Responsive templates voor Joomla

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Responsive templates voor Joomla"

Transcriptie

1 Responsive templates voor Joomla Een ervaringsverhaal

2 0. Inleiding Even voorstellen Frits Jongbloets Maak websites met Joomla sinds 2008 Bedrijf: Studio De Oorzaak Website:

3 0. Inleiding Deze presenta4e Ik zou mijn goede ervaringen een commercieel verkrijgbare responsive basis- template voor Joomla delen met de JUG030 groep. Nadat ik dit had afgesproken, kwamen daar wat minder goede ervaringen bij Het wordt nu meer het delen van ervaringen. Hopelijk toch nuxg en aanknopingspunt voor discussie. Het tonen van smartphone en tablet simula4es is niet al4jd betrouwbaar en wordt aangevuld met schermayeeldingen.

4 0. Inleiding Opbouw 0. Inleiding 1. Responsive templates, algemeen 2. Eigen ervaringen met responsive templates 3. Hoe verder na deze ervaringen

5 Deel 1. Responsive templates, algemeen

6 1. Responsive templates, algemeen Het pre- responsive 4jdperk Vaste layout van de site; Ontwerpers streefden naar pixel- perfec4e; Ontwerp werd op elke computer hetzelfde getoond (hopelijk) Zelf Joomla templates maken met wat kennis van: html, css en een paar brokjes php / Joomla specifieke php Lange 4jd was de trend: steeds grotere beeldschermen

7 1. Responsive templates, algemeen Apparaten met kleine schermen Een niet- responsive layout wordt propor4oneel verkleind om in het scherm te passen: De meeste sites zijn dan niet meer leesbaar; Inzoomen is mogelijk maar daardoor raak je het overzicht over de pagina kwijt.

8 1. Responsive templates, algemeen Oplossing: responsive design Presenta4e Responsive templates, Frits Jongbloets, Studio De Oorzaak, JUG030, 12 mei 2014,

9 1. Responsive templates, algemeen Wat is responsive design Responsive webdesign is een benadering van webdesign waarbij de web developer streee naar een op4male webervaring voor een breed scala aan apparaten (van desktop computerschermen tot mobiele telefoons). Het ontwerp van een responsive website schaalt mee met de afme4ngen van een scherm, zonder in te leveren op leesbaarheid van tekst of bruikbaarheid van de gebruikersinterface. Pionier en bedenker van de term: Ethan Marcofe (rond 2010). Bron: hfp://nl.wikipedia.org/wiki/responsive_webdesign

10 1. Responsive templates, algemeen Flexibele grids en ayeeldingen Afme4ngen van elementen in rela4eve eenheden instellen: percentages em's (= current font size) Dus NIET in pixels Elementen schalen naar een percentage van: de afme4ngen het element waarin ze zich bevinden, of het zichtbare gedeelte van de browser (de viewport). AYeeldingen worden rela4ef geschaald, zodat ze hun breedte / hoogte verhouding gehouden.

11 1. Responsive templates, algemeen Breakpoints Grenspalen binnen de systema4ek van een responsive template. Als de breedte van de viewport groter is dan een bepaald breakpoint, dan wordt de template anders getoond dan als de breedte kleiner is.

12 1. Responsive templates, algemeen Breakpoints, voorbeeld Een breakpoint in het Bootstrap framework voor responsive templates: > 992 pixels: het horizontale menu wordt volledig getoond. < 992 pixels: het horizontale menu wordt opgeklapt.

13 1. Responsive templates, algemeen Breakpoints, voorbeeld Voorbeeld van complete set breakpoints: Bootstrap V3 Bootstrap neemt dus (ongeveer) de afme4ngen van de verschillende apparaten als uitgangspunt voor de breakpoints. Bron: hfp://getbootstrap.com/css/#grid Maar: het breakpoint van 992 pixels ligt op veel tablets tussen de portrait en de landscape rich4ng. Binnen één apparaat kun je dus net aan de ene kant of net aan de andere kant van dit belangrijke breakpoint zifen.

14 1. Responsive templates, algemeen Media Queries De breakpoints zie je o.a. terug in de css. Door middel van media queries in de css kun je zelf ook css regels opstellen die aansluiten bij de breakpoints. hide this module on smaller viewports */!!!display:none;!!!!!}!!}!

15 1. Responsive templates, algemeen Bootstrap Framework = een stelsel van defini4es Deze defini4es gaan over van alles, bijv.: een grid met 12 kolommen voor de pagina- indeling; classes voor bufons in bepaalde s4jlen; Een pakket van html, css, Javascript (en nog wat) Ontwikkeld door Twifer. Open source; Onarankelijk van het type website of cms; Door Joomla ondersteund in back end en front end. Bron: hfp://getbootstrap.com

16 1. Responsive templates, algemeen Bootstrap css voorbeeld Bron: hfp://getbootstrap.com/css/#bufons

17 1. Responsive templates, algemeen Andere frameworks Enkele andere frameworks voor responsive design zijn: Founda4on Skeleton HTML5 Boilerplate Echter het Joomla project heee Bootstrap stevig omarmd, dus is het voor ons het meest zinvol om te kiezen voor Bootstrap. Ook commerciële Joomla template- ontwikkelaars integreren Bootstrap in hun eigen (oorspronkelijk pre- responsive) frameworks, bijv. het T3 framework van JoomlArt.

18 Impact voor het (crea4eve) design

19 1. Responsive templates, algemeen Impact voor het (crea4eve) design Pre- responsive designs waren soms erg speels en beeldend. Realisa4e vereiste moduleposi4es overal in de template. Mijn ervaring: niet handig in een responsive template. Alles moet kunnen schalen, verschuiven of uitgezet kunnen worden. Ik zie hierdoor een trend naar een strakkere opzet en daardoor misschien ook meer gelijkvormigheid. Design uitdagingen zifen meer in elementen als kleurgebruik of keuze van ayeeldingen. Presenta4e Responsive templates, Frits Jongbloets, Studio De Oorzaak, JUG030, 12 mei 2014,

20 1. Responsive templates, algemeen Joomla extensies Extensies moeten ook geschikt zijn voor responsive weergave. En dus bijv. rela4eve (procentuele) afme4ngen hanteren in plaats van vaste afme4ngen in pixels. Extensies voor Joomla 3 zullen hier vrijwel al4jd aan voldoen. Voor Joomla 2.5 is dat minder zeker. Voor sommige types extensies is het wellicht kri4scher dan voor andere (bijv. een image slide show versus een Twifer feed).

21 1. Responsive templates, algemeen Responsive data Responsive design: vaak minder modules op kleine schermen. Info is vaak aanvullend, bijv. Twifer feed. Dus worden module dan vaak verborgen (zie media query). Maar: de data wordt nog steeds geladen. En dat via een (vaak minder goede) mobiele verbinding. Beter is het om de module dan echt niet te tonen. Middelen hiervoor zijn bijv.: NoNumber Advanced Modules Manager User Agent Detector plugin van René Kreijveld (Komen we op terug in deel 2)

22 Deel 2. Eigen ervaringen met responsive templates

23 2. Eigen ervaringen met responsive templates De overstap Ik heb zelf non- responsive Joomla templates gemaakt from scratch, met behulp van: html, css, en een paar brokjes php / Joomla specifieke php Responsive design legde de lat echter een stuk hoger. En ik had niet genoeg 4jd om me in alle details te verdiepen. Maar wilde ook niet voor elk project een bestaande template zoeken / kopen.

24 2. Eigen ervaringen met responsive templates Dus wat zocht ik Eén bestaande, (commercieel) verkrijgbare template; Die werkt op basis van Bootstrap; En voldoende ruimte biedt om de vormgeving aan te passen. Die ik voor nieuwe projecten kon aanpassen en hergebruiken; Waarover ik veel kennis zou opbouwen; En waarvoor ik eenn eigen bibliotheekje van trucjes (code snippets) zou opbouwen om steeds hem snel aan te kunnen passen.

25 2. Eigen ervaringen met responsive templates Joostrap Base template hfp:// templates/bootstrap- v3- templates/190- base- template Goede ondersteuning van leverancier Joostrap; Overrides op de standaard css van Bootstrap heel makkelijk via bestand custom.css; Heb aantal sites mee opgeleverd (template versie 3.0.3) Enkele trucjes ontwikkeld voor aanpassen index.php bestand

26 2. Eigen ervaringen met responsive templates Helaas Op sommige sites probleem met menu weergave op ipad. Advies van Joostrap: nieuwe versie van de template gebruiken. Die bevafe echter nog meer problemen. En de support kwam er ook niet meer uit Er werd (en wordt nog steeds) verwezen naar een update die alles zal oplossen en binnenkort uitkomt.

27 2. Eigen ervaringen met responsive templates Maar Wil toch laten zien wat ik met deze template heb gedaan; Misschien niet leferlijk over te nemen Maar misschien wel ter inspira4e In slot van de presenta4e kom ik terug op hoe nu verder.

28 2. Eigen ervaringen met responsive templates Voorbeeldwebsite hfp://tsskk.oorzaak- develop.nl Deze site is in ontwikkeling en vervangt binnenkort de site: hfp:// Presenta4e Responsive templates, Frits Jongbloets, Studio De Oorzaak, JUG030, 12 mei 2014,

29 2. Eigen ervaringen met responsive templates Op tablet en smartphone

30 2. Eigen ervaringen met responsive templates Menu en schuivende kolommen Essen4ële punten bij het werken met een responsive template: Hoe klapt het menu op Hoe verplaatsen de kolommen zich van naast elkaar naar boven elkaar Aangezien de voorbeeldwebsite maar één menu oplossing heee, laat ik ook een paar voorbeelden zien van andere sites.

31 2. Eigen ervaringen met responsive templates Menu met Joostrap menu module

32 2. Eigen ervaringen met responsive templates Idem op smartphone

33 2. Eigen ervaringen met responsive templates DJ- Menu module Op een andere site moest ik dus uitwijken naar een andere menu module, met dezelfde template Module: hfp://extensions.joomla.org/extensions/structure- a- naviga4on/menu- systems/drop- a- tab- menus/16232 Voorbeeldsite: hfp:// der- verdraagzamen.nl

34 2. Eigen ervaringen met responsive templates DJ- Menu module in werking Dit menu roept na openklikken via een Select element het na4ve selec4emechanisme van het apparaat aan.

35 2. Eigen ervaringen met responsive templates Off- canvas menu Zo ziet het Joomla core menu eruit in de Cleanliness template van Joostrap hfp:// templates/bootstrap- v3- templates/208- cleanliness- template

36 2. Eigen ervaringen met responsive templates Kolomindeling Terug naar de voorbeeldsite met Joostrap Base template. De basisindeling in kolommen is in grote lijnen: (bij een viewport > 992 px)

37 2. Eigen ervaringen met responsive templates Kolomindeling op kleine schermen Bij het in elkaar schuiven van de kolommen worden ze boven elkaar geplaatst in plaats van naast elkaar. Standaard wordt daarbij de linkerkolom boven de content geplaatst. Dat is niet al4jd wat je wilt. (bij een viewport < 992 px)

38 2. Eigen ervaringen met responsive templates Kolomindeling aangepast Aangepaste volgorde: de inhoud van de linkerkolom komt nu onderaan de rechterkolom te staan. (bij een viewport < 992 px)

39 2. Eigen ervaringen met responsive templates Kolomindeling aangepast Aangepaste volgorde: de inhoud van de linkerkolom komt nu onderaan die van de rechterkolom te staan. (bij een viewport < 992 px)

40 2. Eigen ervaringen met responsive templates User agent plugin Om de kolommen aan te passen gebruik ik een plugin plus wat eigen php code in de index.php De plugin is gemaakt door René Kreijveld, ik heb hem al eerder aangeprezen bij JUG030. hfps://github.com/renekreijveld/useragentdetector De plugin herkent wat voor apparaat de gebruiker heee, hij onderscheidt: desktop (alle gewone computers, dus ook laptops); tablet; mobile (smartphone). Vanwege het breakpoint van 992px op tablets gebruik ik daarnaast een paar media queries.

41 2. Eigen ervaringen met responsive templates Code in de index.php Standaard- code in de template, in dit geval rond module posi4e Below- content: <?php if ($this- >countmodules('below- content')):?> <div id="below- content"> <jdoc:include type="modules" name="below- content" style="standard" /> </div> <?php endif;?> Dit betekent dat de div met id below- content getoond wordt als er modules ac4ef zijn in de module posi4e met dezelfde naam. Het betekent dus ook dat de div niet aanwezig is in de template html als er geen modules aanwezig zijn.

42 2. Eigen ervaringen met responsive templates Code in de index.php aangepast, 1 Bovenin in de.php de output van de plugin inlezen: <?php // recognize device type, added by Studio De Oorzaak // requires the User Agent Detector plugin by René Kreijveld $session = JFactory::getSession(); $ualayout = $session- >get('ualayout');?>

43 2. Eigen ervaringen met responsive templates Code in de index.php aangepast, 2 Aangepaste code van de module posi4e Lee (linkerkolom): <?php if ($this- >countmodules('lee') and ($ualayout!= 'mobile') ) : // added by Studio De Oorzaak?> <div class= lee > <jdoc:include type="modules" name="lee" style="standard" /> </div> <?php endif;?> Aangepaste code, toegevoegd onderaan de module posi4e Rechterkolom: <?php if ($this- >countmodules('lee') and ($ualayout == 'tablet' OR $ualayout == 'mobile') ) : // added by Studio De Oorzaak?> <div class= lee- to- right > <jdoc:include type="modules" name="lee- to- right" style="standard" /> </div> <?php endif;?>

44 2. Eigen ervaringen met responsive templates Code in de css aangepast Omdat het omslagpunt van 992px midden in het bereik van de tablets zit, worden op tablets beide posi4es getoond en mbv. Media queries wordt de juiste onzichtbaar width:992px){.module.lee { /* hide on smaller viewports */ display:none; } width:992px){.module.lee- to- right{ /* hide on wider viewports */ display:none; } }

45 3. Tot besluit Hoe verder na deze ervaringen?

46 3. Hoe verder na deze ervaringen Welke basis voor mijn templates Toch bij Joostrap blijven? Heb al in geïnvesteerd. Oudere versie van Joostrap Base template, evt. met specifieke menu module; Andere Joostrap template, bijv. Cleanliness Zelf best of samenstellen uit bestaande Joostrap templates. Compleet andere template leverancier kiezen? Welke? NB. Universal Playground, Jasper Dik, ooit ook bezoeker JUG030, woont nu in Zweden, zou bezig zijn met een aanbod. Of zelf iets samenstellen uit andere bronnen? Bootstrap is immers niet Joomla gebonden. Joris Lange, ook JUG030, is hiermee bezig.

47 3. Hoe verder na deze ervaringen WAT ZOUDEN JULLIE DOEN?

Templates maken voor Joomla! Hoe maak je zelf een template voor je Joomla! website

Templates maken voor Joomla! Hoe maak je zelf een template voor je Joomla! website Templates maken voor Joomla! Hoe maak je zelf een template voor je Joomla! website Wat we gaan doen 1. Wie ben ik? 2. Voor- en nadelen bestaande templates en eigen templates 3. Eigen template op basis

Nadere informatie

Joomla! 1.5 templates

Joomla! 1.5 templates Joomla! 1.5 templates De nieuwste versie van een van s werelds meest populaire CMS en Marco Corrò De onderdelen van een template? templatenaam templatedetails.xml XML installatiescript index.php template_thumbnail.png

Nadere informatie

Responsive Design. Werkwijze en aanlevering Responsive Design. Mach3Builders

Responsive Design. Werkwijze en aanlevering Responsive Design. Mach3Builders Responsive Design Werkwijze en aanlevering Responsive Design Mach3Builders Introductie Door de explosieve stijging van het aantal soorten devices waarop websites bekeken kan worden, is het ontwerpen van

Nadere informatie

Grafisch ontwerp. Referenties. https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/ http://www.bluetrainmobile.com/mobile-showcase

Grafisch ontwerp. Referenties. https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/ http://www.bluetrainmobile.com/mobile-showcase Mobiel Datanose Op dit moment is mobiel datanose niet goed gedaan; je krijgt gewoon de site te zien zoals je het te zien krijgt op pc's of laptops. Maar vaak heb je het probleem dat je op je mobiel moet

Nadere informatie

FAQ. Responsive Design. Auteur Tim Ariesen Serviceteam Fulfilment Allrounder Datum 20-03-2014 Versie 1.0

FAQ. Responsive Design. Auteur Tim Ariesen Serviceteam Fulfilment Allrounder Datum 20-03-2014 Versie 1.0 FAQ Responsive Design Auteur Tim Ariesen Serviceteam Fulfilment Allrounder Datum 20-03-2014 Versie 1.0 Inhoudsopgave Pagina 1. Wat is responsive design? 3 2. Wat is er toegevoegd aan onze mono werkomgeving?

Nadere informatie

Joomla Template & Bootstrap 3.0. JUGA 19-11-2013 Henk Rijneveld (henk@henkrijneveld.nl)

Joomla Template & Bootstrap 3.0. JUGA 19-11-2013 Henk Rijneveld (henk@henkrijneveld.nl) Joomla Template & Bootstrap 3.0 JUGA 19-11-2013 Henk Rijneveld (henk@henkrijneveld.nl) De case Joomla 3.laatst Helemaal responsive Fixed kop- en voetgebied Specifieke chrome Zoveel mogelijk zelf Joomla

Nadere informatie

Informatietechnologie 1. Cascading Style Sheets. Responsive web design - Positioning. Kristof Michiels

Informatietechnologie 1. Cascading Style Sheets. Responsive web design - Positioning. Kristof Michiels Informatietechnologie 1 Cascading Style Sheets Responsive web design - Positioning Kristof Michiels In deze presentatie Wat is Responsive web design? Waarom belangrijk? Vloeiende layouts Media queries

Nadere informatie

Vierde JUG043 bijeenkomst 2017

Vierde JUG043 bijeenkomst 2017 Vierde JUG043 bijeenkomst 2017 Leon Kolenburg & Johan van der Velde JUG043 bijeenkomst 3 juli 2017 1 Agenda Agenda bijeenkomst Huishoudelijke regels Verwelkomen nieuwe leden (korte voorstelronde) Kosten

Nadere informatie

Responsive & Adaptive

Responsive & Adaptive Responsive & Adaptive webdesign door online regisseur Snakeware versie 1.0 woensdag, 17 oktober 2012 Uitgebracht door: Auteurs: Snakeware Martiniplein 15e 8601 EG Sneek Dhr. Gerben Kuipers gerben@snakeware.nl

Nadere informatie

Vergeleken met Storyline 2 is de indeling van het menu Insert flink aangepast. Screenrecording en nieuwe slides vallen tegenwoordig onder het menu

Vergeleken met Storyline 2 is de indeling van het menu Insert flink aangepast. Screenrecording en nieuwe slides vallen tegenwoordig onder het menu Vergeleken met Storyline 2 is de indeling van het menu Insert flink aangepast. Screenrecording en nieuwe slides vallen tegenwoordig onder het menu Slides en zijn niet meer te benaderen via het menu Insert.

Nadere informatie

Naast deze specificaties zijn deze de volgende opzetten in PSD formaat een goede basis om mee aan de slag te gaan: Desktop Mobiel

Naast deze specificaties zijn deze de volgende opzetten in PSD formaat een goede basis om mee aan de slag te gaan: Desktop Mobiel Design aanleveren Zelf een design voor een nieuw e-mailtemplate aanleveren welke door ons moet worden omgezet in code? Houd dan rekening met specificaties en beperkingen die hierop van toepassing zijn.

Nadere informatie

Stappenplan. De ontwikkeling van een interface doorloopt bij Studio Wolf vier stappen. Deze stappen verduidelijken de weg naar het eindresultaat.

Stappenplan. De ontwikkeling van een interface doorloopt bij Studio Wolf vier stappen. Deze stappen verduidelijken de weg naar het eindresultaat. Stappenplan Een interface is in principe alles wat de communicatie tussen de gebruiker en de computer bepaalt of vorm geeft. Het is het deel van de website of webapplicatie dat de interactie met de gebruiker

Nadere informatie

De interface van de Audio Narration lijkt nu meer op de vormgeving zoals we die kennen van Storyline. Meerdere blokken zijn vanaf Studio 360 naar

De interface van de Audio Narration lijkt nu meer op de vormgeving zoals we die kennen van Storyline. Meerdere blokken zijn vanaf Studio 360 naar De interface van de Audio Narration lijkt nu meer op de vormgeving zoals we die kennen van Storyline. Meerdere blokken zijn vanaf Studio 360 naar wens los te trekken en te positioneren op het scherm. Daarnaast

Nadere informatie

Talk Nerdy To Me 16-05-2012 NHL. Responsive Webdesign. Maarten van de Voorde mr10.nl Jan-Wessel Hovingh waxle.com

Talk Nerdy To Me 16-05-2012 NHL. Responsive Webdesign. Maarten van de Voorde mr10.nl Jan-Wessel Hovingh waxle.com Talk Nerdy To Me 16-05-2012 NHL Responsive Webdesign Maarten van de Voorde mr10.nl Jan-Wessel Hovingh waxle.com 1.1 Waarom is webdesign voor mobiel gebruik onvermijdelijk? in 2010 was er 600% groei in

Nadere informatie

JCE prepareren. Joomla klaar maken voor je klant(en): De tekstverwerker op maat zetten

JCE prepareren. Joomla klaar maken voor je klant(en): De tekstverwerker op maat zetten JCE prepareren Joomla klaar maken voor je klant(en): De tekstverwerker op maat zetten Belangrijkste stappen Identificatie van de mogelijke profielen Wie mag wat doen? (dit doe je eigenlijk voor je hele

Nadere informatie

WHITEPAPER. Wat is een. Responsive website? Voordelen van een. Responsive website? Hoe start je met een. Responsive website? RESPONSIVE WEBSITES

WHITEPAPER. Wat is een. Responsive website? Voordelen van een. Responsive website? Hoe start je met een. Responsive website? RESPONSIVE WEBSITES WHITEPAPER RESPONSIVE WEBSITES Wat is een Responsive website? Voordelen van een Responsive website? Hoe start je met een Responsive website? INTRODUCTIE Met het downloaden van deze whitepaper kunnen we

Nadere informatie

APEX Templates. OGH APEX dag 30 maart. Art Melssen. 31 maart 2010

APEX Templates. OGH APEX dag 30 maart. Art Melssen. 31 maart 2010 APEX Templates OGH APEX dag 30 maart Art Melssen Introductie Over de spreker 4 jaar APEX ervaring / 7 jaar Oracle 10 jaar web technologie ervaring APEX trajecten o.a. bij Centraal Boekhuis en eboekhuis

Nadere informatie

Foutoplossing FotoSpecial Blok

Foutoplossing FotoSpecial Blok Les 9 Foutoplossing FotoSpecial Blok In een vorige les maakten we een blok op de front die de verschillende fotocategoriën weergeeft. Dat doet een beetje raar bij het hoveren. In onderstaande bijlage kan

Nadere informatie

WT-Fotoalbum, WT-Catalogus en WT-Artikelen... 3. WT-Webwinkel... 3

WT-Fotoalbum, WT-Catalogus en WT-Artikelen... 3. WT-Webwinkel... 3 Inhoudsopgave Versie 2.0.0... 2 Algemeen... 2... 2 WT-Content... 3... 3 WT-Nieuws... 3... 3 WT-Fotoalbum, WT-Catalogus en WT-Artikelen... 3... 3 WT-Webwinkel... 3... 3 WT-Contact... 4... 4 Versie 2.0.1...

Nadere informatie

Social Schools Website module

Social Schools Website module Social Schools Website module Wij geloven dat de schoolwebsite een belangrijk middel is in de communicatie naar (potentiele) ouders en andere betrokkenen bij de school zoals bijvoorbeeld buurtgenoten.

Nadere informatie

We passen eerst ons bestaand inhoudstype Fotospecial een beetje aan:

We passen eerst ons bestaand inhoudstype Fotospecial een beetje aan: Les 12 Paragraph + Bootstrap Met deze module kan je de inhoud van een node beter rangschikken op het scherm. Denk hier aan Display Suite en/of Panels. Ook die modules laten u toe om inhoud anders te schikken

Nadere informatie

Project plan. Erwin Hannaart Sander Tegelaar 61849 62407

Project plan. Erwin Hannaart Sander Tegelaar 61849 62407 Project plan Erwin Hannaart Sander Tegelaar 61849 62407 I4C2 I4C1 1 Inhoudsopgave Doel en doelgroep van het project... 3 Beschrijving van het project... 4 Benodigde materialen... 5 Te verwachten resultaten,

Nadere informatie

omgaat met mobiel zoeken

omgaat met mobiel zoeken Content Marketing Gids Hoe Google omgaat met mobiel zoeken 1 Wat doet Google op gebied van de werking van haar zoekmachine en mobiel-(on)vriendelijke websites? Wat betekent dat, een mobiel-(on)vriendelijke

Nadere informatie

Documentatie WD32. Christine van Woensel M32

Documentatie WD32. Christine van Woensel M32 Documentatie WD32 Christine van Woensel M32 Ontwerpkeuzes per device resolutie Desktop (1025 1600px & 769 1024px): Tablet (481 768px): Smartphone (321 480px & tot 320px): Algemeen: Alle ontwerpen voor

Nadere informatie

PageSpeed Insights. Wanneer u bronnen comprimeert met gzip of deflate, kan het aantal bytes worden verlaagd dat via het netwerk wordt verzonden.

PageSpeed Insights. Wanneer u bronnen comprimeert met gzip of deflate, kan het aantal bytes worden verlaagd dat via het netwerk wordt verzonden. PageSpeed Insights Mobile 30 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: Comprimeren inschakelen Wanneer u bronnen comprimeert met gzip of deflate, kan het aantal bytes worden verlaagd dat via het netwerk

Nadere informatie

1.4.1 WordPress online WordPress-software Open source Forums 4

1.4.1 WordPress online WordPress-software Open source Forums 4 Inhoud Hoofdstuk 1 WordPress 1.1 Site bouwen 1 1.1.1 Software 1 1.1.2 CMS 1 1.2 Webdesign 1 1.3 Waarom WordPress? 2 1.3.1 CMS 2 1.3.2 WordPress 2 1.4 Wat is WordPress? 3 1.4.1 WordPress online 3 1.4.2

Nadere informatie

LES 1: AAN DE SLAG MET WORDPRESS. Lesoverzicht: Aan de slag Wat is WordPress CMS Front-end Back-end Samenvatting. Tijd: 5 minuten

LES 1: AAN DE SLAG MET WORDPRESS. Lesoverzicht: Aan de slag Wat is WordPress CMS Front-end Back-end Samenvatting. Tijd: 5 minuten LES 1: AAN DE SLAG MET WORDPRESS Lesoverzicht: Aan de slag Wat is WordPress CMS Front-end Back-end Samenvatting Tijd: 5 minuten Doel: Aan het einde van deze les weet je wat WordPress is en kun je benoemen

Nadere informatie

Versie 0.2. Documentatie Onsweb Club plugin voor NHV verenigingen. Laatste wijziging: 10 mei 2013 Auteurs: Marien Dongstra, Sebastian Huisman

Versie 0.2. Documentatie Onsweb Club plugin voor NHV verenigingen. Laatste wijziging: 10 mei 2013 Auteurs: Marien Dongstra, Sebastian Huisman Documentatie Onsweb Club plugin voor NHV verenigingen Versie 0.2 Laatste wijziging: 10 mei 2013 Auteurs: Marien Dongstra, Sebastian Huisman Alle rechten in dit document zijn voorbehouden. www.onsweb.nl,

Nadere informatie

Hoe ontwerp je een responsive website? Handleiding voor de ontwerper

Hoe ontwerp je een responsive website? Handleiding voor de ontwerper Hoe ontwerp je een responsive website? Handleiding voor de ontwerper versie 1-16 oktober 2018 Hoe ontwerp je een responsive website? Handleiding voor de ontwerper versie 1-16 oktober 2018 Inhoud 1. Responsiveness

Nadere informatie

ExpressionEngine CMS. Content Management Systeem/Publicatieplatform NOAH DESIGN CREATIE & WEBDEVELOPMENT

ExpressionEngine CMS. Content Management Systeem/Publicatieplatform NOAH DESIGN CREATIE & WEBDEVELOPMENT ExpressionEngine CMS Content Management Systeem/Publicatieplatform NOAH DESIGN CREATIE & WEBDEVELOPMENT ExpressionEngine is een ijzersterk Content Management Systeem gebouwd op CodeIgniter, één van de

Nadere informatie

Release notes Argo 7. Interactieve LMS interface. Nieuwe interface voor lesmodules

Release notes Argo 7. Interactieve LMS interface. Nieuwe interface voor lesmodules Release notes Argo 7 Argo 7 heeft een interactief web design. Het is optimaal afgestemd op de grote diversiteit aan computerbeeldschermen, van grootbeeld desktops en notebooks tot tablets en smart phones.

Nadere informatie

PRESTATIESITE WEBPAKKET

PRESTATIESITE WEBPAKKET PRESTATIESITE WEBPAKKET PRESTATIESITE Wij hebben al onze ervaring gebruikt om een gestandaardiseerd webpakket te ontwikkelen met een lay-out welke de focus heeft op leads en new business. Op deze wijze

Nadere informatie

Wordpress is een Content Management Systeem (CMS) dat oorspronkelijk is opgezet als weblog.

Wordpress is een Content Management Systeem (CMS) dat oorspronkelijk is opgezet als weblog. Hand-out WORDPRESS Wordpress is een Content Management Systeem (CMS) dat oorspronkelijk is opgezet als weblog. Inmiddels is het uitgegroeid tot een volwaardig CMS waarmee complete websites worden gebouwd,

Nadere informatie

Technische specificaties

Technische specificaties Praktische info Bestelbon: aanduiding reservatie digitale krant advertentie + bevestiging aanlevering materiaal, te sturen naar: booking@trustmedia.be Materiaal digitale krant: tablet@trustmedia.be 2 werkdagen

Nadere informatie

PageSpeed Insights. Wanneer u bronnen comprimeert met gzip of deflate, kan het aantal bytes worden verlaagd dat via het netwerk wordt verzonden.

PageSpeed Insights. Wanneer u bronnen comprimeert met gzip of deflate, kan het aantal bytes worden verlaagd dat via het netwerk wordt verzonden. PageSpeed Insights Mobile 49 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: Comprimeren inschakelen Wanneer u bronnen comprimeert met gzip of deflate, kan het aantal bytes worden verlaagd dat via het netwerk

Nadere informatie

Aan de slag met Wordpress

Aan de slag met Wordpress Aan de slag met Wordpress Door: Jelle en Andrea Haandrikman-Schraets Namens: Hackerspace TDvenlo Datum: 13 maart 2019 Info: jhaand@xs4all.nl info@andreahaandrikman.com Over TDvenlo De hackerspace in Noord-

Nadere informatie

IMG IS EVERYTHING FRONTEND DEVELOPMENT LES 6

IMG IS EVERYTHING FRONTEND DEVELOPMENT LES 6 IMG IS EVERYTHING FRONTEND DEVELOPMENT LES 6 VORIGE WEEK De principes van het web Multiscreen Responsive webdesign Mediaqueries Mobile first Even heel kort samenvatten waar we het ook al weer over hebben

Nadere informatie

PageSpeed Insights. Wanneer u bronnen comprimeert met gzip of deflate, kan het aantal bytes worden verlaagd dat via het netwerk wordt verzonden.

PageSpeed Insights. Wanneer u bronnen comprimeert met gzip of deflate, kan het aantal bytes worden verlaagd dat via het netwerk wordt verzonden. PageSpeed Insights Mobile 58 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: Comprimeren inschakelen Wanneer u bronnen comprimeert met gzip of deflate, kan het aantal bytes worden verlaagd dat via het netwerk

Nadere informatie

02. Responsive Design

02. Responsive Design WHITEPAPER IN 5 MINUTEN J U L I 2 0 1 2 02. Responsive Design Introductie De wereld van schermen waarop je website wordt getoond, raakt in rap tempo versnipperd. Voorheen was het makkelijk: websites werden

Nadere informatie

Deze handleiding geldt voor Joomla 3.x. In andere versies zijn kleine afwijkingen mogelijk. Copyright 2016 Websitebron.

Deze handleiding geldt voor Joomla 3.x. In andere versies zijn kleine afwijkingen mogelijk. Copyright 2016 Websitebron. Zeer beknopte handleiding Joomla Deze handleiding geldt voor Joomla 3.x. In andere versies zijn kleine afwijkingen mogelijk. Copyright 2016 Websitebron. Waarschuwingen vooraf Pas op: u kunt als eigenaar

Nadere informatie

Een website: zelf doen of uitbesteden?

Een website: zelf doen of uitbesteden? Een website: zelf doen of uitbesteden? Whitepaper Websites maken Pagina overzicht Heeft uw bedrijf geen (goede) website, dan is dat een gemiste kans. Als u het goed doet, kunt u via uw website namelijk

Nadere informatie

emscreator PageBuilder Korte uitleg van werkwijze en functies

emscreator PageBuilder Korte uitleg van werkwijze en functies Inhoudsopgave: emscreator PageBuilder Korte uitleg van werkwijze en functies Starten van de PageBuilder Overzicht linker PageBuilder menu Overzicht rechter PageBuilder menu Modules, rijen en templates

Nadere informatie

Publishing & Printing Company B.V.

Publishing & Printing Company B.V. STAPPENPLAN WEBSITE Versie 1.3 Publishing & Printing Company B.V. Weth. Sangersstraat 38 (0)46-437 73 11 KVK 140.41959 6191 NA Beek web@pp-company.nl BTW NL 0085.52.861.B01 Algemene voorwaarden www.pp-company.nl

Nadere informatie

STAGE VERSLAG LVB NETWORKS

STAGE VERSLAG LVB NETWORKS STAGE VERSLAG LVB NETWORKS Stagiair : Praktijkopleider : Stagebegeleider : Periode : Inlever Datum : Michael Scherpenisse Jeffrey van Draanen Bert de Boer 1 2 April, 2015 Opmerking Beoordeling stageverslag:

Nadere informatie

Drupal theming. 28 april 2014 - CVO Crescendo

Drupal theming. 28 april 2014 - CVO Crescendo Drupal theming 28 april 2014 - CVO Crescendo About-me.tpl.php Esther De Jonghe Drupal front end developer verleden: @cronos, @adforce, @puresign nu: freelance (wwwonderland) @estherdejonghe Wat is theming?

Nadere informatie

SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42

SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42 SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42 Inhoudsopgave 1.0 Inhoudsopgave 1 1.0 Inleiding 2 1.1 Algemeen 2 1.2 Mijn leerdoelen 2 2.0 Beschrijving leerdoel 2 3 2.1 Responsive 3 2.2 Up- to- date HTML&CSS

Nadere informatie

procesbeschrijving. Web Opdracht

procesbeschrijving. Web Opdracht Web Opdracht procesbeschrijving 2017-2018 Dit document bevat een beschrijving van het proces van de Web Opdracht voor de cursus Informatie-uitwisseling (IUW) van de opleiding Informatiekunde TrustInUs

Nadere informatie

Piwik. statistieken zonder pottekijkers. een volwaardig open source alternatief voor GoogleAnalytics

Piwik. statistieken zonder pottekijkers. een volwaardig open source alternatief voor GoogleAnalytics Piwik statistieken zonder pottekijkers een volwaardig open source alternatief voor GoogleAnalytics Joris Lange, Smart Joomla Websites JUG030, 9 mei 2016 Webanalyse is het meten, verzamelen, analyseren

Nadere informatie

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer 01/05 Websites Nederland over Mobile marketing Mabelie Samuels internet marketeer 02/05 Mobile marketing Kunt u zich uw eerste mobiele telefoon nog herinneren? Die van mij was een Motorola, versie onbekend,

Nadere informatie

De Geschiedenis van het Internet

De Geschiedenis van het Internet De Geschiedenis van het Internet Hoe is het internet ontstaan? https://www.youtube.com/watch?time_continue=32&v=r3dnhjhxmm g Het internet zag er eerst nog zo uit: Wie van jullie zou dit kunnen gebruiken?

Nadere informatie

Stedelijk Gymnasium s-hertogenbosch INHOUD

Stedelijk Gymnasium s-hertogenbosch INHOUD WEBDESIGN MET HTML5 EN CSS + USABILITY INFORMATIC A KLAS 4 2 018-2019 INHOUD Inleiding... 2 Online cursussen... 2 Verplichte cursussen (geschatte leertijd 3 + 11 = 14 uur):... 3 Optioneel: Extra cursussen

Nadere informatie

1.9.9 Release Notes 28 oktober 2014

1.9.9 Release Notes 28 oktober 2014 1.9.9 Release Notes 28 oktober 2014 Inhoud Voordelen... 1 Overzicht... 2 Release Versie... 3 Nieuw... 4 Nieuw Tablet/Groot scherm weergave... 4 Ontwerp de Tablet/Groot Scherm Layout... 4 Site eigenaar

Nadere informatie

PageSpeed Insights. http://www.iwtitalia.com/privacy/privacy.js (maximum duur niet gespecificeerd)

PageSpeed Insights. http://www.iwtitalia.com/privacy/privacy.js (maximum duur niet gespecificeerd) PageSpeed Insights Mobile 33 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: Gebruikmaken van browsercaching Wanneer u in HTTP-headers een vervaldatum of maximale leeftijd voor statische bronnen instelt,

Nadere informatie

Algemene regels. Stappenplan webdesign

Algemene regels. Stappenplan webdesign Algemene regels Stappenplan webdesign Kleurengebruik Denk bij het maken van een website aan je kleurencombinaties. Gebruik niet meer dan 4 kleuren; Achtergrond; Heading/ Subheading; Platte tekst; Links.

Nadere informatie

Titelpagina Styleguide Jij&Overijssel

Titelpagina Styleguide Jij&Overijssel Huisstijlrichtlijnen Digitaal Titelpagina Styleguide Jij&Overijssel Inhoudopgave Onderwerp Pagina 1 Responsive design 3 2 Tone of voice 4 3 Kleurgebruik 5 4 Typografie 6 5 Formulieren 8 6 Pictogrammen

Nadere informatie

De toekomst is mobiel Mobiele portals op basis van responsive design

De toekomst is mobiel Mobiele portals op basis van responsive design white paper Heeft ú al een ecm systeem? 4 april 2013 Bas Fockens, directeur Datacon BV De toekomst is mobiel Mobiele portals op basis van responsive design Door de komst van de smartphone en tablets is

Nadere informatie

Instructies Zitecraft Content Management System (CMS)

Instructies Zitecraft Content Management System (CMS) Instructies Zitecraft Content Management System (CMS) Inloggen Het CMS wordt geopend via http://zitecraft.com/login of er kan op het icoontje rechtsonder op de zite geklikt worden. Vervolgens dient het

Nadere informatie

CMS Manual Pebble Media

CMS Manual Pebble Media CMS Manual Pebble Media Inhoudstafel 1 introductie... 3 2 modules... 4 2.1 beheer van pagina s... 4 2.2 beheer van media... 7 2.3 beheer van nieuwsberichten... 8 2.4 beheer van merken... 9 3 instellingen...

Nadere informatie

PageSpeed Insights. Je pagina heeft geen omleidingen. Meer informatie over het vermijden van omleidingen voor bestemmingspagina's.

PageSpeed Insights. Je pagina heeft geen omleidingen. Meer informatie over het vermijden van omleidingen voor bestemmingspagina's. PageSpeed Insights 100 / 100 Snelheid 10 uitgevoerde regels Omleidingen op bestemmingspagina vermijden Je pagina heeft geen omleidingen. Meer informatie over het vermijden van omleidingen voor bestemmingspagina's.

Nadere informatie

Bestaat er serieus onderwijs in het maken van websites?

Bestaat er serieus onderwijs in het maken van websites? Bestaat er serieus onderwijs in het maken van websites? InGrUnDes, onderzoek naar InformationGridUnitDesign door Hans Frederik 12 april 2006 www.alexisbv.nl Agenda Vraagstelling Kaders Onderzoek Kwalificatieprofielen

Nadere informatie

WordPress in het Kort

WordPress in het Kort WordPress in het Kort Een website maken met Wordpress. In minder dan één uur online! Inclusief installatie van een thema en plugins Alle rechten 2013, Rudy Brinkman, BrinkhostDotCom, http://www.brinkhost.nl

Nadere informatie

Hand-out Web Technologies, werkcollege 6 Alex Reuneker (a.reuneker@hhs.nl), 2012

Hand-out Web Technologies, werkcollege 6 Alex Reuneker (a.reuneker@hhs.nl), 2012 Hand-out Web Technologies, werkcollege 6 Alex Reuneker (a.reuneker@hhs.nl), 2012 1. Positie en flow Boxes, block-level en inline elements: Ieder HTML-element wordt, als het ware, als een omkaderd block-

Nadere informatie

Technische specificaties

Technische specificaties Praktische info Bestelbon: aanduiding reservatie Tablet-advertentie + bevestiging aanlevering materiaal, te sturen naar: booking@trustmedia.be Materiaal print: artwork@mediafin.be 2 werkdagen voor verschijning

Nadere informatie

Lichtgewicht CSS design voor Drupal 6

Lichtgewicht CSS design voor Drupal 6 Lichtgewicht CSS design voor Drupal 6 Roy Scholten Drupaljam Enschede, 20 maart 2009 1 Question: How to convert an OSWD design into a Drupal theme. In 45 minutes? 2 Wie heeft deze vraag gesteld? Answer:

Nadere informatie

Stedelijk Gymnasium s-hertogenbosch INHOUD

Stedelijk Gymnasium s-hertogenbosch INHOUD WEBDESIGN MET HTML5 EN CSS INFORMATIC A KLAS 4 2 017-2018 INHOUD Inleiding... 2 Online cursussen... 2 Verplichte cursussen (geschatte leertijd 3 + 11 = 14 uur):... 3 Optioneel: Extra cursussen voor verdieping/uitbreiding...

Nadere informatie

WEBDESIGN & Joomla 3.6

WEBDESIGN & Joomla 3.6 WEBDESIGN & Joomla 3.6 Mobile R3ADY / US3R Friendly Alles wat je moet weten over Joomla 2014-2017, Roy Sahupala WEBDESIGN & Joomla Belangrijke opmerking De methodes en programma s in deze handleiding zijn

Nadere informatie

Er is nog heel wat voor nodig om van alle losse HTML-code

Er is nog heel wat voor nodig om van alle losse HTML-code Boxmodel, weergavemodel en positionering 9 Er is nog heel wat voor nodig om van alle losse HTML-code een toonbare pagina te maken, meer dan u misschien op het eerste gezicht denkt. Als de HTML-code is

Nadere informatie

Webdesign voor ondernemers

Webdesign voor ondernemers e-boek Webdesign voor ondernemers Veelgestelde vragen over het laten maken van een website Bart van den Bosch Inhoud 1. Zelf doen of uitbesteden? 4 2. Webdesigners 7 3. Wat is Wordpress 10 4. Maken van

Nadere informatie

Gull Design & Media Insite Design. 25 januari - 24 juni 2016 Praktijkopleiders: Ivan Pakan Bauke Couperus

Gull Design & Media Insite Design. 25 januari - 24 juni 2016 Praktijkopleiders: Ivan Pakan Bauke Couperus Gull Design & Media Insite Design 25 januari - 24 juni 2016 Praktijkopleiders: Ivan Pakan Bauke Couperus VOORWOORD & INLEIDING Mijn naam is Esmé Couperus. Ik ben een 21 jaar oude studente aan de opleiding

Nadere informatie

Versie 0.4. Documentatie Onsweb Club plugin voor KNKV verenigingen. Laatste wijziging: 19 juli 2012 Auteurs: Marien Dongstra, Sebastian Huisman

Versie 0.4. Documentatie Onsweb Club plugin voor KNKV verenigingen. Laatste wijziging: 19 juli 2012 Auteurs: Marien Dongstra, Sebastian Huisman Documentatie Onsweb Club plugin voor KNKV verenigingen Versie 0.4 Laatste wijziging: 19 juli 2012 Auteurs: Marien Dongstra, Sebastian Huisman Alle rechten in dit document zijn voorbehouden. www.onsweb.nl,

Nadere informatie

Voor vragen: http://www.richard3332.nl/ of mail naar Richard3332@gmail.com

Voor vragen: http://www.richard3332.nl/ of mail naar Richard3332@gmail.com Welkom bij mijn website tutorial (Deel 3) Ik ga uit van Microsoft XP voor de duidelijkheid. Ik heb dus geen idee of de programma s die ik gebruik ook op Vista werken. Notepad++ werkt zowieso op xp en Vista.

Nadere informatie

Monks DESIGN CHECKLIST

Monks  DESIGN CHECKLIST EMAIL DESIGN CHECKLIST Merk Optimalisatie Merknaam staat in de Van naam Het verstuur adres is herkenbaar Het Aan-veld is gepersonaliseerd met de naam van de ontvanger De onderwerpregel is informatief kort

Nadere informatie

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen PageSpeed Insights 78 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen Je pagina heeft 3 blokkerende scriptbronnen en 3 blokkerende

Nadere informatie

WIDGETKIT 2. Inleiding

WIDGETKIT 2. Inleiding WIDGETKIT 2 Inleiding Widgetkit 2 is een component wat in Joomla te gebruiken is. Het component bevat een aantal Widgets die elk op zijn eigen manier content op de website weergeeft. Hieronder is te zien

Nadere informatie

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen.

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. Terminologie HTML en CSS HTML: Hyper Markup language Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. CSS: Cascading StyleSheet stylesheet for

Nadere informatie

Zicht - Content Management Systeem een algemene beschrijving

Zicht - Content Management Systeem een algemene beschrijving Zicht - Content Management Systeem een algemene beschrijving Versie april/2008 Zicht nieuwe media ontwerpers 2008 1 Inleiding Een Content Management Systeem (CMS) is een webapplicatie waarmee je zonder

Nadere informatie

Responsive web applicaties op Oracle

Responsive web applicaties op Oracle APEX Responsive web applicaties op Oracle Spreker(s) : Datum : E-mail : Arian Macleane & Jacob Beeuwkes 06-06-2013 info@transfer-solutions.com WWW.TRANSFER-SOLUTIONS.COM Outline Trends APEX intro APEX

Nadere informatie

Globale kennismaking

Globale kennismaking Globale kennismaking Kennismaking Tesla CMS 1. Dashboard 2. pagina beheer - pagina aanmaken - pagina aanpassen - pagina verwijderen - pagina seo opties - zichtbaarheid pagina 3. subpagina beheer - subpagina

Nadere informatie

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen PageSpeed Insights 69 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen Je pagina heeft 1 blokkerende CSS-bronnen. Dit veroorzaakt

Nadere informatie

Appendix 1 Teamplayers

Appendix 1 Teamplayers Appendix 1 Teamplayers (vaardigheden worden aangegeven qua niveau in starter/redelijk/) Teamlid Programmeur/ontwikkelaar 1 Programmeertalen PHP Algemeen (Object Oriented) PHP Zend Framework (1&2) PHP Symfony

Nadere informatie

Uw website gebruiksvriendelijk, vindbaar en toegankelijk

Uw website gebruiksvriendelijk, vindbaar en toegankelijk Uw website gebruiksvriendelijk, vindbaar en toegankelijk! Training PGOsupport!! 14 april 2014! Jaap van de Putte Programma 10.00-12.30 Kennismaking Usability / Findability / Accessibility 13.15-16.30 Van

Nadere informatie

USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR

USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR WELKOM AGENDA Introductie Korte algemene inleiding Usability Usability voor mobiele apparaten Vragen - afsluiting INTRODUCTIE Peter Kassenaar;

Nadere informatie

Website beoordeling serdem.tn

Website beoordeling serdem.tn Website beoordeling serdem.tn Gegenereerd op Maart 30 2017 15:51 PM De score is 65/100 SEO Content Title Lengte : 42 Perfect, uw title tag bevat tussen de 10 en 70 karakters. Description Mouelhi spécial

Nadere informatie

JOOMLA! GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID IN DE PRAKTIJK. Tips en hulpmiddelen voor gebruiksvriendelijkheid

JOOMLA! GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID IN DE PRAKTIJK. Tips en hulpmiddelen voor gebruiksvriendelijkheid JOOMLA! GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID IN DE PRAKTIJK Tips en hulpmiddelen voor gebruiksvriendelijkheid JOOMLA! GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID IN DE PRAKTIJK 10 tips om joomla gebruiksvriendelijker te maken Sander Potjer

Nadere informatie

HTML5 & Webdesign. Ontwerp cover: Graficelly, Reeuwijk-Brug. N. van Aken M. den Besten A.C. Gijssen ISBN 978-90-460-0740-2

HTML5 & Webdesign. Ontwerp cover: Graficelly, Reeuwijk-Brug. N. van Aken M. den Besten A.C. Gijssen ISBN 978-90-460-0740-2 Ontwerp cover: Graficelly, Reeuwijk-Brug N. van Aken M. den Besten A.C. Gijssen ISBN 978-90-460-0740-2 Eerste druk 2016 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven Behoudens uitzondering door de wet gesteld

Nadere informatie

Gebruikers Toevoegen. EasySecure International B.V. +31(0)88 0000 083 Info@EasySecure.nl Support.EasySecure.nl. v2.0.11 22-09-2014

Gebruikers Toevoegen. EasySecure International B.V. +31(0)88 0000 083 Info@EasySecure.nl Support.EasySecure.nl. v2.0.11 22-09-2014 Gebruikers Toevoegen EasySecure International B.V. +31(0)88 0000 083 Info@EasySecure.nl Support.EasySecure.nl v2.0.11 22-09-2014 In deze handleidingen worden de volgende functies binnen de IdentySoft software

Nadere informatie

PORTAL HYDRON. Marco Tangelder - Clickfactor Bram Voogel - Oracle

PORTAL HYDRON. Marco Tangelder - Clickfactor Bram Voogel - Oracle PORTAL HYDRON Marco Tangelder - Clickfactor Bram Voogel - Oracle Inhoud Introductie Hydron The Case Design Probleemstelling Design Oplossing Design Implementatie Portal implementatie Samenvatting Lessons

Nadere informatie

Over de schutting: Tour top 100

Over de schutting: Tour top 100 Over de schutting: Tour top 100 Project 4 fase 2 Mediadeveloper 30-09-2014 VERTROUWELIJK Pagina 1 van 5 Contents Inleiding... 3 Situatie... 3 Eisen van de opdrachtgever... 3 Eisen van de opleiding... 4

Nadere informatie

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen PageSpeed Insights 58 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen Je pagina heeft 2 blokkerende scriptbronnen en 3 blokkerende

Nadere informatie

1. Datatransformaties

1. Datatransformaties 1. Datatransformaties Binnen de templates kan men in TIC Narrow Casting content items plannen van het type Datatransformatie. Met een datatransformatie is kan data gevisualiseerd worden. Gedacht kan worden

Nadere informatie

WORDPRESS THEME. 2017, Roy Sahupala

WORDPRESS THEME. 2017, Roy Sahupala WORDPRESS THEME 2017, Roy Sahupala Belangrijke opmerking De methodes en programma s in deze handleiding zijn zonder inachtneming van enige patenten vermeld. Ze dienen enkel voor amateuren studiedoeleinden.

Nadere informatie

Naam: zangers Velden hoef je niet toe te voegen Voeg nu twee keer inhoud toe van het type zangers. Een titel is voldoende.

Naam: zangers Velden hoef je niet toe te voegen Voeg nu twee keer inhoud toe van het type zangers. Een titel is voldoende. Inleiding In de les werken we verder op onze Drupal 8 site. We stellen deze verder in en aan de hand van korte stappen wordt even een licht geworpen op een aantal zaken die anders zijn dan Drupal 7, doch

Nadere informatie

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen

PageSpeed Insights. JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen PageSpeed Insights 69 / 100 Snelheid Dit moet worden gecorrigeerd: JavaScript en CSS in content boven de vouw die het weergeven blokkeren, verwijderen Je pagina heeft 13 blokkerende scriptbronnen en 14

Nadere informatie

Statistieken met de content voorop

Statistieken met de content voorop Statistieken met de content voorop Mini-seminar over bruikbare, visuele statistieken! Stadskantoor Gemeente Utrecht 1.3.2018!!!!! Jeroen Visser! Eend ~ maakt internet menselijk Statistieken met de content

Nadere informatie

Sophie van Solinge 77524 CMS32

Sophie van Solinge 77524 CMS32 Sophie van Solinge 77524 CMS32 1 Opdracht 1 Drupal Wordpress Joomla Case 1 De groenteboer op de hoek, heeft grootse plannen voor zijn zaak. Omdat er in de omgeving veel verzorgingstehuizen zijn en de inwoners

Nadere informatie