Notitie Visie op ruimtelijke kwaliteit Zomerbedverdieping. Bosch Slabbers d.d. 16 december 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Notitie Visie op ruimtelijke kwaliteit Zomerbedverdieping. Bosch Slabbers d.d. 16 december 2011"

Transcriptie

1 Notitie Visie op ruimtelijke kwaliteit Zomerbedverdieping Bosch Slabbers d.d. 16 december 2011

2 1. Inleiding Aanleiding Het RvdR-project Zomerbedverlaging Beneden IJssel moet leiden tot verlaging van de MHW nabij Zwolle. Het oorspronkelijke plan bleek grote negatieve effecten te hebben op de drinkwaterwinning nabij Zwolle. Daarom onderzoekt de PDR de haalbaarheid van een kortere Zomerbedverlaging, die minder negatief effect heeft op de drinkwaterwinning (maar ook een lager waterstand-verlagend-effect heeft en daarmee de taakstelling niet haalt). Verder blijkt uit voortschrijdend inzicht dat de negatieve effecten op de ecologische waarden groter zijn dan aanvankelijk werd ingeschat. Men wil daarom niet meer volstaan met een strategie om de negatieve effecten op ecologie te mitigeren of te compenseren. Besloten is voor het project een dubbele (PKB) doelstelling te formuleren: verbetering waterveiligheid en verbetering ruimtelijke kwaliteit. Doel Opdrachtgever heeft behoefte aan visie op ruimtelijke kwaliteit. Waarbij het begrip breed en integraal wordt beschouwd. Dit betekent dat naast de ecologische aspecten ook aandacht wordt gevraagd voor de aspecten als recreatie, cultuurhistorie, aardkundige waarden etc. De opgave is om ruimtelijke kwaliteit ten opzichte van de eerdere rapportage (Bosch Slabbers 2008) naar een hoger plan te tillen. De visie moet bouwstenen bevatten om in een eventuele volgende fase (na december 2011) een gedetailleerd plan uit te kunnen werken. Daarnaast moet de visie helpen in het aanbrengen van een prioritering van mogelijke maatregelen en gebieden.

3 2. Motto: beleefbare natuurlijke dynamiek in de IJsseldelta De bijzondere natuurwaarden, het kleinschalige microreliëf en specifieke watervormen zoals hanken en kreken zijn het gevolg van (een grotendeels verdwenen) getij en rivierdynamiek. Door de zomerbedverdieping zal de natuurlijke dynamiek verder verdwijnen. Om de kwaliteiten van de IJsseldelta te versterken willen we meer ruimte geven aan natuurlijke dynamiek, waardoor bijzondere natuur en landschapswaarden behouden blijven en versterkt worden. Daarbij is het zaak dat de landschappelijke en ecologische waarden ook beleefbaar worden gemaakt, door de recreatieve toegankelijkheid te vergroten. Tenslotte is de opgave maatregelen zodanig in te passen dat ze voorbouwen op de kenmerken van het landschap van de IJsseldelta.

4 3. Overwegingen bij prioritering van maatregelen en gebieden Voor het versterken van de ruimtelijke kwaliteit zijn diverse maatregelen en gebieden in beeld. Om te komen tot een prioritering van maatregelen en gebieden gelden diverse overwegingen zoals draagvlak, financiën, juridisch kader, etc. Vanuit Ruimtelijke Kwaliteit gelden de volgende overwegingen: Bijdrage aan rivierdynamiek Natuurmaatregelen moeten bijdragen aan het karakter van een dynamische rivier. Daarbij gaat het om maatregelen die de morfo dynamiek en hydro dynamiek bevorderen. Robuust De (natuur)maatregelen moeten robuust zijn. Ze dienen zichzelf in stand te houden als onderdeel van het natuurlijksysteem, dus met zo min mogelijk beheers inspanning. Geen getuinier! Kies daarnaast voor robuuste maatregelen die een groot aaneengesloten gebied beslaan, alleen dan kan de afname van de dynamiek voldoende worden gecompenseerd. Synergie Een maatregel (of een combinatie van maatregelen binnen een gebied) moet bijdragen aan meerdere doelstellingen: 1. Vergroten natuurlijke dynamiek; 2) Versterken beleving Rivierenlandschap; 3) Versterken landschappelijke karakteristieken IJsseldelta. Hoe meer een maatregel of gebied scoort op deze drie aspecten (en bijbehorende ontwerpprincipes (zie volgende paragraaf)), des te meer er sprake is van synergie.

5 4. Ontwerpopgave IJsseldelta De visie ruimtelijke kwaliteit Zomerbedverdieping bouwt voort op de bevindingen uit de Handreiking Ruimtelijke Kwaliteit IJssel. In de HRK worden kernkwaliteiten benoemd voor de IJssel, waarbij het landschap wordt uiteengelegd in een drietal lagen: natuurlandschap, cultuurlandschap en stedelijk netwerk. Uitgangspunt van de HRK is dat door de kernkwaliteiten te behouden en te ontwikkelen de IJsselidentiteit wordt versterkt. Dit uitgangspunt is vertaald naar een drietal ontwerpopgaven voor de zomerbedverdieping in de IJsseldelta. 1. Behoud en ontwikkeling van specifieke natuur en aardkundige waarden door ruimte te geven aan rivierdynamiek Belangrijke kernkwaliteiten van de IJsseldelta zijn: bijzondere natuurwaarden (o.a. Stroomdalgraslanden, Hardhoutooibossen, Kievitsbloemhooilanden, Rietmoerassen, Waterplanten) het karakteristieke kleinschalige reliëf (kronkelwaarden, rivierduinen) de specifieke watervormen (hanken en kreken) Deze kernkwaliteiten zijn specifiek voor de IJsseldelta en maken dat deze zich onderscheidt van andere trajecten van de IJssel. De kwaliteiten zijn het gevolg van getij en rivierdynamiek. Door de afsluiting van de Zuiderzee en de kanalisatie en regulering van de IJssel is deze dynamiek nagenoeg verdwenen. Door de zomerbedverdieping zal de natuurlijke dynamiek verder verdwijnen. Door het stimuleren van morfo dynamische (beperkt) en hydrodynamische processen kunnen specifieke natuurwaarden worden behouden en worden versterkt. Daarnaast wordt door het stimuleren van zandafzetting, één van de vormende krachten achter het kleinschalige reliëf (beperkt) teruggebracht in het systeem. Ontwerpprincipes Vergroten (over) stromingsdynamiek Stimuleren van hydrodynamische processen t.b.v. van specifieke natuurwaarden voor de IJsseldelta. Inundatie door verlagen zomerkaden, zodat gebieden vaker overstromen. Dit is gunstig voor bijvoorbeeld Kievitsbloemhooilanden, plas/dras en rietmoerassen Inundatie door aanpassing waterhuishouding. Door het water minder snel af te voeren zullen gebieden langer onder water staan. Verbeteren waterkwaliteit door aantakken van geïsoleerde geulen op de rivier. Een enkelzijdige aansluiting is gunstig voor bijvoorbeeld rietmoeras, een tweezijdige aansluiting (meestromende nevengeul) biedt potenties voor waterplanten. Vergroten morfo dynamiek Grootschalige vergravingen t.b.v. nevengeulen zijn kostbaar en vergen langs dit gedeelte van de IJssel een grote beheers inspanning. Beperkte maatregelen die de morfo dynamiek versterken zijn wel kansrijk zoals het ontstenen van oevers waardoor in de binnenbochten zandafzetting plaats vindt.

6 Zandstrandjes en rivierduinen zullen daardoor opnieuw tot ontwikkeling komen. Zandafzetting heeft positieve gevolgen voor specifieke natuurwaarden als stroomdalgraslanden en hardhoutooibos. 2. Versterken beleving van het IJssellandschap Kenmerkend voor de IJssel(delta)is de afwisseling dynamiek (Hanzesteden) en luwte (landelijk Ommeland). Het uiterwaarden landschap is over het algemeen beperkt toegankelijk. Het versterken van de beleving van het IJssellandschap is een belangrijke opgave. Ontwerpprincipes Vergroten uitloopmogelijkheden Nabij de IJsseldorpjes en in de stadswaarden nabij Kampen kunnen ommetjes ontwikkeld worden die een rondgang door de uiterwaarden mogelijk maken. Daarnaast kunnen de verschillende ommetjes met elkaar verbonden worden zodat een doorgaande wandelroute langs de rivier ontstaat. Ook is het denkbaar om middels een voet/fietsveer het rivierengebied verder te ontsluiten. Ontwikkelen riviergebonden recreatie In de luwe gebieden kunnen kleinschalige recreatieve voorzieningen ontwikkeld worden zoals een strandje, een vogelkijkhut en een aanlegplaats. Nabij de Hanzestad Kampen zouden meer grootschalige voorzieningen ontwikkeld kunnen worden zoals een stadstrand, rivierenpark of horecavoorziening. 3. Versterken landschappelijke karakteristieken IJsseldelta Het landschap van de IJssel(delta) is een afwisselend landschap opgebouwd uit relatief kleinschalig eenheden. Het landschap van de IJsseldelta is open (zowel het winter als zomerbed) en kent een hoge cultuurhistorische rijkdom met aan de rivier gerelateerd watererfgoed zoals waterfronten, dijken, grienden en landgoederen. Deze kernkwaliteiten van het cultuurlandschap dienen versterkt te worden. Ontwerpprincipes Behoud samenhang en diversiteit In de HRK IJssel is het landschap onderverdeeld in ensembles. Dit is het schaalniveau waarop de samenhang en diversiteit wordt vormgegeven. Binnen een ensemble dient sprake te zijn van een sterke ruimtelijke samenhang, zonder grote contrasten tussen de uiterwaarden. Het gaat daarbij onder andere om samenhang in vorm, gebruik, sfeer, type natuur. Behoud en versterken openheid Kenmerkend voor de IJsseldelta is het open karakter. Maatregelen die het landschap dichtzetten of bijdragen aan versnippering zijn ongewenst Behoud en ontwikkeling watererfgoed De herkenbaarheid van oude grienden, een voormalig landgoed of een historische veerstoep kan worden versterkt door deze mee te nemen bij de uitwerking van ecologische maatregelen

7 Verrommelde plekken Het landschap van de IJsseldelta kent een aantal verrommelde plekken die een kwaliteitsimpuls behoeven, zoals diverse zandwinplassen, het waterfront/uiterwaarden bij IJsselmuiden en het bedrijventerrein ten noordwesten van Kampen. Wellicht liggen hier kansen om vanuit het project zomerbedverdieping de ruimtelijke kwaliteit van deze plekken te verbeteren.

8

Zomerbedverlaging Beneden IJssel

Zomerbedverlaging Beneden IJssel Zomerbedverlaging Beneden IJssel Toetsing aan de Flora- en faunawet tbv ontheffingsaanvraag Flora- en faunawet Programmadirectie Ruimte voor de Rivier Mei 2013 Definitief Zomerbedverlaging Beneden IJssel

Nadere informatie

Hoogwatergeul Varik Heesselt

Hoogwatergeul Varik Heesselt MIRT2-Verkenning Hoogwatergeul Varik Heesselt Bepaling bandbreedte Klankbordgroep d.d. 5 februari 2014 Wat ga ik u vertellen Wat is onze opdracht en aanpak? Waar moet u aan denken bij een hoogwatergeul?

Nadere informatie

Doel van de informatiebijeenkomst

Doel van de informatiebijeenkomst Zomerbedverlaging Beneden-IJssel Jacqueline Bulsink Informatiebijeenkomst 12 oktober 2011 Doel van de informatiebijeenkomst Informeren over resultaten planstudie Zomerbedverlaging Beneden- IJssel Gelegenheid

Nadere informatie

Oplegnotitie NNN-gebied, IJsselzone, Veerweg Olst

Oplegnotitie NNN-gebied, IJsselzone, Veerweg Olst Oplegnotitie NNN-gebied, IJsselzone, Veerweg Olst Project: 16M8038 Onderwerp: Oplegnotitie NNN-gebied, IJsselzone, Veerweg Olst Datum: 15 maart 2018 Auteur: Ing. D. van der Veen (ecoloog LievenseCSO) Bestemd

Nadere informatie

Zomerbedverlaging Beneden-IJssel

Zomerbedverlaging Beneden-IJssel Zomerbedverlaging Beneden-Jssel Passende beoordeling tbv vergunningsaanvraag ex art. 19d en art. 16 Natuurbeschermingswet 1998 Programmadirectie Ruimte voor de Rivier mei 2013 definitief Zomerbedverlaging

Nadere informatie

INTRODUCTIE. Verkenning Hoenwaard Verkenning Hoenwaard 2030; voorstel aan de bestuurders. Zwolle. Hattem. Wapenveld

INTRODUCTIE. Verkenning Hoenwaard Verkenning Hoenwaard 2030; voorstel aan de bestuurders. Zwolle. Hattem. Wapenveld INTRODUCTIE ; voorstel aan de bestuurders De provincie Gelderland, Rijkswaterstaat, Waterschap Vallei en Veluwe, de gemeenten Heerde en Hattem en een vertegenwoordiging uit het gebied werken samen in een

Nadere informatie

Zomerbedverlaging Beneden-IJssel. Kampen

Zomerbedverlaging Beneden-IJssel. Kampen Zomerbedverlaging Beneden-IJssel Notitie Samenhang RvRmaatregelen rond Zwolle en Kampen 20 mei 2010 Samenvatting In deze notitie wordt de relatie en samenhang tussen de maatregelen van Ruimte voor de Rivier

Nadere informatie

Samenvatting PlanMER, obstakelverwijdering Elst

Samenvatting PlanMER, obstakelverwijdering Elst 2 21 mei 2012 versie 1a Document historie Revisienummer. Revisie datum Aanpassingen 0a 13 april 2012 Eerste concept 1a 21 mei 2011 Alle opmerkingen verwerkt 3 21 mei 2012 versie 1a 1 Samenvatting Voor

Nadere informatie

TWICKEL LEVEND LANDGOED. Ontwikkelingsvisie Twickel en omgeving

TWICKEL LEVEND LANDGOED. Ontwikkelingsvisie Twickel en omgeving TWICKEL LEVEND LANDGOED Ontwikkelingsvisie Twickel en omgeving BOSCH SLABBERS TWICKEL LEVEND LANDGOED Ontwikkelingsvisie Twickel en omgeving Opdrachtgever Provincie Overijssel In samenwerking met Abe Veenstra,

Nadere informatie

recreatie natuur woningbouwopgave nationaal landschap stadsrand Zwolle rand IJsselmuiden rand Genemuiden Hasselt ontsluiting

recreatie natuur woningbouwopgave nationaal landschap stadsrand Zwolle rand IJsselmuiden rand Genemuiden Hasselt ontsluiting IJsseldelta Noord IJsseldelta Noord Mastenbroek/ Buitenpolders agrarische structuurversterking recreatie natuur woningbouwopgave nationaal landschap stadsrand Zwolle rand IJsselmuiden rand Genemuiden Hasselt

Nadere informatie

1 ADVIESNOTA ZOMERBEDVERLAGING BENEDEN-IJSSEL

1 ADVIESNOTA ZOMERBEDVERLAGING BENEDEN-IJSSEL Eusebiusbuitensingel 66 6828 HZ Arnhem Postbus 9070 6800 ED Arnhem Contactpersoon J. Bulsink T 0650909363 Adviesnota Zomerbedverlaging Beneden-IJssel 1 ADVIESNOTA ZOMERBEDVERLAGING BENEDEN-IJSSEL Bijlage(n)

Nadere informatie

Ruimte voor de rivier de IJssel

Ruimte voor de rivier de IJssel Ruimte voor de rivier de IJssel WERKBLAD 1. Over welk plan van de overheid gaat dit filmpje en wie werken er allemaal samen? 2. De foto hierboven is gemaakt op de dijk die langs de IJssel loopt. Hoe heten

Nadere informatie

Aanvraag omgevingsvergunning Zomerbedverlaging Beneden-IJssel Ruimtelijke Onderbouwing

Aanvraag omgevingsvergunning Zomerbedverlaging Beneden-IJssel Ruimtelijke Onderbouwing Aanvraag omgevingsvergunning Zomerbedverlaging Beneden-IJssel Ruimtelijke Onderbouwing Programmadirectie Ruimte voor de Rivier (PDR) oktober 2013 Definitief rapport BA8401-103-102 INHOUDSOPGAVE Blz.

Nadere informatie

Zomerbedverlaging Beneden-IJssel

Zomerbedverlaging Beneden-IJssel Zomerbedverlaging Beneden-IJssel Deelrapport 1E: Uiterwaardmaatregelen Planstudie SNIP 3 Programma Directie RvdR Oktober 2013 Definitief Zomerbedverlaging Beneden-IJssel Deelrapport 1E: Uiterwaardmaatregelen

Nadere informatie

IJSSEL Handreiking Ruimtelijke Kwaliteit

IJSSEL Handreiking Ruimtelijke Kwaliteit IJSSEL Handreiking Ruimtelijke Kwaliteit COLOFON Opgesteld door: Bosch Slabbers landschapsarchitecten, Arnhem Datum: februari 2007 In opdracht van: Provincie Overijssel Partners: Provincie Gelderland Ministerie

Nadere informatie

Bijlage bij aanvraag watervergunning

Bijlage bij aanvraag watervergunning Bijlage bij aanvraag watervergunning Zomerbedverlaging beneden IJssel LW-AF20122221 Datum 8 februari 2013 Status Definitief Bijlage bij aanvraag watervergunning Zomerbedverlaging beneden IJssel Datum

Nadere informatie

Handreiking Ruimtelijke Kwaliteit

Handreiking Ruimtelijke Kwaliteit Handreiking Ruimtelijke Kwaliteit KERNKWALITEITEN NATUURLIJK KARAKTER uiterwaarden met bijzondere natuurwaarden (habitatrichtlijn)... RIJK AAN KLEINSCHALIG RELIËF kronkelwaarden rivierduinen RELIËFRIJK

Nadere informatie

handreiking ruimtelijke kwaliteit dijken in de maasvallei

handreiking ruimtelijke kwaliteit dijken in de maasvallei 12 september 2016 H+N+S Landschapsarchitecten handreiking ruimtelijke kwaliteit dijken in de maasvallei eerste atelier - buggenum, kessel, beesel en belfeld inhoud presentatie + Wie zijn wij en wat gaan

Nadere informatie

Nieuwe Kijk. Wegen. in het. Landschap. Ontwerponderzoek december 2011

Nieuwe Kijk. Wegen. in het. Landschap. Ontwerponderzoek december 2011 Nieuwe Kijk op Wegen in het Landschap Ontwerponderzoek december 2011 14 1. Inleiding 15 16 1.1 AANLEIDING Infrastructuur is de ruggengraat van het landschap. De komende jaren wordt er veel geïnvesteerd

Nadere informatie

Zomerbedverlaging Beneden-IJssel

Zomerbedverlaging Beneden-IJssel Zomerbedverlaging Beneden-IJssel Deelrapport 1A: Ontwerp Zomerbedverlaging Planstudie SNIP3 Programma Directie RvdR mei 2013 Definitief Zomerbedverlaging Beneden-IJssel Deelrapport 1A: Ontwerp Zomerbedverlaging

Nadere informatie

: KRW Bentinckswelle : Aanvulling op aanvraag watervergunning LW-AF20122221

: KRW Bentinckswelle : Aanvulling op aanvraag watervergunning LW-AF20122221 HaskoningDHV Nederland B.V. Logo MEMO Aan : Waterschap Vallei en Veluwe Van : Esther van den Akker Kopie : Dossier : BA7927-101-100 Project : KRW Bentinckswelle Betreft : Aanvulling op aanvraag watervergunning

Nadere informatie

Ecologische doelstelling

Ecologische doelstelling Nevengeulen langs de grote rivieren Leren van de praktijk Margriet Schoor Oost Nederland Platform beek- en rivierherstel Vreugderijkerwaard, oktober 2009 14 december 2011 Waarom nevengeulen? Hoofdgeul

Nadere informatie

Masterplan Zwarte Water gebied

Masterplan Zwarte Water gebied Masterplan Zwarte Water gebied - Ligging projectgebied tussen Zwolle, Hasselt en Genemuiden langs het Zwarte water - Gebied is onderdeel van Nationaal Landschap IJsseldelta -Met polder Mastenbroek als

Nadere informatie

Bijlage 1: Ambitie en kader

Bijlage 1: Ambitie en kader BIJLAGEN Bijlage 1: Ambitie en kader Provincie Fryslân In de provinciale Verordening Romte is aangegeven dat bij een ruimtelijk plan voor het landelijk gebied rekening moet worden gehouden met de herkenbaarheid

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 27 625 Waterbeleid Nr. 249 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Landschap in de Omgevingsvisie Gelderland (dec 2015)

Landschap in de Omgevingsvisie Gelderland (dec 2015) Landschap in de Omgevingsvisie Gelderland (dec 2015) 4.2 Natuur en landschap in Gelderland De provincie en haar partners streven samen naar een compact en hoogwaardig stelsel van onderling verbonden natuurgebieden

Nadere informatie

Reactienota gewijzigde aanleg Inlaatsysteem IJsseldijk. 26 april 2017

Reactienota gewijzigde aanleg Inlaatsysteem IJsseldijk. 26 april 2017 Reactienota gewijzigde aanleg Inlaatsysteem IJsseldijk 26 april 2017 Inhoudsopgave I. Onderwerp... 3 II. Toelichting... 3 III. Zienswijze en beantwoording... 4 IV. Ambtshalve wijzigingen... 8 IV. Bijlage...

Nadere informatie

15:00 15:15 uur: Welkom en introductie. 15:15 16:00 uur: De wereld achter X en Z. 16:00 16:30 uur: Voortzetten samenwerking

15:00 15:15 uur: Welkom en introductie. 15:15 16:00 uur: De wereld achter X en Z. 16:00 16:30 uur: Voortzetten samenwerking WERKPLAATS 7 Programma 15:00 15:15 uur: Welkom en introductie 15:15 16:00 uur: De wereld achter X en Z 16:00 16:30 uur: Voortzetten samenwerking 16:30 uur: X en Z aan de muur + afsluitend drankje bouwstenen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 30 080 Planologische kernbeslissing Ruimte voor de rivier Nr. 46 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Effectbeoordeling landschap, alternatieven overnachtingshaven Lobith. Projectteam Overnachtingshaven Lobith

Effectbeoordeling landschap, alternatieven overnachtingshaven Lobith. Projectteam Overnachtingshaven Lobith Memo Onderwerp: Project: Opgesteld door: Bestemd voor: Effectbeoordeling landschap, alternatieven overnachtingshaven Lobith 13M3011 Lisette Dam Projectteam Overnachtingshaven Lobith Documentcode: Status:

Nadere informatie

Zomerbedverlaging Beneden-IJssel

Zomerbedverlaging Beneden-IJssel Zomerbedverlaging Beneden-IJssel Deelrapport 2 Hydraulica en Morfologie Dubbelklik op de afbeelding om de afbeelding te wijzigen! Planstudie SNIP3 Programma Directie RvdR Mei 2013 Definitief Zomerbedverlaging

Nadere informatie

TOEKOMSTSCHETS MEER MAAS MEER VENLO WERKATELIERS 19/20 SEPTEMBER 2017

TOEKOMSTSCHETS MEER MAAS MEER VENLO WERKATELIERS 19/20 SEPTEMBER 2017 TOEKOMSTSCHETS MEER MAAS MEER VENLO WERKATELIERS 19/20 SEPTEMBER 2017 VANAVOND 19.00 Opening en welkom (Kaat Appelman) > Introductie op Meer Maas Meer Venlo (Michiel van der Hagen) > Inhoudelijke presentatie

Nadere informatie

Samenvatting MER Zomerbedverlaging Beneden-IJssel

Samenvatting MER Zomerbedverlaging Beneden-IJssel Samenvatting MER Zomerbedverlaging Beneden-IJssel plan-mer en project-mer Datum mei 2013 Status Definitief Samenvatting MER Zomerbedverlaging Beneden-IJssel plan-mer en project-mer LW-AF20122234 Datum

Nadere informatie

Zomerbedverlaging Beneden-IJssel

Zomerbedverlaging Beneden-IJssel Zomerbedverlaging Beneden-IJssel Deelrapport 3: grondwater Planstudie SNIP3 Programma Directie RvdR Rijkswaterstaat Mei 2013 Definitief Zomerbedverlaging Beneden-IJssel Deelrapport 3: grondwater Planstudie

Nadere informatie

23-1-2014. Bypass IJsseldelta

23-1-2014. Bypass IJsseldelta Bypass IJsseldelta 1 Intro Hein Pijnappel, Mott MacDonald Omgevingsmanagement RWS 2010-2013: Planstudie t/m SNIP3, ZBIJ en raakvlakken met IJDZ Wel/geen ZBIJ Wel/geen ruimtelijke kwaliteit Met/zonder IJDZ

Nadere informatie

Ruimtelijke kwaliteit van het Suikerunieterrein en omgeving

Ruimtelijke kwaliteit van het Suikerunieterrein en omgeving Ruimtelijke kwaliteit van het Suikerunieterrein en omgeving Analyse en aanbevelingen - Gemaakt als onderdeel van het beoordelingskader voor ontwikkelingsrichtingen voor het Suikerunieterrein - 6 mei 2010

Nadere informatie

Houden we het droog (langs de dijk)? Presentatie Koplopers waterveiligheid Dorpsraad Ravenstein 18 oktober 2016

Houden we het droog (langs de dijk)? Presentatie Koplopers waterveiligheid Dorpsraad Ravenstein 18 oktober 2016 Houden we het droog (langs de dijk)? Presentatie Koplopers waterveiligheid Dorpsraad Ravenstein 18 oktober 2016 Inhoud I. Aanleiding II. De koplopers III. Besluitvorming en vervolg IV. Vragen Gemeente

Nadere informatie

Witteveen+Bos, RW /torm/027 definitief d.d. 26 maart 2012, toelichting aanvraag watervergunning

Witteveen+Bos, RW /torm/027 definitief d.d. 26 maart 2012, toelichting aanvraag watervergunning 2 Witteveen+Bos, RW1809-303-20/torm/027 definitief d.d. 26 maart 2012, toelichting aanvraag watervergunning BIJLAGE O1-4 PROJECTBESCHRIJVING 1. PROJECTBESCHRIJVING 1.1. Aanleiding De hoogwatersituaties

Nadere informatie

Golfbaan Kerkehout. Schetsontwerp

Golfbaan Kerkehout. Schetsontwerp Golfbaan Kerkehout Schetsontwerp Golfbaan kerkehout Schetsontwerp Opdrachtgever Leidschendamse Golfvereniging In samenwerking met Grontmij en Alan Rijks Locatie Kerkehout, Zuid Holland Soort project schetsontwerp

Nadere informatie

Inrichtingsvisie. Manpadslaangebied Heemstede. 5 juni 2014

Inrichtingsvisie. Manpadslaangebied Heemstede. 5 juni 2014 Inrichtingsvisie Manpadslaangebied Heemstede 5 juni 2014 colofon opdrachtgever Kerngroep Manpadslaangebied ontwerp Karres en Brands Landschapsarchitecten bv Oude Amersfoortseweg 123 1212 AA Hilversum www.karresenbrands.nl

Nadere informatie

gebiedsvisie beers-vianen Vernieuwd kampenlandschap waarborgt kwalitatieve transformatie van landelijk gebied

gebiedsvisie beers-vianen Vernieuwd kampenlandschap waarborgt kwalitatieve transformatie van landelijk gebied gebiedsvisie beers-vianen Vernieuwd kampenlandschap waarborgt kwalitatieve transformatie van landelijk gebied 4. beplanting 3. erven 2. ontsluiting 1. water en reliëf Gebiedsvisie Beers-Vianen Vernieuwd

Nadere informatie

notitie Grondbank GMG 1. INLEIDING

notitie Grondbank GMG 1. INLEIDING notitie Witteveen+Bos van Twickelostraat 2 postbus 233 7400 AE Deventer telefoon 0570 69 79 11 telefax 0570 69 73 44 www.witteveenbos.nl onderwerp project opdrachtgever projectcode referentie opgemaakt

Nadere informatie

zorg voor ons landschap

zorg voor ons landschap Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal www.landschapsbeheergelderland.nl zorg voor ons landschap Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG): Stichting met ideële doelstelling. Missie: Zorg voor een vitaal, beleefbaar

Nadere informatie

IJsseldelta- Zuid. Nota Ruimte budget 22,4 miljoen euro. Planoppervlak 650 hectare

IJsseldelta- Zuid. Nota Ruimte budget 22,4 miljoen euro. Planoppervlak 650 hectare IJsseldelta- Zuid Nota Ruimte budget 22,4 miljoen euro Planoppervlak 650 hectare Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Aanleg Hanzelijn met linksonder viaducten

Nadere informatie

Regie op ruimte in het rivierbed

Regie op ruimte in het rivierbed Regie op ruimte in het rivierbed Belangen in het rivierbed De hoofdfunctie van de rivieren is het afvoeren van water, sediment en ijs. Daarnaast is het rivierengebied een belangrijk onderdeel van het Nederlands

Nadere informatie

Ruimte voor de Regge op Landgoed Het Laar. Stef Fortkamp, waterschap Vechtstromen Marcel Eekhout, Parklaan landschapsarchitecten

Ruimte voor de Regge op Landgoed Het Laar. Stef Fortkamp, waterschap Vechtstromen Marcel Eekhout, Parklaan landschapsarchitecten Ruimte voor de Regge op Landgoed Het Laar Stef Fortkamp, waterschap Vechtstromen Marcel Eekhout, Parklaan landschapsarchitecten Ommen Situatie Ommen Vecht Regge Het Laar Ommen Zuid Aanleiding Project Hoofdwaterkering

Nadere informatie

Samenvatting. Inleiding

Samenvatting. Inleiding Samenvatting Inleiding Deze samenvatting hoort bij de rapportage Notitie Kansrijke Oplossingsrichtingen (NKO) voor het project Dijkversterking Tiel Waardenburg en Rivierverruiming Varik - Heesselt. Werken

Nadere informatie

Zomerbedverlaging Beneden-IJssel

Zomerbedverlaging Beneden-IJssel Zomerbedverlaging Beneden-IJssel Achtergrondrapport D: Inventarisatie K&L Planstudie SNIP3 Programma Directie RvdR Mei 2013 Definitief Zomerbedverlaging Beneden-IJssel Achtergrondrapport D: Inventarisatie

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Zomerbedverlaging Beneden-IJssel en Gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid, Overijssel

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Zomerbedverlaging Beneden-IJssel en Gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid, Overijssel STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 15335 5 juni 2013 Zomerbedverlaging Beneden-IJssel en Gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid, Overijssel Terinzagelegging

Nadere informatie

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Commissie Grondgebied - 12 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Commissie Grondgebied - 12 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030 Commissie Grondgebied - 12 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Opzet presentatie moment in het proces terugblik dialoogavonden toelichting uitwerking

Nadere informatie

Een visie op de sportvisserij, de visstand en het visserijbeheer op de grote rivieren

Een visie op de sportvisserij, de visstand en het visserijbeheer op de grote rivieren Een visie op de sportvisserij, de visstand en het visserijbeheer op de grote rivieren Presentatie Visie Zilveren Stromen Programma: 14:30 Opening 14:35 Op weg naar Zilveren Stromen 14:40 Inhoudelijke toelichting

Nadere informatie

factsheets creatieve sessie

factsheets creatieve sessie factsheets creatieve sessie naar een rijk IJsselmeer natuur circulaire economie kennisontwikkeling (innovatie, educatie) natuur openheid vogels & vissen volume bevolking draagvlak kennishub veldstation

Nadere informatie

Zomerbedverlaging Beneden-IJssel

Zomerbedverlaging Beneden-IJssel Zomerbedverlaging Beneden-IJssel Deelrapport 5: Beheer en Onderhoud Planstudie SNIP3 Programma Directie RvdR mei 2013 Definitief Zomerbedverlaging Beneden-IJssel Deelrapport 5: Beheer en Onderhoud Planstudie

Nadere informatie

Ruimte voor de Rivier IJsseldelta

Ruimte voor de Rivier IJsseldelta 23/01/2014 Ruimte voor de Rivier IJsseldelta Samen met omgevingspartners naar succes Heleen van de Velde 23 januari 2014 Er was eens.. 2 1 Maar niet iedereen was het eens 3 Ruimtelijk ontwerp Zomerbedverlaging

Nadere informatie

HANDREIKING RUIMTELIJKE KWALITEIT DIJKEN IN DE MAASVALLEI

HANDREIKING RUIMTELIJKE KWALITEIT DIJKEN IN DE MAASVALLEI 21 september 2016 H+N+S Landschapsarchitecten HANDREIKING RUIMTELIJKE KWALITEIT DIJKEN IN DE MAASVALLEI EERSTE ATELIER - BAARLO, BLERICK-GROOT BOLLER, VENLO-VELDEN INHOUD PRESENTATIE + Wie zijn wij en

Nadere informatie

Introductie beleving ruimtelijke kwaliteit

Introductie beleving ruimtelijke kwaliteit Introductie beleving ruimtelijke kwaliteit Introductie ruimtelijke beleving 1. Het kijkdoosinstrument 2. Handreiking beoordeling ruimtelijke beleving Ontwikkeling kijkdoosinstrument input: Groskaart mogelijke

Nadere informatie

Van Grensmaas naar Rivierpark Maasvallei 6 Gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer

Van Grensmaas naar Rivierpark Maasvallei 6 Gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer Van Grensmaas naar Rivierpark Maasvallei 6 Gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer POL Grensmaas 2005 + uitvoering Grensmaasproject Van Beheerakkoord Grensmaas naar Samenwerkingsovereenkomst Grensmaas

Nadere informatie

BAGGER ALS BOUWSTEEN DE ADAPTIEVE DIJK STUDIELOCATIE IJSELDIJK

BAGGER ALS BOUWSTEEN DE ADAPTIEVE DIJK STUDIELOCATIE IJSELDIJK DE ADAPTIEVE DIJK STUDIELOCATIE IJSSELDIJK - 71 BAGGER ALS BOUWSTEEN #1 DE ADAPTIEVE DIJK STUDIELOCATIE IJSELDIJK IAA STEDENBOUW EN LANDSCHAP NOHNIK ARCHITECTURE AND LANDSCAPES GRONTMIJ Dijken hebben zich

Nadere informatie

1. Streekplan Brabant in balans

1. Streekplan Brabant in balans 1. Streekplan Brabant in balans Het plangebied is gelegen in de AHS-landschap; subzone leefgebied dassen en voor een deel (duinrand) binnen de GHS-natuur. De Interimstructuurvisie Noord-Brabant Brabant

Nadere informatie

Naar een koers duurzaam Middag Humsterland Ruimtelijk scenario onderzoek duurzame energie opwekking. tbv informerende raadspresentatie 14 juni 2017

Naar een koers duurzaam Middag Humsterland Ruimtelijk scenario onderzoek duurzame energie opwekking. tbv informerende raadspresentatie 14 juni 2017 Naar een koers duurzaam Middag Humsterland Ruimtelijk scenario onderzoek duurzame energie opwekking tbv informerende raadspresentatie 14 juni 2017 INLEIDING SCENARIO ONDERZOEK BOERDERIJEN DORPSOMGEVING

Nadere informatie

NIEUWE ERVEN. Evaluatie FAB-Beleid gemeente Lochem

NIEUWE ERVEN. Evaluatie FAB-Beleid gemeente Lochem Evaluatie FAB-Beleid gemeente Lochem criterium / erf landschap 1. Zijn er toevoegingen buiten het erf die bijdragen aan de karakteristiek van het landschap? 2. Draagt erfbeplanting bij aan de karakteristiek

Nadere informatie

ADVIES MEANDERENDE MAAS Dijktraject Ravenstein-Lith

ADVIES MEANDERENDE MAAS Dijktraject Ravenstein-Lith ADVIES MEANDERENDE MAAS Dijktraject Ravenstein-Lith 7 februari 2019 Uitgebracht aan: In afschrift aan: het College van Gedeputeerde Staten Noord-Brabant t.a.v. Mevrouw N. Wester, programmamanager Milieu

Nadere informatie

ge Hoogbouw in gelderland Nieuwe buitenplaatsen in landschapspark Gelderland

ge Hoogbouw in gelderland Nieuwe buitenplaatsen in landschapspark Gelderland ge Hoogbouw in gelderland Nieuwe buitenplaatsen in landschapspark Gelderland rivierenlandschap - vlak - open - lange lijnen - grote schaal - nat - fruitteelt - uiterwaarden - steenfabrieken - kastelen

Nadere informatie

PRACHTLANDSCHAP NOORD-HOLLAND! Leidraad Landschap & Cultuurhistorie. Provinciale structuur: (Bebouwings-) linten. Twisk, Dorpsweg Theo Baart

PRACHTLANDSCHAP NOORD-HOLLAND! Leidraad Landschap & Cultuurhistorie. Provinciale structuur: (Bebouwings-) linten. Twisk, Dorpsweg Theo Baart PRACHTLANDSCHAP NOORD-HOLLAND! Leidraad Landschap & Cultuurhistorie Provinciale structuur: (Bebouwings-) linten 2018 Twisk, Dorpsweg Theo Baart CONTEXT EN DYNAMIEK Linten zijn onlosmakelijk verbonden met

Nadere informatie

Gemeente Zwolle. Morfologisch gevoeligheidsonderzoek Westenholte. Witteveen+Bos. Willemskade postbus 2397.

Gemeente Zwolle. Morfologisch gevoeligheidsonderzoek Westenholte. Witteveen+Bos. Willemskade postbus 2397. Gemeente Zwolle Morfologisch gevoeligheidsonderzoek Westenholte Willemskade 19-20 postbus 2397 3000 CJ Rotterdam telefoon 010 244 28 00 telefax 010 244 28 88 Gemeente Zwolle Morfologisch gevoeligheidsonderzoek

Nadere informatie

Gendtse Waard - Presentatie

Gendtse Waard - Presentatie Gendtse Waard - Presentatie Gebiedsbeschrijving, analyse en variantenstudie herinrichting J.M.A. van den Hurk D. Emond februari 2016 In opdracht van: K3Delta In samenwerking met: Rodruza & Staatsbosbeheer

Nadere informatie

CULTUREEL ERFGOED EN DE VERTALING NAAR RUIMTELIJKE PLANNEN

CULTUREEL ERFGOED EN DE VERTALING NAAR RUIMTELIJKE PLANNEN CULTUREEL ERFGOED EN DE VERTALING NAAR RUIMTELIJKE PLANNEN Onderzoek naar cultuurhistorische structuren, landschappen en panden Aansluitend op Belvedere- (Behoud door ontwikkeling) en het MoMo-beleid (Modernisering

Nadere informatie

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Jeugdraad Westvoorne - 27 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle

Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030. Jeugdraad Westvoorne - 27 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Omgevingsvisie Westvoorne 2030 #WVN2030 Jeugdraad Westvoorne - 27 mei 2015 team Gebiedsontwikkeling, Henk Jan Solle Opzet presentatie moment in het proces terugblik gesprekken waar zijn we nu mee bezig?

Nadere informatie

Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen

Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen Beoordelingskader (grote) zonneparken op maaiveld in Dalfsen Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen Zonneparken op maaiveld Op 26 juni 2017 heeft de gemeenteraad van Dalfsen besloten

Nadere informatie

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ambitiedocument Regio Rivierenland Wij, de tien samenwerkende gemeenten binnen Regio Rivierenland: delen de beleving van de verscheidenheid in ons gebied;

Nadere informatie

De Delta Natuurlijk INHOUD - DE PLEK - STRUCTUREN - KANS + KWALITEIT - STRUCTUURVISIE - STEDENBOUWKUNDIG MODEL

De Delta Natuurlijk INHOUD - DE PLEK - STRUCTUREN - KANS + KWALITEIT - STRUCTUURVISIE - STEDENBOUWKUNDIG MODEL INHOUD - DE PLEK - STRUCTUREN - KANS + KWALITEIT - STRUCTUURVISIE - STEDENBOUWKUNDIG MODEL - - UITVOERING EN STRATEGIE - IN VOGELVLUCHT.. DE PLEK IJsseldelta-zuid structuurvisie stedenbouw kundig plan

Nadere informatie

Landschapspark De Danenberg Groen prikkeldraad in de Betuwe. 31 mei 2010

Landschapspark De Danenberg Groen prikkeldraad in de Betuwe. 31 mei 2010 Landschapspark De Danenberg Groen prikkeldraad in de Betuwe 31 mei 2010 Voorstellen Programma Terugblik Toelichting ISO Hoe verder Vragen Voorstellen Samenwerkende partijen: Gemeente Overbetuwe: Wethouder

Nadere informatie

gebiedsontsluiting yerseke en kruiningen

gebiedsontsluiting yerseke en kruiningen gebiedsontsluiting yerseke en kruiningen STEDENBOUWKUNDIGE ONDERBOUWING 6 november 2017 SPACEVALUE ADVIES EN ONTWERP IN GEBIEDSONTWIKKELING 2 GEBIEDSONTSLUITING YERSEKE EN KRUININGEN stedenbouwkundige

Nadere informatie

IJsseldelta-Zuid. Toetsingsadvies over het milieueffectrapport. 16 augustus / rapportnummer

IJsseldelta-Zuid. Toetsingsadvies over het milieueffectrapport. 16 augustus / rapportnummer IJsseldelta-Zuid Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 16 augustus / rapportnummer 2113 163 1. Oordeel over het milieueffectrapport (MER) Het ministerie van I&M, de provincie Overijssel, het Waterschap

Nadere informatie

College van Burgemeester en Wethouders Actuele juridische situatie Redichemse waard

College van Burgemeester en Wethouders Actuele juridische situatie Redichemse waard Informatienotitie AAN VAN ONDERWERP Leden van de raad DATUM 05 november 2015 College van Burgemeester en Wethouders Actuele juridische situatie Redichemse waard BIJLAGE Advies bureau Hekkelman over actuele

Nadere informatie

expeditie Haarlemmermeer beeldverslag mesoniveau september 2017

expeditie Haarlemmermeer beeldverslag mesoniveau september 2017 expeditie Haarlemmermeer mesoniveau beeldverslag september 2017 Expeditie Mooi Noord-Holland TIJDENS EEN EXPEDITIE MOOI NOORD-HOLLAND WORDEN CONCRETE RUIMTELIJKE OPGAVE DIE IN DE PROVINCIE ACTUEEL ZIJN,

Nadere informatie

Voorgesteld wordt om: In te stemmen met het voorstel voor de verdeling van de verschillende onderdelen.

Voorgesteld wordt om: In te stemmen met het voorstel voor de verdeling van de verschillende onderdelen. Plan Van Aanpak Gebiedsontwikkeling Westerzeedijk 24 april 2017) Besluitvorming: Voorgesteld wordt om: In te stemmen met het voorstel voor de verdeling van de verschillende onderdelen. 1) Aanleiding Het

Nadere informatie

Tynaarlo. Bron:

Tynaarlo. Bron: Tynaarlo Bron: www.tynaarlobouwt.nl Introductie Tynaarlo is een klein dorp in de gelijknamige Drentse gemeente waarvan o.a. ook Eelde en Zuidlaren deel uitmaken. Er wonen ongeveer 1800 inwoners. In deze

Nadere informatie

RUIMTELIJK ERFGOED, AMBITIE EN INSPIRATIE -CONCEPT-

RUIMTELIJK ERFGOED, AMBITIE EN INSPIRATIE -CONCEPT- RUIMTELIJK ERFGOED, AMBITIE EN INSPIRATIE -CONCEPT- 1 Ambitie De afgelopen jaren zijn het erfgoedbeleid en het ruimtelijk beleid in Nederland naar elkaar toe gegroeid. Het Rijk heeft aan deze ontwikkeling

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2003-I

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2003-I Mens en milieu Opgave 3 De verschijnselen op de kaarten 88B (52e druk: 97B) en 88C (52e druk: 97C) vertonen een verband. Dat is goed te zien bij de Emscher en de Saar. 4p 16 Noem dit verband en leg dit

Nadere informatie

Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Stichting Landschapsbeheer Gelderland Rosendael 2a 6891 DA Rozendaal www.landschapsbeheergelderland.nl HET PROJECT Programma: 19:30 Opening door Vereniging Landschap en Milieu Hattem Welkom Wethouder Carla Broekhuis 19:40 Presentatie streekeigen

Nadere informatie

Omgevingswerkgroep Dijkversterking Thorn-Wessem

Omgevingswerkgroep Dijkversterking Thorn-Wessem Omgevingswerkgroep Dijkversterking Thorn-Wessem 5 maart 2018 Met de omgeving, voor de omgeving Programma Welkom Stand van zaken project Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) De procedure Alternatieven

Nadere informatie

HOOFDWEGEN. Wat: Routes de stad in en uit Helpen om je te oriënteren in de stad Hebben status

HOOFDWEGEN. Wat: Routes de stad in en uit Helpen om je te oriënteren in de stad Hebben status HOOFDWEGEN Routes de stad in en uit Helpen om je te oriënteren in de stad Hebben status Twee of meer bomenrijen Grote bomen (1 e orde, tot 20 meter hoog) In ecologische verbindingszones alleen inheemse

Nadere informatie

KASSABON ENERGIEOPBRENGST ha zonneveld- 155 GWh/jaar. aantal huishoudens: LANDSCHAPPELIJKE INVESTERING. kosten aankoop/aanleg: LAAG

KASSABON ENERGIEOPBRENGST ha zonneveld- 155 GWh/jaar. aantal huishoudens: LANDSCHAPPELIJKE INVESTERING. kosten aankoop/aanleg: LAAG ENERGIE VOOROP Het scenario energie voorop gaat uit van een maximale energieopbrengst binnen de wettelijke kaders en bestaat uit winden zonne-energie. De gemeenteraad heeft expliciet gevraagd om zo n maximale

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Hoofdstuk 1. Kies de positie. Kies de positie. Luttenberg. Kies de positie. Kies de positie. Broekland. Mariënheem.

Hoofdstuk 1. Hoofdstuk 1. Kies de positie. Kies de positie. Luttenberg. Kies de positie. Kies de positie. Broekland. Mariënheem. B e l e i d s k a d e r R a a l t e Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 1. Kies de positie 14-15 Luttenberg 24-25 Broekland 16-17 Mariënheem 26-27 Heeten 18-19 Nieuw-Heeten 28-29 Heino 2-21 Raalte 3-31 Liederholthuis

Nadere informatie

KOM PASS. Paul de Kort. Een visie op de Kloof, het nieuwe waterfront van Kampen. www.pauldekort.nl www.parklaan.nl 2013. beeldend kunstenaar

KOM PASS. Paul de Kort. Een visie op de Kloof, het nieuwe waterfront van Kampen. www.pauldekort.nl www.parklaan.nl 2013. beeldend kunstenaar Paul de Kort beeldend kunstenaar www.pauldekort.nl www.parklaan.nl 2013 Een hanze of hanza (= groep, schare of gevolg als van het Oudhoogduits Hansa) was een samenwerkingsverband van handelaren en steden

Nadere informatie

meerwaarde bedrijventerreinen

meerwaarde bedrijventerreinen meerwaarde bedrijventerreinen een onderzoek naar landschappelijke inpassing van monofunctionele bedrijventerreinen in een kleinschalig landschap Auteurs: Yolanda Smulders - Miriam Stoop - Léon Weeterings

Nadere informatie

handreiking ruimtelijke kwaliteit dijken in de maasvallei

handreiking ruimtelijke kwaliteit dijken in de maasvallei 19 september 2016 H+N+S Landschapsarchitecten handreiking ruimtelijke kwaliteit dijken in de maasvallei eerste atelier - arcen, well, nieuw-bergen inhoud presentatie + Wie zijn wij en wat gaan wij doen?

Nadere informatie

POL 2014: Erfgoed in het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL)

POL 2014: Erfgoed in het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) POL 2014: Erfgoed in het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) POL, incl. Omgevingsverordening is vastgesteld op 12 december 2014, Extract door Bart Moonen (bj.moonen@prvlimburg.nl, 06-15090057), oktober

Nadere informatie

INRICHTINGSVISIE ANNA S HOEVE CONCEPT

INRICHTINGSVISIE ANNA S HOEVE CONCEPT INRICHTINGSVISIE ANNA S HOEVE CONCEPT INHOUD kenschets geschiedenis veranderingen ambities visie in varianten uitwerking geschiedenis KENSCHETS Forse, gegraven waterpartijen KENSCHETS Berg van Dudok KENSCHETS

Nadere informatie

DEEL 3. Naverwerking. Provincie West-Vlaanderen DE BERGEN 159

DEEL 3. Naverwerking. Provincie West-Vlaanderen DE BERGEN 159 DEEL 3 Naverwerking 159 160 In dit deel worden enkele opdrachten voorgesteld om de waarnemingen uit een excursie in De Bergen te ordenen en samen te voegen tot een overzichtelijk geheel. Op basis daarvan

Nadere informatie

Waarde Ontwikkelingszone groen

Waarde Ontwikkelingszone groen Waarde Ontwikkelingszone groen Ja 1 Onderbouwing 1. De gronden zijn bestemd voor agrarisch met waarden natuur & landschap, waterstaat stroomvoerend regime en waarde - maasheggen. Het kappen van bos is

Nadere informatie

Duiven. Introductie. Bron:

Duiven. Introductie. Bron: Duiven Duiven Introductie Duiven is een levendige gemeente, bestaande uit het dorp Duiven en de kleinere kernen Groessen en Loo, respectievelijk ten zuidoosten en zuidwesten van het dorp Duiven. De gemeente

Nadere informatie

gebiedsontwikkeling perkpolder hulst

gebiedsontwikkeling perkpolder hulst gebiedsontwikkeling perkpolder hulst De ontwikkeling van een aantrekkelijk woon-, werk- en recreatielandschap Gebiedsontwikkeling Perkpolder De ontwikkeling van een aantrekkelijk woon-, werk- en recreatielandschap

Nadere informatie

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH Gedeputeerde Staten STATENNOTITIE Aan de leden van Provinciale Staten HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH Apeldoorns Kanaal HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

Nadere informatie

Wild van de Veluwe! Op weg naar een Veluwemanifest.?

Wild van de Veluwe! Op weg naar een Veluwemanifest.? 1 Wild van de Veluwe! Op weg naar een Veluwemanifest.? Ondergetekende organisaties zijn wild van de Veluwe, en willen daar werk van maken! De Veluwe behoort tot de mooiste en bijzonderste gebieden van

Nadere informatie

PKB Ruimte voor de Rivier Investeren in veiligheid en vitaliteit van het rivierengebied

PKB Ruimte voor de Rivier Investeren in veiligheid en vitaliteit van het rivierengebied PKB Ruimte voor de Rivier Investeren in veiligheid en vitaliteit van het rivierengebied Beter beschermd tegen hoogwater In de afgelopen eeuwen hebben de rivieren steeds minder ruimte gekregen. De rivieren

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst 7 december 2011 Locatie: Kasteel Elsloo. Agenda

Informatiebijeenkomst 7 december 2011 Locatie: Kasteel Elsloo. Agenda Informatiebijeenkomst 7 december 2011 Locatie: Kasteel Elsloo Agenda 1. Inleiding en achtergrond 2. Betrokken partijen 3. Financiële bijdragen partijen 4. Geschiedenis, huidige situatie en aanleiding 5.

Nadere informatie

Waddenwerken Afsluitdijk >>>

Waddenwerken Afsluitdijk >>> Waddenwerken Afsluitdijk >>> Waddenwerken Afsluitdijk project Marktverkenning Afsluitdijk locatie Afsluitdijk ontwerpers Jonas Strous Peter de Ruyter Hilke Floris Remco Rolvink Jorrit Noordhuizen partners

Nadere informatie

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid,

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid, Transformatie van de woningvoorraad Een afname van het aantal huishoudens heeft gevolgen voor de woningvoorraad. Dit geldt ook vergrijzing. Vraag en aanbod sluiten niet meer op elkaar aan. Problemen van

Nadere informatie