Ervaringen uit de praktijk van omgevingsdiensten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ervaringen uit de praktijk van omgevingsdiensten"

Transcriptie

1 Ervaringen uit de praktijk van omgevingsdiensten Is er ook na de totstandkoming van de omgevingsdiensten nog sturing nodig vanuit het Rijk in haar verantwoordelijkheid voor het VTH stelsel? Met de vorming van omgevingsdiensten alleen zijn we er nog niet. We moeten als uitvoeringsdiensten effectiever en slagvaardiger worden tegen nog lagere kosten. Daar werken we dagelijks hard aan. In de dagelijkse uitvoering lopen we echter tegen diverse uitdagingen aan. Welke moeten we zelf oppakken en bij welke zouden we goed ondersteuning vanuit het Rijk kunnen gebruiken? Hieronder een opsomming van aandachtspunten waar we in de praktijk van de uitvoering mee te maken hebben. Gebrekkige invulling eigenaarsrol Gemeenten hebben drie rollen; die van bevoegd gezag, opdrachtgever en eigenaar. De rol van opdrachtgever wordt wel opgepakt de dienstverlening door de omgevingsdienst wordt kritisch gevolgd maar de rol van eigenaar minder. Bestuurders en ambtenaren van de gemeente zien de omgevingsdienst teveel als een adviesbureau, maar moeten ook beseffen dat het hun eigen dienst is. Wat voor uitvoeringsdienst wilt u dat we zijn? Wie gaat er sturen op de kwaliteit van het toezicht in het algemeen? Niet professionele opdrachtgevers Er is een groot verschil in kwaliteit tussen (vooral) gemeentelijke opdrachtgevers. We hebben een goede opdracht nodig. Wat wil je precies dat de omgevingsdienst voor je gaat doen? Vaak wordt voortgeborduurd op de bestaande situatie. Toen zorgde de ambtenaar die over is gegaan bijvoorbeeld ook voor de planning. Maar dat is nu een taak voor de opdrachtgever. Vaak blijven toezichthouders voorlopig nog voor hun vorige gemeente werken. Een aantal gemeenten heeft de dossiers nog niet digitaal beschikbaar en de archiefwet verbiedt dat de originele dossiers het pand verlaten. Dan moet een handhaver dus naar de gemeente toe om de vergunning en andere stukken in te zien en eventueel kopieën te maken. Dat is natuurlijk verre van efficiënt. Verschillende ICT systemen De meeste nieuwe omgevingsdiensten moeten nog vaak met verschillende ICT systemen werken, met net weer andere koppelingen naar de onderliggende systemen van de gemeenten. Het overzetten van de bestanden is meer werk dan vooraf ingeschat. De kosten worden onderschat en de problemen moeten binnen de bestaande budgetten worden opgelost. De VNG SBI codelijst, die een belangrijke basis is voor onze bedrijvenbestanden, komt niet overeen met de registraties van de Kamer van Koophandel. Verder is de lijst verre van compleet. Om Omgevingsdiensten uiteindelijk goed te kunnen laten monitoren over de mate van naleving zou er een eenduidige registratie moeten komen van alle bedrijfstypen.

2 Geen uniform proces of stappenplan De vorming van omgevingsdiensten biedt een enorme kans om de uitvoering te uniformeren naar een level playing field in de eigen regio. Het liefst zelfs landelijk. Dat kan uitstekend door projectmatig samen te werken per branche of thema. Risicogericht en met de inzet van de nieuwste en slimste inzichten op het gebied van effectief toezicht. Maar gemeenten blijven zelf betalen en dus bepalen. En willen op maat bediend worden. Soms met een eigen stappenplan en brieven op eigen briefpapier. Die omslag in denken moet nog gemaakt worden. En dat geldt eigenlijk ook nog in samenwerking tussen de omgevingsdiensten onderling. Deze is nog erg vrijblijvend. Afstemming met politie en OM blijft dan lastig We hebben inmiddels in Utrecht met de politieregio Midden Nederland te maken. Naast het feit dat zij ook nog op orde moeten komen heeft het OM van deze regio in samenspraak met de politie en de RUD's in deze regio ( ODRU, RUDU en OFGV) een periodiek overleg opgezet om zo veel mogelijk gezamenlijk boeven te vangen. Het OM denkt echter - in tegenstelling tot de praktijk - dat alle uitvoeringstaken met een ruim mandaat inmiddels al wel bij de RUD's liggen. Zij kunnen dus nog steeds niet met enkele RUD s afstemmen, maar moeten in principe nog steeds in overleg met de verschillende gemeenten. Dit geldt voor de meeste regio s. De gemeente is niet altijd realistisch Gemeenten en provincies zijn kritisch. Doet de omgevingsdienst het nu beter? En dat mag. De uitdaging is wel om realistisch te blijven. Want hoe was de nul- situatie? Sommige partners toetsen wel erg subjectief, bijvoorbeeld door eisen te stellen waaraan men zelf nooit heeft kunnen voldoen. De bestaande werkvoorraad met de daarbij behorende soms gebrekkige - kwaliteit is overgedragen met de bestaande formatie, meestal nog iets afgeroomd. Dat bij de vorming van omgevingsdiensten sprake is van een gedwongen winkelnering wreekt zich nu wel een beetje. Opdrachtgevers zijn dan eerder ontevreden dan tevreden. Lijken in de kast Door de overdracht van te controleren bedrijven worden omgevingsdiensten geconfronteerd met de wijze waarop in de afgelopen jaren toezicht is uitgevoerd. In sommige gevallen was dat ronduit slecht. Omgevingsdiensten moeten dit meestal binnen de beschikbare, afgeroomde budgetten zien te herstellen. Vaak is er ook een forse vervuiling van de inrichtingsbestanden opgetreden: er zijn jarenlang geen gevelcontroles uitgevoerd.

3 Omgevingsdiensten nog lang niet integraal Met de Wabo werd een belangrijke stap gezet naar integraal denken en handelen. Doordat gemeente zelf konden kiezen en in de meeste gevallen alleen de milieutaken (of alleen de basis- milieutaken) zijn overgeheveld is er afstemming nodig die nu zelfs nog wat lastiger is vanwege de fysieke afstand. Als de kwaliteitscriteria niet voor bouw- en RO- taken gaan gelden, zullen gemeenten deze taken ook niet over gaan dragen. Integraal werken wordt zo weer moeilijker. Voortgang kwaliteitsproces stokt Omgevingsdiensten zijn druk bezig om hun organisaties te laten voldoen aan de kwaliteitscriteria. In deze criteria zitten nog onvolkomenheden waarin moet worden doorgepakt. Maar ook de relatie met de échte kwaliteit in de uitvoering moet verder worden geoptimaliseerd. Het Rijk lijkt die rol niet meer op te pakken. Laten we daar niet een grote kans mee liggen door dit verbeterproces te stoppen? Want gemeenten willen nu vooral bezuinigen; extra geld om een kwaliteitsslag te maken is er zeker niet, het moet eerder met minder. Het wetsvoorstel VTH is wel erg voorschrijvend. Neem bijvoorbeeld artikel 5.7 Burgemeester en wethouders en gedeputeerde staten, verrichten binnen de gemeente, onderscheidenlijk provincie, jaarlijks onderzoek naar de kwaliteit en de doelmatigheid van de uitvoering en handhaving, bedoeld in de artikelen 5. 3 en 5.4, door henzelf, de onder hun gezag staande ambtenaren en de omgevingsdienst. Zij rapporteren de resultaten van dat onderzoek aan de gemeenteraad, onderscheidenlijk provinciale staten. Onze Minister kan bij ministeriële regeling regels stellen over de te onderzoeken onderwerpen, alsmede over de te gebruiken onderzoeksmethode. Landelijke Handhavingstrategie: Als dit niet wettelijk wordt geborgd blijven we hangen in couleur locale. Monitoring: Er zouden landelijke criteria moeten komen waarop gemonitord worden anders blijven we appels met peren vergelijken.

4 1. Bestuurlijke knelpunten 1.1. RUD s / OD s allemaal verschillend ingericht, en dat in elk opzicht; terwijl doel was: standaardisatie 1.2. Soms ontbreekt de minimale solidariteit tussen deelnemers in de gemeenschappelijke regeling (GR) om een en ander te optimaliseren 1.3. Voortdurend debat tussen de deelnemers in een GR over hoe een en ander geregeld/afgerekend/gefactureerd wordt, etc Ontbreken van eenduidigheid rond bekostigingsthematiek, ontstaan perverse werking (degene met de grootste inbreng dient ook het meest bij te dragen bij verlieslatendheid), etc Thematiek rond (mismatch) ICT c.a Talrijke gremia, complexe besluitvorming, gebrek aan afstemming tussen diverse acterende partijen 1.7. Klachten over te hoge tarieven, waar die hoogte mede bepaald wordt door de bestuurlijke keuzes ten aanzien van de opdrachtvolumina (invloed op percentuele omvang overhead) en de vraag op lokaal maatwerk in plaats van uniformiteit 1.8. Vanwege tariefomvang zetten deelnemers opdrachten weg in de markt en ook wel bij ander dan hun OD 1.9. Gemeenten houden zich niet aan basistakenpakket voor OD s (package deal), OD kan pas aan het werk als er een opdracht wordt gegeven 2. Organisatorische problemen 2.1. Onhelderheid over collectieve taken en de bekostiging daarvan Geen heldere scheiding tussen de verschillende typen taken (collectief, basis, incidenteel, verzoek) Directeur is niet door alle deelnemers gemandateerd, en daar waar dat wel het geval is, is dat niet steeds gelijkluidend 2.4. Klachten deelnemers over kwaliteit van het personeel, daar waar dat het door latende partijen zelf ingebracht is.

5 2.5. Level playing field (gelijkheidsbeginsel) Inrichtingenbestanden (hoeksteen van level playing field) bij deelnemers is afwezig, incompleet, dan wel niet- betrouwbaar Idealiter wordt gelijkheidsbeginsel gebaseerd op de kwaliteit en de prijs/kwaliteitsverhouding van de output / outcome. Daarvoor zijn geen normen / criteria LPF is een dode letter als niet bijvoorbeeld in de handhaving gestandaardiseerd wordt / kan worden opgetreden door OD 2.6. Ontbreken van bereidheid bij veel deelnemers in een GR om de VVGB- budgetten door te zetten naar een OD Niet nakomen door veel deelnemers van aanvankelijk toegezegde opdrachtenvolumina Opdrachten uitstellen, waardoor er in het begin (onbetaalde) overcapaciteit is, en er in tweede helft v.h. jaar duur moet worden ingehuurd. 3. Problemen wat betreft toezicht en handhaving 3.1. Boa s / toezichthouders zijn per deelnemer voor verschillende bevoegdheden gemandateerd, bij overschrijden gemeentegrens heeft men vaak andere (of geen) bevoegdheid Aan sommige programma s doet gemeente A wel, en gemeente B niet mee. Bij gemeentegrens overschrijdende repressieve handhaving (soms samen met ketenpartners) kan niet voor een gemeentegrens worden haltgehouden, waardoor free ridership wordt uitgelokt Mandatering zoals die in de ontwerpwet v.d. wijzigingen v.d. WABO is neergelegd is juridisch hybride en niet werkbaar (zie advies RvS) Weigering van sommige besturen om niet- opdrachtgegeven handhaving (repressief bij gesignaleerde overtredingen) te bekostigen Mede naar aanleiding daarvan: gebrek aan betekenisvolle zaken (zware milieucriminaliteit) die, via bestuursrechtelijke organisaties, bij de politie terecht komt Onvoldoende structurele samenwerking tussen bestuursrecht en

6 strafrecht. Zowel politie als gemeenten zijn in die samenwerking (nog) onvoldoende elkaar partner. In de uitvoering werkt men teveel langs elkaar heen vanwege verschillen in prioritering 3.7. Binnen de keuzes die ook gemeenten steeds vaker moeten maken heeft de strafrechtelijke handhaving geen hoge prioriteit. Het is niet populair en er zijn nauwelijks middelen beschikbaar. Tegelijkertijd wordt er steeds meer op het bordje van gemeentes geschoven, de politie maakt andere keuzes. Er lijken bij I en M twee tegenstrijdige stromingen gaande te zijn. De stromingen zijn: Enerzijds deregulering (meer vergunningsvrij), verantwoordelijkheid in de markt (commissie Dekker), en de 1 loket gedachte (samenvoeging wetgeving eerst WABO en nu Omgevingswet) en anderzijds de OD vorming, kwaliteitscriteria en level playing field (commissie Mans). Het is niet verplicht alle taken van de WABO en straks de Omgevingswet bij de OD s onder te brengen. De opdrachtgevers houden hun beleidsvrijheid en budgetverantwoordelijkheid. In de praktijk dragen de meesten gemeenten hun WABO milieutaken op aan de OD. De overige WABO taken en straks Omgevingswet taken voeren ze zelf uit. Dit resulteert in twee loketten. Als de gemeenten dan ook nog andere samenwerkingsverbanden ontwikkelen om te voldoen aan de kwaliteitscriteria ontstaan drie loketten. Dat is in strijd met de 1 loket gedachte, het level playing field en is nooit de bedoeling geweest van de kwaliteitscriteria. De oplossing zou zijn de stromingen bij elkaar te brengen door het basistaken pakket integraal te maken (alle Omgevingswet taken bij OD). Dat wordt een grote politieke uitdaging.

19.30 uur Opening en welkom Hendrik Hoeksema, wethouder gemeente Oss en voorzitter van de bestuurlijke kopgroep

19.30 uur Opening en welkom Hendrik Hoeksema, wethouder gemeente Oss en voorzitter van de bestuurlijke kopgroep 19.30 uur Opening en welkom Hendrik Hoeksema, wethouder gemeente Oss en voorzitter van de bestuurlijke kopgroep Dhr Hoeksema heet alle aanwezigen welkom namens alle gemeenten en namens gedeputeerde Van

Nadere informatie

Berenschot. Evaluatie wet VTH. Op weg naar een volwassen stelsel BIJLAGE 1. EVALUATIEPROTOCOL. 22 mei 2017

Berenschot. Evaluatie wet VTH. Op weg naar een volwassen stelsel BIJLAGE 1. EVALUATIEPROTOCOL. 22 mei 2017 Berenschot Evaluatie wet VTH Op weg naar een volwassen stelsel BIJLAGE. EVALUATIEPROTOCOL 22 mei 207 Bijlage. Evaluatieprotocol Onderwerp Aspect Streven (indien van Context Aanleiding voor wet VTH Achtergrond

Nadere informatie

Themaraad VTH taken. Aanleiding: Themaraad 18 mei 2016 over:

Themaraad VTH taken. Aanleiding: Themaraad 18 mei 2016 over: Themaraad VTH taken Aanleiding: Themaraad 18 mei 2016 over: bedrijfsmodel kwaliteitscriteria en medewerkersonderzoek verbeterplan procescriteria ICT-voorziening Themaraad VTH taken Vragen vooral over Kwaliteitsverordening

Nadere informatie

Bijlage D Raads- en statenvoorstel 1 en besluit GR RUD LN

Bijlage D Raads- en statenvoorstel 1 en besluit GR RUD LN Bijlage D Raads- en statenvoorstel 1 en besluit GR RUD LN 1 T.b.v. het statenvoorstel moet daar waar Raad is opgenomen dit vervangen worden door Provinciale Staten, daar waar het college van burgemeesters

Nadere informatie

Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016

Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016 Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016 19.15 Welkom door Maurice Hoogeveen Ontwikkelingen RUD Drenthe door Johan Vogelaar GR; invloed en rol van de raads- en statenleden Omgevingswet

Nadere informatie

Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016

Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016 Informatie bijeenkomst raads- en statenleden 14 maart 2016 19.15 Welkom door Maurice Hoogeveen Ontwikkelingen RUD Drenthe door Johan Vogelaar GR; invloed en rol van de raads- en statenleden Omgevingswet

Nadere informatie

Datum: 24 augustus 2012 Nummer raadsnota: BI Onderwerp: Aangaan Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant

Datum: 24 augustus 2012 Nummer raadsnota: BI Onderwerp: Aangaan Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant NOTA VOOR DE RAAD Datum: 24 augustus 2012 Nummer raadsnota: BI.0120066 Onderwerp: Aangaan Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant Portefeuillehouder: Peters Bijlagen: 1. Tekst

Nadere informatie

Omgevingsdienst Midden- en West- Brabant: bedrijfsplan en GR. Raadsinformatieronde 4 oktober 2012

Omgevingsdienst Midden- en West- Brabant: bedrijfsplan en GR. Raadsinformatieronde 4 oktober 2012 Omgevingsdienst Midden- en West- Brabant: bedrijfsplan en GR Raadsinformatieronde 4 oktober 2012 Opbouw en toelichting Achtergrond Bedrijfsplan Gevolgen gemeente Drimmelen GR Vervolg OMWB: achtergrond

Nadere informatie

RUD GRONINGEN - Samen werken aan kwaliteit - Informatiebijeenkomst raadsleden Westerkwartier- en BMW-gemeenten 24 september 2012

RUD GRONINGEN - Samen werken aan kwaliteit - Informatiebijeenkomst raadsleden Westerkwartier- en BMW-gemeenten 24 september 2012 RUD GRONINGEN - Samen werken aan kwaliteit - Informatiebijeenkomst raadsleden Westerkwartier- en BMW-gemeenten 24 september 2012 Even voorstellen Dick Bresser Programma- en projectleider provincie Groningen

Nadere informatie

Uw omgevingsdienst regio Utrecht

Uw omgevingsdienst regio Utrecht Uw omgevingsdienst regio Utrecht Raadsavond 6 april 2017 Jacco Post Directeur ODRU Arno Klarenbeek Regievoerder gemeente Zeist Mark Boerman Accountmanager ODRU Programma ODRU uitgenodigd door Zeist over

Nadere informatie

Betreft: De samenhang tussen MWB-norm, GUK en Programmering taken OMWB.

Betreft: De samenhang tussen MWB-norm, GUK en Programmering taken OMWB. BIJLAGE 3 / onderdeel van het bestuursvoorstel GUK: Gemeenschappelijk Uitvoeringskader voor de regio MWB. Tilburg, 13 juni 2018 Betreft: De samenhang tussen MWB-norm, GUK en Programmering taken OMWB. Inleiding

Nadere informatie

Ontwikkelingen Regionale Uitvoeringsdienst Steenbergen, 13 maart 2012

Ontwikkelingen Regionale Uitvoeringsdienst Steenbergen, 13 maart 2012 gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg min ini ons kenmerk zaaknummer uw kenmerk uw brief van afdeling contactpersoon telefoonnr. bijlage(n) UM1202046 Ruimtelijke

Nadere informatie

Voorstellen AB om te komen tot een robuuste Omgevingsdienst Groningen. AB-vergadering 5 juli 2018

Voorstellen AB om te komen tot een robuuste Omgevingsdienst Groningen. AB-vergadering 5 juli 2018 Voorstellen AB om te komen tot een robuuste Omgevingsdienst Groningen AB-vergadering 5 juli 2018 Korte terugblik bevindingen en adviezen voormalig directeur a.i. Waar staan we als dienst Valse start Hoge

Nadere informatie

Onderwerp: Informatie m.b.t. vorming RUD in de regio Brabant Noordoost. I

Onderwerp: Informatie m.b.t. vorming RUD in de regio Brabant Noordoost. I Onderwerp: Informatie m.b.t. vorming RUD in de regio Brabant Noordoost. I De leden van de raad van de gemeente Cuijk uw kenmerk: uw brief van: ons kenmerk: I/RB/AvH bijlagen:1 behandeld door: Fons van

Nadere informatie

INHOUDELIJKE TOELICHTING

INHOUDELIJKE TOELICHTING Agendapunt: 6.2 No. 63/ 16 Dokkum, 11 oktober 2016. ONDERWERP: Verordening kwaliteit VTH Omgevingsrecht SAMENVATTING: De nieuwe Wet Vergunningen, Toezicht en Handhaving (Wet VTH) bepaalt dat het bevoegd

Nadere informatie

Notitie Verordening Kwaliteit VTH Groningen

Notitie Verordening Kwaliteit VTH Groningen Notitie Verordening Kwaliteit VTH Groningen Inleiding Voor u ligt de notitie Verordening kwaliteit Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (hierna: VTH). Deze notitie geeft inzicht in aanleiding en

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Ag. nr.: Reg. nr.: Datum:

Raadsvoorstel. Onderwerp. Status. Voorstel. Inleiding. Ag. nr.: Reg. nr.: Datum: Datum: 26-2-13 Onderwerp Oprichting Omgevingsdienst Brabant Noord per 1 april 2013 Status Besluitvormend Voorstel 1. Toestemming te verlenen voor het aangaan van een Gemeenschappelijke regeling ter oprichting

Nadere informatie

Omgevingswet en de raad

Omgevingswet en de raad Omgevingswet en de raad Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de omgevingswet? Wat verandert er door de omgevingswet Wat vraagt dit van u als raad. Samen met de samenleving Budget reserveren Vrije (beleids)ruimte

Nadere informatie

Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Berg en Dal

Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Berg en Dal GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Berg en Dal. Nr. 103855 28 juli 2016 Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Berg en Dal De raad van de gemeente

Nadere informatie

DE NIEUWE OMGEVINGSVERGUNNING OP WEG NAAR ÉÉN INTEGRALE VERGUNNING IN DE GEMEENTE BARNEVELD. Presentatie 15 oktober 2009 Raadscommissie Grondgebied

DE NIEUWE OMGEVINGSVERGUNNING OP WEG NAAR ÉÉN INTEGRALE VERGUNNING IN DE GEMEENTE BARNEVELD. Presentatie 15 oktober 2009 Raadscommissie Grondgebied DE NIEUWE OMGEVINGSVERGUNNING OP WEG NAAR ÉÉN INTEGRALE VERGUNNING IN DE GEMEENTE BARNEVELD Presentatie 15 oktober 2009 Raadscommissie Grondgebied WAAROM OMGEVINGSVERGUNNING? huidige stelsel is opgebouwd

Nadere informatie

Omgevingswet en de raad

Omgevingswet en de raad Omgevingswet en de raad Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de omgevingswet? Wat verandert er door de omgevingswet Wat vraagt dit van u als raad. Samen met de samenleving Budget reserveren Vrije (beleids)ruimte

Nadere informatie

Onderwerp Voorstel tot vaststellen Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Goirle

Onderwerp Voorstel tot vaststellen Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Goirle Raadsvoorstel Agendapunt: 11 Onderwerp Voorstel tot vaststellen Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Goirle Datum voorstel Datum raadsvergadering Bijlagen Ter

Nadere informatie

Informatiebrief Omgevingsdienst De Vallei

Informatiebrief Omgevingsdienst De Vallei Aan: College van B&W van de partners van Omgevingsdienst de Vallei; Barneveld, Ede, Nijkerk, Scherpenzeel, Wageningen en Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland met het verzoek deze Informatiebrief

Nadere informatie

Regionale Uitvoeringsdiensten. Professionalisering Uitvoering VROM-taken

Regionale Uitvoeringsdiensten. Professionalisering Uitvoering VROM-taken Regionale Uitvoeringsdiensten Professionalisering Uitvoering VROM-taken Waarom RUD s? Schoner milieu Veiliger Betere naleving Vermindering regeldruk Verbetering dienstverlening Vermindering bestuurlijke

Nadere informatie

Gemeenteraad Aanbieden via de Griffie aan commissie en raad

Gemeenteraad Aanbieden via de Griffie aan commissie en raad Onderwerp Besluitvorming GR RUD LN 2018 en inrichting organisatie RUD LN Zaaknummer 339727 Teammanager Hank Velthuis a.i. B & W datum 19 juni 2017 Afdeling/Team Wonen Werken en Leven/Vergunningverlening

Nadere informatie

Vraag 1 Wat willen we met het beleidsveld milieu in Fryslân?

Vraag 1 Wat willen we met het beleidsveld milieu in Fryslân? 4 Factsheets ochtend Vraag 1 Wat willen we met het beleidsveld milieu in Fryslân? a. Level playing field of ieder voor zich? b. Taken gebundeld of verspreid? c. Wat is onze visie op toezicht en handhaving?

Nadere informatie

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND

VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE ROERMOND datum indiening: 19 mei 2014 datum/agendapunt B&Wvergadering: 270514/304 afdeling: Bouwtoeziciit Onderwerp: Jaarprogramma Wet algemene bepalingen

Nadere informatie

Het memo wordt afgesloten met een advies aan het Bestuurlijk Provinciaal handhavingsoverleg van 20 december 2012.

Het memo wordt afgesloten met een advies aan het Bestuurlijk Provinciaal handhavingsoverleg van 20 december 2012. B-PHO 20 december 12; agendapunt 5 MEMO Noties ter beoordeling van de voortzetting en positionering van de PHO werkgroepen Kwaliteit en Handhaving Bouwstoffen en Ketenbeheer in relatie tot de ontwikkeling

Nadere informatie

Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord

Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord Factsheet Verbonden partij Naam Vestigingsplaats Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord Postbus 2095 Hoorn 1620 EB TAKEN Doelstelling Keuzemogelijkheden Het doel van het samenwerkingsverband:

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief 07-12 inzake vorming RUD Midden- en West-Brabant.

Raadsinformatiebrief 07-12 inzake vorming RUD Midden- en West-Brabant. CorsaInhoud De leden van de raad van de gemeente Waalwijk ons kenmerk behandeld door Mr. E.J.G. Bliek-Rennenberg doc.nr. VEH/ uw schrijven d.d. e-mail ebliek@waalwijk.nl bijlage(n) uw kenmerk telefoonnummer

Nadere informatie

Bijeenkomst gemeenteraden DEAL in het kader van de instelling van de RUD Groningen. 3 oktober 2012

Bijeenkomst gemeenteraden DEAL in het kader van de instelling van de RUD Groningen. 3 oktober 2012 Bijeenkomst gemeenteraden DEAL in het kader van de instelling van de RUD Groningen 3 oktober 2012 Programma 1. Opening 2. Presentatie Dick Bresser (Projectleider RUD Groningen) 3. Standpunt DEAL m.b.t.

Nadere informatie

Evaluatie VTH stelsel & wetsvoorstel VTH

Evaluatie VTH stelsel & wetsvoorstel VTH Evaluatie VTH stelsel & wetsvoorstel VTH Platform toezicht bodembeheer 17 november 2015 Aris Blok November 2015 Beleidsdoel Rijk Gezonde veilige schone leefomgeving Gebeurtenissen in: Enschede, Volendam,

Nadere informatie

De burgemeester en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boxtel;

De burgemeester en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boxtel; Mandaatbesluit Omgevingsdienst Brabant Noord 2014 De burgemeester en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Boxtel; gelet op afdeling 10.1.1. van de Algemene wet bestuursrecht; overwegende

Nadere informatie

A.S. Wedzinga raad00386

A.S. Wedzinga raad00386 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email A.S. Wedzinga 040-2083573 swe@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp 12raad00386 Gemeenschappelijke Regeling Regionale Uitvoeringsdienst

Nadere informatie

Model beslissingen aanpassing GR. Toelichting

Model beslissingen aanpassing GR. Toelichting Model beslissingen aanpassing GR Toelichting De komende maanden vindt in de colleges en raden van de huidige 23 gemeenten en de provincie Groningen besluitvorming plaats over de aanpassing van de Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas 298634 Beslisdocument college van Peel en Maas Document openbaar: Ja Besluitnummer: 43 5b Onderwerp: Opstellen beleid Nota integraal toezichts- en handhavingsbeleid fysieke leefomgeving Advies: 1. Vast

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 323478. Raadsvergadering van 8 maart 2012 Agendanummer: 10.2

RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 323478. Raadsvergadering van 8 maart 2012 Agendanummer: 10.2 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 323478 Raadsvergadering van 8 maart 2012 Agendanummer: 10.2 Onderwerp: Achterstanden met betrekking tot de afgifte van gebruiksvergunningen en -meldingen Verantwoordelijk

Nadere informatie

Omgevingswet: Van afstemmen, via samenwerking tot gezamenlijke besluiten

Omgevingswet: Van afstemmen, via samenwerking tot gezamenlijke besluiten @RobGreef Omgevingswet: Van afstemmen, via samenwerking tot gezamenlijke besluiten 28 januari 2017 mr. Rob de Greef 1-2-2017 PROOF Adviseurs bv 2 Wettelijk kader omgevingsdienst Artikel 5.3 Wabo 1. Gedeputeerde

Nadere informatie

Informatie-uitwisseling in de VTH-keten. 20 november 2012

Informatie-uitwisseling in de VTH-keten. 20 november 2012 Informatie-uitwisseling in de VTH-keten 20 november 2012 Vraag: Wat betekent de komst van RUD s voor de informatie-uitwisseling in de VTH-keten en welke rol spelen de basisregistraties en het OLO daarin?

Nadere informatie

Landelijke actualiteit: wetsvoorstel VTH, Amvb VTH, Modelverordening kwaliteit Collegiale toets en Evaluatie VTH-stelsel

Landelijke actualiteit: wetsvoorstel VTH, Amvb VTH, Modelverordening kwaliteit Collegiale toets en Evaluatie VTH-stelsel Landelijke actualiteit: wetsvoorstel VTH, Amvb VTH, Modelverordening kwaliteit Collegiale toets en Evaluatie VTH-stelsel Aris Blok Mirjam Hassing Marc du Maine Wat bespreken: Wetsvoorstel VTH Amvb VTH

Nadere informatie

Werkbijeenkomst NVRR en AR d.d. 18 september 2014

Werkbijeenkomst NVRR en AR d.d. 18 september 2014 VAN Sanne Kouwenhoven DATUM 18 september 2014 AAN NVRR BETREFT Verslag workshop RUD s/omgevingsveiligheid Werkbijeenkomst NVRR en AR d.d. 18 september 2014 1 Inleiding Op het complexe handhavingsterrein

Nadere informatie

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd: 33872 Wijziging van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (verbetering vergunningverlening, toezicht en handhaving) Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd: A De considerans komt te luiden:

Nadere informatie

BRZO zowel BRZO als VT-CHEMIE. Provincie Provincie Provincie Totaal

BRZO zowel BRZO als VT-CHEMIE. Provincie Provincie Provincie Totaal PROJECTOPDRACHT Naam deelproject : VORMGEVING BRZO-RUD NOORD-NEDERLAND (LAT-RB) Opdrachtgever : Dick Bresser, namens de noordelijke regisseurs RUD Projectleider : Jan Smittenberg Organisatie : Provincie

Nadere informatie

Beleidsnotitie Toezicht & handhaving wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen

Beleidsnotitie Toezicht & handhaving wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Beleidsnotitie Toezicht & handhaving wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen Gemeente Opsterland Augustus 2012 Inhoudsopgave 1. Inleiding blz. 3 2. Relevante wet en regelgeving blz. 3 2.1.

Nadere informatie

CONCEPT VERORDENING KWALITEIT MILIEUGERELATEERD(E) VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING

CONCEPT VERORDENING KWALITEIT MILIEUGERELATEERD(E) VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING CONCEPT VERORDENING KWALITEIT MILIEUGERELATEERD(E) VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING De raad van de gemeente Zoetermeer; overwegende dat de Omgevingsdienst Haaglanden zich bij de zorg voor een

Nadere informatie

Sturen met KPI s. 18 april 2012 André Batenburg Mark van den Broek

Sturen met KPI s. 18 april 2012 André Batenburg Mark van den Broek Sturen met KPI s 18 april 2012 André Batenburg Mark van den Broek Dit nooit meer? Gemeente Moerdijk Haven- en industrieterrein Chemie Pack Casus Veiligheidsregio Wat is de belangrijkste KPI voor de Brandweer?

Nadere informatie

Onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht

Onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Raadsvoorstel Datum raadsvergadering : 7 juli 2016 Agendanummer : Datum : 17 mei 2016 Onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Aan de leden van de raad,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel

Raadsvoorstel. Aan de raad, Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 67285 De heer drs. C.H. Boland, wethouder Vaststellen Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Gooise Meren

Nadere informatie

Duurzame Kennisinfrastructuur Uitvoering Omgevingsrecht. Jaarcongres EV Anneke van leeuwen

Duurzame Kennisinfrastructuur Uitvoering Omgevingsrecht. Jaarcongres EV Anneke van leeuwen Duurzame Uitvoering Omgevingsrecht Jaarcongres EV 11 12 2012 Anneke van leeuwen Inhoud Aanleiding en resultaten PUmA Inhoudelijke projecten PUmA Project kennisinfrastructuur Voorgesteld eindbeeld Implementatie

Nadere informatie

Archeologiebeleid en de Omgevingswet Heleen van Londen

Archeologiebeleid en de Omgevingswet Heleen van Londen Archeologiebeleid en de Omgevingswet Heleen van Londen Omgevingswet 2018? De overheid wil regels voor ruimtelijke plannen vereenvoudigen en samenvoegen Doel: makkelijker maken om bouwprojecten te starten

Nadere informatie

MODEL DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST RUD UTRECHT en DEELNEMER X

MODEL DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST RUD UTRECHT en DEELNEMER X MODEL DIENSTVERLENINGSOVEREENKOMST RUD UTRECHT en DEELNEMER X Deelnemer: Pagina 1 van 7 INHOUDSOPGAVE I ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Begripsbepalingen p3 Artikel 2 Doel p4 Artikel 3 Algemeen p4 Artikel

Nadere informatie

Voldoet de gemeente aan de landelijke kwaliteitscriteria voor haar taken op gebied van VTH

Voldoet de gemeente aan de landelijke kwaliteitscriteria voor haar taken op gebied van VTH Voldoet de gemeente aan de landelijke kwaliteitscriteria voor haar taken op gebied van VTH Door Nol van Drunen Rekenkamer 19 mei 2015 Introductie Verantwoording van het onderzoek De Rekenkamer heeft dit

Nadere informatie

VOORTGANGSRAPPORTAGE HANDHAVING RUIMTELIJK BESTUURSRECHT 2009 GEMEENTE ZALTBOMMEL

VOORTGANGSRAPPORTAGE HANDHAVING RUIMTELIJK BESTUURSRECHT 2009 GEMEENTE ZALTBOMMEL VOORTGANGSRAPPORTAGE HANDHAVING RUIMTELIJK BESTUURSRECHT 2009 GEMEENTE ZALTBOMMEL Bestuur, Vergunning en Handhaving Voortgangsrapportage van resultaten van handhaving in 2009 over de periode van 1 januari

Nadere informatie

Raadsvoorstel

Raadsvoorstel gemeente Raadsvoorstel 2016.0018300 onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Portefeuilehouder drs Theo Weterings / dr. Derk Reneman steiler Bianca Smal

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal 1

Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2015-2016 33 872 Wijziging van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (verbetering vergunningverlening, toezicht en handhaving) A herdruk 1 GEWIJZIGD

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE VERORDENING KWALITEIT VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING OMGEVINGSRECHT GEMEENTE BRONCKHORST

TOELICHTING BIJ DE VERORDENING KWALITEIT VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING OMGEVINGSRECHT GEMEENTE BRONCKHORST TOELICHTING BIJ DE VERORDENING KWALITEIT VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING OMGEVINGSRECHT GEMEENTE BRONCKHORST ALGEMEEN Deze verordening regelt de kwaliteit van de door en in opdracht van het

Nadere informatie

S. van Dongen 3411

S. van Dongen 3411 steller telefoonnummer email Agendapunt commissie: 3.1 S. van Dongen 3411 Stephan.van.dongen@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 38095/38097 portefeuillehouder H. Tindemans onderwerp

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE VERORDENING KWALITEIT VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING OMGEVINGSRECHT GEMEENTE UTRECHT

TOELICHTING BIJ DE VERORDENING KWALITEIT VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING OMGEVINGSRECHT GEMEENTE UTRECHT TOELICHTING BIJ DE VERORDENING KWALITEIT VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING OMGEVINGSRECHT GEMEENTE UTRECHT ALGEMEEN Deze verordening regelt de kwaliteit van de door en in opdracht van het college

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 872 Wijziging van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (verbetering vergunningverlening, toezicht en handhaving) Nr. 2 VOORSTEL VAN WET

Nadere informatie

INNOVATIE VAN VERGUNNINGVERLENING EN HANDHAVING

INNOVATIE VAN VERGUNNINGVERLENING EN HANDHAVING Infosheet 1 INNOVATIE VAN VERGUNNINGVERLENING EN HANDHAVING De overheid wil werken vanuit het perspectief van burger en ondernemer: efficiënter, effectiever, integraler, transparanter en digitaler. Op

Nadere informatie

Raadsvergadering Onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Bunnik 2017.

Raadsvergadering Onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Bunnik 2017. RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 15-12-2016 16-085 Onderwerp Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht Bunnik 2017. Aan de raad, Onderwerp Verordening kwaliteit

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 23 januari Voorstel van : college van burgemeester en wethouders. Onderwerp : Kadernota ODBN 2019

GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD. Datum : 23 januari Voorstel van : college van burgemeester en wethouders. Onderwerp : Kadernota ODBN 2019 GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 23 januari 2018 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Kadernota ODBN 2019 Samenvatting De gemeente Boekel werkt op diverse beleidsgebieden

Nadere informatie

Notitie Inrichting archiefbeheer en informatievoorziening bij de RUDs Welke afspraken te maken tussen de RUD en de deelnemers?

Notitie Inrichting archiefbeheer en informatievoorziening bij de RUDs Welke afspraken te maken tussen de RUD en de deelnemers? Notitie Inrichting archiefbeheer en informatievoorziening bij de RUDs Welke afspraken te maken tussen de RUD en de deelnemers? RUD-werkgroep LOPAI, 10 september 2012 Wat gaat er veranderen? Met ingang

Nadere informatie

Beleidsregel kwaliteitseisen vergunningverlening, toezicht en handhaving Den Haag 2017

Beleidsregel kwaliteitseisen vergunningverlening, toezicht en handhaving Den Haag 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente 's-gravenhage Nr. 45697 22 maart 2017 Beleidsregel kwaliteitseisen vergunningverlening, toezicht en handhaving Den Haag 2017 Het college van burgemeester

Nadere informatie

BELEIDSREGEL KWALITEITSEISEN VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING DEN HAAG 2017

BELEIDSREGEL KWALITEITSEISEN VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING DEN HAAG 2017 RIS296472 BELEIDSREGEL KWALITEITSEISEN VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING DEN HAAG 2017 Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, de burgemeester van Den Haag, ieder voor zover

Nadere informatie

Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider

Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider Sjabloon PROJECTOPDRACHT PROJECTOPDRACHT Versie 0.1 Decosnummer: /CONCEPT Transformatie Sociaal Domein Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider Eric Dammingh Onderwerp

Nadere informatie

Actualiteiten Milieu. Anna Collignon

Actualiteiten Milieu. Anna Collignon Actualiteiten Milieu Anna Collignon Inhoud 1. RIE en implementatie 2. Actualiteiten bevoegd gezag (RUD s) 3. Actualiteiten toezicht en handhaving Actualiteiten Milieu 03.10.2013 1 1. Richtlijn Industriële

Nadere informatie

Outputsturing bij omgevingsdiensten

Outputsturing bij omgevingsdiensten SeinstravandeLaar B.V. Achter de Vismarkt 12 4101 AD Culemborg Postbus 450 4100 AL Culemborg www.seinstravandelaar.nl info@seinstravandelaar.nl Outputsturing bij omgevingsdiensten SUMMER BLOG 1 INSPIRATIE

Nadere informatie

Berenschot. Evaluatie wet VTH. Op weg naar een volwassen stelsel BIJLAGE 4: NORMENKADER BRZO

Berenschot. Evaluatie wet VTH. Op weg naar een volwassen stelsel BIJLAGE 4: NORMENKADER BRZO Berenschot Evaluatie wet VTH Op weg naar een volwassen stelsel BIJLAGE 4: NORMENKADER BRZO 22 mei 2017 Bijlage 4: normenkader Brzo De uitvoering van de Brzo-taken was een van de verdiepende deelonderzoeken.

Nadere informatie

Inleiding/ aanleiding

Inleiding/ aanleiding Voorstel : Vergadering Algemeen Bestuur d.d.: 29 juni 2017 Agendapunt : 4.f Vertrouwelijk : Nee Aan het Algemeen Bestuur, Inleiding/ aanleiding Op 15 juli 2015 is voor de ambtelijke vertegenwoordigers

Nadere informatie

Raads- en Statenledenbijeenkomst. Etten-Leur, 16 februari 2016

Raads- en Statenledenbijeenkomst. Etten-Leur, 16 februari 2016 Raads- en Statenledenbijeenkomst Etten-Leur, 16 februari 2016 Doel bijeenkomst Algemene inleiding over de OMWB Inzicht geven in de achtergrond van het financieel tekort Kennisniveau voor alle raads- en

Nadere informatie

Betreft: Provinciale taken over naar de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUD NHN)

Betreft: Provinciale taken over naar de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUD NHN) gemeente Den Helder Raadslnformatlebrief Nr. RI15.0105 (2015) Betreft: Provinciale taken over naar de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUD NHN) Aan de leden van de Gemeenteraad Het afgelopen

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 27 juni 2013 Agendapuntnummer : XI, punt 6 Besluitnummer : 997 Portefeuillehouder : Wethouder Jan ten Kate Aan de gemeenteraad Onderwerp: Toestemming aangaan

Nadere informatie

Inhoud prestentatie. Kunnen ze voor een verbetering zorgen?

Inhoud prestentatie. Kunnen ze voor een verbetering zorgen? Samen bouwen aan constructieve veiligheid in Nederland. RUD s Kunnen ze voor een verbetering zorgen? Inhoud prestentatie Inleiding Korte geschiedenis RUD Kwaliteitscriteria Kwaliteitsprobleem? Onze opdracht

Nadere informatie

Beslisdocument college van Peel en Maas

Beslisdocument college van Peel en Maas Beslisdocument college van Peel en Maas Document openbaar: Ja Zaaknummer: 1894/2015/702597 Documentnummer: 1894/2015/702777 Besluitnummer: 50 6.4 Onderwerp: Samenwerking binnen de Regionale Uitvoeringsdienst

Nadere informatie

Zelfevaluatie VTH kwaliteitscriteria 2.1

Zelfevaluatie VTH kwaliteitscriteria 2.1 Zelfevaluatie VTH kwaliteitscriteria 2.1 en het verbeterplan. Alblasserdam, 4 februari 2014 Ronald Visser, directeur Omgevingsdienst (OZHZ) Uitvoeringsorganisatie Vergunningverlening, toezicht, handhaving

Nadere informatie

Paraaf Provin. Onderwerp Uitgangspunten visie en strategie vergunningen, toezicht en handhaving

Paraaf Provin. Onderwerp Uitgangspunten visie en strategie vergunningen, toezicht en handhaving 5 -minuten versie voor Provinciale Staten ZUID Directie DRM Afdeling Mobiliteit en Milieu Registratienummer PZH-2013-428224893 (DOS-2013-0007486) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim

Nadere informatie

ODRU op Orde. Stand van zaken 1 juli 2014

ODRU op Orde. Stand van zaken 1 juli 2014 ODRU op Orde Stand van zaken 1 juli 2014 Aanloop naar de crisis (1) Fusie Milieudiensten NWU en ZOU op 1 juli 2012 aansluitend doorontwikkeling naar 1 RUD Utrecht, waarbij ODRU (14/15 gemeenten) de romp

Nadere informatie

Verleden, heden en toekomst FUMO. Oorsprong en basis RUD vorming in Nederland Landelijk beeld De RUD in Fryslân FUMO

Verleden, heden en toekomst FUMO. Oorsprong en basis RUD vorming in Nederland Landelijk beeld De RUD in Fryslân FUMO Verleden, heden en toekomst FUMO Oorsprong en basis RUD vorming in Nederland Landelijk beeld De RUD in Fryslân FUMO Oorsprong RUD vorming Diverse rampen / incidenten in Nederland, diverse rapporten De

Nadere informatie

Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Almelo 2017

Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Almelo 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Almelo Nr. 99185 13 juni 2017 Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Almelo 2017 De Raad van de Gemeente

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2015/000619

RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2015/000619 RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2015/000619 Onderwerp: Toekomstvisie brandweerzorg, 1e wijziging begroting VRBZO 2015 en Dekkingsplan 2014 Bijlage(n): Vergadering van: Agendanummer: p.h.: div. 3 maart

Nadere informatie

Opiniërende nota voor het Algemeen Bestuur

Opiniërende nota voor het Algemeen Bestuur Opiniërende nota voor het Algemeen Bestuur Onderwerp uitvoeringsbeleid 2018 Datum 1 maart 2018 Opsteller Edwin Lange (team Advies) In de rol van Adviseur Uitvoeringsbeleid Telefoon 06 1078384 Email e.lange@odijsselland.nl

Nadere informatie

onderwerp: Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Winterswijk

onderwerp: Verordening kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving omgevingsrecht gemeente Winterswijk Mirtfóiswjjk zaaknummer: 123090 blad: 1/7 datum nota: 6 oktober 2016 programma: 2. Vergunningveriening en handhaving werkdoel: 1526 - Advisering & Beleid Wabo onderwerp: Verordening kwaliteit vergunningverlening,

Nadere informatie

Oog op de omgevingswet

Oog op de omgevingswet Oog op de omgevingswet Toezicht en handhaving in het kader van de Omgevingswet Jan Teekens Ministerie van IenM Programmadirectie Eenvoudig Beter Toezicht en handhaving van het omgevingsrecht Vereenvoudigen

Nadere informatie

IPO-visie op de uitvoering van de VROM-taken

IPO-visie op de uitvoering van de VROM-taken Bijlage IPO-visie op de uitvoering van de VROM-taken Versie 17 april 2009 1. Inleiding Het IPO ziet het advies van de Commissie Mans in samenhang met de adviezen van de Commissie Oosting en de invoering

Nadere informatie

655070 rapportage Toezichtinformatie 2014

655070 rapportage Toezichtinformatie 2014 Heemstede De raad van de gemeente Heemstede Postbus 352 2100 AJ HEEMSTEDE Verzenddatum Bijlage Ons kenmerk Betreft 1 4 JULI 2015 655070 rapportage Toezichtinformatie 2014 Geachte raad, Op 1 oktober 2012

Nadere informatie

Gemeente Delft. Verordening Kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) omgevingsrecht.

Gemeente Delft. Verordening Kwaliteit vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) omgevingsrecht. Gescand archief datum Q m JULI 2017 Gemeente Delft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. BBV nr. Onderwerp College van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

Onderwerp: Zienswijze aangaande 1e herziening begroting 2015 Omgevingsdienst Umond

Onderwerp: Zienswijze aangaande 1e herziening begroting 2015 Omgevingsdienst Umond Onderwerp: Zienswijze aangaande 1e herziening begroting 2015 Omgevingsdienst Umond Samenvatting: Het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Umond heeft de 1 e herziene begroting

Nadere informatie

Samenvatting OFGV Handhavingsdag 2015, workshop: Laat je niet inpakken door de nieuwe Omgevingswet.

Samenvatting OFGV Handhavingsdag 2015, workshop: Laat je niet inpakken door de nieuwe Omgevingswet. Aan -- T.a.v. Van Jos Dolstra, Pieter Aarsen, Koen Snelder Betreft Samenvatting workshop Omgevingswet Projectnummer Z14B0215 T.b.v. Kopie naar Documentnaam Behandeld door Jos Dolstra E jos.dolstra@mwhglobal.com

Nadere informatie

Consequenties. Afbouw Wabo-takenpakket. Westerwolde

Consequenties. Afbouw Wabo-takenpakket. Westerwolde Consequenties Afbouw Wabo-takenpakket Westerwolde Opsteller: projectgroep Bouwtaken Westerwolde Datum: 1 september 2017 2 Inhoud 1. INLEIDING... 4 1.1 AANLEIDING... 4 1.2 DOELSTELLING... 4 1.3 WERKWIJZE...

Nadere informatie

Introductie. Rik de Visser Manager Infrastructuur

Introductie. Rik de Visser Manager Infrastructuur Introductie Rik de Visser Manager Infrastructuur Stantec in Nederland 180 medewerkers 34 jaar milieu, veiligheid, infra Delft Arnhem Bodem: Sanering, monitoring, (voor)onderzoek VTH taken overheid Ca.

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Mandaatbesluit OD NZKG 2015 provincie Utrecht en de bijlage

PROVINCIAAL BLAD. Mandaatbesluit OD NZKG 2015 provincie Utrecht en de bijlage PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Utrecht. Nr. 60 2 oktober 201 Mandaatbesluit OD NZKG 201 provincie Utrecht en de bijlage Besluit van het college van gedeputeerde staten van Utrecht van

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Sinds de behandeling in het kabinet wordt de term Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) gehanteerd.

gemeente Eindhoven Sinds de behandeling in het kabinet wordt de term Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) gehanteerd. gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 12R5082 12bst01807 Beslisdatum B&W 30 oktober 2012 Dossiernummer 12.44.351 RaadsvoorstelOprichting Regionale Uitvoeringsdienst (RUD): toestemming verlenen tot

Nadere informatie

Bijeenkomst SAM Netwerk 23 september 2014

Bijeenkomst SAM Netwerk 23 september 2014 Bijeenkomst SAM Netwerk 23 september 2014 Wat is een Omgevingsdienst? Verleent milieuvergunningen aan bedrijven Houdt toezicht op de naleving van de vergunning Handhaving bij overtredingen (dwangsom, sluiting

Nadere informatie

Provinciale coördinatie en regie: het wat en waarom en gedachten over het hoe

Provinciale coördinatie en regie: het wat en waarom en gedachten over het hoe ESSAY Provinciale coördinatie en regie: het wat en waarom en gedachten over het hoe Jean-Paul de Poorter 18 januari 2018 1. Provinciale coördinatie en regie het wat en waarom De provincies hebben een wettelijke

Nadere informatie

Toelichting Verordening kwaliteit VTH gemeente Tiel 2016 VERORDENING

Toelichting Verordening kwaliteit VTH gemeente Tiel 2016 VERORDENING VERORDENING KWALITEIT VERGUNNINGVERLENING, TOEZICHT EN HANDHAVING OMGEVINGSRECHT (VTH) GEMEENTE TIEL 2016 TOELICHTING 1 TOELICHTING ALGEMEEN Deze verordening regelt de kwaliteit van de door en in opdracht

Nadere informatie

BRIEFHOOFD uw brief van : uw kenmerk : zaaknummer : contactpersoon : fax : verzonden : Gemeenteraad. Terneuzen, 29 september 2015

BRIEFHOOFD uw brief van : uw kenmerk : zaaknummer : contactpersoon : fax :   verzonden : Gemeenteraad. Terneuzen, 29 september 2015 Gemeenteraad BRIEFHOOFD uw brief van : uw kenmerk : zaaknummer : 165831 contactpersoon : fax : e-mail : verzonden : Terneuzen, 29 september 2015 Betreft: Jaarverslag Handhaving 2014 Geachte raad, Op grond

Nadere informatie

Mandaatbesluit. Overwegende,

Mandaatbesluit. Overwegende, Mandaatbesluit Het college van gedeputeerde staten/burgemeester en wethouders en de commissaris van de Koning/ burgemeester van >naam deelnemer

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.7. Onderwerp: Jaarverslag 2007 van de Regionale Milieudienst West-Brabant

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.7. Onderwerp: Jaarverslag 2007 van de Regionale Milieudienst West-Brabant RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.7 Raadsvergadering van 13 november 2008 Onderwerp: Jaarverslag 2007 van de Regionale Milieudienst West-Brabant Verantwoordelijke portefeuillehouder: W.J.M. Vissers SAMENVATTING

Nadere informatie

Begroting 2016 Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid

Begroting 2016 Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid Begroting 2016 Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid Presentatie Alblasserwaard Vijfheerenlanden 15 april 2015 Inhoud Missie en werkgebied Hoofdtaken Bestuurlijke aansturing Sturing en verantwoording Financiële

Nadere informatie