Op 30 oktober 2014 heeft uw raad onderstaande motie aangenomen betreffende Risseltaten re-yntegraasje projecten; Programma 4 Werk & Inkomen, P4-M5.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Op 30 oktober 2014 heeft uw raad onderstaande motie aangenomen betreffende Risseltaten re-yntegraasje projecten; Programma 4 Werk & Inkomen, P4-M5."

Transcriptie

1 Aan de leden van de gemeenteraad Dossiernummer : n.v.t. Stuknummer : n.v.t. Behandeld door : mw. R.G. Schievink gemeente@achtkarspelen.nl Uw brief/mail van Uw kenmerk Bijlage Verzenddatum 30 oktober oktober 2015 Onderwerp Risseltaten re-yntegraasje projekten Geachte raadsleden, Op 30 oktober 2014 heeft uw raad onderstaande motie aangenomen betreffende Risseltaten re-yntegraasje projecten; Programma 4 Werk & Inkomen, P4-M5. 30 oktober FNP /PvdA / GBA punt 5, programmabegroting 2015 Stemming: motie met algemene stemmen aangenomen (20) P4-M5 - Risseltaten re-yntegraasje projekten Oerweagjende dat net elkenien wer oan it wurk komt; dêrfoar re-yntegraasje projekten op set binne; troch it Ryk jilden foar dizze projekten beskikber steld binne; de ried gjin sicht hat op de risseltaten en kosten fan dizze projekten. Fersiket it kolleezje: ynsichtelik te meitsjen wat dizze projekten de lêste trije jierren oan reguliere wurkplakken oplevere ha en wat hjirfoar de kosten west binne.

2 - 2 - Op 1 oktober 2015 heeft u middels een uitgebreide presentatie een toelichting ontvangen op de beantwoording van uw motie. We hebben u kort meegenomen in de historie en de beleidsuitgangspunten, hebben daarnaast laten zien hoe de afdeling W&I momenteel is georganiseerd en de dienstverlening richting onze inwoners en werkgevers inhoud geeft. Er is aandacht besteed aan de verschillende methodieken en wat de resultaten daarvan zijn. Over de jaren 2012, 2013 en 2014 is er inzichtelijk gemaakt wat de beschikbare budgetten waren, welke projecten of methodieken er tijdens deze periode zijn ingezet en wat de bewegingen binnen het klantenbestand zijn geweest. Naast de presentatie ontvangt u eveneens deze brief waarin de hoofdlijnen nogmaals zijn benoemd. De kaders Met de behandeling van de contourennotitie Wet Werk en Bijstand (WWB) 1 heeft uw raad een kader gesteld voor de uitvoering van de WWB op het terrein van reintegratie, dit in relatie tot de inzet van het besteedbare participatiebudget. De uitvoering van de re-integratietaken over de jaren 2013 en 2014 zijn obv van deze kaders ingericht. In 2014 is al voorgesorteerd op de komst van de Participatiewet per 1 januari In schema ziet dit er als volgt uit: klantgroep Rol gemeente Zelfredzaam 2 Regie Ondersteunen 3 Uitvoeren & regie Zorg 4 Regie Participatiebudget Minimaal Ja Minimaal Op basis van bovenstaand schema is het volledige cliëntenbestand WWB vanaf 2013 ingedeeld in de drie klantgroepen; zelfredzaam, ondersteunen en zorg. Aan de hand van deze indeling zijn de noodzakelijk instrumenten en methodieken ingekocht en ontwikkeld. Beweging van het klantenbestand Resultaten door interventies vertalen zich o.a. door in de bewegingen binnen het klantenbestand. In onderstaand schema wordt de beginstand, de instroom, de uitstroom en de eindstand over de jaren 2012, 2013 en 2014 van het klantenbestand vermeld. In het 2 de schema wordt de uitstroom gedefinieerd naar werk, onderverdeeld in fulltime en parttime werk. Jaar BUIGklanten per instroom uitstroom BUIGklanten per Vastgesteld in de Raadsvergadering van 13 december zelfredzaam: mogen we van verwachten dat zij op eigen kracht, mogelijk met enige vorm van ondersteuning, de weg naar de reguliere arbeidsmarkt kunnen en moeten vinden. 3 ondersteunen: is de groep met een (arbeids)beperking dan wel een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Deze groep heeft gemeentelijke ondersteuning nodig. 4 zorg: de klantgroep die zorg nodig heeft of een erg grote afstand tot de arbeidsmarkt. Doel is en blijft naar vermogen participeren in de samenleving wat kan leiden naar groei en mogelijk op termijn deelname (naar vermogen) aan de reguliere arbeidsmarkt, maar kan ook inhouden dat dit doel te hoog is gegrepen.

3 - 3 - Hiervan zijn uitgestroomd naar werk: totaal fulltime parttime Niet gemeten Budget Om re-integratie- en participatieresultaten te realiseren ontvangt de gemeente van het Rijk een budget; het Participatiebudget. Al vanaf 2011 wordt er door het Rijk bezuinigd op het Participatiebudget. Waar er nog sprake was van budgetten ter grootte van ruim 2 miljoen in 2010 en 2011, zijn de bedragen vanaf 2012 flink verminderd en deze lijn zet zich de komende jaren verder door. Jaar Hoogte budget ,- Grootste deel budget was vaste verplichting in de projecten Werkpro en Startbaan. Weinig financiële ruimte voor inzet andere trajecten ,- Door beëindiging van vaste verplichting project Startbaan, meer inzet van re-integratie-bureaus mogelijk op cliëntniveau ,- Meer mogelijkheden en inzet van professionals op projectbasis. Voor een verdieping op de besteding van de budgetten over de jaren 2012, 2013 en 2014 wordt verwezen naar bijlage 2. In deze bijlage kunt u zien welke projecten zijn ingezet en welke bedragen hiermee gemoeid waren. Projecten en methodieken Zoals al eerder genoemd zijn de projecten, methodieken en individuele trajecten gebaseerd op de klantgroepindelingen. In het schema in bijlage 1 worden de verschillende projecten en methodieken toegelicht. Daar waar het heeft geleid tot economische onafhankelijkheid of een voorliggende voorziening is er indicatief een kostenbesparing aangegeven. De werkloosheidscijfers en BUIG- aantallen We zien dat we het goed doen. Het percentage niet werkende werkzoekenden in Achtkarspelen is lager dan vorig jaar. Dit geldt ook voor de jongeren. Daarnaast zien we dat ook de BUIG-aantallen een zelfde trant laten zien. In bijlage 3 vindt u dit schematisch terug. Wij gaan er vanuit u middels de presentatie en deze brief voldoende te hebben geïnformeerd, het college van burgemeester en wethouders van Achtkarspelen, secretaris, burgemeester, mr. drs. E.H.C. van der Laan G. Gerbrandy

4 Bijlage 1. Inzet van projecten en methodieken 2012 t/m voorlopige resultaten over 2015 Vanuit de visie van de WWB2012 en de (destijds aankomende) Participatiewet is de methodiek van team Werk en Participatie vanaf 2012 gekanteld. Kijken en inzetten op de mogelijkheden, in plaats van stil staan bij de onmogelijkheden. Daarbij vooropgesteld de eigen verantwoordelijkheid van de burger. Bij alle methodieken zoeken we naar de intrinsieke motivatie van de klant en maken we de klant zélf verantwoordelijk voor het bereiken van zijn doelen, rekening houdend met zijn ontwikkelingsmogelijkheden. We spreken niet meer van consulenten, maar van coaches en trainers. Hieronder een schema met daarin opgenomen de belangrijkste methodieken en projecten waar team Werk en Participatie vanaf de kanteling mee werkt. Bij de methodieken en projecten die in waarde geduid kunnen worden is in het schema eveneens opgenomen een indicatieve kostenbesparing. De landelijk gehanteerde schadelastbeperking is besparing op de uitkeringslast ( ,- per jaar), rekening houdend met een terugvalpercentage van 20,8%. Methodiek / projecten resultaat Korte toelichting inhoud Indicatie kostenbesparing Project Werk eerst (Poort) Preventiepercentage (2013: 44%) Methodiek/training WOW! (Wurkje Oan Wurk) en WOW XL Project WEP s (Werkervaringsplekken) 2014: 38% (81) 2015: 42% (56) t/m juni : okt. opstart 14 deeln. 2014: 85 deeln., 45 aan het werk, 10 aanvr. ingetrokken 2015:58 deeln., 24 geen aanvr. Plaatsingen WEP: 2013: : : 58 Screeningsgesprek bij aanvraag uitkering. Methodiek is gericht op bewustwording van de eigen rol, vergroting van zelfstandigheid en eigen kracht. Inventarisatie op zeven leefgebieden is identiek aan screening in dorpenteams (WMO). Waar nodig, wordt in dit stadium al doorverwezen naar dorpenteams of (schuld)hulpverlening. Empowerment training voor de werkfitte jongeren in de vorm van netwerk-bijeenkomsten. Jobhunten en individuele coaching is onderdeel hiervan. Wordt al ingezet in de 4 weken zoektijd. In de WOW-XL kon aan jongeren extra individuele aandacht besteed worden. Bij de Kruidhof, Werkpro of bij een reguliere werkgever. Is bedoeld om mensen werkritme en werknemersvaardigheden op te laten doen. Per klant ,- besparing op uitkeringslast. 2014: x81x0.792= ,- 2015: x56x0.792= ,- Per ingetrokken aanvraag: 2014: x10x0.792= ,- 2015: x24x0.792= ,- NB de kandidaten die hun aanvraag hebben ingetrokken zijn ook meegenomen in de berekening Poort.

5 Project Jobcoaching Methodiek KOEK (Klimmen Op Eigen Kracht) Jobcoaching 2014: : 28 Dyn Ynset; 2013: 154 inw., 41 klussen. 2014: 277 inw., 62 klussen. 2015: 339 inw., 70 klussen Re-integratie statushouders 2014:53 deeln., 37 inburgering, 16 werktraject, 7 uitstr. 2015:67 deeln., 43 inburgering, 24 werktraject, 8 uitstr. Motivatieproject Start 2014 Doorlopend 20 deeln. Kruidhof Doorlopende aanmelding Door (job)coaching op de Werkervaringsplaats of reguliere werkplek bij werkgever krijgt de klant vertrouwen in zichzelf en in anderen. Begeleiding is nodig om resultaat te krijgen % had vroeger Wajong of WSW indicatie gekregen! In gesprek gaan met de burger, op een manier die past bij de geldende norm in de betreffende wijk of dorp. Burgers die mee willen doen worden Klimmers genoemd. Klimmers maken een actieplan om hun droom, wens of doel aan te pakken. KOEK heeft als doel om leefbaarheid en bewonersbetrokkenheid te vergroten. We hebben als indicator Dyn Ynset genomen. Vanaf februari 2014 is gestart met inzetten van re-integratie naast het verplichte inburgeringstraject. Doel is het bevorderen van uitstroom naar werk, studie en betere integratie. Project bedoeld voor klanten die enige dwang en drang nodig hebben. Doelstelling is om mensen terug in hun kracht te zetten. Doorlopende caseload van ong. 20 klanten. Bij de Kruidhof zijn mensen om werkfit te worden en te wennen aan het werkritme. Ook worden werknemersvaardigheden getraind en leert men samenwerken. Raderwerk Doorlopend 40 fte Werk en activeringscentrum met scala aan mogelijkheden voor meerdere doelgroepen. Noflik Wenje / Minskjen meitsjen in doarp - Betreft een pilot obv de sociaal maatschappelijke agenda. De hoofddoelstelling van het project Minsken Meitsje in Doarp is het versterken van de leefbaarheid en het vergroten van de (individuele) ontwikkelingskansen van de inwoners x15x0.792= ,- Projecten die inmiddels zijn beëindigd Startbaan / Achtbaan 2012: : : - Hierin waren opgenomen de werkn. die een dienstverband hadden in het kader van de WIW, dan wel op grond van de regeling In- en Doorstroom banen. Door de Rijksbezuinigingen op het P-budget is besloten dit project m.i.v. 1 april 2013 te beëindigen.

6 Eindejaarsproject : 22 deeln. half jaar contract, daarna 14 deeln. werk. Methodiek ZAZ (Zelf-Aan-Zet) 2014: 134 deeln., 61 uitstroom 31 werk, 30 overig. Leerwerktrajecten 18 gestart 9 niveau 2 en 9 niveau 3 5 door naar niveau 3 mét werk/leer traject (BBL) Ouderenproject 2012: : : : 2 Werkgevers kregen een voucher per klant obv een half jaar contract. Klant wordt gedurende een periode van 6-7 weken zeer intensief gevolgd. Duidelijke afspraken worden gemaakt over wat klant zelf kan ondernemen. Coach geeft tips, trucs en spiegelt. Klant organiseert en is zelf aan zet: laat eigen mogelijkheden en motivatie zien. In 2014 in projectvorm, daarna ingebed in organisatie. Project voor opleiding in de zorg in samenwerking met de Friese Wouden. Aantallen zijn over totale project. Looptijd Was een co-project met Kollumerland. Senioren actief uit de WWB. Laatste deelnemer is per uitgestroomd vanwege behalen pensioengerechtigde leeftijd x14x0.792= , x8= ,- 2014: x31x0.792= ,- Ontwikkeling Werkgeversbenadering Deltawerkers 2012: : : : - - Voorgesorteerd op de komst van de Participatiewet door de werkgeversbenadering professioneel op te zetten binnen de afdeling W&I. Vier HBO-geschoolden worden geplaatst bij reguliere werkgevers obv een arbeidscontract. Om goed geschoolde jongeren in de regio te behouden.

7 Bijlage 2. Inzet methodieken en projecten in relatie tot het participatiebudget Omschrijving Ontwikkeling werkgeversbenadering Project Werk eerst! (de poort) Project WOW + WOW XL Deltawerkers Re-integratie statushouders Jobcoach en werkervaringsplaats (WEP) Zelf Aan Zet Individuele trajecten Beleidskosten Kruidhof Meeneemregeling Leerwerktrajecten Startbaan / Achtbaan Noflik Wenje / MMiD Raderwerk Earst Wurk Ouderenproject Klimmen op eigen kracht Motivatieproject Eindejaarsproject Reservering Rijksbijdrage : Door overschrijding op het inburgeringsbudget is er geen mogelijkheid geweest om de onderschrijding op participatie via de meeneemregeling over te hevelen naar In 2012 was er sprake van een gebundeld budget.

8 Bijlage 3.

Ynlieding Op 1 januari 2015 is de Participatiewet in werking getreden. Deze wet voegt de WWB, de Wsw en een deel van de Wajong samen.

Ynlieding Op 1 januari 2015 is de Participatiewet in werking getreden. Deze wet voegt de WWB, de Wsw en een deel van de Wajong samen. Riedsútstel Ried : 16 april 2015 Agindapunt : 6 Status : Opiniërend/Besluitvormend Program : Programma 4 - Werk en Inkomen Eardere behandeling : Werkgroep 3D d.d. 3 en 24 maart 2015 Portefúljehâlder :

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Vaststelling Verordening Tegenprestatie 2015 gemeente Achtkarspelen

Riedsútstel. Underwerp Vaststelling Verordening Tegenprestatie 2015 gemeente Achtkarspelen Riedsútstel Ried : Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Agindapunt : niet invullen Portefúljehâlder : Mw. G. Postma Amtner : Mw. R. Schievink-de Boer Taheakke : Verordening Tegenprestatie

Nadere informatie

Stroomopwaarts. Begeleiding jongeren met psychische kwetsbaarheid

Stroomopwaarts. Begeleiding jongeren met psychische kwetsbaarheid Stroomopwaarts Begeleiding jongeren met psychische kwetsbaarheid Opzet Korte inleiding Stroomopwaarts Visie Aanpak begeleiding Jongeren met psychische kwetsbaarheid Training medewerkers door GGZ, MEE en

Nadere informatie

Ingekomen stuk D3. Ons kenmerk L400/05.37751. Aantal bijlagen 1

Ingekomen stuk D3. Ons kenmerk L400/05.37751. Aantal bijlagen 1 Directie Inwoners Werk & Inkomen Ingekomen stuk D3 Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.30-17.00 uur aan de gemeenteraad van Nijmegen Mariënburg 30 6511 PS Nijmegen Telefoon (024) 329 92 22 Telefax (024)

Nadere informatie

Stel een vraag, wees benieuwd naar het antwoord, kom met een oplossing.

Stel een vraag, wees benieuwd naar het antwoord, kom met een oplossing. Stel een vraag, wees benieuwd naar het antwoord, kom met een oplossing. Presentatie Divosa, 10 oktober 2014 3 tips om je bestand in toom te houden. Uitvoeringsorganisatie voor de inwoners van Achtkarspelen

Nadere informatie

Foech ried/kolleezje: De vaststelling van verordeningen als bedoeld in artikel 8 en artikel 35 IOAW dient door de gemeenteraad te gebeuren.

Foech ried/kolleezje: De vaststelling van verordeningen als bedoeld in artikel 8 en artikel 35 IOAW dient door de gemeenteraad te gebeuren. Riedsútstel Ried : 14 februari 2013 Status : Besluitvormend Agindapunt : 6 Eardere behandeling : Informerend: 10 januari 2013 Opiniërend: 24 januari 2013 Portefúljehâlder : K. Antuma Amtner : Mw. R. Schievink-de

Nadere informatie

Transitie Participatiewet: Regionale Stellingen

Transitie Participatiewet: Regionale Stellingen Transitie Participatiewet: Regionale Stellingen Huidige Visie CGM Kadernota Participatie Land van Cuijk van uw raad uit dec. 2011. Inwoners economisch zelfredzaam = Schadelastbeperken = Verminderen van

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Sociale Zaken

Voortgangsrapportage Sociale Zaken Voortgangsrapportage Sociale Zaken 2e e half 2013 gemeente Landsmeer [Geef tekst op] [Geef tekst op] [Geef tekst op] Afdeling Zorg en Welzijn April 2014 1. Inleiding Voor u ligt de voortgangsrapportage

Nadere informatie

Factsheet Uitkeringsbestand juli 2018 gemeente Olst-Wijhe. Nadere toelichting op de cijfers

Factsheet Uitkeringsbestand juli 2018 gemeente Olst-Wijhe. Nadere toelichting op de cijfers Factsheet Uitkeringsbestand juli 2018 gemeente Olst-Wijhe Nadere toelichting op de cijfers In deze tabellen ziet u een nadere toelichting op de cijfers zoals deze zijn opgenomen in de nota Evaluatie Bestuursopdracht

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering : 23 april Agendapunt : 7. Programma : (8) Wurk & Bystân Portefeuillehouder : H. Rijpstra. Aan de Raad.

Raadsvoorstel. Vergadering : 23 april Agendapunt : 7. Programma : (8) Wurk & Bystân Portefeuillehouder : H. Rijpstra. Aan de Raad. Raadsvoorstel Vergadering : 23 april 2015 Agendapunt : 7 Status : Opiniërend Programma : (8) Wurk & Bystân Portefeuillehouder : H. Rijpstra Behandelend ambt. : Nienke de Vries E-mail : nienkedevries@t-diel.nl

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Lokale uitvoering Participatiewet. Datum: 13 mei Decosnummer: 192

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Lokale uitvoering Participatiewet. Datum: 13 mei Decosnummer: 192 Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Lokale uitvoering Participatiewet Datum: 13 mei 2014 Portefeuillehouder: R.J.W. van Leeuwen Decosnummer: 192 Informant: Ton Schrijver E.t.schrijver@dalfsen.nl

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Sociale Zaken

Voortgangsrapportage Sociale Zaken Voortgangsrapportage Sociale Zaken 1e e half 2014 gemeente Landsmeer Afdeling Zorg en Welzijn September 2014 1. Inleiding Voor u ligt de voortgangsrapportage over de uitvoering van de Wet werk en bijstand

Nadere informatie

Beschut werk in Aanleiding

Beschut werk in Aanleiding Beschut werk in 2015 1. Aanleiding Op 1 januari jl. is de Participatiewet in werking getreden. Een nieuwe voorziening onder deze wet is beschut werk nieuwe stijl 1. Gemeenten zijn onder deze wet verplicht

Nadere informatie

Scenario Participatiewet 2013-2016 Iedereen doet mee, niemand aan de kant

Scenario Participatiewet 2013-2016 Iedereen doet mee, niemand aan de kant Scenario Participatiewet 2013-2016 Iedereen doet mee, niemand aan de kant Inzet MEEWERKEN tegenprestatie naar vermogen optima forma Uitgangspunten: Huidige beleidsuitspraken Vraagstelling: Is dit betaalbaar

Nadere informatie

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen.

M E M O. : de gemeenteraad. : het college van burgemeester en wethouders. Datum : oktober : analyse en maatregelen. M E M O Aan Van : de gemeenteraad : het college van burgemeester en wethouders Datum : oktober 2015 Onderwerp : analyse en maatregelen Inleiding: Met de invoering van de Participatiewet is de Incidentele

Nadere informatie

I Cluster Maatschappelijke en Economische Ontwikkeling Contactpersoon Leon Beernink Doorkiesnummer

I Cluster Maatschappelijke en Economische Ontwikkeling Contactpersoon Leon Beernink Doorkiesnummer gemeente De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp I Cluster Maatschappelijke en Economische Ontwikkeling Contactpersoon Leon Beernink Doorkiesnummer 023-567 6191 Uw

Nadere informatie

Tussenstand plan van aanpak budgetproblematiek gemeente Oude IJsselstreek 2016

Tussenstand plan van aanpak budgetproblematiek gemeente Oude IJsselstreek 2016 Tussenstand plan van aanpak budgetproblematiek gemeente Oude IJsselstreek 2016 Bevindingen Laborijn Juli 2017 1 Inleiding In 2016 heeft Laborijn voor de gemeente Oude IJsselstreek het plan van aanpak budgetproblematiek

Nadere informatie

Sturen op effectiviteit re-integratie Opzet:

Sturen op effectiviteit re-integratie Opzet: Sturen op effectiviteit re-integratie Opzet: 1) Context 2) Drie niveaus van sturing: - bestuurlijk niveau - managementteam niveau - operationeel niveau 3) Vragen en verdiepen Context: maatschappelijke

Nadere informatie

VIP & Educatie ten behoeve van maatschappelijke participatie en re-integratie

VIP & Educatie ten behoeve van maatschappelijke participatie en re-integratie VIP & Educatie ten behoeve van maatschappelijke participatie en re-integratie Inleiding Per 1 januari 2015 hebben zowel de gemeente Enschede als het Leger des Heils zich aangesloten bij het landelijk programma

Nadere informatie

Werkfit Maken! WSP DH & MvW. Jeroen van den Berg Nicole van Heijster Reina Heyting-Postma

Werkfit Maken! WSP DH & MvW. Jeroen van den Berg Nicole van Heijster Reina Heyting-Postma Werkfit Maken! WSP DH & MvW Jeroen van den Berg Nicole van Heijster Reina Heyting-Postma Introductie Kennismaking WSP Den Haag Middin (voor Werk) Totstandkoming samenwerking WSP & Middin Doelgroep Werkfit

Nadere informatie

Pilot FIP Frequent Intensief Persoonlijk. Presentatie Divosa 5 april 2019 Dorien Dieters en Jany van de Vin (teammanager en coördinator team Inkomen)

Pilot FIP Frequent Intensief Persoonlijk. Presentatie Divosa 5 april 2019 Dorien Dieters en Jany van de Vin (teammanager en coördinator team Inkomen) Pilot FIP Frequent Intensief Persoonlijk Presentatie Divosa 5 april 2019 Dorien Dieters en Jany van de Vin (teammanager en coördinator team Inkomen) Achtergrond FIP pilot Sterk veranderde dienstverlening

Nadere informatie

Terugkoppeling motie 'Van bijstand naar baan' De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

Terugkoppeling motie 'Van bijstand naar baan' De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Terugkoppeling motie 'Van bijstand naar baan' J.E. Slagter/S. Ros De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 57 42 1 7-11-2018 - Geachte heer, mevrouw, Tijdens de behandeling

Nadere informatie

Programma. Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen?

Programma. Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen? Programma Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen? De Participatiewet Op 1 januari 2015 is de Participatiewet van kracht Van werkgevers wordt nu verwacht om werkzoekenden met een arbeidsbeperking

Nadere informatie

Evaluatierapport Groenproject gemeente Boxmeer

Evaluatierapport Groenproject gemeente Boxmeer Evaluatierapport Groenproject gemeente Boxmeer Inleiding Op 1 februari 2007 is de gemeente Boxmeer, in samenwerking met IBN Arbeidsintegratie gestart met het zogenaamde Groenproject. Dit project, waarbij

Nadere informatie

Startnotitie Werken naar Vermogen

Startnotitie Werken naar Vermogen Startnotitie Werken naar Vermogen 1. ACHTERGROND 1.1. Aanleiding Voor u ligt de Startnotitie Werken naar Vermogen. Concrete aanleiding voor deze Startnotitie is de aangenomen motie van het CDA van 15 november

Nadere informatie

Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van. : wethouder F.J.P.M. Cuijpers. Onderwerp : aanvullend re-integratiebudget Voorstelnummer : 16.

Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van. : wethouder F.J.P.M. Cuijpers. Onderwerp : aanvullend re-integratiebudget Voorstelnummer : 16. Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van : wethouder F.J.P.M. Cuijpers Onderwerp : aanvullend re-integratiebudget 2016 Voorstelnummer : 16.42 Info bij afdelingshoofd : Fred Donk Telefoonnummer :

Nadere informatie

Beschut Werk Wijziging Verordening re-integratie, studietoeslag en tegenprestatie Participatiewet 2015

Beschut Werk Wijziging Verordening re-integratie, studietoeslag en tegenprestatie Participatiewet 2015 voorstel aan de raad Opgesteld door Werk en Inkomen Delsing, A.M.C.D. (Anouk) Kenmerk 174790649 Vergadering Vergaderdatum Geheim Beleidsveld Nee Werk en inkomen Beschut Werk Wijziging Verordening re-integratie,

Nadere informatie

Elke afstand tot werk kan worden verkleind

Elke afstand tot werk kan worden verkleind Opus Coaching Elke afstand tot werk kan worden verkleind Maak kennis met onze specialisten Ons team bestaat uit re-integratiespecialisten en erkende jobcoaches. Wij beschikken over professionals met verschillende

Nadere informatie

2014 In cijfers SOCIALE WERKVOORZIENING

2014 In cijfers SOCIALE WERKVOORZIENING 2014 In cijfers AANVULLING JAAROVERZICHT 2014 (ON)BEPERKT HOUDBAAR Ondanks de onzekerheden is Ergon koersvast en presteert immens. Een topjaar was 2014, zowel sociaal als financieel; 2336 sw-medewerkers

Nadere informatie

Deelplan Participatiewet Beleidsplan sociaal domein 2015-2018

Deelplan Participatiewet Beleidsplan sociaal domein 2015-2018 Deelplan Participatiewet Beleidsplan sociaal domein 2015-2018 Gemeente Noordoostpolder 19 augustus 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. groep... 4 3. en en uitgangspunten... 5 3.1.

Nadere informatie

De aanpak van Inclusief Groep werkt! Werken leer je door te werken. We brengen mensen in bedrijf

De aanpak van Inclusief Groep werkt! Werken leer je door te werken. We brengen mensen in bedrijf Werken leer je door te werken De aanpak van Inclusief Groep werkt! Als toeleider van de arbeidsmarkt hebben we veel aandacht voor onze kandidaten. Door af te stemmen met werkgevers verlagen we drempels

Nadere informatie

MEMO U U Aan Deelnemers van de fysieke en digitale overlegtafel inkoop re-integratie en (beschut) werk

MEMO U U Aan Deelnemers van de fysieke en digitale overlegtafel inkoop re-integratie en (beschut) werk MEMO U14.14791 U14.14791 Aan Deelnemers van de fysieke en digitale overlegtafel inkoop re-integratie en (beschut) werk Bijlage 2 Overlegtafel van 23 oktober 2014 Afdeling Economische & Ontwikkeling Margot

Nadere informatie

Bijgaand ontvangt u de rapportage Werk en Inkomen over de maand januari 2006.

Bijgaand ontvangt u de rapportage Werk en Inkomen over de maand januari 2006. Directie Inwoners Werk & Inkomen Ingekomen stuk D6 Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.30-17.00 uur aan de Gemeenteraad van Nijmegen Mariënburg 30 6511 PS Nijmegen Telefoon (024) 329 92 22 Telefax (024)

Nadere informatie

Kwartaal-in-beeld rapportage Q Bodegraven-Reeuwijk

Kwartaal-in-beeld rapportage Q Bodegraven-Reeuwijk Kwartaal-in-beeld rapportage Q1 2019 Bodegraven-Reeuwijk 1 BUIG (gebundelde uitkering: PW, IOAW/IOAZ, levensonderhoud aan startende zelfstandigen) Aantal uitkeringen per eind van het kwartaal 285 284 282

Nadere informatie

Evaluatie. Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief periode 1 juli 2015 tot en met 30 juni Gemeente Wassenaar

Evaluatie. Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief periode 1 juli 2015 tot en met 30 juni Gemeente Wassenaar Evaluatie Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief 2015 2018 periode 1 juli 2015 tot en met 30 juni 2016 Gemeente Wassenaar Oktober 2016 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 03 1.1 Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief

Nadere informatie

Overdrachtsdocument voor (nieuw) bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen

Overdrachtsdocument voor (nieuw) bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen Overdrachtsdocument voor (nieuw) bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen Inleiding Hoewel de kaders van de Participatiewet nog steeds regelmatig wijzigen, 3 februari is bekend gemaakt dat het Kabinet met

Nadere informatie

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: J. de Graaf. No. B Dronten, 6 november Beleidskeuzes WWB Aan de gemeenteraad

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: J. de Graaf. No. B Dronten, 6 november Beleidskeuzes WWB Aan de gemeenteraad Portefeuille: J. de Graaf No. B12.002085 Dronten, 6 november 2012 Beleidskeuzes WWB 2013 Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen u voor: 1. Voor de besteding van de doeluitkering werkdeel WWB 2013 ter

Nadere informatie

Elke afstand tot werk kan worden verkleind

Elke afstand tot werk kan worden verkleind Opus Coaching Elke afstand tot werk kan worden verkleind Opus Coaching is een erkende Re-integratie, Loopbaan- en Jobcoachorganisatie. Wij ondersteunen werkzoekenden bij het vinden en behouden van werk.

Nadere informatie

Voorstelnummer: Houten, 18 maart 2014

Voorstelnummer: Houten, 18 maart 2014 Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2014-016 Houten, 18 maart 2014 Onderwerp: Raadsvoorstel Invoeringsstrategie Partcipatiewet Beslispunten: 1. De Invoeringsstrategie Participatiewet Lekstroom vast te stellen

Nadere informatie

Eerste ijkmoment Programma 2 Werken en meedoen Inclusief Rapportage voortgang participatiebeleid (oude statusrapport)

Eerste ijkmoment Programma 2 Werken en meedoen Inclusief Rapportage voortgang participatiebeleid (oude statusrapport) Eerste ijkmoment 2011 Programma 2 Werken en meedoen Inclusief Rapportage voortgang participatiebeleid (oude statusrapport) Ontwikkeling cliëntenbestand WWB/WIJ 1.450 1.400 1.350 1.300 1.250 1.200 1.150

Nadere informatie

Kansen voor Jongeren in een Kwetsbare positie, RMC regio Utrecht. Ingradodag 31 maart

Kansen voor Jongeren in een Kwetsbare positie, RMC regio Utrecht. Ingradodag 31 maart Kansen voor Jongeren in een Kwetsbare positie, RMC regio Utrecht Ingradodag 31 maart Ontwikkelingen Nieuw landelijk beleid op 1. RMC vernieuwing 2. Regionale aanpak VSV 3. Jongeren in een kwetsbare positie

Nadere informatie

Korte inhoud : De verordeningen Participatiewet dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld.

Korte inhoud : De verordeningen Participatiewet dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld. Nummer : 10-01.2015 Onderwerp : Verordeningen Participatiewet Korte inhoud : De verordeningen Participatiewet dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld. Uithuizen, 18 december 2014. AAN DE RAAD.

Nadere informatie

TRANSITIE Wwn w v n / hers r t s ruct c ure r rin i g S W S

TRANSITIE Wwn w v n / hers r t s ruct c ure r rin i g S W S TRANSITIE Wwnv / herstructurering SW Hoofdlijnen WWNV (I) 1. Eén regeling voor personen met arbeidsvermogen 2. Verantwoordelijkheid gemeenten 3. Wajong: volledig én duurzaam jonggehandicapt 4. Wsw: aangewezen

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma re-integratie gemeente Grave 2016

Uitvoeringsprogramma re-integratie gemeente Grave 2016 Uitvoeringsprogramma re-integratie gemeente Grave 2016 Iedereen die kan werken maar daarbij ondersteuning nodig heeft, valt sinds 1 januari 2015 onder de Participatiewet. De wet is er om zoveel mogelijk

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M. Verschuren Behandelend ambtenaar R.J. Bolt, (t.a.v. R.J. Bolt)

Portefeuillehouder: M. Verschuren Behandelend ambtenaar R.J. Bolt, (t.a.v. R.J. Bolt) Vergadering: 10 februari 2015 Agendanummer: 6a Status: Opiniërend Portefeuillehouder: M. Verschuren Behandelend ambtenaar R.J. Bolt, 0595-447704 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. R.J. Bolt) Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Raadsvergadering. 17 mei

Raadsvergadering. 17 mei RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17 mei 2018 18-038 Onderwerp Versterking integratie nieuwe inwoners Aan de raad, Onderwerp Versterking integratie nieuwe inwoners Gevraagde beslissing 1. In te stemmen

Nadere informatie

Kwartaalrapportage 3 kwartaal 2013

Kwartaalrapportage 3 kwartaal 2013 e Kwartaalrapportage 3 kwartaal 2013 Gemeente Stadskanaal Afdeling Werk & Inkomen 10-12-2013 Afdeling Werk en Inkomen Historische jaarcijfers en actuele stand 2013 Deel 1: Inkomensverstrekking Aantallen

Nadere informatie

Advies met betrekking tot het Vertrouwensexperiment met de bijstand

Advies met betrekking tot het Vertrouwensexperiment met de bijstand Advies met betrekking tot het Vertrouwensexperiment met de bijstand Adviesnr. : 4 Datum : 20 april 2017 Colofon De Adviesraad Samenleving Wageningen is geïnstalleerd op 1 oktober 2016. De Adviesraad bestaat

Nadere informatie

BELEIDSKADERNOTITIE PARTICIPATIEWET HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE

BELEIDSKADERNOTITIE PARTICIPATIEWET HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE BOB 14/006 Aan de raad, BELEIDSKADERNOTITIE PARTICIPATIEWET HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE Voorgeschiedenis / aanleiding Op 20 februari 2014 is door de Tweede Kamer het wetsvoorstel Participatiewet aangenomen.

Nadere informatie

: dhr. J.L.M. Vlaar : M. van Dam

: dhr. J.L.M. Vlaar : M. van Dam RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering : 29 november 2016 Zaaknummer : 368266 Datum Raadsvergadering : 12 december 2016 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid Evaluatiedatum:

Nadere informatie

Agendapunt. Registratienummer Kopie aan afdeling Akkoord Bespreken Kopie Openbaar. Burgemeester

Agendapunt. Registratienummer Kopie aan afdeling Akkoord Bespreken Kopie Openbaar. Burgemeester B&W voorstel Agendapunt Nummer Onderwerp Verordeningen Re- integratie, Loonkostensubsidie en Individuele Studietoelage Ambtenaar Carina Neijgh van Lier Afdeling Economie en Werk Paraaf afdelingsmanager

Nadere informatie

Aan de leden van de raadsadviescommissie Sociaal Bestuurlijk. 21 juni 2016 E. Biezen. Dienstverlening aan 50-plussers. Geachte Commissieleden,

Aan de leden van de raadsadviescommissie Sociaal Bestuurlijk. 21 juni 2016 E. Biezen. Dienstverlening aan 50-plussers. Geachte Commissieleden, Aan de leden van de raadsadviescommissie Sociaal Bestuurlijk Stadsbeleid Raadhuislaan 2, Oss Telefoon 14 0412 Fax [0412] 64 26 05 E-mail gemeente@oss.nl www.oss.nl Postbus 5 5340 BA Oss Wilt u bij uw reactie

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad van Oostzaan

Voorstel aan de gemeenteraad van Oostzaan Onderwerp: Regelingen regionaal Participatiewet Oostzaan Invullen door Raadsgriffie RV-nummer: 14/84 Beleidsveld: Werk en inkomen Datum: 26 november 2014 Portefeuillehouder: M. Olij Contactpersoon: Corina

Nadere informatie

BELEIDSREGELS PARTICIPATIE Behorend bij de Participatieverordening Grondslag

BELEIDSREGELS PARTICIPATIE Behorend bij de Participatieverordening Grondslag BELEIDSREGELS PARTICIPATIE 2015 Behorend bij de Participatieverordening 2015 Grondslag Artikelen 7, 8a en 10 van de Participatiewet. Artikelen 34, 35 en 36 van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk

Nadere informatie

Evaluatie. Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief periode 1 juli 2015 tot en met 30 juni Gemeente Voorschoten

Evaluatie. Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief periode 1 juli 2015 tot en met 30 juni Gemeente Voorschoten Evaluatie Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief 2015 2018 periode 1 juli 2015 tot en met 30 juni 2016 Gemeente Voorschoten September 2016 1 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 03 1.1 Plan van Aanpak Arbeidsmarktoffensief

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/12040

Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Registratienr.: Z/14/004375/12040 Pagina 1 van 5 Versie Nr.1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 9 oktober 2014 Onderwerp: Beleidsplan Participatiewet Aan de raad. Beslispunten 1. Ter uitvoering van de Participatiewet het Beleidsplan

Nadere informatie

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T Agendanummer: 11-31 Registratienummer raad: 612390 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer: 612389 Moet in elk geval behandeld zijn in

Nadere informatie

2. Bijgaande begrotingswijziging vast te stellen.

2. Bijgaande begrotingswijziging vast te stellen. Agendapunt : 7. Voorstelnummer : 05-029 Raadsvergadering : 12 mei 2011 Naam opsteller : Laureen Hulskamp Informatie op te vragen bij : tst.: 170 Portefeuillehouders : Alwin Hietbrink Onderwerp: Beleidsnota

Nadere informatie

Participatiewet en de lokale invulling. Presentatie aan de raad van de Gemeente Oude IJsselstreek Prof. Dr. Rob van Eijbergen

Participatiewet en de lokale invulling. Presentatie aan de raad van de Gemeente Oude IJsselstreek Prof. Dr. Rob van Eijbergen Participatiewet en de lokale invulling Presentatie aan de raad van de Gemeente Oude IJsselstreek Prof. Dr. Rob van Eijbergen Uitgangspunten wet werken naar vermogen Iedereen doet mee Er komt regeling voor

Nadere informatie

Presentatie voor bijeenkomst Miljoenennota toegelicht

Presentatie voor bijeenkomst Miljoenennota toegelicht Presentatie voor bijeenkomst Miljoenennota toegelicht Inhoud 1. Macrobudget gebundelde uitkering 2. Verdeelmodel gebundelde uitkering 3. Participatiemiddelen 4. LKS, LIV en mobiliteitsbonus 2 Macrobudget

Nadere informatie

/ bbô~d22j42ja ~9 _/ 12J 513 gemeente werkendam

/ bbô~d22j42ja ~9 _/ 12J 513 gemeente werkendam / bbô~d22j42ja ~9 _/ 12J 513 gemeente werkendam de leden van de gemeenteraad van Werkendam Raadhuisplein 1 4251 VZ Werkendam Postbus 16 4250 DA Werkendam Telefoon: (0183) 5072 00 Fax: (0183) 507300 6-mail:

Nadere informatie

Dienstverleningsovereenkomst Meerwerk Werkbedrijf en gemeente Groesbeek

Dienstverleningsovereenkomst Meerwerk Werkbedrijf en gemeente Groesbeek Dienstverleningsovereenkomst Meerwerk Werkbedrijf en gemeente Groesbeek Partijen; Opdrachtgever: de gemeente Groesbeek, te dezer zake krachtens artikel 171, tweede lid, van de Gemeentewet rechtsgeldig

Nadere informatie

Participatiewet Startnotitie

Participatiewet Startnotitie Participatiewet Startnotitie datum : 15 februari 2013 auteur : R. Schievink afdeling : Samenleving Voorwoord Doel notitie Met deze notitie willen wij het college en de raad informeren over de contouren

Nadere informatie

Kwartaal-in-beeld rapportage Q Woerden

Kwartaal-in-beeld rapportage Q Woerden Kwartaal-in-beeld rapportage Q1 2019 Woerden 1 BUIG (gebundelde uitkering: PW, IOAW/IOAZ, levensonderhoud aan startende zelfstandigen) Aantal uitkeringen per eind van het kwartaal 592 591 589 585 580 2018

Nadere informatie

Werkzoekenden in Westfriesland. Ik ben WerkSaam in Westfriesland. www.werksaamwf.nl

Werkzoekenden in Westfriesland. Ik ben WerkSaam in Westfriesland. www.werksaamwf.nl Werkzoekenden in Westfriesland Ik ben WerkSaam in Westfriesland WerkSaam Westfriesland Wij zijn WerkSaam in Westfriesland WerkSaam Westfriesland is dé arbeidsbemiddelaar van Westfriesland. Wij begeleiden

Nadere informatie

Het amendement is verworpen

Het amendement is verworpen NOTITIE Van : Het college Aan : De Raad Datum : 23 november 2012 Betreft : Notitie Uitwerking motie en amendement CDA betreffende Team Werk&Participatie Aanleiding Het college informeert u over de uitwerking

Nadere informatie

Raadsvoorstel: Onderwerp: Vaststelling Meerjarenbeleidsplan Participatiewet Regio Alblasserwaard- Vijfheerenlanden

Raadsvoorstel: Onderwerp: Vaststelling Meerjarenbeleidsplan Participatiewet Regio Alblasserwaard- Vijfheerenlanden Raadsvoorstel: 2015-1401 Onderwerp: Vaststelling Meerjarenbeleidsplan Participatiewet 2016-2020 Regio Alblasserwaard- Vijfheerenlanden Datum: 3 september 2015 Portefeuillehouder: J. Freije Raadsbijeenkomst:

Nadere informatie

Nadere achtergrondinformatie participatiewet

Nadere achtergrondinformatie participatiewet Nadere achtergrondinformatie participatiewet Invoering Participatiewet Op 1 januari 2014 wordt de Participatiewet ingevoerd. De nieuwe wet zal de huidige Wet werk en bijstand vervangen. Parallel aan de

Nadere informatie

Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Gevraagde Beslissing: Inleiding Beoogd effect

Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Gevraagde Beslissing:  Inleiding Beoogd effect Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Onderwerp: Vaststelling Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet 2017 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De Verordening Loonkostensubsidie

Nadere informatie

Datum raadsvergadering 15 september 2016

Datum raadsvergadering 15 september 2016 Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 24 mei 2016 Datum raadsvergadering 15 september 2016 Nummer raadsvoorstel 2016-312 Bijbehorend veld van de programmabegroting Sociale Zaken en

Nadere informatie

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: P. van Bergen. No. B15.000681. Dronten, 28 april 2015. maatregelen ter voorkoming voorlopig tekort BUIG

VOORSTEL INHOUD. Portefeuille: P. van Bergen. No. B15.000681. Dronten, 28 april 2015. maatregelen ter voorkoming voorlopig tekort BUIG Portefeuille: P. van Bergen No. B15.000681 Dronten, 28 april 2015 maatregelen ter voorkoming voorlopig tekort BUIG Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen u voor: 1. Kennis te nemen van de consequenties

Nadere informatie

Werken naar vermogen. Maart 2012

Werken naar vermogen. Maart 2012 Werken naar vermogen Maart 2012 1 Inhoud presentatie Hoofdlijnen nieuwe systeem Loondispensatie Stand van zaken WWNV Planning wetsvoorstel Planning lagere regelgeving 2 Nieuwe systeem Wet werken naar vermogen

Nadere informatie

Uitwerken/introduceren nieuwe (beleids-)instrumenten;

Uitwerken/introduceren nieuwe (beleids-)instrumenten; 1 Aanleiding Invoering Pw per 1 januari 2015 Stop instroom Wsw Beperking instroom Wajong Nieuwe/uitbreiding instrumenten: Nieuw Beschut en LKS Afname Rijksbijdrage Wsw Verlaging Participatiebudget door

Nadere informatie

Sociaal Domein 2016: De Uitdaging Hoe krijgen we mensen aan het werk? Evelien Meester

Sociaal Domein 2016: De Uitdaging Hoe krijgen we mensen aan het werk? Evelien Meester Sociaal Domein 2016: De Uitdaging Hoe krijgen we mensen aan het werk? Evelien Meester De uitdagingen van de Participatiewet U heeft van René Paas gehoord waar op hoofdlijnen de knelpunten zitten in de

Nadere informatie

Aanleiding Achtergrond

Aanleiding Achtergrond aan: de raad Vergadering 17 december 2015, punt 9 van: het college datum: 1 december 2015 onderwerp: Vragen Grien Links over de banenafspraak stuknummer: S2015-27259 dossiernummer: Z2015-10237 toezegging.:

Nadere informatie

Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening. Aan de raad. Participatiewet

Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening. Aan de raad. Participatiewet Pagina 1 van 6 Versie Nr.1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening Aan de raad. Participatiewet Beslispunten *Z00288A120 E* 1. Vast te stellen de Re-integratieverordening

Nadere informatie

G E M E E N T E \\ ) N O O R D E N V E L D '7 Raad d.d.

G E M E E N T E \\ ) N O O R D E N V E L D '7 Raad d.d. G E M E E N T E \\ ) N O O R D E N V E L D '7 Raad d.d. Aan de gemeenteraad T Agendapunt: Agen< 5.1/06072011] Docut imentnr.: RV11.0239 Be: Roden, 29 juni 2011 Onderwerp Programmabegroting ISD Noordenkwartier

Nadere informatie

Regionale samenwerking DOELTREFFEND EN DOELMATIG BELEID EN UITVOERING VAN DE WET WERK & BIJSTAND, WMO EN MINIMAREGELINGEN NU EN IN DE TOEKOMST

Regionale samenwerking DOELTREFFEND EN DOELMATIG BELEID EN UITVOERING VAN DE WET WERK & BIJSTAND, WMO EN MINIMAREGELINGEN NU EN IN DE TOEKOMST Regionale samenwerking DOELTREFFEND EN DOELMATIG BELEID EN UITVOERING VAN DE WET WERK & BIJSTAND, WMO EN MINIMAREGELINGEN NU EN IN DE TOEKOMST De agenda voor vanavond Doel: informeren over contract Neerijnen-Tiel

Nadere informatie

Regionale infobijeenkomst Opinienota uitvoering Participatiewet en WSW 15 juni Ester Biezen Regionaal transitiemanager Participatiewet

Regionale infobijeenkomst Opinienota uitvoering Participatiewet en WSW 15 juni Ester Biezen Regionaal transitiemanager Participatiewet Regionale infobijeenkomst Opinienota uitvoering Participatiewet en WSW 15 juni 2016 Ester Biezen Regionaal transitiemanager Participatiewet Planning tot nu toe? - Start Pilot IBN: okt 2014 - Regionale

Nadere informatie

Beschut Werk in de praktijk. presentatie 30 maart 2016 Jan-Jaap de Haan (Cedris)

Beschut Werk in de praktijk. presentatie 30 maart 2016 Jan-Jaap de Haan (Cedris) Beschut Werk in de praktijk presentatie 30 maart 2016 Jan-Jaap de Haan (Cedris) Voor wie doen we het eigenlijk? Voor wie doen we het? WWB: Wajong: WSW: 400.000 (waarvan ca 50% langer dan 3 jaar) 250.000

Nadere informatie

Aan de raadsleden. Dongen,18 januari 2017

Aan de raadsleden. Dongen,18 januari 2017 Aan de raadsleden Dongen,18 januari 2017 Uw kenmerk : Zaaknummer : Raadsinformatiebrief 06 Bijlage(n) : Schematische weergave nieuw proces Contactpersoon/tel.nr. : Iris van Kollenburg / 14 0162 Betreft

Nadere informatie

Informatienota. Onderwerp Voortgangsrapportage: Sociaal Programma Statushouders 2018

Informatienota. Onderwerp Voortgangsrapportage: Sociaal Programma Statushouders 2018 Informatienota Onderwerp Voortgangsrapportage: Sociaal Programma Statushouders 2018 Nummer Portefeuillehouder Roduner, F.J. Programma/beleidsveld 3.1 Werk Afdeling WI Auteur Corzilius, R. Telefoonnummer

Nadere informatie

College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Alphen aan den Rijn Postbus AA Alphen aan den Rijn

College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Alphen aan den Rijn Postbus AA Alphen aan den Rijn College van Burgemeester en Wethouders Gemeente Alphen aan den Rijn Postbus 13 2400 AA Alphen aan den Rijn Alphen aan den Rijn, 18 maart 2015 Betreft: advies concept beleidsplan Rijnstreek Werkt 2015-2016

Nadere informatie

Kerngetallen 4 maandsrapportage Avres. Toeleiding naar werk, talentontwikkeling en sociale ontwikkeling

Kerngetallen 4 maandsrapportage Avres. Toeleiding naar werk, talentontwikkeling en sociale ontwikkeling Kerngetallen 4 maandsrapportage Avres Toeleiding naar werk, talentontwikkeling en sociale ontwikkeling December 2018 1. Toeleiding naar werk Toeleiding naar werk bestaat uit twee onderdelen. Het plaatsen

Nadere informatie

Detacheren in de Participatiewet Door Maarten Adelmeijer en Johannes ten Hoor

Detacheren in de Participatiewet Door Maarten Adelmeijer en Johannes ten Hoor Detacheren in de Participatiewet Door Maarten Adelmeijer en Johannes ten Hoor 19 december 2017 Inhoud 1 2 3 4 Inleiding: te maken keuzes bij detacheren voor de doelgroep Praktijkervaring Soweco / Extend

Nadere informatie

Kwartaal-in-beeld rapportage Q Montfoort

Kwartaal-in-beeld rapportage Q Montfoort Kwartaal-in-beeld rapportage Q3 2018 Montfoort 1 BUIG (gebundelde uitkering: PW, IOAW/IOAZ, levensonderhoud aan startende zelfstandigen) Aantal uitkeringen per eind van het kwartaal 108 104 105 100 2017

Nadere informatie

PARTICIPEREN IN TYTSJERKSTERADIEL

PARTICIPEREN IN TYTSJERKSTERADIEL PARTICIPEREN IN TYTSJERKSTERADIEL VERSLAG EEN JAAR PARTICIPATIEWET stuknr : S2016-03039 datum : Januari 2016 auteur : Nienke de Vries afdeling : Mienskip 1. Inleiding Op 1 januari 2015 is de Participatiewet

Nadere informatie

Vragen ex artikel 33 RvO over de Maatschappelijke tegenprestatie door bijstandsgerechtigden

Vragen ex artikel 33 RvO over de Maatschappelijke tegenprestatie door bijstandsgerechtigden Werk & Inkomen gemeente@amstelveen.nl De heer B. de Pijper Fractie van de ChristenUnie Postbus 4, 1180 BA Amstelveen Vermeld bij reactie ons kenmerk en datum van deze brief Datum 24 maart 2014 Uw brief

Nadere informatie

1 notitie beleidskeuzes participatiewet, mei 2014. Notitie beleidskeuzes participatiewet

1 notitie beleidskeuzes participatiewet, mei 2014. Notitie beleidskeuzes participatiewet 1 notitie beleidskeuzes participatiewet, mei 2014 Notitie beleidskeuzes participatiewet Introductie Op 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. De Participatiewet is een bundeling van drie

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Geachte raad,

Raadsvoorstel. Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 165140 Behandeld door: J. van Dijk Agendapunt: 27 juni 2017 Onderwerp: Voorlopige voorkeur uitvoeringsvariant Participatiewet Geachte raad, Samenvatting: In opdracht van het algemeen

Nadere informatie

* * Voorstel tot overdracht Participatiebudgetten aan WerkSaam

* * Voorstel tot overdracht Participatiebudgetten aan WerkSaam Raadsvoorstel Postregistratienummer *19.0001747* 19.0001747 Raadsvergadering: 21 maart 2019 Onderwerp Voorstel tot overdracht Participatiebudgetten aan WerkSaam Commissiebehandeling Commissie Samenlevingszaken

Nadere informatie

Participatiewet. Figuur 2: Personen met bijstandsuitkering: verdeling naar leeftijd januari 2015 december % 80% 49% 54% 60% 40% 42% 37% 20%

Participatiewet. Figuur 2: Personen met bijstandsuitkering: verdeling naar leeftijd januari 2015 december % 80% 49% 54% 60% 40% 42% 37% 20% Participatiewet Sinds 1 januari 215 is de Participatiewet van kracht. Deze wet vervangt de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en een groot deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning

Nadere informatie

Nota Nieuw Beschut Werk Brummen INT

Nota Nieuw Beschut Werk Brummen INT Nota Nieuw Beschut Werk Brummen 2017 2018 INT16.2655 1 Inhoudsopgave 1. Aanleiding... 3 2. Leeswijzer... 5 3. Beschut Werk... 6 4. Criteria ten aanzien van de doelgroep en de voorziening... 6 5. Financiering...

Nadere informatie

Bijlage 1b Voorbeeld format programma 2. Programma 2. Sociale Zaken

Bijlage 1b Voorbeeld format programma 2. Programma 2. Sociale Zaken Bijlage 1b Voorbeeld format programma 2 Programma 2 Sociale Zaken Programma 2: Sociale Zaken Maatsch. effecten Beleidsterreinen Beleidsdoelen Prestaties (wat willen we bereiken?) (wat gaan we doen?) Iedere

Nadere informatie

De decentralisatie van arbeidsparticipatie. Louis Polstra

De decentralisatie van arbeidsparticipatie. Louis Polstra De decentralisatie van arbeidsparticipatie Louis Polstra Activerende verzorgingsstaat Burger wordt aangesproken wat hij voor de samenleving terug kan doen. Terug te zien in o.a.: - Welzijn nieuwe stijl

Nadere informatie

Kwartaal-in-beeld rapportage Q Oudewater

Kwartaal-in-beeld rapportage Q Oudewater Kwartaal-in-beeld rapportage Q1 019 Oudewater 1 BUIG (gebundelde uitkering: PW, IOAW/IOAZ, levensonderhoud aan startende zelfstandigen) Aantal uitkeringen per eind van het kwartaal 83 81 80 79 7 018 Q1

Nadere informatie

Participatiewet Nieuwe opgaven Uitgangspunten Financiële keuzes

Participatiewet Nieuwe opgaven Uitgangspunten Financiële keuzes Participatiewet Nieuwe opgaven Uitgangspunten Financiële keuzes Commissievergadering Sociaal Domein 30 september2014 1 Nieuwe opgaven voor Delft 1. Ondersteuning bieden aan (jonge) mensen met een arbeidsbeperking.

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE RAADSVRAGEN 2017, NUMMER 81

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE RAADSVRAGEN 2017, NUMMER 81 BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE RAADSVRAGEN 2017, NUMMER 81 Datum 28 augustus 2017 Van College B&W Behandeld door S. Mateman Doorkiesnummer 030-28 66237 E-mailadres s.mateman@utrecht.nl Kenmerk 4720921 Beleidsveld

Nadere informatie

Klik om het opmaakprofiel te bewerken

Klik om het opmaakprofiel te bewerken Klik om het opmaakprofiel te bewerken Hoe transformeert de RDWI? Klik om de opmaakprofielen van de modeltekst te bewerken Tweede niveau Derde niveau Vierde niveau Vijfde niveau Bijpraten over Van bolwerk

Nadere informatie

** documentnr.: zaaknr.:

** documentnr.: zaaknr.: ** documentnr.: zaaknr.: Raadsinformatiebrief Onderwerp : 4de rapportage 2014 Werk, Inkomen en Zorg Aard : Overige Portefeuillehouder : M.F.R.A. Jilisen/J.H.L.M. Nielen/R.G. Poel Datum college : 14 maart

Nadere informatie