastructuur en Milieu (Rijkswaterstaat) Datum: 19 augustus 2015 Rapportnummer: 2015/125 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat een

Nadere informatie

1. Marktaandeel VNA-leasevloot 3. 2. Marktaandeel nieuw registraties lease 3. 3. Ontwikkelingen in het zakelijke personenautopark 4

1. Marktaandeel VNA-leasevloot 3. 2. Marktaandeel nieuw registraties lease 3. 3. Ontwikkelingen in het zakelijke personenautopark 4 Inhoudsopgave Hoofdstukken: 1. Marktaandeel VNA-leasevloot 3 2. Marktaandeel nieuw registraties lease 3 3. Ontwikkelingen in het zakelijke personenautopark 4 4. Totaal leasepersonen- en leasebestelauto

Nadere informatie

Nieuwsbrief burgerpanel Overschie

Nieuwsbrief burgerpanel Overschie Nieuwsbrief burgerpanel Overschie Resultaten 4 e peiling: verkeer en bereikbaarheid april 2014 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de vierde peiling met het burgerpanel Overschie. Het

Nadere informatie

Cijfers Elektrisch Vervoer

Cijfers Elektrisch Vervoer Cijfers Elektrisch Vervoer (t/m 31 mei 2013) Dit overzicht geeft een indruk van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland. Het wordt maandelijks samengesteld door Agentschap NL, in opdracht van

Nadere informatie

Verkeerstelling en kentekenonderzoek

Verkeerstelling en kentekenonderzoek BIJLAGEN Bijlage 1: Verkeerstelling en kentekenonderzoek Verkeersonderzoek Zijtaart november 2011 Opdrachtgever: BRO Contactpersoon: mevr. L. van Oort Rapporttype: Auteur(s): conceptrapport Jan Hagens

Nadere informatie

Bataviastad. Parkeeronderzoek Parkeerdrukmeting en inzittenden telling

Bataviastad. Parkeeronderzoek Parkeerdrukmeting en inzittenden telling Bataviastad Parkeeronderzoek 21 Parkeerdrukmeting en inzittenden telling Bataviastad, Parkeeronderzoek 21 Parkeerdrukmeting en inzittenden telling Datum 7 juli 21 LLS12/Glw/817 Kenmerk Documentatiepagina

Nadere informatie

De belangrijkste conclusies die op basis van de tellingen in 2018 (in vergelijking met 2016) kunnen worden getrokken zijn:

De belangrijkste conclusies die op basis van de tellingen in 2018 (in vergelijking met 2016) kunnen worden getrokken zijn: FACTSHEET Tellingen Coffeeshopbezoekers Roermond Resultaten metingen 2018: april en augustus In opdracht van de gemeente Roermond voert Breuer&Intraval jaarlijks (van 2018 tot en met 2021) tellingen uit

Nadere informatie

Kentekenonderzoek Nunspeet. - gebied Stakenberg - Gemeente Nunspeet

Kentekenonderzoek Nunspeet. - gebied Stakenberg - Gemeente Nunspeet Kentekenonderzoek Nunspeet - gebied Stakenberg - Gemeente Nunspeet Projectnummer K-036 Mei 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2. Werkwijze 2 2.1. Algemeen 2 2.2. Kordon 2 2.3. Opzet onderzoek 3 2.4. Weersomstandigheden

Nadere informatie

Tevredenheid over leasemaatschappijen inzichtelijk gemaakt. Ranking Leasemaatschappijen 2011

Tevredenheid over leasemaatschappijen inzichtelijk gemaakt. Ranking Leasemaatschappijen 2011 Tevredenheid over leasemaatschappijen inzichtelijk gemaakt. Ranking Leasemaatschappijen 2011 www.verenigingautovandezaak.nl Voorwoord Voor u ligt de eerste editie van de rapportage ranking leasemaatschappijen.

Nadere informatie

Rotterdam Centrum. Bereikbaarheid in. Je bereikt meer met fiets en OV. Samen aanpakken. Meedenken?

Rotterdam Centrum. Bereikbaarheid in. Je bereikt meer met fiets en OV. Samen aanpakken. Meedenken? Bereikbaarheid in Rotterdam Centrum Het belang van een goede bereikbaarheid in het gebied Je bereikt meer met fiets en OV Opkomende ontwikkelingen Samen aanpakken Meedenken? Een goede bereikbaarheid Van

Nadere informatie

Jongeren en het huwelijk. Jongeren en het huwelijk

Jongeren en het huwelijk. Jongeren en het huwelijk Inhoud Zijn je ouders nog bij elkaar? 3 Genschap van goederen: Stel je zou gaan trouwen, waarvoor zou je dan kiezen? 7 Ik zou later willen trouwen 4 Partneralimentatie: Waar gaat je voorkeur naar uit?

Nadere informatie

Inventarisatie evaluaties stedelijk verkeersmanagement

Inventarisatie evaluaties stedelijk verkeersmanagement Inventarisatie evaluaties stedelijk verkeersmanagement Een overzicht van de beschikbare kennis Florence Bloemkolk, Henk Taale 21 juni 2018 Stedelijk verkeersmanagement: wat is het? CROW: Verkeersmanagement

Nadere informatie

Rijkswaterstaat Noord-Brabant. Evaluatie verkeershinderbeperkende maatregelen Moerdijkbrug

Rijkswaterstaat Noord-Brabant. Evaluatie verkeershinderbeperkende maatregelen Moerdijkbrug Rijkswaterstaat Noord-Brabant Evaluatie verkeershinderbeperkende maatregelen Moerdijkbrug Rijkswaterstaat Noord-Brabant Evaluatie verkeershinderbeperkende maatregelen Moerdijkbrug Datum 6 oktober 2008

Nadere informatie

Rapportage. Kentekenonderzoek Vrachtverkeer Maasvlakte. Juni Eindrapportage. Opdrachtnemer

Rapportage. Kentekenonderzoek Vrachtverkeer Maasvlakte. Juni Eindrapportage. Opdrachtnemer Rapportage Kentekenonderzoek Vrachtverkeer Maasvlakte Eindrapportage Opdrachtgever Opdrachtgever Havenbedrijf Rotterdam Projectorganisatie Maasvlakte 2 Mw. N. van der Velden Opdrachtnemer Dufec Onderzoekt

Nadere informatie

ONDERZOEK IBP COMMUNICATIE VERKEER

ONDERZOEK IBP COMMUNICATIE VERKEER ONDERZOEK IBP COMMUNICATIE VERKEER GEMEENTE HILVERSUM MAART/APRIL 2011 20110114.01 Maart/April 2011 1 Inhoudsopgave Onderzoeksopzet en -verantwoording Blz. 3 2 Resultaten Blz. 6 2.1 Deelname aan het verkeer

Nadere informatie

Verkeerstelling 2011 Resultaten Havenverkeer Antwerpen

Verkeerstelling 2011 Resultaten Havenverkeer Antwerpen Verkeerstelling 2011 Resultaten Havenverkeer Antwerpen Sprekers: Marc Van Peel, voorzitter GHA en havenschepen Eddy Bruyninckx, ceo GHA Chris Coeck, manager beleid en strategie Persconferentie 15 februari

Nadere informatie

WAT WIL de BIJLAGENRAPPORT. en WAT WIL de Werkgever? nationaal zakenauto onderzoek. nationaal zakenauto onderzoek 2013

WAT WIL de BIJLAGENRAPPORT. en WAT WIL de Werkgever? nationaal zakenauto onderzoek. nationaal zakenauto onderzoek 2013 nationaal zakenauto onderzoek 2013 WAT WIL de zakelijke rijder? en WAT WIL de Werkgever? BIJLAGENRAPPORT nationaal zakenauto onderzoek 2013 NZO 2013 Basisanalyses Berijders Onderwerpen: 1. De Zakenauto

Nadere informatie

Spitsmijden in Brabant. Leren van onze deelnemers

Spitsmijden in Brabant. Leren van onze deelnemers Spitsmijden in Brabant Leren van onze deelnemers Pierre van Veggel, inhoudelijk projectmanager Ingeborg van Egmond, communicatieadviseur woensdag 2 november 2011 Opbouw presentatie 1. Spitsmijden in een

Nadere informatie

Evaluatie hinder bij wegwerkzaamheden

Evaluatie hinder bij wegwerkzaamheden Evaluatie hinder bij wegwerkzaamheden Projectnummer: 10203 In opdracht van: Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer drs. Merijn Heijnen dr. Willem Bosveld Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658 1012 GL

Nadere informatie

Burgerpanel Capelle aan den IJssel

Burgerpanel Capelle aan den IJssel Burgerpanel Capelle aan den IJssel Resultaten peiling 7: parkeren in Capelle maart 203 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 7 e peiling met het burgerpanel van Capelle aan den IJssel.

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoeker klaagt erover dat Rijkswaterstaat van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat hem nulniveau 2 heeft toegekend in verband met het project FileMijden A6. Beoordeling Algemeen

Nadere informatie

Rapportage. Parkeeronderzoek Stationsgebied Wijchen. April Eindrapportage. Gemeente Wijchen Mw. C. Bitter

Rapportage. Parkeeronderzoek Stationsgebied Wijchen. April Eindrapportage. Gemeente Wijchen Mw. C. Bitter Rapportage Parkeeronderzoek Stationsgebied Eindrapportage Opdrachtgever Gemeente Mw. C. Bitter Opdrachtnemer Dufec Onderzoekt wat mensen beweegt Mark Mulders, Bart Dolstra Dufec houdt zich bezig met data.

Nadere informatie

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland 18 december 2012 Social Media Onderzoek MKB Nederland 1. Inleiding Er wordt al jaren veel gesproken en geschreven over social media. Niet alleen in kranten en tijdschriften, maar ook op tv en het internet.

Nadere informatie

Dataverzameling ten behoeve van bereikbaarheidskaart: eerste ideeën

Dataverzameling ten behoeve van bereikbaarheidskaart: eerste ideeën Dataverzameling ten behoeve van bereikbaarheidskaart: eerste ideeën Door: Ilona Bos 1 Aanleiding Goudappel Coffeng heeft in het kader van het Transumo project Stations, Vastgoedwaarde en Bereikbaarheid

Nadere informatie

UW NATIONALE BENCHMARK MOBILITEIT RAPPORT

UW NATIONALE BENCHMARK MOBILITEIT RAPPORT UW NATIONALE BENCHMARK MOBILITEIT RAPPORT Alstublieft, Dank voor uw deelname! 1 VOORWOORD De manier waarop we werken en reizen verandert snel. We werken steeds meer plaats- en tijdonafhankelijk en het

Nadere informatie

ANWB M&S/Klantkennis/Onderzoek contactpersoon Sylvia van Ewijk telefoon 088 269 87 46 mobiel 06 128 20 153

ANWB M&S/Klantkennis/Onderzoek contactpersoon Sylvia van Ewijk telefoon 088 269 87 46 mobiel 06 128 20 153 n ANWB BV, Den Haag. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enigerlei wijze,

Nadere informatie

Mobiliteitsmaatregel Slim Prijzen

Mobiliteitsmaatregel Slim Prijzen Mobiliteitsmaatregel Slim Prijzen Slim Prijzen: minder verkeershinder De Stadsregio Arnhem Nijmegen werkt hard om de regio bereikbaar te houden. De komende jaren staan op de RegioRing (A12, A50, A325,

Nadere informatie

Presentatie Europese CVO Barometer 2012. Oud-Zuilen 12 juni 2012

Presentatie Europese CVO Barometer 2012. Oud-Zuilen 12 juni 2012 Presentatie Europese CVO Barometer 2012 Oud-Zuilen 12 juni 2012 wat is CVO? CVO is een internationaal en onafhankelijk expertiseplatform gericht op de zakelijke automarkt een instrument om alle actoren

Nadere informatie

Monitoring gebruikerstevredenheid invoering 130 km/h

Monitoring gebruikerstevredenheid invoering 130 km/h TNS Nipo Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam t 020 5225 444 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Rapport Monitoring gebruikerstevredenheid invoering 130 km/h Rick Heldoorn & Matthijs de Gier H1630

Nadere informatie

Effect van spitsmijdingen op voertuigverliesuren

Effect van spitsmijdingen op voertuigverliesuren Effect van spitsmijdingen op voertuigverliesuren Han van der Loop KiM Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid han.vander.loop@minienm.nl Jan van der Waard KiM Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid jan.vander.waard@minienm.nl

Nadere informatie

Voorstel 1. Het MRDH-verkeer- en vervoermodel 2.0. vast te stellen en het model vrij te geven voor gebruik aan de MRDH-gemeenten.

Voorstel 1. Het MRDH-verkeer- en vervoermodel 2.0. vast te stellen en het model vrij te geven voor gebruik aan de MRDH-gemeenten. 21 november 2018 agendapunt 4.4. Onderwerp: Vaststelling Verkeersmodel MRDH 2.0. Portefeuille: Datum: Integraliteit van beleid 25 september 2018 Contactpersoon: Arjan Veurink Telefoonnummer: 088 5445 233

Nadere informatie

KENTEKENONDERZOEK BOSGEBIED HEERDE

KENTEKENONDERZOEK BOSGEBIED HEERDE KENTEKENONDERZOEK BOSGEBIED HEERDE een analyse van het doorgaand verkeer en het recreatief bestemmingsverkeer R. Beunen KENTEKENONDERZOEK BOSGEBIED HEERDE Een analyse van het doorgaand verkeer en het

Nadere informatie

Whitepaper Livechat en leasemaatschappijen. The plus for your company

Whitepaper Livechat en leasemaatschappijen. The plus for your company Whitepaper Livechat en leasemaatschappijen The plus for your company Whitepaper Livechat en Lease- Maatschappijen De leasemarkt neemt ontzettend toe in volume. Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer

Nadere informatie

ONNA ONNA CAR CHALLENGE Een kwantitatief onderzoek naar de challenges van Nederlandse vrouwen tijdens het autorijden

ONNA ONNA CAR CHALLENGE Een kwantitatief onderzoek naar de challenges van Nederlandse vrouwen tijdens het autorijden ONNA ONNA CAR CHALLENGE Een kwantitatief onderzoek naar de challenges van Nederlandse vrouwen tijdens het autorijden JORIS DE JONGH CAROLINE VAN TEEFFELEN AMSTERDAM, 1 MEI 2015 2 VOORAF 3 VOORAF ACHTERGROND

Nadere informatie

Eerste resultaten van de Monitor-enquête over de mobiliteit van de Belgen

Eerste resultaten van de Monitor-enquête over de mobiliteit van de Belgen Eerste resultaten van de Monitor-enquête over de mobiliteit van de Belgen Inleiding De FOD Mobiliteit en Vervoer en het Vias-instituut hebben een grote enquête georganiseerd om de mobiliteitsgewoonten

Nadere informatie

Inhoud. Samenstelling: VNA

Inhoud. Samenstelling: VNA Augustus 2016 Inhoud 1. Omvang leasepark en marktaandeel VNA 3 2. Nieuwe registraties lease 3 3. Ontwikkelingen zakelijke personenauto s 4 4. Totaal leasepersonen- en leasebestelauto s in Nederland 5 5.

Nadere informatie

Stadjers over fietsen in Groningen. Een Stadspanelonderzoek

Stadjers over fietsen in Groningen. Een Stadspanelonderzoek B A S I S V O O R B E L E I D Stadjers over fietsen in Groningen Een Stadspanelonderzoek Onderzoek en Statistiek Groningen heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling voor en uitvoering van beleidsgericht

Nadere informatie

Vervoer in het dagelijks leven

Vervoer in het dagelijks leven Vervoer in het dagelijks leven Doordat de afstanden tot voorzieningen vandaag de dag steeds groter worden neemt het belang van vervoer in het dagelijks leven toe. In april 2014 zijn de leden van het Groninger

Nadere informatie

Nationale Databank Wegverkeersgegevens. NDW één nationaal loket voor verkeersgegevens

Nationale Databank Wegverkeersgegevens. NDW één nationaal loket voor verkeersgegevens Nationale Databank Wegverkeersgegevens NDW één nationaal loket voor verkeersgegevens Minder files, minder uitstoot, meer veiligheid NDW, de Nationale Databank Wegverkeersgegevens, is het meest bekend

Nadere informatie

Deze publicatie kwam tot stand dankzij de medewerking van BOVAG Onderzoek, Centraal Bureau Mobiliteit Informatie (RDC CDMI) en de leden van de VNA.

Deze publicatie kwam tot stand dankzij de medewerking van BOVAG Onderzoek, Centraal Bureau Mobiliteit Informatie (RDC CDMI) en de leden van de VNA. Inhoud 1. Omvang leasepark en marktaandeel VNA 3 2. Nieuwe registraties lease 3 3. Ontwikkelingen zakelijke personenauto s 4 4. Totaal leasepersonen- en leasebestelauto s in Nederland 5 5. Top 10 leasemaatschappijen

Nadere informatie

Van wet naar weg. Gevolgen wetgeving voor de wegbeheerder. Debbie Ammerlaan 9 juni 2016

Van wet naar weg. Gevolgen wetgeving voor de wegbeheerder. Debbie Ammerlaan 9 juni 2016 Van wet naar weg Gevolgen wetgeving voor de wegbeheerder Debbie Ammerlaan 9 juni 2016 Even voorstellen.. Debbie Ammerlaan Adviseur Verkeer en Vervoer Royal HaskoningDHV, vestiging Amersfoort Projecten:

Nadere informatie

Resultaten fietsenquête

Resultaten fietsenquête Resultaten fietsenquête Geslacht 16% meer mannen dan vrouwen hebben deze enquête beantwoord. 1 Leeftijd Minder jonge mensen hebben de enquête ingevuld. Zij zijn dus ondervertegenwoordigd in de resultaten

Nadere informatie

Burgerpanel Horst aan de Maas - Meting 3

Burgerpanel Horst aan de Maas - Meting 3 Rapportage Burgerpanel meting 3: Juni 2013 In opdracht van: Contactpersoon: Gemeente Horst aan de Maas Dhr. F. Geurts Utrecht, juli 2013 DUO Market Research drs. Aart van Grootheest drs. Marjan den Ouden

Nadere informatie

Resultaten Enquête Campagne verbetering regionale wegen (TNS-NIPO in opdracht van Bouwend Nederland )

Resultaten Enquête Campagne verbetering regionale wegen (TNS-NIPO in opdracht van Bouwend Nederland ) Enquête Campagne verbetering regionale wegen (TNS-NIPO in opdracht van Bouwend Nederland ) Zoetermeer, februari 12 Algemeen Decentrale overheden (provincies, waterschappen en gemeenten) zijn samen verantwoordelijk

Nadere informatie

UW NATIONALE BENCHMARK MOBILITEIT RAPPORT

UW NATIONALE BENCHMARK MOBILITEIT RAPPORT UW NATIONALE BENCHMARK MOBILITEIT RAPPORT Alstublieft, Dank voor uw deelname! 1 VOORWOORD De manier waarop we werken en reizen verandert snel. We werken steeds meer plaats- en tijdonafhankelijk en het

Nadere informatie

Na#onaal Zakenauto Onderzoek 2014

Na#onaal Zakenauto Onderzoek 2014 Na#onaal Zakenauto Onderzoek 2014 Presenta#e belangrijkste onderzoeksresultaten Eric Vousten VMS Research Intelligence Strategy Driving Business, 24 september 2014 Thema 2014 HOE ZAKELIJK IS DE ZAKELIJKE

Nadere informatie

Boodschappenservice Binnenstad Amsterdam

Boodschappenservice Binnenstad Amsterdam Boodschappenservice Binnenstad Amsterdam Draagvlakmeting Projectnummer: 10063 In opdracht van: Ingenieursbureau Amsterdam (IBA) Rogier van der Groep Willem Bosveld Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658

Nadere informatie

Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok

Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok Veel gemeenten zijn inmiddels actief op sociale media kanalen, zoals ook blijkt uit het onderzoek dat is beschreven in hoofdstuk 1. Maar

Nadere informatie

OV-knooppunt met P+R bij De Punt. Analyse van nut en noodzaak

OV-knooppunt met P+R bij De Punt. Analyse van nut en noodzaak OV-knooppunt met P+R bij De Punt Analyse van nut en noodzaak Inhoud Aanleiding & doel van het onderzoek Probleemanalyse Oplossingsrichtingen Advies Aanleiding & doel van dit onderzoek Omgevingsvisie Drenthe:

Nadere informatie

Kortingscode gebruik onder online shoppers in Nederland

Kortingscode gebruik onder online shoppers in Nederland Kortingscode gebruik onder online shoppers in Nederland 5 jaar geleden deed de kortingscode haar intrede in Nederland. Met een kortingscode (ook bekend als actiecode) kan extra korting worden verkregen

Nadere informatie

Van wet naar weg. Gevolgen wetgeving voor de wegbeheerder. drs. Niels J. Bosch 18 februari 2016

Van wet naar weg. Gevolgen wetgeving voor de wegbeheerder. drs. Niels J. Bosch 18 februari 2016 Van wet naar weg Gevolgen wetgeving voor de wegbeheerder drs. Niels J. Bosch 18 februari 2016 Even voorstellen.. Niels Bosch Sr. Adviseur Verkeer en Vervoer Royal HaskoningDHV, vestiging Maastricht Airport

Nadere informatie

rapportage Advisering over duurzamere alternatieven voor de cv-ketel april 2018

rapportage Advisering over duurzamere alternatieven voor de cv-ketel april 2018 rapportage Advisering over duurzamere alternatieven voor de cv-ketel april 2018 01 Inleiding 2 Aanleiding Ingegeven door de wens om de aardgaswinning in Nederland verder te verminderen, neemt de druk op

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleiding Doorstroming Wegwerkzaamheden Informatie Aangeven maximumsnelheid Goede en slechte voorbeelden 16

Inhoud. 1. Inleiding Doorstroming Wegwerkzaamheden Informatie Aangeven maximumsnelheid Goede en slechte voorbeelden 16 Gemeenschappelijk onderzoek provincies en Rijkswaterstaat: aanvullende analyses Augustus 2013 Inhoud 1. Inleiding 4 2. Doorstroming 5 3. Wegwerkzaamheden 7 4. Informatie 11 5. Aangeven maximumsnelheid

Nadere informatie

Hoofdstuk 20. Fietsgebruik

Hoofdstuk 20. Fietsgebruik Hoofdstuk 20. Fietsgebruik Samenvatting Negen op de tien Leidenaren van 18-75 jaar zegt een fiets te beschikken en vrijwel alle mensen met een fiets fietsen wel eens. De fiets wordt door driekwart van

Nadere informatie

Onderzoek onder medewerkers Eekte Hazewinkel Jufferbeek

Onderzoek onder medewerkers Eekte Hazewinkel Jufferbeek Onderzoek onder medewerkers Eekte Hazewinkel Jufferbeek Onderzoek naar de vervoerwijze van medewerkers die werkzaam zijn op deze bedrijventerreinen in Oldenzaal September 2017 Hazewinkel Jufferbeek 1 Samenvatting

Nadere informatie

Amsterdam, 11 mei 2005 Projectnummer: H870 Nanda Deen BA Tamara Deprez MA drs. Annemieke Blok MBA. 1 Motivaction International B.V.

Amsterdam, 11 mei 2005 Projectnummer: H870 Nanda Deen BA Tamara Deprez MA drs. Annemieke Blok MBA. 1 Motivaction International B.V. ANWB Kiezen voor mobiliteit - Files en bereikbaarheid - conclusies Amsterdam, 11 mei 2005 Projectnummer: H870 Nanda Deen BA Tamara Deprez MA drs. Annemieke Blok MBA 1 Motivaction International B.V. Inhoudsopgave

Nadere informatie

Tussentijdse evaluatie. gratis openbaar vervoer 65-plussers. Afdeling Ruimtelijke en Economische Ontwikkelingen Sector Beleid en Projecten

Tussentijdse evaluatie. gratis openbaar vervoer 65-plussers. Afdeling Ruimtelijke en Economische Ontwikkelingen Sector Beleid en Projecten Tussentijdse evaluatie gratis openbaar vervoer 65-plussers Afdeling Ruimtelijke en Economische Ontwikkelingen Sector Beleid en Projecten 10 februari 2010 Inhoudsopgave Samenvatting... 3 1 Inleiding...

Nadere informatie

Betreft : Nulmeting doorgaand vrachtverkeer Haren - Glimmen

Betreft : Nulmeting doorgaand vrachtverkeer Haren - Glimmen Notitie HASKONINGDHV NEDERLAND B.V. INFRASTRUCTURE Aan : Gemeente Haren Van : Sjoerd Hoekstra en Rifai Sahebali Datum : 26 maart 2015 Kopie : Archief, dossier Onze referentie : BD4388-INFRA-TRNL-N001-F1.0

Nadere informatie

Voorwoord. Uitkomsten enquête 19-06-2011

Voorwoord. Uitkomsten enquête 19-06-2011 Voorwoord In mijn scriptie De oorlog om ICT-talent heb ik onderzoek gedaan of Het Nieuwe Werken als (gedeeltelijke) oplossing kon dienen voor de aankomende vergrijzing. Hiervoor werd de volgende onderzoeksvraag

Nadere informatie

Goed op weg met de Mobiliteitsscan? Discussieer mee aan de hand van P+R als voorbeeldmaatregel.

Goed op weg met de Mobiliteitsscan? Discussieer mee aan de hand van P+R als voorbeeldmaatregel. Goed op weg met de Mobiliteitsscan? Discussieer mee aan de hand van P+R als voorbeeldmaatregel. Henk Tromp Hans Voerknecht Dirk Bussche (Henk Tromp en Dirk Bussche zijn werkzaam bij Goudappel Coffeng,

Nadere informatie

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2016.

De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2016. De 15 meest gestelde vragen over zakelijk rijden in 2016. Bijtelling, investeringsaftrek, bpm, motorrijtuigenbelasting en btw. Wie de belastingen rondom mobiliteit een beetje wil volgen, heeft er bijna

Nadere informatie

3. Kenmerken van personenwagens

3. Kenmerken van personenwagens 3. Kenmerken van personenwagens Tabel 29: Verdeling van personenwagens volgens bouwjaarcategorie Bouwjaar categorie bjcat 1990 en eerder 403.46 3.89 403.46 3.89 1991 tot 1995 997.17 9.62 1400.63 13.52

Nadere informatie

Passantenonderzoek. Station Laan van NOI te Den Haag/Voorburg Najaar 2015

Passantenonderzoek. Station Laan van NOI te Den Haag/Voorburg Najaar 2015 Station Laan van NOI te Den Haag/Voorburg Najaar 2015 Opdrachtnummer: 33-2573 Dataverzameling: oktober 2015 Oplevering: oktober 2015 Projectbegeleiding: drs. J.P. Verwaaijen Strabo bv Marktonderzoek en

Nadere informatie

BURGERPANEL LANSINGERLAND

BURGERPANEL LANSINGERLAND BURGERPANEL LANSINGERLAND Resultaten peiling Uitgangspunten Verkeersbeleid januari 2015 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de peiling met het burgerpanel van Lansingerland over de

Nadere informatie

Wat vinden de inwoners van gemeente Westland van haar openbaar vervoer netwerk en staan zij open voor veranderingen?

Wat vinden de inwoners van gemeente Westland van haar openbaar vervoer netwerk en staan zij open voor veranderingen? Wat vinden de inwoners van gemeente Westland van haar openbaar vervoer netwerk en staan zij open voor veranderingen? Opdracht voor het vrije studiepunt Ysabel van der Meer 13117920 Meneer de Vos SLB 29

Nadere informatie

Rapportage. Kentekenonderzoek Spaarndam. Dinsdag 13 januari Eindrapportage. Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Dhr. M.

Rapportage. Kentekenonderzoek Spaarndam. Dinsdag 13 januari Eindrapportage. Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Dhr. M. Rapportage Kentekenonderzoek Dinsdag 13 januari 2009 Eindrapportage Opdrachtgever Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Dhr. M. Driessen Opdrachtnemer Dufec Onderzoekt wat mensen beweegt Hans Jumelet,

Nadere informatie

N.A.W.plus Direct Marketing Diensten 0342-424404 0342-424407 06-53540544 info@nawplus.nl www.nawplus.nl www.rejoice.nl

N.A.W.plus Direct Marketing Diensten 0342-424404 0342-424407 06-53540544 info@nawplus.nl www.nawplus.nl www.rejoice.nl Een online dienst van: N.A.W.plus Direct Marketing Diensten 0342-424404 0342-424407 06-53540544 info@nawplus.nl www.nawplus.nl www.rejoice.nl 1 De doelgroep Onder de naam Rejoice felicitatiedienst richt

Nadere informatie

Extra oefenopgaven Deel 1

Extra oefenopgaven Deel 1 1 BEREIKBAARHEID EN RUIMTELIJKE INTERACTIE Bereikbaarheid 1.1 De ooit geplande Rijksweg A3 Onderstaand schema geeft de Randstad weer met enkele kernen. In het originele Rijkswegenplan uit 1927 was ook

Nadere informatie

Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij. Verkeerswaarnemingen. Food Center Amsterdam

Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij. Verkeerswaarnemingen. Food Center Amsterdam Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij B.V. Verkeerswaarnemingen Food Center Amsterdam November 2013 Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij B.V. Verkeerswaarnemingen Food Center Amsterdam November 2013

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek Aanvullend Openbaar Vervoer Kwartaalrapportage 2012-4: Deur tot deur plus vervoer Kamer tot kamer vervoer

Tevredenheidsonderzoek Aanvullend Openbaar Vervoer Kwartaalrapportage 2012-4: Deur tot deur plus vervoer Kamer tot kamer vervoer Tevredenheidsonderzoek Aanvullend Openbaar Vervoer Kwartaalrapportage 2012-4: Deur tot deur plus vervoer Kamer tot kamer vervoer Tevredenheidsonderzoek Aanvullend Openbaar Vervoer Kwartaalrapportage 2012-4:

Nadere informatie