Brandveiligheid in de zorg, een zorg voor wie? Van norm- naar risicodenken, maatgevende scenario's en doelkwantificering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Brandveiligheid in de zorg, een zorg voor wie? Van norm- naar risicodenken, maatgevende scenario's en doelkwantificering"

Transcriptie

1 Brandveiligheid in de zorg, een zorg voor wie? Van norm- naar risicodenken, maatgevende scenario's en doelkwantificering Voorletters: H.R. Roepnaam: Raphaël Achternaam: Gallis Naam bedrijf / instituut 1: TNO Gegevens auteur 2 Titulatuur: Dr.ir. Voorletters: IJ. J. Roepnaam: IJsbrand Tussenvoegsels: van Achternaam: Straalen Naam bedrijf / instituut 1: TNO De afgelopen tijd is er veel publieke en politieke aandacht geweest voor brandveiligheid in de gezondheidszorg. Aanleiding was enkele incidenten waar ook slachtoffers vielen te betreuren. In dit paper gaan we in op de manier waarop brandveiligheid in de zorg traditioneel wordt benaderd en waarom die benadering niet leidt tot meer veiligheid. Vervolgens wordt ingegaan op alternatieve aanpakken. Belangrijk aspect daarin is de rol- en machtsverdeling tussen de diverse actoren: Beleidsmakers, handhavers, gebruikers, vergunningverleners en verzekeraars. Tot op heden wordt het niveau van brandveiligheid bekeken vanuit het wettelijk kader. Het bouwbesluit speelt daarin de voornaamste rol. Cruciaal hierin is het onderscheid tussen diverse functies zoals wonen en zorg. Opvallend is ook dat de drie elementen: bouw, installaties en organisatie (BIO) vanuit een zuilgerichte benadering worden aangestuurd. De wet richt zich slechts op het in veiligheid brengen van medewerkers. Maatschappelijke kosten en continuïteit van bedrijfsvoering spelen daarin geen rol. In de huidige situatie spelen meerdere ministeries een rol. VWS vanuit het zorgproces, VROM vanuit de bouwregelgeving en SZW en BZK vanuit organisatie (BHV). Op gemeentelijk niveau is de gemeente de vergunningverlenende instantie (bouw, gebruik) en vindt handhaving plaats via de brandweer. Tot slot zijn er de verzekeraars die iets over brandveiligheid te zeggen hebben. Het OVV rapport Veronderstelde veiligheid over de brand in Rivierduinen geeft aan dat het voldoen aan wettelijke eisen geen garantie is voor een voldoend hoog niveau van brandveiligheid. Wij pleiten voor een integrale benadering (BIO) op basis van doelkwantificering en maatgevende scenario s. Dit vereist een omslag in het denken en in de (machts)relaties bij beleidsmakers, handhavers als gebruikers.

2 In het paper zullen wij ingaan op hoé te komen tot een integrale benadering, hoe de doelkwantificering eruit kan gaan zien, welke voordelen dit oplevert en hoé de nieuwe machtsbalans eruit zou kunnen zien. Opmerking: Deze samenvatting loopt vooruit op de roadmap brandveiligheid in de zorg zoals die door TNO voor het ministerie van VWS wordt voorbereidt en welke op het congres wordt gepresenteerd.

3 (Inter)nationale SOP-lossing voor een accuraat medicatieoverzicht De patiënt als veiligheidskracht Titulatuur: MSc Voorletters: E.M. Roepnaam: Erica Tussenvoegsels: van der Achternaam: Schrieck-de Loos Naam bedrijf / instituut 1: CBO (a TNO company) Gegevens auteur 2 Titulatuur: Drs. Voorletters: J.P. Roepnaam: Annemieke Tussenvoegsels: van Achternaam: Groenestijn Naam bedrijf / instituut 1: CBO (a TNO company) Vanuit de World Health Organization worden internationaal Standaard Operating Procedures (SOPs) ontwikkeld, geïmplementeerd en geëvalueerd om patiëntveiligheid blijvend te verbeteren ( ). 15 Nederlandse ziekenhuizen, 3 academische en 12 (niet)opleidingsziekenhuizen, nemen deel aan de SOP voor medicatieverificatie. De SOP doelstelling is 75% reductie van het aantal onjuistheden in het medicatieoverzicht bij patiënten van 65 jaar en ouder, opgenomen via de Spoedeisende Hulp. En 75% reductie van het aantal patiënten met tenminste één onopzettelijke onjuistheid. (Inter)nationaal blijkt 60% van de patiënten meer dan één onjuistheid, zoals niet voorschrijven van thuismedicatie, in het medicatieoverzicht heeft. Nederland draagt hiermee internationaal bij aan de innovatie van patiëntveiligheid. En bevordert nationaal het voldoen aan de richtlijn Overdracht van medicatiegegevens in de keten (2008) : vanaf 2011 voor iedere patiënt binnen 24 uur na overdrachtsmoment een actueel medicatieoverzicht. In 2010 startten elf en in 2011 en 2012 steeds twee ziekenhuizen met de SOP invoering. De SOP omvat een multidisciplinair processchema en beschrijft het creëren van een accuraat medicatieoverzicht en het identificeren en oplossen van onjuistheden. Onjuistheden ontstaan uit de verschillen tussen het thuismedicatie overzicht van de stadsapotheek, de wijze waarop de patiënt medicatie gebruikt én de voorgeschreven ziekenhuismedicatie. Een belangrijke onderdeel is een gesprek met de patiënt(vertegenwoordiger) over het medicatiegebruik. In Nederland wordt dat meestal door een apothekersassistent gevoerd. Vier kwaliteitsindicatoren meten het resultaat: het percentage patiënten dat binnen 24 uur na spoedopname geverifieerd wordt, het gemiddeld aantal ongedocumenteerde opzettelijke en het gemiddeld aantal onopzettelijke onjuistheden per patiënt en het percentage patiënten met tenminste één

4 onopzettelijke onjuistheid. De kwalitatieve evaluatie bestaat uit demografische ziekenhuis gegevens, periodieke vragenlijsten en diepte interviews over het implementatieproces en SOP specifieke interventies. Binnen 1-5 maanden behaalden zes ziekenhuizen de doelstelling met gemiddeld 90% reductie van het gemiddeld aantal onopzettelijke onjuistheden per patiënt. En gemiddeld 80% reductie van het percentage patiënten met tenminste één onopzettelijke onjuistheid. Het verificatiepercentage van patiënten binnen 24 uur steeg van gemiddeld 9,24% naar 60% (N=11, 2011), waarvan in twee ziekenhuizen 90%. In 2012 worden meer resultaten verwacht en de SOP-lossing wordt verspreid naar álle patiënten en overdrachtsmomenten. De discussie is niet to SOP or not to SOP, maar hoe apothekersassistenten of andere disciplines ook buiten kantoortijd kunnen worden ingezet om voor 100% van de patiënten een accuraat medicatieverzicht te realiseren. Binnen de (inter)nationale SOP-lossing is het gesprek met de patiënt cruciaal. De patiënt als veiligheidskracht heeft immers de macht over de wijze waarop hij of zij medicatie gebruikt.

5 Gepiel met een ventiel. (Zorg- en patiëntveiligheid) Waarom en hoe het UMC Utrecht haar gascilinders weer verving. Voorletters: O. Roepnaam: Oeds Tussenvoegsels: van der Achternaam: Wal Naam bedrijf / instituut 1: UMC Utrecht Inleiding In de zorg wordt veel gebruikt gemaakt van gecomprimeerde gassen bij diagnose en therapie. Enkele van deze gassen zijn zuurstof en lucht. Die worden via een distributiesysteem aangeleverd op diverse gebruikslocaties, maar ook in cilinders, ten behoeve van mobiel gebruik. Tegenwoordig worden gascilinders, omwille van gebruiksgemak en veiligheid, vaak uitgevoerd met combinatieventielen waar alle aflees- en regelapparatuur is ingebouwd. Tot voor kort werkte het UMC Utrecht met diverse cilinders en appendages, waaronder de combiventielen. De laatste werden in twee ontwerpuitvoeringen geleverd, elk met wezenlijk andere gebruiks- en veiligheidsaspecten. Dit was verwarrend en zeer onveilig. Er ontstond een groeiende behoefte aan eenduidigheid en (patiënt)veiligheid. De lange weg naar veiligheid en de kracht van macht In 2010 volgden een incidentmelding en een adviesvraag elkaar vrij snel op. Het incident betrof een ontploffende manometer, waarbij door adequaat handelen maar weinig zuurstof vrijkwam en het letterlijk met een sisser afliep. De adviesaanvraag betrof een net nieuwe transportcouveuse waarop een zuurstof- en een luchtcilinder naast elkaar waren geplaatst. Door verschil in combiventielontwerp was er verwarring en technische onveiligheid. Als veiligheidskundige die een en ander wilde verbeteren, kreeg ik te maken met een krachtenspel binnen de complexe UMC Utrecht organisatie. Ook (en vooral in tweede instantie) moest ik omgaan met externe krachtsinvloeden, welke verrassend sterk en persistent bleken te zijn. Zelfs overheidsinstanties voldeden niet aan mijn verwachtingen. Kortom: veel remmers en promotors, met verschillende motivatie(s) en invloedsterkten. Het hele proces van verschillende typen combiventielen naar de invoering van één, breed gedragen en intrinsiek veilig, type heeft bijna twee jaar geduurd. De door mij toegepaste kracht, was vooral de kracht van de macht van kennis, welke deels vooraf aanwezig was, maar ook tijdens het proces is opgedaan bij collega s en externe instanties. Resultaat Momenteel werkt het UMC Utrecht met één type combiventiel met een intrinsiek veilig ontwerp en voldoende herkenbaar ten opzichte van elders in gebruik zijnde ventielen. Dit type ventiel is voor het personeel logisch te gebruiken en het is testbaar voor gebruik. Tot en met de implementatie en de eerste nazorg bleef het een spel van kracht en macht. Verschillende disciplines hebben meer begrip gekregen voor elkaars werkmethoden en uitdagingen. En ik heb als veiligheidskundige veel geleerd over krachten zonder Newton. Conclusie Veiligheid is niet het recht van de sterkste, maar van degene die kennis als macht kan inzetten en dit langdurig met gedoseerde kracht kan volhouden.

Aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Mevrouw drs. E.I. Schippers Postbus 20350 2500 EJ Den Haag. Geachte mevrouw Schippers,

Aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Mevrouw drs. E.I. Schippers Postbus 20350 2500 EJ Den Haag. Geachte mevrouw Schippers, Aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Mevrouw drs. E.I. Schippers Postbus 20350 2500 EJ Den Haag Oudlaan 4 3515 GA Utrecht Postbus 9696 3506 GR Utrecht Telefoon (030) 273 97 26 www.brancheorganisatieszorg.nl

Nadere informatie

De inspectie zal haar toezichtbeleid bij brief communiceren aan VWS en betrokken partijen alsmede aan het zorgveld via de IGZ website.

De inspectie zal haar toezichtbeleid bij brief communiceren aan VWS en betrokken partijen alsmede aan het zorgveld via de IGZ website. > Retouradres Postbus 2680 3500 GR Utrecht Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2680 3500 GR Utrecht T 088 120 50 00 F 088 120 50 01 www.igz.nl Onderwerp Toezichtbeleid IGZ Nadere toelichting richtlijn

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst Verklarende woordenlijst bij toetsingskader medicatieveiligheid Utrecht, oktober 2018 Begrip Verklaring Bekwaam en bevoegd Bekwaam zijn houdt in het beschikken over kennis en vaardigheid: kennis over de

Nadere informatie

Praktische toepassingen in het vergroten van medicatieveiligheid:

Praktische toepassingen in het vergroten van medicatieveiligheid: Praktische toepassingen in het vergroten van medicatieveiligheid: Medicatiemanagers als vaste waarde in het verpleegkundig team ter verbetering van de medicatieveiligheid. Rolf Toornvliet, ziekenhuisapotheker

Nadere informatie

Medicatieoverdracht. Dr. H.A.W. van Onzenoort Ziekenhuisapotheker

Medicatieoverdracht. Dr. H.A.W. van Onzenoort Ziekenhuisapotheker Medicatieoverdracht Dr. H.A.W. van Onzenoort Ziekenhuisapotheker Medicatieoverdracht: uitdaging of vanzelfspekendheid? Medicatieveiligheid Institute of Medicine To Err is Human 44.000-98.000 doden a.g.v.

Nadere informatie

(Inter)nationale SOP-lossing voor een accuraat medicatieoverzicht De patiënt als veiligheidskracht

(Inter)nationale SOP-lossing voor een accuraat medicatieoverzicht De patiënt als veiligheidskracht (Inter)nationale SOP-lossing voor een accuraat medicatieoverzicht De patiënt als veiligheidskracht E.M. van der Schrieck-de Loos MSc, CBO Dutch Institute for Healthcare Improvement (a TNO Company), e-mail:

Nadere informatie

Brandveiligheidsmanagement inrichtingen binnen uw Zorgorganisatie. Iwan van Oijen Brafon Brandveiligheidsmanagement

Brandveiligheidsmanagement inrichtingen binnen uw Zorgorganisatie. Iwan van Oijen Brafon Brandveiligheidsmanagement Brandveiligheidsmanagement inrichtingen binnen uw Zorgorganisatie Iwan van Oijen Brafon Brandveiligheidsmanagement Agenda Doelstelling Juridisch kader Bouwstenen brandveiligheid Strategisch kader Praktijk

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg. Vluchten kan niet meer.. Ing. Tom de Nooij, CFPS Senior Consultant Marsh Risk Consulting NFPA Instructor

Brandveiligheid in de zorg. Vluchten kan niet meer.. Ing. Tom de Nooij, CFPS Senior Consultant Marsh Risk Consulting NFPA Instructor Brandveiligheid in de zorg Vluchten kan niet meer.. Ing. Tom de Nooij, CFPS Senior Consultant Marsh Risk Consulting NFPA Instructor 4/23/2013 Brandveiligheid in de zorg.. Branden in zorginstellingen ontwikkelen

Nadere informatie

Brandveiligheid en BHV Ontwikkelingen, dilemma s, oplossingen: een overzicht

Brandveiligheid en BHV Ontwikkelingen, dilemma s, oplossingen: een overzicht Brandveiligheid en BHV Ontwikkelingen, dilemma s, oplossingen: een overzicht 2 Waar ga ik het over hebben? Ontwikkelingen Hebben we een probleem? Kaders inzichten Gevolgen Discussie 3 Ontwikkelingen Brandweer:

Nadere informatie

HANDREIKINGEN VOOR ZES

HANDREIKINGEN VOOR ZES HANDREIKINGEN VOOR ZES OVERDRACHTSSITUATIES B I J L A G E B I J D E C O N C E P T R I C H T L I J N O V E R D R A C H T VAN M E D I C A T I E G E G E V E N S Handreikingen De invulling van de concept richtlijn

Nadere informatie

Positie Bouwcollege (1)

Positie Bouwcollege (1) Brandveiligheid in de zorg? Met regelgeving alleen zijn we er nog niet! Andre Bode (Bouwcollege) ASPO/BPF 30 mei 2008 Positie Bouwcollege (1) ZBO, vallend onder het ministerie van VWS, (tot 1-1-2010) taken

Nadere informatie

Medicatieverificatie op de polikliniek & Continu verbeteren. Audrey Blenke ziekenhuisapotheker/ klinisch farmacoloog i.o.

Medicatieverificatie op de polikliniek & Continu verbeteren. Audrey Blenke ziekenhuisapotheker/ klinisch farmacoloog i.o. Medicatieverificatie op de polikliniek & Continu verbeteren Audrey Blenke ziekenhuisapotheker/ klinisch farmacoloog i.o. 1 Disclosure belangen spreker Geen Scenario-analyse poliklinische medicatieoverdracht

Nadere informatie

Patiëntveiligheid in ziekenhuizen. 12,5 jaar onderzoek, successen en nieuwe uitdagingen

Patiëntveiligheid in ziekenhuizen. 12,5 jaar onderzoek, successen en nieuwe uitdagingen Patiëntveiligheid in ziekenhuizen 12,5 jaar onderzoek, successen en nieuwe uitdagingen Patiëntveiligheid is een continu proces Ziekenhuizen willen de beste zorg bieden aan hun patiënten. Maar behandelingen

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg?

Brandveiligheid in de zorg? Brandveiligheid in de zorg? Met regelgeving alleen zijn we er nog niet! Andre Bode College bouw (Bouwcollege) ASPO/BPF 30 mei 2008 Positie Bouwcollege (1) ZBO, vallend onder het ministerie van VWS, (tot

Nadere informatie

FACTSHEET. Voorlegger bij rapport Schaal- en synergieeffecten bij de spoedeisende hulp, IPSE studies, juli 2013

FACTSHEET. Voorlegger bij rapport Schaal- en synergieeffecten bij de spoedeisende hulp, IPSE studies, juli 2013 FACTSHEET Voorlegger bij rapport Schaal- en synergieeffecten bij de spoedeisende hulp, IPSE studies, juli 2013 De spoedeisende hulp (SEH) staat volop in de belangstelling van het beleid. Het aantal SEH-locaties,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 25 424 Geestelijke gezondheidszorg Nr. 206 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

Kracht van Macht Is veiligheid het recht van de sterkste?

Kracht van Macht Is veiligheid het recht van de sterkste? Kracht van Macht Is veiligheid het recht van de sterkste? Arnhem, NvVK - congres 21 maart 2013 Francien Rense, advocaat-partner Leijnse Artz Is veiligheid het recht van de sterkste? Paper: juridische benadering

Nadere informatie

Korte alarmberichten opstellen is een kwestie van opleiden, trainen en oefenen Welke expertise is nodig voor het opstellen van korte alarmberichten?

Korte alarmberichten opstellen is een kwestie van opleiden, trainen en oefenen Welke expertise is nodig voor het opstellen van korte alarmberichten? Korte alarmberichten opstellen is een kwestie van opleiden, trainen en oefenen Welke expertise is nodig voor het opstellen van korte alarmberichten? Gegevens auteur 1 Titulatuur: Dr.ir. Voorletters: H.M.

Nadere informatie

Regionale afspraken m.b.t. farmaceutische begeleiding bij opname in en ontslag uit het ziekenhuis en polikliniekbezoek

Regionale afspraken m.b.t. farmaceutische begeleiding bij opname in en ontslag uit het ziekenhuis en polikliniekbezoek Regionale afspraken m.b.t. farmaceutische begeleiding opname in en ontslag uit het ziekenhuis en polikliniekbezoek Definities: - SAGO: vertegenwoordigt alle openbare apothekers in de regio - Openbare :

Nadere informatie

Communicatietoolkit Verwantencontact

Communicatietoolkit Verwantencontact Communicatietoolkit Verwantencontact 088 269 00 00 Inhoud 1. Standaard berichten voor website en Twitter 2. Website Verwantencontact en animatie 3. Q en A voor burgers 4. Informatie over Verwantencontact

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 1 juni 2011 Betreft beantwoording kamervragen

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 1 juni 2011 Betreft beantwoording kamervragen > Retouradres Postbus 00 00 EH Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 008 00 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n) Datum juni

Nadere informatie

Brandveiligheid in de Zorg. Bouwbesluit

Brandveiligheid in de Zorg. Bouwbesluit Brandveiligheid in de Zorg en het Bouwbesluit Marsh Nederland 3 november 2011 Ing. M.P.Lasker B.Eng MIFireE 1 Marcel Lasker: Directeur Prevent IVG bv Bevelvoerder Brandweer Oldambt Voorzitter IFE Nederland

Nadere informatie

SAMENVATTING. Een actueel perspectief op kinderen en jongeren met een chronische aandoening in Nederland

SAMENVATTING. Een actueel perspectief op kinderen en jongeren met een chronische aandoening in Nederland SAMENVATTING Een actueel perspectief op kinderen en jongeren met een chronische aandoening in Nederland TOEKOMST OMVANG, SAMENSTELLING EN PARTICIPATIE ZORG WERK Lineke van Hal Bas Tierolf Maaike van Rooijen

Nadere informatie

Tweede evaluatie VMS Veiligheidsprogramma

Tweede evaluatie VMS Veiligheidsprogramma Tweede evaluatie VMS Veiligheidsprogramma Medicatieverificatie High Risk Medicatie EPD Indicator scan Dr. Joanna E. Klopotowska, postdoc onderzoeker Safety 4 patients VUmc/EMGO+ Drs. Bernadette Schutijser,

Nadere informatie

Prijs Klinische Paden 2015

Prijs Klinische Paden 2015 Prijs Klinische Paden 2015 BELGISCH NEDERLANDS NETWERK KLINISCHE PADEN CENTRUM VOOR ZIEKENHUIS EN VERPLEGINGSWETENSCHAP KU LEUVEN CBO A TNO COMPANY De NKP Prijs Klinische Paden is een initiatief van het

Nadere informatie

Werkplan Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie. Marcel Settels Accountmanager leveranciers

Werkplan Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie. Marcel Settels Accountmanager leveranciers Werkplan 2015 Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie Marcel Settels Accountmanager leveranciers 13 november 2014 Werkplan 2015 Wie doen er mee? VZVZ Servicecentrum Beheerder zorginfrastructuur

Nadere informatie

Medicatieproces in de thuissituatie, 11 februari 2015

Medicatieproces in de thuissituatie, 11 februari 2015 Medicatieproces in de thuissituatie, 11 februari 2015 De praktijk? Waar loopt u tegenaan? Biedt t Convenant antwoord? Zijn er wettelijke belemmeringen? Is het uitvoerbaar? 1 Waarom gebruikt U de baxter

Nadere informatie

Ketenafspraak SAGO en Tergooi

Ketenafspraak SAGO en Tergooi Ketenafspraak SAGO en Tergooi Farmaceutische begeleiding bij opname, ontslag of polikliniekbezoek/dagbehandeling Opgemaakt op 01-01-2015 Geldig tot 31-12-2015 Versie 2.2 Definities: - SAGO: vertegenwoordigt

Nadere informatie

Rapportage van het inspectiebezoek aan De Hoogstraat op 31 maart 2015 te Utrecht

Rapportage van het inspectiebezoek aan De Hoogstraat op 31 maart 2015 te Utrecht Rapportage van het inspectiebezoek aan De Hoogstraat op 31 maart 2015 te Utrecht Utrecht, juli 2015 Inhoudsopgave 1 Aanleiding inspectiebezoek... 3 2 Resultaten inspectiebezoek... 5 2.1 Inleiding... 5

Nadere informatie

Jaarverslag calamiteiten in de patiëntenzorg 2017

Jaarverslag calamiteiten in de patiëntenzorg 2017 Jaarverslag calamiteiten in de patiëntenzorg 2017 Ondanks onze inspanningen om goede en veilige zorg te leveren, gaan er soms dingen mis in het ziekenhuis. Ernstige incidenten en calamiteiten hebben grote

Nadere informatie

19701 meldingen Ziekenhuis GGZ Openbaar apotheek Totaal 2 (0,3%)*

19701 meldingen Ziekenhuis GGZ Openbaar apotheek Totaal 2 (0,3%)* Nummer 2 2013 CMR Nieuwsbrief In deze editie: 1. CMR alertmelding 2. Risicoproces: Opname en ontslag ziekenhuis 3. Aanbevelingen toedienen via een infuuspomp 4. Verwisseling epinefrine en efedrine blijft

Nadere informatie

Het EPD in het JBZ. Programma Digitaal Werken Bossche Samenscholingsdagen 5 oktober 2014

Het EPD in het JBZ. Programma Digitaal Werken Bossche Samenscholingsdagen 5 oktober 2014 Het EPD in het JBZ Programma Digitaal Werken Bossche Samenscholingsdagen 5 oktober 2014 Aankondigingstekst in brochure In januari 2014 is het eerste specialisme binnen het JBZ gestart met het digitaal

Nadere informatie

Handleiding Veiligheidsrondes

Handleiding Veiligheidsrondes Utrecht, maart 2006 Handleiding Veiligheidsrondes Project Veiligheidsmanagement Bouwen aan Veiligheid in de Zorg Auteurs: drs. I. van der Veeken, drs B. Heemskerk, E. Nap Inleiding Niet alleen de Raad

Nadere informatie

EMERGOS voor een scherpe bedrijfsnoodorganisatie. Beurs brandveiligheid in de zorg

EMERGOS voor een scherpe bedrijfsnoodorganisatie. Beurs brandveiligheid in de zorg EMERGOS voor een scherpe bedrijfsnoodorganisatie Beurs brandveiligheid in de zorg Op het terrein van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam woedt donderdagochtend een brand. Een energiecentrale van

Nadere informatie

Time-out en gedeelde besluitvorming bij mensen met borstkanker. Welkom

Time-out en gedeelde besluitvorming bij mensen met borstkanker. Welkom Welkom Programma 17:00 Welkom 17:05 Presentatie prof. dr.ir. A.M. (Anne) Stiggelbout: (On)bewust(er) sturen 18:05 Pauze & netwerken 18:35 Ervaringen met de implementatie in het afgelopen jaar 19:05 Borgen

Nadere informatie

De zorg is onze passie, verbeteren ons vak. Productive Ward

De zorg is onze passie, verbeteren ons vak. Productive Ward Productive Ward Verbeter de kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid van uw zorg door reductie van verspilling Brochure Productive Ward CBO 2012 CBO, Postbus 20064, 3502 LB UTRECHT Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Risico-indicatoren. Basisset Geestelijke Gezondheidszorg, Verslavingszorg en Forensische zorg. Utrecht, december 2013

Risico-indicatoren. Basisset Geestelijke Gezondheidszorg, Verslavingszorg en Forensische zorg. Utrecht, december 2013 Risico-indicatoren 2014 Basisset Geestelijke Gezondheidszorg, Verslavingszorg en Forensische zorg Utrecht, december 2013 Inleiding INLEIDING Voor u ligt de basissetrisico-indicatoren Geestelijke Gezondheidszorg,

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting Dikkedarmkanker is een groot gezondheidsprobleem in Nederland. Het is de derde meest voorkomende vorm van kanker bij mannen en de tweede meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. In 2008

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 31 765 Kwaliteit van zorg Nr. 404 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Complexiteit vraagt maatwerk. Henk Mathijssen 12 oktober 2017

Complexiteit vraagt maatwerk. Henk Mathijssen 12 oktober 2017 Complexiteit vraagt maatwerk Henk Mathijssen 12 oktober 2017 Welkom Deze foto van Onbekende auteur is gelicentieerd onder CC BY-NC-SA Deze foto van Onbekende auteur is gelicentieerd onder CC BY-SA Arnoud

Nadere informatie

Het voorkomen van geneesmiddel gerelateerde problemen bij oudere patiënten met polyfarmacie ontslagen uit het ziekenhuis

Het voorkomen van geneesmiddel gerelateerde problemen bij oudere patiënten met polyfarmacie ontslagen uit het ziekenhuis Samenvatting Het voorkomen van geneesmiddel gerelateerde problemen bij oudere patiënten met polyfarmacie ontslagen uit het ziekenhuis Hoofdstuk 1 bevat de algemene inleiding van dit proefschrift. Dit hoofdstuk

Nadere informatie

Summary Samenvatting Dankwoord Curriculum Vitae

Summary Samenvatting Dankwoord Curriculum Vitae Summary Samenvatting Dankwoord Curriculum Vitae 9 SAMENVATTING Hoofdstuk 1 bevat een korte inleiding over het diagnostische proces en er worden twee van de meest gebruikte diagnostische beeldvormende

Nadere informatie

Projectevaluatie. Naleefanalyse brandveiligheid kinderdagverblijven 2010. Harold van Uden, medewerker team Stedelijke Bedrijvigheid

Projectevaluatie. Naleefanalyse brandveiligheid kinderdagverblijven 2010. Harold van Uden, medewerker team Stedelijke Bedrijvigheid Projectevaluatie Naleefanalyse brandveiligheid kinderdagverblijven 00 Projectleider : Harold van Uden, medewerker team Stedelijke Bedrijvigheid Datum: 8 augustus 00 Ondertekening: Opdrachtgever: Datum:

Nadere informatie

Brandveiligheidsanalyse DJI

Brandveiligheidsanalyse DJI Brandveiligheidsanalyse DJI aangepast voor toepassing Geen Nood Bij Brand voor niet DJI Datum 16-07-2018 Status Concept Status Concept Datum vaststelling - door - Opmerking laatste wijziging - datum -

Nadere informatie

Brand Meester! En dan? HRO Conferentie, 21 januari 2016

Brand Meester! En dan? HRO Conferentie, 21 januari 2016 Brand Meester! En dan? HRO Conferentie, 21 januari 2016 Een introductiefilmpje Even voorstellen Anneliek van Maarseveen Hogere Veiligheidskundige (RVK) bij Carante Groep Adviseer 12 aangesloten stichtingen

Nadere informatie

Veiligheid op de rails in Nederland

Veiligheid op de rails in Nederland Veiligheid op de rails in Nederland Passie voor veiligheid een machtig en krachtig instrument Marco Kuijsten Hoofd Safety De dienstregeling 1. Het spoorsysteem in sneltreinvaart 2. De drie standaard ingrediënten

Nadere informatie

Medicatieveiligheid:Niet stilstaan maar doorgaan! 7 juni 2011, Utrecht

Medicatieveiligheid:Niet stilstaan maar doorgaan! 7 juni 2011, Utrecht Altijd een actueel medicatieoverzicht, haalbaar? Medicatieveiligheid:Niet stilstaan maar doorgaan! 7 juni 2011, Utrecht Anne de Roos Projectleider Medicatieoverdracht NVZA, KNMP ActiZ, FNT, GGZ Nederland,

Nadere informatie

Vragenlijst SAFE SURGERY voor het uitvoeren van een zelfevaluatie in contractjaar 2013

Vragenlijst SAFE SURGERY voor het uitvoeren van een zelfevaluatie in contractjaar 2013 Vragenlijst SAFE SURGERY voor het uitvoeren van een zelfevaluatie in contractjaar 2013 De vragen zijn opgedeeld in verschillende rubrieken en betreffen het thema safe surgery. Het is de bedoeling dat de

Nadere informatie

Risicobenadering en scenariodenken in brandveiligheid

Risicobenadering en scenariodenken in brandveiligheid Risicobenadering en scenariodenken in brandveiligheid René Hagen, lector brandpreventie februari 2008 1 Mensen nemen vrijwillig risico s op grond van persoonlijke beslissingen februari 2008 2 copyright

Nadere informatie

SAMENVATTING. Samenvatting

SAMENVATTING. Samenvatting SAMENVATTING. 167 Met de komst van verpleegkundigen gespecialiseerd in palliatieve zorg, die naast de huisarts en verpleegkundigen van de thuiszorg, thuiswonende patiënten bezoeken om te zorgen dat patiënten

Nadere informatie

Casemanagement. in de palliatieve zorg. Annicka van der Plas Quest, 7 september 2010

Casemanagement. in de palliatieve zorg. Annicka van der Plas Quest, 7 september 2010 Casemanagement in de palliatieve zorg Annicka van der Plas Quest, 7 september 2010 Inhoud Aanleiding: waarom casemanagement in de palliatieve zorg? Evaluatie onderzoek Eerste resultaten van het Expert

Nadere informatie

Regiebehandelaar & Kwaliteitsstatuut

Regiebehandelaar & Kwaliteitsstatuut Regiebehandelaar & Kwaliteitsstatuut Niet meer Insurance Based werken? Joost Walraven, Klinisch Psycholoog / Manager Zorg Hoofddocent management KP-opleiding blog.walraven@gmail.com NVGzP 25 juni 2015

Nadere informatie

In de bijlage treft u het definitieve rapport aan, uw reactie op het concept rapport is hierin verwerkt.

In de bijlage treft u het definitieve rapport aan, uw reactie op het concept rapport is hierin verwerkt. > Retouradres Postbus 2518 6401 DA Heerlen LangeLand Ziekenhuis Raad van bestuur T.a.v. Postbus 3015 2700 KJ ZOETERMEER Stadsplateau 1 3521 AZ Utrecht Postbus 2518 6401 DA Heerlen T 088 120 50 00 F 088

Nadere informatie

Partijen: Het Röpcke-Zweers ziekenhuis, hierna te noemen 'het ziekenhuis', vertegenwoordigd door mevr. P. Terwijn, lid Raad van Bestuur,

Partijen: Het Röpcke-Zweers ziekenhuis, hierna te noemen 'het ziekenhuis', vertegenwoordigd door mevr. P. Terwijn, lid Raad van Bestuur, Overeenkomst tussen Veiligheidsregio IJsselland en de Saxenburgh Groep, Röpcke-Zweers Ziekenhuis, over de geneeskundige hulpverlening bij ongevallen, rampen en crises Partijen: Het Röpcke-Zweers ziekenhuis,

Nadere informatie

Randvoorwaarden en doelvoorschriften bij alternatieve verwijderingsmethoden

Randvoorwaarden en doelvoorschriften bij alternatieve verwijderingsmethoden Reliable Independent Reviews Betrouwbare Onafhankelijke Beoordelingen www.rirnl.eu Randvoorwaarden en doelvoorschriften bij alternatieve verwijderingsmethoden Auteur: ing. Gerwin Lensink B.Sc. RVK Inhoud

Nadere informatie

Beleidsnota Palliatieve Zorg Maasstad Ziekenhuis

Beleidsnota Palliatieve Zorg Maasstad Ziekenhuis 28 juni 2010 Status definitief Referentie cb 1/7 Auteur(s) Drs. M.B.L. Leys Dhr. E.M. Reijerink Beleidsnota Palliatieve Zorg Maasstad Ziekenhuis Stichting Maasstad Ziekenhuis Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Uitwisseling van medicatiegegevens in de zorg Een kwestie van ontzorgen en empoweren

Uitwisseling van medicatiegegevens in de zorg Een kwestie van ontzorgen en empoweren Uitwisseling van medicatiegegevens in de zorg Een kwestie van ontzorgen en empoweren Dr. Pieter Helmons, ziekenhuisapotheker, CPIO Pj.helmons@stjansdal.nl, tel. 0341-435819 1 Wie ben ik? Dr Pieter Helmons,

Nadere informatie

Inventarisatie regionaal aanbod FMEK Samenvatting

Inventarisatie regionaal aanbod FMEK Samenvatting Inventarisatie regionaal aanbod FMEK Samenvatting Willemijn Roorda Wendy Buysse Willemijn Roorda wroorda@dsp-groep.nl 06-44790996 Wendy Buysse wbuysse@dsp-groep.nl 06-24384734 DSP-groep Samenvatting Inventarisatie

Nadere informatie

Workshop: Vooraf scherp, achteraf geen gezeur

Workshop: Vooraf scherp, achteraf geen gezeur Workshop: Vooraf scherp, achteraf geen gezeur Jan de Leeuw, coördinator omgevingsvergunningen Gaston Dolmans, asbestcoördinator 24 november 2014 Samen grip op asbest Inhoud Introductie Kennismaken met

Nadere informatie

Ambulancezorg in Nederland

Ambulancezorg in Nederland Koos Reumer, 2 februari 2015 Ambulancezorg algemeen Vereniging Ambulancezorg Nederland Ontwikkelingen binnen ambulancezorg Jonge sector Wet ambulancevervoer 1973 Tijdelijke wet ambulancezorg 2013 Vereniging

Nadere informatie

(2008) Richtlijn Overdracht van medicatiegegevens in de keten

(2008) Richtlijn Overdracht van medicatiegegevens in de keten Leidraad Overdracht Medicatiegegevens in de keten Mady Samuels Senior beleidsmedewerker Ministerie van VWS Directie Geneesmiddelen en Medische Technologie (2008) Richtlijn Overdracht van medicatiegegevens

Nadere informatie

Op weg naar veilige zorg met de veiligheidsthema s

Op weg naar veilige zorg met de veiligheidsthema s Het Erasmus MC neemt sinds 2008 deel aan het landelijke Veiligheidsprogramma van VMSzorg en wil hiermee een bijdrage leveren aan het terugdringen van onbedoelde vermijdbare schade bij patiënten. Als onderdeel

Nadere informatie

Gepiel met een ventiel (Zorg- en Patiëntveiligheid) Waarom en hoe het UMC Utrecht haar gascilinders verving

Gepiel met een ventiel (Zorg- en Patiëntveiligheid) Waarom en hoe het UMC Utrecht haar gascilinders verving Gepiel met een ventiel (Zorg- en Patiëntveiligheid) Waarom en hoe het UMC Utrecht haar gascilinders verving Oeds van der Wal, UMC Utrecht, e-mail: o.vanderwal@umcutrecht.nl Samenvatting In 2010 ontstond

Nadere informatie

Brandveiligheid in de ggz Verslag van een bestuurlijke bijeenkomst

Brandveiligheid in de ggz Verslag van een bestuurlijke bijeenkomst Brandveiligheid in de ggz Verslag van een bestuurlijke bijeenkomst 25 mei 2012 Brandveiligheid Contactpersoon: kdponti@ggznederland.nl 2 Bestuurlijke conferentie over brandveiligheid in de ggz GGZ Nederland

Nadere informatie

Leidraad Overdracht Medicatiegegevens in de keten

Leidraad Overdracht Medicatiegegevens in de keten Leidraad Overdracht Medicatiegegevens in de keten Mady Samuels Senior beleidsmedewerker Ministerie van VWS Directie Geneesmiddelen en Medische Technologie (2008) Richtlijn Overdracht van medicatiegegevens

Nadere informatie

Veiligheidsindicatoren Basisset Geestelijke gezondheidszorg

Veiligheidsindicatoren Basisset Geestelijke gezondheidszorg 2017 Veiligheidsindicatoren Basisset Geestelijke gezondheidszorg Utrecht, december 2017 2 Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd Inleiding INLEIDING Voor u ligt de basisset veiligheidsindicatoren geestelijke

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. Verantwoording methode doelgerichte digitale regelgeving. Hoofdstuk 3. Verantwoording methode doelgerichte digitale regelgeving

Hoofdstuk 3. Verantwoording methode doelgerichte digitale regelgeving. Hoofdstuk 3. Verantwoording methode doelgerichte digitale regelgeving Hoofdstuk 3. Verantwoording methode doelgerichte digitale regelgeving Datum: 22 maart 2019 Versie: definitief, 2.0, vastgesteld door PMT (07-03-2019) Toelichting/context: Waterschappen gaan uit van de

Nadere informatie

Kwaliteit vanuit patiëntenperspectief

Kwaliteit vanuit patiëntenperspectief Kwaliteit vanuit patiëntenperspectief SONCOS-symposium 28 september 2016 Irene Dingemans Projectleider kwaliteit van zorg Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties disclosure Geen andere belangen

Nadere informatie

Acute Zorg in Zeeland. De profieldiscussie toegelicht: Van EHBO naar de SEH van nu

Acute Zorg in Zeeland. De profieldiscussie toegelicht: Van EHBO naar de SEH van nu Acute Zorg in Zeeland De profieldiscussie toegelicht: Van EHBO naar de SEH van nu Doel Is er nieuws onder de zon? Ecclesiasticus 1;9 Wat was het? Waar gaan we naartoe? Nieuws onder de zon? De patiënt vraagt

Nadere informatie

Verpleegkundig specialisten in de eerste lijn: Wat voegen ze toe?

Verpleegkundig specialisten in de eerste lijn: Wat voegen ze toe? Verpleegkundig specialisten in de eerste lijn: Wat voegen ze toe? Naast gelijk regievoerder! Riet van Dommelen Opleidingsmanager, hoofdopleider Master Advanced Nursing Practice, verpleegkundig specialisten

Nadere informatie

Medicatieoverzicht 2.0. Michael Tan Product manager Nictiz

Medicatieoverzicht 2.0. Michael Tan Product manager Nictiz Medicatieoverzicht 2.0 Michael Tan Product manager Nictiz 3 juni 2013 Boodschap Het nieuwe Medicatieoverzicht 2.0 hoeft geen stip op de horizon te zijn. Wij kunnen meer concrete stappen ondernemen om vooruitgang

Nadere informatie

Rapportage van het inspectiebezoek aan Libra revalidatie en audiologie locatie Blixembosch, Eindhoven op 9 april 2015

Rapportage van het inspectiebezoek aan Libra revalidatie en audiologie locatie Blixembosch, Eindhoven op 9 april 2015 Rapportage van het inspectiebezoek aan Libra revalidatie en audiologie locatie Blixembosch, Eindhoven op 9 april 2015 Utrecht, juli 2015 Inhoud 1 Aanleiding inspectiebezoek... 3 2 Resultaten inspectiebezoek...

Nadere informatie

Medicatie in eigen beheer: de sprong wagen. Patricia van den Bemt Themaconferentie Medicatieveiligheid 8 december 2014

Medicatie in eigen beheer: de sprong wagen. Patricia van den Bemt Themaconferentie Medicatieveiligheid 8 december 2014 Medicatie in eigen beheer: de sprong wagen Patricia van den Bemt Themaconferentie Medicatieveiligheid 8 december 2014 Medicatie in eigen beheer? Ja, maar. wij zijn vóór! Wat is het probleem? In het ziekenhuis

Nadere informatie

Patiëntveiligheidsprogramma

Patiëntveiligheidsprogramma Patiëntveiligheidsprogramma Sector Geestelijke Gezondheidszorg Contouren programma 2008 2011 22 november 2007 Vereniging GGZ Nederland Brancheorganisatie voor geestelijke gezondheids- en verslavingszorg

Nadere informatie

Januari, 2008 Preventie van pesten op basisscholen volgens de PRIMAmethode

Januari, 2008 Preventie van pesten op basisscholen volgens de PRIMAmethode Januari, 2008 Preventie van pesten op basisscholen volgens de PRIMAmethode Auteurs: A. van Dorst, K. Wiefferink, E. Dusseldorp, F. Galindo Garre, M. Crone, Th. Paulussen; TNO, Leiden. Uit een recent onderzoek

Nadere informatie

AMBULANCEZORG IN 2025:

AMBULANCEZORG IN 2025: AMBULANCEZORG IN 2025: Zorgcoördinatie en mobiele zorg Visiedocument Ambulancezorg Nederland AMBULANCEZORG IN 2025: Zorgcoördinatie en mobiele zorg Visiedocument Ambulancezorg Nederland ONTWIKKELINGEN

Nadere informatie

Deze brochure is bedoeld om u informatie te geven over de aandoening, de operatie en de gang van zaken voor, tijdens en na de operatie.

Deze brochure is bedoeld om u informatie te geven over de aandoening, de operatie en de gang van zaken voor, tijdens en na de operatie. Het zorgnetwerk van ons allemaal Uw specialist/huisarts heeft xxx voor u aangevraagd. Dit houdt in dat... De diagnose xxx wordt gesteld via xxx. Deze operatie vindt poliklinisch plaats / U wordt een nacht

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK MEDICATIEVERIFICATIE BIJ OPNAME EN ONTSLAG

PLAN VAN AANPAK MEDICATIEVERIFICATIE BIJ OPNAME EN ONTSLAG aan PLAN VAN AANPAK MEDICATIEVERIFICATIE BIJ OPNAME EN ONTSLAG Ziekenhuis Themawerkgroep Titel thema Opdrachtgever Begin- en einddatum Opgesteld op Ingevuld door TEAMSAMENSTELLING 1. Wat is de samenstelling

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 26 956 Beleidsnota Rampenbestrijding Nr. 197 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Online enquête Kennisplein Omgevingsvergunning

Online enquête Kennisplein Omgevingsvergunning Ministerie van VROM Kennisplein Omgevingsvergunning Online enquête Kennisplein Omgevingsvergunning Rijnstraat 8 Postbus 30945 2500 GX Den Haag Interne postcode IPC 660 http://omgevingsvergunning.vrom.nl

Nadere informatie

ehealth en interoperabiliteit

ehealth en interoperabiliteit ehealth en interoperabiliteit ehealth Implementatie Congres Michiel Sprenger Strategisch Adviseur Nationaal ICT instituut in de Zorg 1 december 2015 Ik Opgeleid als (klinisch) fysicus VUmc 1986-2008 Leidinggevend

Nadere informatie

EEN MEERJARIG BELEIDSPLAN MET SMART DOELSTELLINGEN

EEN MEERJARIG BELEIDSPLAN MET SMART DOELSTELLINGEN VOORBEELD VEILIGHEIDSPLAN EEN MEERJARIG BELEIDSPLAN MET SMART DOELSTELLINGEN Hieronder ziet u de hoofdstukken en paragrafen van het veiligheidsplan. Per paragraaf ziet u welke informatie u moet geven.

Nadere informatie

Screening op cognitieve en gedragsproblemen helpt bij het personaliseren van de ALS zorg. Carin Schröder 30 september ALS congres

Screening op cognitieve en gedragsproblemen helpt bij het personaliseren van de ALS zorg. Carin Schröder 30 september ALS congres Screening op cognitieve en gedragsproblemen helpt bij het personaliseren van de ALS zorg Carin Schröder 30 september ALS congres Wat doet u? Wie gebruikt er screening voor cognitief functioneren? Wie gebruikt

Nadere informatie

Preventie Bevorderen van gezond gedrag

Preventie Bevorderen van gezond gedrag Preventie Preventie Bevorderen van gezond gedrag Marleen Mares Pepijn Roelofs Tweede druk Boom Lemma uitgevers Amsterdam 2015 Voorwoord In de Nederlandse Grondwet ligt vastgelegd dat de overheid verantwoordelijk

Nadere informatie

Realistisch over brandveiligheid. Marjolein ten Kroode Raad van Bestuur Rivierduinen Bestuurlijke Conferentie 25 mei 2012

Realistisch over brandveiligheid. Marjolein ten Kroode Raad van Bestuur Rivierduinen Bestuurlijke Conferentie 25 mei 2012 Realistisch over brandveiligheid Marjolein ten Kroode Raad van Bestuur Rivierduinen Bestuurlijke Conferentie 25 mei 2012 Inhoud Nieuwe inzichten Bestuurlijke visie Brandveiligheid Rivierduinen Instrumenten:

Nadere informatie

Protocol overdracht van medicatiegegevens tussen ziekenhuizen, openbare apotheken en apotheekhoudende huisartsen

Protocol overdracht van medicatiegegevens tussen ziekenhuizen, openbare apotheken en apotheekhoudende huisartsen Protocol overdracht van medicatiegegevens tussen ziekenhuizen, openbare apotheken en apotheekhoudende huisartsen Inleiding Dit protocol is opgesteld door de stuurgroep Medicatieoverdracht Groninger Apotheken

Nadere informatie

Implementatie Zorgstandaard Obesitas voor kinderen (4-12 jaar) KIZO-project

Implementatie Zorgstandaard Obesitas voor kinderen (4-12 jaar) KIZO-project Implementatie Zorgstandaard Obesitas voor kinderen (4-12 jaar) KIZO-project Annemarie Schalkwijk Sandra Bot, co-promotor Petra Elders, co-promotor Giel Nijpels, promotor Lifestyle, Overweight and Diabetes

Nadere informatie

Fotovoltaïsche panelen en brandveiligheid Panneaux Photovoltaïques et sécurité incendie. Ir. Guy Van de gaer BVV

Fotovoltaïsche panelen en brandveiligheid Panneaux Photovoltaïques et sécurité incendie. Ir. Guy Van de gaer BVV Fotovoltaïsche panelen en brandveiligheid Panneaux Photovoltaïques et sécurité incendie Ir. Guy Van de gaer BVV Brandweer en nieuwe technologie 1. Het brandt altijd bij de buurman 2. Onze leefwereld verandert

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 april 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 26 april 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Veiligheidsindicatoren Basisset Geestelijke gezondheidszorg

Veiligheidsindicatoren Basisset Geestelijke gezondheidszorg 2018 Veiligheidsindicatoren Basisset Geestelijke gezondheidszorg Utrecht, januari 2019 Inleiding Over het jaar 2018 is de uitvraag van veiligheidsindicatoren geestelijke gezondheidszorg verslagjaar van

Nadere informatie

SAMENWERKING HUISARTSENPOST + FARMACEUTISCHE SPOEDZORG RAPPORTAGE VAN DE ONDER HUISARTSENPOSTEN GEHOUDEN INTERVIEWS

SAMENWERKING HUISARTSENPOST + FARMACEUTISCHE SPOEDZORG RAPPORTAGE VAN DE ONDER HUISARTSENPOSTEN GEHOUDEN INTERVIEWS SAMENWERKING HUISARTSENPOST + FARMACEUTISCHE SPOEDZORG RAPPORTAGE VAN DE ONDER HUISARTSENPOSTEN GEHOUDEN INTERVIEWS STAND VAN ZAKEN PER 1 APRIL 2015 SAMENWERKING HUISARTSENPOST + FARMACEUTISCHE SPOEDZORG

Nadere informatie

Samenvatting voor niet-ingewijden

Samenvatting voor niet-ingewijden voor niet-ingewijden Type 2 diabetes Diabetes is een ernstige chronische ziekte, die wordt gekenmerkt door te hoge glucosespiegels (de suikers ) in het bloed. Er zijn verschillende typen diabetes, waarvan

Nadere informatie

Beleid veiligheid en gezondheid

Beleid veiligheid en gezondheid Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang Beleid veiligheid en gezondheid 1. Inleiding De Wet Innovatie en kwaliteit Kinderopvang (IKK) is gebaseerd op vier pijlers. Dat zijn: 1. De ontwikkeling van het

Nadere informatie

Een beschrijvende RIE

Een beschrijvende RIE Een beschrijvende RIE en wat kan je ermee Frits de Koning, veiligheidskundig adviseur, ziekenhuis Rijnstate 13 april 2017 De RIE in Europa Nederland: Arbeidsomstandighedenwet (1998-2007) Leg in een inventarisatie

Nadere informatie

Naar een nieuw concept van Gezondheid

Naar een nieuw concept van Gezondheid Kwaliteitsinstituut 7 mei 2013 Naar een nieuw concept van Gezondheid Daniëlle Branje MSc. & Machteld Huber, arts Louis Bolk Instituut, Driebergen www.louisbolk.nl Louis Bolk Instituut Sinds 1976 Onderzoek

Nadere informatie

Medicatieoverdracht op de polikliniek

Medicatieoverdracht op de polikliniek Medicatieoverdracht op de polikliniek Themaconferentie Medicatieveiligheid, 26-11-15 Dr. S. Natsch, ziekenhuisapotheker-klinisch farmacoloog, Radboudumc Definitie en Doel Uiteindelijk doel Iedere zorgverlener

Nadere informatie

Roadmap PSA & project case studies

Roadmap PSA & project case studies Roadmap PSA & project case studies Themabijeenkomst 15 juni Bastiaan Ouwehand Vakgroep A&O 15 juni 2017 Inhoud presentatie Programma PSA: doelstellingen Interventies Project Case studies PSA Roadmap PSA

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Inleiding 1.1 Achtergrond

Hoofdstuk 1: Inleiding 1.1 Achtergrond Hoofdstuk 1: Inleiding 1.1 Achtergrond Het wordt algemeen erkend dat de werkzaamheid van geneesmiddelen bij kinderen kan afwijken van die bij volwassenen. Om te komen tot passende farmacotherapeutische

Nadere informatie

Vermindering bijvoeding bij neonaten SAMENVATTING

Vermindering bijvoeding bij neonaten SAMENVATTING Vermindering bijvoeding bij neonaten SAMENVATTING 1) Dit project zorgt ervoor dat minder neonaten onterecht post partum bijvoeding krijgen. Hiermee gaan meer neonaten met volledig borstvoeding naar huis

Nadere informatie

Profielschets. Raad van Toezicht

Profielschets. Raad van Toezicht Profielschets Raad van Toezicht Baarn, 29 september 2016 1 Inhoudsopgave Vivent... 3 Samenstelling Raad van Toezicht... 3 Profiel leden Raad van Toezicht... 3 Huidige vacatures... 5 De procedure... 5 Informatie...

Nadere informatie