GEMEENTE VALKENSWAARD

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GEMEENTE VALKENSWAARD"

Transcriptie

1 V GEMEENTE VALKENSWAARD Aan de leden van de gemeenteraad van Valkenswaard Postbus GA Valkenswaard \ \ de Hofnar 15 Postbus GA Valkenswaard T (040) F(040) aemeenteovalkenswaard.nl \ \ Uw kenmerk Kenmerk Onderwerp Behandeld door Bijlage(n) Datum 30996/44024 Vervolg Integrale Strategie Ruimte MRE S. Smeulders Propositie A2-gemeenten 27 mei 2016 Geachte heer/mevrouw, Op 15 december 2015 hebben wij u geïnformeerd over het proces dat binnen het MRE wordt doorlopen om te komen tot een Integrale Strategie Ruimte (hierna ISR). Graag willen wij u op de hoogte brengen over de propositie van de A2-gemeenten, de stand van zaken en het vervolg van het proces om tot komen tot een ISR. Propositie A2 De MRE-werkplaats Ruimtelijke Strategie heeft van het Regionaal Platform van het MRE de opdracht gekregen om een ISR op te stellen voor de MREregio. Zoals wij in de brief van 15 december 2015 hebben aangegeven heeft het college samen met Cranendonck en Heeze-Leende een propositie van de A2 gemeenten opgesteld. Deze propositie zouden wij u toesturen zodra deze definitief is. In de bijlage treft u dit document aan. Stand van zaken en vervolg ISR Op basis van de inbreng van de vier subregio's in het MRE zal de IRS worden opgesteld. Momenteel werkt het MRE onder regie van de Werkplaats Ruimtelijke Strategie aan het opstellen van de ISR. Voor het opstellen van de IRS is het bureau BRO ingeschakeld. Afstemming van dit document in de regio zal op verschillende momenten plaatsvinden. Alle colleges worden betrokken in het regionaal platform. Daarnaast is er een ook een ambtelijke werk- en begeleidingsgroep waar ook Valkenswaard zitting heeft. De raad van Valkenswaard wordt ook op diverse momenten betrokken. Hiervoor benut BRO de bijeenkomsten van de raadstafel 21. Tevens is een sub-regionale bijeenkomst gepland over de ISR, voor de A2-gemeenten zal deze bijeenkomst op 7 juli 2016 plaatsvinden. Tijdens deze bijeenkomst krijgt de gemeenteraad, in aanvulling op de gemeenschappelijke propositie van de A2-gemeenten, de gelegenheid om inbreng te leveren.

2 Voor de gemeenteraad is het van belang het proces om te komen tot de ISR nauwlettend te volgen aangezien het document naar verwachting in het najaar van 2015 ook ter besluitvorming c.q. instemming aan de gemeenteraden zal worden voorgelegd. Op het moment dat wij u meer kunnen vertellen over de inhoud of het proces van de ISR, zullen wij u informeren. Voor nu gaan wij ervan uit u voldoende te hebben geïnformeerd. Hoogachtend, Namens burgemeester en wethouders van Valkenswaard Teammanager team Ruimtelijk Beleid en Projecten.

3 1. Inleiding Ruimtelijke context De Metropool Regio Eindhoven maakt onderdeel uit van een grensoverschrijdende samenhangend gebied, dat zich uitstrekt tussen Antwerpen, 's-hertogenbosch, Roermond, Maastricht, Hasselt en Leuven. De bijzondere eigenschap van dit gebied is haar zanderige bodem in een verder overwegend nat delta gebied. Hierdoor onderscheidt dit gebied zich van zijn omgeving door een bedekking grotendeels met heide, eikenbos, vennen en hoogveengebieden. Richting en in Nederlands Limburg loopt dit landschap verder, maar staat dan bekend als de Peel. Het gebied kent goede kansen. Bijzondere focuspunten zijn: De centrale positie die de MRE in het hart van de Eurodelta inneemt. De economische structuur van Brainport, in een bijzondere maak-kennis verhouding, in combinatie met de hoogwaardige woon-, werk- en leefomgeving. De rustige recreatieve omgeving van o.a. recreatie en natuur. De centrale positie die het gebied daarbij kan innemen als een missing link en een integrerend onderdeel van de Kempische Steden As (van Geel tot Nederweert), in het bijzonder ook in relatie tot de economische clusters en netwerken, die daar al aanwezig of mogelijk zijn. De nog aanwezige meerkernigheid van het gebied en daarmee de nog aanwezige mogelijkheid om tot een duurzame versterking van groene corridors, natuurkerngebieden en cultuurhistorie te komen, langs en in de brongebieden van de Dommel. - De goede bereikbaarheid van de regio langs internationale transportcorridors.

4 Ruimtelijke kenmerken A2-subregio De A2-subregio kent een aantrekkelijk, duurzaam, authentiek en innovatief vestigingsklimaat in de Brainport regio. De streek biedt de mensen toonaangevende en bijzondere woon-, werk- en recreatiemogelijkheden in een uitnodigende groene omgeving. Deze regio biedt - als onderdeel van het grensoverschrijdende gebied "De Groote Heide" - volop kansen voor mensen die out of the box denken en handelen. Niet in een klassiek industriële context, niet in een doorsnee stedelijke omgeving. Niet in een vast omlijnd kader, maar in een landschap dat vandaag ongekende perspectieven biedt voor creatieve, slimme economieën en vrijetijdsbestedingen. Ruimte te over voor het aangaan van spannende verbintenissen en kruisbestuiving tussen globaal denkende lokale overheden en gedreven partners, die zich ook maatschappelijk willen engageren met duurzame en innovatieve resultaten tot gevolg. Wij willen - als sub-regio - de economische-ecologische potenties van het gebied laten groeien. Hieraan geven wij al uitvoering door middel van de grensoverschrijdende samenwerking "Groote Heide". De kern van het concept "Groote Heide" is benutting van de mogelijkheden om zich te ontwikkelen tot één van de proeftuinen van Brainport waar een koppeling wordt gelegd tussen natuur/landschap/water/c02 reductie en recreatie en toerisme/cultureel erfgoed met creativiteit en innovatiekracht. Voorwaarde bij alle ontwikkelingen is dat zij een duurzaam karakter dragen.

5

6 2. Sociaal culturele kwaliteit (voorzieningen) In de kernen (Borkel en Schaft, Budel, Budel-Dorplein, Budel-Schoot, Dommelen, Gastel, Heeze, Leende, Maarheeze, Soerendonk, Sterksel en Valkenswaard) is een sterke gemeenschapszin en een grote betrokkenheid bij het reilen en zeilen in het eigen dorp. Steeds meer ontstaan er burgerinitiatieven, waarbij inwoners zelf met oplossingen komen en de ideeën die binnen de dorpsgemeenschap zijn ontstaan realiseren. Daarin blijkt ook de sterk ondernemende (hands on en no nonsens) mentaliteit die van oudsher deze streek zo kenmerkt. Burenhulp is hier nog een groot goed. Het verbinden van het in deze regio aanwezige cultureel (o.a. schutterijen en gildes) en industrieel erfgoed (Budel Dorplein) over de grens biedt onderscheidend perspectief om de streek cultureel op de kaart te zetten en vertelt tegelijkertijd een belangrijk stuk over de ontstaansgeschiedenis van het gebied. Wij bieden de Brainport regio daarmee een kleinschalige en veilige woonomgeving met goede voorzieningen.

7

8 3. Ecologische kwaliteit (natuur, landschap) Binnen de subregio liggen (delen van) grootschalige natuurgebieden, die van nationale en internationale betekenis zijn. De Weerter- en Buulderbergen maken onderdeel uit van Natura gebieden, evenals het Leenderbos, "de Groote Heide" en De Plateaux. Oude bouwlanden en bouwlandstructuren zijn nog te herkennen aan vrij kleine en onregelmatige blokvormverkavelingen en een bochtige wegenstructuur en er zijn nog akkers die bijzondere elementen en reliëf laten zien, zoals steilranden en bolle akkers. De in het gebied aanwezige beekdalen nemen een karakteristieke plaats in het landschap in. Het beekdallandschap vormt een kerngebied voor amfibieën. De droge delen van de beekdalen zijn meestal grasland, de natte delen natuurgebied. Als we hier dan ook nog de in de subregio aanwezige heidevelden en heideontginningen aan toevoegen dan is er een zo grote verscheidenheid van het landschap, dat dit met recht uniek genoemd kan worden. De natuurgebieden zijn zelfs op Brabantse schaal onderscheidend en vormen de basis voor het concept "Groote Heide". Er is - met steun van de provincie Noord-Brabant - een Europese Lifesubsidie aangevraagd, om daarmee de ecologische kwaliteit van het gebied verder te verbeteren.

9

10 4. Economische kwaliteit (wonen, werken, recreatie) De A2-regio is van oudsher sterk in zowel de industrie en vrijetijdssector. De vrijetijdssector die van oudsher een belangrijke drager van de lokale economie is in Valkenswaard, Heeze-Leende en Cranendonck is uitgebouwd tot leisure en pleasure strategie. In het grensoverschrijdende samenwerkingsverband met de gemeenten Eindhoven en Neerpelt en Hamont-Achel wordt de het concept De Groote Heide doorontwikkeld als hoogwaardige natuur- en recreatie hotspot. Voor het stedelijk gebied is "De Groote Heide" daarmee de achtertuin waarin gerecreëerd kan worden. Het is een gebied van ha. groot, waarvan ca ha. natuur is. In dit gebied zijn ruim overnachtingen per jaar, waarvan ruim in de A2-gemeenten. Jaarlijks bezoeken ruim 2,5 miljoen mensen dit gebied. De leisure en pleasure voorzieningen in de A2-gemeenten zijn bijzonder op de schaal van Zuidoost Brabant. Wandelen en fietsen in de Maplie, de Strabrechtse Heide, het Leenderbos en de Plateaux- Hageven, kanoën op de Dommel en genieten van de ruimschoots aanwezige restaurants. Ook evenementen als de Brabantse dag, het bloemencorso in Valkenswaard, de Profronde van Maarheeze dragen hieraan bij. Tegelijkertijd is "De Groote Heide" het ook de proeftuin van Brainport. Projecten als bv. Wifiwerkplekken in de vrije natuur voegen innovatieve waarde toe. Vrijkomende agrarische gebouwen die rondom De Groote Heide zijn gelegen bieden ook volop kansen voor innovatieve recreatieve ontwikkelingen, waarmee versterking van ecologische waarden en het benutten van economische kansen aan elkaar kunnen worden verbonden. "De Groote Heide" is verbonden met "het Kemperbroek"; in 2015 tot "de groenste regio van de wereld" benoemd. Vrijkomende agrarische gebouwen bieden ook volop kansen voor recreatieve ontwikkelingen of een andere passende functie (bv. Kleine woonvormen voor oude agrariërs die hun hele leven al in het buitengebied hebben gewoond, de zgn. erfzorgwoningen). Een ontwikkeling die een bijdrage levert aan de economische kwaliteit is het 80 ha. grote regionale industriepark Duurzaam Industriepark Cranendonck (DIC). Een voorwaarde voor vestiging op dit industriepark is, dat de bedrijven een bijdrage leveren aan de duurzaamheid door gebruik te maken van eikaars voorzieningen, eikaars producten en eikaars faciliteiten. Het DIC biedt aan de rand van de Brainportregio enorme mogelijkheden voor nieuwe en innovatieve bedrijven en toeleveranciers. De campusontwikkeling op het DIC en de ontwikkeling op het gebied van energie en circulaire economie is versterkend, zowel voor de subregio als voor Brainport. De hightech industrie in de Brainport profiteert tevens van het grote metaalcluster in Valkenswaard, waar bedrijven als MCB en Smeva blikvangers zijn. Ook is er een link met het automotive speerpunt uit de Brainportstrategie. VDL Bus & Coach en Valx koppelen innovatie aan het maken van hoogwaardige maakproducten. De economische speerpunten van de A2-gemeenten hebben een duidelijke meerwaarde in het MRE-gebied, ter ondersteuning van de Brainport-strategie. Door de aanleg van de westparallel en het verbreden van de A67 wordt de (internationale) bereikbaarheid verbeterd. Voor de verdere verbetering zijn de eerste stappen tot een verbreding van de A2 gezet. De Minister heeft toegezegd, dat er een Mirt-onderzoek in 2016 wordt gestart en de uitkomsten daarvan in 2017 worden opgeleverd. Kempen Airport is - ter ondersteuning van Eindhoven Airport - belangrijk voor de zakelijke bereikbaarheid.

11

12

13 5. Ambities: De subregio is - zoals hiervoor gezegd - onderscheidend op tal van punten en zal zich - om de Brainport economie te ondersteunen - richten op de volgende speerpunten: Het verder uitbouwen van de potenties van het Transnationaal Landschap "De Groote Heide" Het ontwikkelen van het Duurzaam Industrieterrein Cranendonck Het versterken van het kleinschalig woonklimaat Het verbeteren van de (grensoverschrijdende) infrastructuur. Dit vertaalt zich in projecten als: de Randweg in Heeze-Leende, de IJzeren Rijn (verbinding via spoor richting Antwerpen en Ruhrgebied), het verbreden van de A2, Westparallel, N69-Zuid. Het benutten van de mogelijkheden van Kempen Airport (zakenvluchten) Het benutten van het eigene van het gebied en van de inwoners Het uitbouwen van het hoogwaardige recreatieaanbod (leisure & pleasure) in de A2- gemeenten.

14

1. Graag ontvang ik een overzicht met alle pilots en projecten van Valkenswaard die in de ISR zijn opgenomen.

1. Graag ontvang ik een overzicht met alle pilots en projecten van Valkenswaard die in de ISR zijn opgenomen. Vragen ter voorbereiding op de commissie Onderwerp: Integrale Strategie Ruimte. Gesteld door: VVD / I. Luijendijk Datum: 27 augustus 2017 Portefeuillehouder: Mart Wijnen Teammanager: Hans Appelmans Deadline:

Nadere informatie

De Groote Heide - Dommelland. Gebiedsontwikkeling Valkenswaard

De Groote Heide - Dommelland. Gebiedsontwikkeling Valkenswaard De Groote Heide - Dommelland Gebiedsontwikkeling Valkenswaard Agenda Terugblik Toekomstvisie De Groote Heide, natuurlijk avonturen landschap BGTS de Groote Heide Naar nu: de gebiedsontwikkeling Wat houdt

Nadere informatie

Economische visie. Gemeente Cranendonck

Economische visie. Gemeente Cranendonck Economische visie Gemeente Cranendonck Economische visie voor en door ondernemers Om in de toekomst de kansen en mogelijkheden op economisch gebied optimaal kunnen benutten, is een gezamenlijke koers en

Nadere informatie

Profiel van de gemeente Cranendonck. Onbegrensde kansen Samenwerken vanuit eigen kracht

Profiel van de gemeente Cranendonck. Onbegrensde kansen Samenwerken vanuit eigen kracht Profiel van de gemeente Cranendonck Onbegrensde kansen Samenwerken vanuit eigen kracht De provincie Noord-Brabant heeft aan alle Brabantse gemeenten gevraagd om zelf met een eigen visie te komen over de

Nadere informatie

Musea en VVV. Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) natuur

Musea en VVV. Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) natuur Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) VVV, kansen voor Valkenswaard Door Peter Moezelaar (voorzitter VVV Valkenswaard) De LTA en haar doelstellingen door Henk Wessels (voorzitter LTA) Stijlgids Veelzijdig

Nadere informatie

Agenda. Belgisch en Nederlands Limburg wensbeeld Weert en Cranendonck Overleg met belanghebbende Provincie Limburg Conclusies Vervolg

Agenda. Belgisch en Nederlands Limburg wensbeeld Weert en Cranendonck Overleg met belanghebbende Provincie Limburg Conclusies Vervolg Westtangent Weert Agenda Belgisch en Nederlands Limburg wensbeeld Weert en Cranendonck Overleg met belanghebbende Provincie Limburg Conclusies Vervolg Belgisch en Nederland Limburg wensbeeld Doel De economische

Nadere informatie

Gebiedsvisie 'Kansen over Grenzen' Van visie naar realisatie

Gebiedsvisie 'Kansen over Grenzen' Van visie naar realisatie Gebiedsvisie 'Kansen over Grenzen' Van visie naar realisatie DEFINITIEF DECEMBER 2013 Colofon IN OPDRACHT VAN > Gemeente Cranendonck PROJECT > Gebiedsvisie 'Kansen over Grenzen' RAPPORTTITEL > Gebiedsvisie

Nadere informatie

Agendaformulier B&W-vergadering 1 november Raadsinformatiebrief *16.I000864* 16.I Programma. Ruimte, Bouwen en Wonen

Agendaformulier B&W-vergadering 1 november Raadsinformatiebrief *16.I000864* 16.I Programma. Ruimte, Bouwen en Wonen Agendaformulier B&W-vergadering 1 november 2016 Raadsinformatiebrief Programma Ruimte, Bouwen en Wonen Onderwerp Voorstel Tekst voor openbare besluitenlijst Integrale Strategie Ruimte De bijgevoegde raadsinformatiebrief

Nadere informatie

Detailhandelsvisie A2-gemeenten. Lokale sessie Heeze-Leende 10 februari 2015 Stefan van Aarle

Detailhandelsvisie A2-gemeenten. Lokale sessie Heeze-Leende 10 februari 2015 Stefan van Aarle Detailhandelsvisie A2-gemeenten Lokale sessie Heeze-Leende 10 februari 2015 Stefan van Aarle Vraagstelling visie en uitvoering Regionale visie: Welke kansen zijn aanwezig om de detailhandelsstructuur in

Nadere informatie

Best. Introductie. Gemeente Best (bron:

Best. Introductie. Gemeente Best (bron: Best Best Introductie Best is een Noord-Brabantse gemeente, gelegen op ruim tien kilometer van de stad Eindhoven. De gemeente bestaat uit de centrale kern Best en twee kleine kernen, Aarle en De Vleut.

Nadere informatie

Excursie Bestuurlijk Platform Peelnetwerk, Vrijdag 27 september 2013

Excursie Bestuurlijk Platform Peelnetwerk, Vrijdag 27 september 2013 Excursie Bestuurlijk Platform Peelnetwerk, Vrijdag 27 september 2013 Jean van Zeeland Senior beleidsadviseur Programmamanager j.vanzeeland@sre.nl 0652065753 Naar een gemeenschappelijk ruimtelijk beeld

Nadere informatie

het kansrijke groene middengebied tussen Eindhoven en Helmond gedeelde ambities en mogelijkheden door verbinding

het kansrijke groene middengebied tussen Eindhoven en Helmond gedeelde ambities en mogelijkheden door verbinding gedeelde ambities en mogelijkheden door verbinding gedeelde ambities en mogelijkheden door verbinding 2 3 grenzeloos in ambities, kansen en mogelijkheden Dommelvallei is het groene middengebied tussen

Nadere informatie

VRIJETIJDSONDERZOEK ZUIDOOST BRABANT

VRIJETIJDSONDERZOEK ZUIDOOST BRABANT VRIJETIJDSONDERZOEK ZUIDOOST BRABANT Rapport BUR^.AUBUITEN econo nie Si omgeving SAMENVATTING Opzet onderzoek en respons SRE en ANWB zijn gezamenlijk opdrachtgever voor dit onderzoek naar het gebruik

Nadere informatie

Houtskoolschets Asten april 2017

Houtskoolschets Asten april 2017 Houtskoolschets Asten2030 14 april 2017 Opzet Asten2030 Start A Verkenning B Verbreding C 3 Verankering Dag van de Toekomst Besluit vorming 1. Werk Conferentie intern 2. Werk Conferentie intern Internet

Nadere informatie

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue)

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Nota Ruimte budget 75 miljoen euro voor Brainport Eindhoven en 6,8 miljoen voor ontwikkeling A2-zone Planoppervlak 3250 hectare (Brainport Eindhoven) Trekker

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie Masterplan Recreatie & Toerisme Consulterende Startnotitie Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Waarom hebben we het hierover? 3 1.2 Opdrachtformulering 3 2 Het proces van het Masterplan Recreatie & Toerisme

Nadere informatie

Succesvol samenwerken in de Regio Eindhoven. Plaats voor een heading

Succesvol samenwerken in de Regio Eindhoven. Plaats voor een heading Succesvol samenwerken in de Regio Eindhoven Plaats voor een heading Jean Paul Kroese 26 april 2012 Opbouw presentatie 1. Kenmerken Regio Eindhoven 2. Regionale ambitie en inhoudelijke opgave 3. Governance

Nadere informatie

Duurzaam groeien. Agro, fresh, food en logistics

Duurzaam groeien. Agro, fresh, food en logistics Nota Ruimte budget Klavertje 25,9 miljoen euro (waarvan 3 miljoen euro voor glastuinbouwgebied Deurne) Planoppervlak 908 hectare (waarvan 150 hectare voor glastuinbouwgebied Deurne) (Greenport Trekker

Nadere informatie

NOTITIE REGIONALE SPEERPUNTEN GROENE HART AGENDA NIEUWKOOP

NOTITIE REGIONALE SPEERPUNTEN GROENE HART AGENDA NIEUWKOOP NOTITIE REGIONALE SPEERPUNTEN GROENE HART AGENDA NIEUWKOOP A. Inleiding en doelstelling In de regiocommissie van 24 oktober jl. is toegezegd dat het college de raad een voorstel doet ten aanzien van de

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Een nieuwe ruimtelijke visie voor de regio Arnhem-Nijmegen?

Een nieuwe ruimtelijke visie voor de regio Arnhem-Nijmegen? Een nieuwe ruimtelijke visie voor de regio Arnhem-Nijmegen? Presentatie Ruimtelijke plannen voormalig Stadsregio Omgevingsvisie Gelderland Huidige situatie na opheffen stadsregio Doelstellingen Omgevingswet

Nadere informatie

Samenvatting onderzoek verhuisbehoeften en beoordeling beschikbaar woningaanbod

Samenvatting onderzoek verhuisbehoeften en beoordeling beschikbaar woningaanbod Samenvatting onderzoek verhuisbehoeften en beoordeling beschikbaar woningaanbod Verhuisbehoefte Asten Cranendonck Heeze Leende Laarbeek Someren In de gemeente* In Asten, Cranendonck Heeze Leende, Laarbeek

Nadere informatie

Voor eventuele vragen en/of opmerkingen, neem gerust contact met me op.

Voor eventuele vragen en/of opmerkingen, neem gerust contact met me op. file:///c:/users/mdez/appdata/local/temp/verseonviewer/201608213aeab28... pagina 1 van 2 15-2-2016 Van: Paul Hertog [mailto:p.hertog@cranendonck.nl] Verzonden: woensdag 3 februari 2016 12:18 Aan: Alfred

Nadere informatie

I I I I. Bijlage III - Beschermde gebieden waterhuishouding, attentiegebieden en natte natuurparels. Verordening water Noord-Brabant, artikel 3.

I I I I. Bijlage III - Beschermde gebieden waterhuishouding, attentiegebieden en natte natuurparels. Verordening water Noord-Brabant, artikel 3. Bijlage - Beschermde gebieden waterhuishouding, attentiegebieden en natte natuurparels 6 Hilvarenbeek kaart 3 van 3 landgoed s Heerenvijvers Annanina s rust Landgoed Gorp en Roovert t Stuk Diessen Oostelbeers

Nadere informatie

9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, Prachtige oorspronkelijke stukken van beken

9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, Prachtige oorspronkelijke stukken van beken Prachtige oorspronkelijke stukken van beken 9Sommige stukken van beken en rivieren bieden nog extra charme, doordat daar de werking van de elementen goed zichtbaar is, of omdat de sfeer er gewoonweg sprookjesachtig

Nadere informatie

De industriële ambitie van de Brabantse Kempen

De industriële ambitie van de Brabantse Kempen De industriële ambitie van de Brabantse Kempen De industriële ontwikkeling van de Brabantse Kempen Op productie gerichte ambachten, zoals de maakindustrie en de agrosector, staan aan de basis van de bedrijvigheid

Nadere informatie

Wie werken samen in Keyport 2020

Wie werken samen in Keyport 2020 We maken het samen! Wat is Keyport 2020 eyport 2020 is één van de zes regio s binnen de Nederlandse economische hotspot Brainport 2020 Zuidoost-Nederland. Samen koesteren deze zes regio s één gemeenschappelijke

Nadere informatie

Bereikbaarheidsagenda ZO Brabant Raadsessie Nuenen

Bereikbaarheidsagenda ZO Brabant Raadsessie Nuenen Bereikbaarheidsagenda ZO Brabant Raadsessie Nuenen 31 mei 2016 Job van den Berg 1 Inhoudsopgave Doel: informeren over lopend proces & eerste reactie ophalen Context: Bidbook & besluit Tweede Kamer Bereikbaarheidsagenda

Nadere informatie

Bedrijven willen elkaar opzoeken, overheden faciliteren

Bedrijven willen elkaar opzoeken, overheden faciliteren Bedrijven willen elkaar opzoeken, overheden faciliteren Kempen broedplaats voor grensoverschrijdende samenwerking Meer dan 250 ondernemers, bestuurders en intermediairs uit Nederland en België waren aanwezig

Nadere informatie

Instemmen met Regionale visie detailhandel Metropoolregio Eindhoven Datum voorstel: 24 juli 2015 Vergaderdatum: 22 september 2015 Registratienr.

Instemmen met Regionale visie detailhandel Metropoolregio Eindhoven Datum voorstel: 24 juli 2015 Vergaderdatum: 22 september 2015 Registratienr. Raadsvoorstel Agendapunt nr.: Onderwerp: Instemmen met Regionale visie detailhandel Metropoolregio Eindhoven Datum voorstel: 24 juli 2015 Vergaderdatum: 22 september 2015 Registratienr.: Opsteller: Ben

Nadere informatie

799874/ Zienswijze op het ontwerp van de Brabantse Omgevingsvisie

799874/ Zienswijze op het ontwerp van de Brabantse Omgevingsvisie V GEMEENTE VALKE SWAARD Aan de leden van de raad van de gemeente Valkenswaard Uw kenmerk Kenmer Onderwerp Be andeld door Bijlage(n) Datum 799874/830360 Zienswijze op het ontwerp van de Brabantse Omgevingsvisie

Nadere informatie

Zuidlaren (gemeente Tynaarlo) (Bron:

Zuidlaren (gemeente Tynaarlo) (Bron: Zuidlaren (gemeente Tynaarlo) (Bron: www.eropuit.nl) Introductie Zuidlaren maakt deel uit van de Drentse gemeente Tynaarlo, en is daarvan met 10.000 inwoners de op een na grootste kern. Zuidlaren is gesitueerd

Nadere informatie

METROPOOL REGIO EINDHOVEN

METROPOOL REGIO EINDHOVEN 17İK.05263 Metropoolreglo Eindhoven 040 259 45 94 info@melropoolregioeindhoven.nl www.metropoolregioeindhoven.nl Aan de colleges van Burgemeester en Wethouders., van de gemeenten van de Metropoolregio

Nadere informatie

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl)

Etten-Leur. (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Etten-Leur (Bron: www. nederland-in-beeld.nl) Introductie Etten-Leur is een middelgrote gemeente in Brabant, gelegen ten westen van Breda. De gemeente bestaat uit één kern van ruim 40.000 inwoners. Door

Nadere informatie

Berenschot. De ambities, opgaven en uitdag ngen van de gemeente Bladel Rapport. Philip van Veller Johannes ten Hoor

Berenschot. De ambities, opgaven en uitdag ngen van de gemeente Bladel Rapport. Philip van Veller Johannes ten Hoor De ambities, opgaven en uitdag ngen van de gemeente Bladel Rapport Philip van Veller Johannes ten Hoor Laurens Vellekoop Pepijn van der Beek De ambities, opgaven en uitdagingen van de gemeente Bladel lnhoud

Nadere informatie

Steenbergen. Introductie

Steenbergen. Introductie Steenbergen Steenbergen Introductie Het West-Brabantse stadje Steenbergen maakt deel uit van de gelijknamige gemeente, die bestaat uit zes kernen met ruim 23.000 inwoners. De stad Steenbergen is hiervan

Nadere informatie

TOEKOMSTPERSPECTIEF BUITENGEBIED VINKEL. Versterking van recreatie, landschap en natuur in en rondom Vinkel

TOEKOMSTPERSPECTIEF BUITENGEBIED VINKEL. Versterking van recreatie, landschap en natuur in en rondom Vinkel TOEKOMSTPERSPECTIEF BUITENGEBIED VINKEL Versterking van recreatie, landschap en natuur in en rondom Vinkel De Groene Delta is hét groenprogramma van de gemeente s-hertogenbosch en is momenteel in ontwikkeling.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9. Onderwerp Detailhandelsvisie Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 20 oktober 2015 Registratienummer: 2015/61 Agendapunt nummer: 9 Onderwerp Detailhandelsvisie Voorstel 1. Vaststellen regionale

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Registratienummer: 00542407 Op voorstel B&W d.d.: 23 juni 2015 Datum vergadering: 8 september 2015 Portefeuillehouder: N.G.J. Lemlijn Rol gemeenteraad: Subregionale

Nadere informatie

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Op 11 september 2018 zijn zo n 80 medewerkers van verschillende Noord- en Midden-Limburgse gemeenten, het Waterschap, het Rijk, Provinciale Staten, andere

Nadere informatie

Statenmededeling aan Provinciale Staten

Statenmededeling aan Provinciale Staten Statenmededeling aan Provinciale Staten Onderwerp Ontwikkeling Brainport Innovatie Campus (BIC) te Eindhoven Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant Kennisnemen van de stand van zaken bij de ontwikkeling

Nadere informatie

Heukelum. Zicht op de Linge

Heukelum. Zicht op de Linge Heukelum Zicht op de Linge Het stadje Heukelum is een van de vijf kernen van de gemeente Lingewaal. Heukelum ligt in de Tielerwaard, aan de zuidoever van de rivier de Linge, in een van de meest westelijke

Nadere informatie

als burgemeester We zoeken een inspirator voor Horst aan de Maas...

als burgemeester We zoeken een inspirator voor Horst aan de Maas... Concept Profielschets augustus 2018 We zoeken een inspirator als burgemeester voor Horst aan de Maas......die het niet erg vindt dat de inwoners van Horst aan de Maas over de schouder meekijken tijdens

Nadere informatie

DUURZAME INFRASTRUCTUUR

DUURZAME INFRASTRUCTUUR DUURZAME INFRASTRUCTUUR wisselwerking van stad, spoor, snelweg en fietspad TON VENHOEVEN VENHOEVENCS architecture+urbanism Krimp werkgelegenheid Percentage 65+ Woon-werkverkeer Grondprijzen 2007, Toegevoegde

Nadere informatie

Tynaarlo. Bron:

Tynaarlo. Bron: Tynaarlo Bron: www.tynaarlobouwt.nl Introductie Tynaarlo is een klein dorp in de gelijknamige Drentse gemeente waarvan o.a. ook Eelde en Zuidlaren deel uitmaken. Er wonen ongeveer 1800 inwoners. In deze

Nadere informatie

Brabantse en Belgische Kempen

Brabantse en Belgische Kempen Brabantse en Belgische Kempen individuele fietsreis vanaf 295 De Groote Heide en de Hoge Kempen Ze zeggen dat in Brabant het leven goed is. Dat klopt, maar die kwaliteit stopt niet bij de grens - in België

Nadere informatie

I Volkel. Mariaheide. Veghel Landhorst. Erp. Boerdonk. Mariahout De Mortel. Beek en Donk. Lieshout. Best Aarle-Rixtel Milheeze.

I Volkel. Mariaheide. Veghel Landhorst. Erp. Boerdonk. Mariahout De Mortel. Beek en Donk. Lieshout. Best Aarle-Rixtel Milheeze. Water Sint Michielsgestel 3 Volkel kaart 7 van Mariaheide Ledeacker Sint Anthonis Wijbosch Veghel Landhorst Gemonde Schijndel Eerde Erp Boekel Venhorst Oploo Langenberg Zijtaart Keldonk Huize Padua Kasteren

Nadere informatie

Gooi en Vechtstreek: Meer ruimte voor bedrijventerreinen, overleg met ondernemersverenigingen

Gooi en Vechtstreek: Meer ruimte voor bedrijventerreinen, overleg met ondernemersverenigingen 22 april 199797-000527 concept-nota Hoofdlijnen ruimtelijk beleid regio Gooi en Vechtstreek Gooi en Vechtstreek: Meer ruimte voor bedrijventerreinen, overleg met ondernemersverenigingen Het bebouwde deel

Nadere informatie

Van Grensmaas naar Rivierpark Maasvallei 6 Gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer

Van Grensmaas naar Rivierpark Maasvallei 6 Gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer Van Grensmaas naar Rivierpark Maasvallei 6 Gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer POL Grensmaas 2005 + uitvoering Grensmaasproject Van Beheerakkoord Grensmaas naar Samenwerkingsovereenkomst Grensmaas

Nadere informatie

Over de Toekomstvisie

Over de Toekomstvisie Over de Toekomstvisie Valkenswaard 2030. De horizon lijkt ver weg. De toekomst is echter nooit ver weg. Deze toekomstvisie is bedoel om met een beleid dat past bij de maat en schaal van Valkenswaard af

Nadere informatie

Ruimtelijke ordening. Ruimtelijke Ordening

Ruimtelijke ordening. Ruimtelijke Ordening Ruimtelijke ordening Ruimtelijke Ordening Ruimtelijke ordening (RO) in Nederland Vanuit de geschiedenis is RO al belangrijk in Nederland, denk bijvoorbeeld aan landinrichting en optimaliseren van de waterhuishouding.

Nadere informatie

Visie en inrichtingsvoorstellen voor het kanaal Bossuit-Kortrijk. Samenkomst

Visie en inrichtingsvoorstellen voor het kanaal Bossuit-Kortrijk. Samenkomst Visie en inrichtingsvoorstellen voor het kanaal Bossuit-Kortrijk Samenkomst 13.12.2011 Inhoud 1. Opzet van de studie 2. Visie en ontwikkelingsstrategie 3. Kanaalpark: plaats voor mens, natuur, economie

Nadere informatie

Aanleiding voor dit heroverwegingsvoorstel zijn enkele nieuwe ontwikkelingen die zich na de raadsvergadering van 26 maart hebben voltrokken.

Aanleiding voor dit heroverwegingsvoorstel zijn enkele nieuwe ontwikkelingen die zich na de raadsvergadering van 26 maart hebben voltrokken. Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Voortzetting deelname aan Rijk van Dommel en Aa Soort: Besluitvormend Opsteller: M.J.M. Schellen Portefeuillehouder: L.J.M. van de Moosdijk Zaaknummer: SOM/2015/009753

Nadere informatie

Datum: Adviserend. Datum: Informerend

Datum: Adviserend. Datum: Informerend Oplegvel 1. Onderwerp Informatienota Leader Holland Rijnland 2015-2020 2. Rol van het Basistaak samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Voor de periode 2015-2020 is er 1,6 miljoen aan

Nadere informatie

Duiven. Introductie. Bron:

Duiven. Introductie. Bron: Duiven Duiven Introductie Duiven is een levendige gemeente, bestaande uit het dorp Duiven en de kleinere kernen Groessen en Loo, respectievelijk ten zuidoosten en zuidwesten van het dorp Duiven. De gemeente

Nadere informatie

GEMEENTE VALKENSWAAR.D. In december 2016 hebben wij u geïnformeerd dat 21 gemeenten samen

GEMEENTE VALKENSWAAR.D. In december 2016 hebben wij u geïnformeerd dat 21 gemeenten samen V GEMEENTE VALKENSWAAR.D Aan de leden van de gemeenteraad van Valkenswaard Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard Uw kenmerk Kenmerk Onderwerp Behandeld door Bijlage(n) Datum 122905/249234 Integrale Strategie

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Zienswijze op Regionale Agenda 2015-2018 MRE Registratienummer: 00529485 Op voorstel B&W d.d.: 18 november 2014 Datum vergadering: 9 december 2014 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Beleef het Apeldoorns Kanaal September - November 2016 Inhoud 1. Inleiding 2. Opbrengst 3. Vervolg Let op: dit is een voorlopige opbrengst. We doorlopen samen

Nadere informatie

Eijsden. Economische activiteit

Eijsden. Economische activiteit Eijsden Eijsden Eijsden is met ruim 8000 inwoners de grootste kern van de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Deze fusiegemeente, die in 2011 ontstond, bestaat verder uit 14 andere kernen, en 25 gehuchten

Nadere informatie

Leden van Provinciale Staten. Stand van zaken en proces besluitvorming Planstudie N207 Zuid. Geachte Statenleden,

Leden van Provinciale Staten. Stand van zaken en proces besluitvorming Planstudie N207 Zuid. Geachte Statenleden, Leden van Provinciale Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Onderwerp Stand van zaken en proces besluitvorming Planstudie N207 Zuid Datum 10

Nadere informatie

Duurzame energie. Recreatie en toerisme. Behoud landschap en groenblauwe kwaliteit. VANG (Van Afval Naar Grondstof)

Duurzame energie. Recreatie en toerisme. Behoud landschap en groenblauwe kwaliteit. VANG (Van Afval Naar Grondstof) RSA Speerpunten V oor u ligt een samenvatting van de Regionale Samenwerkingsagenda (RSA) voor Gooi en Vechtstreek. Deze agenda voor intergemeentelijke samenwerking kent een bijzondere geschiedenis, want

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 3. Inleiding

Raadsvoorstel. 3. Inleiding Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Reactie geven op de onderzoeksvraagstelling en uitwerking daarvan voor de evaluatie van de Metropoolregio Eindhoven Soort: Besluitvormend Opsteller: J. v.d. Kolk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Bijlage IV - Beschermde gebieden waterhuishouding, attentiegebieden en natte natuurparels. kaart 21 van 31

Bijlage IV - Beschermde gebieden waterhuishouding, attentiegebieden en natte natuurparels. kaart 21 van 31 Zoek 14 De Moeren kaart 1 van 31 Klein Zundert Oude Buissche Heide Wallsteyn Zundert Lange Gooren Achtmaal Wernhout Mariënville Krochten Matjens 0 Bron ondergrond: Copyright 013 Topografische Dienst voor

Nadere informatie

Haalbaarheidsstudie Hoogwaardige snelle fietsroute Oost-West

Haalbaarheidsstudie Hoogwaardige snelle fietsroute Oost-West Haalbaarheidsstudie Hoogwaardige snelle fietsroute Oost-West Gemeente Leudal en Roermond Inloopavonden 30 en 31 januari Welkom! Welkom op de eerste inloopavonden voor de haalbaarheidsstudie Hoogwaardige

Nadere informatie

DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL

DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL DE BANEN NAAR EEN HOGER PEIL Bekijk op https://www.youtube.com/watch?v=pgyczqy-krm voor het herinirichtingplan Sarsven en De Banen. Begin vorige eeuw kwamen plantenliefhebbers uit het hele land al naar

Nadere informatie

Verslag visiebijeenkomst Katwijk (11 juni 2019)

Verslag visiebijeenkomst Katwijk (11 juni 2019) Verslag visiebijeenkomst Katwijk (11 juni 2019) Welkom Iedereen wordt welkom geheten door de gespreksleider. Na een korte uitleg over de avond, wordt stilgestaan bij het herindelingstraject. Herindelingstraject

Nadere informatie

ruimtelijk structuurplan provincie Limburg richtinggevend gedeelte richtinggevend gedeelte

ruimtelijk structuurplan provincie Limburg richtinggevend gedeelte richtinggevend gedeelte richtinggevend gedeelte Deel I: visie op de gewenste ruimtelijke ontwikkeling informatief gedeelte richtinggevend gedeelte I II III IV V bindend gedeelte deel I. visie op de gewenste ruimtelijke ontwikkeling

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde havo 2001-I

Eindexamen aardrijkskunde havo 2001-I Bij elke vraag is aangegeven welke bron(nen) en atlaskaart(en) nodig zijn voor de beantwoording. Migratie en Vervoer De vragen 1 tot en met 4 gaan over migratie en ruimtelijke inrichting. bron 1 Migratie

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie

De Deventer Omgevingsvisie De Deventer Omgevingsvisie Hoe zien de bedrijventerreinen er straks uit? 16 mei 2019 1 Programma van vanavond Over Omgevingswet en Omgevingsvisie Een verhaal over de bedrijventerreinen Wat staat er in

Nadere informatie

GEMEENTE VALKE N SWAARD

GEMEENTE VALKE N SWAARD VALKE N SWAARD de^ Hofnar 15 Postbus 10100 5550 6A Valkenswaard T (040)\o8 34 44 F (040) 2Ö458 90 gemeente@valkenswaard.nl www.valkensw~aard.nl MRE Dagelijks Bestuur Keizer Karel V Singel 8 5615 PE EINDHOVEN

Nadere informatie

Ambitieverklaring. Tussen Kagerplassen en Oude Rijn

Ambitieverklaring. Tussen Kagerplassen en Oude Rijn Ambitieverklaring Samenwerken aan groen-recreatieve ontwikkeling in de Leidse regio 9/12/2009 Ambitieverklaring 1 Ambitieverklaring Partijen 1. De gemeente Kaag en Braassem, vertegenwoordigd door de heer

Nadere informatie

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid,

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid, Transformatie van de woningvoorraad Een afname van het aantal huishoudens heeft gevolgen voor de woningvoorraad. Dit geldt ook vergrijzing. Vraag en aanbod sluiten niet meer op elkaar aan. Problemen van

Nadere informatie

Het Hart van Holland. Omgevingsvisie 2040

Het Hart van Holland. Omgevingsvisie 2040 Het Hart van Holland Regionale Agenda Omgevingsvisie 2040 GEMEENTERAAD KAAG & BRAASSEM 7 DECEMBER 2016 JEROEN TRAUDES kaag en braassem katwijk leiden leiderdorp noordwijk oegstgeest teylingen voorschoten

Nadere informatie

Themabijeenkomst Omgevingsbod

Themabijeenkomst Omgevingsbod Themabijeenkomst Omgevingsbod Versterking van de Krimpenerwaard 7 februari 2019 Wat wil het gebied? De strategische Visie van Riek Bakker: Doel van het MIRT Het belang van het Meerjarenprogramma Infrastructuur,

Nadere informatie

Format Ruimtelijke Onderbouwing (versie 1, aug 2014) INHOUDSOPGAVE

Format Ruimtelijke Onderbouwing (versie 1, aug 2014) INHOUDSOPGAVE Format Ruimtelijke Onderbouwing (versie 1, aug 2014) INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 1.1. Algemeen 1.2. Aanleiding en doel 1.3. Plangebied 1.4. Leeswijzer 2. PLANBESCHRIJVING 2.1. Bestaande situatie 2.2. Gewenste

Nadere informatie

Werkplaats Mobiliteit en Innovatie

Werkplaats Mobiliteit en Innovatie Werkplaats Mobiliteit en Innovatie Stand van zaken Bereikbaarheidsagenda Regionaal Platform 20 april 2016 Roël Hoppezak Job van den Berg Bereikbaarheid Zuid-Nederland Bidbook, november 2015 Bereikbaarheid

Nadere informatie

Profielschets Burgemeester van Smallingerland

Profielschets Burgemeester van Smallingerland Profielschets Burgemeester van Smallingerland 1 november 018 Smallingerland zoekt een energieke, betrokken burgemeester die onze mooie gemeente nog meer op de kaart zet! De gemeente Smallingerland is een

Nadere informatie

Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE

Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE Ruimte voor de maatschappij van morgen BRAINPORT SMART VILLAGE Ruimte voor de maatschappij van morgen De maatschappij van morgen is fundamenteel anders dan die van gisteren. De wereld wordt kleiner door

Nadere informatie

Geachte leden van de Gemeenteraad,

Geachte leden van de Gemeenteraad, Aan: leden van de Gemeenteraad van de gemeenten Cranendonck, Heeze-Leende, Nederweert, Valkenswaard en Weert Van: Platform A2 Datum: 29 juni 2017 Onderwerp: ontwikkelingen bereikbaarheid en leefbaarheid

Nadere informatie

Presentatie Themabijeenkomst gemeenteraad Nuth

Presentatie Themabijeenkomst gemeenteraad Nuth Presentatie Themabijeenkomst gemeenteraad Nuth 17-01-2012 Léon Jongen, Gebiedscoördinator Zuid-Limburg www.ikl-limburg.nl Opbouw presentatie Belang natuur, landschap en erfgoed Wie is IKL? hoe en met wie

Nadere informatie

Gelderse Corridor. Focus: Logistieke kracht en hoogwaardige tuinbouwsector

Gelderse Corridor. Focus: Logistieke kracht en hoogwaardige tuinbouwsector Gelderse Corridor Focus: Logistieke kracht en hoogwaardige tuinbouwsector Gebiedsopgave is plus op zaken als: MIRT-onderzoek goederenvervoer corridor oost-nederland: Versterking logistieke knooppunten

Nadere informatie

ONEN IN NOORD-HOLLAND NOORD

ONEN IN NOORD-HOLLAND NOORD ONEN IN NOORD-HOLLAND NOORD Hoe Noord-Holland Noord een rol kan spelen in de woningbehoefte voor de Amsterdamse regio 3 Wonen in Noord- Holland Noord Hoe Noord-Holland Noord een rol kan spelen in de woningbehoefte

Nadere informatie

Regionaal Platform 20 april 2016

Regionaal Platform 20 april 2016 Regionaal Platform 20 april 2016 Programma Tijd Activiteit 13.00 uur Opening en welkom 13.15 uur Strategische agenda s metropoolvorming Door Staf Depla 14.00 uur Bereikbaarheidsopgave - stand van zaken

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft Oprichting/deelname in Coöperatie Streekontwikkeling Boven-Dommel u.a..

gemeente Eindhoven Betreft Oprichting/deelname in Coöperatie Streekontwikkeling Boven-Dommel u.a.. gemeente Eindhoven Inboeknummer 14bst01111 Dossiernummer 14.34.351 19 augustus 2014 Raads Voorhangbrief Betreft Oprichting/deelname in Coöperatie Streekontwikkeling Boven-Dommel u.a.. Inleiding Vanwege

Nadere informatie

#WVN2030. Omgevingsvisie Westvoorne maart 2015, 1 e discussiebijeenkomst team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle

#WVN2030. Omgevingsvisie Westvoorne maart 2015, 1 e discussiebijeenkomst team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030 Omgevingsvisie Westvoorne 2030 19 maart 2015, 1 e discussiebijeenkomst team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Welkom en opening wethouder Bert van der Meij Inhoud

Nadere informatie

Raadsvoorstel Bestuursopdracht: beleidsnota recreatie en toerisme. Brunssum, d.d. : Gemeenteblad : 2008/20 Afdeling Nr.

Raadsvoorstel Bestuursopdracht: beleidsnota recreatie en toerisme. Brunssum, d.d. : Gemeenteblad : 2008/20 Afdeling Nr. Raadsvoorstel Bestuursopdracht beleidsnota recreatie en toerisme Brunssum, d.d. 11-12-2007 Gemeenteblad 2008/20 Afdeling Nr. B&S 2007/16656 Portefeuillehouder Heinen Onderwerp Beleidsnota recreatie en

Nadere informatie

Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven

Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven Programma Regionaal Platform 20 april 2016 Locatie: Van der Valk Hotel, Aalsterweg 322 te Eindhoven Tijd Vanaf 12.00 uur Activiteit Inloop met broodjeslunch 13.00 uur Opening en welkom, mededelingen 13.15

Nadere informatie

METROPOOLREGIO ROTTERDAM DEN HAAG

METROPOOLREGIO ROTTERDAM DEN HAAG METROPOOLREGIO ROTTERDAM DEN HAAG Retouradres: Postbus 12600,2500 DJ Den Haag Colleges van B&W in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag U w brief van U w k enmer k Ons kenmerk Burgemees ter/2013. aanbiedingvoor

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF

RAADSINFORMATIEBRIEF RAADSINFORMATIEBRIEF Onderwerp: Bereikbaarheidspakket Zuidoost-Brabant en Raadsledenbijeenkomst MRE 14 oktober 2015 Registratienummer: 00568675 Datum: 8 oktober 2015 Portefeuillehouder: W.A. Verhees Steller:

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009 ALDUS BESLOTEN 9 JULI Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem

Aan de raad AGENDAPUNT 11. Doetinchem, 4 juli 2009 ALDUS BESLOTEN 9 JULI Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Aan de raad AGENDAPUNT 11 ALDUS BESLOTEN 9 JULI 2009 Economische visie en actieplan Dynamisch Duurzaam Doetinchem Doetinchem, 4 juli 2009 Voorstel: 1. de foto van de sociaal-economische situatie in Doetinchem

Nadere informatie

Advies Werkplaats Wonen Hoe gaan we verder?

Advies Werkplaats Wonen Hoe gaan we verder? . Breken met grenzen: wonen in een complete regio Advies Werkplaats Wonen Hoe gaan we verder? 26 april 2016 1 Op 14 oktober 2015 hebben wij als Werkplaats Wonen het advies Breken met grenzen: wonen in

Nadere informatie

PARK MAASHORST. Wonen op het mooiste plekje van Uden. Met natuurgebied De Maashorst als achtertuin. PARKMAASHORST.NL

PARK MAASHORST. Wonen op het mooiste plekje van Uden. Met natuurgebied De Maashorst als achtertuin. PARKMAASHORST.NL PARK MAASHORST Wonen op het mooiste plekje van Uden. Met natuurgebied De Maashorst als achtertuin. PARKMAASHORST.NL Een gebied met ongekende mogelijkheden In het Noorden van Uden, aan de rand van één van

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2015/011053

RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2015/011053 RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2015/011053 Onderwerp: Regionale detailhandelsvisie en subregionale detailhandelsvisie Bijlage(n): Vergadering van: Agendanummer: p.h.: 4 6 oktober 2015 15.10.05 JvB de

Nadere informatie

Hatertse en Overasseltse Vennen

Hatertse en Overasseltse Vennen Hatertse en Overasseltse Vennen Maatregelplan aanpak verdroging en natuur Harro Kraal Waterschap Rivierenland Beleid Rijksbeleid TOP-gebieden EHS Provinciaal Waterhuishoudingsplan Actiegebieden Waterberging

Nadere informatie

R.L.H. de Haas 3794

R.L.H. de Haas 3794 Agendapunt commissie: 3.7 steller telefoonnummer email R.L.H. de Haas 3794 Rob.de.Haas@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering portefeuillehouder wethouder Buiter onderwerp Economisch

Nadere informatie

Strategische Agenda Helmond. Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018

Strategische Agenda Helmond. Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018 Strategische Agenda Helmond Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018 Staat van Helmond: Hoofddoelen strategische agenda Centrale ambitie: Meer banen Meer inwoners Meer banen Verwachte groei naar 101.000

Nadere informatie

1. Uitbreiding van de scholenvoorziening met een doorlopende leerlijn op het gebied van metaal en energie; op mbo-niveau 4, hbo en WO.

1. Uitbreiding van de scholenvoorziening met een doorlopende leerlijn op het gebied van metaal en energie; op mbo-niveau 4, hbo en WO. 1 Arbeidsmarkt Creëert een stabiele arbeidsmarkt waarin de werkzoekende centraal staat. Voorzieningen zijn gericht op een leven lang leren. Bedrijfsleven en beroepsbevolking hebben een nauwe relatie, waarbij

Nadere informatie

Inloopavond Ontwikkelperspectief Buitengebied. 24 april 2019

Inloopavond Ontwikkelperspectief Buitengebied. 24 april 2019 Inloopavond Ontwikkelperspectief Buitengebied 24 april 2019 Wat gaan we doen? 1. Welkom door wethouder Frits van der Wiel 2. Wat haalden we op? 3. Waar lopen we tegenaan? 4. Hoe gaan we het anders doen?

Nadere informatie