Toespraak nieuwjaar event VLIR UOS 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toespraak nieuwjaar event VLIR UOS 2014"

Transcriptie

1 Toespraak nieuwjaar event VLIR UOS 2014 Dames en heren, Sta me eerst en vooral toe me te verheugen dat ik het begin van 2014 met u mag doorbrengen. Wij laten twee turbulente jaren achter ons die gekenmerkt werden door het debat rond de zogenaamd usurperende bevoegdheden, dat zowel voor budgettaire als institutionele onzekerheid zorgde. Ook indien de drie komende jaren beloven intens en rijk te worden aan allerlei uitdagingen, staan de Belgische universiteiten en hun partners in het Zuiden opnieuw aan het roer en hebben ze hun statuut van partner van de Belgische ontwikkelingssamenwerking teruggevonden. Onze visie op de onmisbare solidariteit met de ontwikkelingslanden werd de voorbije jaren met pijnlijke realiteiten geconfronteerd, met de uitbarsting van de economische crisis, zelf ingehaald door de voedings-, de klimaat- en de sociale crisis, Zo zijn de begrotingen van de Westerse landen onderhevig aan enorme druk, die zich vertaalt in een algemene daling van de officiële ontwikkelingshulp (ODA). Wij leven in een wereld die grondig verandert en waarin de uitdagingen nu wereldwijd zijn. De publieke mondiale goederen vragen om een wereldbestuur, op basis van de ethische gemeenschappelijke waarden en niet slechts op basis van de economische belangen. Dat moet dan ook verder bouwen op diverse domeinen, en op een veelheid actoren steunen. Zorgen voor coherentie tussen de verschillende domeinen (economisch, sociaal, leefmilieu, vrede, ) en de complementariteit tussen de actoren verzekeren wordt zo een nieuwe uitdaging.

2 Dit nieuwe bestuur instellen vraagt ons de internationale betrekkingen opnieuw uit te vinden en in deze verandering moet de ontwikkelingssamenwerking, via haar solidariteit en haar op mensenrechten gebaseerde benadering, een katalyserende rol spelen. Deze rol is des te belangrijker in de mate waarin de financiële en economische crisis die we vandaag kennen desastreuze gevolgen heeft voor de overheidsfinanciën van onze landen en dus het belang van de internationale solidariteit dreigt te verhullen. Dit kan zware gevolgen hebben in een wereld waarin de onderlinge Noord-Zuidafhankelijkheid steeds duidelijk wordt. Ik wil vandaag met u de drie grootste veranderingen aanhalen die getuigen van de wil van de Belgische ontwikkelingssamenwerking om haar opdracht van strijd tegen de uitsluiting en de ongelijkheden verder te zetten door haar opdrachten een meer zichtbare impact te bieden: een op rechten gebaseerde benadering, de verbetering van de hulpefficiëntie en de beleidscoherentie ten gunste van ontwikkeling. I. Een op rechten gebaseerde benadering In het post-2015-debat pleit België voor een op rechten gebaseerde benadering. Burgerrechten en politieke rechten, economische, sociale en culturele rechten en rechten van de derde generatie zoals het recht op ontwikkeling. De nieuwe wet op de Belgische ontwikkelingssamenwerking kadert in deze benadering en bepaalt drie prioritaire thema s: de mensenrechten; waardig en duurzaam werk en de consolidatie van de maatschappij, en twee transversale thema s: de empowerment van vrouwen en de gelijkheid van vrouwen en mannen en de bescherming van het milieu en van de natuurlijke hulpbronnen, met inbegrip van de strijd tegen de klimaatverandering, de droogte en de wereldwijde ontbossing. De Belgische samenwerking dient in al haar interventies rekening te houden met de transversale thema s.

3 II. Betere hulpefficiëntie De wet geeft nu een wettelijke basis aan de principes van de hulpefficiëntie: democratisch eigenaarschap (inclusie van de civiele maatschappij) afstemming op het beleid, de systemen en de procedures van de partnerlanden, de Harmonisatie, de coördinatie en de taakverdeling tussen de donateurs. Ze bevestigt de ontbinding van de hulp. Ze versterkt ook het resultaatgericht beheer, dat de samenwerking een rapportageplicht oplegt dat gebaseerd is op de resultaten en een certificering van de evaluatiesystemen. Om de hulpefficiëntie te verhogen werden verschillende maatregelen genomen. Bijvoorbeeld maatregelen van Thematische en geografische concentratie om de versnippering van onze middelen te vermijden en onze expertise beter te benutten. In de hervorming van de toekenning en de subsidiëring van de actoren van de niet-gouvernementele samenwerking, moedigt een nieuw dispositief van gemeenschappelijke contextanalyses de samenwerkingen en de synergieën aan rond bepaalde precieze sectoren, thema s en zones. Dit nieuw mechanisme vormt een opportuniteit, niet enkel in termen van de rationalisering van de hulp en de professionalisering van de actoren maar ook om terug tot de essentie te komen van de interventies rond de noden van de partners in het Zuiden. Een van de 4 prioritaire sectoren van de Belgische samenwerking is het onderwijs. Het onderwijs kan inderdaad een belangrijke factor zijn voor gelijke kansen en sociale mobiliteit. De Belgische samenwerking heeft zeker een rol te spelen in de versterking van de staten om toegankelijke en kwalitatieve onderwijssystemen op te stellen, maar de universiteiten en de wetenschappelijke actoren spelen ook een fundamentele rol door hun bijdrage aan de vorming van hoogwaardige kaderleden die de ontwikkeling van hun land kunnen versnellen.

4 In dat opzicht blijft Centraal-Afrika een prioriteit van de Belgische samenwerking. Ik heb recent het project Herstelprogramma voor Centraal- Afrika gelanceerd. Dit plan moet steunen op een coördinatie van de middelen die de Lidstaten van de Europese Unie in de regio uitvoeren om de strategische assen te financieren, die door de landen van de regio zelf zijn uitgewerkt. Dit herstelprogramma zal vereisen dat alle actoren hun krachten bundelen. De civiele maatschappij, zowel in het Noorden als in het Zuiden, zal er haar plaats moeten innemen. III. De derde grote verandering bestaat uit de verbetering van de Beleidscoherentie ten gunste van ontwikkeling en de opstelling van een Belgisch mechanisme om deze coherentie te waarborgen (PCD) Het gaat om de opstelling van een impactstudie naar de ontwikkeling van het beleid in andere domeinen, volgens het kader dat bepaald werd op het niveau van de Europese Unie. Deze impactstudie opent de weg naar een institutioneel mechanisme om de Belgische beleidscoherentie ten gunste van ontwikkeling te waarborgen. Dit mechanisme zal bestaan uit een interministeriële conferentie (om een politiek engagement in de brede zin de verzekeren), een interdepartementale commissie (voor de coördinatie tussen de verschillende administraties) en een adviesraad bestaande uit deskundigen (voor een onafhankelijke opvolging). Zowel de Franstalige als de Nederlandstalige academische wereld moeten vertegenwoordigd zijn in deze adviesraad, die voorzien is voor het eerste semester van Dit mechanisme zal het bijvoorbeeld mogelijk maken te ijveren voor een regionale en internationale handel ten dienste van ontwikkeling en van de voedselsoevereiniteit, via de wegwerking van de landbouwsubsidies voor de export, de insluiting van dwingende sociale en milieubepalingen in de handelsakkoorden en de regulering van de landbouwmarkten om de speculatie op grondstoffen (waaronder voedsel) tegen te gaan; zo is een

5 betere beleidscoherentie voor de handel bijzonder belangrijk voor de Belgische samenwerking die kleinschalige landbouw bijzonder steunt, met name via het Platform landbouw en Voedselzekerheid. De duurzame impact van de inspanningen ten gunste van de familiale landbouw zullen beter gewaarborgd kunnen zijn indien ze zich in een algemene, voor de ontwikkeling gunstige context inschrijven. Ik ben van mening dat we fier kunnen zijn over het geleverde werk, maar, en ik zeg het vaak; het werk is nooit af! In de ontwikkelingssamenwerking, waarschijnlijk nog meer dan in andere domeinen, zien nieuwe uitdagingen dagelijks het licht. Zo worden rond onderwijs verschillende werven opgestart: - Op termijn moeten de lokale universiteiten aan de Staat de hoogwaardige kaderleden afleveren die de ontwikkeling van hun land kunnen versnellen. Er moet een brede denkoefening gevoerd worden rond de rol en de inzet van de universiteiten en hun onderzoekscentra als ontwikkelingsactoren. - Inzake onderwijs zullen kaderleden gevormd moeten worden die als taak zullen hebben het onderwijssysteem te analyseren en te hervormen, het aangepast beleid te bepalen, de leerkrachten te vormen, de curricula te bepalen, de handboeken goed te keuren, enz. De universitaire actoren van Noord en Zuid beschikken over de nodige expertise om na te denken over de bijdrage van de universiteiten aan de ontwikkeling van deze competenties (bijvoorbeeld de statistische analyse, de docimologie) - de aansluiting moet beter tussen educatieve inspanning en de kansen op werk; tussen de educatieve inspanning en de ontwikkelingsnoden, maar ook, op individueel vlak, tussen de verwachtingen en de kansen op realisatie. Het beheer van de transitiestromen tussen de verschillende onderwijsniveaus en de oriëntering in de vakken vormen

6 een fundamenteel element van het evenwicht van de educatieve systemen en de optimalisering van de uitgaven. De universiteiten hebben een rol te spelen in de uitwerking van de dispositieven en de instrumenten van het beheer van de overgangsstromen op basis van de competentie. Tot slot Om de enorme planetaire uitdagingen van vandaag aan te pakken moeten we ons voorzien van een samenwerkingsbeleid dat als katalysator kan dienen voor een wereldpartnerschap voor de duurzame ontwikkeling. Dit impliceert dat we de kwantitatieve inspanning van de hulp moeten aanhouden, maar die hulp ook doeltreffender moeten maken, met name via de betere afstemming op het beleid en de strategie van ontwikkeling van de partnerlanden, de harmonisering, de coördinatie en de verdeling van het werk tussen de donateurs, met name op het niveau van de EU, of nog de wederzijdse verantwoordelijkheid. De versterking van de civiele maatschappij van het Zuiden is een essentieel element voor alle actoren van de niet-gouvernementele samenwerking, die des te strategischer is in de landen in kwetsbare situaties waar ze kan bijdragen tot de opbouw van een rechtsstaat. Om de hulp doeltreffend te laten verlopen, moeten we ervoor zorgen dat het overige beleid de inspanningen van de ontwikkelingssamenwerking niet tegenwerkt. Dat is mogelijk door de beleidscoherentie ten gunste van ontwikkeling te bevorderen. Tot slot kan de expertise van de universiteiten en de wetenschappelijke instellingen op het vlak van onderwijs zeker beter worden benut in het samenwerkingsbeleid. Daarvan ben ik overtuigd. Ik wens u nog een prettig 2014 en dank u voor uw aandacht.

7

Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) DGD EN DE ONTWIKKELINGSACTOREN

Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) DGD EN DE ONTWIKKELINGSACTOREN Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) DGD EN DE ONTWIKKELINGSACTOREN STRUCTUUR VAN DE PRESENTATIE: 1. DIVERSITEIT EN DIFFERENTIATIE VAN DE ONTWIKKELINGSACTOREN Actoren van

Nadere informatie

10997/19 DAU/cg 1 RELEX.1.B

10997/19 DAU/cg 1 RELEX.1.B Raad van de Europese Unie Brussel, 8 juli 2019 (OR. en) 10997/19 RESULTAAT BESPREKINGEN van: d.d.: 8 juli 2019 aan: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties nr. vorig doc.: 9233/19 Betreft:

Nadere informatie

UITDAGINGEN VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING. Arnout Justaert Directeur ngo-federatie

UITDAGINGEN VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING. Arnout Justaert Directeur ngo-federatie UITDAGINGEN VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING Arnout Justaert Directeur ngo-federatie INHOUD 1. Een internationale agenda: aangepast aan de uitdagingen van vandaag? 2. Een hedendaagse Belgische ontwikkelingssamenwerking?

Nadere informatie

8301/18 van/pau/sl 1 DG E 1C

8301/18 van/pau/sl 1 DG E 1C Raad van de Europese Unie Brussel, 4 mei 2018 (OR. en) 8301/18 NOTA van: aan: JEUN 48 MIGR 51 SOC 213 EDUC 134 het Comité van permanente vertegenwoordigers (1e deel) Raad nr. vorig doc.: 7831/1/18 JEUN

Nadere informatie

Projectoproep voor de lancering van een Belgisch platform «Digitalisering voor ontwikkeling» (Digital for Development, D4D)

Projectoproep voor de lancering van een Belgisch platform «Digitalisering voor ontwikkeling» (Digital for Development, D4D) Projectoproep voor de lancering van een Belgisch platform «Digitalisering voor ontwikkeling» (Digital for Development, D4D) 1 Inleiding Meer dan ooit is onze toekomst digitaal. Op Europees niveau speelt

Nadere informatie

15293/08 cle/gra/jv 1 DG E II

15293/08 cle/gra/jv 1 DG E II RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 11 november 2008 (12.10) (OR. fr) 15293/08 DEVGEN 210 ACP 219 RELEX 868 CDR 115 NOTA van: het secretariaat-generaal van de Raad d.d.: 11 november 2008 nr. vorig doc.:

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST BUITENLANDSE ZAKEN, BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

FEDERALE OVERHEIDSDIENST BUITENLANDSE ZAKEN, BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING FEDERALE OVERHEIDSDIENST BUITENLANDSE ZAKEN, BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING 19 MAART 2013. - Wet betreffende de Belgische Ontwikkelingssamenwerking (1) 9 JANUARI 2014. - Wet tot wijziging

Nadere informatie

PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS- EU

PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS- EU PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS- EU Commissie politieke zaken 5.3.2009 AP/100.506/AM1-24 AMENDEMENTEN 1-24 Ontwerpverslag (AP/100.460) Co-rapporteurs: Ruth Magau (Zuid-Afrika) en Filip Kaczmarek

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 11 april 2007 (17.04) (OR. en) 8340/07 DEVGEN 51 RELEX 232 FIN 173 WTO 67

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 11 april 2007 (17.04) (OR. en) 8340/07 DEVGEN 51 RELEX 232 FIN 173 WTO 67 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 11 april 2007 (17.04) (OR. en) 8340/07 DEVGEN 51 RELEX 232 FIN 173 WTO 67 INGEKOMEN DOCUMENT van: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet tot wijziging en optimalisatie van diverse bepalingen van het kaderdecreet van 22 juni 2007 inzake ontwikkelingssamenwerking

Voorontwerp van decreet tot wijziging en optimalisatie van diverse bepalingen van het kaderdecreet van 22 juni 2007 inzake ontwikkelingssamenwerking Voorontwerp van decreet tot wijziging en optimalisatie van diverse bepalingen van het kaderdecreet van 22 juni 2007 inzake ontwikkelingssamenwerking DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de minister-president

Nadere informatie

betreffende onderwijs in ontwikkelingssamenwerking

betreffende onderwijs in ontwikkelingssamenwerking ingediend op 439 (2014-2015) Nr. 1 16 juli 2015 (2014-2015) Voorstel van resolutie van Ingeborg De Meulemeester, Sabine de Bethune, Herman De Croo, Tine Soens en Wouter Vanbesien betreffende onderwijs

Nadere informatie

Commissie economische ontwikkeling, financiën en handel ONTWERPVERSLAG

Commissie economische ontwikkeling, financiën en handel ONTWERPVERSLAG PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS-EU Commissie economische ontwikkeling, financiën en handel ACP-UE/101.868/B 19.3.2015 ONTWERPVERSLAG over de financiering van de investeringen en de handel, met

Nadere informatie

Eerste krachtlijnen. Het Post-2015 doelstellingenkader. Coördinatie Ontwerp Standpuntbepaling. voor de Vlaamse Regering

Eerste krachtlijnen. Het Post-2015 doelstellingenkader. Coördinatie Ontwerp Standpuntbepaling. voor de Vlaamse Regering Het Post-2015 doelstellingenkader Coördinatie Ontwerp Standpuntbepaling voor de Vlaamse Regering Eerste krachtlijnen VI E Staten-generaal van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking I. INLEIDING: HET WAAROM

Nadere informatie

d) EUR-Lex

d) EUR-Lex Fiche 12: Financiële architectuur voor investeringen buiten de EU 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel Mededeling van de Commissie aan het Europees parlement, de Europese Raad, de Raad en de Europese

Nadere informatie

WAAR WIJ VOOR STAAN. Socialisten & Democraten in het Europees Parlement. Fractie van de Progressieve Alliantie van

WAAR WIJ VOOR STAAN. Socialisten & Democraten in het Europees Parlement. Fractie van de Progressieve Alliantie van WAAR WIJ VOOR STAAN. Fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten & Democraten in het Europees Parlement Strijden voor sociale rechtvaardigheid, het stimuleren van werkgelegenheid en groei, hervorming

Nadere informatie

13157/16 cle/van/dp 1 DGG 1A

13157/16 cle/van/dp 1 DGG 1A Raad van de Europese Unie Brussel, 11 oktober 2016 (OR. en) 13157/16 ECOFIN 893 ENV 653 CLIMA 139 RESULTAAT BESPREKINGEN van: het secretariaat-generaal van de Raad aan: de delegaties Betreft: Klimaatfinanciering

Nadere informatie

15573/17 van/gra/fb 1 DG C 1

15573/17 van/gra/fb 1 DG C 1 Raad van de Europese Unie Brussel, 11 december 2017 (OR. en) 15573/17 RESULTAAT BESPREKINGEN van: d.d.: 11 december 2017 aan: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties nr. vorig doc.: 15498/17

Nadere informatie

1. 25 MEI Wet betreffende de Belgische internationale samenwerking (1)

1. 25 MEI Wet betreffende de Belgische internationale samenwerking (1) 1. 25 MEI 1999 - Wet betreffende de Belgische internationale samenwerking (1) ALBERT II, Koning der Belgen, Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet. De Kamers hebben aangenomen en Wij

Nadere informatie

POLITIEKE NOTA - NOVEMBER Belgische overheidssteun voor landbouw en voedselzekerheid

POLITIEKE NOTA - NOVEMBER Belgische overheidssteun voor landbouw en voedselzekerheid Belgische overheidssteun voor landbouw en voedselzekerheid Belgische overheidssteun voor landbouw en voedselzekerheid // 3 Belgische overheidssteun voor landbouw en voedselzekerheid Na de crisis van de

Nadere informatie

Congres VELOV Elementen voor de toespraak van Pascal Smet Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel Mechelen, 26 maart 2014

Congres VELOV Elementen voor de toespraak van Pascal Smet Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel Mechelen, 26 maart 2014 Congres VELOV Elementen voor de toespraak van Pascal Smet Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel Mechelen, 26 maart 2014 Nieuwe ontwikkelingen en impulsen op sociaal, cultureel,

Nadere informatie

Tijdens de zitting van 18 mei 2009 heeft de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen de conclusies in bijlage dezes aangenomen.

Tijdens de zitting van 18 mei 2009 heeft de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen de conclusies in bijlage dezes aangenomen. RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 18 mei 2009 (26.05) (OR. en) 9909/09 DEVGE 147 E ER 187 E V 371 COAFR 172 OTA van: het secretariaat-generaal d.d.: 18 mei 2009 nr. vorig doc.: 9100/09 Betreft: Conclusies

Nadere informatie

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012)

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) De Hoge Raad voor Vrijwilligers (HRV) kijkt relatief tevreden terug op 2011, het Europees Jaar voor het Vrijwilligerswerk.

Nadere informatie

Kwaliteitsvol. jeugdwerk. In vogelvlucht. Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad Brussel, 27 september 2016

Kwaliteitsvol. jeugdwerk. In vogelvlucht. Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad Brussel, 27 september 2016 Kwaliteitsvol jeugdwerk Startmoment traject Jeugdwerk in de Stad Brussel, 27 september 2016 In vogelvlucht Kwaliteitsvol jeugdwerk Toelichting bij de politieke discussie in de EU en het traject van de

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 15 januari 2002 (OR. en) 14759/01 JEUN 67 SOC 510 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Resolutie van de Raad en de vertegenwoordigers van de regeringen

Nadere informatie

Luc Van den Brande Laten we samen aan Europa bouwen

Luc Van den Brande Laten we samen aan Europa bouwen Luc Van den Brande Laten we samen aan Europa bouwen Inhoud Mijn overtuigingen 2 Mijn prioriteiten 3 Bakens voor morgen 8 Laten we samen aan Europa bouwen 1 Mijn overtuigingen Mijn overtuigingen Een Europa,

Nadere informatie

Naar een gezamenlijke visie: lokale overheden als actoren voor ontwikkeling

Naar een gezamenlijke visie: lokale overheden als actoren voor ontwikkeling Naar een gezamenlijke visie: lokale overheden als actoren voor ontwikkeling Consultatieproces Dit document bevat de ontwerpvisie die resulteerde uit de conferentie Winning through twinning, die van 17

Nadere informatie

12950/17 van/asd/dp 1 DG B 2B

12950/17 van/asd/dp 1 DG B 2B Raad van de Europese Unie Brussel, 9 oktober 2017 (OR. en) 12950/17 AGRI 530 FAO 41 RESULTAAT BESPREKINGEN van: d.d.: 9 oktober 2017 aan: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties nr. vorig doc.:

Nadere informatie

Geeft u liever uw mening via of per post?

Geeft u liever uw mening via  of per post? Geeft u liever uw mening via e-mail of per post? U kan ook: - de vragenlijst op papier invullen. In dat geval drukt u de vragenlijst (hieronder) af en stuurt u hem naar ons terug via e-mail of per post.

Nadere informatie

Boodschap uit Gent voor Biodiversiteit na 2010

Boodschap uit Gent voor Biodiversiteit na 2010 Boodschap uit Gent voor Biodiversiteit na 2010 Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie: Conferentie over Biodiversiteit in een veranderende wereld 8-9 september 2010 Internationaal Conventiecentrum

Nadere informatie

7749/19 voo/pau/sp 1 TREE 1.B

7749/19 voo/pau/sp 1 TREE 1.B Raad van de Europese Unie Brussel, 21 maart 2019 (OR. en) 7749/19 NOTA I/A-PUNT van: aan: nr. vorig doc.: 7045/19 Betreft: het secretariaat-generaal van de Raad CULT 50 RELEX 288 EDUC 166 DEVGEN 61 PESC

Nadere informatie

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. bij de VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. bij de VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 7.12.2011 SEC(2011) 1476 definitief WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING bij de VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Nadere informatie

BEST BOSS BELEIDSNOTA Aanbevelingen voor een succesvolle bedrijfsopvolging van KMO s in toerisme

BEST BOSS BELEIDSNOTA Aanbevelingen voor een succesvolle bedrijfsopvolging van KMO s in toerisme Aanbevelingen voor een succesvolle bedrijfsopvolging van KMO s in toerisme www.bestboss-project.eu Grant Agreement No.: 2014-1-DE02-KA200-001608 Dit project werd gefinancierd met de steun van de Europese

Nadere informatie

Beleidsplan AUHL

Beleidsplan AUHL Beleidsplan AUHL 2019-2024 S I T U E R I N G Associatie Universiteit Hogescholen Limburg (AUHL) is één van de 5 Vlaamse associaties en heeft als partnerinstellingen: Hogeschool PXL en Universiteit Hasselt,

Nadere informatie

8975/15 dau/ons/as 1 DG G 3 C

8975/15 dau/ons/as 1 DG G 3 C Raad van de Europese Unie Brussel, 19 mei 2015 (OR. en) 8975/15 NOTA van: aan: RECH 142 COMPET 229 MI 320 TELECOM 120 het Comité van permanente vertegenwoordigers (1e deel) Raad nr. vorig doc.: 8409/15

Nadere informatie

15571/17 ons/cle/ia 1 DG C 1

15571/17 ons/cle/ia 1 DG C 1 Raad van de Europese Unie Brussel, 11 december 2017 (OR. en) 15571/17 RESULTAAT BESPREKINGEN van: d.d.: 11 december 2017 aan: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties nr. vorig doc.: 14446/17

Nadere informatie

Advies. over het ontwerp van kaderdecreet Vlaamse ontwikkelingssamenwerking

Advies. over het ontwerp van kaderdecreet Vlaamse ontwikkelingssamenwerking Brussel, 5 juli 2006 050706_Advies_kaderdecreet_Vlaamse_ontwikkelingssamenwerking Advies over het ontwerp van kaderdecreet Vlaamse ontwikkelingssamenwerking 1. Inleiding Op 24 mei 2006 heeft Vlaams minister

Nadere informatie

18/02/2016 REUNION DES MEMBRES EDUCAID.BE LEDENVERGADERING 18/02/ ALGEMEEN 2. STUURGROEP

18/02/2016 REUNION DES MEMBRES EDUCAID.BE LEDENVERGADERING 18/02/ ALGEMEEN 2. STUURGROEP REUNION DES MEMBRES EDUCAID.BE LEDENVERGADERING 18/02/2016 1. ALGEMEEN Nieuwsbrief (4 nummers) Website (verslagen, kalender, news, vacatures ) Facebookpagina: delen van publicaties, events, (352 likes

Nadere informatie

13617/16 van/ons/sv 1 DG E 1C

13617/16 van/ons/sv 1 DG E 1C Raad van de Europese Unie Brussel, 4 november 2016 (OR. en) 13617/16 JEUN 84 NOTA van: aan: nr. vorig doc.: 13344/16 JEUN 76 Betreft: Na raadpleging van de Groep jeugdzaken heeft het voorzitterschap bijgaande

Nadere informatie

Memorandum Europese verkiezingen 26 mei 2019 VOOR EEN EUROPA VAN RESULTATEN

Memorandum Europese verkiezingen 26 mei 2019 VOOR EEN EUROPA VAN RESULTATEN Memorandum Europese verkiezingen 26 mei 2019 VOOR EEN EUROPA VAN RESULTATEN NOOD AAN EUROPA De wereld verandert en onze European way of life staat onder druk van interne en externe uitdagingen die vaak

Nadere informatie

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 19 januari 2009 (20.01) (OR. en) 5365/09 DEVGE 9 RELEX 36 ACP 14 AGRI 16 ALIM 1 PROBA 2 FAO 1

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 19 januari 2009 (20.01) (OR. en) 5365/09 DEVGE 9 RELEX 36 ACP 14 AGRI 16 ALIM 1 PROBA 2 FAO 1 RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 19 januari 2009 (20.01) (OR. en) 5365/09 DEVGE 9 RELEX 36 ACP 14 AGRI 16 ALIM 1 PROBA 2 FAO 1 OTA I/A-PU T van: de Groep ontwikkelingssamenwerking aan: het COREPER/de

Nadere informatie

De horizontale sociale clausule en sociale mainstreaming in de EU

De horizontale sociale clausule en sociale mainstreaming in de EU Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie De horizontale sociale clausule en sociale mainstreaming in de EU De horizontale sociale clausule als oproep voor het intensifiëren van de samenwerking

Nadere informatie

ADMINISTRATIEVE OVEREENKOMST BETREFFENDE EEN SAMENWERKINGSKADER TUSSEN. het secretariaat van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart

ADMINISTRATIEVE OVEREENKOMST BETREFFENDE EEN SAMENWERKINGSKADER TUSSEN. het secretariaat van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart ADMINISTRATIEVE OVEREENKOMST BETREFFENDE EEN SAMENWERKINGSKADER TUSSEN het secretariaat van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart en het Directoraat-generaal Mobiliteit en Vervoer van de Europese Commissie

Nadere informatie

Akkoord tussen de Minister van Ontwikkelingssamenwerking en de Belgische niet-gouvernementele ontwikkelingsorganisaties

Akkoord tussen de Minister van Ontwikkelingssamenwerking en de Belgische niet-gouvernementele ontwikkelingsorganisaties Akkoord tussen de Minister van Ontwikkelingssamenwerking en de Belgische niet-gouvernementele ontwikkelingsorganisaties De internationale financiële crisis blijkt de grootste sinds het einde van de Tweede

Nadere informatie

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Federaal Plan Armoedebestrijding Reactie van BAPN vzw BAPN vzw Belgisch Netwerk Armoedebestrijding Vooruitgangstraat 333/6 1030

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid

EUROPEES PARLEMENT Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid 2014/2204(INI) 5.1.2015 ONTWERPADVIES van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid aan de

Nadere informatie

Antwoord van de politieke partijen op het manifest van UNICEF België: verkiezingen 2014

Antwoord van de politieke partijen op het manifest van UNICEF België: verkiezingen 2014 Antwoord van de politieke partijen op het manifest van UNICEF België: verkiezingen 2014 Vraag 4: Doe uw deel: Maakt internationale samenwerking deel uit van uw prioriteiten? Hoe denkt u de belofte van

Nadere informatie

Stuurgroep "DGOS Ngo s" Specialisatie, complementariteit en synergieën: consensusnota. Goedgekeurd door de vergadering van 3/04/2009

Stuurgroep DGOS Ngo s Specialisatie, complementariteit en synergieën: consensusnota. Goedgekeurd door de vergadering van 3/04/2009 Stuurgroep "DGOS Ngo s" Specialisatie, complementariteit en synergieën: consensusnota Goedgekeurd door de vergadering van 3/04/2009 Deze tekst is een gezamenlijk werkstuk en is de neerslag van de consensus

Nadere informatie

ILO-VERKLARING BETREFFENDE DE FUNDAMENTELE PRINCIPES EN RECHTEN OP HET WERK

ILO-VERKLARING BETREFFENDE DE FUNDAMENTELE PRINCIPES EN RECHTEN OP HET WERK Toelichting In het onderstaande zijn de afzonderlijke elementen van het normatieve kader integraal opgenomen en worden ze nader toegelicht en beschreven. Daarbij wordt aandacht besteed aan de volgende

Nadere informatie

Adviezen van de FRDO over de Klimaatgovernance. Marc Depoortere Directeur van de FRDO

Adviezen van de FRDO over de Klimaatgovernance. Marc Depoortere Directeur van de FRDO Adviezen van de FRDO over de Klimaatgovernance Marc Depoortere Directeur van de FRDO 1. FRDO : wie zijn wij? ULB, UCL U Gent, UA KU Leuven, FUSL,... FRDO : met wie werken we samen? 4. Recente Adviezen

Nadere informatie

Stuurgroep «DGOS ngo s» De doeltreffendheid van de Belgische hulp : consensusnota. Goedgekeurd door de Stuurgroep op 15/12/2008

Stuurgroep «DGOS ngo s» De doeltreffendheid van de Belgische hulp : consensusnota. Goedgekeurd door de Stuurgroep op 15/12/2008 Stuurgroep «DGOS ngo s» De doeltreffendheid van de Belgische hulp : consensusnota Goedgekeurd door de Stuurgroep op 15/12/2008 Deze tekst is een gezamenlijk werkstuk van de vertegenwoordigers van de DGOS,

Nadere informatie

Stuurgroep «DGOS ngo s» Specialisatie, complementariteit en synergieën: consensusnota Goedgekeurd door de vergadering van 3/04/2009

Stuurgroep «DGOS ngo s» Specialisatie, complementariteit en synergieën: consensusnota Goedgekeurd door de vergadering van 3/04/2009 Stuurgroep «DGOS ngo s» Specialisatie, complementariteit en synergieën: consensusnota Goedgekeurd door de vergadering van 3/04/2009 Deze tekst is een gezamenlijk werkstuk en is de neerslag van de consensus

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie. van de Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie. van de Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie 10 april 2001 VOORLOPIGE VERSIE 2000/2243(COS) ONTWERPADVIES van de Commissie industrie, externe handel, onderzoek

Nadere informatie

Advies over de strategienota s van DGOS

Advies over de strategienota s van DGOS Commission Femmes et Développement Commissie Vrouwen en Ontwikkeling Advies over de strategienota s van DGOS gevraagd door de staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking, de heer Eddy Boutmans, voorbereid

Nadere informatie

Hierbij gaan voor de delegaties de conclusies die de Europese Raad op bovengenoemde bijeenkomst heeft aangenomen.

Hierbij gaan voor de delegaties de conclusies die de Europese Raad op bovengenoemde bijeenkomst heeft aangenomen. Europese Raad Brussel, 14 december 2017 (OR. en) EUCO 19/1/17 REV 1 CO EUR 24 CONCL 7 BEGELEIDENDE NOTA van: het secretariaat-generaal van de Raad aan: de delegaties Betreft: Bijeenkomst van de Europese

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Luxemburg, 15 oktober 2012 (OR. en) 14535/12 DEVGEN 264 RELEX 890 ACP 188

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Luxemburg, 15 oktober 2012 (OR. en) 14535/12 DEVGEN 264 RELEX 890 ACP 188 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Luxemburg, 15 oktober 2012 (OR. en) 14535/12 DEVGEN 264 RELEX 890 ACP 188 NOTA van: aan: Betreft: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties Conclusies van de Raad -

Nadere informatie

Kinderrechten in ontwikkelingssamenwerkin

Kinderrechten in ontwikkelingssamenwerkin Kinderrechten in ontwikkelingssamenwerkin KINDERRECHTEN IN ONTWIKKELINGS- SAMENWERKING BTC Infocyclus April 2016 Annelies Maertens (KIYO) PLATFORM KINDERRECHTEN IN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING 2007 nalv wetswijziging

Nadere informatie

WERKDOCUMENT. NL In verscheidenheid verenigd NL. Europees Parlement over het EU-verslag 2015 over beleidscoherentie voor ontwikkeling

WERKDOCUMENT. NL In verscheidenheid verenigd NL. Europees Parlement over het EU-verslag 2015 over beleidscoherentie voor ontwikkeling Europees Parlement 2014-2019 Commissie ontwikkelingssamenwerking 29.3.2016 WERKDOCUMENT over het EU-verslag 2015 over beleidscoherentie voor ontwikkeling Commissie ontwikkelingssamenwerking Rapporteur:

Nadere informatie

REKENHOF. Consolideren en motiveren om vooruitgang te boeken

REKENHOF. Consolideren en motiveren om vooruitgang te boeken REKENHOF Consolideren en motiveren om vooruitgang te boeken STRATEGISCH PLAN 2010-2014 2 Inleiding Dit document stelt de resultaten voor van de strategische planning van het Rekenhof voor de periode 2010-2014.

Nadere informatie

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 19 juli 2012 (24.07) (OR. en) 12740/12 Interinstitutioneel dossier: 2011/0411 (COD)

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 19 juli 2012 (24.07) (OR. en) 12740/12 Interinstitutioneel dossier: 2011/0411 (COD) RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 19 juli 2012 (24.07) (OR. en) 12740/12 Interinstitutioneel dossier: 2011/0411 (COD) CADREFI 354 DEVGE 211 RELEX 703 COASI 132 ASIE 83 COEST 264 CODEC 1940 PE 362 COMAG

Nadere informatie

9131/19 cle/gys/hh 1 RELEX.1.B

9131/19 cle/gys/hh 1 RELEX.1.B Raad van de Europese Unie Brussel, 16 mei 2019 (OR. en) 9131/19 RESULTAAT BESPREKINGEN van: d.d.: 16 mei 2019 aan: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties nr. vorig doc.: 8313/19 Betreft: DEVGEN

Nadere informatie

OPROEP TOT HET INDIENEN VAN VOORSTELLEN EAC/S20/2019. Sport als instrument voor integratie en sociale inclusie van vluchtelingen

OPROEP TOT HET INDIENEN VAN VOORSTELLEN EAC/S20/2019. Sport als instrument voor integratie en sociale inclusie van vluchtelingen OPROEP TOT HET INDIENEN VAN VOORSTELLEN EAC/S20/2019 Sport als instrument voor integratie en sociale inclusie van vluchtelingen Deze oproep tot het indienen van voorstellen past in de uitvoering van het

Nadere informatie

e) Nr. impact assessment Commissie en Opinie Impact-assessment Board Niet opgesteld

e) Nr. impact assessment Commissie en Opinie Impact-assessment Board Niet opgesteld Fiche 6: Gezamenlijke mededeling EU-Birma/Myanmar 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel Gezamenlijke mededeling aan het Europees Parlement en de Raad: Elementen voor een strategie van de EU ten aanzien

Nadere informatie

14129/15 gys/gra/hw 1 DG B 3A

14129/15 gys/gra/hw 1 DG B 3A Raad van de Europese Unie Brussel, 20 november 2015 14129/15 SOC 668 EMPL 438 ECOFIN 853 POLGEN 166 NOTA van: het secretariaat-generaal van de Raad aan: het Comité van permanente vertegenwoordigers (1e

Nadere informatie

De verklaring van Bratislava

De verklaring van Bratislava Bratislava, 16 september 2016 De verklaring van Bratislava Wij komen vandaag in Bratislava bijeen op een kritiek moment voor ons Europese project. De top van Bratislava van 27 lidstaten was gewijd aan

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen C 165/23

Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen C 165/23 8.6.2001 Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen C 165/23 RECTIFICATIES Rectificatie van de briefwisseling tussen de Commissie van de Europese Gemeenschappen en de Internationale Arbeidsorganisatie

Nadere informatie

Committee / Commission CONT. Meeting of / Réunion des 12 & 13/09/2005 BUDGETARY AMENDMENTS / AMENDEMENTS BUDGÉTAIRES. Rapporteur: Chris HEATON-HARRIS

Committee / Commission CONT. Meeting of / Réunion des 12 & 13/09/2005 BUDGETARY AMENDMENTS / AMENDEMENTS BUDGÉTAIRES. Rapporteur: Chris HEATON-HARRIS Committee / Commission CONT Meeting of / Réunion des 12 & 13/09/2005 BUDGETARY AMENDMENTS / AMENDEMENTS BUDGÉTAIRES Rapporteur: Chris HEATON-HARRIS NL NL Ontwerpamendement 6450 === CONT/6450=== Basislijn

Nadere informatie

8463/17 ass/ons/sl 1 DGG 2B

8463/17 ass/ons/sl 1 DGG 2B Raad van de Europese Unie Brussel, 25 april 2017 (OR. en) 8463/17 RESULTAAT BESPREKINGEN van: d.d.: 25 april 2017 aan: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties nr. vorig doc.: 7896/17 Betreft:

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 30 mei 1997 houdende de versterking van de doeltreffendheid van de instrumenten voor financiële steun aan de export

Koninklijk besluit van 30 mei 1997 houdende de versterking van de doeltreffendheid van de instrumenten voor financiële steun aan de export Koninklijk besluit van 30 mei 1997 houdende de versterking van de doeltreffendheid van de instrumenten voor financiële steun aan de export Koninklijk besluit houdende de versterking van de doeltreffendheid

Nadere informatie

waardigheid participatie gelijke rechten solidariteit individuele vrijheid

waardigheid participatie gelijke rechten solidariteit individuele vrijheid individuele vrijheid participatie gelijke rechten solidariteit waardigheid Basisrechten Santé België is een rechtsstaat en een democratie die ieders mensenrechten e De Staat garandeert de naleving van

Nadere informatie

N Mensenrechten A Brussel, 15 december 2015 MH/JC/AS ADVIES. over HET VOORONTWERP VAN NATIONAAL ACTIEPLAN BEDRIJVEN EN MENSENRECHTEN

N Mensenrechten A Brussel, 15 december 2015 MH/JC/AS ADVIES. over HET VOORONTWERP VAN NATIONAAL ACTIEPLAN BEDRIJVEN EN MENSENRECHTEN N Mensenrechten A Brussel, 15 december 2015 MH/JC/AS 740-2015 ADVIES over HET VOORONTWERP VAN NATIONAAL ACTIEPLAN BEDRIJVEN EN MENSENRECHTEN Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO WTC III (17 e verd.)

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van maandag 5 oktober

A D V I E S Nr Zitting van maandag 5 oktober A D V I E S Nr. 1.959 ------------------------------- Zitting van maandag 5 oktober 2015 --------------------------------------------------- Vragenlijst voor een evaluatie van de Verklaring van de IAO

Nadere informatie

Persbericht. Ministerraad : een beslissende stap voor de brandweerlieden en de hervorming van de civiele veiligheid

Persbericht. Ministerraad : een beslissende stap voor de brandweerlieden en de hervorming van de civiele veiligheid DE VICE-EERSTE MINISTER, MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN GELIJKE KANSEN Brussel, 20 juli 2012 Persbericht Ministerraad : een beslissende stap voor de brandweerlieden en de hervorming van de civiele

Nadere informatie

8461/17 nes/ons/sl 1 DGG 2B

8461/17 nes/ons/sl 1 DGG 2B Raad van de Europese Unie Brussel, 25 april 2017 (OR. en) 8461/17 RESULTAAT BESPREKINGEN van: d.d.: 25 april 2017 aan: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties nr. vorig doc.: 7875/17 + ADD

Nadere informatie

9895/19 mak/van/hh 1 ECOMP.2B

9895/19 mak/van/hh 1 ECOMP.2B Raad van de Europese Unie RESULTAAT BESPREKINGEN van: aan: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties nr. vorig doc.: 9101/19 + COR 1 Nr. Comdoc.: COM(2019) 21 final - doc. 5927/19 + ADD 1 Betreft:

Nadere informatie

ADVIES. Ontwerp van Schema voor Handelsontwikkeling september 2018

ADVIES. Ontwerp van Schema voor Handelsontwikkeling september 2018 ADVIES Ontwerp van Schema voor Handelsontwikkeling 2018 20 september 2018 Economische en Sociale Raad voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bischoffsheimlaan 26 1000 Brussel Tel : 02 205 68 68 Fax :

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Directeur van de sociale departementen A7 Directeur. Sociale departementen Hoofdzetel

FUNCTIEBESCHRIJVING. Directeur van de sociale departementen A7 Directeur. Sociale departementen Hoofdzetel FUNCTIEBESCHRIJVING Naam van de functie: Dienst: Plaats: van de sociale departementen Sociale departementen Hoofdzetel Datum creatie: Datum revisie: Auteur beschrijving: Houder van de functie: 02/01/2019

Nadere informatie

Stand van zaken van de Smart City -dynamiek in België: een kwantitatieve barometer

Stand van zaken van de Smart City -dynamiek in België: een kwantitatieve barometer Stand van zaken van de Smart City -dynamiek in België: een kwantitatieve barometer AUTEURS Jonathan Desdemoustier, onderzoeker-doctorandus, Smart City Institute, HEC-Liège, Universiteit van Luik (België)

Nadere informatie

Titel. Inhoudstafel Tekst Begin

Titel. Inhoudstafel Tekst Begin Page 1 of 8 J U S T E L - Geconsolideerde wetgeving Einde Eerste woord Laatste woord Wijziging(en) Aanhef Erratum Parlementaire werkzaamheden Einde Inhoudstafel 18 uitvoeringbesluiten 3 gearchiveerde versies

Nadere informatie

10679/17 dau/jel/fb 1 DG C 1

10679/17 dau/jel/fb 1 DG C 1 Raad van de Europese Unie Brussel, 26 juni 2017 (OR. en) 10679/17 RESULTAAT BESPREKINGEN van: d.d.: 26 juni 2017 aan: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties nr. vorig doc.: 10457/17 Betreft:

Nadere informatie

R A P P O R T Nr. 87 --------------------------------

R A P P O R T Nr. 87 -------------------------------- R A P P O R T Nr. 87 -------------------------------- Europese kaderovereenkomst betreffende inclusieve arbeidsmarkten Eindevaluatie van de Belgische sociale partners ------------------------ 15.07.2014

Nadere informatie

1. Inleiding 2. Coherentiemonitor

1. Inleiding 2. Coherentiemonitor 1. Inleiding Hoe ontwikkelingslanden groeien wordt door veel meer dan alleen ontwikkelingshulp beinvloed. Handelsverdragen, hoe landen verdienen aan hun grondstoffen en hoe ze belastinginkomsten verwerven

Nadere informatie

Inrichten van waterrijke gebieden voor landbouw IZG Gent thema-avond Water

Inrichten van waterrijke gebieden voor landbouw IZG Gent thema-avond Water www.protosh2o.org Inrichten van waterrijke gebieden voor landbouw IZG Gent thema-avond Water 13-11-2015 Voorstelling Protos Water en Landbouw Technische duurzaamheid Voorbeeld : irrigatieperimeters Belladère

Nadere informatie

Ontwikkelingseducatie in het onderwijs. Een gemeenschappelijk kader voor de scholenwerking van de ngo s, als onderdeel van de noordwerking

Ontwikkelingseducatie in het onderwijs. Een gemeenschappelijk kader voor de scholenwerking van de ngo s, als onderdeel van de noordwerking Ontwikkelingseducatie in het onderwijs Een gemeenschappelijk kader voor de scholenwerking van de ngo s, als onderdeel van de noordwerking 1. Inleiding De bedoeling van deze tekst is het verhelderen en

Nadere informatie

NAAR EEN EUROPA VOOR ALLE LEEFTIJDEN

NAAR EEN EUROPA VOOR ALLE LEEFTIJDEN NL NAAR EEN EUROPA VOOR ALLE LEEFTIJDEN AGE- STANDPUNT IN HET KADER VAN HET 2007 - EUROPEES JAAR VAN GELIJKE KANSEN VOOR IEDEREEN The European Older People s Platform La Plate-forme européenne des Personnes

Nadere informatie

CYCLUS 1 (JANUARI/FEBRUARI 2016)

CYCLUS 1 (JANUARI/FEBRUARI 2016) ALGEMENE INFORMATIECYCLUS PROGRAMMA CYCLUS 1 (JANUARI/FEBRUARI 2016) DEEL I: VORMING WEEKEND 1 VAN ZATERDAG 09/01/2016 OM 08u30 TOT ZONDAG 10/01/2016 OM 18u00 WEEKEND 2 VAN ZATERDAG 23/01/2016 OM 09u00

Nadere informatie

Oproep voor projecten ontwikkelingssamenwerking en sensibilisatie, informatie en ontwikkelingseducatie

Oproep voor projecten ontwikkelingssamenwerking en sensibilisatie, informatie en ontwikkelingseducatie Reglement subsidies internationale Solidariteit Oproep voor projecten ontwikkelingssamenwerking en sensibilisatie, informatie en ontwikkelingseducatie Contact Stad Brussel Cel Internationale Solidariteit

Nadere informatie

Antwoord van de politieke partijen op het manifest van UNICEF België: verkiezingen 2014

Antwoord van de politieke partijen op het manifest van UNICEF België: verkiezingen 2014 Antwoord van de politieke partijen op het manifest van UNICEF België: verkiezingen 2014 Vraag 2: Geef kinderen een centrale plaats in de Belgische en in de post-2015 ontwikkelingsagenda: Hoe ziet u de

Nadere informatie

Advies over de concretisering van de transitie van België naar een koolstofarme maatschappij in 2050

Advies over de concretisering van de transitie van België naar een koolstofarme maatschappij in 2050 Advies over de concretisering van de transitie van België naar een koolstofarme maatschappij in 2050 Advies gezamenlijk opgesteld door 1 : FRDO ESRBHG RLBHG Minaraad SERV CESW CWEDD 1. Woord vooraf [a]

Nadere informatie

Factsheet 1 WAAROM EEN INVESTERINGSPLAN VOOR DE EU?

Factsheet 1 WAAROM EEN INVESTERINGSPLAN VOOR DE EU? Factsheet 1 WAAROM EEN INVESTERINGSPLAN VOOR DE EU? Als gevolg van de wereldwijde economische en financiële crisis heeft de EU met een laag investeringsniveau te kampen. Alleen met gezamenlijke gecoördineerde

Nadere informatie

De Bilt, 7 februari 2019

De Bilt, 7 februari 2019 De Bilt, 7 februari 2019 De Global Goals (1) Wereldwijde agenda met 17 doelen voor duurzame ontwikkeling: Sustainable Development Goals Duurzaamheid in de breedste zin In 2015 vastgesteld door VN Te realiseren

Nadere informatie

Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland

Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland MEMO/08/76 Brussel, 7 februari 2008 Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland 1. Operationeel programma voor

Nadere informatie

Verdeling van de ministeriële bevoegdheden

Verdeling van de ministeriële bevoegdheden Verdeling van de ministeriële bevoegdheden Eerste minister Federale Overheidsdienst Kanselarij van de Eerste Minister Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer Fraudebestrijding, en de uniforme toepassing

Nadere informatie

75 jaar Hoge Raad van Financiën

75 jaar Hoge Raad van Financiën Federale Overheidsdienst Financiën - België Documentatieblad 70e jaargang, nr. 4, 4e kwartaal 2010 75 jaar Hoge Raad van Financiën Rudi VANDER VENNET Gewoon hoogleraar Universiteit Gent Vice-voorzitter

Nadere informatie

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo DE EUROPESE STRUCTUUR- EN INVESTERINGSFONDSEN (ESI-FONDSEN) EN HET EUROPEES FONDS VOOR STRATEGISCHE INVESTERINGEN (EFSI) HET VERZEKEREN VAN COÖRDINATIE, SYNERGIEËN

Nadere informatie

Embargo tot de datum waarop deze toespraak wordt gehouden / toetsen aan deze datum

Embargo tot de datum waarop deze toespraak wordt gehouden / toetsen aan deze datum Bouwen aan de democratische veiligheid in Europa Ontwerptoespraak van de secretaris-generaal Brussel, woensdag 12 november 2014 Embargo tot de datum waarop deze toespraak wordt gehouden / toetsen aan deze

Nadere informatie

NOTA het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties Gezamenlijke conclusies van de Jeugdconferentie van de EU (Dublin, 11-13 maart 2013)

NOTA het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties Gezamenlijke conclusies van de Jeugdconferentie van de EU (Dublin, 11-13 maart 2013) RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 22 maart 2013 (26.03) (OR. en) 7808/13 JEUN 33 NOTA van: aan: Betreft: het secretariaat-generaal van de Raad de delegaties Gezamenlijke conclusies van de Jeugdconferentie

Nadere informatie

7896/17 ver/gar/ev 1 DG G 2B

7896/17 ver/gar/ev 1 DG G 2B Raad van de Europese Unie Brussel, 10 april 2017 (OR. en) 7896/17 FSTR 24 FC 24 REGIO 35 SOC 236 AGRISTR 32 PECHE 132 CADREFIN 38 NOTA van: aan: Betreft: het secretariaat-generaal van de Raad het Comité

Nadere informatie

A8-0316/13

A8-0316/13 18.11.2015 A8-0316/13 13 Paragraaf 14 14. herinnert eraan dat internetaanbieders en -dienstverleners een wettelijke verantwoordelijkheid hebben om samen te werken met de autoriteiten van de lidstaten en

Nadere informatie

HANDVEST VAN DE VOEDSELHULP

HANDVEST VAN DE VOEDSELHULP OVERLEG VOEDSELHULP HANDVEST VAN DE VOEDSELHULP 1. Inleiding 1. Beschikken over toereikende, adequate en duurzame voeding is een fundamenteel recht dat werd bekrachtigd door de Verenigde Naties. Hun wettelijke

Nadere informatie

8273/1/18 REV 1 dui/ass/sv 1 DG E 1C

8273/1/18 REV 1 dui/ass/sv 1 DG E 1C Raad van de Europese Unie Brussel, 27 april 2018 (OR. en) 8273/1/18 REV 1 JEUN 45 NOTA van: aan: het secretariaat-generaal van de Raad het Comité van permanente vertegenwoordigers/de Raad nr. vorig doc.:

Nadere informatie