Martijn Wijnhoven 1 juni 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Martijn Wijnhoven 1 juni 2010"

Transcriptie

1 Martijn Wijnhoven 1 juni 2010

2 Doel- en kaderstelling Kinderen van het speciaal onderwijs vinden over het algemeen moeilijk de weg naar de reguliere sportvereniging. Hoe kunnen deze kinderen gemotiveerd worden voor sport zodat zij uiteindelijk lid worden en ook lid blijven van de reguliere sportvereniging of speciale groepen? - Er worden verschillende takken van sport aangeboden op SBO de Toermalijn en praktijkschool Helmond, binnen en buiten schooltijden. De leerlingen hebben een duidelijke invloed op de keuze van de aangeboden takken van sport, zodat de kans groter is dat zij hier positieve ervaringen uit opdoen en eventueel later een gerichte keuze te kunnen maken voor een sportvereniging bij hun in de buurt. - Individuele begeleiding van kinderen naar de sportvereniging toe, dat wil zeggen het kind letterlijk begeleiden naar de sportvereniging. Om samen met het kind ervaringen op te doen en deze ook samen in overleg met het kind, en de ouders uit te wisselen. - Bestaande projecten zoals Plezier in Beweging, de nationale sportweek en de contacten met verschillende sportverenigingen worden gecontinueerd en hierbij wordt intensiever samengewerkt tussen de verschillende partners. - De trainers en/of begeleiders en eventueel bestuursleden binnen de sportverenigingen goed inlichten over het kind dat komt sporten. Er kan dan worden gedacht aan bijscholing naar de trainers toe. Zo kunnen zij op een goede deskundige manier met het kind om gaan en is de kans dat het kind uitvalt verkleind. Hoofddoelstelling De kinderen van het speciaal onderwijs, in de leeftijd van 4 tot en met 18 jaar te motiveren voor sport. Sport wordt ingezet als doel om bewegingsarmoede onder kinderen terug te dringen en ze kennis te laten maken met diverse sporten op school, na school, of bij sportverenigingen. Bij dit hoofddoel horen een aantal subdoelen: 1. Inventariseren welke kinderen al aan sport doen om tot concrete individuele doelstellingen te kunnen komen. 2. Goede contacten opbouwen en onderhouden met sportverenigingen om een goede keuze voor het kind te kunnen maken, welke sportvereniging wel of niet geschikt is. 3. De sportverenigingen die komend jaar deelnemen aan ons project ondersteunen zodat zij kinderen goed en vakkundig kunnen begeleiden. 4. Interesse van kinderen voor sport in het algemeen stimuleren, door ze kennis te laten maken met sporten en sportverenigingen binnen en buiten de gymlessen om.

3 Beoogd resultaat Het beoogde resultaat is een hogere sportparticipatie bij kinderen binnen SBO de Toermalijn en praktijkschool Helmond. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk leerlingen uit de bovenbouw van SBO de Toermalijn en de gehele leerlingpopulatie van praktijkschool Helmond deel gaan nemen aan dit project. Inventariseren welke kinderen al aan sport doen om tot concrete individuele doelstellingen te kunnen komen. Voor dit project is het van belang om te weten welke kinderen wel en welke kinderen er niet sporten op de scholen. Wanneer dit helder is kunnen er concrete doelen gevormd worden per individu. Het resultaat is meetbaar als de kinderen hebben deelgenomen aan de nulmeting op de scholen. Goede contacten opbouwen en onderhouden met sportverenigingen om zo een geschikte keuze te kunnen maken, welke sportvereniging wel of niet geschikt is. Daarom moet er gekeken worden naar de voorkeur van het kind, de ouders en combinatie functionaris om een beeld te vormen van een sportvereniging. Dit doel is meetbaar wanneer er een goede wisselwerking ontstaat tussen de vereniging, de ouders / verzorgers, het kind en de combinatiefunctionaris. Er zal niet alleen gekozen worden voor sportverenigingen binnen Helmond, maar ook de sportverenigingen in de plaatsen waar de kinderen wonen. De sportvereniging ondersteunen zodat zij kinderen goed en vakkundig kunnen begeleiden. Gedurende dit project specifiek de verenigingen waar de kinderen of ouders / verzorgers een voorkeur voor hebben begeleiden en ondersteunen. Het is van groot belang dat de lesgevers van verenigingen weten hoe zij de kinderen moeten begeleiden en lesgeven. Dit omdat de kinderen gedurende enkele weken vanuit de vereniging begeleid zullen moeten worden. Interesse van kinderen opwekken voor sporten algemeen door meer sportaanbod binnen en buiten de gymlessen om. Dit doel is meetbaar door aan het einde van het schooljaar een evaluatie te houden met betrekking tot welke kinderen aansluiting bij een reguliere sportvereniging hebben gevonden. Dit geldt tevens voor kinderen die in Helmond naar school gaan, maar buiten Helmond wonen. Ook deze kinderen kunnen deelnemen aan de na schoolse activiteiten, maar uiteindelijk proberen we deze deelnemers lid te laten worden bij een vereniging of instelling in de buurt van de woonplaats. Het is hierbij de bedoeling om de verenigingen voor een bepaalde periode gebruik te laten maken van de gymzaal van school om vervolgens de stap te maken naar de vereniging. Dit om de stap voor kinderen naar de sportvereniging kleiner te maken (ze zijn toch al op school) en eventuele begeleiding te kunnen bieden aan de trainers. Ondersteunen en organiseren van sportactiviteiten zoals sportdagen en nationale sportweek. Mijn rol hierin kan zijn het regelen van verenigingen / instanties die tijdens deze dag een clinic aanbieden. Het ondersteunen en organiseren van de sportdagen en de nationale sportweek.

4 Eventuele samenwerkingspartners - MEE Zuidoost Brabant, locatie Helmond. Maria v.d. Weijer, consulent team vrije tijd Baroniehof 169a, 5709 HL Helmond postbus 6055, 5700 ET Helmond / of mvandeweijer@meezuidoostbrabant.nl - GGD Zuidoost Brabant. Ton Gieling, Jeugdarts tgieling@ggdzob.nl - Praktijk voor kinderfysiotherapie de Veste. Mariska vd Wijngaard De Plaetse 24, 5708 ZJ - De zorgboog. Nathalie Drouen, Diëtist Nalthalie_drouen@msn.com - Naschoolse dagbehandeling de Kick. Dit is een onderdeel van het Orthopedagogisch Centrum Brabant nsd.dekick@ocbrabant.nl - Kinderopvang Spring. - Special Heroes. Rita van Driel ( landelijk projectleider ) Rita.vandriel@noc-nsf.nl - Cruyff Foundation. Miranda van Holstein miranda@cruyff-foundation.nl - Special Olympics. Natascha Bruers Tienerhuis Brouwhuis. - Jovic. Hans Panjoel

5 - Sportverenigingen. HVV Helmond, voetbal Outdoor Rijpelberg, scouting Calmarogym, thaibox Polaris, volleybal Mulo, voetbal De Wissen Laco, zwemmen en fitness Oranje Wit, handbal Sportschool vd Pol, fitness en vecht- en verdedigingssporten Etc.

6 Risicoanalyse en beheersing Weinig animo van kinderen van het speciaal onderwijs om te sporten. Dit kan onderzocht worden door middel van een vragenlijst naar de kinderen toe. De kinderen gaan veelal niet vanuit zichzelf op of na school sporten. De kwaliteit van de aangeboden activiteit zal dan ook hoog moeten zijn zodat kinderen enthousiast worden voor het sporten. Zij moeten hier veelal plezier hebben in het sporten. De veiligheid voor en van de kinderen zal gedurende het gehele project in acht moeten worden genomen. Het is een speciale doelgroep waarbij de kinderen heel erg veel gebonden zijn aan veiligheid en structuur. Deze zal dan ook als heel belangrijk ervaren moeten worden en constant gewaarborgd moeten worden. Er zouden knelpunten kunnen ontstaan bij verenigingen en de communicatie met de ouders en de communicatie naar de kinderen zelf. Door de problematiek van de kinderen zal het voor enkelen moeilijk zijn om te gaan sporten bij een vereniging vanuit eigen initiatief. Hier zal het kind dan ook goed in begeleid moeten worden. Een ander knelpunt zou kunnen zijn dat de ouders erg beschermend reageren ten opzichte van de kinderen. Een mogelijke oplossing hiervoor zou kunnen zijn om de ouders heel nauw te betrekken bij het project. Bij de vereniging zou het een risico kunnen zijn dat de begeleiders van de verenigingen niet genoeg kennis hebben met betrekking tot het kind dat komt sporten. Een mogelijke oplossing hiervoor zou een bijscholing zijn. Of dat zij niet open staan voor leerlingen uit het speciaal onderwijs. Doordat deze leerlingen soms meer aandacht nodig hebben dan andere kinderen binnen de vereniging. Een ander risico zou kunnen zijn het vervoer en de kosten. Om dit probleem op te lossen moeten we goed samenwerken met de sportcoach ( ESR ) en met MEE Zuid Oost Brabant die hier waarschijnlijk wel een betekenis in kunnen spelen.

7 Projectplanning Na de zomervakantie zal het project starten. September - December: - Starten van een nulmeting bij beide scholen. - Inventariseren sportdeelname en interesses van de leerlingen. - Contacten leggen met verschillende verenigingen. - Verenigingen worden uitgenodigd om tijdens lesuren sportactiviteiten aan te bieden. - Vergadermomenten inplannen. Januari: - Verenigingen gaan na schooltijd sportactiviteiten aanbieden. - Begeleiding/ondersteuning van trainers. Maart - April: - Ondersteunen en organiseren van sportactiviteiten zoals sportdagen en nationale sportweek. - Tussentijdse evalueren van de eerste activiteiten met de scholen en verenigingen. April - Juli: - Begeleiden van de leerlingen om de stap naar de sportvereniging te zetten. - Evaluatiemoment van het afgelopen jaar.

8 Begroting SBO de Toermalijn Periode Clinic / activiteit Dagen Kosten Praktijkschool Helmond Periode Clinic / activiteit Dagen Kosten Totale kosten per maand Maand Kosten Overige Totaal Kosten

Beweegbeleid VSO de Korenaer Helmond Sint Willibrordstraat TA Helmond

Beweegbeleid VSO de Korenaer Helmond Sint Willibrordstraat TA Helmond Beweegbeleid VSO de Korenaer Helmond Sint Willibrordstraat 10 5701 TA Helmond Datum: februari 2018 Naam: VSO de Korenaer Helmond Auteurs: T. Vos (docent bewegen en sport) en K. Spijkers (Gezonde schooladviseur

Nadere informatie

iedereen kan een held zijn! Sporten en bewegen is leuk, geeft kracht en maakt trots! Ook voor leerlingen in het speciaal onderwijs.

iedereen kan een held zijn! Sporten en bewegen is leuk, geeft kracht en maakt trots! Ook voor leerlingen in het speciaal onderwijs. iedereen kan een held zijn! Sporten en bewegen is leuk, geeft kracht en maakt trots! Ook voor leerlingen in het speciaal onderwijs. Special Heroes iedereen kan een held zijn! Special Heroes werkt eraan

Nadere informatie

iedereen kan een held zijn! Sporten en bewegen is leuk, geeft kracht en maakt trots! Ook voor leerlingen in het speciaal onderwijs.

iedereen kan een held zijn! Sporten en bewegen is leuk, geeft kracht en maakt trots! Ook voor leerlingen in het speciaal onderwijs. iedereen kan een held zijn! Sporten en bewegen is leuk, geeft kracht en maakt trots! Ook voor leerlingen in het speciaal onderwijs. Special Heroes iedereen kan een held zijn! Special Heroes werkt eraan

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Wij maken werk van TALENT. En toen was het alweer kerst... Nieuw jaar. Wens. Nieuwsbrief 52

Nieuwsbrief. Wij maken werk van TALENT. En toen was het alweer kerst... Nieuw jaar. Wens. Nieuwsbrief 52 Dit is een uitgave van STIP VSO Utrecht. Een samenwerking tussen de VSO afdelingen van de Herderschêeschool en de Wilhelminaschool. Reacties op deze nieuwsbrief mailt u naar: nieuwsbrief@stipvso.nl. Nieuwsbrief

Nadere informatie

Inhoud. Als sporten niet lukt.. Wat doet sport met kinderen? 'Inspiratiedag Aangepast Sporten

Inhoud. Als sporten niet lukt.. Wat doet sport met kinderen? 'Inspiratiedag Aangepast Sporten 1 Inhoud 1. Hoe leer je sporten? 2. Waarom gaat dat soms niet goed? 3. Wat zou je kunnen doen? 3. Onderzoek naar Special Heroes? Wat doet sport met kinderen? 'Inspiratiedag Aangepast en Remo Mombarg Als

Nadere informatie

Special Heroes 17 juni 2015. Special Heroes is een samenwerkingsverband van NOC*NSF / PO-Raad / Onbeperkt Sportief

Special Heroes 17 juni 2015. Special Heroes is een samenwerkingsverband van NOC*NSF / PO-Raad / Onbeperkt Sportief Special Heroes 17 juni 2015 Special Heroes is een samenwerkingsverband van NOC*NSF / PO-Raad / Onbeperkt Sportief Doel en doelgroep van Special Heroes Aanleiding De sport- en beweegparticipatie van kinderen

Nadere informatie

% dat vindt dat hij/zij voldoende beweegt. 4-12 jr. 13-22 jr. 23-79 jr. 81% Nederlandse Norm Gezond Bewegen 47% 48% 0% 4-12 jr. 13-22 jr. 23-79 jr.

% dat vindt dat hij/zij voldoende beweegt. 4-12 jr. 13-22 jr. 23-79 jr. 81% Nederlandse Norm Gezond Bewegen 47% 48% 0% 4-12 jr. 13-22 jr. 23-79 jr. % dat vindt dat hij/zij voldoende beweegt 4-12 jr. 13-22 jr. 23-79 jr. 82% 77% 70% 81% 61% Fitnorm (tenminste 3x per week intensieve lichaamsbeweging) 80% Nederlandse Norm Gezond Bewegen 23-79 jr. 38%

Nadere informatie

Meer bewegen voor meer kinderen

Meer bewegen voor meer kinderen Meer bewegen voor meer kinderen Paulusschool, Noorderlicht 2008-2009 Inzet van beweegteams voor sport-en spelontwikkeling De Paulusschool heeft vanaf het schooljaar 2008-2009 een inzet van beweegteams

Nadere informatie

U kunt haar bereiken via: Combinatie Functionaris Sport Bouke Bisschop 06 515 799 45 b.bisschop@toekomst-ede.nl

U kunt haar bereiken via: Combinatie Functionaris Sport Bouke Bisschop 06 515 799 45 b.bisschop@toekomst-ede.nl In deze folder vindt u een duidelijk overzicht van de sportactiviteiten in de regio voor kinderen en jongeren met een beperking. Alle sportverenigingen die deze sportactiviteiten uitvoeren hebben door

Nadere informatie

voor sport en voor jou!

voor sport en voor jou! voor sport en voor jou! Wat bespreken we vandaag Sportbeleid van Roosendaal o Impuls Brede School, Sport & Cultuur o Uitvoeringsopdracht - Projectgebieden - Sporten voor 50 + - Sporten met beperkingen

Nadere informatie

Hoeveel sporten deze kinderen. De kracht van sport sporten voor kinderen met gedragsproblemen. Wekelijks sporten, lidmaatschap en bewegen %

Hoeveel sporten deze kinderen. De kracht van sport sporten voor kinderen met gedragsproblemen. Wekelijks sporten, lidmaatschap en bewegen % Introductie Sportparticipatie Succesfactoren Praktijk beelden Discussie De kracht van sport sporten voor kinderen met gedragsproblemen Remo Mombarg en Arjan Pruim Widening Gap, Skinner & Piek, 2001 Verminderde

Nadere informatie

Dit aanbod is uitstekend te combineren met Mijnzwemcoach.nl of andere interventies uit de menukaart zoals Fiets fit!, Start2run.

Dit aanbod is uitstekend te combineren met Mijnzwemcoach.nl of andere interventies uit de menukaart zoals Fiets fit!, Start2run. Zwemsport 'Sportaanbod ouders van jonge kinderen' Organisatie: Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) Contactpersoon: heer Mikel Vogels Contactpersoon 2: mevrouw Cécile Veldman Erkenningen: Sport- en

Nadere informatie

Menukaart sport. Basisonderwijs. Dussen Hank Nieuwendijk Sleeuwijk Werkendam

Menukaart sport. Basisonderwijs. Dussen Hank Nieuwendijk Sleeuwijk Werkendam Menukaart sport Basisonderwijs Dussen Hank Nieuwendijk Sleeuwijk Werkendam De vernieuwde aanpak in sport voor het basisonderwijs van Gemeente Werkendam. Sport, spel en plezier in bewegen! Beste docent,

Nadere informatie

Basis Sport Project. Buurt, onderwijs. sport

Basis Sport Project. Buurt, onderwijs. sport Buurt, onderwijs & sport Sport-Koepel Edam-Volendam, sportief het hele jaar! Sport-Koepel is de organisatie voor Edamse en Volendamse scholen, sportverenigingen, sportieve Edammers en Volendammers en inwoners

Nadere informatie

Special Heroes Organisatie: Onbeperkt Sportief Contactpersoon: mevrouw Erna Mannen Contactpersoon 2: mevrouw Marjo Duijf Erkenningen: Goed onderbouwd

Special Heroes Organisatie: Onbeperkt Sportief Contactpersoon: mevrouw Erna Mannen Contactpersoon 2: mevrouw Marjo Duijf Erkenningen: Goed onderbouwd Special Heroes Organisatie: Onbeperkt Sportief Contactpersoon: mevrouw Erna Mannen Contactpersoon 2: mevrouw Marjo Duijf Erkenningen: Goed onderbouwd Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting Special

Nadere informatie

Sport is friendship, sport is health, sport is education, sport is life, sport brings the world together.

Sport is friendship, sport is health, sport is education, sport is life, sport brings the world together. MENUKAART SCHOLEN MENUKAART SCHOLEN Sport is friendship, sport is health, sport is education, sport is life, sport brings the world together. 2 INHOUDSOPGAVE TEAM 4 AANBOD STICHTING SPORTSTUIF PROJECT

Nadere informatie

Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport

Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport Subsidieaanvraag Samendoen 2019 Combinatiefunctionaris Sport Lotte Wiekamp, Kim Overbeek: combinatiefunctionaris sport en Saskia Smeenk: directeur Leerdam: juli 2018 1 1 Inleiding Via deze weg dient SamenDoen

Nadere informatie

Een leven lang sporten voor IEDEREEN! Rinske de Jong NOC*NSF Kennisdag, Den Haag

Een leven lang sporten voor IEDEREEN! Rinske de Jong NOC*NSF Kennisdag, Den Haag Een leven lang sporten voor IEDEREEN! Rinske de Jong NOC*NSF Kennisdag, Den Haag 21 december 2012, Dia 1 Wat kan sport betekenen? Sport betekent voor mij: sociale vaardigheden zelfvertrouwen gezondheid

Nadere informatie

Bijlage Special Heroes

Bijlage Special Heroes Bijlage Special Heroes Deze bijlage hoort bij de beschrijving van de interventie Special Heroes, zoals die is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies. Meer informatie: www.nji.nl/jeugdinterventies

Nadere informatie

MENUKAART SCHOLEN. Sport is Friendship, Sport is health, Sport is Education, Sport is life, Sport brings the world together.

MENUKAART SCHOLEN. Sport is Friendship, Sport is health, Sport is Education, Sport is life, Sport brings the world together. MENUKAART SCHOLEN Sport is Friendship, Sport is health, Sport is Education, Sport is life, Sport brings the world together. Menukaart Sportstuif Leef! Aanbod Stichting Sportstuif project Leef! A. Het aanbieden

Nadere informatie

Informatienota voor de raad

Informatienota voor de raad gemeente Eindhoven Raadsnummer 09.RQIO2.OOI Inboeknummer osbstooss8 Dossiernummer gr8.asr 28 april 2009 Informatienota voor de raad Betreft deelname aan activiteiten Sportformule Eindhoven 2008 (4 tot

Nadere informatie

Subsidieaanvraag en jaarplan Samendoen 2018 Combinatiefunctionaris Sport

Subsidieaanvraag en jaarplan Samendoen 2018 Combinatiefunctionaris Sport Subsidieaanvraag en jaarplan Samendoen 2018 Combinatiefunctionaris Sport Esmee Meijdam, combinatiefunctionaris sport en Saskia Smeenk, directeur Leerdam, 31 oktober 2017 1 1 Inleiding Via deze weg dient

Nadere informatie

Sport in de gymles: leuk en leerzaam

Sport in de gymles: leuk en leerzaam Sport in de gymles: leuk en leerzaam Presentatie gemeente Gilze en Rijen Landelijke kennisdag combinatiefuncties 9 december 2010 gemeente Gilze en Rijen 1 Even voorstellen: Tobias Spoor Combinatiefunctionaris

Nadere informatie

ZDIiM^ 2 2 iüi 20V; J Sc. Onderwerp: Evaluatie naschoolse activiteiten/combinatiefunctionaris. Aan burgemeester en wethouders - 1 / jui m

ZDIiM^ 2 2 iüi 20V; J Sc. Onderwerp: Evaluatie naschoolse activiteiten/combinatiefunctionaris. Aan burgemeester en wethouders - 1 / jui m m GEMEENTE Aan burgemeester en wethouders - 1 / jui m atum: Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: Ontworpen door: 1 juli 2014 SLZ/Beleid Wethouder Borgonjen. Bosmans par.: N ingekomen: reg.nr.: A k

Nadere informatie

Projectplan buurtsportcoaches

Projectplan buurtsportcoaches Projectplan buurtsportcoaches 2018-2019 SportSupport Een leven lang gezond actief Generaal Spoorlaan 2a 2025 NB HAARLEM T 023 5 26 03 02 E info@sportsupport.nl I www.sportsupport.nl Thema Bewegingsonderwijs

Nadere informatie

Hand-out Maatschappelijke Stage in de sport

Hand-out Maatschappelijke Stage in de sport Hand-out Maatschappelijke Stage in de sport Inleiding Jongeren hebben de toekomst. Met de Maatschappelijke Stage (MaS) wordt een hoop jonge energie aan het vrijwilligerscollectief toegevoegd. In Zwolle

Nadere informatie

MENUK AART SCHO LEN 1

MENUK AART SCHO LEN 1 1 MENUKAART SCHOLEN MENUKAART SCHOLEN Sport is friendship, sport is health, sport is education, sport is life, sport brings the world together. 2 INHOUDSOPGAVE Team... 4 Aanbod van project Leef!... 5 Gymlessen...

Nadere informatie

Sport- en beweegaanbod

Sport- en beweegaanbod 'Zwemmen in de klas; alle waterratten opgelet' Organisatie: Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) Contactpersoon: mevrouw Annemieke Beute Contactpersoon 2: mevrouw Maritsa Venhof Erkenningen: Sport-

Nadere informatie

Uitwerking ronde 1: Inventarisatie beweegredenen en doelstellingen

Uitwerking ronde 1: Inventarisatie beweegredenen en doelstellingen Uitwerking ronde 1: Inventarisatie beweegredenen en doelstellingen Doelgroep Beweegreden Doelstelling Club leidinggevende Meer potentiele leden bereiken. Groei aantal jeugdleden. Verbeteren kader. Uitbreiden

Nadere informatie

Sport- en beweegaanbod

Sport- en beweegaanbod Indoor Freerunning Organisatie: Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie Contactpersoon: mevrouw Margo Cornelissen Contactpersoon 2: heer Herman Jansen Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting

Nadere informatie

Sportief. Hoogeveen. Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015!

Sportief. Hoogeveen. Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015! Sportief Hoogeveen Sport JIJ ook? Wij zeggen: Het beste sportinitiatief van Nederland 2014-2015! 1 De Hoogeveense sportfunctionarissen hebben in 2013 het project Sport JIJ ook? opgezet. Sport JIJ ook?

Nadere informatie

Nieuwsflits Juli 2015

Nieuwsflits Juli 2015 Nieuwsflits Sportstimulering Sportbedrijf Rheden Houdt u maandelijks op de hoogte van allerlei sportnieuws in de gemeente Rheden. Nieuwsflits Juli 2015 Beste Lezers, Het is alweer een jaar geleden dat

Nadere informatie

Regionale infrastructuur gehandicaptensport

Regionale infrastructuur gehandicaptensport Regionale infrastructuur gehandicaptensport Maart 2010 NOC*NSF in samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) Rita van Driel (NOC*NSF), Rinske de Jong (NOC*NSF), Anke Visser (HAN) Achtergrond

Nadere informatie

Pilot HandbalSchool Brabant IVO-Deurne

Pilot HandbalSchool Brabant IVO-Deurne Pilot HandbalSchool Brabant IVO-Deurne Inhoudsopgave Wat is de HandbalSchool? Wat doet de HandbalSchool? Hoe zit het met andere sportklassen/initiatieven? Wat is IVO-Deurne? Wat houdt de pilot in? Concreet:

Nadere informatie

Stappenplan voor de vereniging. Hoe wordt de tennisvereniging een Schoolactieve vereniging?

Stappenplan voor de vereniging. Hoe wordt de tennisvereniging een Schoolactieve vereniging? Stappenplan voor de vereniging Hoe wordt de tennisvereniging een Schoolactieve vereniging? 153 Stappenplan vereniging 154 Inleiding De KNLTB heeft al ruim 25 jaar een schooltennisproject waardoor veel

Nadere informatie

Happy Sports & Holiday Foundation

Happy Sports & Holiday Foundation Pagina 1 van 7 Pagina 2 van 7 Introductie Er wordt al van alles ondernomen om kinderen en volwassenen met een beperking aan het sporten te krijgen. Wat echter nog veel te weinig gebeurt, is dat men wat

Nadere informatie

Sportwens en tevredenheid over sportaanbod van kinderen met een beperking

Sportwens en tevredenheid over sportaanbod van kinderen met een beperking Sportwens en tevredenheid over sportaanbod van kinderen met een beperking Drs. Afke Kerkstra Hogeschool Inholland Sportkunde Lectoraat Kracht van sport Aanleiding Kinderen met beperking bewegen minder

Nadere informatie

Rapportage-overzicht inzet combinatiefuncties augustus 2013 - februari 2014

Rapportage-overzicht inzet combinatiefuncties augustus 2013 - februari 2014 Rapportage-overzicht inzet combinatiefuncties augustus 2013 - februari 2014 1 Verenigingsversterking CF Omschrijving Doelstelling Resultaten 1.1 s.v. B.S.M. Paul de Bree Duurzaam versterken van sportvereniging

Nadere informatie

Vignet Bewegen en sport, po

Vignet Bewegen en sport, po Vignet Bewegen en sport, po Vragenlijst Bewegen en sport Deze vragenlijst is ook geschikt voor aanvragen voor scholen van het (Voortgezet) Speciaal Onderwijs. Vul de vragenlijst zorgvuldig in en maak ruim

Nadere informatie

Vragenlijst themacertificaat Bewegen en sport Voortgezet onderwijs

Vragenlijst themacertificaat Bewegen en sport Voortgezet onderwijs Vragenlijst themacertificaat Bewegen en sport Voortgezet onderwijs Vul de vragenlijst zorgvuldig in en maak ruim gebruik van de mogelijkheid om een toelichting te geven zodat het voor de beoordelaar duidelijk

Nadere informatie

RAPPORTAGE 2014 GEMEENTE STEIN

RAPPORTAGE 2014 GEMEENTE STEIN RAPPORTAGE 2014 GEMEENTE STEIN VOORWOORD Beste lezer, Voor u ligt de jaarrapportage 2014 van de sport -, beweeg- en cultuuractiviteiten die door de buurtsportcoaches van Ecsplore in Stein zijn georganiseerd

Nadere informatie

Handleiding Starten met een Schoolsportvereniging

Handleiding Starten met een Schoolsportvereniging Handleiding Starten met een Schoolsportvereniging Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 1.1 Handleiding 2 2. Special Heroes en de schoolsportvereniging 3 2.1 Special Heroes 3 2.2 Schoolsportvereniging 4 3. Werkwijze

Nadere informatie

Playing for Success Achterhoek

Playing for Success Achterhoek Playing for Success Achterhoek Inhoud Voorwoord Gegevens Leercentrum Achterhoek Missie Visie en doelen Personeel Publiciteit Het programma Contact met scholen Selectie van leerlingen Internetprotocol Voorwoord

Nadere informatie

Statistieken voor vraag 1 : Leeftijd?

Statistieken voor vraag 1 : Leeftijd? In totaal legden 72 respondenten deze enquete af. Statistieken voor vraag 1 : Leeftijd? 18 1 16 14 12 10 8 Aantal respondenten 6 4 2 0 4 jaar 5 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar 10 jaar 11 jaar 12 jaar

Nadere informatie

Aanvraag activiteitensubsidie 2015, gemeente Roosendaal

Aanvraag activiteitensubsidie 2015, gemeente Roosendaal Aanvraag activiteitensubsidie 2015, gemeente Roosendaal R.K.S.V. CLUZONA Voetbalvereniging Cluzona streeft er naar een vereniging te zijn waar zowel de jeugd als volwassenen met veel plezier sporten op

Nadere informatie

Sport en de persoonlijke ontwikkeling van kwetsbare jongeren

Sport en de persoonlijke ontwikkeling van kwetsbare jongeren Sport en de persoonlijke ontwikkeling van kwetsbare jongeren Verslag van de eerste vragenlijstronde Jeugd, Zorg en Sport Auteur: Sabina Super, Niels Hermens, Kirsten Verkooijen Datum: 19 april 2016 Inleiding

Nadere informatie

Open Sportcentrum Haagse Beemden Organisatie: Stichting Open Sportcentrum Haagse Beemden Contactpersoon: Contactpersoon 2: Erkenningen:

Open Sportcentrum Haagse Beemden Organisatie: Stichting Open Sportcentrum Haagse Beemden Contactpersoon: Contactpersoon 2: Erkenningen: Open Sportcentrum Haagse Beemden Organisatie: Stichting Open Sportcentrum Haagse Beemden Contactpersoon: Contactpersoon 2: Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting Het vertrekpunt van

Nadere informatie

Rapportage Ben Bizzie Monitor Basisschool Den Doelhof Meijel. augustus 2018

Rapportage Ben Bizzie Monitor Basisschool Den Doelhof Meijel. augustus 2018 Rapportage Ben Bizzie Monitor Basisschool Den Doelhof Meijel augustus 2018 2 INHOUDSOPGAVE Samenvatting 1. Inleiding 2. Onderzoeksopzet 3. Onderzoeksresultaten 4. Conclusie en aanbevelingen 3 4 5 6 18

Nadere informatie

Monitoring en evaluatie inzet buurtsportcoach

Monitoring en evaluatie inzet buurtsportcoach Monitoring en evaluatie inzet buurtsportcoach Linda Ooms (Mulier Instituut) Wikke van Stam (Mulier Instituut) Liesbeth Preller (Kenniscentrum Sport) Anneke Hiemstra (Kenniscentrum Sport) Maart/april 2019

Nadere informatie

Schoolsport als springplank naar blijvende sportparticipatie. Prof. dr. L. Haerens Prof. dr. G. Cardon An De Meester

Schoolsport als springplank naar blijvende sportparticipatie. Prof. dr. L. Haerens Prof. dr. G. Cardon An De Meester Schoolsport als springplank naar blijvende sportparticipatie Prof. dr. L. Haerens Prof. dr. G. Cardon An De Meester Groeiend belang van naschoolse programma s ter aanvulling van de les LO Schoolsport:

Nadere informatie

Werkprogramma 2013 -Samenvatting-

Werkprogramma 2013 -Samenvatting- Werkprogramma 2013 -Samenvatting- Leerdam, april 2013 Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 3 2. Visie Jong Leerdam 3 3. Sportieve en Gezonde School 4 4. Culturele School 6 5. Actieve Buurt 7 6. Sterke vereniging

Nadere informatie

Meer Maat(jes)werk in Special Heroes 2.0

Meer Maat(jes)werk in Special Heroes 2.0 Meer Maat(jes)werk in Special Heroes 2.0 Inhoudsopgave 1. Introductie: Special Heroes 2.0 en Special Heroes 1.0 2. Special Heroes 1.0 3. Aanleiding en vragen tot ontwikkelingen 4. Veranderingen in 2.0

Nadere informatie

Ruimte voor meer beweging - Haagse Sporttuin -

Ruimte voor meer beweging - Haagse Sporttuin - Ruimte voor meer beweging - Haagse Sporttuin - Sebastiaan Nederhoed, projectleider HST Dayenne L abée, adviseur NISB 10 december 2009 Opbouw Meer beweging meer ruimte nodig? Voorbeeld Haagse Sporttuin

Nadere informatie

Sportdienst Genk bereikt kansarme kinderen en kinderen van een andere origine via een naschools sportaanbod.

Sportdienst Genk bereikt kansarme kinderen en kinderen van een andere origine via een naschools sportaanbod. Sportdienst Genk bereikt kansarme kinderen en kinderen van een andere origine via een naschools sportaanbod. De achtergrond Bijna 30% van de Genkse kinderen wordt in een kansarm gezin geboren. 66% van

Nadere informatie

De basisvragen waaraan scholen voor 100% moeten voldoen zijn opgenomen in de vier pijlers en zijn vetgedrukt.

De basisvragen waaraan scholen voor 100% moeten voldoen zijn opgenomen in de vier pijlers en zijn vetgedrukt. Vignet Bewegen en sport, vo Vragenlijst Bewegen en sport De basisvragen waaraan scholen voor 100% moeten voldoen zijn opgenomen in de vier pijlers en zijn vetgedrukt. Handig om bij de hand te hebben: Vakwerkplan

Nadere informatie

Bijlagenboek Balanz4Kidz

Bijlagenboek Balanz4Kidz Bijlagenboek Balanz4Kidz Inhoud Bijlage 1: Opzet van de interventie... 2 Bijlage 2: Schematische weergave implementatie... 4 Bijlage 3: Verantwoording aanpak... 5 Bijlage 4: Testresultaten... 8 Bijlage

Nadere informatie

Sport2U Organisatie: Stade Advies Contactpersoon: Contactpersoon 2: Erkenningen: Sport- en beweegaanbod

Sport2U Organisatie: Stade Advies Contactpersoon: Contactpersoon 2: Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Sport2U Organisatie: Stade Advies Contactpersoon: Contactpersoon 2: Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting Sport2U is een virtuele sportinfrastructuur voor jongeren (12-18 jaar) (en

Nadere informatie

HET SPORTIEVE ELEMENT IS NOOIT VER WEG

HET SPORTIEVE ELEMENT IS NOOIT VER WEG Blariacumcollege is altijd in beweging HET SPORTIEVE ELEMENT IS NOOIT VER WEG Het Blariacumcollege in Venlo werd dit jaar verkozen tot sportiefste school van Nederland. Op deze school is sport meer dan

Nadere informatie

Kennismaken met hockey in het Voortgezet Onderwijs Organisatie: KNHB Contactpersoon: mevrouw Kara Meijer Contactpersoon 2: Erkenningen:

Kennismaken met hockey in het Voortgezet Onderwijs Organisatie: KNHB Contactpersoon: mevrouw Kara Meijer Contactpersoon 2: Erkenningen: Kennismaken met hockey in het Voortgezet Onderwijs Organisatie: KNHB Contactpersoon: mevrouw Kara Meijer Contactpersoon 2: Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting Kennismaken met hockey

Nadere informatie

Onderzoek sportdeelname Gemeente... Gemeentelogo

Onderzoek sportdeelname Gemeente... Gemeentelogo 2008 Onderzoek sportdeelname Gemeente... Gemeentelogo Gemeente... 2008 - Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Inleiding p. 3 2 Onderzoeksopzet en achtergrondinformatie p. 4 3 Resultaten p. 5 3.1 Respons p. 5

Nadere informatie

Woensdag 14 november: Leerkrachten groepen 8a en 8b vieren hun verjaardag november: week van de mediawijsheid

Woensdag 14 november: Leerkrachten groepen 8a en 8b vieren hun verjaardag november: week van de mediawijsheid Nr. 10 maandag 12 november 2018 Belangrijke data Woensdag 14 november: Leerkrachten groepen 8a en 8b vieren hun verjaardag 16-23 november: week van de mediawijsheid Activiteiten Sinterklaas nieuws Sinterklaas

Nadere informatie

Inventarisatie van de wensen van ouders naar buitenschoolse opvang

Inventarisatie van de wensen van ouders naar buitenschoolse opvang oecumenische basisschool Stellingmolen 19-21 1135 KA Edam Post: Postbus 32 1135 ZG Edam tel.: 0299-351351 fax: 0299-351352 DE TRIMARAN Dependance: Langemeerstraat 14b 1135 JE Edam tel.: 0299-323284 Inventarisatie

Nadere informatie

Buurtsportcoaches in Stein Eindrapportage 2014 IN CIJFERS

Buurtsportcoaches in Stein Eindrapportage 2014 IN CIJFERS Buurtsportcoaches in Stein Eindrapportage 2014 IN CIJFERS Registratie Sport in gemeente Stein Periode: januari 2014 t/m december 2014 Totaal aantal activiteiten: 425 Totaal aantal deelnames: 11.691 Aandachtsgebied

Nadere informatie

Test voor het meten van het sportieve klimaat in de school. Quick Scan J-score. voor scholen

Test voor het meten van het sportieve klimaat in de school. Quick Scan J-score. voor scholen Test voor het meten van het sportieve klimaat in de school Quick Scan J-score voor scholen Colofon Uitgave: Auteurs: Redactie: Vormgeving: Druk: Stichting Jeugd in Beweging, Arnhem Paul Duijvestijn (Assist,

Nadere informatie

Verenigingen en welzijnswerk voor ouderen Organisatie: NOC*NSF Contactpersoon: Diederik Meijntjes Contactpersoon 2: Diederik Meijntjes Erkenningen:

Verenigingen en welzijnswerk voor ouderen Organisatie: NOC*NSF Contactpersoon: Diederik Meijntjes Contactpersoon 2: Diederik Meijntjes Erkenningen: Verenigingen en welzijnswerk voor ouderen Organisatie: NOC*NSF Contactpersoon: Diederik Meijntjes Contactpersoon 2: Diederik Meijntjes Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting Samenwerking

Nadere informatie

ALLEENHETRESULTAATTELT

ALLEENHETRESULTAATTELT JAARVERSLAG 2018 Voorwoord Alleen het resultaat telt. Met deze leus willen wij graag als Sport Expertise Centrum laten zien wat er in 2018 gerealiseerd is. In dit jaarverslag is in een oogopslag te zien

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 1 OKTOBER 2014

NIEUWSBRIEF 1 OKTOBER 2014 Beste ouders/verzorgers, Zoals u weet zijn we dit schooljaar op een bijzondere manier gestart; we hebben een nieuwe indeling gemaakt en de leerlingen van de 2 locaties zijn door elkaar gegaan. We hebben

Nadere informatie

Monitoring en evaluatie inzet buurtsportcoach

Monitoring en evaluatie inzet buurtsportcoach Monitoring en evaluatie inzet buurtsportcoach Liesbeth Preller (Kenniscentrum Sport) Anneke Hiemstra (Kenniscentrum Sport) Maart/april 2019 Mulier Instituut Inhoud workshop Inrichting proces Doelstellingen

Nadere informatie

Handreiking themacertificaat Bewegen en sport voor Sport Heroes scholen.

Handreiking themacertificaat Bewegen en sport voor Sport Heroes scholen. Handreiking themacertificaat Bewegen en sport voor Sport Heroes scholen. Dit document is bedoeld voor scholen die deelnemen aan het Sport Heroes programma. Scholen die deelnemen aan het Sport Heroes programma

Nadere informatie

Combinatiefunctionaris Sport m/v (40 uur per week) (een kleinere aanstelling is bespreekbaar)

Combinatiefunctionaris Sport m/v (40 uur per week) (een kleinere aanstelling is bespreekbaar) In het kader van het Convenant Brede Regeling Combinatiefuncties in het onderwijs is SKOLO in samenwerking met de gemeente Losser op zoek naar een nieuwe collega voor de functie Combinatiefunctionaris

Nadere informatie

Duurzaam investeren? Zet in op wat werkt! maak kennis met erkende interventies uit de praktijk

Duurzaam investeren? Zet in op wat werkt! maak kennis met erkende interventies uit de praktijk Duurzaam investeren? Zet in op wat werkt! maak kennis met erkende interventies uit de praktijk Investeer in wat werkt Effectief Actief Effectief Actief: samenwerking Erkenning in de praktijk Effectief

Nadere informatie

Sportaanbod Ouders van Jonge Kinderen Handleiding voor organisaties

Sportaanbod Ouders van Jonge Kinderen Handleiding voor organisaties Sportaanbod Ouders van Jonge Kinderen Handleiding voor organisaties Koninklijke Nederlandse Zwembond levenlangzwemmen@knzb.nl 030-7513235 1 Inleiding De KNZB heeft van september 2011 tot en met maart 2012

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar Meting 47 november 2016 In opdracht van NOC*NSF 1 1 2 3 4 6 5 7 8 Inhoudsopgave Sportdeelname Index november 2016 Sportdeelname afgelopen

Nadere informatie

Vignet Bewegen en sport, po

Vignet Bewegen en sport, po Vignet Bewegen en sport, po Vragenlijst Bewegen en sport Deze vragenlijst is ook geschikt voor aanvragen voor scholen van het Speciaal Onderwijs De basisvragen waaraan scholen voor 100% moeten voldoen

Nadere informatie

Samen zetten we niemand buitenspel! Sportvisie gemeente Hilvarenbeek. Tim Haans

Samen zetten we niemand buitenspel! Sportvisie gemeente Hilvarenbeek. Tim Haans Samen zetten we niemand buitenspel! Sportvisie gemeente Hilvarenbeek Tim Haans 123304 Sportvisie gemeente Hilvarenbeek INHOUDSOPGAVE INLEIDING 2 SPORT- EN BEWEEGSTIMULERING 5 MAATSCHAPPELIJKE ROL 7 ACCOMMODATIES

Nadere informatie

Over het algemeen worden per schooljaar vier JeugdSportPas periodes aangeboden, doorgaans tussen de schoolvakanties in.

Over het algemeen worden per schooljaar vier JeugdSportPas periodes aangeboden, doorgaans tussen de schoolvakanties in. JeugdSportPas VO Organisatie: Sportservice Noord-Holland Contactpersoon: heer Hubert Habers Contactpersoon 2: Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting JeugdSportPas VO is een sportkennismakingsproject

Nadere informatie

Informatie van ons Kindcentrum

Informatie van ons Kindcentrum WEEKBRIEF 32 7 mei 2019 MET DEZE WEEK Informatie vanuit ons Kindcentrum - Workshop Cupcakes - Avondvierdaagse 2019 - Verkeersveiligheid rondom het Kindcentrum. Vrijwilligers gezocht! - Giga Kangoeroedag

Nadere informatie

Bewegingsonderwijs Extra gym Fun gym Toernooien

Bewegingsonderwijs Extra gym Fun gym Toernooien Bewegingsonderwijs Bewegen en de positieve/sportieve gevolgen daarvan staan hoog in het vaandel op de Zonnewijzer. Op de Zonnewijzer wordt tweewekelijks drie keer een uur gym gegeven, door de vakleerkracht

Nadere informatie

Zo kan het ook! Organisatie: Onbeperkt Sportief Contactpersoon: mevrouw Erna Mannen Contactpersoon 2: mevrouw Marjo Duijf Erkenningen:

Zo kan het ook! Organisatie: Onbeperkt Sportief Contactpersoon: mevrouw Erna Mannen Contactpersoon 2: mevrouw Marjo Duijf Erkenningen: Zo kan het ook! Organisatie: Onbeperkt Sportief Contactpersoon: mevrouw Erna Mannen Contactpersoon 2: mevrouw Marjo Duijf Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Achtergrond Samenvatting Doelgroep De doelgroep

Nadere informatie

Hierbij ontvangt u de ouderinformatiebrief inclusief de kalender van de maand juni 2015.

Hierbij ontvangt u de ouderinformatiebrief inclusief de kalender van de maand juni 2015. OUDERINFORMATIEBRIEF VSO Jaargang 9 Maand: juni 2015 29-05-2015 Beste ouders en verzorgers, Hierbij ontvangt u de ouderinformatiebrief inclusief de kalender van de maand juni 2015. Met vriendelijke groet,

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar

NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar NOC*NSF Sportdeelname index Zilveren Kruis Sport index t/m 18 jaar Meting 44 augustus 2016 In opdracht van NOC*NSF 1 1 2 3 4 6 5 7 8 Inhoudsopgave Sportdeelname Index augustus 2016 Sportdeelname afgelopen

Nadere informatie

VOORAF AGENDA EXTRA INFO

VOORAF AGENDA EXTRA INFO VOORAF Deze keer starten we met een terugblik op een zeer geslaagde zaterdag op SBO Diekmaat. We willen alle ouder(s)/verzorger(s) en teamleden die zaterdagmorgen 11 maart de mouwen hebben opgestroopt

Nadere informatie

Symposium 2015 Workshop Events 30 juni Ernst Verdoold en Mystica Smorenburg

Symposium 2015 Workshop Events 30 juni Ernst Verdoold en Mystica Smorenburg Symposium 2015 Workshop Events 30 juni 2015 Ernst Verdoold en Mystica Smorenburg Wat gaan we doen? 1. Introductie 2. Nieuwe Eventstructuur 3. Toegevoegde waarde 4. Vragen 5. Afsluiting Even voorstellen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 4 JANUARI 2015

NIEUWSBRIEF 4 JANUARI 2015 Vanuit de directie Leerlingzorgdagen In en februari heeft iedere groep een leerlingzorgdag. Op deze dag is een uitgebreide evaluatie op groepsniveau en op kindniveau. Hoe staat de groep, de leerling ten

Nadere informatie

Zo was het

Zo was het De Haagse Sporttuin Zo was het Zo was het Zo was het en zo is het nu! en zo is het nu! en zo is het nu! Wat is de HST? Wat is de HST? Multifunctioneel Sportcomplex. Samenwerking Buurt/ Onderwijs/ Sport.

Nadere informatie

Doelstellingen JOGG- Zevenaar & 0-meting

Doelstellingen JOGG- Zevenaar & 0-meting Doelstellingen JOGG- Zevenaar & 0-meting Programmadoel 1. Het stabiliseren maar zo mogelijk een daling van het aantal jongeren met overgewicht van 0-19 jaar in februari 2018 O U T C O M E O U T P U T Gedragsdoelen

Nadere informatie

De combinatiefunctionaris:

De combinatiefunctionaris: School & sport, samen sterker De combinatiefunctionaris: School & sport, samen sterker de sleutel tot een succesvolle samenwerking tussen school en vereniging Maatschappelijke ontwikkelingen worden kansen

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

De gehandicaptensport Paralympische sport; stand van zaken en aandachtspunten richting Rio. Rinske de Jong

De gehandicaptensport Paralympische sport; stand van zaken en aandachtspunten richting Rio. Rinske de Jong De gehandicaptensport Paralympische sport; stand van zaken en aandachtspunten richting Rio Rinske de Jong Inhoud Organisatie gehandicaptensport in NL Ambities NOC*NSF Stand van zaken oktober 2011 Wat is

Nadere informatie

Openbare Daltonschool De Achtbaan. Jaarverslag Oudervereniging

Openbare Daltonschool De Achtbaan. Jaarverslag Oudervereniging Openbare Daltonschool De Achtbaan Jaarverslag Oudervereniging Schooljaar 2014-2015 Inhoud Voorwoord 3 Over de oudervereniging 4 Samenstelling bestuur 2014-2015 5 Samenstelling bestuur 2015-2016 6 Vergaderingen

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Bewegen en sport.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Bewegen en sport. Criteria en vragenlijst themacertificaat Bewegen en sport Voortgezet onderwijs Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Bewegen en sport.

Nadere informatie

Facultatieve opdracht Jeugdfonds zwemmen 2018

Facultatieve opdracht Jeugdfonds zwemmen 2018 Facultatieve opdracht Jeugdfonds zwemmen 2018 Vlaamse Zwemfederatie vzw Vlaamse Zwemfederatie vzw Burg. Maenhautstraat 100-102 9820 Merelbeke Tel: 09/220.53.87 info@zwemfed.be SD10 Tegen het einde van

Nadere informatie

WintersportExperience

WintersportExperience WintersportExperience Met de WintersportExperience ontwikkelt de NSkiV samen met projectpartners een innovatief en doeltreffend programma voor de promotie en introductie van wintersporten en wintersportmogelijkheden

Nadere informatie

U kunt hem bereiken via: Combinatie Functionaris Sport Bouke Bisschop

U kunt hem bereiken via: Combinatie Functionaris Sport Bouke Bisschop Op deze pagina vindt u een duidelijk overzicht van de sportactiviteiten in de regio voor kinderen en jongeren met een beperking. Alle sportverenigingen die deze sportactiviteiten uitvoeren hebben door

Nadere informatie

Sport- en beweegaanbod

Sport- en beweegaanbod Grenzeloos zwemmen Organisatie: Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) Contactpersoon: mevrouw Maritsa Venhof Contactpersoon 2: mevrouw Annemieke Beute Erkenningen: Sport- en beweegaanbod Achtergrond

Nadere informatie

Inzet combinatiefunctionarissen. plan van aanpak schooljaar

Inzet combinatiefunctionarissen. plan van aanpak schooljaar Inzet combinatiefunctionarissen plan van aanpak schooljaar 2012-2013 Voorstellen Freek Thoone Combinatiefunctionaris NSA Anita Bergmans Combinatiefunctionaris bewegingsonderwijs 2 Taken algemeen Combinatiefunctionarissen

Nadere informatie

De vereniging en het onderwijs, de weg naar een succesvolle samenwerking

De vereniging en het onderwijs, de weg naar een succesvolle samenwerking De vereniging en het onderwijs, de weg naar een succesvolle samenwerking Inleiding Verenigingen willen graag in contact komen met het onderwijs voor het aanbieden van het lesaanbod. Op deze manier proberen

Nadere informatie

Behoefte bij kinderen op Open Wijk Scholen aan sportactiviteiten van Sportservice Nijmegen. meting juni 2003

Behoefte bij kinderen op Open Wijk Scholen aan sportactiviteiten van Sportservice Nijmegen. meting juni 2003 Behoefte bij kinderen op Open Wijk Scholen aan sportactiviteiten van Sportservice Nijmegen meting juni 2003 O&S Nijmegen september 2003 Inhoudsopgave 1 Samenvatting en conclusies 3 1.1 Inleiding 3 1.2

Nadere informatie

ACTIEF VOOR Sportorganisaties Maatschappelijke organisaties Onderwijs Overheden KANSEN EN SUCCESSEN VAN DE SPORTIMPULS

ACTIEF VOOR Sportorganisaties Maatschappelijke organisaties Onderwijs Overheden KANSEN EN SUCCESSEN VAN DE SPORTIMPULS ACTIEF VOOR Sportorganisaties Maatschappelijke organisaties Onderwijs Overheden KANSEN EN SUCCESSEN VAN DE SPORTIMPULS Programma 19 november Cijfers en criteria Sportimpuls Praktijkvoorbeeld DKC Samen

Nadere informatie

NOC*NSF Sportdeelname Index

NOC*NSF Sportdeelname Index NOC*NSF Index Meting 65 In opdracht van NOC*NSF 1 Inhoudsopgave 1 2 3 4 schoolgaande jeugd (t/m 18 jaar) per tak van sport Index 5 6 7 8 Beweeg-, fit- en combinorm Tevredenheid sportbeoefening Onderzoeksverantwoording

Nadere informatie