eigen transportbedrijf beginnen vakbekwaam verder

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "eigen transportbedrijf beginnen vakbekwaam verder"

Transcriptie

1 eigen transportbedrijf beginnen vakbekwaam verder

2 Bij tlec kun je terecht voor de cursus voor het ondernemersdiploma goederenvervoer, waarmee u de vakbekwaamheid aantoont voor de vergunning. Wij zijn met name gespecialiseerd in het diploma voor het goederenvervoer, maar uiteraard helpen wij u ook verder voor het ondernemersdiploma in het personenvervoer. Het starten van je eigen bedrijf in het beroepsgoederen of beroepspersonenvervoer is geen alledaagse stap om te nemen. In de opleiding bij tlec komen alle elementen van bedrijfsvoering aan bod. Hiermee word je niet alleen voorbereid op het examen voor het ondernemersdiploma, maar krijg je de nodige basis elementen voor de dagelijkse praktijk. De cursus van tlec kan ook als prima basis dienen voor je ondernemersplan. De opleiding voor het ondernemersdiploma is onderverdeeld in losse modules. De modules kunnen in eigen tempo gevolgd worden. Wij raden je bij voorkeur aan om ze één voor één af te werken, maar uiteraard mag je ze ook allemaal tegelijk volgen en in studeren. Zo bepaal je zelf jouw tempo. Als zelfstandig ondernemer in het beroepsgoederen of beroepspersonenvervoer krijg je te maken met allerlei wettelijke regels. Dit begint al met het gaan starten met de onderneming. Je hebt namelijk een vergunning nodig voor je vervoersactiviteiten. Deze vergunning krijg je als je aan een aantal voorwaarden voldoet: vakbekwaam, kredietwaardig en betrouwbaar zijn. De vakbekwaamheid toon je aan met een erkend Ondernemersdiploma. Het ondernemersdiploma krijg je van het SEB als je slaagt voor de ondernemersexamens. De opleiding is primair bedoeld voor de startende ondernemer. Maar de complete opleiding voor het ondernemersdiploma, of enkele modules van de opleiding kunnen ook waardevol zijn voor bijvoorbeeld de leergierige chauffeur, planners, bedrijfsleiders, kwaliteitsmanagers of middenkaderpersoneel.

3 Een transportbedrijf beginnen? Voor u van start gaat, moet u in bezit zijn van een vergunning voor beroepsgoederenvervoer over de weg. Er is geen mogelijkheid voor een tijdelijke vergunning als u bezig bent met uw studie bijvoorbeeld. U kunt pas met uw transportbedrijf beginnen en beroepsvervoer verrichten als u over een vergunning beschikt en u kunt pas een vergunning aanvragen als u vakbekwaam, kredietwaardig en betrouwbaar bent. De Eurovergunning voor beroepsgoederenvervoer over de weg Hieronder vindt u alle informatie en nuttige links over het beginnen met een transportbedrijf. Wij hebben voor uw gemak de teksten van de niwo verzameld in één overzicht. U kunt alles dus ook vinden op de site van de niwo. Wij hopen u hiermee op weg te helpen. Een transportbedrijf beginnen Wilt u een onderneming starten in het beroepsgoederenvervoer over de weg, dan moet u een Eurovergunning aanvragen bij de NIWO. Beroepsgoederenvervoer wil zeggen het tegen betaling vervoeren van goederen voor derden. De vergunningplicht geldt voor nationaal en internationaal vervoer met voertuigen met een laadvermogen van meer dan 500 kg. Voorwaarden U komt in aanmerking voor een Eurovergunning als u voldoet aan de volgende voorwaarden: Kredietwaardigheid: u toont aan over voldoende financiële middelen te beschikken voor een correcte start en voortgang van de onderneming. Vakbekwaamheid: u toont dit aan met een erkend vakdiploma ondernemer beroepsvervoer. Betrouwbaarheid: u toont dit aan met een integriteitsverklaring beroepsvervoer (IVB), die u via Justitie of de gemeente kunt aanvragen. Inschrijving KvK: u toont dit aan met een uittreksel van uw inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel

4 Vervoersmogelijkheden Als uw aanvraag is toegewezen, ontvangt u hiervan een beschikking. Vanaf dat moment kunt u Eurovergunningbewijzen opnemen. U ontvangt tegelijkertijd het originele exemplaar van de Eurovergunning dat op kantoor moet blijven. Het Eurovergunningbewijs gaat met het voertuig mee. Dit voertuig mag dan binnen de Europese Unie (EU) goederen gaan vervoeren voor derden, zowel binnenlands als grensoverschrijdend. Een aantal EU-lidstaten stelt extra eisen in geval van derdelandenvervoer met niet EU-landen. In een aantal lidstaten is cabotage (binnenlands vervoer in een ander land) nog niet toegestaan. Voor vervoer op landen buiten de Europese Unie zijn meestal ook nog ritmachtigingen of een CEMT-vergunning nodig. Geldigheidsduur De Eurovergunning is vijf jaar geldig en kan daarna worden verlengd. De geldigheidsduur van de Eurovergunningbewijzen is gelijk aan die van het originele exemplaar. Als niet meer aan de gestelde eisen wordt voldaan, trekt de NIWO de vergunning in. Aanvragen Een aanvraagformulier voor de Eurovergunning kunt u bij de NIWO bestellen of downloaden. zie: Checklist aanvraag Eurovergunning Zorg ervoor dat uw aanvraag volledig is, er mogen dus geen stukken ontbreken. Een volledige aanvraag bestaat uit: 1. Aanvraagformulier Eurovergunning 2. Uittreksel Kamer van Koophandel 3. Accountantsverklaring en balans met toelichting 4. Kopie vakdiploma binnenlands beroepsvervoer en grensoverschrijdend beroepsvervoer of beschikking ontheffing 5. Integriteitverklaring van de rechtspersoon en/of integriteitverklaring van de natuurlijk persoon Behandeling van uw aanvraag Na ontvangst van uw aanvraag stuurt de NIWO u een acceptgiro. De behandelingskosten bedragen 235,00 excl. btw. Als alle benodigde stukken binnen zijn en het bedrag is ontvangen, wordt er binnen acht weken beslist. Voldoet u aan alle eisen, dan wordt de aanvraag toegewezen. Bij afwijzing kunt u binnen zes weken bezwaar aantekenen bij de NIWO.

5 Eurovergunningbewijzen opnemen Als uw vergunningaanvraag is toegewezen, ontvangt u hiervan een beschikking. Vanaf dat moment kunt u Eurovergunningbewijzen (zgn.eurokopieën) opnemen voor uw voertuigen. U ontvangt een origineel exemplaar van de Eurovergunning. Het origineel moet op kantoor blijven. U kunt daarvan afgeleide Eurokopieën bij de NIWO opnemen voor uw voertuigen. Deze Eurokopie gaat met het voertuig mee. Dit voertuig mag dan zowel binnenlands als grensoverschrijdend goederen gaan vervoeren voor derden. Drie kwalitatieve eisen In de Wet wegvervoer goederen (WWG) worden drie kwalitatieve voorwaarden gesteld, die binnen de Europese Unie gelden voor toetreding tot de beroepsgoederenvervoermarkt. Bij de eerste vergunningaanvraag en vervolgens om de vijf jaar moeten transportbedrijven aantonen dat zij aan de eisen voldoen. Hier volgt een uitgebreide beschrijving. Kredietwaardigheid De aanvrager moet kunnen beschikken over een kapitaal en reserves, benodigd voor een correcte aanvang en beheer van de onderneming. Als meer natuurlijke personen gezamenlijk als ondernemer optreden moeten zij gezamenlijk voldoen aan deze eis. Het bedrijfskapitaal is vastgesteld op voor de eerste in te zetten vrachtauto en voor iedere volgende vrachtauto. Bijv. voor twee auto s is dat dus 1 x x = Onder vrachtauto wordt verstaan een solovrachtauto, een bestelbus of een combinatie van vrachtauto met aanhangwagen of trekker met oplegger. Het bedrijfskapitaal is het voor de onderneming beschikbare risicodragend vermogen, bestaande uit het eigen vermogen van de onderneming. Bij de grootte van het risicodragend vermogen mag eventueel een zgn. belegging in durfkapitaal volgens de artikelen 5.17 en 5.18 van de Wet inkomstenbelasting 2001 worden meegeteld. Deze regeling geldt uitsluitend voor beginnende ondernemers. De beschikbaarheid van het bedrijfskapitaal kan uitsluitend worden aangetoond met een gedetailleerde openingsbalans met toelichting en een daarbij behorende Verklaring inzake het minimaal aanwezige risicodragend kapitaal van een registeraccountant (RA) of een accountant-administratieconsulent (AA), die een beschrijving bevat van de op de openingsbalans opgenomen activa en passiva, onder vermelding van de daarbij toegepaste waarderingsgrondslagen en van het voor de grootte van de onderneming beschikbare risicodragend vermogen. Deze beschrijving mag niet ouder zijn dan twee maanden. Bij het aanvraagformulier om vergunning ontvangt de aanvrager een zgn. werkprogramma dat aan de accountant kan worden overhandigd ten behoeve van het opstellen van de verklaring. Een ondernemer uit een andere EU-lidstaat dan Nederland mag ook een verklaring overleggen, afgegeven in die andere lidstaat overeenkomstig artikel 9 van Richtlijn 96/26/EG.

6 Vakbekwaamheid Ter voldoening aan deze eis heeft het Ministerie van Verkeer en Waterstaat het vakdiploma van de Stichting Examenbureau Beroepsvervoer (SEB) aangemerkt als erkend vakdiploma. Per 1 januari 2008 voert de divisie CCV van het CBR de examens uit in opdracht van de SEB. Een ondernemer uit een andere EU-lidstaat dan Nederland mag ook een verklaring van vakbekwaamheid overleggen, die conform artikel 10 van Richtlijn 96/26/EG is afgegeven in een andere EU-lidstaat. De vakbekwaamheid voor de Eurovergunning kan alleen worden ingebracht door een bestuurder die in bezit is van een vakdiploma voor ondernemer in het binnenlands beroepsvervoer en een vakdiploma voor ondernemer in het grensoverschrijdend beroepsvervoer. De vakbekwaamheid moet worden ingebracht door degene die vanuit de plaats van vestiging permanent en daadwerkelijk leiding geeft aan de vervoerwerkzaamheden van de onderneming. Dit kan de ondernemer zelf, een directeur of een vennoot zijn. Het kan ook de procuratiehouder of bedrijfsleider zijn, mits vastgesteld is dat deze permanent en daadwerkelijk leiding geeft aan de vervoerwerkzaamheden. De NIWO stelt hiernaar een onderzoek in. Als meerdere personen leiding geven moet minimaal één voldoen aan de eis. Examen voor vakdiploma ondernemer goederenvervoer bij CCV naar boven Onderzoek permanent en daadwerkelijk leidinggeven i.v.m. de inbreng van vakbekwaamheid In geval de eigenaar van een eenmanszaak, een directeur van een besloten vennootschap of een vennoot van een vennootschap onder firma zelf in bezit is van het vakdiploma, wordt in beginsel aangenomen dat deze persoon permanent en daadwerkelijk leiding geeft aan de vervoerwerkzaamheden. Bij twijfel wordt een nader onderzoek in gesteld. In de overige gevallen wordt altijd een nader onderzoek ingesteld. Het betreft met name gevallen, waarin een procuratiehouder of bedrijfsleider van een eenmanszaak, besloten vennootschap of vennootschap onder firma in bezit is van het vakdiploma. Het onderzoek richt zich met name op de aard van de werkzaamheden en de daarbij behorende verantwoordelijkheden, het aantal uren dat betrokkene werkzaam is, de honorering van de verrichte werkzaamheden en een eventueel dienstverband elders. Bij de beoordeling wordt rekening gehouden met omvang en aard van het bedrijf. De vakbekwaam te achten persoon moet in principe aan de volgende eisen voldoen: loondienstverband, eventueel managementvergoeding / winstdeling; redelijke beloning, waarbij wordt aangesloten bij relevante functieklassen uit de CAO; volledige volmacht, bij uitzondering beperkte volmacht afhankelijk van de volmachten van de overige bestuurders; inschrijving in Handelsregister; bij grote bedrijven ( > 10 vrachtauto s ) fulltime werkzaam in een leidinggevende positie; bij kleine bedrijven ( < of = 10 vrachtauto s ) een redelijk aantal uren werkzaam in een leidinggevende positie, afhankelijk van de aard en de grootte van het bedrijf; geen functie elders, tenzij de omvang van de betrokken bedrijven dit toelaat en / of de functie in nauwe relatie staat tot het bedrijf.

7 Betrouwbaarheid De betrouwbaarheid van natuurlijke personen en van rechtspersonen wordt aangetoond met een integriteitsverklaring beroepsvervoer (IVB). COVOG, het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent het Gedrag, van het Ministerie van Justitie geeft de IVB af. Rechtspersonen vragen de verklaring rechtstreeks aan bij COVOG. Natuurlijke personen vragen de verklaring via de gemeente van inwoning aan. Is de rechtsvorm van de onderneming een B.V., V.o.f. of C.V. etc. dan moet een integriteitsverklaring rechtspersoon worden aangevraagd. Betreft het een eenmanszaak op naam van de eigenaar dan vraagt de eigenaar een integriteitsverklaring natuurlijk persoon aan. Is de vakbekwaam bestuurder een procuratiehouder of bedrijfsleider, dan moet deze persoon apart een integriteitsverklaring natuurlijk persoon worden aangevraagd. Meer informatie over de integriteitsverklaring beroepsvervoer (IVB/VOG) Eén van de eisen voor vergunningverlening is de eis van betrouwbaarheid. Aan de eis van betrouwbaarheid wordt voldaan door overlegging van een integriteitsverklaring beroepsvervoer (IVB/VOG) door de rechtspersoon en/of de natuurlijke persoon die permanent en daadwerkelijk leiding geeft. Is de rechtsvorm van de onderneming een B.V., V.o.f. of C.V. etc., dan moet een integriteitsverklaring rechtspersoon worden aangevraagd. Betreft het een eenmanszaak op naam van de eigenaar dan vraagt de eigenaar een integriteitsverklaring natuurlijk persoon aan. Is de vakbekwaam bestuurder een procuratiehouder of bedrijfsleider, dan moet voor deze persoon apart een integriteitsverklaring natuurlijk persoon worden aangevraagd. De integriteitsverklaring van rechtspersonen wordt rechtstreeks aangevraagd bij en afgegeven door het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent het Gedrag (COVOG) van het Ministerie van Justitie. Natuurlijke personen vragen de verklaring aan bij de gemeente van inwoning. Om de vijf jaar moet er een nieuwe integriteitsverklaring beroepsvervoer worden overgelegd. De integriteitsverklaring beroepsvervoer komt grotendeels overeen met voorheen de verklaring omtrent het gedrag (VOG) en is geregeld in de Wet wegvervoer goederen (WWG) en de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens. Aanvragen U kunt een integriteitsverklaring beroepsvervoer rechtspersoon (IVB/VOG - RP) aanvragen door een volledig ingevuld aanvraagformulier in te leveren bij het COVOG van het Ministerie van Justitie. Een integriteitsverklaring beroepsvervoer natuurlijk persoon (IVB/VOG - NP) vraagt u aan door een volledig ingevuld aanvraagformulier in te leveren bij de afdeling Burgerzaken van de gemeente waar u staat ingeschreven. De aanvraagformulieren voor de IVB/VOG - RP en de IVB/VOG - NP kunt u tezamen met het aanvraagformulier voor de vergunning downloaden van de website van de NIWO. De gemeente voert uw gegevens in en stuurt de aanvraag door naar het COVOG. Dit orgaan beslist namens de Minister van Justitie of al dan niet een IVB/VOG wordt afgegeven. Een beslissing op de aanvraag van een IVB/VOG - NP wordt binnen vier weken na ontvangst van de aanvraag genomen en een beslissing op de aanvraag om een IVB/VOG - RP binnen acht weken.

8 VOG-onderzoek Het COVOG raadpleegt voor het IVB-onderzoek het centraal justitieel documentatieregister. In dit register staan gegevens over afdoening van strafbare feiten vermeld, van onherroepelijke veroordelingen tot sepots en transacties. Daarnaast kan COVOG politieregistergegevens in het onderzoek betrekken en kunnen inlichtingen bij het Openbaar Ministerie en de reclassering worden ingewonnen. Bovendien worden bij het IVB-onderzoek ook eventuele vonnissen van de burgerlijke rechter wegens niet naleven van de CAO bepalingen meegewogen. De gegevens worden in samenhang gewogen en beoordeeld. Indien uit het IVB-onderzoek blijkt dat er geen strafbare gedragingen of CAO-vonnissen op naam van de aanvrager staan, dan wordt de IVB afgegeven. Als er wel sprake is van strafbare gedragingen of CAO-vonnissen, dan wordt beoordeeld of deze relevant zijn ten opzichte van het doel waarvoor de IVB/VOG is aangevraagd. Voor het beroep van wegvervoerder is in dat verband een apart screeningsprofiel opgesteld, waaraan door het COVOG getoetst wordt. Meer informatie Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u ook contact opnemen met het COVOG, Postbus 16115, 2500 BC Den Haag. Telefoon: frontdesk.justis@ minjus.nl Internet: Een ondernemer of bestuurder uit een andere EU-lidstaat dan Nederland mag ook een verklaring van goed gedrag overleggen, die is afgegeven in die andere lidstaat overeenkomstig artikel 8 van Richtlijn 96/26/EG (laatstelijk gewijzigd bij 98/76/EG). Deze mag ook niet ouder zijn dan drie maanden. Tarieven vergunning beroepsgoederenvervoer over de weg Aanvraag Eurovergunning 235,00 Verlenging Eurovergunning 120,00 Aanvraag wijziging rechtsvorm 165,00 Aanvraag toestemming tijdelijke voortzetting 40,00 Aanvraag blijvende voortzetting 235,00 Afgifte binnenlands vergunningbewijs 28,35 Afgifte Eurovergunningbewijs 28,35 Per vrachtauto/vergunningbewijs 21,50

9 De aanvraag van de vergunning kost 235 euro. Na vijf jaar is er een verlening aan de orde. Dus we zouden kunnen stellen dat de kost per jaar, voor de eerste vijf jaar, 235 gedeeld door 5,dus 47 euro per jaar is. De afgifte van een vergunningsbewijs is 28,35 euro gedeeld door vijf jaar is 5,67 euro per jaar. De jaarlijkse bijdrage is 23,70 euro. Als we alles dan optellen (47 plus 5,67 plus 28,35), dan komen de kosten op 76,37 euro per jaar. Voor de volgende reeks van vijf jaar (de verlenging) komt dit op 120 euro voor de verlenging gedeeld door 5 is 24 euro. In totaal, samen met de afgifte van het vergunningsbewijs en de jaarlijkse bijdrage, kom je dan op (24 plus 5,67 plus 28,35) 58,02 euro per jaar. Een van onze cursisten heeft een zeer goede en snelle ervaring gehad met de heer Harrie Brouwer van Astrium Accountants om de verklaring van kredietwaardigheid in orde te krijgen. Zij verzorgen de verklaring voor ongeveer 300 euro (ex btw). Deze kost heb je ook elke vijf jaar. Dus per jaar is dit 300 gedeeld door 5 is 60 euro per jaar. Als we dit optellen bij de kosten aan de NIWO komen we op 76,37 euro plus 60 euro is 136,37 euro per jaar, voor de eerste vijf jaar. Voor de volgende vijf jaar kom je op 58,02 euro plus 60 euro is 118,02 euro per jaar. Voor de volledigheid zou je de kosten voor het aanvragen van de verklaring omtrent het gedrag ook nog moeten meetellen. Deze kosten zijn 30,05 euro en zullen ook elke vijf jaar terugkomen. Per jaar zou dit dus nog een kost zijn van 6,01 euro. Het totaal voor de eerste vijf jaren komt daarbij op 136,37 plus 6,01 is 142,38 euro per jaar. Voor de verlengingsjaren komt dat op 6,01 plus 118,02 is 124,03 euro per jaar. De onderneming dient bij aanvraag van 1 vergunningsbewijs te kunnen aantonen dat de onderneming beschikt over een eigen vermogen van euro. Dit moet overigens niet in de vorm van geld zijn. Men moet in de onderneming over bezittingen beschikken ter waarde van euro die door de ondernemer zelf gefinancierd zijn. Deze kapitaalseis is er overigens niet voor niets, en dit beschikbaar hebben in cash geld bij aanvang van de onderneming is raadzaam. Maar dit advies geldt niet alleen voor de transportsector. Voor elk bedrijf zou het hebben van een startkapitaal van euro raadzaam zijn.

10 Rijden Zonder Niwo Het rijden zonder een geldige niwo vergunning kan een behoorlijke boete opleveren. Het verrichten van beroepsvervoer zonder een communautaire vergunning levert 120 sanctiepunten op. Als we snel rekenen is dat euro (120 punten maal 29 euro). Er moet nog afgerond worden, op hele honderden euro naar beneden. Dus de boete zal uitkomen op euro. Overigens kan men een mechanisch hulpmiddel aan brengen of doen aanbrengen op de vrachtauto waarmee de overtreding is gepleegd waardoor wordt verhinderd dat de vrachtauto wordt weggereden, teneinde de overtreding te doen ophouden. op deze site kun je zien hoeveel sanctiepunten een overtreding oplevert: BWBR /geldigheidsdatum_ #Bijlage1 De waarde van 1 sanctiepunt is gelijk aan een transactie van 29 of twee uren taakstraf of een dag gevangenisstraf. Als laatste stap in de beoordeling dient eventueel afronding plaats te vinden. Met de tussenresultaten die ontstaan als gevolg van de verschillende omstandigheden of meer feiten wordt doorgerekend tot de uiteindelijke hoogte van het transactiebedrag of de richteis berekend is. Pas op dat moment vindt afronding plaats. De afronding vindt altijd plaats in het voordeel van de verdachte, derhalve altijd naar beneden en wel als volgt: 0 t/m 100 afronden op t/m 500 afronden op t/m 1000 afronden op t/m 5000 afronden op en hoger afronden op 500 Een niwo vergunning kunt u niet (ver)huren, een vergunning is gebonden aan een bepaalde onderneming en mag niet door derden worden gebruikt. Met enige regelmaat verschijnen er ook publicaties waarin vakdiploma s (ook wel getuigschriften van vakbekwaamheid genoemd) voor het beroepsgoederenvervoer te huur worden aangeboden. Het (ver)huren van vakdiploma s veronderstelt dat er sprake is van een (tijdelijke) situatie waarbij de vakbekwame persoon niet permanent en daadwerkelijk leiding geeft aan de vervoersactiviteiten binnen een onderneming. De NIWO acht onder deze omstandigheden op voorhand niet aannemelijk dat op de juiste wijze aan de eis van vakbekwaamheid wordt voldaan, zodat een aanvraag om vergunning kan worden afgewezen of een bestaande vergunning kan worden ingetrokken. Nadere informatie over de eis van vakbekwaamheid kunt u vinden op de website of u kunt hierover contact met ons opnemen.

11 Bezwaar- en beroepsprocedure Indien u het niet eens bent met een besluit van de NIWO kunt u hier bezwaar tegen maken. Dit bezwaar dient binnen een termijn van zes weken te worden ingediend bij de NIWO. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en bevat ten minste de naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Het indienen van een bezwaarschrift via de is niet mogelijk. Na indiening van het bezwaarschrift ontvangt u van de NIWO een ontvangstbevestiging en wordt u in de gelegenheid gesteld om te worden gehoord. Vervolgens vindt een heroverweging van het bestreden besluit plaats. Tegen een besluit op bezwaar kan beroep worden ingesteld bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Een beroepschrift dient binnen een termijn van zes weken bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB) te worden ingediend. Het beroepschrift dient te zijn ondertekend en bevat ten minste de naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het bezwaar. Indien mogelijk, dient eveneens een afschrift van het genomen besluit bij het beroepschrift te worden gevoegd. Van het CBB ontvangt u een ontvangstbevestiging en wordt u eventueel in de gelegenheid gesteld te worden gehoord. Het CBB zal hierna een definitieve uitspraak op uw beroepschrift doen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Unit Juridische Zaken. pages.php?paginacode=167 N.B. Het indienen van een bezwaarschrift via de is niet mogelijk.

12 Wanneer wordt een vergunning ingetrokken? De NIWO trekt een binnenlandse vergunning in indien: niet langer wordt voldaan aan de eisen van betrouwbaarheid, financiële draagkracht en vakbekwaamheid; op verzoek van de vergunninghouder; de vervoerder zijn vervoersactiviteiten heeft gestaakt; of een of meer natuurlijke personen die voor 1 mei 2009 de vervoeractiviteiten van de vervoerder permanent en daadwerkelijk leidden en voldeden aan de eis van vakbekwaamheid, niet langer permanent en daadwerkelijk leiding geven aan die vervoeractiviteiten. De NIWO trekt een communautaire vergunning in indien: niet langer wordt voldaan aan de eisen van betrouwbaarheid, financiële draagkracht en vakbekwaamheid; op verzoek van de vergunninghouder; de vervoerder niet langer is gevestigd in Nederland; de vervoerder onjuiste inlichtingen heeft verstrekt met betrekking tot de gegevens die noodzakelijk waren voor de afgifte van de vergunning; of ernstig gevaar bestaat dat de vergunning mede zal worden gebruikt om uit gepleegde strafbare feiten verkregen of te verkrijgen, op geld waardeerbare voordelen te benutten, of strafbare feiten te plegen (artikel 3 Wet Bibob) Wijzigingen doorgeven en gevolgen voor uw Eurovergunning Adreswijziging Adreswijzigingen geeft u schriftelijk of per door aan de NIWO. Vermeld zowel het oude als het nieuwe adres en of het gaat om zeteladres (zoals vermeld bij de KvK), postadres, bezoekadres of factuuradres. Als het zeteladres gewijzigd is, moet u nieuwe vergunningbewijzen opnemen en de oude terugsturen. Naamswijziging Als alleen de tenaamstelling van de onderneming wijzigt (de rechtsvorm blijft gelijk), dan geeft u dat schriftelijk of per door aan de NIWO. U dient een uittreksel van de Kamer van Koophandel bij te voegen, waaruit de nieuwe tenaamstelling blijkt. Als de tenaamstelling gewijzigd is, moet u nieuwe vergunningbewijzen opnemen en de oude terugsturen. Rechtsvormwijziging Als de rechtsvorm van de onderneming wijzigt, moet u een nieuwe aanvraag in verband met deze wijziging indienen.

13 Uit dienst treden van vakbekwaam bestuurder Als de vakbekwaam bestuurder van het bedrijf uit dienst treedt, moet een andere bestuurder (directeur, eigenaar, vennoot of gevolmachtigde) het vakdiploma gaan halen of het bedrijf moet iemand aantrekken die het vakdiploma bezit. In het laatste geval moet die persoon wel een leidinggevende positie hebben in het bedrijf en een overeenkomstige beloning. Vanaf het uit dienst treden krijgt u na schriftelijke melding een half jaar de gelegenheid om e.e.a. te regelen. In die periode blijft de Eurovergunning nog gewoon geldig. Plotseling wegvallen van vakbekwaam bestuurder Indien de vakbekwaamheid binnen de onderneming plotseling wegvalt door overlijden, door lichamelijk dan wel geestelijke of wettelijke onbekwaamheid, dan bestaat de mogelijkheid om een tijdelijke of definitieve voortzetting van de vergunningen aan te vragen, zodat het bedrijf kan worden gecontinueerd. Voorwaarde is dat de bestuurder samen met de vakbekwaam persoon de onderneming 10 jaar of langer hebben geleid. Verlenging Eurovergunning Eurovergunningen zijn vijf jaar geldig en kunnen daarna worden verlengd. Zes maanden voordat uw Eurovergunning afloopt ontvangt u automatisch het formulier Verzoek om Verlenging Eurovergunning. U dient bij verlenging opnieuw aan te tonen dat u aan de eisen voldoet. Voor verlenging gelden dezelfde eisen als bij een eerste vergunningaanvraag: Vakbekwaamheid: degene die permanent en daadwerkelijk leiding geeft aan het vervoer, of als dat er meerdere zijn een van hen, moet in het bezit zijn van een erkend vakdiploma voor beroepsvervoer. Betrouwbaarheid: de rechtspersoon en/of de natuurlijk persoon moeten een integriteitverklaring beroepsvervoer (IVB) overleggen. Kredietwaardigheid: de ondernemer dient te beschikken over een risicodragend kapitaal (eigen vermogen en/of achtergestelde lening) van voor de eerste vrachtauto en voor iedere volgende vrachtauto aan te tonen met een accountantsverklaring (bij de verlenging wordt ook een verklaring geaccepteerd van een lid van de NOAB of van het Register Belastingadviseurs). Vijfjaarlijkse toetsing Alle vergunninghouders worden eens in de vijf jaar opnieuw aan de eisen getoetst. Bij Eurovergunninghouders gebeurt dit op het moment dat de Eurovergunning verlengd moet worden. Vergunninghouders die op basis van de overgangsregeling uit de WWG nog alleen over een binnenlandse vergunning beschikken worden elke vijf jaar aangeschreven.

14 Om in aanmerking te komen voor een eurovergunning, moet u als ondernemer aan de volgende voorwaarden voldoen: Kredietwaardigheid. U kunt aantonen over voldoende financiã«le middelen te beschikken voor een correcte start en voortgang van de onderneming. Vakbekwaamheid. U toont dit aan met een erkend vakdiploma ondernemer beroepsvervoer. Betrouwbaarheid. U toont dit aan met een integriteitsverklaring beroepsvervoer (IVB) die u via Justitie of de gemeente kunt aanvragen. Inschrijving Kamer van Koophandel. U toont dit aan met een uittreksel van de inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Voor vervoer buiten de Europese Unie is in de meeste gevallen ook een ritmachtiging of een CEMTvergunning nodig. Ook deze documenten zijn te verkrijgen bij de Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO). Voor eigen vervoer geldt geen vergunningplicht. Dit is vervoer van goederen afkomstig van of op weg naar het eigen bedrijf. Eigen vervoer gebeurt voor eigen rekening. U moet wel kunnen aantonen dat het om eigen vervoer gaat. Voorheen was voor wegvervoer binnen Nederland een vergunning binnenlands beroepsvervoer (transportvergunning) nodig. Deze transportvergunning is in 2009 afgeschaft. Er worden alleen nog eurovergunningen afgegeven.

15 Wat Heeft U Nodig Om Een Zzper Te Worden In Transport De niwo bericht al een tijd over het feit dat een zzper zich niet mag verhuren. Nu hebben ze echter hun berichtgeving op hun site verder aangepast en is er wat meer duidelijkheid. Zoals wij al eerder op onze site berichtte, zo doet nu ook de niwo: een chauffeur die niet zelf in het bezit is van een vergunning mag zich niet verhuren aan een transportbedrijf en rijden met de vergunning van dat bedrijf. een transportbedrijf mag alleen gebruik maken van chauffeurs die: bij het bedrijf in loondienst zijn, aan te tonen met een verklaring van dienstbetrekking of ingehuurd zijn via een uitzendbureau dat erkend is door de IVW voor het verhuren van chauffeurs. Collegiale inleen Er kan wel tijdelijk gebruik worden gemaakt van een chauffeur van een ander transportbedrijf (collegiale inleen), maar dan moet aan de volgende voorwaarden zijn voldaan: het bedrijf dat de chauffeur ter beschikking stelt is in bezit van een (Euro-)vergunning en de chauffeur kan een verklaring van dienstbetrekking tonen; de chauffeur wordt ter beschikking gesteld door het andere bedrijf zonder winstoogmerk en bij wijze van hulpbetoon; de inleen vindt plaats voor beperkte tijd. ZZPer met vergunning mag zich wel verhuren aan transportbedrijf een ZZPer mag zichzelf verhuren aan een ander transportbedrijf, maar dan moet de ZZPer wel voldoen aan de volgende voorwaarden: de ZZPer beschikt zelf over een (Euro-)vergunning voor beroepsgoederenvervoer over de weg; de ZZPer beschikt zelf over het vrachtvoertuig, waarmee de goederen vervoerd worden. Dit mag koop, lease, huur of bruikleen zijn en moet schriftelijk vastgelegd zijn en aangetoond kunnen worden (eigendomsbewijs, lease-overeenkomst, huurovereenkomst, bruikleenovereenkomst). het (Euro-)vergunningbewijs op het vrachtvoertuig staat op naam van het transportbedrijf van de ZZPer.

16 De zzp-er, eigen rijder, grond- en loonwerker mengen zich steeds meer in de wereld van het transportbedrijf. Gaat dat wel goed? Naast de bedrijven die full time transport doen, zijn er steeds meer partijen op de markt die het transport als het ware er een beetje bij doen. Veelal zie je dat de zzp-ers, grondwerkers en loonwerkers hun gaten opvullen met het verlenen van hun service in de transportsector. Waar de grond-en loonwerkers vaak nog eigen materieel hebben die ze dan inzetten voor een opdrachtgever, is het bij de zzp-er meestal enkel de chauffeursdienst die ze leveren. Het rijden zonder een geldige eurovergunning kan een behoorlijke boete opleveren. Het verrichten van beroepsvervoer zonder een communautaire vergunning levert 120 sanctiepunten op. Als we snel rekenen is dat euro (120 punten maal 29 euro). Er moet nog afgerond worden, op hele honderden euro naar beneden. Dus de boete zou kunnen uitkomen op euro. De zzp-er De term ZZP is uitgevonden om aan te geven dat je een zelfstandige bent zonder personeel. In de afkorting is dus een belangrijk woord terug te vinden. Namelijk zelfstandige. Dat houdt in dat je een ondernemer bent en dus je als ondernemer moet gedragen, of te wel je hebt de verantwoordelijkheid over een onderneming. Je bent dus geen werknemer meer! Veelal hoor je klagen dat een ZZP in de bouw zich gewoon kan verhuren en in de transportwereld kan dat niet zomaar. Je moet wel in je achterhoofd houden dat je een ondernemer (onderneming) bent en geen werknemer, dus moet je de regels voor de ondernemer (onderneming) volgen. Om een metselonderneming te zijn moet je geen metseldiploma hebben. Om een transportonderneming te mogen zijn moet je een transportvergunning hebben. Zo is dat nu eenmaal. Dus als ZZP in de metselwereld ben je eigenlijk een metselonderneming en die kan gewoon aan de slag. Maar als ZZP in de transportwereld ben je een transportonderneming en die hebben een vergunning nodig. Artikel 2.11 wet wegvervoer goederen lid 1: Het is een vervoerder verboden vervoer te verrichten met gebruikmaking van bestuurders van vrachtauto s die niet bij hem in dienstbetrekking zijn. Een transportbedrijf mag dus niet zomaar de chauffeursdiensten van een zzp-er gebruiken, die zijn immers niet bij het transportbedrijf in dienst. Het transportbedrijf is hiermee in overtreding met de wet wegvervoer goederen dus. Als een zzp-er zijn chauffeursdiensten ter beschikking stelt van een beroepsvervoerder dan is hij zelf als transportonderneming aan het optreden. Op dit moment moet hij namelijk als vervoerder worden aangemerkt. En moet hij over een transportvergunning beschikken. In de situatie waarbij hij een zzp-er zijn chauffeursdiensten laat verrichten geeft de beroepsvervoerder dus het vervoer volledig uit handen en treedt de zzp-er als onderaannemer in het vervoerder op.

17 Dat een zzp-er daarbij geen eigen auto heeft is vergunning technisch geen probleem. De transportvergunning die een zzp-er heeft is namelijk persoonsgebonden en niet auto gebonden. Hij kan dus perfect de auto huren of in bruikleen krijgen van een ander. Dit moet overigens wel op papier staan, huur of bruikleen overeenkomst maken dus. De grond- en loonwerkers Voor sommige grond- en loonwerkers past het zzp plaatje zoals hierboven beschreven. Maar er zijn ook grond- en loonwerkers die hun eigen materieel hebben en dit inzetten voor transport. Vaak gebruiken zijn bijvoorbeeld in losse vrachtwagentrekker, die ze toch hebben staan, om voor een transportbedrijf trailers te vervoeren. Zolang de grond- of loonwerker een eigen transportvergunning heeft is dat ook geen probleem. Landbouwtractoren inzetten Ook zie je steeds meer dat er een landbouwtractor met dumper ingezet wordt om bij bouwproject de grond van de bouwplaats aan en af te voeren. Zodra dit echter een vervoersopdracht is om de grond van de bouwplaats naar elders, of vice versa te vervoeren is dit beroepsvervoer. Er dient dan een transportvergunning aanwezig te zijn. Er zijn met name 3 passages uit de wet en regeling wegvervoer goederen van belang. Definitie beroepsvervoer: vervoer van goederen met een of meer vrachtauto s dat tegen vergoeding van een of meer derden wordt verricht, niet zijnde eigen vervoer. Definitie vrachtauto: motorrijtuig, motorrijtuig met aanhangwagen of samenstel van motorrijtuig en oplegger, ingericht voor het vervoer van goederen. Uitzondering voor vervoer van landbouwproducten of goederen, te gebruiken bij het verrichten van landbouwwerkzaamheden, met een landbouwtrekker als bedoeld in afdeling 5.8 van de Regeling voertuigen, alsmede de daardoor voortbewogen aanhangwagens, mits het betreft eigen vervoer verricht door een landbouwer ten dienste van zijn landbouwbedrijf, dan wel vervoer dat plaatsvindt rechtstreeks ten behoeve van een landbouwbedrijf en onmiddellijk vooraf gaat aan of volgt op, alsmede in direct verband staat met de uitvoering van landbouwwerkzaamheden. De definitie van een vrachtauto is dus heel breed en omvat veel meer dan de vrachtwagen zoals we dat in het dagelijks leven omschrijven. Een vrachtauto is simpel gezegd, voor deze wetgeving, een voertuig ingericht voor goederenvervoer. Dus ook de Volkwagen Caddy, een Mercedes Vito en een Fendt 936 Vario vallen daaronder. De uitzondering van het inzetten van landbouwtractoren geldt alleen als dit in directe relatie staat tot het landbouwbedrijf/landbouwwerkzaamheden.

18 Aanvragen Eurovergunning Een NIWO vergunning is nodig in het geval dat men goederen vervoert in opdracht van derde tegen betaling en men vervoert die goederen in een voertuig met een laadvermogen met meer dan 500 kilogram. De Eurovergunning is de ondernemersvergunning voor transportbedrijven. Bedrijven die actief zijn in het beroepsgoederenvervoer over de weg, moeten in bezit zijn van de Eurovergunning. Men komt in aanmerking voor een Eurovergunning als aan de volgende voorwaarden voldaan wordt: Reeële vestiging De onderneming moet kunnen beschikken over een reële vestiging in Nederland. Een reële vestiging houdt in dat er sprake is van een werkelijke en duurzame vestiging. Kredietwaardigheid Men is kredietwaardig als men over voldoende (financiële) middelen beschikt voor een correcte start en voortgang van de onderneming. Men moet beschikken over een bedrijfskapitaal van minimaal euro als men 1 voertuig inzet plus euro voor elk extra voertuig dat men inzet. Dus stel men heeft drie voertuigen welk men wil inzetten, dan is het: x = euro. Het kapitaal moet aanwezig zijn in de vorm van eigen vermogen of een achtergestelde (durfkapitaal)lening. Vakbekwaamheid De vervoersmanager, degene die leiding geeft aan de vervoerswerkzaamheden, moet vakbekwaam zijn. Dit wordt aangetoond met een erkend vakdiploma ondernemer beroepsvervoer voor binnenlands en grensoverschrijdend vervoer. Het CCV neemt het examen af voor het vakdiploma ondernemer beroepsvervoer. Als meerdere personen leiding geven moet minimaal à à n voldoen aan de eis. De vervoersmanager moet in de Europese Unie wonen. Als de eigenaar, vennoot of directeur zelf het vakdiploma bezit, dan is deze persoon de vervoersmanager. Is de onderneming niet zelf in bezit is van het vakdiploma, dan kan zij een vervoersmanager aantrekken, bijvoorbeeld een procuratiehouder of bedrijfsleider. Voorwaarde is dat de NIWO kan vaststellen dat de vervoersmanager permanent en daadwerkelijk leiding geeft aan de vervoerswerkzaamheden en dat er een reã«le band is met de onderneming. De NIWO stelt in die gevallen altijd een onderzoek in. Betrouwbaarheid Men toont dit aan met een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Het ministerie van Veiligheid en Justitie geeft deze verklaring af. Als de rechtsvorm van uw onderneming een B.V., V.o.f. of maatschap is, dan vraagt men de VOG aan bij COVOG van het ministerie van Veiligheid en Justitie met het formulier VOG RP (rechtspersonen). Is de rechtsvorm een eenmanszaak, dan vraagt men de VOG aan via de gemeente met het formulier VOG NP (natuurlijke personen), versie voor de wegvervoerondernemer. Alleen als er een externe vervoersmanager is aangetrokken, dan moet voor deze persoon apart een VOG aangevraagd worden via de gemeente met het formulier VOG NP, versie voor de vervoersmanager.

19 Kosten Eurovergunning De aanvraag van de vergunning kost 235 euro. Na vijf jaar is er een verlening aan de orde. Dus we zouden kunnen stellen dat de kost per jaar, voor de eerste vijf jaar, 235 gedeeld door 5,dus 47 euro per jaar is. De afgifte van een vergunningsbewijs is 28,35 euro gedeeld door vijf jaar is 5,67 euro per jaar. De jaarlijkse bijdrage is 23,70 euro. Als we alles dan optellen (47 plus 5,67 plus 28,35), dan komen de kosten op 76,37 euro per jaar. Voor de volgende reeks van vijf jaar (de verlenging) komt dit op 120 euro voor de verlenging gedeeld door 5 is 24 euro. In totaal, samen met de afgifte van het vergunningsbewijs en de jaarlijkse bijdrage, kom je dan op (24 plus 5,67 plus 28,35) 58,02 euro per jaar. Een van onze cursisten heeft een zeer goede en snelle ervaring gehad met de heer Harrie Brouwer van Astrium Accountants om de verklaring van kredietwaardigheid in orde te krijgen. Zij verzorgen de verklaring voor ongeveer 300 euro (ex btw). Deze kost heb je ook elke vijf jaar. Dus per jaar is dit 300 gedeeld door 5 is 60 euro per jaar. Als we dit optellen bij de kosten aan de NIWO komen we op 76,37 euro plus 60 euro is 136,37 euro per jaar, voor de eerste vijf jaar. Voor de volgende vijf jaar kom je op 58,02 euro plus 60 euro is 118,02 euro per jaar. Voor de volledigheid zou je de kosten voor het aanvragen van de verklaring omtrent het gedrag ook nog moeten meetellen. Deze kosten zijn 30,05 euro en zullen ook elke vijf jaar terugkomen. Per jaar zou dit dus nog een kost zijn van 6,01 euro. Het totaal voor de eerste vijf jaren komt daarbij op 136,37 plus 6,01 is 142,38 euro per jaar. Voor de verlengingsjaren komt dat op 6,01 plus 118,02 is 124,03 euro per jaar. De onderneming dient bij aanvraag van 1 vergunningsbewijs te kunnen aantonen dat de onderneming beschikt over een eigen vermogen van euro. Dit moet overigens niet in de vorm van geld zijn. Men moet in de onderneming over bezittingen beschikken ter waarde van euro die door de ondernemer zelf gefinancierd zijn. Deze kapitaalseis is er overigens niet voor niets, en dit beschikbaar hebben in cash geld bij aanvang van de onderneming is raadzaam. Maar dit advies geldt niet alleen voor de transportsector. Voor elk bedrijf zou het hebben van een startkapitaal van euro raadzaam zijn.

20 Eigen vervoer Daar waar het volgens de wet voor transportondernemingen duidelijk verboden is om ZZP chauffeurs in te huren, is het eigen vervoer onduidelijker. Van eigen vervoer is sprake als vervoer voor eigen rekening wordt verricht en niet voor derden. Voorbeelden hiervan zijn de bakker die zijn eigen brood rondbrengt of de wasmachine reparatie dienst die de wasmachine ophaalt, repareert en weer terug brengt. Het vervoer is voor deze bedrijven is als het ware een kostenpost en geen opbrengst. Ze halen hun omzet niet uit het vervoer van het brood, of de wasmachine. Ze halen hun omzet uit het verkopen van het brood of de reparatie van de wasmachine. Het vervoer is enkel een extra service die ze doen. Het eigen vervoer valt ook onder de wet wegvervoer goederen. Echter zijn er voor het eigen vervoer afzonderlijke, mildere regels ten opzichte van het beroepsvervoer. In de huidige (april 2012) wet en regeling wegvervoer goederen zou volgens de wetgeving de zzp die zich laat inhuren als chauffeur een transport vergunning nodig hebben, voor zowel het beroepsvervoer als het eigen vervoer. De wet wegvervoer goederen geeft onder andere drie definities: vervoerder: de natuurlijke persoon, de rechtspersoon, de vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid of de maatschap voor wiens rekening en risico het beroepsvervoer of het eigen vervoer wordt verricht; beroepsvervoer: vervoer van goederen met een of meer vrachtauto s dat tegen vergoeding van een of meer derden wordt verricht, niet zijnde eigen vervoer; eigen vervoer: vervoer van goederen met een of meer vrachtauto s dat voor eigen rekening wordt verricht dan wel als werkzaamheid van ondersteunende aard die direct samenhangt met de hoofdwerkzaamheid binnen de bedrijfsactiviteiten; Verder is het Artikel 2.11 van de wet wegvervoer goederen lid 1 weer van belang. Het is een vervoerder verboden vervoer te verrichten met gebruikmaking van bestuurders van vrachtauto s die niet bij hem in dienstbetrekking zijn. Merk op dat in dit artikel de algemene definitie van vervoerder wordt gebruikt. De definitie van vervoerder is het beroeps- en eigenvervoer. Dus is volgens de wetgeving het zowel in het beroepsvervoer als in het eigen vervoer het niet mogelijk om een zzp-er (zonder eigen transportvergunning)â zijn chauffeursdiensten te laten verrichten. De wet en regeling wegvervoer goederen wordt op dit moment (april 2012) onder handen genomen en zal worden gewijzigd. Het gaat er op lijken dat ze bovenstaande dan ook veranderen. De voorgestelde verandering is namelijk:

21 Artikel 2.11 wordt als volgt gewijzigd: In het eerste lid van artikel 2.11 wordt vervoer te verrichten vervangen door: beroepsvervoer te verrichten. Als deze wijziging doorgevoerd wordt zou de discussie of een zzp in het eigen vervoer wel of geen vergunning nodig heeft duidelijker moeten zijn. Echter blijft het naar onze mening ook in het eigen vervoer oppassen en is het ons inziens helemaal niet zo makkelijk. Want hoe zit het nu met de aansprakelijkheid bijvoorbeeld? Aansprakelijkheid Als je wordt ingehuurd als zzp-er om, voor een onderneming in het beroeps- of eigen vervoer, hun auto en goederen te vervoeren maak dan goede afspraken over wie waarvoor aansprakelijk is. Maar in het maken van die afspraken schuilt wel weer een gevaar. Het gaat altijd goed, tot het fout gaat natuurlijk. Stel dat je als zzp-er in het eigen vervoer schade veroorzaakt aan voertuig of lading, wie is daarvoor dan aansprakelijk? Je bent ingehuurd om voor je chauffeursdiensten. Maar wat is dat dan? Wat mag ik als opdrachtgever verwachten van een chauffeur? Logischerwijs mag je verwachten dat onder die chauffeursdiensten het afleveren van de goederen in de juiste staat verstaan mag worden lijkt ons. Maar wat als het misgaat en de goederen raken beschadigd tijdens de rit. Het zelfde speelt ook bij het beroepsvervoer. Je maakt gebruik van een zzp-er, grond- of loonwerker, een onderaannemer in het algemeen. Je mag dus verwachten dat deze onderaannemers hun opdracht correct uitvoeren en dat ze aansprakelijk zijn voor de gemaakte schade. Bij een werknemer is dit risico voor de werkgever. Het is niet ondenkbaar dat, zeker bij forse schade, dat de onderneming, of hun verzekering, waar de zzp-er op dat moment voor rijdt de schade op de zzp-er gaat verhalen, ze hebben de zzp-er als bedrijf ingehuurd (een zzp-er is immers een onderneming) en kunnen dus de schade op dit bedrijf verhalen. Men kan natuurlijk nog proberen een goede advocaat in de arm te nemen en het te gooien op het Fokker/Zentveld arrest, ook bekend als Vliegtuigvleugel-arrest. Het arrest gaat om schade die is ontstaan bij het verplaatsen van een vliegtuigvleugel. Vliegtuigfabriek Fokker heeft in 1959 de heer Zentveld met zijn hijskraan ingehuurd om tegen een uurtarief van f 17,50 (een deel van) een vliegtuigvleugel van een dekschuit naar een vrachtwagen te takelen. Toen de vleugel in de lucht hing, brak een bout van de kraan en viel de vleugel, met een schade van f tot gevolg. Bij onderzoek bleek dat de bout inwendig was verzwakt door verontreiniging en grofkorreligheid. Vast staat dat Zentveld dit niet had kunnen weten, omdat de ondeugdelijkheid van het materiaal uitwendig niet was te constateren. In beginsel is Zentveld aansprakelijk voor de schade, want men is aansprakelijk voor de zakenâ waarvan men zich bij de uitvoering van de overeenkomst bedient (zie 6:77 BW). Maar dit is geen algemene regel. De Hoge Raad heeft het niet redelijk geacht het risico voor rekening van Zentveld te laten komen gezien de geringe tegenprestatie van de kant van Fokker (slechts f 17,50 per uur).

22 Maar ik heb toch een aansprakelijkheidsverzekering? Vast, maar veelal kan nu de opzichtclausule om de hoek komen kijken. Hierin wordt bepaald dat schade aan zaken die men onder zich heeft, niet wordt vergoed: De aansprakelijkheid van de verzekerde voor schade toegebracht aan zaken die hij in huur, gebruik, ter bewerking, behandeling, bewaring, vervoer of om welke andere reden ook onder zich (onder zijn opzicht) mocht hebben, geheel of gedeeltelijk wordt uitgesloten van de verzekeringsdekking. Eerst even de kleine letters goed doornemen dus. En als ze de schade op de zzp-er verhalen, komt de vraag weer op of er dan wel of niet van beroepsvervoer sprake is. Even terug naar de twee definities hierover: vervoerder: de natuurlijke persoon, de rechtspersoon, de vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid of de maatschap voor wiens rekening en risico het beroepsvervoer of het eigen vervoer wordt verricht; beroepsvervoer: vervoer van goederen met een of meer vrachtauto s dat tegen vergoeding van een of meer derden wordt verricht, niet zijnde eigen vervoer; Dus als je in het eigen vervoer je als zzp-er verhuurt als chauffeur en je kunt aansprakelijk gesteld worden voor de schade aan de auto en de lading, ben je dan bezig met het vervoeren van goederen voor andere waarbij je het risico daarvoor draagt. En dat is dan dus toch beroepsvervoer? Dus zal men afspraken moeten maken waar het risico ligt tijdens het verrichten van de diensten. De andere vraag is dan weer, stel men maakt afspraken over het feit dat de schade niet voor de zzp-er komt, maar voor de opdrachtgever, is die zzp-er dan nog wel ondernemend genoeg? Waarin verschilt de zzp-er dan nog, in het kader van aansprakelijkheid, met een gewone werknemer? Wat als de zzp-er een bedrijfsongeval krijgt? Een zzp-er is in beginsel zelf verantwoordelijk voor de eigen veiligheid. Ondernemen is immers voor eigen rekening en risico en ligt de verantwoordelijkheid niet bij de opdrachtgever. Toch? In maart 2011 overwoog de Kantonrechter Assen dat opdrachtgevers onder bepaalde voorwaarden aansprakelijk kunnen worden gesteld indien een zzp-er een bedrijfsongeval overkomt. De rechter verwees hierbij naar 7:658 lid 4 BW, wat gaat over de aansprakelijkheid van een werkgever voor ingeleend personeel. De aansprakelijkheid van een opdrachtgever hangt immers af van een aantal voorwaarden. Ten eerste is volgens de rechter van belang of de zzp-er ten opzichte van de opdrachtgever een positie inneemt die vergelijkbaar is met zijn werknemers. Of dit het geval is, hangt af van de feitelijke omstandigheden. Daarnaast moeten de werkzaamheden die de zzp-er verricht vallen onder de normale bedrijfsuitoefening van de opdrachtgever. Tot slot stelt de rechter de eis dat er sprake moet zijn van een bepaalde mate van gezagsverhouding. De opdrachtgever moet dus zeggenschap hebben over de wijze waarop de zzp-er zijn werkzaamheden uitvoert. Hierbij gaat het erom dat de opdrachtgever bijvoorbeeld instructies geeft aan de zzp-er en zich met de uitvoering bemoeit.

23 Alleen als aan al deze eisen is voldaan, geldt bij een bedrijfsongeval waarbij een zzp-er slachtoffer is, dat de opdrachtgever aansprakelijk kan worden gesteld voor de gevolgen. Opdrachtgevers doen er daarom verstandig aan om bij de inzet van zzp-er rekening te houden met het aansprakelijkheidsrisico dat zij hebben en deze af te dekken met een verzekering. Als opdrachtgever zou ik dan toch nog maar eens goed nadenken. In het kader van de belastingen (en ook sociale premies) blijft het gebruik van een zzp-er of een andere vorm van onderaanneming dus oppassen geblazen. Voornamelijk 7:610 BW is daarbij van belang. De vraag die men zich altijd moet blijven stellen is in hoeverre de zzp-er, of de onderaannemer in het algemeen, wel zelfstandig is en is er wel of niet een gezagsverhouding. In hoeverre zijn de kosten van het voertuig dat gebruikt is voor de zpp-er, of de onderaannemer in het algemeen? In hoeverre loopt de zzp-er, of de onderaannemer in het algemeen, risico voor de vervoerde lading? Kan de zzp-er, of de onderaannemer in het algemeen, opdrachten weigeren? Kan hij zich laten vervangen door een willekeurige derde? Is de zzp-er, of de onderaannemer in het algemeen, gebonden aan huisregels? In hoeverre staat de zzp-er, of de onderaannemer in het algemeen, onder gezag na het aannemen van een opdracht? Voor het aannemen van een privaatrechtelijke dienstbetrekking (je wordt dan beschouwd als werknemer en niet ondernemer) moet zijn voldaan aan de volgende drie voorwaarden: 1. de verplichting van de werknemer tot persoonlijke arbeidsverrichting; 2. een gezagsverhouding tussen werkgever en werknemer; 3. de verplichting van de werkgever tot loonbetaling. Inzake het eerst punt moet dus worden gekeken of men de werkzaamheden persoonlijk moet verrichten. In hoeverre kan, mag, zal en heeft de zzp-er, of de onderaannemer in het algemeen, het recht de opdracht geheel of gedeeltelijk door een ander laten uitvoeren. Waar in veel rechtuitspraken over gevallen wordt is het feit of men de rit persoonlijk moet doen na aanvaarding van de opdracht. In het tweede punt zou men moeten kijken naar de mate van gezagsverhouding. Hoeveel vrijheid heeft de zzp-er, of de onderaannemer in het algemeen, in het uitvoeren van de opdracht. En zeker moet de vraag gesteld worden in hoeverre men de vrijheid heeft ten opzichte van de chauffeurs die bij het betreffende transportbedrijf in loondienst zijn. Dat men vrij zijn om hun om hun route naar de bestemming te kiezen is onverenigbaar met geen gezagsverhouding, als de vergoeding voor de rit genormeerd is door het gebruik van een TLN-planner voor het bepalen van de vergoeding. De werkzaamheden van de zzp-er, of de onderaannemer in het algemeen, die worden gepland door planners van opdrachtgever, het volgen van instructies van de opdrachtgever, zich veelal te presenteren als werkend voor de opdrachtgever en is gebonden aan geheimhoudingsplicht ten opzichte van derden zijn ook zaken die vaak door een rechter worden meegenomen in hun vraagstuk of er wel of niet een gezagsverhouding is. Het een en ander is dus eigenlijk helemaal niet zo makkelijk. Men kan de zaken dus op veel manieren bekijken en uitleggen. Het gaat allemaal goed natuurlijk. Tot het fout gaat, en hoe kijkt men dan tegen al deze dingen aan?

eigen rijder en zzp-er in transport vakbekwaam verder

eigen rijder en zzp-er in transport vakbekwaam verder eigen rijder en zzp-er in transport vakbekwaam verder Bij tlec kun je terecht voor de cursus voor het ondernemersdiploma goederenvervoer, waarmee u de vakbekwaamheid aantoont voor de vergunning. Wij zijn

Nadere informatie

Heb ik die nodig dan?

Heb ik die nodig dan? Heeft u al een vervoervergunning? Heb ik die nodig dan? Kwaliteit in transport begint bij de NIWO Kijk snel hoe de NIWO u kan helpen >>> Vervoert u goederen voor rekening en risico van een derde of bent

Nadere informatie

Vergunningen voor beroepsvervoer in Nederland

Vergunningen voor beroepsvervoer in Nederland Vergunningen voor beroepsvervoer in Nederland bron NIWO De Eurovergunning voor beroepsgoederenvervoer over de weg Een transportbedrijf beginnen Wilt u een onderneming starten in het beroepsgoederenvervoer

Nadere informatie

hoe eigen rijder worden? vakbekwaam verder

hoe eigen rijder worden? vakbekwaam verder hoe eigen rijder worden? vakbekwaam verder Eigen rijder worden, ZPP er transport & de nieuwe WWG Hieronder wil ik je een eerste overzicht geven van wat je te wachten staat als eigen rijder of als je als

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR NIEUWE EUROVERGUNNINGHOUDERS

INFORMATIE VOOR NIEUWE EUROVERGUNNINGHOUDERS Deze brochure bevat informatie over: 1 van 6 1. Wat is een NIWO-codenummer? 2. Gebruik maken van mijnniwo 3. Bestellen van extra Eurovergunningbewijzen 4. De Eurovergunning en -bewijzen 5. Algemene gegevens

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR NIEUWE EUROVERGUNNINGHOUDERS

INFORMATIE VOOR NIEUWE EUROVERGUNNINGHOUDERS Deze brochure bevat informatie over: 1 van 6 1. Wat is een NIWO-codenummer? 2. Gebruik maken van het NIWO ondernemersloket 3. Bestellen van extra Eurovergunningbewijzen 4. De Eurovergunning en -bewijzen

Nadere informatie

Nummer: 001 Datum: 4 december 2002

Nummer: 001 Datum: 4 december 2002 Uw start als beroepsgoederenvervoerder Nummer: 001 Datum: 4 december 2002 Wat heeft u nodig om te kunnen beginnen als vervoerder in het beroepsgoederenvervoer over de weg, ofwel het tegen vergoeding vervoeren

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR NIEUWE EUROVERGUNNINGHOUDERS

INFORMATIE VOOR NIEUWE EUROVERGUNNINGHOUDERS 1 van 6 1. Wat is een NIWO-codenummer? 2. Digitaal aanvragen op het NIWO ondernemersloket 3. Aanvragen extra Eurovergunningbewijzen 4. De Eurovergunning en Eurovergunningbewijzen 5. Algemene gegevens NIWO

Nadere informatie

Branchemodel voorovereenkomst beroepsgoederenvervoer

Branchemodel voorovereenkomst beroepsgoederenvervoer Branchemodel voorovereenkomst beroepsgoederenvervoer de ondergetekenden: de eenmanszaak / VOF / maatschap / coöperatie / vereniging / stichting / de besloten vennootschap , gevestigd

Nadere informatie

WERKPROGRAMMA KAPITAAL AANVRAAG EUROVERGUNNING

WERKPROGRAMMA KAPITAAL AANVRAAG EUROVERGUNNING 1 Werkprogramma bepaling minimaal aanwezig risicodragend kapitaal in nieuw op te richten ondernemingen of recent opgerichte ondernemingen van beroepsvervoerders 1. Regelgeving Op grond van de Wet wegvervoer

Nadere informatie

WERKPROGRAMMA KAPITAAL VERLENGING EUROVERGUNNING

WERKPROGRAMMA KAPITAAL VERLENGING EUROVERGUNNING Werkprogramma bepaling minimaal aanwezig risicodragend vermogen in in Nederland gevestigde ondernemingen met grensoverschrijdend beroepsvervoer 1 1. Regelgevend kader Op grond van de Wet wegvervoer goederen

Nadere informatie

Regeling tot uitvoering van de Wet wegvervoer goederen

Regeling tot uitvoering van de Wet wegvervoer goederen (Tekst geldend op: 09-03-2013) Regeling tot uitvoering van de Wet wegvervoer goederen (Regeling wegvervoer goederen) De Minister van Verkeer en Waterstaat, Gelet op de artikelen 1.1, 2.1, derde lid, onder

Nadere informatie

Regeling tot uitvoering van de Wet wegvervoer goederen (Regeling wegvervoer goederen)

Regeling tot uitvoering van de Wet wegvervoer goederen (Regeling wegvervoer goederen) (Tekst geldend op: 29-06-2013) Regeling tot uitvoering van de Wet wegvervoer goederen (Regeling wegvervoer goederen) De Minister van Verkeer en Waterstaat, Gelet op de artikelen 1.1, 2.1, derde lid, onder

Nadere informatie

Aanvraagformulier vergunningbewijzen taxivervoer

Aanvraagformulier vergunningbewijzen taxivervoer Inspectie Verkeer en Waterstaat Toezicht Beheereenheid unit Ondernemersvergunning toelating Postbus 135 2501 CC Den Haag Aanvraagformulier TOELICHTING Algemeen Indien u vergunningbewijzen nodig heeft,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 25590 12 december 2012 Beleidsregel van de Stichting Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO) inzake

Nadere informatie

De Verklaring Omtrent het Gedrag

De Verklaring Omtrent het Gedrag De Verklaring Omtrent het Gedrag Inhoud Deze brochure 3 In welke gevallen kan een VOG worden gevraagd? 3 Waar vraag ik een VOG aan? 4 Hoe vraag ik een VOG bij de gemeente aan? 4 Hoe vraag ik een VOG rechtstreeks

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 30 896 Regeling van het beroepsgoederenvervoer en het eigen vervoer met vrachtauto s (Wet wegvervoer goederen) Nr. 8 NOTA VAN WIJZIGING Ontvangen

Nadere informatie

Regeling van het beroepsgoederenvervoer en het eigen vervoer met vrachtauto s (Wet wegvervoer goederen)

Regeling van het beroepsgoederenvervoer en het eigen vervoer met vrachtauto s (Wet wegvervoer goederen) Regeling van het beroepsgoederenvervoer en het eigen vervoer met vrachtauto s (Wet wegvervoer goederen) Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Regeling van het beroepsgoederenvervoer en het eigen vervoer met

Nadere informatie

Aanvraagformulier Verklaring Omtrent het Gedrag Rechtspersonen en Integriteitsverklaring Beroepsvervoer

Aanvraagformulier Verklaring Omtrent het Gedrag Rechtspersonen en Integriteitsverklaring Beroepsvervoer Aanvraagformulier Verklaring Omtrent het Gedrag Rechtspersonen en Integriteitsverklaring Beroepsvervoer Zie toelichting voor nummering formulier - Nummer Gegevens van de rechtspersoon Indien u bent ingeschreven

Nadere informatie

het afsluiten van een overeenkomst, te weten: het lidmaatschap van een vereniging of brancheorganisatie, namelijk:

het afsluiten van een overeenkomst, te weten: het lidmaatschap van een vereniging of brancheorganisatie, namelijk: 1 Invullen door Aanvrager 1.2 Doel van de aanvraag > Aankruisen wat van toepassing is Aanvraagformulier Invullen in blokletters; Ten behoeve van: aanbestedingsprocedure extra aantal VOG exemplaren (alleen

Nadere informatie

wetten.nl - Wet- en regelgeving printen - BWBR

wetten.nl - Wet- en regelgeving printen - BWBR pagina 1 van 11 Wet wegvervoer goederen (Tekst geldend op: 08-05-2009) Wet van 30 oktober 2008 tot wijziging van de regeling van het beroepsgoederenvervoer en het eigen vervoer met vrachtauto s (Wet wegvervoer

Nadere informatie

Straat en huisnummer. (Let op: indien het gaat om een aanbestedingsprocedure, zie toelichting bij dit formulier onder 1.1)

Straat en huisnummer. (Let op: indien het gaat om een aanbestedingsprocedure, zie toelichting bij dit formulier onder 1.1) Zie punt 1 toelichting voor het invullen van dit formulier; 1.1 Gegevens van de rechtspersoon Bedrijfsnaam Naam rechtspersoon en Kvk-Inschrijvingsnummer Vestigingsadres Straat en huisnummer KvK-Inschrijvingsnummer

Nadere informatie

Aanvraag / wijziging Communautaire Vergunning

Aanvraag / wijziging Communautaire Vergunning Aanvraag / wijziging Communautaire Vergunning Postbus 4, 2280 AA Rijswijk Telefoon 070-414 48 88 Telefax 070-414 48 89 E-mail vergunningen@kiwa.nl 1 1.1 1.2 Toelichting Een Communautaire Vergunning (CV)

Nadere informatie

PRAKTIJKWIJZER VAN VNO-NCW. Veilig zakendoen. Het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag

PRAKTIJKWIJZER VAN VNO-NCW. Veilig zakendoen. Het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag PRAKTIJKWIJZER VAN VNO-NCW Veilig zakendoen Het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag VEILIG ZAKENDOEN VNO-NCW VNO-NCW vno-ncw is de grootste centrale ondernemingsorganisatie van Nederland. Zij

Nadere informatie

De Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

De Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) De Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) Inhoud Deze brochure 4 In welke gevallen kan ik een VOG aanvragen? 5 Waar vraag ik een VOG aan? 5 Hoe vraag ik een VOG bij de gemeente aan? 5 Hoe vraag ik een VOG

Nadere informatie

Straat en huisnummer. het afsluiten van een overeenkomst, te weten: het lidmaatschap van een vereniging of brancheorganisatie, namelijk:

Straat en huisnummer. het afsluiten van een overeenkomst, te weten: het lidmaatschap van een vereniging of brancheorganisatie, namelijk: Zie punt 1 toelichting voor het invullen van dit formulier; 1 Invullen door Aanvrager 1.1 Gegevens van de rechtspersoon die de VOG verlangt Bedrijfsnaam Naam rechtspersoon en Kvk-Inschrijvingsnummer Vestigingsadres

Nadere informatie

Aanvraagformulier Gedragsverklaring Aanbesteden. 1 Invullen door Aanvrager. 1.1 Gegevens van de rechtspersoon die de GVA verlangt

Aanvraagformulier Gedragsverklaring Aanbesteden. 1 Invullen door Aanvrager. 1.1 Gegevens van de rechtspersoon die de GVA verlangt Zie punt 1 toelichting voor het invullen van dit formulier; Invullen in blokletters. 1 Invullen door Aanvrager Wordt de aanvraag namens een rechtspersoon ingediend? Onder rechtspersoon worden de volgende

Nadere informatie

Toelichting. I. Algemeen. 1. Inleiding

Toelichting. I. Algemeen. 1. Inleiding Toelichting I. Algemeen 1. Inleiding Aanleiding voor deze regeling is de wet van 21 juni 2001 houdende wijziging van de Wet milieubeheer (structuur beheer afvalstoffen) (Stb. 346) die op 8 mei 2002 in

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 18645 8 juli 2013 Beleidsregel van de Stichting Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO) inzake toepassing

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2008 492 Wet van 30 oktober 2008 tot wijziging van de regeling van het beroepsgoederenvervoer en het eigen vervoer met vrachtauto s (Wet wegvervoer

Nadere informatie

Aanvraagformulier Verklaring Omtrent het Gedrag Rechtspersonen

Aanvraagformulier Verklaring Omtrent het Gedrag Rechtspersonen Aanvraagformulier Verklaring Omtrent het Gedrag Rechtspersonen Ministerie van Justitie Toelichting 1 Algemene informatie 1.1 Wat is een verklaring omtrent het gedrag voor rechtspersonen? Met de verklaring

Nadere informatie

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) 2 Inhoud Deze brochure 4 In welke gevallen kan ik een VOG aanvragen? 5 Waar vraag ik een VOG aan? 5 Hoe vraag ik een VOG bij de gemeente

Nadere informatie

Om welke bouwaanvraag gaat het en wat is het (voorlopige) adres van de bouwactiviteit?

Om welke bouwaanvraag gaat het en wat is het (voorlopige) adres van de bouwactiviteit? BIBOB VRAGENFORMULIER Dit formulier is in overeenstemming met de ministeriële Regeling Bibob-formulieren (4 juni 2013 nr 389136) Let op: U dient van alle gevraagde bewijsstukken te allen tijde de originele

Nadere informatie

2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3

2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3 Inhoud 1 Waarom deze brochure? 2 2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3 3 Hoe vraagt u de verklaring aan? 4 4 Wat staat er in de Verklaring arbeidsrelatie? 4 4.1 De inkomsten behoren tot

Nadere informatie

Dossiernummer handelsregister of verenigingen-/stichtingenregister Kamer van Koophandel:

Dossiernummer handelsregister of verenigingen-/stichtingenregister Kamer van Koophandel: Dit formulier opsturen naar: Burgemeester en wethouders van de gemeente Leek T.a.v. afdeling Ruimte Postbus 100 9350 AC LEEK Drank- en Horecawet Model A Aanvraagformulier voor een vergunning voor het uitoefenen

Nadere informatie

BIBOB-vragenformulier gemeente Hoorn Rechtspersonen

BIBOB-vragenformulier gemeente Hoorn Rechtspersonen BIBOB-vragenformulier gemeente Hoorn I. Algemene vragen op grond van artikel 30 van de Wet BIBOB 1. Dit formulier betreft een vergunning inzake: (vakje aankruisen) Artikel 40 Woningwet (bouwvergunning)

Nadere informatie

Justis Centraal Orgaan Verklaring Omtrent het Gedrag

Justis Centraal Orgaan Verklaring Omtrent het Gedrag Justis Centraal Orgaan Verklaring Omtrent het Gedrag Toezicht in de kinderopvang 1 oktober 2013 2 september 2013 Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) Met een VOG wordt tegemoetkomen aan een maatschappelijke

Nadere informatie

De Verklaring arbeidsrelatie

De Verklaring arbeidsrelatie De Verklaring arbeidsrelatie Zekerheid voor u en uw opdrachtgever over de inhouding en afdracht van loonheffingen Werkt u voor een opdrachtgever, bijvoorbeeld als freelancer of zelfstandige zonder personeel?

Nadere informatie

2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3

2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3 Inhoud 1 Waarom deze brochure? 2 2 Wie kan een Verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 3 3 Hoe vraagt u de verklaring aan? 4 4 Wat staat er in de Verklaring arbeidsrelatie? 4 4.1 De inkomsten behoren tot

Nadere informatie

Vragenformulier Model RP (Vragenlijst BIBOB voor rechtspersonen)

Vragenformulier Model RP (Vragenlijst BIBOB voor rechtspersonen) Vragenformulier Model RP (Vragenlijst BIBOB voor rechtspersonen) versie 1.8 Pagina 1 van 12 Toelichting bij Vragenformulier BIBOB Wat betekent BIBOB en wat is het doel van deze wet? BIBOB staat voor Bevordering

Nadere informatie

Naslagwerken Wegvervoer Goederen

Naslagwerken Wegvervoer Goederen Naslagwerken Wegvervoer Goederen Wet Wegvervoer Goederen Regeling Wegvervoer Goederen 0 3 Regeling Voertuigen H5: Afd 3,,8 en H6 7 4 AVC 00 83 5 Beleidsregel vergunningverlening van de NIWO 98 Wet Wegvervoer

Nadere informatie

Let op: U dient van alle gevraagde bewijsstukken te allen tijde de originele exemplaren te tonen en een kopie in te leveren.

Let op: U dient van alle gevraagde bewijsstukken te allen tijde de originele exemplaren te tonen en een kopie in te leveren. Let op: U dient van alle gevraagde bewijsstukken te allen tijde de originele exemplaren te tonen en een kopie in te leveren. Digitale verzending Gaat u ermee akkoord dat we niet middels post, maar digitaal

Nadere informatie

Wet van 30 oktober 2008 tot wijziging van de regeling van het beroepsgoederenvervoer en het eigen vervoer met vrachtauto s (Wet wegvervoer goederen)

Wet van 30 oktober 2008 tot wijziging van de regeling van het beroepsgoederenvervoer en het eigen vervoer met vrachtauto s (Wet wegvervoer goederen) (Tekst geldend op: 01-07-2013) Wet van 30 oktober 2008 tot wijziging van de regeling van het beroepsgoederenvervoer en het eigen vervoer met vrachtauto s (Wet wegvervoer goederen) Wij Beatrix, bij de gratie

Nadere informatie

Factsheet regels Verklaring Omtrent het Gedrag in de kinderopvang en peuterspeelzalen

Factsheet regels Verklaring Omtrent het Gedrag in de kinderopvang en peuterspeelzalen Factsheet regels Verklaring Omtrent het Gedrag in de kinderopvang en peuterspeelzalen Er zijn veel vragen over de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) in de kinderopvang en het en een aantal regels rondom

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 30 896 Regeling van het beroepsgoederenvervoer en het eigen vervoer met vrachtauto s (Wet wegvervoer goederen) Nr. 2 VOORSTEL VAN WET Wij Beatrix,

Nadere informatie

eigen rijder worden zzp in het transport

eigen rijder worden zzp in het transport eigen rijder worden zzp in het transport Een transportbedrijf oprichten, eigen rijder worden of ZPP-er transport. Velen hebben een droom (een missie hebben) en zullen daar ook nog vaak over denken (een

Nadere informatie

Met welke rechtsvorm: Anders, nl

Met welke rechtsvorm: Anders, nl Let op: U dient van alle gevraagde bewijsstukken te allen tijde de originele exemplaren te tonen en een kopie in te leveren. Digitale verzending Gaat u ermee akkoord dat we niet middels post, maar digitaal

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 34671 2 december 2014 Beleidsregel van de Stichting Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO) inzake toepassing

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 32780 1 oktober 2015 Beleidsregel van de Stichting Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO) inzake toepassing

Nadere informatie

BIBOB vragenformulier Verkort model omgevingsvergunning bouwactiviteit

BIBOB vragenformulier Verkort model omgevingsvergunning bouwactiviteit Dit formulier is in overeenstemming met de ministeriële Regeling Bibob-formulieren (4 juni 2013 nr 389136) Let op: U dient van alle gevraagde bewijsstukken te allen tijde de originele exemplaren te tonen

Nadere informatie

Bibob-vragenformulier Omgevingsvergunningen op grond van artikel 2.1 eerste lid, onder a, van de Wabo

Bibob-vragenformulier Omgevingsvergunningen op grond van artikel 2.1 eerste lid, onder a, van de Wabo Bibob-vragenformulier Omgevingsvergunningen op grond van artikel 2.1 eerste lid, onder a, van de Wabo Dit formulier is in overeenstemming met de ministeriële Regeling Bibob-formulieren (4 juni 2013 nr

Nadere informatie

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Breda houdende regels omtrent taxi s Taxiverordening Breda

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Breda houdende regels omtrent taxi s Taxiverordening Breda GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Breda Nr. 25478 4 februari 2019 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Breda houdende regels omtrent taxi s Taxiverordening Breda Bekendmaking Burgemeester

Nadere informatie

1. Inschrijvingsplicht voor rechtspersonen en ondernemingen

1. Inschrijvingsplicht voor rechtspersonen en ondernemingen Handelsregister 1. Inschrijvingsplicht voor rechtspersonen en ondernemingen Op grond van art. 5 aanhef en sub a Handelsregisterwet 2007 wordt een onderneming die in Nederland is gevestigd en die toebehoort

Nadere informatie

Vragenformulier Model Natuurlijke Personen (NP)

Vragenformulier Model Natuurlijke Personen (NP) Bijlage 2 Vragenformulier Model Natuurlijke Personen (NP) Dit formulier betreft een 1) omgevingsvergunning milieu (artikel 2.1, eerste lid, onder e Wabo) omgevingsvergunning beperkte milieutoets (artikel

Nadere informatie

BEN IK EIGENLIJK WEL ZZP ER? Verschil tussen Arbeidsovereenkomst en Opdrachtovereenkomst.

BEN IK EIGENLIJK WEL ZZP ER? Verschil tussen Arbeidsovereenkomst en Opdrachtovereenkomst. Verschil tussen Arbeidsovereenkomst en Opdrachtovereenkomst. www.damd.nl Arbeidsovereenkomst en opdrachtovereenkomst Arbeid kun je op verschillende manieren verrichten: in loondienst (arbeidsovereenkomst),

Nadere informatie

Regels over de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) in het onderwijs, kinderopvang en peuterspeelzaal.

Regels over de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) in het onderwijs, kinderopvang en peuterspeelzaal. Regels over de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) in het onderwijs, kinderopvang en peuterspeelzaal. A. ONDERWIJS B. KINDEROPVANG en PEUTERSPEELZAAL C. COMBINATIE VAN ONDERWIJS EN KINDEROPVANG D. ALGEMEEN

Nadere informatie

In- of uitlenen van arbeidskrachten

In- of uitlenen van arbeidskrachten In- of uitlenen van arbeidskrachten Stelt u arbeidskrachten ter beschikking oftewel; leent u personeel uit tegen betaling? Dan moet u dat sinds 1 juli 2012 vermelden in het Handelsregister. Dit is het

Nadere informatie

Algemeen Vragenformulier op grond van artikel 30 van de Wet Bibob

Algemeen Vragenformulier op grond van artikel 30 van de Wet Bibob Algemeen Vragenformulier op grond van artikel 30 van de Wet Bibob Invulinstructie In dit formulier wordt onder meer gebruik gemaakt van meerkeuzevragen. Indien meer dan één keuze mogelijk is, staat dit

Nadere informatie

Aanvraagformulier Verklaring Omtrent het Gedrag Rechtspersonen en Integriteitsverklaring Beroepsvervoer

Aanvraagformulier Verklaring Omtrent het Gedrag Rechtspersonen en Integriteitsverklaring Beroepsvervoer Aanvraagformulier Verklaring mtrent het Gedrag Rechtspersonen en Integriteitsverklaring Beroepsvervoer Ministerie van Justine Zie toelichting voor nunttnering formulier Formulier A Nummer Gegevens van

Nadere informatie

Zie onder bevindingen of volledige tekst voor de volledige tekst van het rapport.

Zie onder bevindingen of volledige tekst voor de volledige tekst van het rapport. Rapport 2 h2>klacht Beoordeling Conclusie Aanbeveling Onderzoek Bevindingen Klacht Verzoeker klaagt erover dat de Stichting Examenbureau Beroepsvervoer (SEB) hem voor het ondernemersexamen taxivervoer

Nadere informatie

Bibob vragenformulier (Model 2) Bestemd voor natuurlijke personen - vennoot in: Vennootschap onder firma (v.o.f.) Commanditaire vennootschap (c.v.

Bibob vragenformulier (Model 2) Bestemd voor natuurlijke personen - vennoot in: Vennootschap onder firma (v.o.f.) Commanditaire vennootschap (c.v. Bibob vragenformulier (Model 2) Bestemd voor natuurlijke personen - vennoot in: Vennootschap onder firma (v.o.f.) Commanditaire vennootschap (c.v.) Raadhuisplein 1 Postbus 50 5680 AB Best A Tel. : 14 0499

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Richtlijn voor Strafvordering Wet wegvervoer goederen

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Richtlijn voor Strafvordering Wet wegvervoer goederen STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 67910 13 december 2018 Richtlijn voor Strafvordering Wet wegvervoer goederen Rechtskarakter: Aanwijzing in de zin van

Nadere informatie

Aanvraag Ontheffing luchtvervoer voor eigen bedrijf

Aanvraag Ontheffing luchtvervoer voor eigen bedrijf Ontheffing luchtvervoer voor eigen bedrijf Met dit formulier vraagt u een ontheffing aan voor het plegen van luchtvervoer zonder vergunning voor vervoer voor eigen bedrijf. Bij paragraaf 3.6 een kopie

Nadere informatie

Vragenformulier wet BIBOB Model Natuurlijk persoon.

Vragenformulier wet BIBOB Model Natuurlijk persoon. Vragenformulier wet BIBOB Model Natuurlijk persoon. Gegevens gemeente (niet in te vullen door aanvrager) Dossiernummer Datum ontvangst Aanvraag ingediend Indienen bij de afdeling V&H In voud Ruimte voor

Nadere informatie

Inhoud. 10326-bro-AL93 29-11-2001 09:34 Pagina 3. 1 Waarom deze brochure? 4. 2 Wie kan een verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 5

Inhoud. 10326-bro-AL93 29-11-2001 09:34 Pagina 3. 1 Waarom deze brochure? 4. 2 Wie kan een verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 5 10326-bro-AL93 29-11-2001 09:34 Pagina 3 Inhoud 1 Waarom deze brochure? 4 2 Wie kan een verklaring arbeidsrelatie aanvragen? 5 3 Hoe vraagt u de verklaring aan? 6 4 Wat staat er in de Verklaring arbeidsrelatie?

Nadere informatie

Aanvullend Bibob vragenformulier

Aanvullend Bibob vragenformulier Aanvullend Bibob vragenformulier Verzend Gemeente Rotterdam Directie Veiligheid Kenniscentrum BIBOB Postbus 70012 3002 KP Rotterdam Dit formulier kunt u in de computer invullen. Om te ondertekenen dient

Nadere informatie

Vragenformulier op grond van artikel 30 van de Wet BIBOB

Vragenformulier op grond van artikel 30 van de Wet BIBOB Vragenformulier op grond van artikel 30 van de Wet BIBOB Invulinstructie In dit formulier wordt onder meer gebruik gemaakt van meerkeuzevragen. Indien meer dan één keuze mogelijk is, staat dit aangegeven

Nadere informatie

KROATIË BENODIGDE TRANSPORTVERGUNNINGEN. 1. Benodigde transportvergunningen voor Nederlandse vervoerders

KROATIË BENODIGDE TRANSPORTVERGUNNINGEN. 1. Benodigde transportvergunningen voor Nederlandse vervoerders KROATIË BENODIGDE TRANSPORTVERGUNNINGEN 1. Benodigde transportvergunningen voor Nederlandse vervoerders - Gewaarmerkte kopie Eurovergunning voor grensoverschrijdend vervoer. - Voor het vervoer naar, van

Nadere informatie

Aanvraagformulier Inschrijving accountantsregister NOvAA. 1) Persoonlijke gegevens: 2) Gegevens werkgever:

Aanvraagformulier Inschrijving accountantsregister NOvAA. 1) Persoonlijke gegevens: 2) Gegevens werkgever: Aanvraagformulier Inschrijving accountantsregister NOvAA Ondergetekende verzoekt het Bestuur van de Nederlandse Orde van Accountants-Administratieconsulenten te worden ingeschreven in het accountantsregister

Nadere informatie

OEKRAÏNE BENODIGDE TRANSPORTVERGUNNINGEN. 1. Benodigde transportvergunningen voor Nederlandse vervoerders

OEKRAÏNE BENODIGDE TRANSPORTVERGUNNINGEN. 1. Benodigde transportvergunningen voor Nederlandse vervoerders OEKRAÏNE BENODIGDE TRANSPORTVERGUNNINGEN 1. Benodigde transportvergunningen voor Nederlandse vervoerders - Gewaarmerkte kopie Eurovergunning voor grensoverschrijdend vervoer. - Voor het vervoer naar, van

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1995 466 Besluit van 7 september 1995, houdende wijziging van het Besluit goederenvervoer over de weg en het Besluit personenvervoer in verband met

Nadere informatie

Verklaring omtrent het gedrag

Verklaring omtrent het gedrag Wet- en regelgeving Verklaring omtrent het gedrag Scouting Nederland wil haar leden een fysiek en sociaal veilige omgeving kunnen bieden. We doen er alles aan om dat te bereiken. Bij gesprekken met nieuwe

Nadere informatie

Garageverzekering - Bijzondere Voorwaarden Rubriek Aansprakelijkheid voor bedrijven G2

Garageverzekering - Bijzondere Voorwaarden Rubriek Aansprakelijkheid voor bedrijven G2 - Bijzondere Voorwaarden Rubriek Aansprakelijkheid voor bedrijven G2 Model GAVB 06-1 (52458) European Warranty Services B.V. Office: +31 (0)88.054.50.00 Mail: info@ewsinsurance.eu Inhoud Algemeen Artikel

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 75 21 april 2009 Regeling tot uitvoering van de Wet wegvervoer goederen (Regeling wegvervoer goederen) 7 april 2009 Nr.

Nadere informatie

U dient dit formulier volledig ingevuld en ondertekend in te leveren of te sturen aan:

U dient dit formulier volledig ingevuld en ondertekend in te leveren of te sturen aan: DRANK- EN HORECAWET Model A Aanvraag ter verkrijging van een vergunning op grond van artikel 3 van de Drank- en Horecawet voor het uitoefenen van een horecabedrijf of slijtersbedrijf door natuurlijke personen

Nadere informatie

Algemeen Vragenformulier op grond van artikel 30 van de Wet Bibob

Algemeen Vragenformulier op grond van artikel 30 van de Wet Bibob Algemeen Vragenformulier op grond van artikel 30 van de Wet Bibob Invulinstructie In dit formulier wordt onder meer gebruik gemaakt van meerkeuzevragen. Indien meer dan één keuze mogelijk is, staat dit

Nadere informatie

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) Natuurlijke Personen

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) Natuurlijke Personen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) Natuurlijke Personen 0Inhoud Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) 2 4 5 5 5 6 6 6 7 8 8 8 9 9 9 10 10 11 1. Inleiding 2. Waarvoor heb ik een VOG nodig 3. Hoe vraag ik

Nadere informatie

Algemeen Vragenformulier op grond van artikel 30 van de Wet Bibob

Algemeen Vragenformulier op grond van artikel 30 van de Wet Bibob Algemeen Vragenformulier op grond van artikel 30 van de Wet Bibob Invulinstructie In dit formulier wordt onder meer gebruik gemaakt van meerkeuzevragen. Indien meer dan één keuze mogelijk is, staat dit

Nadere informatie

Aanvraagformulier (mede) verzekerde

Aanvraagformulier (mede) verzekerde Aanvraagformulier (mede) verzekerde Beroeps- en/of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering Dit aanvraagformulier maakt deel uit van de beroeps- en/of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van: Naam verzekeringnemer

Nadere informatie

Vragenformulier Model NP (Vragenlijst BIBOB voor natuurlijke personen)

Vragenformulier Model NP (Vragenlijst BIBOB voor natuurlijke personen) Vragenformulier Model NP (Vragenlijst BIBOB voor natuurlijke personen) versie 1.11 Pagina 1 van 13 Toelichting bij Vragenformulier BIBOB Wat betekent BIBOB en wat is het doel van deze wet? BIBOB staat

Nadere informatie

Vragenformulier Bibob Wabo-bouwactiviteit

Vragenformulier Bibob Wabo-bouwactiviteit Vragenformulier Bibob Wabo-bouwactiviteit Handelsnaam onderneming: Ruimte bestemd voor intern proces Dit formulier is in overeenstemming met de ministeriële Regeling Bibob-formulieren (4 juni 2013 nr 389136)

Nadere informatie

Factsheet regels Verklaring Omtrent het Gedrag in de kinderopvang en peuterspeelzaalwerk

Factsheet regels Verklaring Omtrent het Gedrag in de kinderopvang en peuterspeelzaalwerk Factsheet regels Verklaring Omtrent het Gedrag in de kinderopvang en werk Er zijn veel vragen over de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) in de kinderopvang en het werk. Hieronder vindt u de belangrijkste

Nadere informatie

b e z w a a r m a k e n

b e z w a a r m a k e n bezwaar maken In de gemeente Westland worden voortdurend besluiten genomen. Deze besluiten kunnen gevolgen hebben voor uw woon- en leefsituatie. Daarom is het in de wet geregeld dat u bezwaar kunt maken

Nadere informatie

Wet Bibob en Vergunningen

Wet Bibob en Vergunningen Wet Bibob en Vergunningen Toelichting: Dit formulier is onderdeel van de Bibob-toets van uw vergunningaanvraag. De vragen gaan over uw bedrijfsstructuur, de financiering en uw zakenpartners. Een toelichting

Nadere informatie

MEEST GESTELDE VRAGEN RICHTLIJN VAKBEKWAAMHEID Code 95

MEEST GESTELDE VRAGEN RICHTLIJN VAKBEKWAAMHEID Code 95 MEEST GESTELDE VRAGEN RICHTLIJN VAKBEKWAAMHEID Code 95 Wat houdt de Richtlijn in? De Richtlijn Vakbekwaamheid stelt eisen aan de basiskwalificatie voor aankomende beroepschauffeurs en verplicht actieve

Nadere informatie

Factsheet regels Verklaring Omtrent het Gedrag in de kinderopvang en peuterspeelzalen

Factsheet regels Verklaring Omtrent het Gedrag in de kinderopvang en peuterspeelzalen Factsheet regels Verklaring Omtrent het Gedrag in de kinderopvang en peuterspeelzalen Er zijn veel vragen over de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) in de kinderopvang en het werk en een aantal regels

Nadere informatie

Aanvraagformulier Rechtsbijstandverzekering

Aanvraagformulier Rechtsbijstandverzekering Assurantietussenpersoon: Nieuwe verzekering - Ingangsdatum: Sluit deze verzekering direct aan op een voorgaande? JA NEE Offerte - verwachte ingangsdatum: 1. Aanvrager Naam en voorletters: Geslacht: M V

Nadere informatie

BIBOB-vragenformulier gemeente Hoorn Natuurlijke personen

BIBOB-vragenformulier gemeente Hoorn Natuurlijke personen BIBOB-vragenformulier gemeente Hoorn I. Algemene vragen op grond van artikel 30 van de Wet BIBOB 1. Dit formulier betreft een vergunning inzake: (vakje aankruisen) Artikel 40 Woningwet (bouwvergunning)

Nadere informatie

Handleiding en aanvraagformulier. Subsidie. Innovatieve particuliere initiatieven Aanvullend personenvervoer

Handleiding en aanvraagformulier. Subsidie. Innovatieve particuliere initiatieven Aanvullend personenvervoer Handleiding en aanvraagformulier Subsidie Innovatieve particuliere initiatieven Aanvullend personenvervoer De Stadsregio Amsterdam kan subsidie verlenen voor kleinschalige initiatieven die fijnmazig aanvullend

Nadere informatie

Formulier Wet Bibob en Vergunningen

Formulier Wet Bibob en Vergunningen Formulier Wet Bibob en Vergunningen Toelichting Dit formulier is onderdeel van de Bibob-toets van uw vergunningaanvraag. De vragen gaan over de bedrijfsstructuur van uw organisatie, de financiering en

Nadere informatie

Aanvraagformulier registratie Kinderdagverblijf

Aanvraagformulier registratie Kinderdagverblijf Aanvraagformulier registratie Kinderdagverblijf DECEMbEr 2009 Datum ontvangst door gemeente Gegevens van de houder U kunt hieronder het formulier digitaal invullen en daarna uitprinten Gegevens van de

Nadere informatie

Bibob-vragenformulier met betrekking tot vastgoedtransacties, zoals bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder o, van de Wet Bibob

Bibob-vragenformulier met betrekking tot vastgoedtransacties, zoals bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder o, van de Wet Bibob Bibob-vragenformulier met betrekking tot vastgoedtransacties, zoals bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder o, van de Wet Bibob Vastgesteld op grond van artikel 30 van de Wet Bibob Inhoudsopgave Instructie...1

Nadere informatie

Aanvraagformulier drank- en horecavergunning model A

Aanvraagformulier drank- en horecavergunning model A Aanvraagformulier drank- en horecavergunning model A Dit formulier kunt u ingevuld en ondertekend sturen naar: Gemeente Wijk bij Duurstede Postbus 83 3960 BB Wijk bij Duurstede t (0343)595595 e info@wijkbijduurstede.nl

Nadere informatie

Regeling tachograafkaarten

Regeling tachograafkaarten Geldend van 02-03-2016 t/m heden Regeling houdende regels met betrekking tot de verstrekking en het gebruik van tachograafkaarten () De Minister van Verkeer en Waterstaat en de Minister van Sociale Zaken

Nadere informatie

Aanvraagformulier Beroepsaansprakelijkheidsverzekering. van een medeverzekerde

Aanvraagformulier Beroepsaansprakelijkheidsverzekering. van een medeverzekerde Aanvraagformulier Beroepsaansprakelijkheidsverzekering in verband met opname van een medeverzekerde Belangrijk: toelichting op de reikwijdte van de mededelingsplicht 1. Als aanvrager/kandidaat-verzekeringnemer

Nadere informatie

Verzoek om ontheffing ex artikel 4 van de Wet wapens en munitie

Verzoek om ontheffing ex artikel 4 van de Wet wapens en munitie Verzoek om ontheffing ex artikel 4 van de Wet wapens en munitie Ministerie van Justitie Datum aanvraag (dd-mm-jj) Waarom dit formulier? Met dit formulier kunt u een verzoek indienen bij de Minister van

Nadere informatie

Hoe kun je het risico van inlenersaansprakelijkheid beperken?

Hoe kun je het risico van inlenersaansprakelijkheid beperken? Hoe kun je het risico van inlenersaansprakelijkheid beperken? Inlenersaansprakelijkheid, wat is dat eigenlijk? En kun je die aansprakelijkheid vermijden, of elders beleggen? Het inlenen van tijdelijk personeel

Nadere informatie

1. Adresgegevens m.b.t. het gebouw/de inrichting waarvoor de vergunning moet gelden

1. Adresgegevens m.b.t. het gebouw/de inrichting waarvoor de vergunning moet gelden Postadres: Postbus 35, 4530 AA TERNEUZEN Telefoon: 14 0115, fax 0115 618 429 Bezoekadres: Stadhuisplein 1, Terneuzen E-mail : gemeente@terneuzen.nl Internet: www.terneuzen.nl. Aanvraagformulier Exploitatievergunning

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR BEROEPSAANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKERING VAN ASSURANTIETUSSENPERSONEN. 1. a. Naam van kandidaat-verzekeringnemer

AANVRAAGFORMULIER VOOR BEROEPSAANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKERING VAN ASSURANTIETUSSENPERSONEN. 1. a. Naam van kandidaat-verzekeringnemer AANVRAAGFORMULIER VOOR BEROEPSAANSPRAKELIJKHEIDSVERZEKERING VAN ASSURANTIETUSSENPERSONEN 1. a. Naam van kandidaat-verzekeringnemer Bij een v.o.f. of c.v. s.v.p. de namen van alle firmanten en beherende

Nadere informatie

TURKIJE BENODIGDE TRANSPORTVERGUNNINGEN. 1. Benodigde transportvergunningen voor Nederlandse vervoerders

TURKIJE BENODIGDE TRANSPORTVERGUNNINGEN. 1. Benodigde transportvergunningen voor Nederlandse vervoerders TURKIJE BENODIGDE TRANSPORTVERGUNNINGEN 1. Benodigde transportvergunningen voor Nederlandse vervoerders - Gewaarmerkte kopie Eurovergunning voor grensoverschrijdend vervoer. - Voor het vervoer naar, van

Nadere informatie