Opdrachten lesbrief GeoGids januari 2013 Sandy slaat toe

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opdrachten lesbrief GeoGids januari 2013 Sandy slaat toe"

Transcriptie

1 Opdrachten lesbrief GeoGids januari 2013 Sandy slaat toe Krantenbericht 1 Bewerkt naar: Het zeilschip Bounty is maandag voor de Amerikaanse oostkust gezonken. Een bemanningslid kwam om het leven en de kapitein wordt nog vermist. Veel mensen kennen de driemaster van de film Pirates of the Caribbean (2006). Het schip was een replica van het gelijknamige Britse schip dat beroemd werd door de muiterij bij Tahiti in Krantenbericht 2 Autofabrikanten in de Verenigde Staten maakten de beste novembermaand in jaren mee. De autoproductie nam flink toe. General Motors (GM), Ford en Chrysler zagen de verkopen stevig aantrekken. Twee krantenberichten die zo op het oog niets met elkaar te maken hebben. Niets is minder waar. De Bounty kwam om in de torenhoge golven van orkaan Sandy, die eind oktober over het noordoosten van de VS trok. Ook vernielde Sandy vele auto s. Deze lesbrief gaat over de superstorm Sandy. Waar en hoe ontstaat zo n storm, waardoor volgen orkanen een voorspelbare route en verdwijnen ze uiteindelijk geruisloos? En hoe zit het met de schade en de manier waarop de bevolking zich indekt tegen het gevaar, het hazard management? Het uitwerken van de lesbrief kost je ongeveer een lesuur. Hoeveel tijd jij er precies aan kwijt bent hangt af van de hoeveelheid filmpjes die je bekijkt en het aantal informatieve sites dat je bezoekt op internet. In de onderbouw heb je al het een en ander geleerd over winden en luchtdruk. De begrippen hoge en lage druk, maximum en minimum, windsystemen en orkanen en namen als Coriolis, Buys Ballot en Beaufort moeten je bekend voorkomen. Ze kunt dat allemaal terug zoeken in het Basisboek.

2 Opdracht 1 Hurricane Sandy Vraag 1 Het spoor van de misdaad. a. Lees bron 1 over het leven van Sandy en huiver... Bekijk daarna de vier korte filmpjes uit bron 2. Ze volgen een verwoestend spoor. Bron 1 Het korte leven van een killerwoman De orkaan Sandy is volgens Wikipedia de achttiende storm en tiende orkaan van het Atlantisch orkaanseizoen Ze ontstond op 22 oktober in het westen van de Caribische Zee. Al na zes uur werd ze een tropische storm en op 24 oktober kwam ze aan op Jamaica, nu als orkaan. Sandy ontwikkelde zich in de avond van 25 oktober tot de tweede categorie en kwam aan op Cuba. Daarna zwakte ze af tot de eerste categorie en bewoog ze zich noordwaarts voort over de Bahama's. Toen had de orkaan al 67 slachtoffers gemaakt. In de nacht van 29 oktober op 30 oktober bereikte Sandy als superstorm de oostkust van de Verenigde Staten, waarna ze nog meer in kracht afzwakte en zich naar het noorden bewoog. Boven het oosten van Canada is de storm op 31 oktober opgelost. (Bewerkt naar Wikipedia, orkaan Sandy) Bron 2 Het spoor van Sandy Gepubliceerd op 25 okt Gepubliceerd op 27 okt Gepubliceerd op 29 okt Gepubliceerd op 30 okt 2012

3 b. Teken op het kaartje hieronder het spoor dat Sandy volgde. Noteer eerst de namen die in bron 1 worden genoemd in de kaart en schrijf de data van aankomst er bij. Trek vervolgens een lijn tussen de plaatsen die in dikte varieert naar orkaankracht. Hurricane path Sandy Zie ook: c. Noteer in de rechterkolom van bron 2 een korte samenvatting van wat je ziet.

4 Vraag 2 Een moordenaar heeft meerdere namen In de onderbouw heb je eerder kennis gemaakt met orkanen, hoe ze kunnen ontstaan en hoe ze in verschillende dele van de wereld worden genoemd. Bekijk bron 3 en noteer de naam in het lege vakje. Bron 3 Orkanen en hun trekroutes. (Bewerkt naar: ). Vraag 3 Wat weet je nog van de onderbouw? Zoek de juiste uitspraken over orkanen uit het volgende rijtje: A. Hurricanes trekken altijd naar de intertropische convergentiezone toe. B. Als bij een tropische storm de windsnelheid boven windkracht 12 komt, dan spreekt men van een orkaan en krijgt deze een eigen naam. C. Hurricanes ontstaan precies op de evenaar, omdat het zeewater op hogere breedten te koud is. D. In de Middellandse Zee, Perzische Golf en Rode Zee ontstaan geen orkanen omdat er onvoldoende warme lucht aanwezig is. E. Hurricanes ontstaan alleen boven zee, waarbij de watertemperatuur boven de ±27 o C moet liggen. F. Tropische orkanen komen relatief vaak in het centrale deel van de Verenigde Staten voor, gemiddeld zo'n duizend per jaar. G. Een tyfoon is pas een echte tyfoon wanneer de bovenste helft onder een flinke onweersbui hangt en het onderste gedeelte van de tyfoon contact maakt met de grond. Soms heeft een tyfoon meerdere slurven.

5 Vraag 4 De geboorte van een orkaan Bekijk de animatie op en geef antwoord op de vragen a t/m g. a. De wieg van orkanen staat in de tropen en de subtropen. Onder welke omstandigheid vindt de geboorte plaats? b. Al snel wordt het baby-orkaantje uit de wieg getild. Wat is daarvan de oorzaak? c. Welke rol spelen de passaatwinden bij het opgroeien van de orkaan? d. De windsnelheid rond de jonge orkaan neemt snel in kracht toe en de regen valt met bakken uit de lucht. Leg uit waardoor het steeds harder gaat regenen. Gebruik bij je antwoord het begrip condenseren. e. Waardoor gaat het steeds harder waaien rond de orkaan? f. Hoe wordt de kracht van een orkaan uitgedrukt en met welk criterium? g. De hoogst gemeten windsnelheid van Sandy was aan de Amerikaanse oostkust ongeveer 100 km / uur. Welke orkaan-categorie hoort daarbij en met welke effecten?

6 Vraag 5 Sandy stuwt zeewater op Gebruik bron 4. Wat valt op wanneer je de topografie van de verhoging van het waterpeil goed bekijkt? Bron 4 (Bewerkt naar: Google, 2012 en Vraag 6 Welke regio op aarde wordt volgens GB 228 het meest getroffen door cyclonen? Vraag 7 In bron 1 lees je dat een orkaan in kracht kan toenemen, weer afzwakken en dan met hernieuwde kracht kan toeslaan alvorens uit te doven. Geef twee verklarende factoren voor dit onberekenbare gedrag.

7 Opdracht 2 Orkanen op pad Bron 5 Tropische depressies op aarde (Bewerkt naar: Gebruik bron 5 en kaartblad GB 193. Bij deze opdracht wissel je van schaalniveau. Vraag 8 Welk kustgebied op aarde wordt het meest getroffen door de zwaarste orkanen? Welke verklaring daarvoor kun je geven met behulp van het kaartbeeld? Vraag 9 Gebruik eventueel ook GB kaartblad 218. In welk seizoen valt het orkaanseizoen in het Caribisch gebied en wanneer valt het stormseizoen in Australië? Geef de verklaring voor je antwoord.

8 Vraag 10 Bron 6 De grote windsystemen a. Welk van de vier tekeningen in bron 6 geeft de werkelijke hoofdwindrichtingen op aarde aan? b. Wat is de naam van de winden die naar de evenaar toewaaien? c. Vergelijk de trekrichting van tropische stormen met het windsysteem rond de evenaar. Geef de verklaring voor de richting waarin orkanen trekken. d. Welke afwijking zal een lucht- of waterstroming op het Noordelijk Halfrond krijgen volgens de zogenoemde Tweede wet van Buys Ballot? e. Ga op internet naar De animatie verklaart de wet van Buys Ballot met behulp van het Corioliseffect. Waardoor krijgt de kanonskogel een afwijking? Vraag 11 Gebruik kaart GB 193A en bron 7 a. Welke baan volgen bijna alle orkanen als ze eenmaal in het Caribisch gebied zijn aangekomen? b. Het valt op dat elke orkaan binnen het te verwachten patroon een andere route neemt. Het zogenaamde Bermuda-Hoog oefent een belangrijke invloed uit op het pad dat een orkaan zal volgen. In bron 7 is boven het Amerikaanse vasteland een lagedrukgebied getekend. Teken in bron 7 pijlen die de windrichting rond het hogedrukgebied en rond het lagedrukgebied aangeven en teken vervolgens de trekroute van de orkaan.

9 Bron 7: Het Bermuda-Hoog in combinatie met een continentaal Laag. Opdracht 3 Door het oog van de orkaan Vraag 12 Op kaart GB 193B kun je de term landfall vinden. Dat is de situatie waarin het oog van een orkaan de kust bereikt en daarna landinwaarts trekt. a. Geef twee redenen waarom orkaan Katrina enorm veel schade aanrichtte in Gebruik het begrip landfall en gebruik GB 193A. Rondom het oog van de cycloon stijgt de lucht met snelheden van km per uur. Vlak rondom het oog treden ook de hoogste windsnelheden op. Binnen het oog daalt de lucht en is het windstil. b. Leg uit waardoor alleen al de opbouw van een cycloon maakt dat de verwoesting groter is dan bij een normale storm.

10 Vraag 13 a. De meeste schade ontstaat bij de landfall door een combinatie van drie oorzaken. Welke drie oorzaken zijn dat? b. Bekijk op internet het volgende filmpje. In deze zogenaamde timelapse trekt orkaan Sandy versneld door New York. Welk effect valt het meest op? c. Wat is de belangrijkste reden waarom de metro van New York werd afgesloten bij de nadering van Sandy? d. In de inleiding las je over toegenomen autoverkopen. Leg uit welk verband er is met orkaan Sandy. Opdracht 4 Hazard management Gebruik bron 8 en 9 en GB 193B. Bron 8 Sandy slaat toe tijdens Halloween Orkaan Sandy richtte zijn eerste schade aan in gokstad Atlantic City, zo n 200 km ten zuiden van New York City. Het grootste deel van de stad overstroomde. Hierdoor werd het moeilijk om mensen in nood te helpen. De stroom viel uit nog voor de orkaan aan land kwam. De gouverneur van de staat New Jersey had scherpe kritiek op het stadsbestuur. Er was geen evacuatieplan en het stadsbestuur gaf geen advies om de stad te ontvluchten. Ook drie andere stadjes in New Jersey werden overstroomd, omdat de lage dijk langs de kust niet extra werd versterkt. Bron 9 New York probeert schade Sandy te beperken In de agglomeratie New York werden maatregelen genomen om de verwachte schade van orkaan Sandy zo veel mogelijk te beperken mensen werden geëvacueerd. De metro werd stilgelegd en treinen en bussen reden niet. Veel vluchten van en naar de luchthavens werden afgelast. Verschillende tunnels naar Manhattan werden vanwege overstromingsgevaar voor het verkeer gesloten. Een kerncentrale in de buurt van New York werd uit voorzorg stilgelegd. Vraag 14 Ondanks alle stormwaarschuwingen heeft stadsbestuur van Atlantic City de ernst van de situatie schromelijk onderschat, zoals blijkt uit bron 8. Ook veel burgers werden verrast door de enorme natuurkrachten. Velen waren onvoldoende verzekerd tegen schade als gevolg van een orkaan en een overstroming. Wat is de belangrijkste natuurlijke verklaring voor het slechte hazard management voor orkanen in Atlantic City en wat is de menselijke reactie daarop?

11 Vraag 15 Noteer drie maatregelen die vooraf kunnen worden genomen om de gevolgen van orkanen zoals Sandy en Katrina (2005, New Orleans) te beperken. Vraag 16 Het schadebedrag (in geld uitgedrukt) als gevolg van orkaan Sandy was in het Caribisch gebied veel lager dan in het noordoostelijk kustgebied van de V.S. De kracht van de orkaan was in de Cariben groter. Wat is de reden van het lagere schadebedrag? Vraag 17 Bij een zelfde orkaankracht vallen er meer slachtoffers in het Caribisch gebied dan aan de zuidkust van de Verenigde Staten. Beredeneer waardoor er over het algemeen meer dodelijke slachtoffers vallen als gevolg van hurricanes in het Caribisch gebied. Beschrijf eerst de situatie en noteer daarna de gevolgen. Vraag 18 a. Neem de onderzoeksvragen in de inleiding nog eens door. Hieronder zijn de onderwerpen heel kort in een tabel opgenomen. Noteer in de rechterkolom steeds een aantal trefwoorden die de kern van het thema aangeven. Orkanen 1. ontstaan 2. levenspad 3. schade 4. hazard management b. In bron 10 zijn vier variabelen opgenomen die samenhangen met de categorie waarin een orkaan valt. Zoek op kaartblad 193 van de GB bij elke variabele een kaart. Neem de namen van de variabelen over en noteer een bijpassend kaartnummer er achter.

12 Bron 10 (Bewerkt, naar:

Tornado en orkaan hv123. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Tornado en orkaan hv123. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 16 December 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/76067 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

Toets_Hfdst2_WeerEnKlimaat

Toets_Hfdst2_WeerEnKlimaat Toets_Hfdst2_WeerEnKlimaat Antwoorden Samengesteld door: visign@hetnet.nl Datum: dinsdag 31 januari 2017 Tijd: 11:02 Samenstelling: Geowijzer Vraag: 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 11, 12, 12, 13, 13, 14, 14, 15,

Nadere informatie

Tornado en orkaan hv123

Tornado en orkaan hv123 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 11 december 2017 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/76067 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

Storm in het nieuws!

Storm in het nieuws! Kopieerblad 1 Storm in het nieuws! Storm in het nieuws! Wat weet je over de storm die heeft plaatsgevonden? Waar heeft de storm plaatsgevonden? Duid dit aan op de wereldkaart. Voeg hier eventueel een artikel

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Cyclonen

Werkstuk Aardrijkskunde Cyclonen Werkstuk Aardrijkskunde Cyclonen Werkstuk door een scholier 2027 woorden 3 februari 2007 6,7 65 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inhoud Inleiding Hoe ontstaan cyclonen Waar ontstaan cyclonen Andere namen

Nadere informatie

Werkblad:weersverwachtingen

Werkblad:weersverwachtingen Weersverwachtingen Radio, tv en internet geven elke dag de weersverwachting. Maar hoe maken weerdeskundigen deze verwachting, en kun je dat niet zelf ook? Je meet een aantal weergegevens en maakt zelf

Nadere informatie

AARDE. 5 havo 2 End. en ex. processen 14-16

AARDE. 5 havo 2 End. en ex. processen 14-16 AARDE 5 havo 2 End. en ex. processen 14-16 Natuurlijke gevaren in de VS De westkust van de VS: een gecompliceerde situatie Convergente, divergente en transforme plaatbewegingen. Welke situatie is afwijkend

Nadere informatie

Toets_Hfdst2_WeerEnKlimaat

Toets_Hfdst2_WeerEnKlimaat Toets_Hfdst2_WeerEnKlimaat Vragen Samengesteld door: visign@hetnet.nl Datum: 31-1-2017 Tijd: 11:02 Samenstelling: Geowijzer Vraag: 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 11, 12, 12, 13, 13, 14, 14, 15, 16, 17, 18, 19,

Nadere informatie

4 Dodelijke vloedgolf

4 Dodelijke vloedgolf 4 Dodelijke vloedgolf 1 a voor de kust van Sumatra b 9.0 c zeer catastrofaal d doordat de zeebodem werd opgetild en weer neergegooid e omdat de golven op zee niet erg hoog waren 2 a De zeebodem remt het

Nadere informatie

Extreme woonplekken vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Extreme woonplekken vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 06 December 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/63450 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

ORKANEN EEN RAZENDE NATUURRAMP NATUURRAMPEN. Hallo! WERKBOEK VOOR LEERLINGEN INHOUD. Vul hier je naam in. Orkanen zijn superstormen 2

ORKANEN EEN RAZENDE NATUURRAMP NATUURRAMPEN. Hallo! WERKBOEK VOOR LEERLINGEN INHOUD. Vul hier je naam in. Orkanen zijn superstormen 2 EEN RAZENDE NATUURRAMP ERKBOEK VOOR LEERLINGEN Vul hier je naam in. INHOUD Orkanen zijn superstormen 2 Hoe ontstaat wind? 3 at is een orkaan? 4 Hoe ontstaat een orkaan? 5 aar komen orkanen voor? 6 Is een

Nadere informatie

Docenteninformatie. Leerlingenmateriaal. Lesbrief. Winterstormen op de Atlantische Oceaan

Docenteninformatie. Leerlingenmateriaal. Lesbrief. Winterstormen op de Atlantische Oceaan 6 Lesbrief Winterstormen op de Atlantische Oceaan Docenteninformatie Inhoud De winter van 213-2 gaat voor Nederland de boeken in als een van de zachtste winters sinds 176. Alle drie de afzonderlijke wintermaanden

Nadere informatie

1 Kun je aan planten zien wat je aan moet?

1 Kun je aan planten zien wat je aan moet? 1 Kun je aan planten zien wat je aan moet? Hoofdstuk 1 Les 1 Zoek het op Bij de evenaar staat de zon hoog. Het is er warm en daardoor verdampt het water. Die warme damp stijgt op en koelt af: dan gaat

Nadere informatie

Lees de tekst hieronder. Er staan geen leestekens: geen hoofdletters, geen punten en geen komma s in het verhaal.

Lees de tekst hieronder. Er staan geen leestekens: geen hoofdletters, geen punten en geen komma s in het verhaal. OEFENBLAD 1/6 2.2 Leestekens Lees de tekst hieronder. Er staan geen leestekens: geen hoofdletters, geen punten en geen komma s in het verhaal. Plaats leestekens. Schrijf elke zin op een nieuwe regel. Let

Nadere informatie

Werkblad Naut Thema 5: Weer en klimaat

Werkblad Naut Thema 5: Weer en klimaat Werkblad Naut Thema 5: Weer en klimaat 5.1 Wordt het warm vandaag Lees het verhaal Wat is het weer? Kijk naar de boom Kijk naar de muts en de wanten Wat denk jij? Is het koud? In de zomer is het warm In

Nadere informatie

Opgave 5 Migratiepatronen in Zuidoost-Azië

Opgave 5 Migratiepatronen in Zuidoost-Azië Zuidoost-Azië Opgave 5 Migratiepatronen in Zuidoost-Azië Bestudeer bron 1 uit het bronnenboekje die bij deze opgave hoort. De internationale migratie van huishoudelijke hulpen is, zoals alle migratievormen,

Nadere informatie

Wat is Meteorologie?

Wat is Meteorologie? Meteorologie Niek van Andel www.alweeronline.nl Wat is Meteorologie? Latijn: Meteorologia Grieks: Meteorologos metewros (hoog in de lucht) logos (leer van) Leer van iets, hoog in de lucht (abstract) 1

Nadere informatie

inhoudsopgave voorwoord Blz. 2 inleiding Blz. 3 hoofdstukken Blz. 4 nawoord Blz. 11 bibliografie Blz. 12

inhoudsopgave voorwoord Blz. 2 inleiding Blz. 3 hoofdstukken Blz. 4 nawoord Blz. 11 bibliografie Blz. 12 Het weer Ruben 6B inhoudsopgave voorwoord Blz. 2 inleiding Blz. 3 hoofdstukken Blz. 4 Temperatuur blz. 4 De seizoenen blz. 5 Wind + windkracht blz. 6 Wolken blz. 7 Neerslag blz. 9 nawoord Blz. 11 bibliografie

Nadere informatie

5.9. Vraagstelling: Waarom worden Midden-Amerika en het Caribisch Gebied getroffen door de Orkaan. Subvragen: Tussenstuk: De categorieen.

5.9. Vraagstelling: Waarom worden Midden-Amerika en het Caribisch Gebied getroffen door de Orkaan. Subvragen: Tussenstuk: De categorieen. Boekverslag door R. 2419 woorden 17 oktober 2007 5.9 327 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Wij zijn: Robin en Peter. Onderwerp: Orkaan Dean in Midden-Amerika en het Caribisch Gebied. Inleiding: Vraagstelling:

Nadere informatie

Wonen - Extreme woonplekken. VO-content StudioVO. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Wonen - Extreme woonplekken. VO-content StudioVO. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content StudioVO Laatst gewijzigd Licentie Webadres 14 July 2013 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/44995 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Leerlingboekje Sonnenborgh

Leerlingboekje Sonnenborgh Leerlingboekje Sonnenborgh Hoe komen we aan de gegevens op deze weerkaart en wat vertellen die ons over het weer? Tijdens je bezoek aan Sonnenborgh ga je het ontdekken! Legenda De letters L en H geven

Nadere informatie

Manieren om een weersverwachting te maken Een weersverwachting kun je op verschillende manieren maken. Hieronder staan drie voorbeelden.

Manieren om een weersverwachting te maken Een weersverwachting kun je op verschillende manieren maken. Hieronder staan drie voorbeelden. Weersverwachtingen Radio, tv en internet geven elke dag de weersverwachting. Maar hoe maken weerdeskundigen deze verwachting, en kun je dat niet zelf ook? Je meet een aantal weergegevens en maakt zelf

Nadere informatie

Aardbevingen hv123. banner. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52470

Aardbevingen hv123. banner. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52470 banner Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 16 december 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/52470 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

Aardbevingen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Aardbevingen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 16 December 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/52470 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Woordenlijst - Aarde

Woordenlijst - Aarde Woordenlijst - Aarde de aardbeving het schudden van de grond de aardbol de planeet aarde de atlas het boek met landkaarten de atmosfeer de luchtlaag om de aarde de bliksem de elektrische ontlading tijdens

Nadere informatie

Weerkaarten VS vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/82687

Weerkaarten VS vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/82687 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 21 oktober 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres https://maken.wikiwijs.nl/82687 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

Welke soort winden en zeestromen speelden een rol bij de historische vaarroutes van de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie?

Welke soort winden en zeestromen speelden een rol bij de historische vaarroutes van de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie? Praktische opdracht Aardrijkskunde In hoeverre wordt bij de zeilvaart over de oceaan rekening gehouden met het vaste luchtcirculatiesysteem van de aarde en de zeestromen? Praktische-opdracht door een scholier

Nadere informatie

Beknopt verslag van de stormperiode 25 tot 29 januari 2002

Beknopt verslag van de stormperiode 25 tot 29 januari 2002 Beknopt verslag van de stormperiode 25 tot 29 januari 22 Tussen een uitgestrekt lagedrukgebied over het noorden van de Atlantische Oceaan en een hogedrukgordel ten westen van Afrika is er een gebied met

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 25/01/1990

Beknopt stormverslag 25/01/1990 Beknopt stormverslag 25/1/199 Op dinsdag 23/1/199 was er een diepe depressie van 945 hpa boven Ijsland. Deze moederdepressie vulde zich woensdag op tot 96 hpa en werd minder actief. Ondertussen was er

Nadere informatie

Tentamen Inleiding Atmosfeer 3 mei 2016 TENTAMEN INLEIDING ATMOSFEER. 3 mei 2016, 13:30-16:30 uur

Tentamen Inleiding Atmosfeer 3 mei 2016 TENTAMEN INLEIDING ATMOSFEER. 3 mei 2016, 13:30-16:30 uur TENTAMEN INLEIDING ATMOSFEER 3 mei 2016, 13:30-16:30 uur E E R S T D I T L E Z E N!! 1. Vermeld duidelijk je NAAM en REGISTRATIENUMMER in de linkerbovenhoek van elk in te leveren foliovel (de foliovellen

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 26-27/02/1990

Beknopt stormverslag 26-27/02/1990 Beknopt stormverslag 26-27/2/199 Op zondag 25/2/199 bevond een depressie met een kerndruk van 99 hpa zich aan de Amerikaanse Oostkust. Deze depressie diepte in een dag tijd snel uit tot 96 hpa en was de

Nadere informatie

Opdrachten bij Weer en klimaat. (Tekstboek en de ELO) 3.1.1. Temperatuurverschillen op aarde.

Opdrachten bij Weer en klimaat. (Tekstboek en de ELO) 3.1.1. Temperatuurverschillen op aarde. Opdrachten bij Weer en klimaat. (Tekstboek en de ELO) 3.1.1. Temperatuurverschillen op aarde. 1-Maak een begrippenlijst van de rood gedrukte begrippen. 2-Wat zijn de drie elementen van weer en klimaat?

Nadere informatie

Opgave 3 Opbouw en afbraak van de Schotse Hooglanden

Opgave 3 Opbouw en afbraak van de Schotse Hooglanden Eindexamen vwo aardrijkskunde 214-I Aarde Opgave 3 Opbouw en afbraak van de Schotse Hooglanden Bestudeer de bronnen 1 tot en met 3 uit het bronnenboekje die bij deze opgave horen. Gebruik bron 3a en de

Nadere informatie

INDONESIË. Natuurlijke en landschappelijke kenmerken

INDONESIË. Natuurlijke en landschappelijke kenmerken INDONESIË Natuurlijke en landschappelijke kenmerken Structuur [1/2] De kandidaat kan gebiedskenmerken van een ontwikkelingsland beschrijven en analyseren. Het betreft: a. sociaal-geografische en fysisch-geografische

Nadere informatie

Een les met WOW - Temperatuur

Een les met WOW - Temperatuur Een les met WOW - Temperatuur Weather Observations Website HAVO - VWO WOW handleiding 1 Colofon Deze les is gemaakt door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) in opdracht van het

Nadere informatie

7.2. Werkstuk door Timon 2335 woorden 15 maart keer beoordeeld. Hoofdstuk 1: Weer en atmosfeer DE ATMOSFEER

7.2. Werkstuk door Timon 2335 woorden 15 maart keer beoordeeld. Hoofdstuk 1: Weer en atmosfeer DE ATMOSFEER Werkstuk door Timon 2335 woorden 15 maart 2014 7.2 22 keer beoordeeld Vak Biologie Hoofdstuk 1: Weer en atmosfeer DE ATMOSFEER Weer ontstaat in de atmosfeer. De atmosfeer is een dichte luchtlaag waar wij

Nadere informatie

Hoe werkt het antwoordblad?

Hoe werkt het antwoordblad? Hoe werkt het antwoordblad? Kijk je antwoorden zelf na met dit antwoordblad. Bij sommige vragen kun je 1 punt verdienen, bij andere vragen kun je meer dan 1 punt verdienen. Hieronder zie je een voorbeeld

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Storm raast over de Filipijnen

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Storm raast over de Filipijnen PrO -weekkrant Week 46 november 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 11-17 november 2013 Eenvoudig Communiceren Storm raast over de Filipijnen Foto: ANP Foto: ANP Het land de Filipijnen in Azië

Nadere informatie

Een les met WOW - Wind

Een les met WOW - Wind Een les met WOW - Wind Weather Observations Website HAVO - VWO WOW handleiding 1 Colofon Deze les is gemaakt door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) in opdracht van het KNMI Redactie:

Nadere informatie

Examen VWO. aardrijkskunde. tijdvak 1 donderdag 24 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VWO. aardrijkskunde. tijdvak 1 donderdag 24 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VWO 2012 tijdvak 1 donderdag 24 mei 9.00-12.00 uur aardrijkskunde Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 34 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 68 punten te behalen. Voor elk

Nadere informatie

Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk

Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk Informatie over de versterking van de Noord-Hollandse kust Voor je spreekbeurt of werkstuk De kust is (niet) veilig! De dijk aan de kust van Petten ziet er zo sterk en krachtig uit, maar toch is hij niet

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 25-28/12/1990

Beknopt stormverslag 25-28/12/1990 Beknopt stormverslag 25-28/12/199 Een noord-zuid gericht hogedrukgebied van 14 hpa bevond zich op maandag 24/12/199 boven Oost-Europa. Het hoog verzwakte dinsdagochtend en verplaatste zich oostwaarts.

Nadere informatie

> Schatting van de verplaatsingssnelheid

> Schatting van de verplaatsingssnelheid >>> Context De Meteosat satelliet De Meteosat satellieten zijn geostationaire satellieten, dat wil zeggen dat de bewegingsrichting gelijk is aan die van de Aarde en de rotatieperiode dezelfde is als die

Nadere informatie

HFDST 6. HET WEER IN ONZE STREKEN

HFDST 6. HET WEER IN ONZE STREKEN HFDST 6. HET WEER IN ONZE STREKEN 54 II. Hoe kunnen we verklaren dat we in België vaak een wisselvallig weer hebben? Wat wordt bedoeld met wisselvallig weer? De verklaring: op ca. 50 NB hebben we een botsing

Nadere informatie

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. Reflectie

Competentie: Leergebied: Zuid Nederland. Reflectie Techniekkit: Domein: Competentie: Leergebied: Zuid Nederland Constructies Reflectie Aardrijkskunde Een groot deel van Nederland ligt lager dan de zee. Daarom zijn er dijken. De dijken houden het water

Nadere informatie

Opdrachten bij Weer en klimaat. (Tekstboek en de ELO) 3.1.1. Temperatuurverschillen op aarde.

Opdrachten bij Weer en klimaat. (Tekstboek en de ELO) 3.1.1. Temperatuurverschillen op aarde. Opdrachten bij Weer en klimaat. (Tekstboek en de ELO) 3.1.1. Temperatuurverschillen op aarde. 1-Maak een begrippenlijst van de rood gedrukte begrippen. 2-Wat zijn de drie elementen van weer en klimaat?

Nadere informatie

Klimaatverandering Wat kunnen we verwachten?

Klimaatverandering Wat kunnen we verwachten? Klimaatverandering Wat kunnen we verwachten? Yorick de Wijs (KNMI) Veenendaal - 09 05 2019 Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut 1 Klimaatverandering Oorzaken en risico s wereldwijd Trends en

Nadere informatie

Een les met WOW - Temperatuur

Een les met WOW - Temperatuur Een les met WOW - Temperatuur Weather Observations Website VMBO WOW handleiding 1 Colofon Deze handleiding is gemaakt door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) in opdracht van het

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde 4.1 t/m 4.6

Samenvatting Aardrijkskunde 4.1 t/m 4.6 Samenvatting Aardrijkskunde 4.1 t/m 4.6 Samenvatting door een scholier 1392 woorden 15 januari 2014 5,9 5 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde Wereldwijs AARDRIJKSKUNDE PW 4.1 T/M 4.6 H 4 1 *Reliëfkaart:

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 15-16/10/2002

Beknopt stormverslag 15-16/10/2002 Beknopt stormverslag 15-16/1/22 Een grote Rossby-golf boven de Atlantische Oceaan zorgde er voor dat de depressies een vrij zuidelijke koers volgden. Boven Scandinavië lag een hogedrukgebied van 135 hpa

Nadere informatie

Synoptische situatie

Synoptische situatie Synoptische situatie Tijdens de tweede week van maart 28 ging de straalstroom zich richting de Benelux verplaatsen waardoor er geregeld lagedrukgebieden in de buurt kwamen. Op dinsdag 11/3/8 trok een depressie

Nadere informatie

Tornado's en Orkanen. Profielwerkstuk. www.havovwo.nl - 1 -

Tornado's en Orkanen. Profielwerkstuk. www.havovwo.nl - 1 - - 1 - Inhoudsopgave Inleiding Deelvraag 1: Wat zijn tornado s en orkanen? Deelvraag 2: Hoe kan klimaatsverandering het ontstaan van tornado s en orkanen beïnvloeden? Deelvraag 3: Worden tornado s en orkanen

Nadere informatie

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta

Lesbrief. Dijken. Kijken naar dijken. www.wshd.nl/lerenoverwater. Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Lesbrief Dijken Kijken naar dijken www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta Kijken naar dijken Zonder de duinen en de dijken zou jij hier niet kunnen wonen: bijna de

Nadere informatie

TSUNAMI S EEN KRACHTIGE NATUURRAMP NATUURRAMPEN. Hallo! WERKBOEK VOOR LEERLINGEN INHOUD. Vul hier je naam in. Vul hier je groep in.

TSUNAMI S EEN KRACHTIGE NATUURRAMP NATUURRAMPEN. Hallo! WERKBOEK VOOR LEERLINGEN INHOUD. Vul hier je naam in. Vul hier je groep in. EEN KRACHTIGE NATUURRAMP ERKBOEK VOOR LEERLINGEN Vul hier je naam in. INHOUD at is een tsunami? 2 Vul hier je groep in. Hoe ontstaat een tsunami? 3 aar komen tsunami s voor? 4 De gevolgen van een tsunami

Nadere informatie

Knipoog van een orkaan y e p s A ve te : S to fo 20

Knipoog van een orkaan y e p s A ve te : S to fo 20 Knipoog van ee foto: Steve Aspey 20 n orkaan In Zilte Wereld nummer 11 schreven we over de prachtige zeiltrips die de Stargazer in de zuidelijke Carieb maakt, met een schuin oog op de radarbeelden van

Nadere informatie

Van de regen in de drup

Van de regen in de drup Doelen Kerndoel 43: De leerlingen leren hoe je weer en klimaat kunt beschrijven met behulp van temperatuur, neerslag en wind. De leerlingen leren de waterkringloop. Kerndoel 47: De leerlingen leren de

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 4-5/11/1996

Beknopt stormverslag 4-5/11/1996 Beknopt stormverslag 4-5/11/1996 Begin november 1996 bevond een hogedrukgebied van 13 hpa zich boven het zuiden van Frankrijk en het noorden van Spanje. Aan de noordflank er van konden geen actieve storingen

Nadere informatie

Opdrachten lesbrief GeoGids maart 2013 De zoektocht van Columbus

Opdrachten lesbrief GeoGids maart 2013 De zoektocht van Columbus Opdrachten lesbrief GeoGids maart 2013 De zoektocht van Columbus Inleiding Wie heeft nog nooit van Columbus gehoord, de man die Amerika ontdekte en dacht dat het Indië was? En je kent vast de uitdrukking

Nadere informatie

Aardbevingen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Aardbevingen hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 02 May 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/52470 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Meander. Aardrijkskunde WERKBOEK

Meander. Aardrijkskunde WERKBOEK 6 Meander Aardrijkskunde WERKBOEK 6 Meander Aardrijkskunde WERKBOEK THEMA 4 Eindredactie: Carla Wiechers Leerlijnen: Mark van Heck Auteurs: Marc ter Horst, Meie Kiel, Dianne Manders, Jacques van der Pijl

Nadere informatie

2 Landschapszones op aarde SO 1

2 Landschapszones op aarde SO 1 Aardrijkskunde 1 havo/vwo 2 Landschapszones op aarde SO 1 Deze toets bestaat uit tien vragen: open vragen en meerkeuzevragen. Ook zijn er vragen waarbij de atlas (Grote Bosatlas, editie 54) nodig is. Bij

Nadere informatie

Een les met WOW - Wind

Een les met WOW - Wind Een les met WOW - Wind Weather Observations Website VMBO WOW handleiding 1 Colofon Deze handleiding is gemaakt door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) in opdracht van het KNMI

Nadere informatie

Winterspelen in Vancouver, Canada

Winterspelen in Vancouver, Canada Winterspelen in Vancouver, Canada Van 12 tot en met 28 februari vinden de 21 e Olympische Winterspelen in Canada plaats. Nederland doet met verschillende sporten mee en maakt vooral kans op medailles bij

Nadere informatie

Vakoverstijgend project ONTDEKKINGSREIZEN. Eva Barendregt & Isabelle Blankendaal Lerarenopleiding Wiskunde Docent: Marieke Collins

Vakoverstijgend project ONTDEKKINGSREIZEN. Eva Barendregt & Isabelle Blankendaal Lerarenopleiding Wiskunde Docent: Marieke Collins Vakoverstijgend project ONTDEKKINGSREIZEN Eva Barendregt & Isabelle Blankendaal Lerarenopleiding Wiskunde Docent: Marieke Collins 1 VOORWOORD Dit is een project over ontdekkingsreizen. Het is een bestaan

Nadere informatie

Killer Harvey vernielt Houston

Killer Harvey vernielt Houston Lesbrief 1 Killer Harvey vernielt Houston Inleiding Houston is het eerste woord dat op de maan werd gesproken. Dat was in 1969. Nu, ruim vijftig jaar later, eind augustus, begin september 2017, was de

Nadere informatie

Stad en Land hv onderbouw WERKBLAD

Stad en Land hv onderbouw WERKBLAD kenmerken Stad en Land hv onderbouw WERKBLAD Opdracht 1 Bekijk de foto. Wat zie je? Schrijf je eerste indruk op: Streep nu door wat NIET van toepassing is op deze foto: platteland stad nieuw oud centrum

Nadere informatie

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 1 donderdag 27 mei 9.00-11.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 1 donderdag 27 mei 9.00-11.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2010 tijdvak 1 donderdag 27 mei 9.00-11.30 uur aardrijkskunde Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 60 punten te behalen. Voor elk

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 23-24/12/2013

Beknopt stormverslag 23-24/12/2013 Beknopt stormverslag 23-24/12/213 Een uitgestrekt complex lagedrukgebied boven Ijsland bepaalde ons weer tijdens de laatste week van het jaar. De depressie had een kerndruk van 965 hpa en zorgde voor een

Nadere informatie

WOW-NL in de klas. Les 2 Aan de slag met WOW-NL. Primair Onderwijs. bovenbouw. WOW-NL Les 2 1

WOW-NL in de klas. Les 2 Aan de slag met WOW-NL. Primair Onderwijs. bovenbouw. WOW-NL Les 2 1 WOW-NL in de klas Les 2 Aan de slag met WOW-NL Primair Onderwijs bovenbouw WOW-NL Les 2 1 Colofon Het lespakket WOW-NL is ontwikkeld door De Praktijk in opdracht van het KNMI, op basis van lesmaterialen

Nadere informatie

Opdracht Google Maps WK voetbal 2014 in Brazilie

Opdracht Google Maps WK voetbal 2014 in Brazilie Opdracht Google Maps WK voetbal 2014 in Brazilie Wat gaan we doen? We gaan met Google Maps een kaart maken. Een kaart met de voetbalstadions in Brazilië. Wat valt op bij de spreiding van de speelsteden?

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Natuurrampen

Werkstuk Aardrijkskunde Natuurrampen Werkstuk Aardrijkskunde Natuurrampen Werkstuk door een scholier 3576 woorden 18 oktober 2010 5,8 431 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Inleiding Wij maken ons werkstuk over natuurrampen. Maar wat zijn

Nadere informatie

Lieve klasgenootjes, ik ga mijn spreekbeurt houden over wind. Maar wel de wind buiten.

Lieve klasgenootjes, ik ga mijn spreekbeurt houden over wind. Maar wel de wind buiten. Spreekbeurt over wind van Mees Lieve klasgenootjes, ik ga mijn spreekbeurt houden over wind. Maar wel de wind buiten. Wat ga ik doen? - Ik wil in mijn spreekbeurt eerst iets vertellen over wat wind is.

Nadere informatie

Tentamen Inleiding Atmosfeer 3 mei 2016 UITWERKINGEN TENTAMEN INLEIDING ATMOSFEER. 3 mei 2016, 13:30-16:30 uur

Tentamen Inleiding Atmosfeer 3 mei 2016 UITWERKINGEN TENTAMEN INLEIDING ATMOSFEER. 3 mei 2016, 13:30-16:30 uur UITWERKINGEN TENTAMEN INLEIDING ATMOSFEER 3 mei 2016, 13:30-16:30 uur 2 a. Gebruik De barometrische hoogteformule: p(z) = p 0 e (gm dz R T) Punt A: 50 10 3 = 101 10 3 (9.81 28.96 z 831 273.15 e ) geeft

Nadere informatie

Synoptische situatie 06/01/2005

Synoptische situatie 06/01/2005 Synoptische situatie 6/1/25 Een krachtig hogedrukgebied van 14 hpa bevond zich boven de Middelandse Zee. Ten noorden van dit hogedrukgebied trokken fronten over de Benelux die verbonden zijn aan depressies

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 12-13/02/1997

Beknopt stormverslag 12-13/02/1997 Beknopt stormverslag 12-13/2/1997 Een sterke straalstroom bevond zich half februari 1997 boven de Benelux waardoor het weer uiterst wisselvallig was. Een secundaire depressie van 975 hpa trok op dinsdag

Nadere informatie

Aardrijkskunde gaat over gebieden. Een gebied of regio is een stuk van het aardoppervlak.

Aardrijkskunde gaat over gebieden. Een gebied of regio is een stuk van het aardoppervlak. Boekverslag door Mark 1257 woorden 13 februari 2015 3.8 21 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo H1: Wat is aardrijkskunde B1 Op de wereld zijn grote verschillen, bijvoorbeeld in een woestijn

Nadere informatie

STORMACHTIGE vragenlijst

STORMACHTIGE vragenlijst STORMACHTIGE vragenlijst Meteorologie Scheepvaart Cruiseschip Orient-express Kusttram Afdeling Kust Overstromingen De grootste Belgische stormen WWF Superstorm Sandy Bibliotheek E-book Wacht hier Maak

Nadere informatie

Beknopt stormverslag van de periode december 2004

Beknopt stormverslag van de periode december 2004 Beknopt stormverslag van de periode 17-18 december 24 De algemene synoptische situatie Nadat gedurende de eerste weken van december het weer werd bepaald door een uitgestrekt Europees hogedrukgebied, werd

Nadere informatie

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 2 woensdag 21 juni uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 54e druk.

Examen HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 2 woensdag 21 juni uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 54e druk. Examen HAVO 2017 tijdvak 2 woensdag 21 juni 13.30-16.30 uur aardrijkskunde Bij dit examen hoort een bijlage. Gebruik De Grote Bosatlas, 54e druk. Dit examen bestaat uit 32 vragen. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Beknopt verslag van de stormperiode 8 en 9 november 2001

Beknopt verslag van de stormperiode 8 en 9 november 2001 Beknopt verslag van de stormperiode 8 en 9 november 21 Tussen een complexe depressie over Scandinavië en een hogedrukgebied over de nabije Atlantische Oceaan ontwikkelt er zich een sterke noordwestelijke

Nadere informatie

Bestudeer bron 1 uit het bronnenboekje die bij deze opgave hoort.

Bestudeer bron 1 uit het bronnenboekje die bij deze opgave hoort. Leefomgeving Opgave 7 De Maas van bron tot monding Bestudeer bron 1 uit het bronnenboekje die bij deze opgave hoort. Gebruik bron 1. In de tekst van bron 1 zijn de letters a, b en c aangegeven. Deze letters

Nadere informatie

Synoptische situatie

Synoptische situatie Synoptische situatie Op zondag 23 september bevond een depressie met kerndruk van 993 hpa zich ten noordwesten van Spanje. Een warmtefront gekoppeld hieraan trok zondagavond over het land. De depressie

Nadere informatie

Over orkanen, onweer en tornado s. Pieter De Meutter

Over orkanen, onweer en tornado s. Pieter De Meutter Over orkanen, onweer en tornado s Pieter De Meutter 1 Onderzoek in België Orkaan Onweer Geschatte grootteorde van schade in België: 0 wikimedia.org Geschatte grootteorde van schade in België: 100 000 000

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 24-25/11/2012

Beknopt stormverslag 24-25/11/2012 Beknopt stormverslag 24-25/11/212 Een hogedrukgordel boven Zuid- en Oost-Europa zorgde voor stabiel weer in grote delen van Europa. Ten noordwesten er van lag een complex lagedrukgebied van 975 hpa nabij

Nadere informatie

Beknopt Stormrapport 17 juli 2004

Beknopt Stormrapport 17 juli 2004 Beknopt Stormrapport 17 juli 24 1. ANALYSE Situatie op 17.7.24 12u GMT : langs de voorzijde van een koufront, dat zich uitstrekt over de nabije Atlantische Oceaan, wordt er warme, potentieel onstabiele

Nadere informatie

De algemene luchtcirculatie

De algemene luchtcirculatie De algemene luchtcirculatie De Aarde wordt niet gelijkmatig opgewarmd door de Zon. Bij de polen is het het hele jaar beduidend kouder dan aan de evenaar. Er is dus een effect van de breedteligging op de

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 24-25/11/2005

Beknopt stormverslag 24-25/11/2005 Beknopt stormverslag 24-25/11/25 Een hogedrukgebied van 135 hpa boven het Verenigd Koninkrijk verplaatste zich op woensdag 23/11/25 westwaarts naar de Atlantische Oceaan. Aan de oostzijde van het hogedrukgebied

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 5 paragraaf 1tm5

Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 5 paragraaf 1tm5 Samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 5 paragraaf 1tm5 Samenvatting door een scholier 1899 woorden 24 juni 2016 1 2 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Aardrijkskunde hoofdstuk 5 par 1 t/m

Nadere informatie

STORMACHTIGE vragenlijst

STORMACHTIGE vragenlijst STORMACHTIGE vragenlijst Meteorologie Scheepvaart Cruiseschip Orient-express Kusttram Afdeling Kust Overstromingen De grootste Belgische stormen WWF Superstorm Sandy Bibliotheek E-book Wacht hier Maak

Nadere informatie

Beknopt stormverslag van 29, 30 en 31 maart 2015

Beknopt stormverslag van 29, 30 en 31 maart 2015 Beknopt stormverslag van 29, 3 en 31 maart 215 Op zondag 29 maart 215 Z bevindt er zich ter hoogte van Engeland een occlusiefront. Aan dit occlusiefront is een golvende storing verbonden die door het proces

Nadere informatie

Het Weer. Vroeger. De dampkring

Het Weer. Vroeger. De dampkring Het Weer Van het weer kun je alles verwachten. Soms schijnt het zonnetje volop maar dan kan het de volgende dag regenen. Soms kan het zelfs hele plekken verwoesten, bijvoorbeeld bij overstromingen, orkanen

Nadere informatie

Klimaatzones - HV 2 - kopie 1

Klimaatzones - HV 2 - kopie 1 Klimaatzones - HV 2 - kopie 1 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres marije Ebbens 11 november 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/68545 Dit lesmateriaal

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 6-7/10/1988

Beknopt stormverslag 6-7/10/1988 Beknopt stormverslag 6-7/1/1988 Op woensdag 5/1/1988 vulde een depressie van 995 hpa zich op boven het Verenigd Koninkrijk. Een diepere depressie van 98 hpa lag al klaar boven Ijsland om de plaats van

Nadere informatie

METEOROLOGISCHE DIENST OVERZICHT WEERSGESTELDHEID

METEOROLOGISCHE DIENST OVERZICHT WEERSGESTELDHEID METEOROLOGISCHE DIENST NEDERLANDSE ANTILLEN EN ARUBA OVERZICHT WEERSGESTELDHEID 1999 Inhoud Inleiding... 3 Orkaanseizoen 1999... 4 Algemeen... 4 Een vroeg begin... 4 De eerste (zware) orkanen... 4 Ongewenst

Nadere informatie

Beknopt stormverslag 24-25/02/1997

Beknopt stormverslag 24-25/02/1997 Beknopt stormverslag 24-25/2/1997 Een hogedrukgebied van 13 hpa boven de Alpen werd op maandag 24/2/97 gedwongen om zich te verplaatsen richting de Zwarte Zee door een naderende depressie bij Schotland.

Nadere informatie

Cliptoets Windenergie. Docentenhandleiding

Cliptoets Windenergie. Docentenhandleiding Cliptoets Windenergie Docentenhandleiding We hebben iedere dag energie nodig. Die wekken we vooral op met olie, gas en steenkool. Maar die grondstoffen raken op. Bovendien vervuilen ze het milieu. Het

Nadere informatie

Informatieblad Zeilvoering 1

Informatieblad Zeilvoering 1 Bijlage Werkbladen Werkblad Onderbroken kaartprojectie van de wereld Informatieblad I Zeilvoering 1 Zeilvoering van een laat 18e eeuws schip met Grootzeilen, Marszeilen en Bramzeilen (van onder naar boven)

Nadere informatie

inhoud blz. Wind 1. Wat is wind? 2. Van briesje tot orkaan 3. De kracht van de wind 4. Dieren en wind 5. Planten en wind 6.

inhoud blz. Wind 1. Wat is wind? 2. Van briesje tot orkaan 3. De kracht van de wind 4. Dieren en wind 5. Planten en wind 6. Wind inhoud blz. Wind 3 1. Wat is wind? 4 2. Van briesje tot orkaan 6 3. De kracht van de wind 7 4. Dieren en wind 10 5. Planten en wind 11 6. Wind en sport 13 7. Windweetjes 14 8. Filmpjes 16 Pluskaarten

Nadere informatie

3. Wat betekent ergens hinder van ondervinden (regel 16)? Hoe ben je achter de betekenis gekomen?

3. Wat betekent ergens hinder van ondervinden (regel 16)? Hoe ben je achter de betekenis gekomen? Tekst lezen 1. Lees de tekst en gebruik het stappenplan als je het nodig hebt. Kom je nog moeilijke woorden tegen in de tekst? Gebruik dan de woordhulp. 2. Waarom hadden met name scholieren in Midden-

Nadere informatie

Veranderend weer en klimaatverandering

Veranderend weer en klimaatverandering Veranderend weer en klimaatverandering Mensen reageren op het weer. Trek je een T-shirt aan of wordt het een trui? Ga je met de tram omdat het regent, of neem je de fiets omdat het toch droog blijft? Is

Nadere informatie