Boekhoudkundige verwerking van DBFM-verrichtingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Boekhoudkundige verwerking van DBFM-verrichtingen"

Transcriptie

1 DIENST BELEIDSCOÖRDINATIE Brussel, 20 mei 2015 contact : abko@vsko.be Boekhoudkundige verwerking van DBFM-verrichtingen Deze mededeling geeft toelichting bij de wijze waarop scholen die in het kader van de inhaalbeweging voor de schoolinfrastructuur in Vlaanderen een Individueel DBFM-contract (idbfm) afgesloten hebben, de bijbehorende verrichtingen boekhoudkundig dienen te verwerken volgens het advies van ABKO (Adviescommissie Boekhouding in het Katholiek Onderwijs). Inhoud 1 Toelichting in de jaarrekening bij de ondertekening van het Voorcontract Toelichting van de verplichting in de jaarrekening Boeking van de borgstelling Toelichting van de borgstelling in de jaarrekening Ondertekening van het individueel DBFM-contract (idbfm) Boeking op een orderekening Boeking van de borgstelling Toelichting van de verplichting in de jaarrekening Toekenning van een zakelijk recht aan de Promotor Boeking van het individueel DBFM-contract (idbfm) Algemene principes Nieuwe rekeningen in het Minimum Algemeen Rekeningenstelsel (MAR) Voorbereiding van de boekingen Bruto beschikbaarheidsvergoeding (BBV) per jaar Financiering van de BBV Financiering van de eenmalige vergoeding Boeking van het Contract Boeking van de eenmalige vergoeding Boeking van de driemaandelijkse factuur Boeking van de eerste factuur Boekingen vanaf de tweede factuur Boeking van wijzigingen in het bouwproject overeenkomstig art. 18 idbfm Boeking van de afsluitverrichtingen De afschrijving van de investeringskost (Design & Build) Het in resultaat nemen van het intrestgedeelte (Finance) Het in resultaat nemen van de onderhoudskost (Maintain en btw) Het in resultaat nemen van de AGIOn-subsidies op de BBV Het overboeken naar de kortetermijnschuld De afschrijving van de eenmalige vergoeding Het in resultaat nemen van de AGIOn-subsidies op de eenmalige vergoeding Betekenis van enkele afkortingen... 11

2 2 1 Toelichting in de jaarrekening bij de ondertekening van het Voorcontract Het Voorcontract is het contract, gesloten tussen de Promotor en de Inrichtende Macht 1), dat het voortraject regelt dat moet leiden tot het afsluiten van het idbfm. 1.1 Toelichting van de verplichting in de jaarrekening Zodra het Voorcontract ondertekend is, dient hiervan melding gemaakt te worden in de toelichting bij de jaarrekening. In het VSKO-model vermeldt u dit op blad VSKO 14 onder rubriek XII, Niet in de balans opgenomen rechten en verplichtingen A2 Belangrijke verplichtingen tot aankoop van vaste activa, bijvoorbeeld als volgt: De Inrichtende Macht heeft een Voorcontract aangegaan voor een DBFM-project over een periode van 30 jaar. De vermoedelijke ingangsdatum is D, de totale investeringskost wordt geraamd op X, de jaarlijkse beschikbaarheidsvergoeding op Y en de jaarlijkse tussenkomst van AGIOn op Z. De digitale versie (XLS-formaat) van het VSKO-model voor neerlegging bij de Nationale Bank kunt u downloaden op > Dubbele boekhouding > Download modelformulier jaarrekening. 1.2 Boeking van de borgstelling In overeenstemming met de bepalingen van het Voorcontract dient de Inrichtende Macht aan de Promotor een door de Promotor goed te keuren Zekerheid te stellen ter dekking van de verplichtingen van de Inrichtende Macht. Deze Zekerheid kan de vorm aannemen van een pand op beursgenoteerde effecten of een hoofdelijke borg, bankwaarborg of gelddeposito op een geblokkeerde rekening in naam van de Promotor. Aangezien het om een groot bedrag kan gaan, kan de Inrichtende Macht overwegen om deze Zekerheid niet in contanten te stellen, maar onder de vorm van geldbeleggingen (in de praktijk hoofdzakelijk OLO s). De onderliggende geldbelegging wordt op de gepaste rekening Klasse 5 geboekt. De intresten op deze Zekerheid moeten in resultaat genomen worden. Tevens wordt de Zekerheid in de boekhouding tot uitdrukking gebracht door boeking op een orderekening "02 Zakelijke zekerheden gesteld op de eigen activa". In de orderekeningen 021 en 023 betreffende de zekerheidsstellingen moet in voorkomend geval een onderscheid gemaakt worden tussen de soorten van bezwaarde activa. 1.3 Toelichting van de borgstelling in de jaarrekening Bovendien moeten de orderekeningen opgenomen worden in de toelichting van de jaarrekening, met name onder rubriek XII, Niet in balans opgenomen rechten en verplichtingen, code 919, Pand op andere activa (blz. VSKO-14). 1) We hanteren de term Inrichtende Macht omdat deze systematisch in het idbfm gehanteerd wordt. Uiteraard bedoelen we hiermee naar gelang van het geval het schoolbestuur, het centrumbestuur of het internaatsbestuur.

3 3 2 Ondertekening van het individueel DBFM-contract (idbfm) 2.1 Boeking op een orderekening Bij de ondertekening van het idbfm wordt de geraamde totale verplichting op een orderekening "05 Verplichtingen tot aan- en verkoop van vaste activa geboekt. Deze verplichting bedraagt 30 x het aandeel in de jaarlijkse BBV (Bruto Beschikbaarheidsvergoeding) ten laste van de Inrichtende Macht. De boeking van het contract zelf gebeurt op de Voorlopige Beschikbaarheidsdatum (VBD). 2.2 Boeking van de borgstelling De Borgstelling (zie punt 1.2) wordt overgedragen naar het idbfm en dus verlengd tot de Voorlopige Beschikbaarheidsdatum (VBD). Soms gaat hier ook een beperkte wijziging van het bedrag mee gepaard. 2.3 Toelichting van de verplichting in de jaarrekening Wanneer het idbfm ondertekend is, dient hiervan melding gemaakt te worden in de toelichting bij de jaarrekening. In het VSKO-model wordt de vermelding van het Voorcontract (zie punt 1.1) op blad VSKO 14 onder rubriek XII, Niet in de balans opgenomen rechten en verplichtingen A2 Belangrijke verplichtingen tot aankoop van vaste activa aangepast. Dit gebeurt bijvoorbeeld als volgt: De Inrichtende Macht heeft een individueel DBFM-contract aangegaan voor een DBFM-project over een periode van 30 jaar. De ingangsdatum is D, de totale investeringskost bedraagt X, de jaarlijkse beschikbaarheidsvergoeding Y en de jaarlijkse tussenkomst van AGIOn Z. 2.4 Toekenning van een zakelijk recht aan de Promotor De Inrichtende Macht dient aan de Promotor voor de duur van het Individueel DBFM-Contract een zakelijk recht op de Bouwgrond te verlenen. De authentieke akte waarbij de Inrichtende Macht dit zakelijk recht aan de Promotor verleent, moet binnen de vier maanden na de Contractdatum worden verleden (art. 5.6 idbfm). Dit zakelijk recht neemt de vorm aan van een erfpacht of een opstal (Bijlage 4 idbfm). Aangezien het gebruiksrecht van de Inrichtende Macht op de Bouwgrond voor de duur van het idbfm de facto blijft bestaan, beveelt ABKO de Inrichtende Machten die de Bouwgrond voordien zelf in erfpacht hadden, aan om de boeking van deze erfpacht zoals voorheen te handhaven.

4 4 3 Boeking van het individueel DBFM-contract (idbfm) We lichten de boeking van de elementen van het DBFM-contract toe aan de hand van een voorbeeld. We refereren daarbij aan twee documenten die als bijlage bij deze mededeling gevoegd zijn: Bijlage 1: model van Aflossingstabel bij de definitieve Bruto Beschikbaarheidsvergoeding; Bijlage 2: model van Factuur van DBFM Scholen van Morgen NV. We behandelen enkel de toepasselijke verrichtingen voor een vzw die geen recht op btw-aftrek kan doen gelden. 3.1 Algemene principes Indien het DBFM-project uit verschillende fasen is opgebouwd en voor elk van deze fasen ook een aparte BBV is bepaald, wordt elke fase als een afzonderlijk DBFM-project geboekt. De BBV is hoofdzakelijk opgebouwd uit de volgende elementen: Design en bouwkost (DB), Financieringskost (F), Onderhoudskost (M). Bijkomend wordt bij de oplevering een eenmalige vergoeding aangerekend aan de Inrichtende Macht. Deze bestaat uit intercalaire intresten en prijsherzieningen tijdens de bouwfase. Op de BBV en op de eenmalige vergoeding is subsidiëring door AGIOn van toepassing. De design en bouwkost en de eenmalige vergoeding worden geactiveerd. De subsidie hierop wordt jaarlijks gespreid in het resultaat opgenomen volgens hetzelfde ritme als de afschrijvingen (zie art. 41 van het VSKO-model voor dubbele boekhouding). Indien deze manier van afschrijven afwijkt van de waarderingsregels die normaal door de Inrichtende Macht gehanteerd worden, wordt dit opgenomen in de toelichting bij de jaarrekening. De financieringskost en de onderhoudskost worden op een overlopende rekening geboekt en jaarlijks pro rata in de kosten opgenomen. De totale schuld 2) aan Scholen van Morgen wordt in de balans als langetermijnschuld opgenomen en jaarlijks overeenkomstig de aflossingstabel overgebracht naar de kortetermijnschuld. 3.2 Nieuwe rekeningen in het Minimum Algemeen Rekeningenstelsel (MAR) Voor de boeking van enkele specifieke DBFM-verrichtingen zijn met ingang van 1 januari 2015 drie nieuwe rekeningen in het Minimum Algemeen Rekeningenstelsel (MAR) van het VSKO-model voor dubbele boekhouding gecreëerd 3) : 6116 DBFM-contracten Het bedrag van de jaarlijkse prijsherziening van de Bruto Beschikbaarheidsvergoeding (BBV) van DBFM-contracten zoals vermeld op de factuur. 2) Met totale schuld wordt het totale bedrag bedoeld dat de Inrichtende Macht verschuldigd is, dus zonder de subsidies van AGIOn. 3) De aangepaste versie van het VSKO-model voor neerlegging bij de Nationale Bank zal op de website van het VSKO beschikbaar zijn vanaf eind 2015.

5 5 648 DBFM-gerelateerde kosten Onder meer (schade)vergoedingen (art idbfm), intresten (art idbfm), andere bedragen (art (b) (xii) idbfm), Wijzigingen in het bouwproject die overeenkomstig art. 18.3, (a), (i) van het idbfm ineens betaald worden, worden niet als DBFM-gerelateerde kosten geboekt, maar boekhoudkundig op dezelfde wijze verwerkt als een investering en de bijbehorende subsidie. Wijzigingen in het bouwproject die overeenkomstig art. 18.3, (a), (ii) van het idbfm door middel van een aanpassing van de Bruto Beschikbaarheidsvergoeding (BBV) betaald worden, hebben tot gevolg dat een nieuwe overeenkomst zal gesloten worden met Scholen van Morgen. Deze nieuwe overeenkomst zal in de boekhouding dienen opgenomen te worden als een aanvullende DBFM-boeking of als een wijziging van de bestaande. 748 DBFM-gerelateerde opbrengsten Onder meer kortingen (bijlage 2 idbfm), vertragingsboetes (art. 9.2 idbfm), overdrachtgarantie (art idbfm), gebruik door derden (art idbfm), strafpuntenkortingen (art id- BFM), vergoedingen (art idbfm), andere bedragen (art (b) (xii) idbfm), 3.3 Voorbereiding van de boekingen Om een duidelijk beeld te krijgen van de verrichtingen (initiële investering, eenmalige vergoeding, ) en om een goede opvolging en controle mogelijk te maken, is het wenselijk dat de Inrichtende Macht vooraf afzonderlijke subrekeningen aanmaakt voor alle betrokken balansrekeningen. Concreet zijn dit de volgende rekeningen: 250 (Terreinen en gebouwen), 150 (Investeringssubsidies), 159 (In resultaat genomen investeringssubsidies (-) ), 172 (Leasingschulden en soortgelijke), 422 (Leasingschulden en soortgelijke, op minder dan 1 jaar), 49 (Overlopende rekeningen), zowel voor de financieringskost als voor de onderhoudskost. Ook indien er in de loop van het bouwproject wijzigingen doorgevoerd worden overeenkomstig art. 18 idbfm (zie punt 3.6), is het wenselijk dat daarvoor afzonderlijke subrekeningen aangemaakt worden. Ten slotte is het wenselijk om ook binnen rekening 739 (Overige toelagen en subsidies) een nieuwe subrekening aan te maken om de subsidies te boeken die verrekend zijn op de meer of minkosten van de facturen (zie punten 4.1 en 4.2). 3.4 Bruto beschikbaarheidsvergoeding (BBV) per jaar We gaan er van uit dat de Inrichtende Macht overeenkomstig de aflossingstabel een idbfm aangegaan is met een geraamde totale investeringskost van ,60 4). De jaarlijkse bruto beschikbaarheidsvergoeding (BBV) omvat investeringskosten (Design & Build), financieringskosten (Finance) en onderhoudskosten (Maintain). In ons voorbeeld wordt de jaarlijkse BBV door Scholen van Morgen als volgt geraamd: 4) Zie Bijlage 1, rubriek Vermelding factuur bruto beschikbaarheidsvergoeding, Deel A, D&B.

6 6 Kwartaal 5) Totaal 6) Gemiddelde afbetaling van de investeringskost per kwartaal op 30 jaar (inclusief btw) ,68 x ,60 (1) BBV Deel Finance ,92 x ,40 (2) BBV Deel Maintain (exclusief btw) ,05 x ,00 (3) BTW op de BBV (deel Maintain) 8 243,56 x ,20 (4) Totale BBV inclusief btw ,21 x , Financiering van de BBV Van deze BBV betaalt AGIOn een bepaald gedeelte. De rest is ten laste van de Inrichtende Macht. Totale beschikbaarheidsvergoeding ,21 x ,20 AGIOn betaalt 7) ,28 x ,60 (5) Inrichtende Macht betaalt ,93 x ,60 (6) 3.6 Financiering van de eenmalige vergoeding Bij de terbeschikkingstelling dient een eenmalige vergoeding betaald te worden, die onder andere betrekking heeft op de intercalaire intresten en op de prijsherzieningskost tijdens de looptijd van de werken. In ons voorbeeld gaat het om de volgende bedragen 8) : Totaal bedrag factuur Toelage AGIOn factuur Aandeel IM factuur Intercalaire intresten (art idbfm) , , ,34 Prijsherziening bouwkosten (art (b)) , , ,42 Totaal , , ,92 Enkel het bedrag van de intercalaire intresten en van de prijsherziening, vermeld op de eerste factuur, wordt geactiveerd (zie punt 4.1). Vanaf de tweede factuur worden de negatieve bedragen 9) geboekt op rekening 648 (DBFM-gerelateerde kosten) en de positieve bedragen op rekening 748 (DBFM-gerelateerde opbrengsten). Deze bedragen hebben betrekking op het totale factuurbedrag (brutobedrag zonder aftrek van de subsidies). De betrokken subsidiëring wordt voor het netto saldo (van de positieve en negatieve subsidiebedragen) opgenomen op rekening 739 (Overige toelagen en subsidies). 5) Zie Bijlage 1, rubriek Bruto beschikbaarheidsvergoeding exclusief prijsherzieningen. 6) Zie Bijlage 1, rubriek Vermelding factuur bruto beschikbaarheidsvergoeding. 7) Zie Bijlage 1, rubriek Subsidieberekening bruto beschikbaarheidsvergoeding exclusief prijsherzieningen. 8) Zie Bijlage 2, rubriek Betalingsmodaliteiten. 9) Zie Bijlage 2, rubriek Betalingsmodaliteiten, kolom Totaal bedrag factuur.

7 7 Samengevat: Eenmalige vergoeding bij ter beschikking stelling ,68 (9) AGIOn betaalt ,76 (7) Inrichtende Macht betaalt ,92 (8) 3.7 Boeking van het Contract Boeking van het eigenlijke contract De boeking van het Contract gebeurt op de Voorlopige Beschikbaarheidsdatum (VBD). Deze boeking is als volgt: Debet Credit 250 Kapitaalgedeelte (92 617,68 x 120) ,60 (1) 490 Overlopend actief: intrestgedeelte (80 980,92 x 120) ,40 (2) 490 Overlopend actief: onderhoud (39 255,05 x 120) + (8 243,56 x 120) , Subsidie van de BVV ( ,28 x 120) ,60 (5) 172 Leasingschulden en soortgelijke (45 626,93 x 120) ,60 (6) Gedeeltelijke overboeking van lange termijn naar korte termijn , ,20 In de aflossingstabel (zie Bijlage 1) worden de bedragen van het lopende boekjaar in de kolom Aandeel IM van de rubriek Subsidieberekening bruto beschikbaarheidsvergoeding samengeteld. Vervolgens wordt dit bedrag overgeboekt van lange termijn naar korte termijn: (3) +(4) 172 Leasingschulden en soortgelijke 422 Leasingschulden en soortgelijke (op minder dan 1 jaar) (501, , ,93) Debet ,30 Credit , Boeking van de eenmalige vergoeding De intercalaire interest en de prijsherziening bouwkost die vermeld staan op de EERSTE factuur (zie punt 4.1) dienen gezien de omvang van de bedragen geactiveerd te worden als volgt: Debet Credit 250 Kapitaalgedeelte ,68 (9) 150 Subsidie eenmalige vergoeding ,76 (7) 440 Leverancier ,92 (8) , ,68 Vanaf de tweede factuur worden de prijsherzieningen bouwkost niet meer geactiveerd, maar in resultaat opgenomen (zie punt 4.2).

8 8 4 Boeking van de driemaandelijkse factuur 4.1 Boeking van de eerste factuur Naast het activeren van de intercalaire interest en de prijsherziening bouwkost (zie punt 3.8), moet de aflossing van de BBV afgeboekt worden van rekening 422 (Leasingschulden en soortgelijke Op minder dan 1 jaar). De DBFM-gerelateerde kosten en opbrengsten moeten eveneens geboekt worden. De negatieve bedragen 10) worden geboekt op rekening 648 (DBFM-gerelateerde kosten) en de positieve bedragen op rekening 748 (DBFM-gerelateerde opbrengsten) (zie punt 3.1). Deze bedragen hebben betrekking op het totale factuurbedrag (brutobedrag zonder aftrek van de subsidies). De betrokken subsidiëring wordt voor het netto saldo (van de positieve en negatieve subsidiebedragen) opgenomen op rekening 739 (Overige toelagen en subsidies). Debet 422 Leasingschulden en soortgelijke (op minder dan 1 jaar) X 648 DBFM-gerelateerde kosten X Credit 250 Kapitaalgedeelte X (9) 150 Subsidie eenmalige vergoeding X (7) 739 Overige toelagen en subsidies X X 748 DBFM-gerelateerde opbrengsten X 44 Leverancier Scholen van Morgen X 4.2 Boekingen vanaf de tweede factuur Vanaf de tweede factuur worden er geen intercalaire intresten of herziening bouwkost meer geactiveerd. De aflossing van de BBV moet afgeboekt worden van rekening 422 (Leasingschulden en soortgelijke Op minder dan 1 jaar). De prijsherziening BBV wordt op rekening 6116 (DBFM-contracten) geboekt (zonder aftrek van subsidies). De betrokken subsidie wordt geboekt op rekening 739. De andere DBFM-gerelateerde kosten en opbrengsten 11) moeten eveneens geboekt worden. De negatieve bedragen worden geboekt op rekening 648 (DBFM-gerelateerde kosten) en de positieve bedragen op rekening 748 (DBFM-gerelateerde opbrengsten) (zie punt 3.1). Deze bedragen hebben betrekking op het totale factuurbedrag (brutobedrag zonder aftrek van de subsidies). De betrokken subsidiëring wordt voor het netto saldo (van de positieve en negatieve subsidiebedragen) opgenomen op rekening 739 (Overige toelagen en subsidies). Hierop geldt één uitzondering, met name indien in het bouwproject wijzigingen overeenkomstig art. 18.3, (a), (i) idbfm doorgevoerd zijn (zie daartoe punt 4.3.1). 10) Zie Bijlage 2, rubriek Betalingsmodaliteiten, kolom Aandeel Inrichtende Macht factuur. 11) Zie Bijlage 2, rubriek Betalingsmodaliteiten, kolom Aandeel Inrichtende Macht factuur.

9 9 422 Leasingschulden en soortgelijke (op minder dan 1 jaar) X 6116 DBFM-contracten X 648 DBFM-gerelateerde kosten X 739 Overige toelagen en subsidies X X 748 DBFM-gerelateerde opbrengsten X 44 Leverancier Scholen van Morgen X 4.3 Boeking van wijzigingen in het bouwproject overeenkomstig art. 18 idbfm Betaling overeenkomstig art. 18.3, (a), (i) idbfm Wijzigingen in het bouwproject die ineens betaald worden, worden niet als DBFM-gerelateerde kosten geboekt, maar boekhoudkundig op dezelfde wijze verwerkt als een investering en de bijbehorende subsidie. De afschrijving ervan gebeurt over de gebruikelijke termijn van de investering (bijvoorbeeld 30 jaar voor nieuwbouw) en niet over de resterende looptijd van het DBFM-contract Betaling overeenkomstig art. 18.3, (a), (ii) idbfm Wijzigingen in het bouwproject die door middel van een aanpassing van de Bruto Beschikbaarheidsvergoeding (BBV) betaald worden, hebben tot gevolg dat een nieuwe overeenkomst zal gesloten worden met Scholen van Morgen. Deze nieuwe overeenkomst zal in de boekhouding dienen opgenomen te worden als een aanvullende DBFMboeking of als een wijziging van de bestaande. 5 Boeking van de afsluitverrichtingen In ons voorbeeld zijn alle voorbeeldboekingen gebaseerd op afsluitingen per einde van het boekjaar. Deze afsluitende verrichtingen kunnen ook met een grotere frequentie gebeuren (bijvoorbeeld op het einde van elk kwartaal). 5.1 De afschrijving van de investeringskost (Design & Build) 6302 Afschrijvingen op kapitaalgedeelte ,72 (1) / Kapitaalgedeelte Afschrijving , Het in resultaat nemen van het intrestgedeelte (Finance) 650 Interesten, commissies, kosten verbonden aan schulden ,68 (2) / Overlopend actief: intrestgedeelte ,68

10 Het in resultaat nemen van de onderhoudskost (Maintain en btw) 6111 Onderhoud en herstelling Gebouwen ,44 [(3)+(4)] / Overlopend actief: onderhoud , Het in resultaat nemen van de AGIOn-subsidies op de BBV 159 Subsidie van de BBV ,12 (5) / In resultaat name subsidie van de BBV , Het overboeken naar de kortetermijnschuld Debet Credit 172 Leasingschulden en soortgelijke ,72 (6) / Leasingschulden en soortgelijke (op minder dan 1 jaar) ,72 Afhankelijk van de datum van ingebruikname zal de kortetermijnschuld in de loop van het eerste jaar en het laatste jaar kleiner zijn dan de jaarlijkse aflossing. 5.6 De afschrijving van de eenmalige vergoeding 6302 Afschrijvingen op het kapitaalgedeelte 4 312,62 (9) / Kapitaalgedeelte Afschrijving 4 312, Het in resultaat nemen van de AGIOn-subsidies op de eenmalige vergoeding 159 Subsidie van de eenmalige vergoeding 3 276,33 (7) / In resultaat name subsidie eenmalige vergoeding 3 276,33

11 11 6 Betekenis van enkele afkortingen ABKO AGIOn BBV DBFM idbfm IM MAR VBD Adviescommissie Boekhouden in het Katholiek Onderwijs Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs Bruto Beschikbaarheidsvergoeding Design, Build, Finance, Maintain Individueel DBFM-contract Inrichtende Macht Minimum Algemeen Rekeningenstelsel Voorlopige beschikbaarheidsdatum

Referentienummer: M Datum: Gewijzigd: Dienst Bestuur & organisatie

Referentienummer: M Datum: Gewijzigd: Dienst Bestuur & organisatie Guimardstraat 1 1040 BRUSSEL +32 2 529 04 09 www.katholiekonderwijs.vlaanderen MEDEDELING Referentienummer: M-2012-004 Datum: 2015-05-20 Gewijzigd: 2018-07-09 Contact: Dienst Bestuur & organisatie tr.vermeersch@katholiekonderwijs.vlaanderen

Nadere informatie

Boekingsfiche 3420 Serviceflats Invest

Boekingsfiche 3420 Serviceflats Invest Deel 1: Omschrijving van de verrichtingen 0 Het OCMW heeft een stuk grond ter waarde van 100.000 euro waarop het aan een BEVAK een recht van opstal verleent voor de bouw van 20 serviceflats Het OCMW ontvangt

Nadere informatie

Gelet op het decreet van 7 juli 2006 betreffende de inhaalbeweging voor schoolinfrastructuur (B.S. 15 september 2006);

Gelet op het decreet van 7 juli 2006 betreffende de inhaalbeweging voor schoolinfrastructuur (B.S. 15 september 2006); GR20170126 Punt 20. Onderwijs nieuwbouwproject Stedelijke Basisschool Appelterre-Dorp 48 DBFM-programma wijziging digitale borden finaal voorstel en wijzigingscontract - goedkeuring (publicatiedatum 27/02/2017)

Nadere informatie

1 toelichting jaarrekening

1 toelichting jaarrekening I. Staat van de immateriële vaste activa (post 21 van de activa) a) Aanschaffingswaarde Aanschaffingen, met inbegrip van de geproduceerde vaste activa Overdrachten en buitengebruikstellingen ( ) Overboekingen

Nadere informatie

OVERDRACHT SCHOOLBESTUUR LUIK INFRASTRUCTUUR IN HET GEVAL VAN GESUBSIDIEERDE BOUWWERKEN

OVERDRACHT SCHOOLBESTUUR LUIK INFRASTRUCTUUR IN HET GEVAL VAN GESUBSIDIEERDE BOUWWERKEN Dienst Bestuur & organisatie Guimardstraat 1 1040 BRUSSEL +32 2 529 04 09 www.katholiekonderwijs.vlaanderen DOCUMENT Overdracht schoolbestuur 2016-12-01 OVERDRACHT SCHOOLBESTUUR LUIK INFRASTRUCTUUR IN

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. Advies 2015/9 Boekhoudkundige verwerking van geactiveerde intercalaire interesten. Advies van 9 december 2015 1

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. Advies 2015/9 Boekhoudkundige verwerking van geactiveerde intercalaire interesten. Advies van 9 december 2015 1 COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN Advies 2015/9 Boekhoudkundige verwerking van geactiveerde intercalaire interesten Advies van 9 december 2015 1 I. Inleiding 1. In onderhavig advies wordt beoogd de

Nadere informatie

Boekingsfiche 5109 Overname gemeentelijk openbaar verlichtingsnet door Eandis.xlsx

Boekingsfiche 5109 Overname gemeentelijk openbaar verlichtingsnet door Eandis.xlsx Deel 1: Omschrijving van de verrichtingen 0 1 2 3 4 5 6 a b 7 8 9 10 a b c 11 12 a b 13 14 15 De gemeenteraad onderschrijft op 20/01/N het Masterplan voor het gemeentelijk openbaar verlichtingsnet en het

Nadere informatie

1. Inhoud van deze mededeling Wettelijke basis voor de verplichting tot overdracht Welk regime is van toepassing...

1. Inhoud van deze mededeling Wettelijke basis voor de verplichting tot overdracht Welk regime is van toepassing... CAJO-document Overdracht besturen luik infrastructuur in het geval van gesubsidieerde Dienst Administratieve en juridische ondersteuning 02 240 07 60 datum Contactpersoon e-mailadres 01/02/2018 Annelien

Nadere informatie

Vlaamse Adviescommissie voor Boekhoudkundige Normen. Advies 2017/5 betreffende het boeken van subsidies in natura van 08/03/2017

Vlaamse Adviescommissie voor Boekhoudkundige Normen. Advies 2017/5 betreffende het boeken van subsidies in natura van 08/03/2017 Vlaamse Adviescommissie voor Boekhoudkundige Normen Advies 2017/5 betreffende het boeken van subsidies in natura van 08/03/2017 Inhoud I. Inleiding en definities 2 1) Toepassingsgebied 2 2) Definities

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP Intern Verzelfstandigd Agentschap met Rechtspersoonlijkheid Adres: Zenithgebouw, Koning Albert II-laan Nr: 37 Bus:

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 201 03/07/2014 BE 0419.261.219 14 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 14277.00479 VKT-vzw 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Vlaamse Tafeltennisliga Vereniging zonder winstoogmerk Adres: Brogniezstraat

Nadere informatie

NEERLEGGINGSFORMULIER: Uitbreiding bij de jaarrapportering : geherkwalificeerde PPS-projecten

NEERLEGGINGSFORMULIER: Uitbreiding bij de jaarrapportering : geherkwalificeerde PPS-projecten Vlaamse overheid Departement Financiën en Begroting Financiële Diensten en Rapportering NEERLEGGINGSFORMULIER: Uitbreiding bij de jaarrapportering : geherkwalificeerde PPS-projecten in euro (EUR) Versie

Nadere informatie

3588 BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE

3588 BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE 3588 BELGISCH STAATSBLAD 27.01.2010 MONITEUR BELGE VLAAMSE OVERHEID Onderwijs en Vorming [C 2010/35073] Boekhoudkundige modellen van de gesubsidieerde scholen Toepassing van artikel X.5 van het decreet

Nadere informatie

Vlaamse Adviescommissie voor Boekhoudkundige Normen. Advies 2018/13 betreffende het boeken van geherkwalificeerde PPS-projecten van 5/12/2018

Vlaamse Adviescommissie voor Boekhoudkundige Normen. Advies 2018/13 betreffende het boeken van geherkwalificeerde PPS-projecten van 5/12/2018 Vlaamse Adviescommissie voor Boekhoudkundige Normen Advies 2018/13 betreffende het boeken van geherkwalificeerde PPS-projecten van 5/12/2018 Inhoud I. Inleiding, definities en inwerkingtreding 2 1) Toepassingsgebied

Nadere informatie

Immateriële vaste activa CASE 1

Immateriële vaste activa CASE 1 5. Cases Immateriële vaste activa CASE 1 Gegeven De BVBA ABC sluit een licentieovereenkomst af met haar buitenlandse moedermaatschappij voor een prijs die als volgt is bepaald: 1.Bij de ondertekening van

Nadere informatie

De huidige OCMW-beleidsinstrumenten. II.1. De financiële registratie in functie van de jaarrekening

De huidige OCMW-beleidsinstrumenten. II.1. De financiële registratie in functie van de jaarrekening Lokaal Financieel Management Praktijkgids INHOUDSOPGAVE I. Wegwijzer Woord vooraf 1 II. II.1. De financiële registratie in functie van de jaarrekening Inleiding 1 II.1.1. Het actief 1. De balans vaste

Nadere informatie

Boekingsfiche 5301 Overdracht onroerend goed van gemeente aan AGB met BTW-recuperatie.xlsx

Boekingsfiche 5301 Overdracht onroerend goed van gemeente aan AGB met BTW-recuperatie.xlsx Deel 1: Omschrijving van de verrichtingen 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 2 3 4 5 6 7 8 9 De gemeente bouwt een sporthal met een totale bouwkost van 6.050.000 euro, waarvan 1.050.000 BTW. Na voltooing van de bouwwerken

Nadere informatie

de boekhoudkundige verwerking van een economische cyclus: van start, via aan- en verkoop naar het einde van het jaar door Hendrik Claessens

de boekhoudkundige verwerking van een economische cyclus: van start, via aan- en verkoop naar het einde van het jaar door Hendrik Claessens de boekhoudkundige verwerking van een economische cyclus: van start, via aan- en verkoop naar het einde van het jaar door Hendrik laessens Opgave We starten met een onderneming gespecialiseerd in computermateriaal.

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 21/01/2015 BE 0449.054.471 11 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15019.00586 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: ERDA KOMADA Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Adres:

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 30/11/2015 BE 0462.537.075 11 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15679.00182 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: DE LILLE Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Adres: Kwadenbulk

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Financieringsinstrument voor de Vlaamse visserij- en aquicultuursector openbare instelling Adres: vrijhavenstraat Nr: 5 Bus: Postnummer: 8400 Gemeente: Oostende Land:

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO (2 decimalen)

JAARREKENING IN EURO (2 decimalen) 201 1 EUR NAT Datum neerlegging Nr 0811575046 Blz E D VKT-VZW 11 JAARREKENING IN EURO (2 decimalen) NAAM: Orange House partnership Rechtsvorm: VZW Adres: Kampendaal Nr: 83 Postnummer: 1653 Gemeente: Dworp

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Born in Africa Vereniging zonder winstoogmerk Adres: ROBERT DALECHAMPLAAN Nr: 7 Bus: Postnummer: 1200 Gemeente: Sint-Lambrechts-Woluwe Land: België Rechtspersonenregister

Nadere informatie

Jaarlijkse afsluiting in Winbooks

Jaarlijkse afsluiting in Winbooks Verenigingen der Parochiale Werken Jaarlijkse afsluiting in Winbooks De presentatie start om 19h30. Blijf aangelogd. Indien je in het blauwe vakje bovenaan het 3 de icoontje aanklikt, dat krijg je onderaan

Nadere informatie

Totaal NMBS. I. Bedrijfsopbrengsten 2.328,5 88, ,3 359,5

Totaal NMBS. I. Bedrijfsopbrengsten 2.328,5 88, ,3 359,5 Aanpassingen jaarrekening NMBS 2013 Punt 2.3. Resultaten per activiteitensector en Punt 2.4. Balans per activiteitensector van het jaarverslag (p. 10-11) werden aangepast. De aanpassing bestond erin de

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 26/08/2014 BE 0832.375.509 10 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 14488.00391 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Verhaert Dave Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Adres:

Nadere informatie

Gelet op het decreet van 7 juli 2006 betreffende de inhaalbeweging voor schoolinfrastructuur (B.S. 15 september 2006);

Gelet op het decreet van 7 juli 2006 betreffende de inhaalbeweging voor schoolinfrastructuur (B.S. 15 september 2006); GR20161020 Punt 28. Onderwijs - nieuwbouwproject Stedelijke Basisschool Appelterre-Dorp 48 - DBFM-programma - wijziging netwerkbekabeling en voorzien van netwerkbekabeling voor wifi-punten - finaal voorstel

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2013/14 De boekhoudkundige verwerking van de uitgestelde belastingen bij gerealiseerde meerwaarden waarvoor de uitgestelde belastingregeling geldt en bij

Nadere informatie

JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN

JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN 20 31/08/2017 BE 0832.375.509 10 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 17568.00080 VKT 1.1 JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN IDENTIFICATIEGEGEVENS

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2013/14 De boekhoudkundige verwerking van de uitgestelde belastingen bij gerealiseerde meerwaarden waarvoor de uitgestelde belastingregeling geldt en bij

Nadere informatie

Boekhouding verenigingen 28 februari Sylvia Thienpont

Boekhouding verenigingen 28 februari Sylvia Thienpont Boekhouding verenigingen 28 februari 2015 Sylvia Thienpont Boekhouding verenigingen 1. Wettelijk kader boekhoudkundige Kleine verenigingen Grote en zeer grote verenigingen 2. Dubbel boekhouden versus vereenvoudigd

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 19/06/2015 BE 0458.098.930 12 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15194.00114 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Gusta Commanditaire vennootschap op aandelen Adres: Westendelaan Nr: 71

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 07/06/2016 BE 0458.098.930 11 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 16157.00038 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Gusta Commanditaire vennootschap op aandelen Adres: Westendelaan Nr: 71

Nadere informatie

Vlaamse Adviescommissie voor Boekhoudkundige Normen

Vlaamse Adviescommissie voor Boekhoudkundige Normen Vlaamse Adviescommissie voor Boekhoudkundige Normen Advies 2017/7 betreffende de behandeling van Europese subsidies 6 december 2017 Inhoud I. Inleiding en definities 2 1) Toepassingsgebied 2 2) Definities

Nadere informatie

BALANS NA WINSTVERDELING

BALANS NA WINSTVERDELING Nr. 0812.019.662 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... Toel. 20/28 60.411,22 55.375,35 Oprichtingskosten...... Immateriële vaste activa.... Materiële vaste activa... Terreinen en gebouwen...

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE BALANS EN DE RESULTATENREKENING

TOELICHTING BIJ DE BALANS EN DE RESULTATENREKENING RESULTAATVERWERKING (in duizenden EUR) Boekjaar Vorig A. Te bestemmen winstsaldo 8.211 12.282 Te verwerken verliessaldo (-) 1. Te bestemmen winst van het -3.578 9.842 Te verwerken verlies van het (-) 2.

Nadere informatie

Prof. dr. Stijn Goeminne, Faculteit Economie & Bedrijfskunde, Universiteit Gent

Prof. dr. Stijn Goeminne, Faculteit Economie & Bedrijfskunde, Universiteit Gent De boekhoudkundige verwerking van uitgestelde belastingen bij gerealiseerde meerwaarden waarvoor de uitgestelde belastingregeling geldt en bij kapitaalsubsidies Prof. dr. Stijn Goeminne, Faculteit Economie

Nadere informatie

HOOFDSTUK 7. Schulden op meer dan één jaar

HOOFDSTUK 7. Schulden op meer dan één jaar HOOFSTUK 7 Schulden op meer dan één jaar Blz. 149 tot 189 ATIVA BALANS per --/--/-- PASSIVA I. KAPITAAL A. Geplaatst kapitaal 10 100 B. Niet-Opgevraagd kapitaal (-) 101 II. UITGIFTEPREMIES 11 III. HERWAARERINGS-

Nadere informatie

Verwerken van financiële mutaties met betrekking tot duurzame productiemiddelen en leasing

Verwerken van financiële mutaties met betrekking tot duurzame productiemiddelen en leasing Hoofdstuk 1 Verwerken van financiële mutaties met betrekking tot duurzame productiemiddelen en leasing 1.1 Inleiding In het boek Elementaire kennis Bedrijfsadministratie heb je geleerd om boekingen te

Nadere informatie

19548 BELGISCH STAATSBLAD 07.04.2006 MONITEUR BELGE

19548 BELGISCH STAATSBLAD 07.04.2006 MONITEUR BELGE 19548 BELGISCH STAATSBLAD 07.04.2006 MONITEUR BELGE MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP Departement Onderwijs [C 2006/35506] VSKO-model voor het voeren van een vereenvoudigde boekhouding in het katholiek

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 27/01/2015 BE 0429.423.255 12 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15025.00242 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: FRAVAN Naamloze vennootschap Adres: Kortrijksestraat Nr: 439 Bus: Postnummer:

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 201 30/06/2017 BE 0419.261.219 15 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 17269.00561 VKT-vzw 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Vlaamse Tafeltennisliga Vereniging zonder winstoogmerk Adres: Brogniezstraat

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 27/10/2015 BE 0471.522.641 10 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15654.00593 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: 'T SMOSKE TIELT Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Adres:

Nadere informatie

Examen accountancy januari 2013

Examen accountancy januari 2013 Examen accountancy januari 2013 meerkeuze vragen 1. Welke van volgende verrichtingen heeft invloed op de waarde van de vlottende activa: A) Een voorraadwijziging van de handelsgoederen als het systeem

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2019/XX Boekhoudkundige verwerking van de uitgifte van een obligatielening

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN. CBN-advies 2019/XX Boekhoudkundige verwerking van de uitgifte van een obligatielening COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2019/XX Boekhoudkundige verwerking van de uitgifte van een obligatielening Ontwerpadvies van 3 april 2019 I. Inleiding 1. De Commissie werd gevraagd om

Nadere informatie

Fiscale verwerking van subsidies publicatie 22 december 2016

Fiscale verwerking van subsidies publicatie 22 december 2016 Inleiding In deze notitie wordt ingegaan op de fiscale verwerking van subsidies in relatie tot de Wet modernisering vennootschapsbelastingplicht overheidsondernemingen (hierna: de wet). Deze notitie heeft

Nadere informatie

Inhoud. DEEL I Het systeem van dubbel boekhouden 19. Inleiding 21

Inhoud. DEEL I Het systeem van dubbel boekhouden 19. Inleiding 21 Inhoud Woord vooraf 5 DEEL I Het systeem van dubbel boekhouden 19 Inleiding 21 Hoofdstuk 1 De balans 25 1 Inleiding 25 2 De balans: actief = passief 26 3 Indeling van de balans in rubrieken 28 3.1 De indeling

Nadere informatie

Kapitaalsubsidies Hendrik Claessens

Kapitaalsubsidies Hendrik Claessens s Hendrik laessens Regeling voor investeringen die verworven werden sinds het aanslagjaar 200 Op boekhoudkundig vlak is en blijft vereist dat de kapitaalsubsidie op het passief van de balans geboekt wordt

Nadere informatie

JAARREKENING. Toel / / / / ,67 Aandelen /8

JAARREKENING. Toel / / / / ,67 Aandelen /8 Nr. 0862.492.920 VOL 3.1 JAARREKENING BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA OPRICHTINGSKOSTEN.. VASTE ACTIVA.. Immateriële vaste activa.. Materiële vaste activa.. Terreinen en gebouwen.. Installaties, machines

Nadere informatie

Thema 7 Overlopende rekeningen

Thema 7 Overlopende rekeningen Thema 7 Overlopende rekeningen Wat zul je leren? De noodzaak van het gebruik van overlopende rekeningen verantwoorden. Een eenvoudig voorbeeld van het gebruik van een overlopende rekening boekhoudkundig

Nadere informatie

1. FINANCIËLE INFORMATIESYSTEMEN

1. FINANCIËLE INFORMATIESYSTEMEN Inhoud 1. FINANCIËLE INFORMATIESYSTEMEN............................. 13 1. Wat is boekhouden?........................................ 13 2. Gebruikers van boekhoudinformatie...........................

Nadere informatie

Balans Boekjaar : 2016 Van periode 'Opening' tot en met periode 'Afsluiting'

Balans Boekjaar : 2016 Van periode 'Opening' tot en met periode 'Afsluiting' vzw Impuls Balans Boekjaar : 2016 Van periode 'Opening' tot en met periode 'Afsluiting' Op de hieropvolgende bladzijden krijgt u de Balans van de volgende deelboeken: boekhouding: vzw Impuls Deelboek:

Nadere informatie

E TE XCO HAL FJA AR R E SU LTATE N 2016

E TE XCO HAL FJA AR R E SU LTATE N 2016 E TE XCO HAL FJA AR R E SU LTATE N 2016 BALANS VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA Oprichtingkosten 20 I Immateriële vaste activa 21 Materiële vaste activa A. Terreinen en gebouwen B. Installaties, machines en

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO (2 decimalen)

JAARREKENING IN EURO (2 decimalen) 201 1 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. 0822.880.197 Blz. E. D. VKT-VZW 1.1 JAARREKENING IN EURO (2 decimalen) NAAM: Ecofest Rechtsvorm: VZW Adres: Ferdinand Coosemansstraat Nr.: 145 Postnummer: 2600 Gemeente:

Nadere informatie

3 FINANCIERINGSSTROMEN

3 FINANCIERINGSSTROMEN 268 Kosten: II.D. 63 425,00 = 53 425,00 (afschrijvingen) + 10 000,00 (waardevermindering) 3 FINANCIERINGSSTROMEN De onderneming moet, om haar activiteiten te kunnen financieren, beschikken over vermogensbronnen:

Nadere informatie

4. Wettelijke basis 17 4.1. Europese richtlijnen en verordeningen 17 4.2. Belgische wetgeving 17 4.3. Voor vzw s 18

4. Wettelijke basis 17 4.1. Europese richtlijnen en verordeningen 17 4.2. Belgische wetgeving 17 4.3. Voor vzw s 18 Inhoud 1. Financiële informatiesystemen 13 1. Wat is boekhouden? 13 2. Gebruikers van boekhoudinformatie 14 3. Financial versus management accounting 15 3.1. Financial accounting (of algemeen boekhouden)

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: FONDS VOOR SCHEEPSJONGENS ANDERE Adres: Vrijhavenstraat Nr: 5 Bus: Postnummer: 8400 Gemeente: Oostende Land: België Rechtspersonenregister (RPR) - Rechtbank van Koophandel

Nadere informatie

Vlaamse Adviescommissie voor Boekhoudkundige Normen. Advies 2017/6 betreffende het boeken van werkingstoelagen van 08/03/2017

Vlaamse Adviescommissie voor Boekhoudkundige Normen. Advies 2017/6 betreffende het boeken van werkingstoelagen van 08/03/2017 Vlaamse Adviescommissie voor Boekhoudkundige Normen Advies 2017/6 betreffende het boeken van werkingstoelagen van 08/03/2017 Inhoud I. Inleiding en definities 2 1) Toepassingsgebied 2 2) Definities 2 II.

Nadere informatie

CBN-advies 2011/17 - Boekhoudkundige verwerking van onderzoeksfondsen in de jaarrekening van grote en zeer grote verenigingen en stichtingen

CBN-advies 2011/17 - Boekhoudkundige verwerking van onderzoeksfondsen in de jaarrekening van grote en zeer grote verenigingen en stichtingen COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2011/17 - Boekhoudkundige verwerking van onderzoeksfondsen in de jaarrekening van grote en zeer grote verenigingen en stichtingen Advies van 6 juli 2011

Nadere informatie

Wings Jaarafsluiting. Wings Beheersoftware

Wings Jaarafsluiting. Wings Beheersoftware Wings Jaarafsluiting Wings Beheersoftware Jaarafsluiting Omdat Wings gebruik maakt van twee actieve boekjaren kan je verrichtingen in elk van deze boekjaren inbrengen. Indien de verrichtingen voor alle

Nadere informatie

Participatiemaatschappij Vlaanderen

Participatiemaatschappij Vlaanderen Participatiemaatschappij Vlaanderen Nr. BE 0455.777.660 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 341.917.124 257.063.221 Oprichtingskosten 5.1 20 Immateriële vaste activa 5.2 21 411.617

Nadere informatie

Bridgeboetiek vzw. Balans en Jaarrekening. Seizoen 2009-2010

Bridgeboetiek vzw. Balans en Jaarrekening. Seizoen 2009-2010 Bridgeboetiek vzw Balans en Jaarrekening Seizoen 2009-2010 1 juli 2009 tot 30 juni 2010 Actief passief resultatenbalans Pagina 1/5 Datum lijst 14/10/2010 BRUTO Afschrijvingen en waardeverm. NETTO ACTIEF

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO'S

JAARREKENING IN EURO'S 971 1 EUR Nat. Datum neerlegging Nr. Blz. E. D. S-vzw 1.1 JAARREKENING IN EURO'S Naam: Vrij Katholiek Onderwijs Lochristi-Zaffelare Rechtsvorm: VZW Adres: Zaffelare-dorp Postnummer: 9080 Gemeente: Zaffelare

Nadere informatie

Raad van Bestuur AG Stedelijk Onderwijs Zitting van 18 december 2015

Raad van Bestuur AG Stedelijk Onderwijs Zitting van 18 december 2015 beraadslaging/proces verbaal Kopie Raad van Bestuur AG Stedelijk Onderwijs Zitting van 18 december 2015 Besluit GOEDGEKEURD B-punt AG Stedelijk Onderwijs Samenstelling de heer Koen Daniëls; mevrouw Freya

Nadere informatie

OVERDRACHT SCHOOLBESTUUR LUIK INFRASTRUCTUUR IN HET GEVAL VAN GESUBSIDIEERDE BOUWWERKEN

OVERDRACHT SCHOOLBESTUUR LUIK INFRASTRUCTUUR IN HET GEVAL VAN GESUBSIDIEERDE BOUWWERKEN Dienst Bestuur & organisatie Guimardstraat 1 1040 BRUSSEL +32 2 529 04 09 www.katholiekonderwijs.vlaanderen DOCUMENT Overdracht schoolbestuur 2018-04-16 OVERDRACHT SCHOOLBESTUUR LUIK INFRASTRUCTUUR IN

Nadere informatie

AKTIVA Pand 673.308 673.308. Debiteuren 518 112

AKTIVA Pand 673.308 673.308. Debiteuren 518 112 Stichting VSN House Baarn Jaarrekening 2013 Balans 31 december 2013 31 december 2012 AKTIVA Pand 673.308 673.308 Debiteuren 518 112 Rekening courant 21.545 142.738 Zakelijke Spaarrekening 185.000 34.009

Nadere informatie

Vraag I.1: Meerkeuzevragen (slechts 1 antwoord mogelijk, -1 punt wanneer gokken!)

Vraag I.1: Meerkeuzevragen (slechts 1 antwoord mogelijk, -1 punt wanneer gokken!) Vakgroep Accountancy, Beheerscontrole en Fiscaliteit Prof. Jan Verhoeye Vraag I.1: Meerkeuzevragen (slechts 1 antwoord mogelijk, -1 punt wanneer gokken!) 1. De bedoeling van de resultatenrekening is een

Nadere informatie

Immateriële vaste activa CASE 1

Immateriële vaste activa CASE 1 5. Cases Immateriële vaste activa CASE 1 Gegeven De BVBA ABC sluit een licentieovereenkomst af met haar buitenlandse moedermaatschappij voor een prijs die als volgt is bepaald: 1.Bij de ondertekening van

Nadere informatie

Fiscale aspecten DBFM

Fiscale aspecten DBFM Fiscale aspecten DBFM SPRYG: PPS & DBFM in vastgoed 2018 Datum: 20 maart 2018 Auteur: Stijn Vastmans - partner Tiberghien advocaten 1 INHOUD Inleiding Bespreking DBFM en btw De private partner heeft een

Nadere informatie

PROEFEXAMEN 2 Praktijkdiploma Boekhouden

PROEFEXAMEN 2 Praktijkdiploma Boekhouden PROEFEXAMEN 2 Praktijkdiploma Boekhouden Periodeafsluiting Beschikbare tijd 2 uur. Op de netheid van het werk zal worden gelet. Deze opgave is eigendom van de Examencommissie en dient, tezamen met de uitwerkingen

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Grindfonds - Fonds gravier Instelling van openbaar nut Adres: Koning Albert II laan Nr: 20 Bus: 8 Postnummer: 1000 Gemeente: Brussel Land: België Rechtspersonenregister

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2015/1 - Boekhoudkundige verwerking van de tax shelter in hoofde van de investeerder (raamovereenkomsten gesloten vanaf 1 januari 2015) Advies van 13 mei

Nadere informatie

8. ONZE FINANCIËLE MIDDELEN

8. ONZE FINANCIËLE MIDDELEN 48 8. ONZE FINANCIËLE MIDDELEN 8. ONZE FINANCIËLE MIDDELEN CONSOLIDEREN Beheren DUIDELIJKHEID DE REKENINGEN VAN PARKING.BRUSSELS Het kapitaal van het Agentschap = 561.500 Het kapitaal van het Agentschap,

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord... DEEL I INLEIDING

Inhoud. Voorwoord... DEEL I INLEIDING Inhoud Voorwoord............................................ i DEEL I INLEIDING Hoofdstuk 1. Definitie en grondbeginselen............... 3 A. Definitie.......................................... 3 B. Verantwoording

Nadere informatie

Nota aan de leden van de Vlaamse Regering

Nota aan de leden van de Vlaamse Regering Viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister bevoegd voor Begroting, Financiën en Energie Nota aan de leden van de Vlaamse Regering Betreft: De algemene rekening 2017 en het ontwerp

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2015/2 - Boekhoudkundige verwerking van de liquidatiereserve (Programmawet van 19 december 2014) en de afzonderlijke aanslag op deze liquidatiereserve Advies

Nadere informatie

de leasinggever? Ontwerpadvies CBN over leasing (IV) : hoe verwerken bij

de leasinggever? Ontwerpadvies CBN over leasing (IV) : hoe verwerken bij Ontwerpadvies CBN over leasing (IV) : hoe verwerken bij de leasinggever? Auteur(s): Stefaan Van Crombrugge Editie: 722 p. 5 Publicatiedatum: 31 juli 2014 Ontwerpadvies CBN over leasing (IV) : hoe verwerken

Nadere informatie

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het ontwerp van decreet

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het ontwerp van decreet ingediend op 893 (2016-2017) Nr. 4 16 november 2016 (2016-2017) Tekst aangenomen door de plenaire vergadering van het ontwerp van decreet betreffende de alternatieve financiering van schoolinfrastructuur

Nadere informatie

2. 01/04/x5 416 Diverse vorderingen 450.000 2200 @ Terreinen AW 250.000 763 Meerwaarden op de realisatie

2. 01/04/x5 416 Diverse vorderingen 450.000 2200 @ Terreinen AW 250.000 763 Meerwaarden op de realisatie 6.2 Reserves 6.2.1 1 Bij de herwaardering: 31/12/x4 2208 Geboekte meerwaarden op terreinen 121 @ Herwaarderingsmeerwaarden op Herwaardering : beslissing xxx 2 Bij de verkoop: 1. 31/12/x4 2208 @ Geboekte

Nadere informatie

Robert VERSCHOREN, Financieel inspecteur-directeur Tel. 02/

Robert VERSCHOREN, Financieel inspecteur-directeur Tel. 02/ Brussel, 31 januari 2019 Omzendbrief : 19/01/D1 Rubriek : 31 Uw contactpersoon : Robert VERSCHOREN, Financieel inspecteur-directeur Tel. 02/209.19.27 fin@ocm-cdz.be T 02 209 19 11 Sterrenkundelaan 1 B-1210

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 BASISBEGINSELEN VAN HET DUBBEL BOEKHOUDEN

HOOFDSTUK 1 BASISBEGINSELEN VAN HET DUBBEL BOEKHOUDEN WOORD VOORAF... OVER DE AUTEURS... v vii HOOFDSTUK 1 BASISBEGINSELEN VAN HET DUBBEL BOEKHOUDEN 1 INLEIDING... 2 2 DE BALANS... 3 2.1 Ondernemingsmiddelen of activa... 4 2.2 Ondernemingsbronnen of passiva...

Nadere informatie

I.P.V.-I.F.P. : Waarderingsregels

I.P.V.-I.F.P. : Waarderingsregels I.P.V.-I.F.P. : Waarderingsregels De waarderingsregels worden vastgesteld in overeenstemming met de bepalingen van het Koninklijk Besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen.

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Eigen Vermogen Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek Eigen Vermogen Adres: Kliniekstraat Nr: 25 Bus: Postnummer: 1070 Gemeente: Anderlecht Land: België Rechtspersonenregister

Nadere informatie

JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN

JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN 20 17/07/2017 BE 0458.098.930 13 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 17323.00104 VKT 1.1 JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN IDENTIFICATIEGEGEVENS

Nadere informatie

Boekhoudkundige verplichtingen van schoolbesturen Herziening van het VSKO-model voor dubbele boekhouding

Boekhoudkundige verplichtingen van schoolbesturen Herziening van het VSKO-model voor dubbele boekhouding Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs Guimardstraat 1 1040 Brussel MEDEDELING referentienr. : M-VSKO-2007-068 datum : 2007-12-05 gewijzigd : contact : Jaak Palmans, jaak.palmans@vsko.be, 02 507

Nadere informatie

LRM BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/

LRM BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/ LRM Nr. BE 0452.138.972 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 326.978.093 317.434.940 Oprichtingskosten 5.1 20 Immateriële vaste activa 5.2 21 159.589 8.214 Materiële vaste activa

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Cardo

Jaarrekening Stichting Cardo Jaarrekening 2015 Stichting Cardo 2 van 16 Inhoudsopgave 1. Balans per 31 december 2015 3 2. Resultatenrekening over 2015 4 3. Kengetallen 5 4. Kasstroomoverzicht over 2015 6 5. Grondslagen van waardering

Nadere informatie

Lijninvest BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/

Lijninvest BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/ Lijninvest Nr. BE 0889.551.267 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 5.201.558 5.046.931 Oprichtingskosten 5.1 20 4.162 Immateriële vaste activa 5.2 21 Materiële vaste activa 5.3 22/27

Nadere informatie

Verklaring betreffende een aanvullende opdracht voor nazicht of correctie (VKT 1.2)

Verklaring betreffende een aanvullende opdracht voor nazicht of correctie (VKT 1.2) Jaarrekening in euro (VKT 1.1) Verklaring betreffende een aanvullende opdracht voor nazicht of correctie (VKT 1.2) Balans na winstverdeling Activa (VKT 2.1) 20/28 Vaste activa 20 Oprichtingskosten 21 Immateriële

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Vlaamse Ombudsdienst Instellingen opgericht bij decreet Adres: Leuvenseweg 86 Nr: 86 Bus: Postnummer: 1000 Gemeente: Brussel Land: België Rechtspersonenregister (RPR)

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2015/XXX - Boekhoudkundige verwerking van de liquidatiereserve en de afzonderlijke aanslag op deze liquidatiereserve Ontwerpadvies van 4 maart 2015 I. Algemeen

Nadere informatie

Datum: 23/12/2000 Lead Tijd: 10:12:30 Aanvrager: JV 1-Z9003 OEFENING 1/5.14 (01/01/1998-31/12/1998)

Datum: 23/12/2000 Lead Tijd: 10:12:30 Aanvrager: JV 1-Z9003 OEFENING 1/5.14 (01/01/1998-31/12/1998) OPENINGSJOURNAAL Datum: 23/12/2000 Lead Tijd: 10:12:30 OPENINGSJOURNAAL Blz. 1 Overdracht 0.00 0.00 1 01/01/1998 G 604000 Aankopen van handelsgoederen 5 670 000.00 G 220000 Terreinen en gebouwen 4 000

Nadere informatie

CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN

CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN Brussel, 30 oktober 2009 CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN Omzendbrief: 09/18/D1 Rubrieken: 111-112 Uw contactpersoon: Robert VERSCHOREN, Financieel inspecteur-directeur tel.: 02/209.19.27 Financiële

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2015/XX - Boekhoudkundige verwerking van de tax shelter in hoofde van de investeerder (raamovereenkomsten gesloten vanaf 1 januari 2015) Ontwerpadvies van

Nadere informatie

Advies van 10 november 2010

Advies van 10 november 2010 COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2010/17 - Boekhoudkundige verwerking van subsidies, schenkingen en legaten in natura in de jaarrekening van begunstigde grote en zeer grote verenigingen

Nadere informatie

Commissie publiceert overzichtsadvies over zakelijke rechten op onroerende goederen Deel 1 : Vruchtgebruik

Commissie publiceert overzichtsadvies over zakelijke rechten op onroerende goederen Deel 1 : Vruchtgebruik Commissie publiceert overzichtsadvies over zakelijke rechten op onroerende goederen Deel 1 : Vruchtgebruik Prof. dr. Stijn Goeminne, Vakgroep Public Governance, Management & Finance, Universiteit Gent.

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN

COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN COMMISSIE VOOR BOEKHOUDKUNDIGE NORMEN CBN-advies 2015/XXX - Boekhoudkundige verwerking van de liquidatiereserve bedoeld in artikel 541 WIB 92 (Programmawet van 10 augustus 2015) en de bijzondere aanslag

Nadere informatie

I.P.V. vzw : Waarderingsregels

I.P.V. vzw : Waarderingsregels I.P.V. vzw : Waarderingsregels De waarderingsregels worden vastgesteld in overeenstemming met de bepalingen van het Koninklijk Besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen.

Nadere informatie

Sectie J: Boekingen en voorbeelden

Sectie J: Boekingen en voorbeelden BOEKHOUDHANDLEIDING NMBS GROEP Materiële vaste activa Hoofdstuk 10 15/02/2011 PVS Sectie J: Boekingen en voorbeelden BOEKHOUDHANDLEIDING NMBS GROEP Materiële vaste activa Hoofdstuk 10 15/02/2011 PVS Inhoudstafel

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 09/07/2015 BE 0555.655.590 10 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15299.00093 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Dr. Byaruhanga Dieudonne Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

Nadere informatie