*

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "*http://www.fsma.be/nl/site/repository/faq/faq_crowdfunding.aspx"

Transcriptie

1

2 Deze brochure bevat een zeer beknopte voorstelling van de regels over het nieuwe statuut van alternatieve-financieringsplatform ( AFP ). Dit statuut is geregeld in de wet van 18 december 2016 tot regeling van de erkenning en de afbakening van crowdfunding en houdende diverse bepalingen inzake financiën (Belgisch Staatsblad van 20 december 2016). De FSMA beantwoordt op haar website * veel gestelde vragen ( FAQ ) in verband met crowdfunding. Begrippen die in deze FAQ nader zijn toegelicht, zijn in deze brochure gemarkeerd. In tegenstelling tot de FAQ gaat deze brochure niet in op de regels in verband met informatie aan beleggers (prospectus, reclame ). De FSMA raadt kandidaten die een vergunningsaanvraag willen indienen, aan om een beroep te doen op een advocaat gespecialiseerd in financieel recht. *

3 Vooraf 1. Wanneer is een vergunning als alternatieve-financieringsplatform nodig? (4-12) 2. Vergunningsvereisten (13-18) 3. Inhoud vergunningsdossier (19-32) 4. Vergunningsprocedure (33-35) 5. Regels voor vergunde alternatieve-financieringsplatformen (36-42) Vragen? (43)

4

5

6 elke onderneming die geen gereglementeerde onderneming* is en waarvan de gewone professionele activiteit erin bestaat een elektronisch platform (meestal een website) te organiseren om alternatieve-financieringsdiensten aan te bieden (dwz. actief bepaalde beleggingsinstrumenten commercialiseren) in België. * Gereglementeerde ondernemingen (kredietinstellingen en beleggingsondernemingen) moeten geen bijkomende vergunning krijgen om alternatieve-financieringsdiensten aan te bieden in België. Ze moeten zich wel houden aan dezelfde regels als alternatieve-financieringsplatformen (zie p ).

7 betaald worden voor de dienstverlening, bijvoorbeeld door beleggers, door ondernemersemittenten of beide. méér doen dan gewoon communiceren over mogelijke beleggingen beleggers aanzetten tot beleggen in de op het platform aangeboden beleggingsinstrumenten zich richten op retailbeleggers*. *Wie zijn aanbod enkel richt tot rechtspersonen, gekwalificeerde beleggers of maximum 150 personen heeft geen vergunning als AFP nodig.

8 gericht op Belgische beleggers in België; dit kan onder meer blijken uit gebruik van een website met extensie.be; reclame in België; informatie over Belgische regelgeving en/of fiscaliteit; aanbod van een groot aantal beleggingsinstrumenten van Belgische ondernemers-emittenten.

9 * Andere instrumenten die een financiële belegging mogelijk maken (o.m. gestandaardiseerde leningen). Dit vereenvoudigde schema toont enkel de beleggingsinstrumenten die het meest relevant zijn voor crowdfunding. Het toepassingsgebied van de regels over crowdfunding kan variëren. De meeste zijn van toepassing op alle beleggingsinstrumenten. Sommige zijn alleen op financiële instrumenten of op effecten van toepassing, nog andere alleen op zeer specifieke instrumenten. Het is daarom belangrijk de juridische aard van de beleggingsinstrumenten die op het platform worden aangeboden, correct te bepalen.

10 Ondernemers-emittenten Beleggers investeren rechtstreeks in beleggingsinstrumenten uitgegeven door een ondernemer. Financieringsvehikels Beleggers investeren in beleggingsinstrumenten uitgegeven door een financieringsvehikel. Het financieringsvehikel investeert in beleggingsinstrumenten uitgegeven door één ondernemer-emittent die door de belegger is gekozen. Financieringsvehikels kunnen in meerdere ondernemers-emittenten beleggen als ze voor elke ondernemer-emittent een apart compartiment opzetten. Startersfondsen Beleggers kopen deelbewijzen van een privaat of openbaar startersfonds. De beheerder van het startersfonds beheert de opgehaalde gelden collectief en investeert ze in KMO-starters.

11 Dienst Toegelaten voor AFP? Commentaar Beleggers in contact brengen met ondernemers-emittenten - Een financieringsvehikel opzetten en beheren Een startersfonds beheren Betaalstromen beheren (geld van beleggers ophalen en aan ondernemers-emittenten of aan startersfondsen betalen) Beleggingsinstrumenten overnemen (onderschrijven) of plaatsen Toegelaten, maar bijkomende wettelijke regels van toepassing! Andere vergunning vereist (AICBbeheervennootschap) Andere vergunning vereist (kredietinstelling, beursvennootschap, betalingsinstelling, instelling elektronisch geld) Andere vergunning vereist (beursvennootschap, kredietinstelling)

12 Dienst Beleggingsinstrumenten commercialiseren Orders van beleggers in effecten of deelbewijzen van startersfondsen ontvangen en doorgeven aan een gereglementeerde onderneming* Beleggingsadvies geven over effecten of deelbewijzen van startersfondsen* Advies geven over beleggingsinstrumenten die geen financiële instrumenten zijn Andere beleggingsdiensten leveren* Toegelaten voor AFP? Commentaar Passendheidstoetsing vereist (kennis en ervaring) Passendheidstoetsing vereist (kennis en ervaring) Geschiktheidstoetsing vereist (kennis en ervaring, financiële draagkracht en beleggingsdoelstellingen) Passendheidstoetsing vereist (kennis en ervaring) Andere vergunning vereist (beleggingsonderneming, kredietinstelling) *Beleggingsadvies en ontvangen en doorgeven van orders mbt. andere financiële instrumenten dan effecten en deelbewijzen van startersfondsen is niet toegelaten op basis van een vergunning als AFP.

13

14 De vennootschap moet een handelsvennootschap zijn. Het hoofdbestuur moet in België gevestigd zijn. De personen die de vennootschap controleren, moeten een gezonde en voorzichtige bedrijfsvoering kunnen waarborgen.

15 De raad van bestuur en de effectieve leiding bestaan uitsluitend uit natuurlijke personen met de vereiste professionele betrouwbaarheid en passende deskundigheid. De effectieve leiding bestaat uit minstens twee personen.

16 De onderneming moet beschikken over een passende organisatie. Het proportionaliteitsbeginsel geldt: de organisatie moet aangepast zijn aan omvang en complexiteit van de activiteiten. De onderneming moet een verzekering burgerlijke beroepsaansprakelijkheid afsluiten.

17 De onderneming moet bijzondere aandacht besteden aan de organisatie in verband met : de selectie van aan beleggers voorgestelde projecten; de informatieverstrekking aan cliënten; de inhoud en de bewaring van cliëntendossiers; belangenconflicten; de passendheidstoetsing; de geschiktheidstoetsing (enkel als beleggingsadvies gegeven wordt); het gebruik van financieringsvehikels; de controle op de voorwaarden waaronder beleggers fiscale voorwaarden genieten (voor zover van toepassing).

18 Voor het onderzoek van uw vergunningsaanvraag door de FSMA betaalt u euro. Dit bedrag is fiscaal aftrekbaar. Het is bij koninklijk besluit vastgelegd en kan jaarlijks worden aangepast op basis van de evolutie van de werkingskosten van de FSMA. Dit bedrag blijft verschuldigd als u uw aanvraag intrekt of als de vergunningsaanvraag wordt geweigerd.

19

20 A. Verantwoordelijke voor het vergunningsdossier B. Vennootschap C. Personen die de vennootschap controleren D. Leiding E. Organisatie F. Formulier (checklist)

21 1. Naam en voornaam 2. Bewijs dat deze persoon de vennootschap mag verbinden 3. adres 4. Telefoonnummer

22 1. Ondernemingsnummer 2. Officiële benaming 3. Rechtsvorm 4. Statuten (ontwerp als de vennootschap nog niet is opgericht) 5. Adres van de maatschappelijke zetel

23 Voor elke controlerende persoon: een ingevulde Vragenlijst personen die controle uitoefenen op de vennootschap 1 ondertekend door de betrokken natuurlijke persoon zelf of de perso(o)n(en) die de betrokken rechtspersoon kan/kunnen verbinden. 1

24 Voor elk lid van het bestuursorgaan en effectieve leider : een ingevulde Vragenlijst bestuurders en effectieve leiders 1 ondertekend door de betrokken natuurlijke persoon zelf; een kopie van de identiteitskaart; een uittreksel uit het strafregister, niet meer dan 3 maanden oud. 1

25 1. Beschrijving van het businessmodel 2. Beschrijving van de IT-organisatie 3. Attest verzekering burgerlijke beroepsaansprakelijkheid 4. Overige organisatorische aspecten 5. Organigram

26 Beleggers Wat is het doelpubliek? Is er extra dienstverlening? Beleggingsadvies (over financiële instrumenten)? Ontvangen en doorgeven van orders? Advies over andere beleggingsinstrumenten? Is er een vergoeding? Zo ja, hoe wordt ze berekend? Ondernemers-emittenten Wat is het doelpubliek? Is er extra dienstverlening? Opzet en beheer van een financieringsvehikel? Is er een vergoeding? Zo ja, hoe wordt ze berekend?

27 Beleggingsinstrumenten Welke beleggingsinstrumenten worden aangeboden? Aandelen? Verhandelbare schuldinstrumenten? Gestandaardiseerde leningen? Deelbewijzen startersfondsen? Is er een fiscaal voordeel voor beleggers?

28 Een beschrijving van de werking van het platform, met screenshots Een beschrijving van de organisatie met het oog op verdere ontwikkeling en onderhoud van het platform Indien in-house: beschrijving van de eigen organisatie, met inbegrip van de personeelsbezetting Indien uitbesteed: kopie van de overeenkomsten met IT-dienstverleners Procedures over de continuïteit van de dienstverlening Toegang tot alle onderdelen van het platform die aan cliënten zijn voorbehouden (zonder toegang te geven tot individuele cliëntengegevens)

29 Een attest burgerlijke beroepsaansprakelijkheidsverzekering dat aan volgende voorwaarden voldoet: De minimale dekking is euro (geïndexeerd)* per schadegeval en per verzekeringsjaar. De franchise is beperkt tot 10% van het schadegeval met een maximum van euro (geïndexeerd) per schadegeval. De verzekeringsovereenkomst is van onbepaalde duur of bepaalde duur met stilzwijgende verlenging. De opzegtermijn is minimaal 3 maanden. * euro (geïndexeerd) bij commercialisering van beleggingsinstrumenten via een financieringsvehikel of bij verlening van beleggingsadvies

30 Concrete maatregelen (beleid en procedures) over de selectie van aan beleggers voorgestelde projecten; de informatieverstrekking aan cliënten; de inhoud en de bewaring van cliëntendossiers; belangenconflicten; de passendheidstoetsing (vragenlijst kennis en ervaring toe te voegen); de geschiktheidstoetsing (enkel als beleggingsadvies gegeven wordt; vragenlijst kennis en ervaring, financiële draagkracht en beleggingsdoelstellingen toe te voegen); het gebruik van financieringsvehikels (voor zover van toepassing); de controle op voorwaarden waaronder beleggers fiscale voorwaarden genieten (voor zover van toepassing).

31 Organigram met aanduiding van het aantal voltijdse equivalenten per organisatie-onderdeel; de verantwoordelijke voor de dienstverlening (inclusief informatieverstrekking) aan beleggers; de dienstverlening (inclusief informatieverstrekking) aan ondernemersemittenten; IT; HR; financieel beheer.

32 Een formulier "Vergunningsdossier alternatievefinancieringsplatform", dat tegelijk als checklist fungeert, is ter beschikking 1. Het ingevulde formulier met bijlagen vormt de vergunningsaanvraag die elektronisch bij de FSMA moet worden ingediend via 1

33

34 De kandidaat dient een aanvraag in via De FSMA analyseert de aanvraag en kan ook bijkomende informatie opvragen, personen interviewen en een plaatsbezoek doen. De FSMA schrijft de kandidaat in op de lijst van vergunde AFP. Het directiecomité van de FSMA neemt een beslissing. Het directiecomité van de FSMA spreekt zich uit binnen de 3 maanden na indiening van een volledig dossier. Een dossier is pas volledig als ook de vergoeding voor het onderzoek van de vergunningsaanvraag is betaald.

35 Ondernemingen die voor 1 februari 2017 al diensten verstrekten waarvoor voortaan een vergunning als AFP nodig is, moeten de FSMA hier ten laatste op 31 maart 2017 van op de hoogte brengen (door het formulier "Kennisgeving door een onderneming die alternatieve-financieringsdiensten verleent" 1 elektronisch in te dienen via crowdfunding@fsma.be), om hun activiteiten verder te kunnen zetten onder een voorlopige vergunning; ten laatste op 31 mei 2017 een volledig vergunningsdossier indienen bij de FSMA. 1

36

37 Vergunde AFP moeten de wettelijke voorwaarden voor het verkrijgen van de vergunning blijven naleven (13-18); de regels naleven die op hen van toepassing zijn (37-42); voorafgaande goedkeuring van de FSMA verkrijgen voor wijzigingen in de controle over de vennootschap; (her)benoeming van bestuurders; aanstelling van nieuwe effectieve leiders; substantiële wijzigingen in de organisatie van de onderneming aan de FSMA meedelen.

38 Alle verstrekkers van alternatieve-financieringsdiensten (AFP en gereglementeerde ondernemingen) moeten zich op loyale, billijke en professionele wijze inzetten voor de belangen van hun cliënten; ervoor zorgen dat informatie aan cliënten aan de kwaliteitsvoorwaarden voldoet (correct, duidelijk en niet-misleidend; reclame als dusdanig herkenbaar); vooraf aan cliënten de verplichte minimuminformatie bezorgen op een duurzame drager; een passendheidstoetsing uitvoeren en de cliënt informeren over het resultaat; gepast omgaan met belangenconflicten; cliëntendossiers aanleggen en tot minstens 5 jaar na het beëindigen van de cliëntenrelatie bewaren.

39 Beleggingsadvies De dienstverlener moet vooraf een geschiktheidstoetsing uitvoeren. Gebruik van financieringsvehikels De dienstverlener moet zich ervan vergewissen dat het financieringsvehikel beheerd wordt in het belang van de beleggers; de specifieke regels voor financieringsvehikels naleeft. De dienstverlener moet cliënten informeren over banden tussen het AFP en het financieringsvehikel en belangenconflicten met cliënten in dit verband (voor zover van toepassing).

40 Het is een AFP verboden om andere beleggingsdiensten te verrichten dan beleggingsadvies en ontvangen en doorgeven van orders voor effecten of deelbewijzen van startersfondsen; cash of financiële producten van cliënten aan te houden; een debetpositie ten opzichte van cliënten te hebben; een volmacht te hebben op rekeningen van cliënten.

41 AFP mogen alternatieve-financieringsdiensten verrichten in het buitenland onder de volgende voorwaarden: voorafgaande goedkeuring door de FSMA; naleving van de wettelijke voorwaarden in het buitenland (er bestaat geen Europees paspoort); zie bv. voor Nederland: ; zie bv. Voor Frankrijk: --crowdfunding/cadre-reglementaire.html ; andere professionele activiteiten ontwikkelen, onder de volgende voorwaarden: geen belangenconflict tussen de activiteit als AFP en de bijkomende activiteit; geen reputatierisico voor het AFP; organisatie en boekhouding gescheiden van die van het AFP; geen verwijzing naar de status als AFP bij het uitoefenen van andere activiteiten.

42 De FSMA houdt toezicht op de alternatieve-financieringsplatformen en kan onder meer informatie opvragen; inspecties ter plaatse doen; informatie opvragen bij andere toezichthouders; herstelmaatregelen en administratieve sancties opleggen aan ondernemingen die de wetgeving niet naleven. De niet-naleving van bepaalde regels is bovendien een strafrechtelijke inbreuk. Alle ondernemingen die op 1 januari ingeschreven zijn op de lijst van vergunde AFP betalen een bijdrage van euro aan de werkingskosten van de FSMA. Dit bedrag is fiscaal aftrekbaar. Het is bij koninklijk besluit vastgelegd en kan jaarlijks worden aangepast op basis van de evolutie van de werkingskosten van de FSMA.

43 De FSMA probeert via deze brochure en via de FAQ op haar website een zo duidelijk mogelijk antwoord te bieden op de meest voorkomende vragen over crowdfunding. Mocht uw specifieke situatie van die aard zijn dat u in de FAQ geen antwoord vindt, dan kunt u een bericht sturen naar crowdfunding@fsma.be. De medewerkers van de FSMA zullen uw bericht per mail beantwoorden. Verantwoordelijke uitgever: J.P. Servais, Congresstraat 12-14, 1000 Brussel

Deze brochure bevat een zeer beknopte voorstelling van de regels over het nieuwe statuut van alternatieve-financieringsplatform ( AFP ).

Deze brochure bevat een zeer beknopte voorstelling van de regels over het nieuwe statuut van alternatieve-financieringsplatform ( AFP ). Deze brochure bevat een zeer beknopte voorstelling van de regels over het nieuwe statuut van alternatieve-financieringsplatform ( AFP ). Dit statuut is geregeld in de wet van 18 december 2016 tot regeling

Nadere informatie

Nieuw regelgevend kader inzake crowdfunding

Nieuw regelgevend kader inzake crowdfunding Nieuw regelgevend kader inzake crowdfunding 03/2017 1. Op 1 februari 2017 trad nieuwe regelgeving inzake "crowdfunding" in werking. De wet van 18 december 2016 1 voert een erkend statuut in voor "alternatieve-financieringsplatformen"

Nadere informatie

Bijlage bij het memorandum over het verkrijgen van een vergunning als onafhankelijk financieel planner naar Belgisch recht

Bijlage bij het memorandum over het verkrijgen van een vergunning als onafhankelijk financieel planner naar Belgisch recht Bijlage bij het memorandum over het verkrijgen van een vergunning als onafhankelijk financieel planner naar Belgisch recht De wetgeving over de onafhankelijk financieel planners 1 bepaalt dat de personen

Nadere informatie

- Makelaars in hypothecair krediet -

- Makelaars in hypothecair krediet - RP 1. Makelaar in hypothecair krediet Rechtspersoon Kredietbemiddelaars in een in notendop een notendop - Makelaars in hypothecair krediet - Rechtsperson en 1 Sinds 1 november 2015 mogen kredietbemiddelaars

Nadere informatie

Subagent in hypothecair krediet -

Subagent in hypothecair krediet - RP 5. Subagent agent in hypothecair krediet Rechtspersoon Kredietbemiddelaars in een in notendop een notendop Subagent in hypothecair krediet - Rech tsp ersoon 1 Sinds 1 november 2015 mogen kredietbemiddelaars

Nadere informatie

3. Verbonden agent agent in hypothecair krediet - Rech tsp ersoon

3. Verbonden agent agent in hypothecair krediet - Rech tsp ersoon RP 3. Verbonden agent in hypothecair krediet Rechtspersoon Kredietbemiddelaars in een notendop in een Verbonden notendop agent in hypothecair krediet - Rech tsp ersoon 1 Sinds 1 november 2015 mogen kredietbemiddelaars

Nadere informatie

9. Verbonden agent in consumentenkrediet. Rech tsp ersoon

9. Verbonden agent in consumentenkrediet. Rech tsp ersoon RP 9. Verbonden agent in consumentenkrediet Rechtspersoon Kredietbemiddelaars in een notendop in een - Verbonden notendop agent in consumentenkrediet - Rech tsp ersoon 1 Sinds 1 november 2015 mogen kredietbemiddelaars

Nadere informatie

- Makelaars in consumentenkrediet -

- Makelaars in consumentenkrediet - RP 7. Makelaar in consumentenkrediet Rechtspersoon Kredietbemiddelaars in een in notendop een notendop - Makelaars in consumentenkrediet - Rech tsp ersoon 1 Sinds 1 november 2015 mogen kredietbemiddelaars

Nadere informatie

FSMA_2017_10-3 dd. 28/06/2017

FSMA_2017_10-3 dd. 28/06/2017 7/8 / FSMA_2017_10-3 du date FSMA_2017_10-3 dd. 28/06/2017 Toepassingsgebied Vennootschappen voor vermogensbeheer en beleggingsadvies; Beheervennootschappen van instellingen voor collectieve belegging;

Nadere informatie

FSMA_2017_10-2 dd. 28/06/2017

FSMA_2017_10-2 dd. 28/06/2017 FSMA_2017_10-2 dd. 28/06/2017 Toepassingsgebied Vennootschappen voor vermogensbeheer en beleggingsadvies; Beheervennootschappen van instellingen voor collectieve belegging; Beheervennootschappen van alternatieve

Nadere informatie

Bijlage 2 : Vragenlijst controle-uitoefenende aandeelhouders en vennoten van de kandidaat-tussenpersoon (rechtspersoon)

Bijlage 2 : Vragenlijst controle-uitoefenende aandeelhouders en vennoten van de kandidaat-tussenpersoon (rechtspersoon) Bijlage 2 : Vragenlijst controle-uitoefenende aandeelhouders en vennoten van de kandidaat-tussenpersoon (rechtspersoon) v. 2014-02 I. Identiteit van de tussenpersoon Naam van de tussenpersoon Ondernemingsnummer

Nadere informatie

Vergunning als vennootschap voor vermogensbeheer en beleggingsadvies

Vergunning als vennootschap voor vermogensbeheer en beleggingsadvies AMC_A1_1_A_03 Vergunning als vennootschap voor vermogensbeheer en beleggingsadvies Beknopte voorstelling van de regels Vooraf Deze brochure bevat een zeer beknopte voorstelling van de regels over het statuut

Nadere informatie

RECHTSPERSOON v

RECHTSPERSOON v cb AANVRAAG TOT TOETREDING TOT EEN COLLECTIEVE INSCHRIJVING IN HET REGISTER VAN DE TUSSENPERSONEN IN BANK- EN BELEGGINGSDIENSTEN RECHTSPERSOON v. 2016-09 Wet van 22 maart 2006 betreffende de bemiddeling

Nadere informatie

AANVRAAG TOT INSCHRIJVING ALS TUSSENPERSOON IN BANK- EN BELEGGINGSDIENSTEN RECHTSPERSOON v. 2015-01

AANVRAAG TOT INSCHRIJVING ALS TUSSENPERSOON IN BANK- EN BELEGGINGSDIENSTEN RECHTSPERSOON v. 2015-01 B AANVRAAG TOT INSCHRIJVING ALS TUSSENPERSOON IN BANK- EN BELEGGINGSDIENSTEN RECHTSPERSOON v. 2015-01 Wet van 22 maart 2006 betreffende de bemiddeling in bank- en beleggingsdiensten en de distributie van

Nadere informatie

4. Verbonden agent. Natuurlijke persoon. agent in hypothecair krediet

4. Verbonden agent. Natuurlijke persoon. agent in hypothecair krediet NP 4. Verbonden agent in hypothecair krediet Natuurlijke persoon Kredietbemiddelaars in een notendop in een Verbonden notendop agent in hypothecair krediet Natuurlijke persoon 1 Sinds 1 november 2015 mogen

Nadere informatie

2. Makelaar in hypothecair krediet Natuurlijke

2. Makelaar in hypothecair krediet Natuurlijke NP 2. Makelaar in hypothecair krediet Natuurlijke persoon Kredietbemiddelaars in een notendop -in Makelaars een notendop in hypothecair krediet Natuurlijke persoon 1 Sinds 1 november 2015 mogen kredietbemiddelaars

Nadere informatie

- Agent in een nevenfunctie Type 2

- Agent in een nevenfunctie Type 2 T2 12. Agent in een nevenfunctie Type 2. Krediet niet beperkt tot financiering van goederen en diensten die de agent zelf verkoopt Kredietbemiddelaars in een in notendop een notendop - Agent in een nevenfunctie

Nadere informatie

Subagent in hypothecair krediet Natuurlijke

Subagent in hypothecair krediet Natuurlijke NP 6. Subagent in hypothecair krediet Natuurlijke persoon Kredietbemiddelaars in een notendop in Subagent een notendop in hypothecair krediet Natuurlijke personen 1 Sinds 1 november 2015 mogen kredietbemiddelaars

Nadere informatie

CHECKLIST AANVRAAG STATUUT KREDIETMAKELAAR

CHECKLIST AANVRAAG STATUUT KREDIETMAKELAAR CHECKLIST AANVRAAG STATUUT KREDIETMAKELAAR VOORAFGAANDELIJKE OPMERKINGEN PROCEDURE De online inschrijving verloopt in verschillende fases. In eerste instantie zal u enkele gegevens over uzelf of de vennootschap

Nadere informatie

hierna elk afzonderlijk "de Autoriteit" en gezamenlijk "de Autoriteiten" genoemd,

hierna elk afzonderlijk de Autoriteit en gezamenlijk de Autoriteiten genoemd, 1 Samenwerkingsprotocol tussen de Nationale Bank van België en de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten over de buitenlandse beleggingsondernemingen De Nationale Bank van België (hierna "de Bank"),

Nadere informatie

10. Verbonden agent in consumentenkrediet. Natuurlijke persoon

10. Verbonden agent in consumentenkrediet. Natuurlijke persoon NP 10. Verbonden agent in consumentenkrediet Natuurlijke persoon Kredietbemiddelaars in een notendop in een - Verbonden notendop agent in consumentenkrediet - Natuurlijke persoon 1 Sinds 1 november 2015

Nadere informatie

NATUURLIJKE PERSOON v

NATUURLIJKE PERSOON v A AANVRAAG TOT INSCHRIJVING ALS VERZEKERINGSTUSSENPERSOON NATUURLIJKE PERSOON v 2015-01 Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen I INSCHRIJVING Categorie Verzekeringsmakelaar Verzekeringsagent

Nadere informatie

NATUURLIJKE PERSOON v

NATUURLIJKE PERSOON v cb AANVRAAG TOT TOETREDING TOT EEN COLLECTIEVE INSCHRIJVING IN HET REGISTER VAN DE TUSSENPERSONEN IN BANK- EN BELEGGINGSDIENSTEN NATUURLIJKE PERSOON v. 2016-09 Wet van 22 maart 2006 betreffende de bemiddeling

Nadere informatie

Bijlage Mededeling CBFA_2009_20-3 dd. 8 mei 2009

Bijlage Mededeling CBFA_2009_20-3 dd. 8 mei 2009 Bijlage Mededeling _2009_20-3 dd. 8 mei 2009 Formulier dat moet worden ingevuld door de personen die zich kandidaat stellen voor een hernieuwing van mandaat als bestuurder of als effectieve leider Toepassingsveld:

Nadere informatie

8. Makelaar in in consumentenkrediet - Natuurlijke

8. Makelaar in in consumentenkrediet - Natuurlijke NP 8. Makelaar in consumentenkrediet Natuurlijke persoon Kredietbemiddelaars in een notendop in - Makelaar een notendop in consumentenkrediet - Natuurlijke persoon 1 Sinds 1 november 2015 mogen kredietbemiddelaars

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR HET BANK-, FINANCIE- EN ASSURANTIEWEZEN Controle Tussenpersonen

COMMISSIE VOOR HET BANK-, FINANCIE- EN ASSURANTIEWEZEN Controle Tussenpersonen B AANVRAAG TOT INSCHRIJVING ALS TUSSENPERSOON IN BANK- EN BELEGGINGSDIENSTEN RECHTSPERSOON v. 2010-03 Wet van 22 maart 2006 betreffende de bemiddeling in bank- en beleggingsdiensten en de distributie van

Nadere informatie

Memorandum over het verkrijgen van een vergunning als onafhankelijk financieel planner naar Belgisch recht

Memorandum over het verkrijgen van een vergunning als onafhankelijk financieel planner naar Belgisch recht Memorandum over het verkrijgen van een vergunning als onafhankelijk financieel planner naar Belgisch recht 1 november 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1. Voorafgaande vergunningsaanvraag en procedure

Nadere informatie

Een nieuw statuut voor kredietgevers en kredietbemiddelaars

Een nieuw statuut voor kredietgevers en kredietbemiddelaars Een nieuw statuut voor kredietgevers en kredietbemiddelaars Compliance Forum 6 oktober 2015 1. Inleiding 2 FOD Economie FSMA Organisatie van het toezicht Toezicht op de naleving van de wetgeving, o.m.

Nadere informatie

Vragenlijst voor bij bemiddelingsactiviteiten betrokken verantwoordelijke personen

Vragenlijst voor bij bemiddelingsactiviteiten betrokken verantwoordelijke personen 1 Vragenlijst voor bij bemiddelingsactiviteiten betrokken verantwoordelijke personen 1 Inleiding Deze vragenlijst moet worden ingevuld door de bij bemiddelingsactiviteiten betrokken personen voor wie de

Nadere informatie

RECHTSPERSOON v. 2010-03

RECHTSPERSOON v. 2010-03 cb AANVRAAG TOT TOETREDING TOT EEN COLLECTIEVE INSCHRIJVING IN HET REGISTER VAN DE TUSSENPERSONEN IN BANK- EN BELEGGINGSDIENSTEN RECHTSPERSOON v. 2010-03 Wet van 22 maart 2006 betreffende de bemiddeling

Nadere informatie

Wet van 2 oktober 2017 vergunning voor het exploiteren van een onderneming voor camerasystemen.

Wet van 2 oktober 2017 vergunning voor het exploiteren van een onderneming voor camerasystemen. Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken Algemene Directie Veiligheid en Preventie Directie Private Veiligheid Aan de ondernemingen voor camerasystemen Uw contactpersoon T Uw referentie Bijlagen 02

Nadere informatie

CIRCULAIRE PPB CPB van de CBFA over de voorbereiding op de inwerkingtreding van de MiFID- richtlijn

CIRCULAIRE PPB CPB van de CBFA over de voorbereiding op de inwerkingtreding van de MiFID- richtlijn Prudentieel beleid Brussel, 20 juni 2007 CIRCULAIRE PPB-2007-8-CPB van de CBFA over de voorbereiding op de inwerkingtreding van de MiFID- richtlijn (circulaire aan de kredietinstellingen, de beleggingsondernemingen,

Nadere informatie

Adres Straat Nr Bus. Adres Straat Nr Bus. Adres Straat Nr Bus

Adres Straat Nr Bus. Adres Straat Nr Bus. Adres Straat Nr Bus A AANVRAAG TOT INSCHRIJVING ALS VERZEKERINGSTUSSENPERSOON RECHTSPERSOON v. 2015-01 Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen I. INSCHRIJVING Categorie Verzekeringsmakelaar Verzekeringsagent 2 Verzekeringssubagent

Nadere informatie

Memorandum over het verkrijgen van een vergunning als onafhankelijk financieel planner naar Belgisch recht

Memorandum over het verkrijgen van een vergunning als onafhankelijk financieel planner naar Belgisch recht Memorandum over het verkrijgen van een vergunning als onafhankelijk financieel planner naar Belgisch recht 1 november 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1. Voorafgaande vergunningsaanvraag en procedure

Nadere informatie

NATUURLIJKE PERSOON v

NATUURLIJKE PERSOON v ca AANVRAAG TOT TOETREDING TOT EEN COLLECTIEVE INSCHRIJVING IN HET REGISTER VAN DE VERZEKERINGSTUSSENPERSONEN NATUURLIJKE PERSOON v 2015-01 Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen O IDENTITEIT

Nadere informatie

Crowdfunding in België - een stand van zaken

Crowdfunding in België - een stand van zaken Crowdfunding in België - een stand van zaken Inleiding Crowdfunding wordt steeds vaker gebruikt als alternatieve vorm van financiering, waarbij vooral startende ondernemingen, die normaal moeilijker toegang

Nadere informatie

FSMA_2017_17 dd. 28 september

FSMA_2017_17 dd. 28 september FSMA_2017_17 dd. 28 september 2017 1 Deze mededeling is bestemd voor erkende coöperatieve vennootschappen, aanbieders van participatieplannen voor het personeel en aanbieders van beleggingen van het type

Nadere informatie

Tax Shelter voor Starters - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Startersvennootschappen

Tax Shelter voor Starters - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Startersvennootschappen 26 april 2018 - update n.a.v. de wijzigingen door de wet van 26 maart 2018 Tax Shelter voor Starters - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Startersvennootschappen Deze checklist

Nadere informatie

RECHTSPERSOON v. 2015-01

RECHTSPERSOON v. 2015-01 ca AANVRAAG TOT TOETREDING TOT EEN COLLECTIEVE INSCHRIJVING IN HET REGISTER VAN DE VERZEKERINGSTUSSENPERSONEN RECHTSPERSOON v. 2015-01 Wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen O. IDENTITEIT VAN

Nadere informatie

Formulier voor de benoeming van een lid van een operationeel orgaan van een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening

Formulier voor de benoeming van een lid van een operationeel orgaan van een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening Bijlage Bijlage bij de uniforme brief van 23 mei 2007 Formulier voor de benoeming van een lid van een operationeel orgaan van een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening Toepassingsveld: Artikelen

Nadere informatie

Tax Shelter voor Starters - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Startersvennootschappen

Tax Shelter voor Starters - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Startersvennootschappen 13 mei 2019 - update n.a.v. de wijzigingen door de wet van 28 april 2019 Tax Shelter voor Starters - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Startersvennootschappen Deze checklist heeft

Nadere informatie

AANVRAAG TOT INSCHRIJVING VAN EEN RECHTSPERSOON (Terug te sturen per aangetekend schrijven ter attentie van de voorzitter van de Uitvoerende Kamer)

AANVRAAG TOT INSCHRIJVING VAN EEN RECHTSPERSOON (Terug te sturen per aangetekend schrijven ter attentie van de voorzitter van de Uitvoerende Kamer) BIV AANVRAAG RECHTSPERSOON / 2018 pagina 1/5 (Wet van 11 februari 2013 B.S. 22 augustus 2013) 1 Luxemburgstraat 16 B - 1000 BRUSSEL - Tel. 02/505.38.50 - Fax 02/503.42.23 - www.biv.be AANVRAAG TOT INSCHRIJVING

Nadere informatie

Kredietbemiddeling. Wat staat u te doen? Consumentenkrediet. Hypothecair krediet. Verbonden Agent. Verbonden Agent. Agent in nevenfunctie.

Kredietbemiddeling. Wat staat u te doen? Consumentenkrediet. Hypothecair krediet. Verbonden Agent. Verbonden Agent. Agent in nevenfunctie. Momentum 5 Kredietbemiddeling Wat staat u te doen? U bent bank- en/of verzekeringstussenpersoon en doet aan bemiddeling in hypothecair krediet en/of consumentenkrediet? Dan moet u binnenkort een aanvraag

Nadere informatie

Rentederivaten ter dekking van aan kmo s verleende kredieten met variabele rentevoet

Rentederivaten ter dekking van aan kmo s verleende kredieten met variabele rentevoet Rentederivaten ter dekking van aan kmo s verleende kredieten met variabele rentevoet FINANCIALSERVICESANDMARKETSAUTHORITY AUTORITEITVOORFINANCIËLEDIENSTENENMARKTEN 1 AUTORITÉDESSERVICESETMARCHÉSFINANCIERS

Nadere informatie

Wij raden u aan eerst deze brief grondig te lezen alvorens de documenten in te vullen en op te sturen.

Wij raden u aan eerst deze brief grondig te lezen alvorens de documenten in te vullen en op te sturen. Toezicht op de tussenpersonen BELANGRIJK BERICHT ITP CORRESPONDENT ONS KENMERK UW KENMERK DATUM +32 2 220 51 25 ITP 15 oktober 2007 itp@cbfa.be Betreft: ACTUALISERING EN AANVULLING VAN DE GEGEVENS VAN

Nadere informatie

MiFID / Twin Peaks II

MiFID / Twin Peaks II MiFID / Twin Peaks II De uitbreiding van MiFID naar de verzekeringssector wordt voorzien door de Twin Peaks II wet van 30/07/2013 (in werking getreden per 30/04/2014) en omschrijft de gedragsregels die

Nadere informatie

RECHTSPERSOON v. 2011-10

RECHTSPERSOON v. 2011-10 A AANVRAAG TOT INSCHRIJVING ALS VERZEKERINGSTUSSENPERSOON RECHTSPERSOON v. 2011-10 Wet van 27 maart 1995 betreffende de verzekerings- en herverzekeringsbemiddeling en de distributie van verzekeringen (officieuze

Nadere informatie

Bijlage 4 bij mededeling NBB_2017_22

Bijlage 4 bij mededeling NBB_2017_22 de Berlaimontlaan 14 - BE-1000 Brussel tel. +32 2 221 38 12 fax + 32 2 221 31 04 ondernemingsnummer: 0203.201.340 RPR Brussel www.nbb.be Brussel, 14 september 2017 Bijlage 4 bij mededeling NBB_2017_22

Nadere informatie

Inwerkingtreding van de wet van 19 april 2014 betreffende de alternatieve instellingen voor collectieve belegging en hun beheerders

Inwerkingtreding van de wet van 19 april 2014 betreffende de alternatieve instellingen voor collectieve belegging en hun beheerders Mededeling FSMA_2014_03 dd. 23/06/2014 Inwerkingtreding van de wet van 19 april 2014 betreffende de alternatieve instellingen voor collectieve belegging en hun beheerders Toepassingsgebied: Deze mededeling

Nadere informatie

FSMA_2017_07-01 dd. 27/03/2017

FSMA_2017_07-01 dd. 27/03/2017 FSMA_2017_07-01 dd. 27/03/2017 Kleinschalige beheerders naar Belgisch recht van niet-openbare alternatieve instellingen voor collectieve belegging ( AICB s ). Alvorens hun werkzaamheden aan te vatten,

Nadere informatie

N Financiële planners A2 Brussel, 27 maart 2014 MH/SL-EDJ/AS 717-2014 ADVIES. over

N Financiële planners A2 Brussel, 27 maart 2014 MH/SL-EDJ/AS 717-2014 ADVIES. over N Financiële planners A2 Brussel, 27 maart 2014 MH/SL-EDJ/AS 717-2014 ADVIES over EEN ONTWERP VAN WET INZAKE HET STATUUT VAN EN HET TOEZICHT OP DE ONAFHANKELIJK FINANCIËLE PLANNERS EN INZAKE HET VERSTREKKEN

Nadere informatie

1 "de wet" : de wet van 22 maart 2006 betreffende de bemiddeling in bank- en beleggingsdiensten en de distributie van financiële instrumenten;

1 de wet : de wet van 22 maart 2006 betreffende de bemiddeling in bank- en beleggingsdiensten en de distributie van financiële instrumenten; 1 JULI 2006. Koninklijk besluit tot uitvoering van de wet van 22 maart 2006 betreffende de bemiddeling in bank- en beleggingsdiensten en de distributie van financiële instrumenten. HOOFDSTUK I. Definities.

Nadere informatie

Tax Shelter voor Starters - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Startersvennootschappen

Tax Shelter voor Starters - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Startersvennootschappen 15 februari 2017 Tax Shelter voor Starters - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Startersvennootschappen Deze checklist heeft betrekking op rechtstreekse investeringen in een Startersvennootschap

Nadere informatie

Tax shelter voor startende ondernemingen (binnen 4 jaar na oprichting)

Tax shelter voor startende ondernemingen (binnen 4 jaar na oprichting) Tax shelter voor startende ondernemingen (binnen 4 jaar na oprichting) Wat houdt deze maatregel in? Via de tax shelter wil de Federale overheid natuurlijke personen fiscaal aanmoedigen om risicokapitaal

Nadere informatie

FSMA_2014_04 dd. 26 juni 2014 (update 27 oktober 2016)

FSMA_2014_04 dd. 26 juni 2014 (update 27 oktober 2016) FSMA_2014_04 dd. 26 juni 2014 (update 27 oktober 2016) Deze mededeling is bestemd voor erkende coöperatieve vennootschappen, aanbieders van participatieplannen voor het personeel en aanbieders van beleggingen

Nadere informatie

Wet van 13 maart 2016 op het statuut van en het toezicht op de verzekerings- of herverzekeringsondernemingen, de artikelen 107 tot 122.

Wet van 13 maart 2016 op het statuut van en het toezicht op de verzekerings- of herverzekeringsondernemingen, de artikelen 107 tot 122. de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel tel. +32 2 221 35 88 fax + 32 2 221 31 04 ondernemingsnummer: 0203.201.340 RPR Brussel www.nbb.be Mededeling Brussel, 2 juni 2017 Kenmerk: NBB_2017_18 uw correspondent:

Nadere informatie

Toezicht op kredietgevers en kredietbemiddelaars door de FSMA. Glenn Van Noten Jurist Toezicht op de kredietgevers en de tussenpersonen

Toezicht op kredietgevers en kredietbemiddelaars door de FSMA. Glenn Van Noten Jurist Toezicht op de kredietgevers en de tussenpersonen Toezicht op kredietgevers en kredietbemiddelaars door de FSMA Glenn Van Noten Jurist Toezicht op de kredietgevers en de tussenpersonen Scope Controle door de FSMA Toezicht op de toegang tot de activiteit

Nadere informatie

1 Retail Estates / GVV Formulier voor de uitoefening van het recht van uittreding Vertrouwelijk

1 Retail Estates / GVV Formulier voor de uitoefening van het recht van uittreding Vertrouwelijk 1 Naamloze Vennootschap Openbare vastgoedbevak naar Belgisch recht Maatschappelijke zetel te Industrielaan 6, 1740 Ternat (België) Ondernemingsnummer: 0434.797.847 (RPR Brussel) FORMULIER VOOR DE UITOEFENING

Nadere informatie

Circulaire betreffende de procedure voor de overdracht van een portefeuille verzekerings- of herverzekeringsovereenkomsten

Circulaire betreffende de procedure voor de overdracht van een portefeuille verzekerings- of herverzekeringsovereenkomsten de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel tel. +32 2 221 37 40 fax + 32 2 221 31 04 ondernemingsnummer: 0203.201.340 RPR Brussel www.nbb.be Circulaire Brussel, 09 maart 2018 Kenmerk: NBB_2018_08 uw correspondent:

Nadere informatie

Mededeling FSMA_2017_18-4 dd. 29/09/2017

Mededeling FSMA_2017_18-4 dd. 29/09/2017 Mededeling FSMA_2017_18-4 dd. 29/09/2017 Alle natuurlijke of rechtspersonen die voornemens zijn een gekwalificeerde deelneming te verwerven, te vergroten, te verkleinen of te vervreemden in het kapitaal

Nadere informatie

Aanvraagformulier tot vergunning om de activiteit van reisagentschap te oefenen op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 1

Aanvraagformulier tot vergunning om de activiteit van reisagentschap te oefenen op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 1 TOERISTSCH ONDERNEMEN Aanvraagformulier tot vergunning om de activiteit van reisagentschap te oefenen op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 1 De vergunningsaanvraag kan elektronisch

Nadere informatie

NATUURLIJKE PERSOON v. 2010-03

NATUURLIJKE PERSOON v. 2010-03 cb AANVRAAG TOT TOETREDING TOT EEN COLLECTIEVE INSCHRIJVING IN HET REGISTER VAN DE TUSSENPERSONEN IN BANK- EN BELEGGINGSDIENSTEN NATUURLIJKE PERSOON v 2010-03 Wet van 22 maart 2006 betreffende de bemiddeling

Nadere informatie

VOOR KLANTEN VAN BNP PARIBAS FORTIS

VOOR KLANTEN VAN BNP PARIBAS FORTIS PASSENDE INFORMATIE OVER HET BELEID INZAKE HET BEHEER VAN BELANGENCONFLICTEN VOOR KLANTEN VAN BNP PARIBAS FORTIS GELDIG VANAF 03.01.2018 Inhoudstafel Inleiding 3 Definities 3 Algemene regels 3 Belangenconflicten

Nadere informatie

Referentiekader voor de beoordeling van het internecontrolesysteem bij de beheervennootschappen van instellingen voor collectieve belegging

Referentiekader voor de beoordeling van het internecontrolesysteem bij de beheervennootschappen van instellingen voor collectieve belegging Bijlage 1 Circulaire FSMA_2014_17-1 d.d. 19/12/2014 Referentiekader voor de beoordeling van het internecontrolesysteem bij de beheervennootschappen van instellingen voor collectieve belegging Toepassingsgebied:

Nadere informatie

FORMULIER 29 augustus 2014 vóór opening van de markten Onder embargo tot 08u00

FORMULIER 29 augustus 2014 vóór opening van de markten Onder embargo tot 08u00 FORMULIER 29 augustus 2014 vóór opening van de markten Onder embargo tot 08u00 AEDIFICA Naamloze vennootschap Openbare vastgoedbevak naar Belgisch recht Maatschappelijke zetel: Louizalaan 331-333, 1050

Nadere informatie

FSMA_2016_12 dd. 4/08/2016

FSMA_2016_12 dd. 4/08/2016 FSMA_2016_12 dd. 4/08/2016 De richtsnoeren die in dit document aan bod komen, zijn van toepassing op de volgende ondernemingen (hierna "de gereglementeerde ondernemingen" genoemd): - de kredietinstellingen

Nadere informatie

1 HIB/SIR Formulier voor de uitoefening van het recht van uittreding Finale versie Vertrouwelijk HOME INVEST BELGIUM

1 HIB/SIR Formulier voor de uitoefening van het recht van uittreding Finale versie Vertrouwelijk HOME INVEST BELGIUM 1 HOME INVEST BELGIUM FORMULIER BETREFFEND DE UITOEFENING VAN HET RECHT VAN UITTREDING OVEREENKOMSTIG ARTIKEL 77 VAN DE WET VAN 12 MEI 2014 BETREFFENDE DE GEREGLEMENTEERDE VASTGOEDVENNOOTSCHAPPEN Dit document

Nadere informatie

Aanvraagformulier openen Rabo Business Account voor vennootschappen of VZW

Aanvraagformulier openen Rabo Business Account voor vennootschappen of VZW Aanvraagformulier openen Rabo Business Account voor vennootschappen of VZW 1. Identificatie vennootschap: Sociale benaming: Vennootschapsvorm: Handelsbenaming: Aard van de activiteit: Ondernemingsnummer:

Nadere informatie

FSMA_2013_11-1 dd. 2/07/2013

FSMA_2013_11-1 dd. 2/07/2013 Bijlage Mededeling FSMA_2013_11-1 dd. 2/07/2013 Vragen en antwoorden over de overgangsperiode waarvan sprake in Richtlijn 2011/61/EU en over de Belgische nationale bepalingen tot omzetting van die Richtlijn

Nadere informatie

FSMA_2017_11-1 dd. 18/07/2017

FSMA_2017_11-1 dd. 18/07/2017 FSMA_2017_11-1 dd. 18/07/2017 Deze mededeling is van toepassing op de volgende ondernemingen (hierna gereglementeerde ondernemingen ): - de kredietinstellingen naar Belgisch recht indien zij beleggingsdiensten

Nadere informatie

INTERVEST OFFICES & WAREHOUSES NV

INTERVEST OFFICES & WAREHOUSES NV INTERVEST OFFICES & WAREHOUSES NV Naamloze vennootschap Openbare vastgoedbevak naar Belgisch recht Uitbreidingstraat 18 2600 Berchem-Antwerpen Ondernemingsnummer 0458.623.918 FORMULIER VOOR DE UITOEFENING

Nadere informatie

HANDLEIDING START-UP PLAN

HANDLEIDING START-UP PLAN HANDLEIDING START-UP PLAN HANDLEIDING START-UP PLAN Dit document geeft informatie aan ondernemers, investeerders en burgers die interesse hebben voor het Start-up Plan. Deze handleiding moet samen met

Nadere informatie

Leningen, kredieten en borgstellingen aan leiders, aandeelhouders en verbonden personen

Leningen, kredieten en borgstellingen aan leiders, aandeelhouders en verbonden personen de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel tel. +32 2 221 22 20 fax + 32 2 221 31 04 ondernemingsnummer: 0203.201.340 RPR Brussel www.nbb.be Circulaire Brussel, 7 juli 2017 Kenmerk: NBB_2017_21 uw correspondent:

Nadere informatie

Marc Peeters, voorzitter FinPlan vzw. 28 april 2014, Elewijt Center Elewijt-Zemst

Marc Peeters, voorzitter FinPlan vzw. 28 april 2014, Elewijt Center Elewijt-Zemst De ontwerpwetgeving over onafhankelijke financiële planners en raad over financiële planning door, waaronder verzekeringstussenpersonen. Toelichting bij de stand van zaken. Marc Peeters, voorzitter FinPlan

Nadere informatie

QRF Comm. VA Openbare vastgoedbevak naar Belgisch recht Leopold de Waelplaats 8/ Antwerpen BTW BE (RPR Antwerpen)

QRF Comm. VA Openbare vastgoedbevak naar Belgisch recht Leopold de Waelplaats 8/ Antwerpen BTW BE (RPR Antwerpen) QRF Comm. VA Openbare vastgoedbevak naar Belgisch recht Leopold de Waelplaats 8/1 2000 Antwerpen BTW BE 0537.979.024 (RPR Antwerpen) FORMULIER BETREFFEND DE UITOEFENING VAN HET RECHT VAN UITTREDING VASTGESTELD

Nadere informatie

Beloningsbeleid en beloningspraktijken (MiFIDrichtlijn): tenuitvoerlegging door de FSMA

Beloningsbeleid en beloningspraktijken (MiFIDrichtlijn): tenuitvoerlegging door de FSMA ESMA-richtsnoeren FSMA_2013_19 dd. 4/12/2013 Beloningsbeleid en beloningspraktijken (MiFIDrichtlijn): tenuitvoerlegging door de FSMA Toepassingsveld: De richtsnoeren die in dit document aan bod komen,

Nadere informatie

Acceptatieformulier beleggingsdiensten. zakelijk

Acceptatieformulier beleggingsdiensten. zakelijk Acceptatieformulier beleggingsdiensten zakelijk Acceptatieformulier beleggingsdiensten Vul hieronder de naam en adresgegevens in van de rechtspersoon die klant wil worden van DEGIRO. 1. Rekeninghouder

Nadere informatie

KB van 1 april 2016 tot wijziging van het KB/WIB 92, inzake de belastingvermindering voor de verwerving van

KB van 1 april 2016 tot wijziging van het KB/WIB 92, inzake de belastingvermindering voor de verwerving van De bewijsregeling inzake de Tax Shelter bij het investeren in startersvennootschappen, rechtstreeks of via een crowdfundingplatform, of in beleggingsinstrumenten uitgegeven door een financieringsvehikel

Nadere informatie

Het recht van uittreding kan slechts worden uitgeoefend voor zover het om aandelen gaat waarmee de aandeelhouder tegen het voorstel van

Het recht van uittreding kan slechts worden uitgeoefend voor zover het om aandelen gaat waarmee de aandeelhouder tegen het voorstel van 1 CARE PROPERTY INVEST Naamloze Vennootschap Openbare vastgoedbevak naar Belgisch recht Die een openbaar beroep op het spaarwezen heeft gedaan Maatschappelijke zetel: Plantin en Moretuslei 220, 2018 Antwerpen

Nadere informatie

RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN

RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN 26 april 2018 - Toelichting bij de wet van 26 maart 2018 Tax Shelter voor Groeibedrijven - Checklist met betrekking tot RECHTSTREEKSE INVESTERINGEN in Groeibedrijven Deze checklist heeft betrekking op

Nadere informatie

Nieuwsbrief tussenpersonen

Nieuwsbrief tussenpersonen Nieuwsbrief tussenpersonen Maart 2019 In deze Nieuwsbrief DE IDD-RICHTLIJN: WAT VERANDERT ER AAN DE CABRIO ONLINE APPLICATIE VOOR VERZEKERINGS- TUSSENPERSONEN? DEZE NIEUWSBRIEF De wet van 6 december 2018

Nadere informatie

AAN TE VULLEN IN HOOFDLETTERS. Naam en voornaam:, Woonplaats: Telefoonnummer (GSM): Benaming: Zetel:

AAN TE VULLEN IN HOOFDLETTERS. Naam en voornaam:, Woonplaats:   Telefoonnummer (GSM): Benaming: Zetel: 1 FORMULIER VOOR DE UITOEFENING VAN HET RECHT VAN UITTREDING OPGESTELD MET TOEPASSING VAN ARTIKEL 77 VAN DE WET VAN 12 MEI 2014 BETREFFENDE DE GEREGLEMENTEERDE VASTGOEDVENNOOTSCHAPPEN Dit document is een

Nadere informatie

Identiteit van de uiteindelijk begunstigden van een vennootschap

Identiteit van de uiteindelijk begunstigden van een vennootschap Identiteit van de uiteindelijk begunstigden van een vennootschap Argenta Spaarbank nv Dienst Personenbeheer Belgiëlei 49-53, 2018 ANTWERPEN FSMA 27316 RPR Antwerpen btw BE 0404.453.574 Kenmerk: PBUBOA

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 4 mei 1999 betreffende het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten

Koninklijk besluit van 4 mei 1999 betreffende het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten Koninklijk besluit van 4 mei 1999 betreffende het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten Bron : Koninklijk besluit van 4 mei 1999 betreffende het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten

Nadere informatie

Bijlage 1 : Vragenlijst betreffende de effectieve leiding van de kandidaat-tussenpersoon (rechtspersoon) 1. Identiteit van de tussenpersoon

Bijlage 1 : Vragenlijst betreffende de effectieve leiding van de kandidaat-tussenpersoon (rechtspersoon) 1. Identiteit van de tussenpersoon Bijlage 1 : Vragenlijst betreffende de effectieve leiding van de kandidaat-tussenpersoon (rechtspersoon) v. 2009-10 1. Identiteit van de tussenpersoon Naam van de tussenpersoon Ondernemingsnummer 2. Identiteit

Nadere informatie

Verklaring m.b.t. de identiteit van de uiteindelijke begunstigde(n) van rechtspersonen en andere juridische constructies

Verklaring m.b.t. de identiteit van de uiteindelijke begunstigde(n) van rechtspersonen en andere juridische constructies Verklaring m.b.t. de identiteit van de uiteindelijke begunstigde(n) van rechtspersonen en andere juridische constructies De wet ter voorkoming van witwassen van geld en terrorismefinanciering, verplicht

Nadere informatie

Passende informatie over het beleid inzake het beheer van belangenconflicten

Passende informatie over het beleid inzake het beheer van belangenconflicten Voor klanten van BNP Paribas Fortis NV Passende informatie over het beleid inzake het beheer van belangenconflicten Geldig vanaf 03.01.2018 FINTRO. GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ. Inhoudstafel Inleiding 3 Definities

Nadere informatie

MiFID-brochure MiFID-brochure - laatste keer bijgewerkt op: 3 december 2018

MiFID-brochure MiFID-brochure - laatste keer bijgewerkt op: 3 december 2018 MiFID-brochure Inhoud A. INLEIDING... 3 B. RELEVANTE ONDERWERPEN... 3 1. De Bank en zijn diensten... 3 2. Waakzaamheidsverplichtingen tegenover cliënten ( Know your customer )... 3 2.1 Classificatie van

Nadere informatie

U beschikt over een inschrijving in het register van verzekeringstussenpersonen bijgehouden door de CBFA.

U beschikt over een inschrijving in het register van verzekeringstussenpersonen bijgehouden door de CBFA. Prudentiële controle op de verzekeringsondernemingen INHOUD VAN DE MAILING VERZONDEN AAN DE INGESCHREVEN VERZEKERINGSTUSSENPERSONEN NATUURLIJKE PERSONEN Brussel, 27 april 2007 Betreft: Wet van 22 februari

Nadere informatie

Bijlage Mededeling CBFA_2009_30-2 dd. 18 november 2009

Bijlage Mededeling CBFA_2009_30-2 dd. 18 november 2009 Bijlage Mededeling _2009_30-2 dd. 8 november 2009 Standaardformulier voor de informatievertrekking over de oprichting van een bijkantoor door een beleggingsonderneming Artikel 32 van de MiFID-richtlijn

Nadere informatie

Circulaire 2018/C/37 betreffende de invoering van een nieuwe vrijstelling van de taks op de beursverrichtingen

Circulaire 2018/C/37 betreffende de invoering van een nieuwe vrijstelling van de taks op de beursverrichtingen Eigenschappen Titel : Circulaire 2018/C/37 betreffende de invoering van een nieuwe vrijstelling van de taks op de beursverrichtingen Samenvatting : vrijstelling van de TOB met betrekking tot verrichtingen

Nadere informatie

1. Voor de onderneming:

1. Voor de onderneming: Aanvraag tot vergunning onderneming voor camerasystemen versie december 2017 Toepassing van de Wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid - Koninklijk besluit van 12 november

Nadere informatie

Verklaring betreffende de identiteit van de uiteindelijke begunstigde(n) van een vennootschap of vereniging

Verklaring betreffende de identiteit van de uiteindelijke begunstigde(n) van een vennootschap of vereniging Verklaring betreffende de identiteit van de uiteindelijke begunstigde(n) van een vennootschap of vereniging De wet ter voorkoming van witwassen van geld en terrorismefinanciering verplicht de banken tot

Nadere informatie

LEASINVEST REAL ESTATE

LEASINVEST REAL ESTATE 1 LEASINVEST REAL ESTATE Commanditaire vennootschap op aandelen Openbare vastgoedbevak naar Belgisch recht die een publiek beroep op het spaarwezen heeft gedaan Maatschappelijke zetel: Lenniksebaan 451,

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : Koninklijk besluit van 15 februari 2005 betreffende de uitoefening van het beroep van erkend boekhouder en erkend boekhouder-fiscalist in het kader van een rechtspersoon Bron : Koninklijk besluit van 15

Nadere informatie

Bijlage 3 bij de mededeling NBB_2015_08

Bijlage 3 bij de mededeling NBB_2015_08 de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel tel. +32 2 221 38 12 fax + 32 2 221 31 04 ondernemingsnummer: 0203.201.340 RPR Brussel www.nbb.be Brussel, 10 februari 2015 Bijlage 3 bij de mededeling NBB_2015_08

Nadere informatie

Mededeling CBFA_2010_28 dd. 20 december 2010

Mededeling CBFA_2010_28 dd. 20 december 2010 Mededeling _2010_28 dd. 20 december 2010 Openbare aanbieding van obligaties en toelating van obligaties tot de verhandeling op een gereglementeerde markt en invoering van een versnelde procedure voor de

Nadere informatie

FSMA_2011_01 dd. 27 april 2011

FSMA_2011_01 dd. 27 april 2011 Mededeling FSMA_2011_01 dd. 27 april 2011 Mededeling inzake de wet van 20 december 2010 betreffende de uitoefening van bepaalde rechten van aandeelhouders van genoteerde vennootschappen Toepassingsveld:

Nadere informatie