Aan de leden van de gemeenteraad Haarlemmermeer Postbus li83

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de leden van de gemeenteraad Haarlemmermeer Postbus li83"

Transcriptie

1 , iiaaremmermeer cjeriit'ei~tt? Aan de leden van de gemeenteraad Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon Telefax Cluster Beleid Contactpersoon R. H. Mahulete Doorkiesnummer li83 Uw brief Ons kenmerk \geen ~~308 ûijiage(n) Onderwerp Geen Informatie Steunpunt Mantelzorg Amstelring n.a.v. behandeling Actieplan Mantelzorgondersteuning en Respijtzorg 2008 Verzenddatum 2 8 MEI 2008 Geachte leden van de raad, Naar aanleiding van de raadssessie over het Actieplan Mantelzorgondersteuning en Respijtzorg 2008 op 15 mei jl. heb ik u een brief toegezegd, waarin ik u nader zou informeren over wat het Steunpunt Mantelzorg Amstelring doet. Een nadere toelichting hierop acht ik van belang, omdat in het aan u voorgelegde actieplan aan het steunpunt een centrale rol wordt toegedicht, aangezien de expertise op het terrein van mantelzorg, mantelzorgondersteuning en respijtzorg bij dit steunpunt ligt. Door middel van deze brief doe ik thans gemelde toezegging gestand. Achtergrondinformatie Steunpunt Mantelzorg Amstelring Het Steunpunt Mantelzorg Amstelring (in het vervolg aangeduid met SMZ) is een onderdeel van Amstelring Plus, de werkmaatschappij van Amstelring die veel decentrale producten biedt. Het SMZ is in december 1997 voortgekomen uit de afdeling gespecialiseerd vrijwilligerswerk (gestart in 1991) Het SMZ is aangesloten bij de landelijke koepelorganisatie MEZZO te Bunnik en het Landelijk Steunpunt Vrijwilligers Terminale Zorg eveneens te Bunnik. Samenwerking en kwaliteit zijn de kernkwaliteiten van het SMZ en het SMZ werkt volgens de kwaliteitseisen van deze koepelorganisaties en de gestelde kerntaken. Kerntaken van het Steunpunt Mantelzorg Amstelring Volgens de kwaliteitseisen van deze koepelorganisaties werkt SMZ aan de volgende kerntaken: - Centraal informatie-, advies- en ondersteuningspunt voor vrijwilligersinzet; - Het bieden van een luisterend oor, van emotionele ondersteuning (telefonisch, inloop op kantoor, huis bezoek);

2 Volgvei 2 - Het organiseren van mantelzorgbijeenkomsten in de regio met als doel informatievoorziening en lotgenotencontact; - De belangenbehartiging van mantelzorgers; - Het geven van informatie over voorzieningen e.d. in de regio; - Het schrijven en verspreiden van de Mantelzorgkrant van het SMZ; - Het organiseren en geven van cursussen; - Het organiseren van bijzondere activiteiten door het SMZ; - Het organiseren en coördineren van nieuwe vormen van mantelzorgondersteuning in de regio; - Het houden van een inloopspreekuur bij het Informatiepunt Spaarne ziekenhuis. (eerste maandag van de maand van tot uur) Activiteiten van het Steunpunt Mantelzorg Amstelring Voortvloeiend uit genoemde kerntaken voert het SMZ de volgende activiteiten uit: Gespreksgroepen en lofgenofencontacf - CVA gespreksgroep (CVA = Cerebro Vasculair Accident, is een medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen); - Gespreksgroep voor mantelzorgers van mensen met Borderline. m Organiseren en geven van cursussen - Cursus:"Omgaan met dementie" voor mantelzorgers van dementerenden; - Cursus: "Daadkrachtig communiceren" voor mantelzorgers; - Cursus: "Ziekenverzorging thuis, Zorg de baas" omgaan met de taak als mantelzorger. Organiseren en coördineren van nieuwe vormen van mantelzorgondersfeuning in de regio. Hulp voor de zorgende werknemer: de Manfelzorgmakelaar In Haarlemmermeer zijn er circa mantelzorgers. Dit zijn mensen die de zorg voor een chronisch ziek familielid, kind of partner op zich genomen hebben. Een deel van deze mensen verleent de zorg naast een reguliere baan. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau verleent één op de tien werknemers mantelzorg. Deze dubbele belasting van de mantelzorger kan vroeg of laat voor problemen op het werk zorgen. Dit kan variëren van dingen regelen in werktijd omdat de openingstijden van instanties beperkt zijn, tot het zich ziekmelden. Om de haast onmogelijke combinatie arbeid en zorg c.q. dagbesteding makkelijker te maken heeft het Steunpunt Mantelzorg sinds 1 maart j.1. de mantelzorgmakelaar in dienst. De mantelzorgmakelaar werkt voor de mantelzorger en ondersteunt en bemiddelt bij het maken van afspraken met de werknemer en de werkgever, zodat het werk minder te lijden heeft onder de zorgsituatie en andersom. Daarnaast analyseert de mantelzorgmakelaar de problemen van de mantelzorg op het gebied van wonen, zorg, welzijn, inkomen, arbeid, belangen, wet en regelgeving en verzekeringen. Zij beschikt over een kennisbank van o.a. regelingen op diverse gebieden almede het aanbod in de zorg en de zorgvoorzieningen en kent daar de weg.

3 Volgvei 3 Praktisch gezien betekent het dat de mantelzorgmakelaar samen met de mantelzorger de situatie thuis in kaart brengt en bekijkt welke taken hij of zij zou willen overdragen. Dat kan variëren van het zoeken van informatie, bellen naar instanties, bemiddelen met de werkgever etc. Naast het overnemen van deze regeltaken kan de mantelzorgmakelaar worden ingezet om binnen de organisatie de mogelijkheden zichtbaar te maken die voor het bedrijf leiden tot het oplossen van knelpunten in de combinatie arbeid en mantelzorg. Belangenbehartiging mantelzorgers - Individueel; - Contact met gemeenten m.b.t. het beleid in de gemeenten op het gebied van vrijwilligers en mantelzorgers; - Contacten met Provincie Noord-Holland middels het Provinciale overleg met de Steunpunten Mantelzorg in Noord-Holland m.b.t. het beleid op het gebied van mantelzorgondersteuning; - Intensieve deelname aan onderzoek naar de behoefte aan ondersteuning bij mantelzorgers in de regio Amstelland en Meerlanden. De Mantelzorgkrant. Hierin wordt bericht over de activiteiten van het SMZ en van andere organisaties die iets aanbieden voor mantelzorgers. De Mantelzorgkrant komt 4 x per jaar uit en is gratis. Vrijwilligersinzet De vrijwilligers die bewust gekozen hebben voor deze vorm van hulp in het kader van mantelzorgondersteuning worden in georganiseerd verband ondersteund en begeleid door de coördinatoren van het SMZ. Het SMZ sluit met de aangesloten vrijwilligers een samenwerkingsovereenkomst. De vrijwilligers krijgen een training van minimaal 7 dagdelen. Vrijwilligers die gekozen hebben voor het werken bij terminale cliënten hebben daarnaast nog een driedelige vervolgtraining gevolgd en hebben de mogelijkheid om op kosten van SMZ cursussen te volgen via de landelijke koepelorganisatie. Vrijwilligers worden bijgeschoold d.m.v. themabijeenkomsten en specifieke cursussen, zoals een tilcursus. Elke 1,5 jaar vindt er een evaluatiegesprek plaats met de vrijwilligers. Kortom: aan het werven, selecteren, scholen en begeleiden van vrijwilligers wordt veel aandacht geschonken. Vrijwilligers bieden ondersteuning: - bij dementerenden; - bij chronisch zieken of gehandicapten (zowel kinderen als volwassenen); - bij een terminale cliënt in de thuissituatie, in het Bijna Thuishuis " ThamerThuis" in de Kwakel en Hospice "Bardo" in Hoofddorp; - (binnenkort) bij een project terminale cliënten in zieken-, verpleeg- en verzorgingshuizen.

4 ons kenmerk Volgvel 4 Hoe gaat het in zijn werk? De mantelzorger, familie, de zieke of gehandicapte zelf, de wijkverpleging, de huisarts, de CIZ of andere organisaties kunnen allen een vrijwilliger aanvragen bij het SMZ. Een CIZ- indicatie is niet nodig. De coördinator van de doelgroep neemt binnen een week contact op met de hulpvrager (bij terminale zorg binnen 24 uur) en maakt een afspraak om met de mantelzorger en/ of cliënt de hulpvraag in kaart te brengen. Tevens kijkt zij welke vrijwilliger er in deze situatie zou passen. Gespecialiseerde vrijwilligers zijn aanvullend op de mantelzorg en de reguliere zorg. Zij zijn dus niet ter vervanging van de wijkverpleging of de huishoudelijke verzorging. Het SMZ biedt de vrijwilligers structurele en incidentele hulp. De hulp is vraaggericht. Overige activiteiten: - Intensieve medewerking aan het Alzheimer Café; - Het Buddy project jong dementerenden; - Meewerken aan het project "Gewoon uit logeren", logeergezinnen voor kinderen met een handicap; - Het organiseren van de Landelijke Dag van de Mantelzorg voor 200 mantelzorgers (regio); - Het verzorgen van gastlessen op scholen, o.a. ROC; - Deelname in de kerngroep Palliatief Netwerk Amstelland en Meerlanden; - Deelname aan overlegstructuren met andere vrijwilligersorganisaties in de zorg (Amstelveen, Haarlemmermeer en Amstelring) - Participeren in landelijk en provinciaal overleg met de diverse koepelorganisaties en collega-organisaties; - Deelname aan het Netwerk Thuishulp Gehandicapten (kinderen) i.s.m. MEE, St. Ons Tweede Thuis, OZC/Amstelmonde en de Gespecialiseerde Verzorging Amstelring. Contact Verwijzers en vrijwilligers kunnen rechtstreeks bellen naar Steunpunt Mantelzorg Amstelring van maandag tlm vrijdag van uur: Voor cliënten is het telefoonnummer Tot slot enkele kengetallen 1. Het aantal mantelzorgers in de Gemeente Haarlemmermeer dat momenteel bij het SMZ is geregistreerd bedraagt 476 mantelzorclers. Via de bloemetjesactie rond de Dag van de Mantelzorg op 10 november 2007 zijn er 150 extra mantelzorgers in beeld gekomen. 2. Op dit moment zijn in Haarlemmermeer in totaal 72 vriiwilliaers ingeschreven, waarvan er actief zijn. Zij leveren per maand 440 uur respijtzorg. De overige vrijwilligers zijn door omstandigheden niet ingezet, omdat zij door persoonlijke omstandigheden tijdelijk niet beschikbaar zijn voor het vrijwilligerswerk of omdat er voor hen nog geen geschikte hulpvraag is gevonden. Daarnaast is er een aantal dat slechts incidenteel beschikbaar is. N.B. Dit is niet het resultaat van de campagne 'Meehelpen Helpt'. Toen de campagne in mei 2007 werd gestart had het Steunpunt al een vrijwilligersbestand. Het resultaat van de campagne bedraagt per 1 mei 2008: 43 nieuwe vriiwilliqers.

5 Volgvel 5 Ik vertrouw er op u hiermede voldoende informatie te hebben verschaft over de werkzaamheden van het Steunpunt Mantelzorg Amstelring. Hoogachtend, de portefeuillehouder

6 Voigvei 6 Verzendlijst t.b.v. ONDIFMIDM steiler : R.H. Mahulete Telefoon : : Aan de leden van de gemeenteraad Haarlemmermeer Geadresseerde Uw brief : Bijlage(n) : Geen : Vragen n.a.v. behandeling Actieplan Mantelzorgondersteuning en Respijtzorg 2008 Kenmerk : * * Onderwerp Afschriften aan: - Archief ONDIFMIDM - UITVIUB: R.H. Mahulete Evt. opmerkingen m.b.t. verzending van brief enlof afschriften:

Manifest. van de mantelzorger

Manifest. van de mantelzorger Manifest van de mantelzorger Manifest van de Mantelzorger Mantelzorgers zijn mensen die onbetaald en vanuit een persoonlijke band zorgen voor een hulpbehoevende oudere, chronische zieke of gehandicapte

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus250 2130 AG Hoofddort~ Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 cluster ~aatschap~elgke... en Economische Ontwikkeling

Nadere informatie

Welkom. Raadsconferentie Gulpen-Wittem 3 oktober 2013. Gertie de Veen en Sonja Vlaming Directeur en mantelzorgconsulent

Welkom. Raadsconferentie Gulpen-Wittem 3 oktober 2013. Gertie de Veen en Sonja Vlaming Directeur en mantelzorgconsulent Welkom Raadsconferentie Gulpen-Wittem 3 oktober 2013 Gertie de Veen en Sonja Vlaming Directeur en mantelzorgconsulent Inhoud presentatie Informatie en kengegevens Steunpunt Mantelzorg De praktijk aan het

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Organisatieonderdeel

Nadere informatie

Uw naaste op de polikliniek of dagcentrum Informatie voor mantelzorgers

Uw naaste op de polikliniek of dagcentrum Informatie voor mantelzorgers Uw naaste op de polikliniek of dagcentrum Informatie voor mantelzorgers Zorgt u voor uw zoon of dochter? Is uw partner langdurig ziek? Is uw vader of moeder (ineens) hulpbehoevend? Dat heeft ook voor

Nadere informatie

Vragenlijst voor mantelzorgers - <naam organisatie>

Vragenlijst voor mantelzorgers - <naam organisatie> Vragenlijst voor mantelzorgers - Algemene gegevens Deze vragenlijst is anoniem 1. Hoe oud bent u? jaar 2. Wat is uw geslacht? man / vrouw 3. Wat is uw postcode? (het gaat hier om de

Nadere informatie

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Thema/Bron/Beleid Ondersteuning vrijwilligers/ mantelzorgers, WMO prestatieveld 4 Begroting 2015 Bedrag Notitie Mantelzorg Notitie Vrijwilligers AWBZ Pakketmaatregel

Nadere informatie

onderwerp Intentieverklaring Overeenkomst Afval Energie Bedrijf Amsterdam

onderwerp Intentieverklaring Overeenkomst Afval Energie Bedrijf Amsterdam gemeente Haariemmermeer Nota van B&W onderwerp Intentieverklaring Overeenkomst Afval Energie Bedrijf Amsterdam portefeuillehouder John Nederstigt Collegevergadering 19 augustus 2014 inlichtingen Saskia

Nadere informatie

> Zorgen voor een ander. Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers

> Zorgen voor een ander. Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers > Zorgen voor een ander Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers > Zorgen voor een ander Soms hebben mensen meer nodig dan goede zorg alleen; een extra luisterend oor bijvoorbeeld, of iemand die

Nadere informatie

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning Groene Kruis Mantelzorgondersteuning mantelzorgondersteuning midden-limburg Mantelzorgondersteuning Zorgt u langdurig, intensief en onbetaald voor uw hulpbehoevende, chronisch zieke of gehandicapte partner,

Nadere informatie

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning

Groene Kruis Mantelzorgondersteuning Groene Kruis Mantelzorgondersteuning mantelzorgondersteuning midden-limburg Mantelzorgondersteuning Zorgt u langdurig, intensief en onbetaald voor uw hulpbehoevende, chronisch zieke of gehandicapte partner,

Nadere informatie

Participatieraad Haarlemmermeer Postbus 250

Participatieraad Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer Participatieraad Haarlemmermeer Postbus 250 t.a.v. de heer Hille 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster contactpersoon

Nadere informatie

Zorgen voor een ander

Zorgen voor een ander Zorgen voor een ander Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers R U GGESTE U N Zorgen voor een ander Steunpunt voor Mantelzorgers Soms hebben mensen meer nodig dan goede zorg alleen; een extra luisterend

Nadere informatie

I N H O U D. Hoe regelt u respijtzorg? Verzekeringen voor Mantelzorgers. Hulp nodig bij uw administratie? Arrangementen OpKracht

I N H O U D. Hoe regelt u respijtzorg? Verzekeringen voor Mantelzorgers. Hulp nodig bij uw administratie? Arrangementen OpKracht I N H O U D Een zomer vol respijt Hoe regelt u respijtzorg? Verzekeringen voor Mantelzorgers Hulp nodig bij uw administratie? Arrangementen OpKracht Activiteiten Steunpunt Mantelzorg Mantelzorgers Binnenboord

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Organisatieonderdeel

Nadere informatie

Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap.

Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap. Mantelzorgwijzer Arnhem Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap. Waarom een mantelzorgwijzer? Voor veel mensen is het verzorgen van

Nadere informatie

vrijwilligerszorg midden-limburg Groene Kruis Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit!

vrijwilligerszorg midden-limburg Groene Kruis Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit! Groene Kruis Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit! vrijwilligerszorg midden-limburg Vrijwilligerszorg Er kijkt iemand naar u uit! Heeft u of een van uw naasten een verstandelijke en/of lichamelijke

Nadere informatie

Gemeente Emmen ^^Q^ku 8 APR >? "2

Gemeente Emmen ^^Q^ku 8 APR >? 2 ^npufi?? Geadresseerde Gemeente Emmen ^^Q^ku 8 APR -2009 3>? "2 HET STEUNPUNT IS ER VOOR U MAAK ER GEBRUIK VAN Drenthe Het Haagje 131 7902 LE Hoogeveen Telefoon (0522) 27 39 25 Internet www.mantelzorg.info

Nadere informatie

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Meer dan 15.000 mensen zijn vrijwilliger bij een Waarom dit manifest? organisatie voor Vrijwillige Thuishulp,

Nadere informatie

Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r. o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n.

Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r. o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n. Steunpunt Mantelzorg, Iets voor u? L e e s m e e r i n d i t n u m m e r o v e r d e a a n g e b o d e n d i e n s t e n. Informatie, advies & bemiddeling Geachte lezer, Steunpunt Mantelzorg: iets voor

Nadere informatie

Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal

Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal 1 Zorgt u meer dan 4 uur per week voor iemand die extra zorg nodig heeft? Duurt deze zorg al langer dan 3 maanden? Doet u dit vanuit een persoonlijke band met

Nadere informatie

Zorgen voor een ander

Zorgen voor een ander Zorgen voor een ander Steunpunt voor Mantelzorgers en Ruggesteun R U GGESTE U N Zorgen voor een ander Soms hebben mensen meer nodig dan goede zorg alleen; een extra luisterend oor bijvoorbeeld, of iemand

Nadere informatie

informatie en advies. De samenwerking tussen formele en informele zorg wordt steeds belangrijker. We helpen zorgorganisaties om de samenwerking

informatie en advies. De samenwerking tussen formele en informele zorg wordt steeds belangrijker. We helpen zorgorganisaties om de samenwerking Jaaroverzicht 2014 Hoe gaan die veranderingen in de zorg en in het gemeentelijk beleid uitpakken in mijn persoonlijke situatie? Die vraag horen onze mantelzorgmakelaars regelmatig. De behoefte aan informatie

Nadere informatie

Feiten en cijfers mantelzorg

Feiten en cijfers mantelzorg Feiten en cijfers mantelzorg Hieronder leest u de meest belangrijke feiten en cijfers op het gebied van mantelzorg in Nederland uit het SCP-rapport 'Informele hulp: wie doet er wat?' (2015). Aantal mantelzorgers

Nadere informatie

Kanteling Wmo Iedereen doet mee

Kanteling Wmo Iedereen doet mee Kanteling Wmo Iedereen doet mee Wmo-loket In gesprek over wat u nodig heeft aan ondersteuning Een brochure voor iedereen die ondersteuning nodig heeft vanuit de Wmo. Vrijwillige ouderenadviseur uit Gelderland

Nadere informatie

Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop - Mierlo & Nuenen c.a.

Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop - Mierlo & Nuenen c.a. Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop - Mierlo & Nuenen c.a. Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave. Gedicht 3. Voorwoord 4. Doelstelling en werkwijze van de Stichting 5. Verslag van het bestuur 6. Verslag

Nadere informatie

Dagelijks Bestuur van Stadsregio Amsterdam Postbus 626 1000 AP Amsterdam. Planvorming EWOU~ Fennis

Dagelijks Bestuur van Stadsregio Amsterdam Postbus 626 1000 AP Amsterdam. Planvorming EWOU~ Fennis Dagelijks Bestuur van Stadsregio Amsterdam Postbus 626 1000 AP Amsterdam Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

Werkbezoek Gemeenteraad Leiderdorp 21 mei 2014

Werkbezoek Gemeenteraad Leiderdorp 21 mei 2014 Werkbezoek Gemeenteraad Leiderdorp 21 mei 2014 Programma Welkom en korte kennismaking Pluspunt aan het werk Ouderen Mantelzorgers Visie Pluspunt op ontwikkelingen in sociaal domein Pluspunt aan het werk

Nadere informatie

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Zorgt u voor een naaste

Nadere informatie

Wat als ik niet meer beter word?

Wat als ik niet meer beter word? Wat als ik niet meer beter word? Als u te horen heeft gekregen dat u niet meer kunt genezen, is dat een harde boodschap. Deze boodschap roept veel vragen op, zoals: Deze folder is bedoeld voor mensen die

Nadere informatie

- 9 JULI I~~ Cj. De extramuralisering versnelt. De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer \dir/cb. Geachte heer, mevrouw,

- 9 JULI I~~ Cj. De extramuralisering versnelt. De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer \dir/cb. Geachte heer, mevrouw, De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 I~~ Cj Contactpersoon Martijn van der Linden,

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Achtergrond

Hoofdstuk 1 Achtergrond Werkinstructie: Palliatief Terminale Zorg (PTZ) Datum: 06 oktober 2006 Ingangsdatum: Per direct Hoofdstuk 1 Achtergrond Inleiding In de terminale fase van hun leven kunnen mensen met een levensbedreigende

Nadere informatie

Beleid mantelzorg en vrijwilligers Fener Zorg

Beleid mantelzorg en vrijwilligers Fener Zorg P a g i n a 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2. Begrippen 1-2 3. Verschillen tussen mantelzorg en vrijwilligerswerk 2 4. Mantelzorg in Rotterdam 2-3 5. Visie van Fener Zorg op mantelzorg en vrijwilligers

Nadere informatie

Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop - Mierlo & Nuenen c.a.

Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop - Mierlo & Nuenen c.a. Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop - Mierlo & Nuenen c.a. Jaarverslag 2012 Inhoudsopgave. Gedicht 3. Voorwoord 4. Doelstelling en werkwijze van de Stichting 5. Verslag van het bestuur 6. Verslag

Nadere informatie

Vorkmeer Steunpunt Mantelzorg Peel en Maas, voor mensen die voor een naaste zorgen in Peel en Maas

Vorkmeer Steunpunt Mantelzorg Peel en Maas, voor mensen die voor een naaste zorgen in Peel en Maas Vorkmeer Steunpunt Mantelzorg Peel en Maas, voor mensen die voor een naaste zorgen in Peel en Maas 1 2 Wat is mantelzorg Iedereen die voor een chronisch ziek of gehandicapt familielid, partner, kind, vriend(in)

Nadere informatie

Wij wensen u de komende tijd veel succes met het invullen van prestatieveld 4 van de Wmo, zodat ook uw gemeente in 2012 kan zeggen:

Wij wensen u de komende tijd veel succes met het invullen van prestatieveld 4 van de Wmo, zodat ook uw gemeente in 2012 kan zeggen: Goed Voor Elkaar Checklist basisfuncties lokale ondersteuning mantelzorg Toelichting Voor u ligt een vragenlijst over mantelzorgondersteuning binnen uw gemeente. Deze vragenlijst ligt er niet zomaar. Vanuit

Nadere informatie

Palliatieve zorg. in de regio. Amstelland en Meerlanden. leven tijdens de ziekte en rond het sterven.

Palliatieve zorg. in de regio. Amstelland en Meerlanden. leven tijdens de ziekte en rond het sterven. Amstelland en Meerlanden Palliatieve zorg in de regio Heeft u een ziekte die ongeneeslijk is? Dan kunt u een beroep doen op palliatieve zorg. Palliatieve zorg richt zich op een zo goed mogelijke kwaliteit

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V.

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V. 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 : Visie op werken met mantelzorgers Hoofdstuk 2 : Wat kunnen mantelzorgers doen bij AYA Thuiszorg? Hoofdstuk 3 : Ondersteuning van mantelzorgers Hoofdstuk 4 : Mantelzorg en

Nadere informatie

Zorg, ondersteuning werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden

Zorg, ondersteuning werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden Zorg, ondersteuning werk en inkomen Hulp bij het Huishouden zodanig te ondersteunen dat u zo lang mogelijk en zo prettig mogelijk in uw eigen omgeving kunt blijven en goed kunt deelnemen aan de samenleving.

Nadere informatie

Enquêtevragen Zorg en Welzijn Dirkshorn e.o. april 2014

Enquêtevragen Zorg en Welzijn Dirkshorn e.o. april 2014 Dit is het begin van de enquête. De eerste 4 vragen gaan over uw persoonlijke kenmerken. Aankruisen wat van toepassing is. 1. Wat is uw gezinssamenstelling? Alleenstaand zonder kind(eren) Samenwonend /

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

aandacht en zorg in laatste levensfase

aandacht en zorg in laatste levensfase aandacht en zorg in laatste levensfase *Palliatieve zorg komt van palliare, wat verzachten betekent. Hoe gaat u verder met uw leven als u niet meer beter wordt? Deze informatie is bedoeld voor mensen die

Nadere informatie

I N H O U D. Uitnodiging thema avond. Uitnodiging bijeenkomst. vrijwilligersverzekeringen. Maatjesproject. Mantelzorgdagen

I N H O U D. Uitnodiging thema avond. Uitnodiging bijeenkomst. vrijwilligersverzekeringen. Maatjesproject. Mantelzorgdagen I N H O U D Uitnodiging thema avond Uitnodiging bijeenkomst vrijwilligersverzekeringen Maatjesproject Mantelzorgdagen Activiteiten steunpunt Mantelzorg Alzheimer café Hulp bij PGB nodig? Uitnodiging thema

Nadere informatie

Activiteitenplan 2014

Activiteitenplan 2014 Activiteitenplan 2014 Voorwoord Voor u ligt het activiteitenplan van de stichting Hospice en vrijwillige terminale thuiszorg Midden- Holland. Het plan is een afgeleide van het beleidsplan en de activiteiten

Nadere informatie

DE MANTELZORGMAKELAAR. Henny Seiler Mantelzorgmakelaar 19 januari 2016

DE MANTELZORGMAKELAAR. Henny Seiler Mantelzorgmakelaar 19 januari 2016 DE MANTELZORGMAKELAAR Henny Seiler Mantelzorgmakelaar 19 januari 2016 INFORMATIE AVOND EVEN NIET? Wanneer bent u mantelzorger Knelpunten van mantelzorgers Wat is respijtzorg Wat kan een mantelzorgmakelaar

Nadere informatie

Zorg na uw ziekenhuisopname

Zorg na uw ziekenhuisopname Zorg na uw ziekenhuisopname U bent opgenomen in Maasziekenhuis Pantein. Voordat u weer naar huis gaat, heeft u een gesprek met de liaisonverpleegkundige om te bespreken of u na uw opname in het ziekenhuis

Nadere informatie

Meldactie AWBZ oktober 2010

Meldactie AWBZ oktober 2010 pagina 1 van 13 Meldactie AWBZ oktober 2010 Inleiding Zeven cliëntenorganisaties werken samen om de gevolgen van de veranderingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) in kaart te brengen.

Nadere informatie

Plan Informele Zorg 2016

Plan Informele Zorg 2016 Plan Informele Zorg 2016 2016 Inhoud 1. Inleiding... 1 2. Mantelzorg... 2 2.1 Mantelzorgondersteuning... 2 2.1.1 Aandacht aan de voorkant... 2 2.1.2 Aandacht voor speciale doelgroepen... 4 2.1.3 Breed

Nadere informatie

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente?

Cliëntondersteuning. Tips voor het keukentafelgesprek. Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Cliëntondersteuning Tips voor het keukentafelgesprek Hoe kan ik mij voorbereiden op het gesprek met de Wmo-consulent van de gemeente? Inleiding...3 Leeswijzer...4 Wet maatschappelijke ondersteuning...5

Nadere informatie

Nieuwsbrief ik zorg voor jou

Nieuwsbrief ik zorg voor jou Nieuwsbrief ik zorg voor jou Inleiding Voor je ligt de eerste nieuwsbrief speciaal ontwikkeld ter informatie voor iedereen die zorgt voor een naaste. Middels deze nieuwsbrief willen wij je informeren,

Nadere informatie

INFOKAART ONDERSTEUNING MANTELZORG

INFOKAART ONDERSTEUNING MANTELZORG INFOKAART ONDERSTEUNING MANTELZORG In deze infokaart wordt een aanzet gemaakt voor punten die van belang zijn bij het ondersteunen van mantelzorg. Naast deze infokaart zijn er infokaarten over mantelzorg

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning. Wmo: Iedereen moet kunnen meedoen! inwoudenberg

Wet maatschappelijke ondersteuning. Wmo: Iedereen moet kunnen meedoen! inwoudenberg Wet maatschappelijke ondersteuning inwoudenberg Wmo: Iedereen moet kunnen meedoen! INHOUD pag. Voorwoord 3 De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 4 Waarom wordt de Wmo ingevoerd? 5 Wat betekent de

Nadere informatie

een helpende hand luisterend oor steun in de rug NETWERK VRIJWILLIGE THUISHULP ZEIST

een helpende hand luisterend oor steun in de rug NETWERK VRIJWILLIGE THUISHULP ZEIST een helpende hand luisterend oor steun in de rug NETWERK VRIJWILLIGE THUISHULP ZEIST NETWERK VRIJWILLIGE THUISHULP ZEIST Wie zijn wij? In het Netwerk Vrijwillige Thuishulp werken een tiental organisaties

Nadere informatie

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein Zorgen voor een ander, dan doe je gewoon.. Maar soms is een beetje hulp en steun meer dan welkom! In Nieuwegein

Nadere informatie

Rapportage tot Stichting welzijn Zundert ( SWZ)

Rapportage tot Stichting welzijn Zundert ( SWZ) Rapportage 1-1-2017 tot 31-12-2017 Stichting welzijn Zundert ( SWZ) Inleiding De hieronder staande rapportage geeft een (cijfermatig) inzicht van de werkzaamheden van de Stichting Welzijn Zundert. De vraag

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

Cognitieve stoornis met psychiatrische symptomen Geheugen poli Amstelmere Via huisarts 020543 4343

Cognitieve stoornis met psychiatrische symptomen Geheugen poli Amstelmere Via huisarts 020543 4343 Sociale kaart voor kwetsbare ouderen in de Haarlemmermeer Onderzoek en diagnostiek Diagnose dementie Dementie > 65 jaar Huisarts Dementie < 65 jaar Alzheimercentrum VUmc Via huisarts 0204440816 Cognitieve

Nadere informatie

Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank

Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank Servicepunt Vrijwilligers/ VrijwilligersVacatureBank Voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties Servicepunt Vrijwilligers Het Servicepunt Vrijwilligers van Punt Welzijn ondersteunt vrijwilligers en

Nadere informatie

Wie zijn mantelzorgers?

Wie zijn mantelzorgers? Mei 2018 1 Wie zijn mantelzorgers? Vanuit een relatie met de zorgvrager Vrijwillig en onbetaald Gedurende langere tijd Meer dan gebruikelijke zorg Mei 2018 2 In Nederland verlenen ruim 4 miljoen mensen

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

MEE Zuid-Holland Noord Praktische Thuishulp In de regio s Delft, Westland, Oostland, Den Haag en randgemeenten Jaarverslag 2010

MEE Zuid-Holland Noord Praktische Thuishulp In de regio s Delft, Westland, Oostland, Den Haag en randgemeenten Jaarverslag 2010 Praktische Thuishulp In de regio s Delft, Westland, Oostland, Den Haag en randgemeenten Inhoudsopgave Pagina Inleiding 3 Praktische Thuishulp 4 Samenwerking en externe contacten 6 PR Activiteiten 8 Praktische

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 2 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: jongeren praten mee over de toekomst Jongeren 12 23 jaar We willen graag met jongeren in gesprek over de toekomst

Nadere informatie

Participatieraad gemeente Haarlemmermeer t.a.v. G. Hille (voorzitter) Samenleving, Sport en Cultuur. uw brief 19 december 2017

Participatieraad gemeente Haarlemmermeer t.a.v. G. Hille (voorzitter) Samenleving, Sport en Cultuur. uw brief 19 december 2017 gemeente Haarlemmermeer Participatieraad gemeente Haarlemmermeer t.a.v. G. Hille (voorzitter) Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 56395 50

Nadere informatie

Rapport Onderzoek Mantelzorgbeleid

Rapport Onderzoek Mantelzorgbeleid Rapport Onderzoek Mantelzorgbeleid In opdracht van VNG Datum: 16-6-2015 Team Kennisnetwerk Wmo RadarAdvies Veemarkt 83, 1019 DB Amsterdam T (020) 463 50 50 www.radaradvies.nl Inhoudsopgave 1 Inleiding

Nadere informatie

Welkom bij het online seminar. Zorgen voor iemand met dementie én voor uzelf. Om 19:00 begint het online seminar automatisch

Welkom bij het online seminar. Zorgen voor iemand met dementie én voor uzelf. Om 19:00 begint het online seminar automatisch Welkom bij het online seminar Zorgen voor iemand met dementie én voor uzelf Om 19:00 begint het online seminar automatisch De deskundigen van vanavond zijn Annemarie Schouten Trainer Martha Flora Hippocampus

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: zet ideeën van jongeren om in daden Jongeren 12 23 jaar We willen graag in gesprek met jongeren die een positieve

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Mantelzorg

Rapportage Onderzoek Mantelzorg Rapportage Onderzoek Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, september 2015 Inhoudsopgave pagina Inleiding - 1-1. Voorbereiding - 2-2. Bevindingen - 3-3. Conclusie & aanbevelingen - 5-4. Dankwoord - 6 - Inleiding

Nadere informatie

Mantelzorg café Steenbergen 7 maart Regelingen voor mantelzorgers

Mantelzorg café Steenbergen 7 maart Regelingen voor mantelzorgers Mantelzorg café Steenbergen 7 maart 2016 Regelingen voor mantelzorgers Programma Opening door Joyce Joosen, coördinator Steunpunt Mantelzorg Steenbergen. Inzicht in mantelzorg, wat heb ik nodig? Presentatie

Nadere informatie

I N H O U D. Voorwoord. Mantelzorgmeerdaagse. Mantelzorgtest. Zorgt u voor een ander? Zorg dan ook goed voor uzelf! Activiteiten Steunpunt Mantelzorg

I N H O U D. Voorwoord. Mantelzorgmeerdaagse. Mantelzorgtest. Zorgt u voor een ander? Zorg dan ook goed voor uzelf! Activiteiten Steunpunt Mantelzorg I N H O U D Voorwoord Mantelzorgmeerdaagse Mantelzorgtest Zorgt u voor een ander? Zorg dan ook goed voor uzelf! Activiteiten Steunpunt Mantelzorg Loopt u mee? Workshop Mindfulness Voorwoord Beste lezer,

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot Inhoudsopgave Inleiding... 4 Leeswijzer... 5 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 6 De gemeente... 6 Het Wmoloket... 6 Het gesprek... 7 2. Het gesprek voorbereiden... 8 Woonsituatie... 9 Huishouden...

Nadere informatie

Zorgloket Bergeijk. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg!

Zorgloket Bergeijk. De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! Zorgloket Bergeijk De wegwijzer op het gebied van welzijn & zorg! 2 Zorgloket Bergeijk De Wet maatschappelijke ondersteuning zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen in de maatschappij en zo lang mogelijk

Nadere informatie

Beknopt overzicht het aanbod voor mantelzorgers in eindhoven

Beknopt overzicht het aanbod voor mantelzorgers in eindhoven Beknopt overzicht het aanbod voor mantelzorgers in eindhoven 2011 www.mantelzorgverlicht.nl 1 2 Inleiding Dit is een Beknopt overzicht van het Productboek Aanbod voor mantelzorgers in Eindhoven. Dit gratis

Nadere informatie

Mantelzorg- en vrijwilligersbeleid

Mantelzorg- en vrijwilligersbeleid Mantelzorg- en vrijwilligersbeleid St. Hervormd Centrum Pennemes 2010 3.12.6 Versie 01-06-2010 1/6 Inhoudsopgave Inleiding 1. Visie op werken met mantelzorgers/vrijwilligers 1.1 Wanneer is iemand een mantelzorger

Nadere informatie

Aanvraagformulier tot de verlening van een mantelzorgcompliment

Aanvraagformulier tot de verlening van een mantelzorgcompliment Aanvraagformulier tot de verlening van een mantelzorgcompliment ALGEMENE INFORMATIE Wat is een mantelzorgcompliment? Het mantelzorgcompliment is een geldbedrag van maximaal 200 en wordt één keer per jaar

Nadere informatie

De (on) zichtbare rol van de mantelzorger

De (on) zichtbare rol van de mantelzorger De (on) zichtbare rol van de mantelzorger Even voorstellen Kelly Bekebrede Mantelzorgconsulent Carinova Doelgroep chronisch zieken, palliatief en GGZ Werkzaam bij Carinova sinds 2009 Tot 2009 maatschappelijk

Nadere informatie

Unal College. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond

Unal College. Professionele zorg, aandacht voor culturele achtergrond Unal College Trainingen en werkbegeleiding aan (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking Unal College Professionele ondersteuning en training met aandacht voor culturele achtergrond voor (jong)

Nadere informatie

Vrijwillige hulp Maatjes Ontmoeten Mantelzorg

Vrijwillige hulp Maatjes Ontmoeten Mantelzorg Met elkaar, voor elkaar! Vrijwillige hulp Vrijwilligers zijn mannen en vrouwen die om een ander denken. Zij voelen zich betrokken bij hun medemens. Vrijwilligerswerk is voor hen een keuze. Ze zijn blij

Nadere informatie

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

Samenwerken met familie en mantelzorgers. Met elkaar de zorg die nodig is mogelijk maken.

Samenwerken met familie en mantelzorgers. Met elkaar de zorg die nodig is mogelijk maken. Samenwerken met familie en mantelzorgers Met elkaar de zorg die nodig is mogelijk maken. Samenwerken met familie en mantelzorgers Folder voor familie en mantelzorgers van mensen die (tijdelijk) zorg ontvangen

Nadere informatie

Programma. 1. Presentatie onderzoek: Fadoua Achgaph uur. 2. Presentatie van organisaties uur Pluspunt MEE Activite

Programma. 1. Presentatie onderzoek: Fadoua Achgaph uur. 2. Presentatie van organisaties uur Pluspunt MEE Activite Programma 1. Presentatie onderzoek: Fadoua Achgaph 19.35-19.55 uur 2. Presentatie van organisaties 19.55-20.10 uur Pluspunt MEE Activite 3. Presentatie 20.15-20.20 uur Gemiva Mezzo LVvm 4. Workshops in

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2016 STICHTING LEENDERT VRIEL HENGELO-BORNE E.O.

JAARVERSLAG 2016 STICHTING LEENDERT VRIEL HENGELO-BORNE E.O. JAARVERSLAG 2016 JAARVERSLAG 2016 STICHTING LEENDERT VRIEL HENGELO-BORNE E.O. Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag 2016 van de stichting Leendert Vriel Hengelo, Borne e.o. Ook dit jaar zijn wij er in

Nadere informatie

Gemeente Sittard-Geleen. Uitvoeringsplan Informele Zorg Inzet van mantelzorgers en (zorg-)vrijwilligers

Gemeente Sittard-Geleen. Uitvoeringsplan Informele Zorg Inzet van mantelzorgers en (zorg-)vrijwilligers Gemeente Sittard-Geleen Uitvoeringsplan Informele Zorg Inzet van mantelzorgers en (zorg-)vrijwilligers 2015 Inhoud 1. Inleiding... 1 2.1 Mantelzorgondersteuning... 2 2.1.1 Aandacht aan de voorkant... 2

Nadere informatie

Thuiszorg in Amsterdam

Thuiszorg in Amsterdam Thuiszorg in Amsterdam Wat is thuiszorg? Er zijn verschillende vormen van thuiszorg. Bijvoorbeeld verpleegkundige handelingen zoals het toedienen van medicijnen of zuurstof, het aanbrengen van een infuus

Nadere informatie

ZORG NA ZIEKENHUISOPNAME

ZORG NA ZIEKENHUISOPNAME ZORG NA ZIEKENHUISOPNAME 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Heeft u zorg nodig na het verblijf in het ziekenhuis? 4 Wie regelt deze zorg? 4 Uw plichten rondom ontslag 5 Wanneer kan de zorg na de ziekenhuisopname

Nadere informatie

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Welkom De steunpunten algemeen Stand van zaken steunpunt vrijwilligers Stand van zaken steunpunt mantelzorg Vragen Contactgegevens De steunpunten Startbijeenkomst

Nadere informatie

het gesprek over ondersteuning en zorg

het gesprek over ondersteuning en zorg het gesprek over ondersteuning en zorg Het gesprek over ondersteuning en zorg Wet maatschappelijke ondersteuning Gemeenten hebben de taak om inwoners te ondersteunen bij hun deelname aan de samenleving.

Nadere informatie

Datum 1 april 2019 Betreft Commissiebrief beleidsreactie op SCP rapport commissiebrief reactie op SCP Rapport Werk en Mantelzorg

Datum 1 april 2019 Betreft Commissiebrief beleidsreactie op SCP rapport commissiebrief reactie op SCP Rapport Werk en Mantelzorg > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

waardering Zwolle Jonge mantelzorgers (jonger dan 18 jaar) zijn in de onderzoeken van de gemeente niet meegenomen,

waardering Zwolle Jonge mantelzorgers (jonger dan 18 jaar) zijn in de onderzoeken van de gemeente niet meegenomen, Zwolle Rapportage Mantelzorg in beeld Resultaten uit onderzoeken onder mantelzorgers 2012 en 2014 De gemeente Zwolle wil de positie van de mantelzorger versterken en hun taak verlichten. Met de komst van

Nadere informatie

Thuiszorg. Informatie over thuizorg? Bel ons gratis nummer 0800-366 84 79. Iedere situatie heeft een eigen oplossing

Thuiszorg. Informatie over thuizorg? Bel ons gratis nummer 0800-366 84 79. Iedere situatie heeft een eigen oplossing Thuiszorg Informatie over thuizorg? Bel ons gratis nummer 0800-366 84 79 Iedere situatie heeft een eigen oplossing Heerlijk, die aandacht en die hulp! Thuis wonen Voor veel mensen geldt het gezegde: Oost

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst STAP. Welkom. 2 februari 2019 Sociaal Raadsvrouw Sabah Ziani

Informatiebijeenkomst STAP. Welkom. 2 februari 2019 Sociaal Raadsvrouw Sabah Ziani Welkom NVN Steun- en Adviespunt (STAP) Wat is STAP? Wat kunnen we voor u betekenen? Welke onderwerpen? Wat is Mantelzorg? Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale

Nadere informatie

GESCAND OP 2 7 APR, Page 1 of 3. Zant, Tim j. Van: Ellen Bartels j Gemeente Oostzaan

GESCAND OP 2 7 APR, Page 1 of 3. Zant, Tim j. Van: Ellen Bartels j Gemeente Oostzaan 27-4-2011 GESCAND OP 2 7 APR, 2011 Zant, Tim j. Page 1 of 3 Van: Ellen Bartels [e.bartels@mezzo.nl] j Gemeente Oostzaan Verzonden: dinsdag 26 april 2011 16:07 " ~" ~~" CC- Hanneke VenA/eij; Karin Verbeek;

Nadere informatie

Smithuijsen Winters & De Vries t.a.v. de heer mr. H.H. Kelderhuis Postbus AR HOOFDDORP. Geachte heer Kelderhuis,

Smithuijsen Winters & De Vries t.a.v. de heer mr. H.H. Kelderhuis Postbus AR HOOFDDORP. Geachte heer Kelderhuis, oerrwente Smithuijsen Winters & De Vries t.a.v. de heer mr. H.H. Kelderhuis Postbus 698 2130 AR HOOFDDORP Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900-1852 Telefax

Nadere informatie

Reactie op advies Mantelzorgondersteuning en waardering

Reactie op advies Mantelzorgondersteuning en waardering bericht Ontwikkeling Maatschappelijke Ontwikkeling Retouradres: Postbus 10007, 8000 GA Zwolle Participatieraad Zwolle t.a.v. de heer J. van der Heiden Sassenstraat 33 8011 PB..ZWOLLE Stadskantoor Lübeckplein

Nadere informatie

Doorkiesnr.:

Doorkiesnr.: Gemeente Hellendoorn Wmo-raad Hellendoorn P/a Stichting De Welle Constantijnstraat 32 a 7442 ME NIJVERDAL Uw brief/kenmerk: Ons kenmerk: 18UIT00419 Doorkiesnr.: 63 05 46 Typ. /coll. BPR Bijlagen: Onderwerp:

Nadere informatie

Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop en Nuenen C.A.,

Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop en Nuenen C.A., JAARVERSLAG 2017 Stichting Vrijwilligers Thuiszorg Geldrop en Nuenen C.A., KvK 41091425, Gerwenseweg 37, 5674SE Nuenen info@vrijwilligerszorgthuis.nl 1 Inhoudsopgave. 1. Voorwoord 2. Verslag van het bestuur

Nadere informatie

Zorg bij ontslag uit het ziekenhuis. Wat kunnen wij voor u betekenen

Zorg bij ontslag uit het ziekenhuis. Wat kunnen wij voor u betekenen Zorg bij ontslag uit het ziekenhuis Wat kunnen wij voor u betekenen U ontvangt deze folder omdat u na opname in het ziekenhuis mogelijk nog hulp of zorg nodig heeft. In deze folder staat beschreven wat

Nadere informatie

Mantelzorg. Praktische informatie en tips voor mantelzorgers

Mantelzorg. Praktische informatie en tips voor mantelzorgers Mantelzorg Praktische informatie en tips voor mantelzorgers Inleiding Met de mantelzorger bedoelen we diegene die een belangrijke rol in de zorg voor een naaste vervult. Vaak is dit een ouder, partner

Nadere informatie

Artikel 3. Reikwijdte regeling 1. De Zorgpauze wordt verleend zolang daartoe ruimte is binnen het jaarlijks vastgestelde budgetplafond.

Artikel 3. Reikwijdte regeling 1. De Zorgpauze wordt verleend zolang daartoe ruimte is binnen het jaarlijks vastgestelde budgetplafond. Regeling Zorgpauze Noordwijk Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordwijk; Gelet op artikel 2.2.2 van de Wmo 2015 (op grond waarvan het college de algemene maatregelen treft ter

Nadere informatie

Participatieraad Haarlemmermeer Postbus 250

Participatieraad Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer Participatieraad Haarlemmermeer Postbus 250 DeheerHille 2130 AG Hoofddorp Postbus 250 Bezoekadres: 2130 AG Hoofddorp Raadhuispleini Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563

Nadere informatie