Onderwerp: scholengemeenschappen naar 2010 toe

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderwerp: scholengemeenschappen naar 2010 toe"

Transcriptie

1 Verslag groepsgesprekken vergadering coördinerende directeurs Waasland Onderwerp: scholengemeenschappen naar 2010 toe Verslag van het gesprek met enkele CODI s en CASSvoorzitters op de VOCODI-vergadering van 05/02/2010 Over de grootte van de scholengemeenschappen: Positieve ervaringen van een SG met meer dan 7000 leerlingen - Veel stimuluspunten zorgt voor een grote omkadering = stevige basis. - Gemeenschappelijk secretariaat, stafmedewerker, verschillende afsprakennota s, grote expertise, - Zorg voor aanvangsbegeleiding en mentorenwerking, anderstalige nieuwkomers, - Meer mogelijkheid tot taakverdeling in werkgroepen en dus minder werk voor elke directeur afzonderlijk Aandachtspunten : - Vraag veel organisatie en nood aan opvolging - Verbondenheid bewaren niet alleen in goede maar ook in kwade dagen. - Verschil in snelheid van schoolbesturen. - Het zou goed zijn mocht een CODI en een preventieadviseur kunnen vastbenoemd worden na verloop van tijd om de continuïteit van de werking te bevorderen. - Zorg dragen voor goede opvolging van jonge lkr en TADD-schap.

2 Ervaringen van een SG met 1800 lln - 6 scholen, 3 schoolbesturen en geen vrijgestelde CODI Zij willen graag een vrijgestelde CODI (halftijds) maar niet ten koste van de stimuluspunten die nu aangewend worden voor een centraal secretariaat (personeelsbeleid en boekhouding) - Er zijn 4 werkgroepen ; elke werkgroep wordt door een ander directeur voorgezeten en opgevolgd. - Preventie wordt betaald uit de WT - ICT-punten zijn samengelegd voor 2 personen (technisch en pedagogisch) BEZORGDHEID - Men hoopt dat de stimuluspunten altijd op niveau schoolgemeenschap zullen blijven zodat de gegroeide solidariteit niet teniet gaat. - Een CODI die niet gebonden is aan een school biedt voordelen. Op 2 stoelen zitten is niet altijd gemakkelijk. Ervaringen van een kleine SG met 1100 lln. - 9 vestigingen (5 scholen) en 1 schoolbestuur. - ½ vrijgestelde CODI en een gemeenschappelijk secretariaat (boekhouding, personeelsbeleid) - De ICT-punten zijn samengelegd voor een ICT-co. De preventieadviseur wordt betaald uit WT BEZORGDHEID Men vindt het niet nodig om een grens te stellen van 900 lln. Uit de vergadering van de coördinerende directeurs zuid: Wie er niet mee te maken heeft, met de grens van 900 leerlingen, ligt er niet wakker van. Zij die wel in het geval zijn, voelen de nadelen. Tegenvoorstellen: Het minimum weglaten en de drempels van puntentoekenning afschaffen. De focus leggen op bijkomende parameters: het aantal scholen dat de 900 leerlingen heeft. Bijvoorbeeld een sokkel van punten toegeven per bijkomende school of vestigingsplaats. ( deze bijkomende parameter klinkt ook door in de codi-groep >Gent) De vraag blijft: wat is de ideale grootte? Daar is geen norm voor! We dienen te streven naar klemtoonverlegging: Wat krijgen we aan mogelijkheden volgens onze grootte? Nieuwe eisen van de overheid moeten gepaard gaan met nieuwe middelen. De basis moet meer reageren op invoering van eisen! Niet zomaar aanvaarden en niet zorgen voor creatieve oplossingen. Niveauoverstijgend moet gereageerd worden naar de overheid.

3 Hetzelfde aantal scholen in een scholengemeenschap kan behouden worden, maar dan met minder schoolbesturen CONCLUSIE: De grootte is niet zozeer belangrijk, maar wel de middelen die we krijgen om de werking optimaal uit te bouwen is cruciaal in deze discussie! Over de niveauoverstijgende samenwerking De voordelen van zo n samenwerking is dat je zou kunnen profiteren van de ruime omkadering in het secundair onderwijs: boekhouding, secretariaatswerk, onderhoud, preventie-adviseur, zaken die samen kunnen verlopen. Bovendien kan de school zich sterk profileren als één geheel. Een degelijke doorstroming en communicatie tussen de verschillende onderwijsniveaus is op deze manier verzekerd. Je kiest voor een visie, voor een project en weet dat jouw kind hier lange tijd mag in (op)groeien. Gevaar: hoe groter de entiteiten, hoe meer managers staat het kind eigenlijk nog centraal? Het is wellicht niet slecht om deze niveauoverschrijdende samenwerking eerst in de praktijk te laten proefdraaien, alvorens daar een structureel samenwerkingsverband aan te koppelen. Het gevaar bestaat dat een lager zich zou oriënteren in zijn aanbod op het secundair dat er op volgt. Bij een ASO-school is het niet denkbeeldig dat men in de LS vooral cognitief gaat ingesteld zijn. Krijgt elk kind dan wel voldoende kansen? Maar dit kan ook zijn voordeel hebben! Een TSO of BSO-school kan de LS uitdagen om de kinderen anders en breder te gaan bekijken! Op die manier worden alle talenten van kinderen uitgedaagd en niet alleen de cognitieve competenties. Ook de communicatie over wat heeft een kind nu nodig om TSO of BSO aan te vatten? kan dan vlot verlopen. maar deze communicatie loopt nu ook al goed via diverse netwerken samenwerken met het secundair zou je vooral doen om praktische voordelen en dus blijft het een noodoplossing. We moeten eerder blijven strijden voor een degelijke omkadering voor de basisscholen! Er leeft het gevoel van grote broer -mentaliteit en van de recruteringsgedachte vanwege het secundair onderwijs; Algemeen: de oplossing voor basisomkadering voor basisondewijs ligt niet in een nauwere samenwerking met het secundair onderwijs. In de vergadering codi s Gent wordt niet gepleit voor niveauoverstijgende scholengemeenschappen. Motivatie: BaO zou te weinig aan bod komen t.g.o. SO ( cfr. niveauoverstijgende SB, waar dit ook wel eens het geval blijkt te zijn ) Uit de vergadering van de codi s zuid: Niveauoverstijgend: extra vergaderingen en extra planlast! Praktisch gezien geeft het teveel problemen: denk maar aan de inplanting van de verschillende scholen. Vrijblijvende optie van niveauoverstijgende scholengemeenschappen kan als mogelijkheid in de nieuwe regelgeving worden ingeschreven.

4 - Wellicht moet de samenwerking meer op niveau schoolbestuur gezien worden in plaats van op niveau scholengemeenschap. Over de mogelijks lineaire toekenning van stimulipunten: Voorstel: een vaste sokkel bv. 63 punten voor een scholengemeenschap van 900 leerlingen en dan verder lineair. Zo heeft elke scholengemeenschap een basispakket. Uit de vergadering van de coördinerende directeurs Gent: - Unaniem niet kleuren: dat maakt een eigen beleid mogelijk en kan voor continuïteit zorgen in de SG - Niet lineair toekennen: zorgt voor onzekerheid bij de minste stijging of daling van lln. ( cfr. LTP nu) en je kan uw beleid niet uit zetten: dus laten zoals het nu is - Er is stabiliteit nodig voor de stimulus en die zou nog moeten stijgen om echt beleid mogelijk te maken - Benoeming mogelijk maken in stimulus van de SG - Benoeming van de CODI mogelijk maken: vervanger kan immers niet worden benoemd ( P.S. men kijkt uit naar nieuwe regelgeving daaromtrent) - Er is stimulus te kort om alles te realiseren: stimulus zou moeten stijgen om mogelijk te maken wat er nodig is en nu niet is ( preventieadviseur, mentor personeelsadministratie, boekhouding ) Over de versterking van de scholengemeenschap: Wat is versterking? - Is dit meer bevoegdheden met dezelfde middelen? - Is dit meer werkingsmiddelen? In elk geval: meer middelen! 5% BTW op bouwen en verbouwen zou al een tegemoetkoming zijn! Bij de vraag of de middelen dan aan de school of aan de scholengemeenschap moeten toekomen legt men sterk de nadruk op het feit dat eerst de scholen zelf in hun basisomkadering moeten voorzien worden. Dat is nu nog steeds niet het geval! Men ervaart in de scholen steeds meer opdrachten, maar dit met nog steeds gelijk gebleven middelen!

5 Derhalve is basisomkadering van directies en scholen prioritair en dit voor er aan versterking van scholengemeenschappen kan gedacht worden. Over gekleurde uren of niet: - In goed werkende scholengemeenschappen wil men wellicht meer vrijheid in het stellen van prioriteiten en het verdelen van de middelen navenant: meer eigen keuzes kunnen maken en die dan ook weten te verantwoorden. In dat geval zou een opsomming van mogelijke besteding van de middelen vanuit een departement onderwijs al volstaan, als inspiratiebron..dus zonder effectieve kleuring, laat staan detailkleuring! - Probleem: de noden in scholen zijn al zo groot, zodat terugvloei naar scholen zich opdringt en er weinig ruimte is op niveau scholengemeenschap om hierover na te denken. Over de juridische structuur van de scholengemeenschap: De codi als echelon/scharnier tussen directies /scholen en schoolbesturen/cass een echte plaats geven Over het aantal schoolbesturen in een scholengemeenschap: Eén schoolbestuur- één scholengemeenschap is wel een voordeel. Evenwel is het niet vanzelfsprekend dat in een scholengemeenschap het aantal schoolbesturen versmelt : er zijn vaak problematieken van financiën en personeelsbeleid die specifiek schoolbestuur gebonden zijn. De noodzaak van professionalisering van schoolbesturen wordt onderschreven! Uit de vergadering van de coördinerende directeurs Gent: - werken met 1SB maakt alles makkelijker (veel minder verplichte doublures van vergaderingen)

6 - in sommige SG weet men dat, doch men zet de stap (nog) niet op papier - een SG, waar een SB van het BuO aan tafel zit, is eerder belastend en zorgt voor tijdverlies ( zie ook nota Hans V) - zien liever een SG zonder BuO, maar wel met een samenwerkingsverband met BuO: op die manier zijn er minder vergaderingen nodig - BuO opnemen is alleen goed voor de weging - Een kleinschalige SG zorgt er voor dat alles goed overzichtelijk blijft: indien te groot een zware belasting om het overzicht over het personeel statutair te behouden Uit de vergadering codi s zuid: Hetzelfde aantal scholen in een scholengemeenschap kan behouden worden, maar dan met minder schoolbesturen Het is op een gegeven moment een zwakte dat er schoolbesturen zijn die autonoom beslissen over het al dan niet vormen van scholengemeenschappen en met wie Er is een verschil in snelheid van college van directeuren en college van schoolbesturen. Zullen we in de toekomst niet te maken krijgen met onbemande schoolbesturen, omdat die werken vanuit vrijwilligheid of met schoolbesturen die ageren vanuit (soms zeer rechtlijnige, harde(?) ervaringen in de privé sector

Bestuurlijke optimalisering en schaalvergroting in het katholiek onderwijs. Hoorzitting Commissie Onderwijs 17 mei 2017

Bestuurlijke optimalisering en schaalvergroting in het katholiek onderwijs. Hoorzitting Commissie Onderwijs 17 mei 2017 Bestuurlijke optimalisering en schaalvergroting in het katholiek onderwijs Hoorzitting Commissie Onderwijs 17 mei 2017 De drie grote werven van Katholiek Onderwijs Vlaanderen Doel: ook in de toekomst een

Nadere informatie

VERSLAG DICIM DISCUSSIENOTA TOEKOMST SCHOLENGEMEENSCHAPPEN Marc Van den Brande en Stefaan Verbrigghe

VERSLAG DICIM DISCUSSIENOTA TOEKOMST SCHOLENGEMEENSCHAPPEN Marc Van den Brande en Stefaan Verbrigghe Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL VERSLAG DICIM DISCUSSIENOTA TOEKOMST SCHOLENGEMEENSCHAPPEN Marc Van den Brande en Stefaan Verbrigghe 2010-03-30 DOELGROEP 23

Nadere informatie

Katholieke Scholengemeenschap Oscar Romero Sint-Bavostraat 51, 2610 Wilrijk tel fax

Katholieke Scholengemeenschap Oscar Romero Sint-Bavostraat 51, 2610 Wilrijk tel fax Katholieke Scholengemeenschap Oscar Romero Sint-Bavostraat 51, 2610 Wilrijk tel. 03 827 16 23 fax 03 825 13 34 FUNCTIEBESCHRIJVING COÖRDINEREND DIRECTEUR DOMEIN DOEL AANDACHTSVELDEN Communicatie en overleg

Nadere informatie

VERSLAG DIOCESANE DIRECTIECOMMISSIES DISCUSSIENOTA TOEKOMST SCHOLENGEMEENSCHAPPEN

VERSLAG DIOCESANE DIRECTIECOMMISSIES DISCUSSIENOTA TOEKOMST SCHOLENGEMEENSCHAPPEN Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL VERSLAG DIOCESANE DIRECTIECOMMISSIES DISCUSSIENOTA TOEKOMST SCHOLENGEMEENSCHAPPEN Marc Van den Brande, Hugo Ruymbeke en Stefaan

Nadere informatie

Afspraken Begeleidings- en evaluatietraject Mentorenproject Traject functiebeschrijvingen. SG SN BaO loopbaanontwikkeling / loopbaanbegeleiding

Afspraken Begeleidings- en evaluatietraject Mentorenproject Traject functiebeschrijvingen. SG SN BaO loopbaanontwikkeling / loopbaanbegeleiding Loopbaanbegeleiding Loopbaanontwikkeling personeelsbeleid in de SG SN BaO Info 18 april 2008 Inhoud van de sessie Schets van het groeiproces Beleidsvoorbereidende jaren Consequenties voor de definitieve

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2011 2014

BELEIDSPLAN 2011 2014 BELEIDSPLAN 2011 2014 Tijdens het schooljaar 2010-2011 hebben het CASS en de directie een SWOT- analyse gemaakt over de onze scholengemeenschap. Dit beleidsplan vertrekt vanuit een evaluatie van het vorige

Nadere informatie

Opleiding voor schoolsecretariaten 2013-2014

Opleiding voor schoolsecretariaten 2013-2014 Ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten () Opleiding voor schoolsecretariaten 2013-2014 Overzicht programma Cursus puntenenveloppen: 1. Reglementering 2. Soorten punten 3.

Nadere informatie

Verhoogde instroom van kinderen van vluchtelingen in het onderwijs

Verhoogde instroom van kinderen van vluchtelingen in het onderwijs Verhoogde instroom van kinderen van vluchtelingen in het onderwijs Verhoogde instroom van vluchtelingen Aantal niet-begeleide minderjarige vluchtelingen Nationaliteit opgevangen asielzoekers Regelgevend

Nadere informatie

Prizma vzw/scholengemeenschap B. Vandenbogaerdelaan 53, 8870 Izegem VACATUREBERICHT. 15 februari 2016. Geachte Mevrouw Geachte Heer

Prizma vzw/scholengemeenschap B. Vandenbogaerdelaan 53, 8870 Izegem VACATUREBERICHT. 15 februari 2016. Geachte Mevrouw Geachte Heer Prizma vzw/ B. Vandenbogaerdelaan 53, 8870 Izegem VACATUREBERICHT 15 februari 2016 Geachte Mevrouw Geachte Heer De Raad van Bestuur van de Scholengemeenschap PRIZMA (Campus Middenschool Ingelmunster; Campus

Nadere informatie

Omkadering die wordt toegekend via de scholengemeenschap

Omkadering die wordt toegekend via de scholengemeenschap Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel MEDEDELING referentienr. : M-VVKSO-2003-069 datum : 2003-07-15 gewijzigd : 2013-10-08 contact : Dienst Personeel en schoolbeheer,

Nadere informatie

Donderdag 2 december 2010 Pastoraal Centrum Mechelen

Donderdag 2 december 2010 Pastoraal Centrum Mechelen Donderdag 2 december 2010 Pastoraal Centrum Mechelen Welkom en bezinning Bestuursvormen voor de scholengemeenschap Ervaringsverhaal Gespreksgroepen Pauze Mededelingen Varia Vertrekpunt: vragen rond overkoepelende

Nadere informatie

Uitdagingen voor de professionalisering en de loopbaan van leerkrachten. Geert Devos.

Uitdagingen voor de professionalisering en de loopbaan van leerkrachten. Geert Devos. Uitdagingen voor de en de loopbaan van Geert Devos www.steunpuntssl.be Systeem van Effectieve Effectieve Focus op lespraktijk en leren van leerlingen Actief leren Observatie expert leraren met feedback

Nadere informatie

Spilfiguur in dit schema is het schoolbestuur van de betrokken school.

Spilfiguur in dit schema is het schoolbestuur van de betrokken school. Vlaams Verbond van het Katholiek Buitengewoon Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL MEDEDELING M06BA050 BRUSSEL, 2006-05-29 KLASSEMENT: BESTEMD VOOR: BuBaO CONTACT: Lode De Geyter TREFWOORDEN: 09 269

Nadere informatie

Onderwijscentrum Gent Toelichting OKAN-trajecten

Onderwijscentrum Gent Toelichting OKAN-trajecten LOP Werkgroep Toeleiding Anderstalige Nieuwkomers vrijdag 12 mei 2017 Onderwijscentrum Gent Toelichting OKAN-trajecten Steven Delarue steven.delarue@stad.gent Onderwijscentrum Gent ondersteunt en verbindt

Nadere informatie

TOON-AAN-VERHALEN ONDER DE MATRIX VAN OKB

TOON-AAN-VERHALEN ONDER DE MATRIX VAN OKB TOON-AAN-VERHALEN ONDER DE MATRIX VAN OKB 1. Werken aan de schooleigen christelijke identiteit. Domein van Identiteit en pastoraal *Procesmatige ontwikkeling van een visietekst Vrije basisonderwijs Puurs

Nadere informatie

Vergadering dekenassistenten 20 januari Bestuurlijke optimalisering en schaalvergroting schoolbesturen in aartsbisdom Mechelen-Brussel

Vergadering dekenassistenten 20 januari Bestuurlijke optimalisering en schaalvergroting schoolbesturen in aartsbisdom Mechelen-Brussel Vergadering dekenassistenten 20 januari 2015 Bestuurlijke optimalisering en schaalvergroting schoolbesturen in aartsbisdom Mechelen-Brussel Situering Situering Situering Sensibiliseringsproces sedert

Nadere informatie

L DING GEVEN IN EEN SCHOLENGEMEENSCHAP. 12 oktober 2007 Mechelen

L DING GEVEN IN EEN SCHOLENGEMEENSCHAP. 12 oktober 2007 Mechelen EI L DING GEVEN IN EEN SCHOLENGEMEENSCHAP 12 oktober 2007 Mechelen Agenda 9u.30 Welkom en bezinning. 9u.35 Visie -tekst Scholengemeenschap vormen in het basisonderwijs : definitieve versie, opzet, toon-aanverhalen,

Nadere informatie

Personeelsbeleid in Vlaamse scholen (eindrapport OBPWO 01.04)

Personeelsbeleid in Vlaamse scholen (eindrapport OBPWO 01.04) Departement Sociologie Centrum voor Onderwijssociologie E. Van Evenstraat 2B B-3000 LEUVEN Personeelsbeleid in Vlaamse scholen (eindrapport OBPWO 01.04) Geert Devos Veronique Warmoes Jef C. Verhoeven Koen

Nadere informatie

Personeelsreglementering. basisonderwijs

Personeelsreglementering. basisonderwijs Personeelsreglementering gewoon basisonderwijs Colloquium directies Mechelen-Brussel 22 november 2017 Mogelijke agenda (met ruimte voor vraagstelling) 1. Personeelsformatie 2. Tijdelijke aanstelling 3.

Nadere informatie

Oriëntatienota hervorming SO

Oriëntatienota hervorming SO VVKSO CODIS/DOC/10/26 2010-10-08 Oriëntatienota hervorming SO CODI-aso 28 september 2010 Structuur SO in de toekomst Voorstel kijkwijzer (bureau VVKSO 30-9-10) Gradenstructuur behouden Totale persoon vormen

Nadere informatie

Den Doren: (in aanvraag)

Den Doren: (in aanvraag) De Kraal 2014 Herent Centrum Kleuterschool Herent centrum Lagere school Den Doren: (in aanvraag) Schaffelkant Winksele 1 Directieteam dagelijks bestuur van alle scholen elke school heeft: een vestigingsdirecteur,

Nadere informatie

Welkom. Bormte Stekene 03/ /

Welkom. Bormte Stekene 03/ / Welkom Bormte 126 9190 Stekene 03/789.32.65 0497/40.58.87 info@sgstekene.be www.sgstekene.be AGENDA Doel van deze voorstelling. Wie zijn wij? Visie van het schoolbestuur. Werking van het schoolbestuur.

Nadere informatie

Hoe ondersteunde AgODi het werkveld bij de verhoogde instroom van vluchtelingen? Hasselt 29 april 2016 Sara De Meerleer

Hoe ondersteunde AgODi het werkveld bij de verhoogde instroom van vluchtelingen? Hasselt 29 april 2016 Sara De Meerleer Hoe ondersteunde AgODi het werkveld bij de verhoogde instroom van vluchtelingen? Hasselt 29 april 2016 Sara De Meerleer Agenda 1. September 2015 2. AgODi reageert 3. Uitbreiding ondersteuningsaanbod 4.

Nadere informatie

Als structuur van deze nota wordt het CIPO-model gehanteerd. C(ontext), I(nput), P(roces), O(utput).

Als structuur van deze nota wordt het CIPO-model gehanteerd. C(ontext), I(nput), P(roces), O(utput). vrije basisscholen Vilvoorde, Machelen, Diegem H. Consciencestraat 25 1800 Vilvoorde voorzitter college directeurs: tel.: 0495 502 853 e-mail: tom.vandevoorde@noordrand.be Schoolbesturen en hun maatschappelijke

Nadere informatie

Psychosociale aandoeningen bij leidinggevenden Bevraging februari 2017 (VLVO/ODVB)

Psychosociale aandoeningen bij leidinggevenden Bevraging februari 2017 (VLVO/ODVB) Psychosociale aandoeningen bij leidinggevenden Bevraging februari 2017 (VLVO/ODVB) De bevraging naar de psychosociale problemen bij leidinggevenden in het onderwijs bracht zeker geen nieuwe inzichten maar

Nadere informatie

- het CLB beschikt over een visie van zijn werking in een continuüm van zorg (samenwerking school-clb)

- het CLB beschikt over een visie van zijn werking in een continuüm van zorg (samenwerking school-clb) Sterkte zwakte analyse CLB GO! Gent Sterkte : Strategy System Structure - het CLB beschikt over een visie op leerlingenbegeleiding - het CLB beschikt over een visie van zijn werking in een continuüm van

Nadere informatie

Commissie 3 van 21 augustus 2014 Toelichting bij de agenda

Commissie 3 van 21 augustus 2014 Toelichting bij de agenda Commissie 3 van 21 augustus 2014 Toelichting bij de agenda OPENBARE VERGADERING 1. Gemeentelijk / Organiseren van landbouw bos en zeeklassen en integratieproject Frans Werkingsmiddelen kunnen aangewend

Nadere informatie

In deze tekst willen we een leidraad aanreiken voor het ontwikkelen van scholengemeenschappen

In deze tekst willen we een leidraad aanreiken voor het ontwikkelen van scholengemeenschappen Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL SCHOLENGEMEENSCHAP VORMEN IN HET BASISONDERWIJS Marc Van den Brande 2007-10-01 1 INLEIDING In het kielzog van de fusies in

Nadere informatie

Regelgeving OKAN secundair onderwijs. Studiedag Wat kan (na) okan? (25 april 2013 Hasselt)

Regelgeving OKAN secundair onderwijs. Studiedag Wat kan (na) okan? (25 april 2013 Hasselt) Regelgeving OKAN secundair onderwijs Studiedag Wat kan (na) okan? (25 april 2013 Hasselt) Overzicht Inschrijvingsrecht in een notedop Wat is O(K)AN? Algemeen Deeltijds gewoon secundair onderwijs Voltijds

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING DIRECTEUR

FUNCTIEBESCHRIJVING DIRECTEUR FUNCTIEBESCHRIJVING DIRECTEUR BESTAANSREDEN VAN DE FUNCTIE Deze functiebeschrijving bevat de hoofdlijnen van de opdracht van een directielid SG PSOL en biedt een werkkader dat het directielid zal helpen

Nadere informatie

Leerkrachten aantrekken en behouden. Mevr. Hilde Lesage & mevr. Patricia Van Reet

Leerkrachten aantrekken en behouden. Mevr. Hilde Lesage & mevr. Patricia Van Reet Leerkrachten aantrekken en behouden Mevr. Hilde Lesage & mevr. Patricia Van Reet Inleiding Vaststellingen Weinig kandidaten voor korte vervangopdrachten 25% startende leraren uit onderwijs na 2 jaar 70%

Nadere informatie

Het ondersteuningsmodel: Invoering van ondersteuningsnetwerken in basis- en secundair onderwijs

Het ondersteuningsmodel: Invoering van ondersteuningsnetwerken in basis- en secundair onderwijs Het ondersteuningsmodel: Invoering van ondersteuningsnetwerken in basis- en secundair onderwijs 12 juni 2017 Uitgangspunten ondersteuningsnetwerken ondersteuningsmodel komt in de plaats van: GON(-bevriezing)

Nadere informatie

Stress en welbevinden bij schoolleiders. Geert Devos Bellon - Universiteit Gent

Stress en welbevinden bij schoolleiders. Geert Devos Bellon - Universiteit Gent Stress en welbevinden bij schoolleiders Geert Devos Bellon - Universiteit Gent Onderzoeksvragen 1. Welke factoren dragen bij tot een verhoging van welbevinden en een reductie van stress bij schoolleiders

Nadere informatie

Ondersteuningsaanbod vanuit AgODi

Ondersteuningsaanbod vanuit AgODi Ondersteuningsaanbod vanuit AgODi November 2015 Afdeling basisonderwijs, DKO en CLB. Scholen en Leerlingen Gefaseerde aanpak Collectieve opvanginitiatieven Lokale Opvanginitiatieven Erkende vluchtelingen

Nadere informatie

GAP SG SN BaO

GAP SG SN BaO versie van 24 juni 2011 GAP SG SN BaO 2011-2014 Schema van de aanwending van de stimuluspunten 372 punten te verdelen Coördinator Directies (cocel 2 leden) Beleidsmedewerker Volt.vrijgesteld 60 ptn. +

Nadere informatie

Advies over 'Scholengemeenschappen basisonderwijs'

Advies over 'Scholengemeenschappen basisonderwijs' ADVIES Raad Basisonderwijs 9 juni 2010 RBO/GDR/ADV/001 Advies over 'Scholengemeenschappen basisonderwijs' VLAAMSE ONDERWIJSRAAD, KUNSTLAAN 6 BUS 6, 1210 BRUSSEL www.vlor.be Advies over 'Scholengemeenschappen

Nadere informatie

BAKENS VOOR EEN TWEEDE CYCLUS SCHOLENGEMEENSCHAPPEN IN HET BASISONDERWIJS Marc Van den Brande

BAKENS VOOR EEN TWEEDE CYCLUS SCHOLENGEMEENSCHAPPEN IN HET BASISONDERWIJS Marc Van den Brande Vlaams Verbond van het Katholiek Basisonderwijs Guimardstraat 1, 1040 BRUSSEL BAKENS VOOR EEN TWEEDE CYCLUS SCHOLENGEMEENSCHAPPEN IN HET BASISONDERWIJS Marc Van den Brande 2010-07-07 1 INLEIDING In het

Nadere informatie

Secundair Onderwijs. Structuur van het rapport. De vraag naar leraren. Arbeidsmarktrapport Basisonderwijs Secundair onderwijs

Secundair Onderwijs. Structuur van het rapport. De vraag naar leraren. Arbeidsmarktrapport Basisonderwijs Secundair onderwijs VVKSO CODIS/DOC/11/09 2011-02-07 Arbeidsmarktrapport 2010 Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Departement Onderwijs en Vorming Secundair Onderwijs Basisonderwijs Secundair onderwijs Structuur van

Nadere informatie

Ondersteuningsmodel. Toelichting Ronde van Vlaanderen

Ondersteuningsmodel. Toelichting Ronde van Vlaanderen Ondersteuningsmodel Toelichting Ronde van Vlaanderen Inleiding In overleg van voorstel tot onderhandeld politiek akkoord Ondersteuningsnetwerken: principes Verdere traject Effecten op personeel In overleg

Nadere informatie

+ Diocesaan Comité van Inrichtende Machten (DCIM)

+ Diocesaan Comité van Inrichtende Machten (DCIM) + Diocesaan Comité van Inrichtende Machten (DCIM) Leidraad bij verkennende gesprekken met schoolbesturen in het kader van bestuurlijke schaalvergroting Aanleiding Het Vicariaat onderwijs en het Diocesaan

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 7 e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0508136 betreft verslaggever PSBLO MEETJESLAND Verlenging van de scholengemeenschap basisonderwijs

Nadere informatie

Visietekst rond de samenwerking tussen het basisonderwijs en het secundair onderwijs

Visietekst rond de samenwerking tussen het basisonderwijs en het secundair onderwijs Visietekst rond de samenwerking tussen het basisonderwijs en het secundair onderwijs Inleiding: De pedagogische begeleiding heeft voor volgende jaren de samenwerking tussen BaO en SO als prioriteit gekozen.

Nadere informatie

Capaciteit. Vergadering besturen maart Vicariale Dienst Regio Oost-Vlaanderen

Capaciteit. Vergadering besturen maart Vicariale Dienst Regio Oost-Vlaanderen Capaciteit Vergadering besturen maart 2018 Vicariale Dienst Regio Oost-Vlaanderen Programma Info tweeërlei: Stand van zaken lopende werking capaciteitsgemeenten Gent, Sint-Niklaas Info nieuwe capaciteitsgemeenten?

Nadere informatie

ADVIES. Raad Secundair Onderwijs. 22 februari 2005 RSO/RLE/ADV/005

ADVIES. Raad Secundair Onderwijs. 22 februari 2005 RSO/RLE/ADV/005 ADVIES Raad Secundair Onderwijs 22 februari 2005 RSO/RLE/ADV/005 Advies over het ambt van leraar secundair onderwijs, belast met het geven van praktische vakken, die voor de verzorging en het onderhoud

Nadere informatie

Engagementsnota Campus Don Bosco Groot-Bijgaarden/Dilbeek

Engagementsnota Campus Don Bosco Groot-Bijgaarden/Dilbeek Engagementsnota Campus Don Bosco Groot-Bijgaarden/Dilbeek 1. Situering De Vrije Kleuterschool Savio Dilbeek, de Vrije Basisschool Don Bosco Groot- Bijgaarden en Don Bosco Instituut Groot-Bijgaarden bundelen

Nadere informatie

Algemeen Strategisch Plan

Algemeen Strategisch Plan Algemeen Strategisch Plan 1 ASP Scholengroep Brugge-Oostkust 1. Werking en organisatie Scholengroep 2. Beleidsplan 2004-2007 3. Stand van zaken 4. Opvolging naar 2007-2009 toe 2 1.Werking en organisatie

Nadere informatie

CONCEPTNOTA. besturen in het leerplichtonderwijs: de scholengroepen

CONCEPTNOTA. besturen in het leerplichtonderwijs: de scholengroepen CONCEPTNOTA besturen in het leerplichtonderwijs: de scholengroepen 1. Waarom een nieuw concept van besturen? Werkgever voldoende ruimte en slagkracht geven om: o werkzekerheid voor beginnende leerkrachten

Nadere informatie

Modernisering Secundair Onderwijs

Modernisering Secundair Onderwijs Modernisering Secundair Onderwijs Wat verandert er? Kabinet van Vlaams Minister van Onderwijs en Viceminister-president Hilde Crevits Drie conceptnota s Eerste graad SO Tweede en derde graad SO Bestuurlijke

Nadere informatie

Intervisie Thema: evalueren van werking

Intervisie Thema: evalueren van werking Intervisie Thema: evalueren van werking Universiteit Gent Steunpunt Diversiteit & Leren Intervisie, 19 april 2013 Evaluatie van Brede School Evaluatie? Verschillende niveaus? Wie evalueert? Waarom evalueert

Nadere informatie

Omkadering in het gewoon voltijds so. Overheidsdoelstellingen. Huidige omkaderingsregeling

Omkadering in het gewoon voltijds so. Overheidsdoelstellingen. Huidige omkaderingsregeling VVKSO CODIS/DOC/10/19 2010-02-06 Omkadering in het gewoon voltijds so Verslag van het Rekenhof aan het Vlaams Parlement december 2009 Overheidsdoelstellingen Kwaliteitsvol onderwijs bieden Aanzetten tot

Nadere informatie

+ Comité Besturen aartsbisdom Mechelen-Brussel

+ Comité Besturen aartsbisdom Mechelen-Brussel + Comité Besturen aartsbisdom Mechelen-Brussel Leidraad bij verkennende gesprekken met schoolbesturen in het kader van bestuurlijke schaalvergroting Het Vicariaat onderwijs en het Comité Besturen van het

Nadere informatie

De betrekkingen in de ambten van adjunct-directeur, coördinator, technisch adviseur en technisch adviseur-coördinator

De betrekkingen in de ambten van adjunct-directeur, coördinator, technisch adviseur en technisch adviseur-coördinator Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel MEDEDELING referentienr. : M-VVKSO-2009-035 datum : 2009-06-26 gewijzigd : 2010-01-20 contact : Dienst Personeel en schoolbeheer,

Nadere informatie

Vraag nr. 525 van 8 mei 2013 van PAUL DELVA

Vraag nr. 525 van 8 mei 2013 van PAUL DELVA VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 525 van 8 mei 2013 van PAUL DELVA Onthaalklassen anderstalige nieuwkomers Brussel

Nadere informatie

Duaal leren Een succesverhaal volgens GO! / Commissie Onderwijs 5 maart 2015

Duaal leren Een succesverhaal volgens GO! / Commissie Onderwijs 5 maart 2015 Duaal leren Een succesverhaal volgens GO! koen.bollaert@g-o.be / 0497 45 64 28 Commissie Onderwijs 5 maart 2015 Inhoud PPGO! Inleiding Partnerschap Succesfactoren Visie op onderwijs Deelcertificaten Belang

Nadere informatie

Laaggeschoolde vrouwen met een migratie-achtergrond. Toelichting advies Commissie Diversiteit

Laaggeschoolde vrouwen met een migratie-achtergrond. Toelichting advies Commissie Diversiteit Laaggeschoolde vrouwen met een migratie-achtergrond Toelichting advies Commissie Diversiteit Doelgroep Positie op arbeidsmarkt Aanbevelingen Doelgroep Positie op arbeidsmarkt Aanbevelingen Jonge bevolking

Nadere informatie

datum : contact :

datum : contact : Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel FLITS-BERICHT datum : contact : dps.vvkso@vsko.be, 02 507 07 01 1 Inleiding In ons Flits-bericht van 6 maart hebben we

Nadere informatie

1. Inleiding. Ons traject berust op 3 principes :

1. Inleiding. Ons traject berust op 3 principes : 1. Inleiding Ons traject berust op 3 principes : Tijdens het 1 e trimester willen we vooral de nadruk leggen op de kennismaking. Daarmee bedoelen we vertrouwd worden met elkaar, met oudere starters, met

Nadere informatie

Met een nieuw elan voor het technisch onderwijs

Met een nieuw elan voor het technisch onderwijs De Bernardusscholen groeien naar een hervormd secundair onderwijs Met een nieuw elan voor het technisch onderwijs De hervorming: iets voor morgen? De hervorming van het secundair onderwijs stond de laatste

Nadere informatie

Je mag voortaan alleen nog deze arbeidsovereenkomsten gebruiken.

Je mag voortaan alleen nog deze arbeidsovereenkomsten gebruiken. Aan alle directies van het Bisdom Gent Ter informatie aan: hun administratieve medewerker(ster)s Leidraad bij het invullen van arbeidsovereenkomsten per 01.09.04 Sinds 1 september 2003 kreeg het decreet

Nadere informatie

Het aanvragen van een programmatie of overheveling

Het aanvragen van een programmatie of overheveling Het aanvragen van een programmatie of overheveling Schooljaar 2017-2018 29-6-2017 Onderwijsorganisatie en -personeel Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel Inhoudsopgave Regelgeving inzake programmatie

Nadere informatie

Afsprakennota. Inschrijvingsrecht LOP SO Genk

Afsprakennota. Inschrijvingsrecht LOP SO Genk Afsprakennota Inschrijvingsrecht 2014-2015 LOP SO Genk 2 december 2013 1 INHOUD Algemene principes en opmerkingen... 3 1 Capaciteit... 4 1.1 Capaciteit niveaus bepalen... 4 1.1.1 Eerste jaar voltijds gewoon

Nadere informatie

We vertrekken vanuit gedeeld en participatief leiderschap. De cirkels representeren de diverse overlegorganen en functies binnen onze school.

We vertrekken vanuit gedeeld en participatief leiderschap. De cirkels representeren de diverse overlegorganen en functies binnen onze school. Profiel adjunct-directeur GO! Lyceum Gent Samen voor kwaliteitsvol onderwijs Op de volgende pagina s kan u het competentieprofiel voor adjunct-directeur GO! Lyceum Gent vinden. Deze adjunct-directeur zien

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS Stand van zaken: Mei 2017 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon basisonderwijs worden de anderstalige nieuwkomers niet apart

Nadere informatie

prioriteiten vzw SGSNBaO

prioriteiten vzw SGSNBaO 2. pedagogisch/didactisch : a. Vraaggestuurd via PeDICOS b. Ter voorbereiding van 2014-2015 : mediaopvoeding c. Meer tijd voor ped/did op DICOS! d. Maar ook : pedagogische onderwerpen op CASS! e. Er is

Nadere informatie

2. Kan de minister voor de afgelopen drie schooljaren en referteperiodes de volgende gegevens verschaffen?

2. Kan de minister voor de afgelopen drie schooljaren en referteperiodes de volgende gegevens verschaffen? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 556 van JORIS POSCHET datum: 8 september 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Hoger beroepsonderwijs - Gegevens,

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Onderwijs & Vorming --- dossiernummer:. 1307207 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Flankerend onderwijsbeleid Reglement met betrekking tot de subsidiëring van projecten ter bevordering

Nadere informatie

B A S I S O N D E R W I J S

B A S I S O N D E R W I J S 28-29 B A S I S O N D E R W I J S in beeld L E E R L I N G E N aantal leerlingen: kleuteronderwijs gewoon 243.482 gewoon 381.882 1.977 27.543 totaal kleuteronderwijs 245.459 totaal 49.425 totaal basisonderwijs:

Nadere informatie

Beleidsplan MFLjunior

Beleidsplan MFLjunior MFLjunior Voorjaar 2017 www.mfljunior.nl Inleiding De Stichting Mijn Financiële Leven voor Junioren is recent opgericht met als doel jongeren te leren hoe met geld om te gaan. Sinds enkele jaren worden

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS Stand van zaken: oktober 2016 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon basisonderwijs worden de anderstalige nieuwkomers niet apart

Nadere informatie

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS

ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS ANDERSTALIGE NIEUWKOMERS IN HET GEWOON BASISONDERWIJS Stand van zaken: april 2016 Agentschap voor Onderwijsdiensten METHODOLOGIE In het gewoon basisonderwijs worden de anderstalige nieuwkomers niet apart

Nadere informatie

Betreft : vacature voor directeur (m/v) aan de Vrije Katholieke Basisschool Sint-Amand Zuid, Krysantenlaan 6, 8500 KORTRIJK.

Betreft : vacature voor directeur (m/v) aan de Vrije Katholieke Basisschool Sint-Amand Zuid, Krysantenlaan 6, 8500 KORTRIJK. Sint-Amandsbasisschool Zuid Krysantenlaan 6 Wielewaallaan 26 8500 Kortrijk VZW Sint-Amandsbasisscholen Kortrijk mz Kollegestraat 8 8500 Kortrijk Betreft : vacature voor directeur (m/v) aan de Vrije Katholieke

Nadere informatie

Het LOP/SO Gent deelt de scholen/vpln van het eerste jaar op in volgende groepen:

Het LOP/SO Gent deelt de scholen/vpln van het eerste jaar op in volgende groepen: Sociale mix en evenredigheid: voorstellen streefnormen april 2012 Algemene principes Binnen de grenzen van het inschrijvingsdecreet en van onze lokale LOP-afspraken hanteren we een aantal principes die

Nadere informatie

HET BELEIDSVOEREND VERMOGEN BINNEN ONZE SCHOLENGEMEENSCHAP. De 8 dragers voor een beleidseffectieve SG

HET BELEIDSVOEREND VERMOGEN BINNEN ONZE SCHOLENGEMEENSCHAP. De 8 dragers voor een beleidseffectieve SG HET BELEIDSVOEREND VERMOGEN BINNEN ONZE SCHOLENGEMEENSCHAP De 8 dragers voor een beleidseffectieve SG Responsief vermogen Ondersteunende relaties Doeltreffende communicatie Gedeeld leiderschap Reflectief

Nadere informatie

Een school onderweg. Situatie OLV Workshop 1 Zorg in het BaO: elke leerkracht doet er toe! VVKSO 1

Een school onderweg. Situatie OLV Workshop 1 Zorg in het BaO: elke leerkracht doet er toe! VVKSO 1 Workshop 1 Zorg in het BaO: elke leerkracht 2013-02-20 Ann Osselaer pedagogisch directeur basisschool OLV Greet Vanhove pedagogisch begeleider VVKBaO ZORG: ELKE LEERKRACHT DOET ER TOE Een school onderweg

Nadere informatie

ONDERWIJSWOORDENLIJST VOOR SCHOOLRADERS ALS JE NIET HELEMAAL MEE BENT

ONDERWIJSWOORDENLIJST VOOR SCHOOLRADERS ALS JE NIET HELEMAAL MEE BENT ONDERWIJSWOORDENLIJST VOOR SCHOOLRADERS ALS JE NIET HELEMAAL MEE BENT < verwijder geen elementen boven deze lijn; ze bevatten sjabloon-instellingen - deze lijn wordt niet afgedrukt > Deze woordenlijst

Nadere informatie

5 juni Arbeidsmarktrapport Prognose secundair onderwijs : cijfers. Prognose vraag leraren SO

5 juni Arbeidsmarktrapport Prognose secundair onderwijs : cijfers. Prognose vraag leraren SO VVKSO CODIS/DOC/08/25 2008-06-05 5 juni 2008 Arbeidsmarktrapport 2008 Departement Onderwijs en Vorming i.s.m. VDAB www.ond.vlaanderen.be/secundair/arbeidsmarktrapport/amr_2007.pdf Prognose 2007-2010 CODIS,

Nadere informatie

Organisatiemodellen. Bestuurlijke optimalisering en schaalvergroting. Bestuurlijke optimalisering: doel

Organisatiemodellen. Bestuurlijke optimalisering en schaalvergroting. Bestuurlijke optimalisering: doel Organisatiemodellen Bestuurlijke optimalisering en schaalvergroting Gent 29 november 2016 Bestuurlijke optimalisering: doel Met het oog op de versterking van het beleidsvoerend vermogen van besturen en

Nadere informatie

WELKOM. OCSG 20 januari 2014

WELKOM. OCSG 20 januari 2014 WELKOM OCSG 20 januari 2014 1 M-decreet Gevolgen voor onze scholen BuBaO! Twee scholen basisaanbod Uitdovend karakter huidige types Maar: oprichting type 9! 2 NICOLAAS EN NICODEMUS Uitkijken naar een nieuwe

Nadere informatie

Vrije Kleuterschool De Link Patronaatstraat 28 Jan Verbertlei Edegem

Vrije Kleuterschool De Link Patronaatstraat 28 Jan Verbertlei Edegem Beleidsvoerend vermogen van zorg Vrije kleuterschool De Link Edegem Tel.: 03 369 66 33 Opgemaakt door Thaïsa Kets zorgcoördinator kleuterschool Bron: Vanhove, G., werkgroep Vademecum zorg. (2014). Katholiek

Nadere informatie

Workshop HR-scan. Naar een duurzaam HRM beleid

Workshop HR-scan. Naar een duurzaam HRM beleid Workshop HR-scan Naar een duurzaam HRM beleid Inhoud Voorstelling Wat is Human Resources? Overzicht bestaande tools Waarom de HRM Cockpit? Doel van de HRM Cockpit Opbouw van het model De HRM Cockpit Aan

Nadere informatie

Lerarenplatform in het secundair onderwijs

Lerarenplatform in het secundair onderwijs Lerarenplatform in het secundair onderwijs 1. Inleiding Tijdens het schooljaar 2018-2019 wordt een pilootproject lerarenplatform opgezet om meer tijdelijke leerkrachten werkzekerheid en een opdracht die

Nadere informatie

DE GLOBALE PUNTENENVELOPPE sessie voor scholengemeenschappen 2 en 3 mei 2013 Hugo De Keersmaecker tel.

DE GLOBALE PUNTENENVELOPPE sessie voor scholengemeenschappen 2 en 3 mei 2013 Hugo De Keersmaecker tel. 1 DE GLOBALE PUNTENENVELOPPE sessie voor scholengemeenschappen 2 en 3 mei 2013 Hugo De Keersmaecker dps.vvkso@vsko.be tel. 02 507 07 01 BRONNEN 2 Codex Secundair Onderwijs 17/12/2010 art. 23 tot 31 Reaffectatiebesluit

Nadere informatie

Betreft : Vacature voor directeur (m/v) met 4 uur lesopdracht aan de Vrije Katholieke Basisschool Egem

Betreft : Vacature voor directeur (m/v) met 4 uur lesopdracht aan de Vrije Katholieke Basisschool Egem GVB Egem Molenakker 97 8740 PITTEM-Egem Pittem, 17/02/2014 (de school maakt deel uit van VZW Vrij Basisonderwijs Pittem en Egem, Koolskampstraat 4, 8740 Pittem) Betreft : Vacature voor directeur (m/v)

Nadere informatie

Dé ervaren school voor jongeren met autisme OV4 TYPE 9.

Dé ervaren school voor jongeren met autisme OV4 TYPE 9. Dé ervaren school voor jongeren met autisme OV4 TYPE 9 www.campusimpuls.be GROEIEN NAAR ZELFSTANDIGHEID WETENSCHAP 3D-PRINTEN INTERACTIEVE BORDEN Campus Impuls een school met vertrouwen! Campus Impuls

Nadere informatie

Betreft : Vacature voor directeur (m/v) aan de Vrije Katholieke Basisschool De Dorpslinde te Bredene

Betreft : Vacature voor directeur (m/v) aan de Vrije Katholieke Basisschool De Dorpslinde te Bredene V.K.B.B.- V.Z.W. Peter Benoitlaan 13 8450 Bredene 25-06-2012 Betreft : Vacature voor directeur (m/v) aan de Vrije Katholieke Basisschool De Dorpslinde te Bredene Geachte Heer, Mevrouw Het Schoolbestuur

Nadere informatie

GAP vzw SG SN BaO 2014-2020

GAP vzw SG SN BaO 2014-2020 versie van 9 juni 2014 bijlage 20140524-56 GAP vzw SG SN BaO 2014-2020 Verklarende woorden- en afkortingenlijst : GAP = globaal actieplan JAP = jaaractieplan TADD ers = lrkn met een tijdelijke aanstelling

Nadere informatie

Onderzoeksgroep Beleid en Leiderschap in Onderwijs. Elke Staelens (Ugent)

Onderzoeksgroep Beleid en Leiderschap in Onderwijs. Elke Staelens (Ugent) Onderzoeksgroep Beleid en Leiderschap in Onderwijs Elke Staelens (Ugent) REGELGEVING OMTRENT OPLEIDING IN VLAANDEREN ROL VAN DE DIRECTEUR OPLEIDING: EEN ANTWOORD OP NODEN? niet verplicht. Departement Onderwijs

Nadere informatie

Lerarenplatform: concept

Lerarenplatform: concept Lerarenplatform Lerarenplatform: concept Doel Tijdelijke leerkrachten werkzekerheid bieden Gewoon SO-BuSO: 350 VTE Takenpakket Vervangingen verzekeren (afwezigheden< een schooljaar) Zinvolle pedagogische

Nadere informatie

De prestatieregeling in het gewoon basisonderwijs

De prestatieregeling in het gewoon basisonderwijs De prestatieregeling in het gewoon Colloquium Mechelen-Brussel 28 november 2018 Els Goeminne Suzy Sterck Dienst Personeel 1. Regelgeving 1.1 Wettelijke basis Decreet Basisonderwijs (25/02/1997) Decreet

Nadere informatie

Op de volgende pagina s kan u het competentieprofiel voor de directeur GO! Lyceum Gent vinden. Deze directeur zien we als lid van een directieteam.

Op de volgende pagina s kan u het competentieprofiel voor de directeur GO! Lyceum Gent vinden. Deze directeur zien we als lid van een directieteam. Samen voor kwaliteitsvol onderwijs Op de volgende pagina s kan u het competentieprofiel voor de directeur GO! Lyceum Gent vinden. Deze directeur zien we als lid van een directieteam. Het directieteam werkt

Nadere informatie

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam

Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Pedagogisch beleid in Brede School de Waterlelie, Prinsenhof te Leidschendam Inleiding: ATB de Springplank, een algemeen toegankelijke basisschool en Vlietkinderen, maatwerk in kinderopvang, beiden gehuisvest

Nadere informatie

JAP vzw SG SN BaO

JAP vzw SG SN BaO versie van 16 aug 2016 bijlage 20160816-1b JAP vzw SG SN BaO 2016-2017 actiepunten Voor de meeste punten uit ons GAP (globaal actieplan) van de scholengemeenschap willen wij streven naar een continue verbetering.

Nadere informatie

Samen puzzelen aan hartelijke professionaliteit!

Samen puzzelen aan hartelijke professionaliteit! naar een strategisch meerjarenplan Samen puzzelen aan hartelijke professionaliteit! Iedereen kan iets Niemand kan alles. Je hebt het recht hulp te vragen Je hebt de plicht hulp te bieden Adagium CLIM 1.

Nadere informatie

Standpunt. Inclusief ondersteuningsmodel. Zie kader hieronder

Standpunt. Inclusief ondersteuningsmodel. Zie kader hieronder Standpunt Inclusief ondersteuningsmodel Rapporteur & Co-rapporteur Senna de Graaf Datum goedkeuring bureau 18 mei 2017 Datum goedkeuring av 8 juni 2017 Contactpersoon Liesbeth Maene (Sociaal@vvs.ac) Probleemstelling,

Nadere informatie

Onderzoeksproject in opdracht van het. Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. Promotor: Prof. dr. Geert Devos. Co-promotor: Dr.

Onderzoeksproject in opdracht van het. Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. Promotor: Prof. dr. Geert Devos. Co-promotor: Dr. Bestedingspatroon van personeelsmiddelen in basis- en secundaire scholen voor de invulling van hun administratieve, beleids- en pedagogisch ondersteunende taken Onderzoeksproject in opdracht van het Vlaams

Nadere informatie

Continuïteit binnen familiale bedrijven. Belgian Corporate Finance Association 21 april 2015

Continuïteit binnen familiale bedrijven. Belgian Corporate Finance Association 21 april 2015 Continuïteit binnen familiale bedrijven Belgian Corporate Finance Association 21 april 2015 Inhoud 1. Familiebedrijven vaak geen plan 2. Triggers voor de planning? 3. Koppelen plan aan reden planning =

Nadere informatie

Advies over de instapdata in het kleuteronderwijs

Advies over de instapdata in het kleuteronderwijs ADVIES Raad Basisonderwijs 27 april 2005 RBO/DPI/ADV/004 Advies over de instapdata in het kleuteronderwijs VLAAMSE ONDERWIJSRAAD, LEUVENSEPLEIN 4, 1000 BRUSSEL www.vlor.be Advies over de instapdata in

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0700646 betreft verslaggever PROVINCIAAL ONDERWIJS Aanduiding van provinciale vertegenwoordigers in Huis van het Nederlands Gent, Huis van het Nederlands Oost-

Nadere informatie

WELKOM ACTUALITEIT vormingsdagen maart 2015 COV Antwerpen

WELKOM ACTUALITEIT vormingsdagen maart 2015 COV Antwerpen WELKOM ACTUALITEIT vormingsdagen maart 2015 COV Antwerpen 1 VERLOOP Terugblik acties... en nu Het beleidsplan in relatie tot realiteit M-decreet Werkdruk en planlast Bestuurlijke optimalisatie 2 Terugblik

Nadere informatie

Leerkrachten aantrekken en behouden

Leerkrachten aantrekken en behouden Leerkrachten aantrekken en behouden Inleiding Vaststellingen Weinig kandidaten voor korte vervangopdrachten 25% startende leraren uit onderwijs na 2 jaar 70% startende leraren opdracht < 2/3 42% startende

Nadere informatie