01. Muziek bij het binnenkomen: W.A. Mozart Vioolconcert nr. 3 KV 216 Adagio 8'37" CD 03-02

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "01. Muziek bij het binnenkomen: W.A. Mozart Vioolconcert nr. 3 KV 216 Adagio 8'37" CD 03-02"

Transcriptie

1 KAPELGROEP GEMERT, zondag Thema: Hier ben ik Muziek bij het binnenkomen: W.A. Mozart Vioolconcert nr. 3 KV 216 Adagio 8'37" CD Begroeting en inleiding en aansteken van de kaarsen 03. Openingsgebed 01, bundel blz Openingslied: Als het licht komt, bundel blz. 101 CD Lezing: Gen. 22, Lied: Overal zijt Gij, blz. 105 CD Woorddienst 08. Muzikaal intermezzo: L. Einaudi Passagio 4'38" CD Voorbede: 10. Klaarmaken van de tafel, collecte, muziek P. Glass Metamorphosis 2 7'41" CD Brood- en Bekergebed 15, bundel blz Onze Vader 13. Delen van brood en wijn, muziek: W.A. Mozart Vioolconcert nr. 4 KV 218 Andante Cantabile 8'48" CD Mededelingen 15. Slotgedachte: Abraham (Gen 22) Margreet Spoelstra 16. Slotlied: Heiliging, bundel blz. 109 CD Zending en Zegen

2 2 01. Muziek bij het binnenkomen: W.A. Mozart Vioolconcert nr. 3 KV 216 Adagio 8'37" CD Begroeting en inleiding Goede morgen. Allemaal van harte welkom in deze viering met het thema: Hier ben ik. Dit naar aanleiding van een boekje over Abraham, uit de serie: Verklaring van een bijbelgedeelte In een van de hoofdstukken behandelt de schrijver, Dr. H. Jagersma, de opdracht die God aan Abraham geeft zijn zoon te offeren op de berg Moria op een plaats die God hem wijzen zal. Wat de schrijver over het offer van Isaak en de diepere achtergrond daarvan verhaalt, sprak mij zo aan, dat ik hierop in deze dienst verder wil ingaan. Duidelijk wordt al meteen dat God geen kinderoffer wil, want Hij stelt Abraham op de proef. Bij de omringende volkeren is het mensenoffer in de dagen van Abraham een normale zaak. God maakt Abraham duidelijk dat hij andere eisen stelt, eisen namelijk die verder gaan; God zegt tegen Abraham dat wij er voor elkaar zijn en dat Hij wil zijn - God met ons -. God is een met ons meetrekkende God, die aan onze zijde met ons door het leven gaat. Maar laten wij nu eerst de Paaskaars, en de kaarsen bij het boek dat ons steeds weer inspiratie geeft, ontsteken. 03. OPENINGSGEBED: gebed nr. 01 op blz. 2 van de bundel. 04. OPENINGSLIED: Als het licht komt, bundel blz. 101 CD LEZING: Genesis 22, (Kinderbijbel Woord voor Woord) Bij Abraham in de buurt woonden mensen die ook in een God geloofden, maar dan heel anders. Die mensen hadden zoveel eerbied en ontzag voor God dat ze, als het moest, soms hun eigen kinderen voor hun God doodmaakten. Zo kun je God laten merken dat je alles voor hem over hebt, geloofden ze. Abraham wist niet van zichzelf of hij zoiets wel zou kunnen. Ja, hij verbrandde soms wel een geslacht lam of zo, om God te laten merken dat hij echt dankbaar was. Maar zo iets... Wat Abraham verder gedacht heeft, weet niemand. Het verhaal gaat zo verder: Het was vroeg in de ochtend. Isaak werd wakker. Hij zag dat Abraham bezig was hout op de ezel te leggen. Er waren ook twee knechten. Hij zei: Kom mee Isaak, we gaan naar de berg om God te brengen wat we te geven hebben. Isaak stond op en ging mee. Hij was 12 jaar oud toen dit gebeurde.

3 3 Na drie dagen reizen zag Isaak de berg. Moria heet die berg. Abraham zei tegen de knechten: Blijven jullie hier achter. Isaak mocht het hout dragen. Voor hem liep Abraham met vuurkolen en het mes. Opeens riep hij: Vader, hoe kan dat? We hebben hout, we hebben vuur, maar we hebben geen dier om aan God te geven. Zijn vader keek hem aan, en hij zei: God zal zelf wel zien wat wij te geven hebben. Hij zei het op zo n manier, dat Isaak wist dat hij niet verder moest vragen. Zo gingen die beiden tezamen. Ze kwamen aan boven op de berg. Isaak verzamelde stenen en Abraham legde ze langzaam op elkaar. Ze keken elkaar niet aan. Boven op de stenen legde Abraham het hout dat Isaak gedragen had. Abraham nam Isaak bij zijn schouders. Hij drukte hem tegen zich aan. Isaak durfde zich niet te verroeren. Hij wist dat er tussen Abraham en zijn God iets was dat hij niet begreep. Opeens riep Isaak: Vader, vader. Kijk daar! Daar zit een ram vast in de struiken. Is dát wat wij te geven hebben? Abraham liet het mes vallen. Hij zakte door zijn knieën en bleef op de grond zitten. Hij zei: Isaak mijn zoon. Ik dacht dat jij van mij alleen was. Maar dat is niet zo. Jij bent van God. Ik dacht toen ook dat God jou voor zichzelf wou nemen. Maar dat is niet zo. God wil dat jij lééft. Ik dacht dat God alleen de God van Abraham was, maar God is nu ook de God van Isaak. Isaak keek zijn vader aan. Hij begreep het. Hij ging naar de ram toe, die vast zat in de struiken. Hij ving hem en ze gaven hem samen aan God. Zo gingen die beiden tezamen terug. Ze praatten met niemand over wat er op de berg gebeurd was. 06. LIED: Overal zijt Gij, bundel blz. 105 CD WOORDDIENST Ik heb u zojuist het verhaal voorgelezen van het offer dat Abraham op last van God moet gaan brengen op de berg Moria. Abraham moet daar zijn zoon Isaak aan God offeren, God wil echter geen kinderoffer. Dat blijkt al duidelijk uit de tekst. Immers in de eerste zin van de normale bijbelvertaling staat al dat God Abraham op de proef stelt. Wat is dan Gods bedoeling met Abraham? God wil weten of Abraham daadwerkelijk aan zijn roeping beantwoordt. Destijds heeft hij Abraham uit Haran, waar zich het gezin van Terach, zijn vader, vanuit Ur gevestigd had weggeroepen en hem beloofd dat hij de stamvader van een groot volk zal worden en dat er door hem zegen zal komen over alle geslachten op aarde. Daartoe moet Abraham echter wel alle banden met zijn land, zijn stam en zijn familie verbreken. Dit is de eerste keer dat God Abraham roept en dat Abraham antwoordt: Hier ben ik. Abraham gaat op Gods uitnodiging in. Met Sara, zijn onvruchtbare vrouw, vertrekt hij uit Haran en komt hij uiteindelijk in het land Kanaän. Abraham laat zich door God leiden.

4 4 Er ontstaat een vertrouwensband tussen God en Abraham. Dit blijkt uit het door God bij de naam roepen van Abraham: Abraham, Abraham en uit het antwoord van Abraham: Hier ben ik. Bijbels gesproken wil dit zeggen: Ik ben bereid om te luisteren èn bereid om te doen wat U mij opdraagt. Nu roept God Abraham voor een tweede keer en weer antwoordt Abraham: Hier ben ik. Nu wordt Abraham wel erg op de proef gesteld. Hij moet zijn zoon Isaak, waar hij erg opgesteld is, gaan offeren. De heilsbelofte is Abraham gedaan in Isaak, de enige zoon van hem en van Sara. Nu Isaak geofferd moet worden is er voor Abraham geen toekomst meer. Al zijn hoop is vervlogen. Wat komt er nu van Gods belofte, eerder aan hem gedaan, terecht? Bovendien heeft hij vertrouwend gelovend jarenlang op Isaak moeten wachten en dan nu dit! Toch wordt Abraham niet opstandig. De volgende morgen, zo lezen wij in de tekst, zadelt Abraham zijn ezel. Met Isaak, twee knechten, het brandhout en het vuur gaat Abraham op weg naar de aangewezen plaats. Hij doet wat God van hem vraagt, hoe zwaar hem dit ongetwijfeld valt. Zijn Godsvertrouwen wankelt niet. Tot de knechten zegt hij te blijven wachten op zijn terugkeer met Isaak, nadat zij God op de berg aanbeden zullen hebben! Hier blijkt dat Abraham nog steeds het volste vertrouwen heeft in de goede afloop. Hij kan eenvoudigweg niet geloven dat dit de dood van Isaak zal zijn, al lijkt alles erop dat hij zijn zoon zal verliezen. Tijdens het beklimmen van de berg toont Abraham dat hij ook naar zijn medemens luistert en voor hem openstaat wanneer Isaak zich afvraagt waar het offerdier is: Vader, wij hebben wel hout en vuur maar geen offerdier. Abraham antwoordt weer Hier ben ik als hij zegt: Wat is er mijn zoon? De rust en de harmonie, waarmee dit gesprek tussen vader en zoon gevoerd wordt geven al aan dat Abraham luistert en op de vragen van zijn naaste ingaat. Hij stelt Isaak gerust: God zal zelf wel voor het offerdier zorgen, mijn zoon. Ook hier weer het vertrouwen en de bereidheid tot luisteren. Boven aangekomen bouwt Abraham een altaar, schikt het brandhout, bindt Isaak en legt hem op het hout. Abraham gaat niet als een fanatieke Godsvereerder te werk. Alles gebeurt zwijgend en volkomen rustig. Zelfs op het kritieke moment, als Abraham zijn hand uitsteekt naar het mes om zijn zoon te slachten hoort hij de stem van de bode van God, die hem bij zijn naam roept: Abraham, Abraham. God vindt het nu genoeg. Hij is ervan overtuigd dat Abraham op de Heer vertrouwt en Hem met heel zijn wezen dient. Ik weet dat je mij vreest en mij je enige zoon niet hebt willen onthouden. Abraham hoort dit op de derde dag, sinds zijn vertrek. Isaak is niet ten dode opgeschreven maar leeft. Door Isaak leeft ook Israël, Gods volk. De ram, die Isaak eensklaps in het struikgewas ziet, wordt in plaats van Isaak geofferd.

5 5 Abraham vindt de plaats waar dit gebeurd is zo gedenkwaardig dat hij die en naam geeft en wel: De Heer zal erin voorzien. Daarmee toont hij zijn dankbaarheid dat God er uiteindelijk altijd voor zorgt dat het goed komt met de mens. Wat heeft het verhaal van Abraham ons nu te zeggen? Abraham heeft een zeer persoonlijke band met God. Hij leeft in een voortdurend contact met God. Ook wij worden uitgenodigd God in ons leven een plaats te geven. God wil ons inspireren en ons het inzicht geven dat wij moeten doen wat Hij ons vraagt en wel Hem dienen en de naaste dienen. Wij moeten de aan ons gegeven talenten gebruiken. Luisteren wij wel naar onze medemens die een beroep op ons doet? Wij mogen daar niet achteloos aan voorbijgaan. Of nu een mens in nood een beroep op ons doet of zo maar iemand die onze aandacht vraagt en zijn verhaal aan ons kwijt wil. Abraham is eigenlijk ons grote voorbeeld in het geloven en in het hopen. Als zijn toekomst verdwijnt blijft hij hopen. Ook voor ons lijkt er geen toekomst meer. Onze kinderen en wijzelf dreigen door de wereld geofferd te worden aan de zogenaamde vooruitgang, de macht en de hebzucht. Er is onvoldoende werk, er is oorlogsdreiging, met de aarde gaat het niet goed. De vernietigende kracht die ons bedreigt is ontzagwekkend en huiveringwekkend. Abraham laat ons zien dat wij ons niet mogen overgeven aan doemdenken. Wij moeten blijven hopen dat uiteindelijk alles goed komt. En bij hopen alleen mag het niet blijven, wij dienen zelf de handen uit de mouwen te steken en te werken aan mentaliteitsverandering. En zorgen voor een goede verdeling van de rijkdommen van de aarde, en de aarde goed beheren. Een sobere levensstijl zal ons leren dat iedereen het recht heeft op een menswaardig leven. Willen wij, zoals Abraham, leven in contact met God, dan zijn rust en bezinning erg belangrijk, vooral in deze turbulente tijd. Abraham had het niet gemakkelijk. Ook wij moeten dingen doen die ons de moed in de schoenen doet zinken. Het geloof gaf Abraham de kracht de beproeving te doorstaan. Hij kwam gesterkt uit de strijd. Ook wij mogen de ervaring hebben van de derde dag. 08. MUZIKAAL INTERMEZZO: L. Einaudi Passagio 4'38" CD 04-08

6 6 09. VOORBEDEN 1. Heer, wij danken U voor Abraham, die ons door zijn manier van leven de weg naar U wijst. Geef dat wij ons door hem laten inspireren, en dat wij op uw belofte God met ons te zijn - blijven vertrouwen. 2. Heer, geef als wij een moeilijke opdracht hebben uitgevoerd en dus als het ware de bergtop hebben bereikt, dat de ervaring dat wij daarin geslaagd zijn ons mag sterken als zich nieuwe moeilijkheden voordoen en dat wij er de kracht uit mogen putten te blijven hopen dat U er ons bovenop helpt. 3. Heer, geef ons dat als wij in de vlakte van het dagelijkse leven terug zijn onze taak uitvoeren en ons niet door tegenslagen laten weerhouden. Laat ons het goede en positieve nastreven, daarbij gesterkt door de herinnering aan de ontmoeting met U op de bergtop. 10. KLAARMAKEN VAN DE TAFEL, COLLECTE, MUZIEK: P. Glass Metamorfosis CD BROOD- en BEKERGEBED 15, bundel blz ONZE VADER 13. DELEN VAN BROOD EN WIJN, MUZIEK: W.A. Mozart Vioolconcert nr. 4 KV 218 Andante Cantabile 8 48 CD MEDEDELINGEN 15. SLOTGEDACHTE Abraham (Naar Genesis 22) Alleen omdat jou stem mij wenkte, vertrouwend enkel op een Naam, ging ik op weg zonder te weten waarheen mijn wegen zouden gaan. Wat veilig was moest ik verlaten, de bomen die ik had geplant. Om toekomst mogelijk te maken ging ik mijn huis uit, en mijn land.

7 En uit de schaduw klonk een roepen, dezelfde stem die mij nu vroeg de zoon van wie ik houd te geven. Is mijn vertrouwen groot genoeg? Mijn zoon en ik wij gingen samen de zware weg, de berg omhoog. Mijn toekomst gaf ik er uit handen, jóuw toekomst kreeg ik in het oog. 7 Soms kijk ik s avonds naar de sterren die talloos aan de hemel staan. Dan weet ik weer van jouw beloften en waarom ik toen ben gegaan. Dat verre licht in flarden wolken dat wijkt en komt en iets ontvouwt van, door twijfel heen, tóch weten dat Jij ons in jouw handen houdt. (Margreet Spoelstra: Blauwe regen) 16. SLOTLIED: Heiliging, bundel blz.109 CD ZENDING EN ZEGEN Behoed ons, zegen ons, bewaar ons, Gij, die ons hebt toegekeerd naar elkaar, om elkaar te zegenen, te bewaren, en te behoeden. (Joodse zegenwens)

Welkom in deze Overstapdienst In deze viering stappen over: Alma Rutjes, Wietske Weistra & Boris de Laat (op afstand verbonden)

Welkom in deze Overstapdienst In deze viering stappen over: Alma Rutjes, Wietske Weistra & Boris de Laat (op afstand verbonden) Openingslied: Bijeengeroepen uit onze huizen (melodie: Geest van hierboven ) 1. Bijeen geroepen, uit onze huizen, elk met zijn eigen levenslied zijn wij gekomen, om weer te dromen van wat God in ons mensen

Nadere informatie

Waar in de Bijbel vraagt God aan Abraham om een opmerkelijk offer? Genesis 22. Abraham wordt door God op de proef gesteld!

Waar in de Bijbel vraagt God aan Abraham om een opmerkelijk offer? Genesis 22. Abraham wordt door God op de proef gesteld! Waar in de Bijbel vraagt God aan Abraham om een opmerkelijk offer? Genesis 22 Abraham wordt door God op de proef gesteld! Wat verzoekt God aan Abraham? Genesis 22:2 2 En Hij zeide: Neem toch uw zoon, uw

Nadere informatie

een profeet! Waar in de Bijbel wordt Abraham genoemd als profeet?

een profeet! Waar in de Bijbel wordt Abraham genoemd als profeet? De profeet Abraham. Waar in de Bijbel wordt Abraham genoemd als profeet? Genesis 20:7 7 Nu dan, geef de vrouw van die man terug, want hij is een profeet! Hij zal voor u bidden, zodat u in leven blijft.

Nadere informatie

Simone Foekens. met illustraties van Melanie Broekhoven SpecialBooX, Zuid-Beijerland. Kinderbijbel

Simone Foekens. met illustraties van Melanie Broekhoven SpecialBooX, Zuid-Beijerland.  Kinderbijbel Kinderbijbel 2017 SpecialBooX, Zuid-Beijerland www.specialboox.nl Kinderbijbel Tekst: Simone Foekens Illustraties: Melanie Broekhoven Ontwerp en vormgeving: SpecialBooX Simone Foekens met illustraties

Nadere informatie

Thema: De wereld in! Zondag 1 juli Overstapdienst in de Ontmoetingskerk. Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde

Thema: De wereld in! Zondag 1 juli Overstapdienst in de Ontmoetingskerk. Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde Zondag 1 juli 2018 Overstapdienst in de Ontmoetingskerk Thema: De wereld in! Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde Met medewerking van: Jaco, Janco, Rick, Roosmarijn, Sanne,

Nadere informatie

Slotlied: LB 416 (Ga met God en Hij zal met je zijn):1,2,3,4

Slotlied: LB 416 (Ga met God en Hij zal met je zijn):1,2,3,4 18 juni 17.00 uur J van Benthem orgel: Piet Noort schriftlezing: Biny Blijdorp Verwachting en groet Zingende Gezegend: 213:1, 2, 3 (melodie psalm 84) Schriftlezing plus tekst: Genesis 22:1-19 Preek GK

Nadere informatie

Begroeting. Hartelijk welkom allemaal.

Begroeting. Hartelijk welkom allemaal. Begroeting Hartelijk welkom allemaal. Schoenen en voeten, het thema van onze vieringen in deze vastentijd. Trek je schoenen aan en ga op pad. Waarheen? Op weg naar Pasen. Langs allerlei wegen voert ons

Nadere informatie

De boom van Isaï. Vragen. Lezen: Jesaja 11:1-10

De boom van Isaï. Vragen. Lezen: Jesaja 11:1-10 1 De boom van Isaï Lezen: Jesaja 11:1-10 Heb je weleens een afgekapte boom gezien? Wat in de grond blijft zitten, noem je een tronk. De boom lijkt helemaal dood. In de Bijbel wordt de familie van Isaï

Nadere informatie

- 1 - Abrahams geloof op de proef gesteld. We gaan lezen in Genesis 22:1 waar boven staat: "Het offer van Abraham".

- 1 - Abrahams geloof op de proef gesteld. We gaan lezen in Genesis 22:1 waar boven staat: Het offer van Abraham. - 1 - Abrahams geloof op de proef gesteld We gaan lezen in Genesis 22:1 waar boven staat: "Het offer van Abraham". Deze aangrijpende geschiedenis geeft ons een hoogtepunt in het geloofsleven van Abraham

Nadere informatie

Abrahams geloof op de proef gesteld. We gaan lezen in Genesis 22:1 waar boven staat: "Het offer van Abraham".

Abrahams geloof op de proef gesteld. We gaan lezen in Genesis 22:1 waar boven staat: Het offer van Abraham. - 1 - Abrahams geloof op de proef gesteld We gaan lezen in Genesis 22:1 waar boven staat: "Het offer van Abraham". Deze aangrijpende geschiedenis geeft ons een hoogtepunt in het geloofsleven van Abraham

Nadere informatie

GOD TEST ABRAHAMS LIEFDE

GOD TEST ABRAHAMS LIEFDE Bijbel voor Kinderen presenteert GOD TEST ABRAHAMS LIEFDE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Beginnend Bijbellezen

Beginnend Bijbellezen Beginnend Bijbellezen Het verhaal van de Bijbel op eenvoudige manier verteld 14. Abraham en Isaäk Lezen: Genesis 21:1-20, 22:1-19 De beloofde zoon moest hij zal lachen heten Toen Abraham 99 jaar was, beloofde

Nadere informatie

01. Muziek bij het binnenkomen: W.A. Mozart Vioolconcert nr. 3 KV 216 Andante 8'37" CD Openingslied: Heiliging, bundel blz.

01. Muziek bij het binnenkomen: W.A. Mozart Vioolconcert nr. 3 KV 216 Andante 8'37 CD Openingslied: Heiliging, bundel blz. KAPELGROEP GEMERT, zondag 14 juni 2015 Thema: Een bijbels reisverhaal: Het boek Tobit 1 01. Muziek bij het binnenkomen: W.A. Mozart Vioolconcert nr. 3 KV 216 Andante 8'37" CD 03-02 02. Begroeting en inleiding

Nadere informatie

Viering Theresia geloofsgemeenschap Zondag 1 maart Locatie: oude synagoge Met medewerking van het kinderkoor Unisono o.l.v.

Viering Theresia geloofsgemeenschap Zondag 1 maart Locatie: oude synagoge Met medewerking van het kinderkoor Unisono o.l.v. Viering Theresia geloofsgemeenschap Zondag 1 maart 2015. Locatie: oude synagoge Met medewerking van het kinderkoor Unisono o.l.v. Silvia Oude Vrielink Welkom Openingslied Zit je deur nog op slot. Refrein:

Nadere informatie

Intredemuziek Instrumentaal: CD Once in a red moon (Secret Garden) - bediend door Lars VL (5A)

Intredemuziek Instrumentaal: CD Once in a red moon (Secret Garden) - bediend door Lars VL (5A) Vastenviering 2018 Intredemuziek Instrumentaal: CD Once in a red moon (Secret Garden) - bediend door Lars VL (5A) Welkom Laten we dit samenzijn beginnen in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige

Nadere informatie

- 1 - Abrahams geloof op de proef gesteld. We gaan lezen in Genesis 22:1 waar boven staat: "Abrahams geloof op de proef gesteld".

- 1 - Abrahams geloof op de proef gesteld. We gaan lezen in Genesis 22:1 waar boven staat: Abrahams geloof op de proef gesteld. - 1 - Abrahams geloof op de proef gesteld We gaan lezen in Genesis 22:1 waar boven staat: "Abrahams geloof op de proef gesteld". Deze aangrijpende geschiedenis geeft ons een hoogtepunt in het geloofsleven

Nadere informatie

Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C) Openingslied: ZJ 585: Dankt, dankt nu allen God. Begroeting en kruisteken P. Vakantietijd, een stille tijd, een tijd om op bezoek

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Gezamenlijke overstapdienst van Solid Kids Zondag 9 juli 2016 Thema: Gebruik wat je hebt Afscheid van Lotte, Margriet en Chris Welkom en mededelingen Openingslied psalm 84a: 1, 3, 5 Wat hou ik van uw huis

Nadere informatie

Oecumenische Kerkgemeenschap. De Ark. Hoofddorp Overbos-Floriande. Orde van dienst zondag 18 oktober 2015

Oecumenische Kerkgemeenschap. De Ark. Hoofddorp Overbos-Floriande. Orde van dienst zondag 18 oktober 2015 Oecumenische Kerkgemeenschap De Ark Hoofddorp Overbos-Floriande Orde van dienst zondag 18 oktober 2015 Tafeldienst, Voorganger: Mia Versteege Thema: Miscommunicatie m.m.v. Frans Leijten, orgel VOORBEREIDING

Nadere informatie

LEVEN MET LEF. Bijbelstudie 1: Abraham

LEVEN MET LEF. Bijbelstudie 1: Abraham LEVEN MET LEF Bijbelstudie 1: Abraham Bijbelstudie1 Leven met lef Hervormde Gemeente van Enter Contact: Ds. W. Bevelander, (0547) 381222 Mail: predikant@hervormdenter.nl Internet: www.hervormdenter.nl

Nadere informatie

ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN

ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN Zondag 10 / gehouden op 21-06-2009 / p.1 ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN Liturgie Votum en groet Zi: Psalm 118:1.5 Gebed Schriftlezing: Gen. 22:1-19 Zi: Psalm 33:2 Schriftlezing:Gen: 50:17-21:

Nadere informatie

En hij bouwde daar een altaar voor de Here. Genesis 13 : 18

En hij bouwde daar een altaar voor de Here. Genesis 13 : 18 1 EEN PLEK VOOR GOD Trekkersdienst in het bos van Staverden En hij bouwde daar een altaar voor de Here. Genesis 13 : 18 Gemeente van onze HEER Jezus Christus, Trekkersdienst. Ik weet niet of er hier echte

Nadere informatie

Eucharistieviering van 10 maart 2013 Vierde zondag van de veertigdagentijd

Eucharistieviering van 10 maart 2013 Vierde zondag van de veertigdagentijd Eucharistieviering van 10 maart 2013 Vierde zondag van de veertigdagentijd Beloftevol land! Tijdens het openingslied en de intredeprocessie draagt de lector een hak mee en plaatst deze voor de lezenaar.

Nadere informatie

Welkomslied: We hebben iets te vieren. Woord van Welkom door Hetty

Welkomslied: We hebben iets te vieren. Woord van Welkom door Hetty Welkomslied: We hebben iets te vieren Woord van Welkom door Hetty Nieuwe gezichten, gelukkig ook oude bekenden, een nieuw huis, voor ons ook. Geen kerk, maar een school. Hier kun je je misschien nog meer

Nadere informatie

Bemoediging V Onze hulp in de naam van de Eeuwige A Die hemel en aarde gemaakt heeft

Bemoediging V Onze hulp in de naam van de Eeuwige A Die hemel en aarde gemaakt heeft De klok luidt Orgelspel en verstilling Aanvang met NLB 275 VOORBEREIDEN op ontmoeting NADEREN tot de Eeuwige Heer, onze Heer, hoe zijt Gij aanwezig 1. 2. Koor 3. 4. Koor 5. Ontsteken van de kaarsen Stilte

Nadere informatie

Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag

Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag Openingslied: ZJ 713: God is de Herder. Begroeting P. Wij mogen ons gedragen weten door God, behoeder van alle leven,

Nadere informatie

Verbonden met elkaar

Verbonden met elkaar Verbonden met elkaar Gezinsviering Zondag 3 mei 2015 St. Johannes de Doper Wijk bij Duurstede Openingslied: Welkomstwoord Openingstekst Kleine dingen kunnen ons gelukkig maken, vaak zijn het zaken die

Nadere informatie

GOD TEST ABRAHAM S LIEFDE

GOD TEST ABRAHAM S LIEFDE Bijbel voor Kinderen presenteert GOD TEST ABRAHAM S LIEFDE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

GEZIN-SCHOOL-KERKDIENST VAN DE GROENLING op 12 februari 2017 in De Bron

GEZIN-SCHOOL-KERKDIENST VAN DE GROENLING op 12 februari 2017 in De Bron GEZIN-SCHOOL-KERKDIENST VAN DE GROENLING op 12 februari 2017 in De Bron MAAR TOEN HIJ VOELDE HOE HARD HET WAAIDE, WERD HIJ BANG EN BEGON TE ZINKEN. HEER, RED MIJ! Ds. Nelleke Beimers, voorganger Gerrit

Nadere informatie

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd Uitleg van het thema De Bijbel wereldwijd Gedicht: Een Boek De buurvrouw heeft een mooi boek met allemaal mooie verhalen Ik wil ook graag zo één mama, ik zal het zelf betalen Verhalen over lang geleden,

Nadere informatie

Zondag 17 april 2016 om uur in de Knoptorenkerk te Sint-Oedenrode. Een sterke vrouw

Zondag 17 april 2016 om uur in de Knoptorenkerk te Sint-Oedenrode. Een sterke vrouw Zondag 17 april 2016 om 10.00 uur in de Knoptorenkerk te Sint-Oedenrode Een sterke vrouw Aanvangswoord Aan deze viering werd meegewerkt vanuit de MO-groepen, die zich dit jaar hebben beziggehouden met

Nadere informatie

Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming

Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming Openingslied: ZJ 501: Magnificat, strofen 1 en 2. Begroeting en inleiding P. Op het feest van de ten hemelopneming van Maria, Jezus moeder,

Nadere informatie

Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus )

Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus ) Welkom en mededelingen De paaskaars wordt aangestoken Stiltemoment Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus ) Welkom mensen, hier gekomen,

Nadere informatie

God gaat met je mee. Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, God, reizen, vertrouwen

God gaat met je mee. Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, God, reizen, vertrouwen God gaat met je mee Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, God, reizen, vertrouwen Deze bijeenkomst gaat over de roeping en reis van Abraham. Doelen van de bijeenkomst: De kinderen leren dat

Nadere informatie

VIERING OVER DE NAAM 21 april 2001

VIERING OVER DE NAAM 21 april 2001 Parochie Lommel-Barrier Werkgroep Eerste Communie VIERING OVER DE NAAM 21 april 2001 Vooraf: Klaarzetten: micro voor de kinderen, doopregister, water (vijvertje). Ook de witte (kiezel)steentjes waarop

Nadere informatie

Zondag 5 maart 2017 Wijkgemeente De Drieklank CBS Het Kompas Schoolkerkdienst

Zondag 5 maart 2017 Wijkgemeente De Drieklank CBS Het Kompas Schoolkerkdienst Zondag 5 maart 2017 Wijkgemeente De Drieklank CBS Het Kompas Schoolkerkdienst Voorganger Organist Beamer : ds. Peter van de Peppel : Maarten Groen : Dirk Dallinga Thema: De verloren zoon Welkom en mededelingen

Nadere informatie

Jouw hand mijn glimlach

Jouw hand mijn glimlach Jouw hand mijn glimlach Oecumenische viering: Week van Gebed voor de eenheid zondag 22 januari 2017 Sint Catharijnekerk Welkom: (allen gaan staan indien mogelijk) Openingslied: "U die mij kent" (melodie:

Nadere informatie

Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 7 oktober e zondag doorheen het jaar B

Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 7 oktober e zondag doorheen het jaar B Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 27 e zondag doorheen het jaar B Alle Bijbelteksten werden genomen uit de Bijbel in Gewone Taal. Deze viering is een uitgave van Missio vzw: Vorstlaan 199, 1160

Nadere informatie

Doopsel in een zondagse eucharistieviering

Doopsel in een zondagse eucharistieviering Doopsel in een zondagse eucharistieviering 1. OPENING VAN DE DIENST Intredeprocessie en intredelied Openingswoord met een bijzondere begroeting van de dopeling en zijn / haar familie. Ook de naamgeving

Nadere informatie

Lesoverzicht. 1. Bidden p De Kerk p De priester p Vergeving p De Bijbel p Delen p Het offer p.

Lesoverzicht. 1. Bidden p De Kerk p De priester p Vergeving p De Bijbel p Delen p Het offer p. Lesoverzicht 1. Bidden p. 4 2. De Kerk p. 10 3. De priester p. 17 4. Vergeving p. 23 5. De Bijbel p. 28 6. Delen p. 35 7. Het offer p. 41 8. De H. Communie p. 48 9. Zingen voor God p. 55 10. Heilig worden

Nadere informatie

Eredienst 12 maart uur Voorganger: ds Maurits Oldenhuis

Eredienst 12 maart uur Voorganger: ds Maurits Oldenhuis Eredienst 12 maart 10.00 uur Voorganger: ds Maurits Oldenhuis Intochtslied: U maakt ons één Mededelingen en welkom Votum/groet Sela Gebed Opwekking 237 Jezus wij verhogen U Kaarsen doven Psalm Project

Nadere informatie

Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012

Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012 Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012 ter afsluiting van het project Kerk, School en Gezin 2012 in de Grote- of Andreaskerk te Hattem Hervormde gemeente Hattem - wijkgemeente

Nadere informatie

Kerkdienst op zondag 5 juni 2016 Voorganger: Ds. Liesbeth Oort Orgel/piano: Cees van Delft

Kerkdienst op zondag 5 juni 2016 Voorganger: Ds. Liesbeth Oort Orgel/piano: Cees van Delft Kerkdienst op zondag 5 juni 2016 Voorganger: Ds. Liesbeth Oort Orgel/piano: Cees van Delft 2 Orgel/pianospel Voorbereiding De kaarsen worden aan de paaskaars ontstoken. Welkom, inleiding tot moment van

Nadere informatie

Orde II Schrift, zegen en gebed

Orde II Schrift, zegen en gebed Orde II Schrift, zegen en gebed begroeting Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar gekomen

Nadere informatie

Heilige Mis ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie in de St.Lambertuskerk te Swalmen

Heilige Mis ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie in de St.Lambertuskerk te Swalmen 2 Heilige Mis ter gelegenheid van de Eerste Heilige Communie in de St.Lambertuskerk te Swalmen Basisschool.. Basisschool.. Thema... 200. 3 Binnenkomst communicantjes Muziek door. Welkomstwoord Door pastoor

Nadere informatie

God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6. De berg op Genesis 22:1-8. God heeft me heel gelukkig gemaakt! Ze noemden hun zoon Izak. Dat betekent: lachen.

God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6. De berg op Genesis 22:1-8. God heeft me heel gelukkig gemaakt! Ze noemden hun zoon Izak. Dat betekent: lachen. 35 God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6 Abraham wist dat God zich met Sodom en Gomorra aan Zijn woord gehouden had. Hij vertrouwde erop dat God Zijn belofte aan hem en Sara ook zou houden. Ze zouden een

Nadere informatie

MORGENGEBED. in de morgen van de achtste dag. Volheid der dagen. Gereformeerde Kerk Nieuwe Pekela 1 januari Welkom

MORGENGEBED. in de morgen van de achtste dag. Volheid der dagen. Gereformeerde Kerk Nieuwe Pekela 1 januari Welkom MORGENGEBED Welkom -2- in de morgen van de achtste dag Volheid der dagen Openingswoorden Wij zijn hier bijeengekomen op de vroege ochtend in dit nieuwe jaar om God te bidden om licht en wijsheid, om vuur

Nadere informatie

Orde van de dienst zondag 20 januari 2013 Tweede zondag van Epifanie De bruiloft te Kana

Orde van de dienst zondag 20 januari 2013 Tweede zondag van Epifanie De bruiloft te Kana Orde van de dienst zondag 20 januari 2013 Tweede zondag van Epifanie De bruiloft te Kana Orgelspel Woord van welkom Kaarsen aansteken Zingen: Psalm 66 vers 1 en 2 Bemoediging en Groet vg.: Onze hulp is

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

7 oktober uur - AA Kramer orgel: Harry Kroeske; muziekgroep schriftlezing: Frouke IJsselstijn. Welkom

7 oktober uur - AA Kramer orgel: Harry Kroeske; muziekgroep schriftlezing: Frouke IJsselstijn. Welkom 7 oktober 2018-10.00 uur - AA Kramer orgel: Harry Kroeske; muziekgroep schriftlezing: Frouke IJsselstijn Welkom Opwekking 803 Vol ontzag Opwekking 807 God van licht Votum en zegengroet GK ps146: 1, 4 Gebed

Nadere informatie

Thema: Jij telt mee!

Thema: Jij telt mee! Orde van dienst Protestantse gemeente te Wormerveer Zondag 24 februari 2019 Thema: Jij telt mee! Deze dienst is voorbereid samen met de werkgroep diensten met en voor mensen met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Viering voor de eerste zondag van de missiemaand

Viering voor de eerste zondag van de missiemaand Viering voor de eerste zondag van de missiemaand 1 oktober 2017 26 e zondag doorheen het jaar A In samenwerking met de Sint-Pieterparochie van Puurs Intredelied ZJ 527 Bekleedt u met de nieuwe mens Begroeting

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE SOEST. Orde van dienst zondag 24 februari 2019 Viering Heilig Avondmaal

PROTESTANTSE GEMEENTE SOEST. Orde van dienst zondag 24 februari 2019 Viering Heilig Avondmaal PROTESTANTSE GEMEENTE SOEST Orde van dienst zondag 24 februari 2019 Viering Heilig Avondmaal Voorganger: ds. Kees Bregman Ouderling: Hilly Vonk Diaken: Adriaan Vonk Organist: Martijn Griffioen Lector:

Nadere informatie

Orde van dienst voor Eerste Kerstdag

Orde van dienst voor Eerste Kerstdag Orde van dienst voor Eerste Kerstdag Het Witte Kerkje Huis ter Heide 25 december 2015 Voorganger: ds. Els van der Wal Organist: Gert-Jan van den Bos Lector: Corrie Poelakker m.m.v. Ilonka van der Sluis,

Nadere informatie

Oecumenische Kerkgemeenschap. De Ark. Hoofddorp Overbos-Floriande. Orde van dienst zondag 23 juli 2017

Oecumenische Kerkgemeenschap. De Ark. Hoofddorp Overbos-Floriande. Orde van dienst zondag 23 juli 2017 Oecumenische Kerkgemeenschap De Ark Hoofddorp Overbos-Floriande Orde van dienst zondag 23 juli 2017 Tafeldienst Voorganger: Aarnoud van der Deijl Thema: Mag het ietsje meer zijn? m.m.v. Arjen Noordzij,

Nadere informatie

Wat gebeurde er met de beek Krith?

Wat gebeurde er met de beek Krith? Elia bij de weduwe in Zarfath. Wat gebeurde er met de beek Krith? 1 Koningen 17:7 7 En het gebeurde na verloop van vele dagen dat de beek uitdroogde, want er was geen regen in het land gevallen Welke opdracht

Nadere informatie

Gedachteniszondag. zondag 20 november uur DAMKERK HOOGEZAND

Gedachteniszondag. zondag 20 november uur DAMKERK HOOGEZAND Gedachteniszondag zondag 20 november 2016 10.00 uur DAMKERK HOOGEZAND Voorgangers : ds. Margreet Hop en ds. Frits Praamsma Lector : Ettie Smeets Organist : Wim van de Laar mmv. : Harpiste Martine Dubois

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST VOOR ZONDAG 2 SEPTEMBER 2018 IN DE MENTEKERK TE SCHOONEBEEK

ORDE VAN DIENST VOOR ZONDAG 2 SEPTEMBER 2018 IN DE MENTEKERK TE SCHOONEBEEK ORDE VAN DIENST VOOR ZONDAG 2 SEPTEMBER 2018 IN DE MENTEKERK TE SCHOONEBEEK VOORGANGER: Dr. J.C. Borst OUDERLING: Greetje Hubers-Hekhuis DIAKEN: Roelie Meyering-Rougoor ORGANIST: Anja Wolbers-Kuilder LECTOR:

Nadere informatie

Viering voor de 2e zondag van de missiemaand 14 oktober e zondag doorheen het jaar B

Viering voor de 2e zondag van de missiemaand 14 oktober e zondag doorheen het jaar B Viering voor de 2e zondag van de missiemaand 28 e zondag doorheen het jaar B De eerste lezing in deze viering werd genomen uit de Willibrordvertaling 1995. De andere lezingen werden genomen uit de Bijbel

Nadere informatie

Protestants Kralingen. Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 31 mei zondag Trinitatis (Drie-eenheid)

Protestants Kralingen. Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 31 mei zondag Trinitatis (Drie-eenheid) Protestants Kralingen Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 31 mei 2015 zondag Trinitatis (Drie-eenheid) Protestants Kralingen orgelspel: Allein Gott in der Höh sei Ehr J.S. Bach zondag Trinitatis

Nadere informatie

Oogstdankdienst voor jong en oud(-er)

Oogstdankdienst voor jong en oud(-er) Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse 8 e zondag van de Herfst 10 november 2013 Oogstdankdienst voor jong en oud(-er) voorganger: ds. Bob Wijnbergen ouderling: Riek Klumpers diaken: Hennie Canrinus en

Nadere informatie

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse 30 oktober 2016 Voorganger : Begeleiding : Ds. H.D.Bondt Jeugdband / Els Cornelisse Welkom mededelingen Luisteren: groep 1-3 Wie liefde heeft - Jezus! Wie vrede geeft - Jezus! Dat Jezus leeft Want iedereen

Nadere informatie

Samen houden we de website up-to-date!

Samen houden we de website up-to-date! Organiseer je een nieuwe (eenmalige of vaker terugkerende) activiteit binnen BOEI 90? Valt er een door jou georganiseerde activiteit uit of verandert er iets in de data hiervan? Laat het weten aan communicatie@boei90.nl!

Nadere informatie

Viering Theresiagemeenschap Zondag 28 februari 2016 Voormalige Synagoge.

Viering Theresiagemeenschap Zondag 28 februari 2016 Voormalige Synagoge. Viering Theresiagemeenschap Zondag 28 februari 2016 Voormalige Synagoge. 1 Welkom Openingslied Licht en stem GvL 639 2 Openingsgebed Heer, als wij u zoeken, bent u er al, aanwezig in onze gemeenschap.

Nadere informatie

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 1 Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 2 3 4 5 6 Keruchma zingt voor ons: Aan uw voeten Heer Welzalig de man 7 8 Bijbellezing: Lucas 2 : 40 50 De 12-jarige Jezus in de tempel

Nadere informatie

Orde voor de huiszegen

Orde voor de huiszegen begroeting door de bewoners opening voor de huiszegen Gezegend u, die hier bent samengekomen, in de naam van de Vader en de Zoon en de heilige Geest. Als de HEER het huis niet bouwt, vergeefs zwoegen de

Nadere informatie

Orde van dienst voor de 3 de zondag van de herfst op 2 oktober 2016 om 9.30 uur. thema: Gods belofte

Orde van dienst voor de 3 de zondag van de herfst op 2 oktober 2016 om 9.30 uur. thema: Gods belofte Orde van dienst voor de 3 de zondag van de herfst op 2 oktober 2016 om 9.30 uur -2- Voor aanvang van de dienst speelt het orkest koraalmuziek Welkom en mededelingen Intochtlied: Psalm 92 : 1, 2 en 3 thema:

Nadere informatie

Eucharistieviering van 7 september ste zondag door het jaar (A)

Eucharistieviering van 7 september ste zondag door het jaar (A) Eucharistieviering van 7 september 2014 23ste zondag door het jaar (A) Openingslied: ZJ 527: Bekleedt u met de nieuwe mens. Begroeting en inleiding P. De genade van God, de liefde van zijn Zoon, Jezus

Nadere informatie

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Graankorrels in de aarde 5 e zondag van de veertigdagentijd ( "zondag "Schaf mij recht" - 1 e passiezondag) 22 maart 2015 voorganger: ds. N.J. Pronk organist: Līga

Nadere informatie

Liturgie ochtenddienst NGK Langerak, 11 september Welkom Openingsgebed Openingslied Opwekking 518 Heer, U bent altijd bij mij

Liturgie ochtenddienst NGK Langerak, 11 september Welkom Openingsgebed Openingslied Opwekking 518 Heer, U bent altijd bij mij Welkom Openingsgebed Openingslied Opwekking 518 Heer, U bent altijd bij mij Heer, U doorgrondt en kent mij; mijn zitten en mijn staan en U kent mijn gedachten, mijn liggen en mijn gaan. De woorden van

Nadere informatie

Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono. Vierde zondag door het jaar. De Bergrede

Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono. Vierde zondag door het jaar. De Bergrede Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono Vierde zondag door het jaar De Bergrede De berghelling waar Jezus zijn Bergrede uitsprak. Bovenop de heuvel de kerk van de Bergrede Welkom In het

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

Viering voor de derde zondag van de missiemaand

Viering voor de derde zondag van de missiemaand Viering voor de derde zondag van de missiemaand 15 oktober 2017 28 e zondag doorheen het jaar A In samenwerking met de Sint-Pieterparochie van Puurs Intredelied ZJ 735 Zomaar een dak Begroeting P. Vandaag

Nadere informatie

Zondag 28 september 2014, tweede zondag van de herfst Hoflaankerk

Zondag 28 september 2014, tweede zondag van de herfst Hoflaankerk Protestants Kralingen Zondag 28 september 2014, tweede zondag van de herfst Hoflaankerk abraham en sara chagall orgelspel Valet will ich dir geben (melodie lied 803) G.F. Kaufmann / J.S. Bach verwelkoming

Nadere informatie

Maartenskerk Hillegom. liturgie voor de dienst van zondagmorgen 14 oktober doop van Nolan van Gijlswijk

Maartenskerk Hillegom. liturgie voor de dienst van zondagmorgen 14 oktober doop van Nolan van Gijlswijk Maartenskerk Hillegom liturgie voor de dienst van zondagmorgen 14 oktober 2018 doop van Nolan van Gijlswijk voorganger: ds. Wim J. Zaagsma - organist: Koos Damman pianist: Cees Diepeveen - saxofonist:

Nadere informatie

Je steentjebijdragen. Diensttijdens de Pompdagen Hof van Rakhorst, 24 augustus 2014

Je steentjebijdragen. Diensttijdens de Pompdagen Hof van Rakhorst, 24 augustus 2014 Je steentjebijdragen Diensttijdens de Pompdagen Hof van Rakhorst, 24 augustus 2014 Voorganger: Voorbereiding: m.m.v. Muziekvereniging ds Lieke van Houte Evelien Kappert, Lot Herder, Marit Kruisdijk, Iris

Nadere informatie

IN GESPREK MET Nieuwe Testament

IN GESPREK MET Nieuwe Testament IN GESPREK MET Nieuwe Testament Ontdekkingsreis 11: Jezus, Gods Zoon Goed nieuws! Keziah en haar moeder en vader (Alison en Peter) lezen samen dit bijbelverhaal. De 7 jaar oude Keziah heeft allerlei vragen

Nadere informatie

Orde I Schrift, zegen en gebed

Orde I Schrift, zegen en gebed Orde I Schrift, zegen en gebed groet en inleidend woord Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar

Nadere informatie

De grote familie. Foto s van het materiaal

De grote familie. Foto s van het materiaal De grote familie Focus van dit verhaal De focus in dit verhaal ligt bij God en het volk van God (Genesis 12 15, 24). Dit verhaal is één van de heilige verhalen en behoort tot de Kernpresentatie. Lesdoelen

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 17 MAART 2019 MARTINIKERK

ORDE VAN DIENST ZONDAG 17 MAART 2019 MARTINIKERK Hartelijk welkom in de Martinikerk! We zijn heel blij dat vanmorgen maar liefst vier kinderen in ons midden het teken van de doop zullen ontvangen. Hoewel ze zelf nog te jong zijn om het bewust mee te

Nadere informatie

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins zondag 11 juni 2017 Liturgie 09:30 uur Ds H D Bondt 14:15 uur Ds R Prins 09:30 uur 11-jun Ds H D Bondt NLB 217 : 1-5 Ps 101 : 1, 2, 3 Exodus 34 : 4-9 NLB 195 : Matt 28 : 16-20 2 Kor 13 : 11-13 Opw 661

Nadere informatie

Zondag 3 juli Welkom in De Regenboog!

Zondag 3 juli Welkom in De Regenboog! Zondag 3 juli 2016 Welkom in De Regenboog! Voorganger: ds. Wolter Broekema Ouderling van dienst: Sandra Dubbink Organist: Henk de Gooijer Lector: Heleen Rutterkamp Koster: Ria op den Dries FreeXS Orgelspel

Nadere informatie

Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen

Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen 1 Welkom in Open Hof Orde van dienst voor de viering op zondag 7 oktober 2018 Israëlzondag om 9.30 uur in Open Hof Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen voorganger: zondagskind: lector: orgel: Berthina

Nadere informatie

OPENING. Welkom door de ouderling van dienst. Intochtslied NLB 218

OPENING. Welkom door de ouderling van dienst. Intochtslied NLB 218 OPENING Welkom door de ouderling van dienst Intochtslied NLB 218 2 Dank U voor deze mooie aarde, dank U voor sterren, maan en zon. Dank U dat U ons wilt bewaren, kracht en levensbron. 3 Dank U dat alle

Nadere informatie

Thema: Een uitnodiging!

Thema: Een uitnodiging! Orde van dienst Protestantse gemeente te Wormerveer Zondag 8 oktober 2017 Thema: Een uitnodiging! Deze dienst is voorbereid samen met de werkgroep erediensten met en voor mensen met een beperking Voorganger:

Nadere informatie

Middernachtmis van 24 december 2013 In dit kind is God met ons

Middernachtmis van 24 december 2013 In dit kind is God met ons Middernachtmis van 24 december 2013 In dit kind is God met ons Om 11.45 u. zingt het koor kerstliederen. Openingslied: Puer Natus. Begroeting en inleiding Welkom in deze vreugdevolle nacht, van de kou

Nadere informatie

dat hij geboren zou worden, was er al voor die tijd. Hebreeën 11 (deel 1) 2 Hierdoor immers hebben de ouden een goed getuigenis gekregen.

dat hij geboren zou worden, was er al voor die tijd. Hebreeën 11 (deel 1) 2 Hierdoor immers hebben de ouden een goed getuigenis gekregen. - 1 - Hebreeën 11 (deel 1) 1 Het geloof nu is een vaste grond van de dingen die men hoopt, en een bewijs van de zaken die men niet ziet. Geloof is een vaste grond, niet onzeker! Geloof is de zekerheid

Nadere informatie

Zondag 10 juni 2018 Doopdienst van Lise Noëlle den Butter Kinderdienst. Dominee: ds. Adri van der Wal Organist: Jan Quakkelaar.

Zondag 10 juni 2018 Doopdienst van Lise Noëlle den Butter Kinderdienst. Dominee: ds. Adri van der Wal Organist: Jan Quakkelaar. Zondag 10 juni 2018 Doopdienst van Lise Noëlle den Butter Kinderdienst Dominee: ds. Adri van der Wal Organist: Jan Quakkelaar Thema: Water INTOCHT Binnenkomst kerkenraad We zijn even stil en bereiden ons

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 18 FEBRUARI 2018 IN DE MENTEKERK UUR. 1E ZONDAG 40 DAGEN TIJD

ORDE VAN DIENST ZONDAG 18 FEBRUARI 2018 IN DE MENTEKERK UUR. 1E ZONDAG 40 DAGEN TIJD ORDE VAN DIENST ZONDAG 18 FEBRUARI 2018 IN DE MENTEKERK 10.00 UUR. 1E ZONDAG 40 DAGEN TIJD MET PROJECT 40 DAGENTIJD KINDERNEVENDIENST Voorganger: ds. Chienus Schokker Ouderling: Mevr. Grietje Hubers-Hekhuis

Nadere informatie

Eucharistieviering van 6 januari 2013 Feest van de Openbaring (C)

Eucharistieviering van 6 januari 2013 Feest van de Openbaring (C) Eucharistieviering van 6 januari 2013 Feest van de Openbaring (C) Openingslied (koor) P. Vooreerst voor ieder van u een zalig Nieuwjaar. Moge het u allen in het komende jaar goed gaan onder de milde zegen

Nadere informatie

WELKOM. Zondag 5 juli Voorganger : Ds. Pieter van Winden Muzikale leiding : Willem Blonk Met medewerking van: Open Hof Cantorij

WELKOM. Zondag 5 juli Voorganger : Ds. Pieter van Winden Muzikale leiding : Willem Blonk Met medewerking van: Open Hof Cantorij WELKOM Zondag 5 juli 2015 Voorganger : Ds. Pieter van Winden Muzikale leiding : Willem Blonk Met medewerking van: Open Hof Cantorij Laudato si - Een bewerking van het Zonnelied van Franciscus van Assisi

Nadere informatie

PROTESTANTSE GEMEENTE te ELST

PROTESTANTSE GEMEENTE te ELST PROTESTANTSE GEMEENTE te ELST 28 mei 2017 zevende zondag van Pasen voorganger: ds. Dick Snijders organist: Dirk Luijmes In deze dienst worden gedoopt: Loïs-Mae Buurman en Aron Lucas van Deelen VOORBEREIDING

Nadere informatie

Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse

Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse Opwekking van Lazarus (detail), Emmanuel Fokas 1436/37 kerk van de heilige Georgios in Embaros (Kreta) 5 e zondag van de 40-dagentijd Zondag "Doe mij recht" (ps. 43)

Nadere informatie

Welkom en mededelingen (waarbij: kaarsen aansteken en gedichtje)

Welkom en mededelingen (waarbij: kaarsen aansteken en gedichtje) Liturgie voor de kerkdienst op zondag 3 december 2017 (1 e zondag van Advent) In deze dienst wordt het heilig Avondmaal gevierd. Lied van de maand : couplet 1 en 3 van het projectlied. Welkom en mededelingen

Nadere informatie

De eucharistieviering

De eucharistieviering De eucharistieviering p.1 De eucharistieviering Het (Griekse) woord eucharistie betekent dankzeggen. In een eucharistieviering zeggen wij God dank omdat Hij in Jezus ons op een deugddoende wijze nabij

Nadere informatie

Initiatiefgroep Roze Vieringen Rotterdam

Initiatiefgroep Roze Vieringen Rotterdam Initiatiefgroep Roze Vieringen Rotterdam Oecumenisch Roze Viering zondag 6 maart 2016 om 15.00 uur THEMA Hoe ik ook ben Voorganger ds. Ilse Hogeweg Paradijskerk Nieuwe Binnenweg 25, Rotterdam Gedachten

Nadere informatie

Hij zorgt voor zijn volk, ook in de woestijn.

Hij zorgt voor zijn volk, ook in de woestijn. Voor volwassenen is het boekje Feest van het Koninkrijk beschikbaar. Hierin staan de themahoofdstukken waar je elke dag thuis een stukje uit kunt lezen. Hier ligt de nadruk op je eigen persoonlijke verwerking

Nadere informatie

Welkom 7 oktober 2018 Iedereen gaat staan en de Paaskaars wordt aangestoken

Welkom 7 oktober 2018 Iedereen gaat staan en de Paaskaars wordt aangestoken Welkom 7 oktober 2018 Iedereen gaat staan en de Paaskaars wordt aangestoken Openingslied 2. Rond het boek van zijn verbond 4. Rond de tafel, in de kring, noemen wij elkaar bij name, staat ons land, de

Nadere informatie

Binnenkomen op instrumentale muziek Openingslied te kiezen uit groen boekje (jongerenviering)

Binnenkomen op instrumentale muziek Openingslied te kiezen uit groen boekje (jongerenviering) DE EERSTE KEER Binnenkomen op instrumentale muziek Openingslied te kiezen uit groen boekje (jongerenviering) Verwelkoming door de priester en kruisteken Verwelkoming door de kinderen Ons hartje klopt toch

Nadere informatie