Ga piano spelen. Als je een toetsinstrument hebt met minimaal 15 toetsen, kun je piano spelen. Je kunt ook samen spelen. Dat doe je in een combo.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ga piano spelen. Als je een toetsinstrument hebt met minimaal 15 toetsen, kun je piano spelen. Je kunt ook samen spelen. Dat doe je in een combo."

Transcriptie

1 1

2 2 Inhoud Ga piano spelen...3 Mag ik mij aan je voorstellen?...4 Referenties....5 Ga spelen. 6 TIP 1: Wees lief voor jezelf. TIP 2: Leerstijlen. TIP 3: Vindt de juiste lichaamshouding TIP 4: Melodie. TIP 5: Baslijn. TIP 6: Rust. TIP 7: Wat is het verschil tussen een toon en een noot? TIP 8: Akkoord. TIP 9: Componeren. TIP 10: Vooruitgang TIP 11: geloof in jezelf. TIP 12: Muzikale middelen kunnen horen. Folk Dean Mijn eerste pianoboek 1 tot en met Spring fever rock...11 Call to action! Doe de pianotest

3 3 Ga piano spelen. Als je een toetsinstrument hebt met minimaal 15 toetsen, kun je piano spelen. Je kunt ook samen spelen. Dat doe je in een combo. Een combo is een combinatie van instrumentalisten en vocalisten.

4 4 Mag ik mij aan je voorstellen? In mijn muziek ben ik mijzelf. Ik speel piano zonder energie te verspillen, omdat het mij makkelijk afgaat en ik van nature voel wat juist is als ik beweeg. Ik kreeg mijn eerste pianoles op de Volksmuziekschool toen ik twaalf jaar oud was. Omdat ik daar al een jaar blokfluit gespeeld had, kon ik redelijk snel de noten in de pianomuziek lezen. Bij drie akkoorden met mijn linkerhand zong ik liedjes en ik speelde een begeleidingsmelodietje met de rechterhand. Het was het begin van een staat van dienst met opleidingen voor klassieke zang, lichte muziek en zij- instroom Docent Muziek Deeltijd. Ik gaf zangles met pianobegeleiding aan bekende leerlingen zoals Ted Brandsen en Carla van Teeffelen van Het Nationaal Ballet, Gerard Alderliefste (werkte met Ramses Shaffy en is verslavingsarts), Joris Voorhoeve (minister van defensie), Monic Hendricks (filmactrice, kreeg drie maal een Gouden Kalf), Ton Kuil, (acteur) en Hans Leendertse (acteur) en Arendo Joustra (hoofdredacteur van Elsevier). Wat is klassiek? Iets is klassiek als het perfect en degelijk is waardoor het lang mee gaat. Ik neem als voorbeeld de klassieke café stoel. Zoek het woord op google en je vindt talloze variaties van dezelfde houten stoel met omarmende rugleuning, spijlen, twee poten die schuin naar buiten buigen, twee poten die recht staan en de kleur is bruin. Zo is het ook met de piano. Met kennis van toonladders, akkoorden en ritme kun je talloze mogelijkheden van elke muziekstijl toepassen. Saskia Paërl Producties Met een goede zang-, speel- en danstechniek en met behulp van de soft- en hardware van Paerl Electronics maak ik producties voor onder andere Albert Heijn, V&D, Hema, woonzorgcentra, verpleeghuizen, vrouwennetwerken, basisscholen, voortgezet speciaal onderwijs, speeltuin-, oranje verenigingen, theaterbureaus zoals Hans Busch en KB events. Maar ik heb ook met verschillende gezelschappen en in programma s met andere artiesten gewerkt, zoals Gerard Cox, Mieke Telkamp, Ted de Braak, Dieuwertje Blok. Intussen ben ik ver voorbij de vijfduizendste voorstelling en het houdt niet op. Referenties:

5 5 Ik heb gezien dat je kwaliteiten hebt. Bianca van KB events en wat jou betreft goede wijn behoeft geen krans. Geloof in jezelf! Liefs, Henk Woonzorgcentrum Het Hoge Heem, Uithoorn, Dhr Henk van t Hoff. Heel erg leuk, ik heb zelf les van Saskia gehad in Leusden voor musical les bij Silvana. Veel van haar geleerd, hele goede manier van les geven. Een aanrader, jammer dat je zo ver weg woont Saskia... maar fijn dat er internet bestaat! Liefs Heidi (Nancy in Oliver)

6 6 Ga spelen TIP 1: Wees lief voor jezelf. De volgende tips zijn warming- up oefeningen die je kunt je doen zonder controle van een docent, want je kunt er niet je handen mee forceren. Daarbij hoor je tonen als je de noten leest en de toetsen die daarbij horen vindt indrukt en loslaat. TIP 2: Leerstijlen. Voor mensen die leren met een rolmodel is dit heel makkelijk. Voor doeners: lees het goed voor dat je wat doet! TIP 3: Vindt de juiste lichaamshouding. Je zit op de juiste stoel als het bekken van het lichaam op de twee zitknobbels en het schaambeen rust. Je voelt dat de rug en hals loodrecht zijn en de benen zijn gebogen in een hoek van 90 graden. Kinderen nemen een bankje onder de voeten om goed rechtop te kunnen zitten. TIP 4: Melodie. Speel een melodie van vijf noten. Kijk naar onderstaande tekening van het klavier en lees de namen van de noten die een toets, een toon en een cijfer van een vinger hebben. Je ziet zeven witte toetsen naast elkaar met daarin een groepje van twee en een groepje van drie zwarte toetsen. Dit patroon van zwarte en witte toetsen herhaalt zich op het klavier. Zet nu de tweede en derde vinger op de twee zwarte toetsen die het dichtst bij het sleutelgat van de piano of vleugel, of kies van het keyboard de middelste twee zwarte toetsen. Glij met je vingers naar de onderkant van de toetsen en leg je duim neer op de witte toets aan de linkerkant van de eerste zwarte toets. Dit is de c. Druk de toets in, dan hoor je een toon die c heet. Nu je van de zwarte toetsen afgegleden bent ligt jouw r wijsvinger op de toets naast de duim die ligt op de c - op de toets die d heet. Jouw middelvinger ligt op de e, de ringvinger ligt op de f en de pink ligt op de g. Jouw rechterhand lijkt op een harkje. Nu druk je met de duim (1) van je rechterhand de toets in, dan met de wijsvinger (2) de volgende toets en je tilt de duim op. Daarna met de middelvinger (3) de toets en je tilt de wijsvinger op. Dan de ringvinger (4) en je tilt de middelvinger op. Als laatste de pink (5) en je tilt de ringvinger op. Nu heb je de melodie gespeeld die op onderstaande tekening staat.

7 7 TIP 5: Baslijn. Je kunt van onderstaande noten een baslijn maken als je ze één octaaf lager speelt. Begin met je duim op de c die zeven tonen lager ligt dan de centrale c.

8 8 TIP 6: Rust. Oefen jouw vingers met de volgende melodie. Aan het eind van elke regel staat een teken. Dat is een rust. De rust duurt net zo lang als een noot.

9 9 TIP 7: Wat is het verschil tussen een toon en een noot? Een toon is een klank, een noot is een symbool. TIP 8: Akkoord. Speel een open akkoord met twee toetsen, c en g of c en g. Als je speelt heb je kennis van notennamen en toetsen nodig om te onthouden wat de eerste toon is die je gaat spelen. In onderstaande tekening zie je waar je de notennamen A B C D E F G kunt vinden op de toetsen. Wanneer je de drie bastonen A, d en e herkent, kun je Spring fever rock spelen. Speel de A met een e Speel de d met een a Speel de e met een b Als je dit doet, kun je samen spelen in een combo. Een combo is een combinatie van instrumentalisten en vocalisten. Je speelt nu bij de bastonen de kwinten (dat zijn de vijfde noten vanaf de basnoot), zodat je Spring fever rock en veel andere liedjes kunt begeleiden. Alles in mineur of in majeur, want je laat de droevige mineur terts of vrolijke majeur terts weg. Die laat je de luisteraar zelf invullen.

10 10 TIP 9: Componeren. Door de tonen te laten klinken met het indrukken van de toetsen, kun je de noten in elke willekeurige volgorde spelen. Dat heet componeren. Je kunt een melodie spelen waarmee je een melodie- instrument of zanger begeleidt. TIP 10: Vooruitgang. Verlang naar kleine i.p.v. grote veranderingen de vooruitgang van je prestaties. TIP 11: Geloof in jezelf! Geef niet op. Oefen vijftien minuten per dag. Speel de pianopartij met vijf vingers. Speel accoorden met drie, vier en één keer met vijf vingers tegelijk. TIP 12: Muzikale middelen kunnen horen. Luister naar jezelf en hoor hoe je omgaat met de muzikale middelen. Vorm, toonhoogte (melodie), toonduur (tempo en ritme), balans, dynamiek, klankkleur, samenklank. Ook jouw geheugen en jouw eigen mening zijn muzikale middelen.

11 11

12 12 Call to action! Doe de pianotest. Wat wil je testen? Test de motivatie, de lichaamshouding, de vingerzetting, het spelen van een melodie, het spelen van akkoorden, de liedbegeleiding, de conditie. Neem contact op via en vul dan voor- en achternaam en telefoonnummer in.

Piano / Keyboardles deel 1

Piano / Keyboardles deel 1 Piano / Keyboardles deel 1 Les 1 Inleiding Welkom bij deze eerste les en leuk dat je je hebt aangemeld voor de cursus! We zullen in deze les een aantal basisvaardigheden trainen om te zorgen dat je zo

Nadere informatie

Les 2. Wat ga je leren in deze tweede les?

Les 2. Wat ga je leren in deze tweede les? Les 2 Wat heb je al geleerd? Je weet dat het toetsenbord van een orgel een klavier heet en dat de toetsen namen hebben. Als iemand je een letter van a tot en met g noemt, kun je daarbij de bijbehorende

Nadere informatie

HOOFDSTUK Introductie video. 2.Houding gitaarspelen linker hand

HOOFDSTUK Introductie video. 2.Houding gitaarspelen linker hand HOOFDSTUK 2 1. Introductie video 2.Houding gitaarspelen linker hand Als we kijken naar de houding van de linkerhand kunnen we het beste er even een A4 papiertje bij pakken. Bij de basis houding voor je

Nadere informatie

Gitaarakkoorden. Wat zijn gitaarakkoorden

Gitaarakkoorden. Wat zijn gitaarakkoorden Gitaarakkoorden Ben je opzoek naar gitaarakkoorden? Wil je graag gitaarakkoorden leren spelen op de juiste manier? Op deze pagina vind je namelijk alle informatie over gitaarakkoorden. Om gitaar te leren

Nadere informatie

De hele noot Deze noot duurt 4 tellen

De hele noot Deze noot duurt 4 tellen HERHALING KLAS 1. In de eerste klas heb je geleerd hoe je een melodie of een ritme moet spelen. Een ritme is een stukje muziek dat je kunt klappen of op een trommel kunt spelen. Een ritme bestaat uit lange

Nadere informatie

Hoofdstuk 7. 1. Introductie video

Hoofdstuk 7. 1. Introductie video Hoofdstuk 7 1. Introductie video 2.Techniek vinger 4/ pinky! De pink is een best moeilijke vinger om noten/ tonen mee te spelen maar met frequent en structureel oefenen zal het snel makkelijker worden.

Nadere informatie

Akkoorden (1) Lesweek 3:

Akkoorden (1) Lesweek 3: Lesweek 3: Akkoorden (1) Inleiding Deze week leert u de basisbeginselen van akkoorden. Wat is een akkoord, hoe wordt dit genoteerd en hoe kan ik het spelen? Bekijk eerst de video: Akkoorden Hoofdstuk 1

Nadere informatie

Hoofdstuk Introductie video. 2. OCTAVEN Techniek

Hoofdstuk Introductie video. 2. OCTAVEN Techniek Hoofdstuk 9 1. Introductie video 2. OCTAVEN Techniek Wat is de Octaven techniek? Met het spelen van octaven kun je een noot voller laten klinken. Je speelt 2 dezelfde noten maar op een verschillende toonhoogte,

Nadere informatie

Kortjakje en akkoordvarianten

Kortjakje en akkoordvarianten Lesweek 3: Kortjakje en akkoordvarianten Inleiding Deze week gaat u uw eerste echte liedje leren spelen: Altijd is kortjakje ziek. Dit liedje is makkelijk te spelen als eerste liedje en bovendien is het

Nadere informatie

Les 4. Wat ga je leren in deze vierde les?

Les 4. Wat ga je leren in deze vierde les? Les 4 Wat heb je al geleerd? Je kent goed de namen van de toetsen op het klavier. Je kent het C het G en het F-akkoord. Je kunt in je rechterhand de toonladder en drieklank van C spelen. Je kunt spelen:

Nadere informatie

Dingeman Coumou www.coumou.nl

Dingeman Coumou www.coumou.nl Inleidende oefeningen voor klassiek gitaar Methode om in de eerste gitaarlessen de juiste houding van de linker en rechter hand te leren. Samengesteld door Dingeman Coumou www.coumou.nl Ga er maar zo bij

Nadere informatie

kennistoets unit 1 en 2

kennistoets unit 1 en 2 kennistoets unit 1 en 2 naam: klas: Sectie A: Dit gaat over instrumenten (eigenschappen) 1. De staafspelsectie heeft twee verschillende soorten instumenten xylofoons en metallofoons. Beschrijf het verschil

Nadere informatie

Akkoorden spelen. o1 PIANO

Akkoorden spelen. o1 PIANO Akkoorden spelen o1 PIANO Een lied bestaat uit een melodie die begeleid wordt door harmonie. Een leuke goedklinkende melodie zal mooier worden en meer karakter krijgen als er passende harmonieuze akkoorden

Nadere informatie

Muziek Singer Songwriter 1. Workshop Handleiding. Singer Songwriter 1. wat is jouw talent? 1. Singer Songwriter 1

Muziek Singer Songwriter 1. Workshop Handleiding. Singer Songwriter 1. wat is jouw talent?   1. Singer Songwriter 1 Workshop Handleiding wat is jouw talent? 1 Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Introductie én opzet van de workshop Singer Songwriter Bekijk de introductievideo

Nadere informatie

Goed les 7, wat gaan we doen nu je de snaren kent, wel akkoorden en tabs leek ons een goed vervolg.

Goed les 7, wat gaan we doen nu je de snaren kent, wel akkoorden en tabs leek ons een goed vervolg. Hallo, Leuk dat je er weer bent. Heb je het allemaal begrepen, de vorige lessen? En zit het goed in je vingers? Zo niet; uitleg over iets kan je altijd vragen op het forum, dat weet je he? Want we helpen

Nadere informatie

AANVULLENDE PROEFLES ACCORDEON

AANVULLENDE PROEFLES ACCORDEON AANVULLENDE PROEFLES ACCORDEON WWW.KLAVARVERENIGING.NL Speel binnen 0 minuten je eerste melodie! Inleiding Aanvulling op de proefles voor de baskant van de accordeon. Deze aanvulling is nodig omdat de

Nadere informatie

COPYRIGHT. Copyright 2017 Online Gitaar Academie Auteurs: Elco Wennink & Jasper van Zwieten Organisatie: Online Gitaar Academie KvK-nummer:

COPYRIGHT. Copyright 2017 Online Gitaar Academie Auteurs: Elco Wennink & Jasper van Zwieten Organisatie: Online Gitaar Academie KvK-nummer: COPYRIGHT Copyright 2017 Online Gitaar Academie Auteurs: Elco Wennink & Jasper van Zwieten Organisatie: Online Gitaar Academie KvK-nummer: 66292492 Het is niet toegestaan om iets uit deze uitgave te verveelvoudigen,

Nadere informatie

INLEIDING. Veel Succes!

INLEIDING. Veel Succes! AKKOORDBEGELEIDING INLEIDING Dit boek is bedoeld voor mensen die graag met akkoorden willen pianospelen. Het leuke is dat je zonder noten lezen een solist, een koor, of jezelf kunt begeleiden met akkoorden.

Nadere informatie

Dit keer ga je aan de slag met het fantastische stuk River flows van Yurima waarin je zult ontdekken;

Dit keer ga je aan de slag met het fantastische stuk River flows van Yurima waarin je zult ontdekken; River flows Yiruma Dit keer ga je aan de slag met het fantastische stuk River flows van Yurima waarin je zult ontdekken; - dat het eigenlijk uit 2 thema s bestaat waarop gevarieerd wordt - de basistheorie

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Boomwhackers 2. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Boomwhackers 2. wat is jouw talent? Workshop Handleiding 2 wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1 t/m 12 Hier beschrijven we alle lessen afzonderlijk en we geven

Nadere informatie

Hoofdstuk 4. 1. Introductie video. 2. Techniek vinger 3

Hoofdstuk 4. 1. Introductie video. 2. Techniek vinger 3 Hoofdstuk 4 1. Introductie video 2. Techniek vinger 3 We zijn toe aan het leren spelen met onze 3e vinger, de ringvinger. De wijsvinger is nr. 1, de middelvinger krijgt nr. 2 dus de ringvinger nr. 3 :)

Nadere informatie

Ik speel op mijn Gitaar

Ik speel op mijn Gitaar Ik speel op mijn Gitaar auurk ed. 07 by auurk vzw belgium - ISMN 7068 - Voorwoord Toen ik in 000 begon met gitaarles geven, ging ik op zoek naar een methode die start met tokkelen in plaats van met eenstemmig

Nadere informatie

Lessuggestie Opa En Oma

Lessuggestie Opa En Oma Lessuggestie Opa En Oma 123ZING Kinderboekenweeklied 2016 Het lied Opa En Oma van 123ZING is speciaal geschreven voor de kinderboekenweek 2016. Het lied is voor iedereen toegankelijk via YouTube. Bij het

Nadere informatie

THEORIE B. Begrippen : toonsoort,toonladder,akkoord,drieklank,grondtoon,leidtoon. Een melodie die voorgespeeld wordt opschrijven (melodisch dictee).

THEORIE B. Begrippen : toonsoort,toonladder,akkoord,drieklank,grondtoon,leidtoon. Een melodie die voorgespeeld wordt opschrijven (melodisch dictee). THEORIE B Wat moet je leren : Basisstof (laatste twee bladen). Begrippen : toonsoort,toonladder,akkoord,drieklank,grondtoon,leidtoon. De grote terts toonladders t/m drie kruizen en mollen. Voortekens van

Nadere informatie

Thema 1 Concentratie. Waarom? Wanneer? Hoe? Kringgesprek

Thema 1 Concentratie. Waarom? Wanneer? Hoe? Kringgesprek Thema 1 Concentratie Waarom? Concentratieoefeningen helpen leerlingen om zich beter te focussen zodat ze hun aandacht beter bij hun werk kunnen houden. Wanneer? Hoe? Als de leerlingen snel worden afgeleid

Nadere informatie

Piano Couture. Intro en Basiskennis

Piano Couture. Intro en Basiskennis Intro en Basiskennis Intro en Basiskennis 2 Deel 1. Intro en Basiskennis Inhoud Inleiding. p.3 Allereerst en het belangrijkst. p.4 De Effectieve Dosis en overbodigheden. p.6 1.1 Basiskennis: Theorie. p.8

Nadere informatie

Taakverdeling rondom de lesmethode Moet Je Doen, muziek. Inleiding Luisteren x Kern Zingen x x

Taakverdeling rondom de lesmethode Moet Je Doen, muziek. Inleiding Luisteren x Kern Zingen x x Voorbeeldles Stapelen groep 7 Basisgegevens Auteur deel A en C Marc van den Bosch Auteur deel B Ellen Zijm Instrument Accordeon Titel les Moet Je Doen Stapelen Map 7 Lesnummer 3 Taakverdeling rondom de

Nadere informatie

In deze opdracht ga je een langere melodie maken, door een aantal motieven achter elkaar te zetten. Zo krijg je een trein van motieven.

In deze opdracht ga je een langere melodie maken, door een aantal motieven achter elkaar te zetten. Zo krijg je een trein van motieven. Locomotief 33 Naam: Klas: In deze opdracht ga je een langere melodie maken, door een aantal motieven achter elkaar te zetten. Zo krijg je een trein van motieven. HET MOTIEF MAKEN Dit deel van de opdracht

Nadere informatie

Hoofdstuk Introductie video. 2. SLIDE Techniek

Hoofdstuk Introductie video. 2. SLIDE Techniek Hoofdstuk 8 1. Introductie video 2. SLIDE Techniek Wat is de Slide techniek? Met deze techniek schuif/ glijd (vandaar de naam Slide) je van de ene toon naar de andere. Deze tonen worden dus NIET afzonderlijk

Nadere informatie

HOOFDSTUK 3. 1. Introductie video. 2.Noten in muziek

HOOFDSTUK 3. 1. Introductie video. 2.Noten in muziek HOOFDSTUK 3 1. Introductie video 2.Noten in muziek Muziek bestaat uit tonen. Een toon is een een geluid wat een bepaalde (klank) hoogte heeft. We hebben lage tonen en hoge tonen. In de westerse muziek,

Nadere informatie

Bijlage voor JOHANNUS OPUS 1

Bijlage voor JOHANNUS OPUS 1 Bijlage voor OPUS 1 voorkomen. Documentgegevens Documentcode OP018000V101NL.wpd Documentnaam Bijlage OPUS 1 Uitgavedatum Februari 2002 Serienummer n.v.t. Copyright 2001 Orgelbouw b.v. Nederland. Alle rechten

Nadere informatie

PODIUMPRESENTATIE DE MUZIEKSCHOOL TWENTE MAART 2006

PODIUMPRESENTATIE DE MUZIEKSCHOOL TWENTE MAART 2006 PODIUMPRESENTATIE DE MUZIEKSCHOOL TWENTE MAART 2006 INHOUD 1. Wat is podiumpresentatie 2. De voorbereiding 3. Het podium op 4. Tijdens het spelen 5. Als het stuk uit is 6. Je optreden zit erop 7. Het interview

Nadere informatie

Kennismaken met De Accordeon

Kennismaken met De Accordeon Bldz. 12 Kennismaken met De Accordeon.we beginnen met de linkerkant Welkom in de accordeonwereld! Nu gaat de ontdekkingsreis dus beginnen.zoek een prettige oefenplaats uit. De stoel moet lekker zitten

Nadere informatie

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED ZINGEN Zang mag niet ontbreken in de BZTband XXL! Daarom zijn we op zoek naar een klas die graag samen zingt. Zing je al vaak met je klas, dan kun je meteen aan de slag. Zo niet, dan heb je hopelijk iets

Nadere informatie

In Evacuate the dancefloor van Cascada wordt een langer motief gebruikt. Meteen daarna wordt een variatie gespeeld.

In Evacuate the dancefloor van Cascada wordt een langer motief gebruikt. Meteen daarna wordt een variatie gespeeld. Naam:.... Klas:. Herhalen is iets nog een keer spelen zonder er iets aan te veranderen. Als je in een muziekstuk het motief alleen maar herhaalt, wordt het wel een beetje saai. Daarom maakt een componist

Nadere informatie

5-Daagse starters workshop

5-Daagse starters workshop 5-Daagse starters workshop Met 2 akkoorden naar je 1 e liedje Dag 2: Akkoordendiagram en A-mineur Copyright 2018 Arvid Kuipers - Gitaarstarters, Haaren. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit document

Nadere informatie

HOOFDSTUK 30 : ARPEGGIO S

HOOFDSTUK 30 : ARPEGGIO S HOOFDSTUK 30 : ARPEGGIO S 1. Arpeggio s met drieklanken Arpeggio staat voor de term gebroken akkoord en bestaat dus enkel uit akkoordnoten. Deze techniek is zeer effectief, want elke toon die je speelt

Nadere informatie

Alles wat je wilt weten!

Alles wat je wilt weten! WELKOM BIJ IN10LESSEN Alles wat je wilt weten! VOORDELEN 1. IN 10 LESSEN KUN JE 80% VAN DE MUZIEK SPELEN! 2. OEFENEN WANNEER HET JOU UITKOMT! 3. GEEN REISTIJD! 4. GEEN DURE LESSEN! 5. DUIDELIJKE UITLEG

Nadere informatie

De notenbalk met vijf lijntjes

De notenbalk met vijf lijntjes Klas 2 Het notenschrift Ieder land heeft zijn eigen taal. In Frankrijk spreken ze Frans, in Engeland Engels en in Nederland Nederlands. Er is één taal die in ieder land gesproken wordt: Het notenschrift!

Nadere informatie

Toonladders en 3-klanken. Toonladders en 3-klanken. Toonladders en 3-klanken. PHCC-G Walk-in. Beginselen van muziek-theo-rie.

Toonladders en 3-klanken. Toonladders en 3-klanken. Toonladders en 3-klanken. PHCC-G Walk-in. Beginselen van muziek-theo-rie. Toonladders en 3-klanken PHCC-G Walk-in Beginselen van muziek-theo-rie Noodzakelijke kennis bij gebruik van muziekprogramma's Akkoorden-hulpje bij melodiën Theo Henrichs - 29 Toonladders en 3-klanken Agenda

Nadere informatie

HOOFDSTUK Introductie video

HOOFDSTUK Introductie video HOOFDSTUK 1 1. Introductie video 2. Houding gitaarspelen/ solo gitaar Het aannemen van een goede houding tijdens het gitaarspelen is erg belangrijk. Gitaarspelen is erg intensief en vraagt veel van de

Nadere informatie

THEORIE C. Begrippen : toonsoort,toonladder,akkoord,drieklank,grondtoon,leidtoon

THEORIE C. Begrippen : toonsoort,toonladder,akkoord,drieklank,grondtoon,leidtoon THEORIE C Wat moet je leren : Basisstof (laatste twee bladen) Begrippen : toonsoort,toonladder,akkoord,drieklank,grondtoon,leidtoon De grote en kleine terts toonladders t/m drie kruizen en mollen De grote

Nadere informatie

Les 2. Als je op een piano alleen de witte toetsen gebruikt, kun je meteen de majeur- toonladder van C spelen: C D E F G A B C.

Les 2. Als je op een piano alleen de witte toetsen gebruikt, kun je meteen de majeur- toonladder van C spelen: C D E F G A B C. Les 2 TOONLADDERS Witte toetsen Als je op een piano alleen de witte toetsen gebruikt, kun je meteen de majeur- toonladder van C spelen: C D E F G A B C. De majeur-toonladder Je hebt het al gezien in het

Nadere informatie

FHKE Pabo Veghel Floor van Uittert. Vakspecialist muziek

FHKE Pabo Veghel Floor van Uittert. Vakspecialist muziek FHKE Pabo Veghel 1-6-2018 Floor van Uittert Vakspecialist muziek Inhoud De les blz. 1 Lesduur blz. 1 Lesdoelen blz. 1 Creatieve proces blz. 1 KVB-model blz. 2 Organisatie blz. 2 Materialen blz. 2 Voorbereiding

Nadere informatie

Anouk Platenkamp 2015

Anouk Platenkamp 2015 Wat als een sessie overleven niet meer genoeg is? Anouk Platenkamp In het artikel hoe overleef ik een sessie? heb je kunnen lezen over de eerste stappen om mee te spelen met een sessie. We hebben gekeken

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 2)

Luisteren: muziek (A2 nr. 2) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Yogales december 2018!

Yogales december 2018! Yogales december 2018 Ademoefening Plaats de handen aan de achterkant op het bekken, de pinken tegen elkaar. Adem in de buik, laat ontspannen naar buiten. Het hoofd komt achterover in de nek. Maak een

Nadere informatie

Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren

Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren Studieschema voor goed en zelfverzekerd spelen Page 1 of 5 Het stappenplan om snel en goed iets nieuws in te studeren Taak Een nieuw stuk leren zonder instrument Noten instuderen Opname beluisteren Notenbeeld

Nadere informatie

De zomer is in aantocht...

De zomer is in aantocht... Muzieknieuws van Muziekcollectief Ouder-Amstel. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u of een gezinslid lessen volgt/volgde of interesse had in activiteiten bij Muziekcollectief Ouder-Amstel. Als u zich wilt

Nadere informatie

Welke vragen hebben jullie?

Welke vragen hebben jullie? Wie ben ik? Welke vragen hebben jullie? Wat vinden jullie? Elk kind is muzikaal! OF Muzikaliteit is een speciaal talent. Wat vinden jullie? Mijn taak als docent is het kind muzikaler te maken OF Mijn taak

Nadere informatie

Hoe hoog of laag je de toon moet spelen kun je zien aan de plek van de noot op de notenbalk.

Hoe hoog of laag je de toon moet spelen kun je zien aan de plek van de noot op de notenbalk. Als je muziek gaat opschrijven moet je van elke toon het volgende aangeven: De toonhoogte: - Hoe hoog/laag moet je de toon spelen Het ritme: - Hoe lang moet je de toon laten doorklinken - Wanneer precies

Nadere informatie

Mijn eerste noten en akkoorden op gitaar

Mijn eerste noten en akkoorden op gitaar Mijn eerste noten en akkoorden op gitaar Samengesteld door Dingeman Coumou www.coumou.nl E F G 3 Noten op de eerste snaar. Oefening 1: Toonladder Oefening 2 Oefening 3 Oefening 4 Oefening 5 B C D 3 Noten

Nadere informatie

Copyright 2014 Alle rechten voorbehouden

Copyright 2014 Alle rechten voorbehouden AKOORDENBOEK Inleiding VOORDELEN Na de cursus kun je zonder noten met beiden handen alle bekende popliedjes leren spelen Oefenen wanneer het jou uitkomt! Snel resultaat Geen reistijd! Geen dure lessen!

Nadere informatie

Korte handleiding TypeWorld 1

Korte handleiding TypeWorld 1 Korte handleiding TypeWorld 1 WELKOM BIJ TYPEWORLD KORTE HANDLEIDING VOOR LEERLINGEN Lees dit document goed door om meer te weten te komen over TypeWorld en vergeet niet bij Meer informatie te kijken als

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 2)

Luisteren: muziek (A2 nr. 2) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Tips bij piano studeren:

Tips bij piano studeren: www.pianolessen.eu Tips bij piano studeren: Waar moet je op letten als je gaat pianostuderen? Het is natuurlijk belangrijk om op een goede piano te spelen maar zorgen ook voor een goede pianobank die op

Nadere informatie

Je stem terug in 1 uur met dit e-book van 22 blaadjes

Je stem terug in 1 uur met dit e-book van 22 blaadjes 1 Je stem terug in 1 uur met dit e-book van 22 blaadjes 2 INHOUD Het is nu 8:05 uur en je googelt op stem, verlies, stemprobleem, hees, schor... Mijn stem is weg! 4 Waarom ben ik (Saskia) de juiste persoon

Nadere informatie

Les 1 (van een reeks van 3) aan beginnende orgelleerlingen volgens de in de scriptie beschreven inzichten. (Duur van de les: 30 min.

Les 1 (van een reeks van 3) aan beginnende orgelleerlingen volgens de in de scriptie beschreven inzichten. (Duur van de les: 30 min. Bijlage 1 Les 1 (van een reeks van 3) aan beginnende orgelleerlingen volgens de in de scriptie beschreven inzichten. (Duur van de les: 30 min.) Beginsituatie: De leerling heeft enkele lessen gehad. Hij

Nadere informatie

In deze opdracht ga je een langere melodie maken, door een aantal motieven achter elkaar te zetten. Zo krijg je een trein van motieven.

In deze opdracht ga je een langere melodie maken, door een aantal motieven achter elkaar te zetten. Zo krijg je een trein van motieven. Locomotief 3 Naam: Klas: In deze opdracht ga je een langere melodie maken, door een aantal motieven achter elkaar te zetten. Zo krijg je een trein van motieven. HET MOTIEF MAKEN Dit deel van de opdracht

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Harmoniseren met I, IV en V in de toonsoort C Pagina 6. Harmoniseren met I, IV en V in de toonsoorten D, F en G Pagina 11

INHOUDSOPGAVE. Harmoniseren met I, IV en V in de toonsoort C Pagina 6. Harmoniseren met I, IV en V in de toonsoorten D, F en G Pagina 11 INHOUDSOPGAVE Voorwoord Pagina 2 De basis Pagina 3 Harmoniseren met I, IV en V in de toonsoort C Pagina 6 Harmoniseren met I, IV en V in de toonsoorten D, F en G Pagina 11 Harmoniseren met I t/m VI Pagina

Nadere informatie

Kleuren. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Kleuren. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2 3/4 Thema: Kleuren Inhoud: Lied in 2 versies over kleuren. De toonladder, ritmes en spelen met instrumenten. Reageren op kleuren en vormen. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie

Nadere informatie

Piano Leren Spelen. Piano Leren Spelen

Piano Leren Spelen. Piano Leren Spelen Piano Leren Spelen Wil je graag piano leren spelen? Of heb je al wat ervaringen met piano maar je wilt er dieper ingaan. Dan zijn deze online pianocursussen geschikt voor jou. De piano is een instrument

Nadere informatie

Naam project Omschrijving Duur Locatie Prijs. Blazen, strijken, trommelen en zingen!

Naam project Omschrijving Duur Locatie Prijs. Blazen, strijken, trommelen en zingen! Blazen, strijken, trommelen en zingen! We horen van veel scholen dat ze muziek erg belangrijk vinden en hun leerlingen graag met echte instrumenten in aanraking willen brengen. In dit project kan dat!

Nadere informatie

Nakijkblad. Analyse opdrachten Schumann Wiegenliedchen Beluister het stuk

Nakijkblad. Analyse opdrachten Schumann Wiegenliedchen Beluister het stuk Nakijkblad Analyse opdrachten Schumann Wiegenliedchen Beluister het stuk Eenvoudig 1. Wat is de maatsoort? weekwarts maat 2. Wat is de toonsoort? G-majeur 3. Wat is het tempo in een italiaanse aanduiding?

Nadere informatie

basisoefeningen workshops Alphons Laudyschool, fase 1

basisoefeningen workshops Alphons Laudyschool, fase 1 basisoefeningen workshops Alphons Laudyschool, fase INTRODUCTIE OEFENINGEN stoelendans (alle leeeijden) *zet deelnemer in het midden en verwijder zijn stoel (of begin zelf) *deze deelnemer stelt een vraag

Nadere informatie

Schrijven en Componeren

Schrijven en Componeren Schrijven en Componeren Muziek Havo 5 Naam.. Klas.. Wikipedia: Een componist(e) of toondichter(es) is een persoon die muziek componeert. Dit wil zeggen dat hij/zij deze bedenkt, creëert en meestal opschrijft.

Nadere informatie

Klap, stamp en sla. Opmerking. Tijd: 1-5 min. Deelnemers: minimaal 2 Materiaal: niets Opstelling: kinderen vormen tweetallen. Verloop van het spel:

Klap, stamp en sla. Opmerking. Tijd: 1-5 min. Deelnemers: minimaal 2 Materiaal: niets Opstelling: kinderen vormen tweetallen. Verloop van het spel: Klap, stamp en sla Deelnemers: minimaal 2 Opstelling: kinderen vormen tweetallen : De tweetallen tellen om de beurt tot 3. Eerst zegt de één 1, daarna de ander 2 en tot slot nummer één weer 3. Hierna begin

Nadere informatie

Les 5. Ray Charles III. Hit the road Jack Hoepel op Jack

Les 5. Ray Charles III. Hit the road Jack Hoepel op Jack Les 5 Ray Charles III Hit the road Jack Hoepel op Jack Doelen De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te

Nadere informatie

Partijen voor keyboard

Partijen voor keyboard Partijen voor keyboard Voor wie zijn deze partijen doeld? Voor pianoleerlingen staat er een afzonderlijke bundel met pianogeleidingen. De partijen die je in deze bundel vindt zijn niet zozeer voor pianisten,

Nadere informatie

Inleiding in de jazzharmonie op de piano

Inleiding in de jazzharmonie op de piano Inleiding in de jazzharmonie op de piano Masja van der Meer INLEIDING 3 HOE GEBRUIK JE HET BOEK? 4 Tijdsplanning studeren: 5 HOOFDSTUK 1: DE BASIS 6 Welke kennis en vaardigheden heb je nodig? 6 Notatie,

Nadere informatie

De akkoorden worden aangeduid met hoofdletters, eventueel gevolgd door één of meerdere aanduidingen in de vorm van letters of een cijfer.

De akkoorden worden aangeduid met hoofdletters, eventueel gevolgd door één of meerdere aanduidingen in de vorm van letters of een cijfer. 1 GITAAR CURSUS De basis van het gitaar-spel steunt op akkoorden. Verschillende noten (minimum 3) die op een harmonische manier samenklinken vormen een akkoord. Deze akkoorden worden in één beweging met

Nadere informatie

Begrippenlijst muziektheorie

Begrippenlijst muziektheorie Begrippenlijst muziektheorie Hieronder staat de begrippenlijst muziektheorie. De meeste begrippen worden uitgelegd in diverse video s op pabowijzer als onderdeel van het boek Nieuw Geluid. ISBN: 978 90

Nadere informatie

binnen handbereik Een kickstart met 15 open akkoorden

binnen handbereik Een kickstart met 15 open akkoorden De gitarist in jou.. binnen handbereik Een kickstart met 15 open akkoorden Copyright 2017 2018 Arvid Kuipers - Gitaarstarters, Haaren. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit handboek mag worden verveelvoudigd,

Nadere informatie

2 punten. 3 punten. 4 punten. 1 punt. 3 punten

2 punten. 3 punten. 4 punten. 1 punt. 3 punten Speel het vierde stuk uit één van je boeken. Hoeveel verschillende tonen kennen we. 1 2 Schrijf in ritme het woord pianoleerling in kwarten en achtsten. Is dit het ritme van Kortjakje, Vader Jacob, Zie

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Boomwhacker Muziekmaker. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Boomwhacker Muziekmaker. wat is jouw talent? Workshop Handleiding wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Wat zijn Boomwhackers en wat is de Muziekmaker? Boomwhackers zijn gekleurde

Nadere informatie

Muziektheorie-examen D

Muziektheorie-examen D Muziektheorie-examen D 2016 In te vullen door de leerling Naam: In te vullen door de docent Aantal punten... Docent:.. Cijfer.. Instrument: Geslaagd: Ja / nee Het examen bestaat uit de volgende onderdelen:

Nadere informatie

Violin Lounge Basics Book NL

Violin Lounge Basics Book NL Violin Lounge Basics Book NL Oefeningen met de strijkstok Strijkstokhouding - alle vingers rond - pols en knokkels laag Hou de strijkstok vast bij het balanspunt. Naarmate je de oefeningen vaker doet,

Nadere informatie

10 tips om goed te leren typen. Beter leren typen is gemakkelijker dan je denkt, maar het start met de basis!

10 tips om goed te leren typen. Beter leren typen is gemakkelijker dan je denkt, maar het start met de basis! 10 tips om goed te leren typen Beter leren typen is gemakkelijker dan je denkt, maar het start met de basis! De 10 basisregels Om goed te kunnen typen zijn er 10 basisregels die jou daarbij helpen. Het

Nadere informatie

Uitleg TypeWorld-scholieren pagina 1

Uitleg TypeWorld-scholieren pagina 1 Uitleg TypeWorld-scholieren pagina 1 WELKOM BIJ TYPEWORLD KORTE HANDLEIDING VOOR LEERLINGEN Lees deze uitleg goed door om meer te weten te komen over TypeWorld en vergeet niet bij Meer informatie te kijken

Nadere informatie

#9 #11. b13 HOOFDSTUK 14 : GEALTEREERDE AKKOORDEN

#9 #11. b13 HOOFDSTUK 14 : GEALTEREERDE AKKOORDEN HOOFDSTUK 14 : GEALTEREERDE AKKOORDEN Het Engelse werkwoord to alter betekent veranderen. Als we dit toepassen op de akkoorden, betekend dit niet dat we de inwendige struktuur van de basisdrieklank gaan

Nadere informatie

KLEUR & DOE BOEK WEG MET DE STRESS IN 9 MINUTEN PER DAG

KLEUR & DOE BOEK WEG MET DE STRESS IN 9 MINUTEN PER DAG NineMinMax Business Yoga SAT NAM, DIT IS MEREL JOUW PERSOONLIJKE BUSINESS YOGA SPECIALIST. Speciaal voor jou heb ik dit vakantie kleur- en doeboek gemaakt. Wat fijn dat je het hebt gedownload! In dit kleur-

Nadere informatie

LESBRIEF onderbouw. MUZIEK OP MAAT, hart voor muziek! Lego House. Ed Sheeran

LESBRIEF onderbouw. MUZIEK OP MAAT, hart voor muziek! Lego House. Ed Sheeran LESBRIEF onderbouw MUZIEK OP MAAT, hart voor muziek! Lego House Ed Sheeran Inleiding Lego House is één van de recente hits van singer-songwriter Ed Sheeran. In deze lesbrief ga je met dit nummer aan de

Nadere informatie

Verslag leerorkest studieochtend. Zingen tijdens de instrumentale groepsles

Verslag leerorkest studieochtend. Zingen tijdens de instrumentale groepsles Verslag leerorkest studieochtend Zingen tijdens de instrumentale groepsles 6 maart 2012 Muziekcentrum Zuidoost 7 maart 2012 Muziekschool Amsterdam Noord 9 maart 2012 Muziekschool Amsterdam Docent: Otto

Nadere informatie

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 6/7/8 Thema: Kleuren (Visueel en auditief!) Inhoud: Lied over kleuren en waarvoor die kleuren staan, luisteren naar klankkleur, i.c.m. instrumenten, ritmes spelen. Het lied heeft 2 versies: Een

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Boomwhackers. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Boomwhackers. wat is jouw talent? Workshop Handleiding wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1 t/m 18 Hier beschrijven we alle lessen afzonderlijk en we geven

Nadere informatie

Er verschijnt een overzicht van de twintig eilanden. De introductiefilm en veelgestelde vragen zijn hier te vinden.

Er verschijnt een overzicht van de twintig eilanden. De introductiefilm en veelgestelde vragen zijn hier te vinden. Gebruiksaanwijzing pagina 1 WELKOM BIJ TYPEWORLD KORTE HANDLEIDING Je leert bij NHI-Opleidingen typen: oefenen doe je in TYPEWORLD. Lees dit document goed door om meer te weten te komen over TypeWorld

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Materiaal. 3. De delen van de dwarsfluit?

1. Inleiding. 2. Materiaal. 3. De delen van de dwarsfluit? 1. Inleiding Je wil graag dit wondermooie instrument leren bespelen. Om je hierin op weg te helpen, geef ik jou graag de volgende tips mee. + Zorg ervoor dat je ergens rustig en aandachtig kan werken.

Nadere informatie

EPTA. Muziektheorie A1-A2-B. MANSARDA - SINTRA muziekuitgaven. Landelijk Graadexamen Systeem. European Piano Teachers Association

EPTA. Muziektheorie A1-A2-B. MANSARDA - SINTRA muziekuitgaven. Landelijk Graadexamen Systeem. European Piano Teachers Association MANSARDA - SINTRA muziekuitgaven e-mail: mansarda-sintra@planet.nl internet: www.mansarda-sintra.com Rozenstraat 23 1271 NS Huizen tel: 035-5239454 Muziektheorie Landelijk Graadexamen Systeem A1-A2-B EPTA

Nadere informatie

Tip: De vele manieren om te tokkelen op je gitaar

Tip: De vele manieren om te tokkelen op je gitaar GITAAR TOKKELEN.NL Tip: De vele manieren om te tokkelen op je gitaar Tokkelen is voor iedereen weggelegd. Het lijkt een ingewikkelde techniek, maar met het volgen van de juiste methode, is alles aan te

Nadere informatie

1. Adem twee maal rustig en laag, voor je begint met improviseren 2. Speel zoals je bent

1. Adem twee maal rustig en laag, voor je begint met improviseren 2. Speel zoals je bent 1. Adem twee maal rustig en laag, voor je begint met improviseren Dat geeft je de gelegenheid je te ontspannen. Merk op, hoe je lichaam aanvoelt. Of het bloed lekker door je heen stroomt. Hoe meer ontspannen

Nadere informatie

Oefen het lied Billy Jean

Oefen het lied Billy Jean Lesbrief 1. UIT DE VIDEO Oefen het lied Billy Jean Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5-10 minuten Voorbereidingstijd: 5-10 minuten Benodigdheden: karaoke band (hier openen) OF

Nadere informatie

Onthoud wel dat dit alleen een oefening is. Als je dit examen goed maakt, betekent dat niet dat je genoeg weet voor het echte examen!

Onthoud wel dat dit alleen een oefening is. Als je dit examen goed maakt, betekent dat niet dat je genoeg weet voor het echte examen! Theorie Examen A01 Niveau A Dit examen kun je maken om te oefenen voor je theorie examen. Het examen bestaat uit 3 onderdelen; Luistervragen, Leervragen en Inzichtvragen. Je kunt in totaal 8 halen, maar

Nadere informatie

Module 3e. Algemene muziekleer, componeren en gehoortraining met Music Ace

Module 3e. Algemene muziekleer, componeren en gehoortraining met Music Ace Module 3e Algemene muziekleer, componeren en gehoortraining met Music Ace Studielast: 4-14 uur. Doel: Leren omgaan met dit softwarepakket of onderdelen ervan (zoals het Doodle pad om mee te componeren).

Nadere informatie

ZEEMANNEN 1 GROEP 6. Klankhoogte Canon. What shall we do? Bron: Alma ten Bruin

ZEEMANNEN 1 GROEP 6. Klankhoogte Canon. What shall we do? Bron: Alma ten Bruin ZEEMANNEN 1 GROEP 6 Klankhoogte Canon What shall we do? Bron: Alma ten Bruin Benodigdheden: Liedblad te vinden op mijn site: Bijlage 1 en 2 Muziekfragment: http://home.planet.nl/~sojaboon/kindkar.htm Voorbereiding:

Nadere informatie

om Babbelonië te evalueren

om Babbelonië te evalueren speelse manieren om Babbelonië te evalueren Vuile was/propere was Knip voor elke deelnemer een propere trui en een vuile trui uit. Sjablonen zijn te vinden op internet. Hang een wasdraad op in het lokaal.

Nadere informatie

NEKSPIEREN. Buig je hoofd langzaam naar voor, even houden, dan langzaam naar achter 3x herhalen op de maat van de muziek

NEKSPIEREN. Buig je hoofd langzaam naar voor, even houden, dan langzaam naar achter 3x herhalen op de maat van de muziek NEKSPIEREN Buig je hoofd langzaam naar voor, even houden, dan langzaam naar achter 3x herhalen op de maat van de muziek Beweeg je hoofd naar rechts, dan naar links 3x herhalen op de maat van de muziek

Nadere informatie

Kijk naar de prenten van de bekende kunstenaar Andy Warhol. Kan je bij elke afbeelding het juiste product en de keersom geven?

Kijk naar de prenten van de bekende kunstenaar Andy Warhol. Kan je bij elke afbeelding het juiste product en de keersom geven? Kijk naar de prenten van de bekende kunstenaar Andy Warhol. Kan je bij elke afbeelding het juiste product en de keersom geven? Teken een beeldtafel. Kijk naar het voorbeeld en gebruik je eigen fantasie.

Nadere informatie

Een handige link met wat basisinformatie over akkoorden is: http://studwww.ugent.be/~mfvhauwe/wauter/reason/notenenakkoorden.html

Een handige link met wat basisinformatie over akkoorden is: http://studwww.ugent.be/~mfvhauwe/wauter/reason/notenenakkoorden.html Een handige link met wat basisinformatie over akkoorden is: http://studwww.ugent.be/~mfvhauwe/wauter/reason/notenenakkoorden.html Ze gaan er helaas er niet zo diep op in, maar om snel wat dingen duidelijk

Nadere informatie

Beginnen met mediteren

Beginnen met mediteren Elke reis begint met een eerste stap Beginnen met mediteren Zwany Huiting 1 Inhoud 1. Iedereen kan mediteren 2. Waarom mediteren? 3. Ademen 4. Zitten 5. Klassieke zithoudingen 6. Zitten op een bankje,

Nadere informatie