Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding. Werk in uitvoering Een greep uit onze projecten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding. Werk in uitvoering Een greep uit onze projecten"

Transcriptie

1 Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding Werk in uitvoering Een greep uit onze projecten

2 Brandweer Nederland is volop in beweging. In programmaraden, netwerken en vakgroepen werken talloze brandweermensen samen aan nieuwe methoden, technieken en materialen. Ons doel: minder branden, minder slachtoffers, minder schade. Diverse actuele thema s staan hoog op onze agenda. Deze folder bevat slechts een greep uit de vele projecten en dossiers waarmee wij ons bezighouden. Wilt u meer lezen? Kijk dan op onze website.

3 Brandweerdoctrine In het project Brandweerdoctrine buigen we ons over de offensieve en defensieve binnen- en buiteninzet. Deze tactieken staan in het zogenaamde kwadrantenmodel. Het procesteam van dit project heeft ook als doel om risicobeheersing en incidentbestrijding te verbinden. Het project Offensieve buiteninzet (afgerond begin 2012) heeft ons geleerd dat de brandweer meerdere tactieken nodig heeft voor een inzet bij brand. In 2012 zijn we verder gegaan met de doorontwikkeling van de brandweerdoctrine om alternatieve technieken en tactieken onder de loep te nemen. Een groep praktijkdeskundigen heeft het kwadrantenmodel ontwikkeld. Dit model biedt de brandweermensen handelingsperspectieven om veilig, effectief en efficiënt op te treden. Het model heeft ook de noodzakelijke samenwerking tussen risicobeheersing en incidentbestrijding aangetoond. Beide landelijke netwerken hebben hiertoe de eerste stappen gezet. Sociale-medianetwerken zijn opgebouwd zodat alle brandweermensen kunnen meepraten over de ontwikkeling van de brandweerdoctrine. Het LinkedIn-netwerk kent 443 deelnemers en 401 mensen volgen de dagelijkse Twitterberichten. Eind september hebben we de Werkplaats Brandweerdoctrine georganiseerd. Bevelvoerders, brandonderzoekers, opleiders, preventiemedewerkers, planvormers en andere brandweermensen uit de regio s hebben het kwadrantenmodel getoetst aan de praktijk en waardevolle input geleverd voor de verdere ontwikkeling. We gaan onderzoeken hoe het kwadrantenmodel ook gebruikt kan worden bij ongevalsbestrijding gevaarlijke stoffen, technische hulpverlening en waterongevallenbeheersing. We gaan intensiever samenwerken met de Brandweeracademie om de gewenste onderzoeken te definiëren en uit te voeren. Risicobeheersing en incidentbestrijding gaan nauwer samenwerken, met het kwadrantenmodel als gezamenlijk uitgangspunt. Het thema verkenning - een belangrijk onderdeel van het kwadrantenmodel - wordt verder onderzocht en ontwikkeld. De kennis wordt met en tussen de regio s gedeeld. Het procesteam begeleidt de regio s hierbij en dient als vraagbaak.

4 Brandonderzoek Brandonderzoek levert gegevens op waarmee we inzicht krijgen in de oorzaken van brand, het brandverloop, de effectiviteit van brandpreventieve voorzieningen en de terugkoppeling daarvan naar brandpreventieve regelgeving. Er zijn inmiddels vijftig opgeleide brandonderzoekers actief in Nederland. Vier interregionale teams zijn gestart met gezamenlijke activiteiten op het gebied van brandonderzoek. De vakgroep brandonderzoek is opgericht met brandweermensen uit de interregionale onderzoeksteams en uit de Brandweeracademie. In overleg met diverse NVBR-vakgroepen is een onderzoeksprogramma opgesteld waarmee de regionale teams aan de slag gaan. Samen met de politie hebben we een cursus Natuurbrandonderzoek ontwikkeld die twee keer is gegeven. Vanuit brandonderzoek is de verbinding gelegd met onder andere de Dienst Justitiële Inrichtingen en de Rijksgebouwendienst om de onderzoeksresultaten te delen. Uit de landelijke database zijn voor het eerst gegevens beschikbaar gesteld over de oorzaken van brand en over gebouwcategorieën. We hebben vijftien landelijke nieuwsflitsen gepubliceerd en regio s ondersteund bij het opstellen van interne nieuwsflitsen. Brandonderzoek is als product aan het Ondersteuningsteam Brandweer gekoppeld om een interregionaal of landelijk team brandonderzoek direct na grote incidenten te kunnen inzetten. We werken aan trendanalyses van de gegevens uit de landelijke database. De zes interregionale onderzoeksteams worden structureel ingevuld. We maken landelijke samenwerkingsafspraken met politie, Openbaar Ministerie, verzekeraars en het ministerie van Veiligheid en Justitie voor het uitvoeren van brandonderzoek. Op 15 november 2012 is er een themadag voor brandonderzoekers. We publiceren een landelijke brochure met informatie over de doelen en activiteiten van brandonderzoek. In 2013 komt er een landelijk onderzoeksplan voor brandonderzoekactiviteiten. We werken aan een gezamenlijk project met het netwerk Repressie en het netwerk Risicobeheersing over de toepassing van isolatiematerialen. Er wordt een platform brandonderzoek opgericht om in internationaal verband kennis uit te wisselen en te voldoen aan internationale kwaliteitseisen. Voor de landelijke opleiding brandonderzoek van de Brandweeracademie ontwikkelen we onderwijscontent en zetten we een docentenpool op.

5 Brandveilig Leven In het project Brandveilig Leven werken we aan een grotere bewustwording en gedragsverandering bij burgers, bedrijven en instellingen op het gebied van brandveiligheid. In april was er een netwerkdag waarbij kennisdeling centraal stond. We hebben de pilots voor studenten, jeugd en ouderen/verminderd zelfredzamen afgerond. In deze pilots hebben we - op basis van kennis vanuit de sociale psychologie - maatregelen ontwikkeld die deze doelgroepen kunnen aanzetten tot brandveilig gedrag. Vervolgens hebben we de effecten van deze maatregelen gemeten. In diverse studentenhuizen hebben brandweermensen in burger stickers over brandveiligheid geplakt. Daarna is gekeken naar de gedragsverandering bij de studenten. Het resultaat: - De hoofdingang en extra vluchtroutes waren vaker vrij van obstakels (van 73% naar 90%). - Installaties in de keukens leverden minder vaak gevaar op (van 48% naar 92%). - De hygiëne met het oog op brandveiligheid was verbeterd (33% van de huizen ging van slecht tot redelijk naar goed ). In november 2012 komt er nog een netwerkdag, met als thema Samenwerking met externe partners. Drie regio s doen momenteel ervaring op met brandveilig leven voor de doelgroep prachtwijken. De resultaten worden met de andere regio s gedeeld. Het handboek Veilig Leven van Amersfoort is hierbij uitgangspunt. We meten de effecten en passen het handboek zo nodig aan. Een naslagwerk over de pilots en het overzicht van hulpmiddelen en maatregelen voor gedragsverandering is in de maak. Er komt een handreiking voor het monitoren van gedragsverandering. We organiseren een interactieve tentoonstelling voor ongeveer tien grote bibliotheken in Nederland (onder voorbehoud van sluitende financiering).

6 Digitale Bereikbaarheidskaart Hoe krijgt de brandweer in de eerste belangrijke minuten van een uitruk de juiste informatie? Dat is de uitdaging van het project Implementatie Digitale Bereikbaarheidskaart (DBK). Een veelomvattend project, met onder andere aandacht voor eigentijdse software en tablets, uniforme tekenafspraken en symbolen en adequate opleidingen en oefeningen. Alle 25 regio s zijn actief bezig met de DBK. De eerste vijf regio s werken hier al mee, zowel bij de preparatie als in de uitruk. We werken intensief samen met de eindgebruikers van repressie en risicobeheersing/ planvorming. Het project geeft advies aan deze eindgebruikers over het beheer en de doorontwikkeling van de DBK na de projectfase. De projecten Implementatie DBK en Netcentrisch Werken verzamelen samen landelijke informatie, zoals gegevens uit de landelijke basisregistraties en luchtfoto s. In februari was er een landelijke Doedag DBK met presentaties en workshops. Voor vijftien regionale projectleiders was er in april de Masterclass DBK-Projectmanagement. In februari bezocht Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie de regio Limburg-Noord om te zien hoe de DBK daar in de praktijk werkt. Samen met het innovatieprogramma I-Bridge hebben we een plan van aanpak gemaakt voor een DBK-praktijktest, om zo de onderlinge uitwisselbaarheid van applicaties te testen. Samen met Netcentrisch Werken wordt een pilot uitgevoerd voor een landelijke geo-server. We zijn bezig met een financiële stimulans voor een tijdige regionale invoering van de DBK. We hebben drie nieuwsbrieven verspreid via onze website. Nog in ontwikkeling zijn een richtlijn voor regionaal DBK-beheer, een modelplan voor een DBKdataserver, een handreiking voor basisregistraties en een handboek voor DBK-planvorming. Tweederde van de regio s levert eind dit jaar of begin volgend jaar daadwerkelijk een werkende DBK op. De rest volgt in Eind 2012 leveren we het eindrapport op aan de Programmaraad Informatiemanagement en onze subsidieverstrekker, het actieprogramma Maatschappelijke sectoren & ICT van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Daarmee kunnen we dit landelijke project afronden. In 2013 gaat het landelijke project over naar de fase van beheer en doorontwikkeling. Daarom komt er uiterlijk in december 2012 een vakgroep Techniek & ICT, die valt onder het netwerk Informatiemanagement. Ook wordt er vanuit de netwerken Risicobeheersing en Repressie een expertgroep Operationele Planvorming opgericht. Volgend jaar komt er een kwartiermaker beheer die de resterende regio s helpt bij de invoering van de DBK en het landelijk beheer en de doorontwikkeling helpt organiseren.

7 C2000 Naar aanleiding van incidenten met C2000 hebben tal van instanties onderzoek gedaan naar de oorzaken van de problemen. De verbetervoorstellen die hieruit naar voren zijn gekomen, willen we met ons project C2000 binnen de brandweer invoeren. Dit doen we in nauwe afstemming met de politie, ambulancezorg, defensie en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Voor de (aanschaf van nieuwe) randapparatuur hebben we programma s van eisen en functionele-technische specificaties ontwikkeld. Om de randapparatuur goed te kunnen gebruiken, hebben we oefenkaarten gemaakt. Deze oefenkaarten zijn in de les- en leerstof van het NIFV opgenomen. We hebben een Landelijk Kader Fleetmap ontwikkeld en aan het ministerie aangeboden. Hierin staan landelijke afspraken over de indeling van gespreksgroepen. Er is een team BLIC (Brandweer Landelijk Implementatieteam verbeteringen C2000) opgericht. Dit team helpt de regio s bij de invoering van verbeteringen. Het BLIC heeft alle regio s bezocht en de best practices van de verschillende onderdelen van het verbeterproject in kaart gebracht. Voor de verbindingsofficieren is een ondersteunend instrument onderzocht dat nu verder verfijnd wordt. Begin 2012 is de bewustwordingscampagne Portogewoon gestart. Met instructiefilms kunnen de medewerkers van hulpdiensten hun kennis opfrissen over het gebruik van de portofoon. Zie de website voor de films en meer informatie. Ook in 2013 gaan we verder met de campagne Portogewoon. Diverse verbetermaatregelen voor het gebruik, de techniek en de processen worden doorgevoerd. We ondersteunen het team BLIC bij het doorvoeren van verbeteringen in de regio s. In november komen de resultaten beschikbaar van het vergelijkend onderzoek naar objectportofoons. Er komt een aangepast beleid voor de omgang met Special Coverage Locations (SCL). Het opleiden en oefenen van de verbindingsofficieren krijgt meer aandacht.

8 Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding Kemperbergerweg RW Arnhem Postbus HA Arnhem Telefoon: (026) Internet: November 2012

Lerend Vermogen. Voortgangsbericht, augustus 2012

Lerend Vermogen. Voortgangsbericht, augustus 2012 Lerend Vermogen Voortgangsbericht, Met dit voortgangsbericht informeren wij u globaal over de projecten die binnen het thema Lerend Vermogen vallen of daaraan raken. In vogelvlucht wordt een indruk gegeven

Nadere informatie

Veilig omgaan met waterstof

Veilig omgaan met waterstof Veilig omgaan met waterstof Hans Spobeck Programmamanager Lectoraat Transportveiligheid, Instituut Fysieke Veiligheid Netwerkevent H2 Platform 13 december 2018 Wat is en wat doet het IFV? Landelijke ondersteuningsorganisatie

Nadere informatie

Begroting 2015. V Ą Vėiligheidsregio. ^ Drenthe

Begroting 2015. V Ą Vėiligheidsregio. ^ Drenthe Begroting 215 V Ą Vėiligheidsregio ^ Drenthe VOORWOORD Dit is d e t w e e d e b e g r o t i n g v a n V e i l i g h e i d s r e g i o D r e n t h e ( V R D ). Hierin is h e t v o l i e d i g e b u d g

Nadere informatie

Aanleiding. BRANDWEERDOCTRINE, de theorie achter het brandweervak. (1) De Punt 9 mei 2008

Aanleiding. BRANDWEERDOCTRINE, de theorie achter het brandweervak. (1) De Punt 9 mei 2008 (1) De Punt 9 mei 2008 Aanleiding (2) Eindrapport Evaluatie De Punt (2009) Ongeval was exemplarisch, het had in heel Nederland kunnen gebeuren gegeven de huidige inzetprocedures, opleiding en oefening

Nadere informatie

DBK Evenement, 1 februari 2012. Met DBK goud in handen overzicht van presentaties en workshops

DBK Evenement, 1 februari 2012. Met DBK goud in handen overzicht van presentaties en workshops DBK Evenement, 1 februari 2012 Met DBK goud in handen overzicht van presentaties en workshops De digitale bereikbaarheidskaart (DBK) heeft betrekking op de hele veiligheidsketen. Elk onderdeel van die

Nadere informatie

BRAIN Deelplan: Website

BRAIN Deelplan: Website BRAIN Deelplan: Website Respond BV Sportweg 15 5037 AC TILBURG T +31(0)13 532 10 01 F +31(0)13 544 23 40 info@respond.nl www.respond.nl KvK nummer Tilburg 18035794 Bank (ING-BANK) 68.47.49.203 1 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Brandweer Nederland Samen sterk, samen veilig

Brandweer Nederland Samen sterk, samen veilig Brandweer Nederland Samen sterk, samen veilig Met hart en ziel Brandweer Nederland staat voor 31.000 brandweermensen die zich met hart en ziel inzetten voor hun medemens. Die 24 uur per dag en 7 dagen

Nadere informatie

Nieuwsbulletin Brandonderzoek

Nieuwsbulletin Brandonderzoek Nieuwsbulletin Brandonderzoek Foto Erik Schadelee Nieuwsbulletin Brandonderzoek augustus 2012 In dit nieuwsbulletin leest u welke vorderingen er binnen het project brandonderzoek van het CCV zijn gemaakt.

Nadere informatie

Datum 25 april 2014 Onderwerp Aanbiedingsbrief Inspectierapport Verbetertrajecten C2000 stand van zaken 2013

Datum 25 april 2014 Onderwerp Aanbiedingsbrief Inspectierapport Verbetertrajecten C2000 stand van zaken 2013 1 > Retouradres Postbus 20301 00 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 00 EA Den Haag Turfmarkt 147 11 DP Den Haag Postbus 20301 00 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

C2000 in De prestaties. Ministerie van Veiligheid en Justitie

C2000 in De prestaties. Ministerie van Veiligheid en Justitie Ministerie van Veiligheid en Justitie C2000 in 2012 De prestaties C2000 is het communicatienetwerk voor de Nederlandse hulpdiensten. Het digitale netwerk voor radiocommunicatie en alarmering is sinds 2005

Nadere informatie

Rapport Fatale Woningbranden 2011 en Rapport Fatale woningbranden 2003 en 2008 t/m 2011: een vergelijking 1

Rapport Fatale Woningbranden 2011 en Rapport Fatale woningbranden 2003 en 2008 t/m 2011: een vergelijking 1 29517 Veiligheidsregio s 30821 Nationale Veiligheid Nr. 62 Brief van de minister van Veiligheid en Justitie Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 5 juli 2012 Met deze brief

Nadere informatie

Brandweerzorg in samenhang

Brandweerzorg in samenhang Brandweerzorg in samenhang Presentatie voor het Algemeen Bestuur op 20 mei 2016 Dekkingsplan Brandrisicoprofiel Wettelijk kader Art. 14 Wet Vr: het bestuur van een veiligheidsregio stelt minimaal eens

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Fysieke Veiligheid

Nadere informatie

Nieuwe koersen. Veiligheidsregio Brabant Noord in een veranderende omgeving. Themabijeenkomst raden Land van Cuijk 16 januari 2013

Nieuwe koersen. Veiligheidsregio Brabant Noord in een veranderende omgeving. Themabijeenkomst raden Land van Cuijk 16 januari 2013 Nieuwe koersen Veiligheidsregio Brabant Noord in een veranderende omgeving Themabijeenkomst raden Land van Cuijk 16 januari 2013 Koerswijziging/bezuinigingen Aansluiten bij nieuwe wetgeving en taakopvattingen

Nadere informatie

Brandveilig Leven Toepassing op de woonomgeving

Brandveilig Leven Toepassing op de woonomgeving Brandveilig Leven Toepassing op de woonomgeving Inhoudsopgave Inleiding 6 Deel A: Brandveilig leven in de maatschappelijke context 11 1 Wat is brandveilig leven? 12 1.1 Inleiding 12 1.2 Aanleiding en achtergrond

Nadere informatie

STAPPENPLAN IMPLEMENTATIE WATERRAND

STAPPENPLAN IMPLEMENTATIE WATERRAND STAPPENPLAN IMPLEMENTATIE WATERRAND HOE TE KOMEN TOT EEN ADEQUATE ORGANISATIE VAN INCIDENTBESTRIJDING OP HET WATER? IN AANSLUITING OP HET HANDBOEK INCIDENTBESTRIJDING OP HET WATER Uitgave van het Projectbureau

Nadere informatie

Algemeen bestuur Veiligheidsregio Groningen

Algemeen bestuur Veiligheidsregio Groningen AGENDAPUNT 2 Algemeen bestuur Veiligheidsregio Groningen Vergadering 12 december 2014 Strategische Agenda Crisisbeheersing In Veiligheidsregio Groningen werken wij met acht crisispartners (Brandweer, Politie,

Nadere informatie

WERK IN UITVOERING een overzicht van onze projecten in 2012

WERK IN UITVOERING een overzicht van onze projecten in 2012 WERK IN UITVOERING een overzicht van onze projecten in 2012 De Brandweer over morgen Hieronder vindt u een overzicht van de projecten en dossiers waarmee wij ons in 2012 hebben beziggehouden. Ze geven

Nadere informatie

Nieuws. van de Brandweeracademie. Praktijktesten Zutphen en relatie tot onderwijscontent. In dit nummer: december 2014

Nieuws. van de Brandweeracademie. Praktijktesten Zutphen en relatie tot onderwijscontent. In dit nummer: december 2014 Nieuws van de Brandweeracademie december 2014 In dit nummer: Praktijktesten Zutphen en relatie tot onderwijscontent Afschaffing pasjes examinatoren Leergang SBP Instructievideo Optreden bij incidenten

Nadere informatie

Inzet met accent op brandbestrijding. Oefening

Inzet met accent op brandbestrijding. Oefening 700 Inzet met accent op brandbestrijding Oefening Doel Basisbrandweerzorg, eventueel met specialisme(n) Brandbestrijding Minimaal twee TS-en, OVD, eventueel ondersteunende voertuigen Frequentie: minimaal

Nadere informatie

Een goede vriend van de basisregistraties De Brandweer en DBK: slimmer, sneller en actueler werken met informatie in elke dagelijkse situatie

Een goede vriend van de basisregistraties De Brandweer en DBK: slimmer, sneller en actueler werken met informatie in elke dagelijkse situatie Een goede vriend van de basisregistraties De Brandweer en DBK: slimmer, sneller en actueler werken met informatie in elke dagelijkse situatie - Vrienden van de basisregistraties donderdag 22 september

Nadere informatie

Veiligheidsaspecten van alternatieve brandstoffen

Veiligheidsaspecten van alternatieve brandstoffen Veiligheidsaspecten van alternatieve brandstoffen geleerde lessen, opgedane kennis en ervaring en vervolgstappen Hans Spobeck (IFV) Themadag Infrastructuur alternatieve brandstoffen 19 december 2017 -

Nadere informatie

Programma Lerend Vermogen = Kennis vergaren, delen en borgen

Programma Lerend Vermogen = Kennis vergaren, delen en borgen Programma Lerend Vermogen = Kennis vergaren, delen en borgen Ricardo Weewer Projectleider Brandonderzoek Lid Regiegroep Innovatie Moed Reiziger Strategische reis Opbouw presentatie Ontwikkelingen Strategische

Nadere informatie

Leerganginfo Leergang Brandonderzoeker

Leerganginfo Leergang Brandonderzoeker Leerganginfo Leergang Brandonderzoeker De Brandweeracademie is onderdeel van het Instituut Fysieke Veiligheid Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in

Nadere informatie

Referentiekader GRIP en eisen Wet veiligheidsregio s

Referentiekader GRIP en eisen Wet veiligheidsregio s Kennispublicatie Referentiekader GRIP en eisen Wet veiligheidsregio s 1 Infopunt Veiligheid In 2006 heeft de toenmalige Veiligheidskoepel een landelijk Referentiekader GRIP opgesteld. De op 1 oktober 2010

Nadere informatie

Brandveilig Leven: Bedreven in Brandveilig Leven kennis opdoen en delen op de netwerkdag

Brandveilig Leven: Bedreven in Brandveilig Leven kennis opdoen en delen op de netwerkdag Brandveilig Leven: Bedreven in Brandveilig Leven kennis opdoen en delen op de netwerkdag Netwerkdag 27 april 2011 Rob Frek Portefeuillehouder verantwoordelijkheidsverdeling en veiligheidsbewustzijn Directeur

Nadere informatie

Workshop Offensieve Buiteninzet

Workshop Offensieve Buiteninzet Workshop Offensieve Buiteninzet Brand New Doctrine Ed Oomes Programma Welkom Aanleiding en verloop doctrine ontwikkeling Basisregels voor gebouwbrandbestrijding scoren en plenaire terugkoppeling Tot slot

Nadere informatie

Nieuwsflits Implementatie & Communicatie KBP. - maart 2010-

Nieuwsflits Implementatie & Communicatie KBP. - maart 2010- Nieuwsflits Implementatie & Communicatie KBP - maart 2010- Hierbij treft u de nieuwsflits aan van het project Implementatie en communicatie kwaliteit brandweerpersoneel. Met dit landelijke project wordt

Nadere informatie

Inzet met accent op brandbestrijding. Oefening

Inzet met accent op brandbestrijding. Oefening 700 Inzet met accent op brandbestrijding Oefening Doel Basisbrandweerzorg, eventueel met specialisme(n) Brandbestrijding Minimaal twee TS-en, OVD, eventueel ondersteunende voertuigen Frequentie: minimaal

Nadere informatie

De brandweer wordt nog veiliger en beter

De brandweer wordt nog veiliger en beter Project Kwaliteit brandweerpersoneel De brandweer wordt nog veiliger en beter -Brochure Brandweer juni2009.indd 1 05-06-2009 10:16:37 VAKBEKWAAM WORDEN, Wat verandert er concreet? Alle medewerkers van

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op straalpijpvoering

Een nieuwe kijk op straalpijpvoering Een nieuwe kijk op straalpijpvoering Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of

Nadere informatie

Bijlage A Taken op het gebied van de brandveiligheid en hulpverlening

Bijlage A Taken op het gebied van de brandveiligheid en hulpverlening Bijlage A Taken op het gebied van de brandveiligheid en hulpverlening (Behorende bij bestuursafspraken gemeente Beverwijk met de Veiligheidsregio Kennemerland i.o.*) * De Veiligheidsregio Kennemerland

Nadere informatie

Brandweerzorg in samenhang

Brandweerzorg in samenhang Brandweerzorg in samenhang Wettelijk kader Art. 14 Wet Vr: het bestuur van een veiligheidsregio stelt minimaal eens per 4 jaar een beleidsplan vast, waarin ten minste de operationele prestaties van de

Nadere informatie

GIS binnen de brandweer van Beveren. Wim Van Zele Officier Dienstchef Brandweer Beveren

GIS binnen de brandweer van Beveren. Wim Van Zele Officier Dienstchef Brandweer Beveren GIS binnen de brandweer van Beveren Wim Van Zele Officier Dienstchef Brandweer Beveren Toepassingen GIS informatie noodzakelijk doorheen de volledige Veiligheidsketen Pro actie: analyse van de risico s

Nadere informatie

WAAROM DOEN WE ONDERZOEK?

WAAROM DOEN WE ONDERZOEK? 02 WIE ZIJN WE? De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (Inspectie OOV) is onafhankelijk toezichthouder op het terrein van politie, brandweer, Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR),

Nadere informatie

Handleiding Opleidingsproducten Portogewoon voor de kerninstructeur

Handleiding Opleidingsproducten Portogewoon voor de kerninstructeur Handleiding Opleidingsproducten Portogewoon voor de kerninstructeur Praktische informatie die je helpt nog beter gebruik te maken van je porto. Handleiding Inleiding Als het gaat om gebruik van portofoon

Nadere informatie

Wabo kans of bedreiging

Wabo kans of bedreiging Wabo kans of bedreiging Charles Meijer Workshop NVBR Congres 24-09-2010 Waar gaan we het over hebben? 1 Regio s niet uniform Kans of bedreiging? 2 Doelen Wabo Integraal Klantgerichter Kredietcrisis Effecten

Nadere informatie

Verbindende schakel in rampenbestrijding

Verbindende schakel in rampenbestrijding Verbindende schakel in rampenbestrijding en crisisbeheersing 2 Veiligheidsberaad De voorzitters van de 25 veiligheidsregio s vormen samen het Veiligheidsberaad. Dit landelijke overleg is opgericht in februari

Nadere informatie

ECCvA/U Lbr: 07/40

ECCvA/U Lbr: 07/40 Brief aan de leden T.a.v. het college en gemeenteraad informatiecentrum tel. (070) 3738020 uw kenmerk bijlage(n) onderwerp Brandweerontwikkelingen Samenvatting ons kenmerk ECCvA/U200700611 Lbr: 07/40 datum

Nadere informatie

gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van 15 januari 2004

gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders van 15 januari 2004 No: 5.4/260204 Onderwerp: Verordening brandveiligheid en hulpverlening De Raad van de gemeente Noordenveld; - gelet op artikel 1, tweede lid, en artikel 12 van de brandweerwet 1985 - gelet op artikel 8,

Nadere informatie

Branchestandaard blijvende vakbekwaamheid

Branchestandaard blijvende vakbekwaamheid Branchestandaard blijvende vakbekwaamheid Functie verkenner (gevaarlijke stoffen) werkzaam bij de brandweer De Brandweeracademie is onderdeel van het Instituut Fysieke Veiligheid 2 Branchestandaard blijvende

Nadere informatie

Addendum Beleidsplan 2012-2015 Bestuursvisie op fysieke veiligheid in Zeeland

Addendum Beleidsplan 2012-2015 Bestuursvisie op fysieke veiligheid in Zeeland Addendum Beleidsplan 2012-2015 Bestuursvisie op fysieke veiligheid in Zeeland Waarom een addendum? Het beleidsplan 2012-2015 is op 7 juli 2011 in een periode waarop de organisatie volop in ontwikkeling

Nadere informatie

Project Kwaliteit brandweerpersoneel. De brandweer wordt nog veiliger en beter

Project Kwaliteit brandweerpersoneel. De brandweer wordt nog veiliger en beter Project Kwaliteit brandweerpersoneel De brandweer wordt nog veiliger en beter VAKBEKWAAM WORDEN, VAKBEKWAAM BLIJVEN Wat verandert er concreet? Alle medewerkers van de brandweer worden voortaan opgeleid,

Nadere informatie

Community Safety aanpak & ontwikkelingen

Community Safety aanpak & ontwikkelingen Community Safety aanpak & ontwikkelingen Bijeenkomst Brandveiligheid voor en door de burger 7 mei 2011 Community Safety aanpak & ontwikkelingen Belang van Community Safety Ontwikkelingen in Nederland Aanpak

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 31 oktober 2011 Agenda nr: Onderwerp: Risicoprofiel en beleidsplan Veiligheidsregio Zuid-Limburg

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 31 oktober 2011 Agenda nr: Onderwerp: Risicoprofiel en beleidsplan Veiligheidsregio Zuid-Limburg Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 31 oktober 2011 Agenda nr: Onderwerp: Risicoprofiel en beleidsplan Veiligheidsregio ZuidLimburg Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel

Nadere informatie

Afsluitende nieuwsbrief i-dbk Nummer 10 - februari 2013

Afsluitende nieuwsbrief i-dbk Nummer 10 - februari 2013 Afsluitende nieuwsbrief i-dbk Nummer 10 - februari 2013 Dit is de nieuwsbrief van het landelijke project i-dbk. Deze wordt zo breed mogelijk verspreid. Het is toegestaan deze nieuwsbrief verder te verspreiden,

Nadere informatie

Bevelvoerder Handleiding Leerwerkplekbegeleider

Bevelvoerder Handleiding Leerwerkplekbegeleider Bevelvoerder Handleiding Leerwerkplekbegeleider Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige

Nadere informatie

Nieuwsflits Implementatie & Communicatie KBP. - augustus 2010-

Nieuwsflits Implementatie & Communicatie KBP. - augustus 2010- Nieuwsflits Implementatie & Communicatie KBP - augustus 2010- Hierbij treft u de nieuwsflits aan van het project implementatie en communicatie kwaliteit brandweerpersoneel. Met dit project wordt gewerkt

Nadere informatie

Digitale bereikbaarheidskaart

Digitale bereikbaarheidskaart Digitale bereikbaarheidskaart Case voor Basisregistraties en Vraagarticulatie Guus Zijlstra 3 oktober 2008 Context Informatie Meester: Basisregistraties bovenaan de lijst met belangrijke ontwikkelingen

Nadere informatie

De Veiligheidsregio NHN in vogelvlucht. 28-03-2011 Commissie Bestuur en middelen

De Veiligheidsregio NHN in vogelvlucht. 28-03-2011 Commissie Bestuur en middelen De Veiligheidsregio NHN in vogelvlucht 28-03-2011 Commissie Bestuur en middelen Welkom Veiligheidsregio NHN Wet veiligheidsregios Bezuinigingen Regionalisering brandweer Praktijk Veiligheidsregio Noord-Holland

Nadere informatie

Bestuurssamenvatting Jaarverslag en jaarrekening 2017

Bestuurssamenvatting Jaarverslag en jaarrekening 2017 Bestuurssamenvatting Jaarverslag en jaarrekening 2017 Bestuurssamenvatting jaarverslag en jaarrekening 2017 1 Inleiding Voor u ligt de jaarverantwoording van de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek 2017.

Nadere informatie

Opleiding Liaison CoPI voor zorginstellingen

Opleiding Liaison CoPI voor zorginstellingen Opleiding Liaison CoPI voor zorginstellingen Uitgangspunten Opdracht Ontwikkelen van een opleiding om vertegenwoordigers van zorginstellingen toe te rusten als liaison in het CoPI. Pilot voor vijf Limburgse

Nadere informatie

PDF-versie. Programma. Programma 2012. Doelstelling brandonderzoek (brandweer)

PDF-versie. Programma. Programma 2012. Doelstelling brandonderzoek (brandweer) Themabijeenkomst brandonderzoek 14 november 2012 PDF-versie In deze versie van de presentatie die op 14 november 2012 is gegeven ontbreken een aantal foto s. Dit omdat er afspraken zijn gemaakt omtrent

Nadere informatie

Datum 1 april 2019 Betreft Kamervragen over kindermishandeling (ingezonden 5 februari 2019)

Datum 1 april 2019 Betreft Kamervragen over kindermishandeling (ingezonden 5 februari 2019) >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 20018 2500 EA DEN HAAG Voortgezet Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

Brancherichtlijn. Optische en Geluidssignalen Veiligheidsregio s

Brancherichtlijn. Optische en Geluidssignalen Veiligheidsregio s Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen Veiligheidsregio s Colofon De Raad Directeuren Veiligheidsregio (RDVR) heeft op 15 september 2017 ingestemd met de Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen

Nadere informatie

Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het koppelvlak StUF-Geo BAG

Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het koppelvlak StUF-Geo BAG Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het koppelvlak StUF-Geo BAG tussen Geonovum, KING en Leveranciers Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten & Leveranciers Versie: 003 Datum: december

Nadere informatie

Branchestandaard blijvende vakbekwaamheid

Branchestandaard blijvende vakbekwaamheid Branchestandaard blijvende vakbekwaamheid Functie gaspakdrager werkzaam bij de brandweer De Brandweeracademie is onderdeel van het Instituut Fysieke Veiligheid 2 Branchestandaard blijvende vakbekwaamheid

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 20 mei 2011 Betreft Beleidsreactie natuurbranden

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 20 mei 2011 Betreft Beleidsreactie natuurbranden > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Nationale Veiligheid Fysieke Veiligheid Schedeldoekshaven 200 2511

Nadere informatie

Verordening brandveiligheid en hulpverlening Coevorden 1998

Verordening brandveiligheid en hulpverlening Coevorden 1998 Verordening brandveiligheid en hulpverlening Coevorden 1998 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Coevorden Officiële naam regeling Verordening brandveiligheid

Nadere informatie

Analyse Klanttevredenheidsonderzoek juni 2007

Analyse Klanttevredenheidsonderzoek juni 2007 Analyse Klanttevredenheidsonderzoek juni 2007 Infopunt Veiligheid scoort goed in eerste onderzoek Eén jaar na oprichting heeft Infopunt Veiligheid in juni 2007 onder 582 geregistreerde vragenstellers een

Nadere informatie

Bevelvoerder Handleiding voor docenten en instructeurs

Bevelvoerder Handleiding voor docenten en instructeurs Bevelvoerder Handleiding voor docenten en Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm

Nadere informatie

Inrichten van Brandonderzoek. (Team Brand Onderzoek)

Inrichten van Brandonderzoek. (Team Brand Onderzoek) Brandweerzorg Datum 30 augustus 2012 Rapport Status concept Versie v4 Inrichten van Brandonderzoek. (Team Brand Onderzoek) Inrichten van Brandonderzoek (Team Brand Onderzoek) Inrichten van Brandonderzoek

Nadere informatie

Bevelvoerder Werkboek

Bevelvoerder Werkboek Bevelvoerder Werkboek Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze,

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIE CENTRUM

VEILIGHEIDSINFORMATIE CENTRUM VEILIGHEIDSINFORMATIE CENTRUM Contactdag Inspectie Veiligheid en Justitie RBCB en Brandweer Erik van Borkulo, Coördinator Netcentrisch Werken Guus Welter, Adviseur Informatisering Agenda Veiligheidsinformatie

Nadere informatie

Ons kenmerk C220/ Aantal bijlagen 1

Ons kenmerk C220/ Aantal bijlagen 1 Directie Bestuur & Organisatie Bestuur en Veiligheid Integrale Veiligheid en Handhaving de leden van de commissie Algemeen Bestuur Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax

Nadere informatie

VOORTGANG PLAN BRANDWEERZORG

VOORTGANG PLAN BRANDWEERZORG Met het oog op een toekomstbestendige brandweer VOORTGANG PLAN BRANDWEERZORG Ontwikkelspoor Veilig Leven Nr 3 December 2018 ONTWIKKELSPOOR VEILIG LEVEN Dit is de derde nieuwsbrief over de voortgang van

Nadere informatie

De belangrijkste vragen én antwoorden op een rij over vliegen met drones

De belangrijkste vragen én antwoorden op een rij over vliegen met drones De belangrijkste vragen én antwoorden op een rij over vliegen met drones Project Drones, Brandweer Nederland Waarom een landelijk project? Wat is het doel van het landelijk project? Wat levert het landelijk

Nadere informatie

Notitie Informatie. BRANDVEILIG LEVEN van én voor iedereen

Notitie Informatie. BRANDVEILIG LEVEN van én voor iedereen Notitie Informatie BRANDVEILIG LEVEN van én voor iedereen 1 In de vergadering van 27 september 2013 heeft het AB zijn goedkeuring gegeven aan het Jaarverslag Brandveilig Leven 2012 2013. Activiteiten voor

Nadere informatie

Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het StUF-koppelvlak Geo BAG

Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het StUF-koppelvlak Geo BAG Addendum betreffende het implementeren en gebruiken van het StUF-koppelvlak Geo BAG tussen Geonovum, KING en Leveranciers Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten & Leveranciers Versie: 003 Datum: december

Nadere informatie

Begeleidende samenvatting en advies behorende bij de. Concept Rapportage Regionaal Risicoprofiel

Begeleidende samenvatting en advies behorende bij de. Concept Rapportage Regionaal Risicoprofiel Begeleidende samenvatting en advies behorende bij de Concept Rapportage Regionaal Risicoprofiel 1. Inleiding 1.1 Veiligheidsregio Drenthe en het Regionaal risicoprofiel De Veiligheidsregio Drenthe heeft

Nadere informatie

Achtergrond en doel van de inventarisatie

Achtergrond en doel van de inventarisatie Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg & Rampenbestrijding NVBR Inventarisatie 10 maart 2009 Onderwerp: Initiatiefnemer: Ondersteund door: Inventarisatie Objectportofonie DMO vraagstukken Stephan Wevers

Nadere informatie

Wat je al met 4 niet kan!!! Pilot TS-4 Brandweer Utrecht Brandweer Amersfoort

Wat je al met 4 niet kan!!! Pilot TS-4 Brandweer Utrecht Brandweer Amersfoort Wat je al met 4 niet kan!!! Pilot TS-4 Brandweer Utrecht Brandweer Amersfoort Jan Hazeleger Kenny Essers Plv Hfd Repressie Chef Preparatie Utrecht Amersfoort 30/06/2008 1 Waar gaan we het over hebben Aanleiding

Nadere informatie

Programma Transport en veiligheid Zuid-Holland

Programma Transport en veiligheid Zuid-Holland Programma Transport en veiligheid Zuid-Holland Resultaten en lessen voor de toekomst drs. A.A.M. Brok Voorzitter veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, portefeuillehouder jaar van transport en veiligheid

Nadere informatie

Kennisprogramma Bevolkingszorg

Kennisprogramma Bevolkingszorg Kennisprogramma Bevolkingszorg Stand van zaken Versie 13 februari 2018 Instituut Fysieke Veiligheid Expertisecentrum Postbus 7010 6801 HA Arnhem Kemperbergerweg 783, Arnhem www.ifv.nl info@ifv.nl 026 355

Nadere informatie

Voortgangsbericht projectopdrachten en voortgang Strategische Agenda Versterking Veiligheidsregio's

Voortgangsbericht projectopdrachten en voortgang Strategische Agenda Versterking Veiligheidsregio's Aan Veiligheidsberaad Van DB Veiligheidsberaad Datum 17 september Voortgangsbericht projectopdrachten en voortgang Strategische Agenda Versterking Veiligheidsregio's Context en aanleiding Tijdens het Veiligheidsberaad

Nadere informatie

BESLUIT BRANDWEERZORG EN RAMPENBESTRIJDING 2005

BESLUIT BRANDWEERZORG EN RAMPENBESTRIJDING 2005 RIS129203_04-JUL-2005 Gemeente Den Haag Ons kenmerk BRW/2005.34 RIS 129203 BESLUIT BRANDWEERZORG EN RAMPENBESTRIJDING 2005 Het college van burgemeester en wethouders, Gelet op: artikel 1, tweede lid, artikel

Nadere informatie

Voortgang invoering Omgevingswet. Marcel Hoogwout Bijeenkomst invoeringstrekkers veiligheidsregio s, Veenendaal, 4 juni 2018

Voortgang invoering Omgevingswet. Marcel Hoogwout Bijeenkomst invoeringstrekkers veiligheidsregio s, Veenendaal, 4 juni 2018 Voortgang invoering Omgevingswet Marcel Hoogwout Bijeenkomst invoeringstrekkers veiligheidsregio s, Veenendaal, 4 juni Monitoring Invoering Omgevingswet Doel is beantwoording drie hoofdvragen: - Doet programma

Nadere informatie

Standaardisatie VTTI Verkeer- en Tunnel Technische Installaties

Standaardisatie VTTI Verkeer- en Tunnel Technische Installaties Standaardisatie VTTI Verkeer- en Tunnel Technische Installaties Agenda Welkom Het KPT Geluiden uit ons netwerk Open dialoog Conclusie en afspraken Sluiting KPT: Wie zijn dat dan? Simone Abel Abel Office

Nadere informatie

Scholingsaanbod najaar 2013. voor actieve vrijwilligers van ANBO

Scholingsaanbod najaar 2013. voor actieve vrijwilligers van ANBO Scholingsaanbod najaar 2013 voor actieve vrijwilligers van ANBO Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2.... 4 3. Aanbod... 5 3.1 Workshop Webmaster... 5 3.2 Workshop Beleidsbeïnvloeding Wmo... 6 3.3 Workshop

Nadere informatie

Ministerie van Veiligheid en Justitie

Ministerie van Veiligheid en Justitie Ministerie van Veiligheid en Justitie > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Het Veiligheidsberaad t.a.v. de voorzitter mw. G. Faber Postbus 7010 6801 HA ARNHEM Minister van Veiligheid en Justitie

Nadere informatie

Manschap a Oriëntatie

Manschap a Oriëntatie Manschap a Oriëntatie Het IFV bedankt iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de inhoud van dit tekstboek Oriëntatie. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen

Nadere informatie

Rotterdam-Rijnmond. NVBR bijeenkomst 07.03.12. Jan Boonekamp

Rotterdam-Rijnmond. NVBR bijeenkomst 07.03.12. Jan Boonekamp Rotterdam-Rijnmond NVBR bijeenkomst 07.03.12 Jan Boonekamp Hoe het begon. Maart 2009 Uitgangspunten: - RR was sedert 1 januari 2008 geregionaliseerd - We waren klaar om onze organisatie verder te ontwikkelen

Nadere informatie

De GHOR Wij zijn er voor jou. samenwerken aan veiligheid en gezondheid 1

De GHOR Wij zijn er voor jou. samenwerken aan veiligheid en gezondheid 1 De GHOR Wij zijn er voor jou. samenwerken aan veiligheid en gezondheid 1 Dit e-magazine is een kennismaking met de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) van Veiligheidsregio Limburg-Noord;

Nadere informatie

Protocol Schuilen of ontruimen/evacueren

Protocol Schuilen of ontruimen/evacueren Protocol Schuilen of ontruimen/evacueren Bij incidenten met gevaarlijke stoffen Johan de Cock Kenniscongressen Protocol Leren 2007 Dinsdag 20 februari, Ede Dinsdag 27 februari, Den Haag Dinsdag 6 maart,

Nadere informatie

Brandweer Sliedrecht Draaiboek brand- en ontruimingsoefening ASZ Sliedrecht 26-10-2010

Brandweer Sliedrecht Draaiboek brand- en ontruimingsoefening ASZ Sliedrecht 26-10-2010 Draaiboek brand- en ontruimingsoefening ASZ Sliedrecht 26-10-2010 Referentie oefenkaart / lesbrieven Oefenkaart(en) Manschappen Oefenkaarten: L103 : Gevaren bij repressief optreden 105-A : Verkenning 105-B

Nadere informatie

- het wenselijk is de voorzieningen voor brandveiligheid en hulpverlening in samenhang te treffen,

- het wenselijk is de voorzieningen voor brandveiligheid en hulpverlening in samenhang te treffen, VERORDENING BRANDVEILIGHEID EN HULPVERLENING BRANDWEER PARKSTAD LIMBURG 2005 Het Algemeen Bestuur van Brandweer Parkstad Limburg, gelezen het voorstel van het Dagelijks Bestuur van Brandweer Parkstad Limburg,

Nadere informatie

Datum 13 juni 2019 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht 'Vrijwillige brandweer onder druk: ' Geluk als we met zes man uitrukken

Datum 13 juni 2019 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht 'Vrijwillige brandweer onder druk: ' Geluk als we met zes man uitrukken 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

Doorontwikkeling Toezicht Nationale Veiligheid

Doorontwikkeling Toezicht Nationale Veiligheid Doorontwikkeling Toezicht Nationale Veiligheid Koers 1. Periodiek een beeld over het functioneren van de uitvoering 2. Achterliggende oorzaken 3. Meer op de keten gericht 4. Risicogericht toezicht (monitor)

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directie nationale veiligheid NVROO Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den

Nadere informatie

Bijlage A Taken op het gebied van de brandveiligheid en hulpverlening

Bijlage A Taken op het gebied van de brandveiligheid en hulpverlening Bijlage A Taken op het gebied van de brandveiligheid en hulpverlening (Behorende bij bestuursafspraken gemeente met de Veiligheidsregio Kennemerland i.o.*) * De Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) i.o.

Nadere informatie

Nieuwsflits kwaliteit brandweerpersoneel

Nieuwsflits kwaliteit brandweerpersoneel Nieuwsflits kwaliteit brandweerpersoneel Nummer 1, augustus 2009 Nieuwsflits kwaliteit brandweerpersoneel Hierbij treft u de eerste nieuwsflits aan van het project implementatie en communicatie kwaliteit

Nadere informatie

Samenvatting projectplan Versterking bevolkingszorg

Samenvatting projectplan Versterking bevolkingszorg Aanleiding en projectdoelstellingen Aanleiding In 2011 werd door de (toenmalige) portefeuillehouder Bevolkingszorg in het DB Veiligheidsberaad geconstateerd dat de nog te vrijblijvend door de gemeenten

Nadere informatie

Stand van zaken Sociaal Domein

Stand van zaken Sociaal Domein Stand van zaken Sociaal Domein Van transitie naar transformatie Gemeenteraad 27 oktober 2016 Voorbereiding Inhoud 2013 2020 Implementatie en borging Transformatie 1-1-2015 transitie heden Waar staan we

Nadere informatie

Veiligheidregio s en zorginstellingen Samen werken aan zorgcontinuïteit

Veiligheidregio s en zorginstellingen Samen werken aan zorgcontinuïteit Veiligheidregio s en zorginstellingen Samen werken aan zorgcontinuïteit Ivonne Vliek Veiligheidsregio Utrecht i.vliek@vru.nl / 088-878 4137 GHOR BGC Geneeskundige Hulpverlening Bureau Gemeentelijke Crisisbeheersing

Nadere informatie

Project STOOM. Symposium NUT 17 november Henk Jongen, Brandweer Gelderland-Midden Projectleider STOOM

Project STOOM. Symposium NUT 17 november Henk Jongen, Brandweer Gelderland-Midden Projectleider STOOM Project STOOM Symposium NUT 17 november 2011 Henk Jongen, Brandweer Gelderland-Midden Projectleider STOOM Agenda Project STOOM Deelproject: Handreiking TOOM RECLAME Project STOOM Structureel Terugdringen

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders de raad der gemeente EDE Behandelend ambtenaar Ginkel, van H.J. Tel.nr. (0318) 68 08 27 Verzameling Raadsstukken registratienummer sector datum: 2010/55 631916 COA 17 augustus

Nadere informatie

Overstag! Datum: 3 april Versie: 1.1. Op naar een nieuwe structuur voor de brandweerorganisatie in Haaglanden.

Overstag! Datum: 3 april Versie: 1.1. Op naar een nieuwe structuur voor de brandweerorganisatie in Haaglanden. Overstag! Op naar een nieuwe structuur voor de brandweerorganisatie in Haaglanden. Datum: 3 april 2012 Status: Concept Versie: 1.1 1 Inhoud Inleiding... 3 Vertrekpunt... 4 Uitgangspunten nieuwe organisatie...

Nadere informatie

Afsprakenlijst behorende bij het Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen Veiligheidsregio s, Politie en ProRail

Afsprakenlijst behorende bij het Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen Veiligheidsregio s, Politie en ProRail Afsprakenlijst behorende bij het Convenant voor samenwerkingsafspraken tussen s, Politie en Art. 1 Doelen Partijen maken afspraken over: 1. organiseert bijeenkomsten voor de Doorlopend naar - Het vergroten

Nadere informatie

Werken met. ESAR werkt! Werken met ESAR werkt! betere en snellere hulp

Werken met. ESAR werkt! Werken met ESAR werkt! betere en snellere hulp Werken met esar@almere.nl Werken met ESAR werkt! ESAR werkt! betere en snellere hulp Almeerse professionals over hun ervaringen met het Elektronisch Signaleringssysteem Alle Risicojeugd Telefoon 14 036

Nadere informatie

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijding Procedure (GRIP) Drenthe/Assen

Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijding Procedure (GRIP) Drenthe/Assen Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijding Procedure (GRIP) Drenthe/Assen 25 juni 2007 Inhoudsopgave Inleiding... 1 1 Niveaus in de incident- en crisismanagementorganisatie... 1 1.1 Operationeel niveau...

Nadere informatie