Kansrijke Bewegingen Bijdrage Begrotingsdebat - 14 november 2014 Aly van der Vegte

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kansrijke Bewegingen Bijdrage Begrotingsdebat - 14 november 2014 Aly van der Vegte"

Transcriptie

1 Kansrijke Bewegingen Bijdrage Begrotingsdebat - 14 november 2014 Aly van der Vegte Normaal gesproken is de Begroting de uitwerking van het debat over de Perspectiefnota. Vanwege de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar is de PPN niet in de beleidscyclus opgenomen. Voorliggende Begroting 2015 is dan ook een uitwerking van de afspraken in het Collegeakkoord versus de huidige financiële status, het naijlen van de crisis en de nog niet toetsbare inhoudelijke en financiële kennis met betrekking tot de ontwikkelingen in het Sociale Domein. Naast alle in 2015 te volgen ontwikkelingen op het Sociale Domein gaan onze debatten over het financiële huishoudboekje van de gemeente Zwolle er dan ook pas echt toe doen voor en tijdens de behandeling van de PPN En de daarin voorliggende bezuinigings-opgave. Een opgave voor 5 miljoen binnen het Sociale Domein en voor 6 miljoen op regulier beleid in 2018 te realiseren. De aanpak die voor de bezuinigingsopgave door het college wordt voorgesteld bezuinigen in samenspraak met de stad en haar partners - ligt in de lijn van de gedachte achter het College akkoord. De VVD ZIET de ontwikkelingen op het Sociaal Domein alsook de aanpak voor de bezuinigingsopgave ALS KANSRIJKE BEWEGINGEN. Bewegingen die wat gaan betekenen en opleveren voor onze stad. De VVD wil mede daarom beginnen met een compliment. En wel een compliment aan het college, de wethouder financiën maar ook aan de ambtelijke organisatie. De eerste Begroting in deze raadsperiode met daarin een financiële toetsing met betrekking tot het Sociale Domein, gehouden tegen het licht van ons akkoord, een Begroting die helder voorsorteert op de komende bezuinigingen. Een doorwrocht stukje werk gemaakt binnen beperkte tijd en onder druk van veel zaken die voor 1 januari 2015 geregeld moeten zijn. Respect!

2 Zwolle doet het verhoudingsgewijs goed. Minister Kamp onze minister van economische zaken met wie ik op 10 oktober jl. samen met enkele andere Zwolse ondernemers een gesprek mocht hebben - is hiervan uitstekend op de hoogte. Er is veel aandacht voor Zwolle in Den Haag. Er zijn ook goede contacten met Overijsselse afgevaardigden als CdK - Ank Bijleveld - Theo Rietkerk en zijn opvolger in de GS Eddy van Hyum alsook met Arie Slob. Zaken als economische groei en werkgelegenheid, Zwolle en de regio doen het goed. Lof alom vanuit Den Haag. Ook dat de Leegstand in de Binnenstad in Zwolle slechts 7% is i.p.v. 20% elders in het land, is bekend in Den Haag. Reden voor het verzoek van minister Kamp om aan Zwolle te vragen mee te willen denken over een nieuw Retail concept die moet gaan over Detailhandel versus On-line winkelen. Echter, we kunnen volgens minister Kamp in Zwolle nog wel op enkele punten verbeteren. Want wat we nodig hebben in dit land is goede afstemming tussen onderwijs en arbeidsmarkt. En met name op technisch gebied. De zogenaamde techniekpack. Technische mensen hebben we straks hard nodig. Niet alleen de wizz-kids en applicatiebouwers maar vooral ook loodgieters en elektriciens! Sommige regio s zijn hierin verder dan de regio Zwolle. Aldus minister Kamp. We zouden Onderwijs en Bedrijven nog beter bij elkaar moeten zetten en dat ook echt gaan uitstralen Minister Kamp ziet hierin groeimogelijkheden voor Zwolle en vindt zelfs een R&D campus in Zwolle tot de mogelijkheden behoren. dit brengt mij op het eerste van de drie inhoudelijke delen van de Begrotingsbijdrage van de VVD. Met de opmerking van minister Kamp in gedachten en met het oog op de komende Participatiewet en met de afspraak in ons CA om 1000 banen te genereren in deze raadsperiode heeft onze fractie voorliggende Begroting doorlopen. Veel opsommingen en goede voornemens met betrekking werkgelegenheids- en onderwijs-en participatiezaken treffen

3 we in de diverse programma s aan. (Werkgeverstour, RPA afspraken, 1000 Banenplan, opzet Werkbedrijf) Heel veel overleg en overlegstructuren. De vraag die daarbij echter op komt is: Waar worden ondernemers nu eigenlijk op aagesproken? Spreken we ze aan op nieuwe banen, of op betere aansluiting met het Onderwijs, of over een gesubsidieerde werkplek voor mensen met een arbeidshandicap of grote afstand tot de arbeidsmarkt? Gaan we voor al die werk- en participatie gerelateerde onderwerpen aparte gesprekken aan of proberen we belangen te bundelen? De VVD ziet iedereen graag naar vermogen aan het werk maar wil ook graag dat de ondernemers tijd over houden om te doen waar ze goed in zijn - ondernemen! Uit recentelijke gesprekken die de VVD met MBO en HBO directie en opleiders mocht hebben kwam naar voren dat er al veel gebeurd op het gebied van Techniekpac, (voorbeelden als het PSP, Health innovation park, jaarwerkplan Kennispoort Zwolle, Next Generation Access-netwerk. Maar voorzitter ook werd in die gesprekken duidelijk dat er nog te weinig expertise wordt gebundeld. En vervolgens te weinig naar buiten wordt gecommuniceerd. Het punt van minister Kamp lijkt hiermee gemaakt. Ons echte punt van zorg ontstond echter op het Decentralisatie Congres van het VNG op zaterdag 20 september jl in de voormalige Zwolse Buiten sociëteit. Tijdens de sessie over de rol van de 35 Regionale Werkbedrijven werd duidelijk dat met name MBK ers die zeker als grootste groep werkgevers te maken gaat krijgen met het al dan niet succesvol laten verlopen van de uitvoering van de Ppwet - niet staat te springen zomaar mensen met een beperking aan te nemen. Niet vanwege het willen onttrekken aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid - die zij zeker willen nemen - maar vanuit oogpunt wat als iemand echt niet past. Of niet wil passen - of langdurig ziek wordt. En waarom direct een arbeidscontract voor 10 jaar? Dat schrikt af! Er missen voor ondernemers nog veel handvaten om mensen met beperkte arbeidsdeelname op te nemen. In de Begroting lezen we dat er Eén set van instrumenten voor werkgevers vanuit de regiogemeenten gaat komen. Bog even en het is 1 januari 2015 en daarmee de start van de Participatiewet. De

4 VVD vraagt het college zo snel mogelijk duidelijkheid te geven met betrekking tot het instrumentarium welke werkgevers wordt geboden om hun rol als verstrekker van duurzame en gedragen banen op te kunnen pakken. Naast bezuinigen willen we ook de economie stimuleren en geld gaan verdienen. De eerste twee doen we al, op het laatste, verdienmogelijkheden heeft onze fractie eveneens de Begroting 2015 doorgenomen. We lezen: In het Coalitieakkoord is een brede visie op het verdienvermogen van de stad en de organisatie aangekondigd. Daarvan zijn het verdienvermogen sport (agenda Sociale Stad) en verdienvermogen culturele evenementen (Agenda levendige stad) een onderdeel. Mooi, die uitwerking zien we vol verwachting tegemoet. Verder wordt gesproken over toekomstige besparing middels het SSC. We lezen: In 2015 kunnen de 1e resultaten worden geboekt op het gebied van HR, ICT en Services. Naar verwachting zal dit ruim opleveren, waarbij opgemerkt moet worden dat de belangrijkste verdienste gerealiseerd wordt door een forse besparing van de huurkosten in het stadskantoor (circa ). Vervolgens lezen we: Zwolle is werkgever voor het SSC. De formatie van het SSC is eind fte. De ICT investeringen in het SSC bedragen in totaal voor alle partners Het Zwols aandeel in deze investeringen is onder de MPI (zijnde 1,8milj) investeringen begrepen. Het grootste deel van het geld en de fte's wat in de gemaakte plannen verwoord is, kan in 2017 en 2018 ingeboekt. maar wat zijn dan nu die gemaakte plannen? De opbrengst uit de oorspronkelijke business case van 8,5 miljoen welke in de PPN werd bijgesteld naar 1,6 miljoen? Of is het minder? Of kan het meer worden door schaalvergroting? Waarom kunnen we daar nu zo weinig over terug vinden? Of gaat het college de verdienmogelijkheden d.m.v. de gebundelde diensten van het SSC meenemen in de eerstvolgende PPN? Dat is ook goed.

5 Als de raad maar weet hoe er inverdient kan worden door de juiste keuzes te maken voor het SSC. De VVD ziet naast de voordelen voor het aangesloten Kampen, Zwolle en de Provincie Overijssel ook verdienmogelijkheden door hetgeen wat voor eigen gemeente wordt gedaan ook tegen betaling voor andere gemeenten of semi-overheden te gaan doen. Want niet iedere gemeente of overheidsinstantie heeft een SSC. Maar wel hebben ze allemaal behoefte aan kostenbesparing. Zonder direct lid te moeten worden van de GR zou ons SSC daarbij kunnen helpen. Indien we voor die verdienmogelijkheden niet willen openstaan dan lijkt het SSC op dit moment zeker niet op het ooit als miljoenen op te leveren Centrum maar meer op het spreekwoordelijke kind met een waterhoofd! De VVD wil ook het SSC graag scharen onder KANSRIJKE BEWEGINGEN. Bewegingen die wat gaan opleveren voor onze stad Motie 8 : SSC verdienmogelijkheden. De economie rijdt op een goed infrastructuur. Voor ons ligt de vraag om te investeren in het programma Beter Benutten 2. De VVD ziet zeker het nut van het Beter Benutten programma. De aanpak van het (vorige) college waarbij bestaande middelen beter worden benut, onder andere ter vergroting van de doorstroming op de wegen zien wij als een verbetering. Een goed voorbeeld hiervan is wat ons betreft de Minder Hinder Widget. Wij waren dan ook verrast te vernemen dat deze, ondanks het succes, offline is. Daarnaast vinden wij het belangrijk ook aandacht te houden voor het fiets- en openbaar vervoerklimaat. Want, wij vinden het belangrijk dat de inwoners van Zwolle zelf kunnen bepalen op welke wijze zij zich verplaatsen. Of dit nu met de auto, fiets of het openbaar vervoer is. De randvoorwaarden moeten zo optimaal mogelijk zijn. Maar deze nota toont ook één van de grote gebreken van het afgelopen Beter Benutten programma. Namelijk het gebrek aan monitoring en evaluatie, en daarmee aan inzicht in het effect. Wij lezen hier erg weinig over. U geeft aan sinds spitsmijdingen te hebben gerealiseerd. Maar wat zegt dit en waar is dit gerealiseerd? Zijn 850 mensen structureel

6 buiten de spits aan het reizen? In dat geval een mooi effect. Of is er 850 keer iemand geweest die buiten de spits heeft gereisd in de afgelopen 2 jaar. In dat geval een mager effect wat wellicht niet tegen de investeringen opweegt. Wij missen hier een concretisering. Kunt u dit niet uitdrukken in voertuigverliesuren, zoals toch zeer gebruikelijk is en ook veel tastbaarder. Hetzelfde probleem zagen wij in het landelijke Beter Benutten programma. Tijdens het Beter Benutten congres dit voorjaar in Zwolle kon onze minister (Melanie Schultz van Haegen Maas Geesteranus) trots vertellen dat landelijk veel resultaat was geboekt en de voertuigverliesuren zijn verminderd. Waardoor het programma een vervolg heeft gekregen. Maar de minister moest wel aangeven dat het effect van specifieke maatregelen te weinig is gemonitord. Er werd duidelijk dat van de 300 maatregelen de beste 3 al goed waren voor 80% van het totale resultaat. Samenhangend met een investering van ruim 200 miljoen euro constateerde de minister dus ook dat er veel onrendabele projecten zijn geweest. Dat bracht de minister er toe meer aandacht te eisen voor monitoring en evaluatie. Deze bewustwording missen wij nog in de nota. Om te zorgen dat er geleerd wordt van ervaringen en bewust wordt omgegaan met resultaten achten wij het noodzakelijk om hier de aandacht op te vestigen. Om u hiervoor enkele concrete handvatten mee te geven hebben wij dan ook de motie meten = weten ingediend. Uw nota aangevuld met deze motie zien wij als een complete en effectieve aanpak en daarmee als een KANSRIJKE BEWEGING die wij graag steunen. Motie 11-1: Meten = Weten De stad doet het goed. We staan er financieel niet slecht voor. Toch moeten we nog wel de komende jaren stevig de broekriem aanhalen. Dat bespreken we begin Daarnaast zien we als VVD fractie voldoende KANSEN voor onze stad door het inzetten van de juiste BEWEGINGEN. Ik heb u meegenomen in veelbelovende voorbeelden. Wij wensen het college daarbij veel succes. Dank u wel.

7

Allereerst wil ik de organisatoren van deze dag, de Stichting Lezen en Schrijven

Allereerst wil ik de organisatoren van deze dag, de Stichting Lezen en Schrijven Toespraak staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens het bedrijvencongres Samen scholen, pure winst! op 11 september 2009 in Eindhoven. Dames en heren, Allereerst wil ik de

Nadere informatie

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen.

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Toen wij over het coalitieakkoord spraken, telde de VVD Den Haag haar zegeningen. Er werd ruimte geboden voor een aantal van onze ideeën. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000).

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000). Begroting 2015-2018 Begroting 2015-2018 11-11-2014 voor ons ligt de begroting 2014 2018. Voor de PvdA zijn de mensen belangrijk. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die nu buiten spel staan, maar

Nadere informatie

De Participatiewet. Raad op Zaterdag Den Haag, 21 september 2013. Edith van Ruijven

De Participatiewet. Raad op Zaterdag Den Haag, 21 september 2013. Edith van Ruijven De Participatiewet Raad op Zaterdag Den Haag, 21 september 2013 Edith van Ruijven De participatiewet Naar een inclusieve arbeidsmarkt jobcoach No risk polis Compensatie lagere productiviteit (loonkostensubsidie)

Nadere informatie

PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN!

PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN! PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN! DOELEN VAN PARTICIPATIEWET ALLEEN TE HALEN ALS RIJK, PROVINCIE, GEMEENTEN, ONDERWIJS EN SOCIALE PARTNERS GEZAMENLIJK AAN DE SLAG GAAN! DE PARTICIPATIEWET IN OOST-GRONINGEN:

Nadere informatie

Ondertekening Retaildeal

Ondertekening Retaildeal Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ondertekening Retaildeal Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Minister Kamp wil met 50 gemeenten een Retaildeal sluiten, om

Nadere informatie

Kadernota Participatie en Inkomen. Raadsinformatieavond 14 januari 2014

Kadernota Participatie en Inkomen. Raadsinformatieavond 14 januari 2014 Kadernota Participatie en Inkomen Raadsinformatieavond 14 januari 2014 Opbouw 1. Urgentie/aanleiding 2. Gekozen insteek en proces 3. Drieledige veranderstrategie a. Versterken bedrijvigheid en stimuleren

Nadere informatie

Onderwerp Meedoen mogelijk maken, kadernota participatiewet Versienummer 1

Onderwerp Meedoen mogelijk maken, kadernota participatiewet Versienummer 1 Beslisnota voor de raad Onderwerp Meedoen mogelijk maken, kadernota participatiewet Versienummer 1 Portefeuillehouder F.M. van As Informant S. Bruns/F.Borchers Eenheid/Afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Nadere informatie

Stand van zaken implementatie Participatiewet

Stand van zaken implementatie Participatiewet Stand van zaken implementatie Participatiewet Cedris volgt de implementatie van de Participatiewet, via een monitor die regelmatig wordt uitgezet bij de 90 aangesloten sociale werkbedrijven. Wat is de

Nadere informatie

Politieke beschouwingen 2015/2016

Politieke beschouwingen 2015/2016 Politieke beschouwingen 2015/2016 Zwolle, 13 november 2016 Voorzitter, Nederland krabbelt langzaam uit de crisis! Toch zien wij dat er nog veel Zwolse burgers zijn die niet of nauwelijks profiteren van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 30 545 Uitvoering Wet Werk en Bijstand Nr. 189 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Raadsplein info/debat. Voorgesteld besluit raad

Raadsplein info/debat. Voorgesteld besluit raad Raadsplein info/debat Datum 31 mei 2016 onderwerp Perspectiefnota 2017-2020 portefeuillehouder informant Dreven, A van (Adila) 2267 eenheid/afdeling Concernstaf CSADV Voorgesteld besluit raad 1. De perspectiefnota

Nadere informatie

Voorzitter, Voorzitter dan de inhoud.

Voorzitter, Voorzitter dan de inhoud. Voorzitter, Ik wil graag beginnen met het bedanken van het college voor het beantwoorden van alle vragen. En wethouder de Wit heeft daarbij een extra compliment verdiend omdat hij op uitstekende wijze

Nadere informatie

Transitie Participatiewet: Regionale Stellingen

Transitie Participatiewet: Regionale Stellingen Transitie Participatiewet: Regionale Stellingen Huidige Visie CGM Kadernota Participatie Land van Cuijk van uw raad uit dec. 2011. Inwoners economisch zelfredzaam = Schadelastbeperken = Verminderen van

Nadere informatie

./. Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Bussemaker (PvdA) over doorstroming bij gesubsidieerde arbeid.

./. Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Bussemaker (PvdA) over doorstroming bij gesubsidieerde arbeid. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel

Raadsvoorstel. Aan de raad, Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 334003 De heer H. ter Heegde, burgemeester Het participatietraject voor samenwerking met Weesp t.b.v. versterking bestuurskracht Aan de raad, 1. Beslispunten

Nadere informatie

De Nederlandse economie groeit gestaag, las ik laatst in de cijfers van het Cpb. Niet uitbundig, benadrukte het planbureau, maar gestaag.

De Nederlandse economie groeit gestaag, las ik laatst in de cijfers van het Cpb. Niet uitbundig, benadrukte het planbureau, maar gestaag. Toespraak CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de Twentse Haring 15 juni 2016. Dames en heren, Wat fijn u hier allemaal weer te zien. Een bijzondere editie dit jaar van deze Twentse Haring Primeur. Het is de

Nadere informatie

Ontwerpbegroting Vixia 2014

Ontwerpbegroting Vixia 2014 Ontwerpbegroting Vixia 2014 Gemeentebladnummer: 2013/30 2013/6568 Vergaderdatum: 27 juni 2013 Agendapunt: Portefeuillehouder Dhr. P. Hovens Steller M. Meurkens Aan de Raad Voorstel: 1. Kennisnemen van

Nadere informatie

Thema Te beantwoorden vragen (niet uitputtend) Wie verantwoordelijk Tijd gereed

Thema Te beantwoorden vragen (niet uitputtend) Wie verantwoordelijk Tijd gereed Proceskalender 2014 van De januari 2014 A-lijst : onderwerpen Thema Te beantwoorden vragen (niet uitputtend) Wie verantwoordelijk Tijd gereed 1. WERKBEDRIJF Taak en minimale functies Werkbedrijf Wat is

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 23 maart 2015 Betreft Inzet huishoudelijke hulp toelage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 23 maart 2015 Betreft Inzet huishoudelijke hulp toelage > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Kenmerk

Nadere informatie

VVP 2005 VVP 2005 VVP 2005. De kaders voor het Verkeers- en Vervoerbeleid 2005-2015 van de gemeente Amersfoort

VVP 2005 VVP 2005 VVP 2005. De kaders voor het Verkeers- en Vervoerbeleid 2005-2015 van de gemeente Amersfoort 4 4 De kaders voor het Verkeers- en Vervoerbeleid 2005-2015 van de gemeente Amersfoort Bereikbaar en bewegen Voorwoord van H. Brink, Wethouder verkeer gemeente Amersfoort Hoe houden we Amersfoort bereikbaar

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Regionaal Werkbedrijf Flevoland

Samenwerkingsovereenkomst Regionaal Werkbedrijf Flevoland Samenwerkingsovereenkomst Regionaal Werkbedrijf Flevoland De gemeente Almere, vertegenwoordigd door mevrouw F.T. de Jonge De gemeente Dronten, vertegenwoordigd door de heer P.C.J. Bleeker De gemeente Lelystad,

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/11979 Datum : 3 juni 2013 Programma : Economie, Werk en Inkomen Blad : 1 van 6 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder

Nadere informatie

Transitieplan. 12 september 2013

Transitieplan. 12 september 2013 Transitieplan 12 september 2013 Situatie Oost-Groningen Hoog aantal Wsw-ers (3,5 x landelijk gemiddelde) Hoog aantal Wajongeren (2 x landelijk gemiddelde) Arbeidsparticipatie is laag (61% ten opzichte

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks

Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks Onderwerp: social return en inbesteden Datum commissie: 6 juni 2013 Datum raad: Nummer: Documentnummer: Steller: Eric Dammingh Fractie: PvdA-GroenLinks Samenvatting Meedoen

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1A 2513 AA s-gravenhage

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1A 2513 AA s-gravenhage Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1A 2513 AA s-gravenhage Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

voorstel Beslisnota voor de raad Openbaar Ontwikkelagenda passend onderwijs en jeugdhulp Versienummer Portefeuillehouder Ed Anker

voorstel Beslisnota voor de raad Openbaar Ontwikkelagenda passend onderwijs en jeugdhulp Versienummer Portefeuillehouder Ed Anker Beslisnota voor de raad Openbaar Onderwerp Versienummer Ontwikkelagenda passend onderwijs en jeugdhulp V4 Portefeuillehouder Ed Anker Informant Jan-Willem Dollekamp Eenheid/Afdeling Ontwikkeling / OWS

Nadere informatie

: invoering Participatiewet in Oost-Groningen

: invoering Participatiewet in Oost-Groningen Voor het kiezen van de datum voor de raadsvergadering --> Klik op het knopje ernaast om een raadsvergaderdatum te selecteren.onderstaande velden worden door tekstverwerking ingevuld!!!stuur DIT RAADSVOORSTEL

Nadere informatie

Ondertussen.. In de SW

Ondertussen.. In de SW Ondertussen.. In de SW Jan-Jaap de Haan, 24 november 2017 Op weg naar de toekomst Naar een effectieve, werkzame, financieel haalbare inzet van kennis en expertise. Participatiewet en Sociaal Akkoord Doel:

Nadere informatie

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen

Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen The Next Step: Coalition of the Willing Krachten bundelen, kennis delen en allianties vormen Een regio om trots

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel

Raadsvoorstel. Aan de raad, Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 334003 De heer H. ter Heegde, burgemeester Het participatietraject voor samenwerking met Weesp t.b.v. versterking bestuurskracht Aan de raad, 1. Beslispunten

Nadere informatie

Bruggen, Bootjes en Trampolines

Bruggen, Bootjes en Trampolines Bruggen, Bootjes en Trampolines Wat doet Cedris? Wat doet Cedris? Cedris staat voor een inclusieve arbeidsmarkt. Ons doel is: meer betaald werk voor mensen die (nog) niet zelfstandig minimumloon kunnen

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant

Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo, 5 november 2010 Begroting 2011-2014 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant Venlo moet bezuinigen. Bezuinigen betekent dat de gemeenteraad vandaag besluit te stoppen met wat we gisteren

Nadere informatie

Inbreng CDA debat Sociaal Akkoord

Inbreng CDA debat Sociaal Akkoord Inbreng CDA debat Sociaal Akkoord Het is goed dat werkgevers en werknemers een sociaal akkoord hebben gesloten. In deze tijd van crisis is het belangrijk dat zij elkaar gevonden hebben. Nederland kenmerkt

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 17 juli 2018 Zaaknummer: 455631 Portefeuillehouder : J.H. Lammers Openbaar Besloten Team : Mens en Maatschappij Adviseur

Nadere informatie

PARTICIPATIEWET. Dag van de uitvoering 19 juni 2014

PARTICIPATIEWET. Dag van de uitvoering 19 juni 2014 PARTICIPATIEWET Dag van de uitvoering 19 juni 2014 Belangrijkste elementen van de Participatiewet 1. Aanscherping Wajong Nieuwe instroom naar gemeente (iedereen boven ca. 20%) Zittend bestand wordt herbeoordeeld,

Nadere informatie

Boodschap: waardering

Boodschap: waardering Het komt niet vaak voor dat we het in Hengelo ergens over eens zijn, laat staan over een lastig onderwerp als onze Binnenstad. Laten we deze kans grijpen en met elkaar de volgende stappen zetten. Elke

Nadere informatie

Mogelijkheden voor partnerschap

Mogelijkheden voor partnerschap Mogelijkheden voor partnerschap Wat doet Kennispoort Regio Zwolle Kennispoort helpt innovaties realiseren. Ondernemers in de Regio Zwolle krijgen concreet onafhankelijk advies om innovaties in de praktijk

Nadere informatie

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018 1 De VVD Oostzaan is trots op haar inwoners en op het dorp. Een dorp met vele mogelijkheden. Oostzaan is een groene buffer tussen Zaanstad, Purmerend en Amsterdam. Oostzaan heeft een rijk verenigingsleven

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 02-05-2017 Agendapunt: Onderwerp: Beleidsplan Openbaar

Nadere informatie

Onderwerp: Vangnetuitkering BUIG 2017

Onderwerp: Vangnetuitkering BUIG 2017 Vergadering gemeenteraad d.d. 19 juli 2018 Agenda nummer 6 Portefeuillehouder: wethouder de heer M. Joostens Onderwerp: Vangnetuitkering BUIG 2017 Korte inhoud: Personen die niet genoeg inkomen of vermogen

Nadere informatie

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT KADERNOTA 2015 Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2015, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd. Het College legt

Nadere informatie

Beschut werk in Aanleiding

Beschut werk in Aanleiding Beschut werk in 2015 1. Aanleiding Op 1 januari jl. is de Participatiewet in werking getreden. Een nieuwe voorziening onder deze wet is beschut werk nieuwe stijl 1. Gemeenten zijn onder deze wet verplicht

Nadere informatie

Stroomopwaarts. Bedrijfsvoering in het sociale domein. Generiek of specifiek?

Stroomopwaarts. Bedrijfsvoering in het sociale domein. Generiek of specifiek? Stroomopwaarts Bedrijfsvoering in het sociale domein Generiek of specifiek? opbouw Introductie Wat is Stroomopwaarts Visie op bedrijfsvoeringsvraagstukken Desiree Curfs 12 jaar onderwijs (van docent tot

Nadere informatie

Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond 2011 toe! Ik vind het geweldig om jullie als provinciecollega s te ontmoeten.

Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond 2011 toe! Ik vind het geweldig om jullie als provinciecollega s te ontmoeten. Toespraak CdK Ank Bijleveld voor de interne nieuwjaarsbijeenkomst van de provincie Overijssel op maandag 3 januari 2011. Beste collega s, Namens het college van GS wens ik jullie een gelukkig en gezond

Nadere informatie

Besluiten Provinciale Staten 24 juni 2015 Algemene Beschouwingen bij de Voorjaarsnota 2015

Besluiten Provinciale Staten 24 juni 2015 Algemene Beschouwingen bij de Voorjaarsnota 2015 p e r s b e r i c h t e-mail: website: statengriffie@provinciegroningen.nl www.provinciegroningen.nl PS-besluitenlijst, nr. 123, 25 juni 2015 Besluiten Provinciale Staten 24 juni 2015 Algemene Beschouwingen

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

de toekomst van sociale werkgelegenheid

de toekomst van sociale werkgelegenheid de toekomst van sociale werkgelegenheid Jan-Jaap de Haan, 11 oktober 2017 Op weg naar de toekomst Naar een effectieve, werkzame, financieel haalbare inzet van kennis en expertise. Participatiewet en Sociaal

Nadere informatie

ons kenmerk BB/U201301355 Lbr. 13/079

ons kenmerk BB/U201301355 Lbr. 13/079 1309115 VNG 1 5 OKT. 2013 OF. m IxJ A. gs.ses Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Vereniging van Netderlancise Gemeenten informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Addendum VNG Reactie

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Initiatief Driestroom voor DROOMVilla LUX.

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Initiatief Driestroom voor DROOMVilla LUX. Openbaar Onderwerp Initiatief Driestroom voor DROOMVilla LUX Programma / Programmanummer Werk & Inkomen / 1061 en Zorg & Welzijn / 1051 en Cultuur / 1071 BW-nummer Portefeuillehouder T. Tankir en B. Frings

Nadere informatie

Toespraak van Commissaris van de Koningin Ank Bijleveld- Schouten na afloop van de opening van de Hanzelijn op donderdag 6 december 2012.

Toespraak van Commissaris van de Koningin Ank Bijleveld- Schouten na afloop van de opening van de Hanzelijn op donderdag 6 december 2012. Toespraak van Commissaris van de Koningin Ank Bijleveld- Schouten na afloop van de opening van de Hanzelijn op donderdag 6 december 2012. Minister Schultz van Haegen, burgemeester Meijer, meneer Meerstad,

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Geachte mevrouw Sint, geachte heer Thieme Groen, geachte aanwezigen,

Geachte mevrouw Sint, geachte heer Thieme Groen, geachte aanwezigen, Toespraak CdK drs. Ank Bijleveld-Schouten bij de ingebruikname van de Da Vinci-operatierobot in de Isala klinieken op 6 juli 2011, 17.15 uur. Geachte mevrouw Sint, geachte heer Thieme Groen, geachte aanwezigen,

Nadere informatie

Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden.

Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden. s-hertogenbosch, 20 december 2013 Aan de voorzitter van de gemeenteraad, Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden. Marianne van der Sloot 1 Jeugdlintjes

Nadere informatie

BESCHOUWING. Gemeente LINGEWAARD

BESCHOUWING. Gemeente LINGEWAARD CDA LINGEWAARD BESCHOUWING PROGRAMMA BEGROTING 2014 14 november 2013 Gemeente LINGEWAARD FRACTIE: Jacqueline Leenders van Heck Henk Gertsen Harrie Arends Theo Peren (fractievoorzitter) Programmabegroting

Nadere informatie

Inspireren, Leren & Werken. Werken aan een nieuwe werkwijze

Inspireren, Leren & Werken. Werken aan een nieuwe werkwijze Inspireren, Leren & Werken Werken aan een nieuwe werkwijze WIE, WAT, WAAR? BOOTCAMP JEUGDWERK 2014 BLZ 4 DAG 4 DONDERDAG 4 SEPTEMBER BLZ 8 DAG 1 MAANDAG 1 SEPTEMBER BLZ 5 DAG 5 VRIJDAG 5 SEPTEMBER BLZ

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Realisatie en actuele ontwikkelingen afspraakbanen Steller S.J. Ros De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 70 86 Bijlage(n) 0 Ons kenmerk 6934597 Datum

Nadere informatie

Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester?

Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? Tussen de mensen staat en weet wat Dalfsen biedt een buitenkans: wordt u onze nieuwe burgemeester? De gemeente Dalfsen bestaat uit ruim 28.000

Nadere informatie

Hieronder volgen onze reacties op uw vragen.

Hieronder volgen onze reacties op uw vragen. Gemeente Haarlem Retouradres: Stadhuis, Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden van de Participatieraad Datum 17 maart 2015 Ons kenmerk 2015/96569 Contactpersoon A.S. van der Wal Doorkiesnummer 023 511

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 10 december 2008. Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011

Aan de raad AGENDAPUNT 3. Doetinchem, 10 december 2008. Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011 Aan de raad AGENDAPUNT 3 Beleidsplan Re-integratiebeleid 2009-2011 Voorstel: 1. De kaders uit het beleidsplan 'Werken werkt!' vaststellen, zijnde: a. als doelstellingen: - het bevorderen van de mogelijkheden

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Wormerland

Aan de raad van de gemeente Wormerland RAADSVOORSTEL Aan de raad van de gemeente Wormerland Datum aanmaak 31-08-2014 Onderwerp Programma en portefeuillehouder Zienswijze Begroting 2015 + Scenariokeuze Baanstede Sociale Zaken, dhr. K van Waaijen

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam,

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Deze voorjaarsnota is de eerste stap naar drastische bezuinigingen voor de komende jaren.

Nadere informatie

Algemene beschouwingen CDA Weert

Algemene beschouwingen CDA Weert Algemene beschouwingen CDA Weert begroting 2016 www.cdaweert.nl Algemene Beschouwingen CDA Weert op de begroting 2016 van de gemeente Weert Dames en heren, hierbij de beschouwingen van het CDA op de voorliggende

Nadere informatie

Informatie over stand van zaken vorming Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant. 3 februari 2015

Informatie over stand van zaken vorming Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant. 3 februari 2015 Informatie over stand van zaken vorming Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant 3 februari 2015 Inhoud presentatie Aanleiding Participatiewet Sociaal Akkoord en Regionale Werkbedrijven Uitgangspunten RWB

Nadere informatie

Excellenties, Dames en heren,

Excellenties, Dames en heren, Alleen de uitgesproken tekst geldt. Welkomstwoord van drs. Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koningin in de provincie Overijssel, bij de opening van de relatiebijeenkomst Lente in Overijssel,

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland POSTBUS 3007 1 2001 DA HAARLEM Provinciale Staten van door tussenkomst van de statengriffier mw. drs. K. Bolt Dreef 3, tweede etage 2012HR HAARLEM INGEKOMEN 30 MAART 2018 Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter,

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter, Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012 Voorzitter, In uw inleidende tekst geeft u aan dat zich niet wil laten gijzelen door het rijksbeleid en de daarbij behorende bezuinigingen. U wilt nu duidelijkheid

Nadere informatie

2014D34450 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

2014D34450 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2014D34450 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Binnen de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben enkele fracties de behoefte enkele vragen en opmerkingen voor te leggen aan

Nadere informatie

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2 Tegenbegroting 2015 Inleiding Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de sociaal-democratie. In deze tegenbegroting 2015 vertaalt de PvdA Utrecht deze

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Beschouwingen bij de Begroting 2018

Beschouwingen bij de Begroting 2018 Beschouwingen bij de Begroting 2018 Voorzitter, Voordat ik met de beschouwing begin wil de CDA-fractie de ambtenaren bedanken voor het vele werk dat ze hebben verricht. Er zijn veel technische vragen gesteld

Nadere informatie

Raadsvergadering : 15 december 2014. Voorstelnr. : R 7071. : omzetten tijdelijke contracten in vaste contracten bij medewerkers van Wedeka.

Raadsvergadering : 15 december 2014. Voorstelnr. : R 7071. : omzetten tijdelijke contracten in vaste contracten bij medewerkers van Wedeka. Voor het kiezen van de datum voor de raadsvergadering --> Klik op het knopje ernaast om een raadsvergaderdatum te selecteren.onderstaande velden worden door tekstverwerking ingevuld!!!stuur DIT RAADSVOORSTEL

Nadere informatie

In ons betoog gaan we in het licht van deze waarden in op de thema s werk en inkomen, leefbaarheid en zorg.

In ons betoog gaan we in het licht van deze waarden in op de thema s werk en inkomen, leefbaarheid en zorg. Algemene Beschouwingen 2014 Voorzitter, 6 miljoen bezuinigen, het is natuurlijk kloten maar dit college heeft wel ballen! De sleutel van deze gemeente wordt niet ingeleverd bij de provincie. We nemen de

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad van Oostzaan

Voorstel aan de gemeenteraad van Oostzaan Onderwerp: Regelingen regionaal Participatiewet Oostzaan Invullen door Raadsgriffie RV-nummer: 14/84 Beleidsveld: Werk en inkomen Datum: 26 november 2014 Portefeuillehouder: M. Olij Contactpersoon: Corina

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Betreft Kamervragen van het lid Gijs van Dijk (PvdA) Postbus

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 33 495 Financiële positie van publiek bekostigde onderwijsinstellingen Nr. 81 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de

Nadere informatie

Voorzitter, Y:\Gemeente\Griffie\Raadsplein\2015\Begroting\Bijdrage fracties\algemene beschouwingen VVD.docx 1 / 7

Voorzitter, Y:\Gemeente\Griffie\Raadsplein\2015\Begroting\Bijdrage fracties\algemene beschouwingen VVD.docx 1 / 7 Voorzitter, Liberalen zijn over het algemeen optimistische mensen. Ik ben een liberaal en zeker een optimist. Ik kijk altijd vol vertrouwen naar de toekomst en wat die ons te bieden heeft. Maar ik zie

Nadere informatie

logoocw Geadresseerde PO/ZO/2007/30206 koersbrief

logoocw Geadresseerde PO/ZO/2007/30206 koersbrief logoocw Geadresseerde Den Haag Ons kenmerk PO/ZO/2007/30206 Onderwerp koersbrief Samenvatting Vanaf volgend jaar wil het kabinet het beleid op het terrein van brede scholen, sport en cultuur bundelen en

Nadere informatie

Regionaal beleid SROI Twente

Regionaal beleid SROI Twente Regionaal beleid SROI Twente Marktdag aanbesteden Twente 7 april 2016 joop.wikkerink@hengelo.nl Wat is SROI Stellen van sociale voorwaarden om werkgelegenheid bevorderen Doelgroepen met afstand tot de

Nadere informatie

Motie Ondersteuning Standaardisatie Uitvoeringsprocessen. voor BALV 17 november 2014

Motie Ondersteuning Standaardisatie Uitvoeringsprocessen. voor BALV 17 november 2014 Motie Ondersteuning Standaardisatie Uitvoeringsprocessen voor BALV 17 november 2014 Gemeente Zaanstad namens gemeenten Zwolle, Leeuwarden, Amersfoort, Haarlemmermeer, Rotterdam, Utrecht, Enschede en Apeldoorn

Nadere informatie

FACTSHEET BEREIKBAARHEIDSFONDS BETER BENUTTEN ZWOLLE KAMPEN 2015-2017

FACTSHEET BEREIKBAARHEIDSFONDS BETER BENUTTEN ZWOLLE KAMPEN 2015-2017 Bijlage 1, versie april 2016 FACTSHEET BEREIKBAARHEIDSFONDS BETER BENUTTEN ZWOLLE KAMPEN 2015-2017 Nadere informatie en beoordelingscriteria Beter Benutten Zwolle Kampen (BBZK) is een gezamenlijk initiatief

Nadere informatie

COLLEGEBERICHT AAN DE RAAD Van : Burgemeester en Wethouders Reg. nr. : 4533853 Aan : Gemeenteraad Datum : 06-11-2013 Portefeuillehouder : B.J. Lubbinge, van Eijk, v. Muilekom ONDERWERP Planning programma

Nadere informatie

De Molenzoom. Kantoorlocaties in centrum van Houten. Kantoorvestiging in de gemeente Houten

De Molenzoom. Kantoorlocaties in centrum van Houten. Kantoorvestiging in de gemeente Houten De Molenzoom Kantoorlocaties in centrum van Houten Kantoorvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten Molenzoom Centrale ligging in Houten Zichtlocatie langs spoorlijn Nabij centrumvoorzieningen op het

Nadere informatie

Bijlage 8. Enquête. Analyse- en Oplossingsrichtingenfase MIRT-onderzoek Bereikbaarheid Rotterdam Den Haag

Bijlage 8. Enquête. Analyse- en Oplossingsrichtingenfase MIRT-onderzoek Bereikbaarheid Rotterdam Den Haag Bijlage 8 Enquête Analyse- en Oplossingsrichtingenfase MIRT-onderzoek Bereikbaarheid Rotterdam Den Haag documenttitel: BIJLAGE 8 ENQUÊTE ANALYSE- EN OPLOSSINGSRICHTINGENFASE MIRT-ONDERZOEK BEREIKBAARHEID

Nadere informatie

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt.

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt. Kadernota 2013 en 2017 Meningsvorming: Vooropgesteld de verkiezingen staan voor de deur, veel van wat wij in de kadernota en later begroting vast stellen, leggen wij vast voor de volgende raadsperiode.

Nadere informatie

WEBINAR BESCHUT WERK WAT EN HOE?

WEBINAR BESCHUT WERK WAT EN HOE? WEBINAR BESCHUT WERK WAT EN HOE? Voorstellen gasten Doel webinar U meer inzicht geven in de achtergronden, randvoorwaarden en vooral HOE aan de slag te kunnen beschut werk. Algemene mededelingen Vragen

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 16 mei Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven z Samenleving

Burgemeester en Wethouders 16 mei Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven z Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Rubriek Advies

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Geachte raad,

Raadsvoorstel. Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 165140 Behandeld door: J. van Dijk Agendapunt: 27 juni 2017 Onderwerp: Voorlopige voorkeur uitvoeringsvariant Participatiewet Geachte raad, Samenvatting: In opdracht van het algemeen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 29 817 Sociale werkvoorziening Nr. 99 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

Convenant gezamenlijk werken aan de stedelijke ontwikkeling van Heerlen

Convenant gezamenlijk werken aan de stedelijke ontwikkeling van Heerlen Convenant gezamenlijk werken aan de stedelijke ontwikkeling van Heerlen In het provinciale coalitieakkoord 2015-2019 is aangegeven dat de provincie de economische en sociale structuur binnen de provincie

Nadere informatie

Inspiratiesessie: Toekomst CAO Sociale. Door Huib van Olden

Inspiratiesessie: Toekomst CAO Sociale. Door Huib van Olden Inspiratiesessie: Toekomst CAO Sociale Werkvoorziening Door Huib van Olden Programma 1. Even voorstellen: Huib van Olden 2. De Bossche situatie 3. Korte schets Sw-sector 4. Wettelijk en financieel kader

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad, 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019)

Raadsvoorstel. Aan de raad, 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019) Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 8820 De heer J. Franx, wethouder Vaststellen Programmabegroting 2016 Gooise Meren (RV16.019) Aan de raad, 1. Beslispunten Wij stellen u voor: 1. om

Nadere informatie

Verbinding beschut werk en dagbesteding

Verbinding beschut werk en dagbesteding Verbinding beschut werk en dagbesteding Inhoud van de presentatie 1. De 3 decentralisaties 2. Uitgangspunten Participatiewet en Wmo 2015 3. Conclusies analyse samenhang beschut werk en arbeidsmatige dagbesteding

Nadere informatie

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 15 november 2017 / 104/217. Fatale termijn: besluitvorming vóór:

Voorstel aan de Raad. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 15 november 2017 / 104/217. Fatale termijn: besluitvorming vóór: Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 15 november 2017 / 104/217 Fatale termijn: besluitvorming vóór: Onderwerp Transformatieaanpak Binnenstad Programma Economie & Werk Portefeuillehouder B. van

Nadere informatie

BEGROTING 2015 WERKVOORZIENINGSSCHAP ZUID-KENNEMERLAND

BEGROTING 2015 WERKVOORZIENINGSSCHAP ZUID-KENNEMERLAND BOB 14/020 Aan de raad, BEGROTING 2015 WERKVOORZIENINGSSCHAP ZUID-KENNEMERLAND Voorgeschiedenis / aanleiding Op 7 oktober jl. heeft het college besloten de conceptbegroting van 2015 ter goedkeuring voor

Nadere informatie

Aanleiding en probleemstelling

Aanleiding en probleemstelling No.: Portefeuillehouder: Wethouder Harmsen Afdeling: Welzijn en Onderwijs Behandelaar: C.H.A.M. Weterings De raad van de gemeente Tholen Tholen, 16 juni 2015 Onderwerp: voorstel om in te stemmen met de

Nadere informatie