Module Fotografie. Elise Kuijpers, E1H

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Module Fotografie. Elise Kuijpers, E1H"

Transcriptie

1 Module Fotografie Elise Kuijpers, E1H

2 Robin de Photographer based in Amsterdam // represented by Unit CMA / Photographed for VOLKSKRANT ELLE LINDA MAGAZINE NEW YORK MAGAZINE AND MANY MORE. robindepuy.com In 2009 studeerde Robin de Puy (1986) af aan de Fotoacademie in Rotterdam én won ze de Photo Academy Award. Inmiddels verschijnen haar foto s in onder andere de Volkskrant, Marie Claire, Glamcult, Elle, het Parool en HP/De Tijd. Een gedreven fotografe die zich het liefst zo min mogelijk vastlegt. Dat ze wilde fotograferen, daar heeft Robin nooit aan getwijfeld. Wel aan wat ze precies wilde doen en hoe. Ik was erg aan het nadenken over wat voor soort fotografie bij me paste. Ik dacht eerst dat ik een richting moest kiezen, en dat is nu helemaal niet meer zo. Ik heb een mooi breed scala aan kwalitatief goede bladen waarvoor ik mag fotograferen, en dat scala loopt uiteen van modeachtige tot meer journalistieke bladen. Op de Fotoacademie leerde ze voet bij stuk te houden en voor haar eigen werk op te komen. Jezelf kunnen verdedigen en kunnen uitleggen waarom je bepaald werk maakt, waarom je bepaald licht gebruikt en waarom je iemand op een bepaalde manier fotografeert. Als je dat kunt, ben je al halverwege. Zonder de Academie was ik nooit op deze manier in de fotografie gerold, en het heeft me ook sterker gemaakt. Het winnen van de Photo Academy Award was voor Robin een bevestiging dat ze goed zat. Daarnaast helpt het heel erg dat mensen je naam herkennen. Dat betekent niet dat ze je klussen gaan geven, maar als je een mail stuurt, weten ze in ieder geval - O ja, zij heeft die prijs gewonnen... - wie je bent.

3 De stijl: De Puy studeerde vijf jaar geleden af aan de Fotoacademie en maakt sindsdien naam met een herkenbare eigen stijl in haar fotografie, die vooral bestaat uit portretten. Het mag recht voor zijn raap zijn, duidelijk en confronterend, rakend. Daarnaast hoeft het niet mooi te zijn. Mooi Ik zie liever iets dat me boeit, iets dat misschien te ver gaat, iets wat struikelt over een grens, maar daardoor wel wakker schudt, iets wat me mee trekt. Hoe maak ik deze stijl na: De gezichtsuitdrukking, belichting en de ogenschijnlijk ongedwongen houdingen zijn belangrijk, ik ga proberen mijn vriend morgen zelf die positie te laten vinden, als het niet lukt stuur ik bij. Maar het mag er niet te gedwongen uit zien. Het moet dezelfde sfeer hebben. VVD-staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Sander Dekker Deze foto is gemaakt in een goed belichte studio. De lampen staan links voor want rechts in het gezicht valt wat schaduw. Zonder flitser waardoor er ook geen schaduw achter valt en er geen reflectie in de bril komt. De achtergrond is wit neutraal, het licht is waarschijnlijk zacht daglicht vanwege de intensiteit, omdat het een zwart wit foto is, is het aan de kleur niet af te lezen.

4

5

6 EXTRA: François Brunelle Photography is François Brunelle s chosen medium of artistic expresion. Born in Sherbrooke, Canada, he discovered photography through the work of André de Dienes and Richard Avedon. His ensuing fascination - one might say obsession - with portrait photography as a means of visual expression led him to devote his work to taking portraits of the people around him in an ongoing effort to capture the elusive human soul. He is the author of The Seven Essential Tools for the Creative Photographer, published by Les Editions du Trait. François Brunelle lives and works in Montréal, Canada. I m not a look-alike! is a project which is to photograph couples of look-alikes ( doubles, doppelgängers ) around the world and to do an international exhibition and book with the photos. The images are done in black and white. From the 27th of July to the 23rd of August 2014 there were 58 images from the project exhibited at the Museo Nacionlal de la Fotografia de Colombia, in Bogotá first and then in Medellin and Cali until the end of September. Waarom: Ik zou graag een foto van deze fotograaf willen imiteren omdat er achter deze foto s een duidelijk verhaal zit. Het zijn telkens twee mensen die zo erg op elkaar lijken dat ze door elkaar worden gehaald door andere mensen, maar ze zijn geen tweeling. Dit fenomeen van dubbelgangers is door deze fotograaf vastgelegd op een mooie manier.

7 Verhaal achter de foto: Mijn moeder en haar tweelingzus zijn een twee-eiige tweeling en werden toen ze kinderen waren niet (vaak) door elkaar gehaald. Nu ze ouder zijn geworden zijn ze steeds meer op elkaar gaan lijken en als mijn moeder haar haren niet kort had geknipt hadden mensen ze toch met elkaar verward. Vaak als ik één van de twee in de verte zie of er een achter me door loopt, heb ik geen idee wie van de twee het is. Dit fenomeen wil ik graag zelf ook vastleggen. Zeker omdat mijn moeders tweelingzus al vele jaren in Nieuw Zeeland woont en slechts eens in de zoveel jaar in Nederland is. En tóch, ondanks dat ze een halve wereld uit elkaar wonen, blijven ze op elkaar lijken, en toch ook weer totaal niet. Deze foto is in een studio gemaakt en het licht lijkt van links te komen, de schaduw op hun gezichten valt rechts. De linker persoon kijkt net langs de camera af, maar rechter kijkt er precies in. De hand rust losjes op de schouder. Er moet bij dit plaatje veel op details worden gelet en het wordt nog een opgave om de haarstijlen te matchen.

8

9

10 Krista van der Niet, 1978, Bathmen Netherlands. Education: : Gerrit Rietveld Academie, photographydepartment, Amsterdam. 2003: Stipendium, FBKVB Amsterdam : Represented by Solar, www. solarphotography.com 2011 present: Lecturer at KABK Den Haag, photography department. Tegenwoordig is er zo veel overtollig en overbelasting en dat vindt Krista fascinerend, maar tegelijk ook weerzinwekkend. In haar foto s wil ze zo veel mogelijk weg laten, in een poging om met puurheid en eenvoud aan de slag te gaan. Ze heeft niet veel nodig om geboeid te raken. Ze wil laten zen dat er meer is om nog te zien en ontdekken, zelfs als je denkt dat je het allemaal al begrijpt en gezien hebt. Er is altijd ruimte voor nieuwe inzichten en ontdekkingen. Mijn foto s zijn als sculptuur ideeën. Ze beginnen vaak vanuit schetsen maar toeval speelt een grote rol. Onverwachte dingen gebeuren in dat proces. Ik werk hoofdzakelijk in mijn atelier, waar ik de volledige controle heb over alles en de voorbereidingen neemt veel meer tijd in dan het maken van de werkelijke foto met mijn camera. De stijl: Haar onderwerpen zijn meestal dingen uit het dagelijks leven die ons omringen. Eigenlijk wil ze de dingen onderzoeken en een nieuwe betekenis geven door middel van de foto. Door dingen van context te veranderen en te zoeken naar een bepaalde compositie, streeft ze naar een resultaat waarin het geheel groter is dan de som. Dit zorgt ervoor dat ordelijke dingen chaotisch worden neergezet en chaotische dingen in hun eentje complete sereniteit uitstralen.

11 Hoe maak ik deze stijl na? Ik zoek een foto uit die ik mooi vind, en dan streef ik naar kalmte, geordendheid, uitzoeken waarom dit voorwerp normaal chaotisch is en wat zij heeft gedaan om de kalmte erin te krijgen. Eigenlijk zoek je dus naar wat klopt er niet als het om de standaard definitie van dit voorwerp gaat, en wat is er veranderd. Is dat de achtergrond, de structuur, de compositie, het licht? Dat moet ik allemaal uitzoeken. Seven pins & one match Deze foto is gemaakt in een atelier, de achtergrond is waarschijnlijk wel bewerkt, maar het is met een blauw doek en wit a3-papier te maken. Het licht komt van links voor/ iets naar boven, waardoor de schaduw naar rechts valt. Ik ga proberen de pin in het papier te steken waardoor hij blijft staan, er mag namelijk geen ander voorwerp in de buurt zijn in verband met de schaduw. Ook mag de schaduw niet buigen voor een knik in papier, dus het wordt nog best een lastige opgave om de lijn in het middel zo recht te krijgen. Ik houd van de eenvoud van dit anders zo gevaarlijk en chaotischogende object dat meestal omringd wordt door tientallen soortgenootjes. Deze eenvoud en rust moet het uitstralen.

12

13

14 Structuur Voor mij is structuur de interne opmaak van een geheel, textuur. Ook wel de manier waarop een samengesteld geheel is opgebouwd. Dus niet alleen een voelbare, maar ook een zichtbare textuur die anders is, terwijl het in dit geval wel tot dezelfde categorie behoort. Ik heb bij deze opdracht ten eerste gekozen om de structuren in textiel vast te leggen. Met een macrolens heb ik geprobeerd om te laten zien hoe stof er van dichtbij uitziet zodat je kunt zien dat het anders voelt.

15 Landschap: Een gebied dat in zijn uiterlijk een geheel vormt. Bestaat uit een aantal natuurlijke elementen (grondsoort, reliëf, waterhuishouding, bodem, hoogteligging) Het is het zichtbare deel van ons milieu. Het is onze waarneming van de buitenomgeving (aardoppervlak), met inbegrip van de talrijke functies en hun samenhang, en ontstaan door de werking van gesteente, water, lucht, planten, dieren en de mens. Dat wil zeggen dat ook steden e.d. bij landschap horen, maar ik heb zelf gekozen voor natuur landschappen zonder bouwwerken van de mens. Als omgeving heb ik gekozen voor het natuur gebied de Hoge Veluwe. Gedurende een hele dag heb ik er rondgefietst en heb ik geprobeerd foto s te maken van tegenstrijdige landschappen. Natuurlijk is dat in een zelfde natuurgebied niet makkelijk, maar ik was er van overtuigd dat de Veluwe had wat ik zocht. Uiteindelijk ben ik ook nog naar de Zijpenberg gegaan om daar wat heuvels te fotograferen voor het laatste contrast.

16

17

18 Extra: structuur Op de Hoge Veluwe is genoeg natuur te vinden, genoeg planten en bomen, grassen etc die allemaal een andere structuur hebben. Tijdens mijn tijd daar heb ik ook deze collage van verschillende structuren in de natuur gemaakt. Wel vind ik dat dit al vaak gedaan heb en een beetje cliché is, en daarom heb ik als hoofd-structuur de stoffen gekozen. Wel vind ik deze over de natuur goed gelukt.

Productfotografie in je eigen thuisstudio

Productfotografie in je eigen thuisstudio Productfotografie in je eigen thuisstudio Kenneth Verburg De feestdagen zitten er weer aan te komen en dus vallen er wekelijks tientallen folders met aanbiedingen door de brievenbus waarin de laatste producten

Nadere informatie

Exposities: 1987 Melkweg Galerie Amsterdam 1988 Maison Descartes Amsterdam 1991 Summer of Photography Antwerpen, België 1992 Academie des Beaux Arts

Exposities: 1987 Melkweg Galerie Amsterdam 1988 Maison Descartes Amsterdam 1991 Summer of Photography Antwerpen, België 1992 Academie des Beaux Arts studio des bouvrie Als kind, scheurde ik foto s uit tijdschriften om er collages van te maken, dit vond ik geweldig om te doen en ging er helemaal inop. Pas veel later, als jong volwassene, begon ik zelf

Nadere informatie

10 tips om de alledaagse momenten vast te leggen CAPTURE THE MAGICAL MOMENTS

10 tips om de alledaagse momenten vast te leggen CAPTURE THE MAGICAL MOMENTS 10 tips om de alledaagse momenten vast te leggen CAPTURE THE MAGICAL MOMENTS LET'S FIND THE MAGIC and capture it! Elke dag gebeuren er magische momenten. Vaak in de drukte vliegt de dag langs ons heen

Nadere informatie

1. Klik met je model. 12 tips voor interessante portretfoto's

1. Klik met je model. 12 tips voor interessante portretfoto's 12 tips voor interessante portretfoto's Wat maakt nu een portretfoto interessant? Dat is de vraag die iedere fotograaf zichzelf regelmatig stelt. Hoe maak je die iconische foto die inslaat als een bom

Nadere informatie

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE Wil jij ook de mooiste portretfoto s maken? In deze whitepaper over portretfotografie neemt fotograaf, filmmaker en kunstenaar Ahmet Polat je mee achter de schermen. Zo ontdek

Nadere informatie

Emotie en gevoel in fotografie

Emotie en gevoel in fotografie JE BENT NU BIJ ART & CULTURE Emotie en gevoel in fotografie Fotografe Jenny Boot, geboren in Sneek (1969) begon in 2005 met fotograferen. Ze fotografeert mensen, want mensen boeien haar, ze wil graag emotie

Nadere informatie

FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER

FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER HET IS WEER DE TIJDE VAN FEESTEN. Leuk! Genieten met fijne mensen. Lekker eten en drinken. Heerlijk. Maar foto s maken tijdens feesten is jammer genoeg

Nadere informatie

477,95 incl. BTW OMSCHRIJVING. Opleiding IT Media

477,95 incl. BTW OMSCHRIJVING. Opleiding IT Media Fotografie basis: workshops & coaching met fotograaf Pieter Clicteur Opleiding IT Media 477,95 incl. BTW OMSCHRIJVING Omschrijving Digitale fotogra e is inmiddels volledig ingeburgerd bij zowel mediaproducenten

Nadere informatie

WORKSHOP NATUURFOTOGRAFIE

WORKSHOP NATUURFOTOGRAFIE WORKSHOP NATUURFOTOGRAFIE Wil je ook de mooiste natuurfoto s maken? In deze online workshop over natuurfotografie nemen we je mee in het hele proces: de voorbereiding, het fotograferen zelf én het aan

Nadere informatie

Écht goede foto s zijn foto s die je raken. Die iets bij je oproepen: een gevoel of herinnering. Foto s die eigen zijn en kenmerkend voor jou als

Écht goede foto s zijn foto s die je raken. Die iets bij je oproepen: een gevoel of herinnering. Foto s die eigen zijn en kenmerkend voor jou als Écht goede foto s zijn foto s die je raken. Die iets bij je oproepen: een gevoel of herinnering. Foto s die eigen zijn en kenmerkend voor jou als fotograaf. Hoe maak je zulke foto s? Stap 1 is leren kijken.

Nadere informatie

Fotografie. Incentive

Fotografie. Incentive Fotografie Incentive Wat zegt fotografie? Fotografie is essentieel voor de communicatie van Kuoni/ Tenzing Travel. Het is hét ultieme instrument om te inspireren en tot de verbeelding te spreken. Daarom

Nadere informatie

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel Belichtingsregelingen: Basisgebruik Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel I uitgevoerd. De uitleg over functies wordt in twee delen gebracht,

Nadere informatie

Understanding and being understood begins with speaking Dutch

Understanding and being understood begins with speaking Dutch Understanding and being understood begins with speaking Dutch Begrijpen en begrepen worden begint met het spreken van de Nederlandse taal The Dutch language links us all Wat leest u in deze folder? 1.

Nadere informatie

De cursus is bestemd voor startende medewerkers die de basisbeginselen van digitale fotografie in praktijk wensen te leren.

De cursus is bestemd voor startende medewerkers die de basisbeginselen van digitale fotografie in praktijk wensen te leren. OPLEIDING #ICT EN INFORMATIEMANAGEMENT fotografie basis: workshops & coaching met fotograaf pieter clicteur 395,00 excl. BTW I.S.M. omschrijving OMSCHRIJVING Digitale fotografie is inmiddels volledig ingeburgerd

Nadere informatie

10 Tips voor betere portretfoto's

10 Tips voor betere portretfoto's 10 Tips voor betere portretfoto's Elja Trum Portretfotografie vind ik persoonlijk een van de leukste vormen van fotografie. Je krijgt de mogelijkheid iemand op een bepaald moment in zijn leven vast te

Nadere informatie

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft.

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Fotografie zou je bijna een materialisatie van licht kunnen noemen. Het speelt in ieder geval een

Nadere informatie

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen

12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen 12 tips voor prachtige zwart-wit landschappen Een landschap vol kleur is natuurlijk schitterend. Maar zwart-wit landschappen kunnen ook prachtige beelden opleveren! Met deze tips leer je hoe je fantastische

Nadere informatie

Ola Lanko en haar foto-genic installaties 14 oktober interview

Ola Lanko en haar foto-genic installaties 14 oktober interview Ola Lanko en haar foto-genic installaties 14 oktober interview Ola Lanko is altijd bezig met de werking van het medium fotografie. De kritische blik van de beschouwer is wat ze met haar werk wil overbrengen.

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 3. NatGeoFoto

FOTO- OPDRACHT 3. NatGeoFoto NatGeoFoto GEZICHTEN VAN DE WERELD FOTO- OPDRACHT 3 GEZICHTEN VAN DE WERELD In de tijdschriften van National Geographic verschijnen talloze portretten, van zowel mens als dier. Toch is portretfotografie

Nadere informatie

8 tips voor lichtmeting

8 tips voor lichtmeting 8 tips voor lichtmeting met de camera Han Sieveking Whitepapers 2014 Fotoacademie MISSION STATEMENT De Fotoacademie leidt op inspirerende wijze een student op tot een bewuste, zelfstandige (beroeps)fotograaf

Nadere informatie

Ontpopping. ORGACOM Thuis in het Museum

Ontpopping. ORGACOM Thuis in het Museum Ontpopping Veel deelnemende bezoekers zijn dit jaar nog maar één keer in het Van Abbemuseum geweest. De vragenlijst van deze mensen hangt Orgacom in een honingraatpatroon. Bezoekers die vaker komen worden

Nadere informatie

Hoe is het met vivian keulards. Vivian Keulards

Hoe is het met vivian keulards. Vivian Keulards Hoe is het met vivian keulards Vivian Keulards 98 vivian keulards Hoe is het met Droombeelden tot herinneringen fotograferen Te zien op Fotofestival Naarden Van 18 mei tot en 23 juni www.fotofestivalnaarden.nl

Nadere informatie

! Miriam Kieboom ( ) Opdracht 1: Beeldanalyse. Filmposter 1 The Day After Tomorrow

! Miriam Kieboom ( ) Opdracht 1: Beeldanalyse. Filmposter 1 The Day After Tomorrow ! Miriam Kieboom (0776413) Opdracht 1: Beeldanalyse Filmposter 1 The Day After Tomorrow Punt Er zijn 2 aandrachtspunten in deze poster. Primair aandachtspunt is het opspattende water, secundair aandachtspunt

Nadere informatie

een kopie van je paspoort, een kopie van je diploma voortgezet onderwijs (hoogst genoten opleiding), twee pasfoto s, naam op de achterkant

een kopie van je paspoort, een kopie van je diploma voortgezet onderwijs (hoogst genoten opleiding), twee pasfoto s, naam op de achterkant Vragenlijst in te vullen en op te sturen voor de meeloopochtend, KABK afdeling fotografie Questionnaire to be filled in and send in before the introduction morning, KABK department of Photography Stuur

Nadere informatie

Beeldende aspect Voorkennis

Beeldende aspect Voorkennis Deze les wordt u aangeboden door www.pro-kunst.nl Een lessendatabase voor en door kunstdocenten uit het Speciaal- en Praktijk Onderwijs. Dit is een initiatief van: Linda Batenburg, Nita van Bree en Ilja

Nadere informatie

always capturing the unspoken moments

always capturing the unspoken moments always capturing the unspoken moments NATIONALE AWARDS MASTER of Dutch Wedding Photography 2014 (6 x eervolle vermeldingen) INTERNATIONALE AWARDS FEARLESS PHOTOGRAPHERS always capturing the unspoken moments

Nadere informatie

JAN ROSSEEL TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

JAN ROSSEEL TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag JAN ROSSEEL HAAGSE KUNSTENAARS Jan Rosseel studied documentary photography at the Royal academy of arts in The Hague, The Netherlands and photojournalism

Nadere informatie

S e v e n P h o t o s f o r O A S E. K r i j n d e K o n i n g

S e v e n P h o t o s f o r O A S E. K r i j n d e K o n i n g S e v e n P h o t o s f o r O A S E K r i j n d e K o n i n g Even with the most fundamental of truths, we can have big questions. And especially truths that at first sight are concrete, tangible and proven

Nadere informatie

Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl)

Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl) Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl) Gulden snede als gouden basisregel Het werkt zo Verdeel het beeld dat je wilt fotograferen in gedachte in negen gelijke vlakken, door er twee horizontale en twee

Nadere informatie

Demonstratie objectfotografie. Charles Strijd

Demonstratie objectfotografie. Charles Strijd Demonstratie objectfotografie Fotomateriaal Uitleendienst Erfgoed Vereisten erfgoedinventaris - minstens 1 goede foto per object, meestal frontale overzichtsfoto - maak ook foto s van details, merken,

Nadere informatie

STILL: workshop fotobewerking

STILL: workshop fotobewerking Dit werkblad is van: klas: STILL: workshop fotobewerking Ontwerp en maak je eigen digitale flyer, poster of fotocollage met zelfgemaakt foto s! Je kent ze wel: coole flyers voor een feest, bewerkte foto

Nadere informatie

Breng diepte in je foto

Breng diepte in je foto Gewoon 10 tips Fotograferen is het vertalen van wat je ziet naar een afbeelding. Je kunt gewoon richten en klikken maar je kunt er ook net iets verder over nadenken. Foto's worden dan al een heel stuk

Nadere informatie

Thinking of Art Claudia Bronneberg GAR2A 22 Okt 2015

Thinking of Art Claudia Bronneberg GAR2A 22 Okt 2015 Thinking of Art Claudia Bronneberg GAR2A 22 Okt 2015 Mash up opdracht Sonja van Vuure Voorbeeld karakter: Maribo en Mirabo Analyse: De opvallende kwaliteiten van deze karakters zijn voornamelijk de staartjes

Nadere informatie

FOTOGRAFEREN MET JE SMARTPHONE

FOTOGRAFEREN MET JE SMARTPHONE De afgelopen jaren is de smartphone steeds belangrijker geworden. Bellen is bijna bijzaak: we Whatsappen, Instagrammen, Twitteren en zijn bijna de hele dag online. Het schijnt zelfs zo te zijn dat we vaker

Nadere informatie

Jan Torfs Art & Science Betere Kunst door Wetenschap.

Jan Torfs Art & Science Betere Kunst door Wetenschap. Jan Torfs Art & Science 2015 www.fineartphotoworks.nl Betere Kunst door Wetenschap Email: jtorfs@hetnet.nl Copyright Art & Science 2015 Reproductie verboden 2 Feb 2011 lezing voor FGA over modelfotografie

Nadere informatie

3-8. Foppen met foto s

3-8. Foppen met foto s Fotografie Kunsteducatie Groep 3-8 Lessen in optische illusie Foppen met foto s 1 Marijke Liefting Het is bijna zomer en een zee van vrije tijd ligt voor u. Staan er uitstapjes op het programma? Of hebt

Nadere informatie

Marie Cecile Thijs Interview. Marie Cecile Thijs

Marie Cecile Thijs Interview. Marie Cecile Thijs Majesty, 2011 Marie Cecile Thijs Interview Marie Cecile Thijs De pasingerichte studio van Marie Cecile Thijs bevindt zich op een prachtlocatie. Het oude schoolgebouw met hoge plafonds en mooie details

Nadere informatie

Fotografie & Photoshop

Fotografie & Photoshop Fotografie & Photoshop You don t take a photograph, you make it. - Ansel Adams The important thing is not the camera but the eye. Alfred Eisenstaed Ik ben fotograaf in hart en nieren, ik ben een beelddenker.

Nadere informatie

TIPS VOOR DOCENTEN. Kim Koelewijn. Nu met nog meer tranen! HUIL! Het lucht op Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan

TIPS VOOR DOCENTEN. Kim Koelewijn. Nu met nog meer tranen! HUIL! Het lucht op Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan TIPS VOOR DOCENTEN HUIL! Het lucht op Nu met nog meer tranen! Kim Koelewijn Vergroot je woordenschat rondom emoties, en laat je lekker gaan 9-99 TIPS VOOR DOCENTEN Dichtbij en verder weg Wanneer je met

Nadere informatie

De regel van derden. 1 Compositie

De regel van derden. 1 Compositie Op de knop drukken kan iedereen, maar een goede compositie maken vereist inzicht en ervaring. Het belangrijkste in het beeld is het onderwerp, bijvoorbeeld een persoon of een gebouw. Dat moet de meeste

Nadere informatie

6 In Beeld. Bieke Depoorter

6 In Beeld. Bieke Depoorter 6 In Beeld Bieke Depoorter De 25-jarige fotografe Bieke Depoorter uit Ingooigem besloot pas in het laatste jaar middelbaar, tot verrassing van velen, om fotografie te gaan studeren. Ze trok naar het Kask

Nadere informatie

Interview Astrid Hermes

Interview Astrid Hermes Astrid Hermes Met een geleende camera en een flinke dosis baldadigheid startte Astrid Hermes haar fotografische loopbaan. Geïnspireerd door grote namen in de fotowereld erkende zij al snel de waarde van

Nadere informatie

NIES VOOIJS EXHIBITIONS EDUCATION THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague

NIES VOOIJS EXHIBITIONS EDUCATION THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague NIES VOOIJS THE HAGUE ARTISTS Schilderen is de hoofdzaak voor mij, met af en toe een uitstap naar ruimtelijk werk, installaties. Ik houd van de

Nadere informatie

FOTOGRAFIE VOOR NIET NERDS. Heleen Schrijvershof

FOTOGRAFIE VOOR NIET NERDS. Heleen Schrijvershof FOTOGRAFIE VOOR NIET NERDS Heleen Schrijvershof INHOUD 1 INTRO 2 TWEE SOORTEN MENSEN 3 DIT BOEK IS VOOR JOU ALS 4 MIS MET DE AUTO STAND 5 AUTO VS MANUEEL 6 LENZEN 7 8 9 WAT WIL JE LEREN? WAT IS JE STIJL?

Nadere informatie

MARTIJN PETERS OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

MARTIJN PETERS OPLEIDINGEN TENTOONSTELLINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag MARTIJN PETERS HAAGSE KUNSTENAARS Martijn Peters: "Mijn foto's en video's zijn afbeeldingen van buitengewone gebeurtenissen en toch vaak van momenten

Nadere informatie

Werken met een reflectiescherm

Werken met een reflectiescherm Werken met een reflectiescherm Met een reflectiescherm kun je licht, of dat nu flitslicht of gewoon daglicht is, terug laten kaatsen naar je onderwerp. Op die manier kun je dingen die normaal in de schaduw

Nadere informatie

Gefeliciteerd! jullie gaan trouwen!

Gefeliciteerd! jullie gaan trouwen! Mogelijkheden en prijslijst My Eye Fotografie 2016-2017 Gefeliciteerd! jullie gaan trouwen! My Eye Fotografie heeft daarom een folder gemaakt waarin jullie de eerste belangrijke informatie kunnen lezen.

Nadere informatie

11 tips voor accenten in foto s

11 tips voor accenten in foto s 11 tips voor accenten in foto s Han Sieveking Whitepapers 2014 Fotoacademie MISSION STATEMENT De Fotoacademie leidt op inspirerende wijze een student op tot een bewuste, zelfstandige (beroeps)fotograaf

Nadere informatie

ARJAN DE NOOY EDUCATION INTERNATIONAL EXCHANGES/RESIDENCIES EXHIBITIONS THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague

ARJAN DE NOOY EDUCATION INTERNATIONAL EXCHANGES/RESIDENCIES EXHIBITIONS THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague Some information on this page is only available in Dutch THE HAGUE ARTISTS ARJAN DE NOOY I like to play with photographs. Using my own as well

Nadere informatie

Professional Imaging Presentatie door: Henk de Vos

Professional Imaging Presentatie door: Henk de Vos Professional Imaging 20-03-2017 Presentatie door: Henk de Vos Introductie Fotomatrix Transparant Wat kan er verbeterd worden? Wat zijn de verwachtingen? Fotomatrix In 2007 werd de fotomatrix in gebruik

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

Hoe maak je een HDR-foto?

Hoe maak je een HDR-foto? Hoe maak je een HDR-foto? De eerste vraag is natuurlijk; wat is HDR. HDR staat voor High Dynamic Range en betekent niets meer en minder dat je gewoon een heel groot verschil van donker naar licht in je

Nadere informatie

RUUD VAN DER HELM TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag

RUUD VAN DER HELM TENTOONSTELLINGEN OPLEIDINGEN HAAGSE KUNSTENAARS. haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag haagsekunstenaars.nl is een initiatief van Stroom Den Haag RUUD VAN DER HELM HAAGSE KUNSTENAARS Genuine graphic art is an aesthetic reflection of societal tension. Studio is een broedplaats voor sociale

Nadere informatie

James Welling.Metamorphosis

James Welling.Metamorphosis James Welling.Metamorphosis 28.01-16.04.2017 James Welling.Metamorphosis 28.01-16.04.2017 S.M.A.K. Gent inleiding Deze tentoonstelling toont kunstwerken van de kunstenaar James Welling. Hij werkt altijd

Nadere informatie

SAMPLE 11 = + 11 = + + Exploring Combinations of Ten + + = = + + = + = = + = = 11. Step Up. Step Ahead

SAMPLE 11 = + 11 = + + Exploring Combinations of Ten + + = = + + = + = = + = = 11. Step Up. Step Ahead 7.1 Exploring Combinations of Ten Look at these cubes. 2. Color some of the cubes to make three parts. Then write a matching sentence. 10 What addition sentence matches the picture? How else could you

Nadere informatie

CAMERA EN ACCESSOIRES

CAMERA EN ACCESSOIRES HISTOGRAM Het histogram Het histogram bestaat uit een grafiek die over het algemeen vaak in de vorm van een heuvel is getekend. Hij is voor elke foto anders en laat zien hoe de verdeling van licht en donker

Nadere informatie

MARGARETH DOORDUIN EXHIBITIONS EDUCATION THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague

MARGARETH DOORDUIN EXHIBITIONS EDUCATION THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague MARGARETH DOORDUIN THE HAGUE ARTISTS Margareth Doorduin: "Mijn vroege fotowerken (o.a. de serie; Untitled, Sculptures en Insight) kenmerken zich

Nadere informatie

JACOBIEN DE KORTE EDUCATION EXHIBITIONS THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague

JACOBIEN DE KORTE EDUCATION EXHIBITIONS THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague JACOBIEN DE KORTE THE HAGUE ARTISTS "In my autonomous work I mostly work from my personal emotions and experiences. I try to express concepts like

Nadere informatie

Nikon bekroont de beste persfotografen in België: Nederlander Károly Effenberger wint de Nikon Press Photo Awards

Nikon bekroont de beste persfotografen in België: Nederlander Károly Effenberger wint de Nikon Press Photo Awards Nikon bekroont de beste persfotografen in België: Nederlander Károly Effenberger wint de Nikon Press Photo Awards Károly Effenberger wint de 10de editie van de Nikon Press Photo Awards met zijn portret

Nadere informatie

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas FOTOGRAFIE BASIS Jelmer de Haas KLEUR / RAW Kleur Bespreken thuisopdracht Beeldverwerking Thuisopdracht Profiel: Frans Lanting KLEUR KLEUR KLEUR Verschillende typen lichtbronnen geven verschillende kleuren

Nadere informatie

Hallo iedereen! 2D vs 3D vs diepte

Hallo iedereen! 2D vs 3D vs diepte Hallo iedereen! In deze blog zou ik graag een licht werpen op twee uitdagingen van landschapsfotografie, namelijk diepte en grootsheid. Landschapsfotografie lijkt wellicht een makkelijke bezigheid; het

Nadere informatie

Interieur UMI Sushi & Asian Cuisine

Interieur UMI Sushi & Asian Cuisine 1 Interieur UMI Sushi & Asian Cuisine moodboard 13 juni 2012 2 Inhoudsopgave Inleidng 3 Warm Red 4 Fresh Red 6 White texture 8 Soft Nature 10 Fresh Nature 12 Fresh Blue 14 Bright Yellow 16 Calming Blue

Nadere informatie

RICHTLIJNEN FOTOGRAFIE UGENT. September 2016

RICHTLIJNEN FOTOGRAFIE UGENT. September 2016 RICHTLIJNEN FOTOGRAFIE UGENT September 2016 INHOUD Introductie 3 Gebruik en plaatsing Losse / enkele foto 4 Foto wolk 4 fotografiestijlen 5 Fotografiestijl 1: conceptueel en verhalend Uitleg en voorbeelden

Nadere informatie

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen.

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Lesbrief Les 2.1: My family Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Nouns: brother, sister, cousin, mother, father, aunt, uncle, grandmother,

Nadere informatie

Optische illusies : wat je ziet is niet altijd de werkelijkheid!

Optische illusies : wat je ziet is niet altijd de werkelijkheid! Optische illusies : wat je ziet is niet altijd de werkelijkheid! Deze tekst is aanvullende stof bij hoofdstuk 10. Sommige illusies zijn te verklaren aan de hand van de theorie met betrekking tot selectie,

Nadere informatie

Weet wat je kan. Zelfvertrouwen

Weet wat je kan. Zelfvertrouwen Weet wat je kan Zelfvertrouwen Zelfvertrouwen kan groeien Hoofdstuk 4 gaat over werken aan zelfvertrouwen. Onderwerpen in dit hoofdstuk: Stripje: Zelfvertrouwen kan groeien. blz 2 Doen waar je goed in

Nadere informatie

Extra Thema: Voedingsfotografie

Extra Thema: Voedingsfotografie Extra Thema: Voedingsfotografie Belichting Gebruik zoveel mogelijk enkel maar natuurlijk licht. Dus overdag aan een (groot) raam fotograferen en alle spotjes in keuken uit Schaduwzones in het gerecht

Nadere informatie

BOOK REVIEW: Chinese Tattoo Art (Edition Reuss)

BOOK REVIEW: Chinese Tattoo Art (Edition Reuss) Zalu.be BOOK REVIEW: Chinese Tattoo Art (Edition Reuss) 1 / 7 Zalu.be Tekst in Engels, Frans, Chinees en Duits. Dit is het meest omvangrijke verzamelwerk over de kunst van het tatoeëren in China en Taiwan.

Nadere informatie

ILONA NOWORACKA EXHIBITIONS EDUCATION THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague

ILONA NOWORACKA EXHIBITIONS EDUCATION THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague ILONA NOWORACKA THE HAGUE ARTISTS My interests lie mostly in symbolic presentation of profound emotional states, for which I use the traditional,

Nadere informatie

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s Babylichaamstaal Van te vroeg geboren baby s Inleiding Voor een pasgeboren baby is lichaamstaal de eerste en enige manier om te vertellen wat hij wel of niet prettig vindt. Omdat hij nog niet kan praten,

Nadere informatie

BEAR. Do you need protection? A bear can help you, because it is big and stands for power. BEAVER

BEAR. Do you need protection? A bear can help you, because it is big and stands for power. BEAVER 1 Power animals Lees de tekst hieronder en beantwoord de vraag. Animal symbol guide Which power animal do you need for help? Discover it in this animal symbol guide. LION BEAR ROOSTER When you are weak,

Nadere informatie

KIJK OP ZICHT VISUEEL FUNCTIE PROFIEL

KIJK OP ZICHT VISUEEL FUNCTIE PROFIEL 1 KIJK OP ZICHT VISUEEL FUNCTIE PROFIEL In dit document staan al mijn 'visuele functies' beschreven, zo worden de onderdelen genoemd waaruit visuele waarneming bestaat. Oftewel; de aspecten waarmee ik

Nadere informatie

Tips voor avondfotografie

Tips voor avondfotografie Tips voor avondfotografie digitalefotografietips.nl Veel fotografen bergen hun camera op na het vastleggen van een mooie zonsondergang. Maar eigenlijk begint het daarna pas, in ieder geval voor het onderwerp

Nadere informatie

Als je zo'n zinnetje moet leren dan weet je best al wat woorden van dit zinnetje.

Als je zo'n zinnetje moet leren dan weet je best al wat woorden van dit zinnetje. ENGLISH, WE WILL DO BETTER! LESSON FIVE Beste leerling! Fijn dat je er nog steeds aan werkt om je kennis van de Engelse taal te verbeteren! Daar zul je straks in de brugklas veel voordeel van hebben! HOE

Nadere informatie

Maandthema Juni 2015 Reflecties / spiegelingen. Mail uiterlijk zondag 7 juni maximaal 2 foto s naar

Maandthema Juni 2015 Reflecties / spiegelingen. Mail uiterlijk zondag 7 juni maximaal 2 foto s naar Maandthema Juni 2015 Reflecties / spiegelingen Mail uiterlijk zondag 7 juni maximaal 2 foto s naar fotoclubdebetuwe@gmail.com Wat zegt De Van Dale hierover Over spiegelen : licht of beelden terugkaatsen

Nadere informatie

Balans tussen orde en chaos ontsnappen aan de chaos. ordening = de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen

Balans tussen orde en chaos ontsnappen aan de chaos. ordening = de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen Balans tussen orde en chaos ontsnappen aan de chaos ordening = de onderlinge samenhang tussen de verschillende elementen Compositie (samenstelling) is het belangrijkste ordeningssysteem 1. Compositie,

Nadere informatie

Voor wie de laatste tijd onder een rots heeft geleefd: Nielson is bezig aan een ware zegetocht in de (Nederlandse) muziek wereld.

Voor wie de laatste tijd onder een rots heeft geleefd: Nielson is bezig aan een ware zegetocht in de (Nederlandse) muziek wereld. Voor wie de laatste tijd onder een rots heeft geleefd: Nielson is bezig aan een ware zegetocht in de (Nederlandse) muziek wereld. Binnen 2,5 jaar heeft Nielson (echte naam: Niels Littooij) al bereikt waar

Nadere informatie

LEONARD VAN DE VEN EDUCATION EXHIBITIONS THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague

LEONARD VAN DE VEN EDUCATION EXHIBITIONS THE HAGUE ARTISTS. haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague haagsekunstenaars.nl is an initiative by Stroom The Hague LEONARD VAN DE VEN THE HAGUE ARTISTS Artist statement Leonard van de Ven, December : Leonard van de Ven is a passionate collector of images and

Nadere informatie

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Vervreemding door optische illusies Niet alle kunstenaars houden zich aan de regels van perspectief, standpunt, onderlinge verhoudingen etc. Zij overtreden moedwillig

Nadere informatie

Portfolio Tanneke Peetoom. Tanneke Peetoom Perfectionistisch spontaan gevoelig soms onzeker. xxx

Portfolio Tanneke Peetoom. Tanneke Peetoom Perfectionistisch spontaan gevoelig soms onzeker.  xxx Portfolio Tanneke Peetoom Tanneke Peetoom Perfectionistisch spontaan gevoelig soms onzeker www.tannekephotography.nl Tanneke Peetoom Portfolio Bevroren romantiek Tanneke Peetoom De kinderportretten van

Nadere informatie

Contextanalyse. Patrick v/d Vlist

Contextanalyse. Patrick v/d Vlist Contextanalyse Patrick v/d Vlist Contextanalyse Patrick v/d Vlist Krimpen ad IJsel 10-01-2016 Verdoold Installatiebedrijf Voorwoord Ik heb dit rapport geschreven naar aanleiding van een communicatieopdracht

Nadere informatie

Teksten van de liederen die gospelkoor Inspiration tijdens deze Openluchtdienst zingt.

Teksten van de liederen die gospelkoor Inspiration tijdens deze Openluchtdienst zingt. Don t you worry There s an eternity behind us And many days are yet to come, This world will turn around without us Yes all the work will still be done. Look at ever thing God has made See the birds above

Nadere informatie

Visuele geletterdheid

Visuele geletterdheid Visuele geletterdheid Ola Lanko Kijken, daar draait het om in het boek Required Reading van Ola Lanko. Op een laagdrempelige manier onderzoekt de 27-jarige Oekraïense fotografe de manier waarop wij naar

Nadere informatie

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten!

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten! 2 portfolio Lisa Van Damme Lisa Van Damme begon, geïnspireerd door sociaal geëngageerde fotografen, op 17-jarige leeftijd aan een studie fotografie. Voor haar is fotografie meer dan een doel; het is eerst

Nadere informatie

Handleiding 3D foto's maken.

Handleiding 3D foto's maken. 3d foto's maken met AnaMaker pag. 1 Handleiding 3D foto's maken. Je ziet diepte omdat je met twee ogen kijkt. Je linkeroog ziet een iets ander beeld dan je rechteroog. Probeer dat maar eens door telkens

Nadere informatie

Omslag ontwerp. Aanleverinstructies. Welke informatie hebben wij nodig? Let op:

Omslag ontwerp. Aanleverinstructies. Welke informatie hebben wij nodig? Let op: Aanleverinstructies Omslag ontwerp Op basis van uw wensen kunt u een geschikte ontwerper kiezen. Op de volgende pagina s van dit document vindt u info en een klein portfolio van de ontwerpers. 1. StudioLIN

Nadere informatie

Kikker is boos Kikker en het water Kikker verveelt zich Kikker en het verjaardagsspel Kikker en de vos Kikker kan niet praten

Kikker is boos Kikker en het water Kikker verveelt zich Kikker en het verjaardagsspel Kikker en de vos Kikker kan niet praten FROG_quiet_insides_NL.indd 2 23-12-11 12:19 Kikker speelt verstoppertje Kikker en de sneeuwman Kikker en het slaapfeest Kikker is ongeduldig Kikker en de warme dag Kikker en het Nieuwjaar Kikker en de

Nadere informatie

1Wat is dat eigenlijk, klagen?

1Wat is dat eigenlijk, klagen? 13 1Wat is dat eigenlijk, klagen? Zomaar een gesprek tussen willekeurige ouders van willekeurige kinderen in een willekeurige stad in een willekeurige wijk met willekeurige omstandigheden. Weet je wat

Nadere informatie

Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie

Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie Workshop Fotografie Opening Bierkade - 2009 Joris Komen Fotografie Alles over perspectief, standpunt en compositie Belangrijk voor het maken van een goede foto is de keuze van je perspectief. Welk standpunt

Nadere informatie

Winnende foto Pia d Or. gespot4portfolio

Winnende foto Pia d Or. gespot4portfolio Winnende foto Pia d Or gespot4portfolio Fotografie zonder grenzen Als Irene van der Meijs afdrukt met haar Nikon D3x is ze pas voor de helft klaar. Beeldbewerking en -manipulatie met Photoshop speelt in

Nadere informatie

Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht

Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht Fotografie Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht Leren kijken (juiste informatie vastleggen) Technieken beheersen (camera + belichting) (Bewerken van foto s met Photoshop)

Nadere informatie

De stappendans van oplossingsgericht werken Voorbeeld van een onlinegesprek

De stappendans van oplossingsgericht werken Voorbeeld van een onlinegesprek De stappendans van oplossingsgericht werken Voorbeeld van een onlinegesprek Onderstaand gesprek illustreert de beweeglijkheid van het oplossingsgericht werken. De kleuren geven de bewegingen aan in het

Nadere informatie

Creatieve fotografie. fotogroep Sluiterke juni Anita, Betty, Peter, Truus

Creatieve fotografie. fotogroep Sluiterke juni Anita, Betty, Peter, Truus Creatieve fotografie fotogroep Sluiterke juni 2016 Anita, Betty, Peter, Truus Creatieve fotografie Wat is een goede foto: onderwerp duidelijk, scherp, goed belicht Wat is een creatieve foto? Bevat een

Nadere informatie

Beauty en fashion licht

Beauty en fashion licht Beauty en fashion licht Otto van den Toorn is beauty- en fashionfotograaf. In de modewereld is hij een bekende en bij het grote publiek heeft hij naam gemaakt met het Net5-televisie programma Model In

Nadere informatie

Portfolio Maura Klumper

Portfolio Maura Klumper Portfolio Maura Klumper Maura Klumper Portfolio Klein Maura Klumper kunst Op haar muur hangt de uitspraak Joy is not in things, it is in us. Dit geeft precies aan wat Maura Klumper drijft in het leven

Nadere informatie

BASIS FOTOGRAFIE. Flits fotografie

BASIS FOTOGRAFIE. Flits fotografie BASIS FOTOGRAFIE Flits fotografie FLITSEN Flitsen Oefening Bespreken ideeen essay Vragen? FLITSFOTOGRAFIE Waarom flitsen? Te weinig licht Slecht licht (schaduwen) Contrast verkleinen (bij tegenlicht) Contrast

Nadere informatie

Catalogus. pictorescue. fotomontage retouche restauratie

Catalogus. pictorescue. fotomontage retouche restauratie Catalogus 03 2010 fotomontage retouche restauratie Basisbewerking Basis De basisbewerking omvat het aanpassen van kleuren (witbalans), contrast, helderheid, belichting en compositie. Ook herstellen we

Nadere informatie

Prijsgids BRUIDSREPORTAGES

Prijsgids BRUIDSREPORTAGES Prijsgids BRUIDSREPORTAGES You are beautiful LET ME CAPTURE IT Linda Hemmes Jullie hebben besloten om te gaan trouwen. Gefeliciteerd! Deze dag wil je dan natuurlijk ook graag op prachtige foto s vastgelegd

Nadere informatie