Mede-advies afdeling:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mede-advies afdeling:"

Transcriptie

1 Adviesformulier 16SC000525* Eā Het college van B. en W. ū De burgemeester D De secretaris O Het managementteam Agendanummer: Datum: 20 januari 2016 Afdeling/team: BMO Adviseur: C.H Berkhout Reg.nr. Par manager: Par secretaris: Onderwerp: Kader samenwerken Heerhugowaard en Langedijk Mede-advies afdeling: Gevraagde beslissing(en): de notitie samenwerking Heerhugowaard - Langedijk vaststellen Korte samenvatting: In de notitie wordt een kader geboden voor een vruchtbare, faciliterende en duurzame samenwerking tussen de gemeenten met oog voor bestuurlijke realiteit. De notitie gaat daarbij in op de mogelijkheden en wenselijkheden van versterking van de samenwerking. De notitie is voorbereid en opgesteld vanuit de gezamenlijke managementteams van de gemeenten en heeft de instemming van de stuurgroep voor de samenwerking waarin de wethouders verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en de gemeentesecretarissen zijn vertegenwoordigd. Na vaststelling worden de OR's en het personeel geïnformeerd. Relevante stukken: notitie samenwerking en bijlage Aanklikken wat van toepassing is Ja ì nee Conf.adv. Conf. aantek. secr. Bespr. Route ter afdoening Forum Is er met de financiële consequenties in de begroting rekening gehouden? Is het onderwerp vertrouwelijk? Voorlichting (actieve openbaarheid)? Ja Weth Datum Openbare bekendmaking (gemeenteblad)? Inspraak? Weth Raad Advies Ondernemingsraad? Datum Geraamde behandeltijd (in minuten) van onderwerp in de fora Weth Moet er rekening worden gehouden met fatale termijn, zo ja welke? Aantekening secretaris: B. en W. besluit: 2 6 J A N. 2Q18 ^ f į O ^ /- CAS*

2 M E M O Aan College van burgemeester en wethouders Van Afdeling C.H. (Chris) Berkhout BMO Datum 13 januari 2016 Onderwerp Samenwerking Heerhugowaard en Langedijk Gevraagd besluit Aan uw college wordt hierbij ter vaststelling een notitie over de samenwerking tussen de gemeente Langedijk en de gemeente Heerhugowaard aangeboden. Waarom? Op veel gebieden vinden de gemeenten elkaar in samenwerking op bedrijfsmatig vlak. Die samenwerking biedt kansen op het gebied van doelmatigheid en effectiviteit in de dagelijkse uitvoering van het werk. Tevens vermindert samenwerking de kwetsbaarheid in de bedrijfsvoering. Beide organisaties vinden het van belang dat die samenwerking duurzaam is, op de juiste wijze wordt gefaciliteerd en waar nodig versterkt. Daarvoor is deze notitie opgesteld. Gestelde kaders gemeenteraad Begroting 2016 paragraaf bedrijfsvoering In de vastgestelde begroting 2016 heeft de raad in de paragraaf bedrijfsvoering kaders meegegeven. Onder het samenwerken is daarin het volgende opgenomen: Vergelijkbare schaalgrootte, systemen en cultuur leiden tot steeds verder gaande natuurlijke samenwerking op bedríjfsvoeríngsgebied met de gemeente Heerhugowaard. Waar mogelijk zal dat ook in 2016 worden geïntensiveerd. Deze notitie vloeit hieruit voort Raadsnota samenwerken De samenwerking voldoet aan de uitgangspunten en toetsingscriteria die de gemeenteraad van Langedijk heeft vastgesteld. Dat geldt ook voor de daarin opgenomen doelstelling " het realiseren van een betere kwaliteit en effectiviteit, dan wel door het realiseren van dezelfde kwaliteit en effectiviteit tegen lagere kosten" Bestuurlijke toekomst De samenwerking met Heerhugowaard staat los van de te maken bestuurlijke keuzes over de toekomst van de gemeente Langedijk. Dit blijkt onder meer uit de voorgestelde strategie om niet tot integratie van organisatieonderdelen over te gaan. Bij een fusie of bijvoorbeeld een Shared Service organisatie is wel sprake van integratie.

3 Stellers: Lute Berends en Chris Berkhout Datum:19 januari 2016 Versie : 1.4 A K Heerhugowaard samenwerking gemeente Langedijk Stad van kansen N A Samenwerken is het loslaten van een stukje eigen resultaat en identiteit in de verwachting dat het samen beter gaat. Inleiding: In deze notitie gaan we in op de mogelijkheden en wenselijkheden van versterking van de samenwerking tussen de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk. Veel is bekend en raken we in deze notitie voor de volledigheid slechts even aan. Doel van de notitie is het bieden van een kader voor een vruchtbare, faciliterende en duurzame samenwerking met oog voor de politiek bestuurlijke realiteit. Aanleidingen:» De lange lijst van samenwerkingsvormen tussen Heerhugowaard en Langedijk «Het stranden van SSC-HAL» De Heerhugowaardse dialoog over nut en noodzaak van samenwerken in brede zin» Het onderzoek naar de ambtelijke en bestuurlijke toekomst van Langedijk Context: De samenleving wint voortdurend aan dynamiek en complexiteit. De taak en rol van de overheid verandert mee. Individuele gemeenten kunnen dingen niet alleen of het is niet handig om het zelf te willen doen. In het land worden taken, producten en diensten voor een zingevende afweging over zelf of samen doen steeds vaker langs de lat van kosten, kwaliteit en kwetsbaarheid gelegd. Daarbij wordt de onderlinge afhankelijkheid ( onderdeel van de keten) steeds groter. Zowel Heerhugowaard als Langedijk participeren al in een aantal intergemeentelijke samenwerkingen of zijn anderszins verbonden aan partijen. Het gaat daarbij om belangrijke taakgebieden als veiligheid, gezondheid, milieu en sociale verzekering. Deze taakgebieden beslaan een substantieel deel van de gemeentelijke, maatschappelijke relevantie en van de gemeentebegroting. De lokale invloed op al die verbanden is echter beperkt en versnipperd, het bewaken van samenhang in de uitvoering complex en het gevaar van dubbele overhead ligt voortdurend op de loer. Er is synergie tussen dat wat onze gemeenten nog zelf doen en dat wat we -in meerdere of mindere mate- op afstand hebben gezet. We kunnen onze invloed op de verbonden partijen verstevigen en onze eigen en eikaars slagkracht in de lokale uitvoering vergroten door dingen -nog meer en meer gestructureerd- samen voor te bereiden en te gaan doen.

4 Uitgangspunten: We bekijken nut en noodzaak van de samenwerking per taak, product of dienst Beide partijen hebben -naar hun eigen oordeel- profijt bij de (deel)samenwerking De inbreng en opbrengst verdelen we evenredig in de verhouding HHW:LD=2:1 Het staat beide gemeenten vrij voor specifieke taakgebieden ook gezamenlijk of apart te flirten met andere partijen; we informeren elkaar daarover meteen Taboes: Er zijn géén taboes. Waar we wel helder over willen zijn is dat volledige organisatorische, personele of systeem integratie niet aan de orde is, zolang de gemeenten niet hebben besloten tot een ambtelijke of bestuurlijke fusie. Verder werken we samen op vrijwillige basis en oefenen we géén druk of dwang uit naar elkaar. We werken samen wanneer dat waarde toevoegt aan de huidige organisatie(s). Strategie: De bestuurlijke toekomst van Langedijk is nog in discussie. Ondertussen komt de basale bedrijfsvoering en dienstverlening onder grote druk. Ook Heerhugowaard ziet de voordelen van samenwerken. Haar belang groeit vooral op het niveau van kwetsbaarheid op enkele taken. Regeren is vooruitzien. Voordat de kwetsbaar ons overgroeit, biedt samenwerken soelaas. Hoewel de uitgangspositie verschilt, staan beide gemeenten in de huidige constellatie een vorm van samenwerken voor waarbij gelijk schakelen van processen en systemen in de huidige constellatie de voorkeur heeft boven volledige vervlechting. Dimensies: Samenwerken kan op verschillende niveau's. We onderscheiden een strategisch, tactisch en operationeel niveau en primaire, secundaire en tertiaire processen. Op strategisch niveau is bij beide gemeenten de voorkeur om wel onderlinge afstemming te zoeken, maar de zeggenschap nabij het eigen bestuur te organiseren. Op tactisch en operationeel niveau kan de samenwerking verder gaan. Zie daarvoor het kader onder "vormen van samenwerking'. Van groot belang is wel, dat strategie, tactiek en operatie nauw verbonden blijven. Dat vergt extra aandacht in de aansturing. De primaire processen betreffen de business, de secundaire de ondersteuning en de tertiaire de bestuurlijke. Deze laatste blijft vooralsnog uiteraard buiten de samenwerking, hoewel op deelgebieden natuurlijk prima afstemming plaats kan vinden. Dat gebeurt nu feitelijk al in het sociale domein. Voor de primaire en secundaire processen verwijzen we weer naar het kader hieronder. Vormen van samenwerking: Hieronder volgen 4 potentiële samenwerkingsvormen met voor- en nadelen. De opsommingen zijn niet volledig, maar kunnen helpen in de beeldvorming: Opportuun/situationeel o We werken al op veel gebieden samen; de samenwerkingsvormen verschillen op alle niveau's en we sturen ze diffuus (of niet) aan.» Voordelen:» Het werkt» Het vraagt weinig inspanning «Eigen initiatief krijgt ruim baan " Nadelen:» Troebel» Toeval stuurt en het lot bepaalt» Het resultaat is onbelangrijk Netwerk o We hebben veel contact en stemmen zaken vrijwillig en vrijblijvend af.

5 " Voordelen «Vrijheid «Sterk netwerk» Kennis en ervaring delen» Nadelen» Vrijblijvend «Intensief» Relatief laag rendement Harmonisatie o We gaan zoveel mogelijk op dezelfde manier werken en stemmen organisaties, personeel en systemen op elkaar af waar dat functioneel is. " Voordelen «Samenwerken wordt (veel) gemakkelijker» Onafhankelijkheid is gegarandeerd» Maatwerk is mogelijk» Klaar om te wenden» Nadelen» Suboptimaal (integratie biedt meer efficiency mogelijkheden) «Kans op (des)investeringen Integratie o We schuiven organisaties, personeel en systemen in één tot één nieuwe organisatie. Randvoorwaarden: Constructieve relatie gebaseerd op vertrouwen o Oprechte interesse o Openheid en transparantie o Betrouwbaarheid en consistentie Gedeelde ambitie o Zie het onderdeel strategie Recht doen aan eikaars belangen o Uitspreken en delen van eikaars belangen o Conflicten benoemen en bespreken o Te onderhouden door een voortdurende dialoog Synergie o Loslaten o Ruimte voor vernieuwing o Meer dan de som der delen Een professionele organisatie o De onderscheidene organisaties blijven bestaan o De selectie van samenwerkingsgebieden vindt plaats door een stuurgroep o De vormgeving van samenwerkingsgebieden vindt plaats door een directieteam o De aansturing van taken, producten en diensten in de samenwerking vindt plaats binnen de eigen organisaties, regelmatige afstemming gebeurt door afdelingshoofden; conflicten beslechten we in het directieteam o Zie verder structuur Een betekenisgevend proces o Alle aspecten die samenwerking bevorderen of belemmeren bespreken we o We tonen verbindend leiderschap o De volgorde in interactie: Luisteren, begrijpen, begrepen worden Kwartaalsgewijs toetsen we of we nog aan de randvoorwaarden voldoen. Daarmee geven we ook een betekenis aan de samenwerking en houden we elkaar vast

6 Structuur Voor het vormgeven van de samenwerking hanteren we volgende structuur: Stuurgroep: wethouders bedrijfsvoering; gemeentesecretarissen; managers bedrijfsvoering; vergaderfrequentie te beginnen met 1 x per kwartaal Directieteam: managers bedrijfsvoering; relevante managers (ad hoe); strategisch adviseurs (naar behoefte) in de frequentie iedere week Door het directieteam in te stellen werkgroepen en andere relevante afstemmingsorganen. Advies: Met in acht name van bovenstaande kiezen voor: Harmonisatie op maat in het primaire en het secundaire proces Opportuun/situationeel en netwerken in het tertiaire proces Opportuun/situationeel en netwerken op strategisch niveau Harmonisatie op maat op tactisch en operationeel niveau

Adviesformulier. ^ Het college van B. en W. Reg.nr. Par manager: f"j^j

Adviesformulier. ^ Het college van B. en W. Reg.nr. Par manager: fj^j Adviesformulier ^ Het college van B. en W. D De burgemeester D De secretaris ū Het managementteam Agendanummer: Datum: 8 maart 2016 Afdeling/team: BP/VROM Adviseur: M CC Peereboom Reg.nr. Par manager:

Nadere informatie

Mede-advies afdeling: BMO WH. Beleid en Projecten Publiekszaken. Openbare Werken O Financiën

Mede-advies afdeling: BMO WH. Beleid en Projecten Publiekszaken. Openbare Werken O Financiën Adviesformulier E Het college van B en W. Agendanummer: e burgemeester atum: H Reg. nummer. Par. manager: 0 0 12 3 1 e secretaris Afdeling/team: BP/vrom Het managementteam Adviseur: ir. Arno ter Hart Par.

Nadere informatie

Adviesformulier 16SC00-709* Het college van B. en W. Reg.nr. Par. manage - V

Adviesformulier 16SC00-709* Het college van B. en W. Reg.nr. Par. manage - V Adviesformulier I I I 1 1 1 1 I I I II I II III 16SC00-709* Het college van B. en W. ū De burgemeester D De secretaris ū Het managementteam Agendanummer: Datum: 7 maart 2016 Afdeling/team: BMO/BJZ Adviseur:

Nadere informatie

Samen aan de IJssel Inleiding

Samen aan de IJssel Inleiding Samen aan de IJssel Samenwerking tussen de gemeenten Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel, kaders voor een intentieverklaring en voor een onderzoek. Inleiding De Nederlandse gemeenten bevinden

Nadere informatie

Adviesformulier. U07795 Reg.nr. Par. manager: Het college van B. en W. ū De burgemeester D De secretaris ū Het managementteam

Adviesformulier. U07795 Reg.nr. Par. manager: Het college van B. en W. ū De burgemeester D De secretaris ū Het managementteam Adviesformulier Het college van B. en W. ū De burgemeester D De secretaris ū Het managementteam Agendanummer: 5 Datum: 15 juli 2015 Afdeling/team: BPvrom Adviseur: M.Zeedijk U07795 Reg.nr. Par. manager:

Nadere informatie

Datum: 18 augustus 2014 Par. manager: Afdeling/team: BJZ/OW Adviseur: K. Verspui Par. secretaris: Mede-advies afdeling:

Datum: 18 augustus 2014 Par. manager: Afdeling/team: BJZ/OW Adviseur: K. Verspui Par. secretaris: Mede-advies afdeling: Adviesformulier Het college van B. en W. De burgemeester De secretaris Het managementteam Agendanummer: Reg.nr. Datum: 18 augustus 2014 Par. manager: Afdeling/team: BJZ/OW Adviseur: K. Verspui Par. secretaris:

Nadere informatie

Mede-advies afdeling: BMO D VVH. Beleid en Projecten Publiekszaken. G Openbare Werken Financiën

Mede-advies afdeling: BMO D VVH. Beleid en Projecten Publiekszaken. G Openbare Werken Financiën Adviesformulier El Het college van B. en W. Agendanummer: e burgemeester atum: 17 januari 2012 e secretaris Afdeling/team: BP/Vrom Het managementteam Adviseur: N. de Niet-Risa Reg. nummer. Par. manager:

Nadere informatie

samenwerken Workshop congres Cultuur in Beeld 2012 Amersfoort 3 december 2012 Robin Bremekamp Iljan van Hardevelt Wicher Schönau

samenwerken Workshop congres Cultuur in Beeld 2012 Amersfoort 3 december 2012 Robin Bremekamp Iljan van Hardevelt Wicher Schönau De vijf sleutelthema s lth van succesvol samenwerken Workshop congres Cultuur in Beeld 2012 Amersfoort 3 december 2012 Robin Bremekamp Iljan van Hardevelt Wicher Schönau Samenwerken wordt steeds belangrijker

Nadere informatie

STARTNOTITIE. Ambtelijke samenwerking gemeenten Staphorst, Steenwijkerland en Zwartewaterland

STARTNOTITIE. Ambtelijke samenwerking gemeenten Staphorst, Steenwijkerland en Zwartewaterland Inleiding STARTNOTITIE Ambtelijke samenwerking gemeenten Staphorst, Steenwijkerland en Zwartewaterland Discussies over schaalgrootte worden in gemeenteland al geruime tijd gevoerd. In de eerste helft van

Nadere informatie

Van Het college van B&W Contactpersoon: Drs. J.E. Dik Aan De raads- en duoburgerleden Tel: (0164)

Van Het college van B&W Contactpersoon: Drs. J.E. Dik   Aan De raads- en duoburgerleden Tel: (0164) B17-013106 Gemeente ñ Bergen op Zoom IIIIIIIIIIIIIIIIIIH ĮļB 1 1 Datum 2 1 APR. 2017 Nr. Van Het college van B&W Contactpersoon: Drs. J.E. Dik Email: J.E.Dik@bergenopzoom.nl Aan De raads- en duoburgerleden

Nadere informatie

Workshop samenwerken. Platform Bèta Techniek General Assembly

Workshop samenwerken. Platform Bèta Techniek General Assembly Workshop samenwerken Platform Bèta Techniek General Assembly Common Eye 24-6-2015 Programma 1. Wat is samenwerken? 2. De complexiteit van samenwerken: wat maakt samenwerken lastig? 3. De vijf invalshoeken

Nadere informatie

Functioneren van de top

Functioneren van de top Hiemstra & De Vries info@hiemstraendevries.nl 030 2523 777 Functioneren van de top onze visie op het vormgeven en ontwikkelen van de topstructuur Recente ontwikkelingen stellen stevige eisen aan het functioneren

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) n.v.t. -

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) n.v.t. - M.O.S. Floor De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN (050) 367 62 54 1 6175833 n.v.t. - Geachte leden van de raad, Graag bieden wij u het rapport aan van de quick scan die in onze opdracht

Nadere informatie

Adviesformulier 01029

Adviesformulier 01029 Adviesformulier 01029 H Het college van B. en W. Agendanummer: Reg.nr. De burgemeester De secretaris Datum: Afdeling/team: Financiën Par. manager Het managementteam Adviseur: S. Winter Par. secretaris:

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 9 maart Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving

Burgemeester en Wethouders 9 maart Steller Documentnummer Afdeling. R. van Wijk 15I Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling R. van Wijk 15I0002878 Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 5229564 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Memo bijgevoegd Te

Nadere informatie

Case 1: de fusie. Wat was de aanleiding om 3TGO in te zetten?

Case 1: de fusie. Wat was de aanleiding om 3TGO in te zetten? Case 1: de fusie Wat was de aanleiding om 3TGO in te zetten? Twee regionale organisaties zijn samengegaan in een grotere, provinciegrens overlappende organisatie en de integratie verliep niet zo soepel

Nadere informatie

Dienstverlening W. van den Beucken

Dienstverlening W. van den Beucken Raadsvoorstel GEMEENTEBESTUUR onderwerp ICT samenwerking Roermond, Venlo en Weert raadsnummer 2013 65 collegevergadering d.d. 20-08-2013 raadsvergadering d.d. 25-09-2013 fatale termijn programma portefeuillehouder

Nadere informatie

BESTURINGSFILOSOFIE SAMENWERKING BEEMSTER- PURMEREND. Besturingsfilosofie samenwerking Beemster-Purmerend

BESTURINGSFILOSOFIE SAMENWERKING BEEMSTER- PURMEREND. Besturingsfilosofie samenwerking Beemster-Purmerend BESTURINGSFILOSOFIE SAMENWERKING BEEMSTER- PURMEREND Besturingsfilosofie samenwerking Beemster-Purmerend 1. VOORAF In deze notitie wordt de hoofdlijn van de besturingsfilosofie van het samenwerkingsmodel

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 27 juni 2013 Agendapuntnummer : XI, punt 5 Besluitnummer : 999 Portefeuillehouder : Burgemeester Roger de Groot Aan de gemeenteraad Onderwerp: Kaderstellende

Nadere informatie

(Zelf)vertrouwen in samenwerken Handreiking voor de gemeenteraad

(Zelf)vertrouwen in samenwerken Handreiking voor de gemeenteraad (Zelf)vertrouwen in samenwerken Handreiking voor de gemeenteraad Verkenning van ambtelijke samenwerking tussen Haarlem en Zandvoort De gemeenten Haarlem en Zandvoort verkennen momenteel de mogelijkheden

Nadere informatie

Advies aan B & W. Conceptbesluit

Advies aan B & W. Conceptbesluit Afdelingshoofd Advies aan B & W Nr. Gezien Akkoord Portefeuillehouder, afdeling, datum advies en onderwerp WETHOUDER L.J.H. SCHARENBORG WETHOUDER J.B. BOER WETHOUDER F.H.C. MULKENS MENS EN SAMENLEVING

Nadere informatie

Profielschets gemeentesecretaris/algemeen directeur gemeente Katwijk

Profielschets gemeentesecretaris/algemeen directeur gemeente Katwijk Profielschets gemeentesecretaris/algemeen directeur gemeente Katwijk Ontwikkelgerichte en verbindende persoonlijkheid die de gemeentelijke organisatie verder ontwikkelt en het bestuur professioneel ondersteunt.

Nadere informatie

B&W voorstel. c.vanhelvert@shertogenbosch.nl

B&W voorstel. c.vanhelvert@shertogenbosch.nl B&W voorstel Steller : van Helvert Tel. : 06 1586 2307 Portefeuille : Weyers e-mail. : c.vanhelvert@shertogenbosch.nl B&W : Agenda nr. : Reg.nr. : 3597514 Openbaar : ja Onderwerp : BewonersBedrijf Hambaken

Nadere informatie

Scenario s samenwerking in de regio

Scenario s samenwerking in de regio Scenario s samenwerking in de regio Opmerkingen vooraf: * Drie varianten naast elkaar gezet; 1. Gemeente blijft zelfstandig verder gaan; 2. Samenwerking BCH met 3D brede blik (dus vizier is vanuit gehele

Nadere informatie

Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider

Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider Sjabloon PROJECTOPDRACHT PROJECTOPDRACHT Versie 0.1 Decosnummer: /CONCEPT Transformatie Sociaal Domein Naam opdrachtgever Jeroen Oosterling Status: concept Naam opsteller/projectleider Eric Dammingh Onderwerp

Nadere informatie

Tien succesfactoren voor intergemeentelijke samenwerking

Tien succesfactoren voor intergemeentelijke samenwerking Tien succesfactoren voor intergemeentelijke samenwerking Tien succesfactoren voor intergemeentelijke samenwerking Intergemeentelijke samenwerking is van alle tijden, maar gemeenten lopen de laatste jaren

Nadere informatie

Profiel. Manager Financiën en Bedrijfsvoering. 16 juni 2016. Opdrachtgever Cosis. Voor meer informatie over de functie 088 8393253

Profiel. Manager Financiën en Bedrijfsvoering. 16 juni 2016. Opdrachtgever Cosis. Voor meer informatie over de functie 088 8393253 Profiel Manager Financiën en Bedrijfsvoering 16 juni 2016 Opdrachtgever Cosis Voor meer informatie over de functie 088 8393253 Voor sollicitatie www.cosis.nu/vacatures rvb@cosis.nu Promens Care en NOVO

Nadere informatie

Functieprofiel: Directeur Service Eenheid Functiecode: 0206

Functieprofiel: Directeur Service Eenheid Functiecode: 0206 Functieprofiel: Directeur Service Eenheid Functiecode: 0206 Doel Voorbereiden en uitvoeren van het beleid van in het algemeen en van de eigen service in het bijzonder, alsmede het leidinggeven aan de werkzaamheden

Nadere informatie

portefeuillehouder ak e i e \* Secretaris akkoord

portefeuillehouder ak e i e \* Secretaris akkoord Gemeente Zandvoort B&W-ADVIES Verordening Nadere regels Beleidsnota Overig Na besluit (B&W/Raad): Uitgaande brief verzenden Stukken retour Publicatie Afdeling / werkeenheid: MD/BA Auteur : P. Haker Datum

Nadere informatie

Kansrijke Samenwerking. Presentatie In gesprek Elkaar ontmoeten

Kansrijke Samenwerking. Presentatie In gesprek Elkaar ontmoeten Kansrijke Samenwerking Presentatie In gesprek Elkaar ontmoeten November 2012 Even voorstellen: Harrie van den Bergh Manager Facility Services, GGZ Oost Brabant Facility Services: Inkoop & Magazijn, Techniek

Nadere informatie

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming Spoorboekje Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer Beeldvorming Oordeelsvorming Besluitvorming maart 2014 november 2014 Inleiding De gemeenteraad heeft op 29 oktober 2013 het

Nadere informatie

Ambtelijke samenvoeging: Briljant idee of slap compromis? VNG congres 30 november 2015: 10.30-11.45

Ambtelijke samenvoeging: Briljant idee of slap compromis? VNG congres 30 november 2015: 10.30-11.45 VNG congres 30 november 2015: 10.30-11.45 * Proces dat heeft geleid tot besluit Bollenstreek * Inrichtingsvragen en keuzes * Discussie * Afsluiting Bij handopsteken: Wie is voor een ambtelijke samenvoeging

Nadere informatie

Welkom allemaal! VNG Congres Gemeentefinanciën

Welkom allemaal! VNG Congres Gemeentefinanciën Welkom allemaal! Bij de sessie Gemeenschappelijke regelingen; meer effect, minder risico Door Jan Minnaard Financieel adviseur, controller en docent Manager Concerncontrol gemeente H-S 1 Samenwerken is

Nadere informatie

Kadernotitie Ambtelijke samenvoeging Hoogeveen - De Wolden

Kadernotitie Ambtelijke samenvoeging Hoogeveen - De Wolden Kadernotitie Ambtelijke samenvoeging Hoogeveen - De Wolden Inleiding Op 12 maart 2013 hebben wij u een brief gestuurd waarin wij u op de hoogte hebben gebracht van het genomen principebesluit om de ambtelijke

Nadere informatie

Duurzaam samenwerken Wilfrid Opheij

Duurzaam samenwerken Wilfrid Opheij Duurzaam samenwerken Wilfrid Opheij Congres 2011 Samenwerken aan FM www.factomagazine.nl Wie tot 5 kan tellen, kan samenwerken leren Ede 26-5-2011 Wilfrid Opheij Facility Management is sterk in beweging.

Nadere informatie

Notitie. Inzet Sliedrecht voor toekomst Drechtstedensamenwerking v

Notitie. Inzet Sliedrecht voor toekomst Drechtstedensamenwerking v Notitie. Inzet Sliedrecht voor toekomst Drechtstedensamenwerking v. 27-11-2012 Aanleiding De samenwerking in de Drechtsteden heeft vernieuwing nodig. De ervaring van de afgelopen jaren laat een aantal

Nadere informatie

11 mei april 2017 R BIRB/2017/2575

11 mei april 2017 R BIRB/2017/2575 W GEMEENTE VELSEN Raadsbesluit Datum raadsvergadering Datum IJmond-commissie Raadsbesluitnummer Registratienummer 11 mei 2017 18 april 2017 R17.022 Onderwerp: toekomst van de IJmondsamenwerking De raad

Nadere informatie

Om het beleid en de sturingsvraagstukken invulling te geven, worden bepaalde opgaven van de gemeenten in regionaal verband opgepakt.

Om het beleid en de sturingsvraagstukken invulling te geven, worden bepaalde opgaven van de gemeenten in regionaal verband opgepakt. Oplegvel 1. Onderwerp Hernieuwde ambtelijke inrichting en werkwijze regionale samenwerking jeugd 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Op

Nadere informatie

*ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 15.00 UUR*

*ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 15.00 UUR* *ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 100 UUR* Raadsvoorstel GEMEENTEBESTUUR onderwerp Programmarapportage 2011-1 team SBSBD raadsnummer 2011 54 collegevergadering raadsvergadering fatale termijn programma

Nadere informatie

Ondertekening overeenkomsten t.b.v. voortzetting regionale

Ondertekening overeenkomsten t.b.v. voortzetting regionale gemeente Langedijk Datum 12 september 2017 Agendanummer 3 Adviseur L.A.M. (Leonie) Bruin Afdeling I team BP/Projecten en Economische Zaken Vertrouwelijk Nee Onderwerp Ondertekening overeenkomsten t.b.v.

Nadere informatie

Profielschets. Raad van Toezicht

Profielschets. Raad van Toezicht Profielschets Raad van Toezicht Baarn, 29 september 2016 1 Inhoudsopgave Vivent... 3 Samenstelling Raad van Toezicht... 3 Profiel leden Raad van Toezicht... 3 Huidige vacatures... 5 De procedure... 5 Informatie...

Nadere informatie

Het BiSL-model. Een whitepaper van The Lifecycle Company

Het BiSL-model. Een whitepaper van The Lifecycle Company Het BiSL-model Een whitepaper van The Lifecycle Company Met dit whitepaper bieden we u een overzicht op hooflijnen van het BiSL-model. U vindt een overzicht van de processen en per proces een beknopte

Nadere informatie

Steenwinkel Kruithof Associates Management en Informatica Consultants. Opzetten en inrichten Shared Service Center in de zorg

Steenwinkel Kruithof Associates Management en Informatica Consultants. Opzetten en inrichten Shared Service Center in de zorg Opzetten en inrichten Shared Service Center in de zorg Hoe zet je gezamenlijk een nieuw en succesvol (ICT) Shared Service Center (SSC) op? En hoe zorg je ervoor dat de samenwerking tussen de deelnemende

Nadere informatie

Adviesformulier. Agendanummer: Datum: 5 april 2016 Afdeling/team: WH/hh Adviseur: T. Wijte

Adviesformulier. Agendanummer: Datum: 5 april 2016 Afdeling/team: WH/hh Adviseur: T. Wijte Adviesformulier ļ Ļśc~ o o 2 ì ) Ç El Het college van B. en W. O De burgemeester ū De secretaris D Het managementteam Agendanummer: Datum: 5 april 2016 Afdeling/team: WH/hh Adviseur: T. Wijte Reg.nr. Par.

Nadere informatie

Het BEL-model: Uniek in Nederland

Het BEL-model: Uniek in Nederland 1 2 Het BEL-model: Uniek in Nederland Het BEL-model: Uniek in Nederland 3 De BEL werkt! 4 Opgave De BEL werkt! 5 Opgave Kwaliteitsmeting bestuur Gezamenlijk onderzoek naar kwaliteit afzonderlijke gemeenten

Nadere informatie

BESTUURSOPDRACHT 2 : AMBTELIJK SAMENVOEGEN & SAMEN DOEN IN DE DUINSTREEK; TWEE SPOREN

BESTUURSOPDRACHT 2 : AMBTELIJK SAMENVOEGEN & SAMEN DOEN IN DE DUINSTREEK; TWEE SPOREN Samenwerken in de Duinstreek BESTUURSOPDRACHT 2 : AMBTELIJK SAMENVOEGEN & SAMEN DOEN IN DE DUINSTREEK; TWEE SPOREN 1) ONDERZOEK SAMENVOEGEN GEMEENTELIJKE ORGANISATIES BERGEN, UITGEEST, CASTRICUM EN HEILOO

Nadere informatie

Dienst Stadsontwikkeling In DT Nee. Ambtenaar Bas Kranenborg In college

Dienst Stadsontwikkeling In DT Nee. Ambtenaar Bas Kranenborg In college Collegenota Aan burgemeester en wethouders Documentnummer Datum Zaaknummer Datum 04-04-2012 Portefeuillehouder Leisink Vertrouwelijk nee Dienst Stadsontwikkeling In DT Ambtenaar Bas Kranenborg In college

Nadere informatie

rv 321 RIS 79718_ Initiatief-raadsvoorstel 12 oktober 2000 Verzelfstandiging openbaar onderwijs Inleiding

rv 321 RIS 79718_ Initiatief-raadsvoorstel 12 oktober 2000 Verzelfstandiging openbaar onderwijs Inleiding rv 321 RIS 79718_001019 Initiatief-raadsvoorstel 12 oktober 2000 Verzelfstandiging openbaar onderwijs Inleiding Op het terrein van het lokaal onderwijsbeleid is in de afgelopen jaren veel veranderd. De

Nadere informatie

ALV 17 januari 2017 Uitkomsten besturingsmodel

ALV 17 januari 2017 Uitkomsten besturingsmodel ALV 17 januari 2017 Uitkomsten besturingsmodel Aanleiding onderzoek besturingsmodel Inrichting oude bestuur Bestuurscrises 2014 en voorjaar 2016 Nieuwe regelgeving en druk van rijkstoezichthouders Besluit

Nadere informatie

Verkenning fusie veiligheidsregio s Flevoland & Gooi en Vechtstreek. Informatiebijeenkomst Flevoland & Gooi en Vechtstreek 30 november 2017

Verkenning fusie veiligheidsregio s Flevoland & Gooi en Vechtstreek. Informatiebijeenkomst Flevoland & Gooi en Vechtstreek 30 november 2017 Verkenning fusie veiligheidsregio s Flevoland & Gooi en Vechtstreek Informatiebijeenkomst Flevoland & Gooi en Vechtstreek 30 november 2017 Welkomstwoord Introductie door burgemeester Bas Jan van Bochove,

Nadere informatie

Toelichting hoofdstructuur Pré Wonen

Toelichting hoofdstructuur Pré Wonen Toelichting hoofdstructuur Pré Wonen Alles lijkt lichter en makkelijker te gaan: iedereen kent zijn of haar rol, beleid- en besluitvorming verloopt één keer goed en er is veel minder behoefte aan afstemming.

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W-nr. 07.0695, d.d. 26 juni 2007 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Re-Integratie Leiden als organisatieonderdeel van DZB BESLUITEN Behoudens advies van de commissie SZC 1. In te stemmen met de in de

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Onderzoek verzelfstandiging OSK

Nota van B&W. Onderwerp Onderzoek verzelfstandiging OSK Onderwerp Onderzoek verzelfstandiging OSK Nota van B&W Portefeuille M. Divendal Auteur Dhr. P. Platt Telefoon 5115629 E-mail: plattp@haarlem.nl MO/OWG Reg.nr. OWG/2006/935 Bijlagen kopiëren: A B & W-vergadering

Nadere informatie

Vil lil ļ mill. Collegevoorstel *18SC00 ' 635* Datum. 19 maart 2018 Agendanummer Adviseur. M. (Marina) Poel Afdeling I team

Vil lil ļ mill. Collegevoorstel *18SC00 ' 635* Datum. 19 maart 2018 Agendanummer Adviseur. M. (Marina) Poel Afdeling I team gemeente Langedijk Collegevoorstel Datum 19 maart 2018 Agendanummer Adviseur V3 M. (Marina) Poel Afdeling I team BP/Sociaal Domein Vertrouwelijk Ja Onderwerp Informatiememo tarievenonderzoek Jeugdhulp

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 10 mei 2012 Agendapuntnummer : VIII, punt 6 Besluitnummer : 389 Portefeuillehouder : Wethouder Mirjam Pauwels Aan de gemeenteraad Onderwerp: Programma Decentralisaties.

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel met betrekking tot samenwerking economie Land van Cuijk - aantrekken business developer.

Onderwerp: Voorstel met betrekking tot samenwerking economie Land van Cuijk - aantrekken business developer. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel met betrekking tot samenwerking economie Land van Cuijk - aantrekken business developer. Nummer: 8b. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 1 december 2015 Aanleiding

Nadere informatie

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders

Voorstel aan college van Burgemeester en Wethouders X Openbaar Registratienummer: 210676 Datum voorstel: 28 april 2016 Niet openbaar Portefeuillehouder: De heer E. Vandermeulen Afdeling: LO Samenleving Agendapunt 6 Onderwerp/Titel: Vergadering Algemeen

Nadere informatie

Onderzoek bestuurlijke toekomst Hoeksche Waard. tussenrapportage

Onderzoek bestuurlijke toekomst Hoeksche Waard. tussenrapportage Onderzoek bestuurlijke toekomst Hoeksche Waard tussenrapportage Samenwerking - Samenvoeging Samenwerking - Samenvoeging Politiek bestuur Dienstverlener Ambtelijke organisatie Bestuurlijke partner Samenwerking

Nadere informatie

Uitvoeringsplan organisatieontwikkeling 2014

Uitvoeringsplan organisatieontwikkeling 2014 Uitvoeringsplan organisatieontwikkeling 2014 Theo van Waes Interim-secretaris December 2013 1 Inleiding In het kader van de Koersnotitie een viertal programma s ontwikkeld, o.a. het Programma Organisatieontwikkeling.

Nadere informatie

Organisatie principes

Organisatie principes Organisatie principes Een overzicht van organisatie principes die als richtsnoer dienen bij het vormgeven van flexibele, innovatieve organisaties. Deze principes zijn gebaseerd op de Moderne Sociotechniek.

Nadere informatie

Routeformulier college en raad

Routeformulier college en raad Routeformulier college en raad Onderwerp: Beleidsplan Harderwijk zijn wij samen vrijwilligers en mantelzorgers NIET INVULLEN Registratienummer: Paraaf secretaris: 17h0009271 / h170053452 Algemeen Datum:

Nadere informatie

BEL Combinatie. De eerste geprivatiseerde gemeente van Nederland

BEL Combinatie. De eerste geprivatiseerde gemeente van Nederland BEL Combinatie De eerste geprivatiseerde gemeente van Nederland BEL Combinatie 3 De eerste geprivatiseerde gemeente van Nederland 5 Opgave Kwaliteitsmeting bestuur Gezamenlijk onderzoek naar kwaliteit

Nadere informatie

Adviesnota voor het college. Burg. Weth L. Weth Z. Weth B. Weth P. Secr. Vertrouwelijkheid: Niet openbaar

Adviesnota voor het college. Burg. Weth L. Weth Z. Weth B. Weth P. Secr. Vertrouwelijkheid: Niet openbaar Adviesnota voor het college Primaat team: Vastgoed Steller: Franca Diels Portefeuillehouder: G. van Leeuwen Mede-adviseur: Ingekomen d.d. Nr. poststuk Nr. BBV 402632 Conf. Bespr. Aantekeningen Burg Weth

Nadere informatie

Voorblad agendapunt 3 Stand van zaken speerpunt Informatiemanagement

Voorblad agendapunt 3 Stand van zaken speerpunt Informatiemanagement Voorblad agendapunt 3 speerpunt Informatiemanagement Ruud vd Belt en Peter Antonis In bijgaande notitie treft u de bestuursopdracht Informatiemanagement (IM) aan. De samenleving en werkorganisaties zijn

Nadere informatie

Raadsvergadering : 22 april 2013 Agendanr. 15

Raadsvergadering : 22 april 2013 Agendanr. 15 Raadsvergadering : 22 april 2013 Agendanr. 15 Voorstelnr. : R 6948 Onderwerp : scheiding bestuur en toezicht Stichting Scholengroep OPRON Stadskanaal, 5 april 2013 Beslispunten 1. Instemmen met de gewijzigde

Nadere informatie

FUNCTIEDOCUMENT. Sector : Management Datum : december 2011 Functie : Manager Functienummer : 1.1

FUNCTIEDOCUMENT. Sector : Management Datum : december 2011 Functie : Manager Functienummer : 1.1 FUNCTIEDOCUMENT RWS Sector : Management Datum : december 2011 Functie : Manager Functienummer : 1.1 CONTEXT RWS heeft vier afdelingen (Strategie & Beleid, Klant, Vastgoed en Bedrijfsvoering). Deze afdelingen

Nadere informatie

De aanpak van Inclusief Groep werkt! Werken leer je door te werken. We brengen mensen in bedrijf

De aanpak van Inclusief Groep werkt! Werken leer je door te werken. We brengen mensen in bedrijf Werken leer je door te werken De aanpak van Inclusief Groep werkt! Als toeleider van de arbeidsmarkt hebben we veel aandacht voor onze kandidaten. Door af te stemmen met werkgevers verlagen we drempels

Nadere informatie

HOE PRAKTISCH EEN GOEDE BEDRIJFSSTRATEGISCHE DISCUSSIE TE VOEREN?

HOE PRAKTISCH EEN GOEDE BEDRIJFSSTRATEGISCHE DISCUSSIE TE VOEREN? HOE PRAKTISCH EEN GOEDE BEDRIJFSSTRATEGISCHE DISCUSSIE TE VOEREN? Algelun [MKB] Advies postbus 41 8330 AA Steenwijk tel / fax (0521) 52 32 01 mobiel (0619) 95 52 87 KvK 54286964 secretariaat@algelunadvies.nl

Nadere informatie

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein. Informerende Commissie. Bespreken.

Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein. Informerende Commissie. Bespreken. Raad VOORBLAD Onderwerp Strategische visie GGD Gelre-IJssel Agendering Commissie Bestuurlijk Domein Gemeenteraad Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal en Economisch Domein

Nadere informatie

VRAGENBOOM INTERACTIEF WERKEN [IBO-protocol]

VRAGENBOOM INTERACTIEF WERKEN [IBO-protocol] VRAGENBOOM INTERACTIEF WERKEN [IBO-protocol] Inleiding De vragenboom is een hulpmiddel om weloverwogen te bepalen of en in welke vorm interactief wordt gewerkt. Bij het aanbieden van de ingevulde vragenboom

Nadere informatie

VASTSTELLING GEWIJZIGDE HOOFDSTRUCTUUR BESTUURSDIENST (BSD)

VASTSTELLING GEWIJZIGDE HOOFDSTRUCTUUR BESTUURSDIENST (BSD) Gemeente Den Haag Ons kenmerk BSD/2015.99 RIS 280748 VASTSTELLING GEWIJZIGDE HOOFDSTRUCTUUR BESTUURSDIENST (BSD) HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Gezien: - de ambities in het coalitieakkoord

Nadere informatie

Agendapunt: 12. Aan de gemeenteraad

Agendapunt: 12. Aan de gemeenteraad Bijlagen 015 17 november 015 nr. 41/8[Vul hier nr. in] reg.nr.intb-15-006 Bijlagen: -- Agendapunt: 1 Voorstel tot het vaststellen van de Verordening cliëntenparticipatie sociaal domein 016 Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Organiseren van IT. Auteur Datum. Jan Bartling 27 januari 2017

Organiseren van IT. Auteur Datum. Jan Bartling 27 januari 2017 Organiseren van IT Auteur Datum Jan Bartling 27 januari 2017 1. Deltion College Rob Vos Professioneel met studenten 2. Horizon College - Jacques Smeets Ervaren uitbesteder 3. Da Vinci College Ger Reijnders

Nadere informatie

Jaap Maas raad juni 2013

Jaap Maas raad juni 2013 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Jaap Maas 040-2083474 jaap.maas@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Nota Kaders 2014-2017. 13raad00279 20 juni 2013 aan

Nadere informatie

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL. 1005258 Fiselier, Kristel SAM-MO Janneke Oude Alink. Samenwerken aan Jeugdzorg in Twente

SAMENVATTING RAADSVOORSTEL. 1005258 Fiselier, Kristel SAM-MO Janneke Oude Alink. Samenwerken aan Jeugdzorg in Twente SAMENVATTING RAADSVOORSTEL ZAAKNUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 1005258 Fiselier, Kristel SAM-MO Janneke Oude Alink ONDERWERP Samenwerken aan Jeugdzorg in Twente AGENDANUMMER SAMENVATTING

Nadere informatie

1 De plenaire behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer is gepland op 12 maart Artikel 1.2 Wet Gemeenschappelijke Regelingen

1 De plenaire behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer is gepland op 12 maart Artikel 1.2 Wet Gemeenschappelijke Regelingen Inleiding De afgelopen periode is binnen de Regio Zuid-Holland Zuid (ZHZ) een aantal veranderingen in gang gezet. De veranderingen hebben een verschillende achtergrond en inhoud, maar vergen vrijwel allemaal

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 9 juli 2018 Zaaknummer: 500858 Portefeuillehouder : J.H. Lammers Openbaar Besloten Team : Team Mens en Maatschappij

Nadere informatie

Organisatieverordening gemeente Harlingen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Harlingen maakt bekend:

Organisatieverordening gemeente Harlingen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Harlingen maakt bekend: GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Harlingen. Nr. 86505 29 juni 2016 Organisatieverordening gemeente Harlingen 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Harlingen maakt bekend:

Nadere informatie

Unicoz Onderwijsgroep ICT Beleidskader

Unicoz Onderwijsgroep ICT Beleidskader Unicoz Onderwijsgroep ICT Beleidskader In opdracht van: Unicoz Stuurgroep ICT Opsteller: Peter de Haas Datum: 14-10- 2015 Versie : 1.2 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Voorgestelde beleidskaders ICT...

Nadere informatie

Whitepaper Managementsystemen: ondergewaardeerd gereedschap?

Whitepaper Managementsystemen: ondergewaardeerd gereedschap? Whitepaper Managementsystemen: ondergewaardeerd gereedschap? Nieuw perspectief op vitale managementsystemen door gebruik te maken van onderliggende waardesystemen Whitepaper Managementsystemen: ondergewaardeerd

Nadere informatie

Presentatie fase I Gemeenschappelijke raden Noordwijk en Noordwijkerhout

Presentatie fase I Gemeenschappelijke raden Noordwijk en Noordwijkerhout Presentatie fase I Gemeenschappelijke raden Noordwijk en Noordwijkerhout Jaco Blokland Sharon Blair - Zuijderhoff Hanna Blomaard 14 februari 2017 Agenda Opening door beide burgemeesters Toelichting onderzoek

Nadere informatie

RAADSBIJEENKOMST LELYSTAD SESSIE 4

RAADSBIJEENKOMST LELYSTAD SESSIE 4 RAADSBIJEENKOMST LELYSTAD SESSIE 4 Datum: 13 maart 2012. Deelsessie: 19.55 20.45 uur in de Calamiteitenzaal Doel: Beeldvorming. Onderwerp: Standpunt ontwikkeling windpark Markermeer. Toelichting: Door

Nadere informatie

Gemeente Delft. Onderwerp : Begrotingswijziging t.b.v. aangepaste subsidiebijdragen VAK en DOK

Gemeente Delft. Onderwerp : Begrotingswijziging t.b.v. aangepaste subsidiebijdragen VAK en DOK Gemeente Delft Raadsvoorstel Aan de gemeenteraad Van Datum Pfh. Steller tel.nr. e-mail Programma Registratie nr. Stuk college van B&W 01-03-2016 Ferrie Förster Milde van Slooten 06 53986047 hvslooten@delft.nl

Nadere informatie

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN Op weg naar 2020 Dit is het verhaal van de NUOVO scholengroep. Verantwoordelijk voor voortgezet onderwijs aan ruim 5.000 leerlingen in de stad Utrecht. Tien openbare scholen bieden samen een breed aanbod:

Nadere informatie

& voort. gang Plan van aanpak Evaluatie BOH 1 juli 2012 1 juli 2015

& voort. gang Plan van aanpak Evaluatie BOH 1 juli 2012 1 juli 2015 d a c ment & voort gang Plan van aanpak Evaluatie BOH 1 juli 2012 1 juli 2015 Opdrachtgevers: Colleges van burgemeester en wethouders van Ommen en Hardenberg, namens deze, de gemeentesecretarissen Leonie

Nadere informatie

Samenwerken, hoe geef je daar vorm aan? Linze Schaap, VBG 10 juni 2015

Samenwerken, hoe geef je daar vorm aan? Linze Schaap, VBG 10 juni 2015 Samenwerken, hoe geef je daar vorm aan? Linze Schaap, VBG 10 juni 2015 Dr. Linze Schaap Universitair Hoofddocent Tilburgse School voor Politiek en Bestuur i.s.m. dr. Leon van den Dool 2 Uitgangspunt Nederland

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Regiovisie op het sociaal domein

Aan de raad AGENDAPUNT NR Doetinchem, 13 december 2017 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER Regiovisie op het sociaal domein Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.5 ALDUS VASTGESTELD 21 DECEMBER 2017 Regiovisie op het sociaal domein Te besluiten om: 1. De regionale visie op samenwerking in het sociaal domein, zoals beschreven in het

Nadere informatie

Profielschets afdelingshoofd Geynwijs gemeente Nieuwegein

Profielschets afdelingshoofd Geynwijs gemeente Nieuwegein Profielschets afdelingshoofd Geynwijs gemeente Nieuwegein Over de gemeente Nieuwegein Nieuwegein is een van de jongste steden van Nederland, maar met historische accenten. Er wonen ongeveer 62.000 mensen

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Regionaal arbeidsmarktprogramma AgriFood Capital Werkt! en Werkbedrijf Noordoost Brabant

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : Regionaal arbeidsmarktprogramma AgriFood Capital Werkt! en Werkbedrijf Noordoost Brabant GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 5 april 2016 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Regionaal arbeidsmarktprogramma AgriFood Capital Werkt! 2016-2020 en Werkbedrijf

Nadere informatie

Duiden, verbinden en vakmanschap

Duiden, verbinden en vakmanschap Effectieve managementstrategieën: Duiden, verbinden en vakmanschap www.divosa.nl Effectieve managementstrategieën: Duiden, verbinden en vakmanschap dr. Duco Bannink, Chris Goosen Het management van sociale

Nadere informatie

Griffier Nr : 06/27.13. Onderwerp: Definitief standpunt aangaande de bestuurlijke toekomst van Ferwerderadiel. Ferwert, 6 juni 2013

Griffier Nr : 06/27.13. Onderwerp: Definitief standpunt aangaande de bestuurlijke toekomst van Ferwerderadiel. Ferwert, 6 juni 2013 AAN: de raad van de gemeente Ferwerderadiel Griffier Nr : 06/27.13. Onderwerp: Definitief standpunt aangaande de bestuurlijke toekomst van Ferwerderadiel Ferwert, 6 juni 2013 Inleiding In het jaar 2012

Nadere informatie

Structuur Ketenbrede Cliëntenparticipatie Werkplein Drachten

Structuur Ketenbrede Cliëntenparticipatie Werkplein Drachten Structuur Ketenbrede Cliëntenparticipatie Werkplein Drachten gemeentelijke WWBcliëntenraden en de Districtscliëntenraad Noord UWV Algemeen Vanaf 2009 moeten UWV Werkbedrijf en Gemeenten cliënten geïntegreerde

Nadere informatie

Organisatiestrategie Via B

Organisatiestrategie Via B Organisatiestrategie Via B RIA 31 mei 2011 Jeroen Kreijkamp, wethouder Organisatievernieuwing 1-6-2011 1 Organisatievernieuwing: de ambitie Gemeentelijke organisatie, slank, slagvaardig kostenbewust Regisserende

Nadere informatie

ISD. De plannen voor de vorming en inrichting van een Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) voor de gemeenten Zwijndrecht, Papendrecht en Dordrecht.

ISD. De plannen voor de vorming en inrichting van een Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) voor de gemeenten Zwijndrecht, Papendrecht en Dordrecht. De plannen voor de vorming en inrichting van een Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) voor de gemeenten Zwijndrecht, Papendrecht en Dordrecht. Opgemaakt door de stuurgroep ISD-vorming en vastgesteld

Nadere informatie

DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten. ... 4-9-2012.. Rib-nr. 2012-86..

DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad Raadsdocumenten. ... 4-9-2012.. Rib-nr. 2012-86.. Collegevoorstel RUIMTELIJKE ONTWIKKELING Reg.nr. 2012/14233 B&W d.d. START 4 september 2012 Openbaar Programma Ja, zonder beperkingen Veelzijdige stad in het groen DT d.d. OR d.d. B&W d.d. OR d.d. Raad

Nadere informatie

De organisatie draait om het toedelen van

De organisatie draait om het toedelen van organisatie De organisatie draait om het toedelen van activiteiten en organiseren van de coordinatie Hoe organiseren we kerncompetenties and gedeelde activiteiten Wat is de rol van het centrum? Hoe stuurt

Nadere informatie

Vernieuwing geeft méér waarde aan medezeggenschap

Vernieuwing geeft méér waarde aan medezeggenschap 10 Vernieuwing geeft méér waarde aan medezeggenschap Vernieuwing geeft méér waarde aan medezeggenschap Kim van der Hoeven 1. Inleiding Ontwikkelingen in maatschappij en samenleving denk met name aan de

Nadere informatie

Besluit bestuur SP71 naar aanleiding van het AEF-rapport "Symbiose mensen - systemen: governance en interne sturing Servicepunt71".

Besluit bestuur SP71 naar aanleiding van het AEF-rapport Symbiose mensen - systemen: governance en interne sturing Servicepunt71. Besluit bestuur SP71 naar aanleiding van het AEFrapport "Symbiose mensen systemen: governance en interne sturing Servicepunt71". Context In april 2016 heeft het bestuur SP71 de strategie vastgesteld voor

Nadere informatie

Zaaknummer : : Raadsadviesgroep Kopie aan : Collegeadviesgroep Behandeld door : R. van Belzen Datum: : 5 juli 2016 Openbaar

Zaaknummer : : Raadsadviesgroep Kopie aan : Collegeadviesgroep Behandeld door : R. van Belzen Datum: : 5 juli 2016 Openbaar Memo Onderzoeksvragen verkenningsstudie per fractie Zaaknummer : Aan : Raadsadviesgroep Kopie aan : Collegeadviesgroep Behandeld door : R. van Belzen Datum: : 5 juli 2016 Openbaar PvdA-GL: - Wat zijn op

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. LTO Noord Manager Programma s & Ontwikkeling (nieuwe functie) Standplaats: Zwolle. 1. LTO Noord

FUNCTIEPROFIEL. LTO Noord Manager Programma s & Ontwikkeling (nieuwe functie) Standplaats: Zwolle. 1. LTO Noord FUNCTIEPROFIEL LTO Noord Manager Programma s & Ontwikkeling (nieuwe functie) Standplaats: Zwolle 1. LTO Noord LTO Noord is dé belangenbehartiger en partner voor boeren en tuinders in de negen provincies

Nadere informatie