Kiezen voor kinderen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kiezen voor kinderen"

Transcriptie

1 Symposium Kiezen voor kinderen Het kind centraal bij echtscheiding 30 maart uur Dorpshuis Marssum Programmaboekje In dit programmaboekje leest u wat u tijdens het symposium kunt verwachten en voor welke workshops u zich kunt opgeven.

2 Symposium Kiezen voor kinderen Programma Als ouders uit elkaar gaan betekent dit voor een kind ten eerste verlies en verdriet. Maar het heeft meer en bovendien langdurige consequenties. In Noord-West-Friesland hebben honderden kinderen te maken met omgangsregelingen, loyaliteitsconflicten, aanhoudende strijd, stiefouders en samengestelde gezinnen. Op 30 maart worden onder leiding van verschillende workshopleiders de gevolgen van een (v)echtscheiding op kinderen in kaart worden gebracht en zullen diverse onderwerpen omtrent echtscheidingen oplossingsgericht behandeld worden. In dit boekje vindt u een overzicht van alle workshops waaruit u twee kunt kiezen. Dit kunt u aangeven op het aanmeldformulier. Meld u hier aan. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

3 Agenda Symposium Programma Inloop Korte inleiding + filmpje Plenaire lezing Lieve Cottyn Pauze Workshopronde Workshopronde Einde symposium Overzicht van alle workshops Workshop 1: Workshopleider: Leren werken met de escalatieladder Gemma Becker Workshop 2: Wat is de taak en rol van de Jeugdbeschermer bij (v)echtscheidingsproblematiek? Workshopleiders: Jolanda Rinia en Carla Balt Workshop 3: Workshopleider: Workshop 4: Workshopleider: Workshop 5: Workshopleider: Workshop 6: Workshopleider: Expertmeeting veerkracht bevorderen bij kinderen Lieve Cottyn Juridische aspecten bij echtscheiding Marianne Lautenbach Het kind en zijn loyaliteiten bij (v)echtscheidingen en andere complexe thuissituaties Simone Speerstra Wat is Mediation, wanneer is het zinvol? Anita van Wijk Workshop 7: Informatie over training KIES (Kind In Echtscheiding Situatie) Workshopleiders: Yldau Bijlsma en Paula van Zwol

4 Plenaire lezing Kiezen voor een constructieve houding in een destructief veld Kiezen voor kinderen betekent dat je een weg baant naast het conflict. Dat is absoluut niet eenvoudig want de zuigkracht van conflictspiralen is groot. Veel betrokkenen rondom ouders en kind worden ongewild en onbedoeld meegezogen in de strijd. De vraag is telkens opnieuw: hoe kan ik zelf uit de strijd blijven? Een reflectieve houding en kijken met een breed vizier, werken als een antigif voor de strijd. Door een constructieve visie op het conflict wordt de strijd ondermijnd, afgebakend en begrensd. In de lezing wordt deze constructieve visie verhelderd. Kiezen voor een weg naast het conflict betekent dat je als professional partijdig bent door duidelijke standpunten in te nemen die je waar maakt in woord en daad. Spreker Lieve Cottyn is klinisch psycholoog, psychotherapeut, opleider en supervisor. Zij is staflid aan de Interactie Academie: een expertisecentrum in systeemtheoretische praktijken. Haar domeinen sinds 30 jaar zijn gezinnen onder stress, opgelegde hulpverlening bij verontrustende opvoedingssituaties, ouderbegeleiding, psychotherapie met kinderen en jongeren, ouderschap na scheiding en in nieuw-samengestelde gezinnen.

5 Leren werken met de escalatieladder Workshop 1 Workshopleider: Gemma Becker Gemma Becker werkt 10 jaar bij Veilig Thuis, voorheen Advies Meldpunt Kindermishandeling (AMK). Gemma is deskundige op het snijvlak van jeugdzorg en mediation inzake echtscheidingsproblematiek en effecten op de kinderen. Zij heeft een werkwijze beschreven die landelijk uitgewerkt is voor Jeugdbeschermers. Over de workshop: Conflicten verlopen in verschillende (oplopende of afnemende) fases. In deze workshop gaan we nader in op de escalatieladder bij echtscheidingsproblematiek. Welke signalen van zowel ouders en kinderen zijn waar te nemen binnen iedere fase. Welke escalerende factoren kunnen maken dat het conflict verder oploopt? Wat is de invloed en zijn de belangen van het netwerk en andere betrokken personen op het conflict tussen ouders? Welke interventies kun je van hieruit inzetten? Wat is haalbaar? Waar liggen de kansen voor de-escaleren? Wanneer is er bijvoorbeeld bemiddeling mogelijk? In welke fase komen er veiligheidsvragen naar voren en is ingrijpen, doorverwijzing, noodzakelijk en wat zijn dan de mogelijkheden?

6 Workshop 2 Wat is de taak en rol van de Jeugdbeschermer bij (v)echtscheidingsproblematiek? Workshopleiders: Jolanda Rinia en Carla Balt Carla Balt en Jolanda Rinia zijn beide werkzaam als jeugdbeschermer bij het Regiecentrum Bescherming en Veiligheid. Binnen de jeugdbescherming hebben zij zich ontwikkeld tot expertcollega s op het gebied van (v)echtscheiding en hebben zij, zowel intern als landelijk, meegeholpen aan de methodiek (v)echtscheiding binnen een ondertoezichtstelling. Over de workshop: Als je als hulpverlener te maken krijgt met ouders in een (v)echtscheiding blijkt het erg lastig om een positie in te nemen. Beide ouders proberen jou (en hun netwerk) in hun kamp te krijgen; willen niet meer met elkaar in gesprek; hebben geen oog meer voor de belangen van hun kind(eren). Een goede analyse is noodzakelijk om je als hulpverlener te positioneren binnen een casus waarbinnen (v)echtscheiding bovenliggend is. Binnen deze workshop geven wij kaders en handvatten over wat je nodig hebt aan informatie en kennis voordat je kunt starten. Te denken valt aan: welke fase van de strijd zitten ouders, wat zegt de wet in scheidingszaken met betrekking tot gezag, omgang, recht op informatie, juridische procedures en hoe blijf je als hulpverlener meervoudig partijdig, wat is de rol van de jeugdbeschermer, wat is er nog mogelijk als er een ondertoezichtstelling is uitgesproken? Hoe werkt de jeugdbeschermer? Wanneer moet je zelf denken aan een ondertoezichtstelling? En wat kan de rol van het gebiedsteam zijn als een ondertoezichtstelling wordt afgeschaald?

7 Workshop 3 Expertmeeting: veerkracht bevorderen bij kinderen Workshopleider: Lieve Cottyn Lieve Cottyn is klinisch psycholoog, psychotherapeut, opleider en supervisor. Ze werkt als Staflid aan de Interactie Academie: een expertisecentrum in systeemtheoretische praktijken. Haar domeinen sinds 30 jaar zijn gezinnen onder stress, opgelegde hulpverlening bij verontrustende opvoedingssituaties, ouderbegeleiding, psychotherapie met kinderen en jongeren, ouderschap na scheiding en in nieuw samengestelde gezinnen. Over de workshop: Veerkracht bevorderen bij kinderen: het kind verbinden met beide ouders en een stem geven. Expertmeeting aan de hand van ingebrachte casuïstiek. Deze casuïstiek graag in hoofdlijnen van te voren aanleveren voor diegene die zich heeft aangemeld. Je krijgt advies, informatie van de expert Lieve Cottyn. Het aantal deelnemers is voor deze workshop daarom beperkt.

8 Juridische aspecten bij echtscheiding Workshop 4 Workshopleider: Marianne Lautenbach Marianne Lautenbach is als jurist tien jaar werkzaam binnen de gezinsvoogdij (voorheen Bureau jeugdzorg, nu Regiecentrum Bescherming en Veiligheid). Binnen deze functie ondersteunt zij medewerkers in de juridische aspecten van hun werk. Dit varieert van o.a. het ondersteunen bij zittingen, het geven van cursussen m.b.t. zittingsvertegenwoordiging en het beantwoorden van juridische vraagstukken o.a. rondom echtscheiding, gezag en privacy. Over de workshop: Onze medewerkers lopen, net als jullie als externe professionals, veelvuldig aan tegen echtscheidingsproblematiek bij ouders. Dit maakt de vaak toch al ingewikkelde problematiek nog complexer. Echtscheiding brengt vragen over onder meer gezag, omgang en informatievoorziening met zich mee. Vragen die zich vaak niet 1,2,3 laten beantwoorden en vaak afhankelijk zijn van de specifieke omstandigheden van het geval. Graag neem ik jullie mee in de basisinformatie m.b.t. echtscheiding en ouderschap, gezag en omgang en informatiedeling, waarna we met elkaar een ingebrachte casus kunnen behandelen.

9 Workshop 5 Het kind en zijn loyaliteiten bij (v)echtscheidingen en andere complexe thuissituaties Workshopleider: Simone Speerstra Simone Speerstra is eigenaar van Bureau Trinitas, gespecialiseerd in loyaliteitsproblematiek bij kinderen in (v)echtscheiding en andere complexe gezinssituaties. Simone biedt hulpverlening / therapie aan ouders en kinderen volgens de contextuele theorie van professor Nagy. Zij is 17 jaar werkzaam geweest bij de Raad voor de Kinderbescherming bij straf- en civiele zaken en heeft sinds drie jaar haar eigen praktijk waarbij zij vooral systeemtherapie geeft. Over de workshop: Kinderen krijgen het leven van hun ouders en zijn daarmee voor altijd verbonden met hen. Het is van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen dat zij openlijk loyaal naar beide ouders kunnen zijn. Wanneer ouders blijven strijden en vanwege deze strijd moeilijk tot verantwoord ouderschap komen, kunnen kinderen klem komen te zitten en kan er sprake zijn van gespleten loyaliteit. De gevolgen daarvan kunnen zeer ernstig zijn voor de ontwikkeling van kinderen, zowel op korte termijn als lange termijn. Onderwerpen die aan bod komen tijdens de workshop zijn: Balans van geven, nemen & ontvangen, zijnsloyaliteit, verticale loyaliteit, horizontale loyaliteit, loyaliteitsconflict, gespleten loyaliteit en verborgen loyaliteit. Aan de hand van een door Bureau Trinitas ontwikkeld loyaliteitenschema worden bovenstaande begrippen uitgelegd.

10 Wat is Mediation, wanneer is het zinvol? Workshop 6 Workshopleider: Anita van Wijk Anita van Wijk is advocaat en (scheidings)mediator. In de loop der jaren wordt zij er steeds weer in bevestigd dat procederen ex-partners niet verder brengt en met name niet in hun ouderschap. Bij mediation zitten partijen bij elkaar aan tafel en communiceren zij zelf rechtstreeks met elkaar. Dat blijkt niet altijd makkelijk. De hulp van een neutrale derde (de mediator), kan partijen helpen zich bewust te worden van de aard van hun geschil (partnerniveau of ouderniveau), de valkuilen van hun communicatie en het overstijgend belang van de kinderen. Anita is er van overtuigd dat ouders het verst komen als ze het overleg blijven zoeken met elkaar en zelf hun geschilpunten oplossen in plaats van die voor te leggen aan de rechter. Over de workshop: Inventarisatie vragen deelnemers: wat wil men te weten komen over mediation in deze workshop? Punten die aan de orde komen: Scheiden: Wat moet er worden geregeld en via welke weg? Wat adviseer je als doorverwijzer? Welke factoren spelen mee? (Escalatieladder/ fase van verwerkingsproces/ juridische zaken als: wel of niet gezamenlijk gezag?) Mediation: Wat is mediation en in elke fases verloopt het? Zijn partijen bemiddelbaar en hoe kun je als hulpverlener/adviseur helpen partijen bemiddelbaar te maken en te houden? Hoe kun je helpen de-escaleren? (Spelregels / rol mediator / rol partijen / rol adviseurs /meerpartijdigheid) Gespreksonderwerpen tijdens mediation: niet alleen te regelen zaken, maar ook: wat wordt er richting kinderen gecommuniceerd, scheidingsmelding aan elkaar en aan de kinderen, onderlinge communicatie. Overige zaken: Huiswerk voor partijen/inschakeling adviseurs/hulpverleners. Kinderen en mediation: kinderen een stem geven. Mediation naast rechtspraak. Overlegscheiding (collaborative divorce).

11 Workshop 7 Informatie over training KIES (Kind In Echtscheiding Situatie) Workshopleiders: Yldau Bijlsma en Paula van Zwol Yldau en Paula werken beiden als pedagoog bij de Jeugdgezondheidszorg GGD Fryslan en zijn gecertificeerde KIES-coaches. Verder is Yldau als aansluitfunctionaris nauw verbonden met de Gebiedsteams in NW Fryslan. Zij geeft onder andere begeleiding en ondersteuning als pedagoog bij opvoedsituaties. Over de workshop Kinderen kiezen niet voor een scheiding, het overkomt ze. Hoe kinderen omgaan met de veranderde situatie kan zeer verschillend zijn. KIES staat voor Kind In Echtscheiding Situatie en is een lotgenotengroep voor kinderen, begeleidt door twee gecertificeerde KIES coaches. Door middel van spel, toneel, praten, tekenen en schrijven doorlopen kinderen met leeftijdsgenoten een speciaal ontwikkeld programma op school. Tijdens deze workshop wordt het programma uitgelicht en worden er opdrachten behandeld die tijdens de bijeenkomsten door de kinderen uitgevoerd worden. Zo krijgen de deelnemers zicht op deze methode en kunnen kinderen hier zo nodig naar doorverwezen worden.

12 Symposium Kiezen voor kinderen Het kind centraal bij echtscheiding 30 maart uur Dorpshuis Nij Franjum te Marssum Franjumbuorsterpaed 12 Voor wie is het symposium bedoeld? Het symposium is bedoeld voor professionals in Noordwest Fryslân, zoals intern begeleiders (IB-ers), leerkrachten, hulpverleners, gebiedsteammedewerkers, huisartsen, praktijkondersteuners, politie, beleidsmedewerkers, psychologen, medewerkers sociale dienst, zorgaanbieders, medewerkers Jeugdgezondheidszorg. Klik hier om u aan te melden Heeft u nog vragen? Die kunt u bij voorkeur stellen per via info@gebiedsteamfranekeradeel.nl of zonodig telefonisch via Graag tot dan! Gebiedsteam Franekeradeel, Gemeente Franekeradeel Jeugdgezondheidszorg GGD, Scholen in NW Fryslan Noordelijke Hogeschool Leeuwarden

Kiezen voor een constructieve houding in een destructief veld

Kiezen voor een constructieve houding in een destructief veld Kiezen voor kinderen gekneld in echtscheidingssituaties 30 maart 2017 Gebiedsteam Franekeradeel Kiezen voor een constructieve houding in een destructief veld Lieve Cottyn Interactie Academie Antwerpen

Nadere informatie

om een scheiding respectvol, efficiënt waarin je behoeften en verwachtingen

om een scheiding respectvol, efficiënt waarin je behoeften en verwachtingen SCHEIDEN KÁN ANDERS Het einde van een huwelijk kan erg pijnlijk zijn. Een echtscheidingsprocedure kan dat verergeren. Je kunt je partner als vijand gaan beschouwen en de echtscheiding als een strijd. Je

Nadere informatie

Zorgprogramma Complexe Scheidingen

Zorgprogramma Complexe Scheidingen Zorgprogramma Complexe Scheidingen Zorgprogramma Complexe Scheidingen Sterk Huis (voorheen Kompaan en de Bocht) 12-2017 1 Zorgprogramma Complexe Scheidingen Sterk Huis (voorheen Kompaan en de Bocht) 12-2017

Nadere informatie

Zorgprogramma Complexe Scheidingen. Hulp op maat voor ouders en kind

Zorgprogramma Complexe Scheidingen. Hulp op maat voor ouders en kind Zorgprogramma Complexe Scheidingen Hulp op maat voor ouders en kind Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een warme en veilige omgeving waar je terechtkunt met grote opvoedings-

Nadere informatie

Zorgprogramma Complexe Scheidingen

Zorgprogramma Complexe Scheidingen Zorgprogramma Complexe Scheidingen Zorgprogramma Complexe Scheidingen Sterk Huis december 2017 1 Voor wie is deze folder bedoeld Professionals die werkzaam zijn bij wijkteams, huisartsen, jeugdzorgen jeugdbescherming,

Nadere informatie

Expertiseteam complexe zorg. Folder voor professionals

Expertiseteam complexe zorg. Folder voor professionals Expertiseteam complexe zorg Folder voor professionals Heb je een complexe casus waarbij een jeugdige betrokken is en weet je niet hoe je verder moet? Begeleid je een gezin waar veel verschillende problemen

Nadere informatie

High Conflict Forum. Ketenaanpak conflictscheidingen Hart van Brabant

High Conflict Forum. Ketenaanpak conflictscheidingen Hart van Brabant High Conflict Forum Ketenaanpak conflictscheidingen Hart van Brabant Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een warme en veilige omgeving waar je terechtkunt met grote opvoedings-

Nadere informatie

Complexe Scheidingen. Erika Holtjer GZ-psycholoog MfNgeregisteerd Mediator Forensich Mediator Coach Collaborative Divorce EMDR practitioner

Complexe Scheidingen. Erika Holtjer GZ-psycholoog MfNgeregisteerd Mediator Forensich Mediator Coach Collaborative Divorce EMDR practitioner Complexe Scheidingen Erika Holtjer GZ-psycholoog MfNgeregisteerd Mediator Forensich Mediator Coach Collaborative Divorce EMDR practitioner Complexe scheiding kind klem tussen ouders en in ontwikkeling

Nadere informatie

High Conflict Forum. Ketenaanpak conflictscheidingen Hart van Brabant

High Conflict Forum. Ketenaanpak conflictscheidingen Hart van Brabant High Conflict Forum Ketenaanpak conflictscheidingen Hart van Brabant Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een warme en veilige omgeving waar je terechtkunt met grote opvoedings-

Nadere informatie

Als ouders uit elkaar gaan

Als ouders uit elkaar gaan Als ouders uit elkaar gaan Inhoud 3 > Als ouders uit elkaar gaan 4 > De Raad voor de Kinderbescherming 6 > Het ouderschap blijft bestaan 7 > Informatie en consultatie 9 > De rol van de Raad 11 > De rechter

Nadere informatie

Vechtscheidingen: voor wie een zorg? Linda van Dijk, Youké en Inge Anthonijsz NJi

Vechtscheidingen: voor wie een zorg? Linda van Dijk, Youké en Inge Anthonijsz NJi Vechtscheidingen: voor wie een zorg? Linda van Dijk, Youké en Inge Anthonijsz NJi 18 november 2013 Actuele ontwikkelingen Media Politiek/inspectie Feiten en cijfers/schets problematiek Interventies Richtlijn

Nadere informatie

Monitor sociaal domein 2017 Kind van gescheiden ouders

Monitor sociaal domein 2017 Kind van gescheiden ouders Monitor sociaal domein 2017 Kind van gescheiden ouders Kind van gescheiden ouders 1 Landelijk jaarlijks zo n 3.500 kinderen in de knel door scheiding ouders Het aantal scheidingen in Nederland neemt de

Nadere informatie

Inhoud. 2 Opzet van het boek... 11 2.1 Inleiding... 12 2.2 Onderzoek Scholieren en Gezinnen... 12 2.3 Indeling van het boek... 14

Inhoud. 2 Opzet van het boek... 11 2.1 Inleiding... 12 2.2 Onderzoek Scholieren en Gezinnen... 12 2.3 Indeling van het boek... 14 V 1 Inleiding............................................................................. 1 1.1 Inleiding bij de tweede druk.......................................................... 2 1.2 Scheiden: een

Nadere informatie

Uitkomsten enquête over het taxeren van scheidingsproblematiek:

Uitkomsten enquête over het taxeren van scheidingsproblematiek: Uitkomsten enquête over het taxeren van scheidingsproblematiek: november 2016 KEES is hét kennisplatform Kind En (Echt)Scheiding in Noord Nederland. In het door ZonMw gesubsidieerde project wordt door

Nadere informatie

Groepstraining Kinderen uit de Knel

Groepstraining Kinderen uit de Knel Groepstraining Kinderen uit de Knel Ouders en kinderen uit de klem van de vechtscheiding start. Startpunt! Over ons Startpunt! is een associatie van vier ervaren mediators met hun wortels in de psychologie,

Nadere informatie

(V)echtscheidingen 7 S E P T E M B E R

(V)echtscheidingen 7 S E P T E M B E R (V)echtscheidingen 7 S E P T E M B E R 2 0 1 7 Workshop Complexe Scheidingen Welkom Aanbod voor Complexe Scheidingen Wat zijn Vechtscheidingen? Vaardigheden bij complexe scheidingen Waar hebben jullie

Nadere informatie

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING VECHTSCHEIDINGEN

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING VECHTSCHEIDINGEN TEAMNASCHOLING VECHTSCHEIDINGEN VECHTSCHEIDINGEN In toenemende mate worden hulpverleners geconfronteerd met schrijnende echtscheidingen, de zogenaamde vechtscheidingen die vaak het leven van veel gescheiden

Nadere informatie

Uitnodiging. Praktische informatie

Uitnodiging. Praktische informatie Uitnodiging Kind Kerk Echtscheiding 2.0 VERLEGENHEID EN DILEMMA S BINNEN DE REFORMATORISCHE GEZINDTE Praktische informatie Wanneer: Waar: Voor wie: Woensdag 10 oktober 2018 van 15.30 tot 21.00 uur Calvijn

Nadere informatie

Als ouders uit elkaar gaan

Als ouders uit elkaar gaan Als ouders uit elkaar gaan Inhoud 3 > Als ouders uit elkaar gaan 4 > De Raad voor de Kinderbescherming 6 > Het ouderschap blijft bestaan 7 > Informatie en consultatie 9 > De rol van de Raad 11 > De rechter

Nadere informatie

Minisymposium Kind en Echtscheiding

Minisymposium Kind en Echtscheiding Minisymposium Kind en Echtscheiding Donderdag 13 september 2018 8.30/9.00 uur tot 14.00 uur Schaffelaartheater Barneveld Het minisymposium wordt rond de dag van de scheiding gehouden. Deze dag is ingesteld

Nadere informatie

Brochure: Scheiden & Mediation. Scheiden & Mediation. Hoe u kunt scheiden zonder onnodig lijden

Brochure: Scheiden & Mediation. Scheiden & Mediation. Hoe u kunt scheiden zonder onnodig lijden 1 Scheiden & Mediation Hoe u kunt scheiden zonder onnodig lijden 2 Wilt u zelf scheiden? Zegt uw partner te willen scheiden? Of is het een gezamenlijk besluit? Hoe bereidt u uw kinderen erop voor? Hoe

Nadere informatie

Uitkomsten enquête over het taxeren van scheidingsproblematiek

Uitkomsten enquête over het taxeren van scheidingsproblematiek mei 2016 : KEES is hét kennisplatform Kind En (Echt)Scheiding in Noord Nederland. In het door ZonMw gesubsidieerde project wordt door verschillende partijen die te maken hebben met cliënten in een (vecht)scheiding

Nadere informatie

School. Scheiding. Silvia van Mameren Buurtteam De Meern

School. Scheiding. Silvia van Mameren Buurtteam De Meern School en Scheiding En dan Silvia van Mameren Buurtteam De Meern s.van.mameren@buurtteamsutrecht.nl 06-29793825 Waar gaat deze presentatie over Deel 1: Feiten en cijfers Deel 2: Scheiding en school Deel

Nadere informatie

DE JEUGD- & GEZINSBESCHERMER

DE JEUGD- & GEZINSBESCHERMER DE JEUGD- & GEZINSBESCHERMER BUREAU JEUGDZORG NOORD-HOLLAND Elk kind heeft recht op goede ontwikkelkansen en om op te groeien in een veilige omgeving. Als dit niet vanzelf gaat, wordt door het lokale veld

Nadere informatie

Kindspoor Fier Fryslân

Kindspoor Fier Fryslân Kindspoor Fier Fryslân Het kind centraal stellen Denken vanuit het perspectief van het kind Fier Fryslân is een expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheids- relaties 1 Wij

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. Wat is mediation... 2

Inhoudsopgave 1. Wat is mediation... 2 Mediation Inhoudsopgave 1. Wat is mediation... 2 2. Wat voor zaken pakken wij aan met mediation?... 2 3. Wanneer biedt mediation de meeste kans op een goede afloop?... 3 4. Spelregels en voorwaarden bij

Nadere informatie

De ondersteuning van de Kindbehartiger bestaat uit de volgende onderdelen:

De ondersteuning van de Kindbehartiger bestaat uit de volgende onderdelen: Competentieprofiel Kindbehartiger De Kindbehartiger ondersteunt als belangenbehartiger en vertrouwenspersoon ieder kind in een scheidingssituatie, in het vrijwillig kader, aan de voorkant van de juridische

Nadere informatie

Gescheiden als partner, verbonden als ouder

Gescheiden als partner, verbonden als ouder Gescheiden als partner, verbonden als ouder 1 januari 2015 1 U heeft contact met Jeugdbescherming Gelderland, omdat er zorgen zijn over uw kind of de kinderen, mogelijk mede als gevolg van problemen met

Nadere informatie

indertherapie oevorden Ellen Adema

indertherapie oevorden Ellen Adema Het Relatiehuis Het Relatiehuis Het is prettig om goed, harmonieus contact te hebben met de mensen om u heen. In het bijzonder met de mensen die dicht bij u staan, zoals uw partner, uw kinderen, uw vader

Nadere informatie

Aanbod trainingen en scholingen voor beroepskrachten die met kinderen en ouders werken

Aanbod trainingen en scholingen voor beroepskrachten die met kinderen en ouders werken Aanbod Aanbod trainingen en scholingen voor beroepskrachten die met kinderen en ouders werken Veilig Thuis Friesland heeft een breed aanbod van trainingen ontwikkeld voor beroepskrachten in de provincie

Nadere informatie

Opleiding tot Stiefplan-Coach België

Opleiding tot Stiefplan-Coach België Opleiding tot Stiefplan-Coach België Waarom een Opleiding Stiefplan-Coach? Het vormen van een nieuw gezin is niet eenvoudig. Ouders en kinderen maken in korte tijd ingrijpende veranderingen door met negatieve

Nadere informatie

Mediation bij en na scheiding

Mediation bij en na scheiding Advanced Therapy Mediation bij en na scheiding Ibtisam Rizkallah Wim Stoop Charlotte Stoop 06-44464540 026-3891964 info@advancedtherapy.nl Inhoudsopgave Wat is mediation?... 3 Wanneer biedt mediation de

Nadere informatie

Als ouders gaan scheiden

Als ouders gaan scheiden Als ouders gaan scheiden Over de Raad voor de Kinderbescherming September 2009 Justitie Ministerie van Justitie Raad voor de Kinderbescherming Als ouders gaan scheiden Met de meeste kinderen en jongeren

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

De aanpak Vechtscheidingen

De aanpak Vechtscheidingen Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik Janet ten Hoope Lid Taskforce, plv hoofdofficier van Justitie Annelies Verbeek Ouderschap blijft Beatrijs Schokkenbroek Platform KEES Ferko Öry Ketenaanpak

Nadere informatie

SCHEIDEN ZONDER SCHADE 25 MAART 2019

SCHEIDEN ZONDER SCHADE 25 MAART 2019 SCHEIDEN ZONDER SCHADE 25 MAART 2019 PROBLEMATIEK Theaterfragment 1 - Voorstelling van Zaken GOED SCHEIDEN Saskia van Basten Batenburg Buro d Esprit WAAR GAAT HET OVER? ca. 70.000 thuiswonende kinderen

Nadere informatie

Mediation KIES POGO BOR

Mediation KIES POGO BOR Mediation KIES POGO BOR Marleen Martens mediation Relaties hebben is inherent aan het leven en dus ook conflicten binnen relaties. Conflicten brengen stress en allerlei emoties met zich mee. We voelen

Nadere informatie

Psychologische en psychiatrische rapportage in civiele zaken. Informatie voor betrokkene

Psychologische en psychiatrische rapportage in civiele zaken. Informatie voor betrokkene Psychologische en psychiatrische rapportage in civiele zaken Informatie voor betrokkene Psychologische en psychiatrische rapportage in civiele zaken Deze brochure bevat informatie voor personen die in

Nadere informatie

VIDEO FEEDBACK ALS SUCCESVOL INSTRUMENT BIJ OUDERSCHAPSONDERZOEK Versterking van de positie van het kind en beïnvloeding van strijd tussen ouders door het beeld Contactbehoefte van het kind Kwaliteit van

Nadere informatie

1 Inleiding: scheiden en de kinderen 11 2 Opzet van het boek 22 3 Cijfers en feiten over scheiden en kinderen 29

1 Inleiding: scheiden en de kinderen 11 2 Opzet van het boek 22 3 Cijfers en feiten over scheiden en kinderen 29 Inhoud 1 Inleiding: scheiden en de kinderen 11 1.1 Inleiding 11 1.2 Scheiden: een complex proces 1 2 Kader 1.2 Relatietherapie 13 1.3 Effecten in vele landen 1 4 1.4 Matige of ernstige problemen bij kinderen

Nadere informatie

Echtscheiding. Gezag, omgang en informatie Mw. mr. M. (Marianne) Lautenbach

Echtscheiding. Gezag, omgang en informatie Mw. mr. M. (Marianne) Lautenbach Echtscheiding Gezag, omgang en informatie Mw. mr. M. (Marianne) Lautenbach Hoofdpunten - Gezag - Gezag na echtscheiding - Omgang na echtscheiding - Informatieplicht ouder en professional - Medische behandeling

Nadere informatie

VECHTSCHEIDINGEN TEAMNASCHOLING

VECHTSCHEIDINGEN TEAMNASCHOLING VECHTSCHEIDINGEN TEAMNASCHOLING 3- DAAGSE NASCHOLING VECHTSCHEIDINGEN In toenemende mate worden hulpverleners geconfronteerd met schrijnende echtscheidingen, de zogenaamde vechtscheidingen die vaak het

Nadere informatie

Werkwijze bij vechtscheidingen. Congres Effectieve Jeugdbescherming 10 September 2013 Liesbeth Stokman en Bas van Dijke

Werkwijze bij vechtscheidingen. Congres Effectieve Jeugdbescherming 10 September 2013 Liesbeth Stokman en Bas van Dijke Werkwijze bij vechtscheidingen Congres Effectieve Jeugdbescherming 10 September 2013 Liesbeth Stokman en Bas van Dijke Uitgangspunten BJZNH Bedreigde ontwikkeling van het kind. Een ernstige vorm van kindermishandeling.

Nadere informatie

Mediation Ouderschap na scheiding

Mediation Ouderschap na scheiding Mediation Ouderschap na scheiding Van strijd naar ouderschap Voor kinderen is een (echt)scheiding van ouders een ingrijpende gebeurtenis. Voor hen is het samenzijn van ouders inmiddels vanzelfsprekend.

Nadere informatie

Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar

Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar Hans Lomans Bestuurder BJzG 8 april 2011 2 U vindt ons Overal in Gelderland In alle regio s Zorg-en Adviesteams Centra voor Jeugd en Gezin Veiligheidshuizen

Nadere informatie

Complexe scheidingen/ vechtscheidingen en het kind?

Complexe scheidingen/ vechtscheidingen en het kind? Complexe scheidingen/ vechtscheidingen en het kind? Stem van het kind: Villa Pinedo 2 1 3 4 2 Terminologie: vechtscheiding / complexe scheiding Terminologie: In maatschappelijk debat: vechtscheiding Vraag:

Nadere informatie

GESCHEIDEN ALS PARTNER, VERBONDEN ALS OUDER INFORMATIE VOOR OUDERS

GESCHEIDEN ALS PARTNER, VERBONDEN ALS OUDER INFORMATIE VOOR OUDERS GESCHEIDEN ALS PARTNER, VERBONDEN ALS OUDER INFORMATIE VOOR OUDERS U bent aangemeld bij Jeugdbescherming Gelderland omdat er zorgen zijn over het veilig opgroeien van uw kind of kinderen, (mede) als gevolg

Nadere informatie

Datum 26 maart 2019 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht Mijn grootste fout is dat ik hulp heb gezocht voor mijn kind

Datum 26 maart 2019 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht Mijn grootste fout is dat ik hulp heb gezocht voor mijn kind 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Afdeling Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

Het volgende Praatpaaltje verschijnt op ) GOED GEDAAN! SCHOOLKALENDER

Het volgende Praatpaaltje verschijnt op ) GOED GEDAAN! SCHOOLKALENDER Het volgende Praatpaaltje verschijnt op 8-10-2018) Deze keer geen stukje Goed Gedaan! GOED GEDAAN! Klik hier voor de kalender op de website SCHOOLKALENDER WIJZIGING GEGEVENS? Heeft u een wijziging in uw

Nadere informatie

Bijlage bij Voortgangsbericht: Reactie op het rapport van de Kinderombudsman Vechtende ouders, het kind in de knel

Bijlage bij Voortgangsbericht: Reactie op het rapport van de Kinderombudsman Vechtende ouders, het kind in de knel Bijlage bij Voortgangsbericht: Reactie op het rapport van de Kinderombudsman Vechtende ouders, het kind in de knel Zoals toegezegd tijdens het Algemeen Overleg met uw Kamer van 14 mei jl. gaan wij hierbij,

Nadere informatie

Even voorstellen. Wat is bemiddeling?

Even voorstellen. Wat is bemiddeling? Even voorstellen Mijn naam is Sabine Poel. In 2006 ben ik als klinisch psychologe optie kinderen en jeugdigen afgestudeerd aan de K.U.L. Na mijn afstuderen ben ik als docent aan de slag gegaan en daarnaast

Nadere informatie

Datum 13 oktober 2015 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht 'Aantal vechtscheidingen groeit explosief'

Datum 13 oktober 2015 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht 'Aantal vechtscheidingen groeit explosief' 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Scheiden: do s en don ts voor hulpverleners en ouders

Scheiden: do s en don ts voor hulpverleners en ouders Scheiden: do s en don ts voor hulpverleners en ouders Resultaten focusgroep gescheiden ouders Onderdeel van het project Kind Centraal Capelle aan den IJssel Inleiding De afgelopen jaren is het aantal scheidingen

Nadere informatie

Aanbod trainingen en scholingen voor beroepskrachten die met kinderen en ouders werken

Aanbod trainingen en scholingen voor beroepskrachten die met kinderen en ouders werken Aanbod Aanbod trainingen en scholingen voor beroepskrachten die met kinderen en ouders werken Veilig Thuis Friesland heeft een breed aanbod van trainingen ontwikkeld voor beroepskrachten in de provincie

Nadere informatie

Samenwerken met beide ouders. Do s en Don ts voor ouders en jeugdigen

Samenwerken met beide ouders. Do s en Don ts voor ouders en jeugdigen Overzichtskaart Richtlijn Scheiding en problemen van jedigen 1 Intake 2 Behandeling Samenwerken met beide oders 4 Do s en Don ts voor oders en jegdigen Richtlijn Scheiding en problemen van jegdigen www.richtlijnenjegdhlp.nl

Nadere informatie

JEUGDBESCHERMING NOORD. Ondertoezichtstelling (OTS)

JEUGDBESCHERMING NOORD. Ondertoezichtstelling (OTS) JEUGDBESCHERMING NOORD Ondertoezichtstelling (OTS) Deze brochure bestaat uit twee delen. Het eerste deel is geschreven voor kinderen, maar zeker ook handig voor ouders om te lezen. Het tweede deel is speciaal

Nadere informatie

A-avond (v)echtscheiding en jeugd

A-avond (v)echtscheiding en jeugd A-avond (v)echtscheiding en jeugd Welkom en toelichting programma Presentatie Eindhovens beleid en structuur Aanpak (v)echtscheiding Hanny Versluis en Annette Spierings m.m.v. Zuidzorg, Raad vd Kinderbescherming,

Nadere informatie

ROUTEKAART. Achtergrondinformatie bij Routekaart KEES

ROUTEKAART. Achtergrondinformatie bij Routekaart KEES ROUTEKAART Achtergrondinformatie bij Routekaart KEES Routekaart KEES is ontwikkeld met behulp van de escalatieladder van Glasl (1941). Deze brengt vier fases in conflicten in beeld, met toenemende mate

Nadere informatie

Ondertoezichtstelling (OTS) Wat betekent een ondertoezichtstelling voor u en uw kind? Wat kunt u verwachten?

Ondertoezichtstelling (OTS) Wat betekent een ondertoezichtstelling voor u en uw kind? Wat kunt u verwachten? Ondertoezichtstelling (OTS) Wat betekent een ondertoezichtstelling voor u en uw kind? Voor wie is deze factsheet bedoeld? Deze factsheet is voor ouders/ verzorgers van kinderen die onder toezicht staan

Nadere informatie

Jeugdhulp in alle fases van een scheiding

Jeugdhulp in alle fases van een scheiding Advanced Therapy Jeugdhulp in alle fases van een scheiding Ibtisam Rizkallah Charlotte Stoop 06-44464540 026-3891964 info@advancedtherapy.nl Inhoud 1 1. Jeugdhulp niveau 1... 3 1.1. Systeemtherapie bij

Nadere informatie

Trainingsaanbod. Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken

Trainingsaanbod. Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken Trainingsaanbod Studiecentrum Bureau Jeugdzorg Utrecht Voor beroepskrachten die met ouders en kinderen werken 1 Trainingsaanbod Als beroepskracht hoort en ziet u veel en bent u vaak de eerste die mogelijke

Nadere informatie

Hoe Veilig Thuis omgaat met vechtscheiding

Hoe Veilig Thuis omgaat met vechtscheiding Hoe Veilig Thuis omgaat met vechtscheiding Kindermishandeling als gevolg van echtscheiding: het komt helaas regelmatig voor. Wat doet Veilig Thuis met zo n melding? Auteur: Annemarie van Dijk Hoe Veilig

Nadere informatie

Week tegen de kindermishandeling. Thema: conflictscheiding

Week tegen de kindermishandeling. Thema: conflictscheiding Week tegen de kindermishandeling Thema: conflictscheiding Welkom Cindy de Rijke Kompaan en De Bocht Ouderschapsbemiddelaar Peter Verbeeten Instituut voor Maatschappelijk werk medewerker kinderen en scheiden

Nadere informatie

ABC Echtscheidingsbemiddeling

ABC Echtscheidingsbemiddeling ABC Echtscheidingsbemiddeling MAAK KENNIS MET ONZE DIENSTVERLENING Een goede scheiding is het begin van iets beters ABC Echtscheidingsbemiddeling 2013 Samenvatting Een goede scheiding is het begin van

Nadere informatie

Op onze website DeRegistermeditators.nl vind je de namen en contactgegevens van al onze mediators.

Op onze website DeRegistermeditators.nl vind je de namen en contactgegevens van al onze mediators. Een goede scheiding Maak de scheiding samen met je (ex)-partner tot een beheersbare gebeurtenis door de zaken goed te regelen, te onderhandelen en in gesprek te blijven. Daardoor zullen punten, die onoverzichtelijk

Nadere informatie

Scheiden doe je samen. Ieder kind reageert anders

Scheiden doe je samen. Ieder kind reageert anders Scheiden doe je samen Ieder kind reageert anders Scheiden. Ook al is het misschien beter voor iedereen, het blijft een ingrijpende gebeurtenis. Vooral voor kinderen. Het gezin dat al die tijd zo vanzelfsprekend

Nadere informatie

Ik werk Ik doe Ik kan Ik ben

Ik werk Ik doe Ik kan Ik ben Ik werk Ik doe Ik kan Ik ben Mijn naam is Kinnik Ik ben Ik kan Ik doe... Ik werk... er voor ieder kind, van peuter tot jong volwassene. Ik ben volledig gericht op de wereld van kinderen en jongeren. Ik

Nadere informatie

Curriculum Vitae. Werkervaring

Curriculum Vitae. Werkervaring Curriculum Vitae Persoonsgegevens Naam: Christina Maria Anna de Koning Roepnaam: Ynske Geboren: 28 juni 1963 Wonende: Blauwoogvlinder 25 4814 ST Breda Telefoon: 06.20739646 Beroepsregister: Lid NVO en

Nadere informatie

Uit elkaar, en hoe gaat het met de kinderen?

Uit elkaar, en hoe gaat het met de kinderen? Uit elkaar, en hoe gaat het met de kinderen? Uit elkaar, en hoe gaat het met de kinderen? Als je uit elkaar gaat en je samen kinderen hebt, maakt dat de scheiding moeilijker. Zowel emotioneel als op het

Nadere informatie

Screening en Triage bij scheiding

Screening en Triage bij scheiding Screening en Triage bij scheiding Olaf Goorden onderzoeker/ontwikkelaar bij Altra, ihub, Ouderschap Blijft o.goorden@altra.nl Raymond Gutterswijk onderzoeker bij Horizon, ihub raymond.gutterswijk@horizon.eu

Nadere informatie

Ik sta er niet meer alleen voor!

Ik sta er niet meer alleen voor! Ik sta er niet meer alleen voor! Zelfredzaamheid en eigen kracht zijn centrale begrippen in onze participatiesamenleving. Eén gezin, één plan, één hulpverlener is al uitgangspunt van beleid. Daaraan wordt

Nadere informatie

Samenvatting. Vraagstelling. In het onderhavige onderzoek staan de volgende vragen centraal:

Samenvatting. Vraagstelling. In het onderhavige onderzoek staan de volgende vragen centraal: Samenvatting Naar schatting hebben jaarlijks ongeveer 50 à 60 duizend minderjarige kinderen te maken met een scheiding. Deze kinderen hebben gemiddeld vaker problemen dan kinderen van gehuwde of samenwonende

Nadere informatie

OVERZICHT INHOUD TRAINING

OVERZICHT INHOUD TRAINING OVERZICHT INHOUD TRAINING Ouderschap Blijft BIJEENKOMST 1 Kennismaking en informatie over Ouderschap Blijft BIJEENKOMST 2 Motiverende gespreksvoering BIJEENKOMST 3 Oplossingsgericht werken BIJEENKOMST

Nadere informatie

Complexe scheidingen en handelingsverlegenheid

Complexe scheidingen en handelingsverlegenheid Complexe scheidingen en handelingsverlegenheid Een korte Quiz... Wat denk je: Hoeveel kinderen per jaar krijgen te horen dat hun ouders uit elkaar gaan? Meer of minder dan een volle Amsterdam Arena? Antwoord:

Nadere informatie

Informatie voor betrokkene(n)

Informatie voor betrokkene(n) Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie Nederla voor Forensische Psychiatrie en Psychologie Nederlands Instituut vo Psychiatrie en Psychologie Nederlands Instituut voor Forensisc

Nadere informatie

Training complexe echtscheidingen. 1 Regio Gooi en Vechtstreek

Training complexe echtscheidingen. 1 Regio Gooi en Vechtstreek Training complexe echtscheidingen 1 Regio Gooi en Vechtstreek Training complexe echtscheidingen Programma: 13.45 u Inloop 14.00 u Opening Catelijne van der Hoeven, stafarts Jeugd en Gezin 14.05 Juridisch

Nadere informatie

Protocol problematische gezinssituaties

Protocol problematische gezinssituaties P7 Protocol problematische gezinssituaties Pagina 2 van 7 Voorwoord Deze richtlijn is opgesteld als om praktische handvatten te geven naast de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk geweld. Dit protocol

Nadere informatie

Pitches. Congres Preventie & scheiding. 8 november 2018

Pitches. Congres Preventie & scheiding. 8 november 2018 Pitches Congres Preventie & scheiding 8 november 2018 Stoere Schildpadden en Dappere Dino s Ilja van der Stel Stoere Schildpadden en Dappere Dino s 3 Doelstellingen Stoere Schildpadden en Dappere Dino

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst IB-netwerken

Informatiebijeenkomst IB-netwerken Informatiebijeenkomst IB-netwerken De zorgstructuur, producten en rollen van de verschillende partners in de keten voor veiligheid/bescherming van het kind in Apeldoorn Opzet bijeenkomst Algemene toelichting:

Nadere informatie

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK 1 SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK DOEL VAN DE NASCHOLING De training heeft tot doel om de taak van de schoolmaatschappelijk werker te professionaliseren,

Nadere informatie

Voogdijmaatregel Informatie voor ouders over voogdij

Voogdijmaatregel Informatie voor ouders over voogdij Voogdijmaatregel Informatie voor ouders over voogdij De kinderrechter heeft besloten dat Jeugdbescherming west het gezag over uw kind gaat uitoefenen. Dat wordt voogdij genoemd. Hiervoor kunnen verschillende

Nadere informatie

17R RAADSINFORMATIEBRIEF 17R i-*

17R RAADSINFORMATIEBRIEF 17R i-* RAADSINFORMATIEBRIEF JM? 17R.00446 i-* gemeente WOERDEN Van college van burgemeester en wethouders Datum : 4 juli 2017 Portefeuillehouder(s) : wethouder Haring Portefeuille(s) : Jeugd Contactpersoon :

Nadere informatie

Collaborative practice: teamwork bij alternatieve geschilbeslechting

Collaborative practice: teamwork bij alternatieve geschilbeslechting BIJLAGE 1 Collaborative practice: teamwork bij alternatieve geschilbeslechting (door Christan Zantboer: gepubliceerd in het Tijdschrift Conflicthantering, jaargang 9, 2014, nummer 1) Collaborative practice

Nadere informatie

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK OPLEIDING TOT

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK OPLEIDING TOT OPLEIDING TOT OPLOSSINGSGERICHT COACH Post HBO OPLEIDING tot OPLOSSINGSGERICHT COACH VOOR WIE Teamcoaches/Teamleiders Werkbegeleiders Professionals werkzaam in het sociaal domein die een coachende functie

Nadere informatie

Bijeenkomst POH-GGZ Jeugd Programma Sociaal Medische 1 e lijn

Bijeenkomst POH-GGZ Jeugd Programma Sociaal Medische 1 e lijn Bijeenkomst Jeugd Programma Sociaal Medische 1 e lijn Drachten 28 maart 2019 Evaluatie van Kader Jeugd en inspiratie voor vervolgaanpak Inzet van Kader door gemeenten Fryslân Tytsjerksteradiel (Gezinswerker)

Nadere informatie

Raad voor Rechtsbijstand basisopleiding: Personen- en familierecht

Raad voor Rechtsbijstand basisopleiding: Personen- en familierecht Raad voor Rechtsbijstand basisopleiding: Personen- en familierecht 4-daagse (20-urige) praktijkleergang *Basisniveau Doel van de praktijkleergang Personen- en familierecht: Na het volgen van deze cursus

Nadere informatie

Protocol meldcode. Huiselijk geweld en kindermishandeling. OBS Prins Claus

Protocol meldcode. Huiselijk geweld en kindermishandeling. OBS Prins Claus Protocol meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling OBS Prins Claus Linschoten januari 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Leerkrachten... 3 Intern begeleider/directrice... 3 Verwijsindex...

Nadere informatie

Resolute Mediation - onderzoek 2015

Resolute Mediation - onderzoek 2015 Resolute Mediation - onderzoek 2015 10 Februari 2015 Nieuw dashboard voor Resolute Mediation 2 Nieuw dashboard voor Resolute Mediation 3 Nieuw dashboard voor Resolute Mediation 4 Nieuw dashboard voor Resolute

Nadere informatie

cursusaanbod voor professionals september 2011 - februari 2012

cursusaanbod voor professionals september 2011 - februari 2012 gratis september 2011 - februari 2012 Signaleren en begeleiden bij verslaving Tienermoeders Ouderschap en gezag Meldcode Kindermishandeling Seksuele diversiteit Verwijsindex en privacy Niets doen is geen

Nadere informatie

CATEGORALE OPVANG VOOR SLACHTOFFERS MENSENHANDEL

CATEGORALE OPVANG VOOR SLACHTOFFERS MENSENHANDEL CATEGORALE OPVANG VOOR SLACHTOFFERS MENSENHANDEL categorale opvang voor slachtoffers mensenhandel De categorale opvang voor slachtoffers van mensenhandel (COSM) omvat 70 veilige opvangplekken en is in

Nadere informatie

Notitie over problematische scheidingen

Notitie over problematische scheidingen Notitie over problematische scheidingen September 2013 Inleiding De afgelopen maanden is er o.a. vanuit de jeugdzorg steeds meer aandacht gekomen voor de zogenoemde problematische scheidingen 1. Die aandacht

Nadere informatie

Driehoeksverhoudingen

Driehoeksverhoudingen Driehoeksverhoudingen pleegkind pleegouders ouders 24-1-2018 Driehoeksverhoudingen in de pleegzorg. Anne Maaskant 1 Voorstellen Anne Maaskant Onderzoeker GZ-Psycholoog i.o. tot Klinisch psycholoog Kind

Nadere informatie

Aanbod cursussen en trainingen

Aanbod cursussen en trainingen Aanbod cursussen en trainingen 2019-2020 Naar een positieve groep Maak van jouw klas een positieve groep; kinderen die zich veilig voelen, presteren beter. Deze praktische cursus is bedoeld voor leerkrachten

Nadere informatie

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal Nieuws voor professionals op het gebied van opvoeden en opgroeien 10 Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal In deze nieuwsbrief vindt u als professional, informatie over de ontwikkelingen van

Nadere informatie

De stem van het kind

De stem van het kind 1 dr. Ilse Janssen Klinisch psychologe/psychotherapeute Interactie-Academie/Aleph Congres: Bouw een brug. Het kind centraal bij conflictscheidingen De stem van het kind 2 Systeemtheoretisch Bulletin, 2016,

Nadere informatie

Protocol Echtscheiding

Protocol Echtscheiding Protocol Echtscheiding Inleiding: Dit protocol is ontwikkeld met als doel dat de school actuele informatie heeft over de thuissituatie van het kind en op de hoogte is van de afspraken die gemaakt zijn

Nadere informatie

SAMEN VOOR KINDEREN IN DE KNEL INFORMATIE VOOR WIJKTEAMS

SAMEN VOOR KINDEREN IN DE KNEL INFORMATIE VOOR WIJKTEAMS SAMEN VOOR KINDEREN IN DE KNEL INFORMATIE VOOR WIJKTEAMS Contact U kunt ons bereiken via uw vaste contactpersoon uit het jeugdbeschermingsteam in uw regio of wijk. Wij zijn ook bereikbaar via het dichtstbijzijnde

Nadere informatie

Als ouders niet meer samen zijn

Als ouders niet meer samen zijn Algemene informatie Als ouders niet meer samen zijn Informatiefolder over de rechten en plichten van gescheiden ouders bij hulpverlening aan kinderen 1 2 Waarover gaat deze folder? Uw kind bezoekt binnenkort

Nadere informatie

Dag van de Scheiding. Dag van de Scheiding

Dag van de Scheiding. Dag van de Scheiding Wat maakt een scheidingsproces tot een succes? De onderstaande steekwoorden geven de kern weer van de gegeven antwoorden op de vraag wat een scheidingsproces tot een succes maakt: Kunt u vijf aspecten

Nadere informatie

VISIE HOUDING VOORBEELD/HOE/PRAKTIJKMOGELIJKHEDEN/ houdingen in de concrete praktijk. -Ik blijf rustig bij het horen van mensen hun verhaal.

VISIE HOUDING VOORBEELD/HOE/PRAKTIJKMOGELIJKHEDEN/ houdingen in de concrete praktijk. -Ik blijf rustig bij het horen van mensen hun verhaal. We willen met dit inspiratiedocument tot dialoog komen met hulp- en dienstverleners die eveneens met ouderschapsreorganisatie bij hoog-conflictueuze scheidingen in aanraking komen VISIE HOUDING VOORBEELD/HOE/PRAKTIJKMOGELIJKHEDEN/

Nadere informatie