1. Activiteiten van Fapetro in 2000

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Activiteiten van Fapetro in 2000"

Transcriptie

1 VERSLAG VAN DE ACTIVITEITEN VAN HET FONDS VOOR DE ANALYSE VAN AARDOLIEPRODUCTEN 1. Activiteiten van Fapetro in 2 In het Belgisch Staatsblad van 26 januari 2 verscheen het Koninklijk besluit van 16 november 1999 tot wijziging van het Koninklijk besluit van 8 februari 1995 tot vaststelling van de modaliteiten voor de werking van het Fonds voor de analyse van aardolieproducten, waarbij de heffingen op de benzines voor wegvoertuigen en de gasolie-diesel voor wegvoertuigen verlaagd werden van 1 F/ 1 L naar 1 F/ 1 L. Deze verlaging werd effectief gefactureerd vanaf het tweede trimester van 2. Op 25 januari 2 was er een nieuwe vergadering met de diverse labo s. Tijdens deze vergadering wordt er op gewezen dat de analyseresultaten van de 1 monsters, die wekelijks genomen worden in het kader van de bewaking van het controlesysteem, zeer lang op zich laten wachten. Daarnaast is er ook het probleem van de vertraging van de systematische analyses. Er wordt benadrukt dat de resultaten van de systematische analyses binnen de 24 uur moeten gekend zijn, terwijl de resultaten van de tegenanalyses binnen de 3 dagen aan Fapetro moeten overgemaakt zijn. Indien deze termijnen niet gerespecteerd worden, worden de analyses niet meer betaald. Tevens worden de verschillen in de analyseresultaten tussen de verschillende labo s besproken. Bij het overlopen van deze verschillen wordt geconstateerd dat er soms zeer grote verschillen zijn, vooral betreffende de distillatiecurve en het benzeengehalte, die de normale toegestane afwijkingen overtreffen en waarvoor de labo s geen verklaring hebben. Er werd beslist om voor de distillatie altijd het beginpunt toe te voegen, dus ook voor de benzines alhoewel dit niet voorzien is in de norm. Tevens zullen de labo s de distillatiecurve per 5 graden vanaf het beginpunt doorsturen. Daarnaast zullen de labo s met een identieke standaard van hetzelfde lot hun toestellen minstens één maal per maand moeten ijken. De resultaten zullen ter vergelijking opgestuurd worden naar Fapetro. Op 8 februari 2 werd overgegaan tot een omwisseling van de contracten tussen 2 labo s. Doordat het labo ITS tijdelijk niet meer beschikte over een Beltestcertificaat, werd hun contract omgewisseld met het contract van het labo BfB. Vanaf die datum doet BfB dus de systematische analyses en ITS de tegenanalyses. Vanaf 6 maart 2 analyseert het Centraal Laboratorium van het Ministerie van Economische Zaken eveneens de monsters genomen in het kader van de controle van de kwaliteit. Deze monsters worden vanaf deze dag dus geanalyseerd door 4 labo s.

2 In februari heeft Fapetro problemen gekend wat betreft de levering van lege bussen door zijn gebruikelijke leverancier tengevolge en staking bij zijn Duitse producent. Hierdoor is Fapetro verplicht geweest om gedurende een tweetal weken het dagelijks aantal monsters te verminderen. Teneinde dergelijke problemen in de toekomst te vermijden, werd beslist om een minimumvoorraad lege bussen in stock te houden die in dergelijke gevallen gebruikt kunnen worden. Er werd gedacht aan een minimumvoorraad van 4. bussen, hetgeen overeenkomt met een werkingsperiode van ongeveer 6 weken à rato van 2 wekelijkse controles + stalen genomen in het kader van de bewaking van het controlesysteem + tweede controles. Daarnaast dient er nog genoeg opslagruimte beschikbaar te zijn voor de stockering van nogmaals 4. bussen voor de normale dagelijkse werking van Fapetro. De ruimte die gehuurd werd in Overijse beschikte niet over een dergelijke opslagcapaciteit, waardoor er gezocht diende te worden naar een andere locatie. Het nieuwe depot werd vanaf 27 maart ondergebracht in een gebouw van het Ministerie van Economische Zaken in Brussel. In mei werd begonnen met de installatie van een koelinrichting in de eerste bestelwagen. Ondertussen zijn alle bestelwagens hiermee uitgerust. In juni ontving Fapetro een Poolse delegatie. Polen wil ook beginnen met de controle van de kwaliteit van de aardolieproducten, en wil zich hiervoor baseren op het Belgische model. In samenwerking met het Ministerie van Financiën werden de activiteiten van Fapetro nader toegelicht en werd er ook een laboratorium, dat instaat voor de analyses, bezocht. Op 1 juli trad een vijfde chauffeur in dienst. Fapetro beschikt momenteel dus over 5 chauffeurs en 5 camionnetten. De vijfde chauffeur en camionnette dienen als reserve. Het contract met de firma EEC i.v.m. het nemen van de monsters voor de controle van de kwaliteit werd verlengd van 11 juni 2 tot 15 maart 21. Op 31 augustus 2 vond een nieuwe vergadering plaats met de labo s. Het hoofdonderwerp van deze vergadering was de voorbereiding van de nieuwe openbare aanbesteding voor de nieuwe contracten met de labo s, met ingang op 16 maart 21. Hiervoor dienen ook de categorieën herschikt te worden. Voor sommige testen zijn verschillende methodes mogelijk. Er dient een referentiemethode overeengekomen te worden. Er werd nogmaals benadrukt dat de termijnen voor de analyseresultaten strikter dienen nageleefd te worden. Tevens zal een uniform formulier opgesteld worden voor het verzenden van de resultaten.

3 Tevens werden de analyseresultaten vergeleken. De resultaten stemmen, in tegenstelling tot het vorige jaar, over het algemeen goed overeen. Tenslotte vragen de labo s aan Fapetro of het niet mogelijk is om hun facturen vlugger uit te betalen. Te dien einde wordt hun op 28 september 2 schriftelijk gevraagd om hun facturen in de toekomst ten laatste de tweede werkdag van de maand volgende op de maand van de uitgevoerde analyses, aan Fapetro te laten geworden. In oktober is er op vraag van de speciale stuurgroep Fraude van het Ministerie van Financiën gedurende een week een tweede gezamenlijke actie geweest tussen Fapetro en het Ministerie van Financiën. Een eerste actie had plaats op 6 en 7 september Dagelijks werden 5 stations bezocht waar slechte analyseresultaten waren of die behoren tot een merk waar meer slechte resultaten zijn dan normaal. Fapetro leverde de logistieke steun (bestelwagens, chauffeurs, ) en Douane en Accijnzen leverde haar eigen personeel die naast de bemonstering door Fapetro, een voor de Douane typische controle (ijken van de pompen, uitmeten van de put, ) uitvoerde. Douane en Accijnzen namen tevens zelf ook een monster dat zij lieten analyseren door hun eigen laboratorium. Hierdoor kon, door vergelijking met de resultaten van de andere labo s, de betrouwbaarheid van het laboratorium van het Ministerie van Financiën aangetoond worden. Tijdens de maand oktober heeft Fapetro een deel van zijn gegevensbestand toegankelijk tot het publiek gemaakt door middel van Internet. Op het adres onderafdeling Energie, kan de volgende informatie bekomen worden : - het Koninklijk besluit van 8 februari 1995 tot vaststelling van de modaliteiten voor de werking van het Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten; - het jaarverslag 1999; - een database van de tankstations. Op 24 december 2 werden alle maatschappijen aangeschreven teneinde hun gegevens op dit bestand te verifiëren. Tijdens de vergadering van het Beheerscomité van 16 november 1999 werden de kandidaturen voor een expert voor het testen van de HPLC-methode onderzochten werd er gekozen voor de offerte van de firma EEC. Het contract voor zes maanden, eventueel éénmalig verlengbaar voor drie maanden, ligt momenteel ter ondertekening bij de Heer Minister. Bedoeling is om tot een nieuwe norm te komen voor de detectie van furfurol. Fapetro wil in 21 zijn activiteiten uitbreiden (zie werkprogramma 21). Hiervoor werden al meerdere voorbereidende stappen ondernomen.

4 Op 24 november 2 werd aan de Heer Minister het dossier met het ontwerp van het nieuw huishoudelijk reglement van Fapetro overgemaakt. De voorgestelde aanpassingen zijn nodig om een wettelijke basis te hebben om de activiteiten zoals gepland, uit te breiden. In het Belgisch Staatsblad van 16 december 2 werd het Ministerieel besluit van 1 december 2 tot wijziging van het ministerieel besluit van 27 december 1978 betreffende de inschrijving van de personen die optreden in de bevoorradingsketen van het land en van de verbruikers in aardolie en aardolieproducten, gepubliceerd. Tenslotte werden reeds de volgende stappen ondernomen om een register van de privépompen op te stellen : - op 11 december werd en schrijven gericht aan Febetra; - op 13 december werden verschillende consulbureaus gecontacteerd om een prijsofferte voor het samenstellen van dergelijk register, in te dienen; - op 2 december werden alle gemeente- en stadsbesturen aangeschreven betreffende inlichtingen over privé-pompen die zich op hun grondgebied bevinden. 2. Resultaten van de monsternemingen 2.1. De monsterneming Teneinde de bemonstering optimaal te kunnen organiseren werd een register opgesteld van alle gekende benzinestations. Onderstaande tabel 1 geeft het aantal geopende stations per provincie. TABEL 1 AANTAL STATIONS PER PROVINCIE OP 1/1/21 PROVINCIES AANTAL PROCENTUEEL WEST-VLAANDEREN LIMBURG OOST-VLAANDEREN ANTWERPEN BRUSSEL+WAALS- BRABANT VLAAMS-BRABANT NAMEN HENEGOUWEN LUXEMBURG LUIK ALGEMEEN TOTAAL

5 Zoals uit tabel 2 blijkt zette de tendens van de voorbije jaren van minder verkooppunten zich ook in 2 verder. TABEL 2 AANTAL STATIONS OP 1/1/ JAREN AANTAL Procentueel zijn er geografisch geen verschillen betreffende het aantal sluitingen. Verwacht mag worden dat deze tendens zich in de toekomst nog verder zal doorzetten en dat vooral de kleine en middelgrote benzinestations hiervan het slachtoffer zullen zijn. Er werden in monsters genomen aan diverse pompen. De plaats van monsterneming werd door loting bepaald. Vier types van brandstoffen worden geanalyseerd : - SUPER Benzine met loodvervanger - EUROSUPER 95 RON - SUPER PLUS 98 RON - Gasolie diesel 2.2.Resultaten van de analyses Het pakket van 1.89 stalen bestaat uit :1898 stalen loodvrije benzine 95 RON 2116 stalen loodvrije benzine 98 RON 178 stalen superbenzine met loodvervanger 4997 stalen gasolie diesel De resultaten van de analyses tonen aan dat 26 (of 2,47%) van de onderzochte monsters niet voldeden aan de geldende reglementering. Dit is nogmaals een merkbare verbetering t.o.v. de vorige jaren zoals blijkt uit tabel 3.

6 TABEL 3 ANALYSERESULTATEN Jaren Aantal genomen stalen Aantal slechte stalen % Men kan stellen dat dit het best mogelijke resultaat is. De nog resterende overtredingen zijn grotendeels het gevolg van menselijke fouten. Onderstaande tabel 4 geeft een overzicht van de analyseresultaten. Tabel 4 analyseresultaten 2 Brandstof Aantal genomen stalen Aantal stalen met negatieve resultaten % stalen met negatieve resultaten 2 % stalen met negatieve resultaten 1999 Loodvrije benzine 95 RON Loodvrije benzine 98 RON Superbenz. Met LV Gasolie-diesel , , Totaal Opvallend bij deze tabel 4 is voor alle producten het aantal slechte analyses gedaald is. Voor de eerste maal ligt het percentage slechte analyses voor de gasolie-diesel eveneens onder het streefdoel van 5%. Tabel 5 geeft een overzicht van het percentage slechte analyseresultaten per kwartaal. Tabel 5 slechte analyseresultaten per kwartaal Periode % Eerste kwartaal 1.93 Tweede kwartaal 1.15 Derde Kwartaal.97 Vierde kwartaal 3.82 Het hogere aantal slechte analyses in het vierde kwartaal is gedeeltelijk te verklaren door de overgang van de zomer- naar de winterkwaliteit. Daarnaast constateert men een aanzienlijk aantal ( 8 ) overtredingen voor het vlampunt voor de gasolie-diesel. Dit zal nader onderzocht worden maar er kan verondersteld worden dat de raffinaderijen producten leveren die op de limiet van de off-spec zijn.

7 Fonds voor de Analyse Analyseresultaten # genomen stalen Grafiek 1 : Overzicht van het aantal genomen stalen bij grote merken voor het jaar 2. # stalen met slechte resultaten Maatschappij 1 Maatschappij 2 Maatschappij 3 Maatschappij 4 Maatschappij 5 Maatschappij 6 Maatschappij 7 Maatschappij 8 Maatschappij 9 # stalen Bestand : ED\Bestanden Excel\Jaarverslag

8 Bestand : ED\Bestanden Excel\Jaarverslag Maatschappij 1 Maatschappij 2 Maatschappij 3 Maatschappij 4 Maatschappij 5 Maatschappij 6 Maatschappij 7 Maatschappij 8 Maatschappij 9 Maatschappij 1 Maatschappij 11 Maatschappij 12 Maatschappij 13 Maatschappij 14 Maatschappij 15 Maatschappij 16 Maatschappij 17 Maatschappij 18 Maatschappij 19 Maatschappij 2 Maatschappij 21 Maatschappij 22 Maatschappij 23 Maatschappij 24 Maatschappij 25 Maatschappij 26 Maatschappij 27 Maatschappij 28 Maatschappij 29 Maatschappij # stalen # genomen stalen # stalen met slechte resultaten Grafiek 2 : Overzicht van het aantal genomen stalen bij kleine merken voor het jaar 2. Fonds voor de Analyse Analyseresultaten 2

9 Fonds voor de Analyse Analyseresultaten 2 Percentage stalen met negatieve resultaten (%). 8,% 7,% 6,% 5,% 4,% 3,% 2,% 1,%,% Grafiek 3 : Overzicht van het aantal stalen met negatieve resultaten per kwartaal voor het jaar 2. Eurosuper Super+ Super - met loodvervanger Gasolie,23% 2,4% 2,67% 1,21%,88%,6% 1,11% 1,5%,23%,61% 1 Kwartaal 2 Kwartaal 3 Kwartaal 4 Kwartaal 2,64% 1,47%,53%,63% 1,61% 6,93%,47%,95% 1,11% 3,3% Bestand : ED\Bestanden Excel\Jaarverslag

10 Fonds voor de Analyse Analyseresultaten 2 Grafiek 4 : Verdeling van het aantal monsters met negatieve resultaten per kwartaal voor de grote merken. 2 # genomen stalen (x1) # stalen met negatieve resultaten (%) 15,8 15,62 16,49 16, # stalen ,44 1,1,77,36 1 Kwartaal 2 Kwartaal 3 Kwartaal 4 Kwartaal Bestand : ED\Bestanden Excel\Jaarverslag

11 Fonds voor de Analyse Analyseresultaten 2 Grafiek 5 : Verdeling van het aantal monsters met negatieve resultaten per kwartaal voor de kleine merken # genomen stalen (x1) # stalen met negatieve resultaten (%) 11, ,55 8,64 8,22 # stalen 6 5,7 4 3,84 2 1,97 2,19 1 Kwartaal 2 Kwartaal 3 Kwartaal 4 Kwartaal Bestand : ED\Bestanden Excel\Jaarverslag

12 Fonds voor de Analyse Analyseresultaten 2 Grafiek 6 : Verdeling van het aantal monsters per maand voor de grote merken # genomen stalen # stalen met negatieve resultaten # stalen Jan. Feb. Mrt. Apr. Mei Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. 21 Bestand : ED\Bestanden Excel\Jaarverslag

13 Fonds voor de Analyse Analyseresultaten 2 Grafiek 7 : Verdeling van het aantal monsters per maand voor de kleine merken # genomen stalen # stalen met negatieve resultaten # stalen Jan. Feb. Mrt. Apr. Mei Jun. Jul. Aug. Sep. Okt. Nov. Dec. Bestand : ED\Bestanden Excel\Jaarverslag

14 De grafieken 1 tot 7 geven een grafische toelichting over de verdeling van de monsters, zowel wat betreft per kwartaal als de verdeling over de diverse merken. De grafieken 1 en 2 bevatten de verdeling van het aantal bemonsterde stations per maatschappij. Grafiek 1 bevat de resultaten van de merken van de zogenaamde grote maatschappijen of van de merken die door de zogenaamde grote maatschappijen gecontroleerd worden, terwijl grafiek 2 een samenvatting is van de resultaten van de analyses bij de kleine merken en de witte pompen. Uit de studie van grafiek 1 en 2 blijkt dat de er bij producten van de zogenaamde grote merken minder overtredingen geconstateerd worden dan bij de kleine merken. Men kan nochtans opmerken dat het merendeel van de kleine merken brandstoffen van goede tot uitstekende kwaliteit afleveren, maar het algemeen beeld wordt negatief beïnvloed door de zogenaamde witte pompen (8 slechte analyses op 1972 stalen of 4,6 %). 2.3.Evaluatie van de resultaten Het grote aantal geanalyseerde stalen laat toe een reeks algemene opmerkingen betreffende de kwaliteit van de benzine te formuleren: Er dient evenwel opgemerkt te worden dat de grafieken een licht vertekend beeld geven aangezien de nieuwe norm NBN EN 228 Brandstoffen voor wegvoertuigen Ongelode benzine Eisen en beproevingsmethoden en de norm NBN EN 59 Brandstoffen voor wegvoertuigen - Gasolie diesel Eisen en beproevingsmethoden, slechts gepubliceerd werden in het Belgisch Staatsblad van 12 april 2. a) dichtheid : grafieken 8 tot 1 In vergelijking met het voorgaande jaar kan men nu spreken van meer normale verdelingen, zeker voor wat betreft de super + en de super met loodvervanger. Dit laatste komt doordat in 1999 de frequentieverdeling van de super met lood of loodvervanger vertekend was omdat 2 verschillende producten onder dezelfde norm werden gerekend. b) zwavelgehalte : grafieken 11 tot 13 De nieuwe normen worden blijkbaar goed nageleefd voor wat betreft het zwavelgehalte. c) benzeengehalte : grafieken 14 tot 16 Deze nieuwe waarde voor benzeen vanaf 1 januari 2 werd voor alle producten gehaald.

15 Fonds voor de Analyse Analyseresultaten 2 Grafiek 8 : Frekwentieverdeling van de dichtheid van EUROSUPER , Gemiddelde,75127 Standaardfout,21 Mediaan,75285 Modus,756 Standaarddeviatie,941 Steekproefvariantie,9 Minimum,7256 Maximum,822 Betrouwbaarheidsniveau(95.%),42 Norm : min.,72 / max.,775 Kg/l 6 Frekwentie >,71,72 >,72,73 >,73,74 >,74,75 >,75,76 >,76,77 >,77,78 >,78,79 >,79,8 >,8,81 >,81,82 >,82,83 >,83,84,775 Klassegrenzen (Kg/l) Bestand : ED\Bestanden Excel/Jaarverslag

16 Fonds voor de Analyse Analyseresultaten 2 Grafiek 9 : Frekwentieverdeling van de dichtheid van SUPER Gemiddelde,75489 Standaardfout,19 Mediaan,7568 Modus,76 Standaarddeviatie,89 Steekproefvariantie,8 Minimum,7217 Maximum,78 Betrouwbaarheidsniveau(95.%),42 Norm : min.,72 / max.,775 Kg/l 592 Frekwentie 4 3, >,715,72 >,72,725 >,725,73 >,73,735 >,735,74 >,74,745 >,745,75 >,75,755 >,755,76 >,76,765 >,765,77 >,77,775 >,775,78 >,78,785,775 Klassegrenzen (Kg/l) Bestand : ED\Bestanden Excel/Jaarverslag

17 Fonds voor de Analyse Analyseresultaten 2 Grafiek 1 : Frekwentieverdeling van de dichtheid van SUPER met loodvervanger Norm : min,72 / max.,775 Kg/l Gemiddelde,75614 Standaardfout,27 Mediaan,75745 Modus, ,77 Standaarddeviatie,98 Steekproefvariantie,8 Minimum,7223 Maximum,833 Betrouwbaarheidsniveau(95.%), >,71,72 >,72,73 >,73,74 >,74,75 >,75,76 >,76,77 >,77,78 >,78,79 >,79,8 >,8,81 >,81,82 >,82,83 >,83,84 >,84,85,72 Frekwentie Klassegrenzen (Kg/l) Bestand : ED\Bestanden Excel/Jaarverslag

18 Fonds voor de Analyse Analyseresultaten 2 Grafiek 11 : Frekwentieverdeling van het zwavelgehalte in SUPER met loodvervanger. Klassegrenzen (m/m %) mg/Kg Norm:,15 m/m% (=15mg/Kg) Gemiddelde,95 Standaardfout,235 Mediaan,55 Modus,1 Standaarddeviatie,112 Steekproefvariantie,12 Minimum,1 Maximum,46 Betrouwbaarheidsniveau(95,%), ,5 >,5,1 >,1,15 >,15,2 >,2,25 >,25,3 >,3,35 >,35,4 >,4,45 >,45,5 >,5,55 Frekwentie Bestand : ED\Bestanden Excel\Jaarverslag

19 Fonds voor de Analyse Analyseresultaten 2 Grafiek 12 : Frekwentieverdeling van het zwavelgehalte in EUROSUPER. Frekwentie Norm:,15 m/m% (=15mg/Kg) 3 15mg/Kg ,5 >,5,1 >,1,15 >,15,2 >,2,25 >,25,3 Gemiddelde,757 Standaardfout,123 Mediaan,6 Modus,1 Standaarddeviatie,563 Steekproefvariantie,3 Minimum,1 Maximum,23 Betrouwbaarheidsniveau(95,%),256 Klassegrenzen (m/m %) Bestand : ED\Bestanden Excel\Jaarverslag

20 Fonds voor de Analyse Analyseresultaten 2 Grafiek 13 : Frekwentieverdeling van het zwavelgehalte in SUPER Norm:,15 m/m% (=15mg/Kg) Gemiddelde,822 Standaardfout,115 Mediaan,6 Modus,1 Standaarddeviatie,783 Steekproefvariantie,6 Minimum,1 Maximum,4 Betrouwbaarheidsniveau(95,%), Frekwentie 1 15mg/Kg ,5 >,5,1 >,1,15 >,15,2 >,2,25 >,25,3 >,3,35 >,35,4 >,4,45 Klassegrenzen (m/m %) Bestand : ED\Bestanden Excel\Jaarverslag

21 Fonds voor de Analyse Analyseresultaten Grafiek 14 : Frekwentieverdeling van het benzeengehalte in SUPER met loodvervanger. 9 1 Norm : maximum 1% Gemiddelde,62619 Standaardfout,197 Mediaan,6 Modus,6 Standaarddeviatie,5271 Steekproefvariantie,25271 Minimum,5 Maximum 2,5 Betrouwbaarheidsniveau(95.%), ,2 >,2,4 >,4,6 >,6,8 >,8 1 >1 1,2 >1,2 1,4 >1,4 1,6 >1,6 1,8 >1,8 2 >2 2,2 >2,2 2,4 >2,4 2,6 >2,6 2,8 Frekwentie Klassegrenzen (v/v %) Bestand : ED\Bestanden Excel\Jaarvers

22 Fonds voor de Analyse Analyseresultaten 2 Grafiek 15 : Frekwentieverdeling van het benzeengehalte in EUROSUPER Norm : maximum 1% vol Gemiddelde,76381 Standaardfout,13321 Mediaan,71 Modus,1 Standaarddeviatie,6146 Steekproefvariantie,37266 Minimum,1 Maximum 3 Betrouwbaarheidsniveau(95.%), ,3 >,3,6 >,6,9 >,9 1,2 >1,2 1,5 >1,5 1,8 >1,8 2,1 >2,1 2,4 >2,4 2,7 >2,7 3 >3 3,3 Frekwentie Klassegrenzen (v/v %) Bestand : ED\Bestanden Excel\Jaarvers

23 Fonds voor de Analyse Analyseresultaten 2 Grafiek 16 : Frekwentieverdeling van het benzeengehalte in SUPER Norm : maximum 1% Gemiddelde,66 Standaardfout,7738 Mediaan,6 1 Modus,6 Standaarddeviatie,52481 Steekproefvariantie,27543 Minimum,9 Maximum 3,2 Betrouwbaarheidsniveau(95.%), ,3 >,3,6 >,6,9 >,9 1,2 >1,2 1,5 >1,5 1,8 >1,8 2,1 >2,1 2,4 >2,4 2,7 >2,7 3 >3 3,3 >3,3 3,6 Frekwentie Klassegrenzen (v/v %) Bestand : ED\Bestanden Excel\Jaarvers

24 Fonds voor de Analyse Analyseresultaten 2 Grafiek 17a : Frekwentieverdeling van de dampspanning van EUROSUPER voor de periode van 1/1/2 t.e.m. 3/4/2 en van 1/1/2 t.e.m. 31/12/ Gemiddelde 8,2787 Standaardfout,3419 Mediaan 83,7 Modus 88, Standaarddeviatie 1,4933 Steekproefvariantie 18,35417 Minimum 1 Maximum 98,9 Betrouwbaarheidsniveau(95,%),59682 Norm: min. 65 KPa / max. 95 KPa >8 16 >16 24 >24 32 >32 4 >4 48 >48 56 >56 64 >64 72 >72 8 >8 88 >88 96 >96 14 > Frekwentie Klassegrenzen (KPa) Bestand : ED\Bestanden Excel\Jaarverslag

25 Fonds voor de Analyse Analyseresultaten Grafiek 17b : Frekwentieverdeling van de dampspanning van EUROSUPER voor de periode van 1/5/2 t.e.m. 3/9/2. Norm: min. 45 KPa / max. 6 KPa. Gemiddelde 56, Standaardfout,268 Mediaan 57,25 Modus 6, Standaarddeviatie 5,83624 Steekproefvariantie 34,6172 Minimum 45 Maximum 86,25 Betrouwbaarheidsniveau(95,%), >35 4 >4 45 >45 5 >5 55 >55 6 >6 65 >65 7 >7 75 >75 8 >8 85 >85 9 >9 95 Frekwentie Klassegrenzen (KPa) Bestand : ED\Bestanden Excel\Jaarverslag

26 Fonds voor de Analyse Analyseresultaten Grafiek 18a : Frekwentieverdeling van de dampspanning van SUPER+ voor de periode van 1/1/2 t.e.m. 3/4/2 en van 1/1/2 t.e.m. 31/12/2. Gemiddelde 79,58335 Standaardfout,2927 Mediaan 82, Modus 88, Standaarddeviatie 1,59145 Steekproefvariantie 112,17876 Minimum 46 Maximum 99,1 Betrouwbaarheidsniveau(95,%),57298 Norm: min. 65 KPa / max. 95 KPa >4 45 >45 5 >5 55 >55 6 >6 65 >65 7 >7 75 >75 8 >8 85 >85 9 >9 95 >95 1 >1 15 Frekwentie Klassegrenzen (KPa) Bestand : ED\Bestanden Excel\Jaarverslag

27 Fonds voor de Analyse Analyseresultaten Grafiek 18b : Frekwentieverdeling van de dampspanning van SUPER+ voor de periode van 1/5/2 t.e.m. 3/9/2. Norm: min. 45 KPa / max. 6 KPa. Gemiddelde 56, Standaardfout,2179 Mediaan 57, Modus 49,5 Standaarddeviatie 6,25441 Steekproefvariantie 39,11764 Minimum 43 Maximum 8,5 Betrouwbaarheidsniveau(95,%), >35 4 >4 45 >45 5 >5 55 >55 6 >6 65 >65 7 >7 75 >75 8 >8 85 >85 9 Frekwentie Klassegrenzen (KPa) Bestand : ED\Bestanden Excel\Jaarverslag

28 Fonds voor de Analyse Analyseresultaten Grafiek 19a : Frekwentieverdeling van de dampspanning van SUPER met loodvervanger voor de periode van 1/1/2 t.e.m. 3/4/2 en van 1/1/2 t.e.m. 31/12/2. Gemiddelde 77,829 Standaardfout,44886 Mediaan 8,25 Modus 88, Standaarddeviatie 1,88416 Steekproefvariantie 118,46491 Minimum 5 Maximum 94 Betrouwbaarheidsniveau(95,%),88156 Norm: min. 65 KPa / max. 95 KPa >8 16 >16 24 >24 32 >32 4 >4 48 >48 56 >56 64 >64 72 >72 8 >8 88 >88 96 >96 14 Frekwentie Klassegrenzen (KPa) Bestand : ED\Bestanden Excel\Jaarverslag

29 Fonds voor de Analyse Analyseresultaten Grafiek 19b : Frekwentieverdeling van de dampspanning van SUPER met loodvervanger voor de periode van 1/5/2 t.e.m. 3/9/2. Gemiddelde 57,21676 Standaardfout,3115 Mediaan 57,5 Modus 59, Standaarddeviatie 7,8617 Steekproefvariantie 5,21378 Minimum 32,5 Maximum 88,5 Betrouwbaarheidsniveau(95,%), Norm: min. 45 KPa / max. 6 KPa >25 3 >3 35 >35 4 >4 45 >45 5 >5 55 >55 6 >6 65 >65 7 >7 75 >75 8 >8 85 >85 9 >9 95 Frekwentie Klassegrenzen (KPa) Bestand : ED\Bestanden Excel\Jaarverslag

30 d) dampspanning : grafieken 17 tot 19 De grote spreiding is te wijten aan de zomer- en de winterperiode. Het zou dan ook opportuner zijn om deze grafieken in de toekomst te splitsen Superbenzine met loodvervanger Er werden 178 stalen gecontroleerd van de superbenzine met loodvervanger, waarvan 12 stalen afwijkingen vertoonden. 2 stalen waren niet in orde met de distillatie. 1 monsters waren niet in orde met het octaangetal RON en 12 stalen waren in overtreding betreffende het octaangetal MON. Tenslotte was er 1 overtreding van de dichtheid Loodvrije benzine 95 RON Er waren 9 slechte monsters op een totaal van 1898 stalen. 2 waren niet in orde betreffende de distillatie, 5 stalen waren nier reglementair wat betreft het octaangetal RON, 7 stalen wat betreft het octaangetal MON en 2 staal was slecht i.v.m. de dampspanning Loodvrije benzine 98 RON, Er waren 2 slechte monsters. Er waren 4 overtredingen i.v.m. de distillatie, 18 betreffende het octaangehalte RON en eveneens 18 betreffende het octaangehalte MON Gasolie-diesel: Grafieken 2 tot 24 Uit de tabel analyseresultaten blijkt dat men het grootste aantal van de slechte stalen aantreft bij de gasolie-diesel. De meeste overtredingen hebben betrekking op de volgende twee kenmerken: - de aanwezigheid van furfurol in gasolie-diesel - het vlampunt. Furfurol is een chemisch produkt dat men toevoegt als merker aan de gasolie-verwarming, maar dat in geen geval in gasolie-diesel mag aangetroffen worden. De aanwezigheid van furfurol in gasolie-diesel kan verschillende oorzaken hebben, zoals het gebruik van dezelfde vrachtwagens voor het transport van verschillende producten en de aanwezigheid van residuele hoeveelheden van andere producten in de leidingen tijdens het leveren. De aanwezigheid van furfurol kan echter ook wijzen op een geval van fiscale fraude. Wanneer er furfurol in een staal aangetroffen wordt, wordt de Administratie van Douane en Accijnzen onmiddellijk verwittigd zodat zij ook eventueel tot een controle kunnen overgaan. Van de 165 slechte stalen gasolie-diesel waren er 26 die furfurol bevatten.

31 Fonds voor de Analyse Analyseresultaten 2 Grafiek 2 : Frekwentieverdeling van de dichtheid van GASOLIE Gemiddelde,8388 Standaardfout,7 Mediaan,8399 Modus,843 Standaarddeviatie,47 Steekproefvariantie,2 Minimum,888 Maximum,8574 Betrouwbaarheidsniveau(95.%),13 Norm : min.,82 / max.,845 Kg/l , >,8,85 >,85,81 >,81,815 >,815,82 >,82,825 >,825,83 >,83,835 >,835,84 >,84,845 >,845,85 >,85,855 >,855,86 >,86,865 Frekwentie,82 Klassegrenzen (Kg/l) Bestand : ED\Bestanden Excel/Jaarverslag

32 Fonds voor de Analyse Analyseresultaten 2 Grafiek 21 : Frekwentieverdeling van het furfurolgehalte Frekwentie >=,5 >=,1 >=,15 >=,2 >=,3 >=,4 Furfurolgehalte (mg/l). Bestand : ED\Bestanden Excel\Jaarverslag

33 Fonds voor de Analyse Analyseresultaten 2 Grafiek 22 : Overzicht van het furfurolgehalte per kwartaal. 1,2 # overtredingen (%) # liter stookolie/1 liter diesel 1, Frekwentie (%),8,6,4,6 23, # liter stookolie/1 liter gasolie.,2 5,71,17 7,5, Kwartaal 2 Kwartaal 3 Kwartaal 4 Kwartaal Bestand : ED\Bestanden Excel\Jaarverslag

34 Fonds voor de Analyse Analyseresultaten 2 Grafiek 23 : Frekwentieverdeling van het zwavelgehalte in GASOLIE-diesel mg/Kg Norm:,35 m/m% (= 35mg/Kg) Gemiddelde,2944 Standaardfout,13 Mediaan,3 Modus,3 Standaarddeviatie,96 Steekproefvariantie,9 Minimum,1 Maximum,31 Betrouwbaarheidsniveau(95,%),26 Frekwentie ,35 >,35,7 >,7,15 >,15,14 >,14,175 >,175,21 >,21,245 >,245,28 >,28,315 >,315,35 Klassegrenzen (m/m %) Bestand : ED\Bestanden Excel\Jaarverslag

35 Fonds voor de Analyse Analyseresultaten 2 Grafiek 24 : Overzicht van het aantal overtredingen van het vlampunt per maand. # overtredingen op het vlampunt ,3 47, ,8 44,5 43, ,8 42,7 42,6 39 # overtredingen 39,2 gemiddelde waarde overtreding Jan. Feb. Maart April Mei Juni Juli Aug. Sept. Okt. Nov. Dec gemiddelde waarde vlampunt ( C) Bestand : ED\Bestanden Excel\Jaarverslag

36 Onderstaande tabel 6 geeft in detail de cijfers die gebruikt werden voor het opstellen van grafiek. Tabel 6 Overzicht van het furfurolgehalte in gasolie Contaminatie in mg/l Aantal monsters Gasolie verwarming in gasolie voertuigen >=,1 1 l per 1 l >=,5 7 5 l per 1 l >=,1 5 1 l per 1 l >=, l per 1 l >=,2 4 2 l per 1 l >=, l per 1 l >=,4 2 4 l per 1 l 26 Gewogen gemiddelde: 18,8l/1 l Er valt op te merken dat er drie afzonderlijke gebieden voor contaminatie zijn met furfurol, te weten : de eerste met 7 monsters, waarvan het furfurol gehalte lager ligt dan,1 mg/l, wat eventueel zou kunnen beschouwd worden als een onvrijwillige contaminatie door onzorgvuldige manipulatie; de tweede met een gemiddelde contaminatie van +/- 2 liter gasolie-verwarming per 1 liter gasolie-diesel. Deze contaminatie kan moeilijk nog als toevallig beschouwd worden en vormt een aanwijzing voor toevoeging van gasolie-verwarming. de derde met 9 monsters, waarvan de gemiddelde contaminatie hoger ligt dan 3 liter gasolie-verwarming per 1 liter gasolie-diesel. Deze contaminatie duidt op een moedwillige toevoeging van gasolie-verwarming. Alhoewel het aantal overtredingen beduidend lager ligt dan het voorgaande jaar (26 in 2 tegenover 53 in 1999) is de grootte van de overtreding vergroot (gewogen gemiddelde van 18,8l/1l in 2 t.o.v. 12,92l/1l in 1999). Men kan dus vermoeden dat het hier steeds meer moedwillige overtredingen betreft. Fapetro zal de maatschappijen die meerdere malen in overtreding zijn nader onderzoeken. Het vlampunt is de temperatuur vanaf dewelke een product (olie, benzine, diesel) dat geleidelijk verwarmd wordt voldoende dampen uitstoot om onder welbepaalde condities een ontvlambaar mengsel te vormen. Het vlampunt voor gasolie-diesel is minimaal 55 C. 132 analyses vertoonden vlampunten aan die lager waren dan deze norm. De gemiddelde waarde van de overtreding bedroeg 43,9 C. Dit te lage vlampunt is te wijten

37 aan de aanwezigheid van andere petroleumproducten die vermengd zijn met de gasoliediesel, zoals benzine. Dit kan eventueel te wijten zijn aan de transportcontaminatie. Niettemin werden er stalen gevonden waarvan het vlampunt zo laag ligt dat de veiligheid van de exploitatie in het verkooppunt in het gedrang komt. Deze verkooppunten werden gesloten totdat het product vervangen werd. Deze vlampunten zijn zo laag dat het vermoeden bestaat dat deze producten gemengd zouden zijn met derivaten of afvalproducten uit de petrochemische industrie. De frequentieverdeling van de dichtheid is normaal. 8 analyseresultaten betreffende het zwavelgehalte waren negatief. Tenslotte waren er 3 overtredingen van de distillatiecurve en 1 overtreding voor de dichtheid, de CFPP, het cetaangetal, het gehalte aan vrij water, de viscociteit en het uitzicht Bijkomende controles

38 Wanneer er monsters met negatieve resultaten zijn, wordt er in de meeste gevallen overgegaan tot een tweede, en eventueel zelf derde, vierde... controle van dit produkt in het desbetreffende station. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de uitgevoerde bijkomende controles. Tabel 7 Uitgevoerde bijkomende controles Brandstof Aantal genomen stalen Aantal stalen met negatieve resultaten Loodvrije benzine 95 RON Loodvrije benzine 98 RON Superbenz, met lood of LV Gasolie diesel Bij de bijkomende controles zijn nog steeds 13,16% van de stalen in overtreding. In 1999 was dit zelfs nog 14,19%. Fapetro zal zich in de toekomst meer concentreren op deze recidivisten. Het Beheerscomité van het Fonds heeft vanaf eind 1996 een vertegenwoordiger van het Bestuur Economische Inspectie geassocieerd bij haar werkzaamheden. Deze geeft toelichting bij het gevolg dat gegeven wordt aan de vastgestelde inbreuken (processen-verbaal, in beslagneming, verzegelingen) evenals bij de contacten die het Bestuur Economische Inspectie, genomen heeft met de Parketten voor het opvolgen van de fraudegevallen (meer in het bijzonder bij recidivisme). Tabel 8 geeft een overzicht van de acties die in 2 door het Bestuur Economische Inspectie gevoerd werden. Tabel 8 Acties gevoerd door het Bestuur Economische Inspectie Geopende Geklasseerd PV van PV van Pro Klachten In Afgedossiers zonder gevolg waarschuwing verhoor Justitia behandeling sloten in Uit deze tabel blijkt dat het Bestuur Economische Inspectie tengevolge het kleiner

39 aantal slechte analyseresultaten globaal minder dossiers heft moeten behandelen. Ieder station waar een overtreding is vastgesteld krijgt in principe een waarschuwing door een lid van het Bestuur Economische Inspectie. Bij herhaaldelijke overtredingen wordt een PV opgesteld en kunnen de pompen van de producten off-spec verzegeld worden. Deze algemene verbetering van de kwaliteit laat het Bestuur Economische Inspectie toe om meer druk te leggen op de merken en / of stations waar meerdere malen inbreuken vastgesteld worden. Dit verklaart, in vergelijking met het aantal geopende dossiers, het gestegen percentage opgestelde PV s en de verzegeling van 4 stations in 2 t.o.v. 1 station in Het aantal klachten is stabiel gebleven. Teneinde zonder uitstel te kunnen reageren, m.a.w. op de dag dat de indiener van de klacht getankt heeft, heeft het Bestuur Economische Inspectie, in nauwe samenwerking met Fapetro, vanaf februari 2 een alarmprocedure opgestart. Alle diensten van het Bestuur Economische Inspectie zijn schriftelijk geïnformeerd teneinde zo snel mogelijk te kunnen optreden. In de hypothese dat de klager de dag zelf van tanken de cel petroleum van het Bestuur Economische Inspectie contacteert, is het mogelijk om binnen de 24 uur een staal van dezelfde pomp te nemen. Ondanks dit alles blijven de klachten dikwijls zonder gevolg omdat de klager te laat handelt. Twee klachten waren gefundeerd en leidden tot een Pro Justitia; één dossier zal verder behandeld worden in 21. De dossiers geklasseerd zonder gevolg betreffen dus ongefundeerde klachten van particulieren. Alle dossiers die overgemaakt werden door Fapetro (in totaal 26) en waar duidelijk sprake was van een overtreding, hebben minstens aanleiding gegeven tot een waarschuwing op basis van artikel 11 van de wet van 14 juli 1991 op de handelspraktijken. Geen enkel station behorend tot een groot merk heeft in 2 een Pro Justitia gekregen. Meestal reageren deze maatschappijen efficiënt wanneer zij een waarschuwing ontvangen hebben en wachten de tweede controle niet af om adequate maatregelen te treffen. De uitbaters van stations van witte pompen en kleine merken daarentegen, reageren meestal slechts nadat er mee gedreigd wordt de pompen te verzegelen, t.t.z. nadat ze reeds een Pro Justitia hebben ontvangen voor een tweede slechte analyse. 2.5 Bewaking van het controlesysteem Teneinde de betrouwbaarheid van de genomen monsters en de kwaliteit van de afgeleverde analyses boven elke discussie te stellen werden er vanaf 16 september 1997 per week 5 bijkomende monsters genomen bij dezelfde verkooppunten van motorbrandstoffen. Vanaf 1 januari 2 werd dit aantal opgetrokken tot 1 per week. Deze monsters worden op dezelfde dag genomen als de overeenkomstige monsters, genomen door de chauffeurs van Fapetro. Tevens wordt er aandacht aan besteed dat de geografische spreiding, het aandeel van de diverse merken en het type van station

40 gerespecteerd worden. Deze bijkomende monsters worden voor de analyses afgegeven bij 3 laboratoria. Vanaf 6 maart 2 werd het Centraal Laboratorium van het Ministerie van Economische Zalen als vierde laboratorium ingeschakeld. Als uit deze bewaking van het controlesysteem zou blijken dat er systematische afwijkingen vastgesteld worden tussen de analyses van het eigenlijke monster en deze van het overeenkomstig bijkomend monster en dat deze te wijten zijn aan de bemonstering door de chauffeurs van Fapetro, zullen onverwijld maatregelen genomen worden om de bemonstering te verbeteren. Als uit deze bewaking van het controlesysteem zou blijken dat er systematische afwijkingen vastgesteld worden tussen de analyses van het eigenlijke monster en deze van het overeenkomstig bijkomend monster en dat deze te wijten zijn aan de analyses van het laboratorium dat belast is met de systematische analyse, zullen onverwijld maatregelen genomen worden om de analyses te verbeteren. Er werden hierover reeds meerdere vergaderingen belegd met de diverse labo's.

41 3. Financiële balans van ONTVANGSTEN VAN HET FONDS Geraamde en werkelijke ontvangsten Bij de oprichting van het Fonds baseerde men zich voor de ontvangstvooruitzichten op de statistische gegevens van de motorbrandstoffen die gedurende de laatste vijf jaar in verbruik werden gebracht. Die raming bedroeg l per jaar, ofwel inkomsten van 21 miljoen frank per kwartaal tegen een vergoeding van 1 F per 1. l, ofwel 84 miljoen per jaar. De vooruitzichten die werden uitgewerkt in samenwerking met het Ministerie van Financiën voorzagen een constante toename van het totaal in verbruik gestelde motorbrandstoffen. Over een periode van 1 jaar, namelijk van 1998 tot 28, zien de gemiddelde ramingen eruit als volgt : Benzines Diesel Totaal Reële Cijfers <1997> } } } vooruitzichten } } } } } Volgens deze cijfers zouden de ontvangsten van het Fonds tot in het jaar 28 dus met meer dan 1% moeten stijgen. De reële cijfers voor 1998 en 1999 (met een raming voor het 4 kwartaal van 1999) tonen aan dat onze ramingen beneden de werkelijkheid lagen. Voor het jaar 2 sloegen de ramingen op een totaal van liter, terwijl de reële cijfers die waren aangegeven bij de Administratie van de Douane en accijnzen een totaal weergeven van liter, hetzij liter meer, t.t.z een verschil van ongeveer 13%. Vermindering van de verplichte bijdrage die wordt betaald door de ondernemingen : Het plan om de verplichte bijdrage van 1 F/1. l te verminderen tot 1 F/1. l voor benzines en diesel wegverkeer is in werking getreden met de publicatie van het K.B. van 16/11/99 in het Belgisch Staatsblad van 26 januari 2. Deze maatregel is dus van toepassing voor alle inverbruikstelling van motorbrandstoffen vanaf het tweede kwartaal 2 die eind september 2 aan de ondernemingen gefactureerd zijn.

42 Geraamde en werkelijke cijfers Factuurmaand Vooruitzichten Ontvangsten 2 KWARTAAL 1995 September TOTAAL KWARTAAL 1995 December KWARTAAL 1995 Maart KWARTAAL 1996 Juni KWARTAAL 1996 September TOTAAL KWARTAAL 1996 December KWARTAAL 1996 Maart KWARTAAL 1997 Juni KWARTAAL 1997 September TOTAAL KWARTAAL 1997 December KWARTAAL 1997 Maart KWARTAAL 1998 Juni KWARTAAL 1998 September TOTAAL KWARTAAL 1998 December KWARTAAL 1998 Maart KWARTAAL 1999 Juni KWARTAAL 1999 September TOTAAL KWARTAAL 1999 December KWARTAAL 1999 Maart KWARTAAL 2 Juni KWARTAAL 2 September TOTAAL Dit zijn de cijfers van de geactualiseerde ontvangsten per kwartaal waarbij rekening is gehouden met de facturen van minder dan 1 frank die later aangezuiverd zijn. Deze gegevens stroken niet volledig met de aan het Rekenhof overgemaakte cijfers die gebaseerd waren op de uitgiftedatum van de facturen.

43 Aan het Rekenhof werden officieel de volgende ontvangsten voor 1999 overgemaakt: Ontvangstkwartaal 1 kwartaal kwartaal kwartaal kwartaal Totaal De grafiek "ontvangsten" geeft een beeld van het verschil tussen de geraamde en de werkelijke ontvangsten Globale balans sinds de oprichting van het Fonds Op 31 december 2 had het Fonds schuldvorderingen uitgeschreven voor een bedrag van: F Totaal ontvangen 1995 tot 2 : F Ontvangsten van de benzinestations in overtreding Overeenkomstig het koninklijk besluit van 8 februari 1995 is de administratie van het Fonds gestart met het terugvorderen van de kosten voor analyse en tegenanalyse bij de benzinestations die in overtreding waren. Tussen 1 juni 1998 en 31 december 2 heeft het Fonds aan de benzinestations een totaal bedrag gefactureerd van frank (dit is inbegrepen in het totaal van F). Op 31 december 2 had het Fonds in totaal frank ontvangen; dit is 91% van de gefactureerde bedragen Niet-ontvangen schuldvorderingen = F Dit bedrag van F is de som van: F facturen van voorgaande kwartalen + facturen minder dan 1. F F facturen gestuurd naar benzinestations F facturen 3 kwartaal 2 verstuurd eind december 2

44 Indien daarvan het bedrag van F (3 kwartaal 2) wordt afgetrokken, dat staat voor de vorderingen die zullen geïnd worden aangezien zij naar de maatschappijen gestuurd zijn, alsook het bedrag van F dat verschuldigd is door de benzinestations, dient het Fonds nog slechts een bedrag van F te ontvangen, hetzij,15 % van de vorderingen, en dat de som is van: F vorderingen tegenover het Ministerie van Landsverdediging die, zoals elk jaar, samen met het 3 en het 4 kwartaal 2 zullen worden betaald F drie facturen gestuurd naar de firma REYNDERS, failliet verklaard. De Administratie der Domeinen staat in voor de inning F nog niet betaalde facturen van meer dan 1 F F facturen van minder dan 1 F (cumuleerbaar met andere facturen van minder dan 1 F) UITGAVEN VAN HET FONDS De uitgaven van het Fonds kunnen in vijf categorieën worden onderverdeeld : - Investering in duurzaam materieel : bestelwagens, informatica, G.S.M., - Kosten voor bemonstering van motorbrandstoffen : aankoop recipiënten, zegels, brandstofonkosten bestelwagens, gebruiksonkosten bestelwagens, kosten G.S.M., - Analysekosten van de laboratoria : analyses en tegenanalyses, kwaliteitscontrole (sedert 9/1997), - Personeelskosten : wedden, overuren, - Varia: verzekeringen, huur garage, aankoop klein kantoormateriaal,... De werkingskosten voor de werking van het Fonds bedroegen in de boekjaren van 1996 tot 2 : F

45 De kosten worden onderverdeeld als volgt : Aankoop bestelwagens Aankoop informatica Labomaterieel Aankoop GSM, bureau Investering duurzaam materieel Materieel voor analyses Aankoop monsters Kosten bestelwagens Kosten voor bemonstering Analysekosten Tegenalyses Kwaliteitscontrole PCB controle Analysekosten Personeelskosten Andere kosten JAARTOTAAL In 2 bedroegen de uitgaven van het Fonds in het totaal F. In vergelijking met het boekjaar 1999 betekent dit een verhoging met F. - De investeringskosten in materieel stegen met meer dan 3 miljoen. Die stijging houdt verband met de aankoop van een vijde bestelwagen en met de investeringen in laboratoriummateriaal (twee analysekolommen, HPLC). De investeringen in informaticamaterieel zijn merkelijk lager dan in de andere jaren. - De kosten voor bemonstering stegen met 23% t.o.v het boekjaar 1999, wegens de toename van de controles (aankoop van de monsters, meer recipiënten, enz ). -De kosten voor analyse en tegenanalyse van de laboratoria zijn gedaald (van 31,6 miljoen naar 28,2 miljoen, hetzij een daling met 3,4 miljoen). De gevoelige daling van negatieve controles leidt tot een merkelijke daling van de kosten voor tegenanalyses (1,8 miljoen). - De personeelskosten zijn gestegen ingevolge van de aanwerving van een vijfde chauffeur zodat het Fonds zijn planning kan respecteren waarvan het controlepotenieel gebaseerd is op vijf bestelwagens en vijf chauffeurs. - De overige kosten stegen van F naar F, met name het cijfer van Die stijging houdt verband met de gebruikskosten voor gsm en de indiening van kosten voor zending in het buitenland van de Voorzitter van het Fonds.

46 De grafiek "kostenvergelijking 1996/2" geeft een beeld van de verschillende soorten kosten zoals voorgesteld in de ALGEMENE BOEKHOUDKUNDIGE BALANS in bijlage (2 soorten kosten).

47 FONDS D'ANALYSE DES PRODUITS PETROLIERS FONDS VOOR DE ANALYSE VAN AARDOLIEPRODUCTEN ACTIF - ACTIEF BILAN COMPTABLE GENERAL BALANS ALGEMENE BOEKHOUDING 31 DECEMBRE 2 31 DECEMBER 2 PASSIF - PASSIEF CREANCES FACTUREES INVESTERING MATERIEEL : INVESTISSEMENT MATERIEL : TOTAL GEFACTUREERDE SCHULDVORDERINGEN Camionnettes - Bestelwagens RECETTES Informatique - Informatica ONTVANGSTEN GSM + Matériel bureau / Bureelbenodi CREANCES A RECEVOIR Laboratoire - Laboratorium TE ONTVANGEN SCHULDVORDERINGEN LABORATOIRES - LABORATORIA Technique Furfurol - Furfurol technische DISPONIBLE - BESCHIKBAAR Analyses systématiques - systematische an CCP RECETTES Contre-analyses - Tegenanalyses PCR ONTVANGSTEN BUDGET FAPETRO CONTROLE DE LA QUALITE BUDGET FAPETRO KWALITEITSCONTROLE CCP DEPENSES PCR UITGAVEN FRAIS DE FONCTIONNEMENT : COMPTES EN BANQUE WERKINGSKOSTEN : BANKREKENINGEN Matériel échantillonnage-mat. voor monster TOTAL - TOTAAL Salaires du personnel - Wedden personeel Frais échantillons - Kosten stalen Frais camionnettes - Kosten bestelwagens Frais divers - Diverse kosten Balance Réalisable/Disponible Total annuel - Jaarlijks totaal "A recevoir"+ "Disponible" Haalbare/Beschikbare balans REALISABLE (Créances-dépenses) "Te ontvangen" + "Beschikbaar" HAALBAAR (Schuldvorderingen - Uitgaven) BALANCE GENERALE - ALGEMENE BALANS BALANCE GENERALE - ALGEMENE BALANS

48 Tabel van de uitgaven van FAPETRO - Tableau des dépenses du FAPETRO Bedrag BEF Montant BEF TOTAL INVESTISSEMENTS: camionnettes, informatique, meuble INVESTERINGEN : bestelwagens, informatica, meubelen LABORATOIRES: analyses, contre-analyses, contrôle PCB LABORATORIA : analyses, tegenanalyses, PCB-contrôle CONTRÔLE DE LA QUALITE: frais labos, frais société contrôle TOEZICHT OP DE KWALITEIT: kosten labos, kosten maatschap PERSONNEL: salaires, indemnités PERSONEEL : wedden, vergoedingen ECHANTILLONNAGE: échantillons, récipients, scellés BEMONSTERING : monsters, recipiënten, zegels CAMIONNETTES: entretien + carburant BESTELWAGENS : onderhoud + motorbrandstof DIVERS: frais bureau, frais gsm, divers DIVERSEN : bureaukosten, gsm-kosten, diversen TOTAL contrôle

49 Recettes Fonds d'analyse 1996/1997/1998/1999/2 Ontvangsten analysefonds 1996/1997/1998/1999/ t r k i w m a e r s t t a r l e e s n

Verslag van de activiteiten van het Fonds voor de analyse van aardolieproducten

Verslag van de activiteiten van het Fonds voor de analyse van aardolieproducten Verslag van de activiteiten van het Fonds voor de analyse van aardolieproducten 21 1 2 Inhoudstafel 4 1. 1 1 11 12 17 19 19 23 26 Activiteiten van Fapetro 2. Resultaten van de monsternemingen 2.1. De monsterneming

Nadere informatie

Verslag van de activiteiten van het Fonds voor de analyse van aardolieproducten

Verslag van de activiteiten van het Fonds voor de analyse van aardolieproducten Verslag van de activiteiten van het Fonds voor de analyse van aardolieproducten 22 1 2 4 1. 9 2. 9 2.1. 11 14 19 21 23 23 27 3 Inhoudstafel Activiteiten van Fapetro Resultaten van de monsternemingen De

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie. Verslag van de activiteiten van het Fonds voor de analyse van aardolieproducten

Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie. Verslag van de activiteiten van het Fonds voor de analyse van aardolieproducten Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Verslag van de activiteiten van het Fonds voor de analyse van aardolieproducten 24 Inhoudstafel 1 1. Activiteiten van Fapetro in 24. 9

Nadere informatie

Voorzitter van het Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten North Gate III Koning Albert II-laan 16 B-1000 BRUSSEL

Voorzitter van het Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten North Gate III Koning Albert II-laan 16 B-1000 BRUSSEL Verslag van de activiteiten van het Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten 2006 Verslag van de activiteiten van het Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten 2006 2 Federale Overheidsdienst Economie,

Nadere informatie

Okea - Fotolia.com. Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Jaarverslag 2018

Okea - Fotolia.com. Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Jaarverslag 2018 Okea - Fotolia.com Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Jaarverslag 2018 De opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie bestaat erin de voorwaarden te scheppen voor een competitieve,

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie. Verslag van de activiteiten van het Fonds voor de analyse van aardolieproducten

Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie. Verslag van de activiteiten van het Fonds voor de analyse van aardolieproducten Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Verslag van de activiteiten van het Fonds voor de analyse van aardolieproducten 25 Inhoudstafel. Activiteiten van Fapetro in 25... Uitbreiding

Nadere informatie

Okea - Fotolia.com. Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Activiteitenverslag 2016

Okea - Fotolia.com. Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Activiteitenverslag 2016 Okea - Fotolia.com Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Activiteitenverslag 2016 De opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie bestaat erin de voorwaarden te scheppen voor een

Nadere informatie

Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten. Activiteitenverslag Fotolia.com

Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten. Activiteitenverslag Fotolia.com Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Activiteitenverslag 2015 Fotolia.com In het raam van de opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie die erin bestaat de voorwaarden te scheppen

Nadere informatie

Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten. Activiteitenverslag Fotolia.com

Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten. Activiteitenverslag Fotolia.com Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Activiteitenverslag 2014 Fotolia.com In het raam van de opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie die erin bestaat de voorwaarden te scheppen

Nadere informatie

Okea - Fotolia.com. Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Jaarverslag 2017

Okea - Fotolia.com. Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Jaarverslag 2017 Okea - Fotolia.com Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Jaarverslag 2017 De opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie bestaat erin de voorwaarden te scheppen voor een competitieve,

Nadere informatie

Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Activiteitenverslag 2010

Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Activiteitenverslag 2010 Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Activiteitenverslag 2010 2 Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Vooruitgangstraat 50 1210 Brussel Ondernemingsnr.: 0314.595.348

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief MAART 2010 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief SEPTEMBER 2010 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief OKTOBER 2010 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief AUGUSTUS 2010 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Gelet op de wet van 14 juli 1991 betreffende de handelspraktijken en de voorlichting en bescherming van de consument, inzonderheid op artikel 14;

Gelet op de wet van 14 juli 1991 betreffende de handelspraktijken en de voorlichting en bescherming van de consument, inzonderheid op artikel 14; MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN 26 SEPTEMBER 1997. - Koninklijk besluit tot vervanging van het koninklijk besluit van 21 februari 1992 tot vervanging van het koninklijk besluit van 22 September 1986 betreffende

Nadere informatie

Collectief ontslag in 2010

Collectief ontslag in 2010 Collectief ontslag in 2 Terminologie In het kader van onder staande uiteenzetting, dient te worden begrepen onder: aankondiging collectief ontslag : aankondiging van het voornemen tot collectief ontslag

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief FEBRUARI 2010 Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief nieuwe stijl In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod De maandelijkse nieuwsbrief

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RVV 357 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over het ontwerp van koninklijk besluit tot vaststelling van bijzondere regels inzake de aanduiding van de hoeveelheid bij het op de markt brengen van sommige motorbrandstoffen

Nadere informatie

Collectief ontslag in de periode van januari 2011 tot en met maart 2011

Collectief ontslag in de periode van januari 2011 tot en met maart 2011 Collectief ontslag in de periode van januari 211 tot en met maart 211 Terminologie In het kader van onder staande uiteenzetting, dient te worden begrepen onder: aankondiging collectief ontslag : aankondiging

Nadere informatie

Okea - Fotolia.com. Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Activiteitenverslag 2011

Okea - Fotolia.com. Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Activiteitenverslag 2011 Okea - Fotolia.com Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Activiteitenverslag 2011 2 Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Vooruitgangstraat 50 1210 Brussel Ondernemingsnr.:

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief JULI 2010 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling. Advies benzine en diesel

Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling. Advies benzine en diesel Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling - over het ontwerp-kb tot vervanging van het KB van 26 september 1997 betreffende de benamingen, de kenmerken en het loodgehalte van benzines voor motorvoertuigen;

Nadere informatie

Begroting Raadgevend comité

Begroting Raadgevend comité Ombudsdienst Begroting 2016 postsector Raadgevend comité Ombudsdienst voor de postsector toelichting bij de begroting 2015 De begroting van de Ombudsdienst voor de postsector maakt afzonderlijk deel uit

Nadere informatie

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw. Jaarlijkse Monitoring van de Kwaliteit van de Varkensoormerken

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw. Jaarlijkse Monitoring van de Kwaliteit van de Varkensoormerken Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw Jaarlijkse Monitoring van de Kwaliteit van de Varkensoormerken 1 augustus 2010 31 augustus 2011 1 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Inhoud van de monitoring... 3 3 Conformiteit...

Nadere informatie

De grootste autosite van België

De grootste autosite van België De grootste autosite van België De grootste selectie nieuwe en tweedehandswagens in België Persbericht Brussel, 5 januari 2017 Barometer : de tweedehands automarkt in België Analyse door AutoScout24 Overzicht

Nadere informatie

EPB - Eerste cijfers & statistiek t.e.m. 2012

EPB - Eerste cijfers & statistiek t.e.m. 2012 Versie februari 2013 EPB - Eerste cijfers & statistiek t.e.m. 2012 EPB - Eerste cijfers & statistiek t.e.m. 2012 Inhoudstafel INHOUDSTAFEL... 1 1. PROCEDURES... 2 1.1 Aantal ingediende startverklaringen...

Nadere informatie

Vlaanderen is sinds de zesde staatshervorming bevoegd voor de kinderbijslag.

Vlaanderen is sinds de zesde staatshervorming bevoegd voor de kinderbijslag. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 643 van CHRIS JANSSENS datum: 12 mei 2015 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Kinderbijslag - Controles Vlaanderen is sinds de zesde staatshervorming

Nadere informatie

Collectieve ontslagen (Periode van 19/06/2009 tot 30/09/2010)

Collectieve ontslagen (Periode van 19/06/2009 tot 30/09/2010) Collectieve ontslagen (Periode van 19/6/29 tot 3/9/21) Terminologie In het kader van onder staande uiteenzetting, dient te worden begrepen onder: aankondiging collectief ontslag : aankondiging van het

Nadere informatie

Collectief ontslag in de periode van januari 2011 tot en met december 2011

Collectief ontslag in de periode van januari 2011 tot en met december 2011 Collectief ontslag in de periode van januari 211 tot en met december 211 Terminologie In het kader van onderstaande uiteenzetting, dient te worden begrepen onder: aankondiging collectief ontslag : aankondiging

Nadere informatie

Tussentijdse resultaten van de monitoring voor vogelgriep januari tot september 2007

Tussentijdse resultaten van de monitoring voor vogelgriep januari tot september 2007 Tussentijdse resultaten van de monitoring voor vogelgriep januari tot september 2007 Actieve monitoring bij wilde vogels In de actieve monitoring werden van januari tot einde september 2007 bij 2.047 wilde

Nadere informatie

Ontwikkeling leerlingaantallen

Ontwikkeling leerlingaantallen Ontwikkeling leerlingaantallen Elk jaar wordt op 1 oktober het leerlingaantal van elke basisschool geregistreerd door de Dienst Uitvoering Onderwijs (). Op basis van deze leerlingtelling wordt de bekostiging

Nadere informatie

Perscommuniqué van 16/11/2015

Perscommuniqué van 16/11/2015 Perscommuniqué van 16/11/2015 Strijd tegen energiearmoede: Het Sociaal Verwarmingsfonds bestaat 10 jaar Blijkens een enquête bij de ocmw s functioneert het Verwarmingsfonds optimaal Op 17 september 2015

Nadere informatie

Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2014

Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2014 Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2014 Actieve monitoring bij wilde vogels In 2014 werden bij de actieve monitoring 3.036 wilde vogels op de aanwezigheid van vogelgriep onderzocht. Net als

Nadere informatie

Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2012

Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2012 Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2012 Actieve monitoring bij wilde vogels In 2012 werden bij de actieve monitoring 3.220 wilde vogels op de aanwezigheid van vogelgriep onderzocht. Net als

Nadere informatie

notarisbarometer 101,6 99, ,2 99,8 94,1 Belgisch vastgoed zet de economische crisis een hak

notarisbarometer 101,6 99, ,2 99,8 94,1 Belgisch vastgoed zet de economische crisis een hak notarisbarometer Vastgoed, vennootschappen, familie www.notaris.be A B C D E n 11 Oktober - december Trimester 4 - Vastgoedactiviteit in België Prijsevolutie Registratierechten Vennootschappen De familie

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief JANUARI 2012 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Activiteitenverslag Administratieve boetes. Cel administratieve boetes 1

Activiteitenverslag Administratieve boetes. Cel administratieve boetes 1 Activiteitenverslag 2015 Administratieve boetes Cel administratieve boetes 1 Overzicht Statistieken en tendensen Alternatieven voor de administratieve boete What s new? Cel administratieve boetes 2 Aantal

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief SEPTEMBER 2011 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

nr. 527 van MATTHIAS DIEPENDAELE datum: 3 mei 2018 aan PHILIPPE MUYTERS Kmo-groeisubsidie - Aanvragen

nr. 527 van MATTHIAS DIEPENDAELE datum: 3 mei 2018 aan PHILIPPE MUYTERS Kmo-groeisubsidie - Aanvragen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 527 van MATTHIAS DIEPENDAELE datum: 3 mei 2018 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Kmo-groeisubsidie - Aanvragen De kmo-groeisubsidie is

Nadere informatie

Definitieve resultaten eindejaarscontroles

Definitieve resultaten eindejaarscontroles Definitieve resultaten eindejaarscontroles Persbericht 14 januari 211 2 Na zes weken sensibilisering en alcoholcontroles op de weg maken Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe en het Belgisch

Nadere informatie

Werkloosheidscijfers Tijdelijke werkloosheid Faillissementen

Werkloosheidscijfers Tijdelijke werkloosheid Faillissementen De impact van de economische crisis in West Limburg Werkloosheidscijfers Tijdelijke werkloosheid Faillissementen MEI 2009 1. Werkloosheid 1.1 Niet werkende werkzoekenden Een eerste indicator die de economische

Nadere informatie

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Basisonderwijs en secundair onderwijs December 29 VLAAMS MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VORMING AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN (AgODi) Arbeidsmarktbarometer Onderwijs december

Nadere informatie

Vennootschappen onderworpen aan de vennootschapsbijdrage

Vennootschappen onderworpen aan de vennootschapsbijdrage Vennootschappen onderworpen aan de vennootschapsbijdrage Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (2001), Statistiek van de aangesloten vennootschappen jaar 2000, 68 p. Begin juni

Nadere informatie

Activiteitenverslag Administratieve boetes

Activiteitenverslag Administratieve boetes Activiteitenverslag 2016 Administratieve boetes Cel administratieve boetes 1 Overzicht Alternatieven voor de administratieve boete What s new? Bezoek aan de parketten Cel administratieve boetes 2 1 Aantal

Nadere informatie

Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2013

Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2013 Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2013 Actieve monitoring bij wilde vogels In 2013 werden bij de actieve monitoring 3.181 wilde vogels op de aanwezigheid van vogelgriep onderzocht. Net als

Nadere informatie

Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2015

Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2015 Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2015 Actieve monitoring bij wilde vogels In 2015 werden bij de actieve monitoring 3.218 wilde vogels op de aanwezigheid van vogelgriep onderzocht. Net als

Nadere informatie

Statistisch Bulletin. Jaargang 71 2015 13

Statistisch Bulletin. Jaargang 71 2015 13 Statistisch Bulletin Jaargang 71 2015 13 26 maart 2015 Inhoud 1. Arbeid en sociale zekerheid 3 CBS: Werkloosheid gedaald door afname beroepsbevolking 3 Werkloze beroepsbevolking 1) 5 2. Inkomen en bestedingen

Nadere informatie

Studies. De Plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen. Beschrijvende analyse

Studies. De Plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen. Beschrijvende analyse Studies De Plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen Beschrijvende analyse van 1995 tot 1999 Inleiding Deze analyse heeft tot doel na 5 jaar een balans op te maken van het stelsel van de Plaatselijke

Nadere informatie

Collectieve ontslagen (Periode van 19/06/2009 tot 31/05/2010)

Collectieve ontslagen (Periode van 19/06/2009 tot 31/05/2010) Collectieve ontslagen (Periode van 19//29 tot 31/5/21) Terminologie In het kader van onder staande uiteenzetting, dient te worden begrepen onder: aankondiging collectief ontslag : aankondiging van het

Nadere informatie

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN

FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN FONDS VOOR ARBEIDSONGEVALLEN Juli 2014 Statistisch verslag van de arbeidsongevallen van 2013 - Privésector 1 Aanpassing van de formule van de gevolgen van arbeidsongevallen 1.1 EVOLUTIE IN DE OVERDRACHT

Nadere informatie

Statistisch Bulletin. Jaargang 72 2016 25

Statistisch Bulletin. Jaargang 72 2016 25 Statistisch Bulletin Jaargang 72 2016 25 23 juni 2016 Inhoud 1. Arbeid en sociale zekerheid 3 Werkloosheid daalt verder 3 Werkloze beroepsbevolking (20) 4 2. Inkomen en bestedingen 5 Consument een stuk

Nadere informatie

Barometer kinesitherapie 2013

Barometer kinesitherapie 2013 Barometer kinesitherapie 2013 Ingevolge de nomenclatuurhervorming van 2002, lag het uitgavenniveau voor kinesitherapie in 2003 op het laagste niveau sinds 1991. Vanaf 2004 beginnen de uitgaven opnieuw

Nadere informatie

nr. 631 van GUY D'HAESELEER datum: 24 januari 2017

nr. 631 van GUY D'HAESELEER datum: 24 januari 2017 SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 631 van GUY D'HAESELEER datum: 24 januari 2017 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN De Lijn - Geweldplegingen tegen

Nadere informatie

Globaal (categorie A en B) Lid Kredietgevers (categorie B) Niet-lid Totaal

Globaal (categorie A en B) Lid Kredietgevers (categorie B) Niet-lid Totaal de Meeûssquare 29, 1000 Brussel SBO17029 14.06.2017 Activiteitenverslag 2016 De vzw Accesso werd opgericht op 15 december 2014 en werd via het Koninklijk Besluit 1 van 4 maart 2015 erkend als de Compensatiekas

Nadere informatie

Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2011

Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2011 Resultaten van de monitoring voor vogelgriep in 2011 Actieve monitoring bij wilde vogels In 2011 werden bij de actieve monitoring 3.397 wilde vogels op de aanwezigheid van vogelgriep onderzocht. Net als

Nadere informatie

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw. Jaarlijkse Monitoring van de Kwaliteit van de Varkensoormerken

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw. Jaarlijkse Monitoring van de Kwaliteit van de Varkensoormerken Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw Jaarlijkse Monitoring van de Kwaliteit van de Varkensoormerken 1 september 2011 31 augustus 2012 1 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Inhoud van de monitoring... 3 3 Conformiteit...

Nadere informatie

BIJLAGE IX SPECIFICATIES VAN REFERENTIEBRANDSTOFFEN. Technische gegevens van brandstoffen voor het testen van compressieontstekingsmotoren

BIJLAGE IX SPECIFICATIES VAN REFERENTIEBRANDSTOFFEN. Technische gegevens van brandstoffen voor het testen van compressieontstekingsmotoren L 167/104 Publicatieblad van de Europese Unie 25.6.2011 BIJLAGE IX Type: Diesel (B7) SPECIFICATIES VAN REFERENTIEBRANDSTOFFEN Technische gegevens van brandstoffen voor het testen van compressieontstekingsmotoren

Nadere informatie

86,3 87,7 +1,66% -8,62%

86,3 87,7 +1,66% -8,62% Vastgoed, familie, vennootschappen januari maart Trimester 1-21 www.notaris.be 1. Index van de vastgoedactiviteit in België n 4 12 12 11 18,2 11 1 94,3 11,1 11,6 94,4 99,2 1, 99,7 1 86,3 9 87,7 9 8 27

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief NOVEMBER 2011 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief OKTOBER 2011 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

De evolutie en tendensen op regionaal en provinciaal niveau worden verderop in deze barometer besproken.

De evolutie en tendensen op regionaal en provinciaal niveau worden verderop in deze barometer besproken. NOTARISBAROMETER VASTGOED WWW.NOTARIS.BE T1 2017 Barometer 32 VASTGOEDACTIVITEIT IN BELGIË De index van de vastgoedactiviteit klimt in het 1 ste trimester van 2017 naar een nieuw record: 128,36 punten.

Nadere informatie

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Juli - September 2013

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Juli - September 2013 Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Juli - September 2013 n 18 T/3 www.notaris.be VASTGOEDACTIVITEIT IN BELGIË 87,7 101,6 100 99,8 101 102,1 102,6 106,4 106,8 101,7 99,2 99,2 102,8 94,1

Nadere informatie

EPB - CIJFERS EN STATISTIEK VOOR EPB- AANGIFTEN INGEDIEND T.E.M. 31/12/2015

EPB - CIJFERS EN STATISTIEK VOOR EPB- AANGIFTEN INGEDIEND T.E.M. 31/12/2015 EPB - CIJFERS EN STATISTIEK VOOR EPB- AANGIFTEN INGEDIEND T.E.M. 31/12/215 12 februari 215 www.energiesparen.be INHOUD 1 PROCEDURES... 3 1.1 AANTAL INGEDIENDE STARTVERKLARINGEN... 3 1.2 AANTAL INGEDIENDE

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief DECEMBER 2010 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad dd

Belgisch Staatsblad dd FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND EN ENERGIE [C 2013/11348] 17 JULI 2013. Wet houdende de minimale nominale volumes duurzame biobrandstoffen die de volumes fossiele motorbrandstoffen,

Nadere informatie

Accijnsmonitor Resultaten januari t/m december 2013

Accijnsmonitor Resultaten januari t/m december 2013 Accijnsmonitor Resultaten januari t/m december 2013 Accijnsverhoging op tabak: resultaat accijnsmonitor 2013 Op 1 januari 2013 is de accijns op een pakje sigaretten met 35 cent en op een pakje shag met

Nadere informatie

De inflatie zakte in juni nog tot 1,5 punten. De daaropvolgende maanden steeg de inflatie tot 2,0 in augustus (Bron: NBB).

De inflatie zakte in juni nog tot 1,5 punten. De daaropvolgende maanden steeg de inflatie tot 2,0 in augustus (Bron: NBB). NOTARISBAROMETER VASTGOED WWW.NOTARIS.BE T3 2017 Barometer 34 MACRO-ECONOMISCH Het consumentenvertrouwen trekt sinds juli terug aan, de indicator stijgt van -2 in juni naar 2 in juli en bereikte hiermee

Nadere informatie

nr van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 juni 2017 aan BEN WEYTS Belbus De Lijn - Reservatie- en planningstool cover (2)

nr van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 juni 2017 aan BEN WEYTS Belbus De Lijn - Reservatie- en planningstool cover (2) SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 1508 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 23 juni 2017 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN Belbus De Lijn - Reservatie-

Nadere informatie

BIJLAGE IX 1. TECHNISCHE KENMERKEN VAN DE REFERENTIEBRANDSTOF DIE MOET WORDEN GEBRUIKT VOOR HET

BIJLAGE IX 1. TECHNISCHE KENMERKEN VAN DE REFERENTIEBRANDSTOF DIE MOET WORDEN GEBRUIKT VOOR HET bron : Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB L 350 van 28/12/98 RICHTLIJN 98/69/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 13 oktober 1998 met betrekking tot maatregelen tegen luchtverontreiniging

Nadere informatie

Activiteitenverslag DIS 2017

Activiteitenverslag DIS 2017 Activiteitenverslag DIS 217 1 Introductie De vierde uitgave van het jaarlijkse activiteitenverslag van de Nationale DNA-databanken omvat een beknopte weergave van de evolutie van de verwerkte gegevens

Nadere informatie

Donderdag 28-jan 6:30 8:27 11:54 12:54 15:34 17:23 19:20

Donderdag 28-jan 6:30 8:27 11:54 12:54 15:34 17:23 19:20 Januari 2016 Vrijdag 1-jan 6:44 8:50 11:41 12:44 14:55 16:41 18:45 Zaterdag 2-jan 6:44 8:50 11:41 12:45 14:56 16:42 18:46 Zondag 3-jan 6:44 8:50 11:42 12:45 14:57 16:43 18:47 Maandag 4-jan 6:44 8:49 11:42

Nadere informatie

I. Analyse van de resultaten van fase 1

I. Analyse van de resultaten van fase 1 Analyse van de resultaten voor de toepassing van de referentiebedragen: Berekening 2013 Gegevens 2010 Methode 2009 Deze vijfde toepassing van de referentiebedragen had betrekking op 118 voor een totaal

Nadere informatie

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Januari - Maart 2013 n 16 T/1 www.notaris.be VASTGOEDACTIVITEIT IN BELGIË 87,7 101,6 100 99,8 101 102,1 102,6 106,4 106,8 101,7 99,2 99,2 102,8 94,1

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES

RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES RvV 458 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES Over drie koninklijke besluiten m.b.t. de benamingen en de kenmerken van respectievelijk de gasolies bestemd voor verwarming en voor gebruik in niet voor de weg bestemde

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE DIVERSE ADMINISTRATIEVE PROCEDURES

INHOUDSOPGAVE DIVERSE ADMINISTRATIEVE PROCEDURES INHOUDSOPGAVE DIVERSE ADMINISTRATIEVE PROCEDURES 1 1. PROBLEEMSTELLING 1 2. METHODOLOGIE 1 3. VASTSTELLINGEN 1 3.1. Algemene vergelijking evolutie dossiers-------------------------------------------------------------------1

Nadere informatie

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Verantwoordelijke uitgever: Erik Van Tricht, Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat, Bergstraat, 30-34 - 1000 Brussel Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen VASTGOEDACTIVITEIT

Nadere informatie

Sinds september 2015 moeten de 65-plussers een jaarabonnement op de MOBIB-kaart aanschaffen.

Sinds september 2015 moeten de 65-plussers een jaarabonnement op de MOBIB-kaart aanschaffen. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 1439 van JORIS VANDENBROUCKE datum: 19 juli 2016 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN De Lijn - Uitrol MOBIB-kaart

Nadere informatie

Financieel verslag 2012

Financieel verslag 2012 1 Financieel verslag 2012 Voorwoord Penningmeester. De Stichting is 2012 begonnen met op 1-1-2012 6459,49 op de bank en 0,00 in de kas. Het jaar is geëindigd met een bank saldo op 31-12-2012 van 5184,98

Nadere informatie

Jaarverslag Herplaatsingsfonds. 1.1 Aanvragen voor outplacementbegeleiding

Jaarverslag Herplaatsingsfonds. 1.1 Aanvragen voor outplacementbegeleiding Jaarverslag Herplaatsingsfonds 1.1 Aanvragen voor outplacementbegeleiding Het Herplaatsingsfonds financiert de outplacementbegeleiding van alle ontslagen werknemers tewerkgesteld in bedrijven in het Vlaamse

Nadere informatie

Vastgoedbericht juni 2008

Vastgoedbericht juni 2008 Vastgoedbericht juni 20 Het Kadaster brengt maandelijks een vastgoedbericht uit. Hierin worden statistieken gepresenteerd met de ontwikkelingen van de afgelopen maand: de prijsindex en het aantal verkochte

Nadere informatie

MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU

MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 55165 FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 7 APRIL 2017. Wet houdende diverse bepalingen inzake landbouw [C 2017/40263] FILIP, Koning der Belgen, Aan allen

Nadere informatie

Banenverlies ten gevolge van faillissement per maand. Per maand - banenverlies ten gevolge van faillissement (januari december 2014)

Banenverlies ten gevolge van faillissement per maand. Per maand - banenverlies ten gevolge van faillissement (januari december 2014) Herstructureringen en faillissementen : banenverlies in België in 213-214 Als we ons buigen over het banenverlies in België, zijn het vooral de herstructureringen en collectieve ontslagen waaraan we denken.

Nadere informatie

Dienstencheques Situatie eind november 2018 Aangekochte cheques

Dienstencheques Situatie eind november 2018 Aangekochte cheques November 2018 Dienstencheques Situatie eind november 2018 Aangekochte cheques 7.517.827 tijdens de maand Aan de ondernemingen 7.417.661 uitbetaalde cheques tijdens de maand Aandeel elektronische 62,97%

Nadere informatie

Statistisch Bulletin. Jaargang

Statistisch Bulletin. Jaargang Statistisch Bulletin Jaargang 72 2016 51 22 december 2016 Inhoud 1. Arbeid en sociale zekerheid 3 Iets minder dan een half miljoen werklozen 3 Werkloze beroepsbevolking 1) (21) 4 Verklaring van tekens

Nadere informatie

Collectief ontslag in de periode van januari 2011 tot en met september 2011

Collectief ontslag in de periode van januari 2011 tot en met september 2011 Collectief ontslag in de periode van januari 211 tot en met september 211 Terminologie In het kader van onderstaande uiteenzetting, dient te worden begrepen onder: aankondiging collectief ontslag : aankondiging

Nadere informatie

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Oktober - december 2014

Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Oktober - december 2014 Notarisbarometer Vastgoed - familie - vennootschappen Oktober - december 2014 n 23 T/4 www.notaris.be VASTGOEDACTIVITEIT IN BELGIË 99,7 99,8 101 102,1 102,6 106,4 106,8 101,7 102,8 94,1 94,9 98,9 101,4

Nadere informatie

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs

Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Arbeidsmarktbarometer Onderwijs Basisonderwijs en secundair onderwijs Oktober 21 VLAAMS MINISTERIE VAN ONDERWIJS EN VORMING AGENTSCHAP VOOR ONDERWIJSDIENSTEN (AgODi) Inhoudstafel INHOUD Inleiding 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

notarisbarometer Belgisch vastgoed blijft betrouwbaar Vastgoedactiviteit in België 106,4 106,8 102,8 102,6 94,9

notarisbarometer Belgisch vastgoed blijft betrouwbaar Vastgoedactiviteit in België  106,4 106,8 102,8 102,6 94,9 notarisbarometer Vastgoed, vennootschappen, familie www.notaris.be A B C D E n 13 April - juni Trimester 2 - Vastgoedactiviteit in België Prijsevolutie Registratierechten Vennootschappen De familie A Vastgoedactiviteit

Nadere informatie

Metrologische Reglementering

Metrologische Reglementering Nec.doc - 2002-12-06 MINISTERIE VAN ECONOMISCHE ZAKEN Bestuur Kwaliteit en Veiligheid Afdeling Metrologie Metrologische Reglementering Koninklijk besluit van 6 juli 1981 betreffende de instrumenten bestemd

Nadere informatie

Statistisch Bulletin. Jaargang

Statistisch Bulletin. Jaargang Statistisch Bulletin Jaargang 72 2016 15 14 april 2016 Inhoud 1. Prijzen 3 Inflatie blijft stabiel in maart 3 I. Consumentenprijsindex alle huishoudens (2015=100) (11) 4 II. Consumentenprijsindex, alle

Nadere informatie

Medisch dossier Overeenkomst vaste huisarts patiënt

Medisch dossier Overeenkomst vaste huisarts patiënt Medisch dossier- Overeenkomst huisarts-patient Doc: a057003 Tijdschrift: 57 p. 15 Datum: 11/04/1992 Origine: NR Thema's: Dossier (Medisch-) Huisarts Medisch dossier Overeenkomst vaste huisarts patiënt

Nadere informatie

STUDIE (F)050908-CDC-455

STUDIE (F)050908-CDC-455 Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel. : 02/289.76.11 Fax : 02/289.76.09 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS STUDIE

Nadere informatie

Statistisch Bulletin. Jaargang

Statistisch Bulletin. Jaargang Statistisch Bulletin Jaargang 72 2016 20 20 mei 2016 Inhoud 1. Arbeid en sociale zekerheid 3 Werkloosheid daalt licht 3 Werkloze beroepsbevolking (17) 4 Verklaring van tekens 5 Colofon 5 Meer recente gegevens

Nadere informatie

DE VLAAMSE SOCIALE ECONOMIE IN 2016

DE VLAAMSE SOCIALE ECONOMIE IN 2016 DE VLAAMSE SOCIALE ECONOMIE IN 2016 Inhoud Inleiding... 3 Methodologie... 3 Overzicht van de werknemers in de sociale economie... 5 Profielkenmerken van doelgroepwerknemers... 6 Regionale Spreiding...

Nadere informatie

FILIP, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

FILIP, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet. 36 BELGISCH STAATSBLAD 02.01.2018 MONITEUR BELGE FEDERALE OVERHEIDSDIENST ECONOMIE, K.M.O., MIDDENSTAND EN ENERGIE [C 2017/40874] 15 NOVEMBER 2017. Koninklijk besluit betreffende de rapportageverplichting

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad van 30 april Versie in voege vanaf 1 mei 2017

Belgisch Staatsblad van 30 april Versie in voege vanaf 1 mei 2017 Koninklijk besluit van 19 april 2014 betreffende de inning en de consignatie van een som bij de vaststelling van overtredingen inzake het wegverkeer Onmiddellijke inningen Belgisch Staatsblad van 30 april

Nadere informatie

Collectief ontslag in de periode van januari 2017 tot en met september 2017

Collectief ontslag in de periode van januari 2017 tot en met september 2017 Collectief ontslag in de periode van januari 217 tot en met september 217 Terminologie In het kader van onderstaande uiteenzetting, dient te worden begrepen onder: aankondiging collectief ontslag : aankondiging

Nadere informatie

Overzicht Verkeersinbreuken Nationaal

Overzicht Verkeersinbreuken Nationaal Overzicht Verkeersinbreuken VERKEERSINBREUKEN : ALGEMEEN OVERZICHT Vergelijking per jaar: 2010-2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 TOTAAL AANTAL INBREUKEN 4.333.520 4.691.123 4.651.999 4.834.753 4.956.721

Nadere informatie

Statistisch Bulletin. Jaargang

Statistisch Bulletin. Jaargang Statistisch Bulletin Jaargang 72 2016 11 17 maart 2016 Inhoud 1. Prijzen 3 Inflatie in februari blijft gelijk 3 I. Consumentenprijsindex alle huishoudens (2015=100) (07) 4 II. Consumentenprijsindex, alle

Nadere informatie