Hersenletsel.nl, patiëntenvereniging voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hersenletsel.nl, patiëntenvereniging voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel"

Transcriptie

1 1 Werkplan 2016 Hersenletsel.nl, patiëntenvereniging voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel Inspireren, toerusten en verbinden doelstellingen en activiteiten voor 2016

2 2 Inhoudsopgave Voorwoord van Riet van der Nat 3 Inleiding 4 Missie en visie uit het meerjarenbeleidsplan 5 Terugblik op Doelstellingen voor Doelstellingen vertaald naar activiteiten 8 De rode lijn 11 Financiële paragraaf 12 Begroting 13

3 3 Voorwoord Het bestuur van Hersenletsel.nl biedt u hierbij het werkplan 2016 aan. Tot ieders grote schrik werd onze voorzitter Hans Nieukerke eind augustus getroffen door een ernstige CVA. Met grote inzet werkt hij nu aan zijn revalidatie. Wij wensen hem alle goeds toe en spannen ons extra in de ingeslagen weg tot een succes te maken. Ons werkplan 2016 heeft als motto de volgende drie woorden: inspireren, toerusten en verbinden. Wij willen onze leden, onze vrijwilligers en regiobesturen inspireren met nieuwe inzichten, kennis, onderzoeksresultaten en ervaringen van anderen. Wij willen hen toerusten voor hun taak door het op een toegankelijke manier beschikbaar stellen van inzichten, kennis, ervaringen en methodieken; zowel op schrift als digitaal. En we willen verbinden; vrijwilligers in de regio, regio s met elkaar, landelijk bureau met de regio s en (nieuwe) leden met onze vereniging. Als onze grootste uitdaging bij dit alles zien we het behoud en de borging van de projectresultaten van de afgelopen jaren. Dit kan alleen slagen als we aanvullende fondsen en subsidies kunnen genereren. Met vereende daadkracht zullen we dit in 2016 proberen te bereiken. Riet van der Nat, vicevoorzitter.

4 4 Inleiding Eind 2013 verscheen het meerjarenbeleidsplan 'Samenhang, daadkracht en richting'. Het werkplan 2016 bouwt voort op de missie en visie uit dit plan, alsmede op de behaalde resultaten in Het werkplan 2016 begint dan ook met de missie en visie en vervolgens met een terugblik op De terugblik belicht de hoofdpunten. In 2016 zal een uitgebreid jaarverslag over 2015 worden gepubliceerd. Daarna volgen de doelstellingen die door het landelijk bestuur en de directeur voor 2016 zijn geformuleerd. Deze doelstellingen zijn globaal en worden doorvertaald naar concrete activiteiten. De rode lijn die door al onze werkzaamheden heen loopt wordt in vier componenten weergegeven, te weten: Versterking regio s; Financiering en fondsenwerving; Beeldvorming en communicatie; De blik naar buiten. Ons werkplan sluit af met de financiële paragraaf en de begroting.

5 5 Missie en visie uit het meerjarenbeleidsplan Missie en visie uit het meerjarenbeleidsplan zijn leidend voor de doelstellingen en activiteiten in het werkplan Daarom worden ze hier nogmaals herhaald. Missie In de missie wordt de bestaansreden van de organisatie weer gegeven. De missie van Hersenletsel.nl luidt als volgt: Hersenletsel.nl is er voor mensen met niet aangeboren hersenletsel en hun naasten en richt zich op de levenslange gevolgen van (niet aangeboren) hersenletsel. De vereniging staat voor het bevorderen van zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie op een wijze, die recht doet aan zowel mogelijkheden als beperkingen van mensen met hersenletsel. De pijlers van de vereniging zijn lotgenotencontact, informatievoorziening en belangenbehartiging. Visie In de visie wordt het gezamenlijk toekomstbeeld geformuleerd. Uitgaande van de missie, luidt de visie van Hersenletsel.nl als volgt. Na de fusie is Hersenletsel.nl de toonaangevende patiëntenvereniging voor mensen met niet aangeboren hersenletsel en hun naasten en zet zich in voor lotgenotencontact, informatievoorziening,belangenbehartiging en kwaliteit in de zorg vanuit patiëntenperspectief. Hersenletsel.nl streeft in haar belangenbehartiging naar adequate opvang, begeleiding, voorzieningen en steunstructuren voor zowel de mensen met niet aangeboren hersenletsel als hun naasten. Hersenletsel.nl biedt toegevoegde waarde aan haar individuele leden door middel van productontwikkeling en dienstverlening. Hersenletsel.nl manifesteert zich in elke regio als een actieve patiëntenvereniging voor mensen met hersenletsel en hun naast betrokkenen. Hersenletsel.nl is dè gesprekspartner vanuit patiëntenperspectief voor stakeholders op landelijk, provinciaal, regionaal en lokaal niveau. Hersenletsel.nl is initiator en participant in het oprichten van NAH-centra en afasiecentra en heeft een actieve rol in het bewaken van de kwaliteit van deze centra vanuit patiëntenperspectief. Hersenletsel.nl is dè participant in de ontwikkeling van zorgstandaarden en kwaliteitscriteria vanuit patiëntenperspectief voor de zorg aan getroffenen met hersenletsel.

6 6 Terugblik op 2015 Bestuur en structuur Een goed functionerend bestuur en een duidelijke organisatiestructuur zijn voorwaarden voor het kunnen uitvoeren en laten welslagen van onze activiteiten en projecten. In de organisatiestructuur werd de mogelijkheid van werkgroepen met een tijdelijke opdracht opgenomen. Daardoor kunnen voor de uitwerking van specifieke onderwerpen meerdere en diverse competenties worden aangewend. Het vastleggen van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden als uitwerking van de oprichtingsstatuten werd in 2015 voltooid. Tot stand kwamen bestuurs- en directiereglement, alsmede regioreglement en werkgroepreglement.. Al werkenderwijs werd de nieuwe structuur geïmplementeerd. Eind 2015 werd een adviesraad geïnstalleerd, bestaande uit deskundigen met een verschillende disciplinaire achtergrond. De regio s De inrichting van de regio s en de samenstelling van de regiobesturen verliepen in verschillend tempo. Sommige regio s waren voor de fusiedatum al met dit proces begonnen en andere regio s zitten eind 2015 nog volop in dit proces. Vanuit bestuur en Landelijk Bureau werd ondersteund door middel van regiobesturendagen. Daarnaast werd met behulp van de reserves van de SHV (voorloper van de gefuseerde organisatie) het project regionaal verbinden voortgezet. In het kader van dit project werden in alle regio s klankbordgroepen belangenbehartiging opgezet en ondersteund. De projecten In 2015 worden de projecten Hersenletselcentra en Kwaliteitscriteria Afasieteams afgerond. De borging van de resultaten van beide projecten is een zorgpunt. Het project CQ-index Afasie was reeds in 2014 afgerond, maar in 2015 werd de CQ-index opgenomen in de Kwaliteitsbibliotheek van het Zorginstituut Nederland. De resultaten van dit project worden geborgd door de ontwikkeling van een app (zie onder activiteiten). Het congres Venijn kan met recht ook een project worden genoemd. Na een gedegen voorbereiding werd in april een interessant en druk bezocht congres georganiseerd. Website en publicaties De website heeft ons in 2015 hoofdbrekens gekost. Maar nu staat er een goed toegankelijk en eenvoudig vindbare website. Het ledendeel zal nog verder worden ontwikkeld. Ons Hersenletsel magazine kwam vier keer uit met mooie bijdragen en artikelen van onder andere onze leden. Ook in 2015 werd een start gemaakt met de harmonisatie van de brochures.

7 7 Doelstellingen voor 2016 Voor 2016 zijn twee doelstellingen geformuleerd, waaronder een groot aantal activiteiten valt. Deze activiteiten zullen we in het volgende hoofdstuk beschrijven. De eerste doelstelling luidt: Het inventariseren, verzamelen en toepasbaar maken van ervaringsdeskundigheid ten behoeve van: Lotgenotencontact; Informatievoorziening; Belangenbehartiging; Kwaliteitsbevordering. Ervaringsdeskundigheid is het belangrijkste bezit van een patiëntenvereniging. We spreken ook wel over een unique selling point. Dat betekent dat een patiëntenvereniging uniek is in het bezit van ervaringsdeskundigheid, in ons geval deskundigheid over NAH. Het is de kunst om deze ervaringsdeskundigheid te verspreiden en in te zetten, zowel binnen de vereniging als daarbuiten. De tweede doelstelling luidt: Het versterken van de continuïteit van de organisatie en het borgen van bereikte resultaten op: Ledenniveau; Regionaal niveau; Landelijk niveau. Om de eerste doelstelling te kunnen bereiken is een krachtige en professioneel ingerichte organisatie noodzakelijk. Een organisatie waarbinnen de leden met hun ervaringsdeskundigheid, de vrijwilligers met hun regionale contacten, de medewerkers van het Landelijk Bureau met hun professionele inzet en het bestuur met haar netwerkcontacten elkaar versterken.

8 8 Doelstellingen vertaald naar activiteiten Doelstelling één; ervaringsdeskundigheid. We noemen zowel de reguliere als de nieuwe en/of extra activiteiten. Deze laatste zullen cursief worden weergegeven. Lotgenotencontact Het faciliteren en ondersteunen van initiatieven en activiteiten voor landelijk lotgenotencontact en de landelijke werkgroepen LIS (locked in syndroom) en tumoren. Het faciliteren en ondersteunen van de nieuwe werkgroep hemianopsie en het platform SAB (subarachnoïdale bloedingen). Het faciliteren en ondersteunen van lotgenotencontact binnen de Hersenletselcentra. mede door middel van de klankbordgroepen Hersenletselcentra. Informatievoorziening Het in stand houden van de helpdesk voor individuele informatievoorziening, individuele ondersteuning en individuele belangenbehartiging gedurende 5 dagen per week voor zowel leden als niet leden. Indien niet leden een beroep doen op de helpdesk zal hen worden gewezen op het belang en het nut van lidmaatschap van Hersenletsel.nl. Voor specifieke onderwerpen kan de vereniging beschikken over de expertise van de Werkgroep Sociale zekerheid en de Juridische Adviescommissie. Het organiseren van de Europese dag van de beroerte. Naast informatievoorziening draagt deze dag ook bij aan bewustwording en preventie. Het uitgeven van het kwartaalblad Hersenletsel Magazine voor leden en donateurs. Het verder optimaliseren en inrichten van de website met onder andere de toegang voor leden. Het publiceren van nieuws en agenda via de sociale media. Het aanvullen van de website onder een aparte toegang met specifieke content voor vrijwilligers ten behoeve van belangenbehartiging. Het organiseren van een congres Mini-Venijn in Belangenbehartiging Het ondersteunen van de regionale klankbordgroepen belangenbehartiging en het faciliteren en ondersteunen van de verbinding tussen regionale klankbordgroepen en regionale besturen.

9 9 Het faciliteren en ondersteunen van de verbinding tussen regionale besturen en de klankbordgroepen in de Hersenletselcentra. Het deelnemen aan klankbordgroepen voor onderzoek en zorgstandaarden en de participatie in organisaties die van belang zijn voor goede zorg aan NAH getroffenen en waar de rol van belangenbehartiger kan worden ingenomen. Aanvullend en mogelijk gemaakt door projectsubsidie vanuit onze vouchers: - het ontwikkelen van een basistraining voor belangenbehartiging door de klankbordgroepen via pilots en een train de trainer module. - de uitbreiding van het bestaande netwerk van regionale klankbordgroepen, vorming van nieuwe klankbordgroepen en ondersteuning van klankbordgroepen, zodanig dat zij toegerust worden voor zelfstandige uitvoering van hun taken. Het ontwikkelen en beschikbaar stellen van een toolkit met handreikingen, suggesties, informatie en materiaal voor belangenbehartiging door de klankbordgroepen (zie ook onder informatievoorziening, aanvulling website ). Kwaliteitsbevordering. Het promoten van de app welke is ontwikkeld op basis van de CQ-index Afasie bij zorgaanbieders, professionals en cliënten. De app meet op een cliëntvriendelijke manier de kwaliteit van de zorgverlening vanuit cliëntperspectief. Het continueren van de audits afasiecentra op een kosten efficiënte manier met behulp van de hierboven genoemde app en gefinancierd door eigen bijdragen van de afasiecentra. Het deelnemen aan klankbordgroepen voor onderzoek en zorgstandaarden (zie onder belangenbehartiging) draagt ook bij aan de kwaliteitsbevordering.

10 10 Doelstelling twee; versterken continuïteit organisatie We noemen zowel de reguliere als de nieuwe en/of extra activiteiten. Deze laatste zullen cursief worden weergegeven. Ledenniveau Het twee maal per jaar organiseren van de Algemene Leden Vergadering met huishoudelijk deel en een aansprekend thema. Het streven naar uitbreiding van het aantal leden. Daartoe is een opdracht uitgeschreven en een tijdelijke werkgroep samen gesteld (zie ook bij Terugblik 2015 onder bestuur en structuur ). De opdracht omvat kortweg de definitie van doelgroepen en het ontwikkelen van instrumenten. Regionaal niveau Het continueren van de regio besturendagen twee maal per jaar. Het verstrekken van een financiële regionale bijdrage op basis van ledenaantal en werkplan met begroting. Het ondersteunen van de regionale besturen. Het organiseren van landelijke deskundigheidsbevordering voor regionale besturen en vrijwilligers in samenwerking met PGO-support. Landelijk niveau Het aanvullen van het landelijk bestuur tot het in de statuten maximum aantal op basis van de in 2015 vastgestelde profielen. Afhankelijk van extra financiering versterken van het Landelijk Bureau met name op het terrein van de regionale ondersteuning. Het samenstellen van een poule van vrijwilligers met deskundigheid en expertise op divers terrein, die de Hersenletsel.nl desgevraagd kunnen vertegenwoordigen.

11 11 De rode lijn De rode lijn in al onze activiteiten bestaat uit een viertal componenten. Versterking regio's. Veel van de activiteiten spelen zich af in de regio s; aan de basis. Daar wordt het werk gedaan door onze actieve vrijwilligers, de leden van de regionale besturen en al die anderen, die zich inzetten voor lotgenotencontact, voorlichting en informatie. Door middel van de projectgelden van de afgelopen jaren is in de regio s ook de functie belangenbehartiging steeds meer van de grond gekomen. Willen we die functie continueren en verder uitbouwen dan is ondersteuning vanuit het Landelijk Bureau noodzakelijk. Financiering en fondsenwerving. Vanuit onze basisfinanciering kan er slechts in zeer beperkte mate ondersteuning aan de regio s worden geboden. Vandaar dat hersenletsel.nl sterk inzet op het genereren van aanvullende financiering door middel van fondsenwerving. Beeldvorming en communicatie. Onze beeldvorming blijft terug komen in de rode lijn die wij uitzetten. We willen gezien worden en gezien blijven, zodat we meer leden en donateurs aantrekken, onze invloed vergroten op het zorgaanbod en de belangen van de NAH getroffenen in Nederland breed voor het voetlicht kunnen brengen. De blik naar buiten. In het eerste turbulente jaar na de fusie was onze blik vooral naar binnen gericht. In toenemende mate gaat onze blik nu naar buiten. Wie zijn onze belangrijke stakeholders, wie hebben wij nodig om de belangen van onze leden en de overige NAH getroffenen te behartigen en welke weg bewandelen we daarvoor? Deze vragen zullen in 2016 toenemende aandacht vragen van het landelijk bestuur en de directeur. Samen komen we verder, samen met onze leden, onze vrijwilligers, maar ook samen met onze stakeholders.

12 12 Financiële paragraaf Onderdeel van het werkplan is de begroting. Voor 2016 wordt een sluitende begroting gepresenteerd. De totale exploitatiesom bedraagt EUR Dit bedrag is inclusief EUR voor het nieuwe voucherproject. Daarvan gaat EUR naar collega patiëntenorganisaties waarvoor wij budgethouder zijn. EUR is voor ons eigen voucherproject. In de voorgaande jaren ontvingen we beduidend meer aan projectgelden. De dekkingsbijdrage (voor overhead en kantoorkosten) die onderdeel waren van deze gelden moeten we dus vanaf 2016 missen. Behalve het nieuwe voucherproject is er vooralsnog geen ruimte voor nieuwe activiteiten. We zullen proberen aanvullende middelen, bijvoorbeeld uit fondsen, te verwerven en hebben daartoe reeds één aanvraag verzonden. De subsidies bij PGO en KWF zijn aangevraagd maar nog niet toegekend. Er wordt uitgegaan van een bestendiging van de groei 2015 van de lidmaatschapsgelden. De begrote kosten zijn gebaseerd op het kostenverloop De beschikbare middelen voor lotgenotencontact (EUR. 10 per lid) en voorlichting blijven in 2015 intact en worden als regiobijdrage verstrekt. Van de EUR 10 wordt EUR 5 verstrekt op basis van het indienen van een werkplan met begroting. Regio s kunnen hun middelen uitbreiden door actief te participeren in de loterij voor het Oranjefonds. Van de opbrengst mag de organiserende regio 50 % behouden. Aan de regiobesturen zal hierover voorlichting worden verstrekt. Daarnaast kan aan één van de bestuursleden ondersteuning worden gevraagd voor fondsenwerving.

Hersenletsel.nl, patiëntenvereniging voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel

Hersenletsel.nl, patiëntenvereniging voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel 1 Werkplan en begroting 2015 Hersenletsel.nl, patiëntenvereniging voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel Samenhang, daadkracht en richting, doelstellingen en activiteiten voor 2015 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Jaarwerkplan 2019 Van Servet naar tafellaken Hersenletsel.nl

Jaarwerkplan 2019 Van Servet naar tafellaken Hersenletsel.nl Jaarwerkplan 2019 Van Servet naar tafellaken Hersenletsel.nl Beleidsdoel Projecten Acties Wie Doel bereikt Empowerment van mensen met NAH en hun naasten Ook in dit derde projectjaar speelt Hersenletsel.nl

Nadere informatie

WERKPLAN STICHTING HERSENLETSEL.NL ZUID HOLLAND 2017

WERKPLAN STICHTING HERSENLETSEL.NL ZUID HOLLAND 2017 WERKPLAN STICHTING HERSENLETSEL.NL ZUID HOLLAND 2017 Stichting Hersenletsel.nl Zuid Holland Pagina 1 Inhoud Inleiding Pag. 3 Organisatievorm Pag. 5 Speerpunten 2016 Pag. 6 Actiepunten Pag. 7 Financiële

Nadere informatie

Belang en inzet van ervaringsdeskundigen

Belang en inzet van ervaringsdeskundigen Belang en inzet van ervaringsdeskundigen Start van de Implementatie Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel 5 februari 2015 Monique Lindhout, directeur Hersenletsel.nl Ervaringsdeskundigheid is in Steeds

Nadere informatie

Samenhang, daadkracht en richting;

Samenhang, daadkracht en richting; 1 Samenhang, daadkracht en richting; Meerjarenbeleidsplan Hersenletsel.nl Bestuur SHV 26 november 2013 2 Inhoudsopgave Voorwoord van Hans Nieukerke 3 Samenvatting 5 Externe analyse 7 Interne analyse 11

Nadere informatie

Werkplan Osteoporose Vereniging 2017

Werkplan Osteoporose Vereniging 2017 AAN: VAN: Algemene Leden Vergadering (ALV) Bestuur ONDERWERP: Werkplan 2017 (behorende bij begroting 2016) Datum: 9 juni 2016 Agendapunt: 11 Vastgesteld door bestuur d.d. 8 april 2015 Werkplan Osteoporose

Nadere informatie

Werkplan Osteoporose Vereniging 2016

Werkplan Osteoporose Vereniging 2016 AAN: VAN: Algemene Leden Vergadering (ALV) Bestuur ONDERWERP: Werkplan 2016 (behorende bij begroting 2016) Datum: 19 mei 2015 Agendapunt: 9 Vastgesteld door bestuur d.d. 20 april 2015 Werkplan Osteoporose

Nadere informatie

Werkplan Osteoporose Vereniging 2019

Werkplan Osteoporose Vereniging 2019 AAN: VAN: Algemene Leden Vergadering (ALV) Bestuur ONDERWERP: Werkplan 2019 (behorende bij begroting 2018) Datum: 31 mei 2018 Agendapunt: 10 Vastgesteld door bestuur d.d. 19 april 2018 Werkplan Osteoporose

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan Nederlandse Meningitis Stichting. 1. Inleiding

Meerjarenbeleidsplan Nederlandse Meningitis Stichting. 1. Inleiding Meerjarenbeleidsplan 2014-2018 Nederlandse Meningitis Stichting 1. Inleiding De Nederlandse Meningitis Stichting (NMS) is opgericht op 13 december 1996 met als doel informatie over meningitis/sepsis/encefalitis

Nadere informatie

Hersenletselcentrum: een brug van zorg naar welzijn. Projectteam Hersenletselcentra Zuidoost Brabant

Hersenletselcentrum: een brug van zorg naar welzijn. Projectteam Hersenletselcentra Zuidoost Brabant Hersenletselcentrum: een brug van zorg naar welzijn Definitie Niet Aangeboren Hersenletsel Een beschadiging in de hersenen door bijvoorbeeld een ongeluk, beroerte, hersentumor etc. Deze beschadiging heeft

Nadere informatie

Stichting Lynch - Polyposis. Strategisch beleidsplan 2014-2018. 1. Inleiding

Stichting Lynch - Polyposis. Strategisch beleidsplan 2014-2018. 1. Inleiding Stichting Lynch - Polyposis Strategisch beleidsplan 2014-2018 1. Inleiding In de in 2013 opgestelde statuten van de stichting Lynch-Polyposis, waarin Vereniging HNPCC-Lynch en stichting PPC zijn opgegaan,

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan Nederlandse Leverpatiënten Vereniging De lever en leverziekten: de NLV weet er alles van!

Meerjarenbeleidsplan Nederlandse Leverpatiënten Vereniging De lever en leverziekten: de NLV weet er alles van! Meerjarenbeleidsplan Nederlandse Leverpatiënten Vereniging 2016 2019 De lever en leverziekten: de NLV weet er alles van! Overleverenoverlevenenoverlevenenoverleveren Overleverenoverlevenenoverlevenenoverleveren

Nadere informatie

Ervaringsdeskundigheid: Meerwaarde?!

Ervaringsdeskundigheid: Meerwaarde?! Ervaringsdeskundigheid: Meerwaarde?! Ervaringsdeskundigheid: MEERWAARDE?! Welkom en inleiding Marjan Enning: Netwerkcoördinator Ervaringsdeskundigheid bij NAH Jeroen Kwak: Manager Zorgbelang/ Senior Beleidsadviseur

Nadere informatie

Hersenletsel Centrum Zeeland

Hersenletsel Centrum Zeeland Hersenletsel Centrum Zeeland Hersenletsel Zeeland Hersenletsel Zeeland Richa Peters (CVA keten coördinator) en Cisca Zuurveld (NAH coördinator) s-gravenpolderseweg 114a - 4462 RA Goes 0113 236263 of 06-34315562

Nadere informatie

Jaarplan 2014 op hoofdlijnen

Jaarplan 2014 op hoofdlijnen Jaarplan 2014 op hoofdlijnen Multiple Sclerose Vereniging Nederland Algemeen In Nederland is per ziekte/aandoening slechts één patiëntenvereniging. Voor Multiple Sclerose is dat MS Vereniging Nederland,

Nadere informatie

Stand van zaken. Antoinette van der Werff Sr. Coordinator NAH Zuid Holland

Stand van zaken. Antoinette van der Werff Sr. Coordinator NAH Zuid Holland Stand van zaken Antoinette van der Werff Sr. Coordinator NAH Zuid Holland Leidende principes/kernpunten: Vindbare persoonlijke zorg/welzijn m.b.v. herkenbare website, naam contactpersoon, links naar regionale

Nadere informatie

KBO Zeeland. beleidsplan

KBO Zeeland. beleidsplan KBO Zeeland beleidsplan 2014-2018 Vroeger was er ook een jeugd van tegenwoordig. 1 Inhoudsopgave. 1 Inleiding 3 2 Missie en opdracht 4 3 Strategische koers 5 4 Kerntaken 6 Belangenbehartiging Dienstverlening

Nadere informatie

NAH Vanuit eigen kracht! Klankbordgroepen uit. Groningen Drenthe. Rdam Rijnmond Utrecht Zeeland

NAH Vanuit eigen kracht! Klankbordgroepen uit. Groningen Drenthe. Rdam Rijnmond Utrecht Zeeland NAH Vanuit eigen kracht! Klankbordgroepen uit Gelderland Groningen Drenthe Midden Holland Rdam Rijnmond Utrecht Zeeland Limburg Haaglanden NAH Vanuit eigen kracht! Klankbordgroep Gelderland Wel samenwerking

Nadere informatie

Wat wij belangrijk vinden, lees je ook terug in onze missie en visie:

Wat wij belangrijk vinden, lees je ook terug in onze missie en visie: BELEIDSPLAN 2015-2018 Onze missie, visie en kernwaarden Freya is dé vereniging van en voor mensen bij wie zwanger worden niet of niet makkelijk lukt. Wij dienen primair het belang van mensen met vruchtbaarheidsproblemen,

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Olijf

Beleidsplan Stichting Olijf Beleidsplan Stichting Olijf 2015-2017 Beleidsplan Stichting Olijf 2015-2017 Visie Olijf: Olijf biedt als netwerk steun en informatie aan vrouwen die gynaecologische kanker hebben (gehad) en hun naasten.

Nadere informatie

Hersenletselcentra. Meerwaarde of kostenpost. Mia Verschaeve Projectleider. 27 juni 2014

Hersenletselcentra. Meerwaarde of kostenpost. Mia Verschaeve Projectleider. 27 juni 2014 Hersenletselcentra Meerwaarde of kostenpost Mia Verschaeve Projectleider 27 juni 2014 Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland: Haaglanden, Midden Holland, Rotterdam Rijnmond Initiatiefnemers Patiëntenverenigingen

Nadere informatie

Stichting Patiëntenorganisatie Prader-Willi Syndroom Nederland

Stichting Patiëntenorganisatie Prader-Willi Syndroom Nederland 1 Stichting Patiëntenorganisatie Prader-Willi Syndroom Nederland (Prader-Willi Stichting) Strategisch werkplan 2019-2020 22 mei 2019 Missie en visie 2 Missie* Prader-Willi Stichting is de Patientenorganisatie

Nadere informatie

Beleidsplan 2012-2015 Stichting Steensoep

Beleidsplan 2012-2015 Stichting Steensoep Beleidsplan 2012-2015 Stichting Steensoep Marian Bentvelzen en Monique Strijk Juli 2012 Brede Hilledijk 590, 3072 NK Rotterdam Tel.: 0613467100, 0653224897 KvK: 54218853 E: moniquestrijk@hotmail.com, post@marianbentvelzen.nl

Nadere informatie

ZUID-HOLLAND ZUID BASISDOCUMENT

ZUID-HOLLAND ZUID BASISDOCUMENT ZUID-HOLLAND ZUID BASISDOCUMENT 2015 2018 17 december 2014 Inhoudsopgave blz. Voorwoord 3 1. Inleiding 3 1.1 Missie, en doelstelling 3 1.1.1 Missie 1.1.2 Doelstelling 1.2 Bestuurlijke organisatie 4 1.3

Nadere informatie

Beleidsplan STICHTING OVERDRUKSYNDROOM NL

Beleidsplan STICHTING OVERDRUKSYNDROOM NL Beleidsplan STICHTING OVERDRUKSYNDROOM NL 1. 2018 2021 1.1 Referentie: 2018-2021 Datum: 13-05-2019 Status: Definitief Auteur: Voorzitter Stichting OverdrukSyndroom.NL 0 Inleiding Stichting Overdruk Syndroom

Nadere informatie

Meerjarenbeleidsplan Utrecht, september 2012

Meerjarenbeleidsplan Utrecht, september 2012 Meerjarenbeleidsplan 2012-2015 Utrecht, september 2012 Vereniging Waterloop maakt mensen met blaas- of nierkanker sterker en zorg beter Colofon Titel Meerjarenbeleidsplan 2012-2015 Tekst Bestuur Vereniging

Nadere informatie

Hierbij bieden we u een werkplan aan dat uitgaat van de extra werkzaamheden in 2017 met de verwachting erbij opgenomen voor Jo Gorter Voorzitter

Hierbij bieden we u een werkplan aan dat uitgaat van de extra werkzaamheden in 2017 met de verwachting erbij opgenomen voor Jo Gorter Voorzitter Werkplan 2017 2018 1. Voorwoord De vrijwilligers en medewerker van het Gehandicapten Platform hebben de afgelopen jaren bijzonder hard gewerkt om uitvoering te geven aan alle intenties. Wat vooral steeds

Nadere informatie

Velp, oktober Meerjarenplan Van servet naar tafellaken

Velp, oktober Meerjarenplan Van servet naar tafellaken Velp, oktober 2017 Meerjarenplan 2018-2022 Van servet naar tafellaken 2 Inhoudsopgave 1. Voorwoord... 3 2. Samenvatting... 4 3. Externe analyse... 4 4. Interne analyse... 13 5. SWOT analyse... 18 6. Missie,

Nadere informatie

Beleidsplan DES Centrum Terugblik. 2. Missie / Visie. 3. Ontwikkelingen. 4. Het beleidsplan

Beleidsplan DES Centrum Terugblik. 2. Missie / Visie. 3. Ontwikkelingen. 4. Het beleidsplan 1 Beleidsplan DES Centrum 2016-2019 1. Terugblik 2. Missie / Visie 3. Ontwikkelingen 4. Het beleidsplan 2016-2019 De speerpunten voor de periode 2016 2019 Communicatie naar donateurs en stakeholders Kennisontwikkeling

Nadere informatie

Freya Beleidsplan 2015-2018

Freya Beleidsplan 2015-2018 Freya Beleidsplan 2015-2018 Freya is de enige landelijk werkende patiëntenorganisatie in Nederland op het gebied van vruchtbaarheidsproblemen. We hebben een grote achterban van mensen met vruchtbaarheidsproblemen,

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Vereniging Hersenletsel.nl

Jaarverslag 2014 Vereniging Hersenletsel.nl Jaarverslag 2014 Vereniging Hersenletsel.nl 1 Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van de Vereniging Hersenletsel.nl. Samenhang, daadkracht en richting; dat waren de woorden die wij als leidraad

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN 2017 2020 Werkplan 2018 Collectieve belangenbehartiging en dienstverlening van en voor mensen met een verstandelijke beperking en hun ouders/vertegenwoordigers Platform VG ZOB/Beleid 1 INLEIDING

Nadere informatie

Werkplan 2015 DES Centrum

Werkplan 2015 DES Centrum Werkplan 2015 DES Centrum Missie De missie van het DES Centrum is tweeledig: 1. Optreden als kennis- en voorlichtingscentrum over DES 2. Bewaken van de belangen van DES betrokkenen Visie 2013-2016 Het

Nadere informatie

Beleidsdocument 2012-2016

Beleidsdocument 2012-2016 Beleidsdocument 2012-2016 uw zorg, onze zorg Inhoudsopgave 1. Voorwoord...3 2. Zorggroep de Bevelanden...4 3. Waar staat Zorggroep de Bevelanden voor (Missie, Visie en Doelstellingen)...4 4. Uitwerking:

Nadere informatie

Beleidsplan. Stichting Vrienden van. Service Bureau Ouderen. Hellevoetsluis

Beleidsplan. Stichting Vrienden van. Service Bureau Ouderen. Hellevoetsluis Beleidsplan Stichting Vrienden van Service Bureau Ouderen Hellevoetsluis 2017 2018 Beleidsplan 2017-2018 Inhoudsopgave: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Doel en beleidsplan Aanvragen Historie van de Vrienden

Nadere informatie

Stichting ter bevordering van het onderwijs aan Hoogbegaafde kinderen en jongeren

Stichting ter bevordering van het onderwijs aan Hoogbegaafde kinderen en jongeren Stichting ter bevordering van het onderwijs aan Hoogbegaafde kinderen en jongeren Stichting Secundum www.secundum.nl info@secundum.nl Postadres: Secundum Postbus 2311 2002 CH Haarlem 1 Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

Overlegplatform van Vlaamse patiëntenorganisaties voor mensen met een reumatische aandoening

Overlegplatform van Vlaamse patiëntenorganisaties voor mensen met een reumatische aandoening Overlegplatform van Vlaamse patiëntenorganisaties voor mensen met een reumatische aandoening Gevolgd door Donorinfo sinds: 2012 (+32) 0476/20.06.19 info@reumanet.be http://www.reumanet.be PDF versie Doe

Nadere informatie

Hersenletselcentrum: een brug van zorg naar welzijn

Hersenletselcentrum: een brug van zorg naar welzijn Hersenletselcentrum: een brug van zorg naar welzijn Door coördinatoren Marjan Enning & Aukje Valks Cijfers Minimaal een half miljoen mensen met NAH Elk jaar 130.000 nieuwe patiënten met NAH Na 1 jaar

Nadere informatie

JAARVERSLAG

JAARVERSLAG regio Midden Brabant JAARVERSLAG 2014-2015 2015 Initiatief van de cliëntenraden: Inhoud: Voorwoord Pagina 3 Algemene Informatie Pagina 4 Wat is het Platform Pagina 4 Overlegmomenten Pagina 4 Doelstellingen

Nadere informatie

Jaarwerkplan Vastgesteld: 14 oktober 2017

Jaarwerkplan Vastgesteld: 14 oktober 2017 Jaarwerkplan 2018 Vastgesteld: 14 oktober 2017 Doelen 2.1 Kwaliteit Belangenbehartiging Speerpunten Lotgenotencontact Informatievoorziening Resultaat In samenwerking met 2.1.1 Concentratie blaasen nierkankerzorg.

Nadere informatie

BELEIDSPLAN. SchuldHulp Maatje Zeist. Beleidsplan SchuldHulpMaatje Zeist 2016-2020

BELEIDSPLAN. SchuldHulp Maatje Zeist. Beleidsplan SchuldHulpMaatje Zeist 2016-2020 BELEIDSPLAN SchuldHulp Maatje Zeist Beleidsplan SchuldHulpMaatje Zeist 2016-2020 Inhoud 1. Inleiding 2. Missie 3. Visie 4. Wat wil SHMZ bereiken 5. Voor wie is SHMZ 6. Met wie werkt SHMZ samen 7. De Organisatiestructuur

Nadere informatie

Samen Bouwen aan Participatie

Samen Bouwen aan Participatie Samen Bouwen aan Participatie Voucherproject 2016-2018 1 Samen bouwen aan participatie Meedoen. Gelijkwaardig kunnen (blijven) deelnemen aan de samenleving. Dat is een grote wens van een belangrijk deel

Nadere informatie

MEERJARENBELEIDSPLAN PATIËNTEN PLATFORM COMPLEMENTAIRE GEZONDHEIDSZORG (PPCG)

MEERJARENBELEIDSPLAN PATIËNTEN PLATFORM COMPLEMENTAIRE GEZONDHEIDSZORG (PPCG) MEERJARENBELEIDSPLAN 2013-2016 PATIËNTEN PLATFORM COMPLEMENTAIRE GEZONDHEIDSZORG (PPCG) 13 december 2012 Inleiding Het Patiënten Platform Complementaire is een Stichting waarin een aantal patiëntenorganisaties

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Vereniging Hersenletsel.nl

Jaarverslag 2016 Vereniging Hersenletsel.nl Jaarverslag 2016 Vereniging Hersenletsel.nl 1 Voorwoord In 2016 zagen we onze vereniging steeds nadrukkelijker op de kaart komen bij politiek, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en wetenschap. Daar zijn

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN 2016-2019 0 Inhoudsopgave: Inleiding 2 1. Visie 3 2. Kernwaarden en Huishoudelijk reglement 3 3. Doelstelling 3 4. Beleidsplan 2016-2019 4 5. Vrijwilligersbeleid 4 6. PR en Fondsenwerving 5

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Paleis van de Verdraagzaamheid

Beleidsplan Stichting Paleis van de Verdraagzaamheid Beleidsplan Stichting Paleis van de Verdraagzaamheid november 2013 Voorwoord Het beleidsplan is opgesteld om duidelijk richting te geven aan de activiteiten van het bestuur. Het is echter niet bedoeld

Nadere informatie

1. DOELSTELLING 2. ACTIVITEITEN IN LOTGENOTENCONTACT HET VERSTREKKEN VAN INFORMATIE NATIONALE HOORNVLIESDAG

1. DOELSTELLING 2. ACTIVITEITEN IN LOTGENOTENCONTACT HET VERSTREKKEN VAN INFORMATIE NATIONALE HOORNVLIESDAG Inhoud bladzijde 1. DOELSTELLING 2. ACTIVITEITEN IN 2015 3 2.1. LOTGENOTENCONTACT 3 2.1.1. HET VERSTREKKEN VAN INFORMATIE 3 2.1.2. NATIONALE HOORNVLIESDAG 3 2.1.3. REGIONETWERK VAN HOORNVLIESPATIËNTEN

Nadere informatie

Stichting DES Centrum werkplan 2014

Stichting DES Centrum werkplan 2014 Stichting DES Centrum werkplan 2014 30 september 2014 1 Missie De missie van het DES centrum is in het kader van de reorganisatie in 2012/2013 aangepast. De nieuwe focus is tweeledig: 1. Optreden als kennis-

Nadere informatie

Alzheimer Nederland en sociale media

Alzheimer Nederland en sociale media Alzheimer Nederland en sociale media Het gebruik van sociale netwerksites heeft de afgelopen jaren een stevige vlucht genomen. Bijna iedere Nederlander die online actief is, is verbonden aan één of meer

Nadere informatie

mensen ik anderen dieren dingen iets doen /gebeurd M D W D V Z Z

mensen ik anderen dieren dingen iets doen /gebeurd M D W D V Z Z mensen ik anderen dieren wat dingen iets doen /gebeurd waar thuis binnen buiten niet thuis binnen buiten wanneer oe tijdstip bijzondere dag? M 1 8 15 22 29 D 2 9 16 23 30 W 3 10 17 24 31 D 4 11 18 25 V

Nadere informatie

Geef Prostaatkanker het nakijken. Beleidsplan Stichting Blue Ribbon 2015-2016

Geef Prostaatkanker het nakijken. Beleidsplan Stichting Blue Ribbon 2015-2016 Beleidsplan Stichting Blue Ribbon 2015-2016 Geef Prostaatkanker het nakijken 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding a. Organisatie 2. Strategie a. Statutaire doelstelling b. Afwezigheid van winstoogmerk c. Bestemming

Nadere informatie

Jaarplan 2019 plusminus

Jaarplan 2019 plusminus 1 Jaarplan 2019 plusminus 1.0 Inleiding Plusminus is een onafhankelijke en actieve vereniging die zich op een breed gebied inzet voor mensen met een bipolaire stoornis zodat zij een zo goed mogelijk leven

Nadere informatie

Beleidsplan 2014-2018

Beleidsplan 2014-2018 Beleidsplan 2014-2018 (versie 20 oktober 2014) INLEIDING Wooninitiatief Plu-S is een stichting waarvan het bestuur wordt gevormd door ouders of de wettelijke vertegenwoordigers van mensen met een beperking.

Nadere informatie

NAH werk in uitvoering. 15 januari 2016 interactieve dag ter afsluiting van het Voucherproject

NAH werk in uitvoering. 15 januari 2016 interactieve dag ter afsluiting van het Voucherproject NAH werk in uitvoering 15 januari 2016 interactieve dag ter afsluiting van het Voucherproject Presentatie HLC door Mia Verschaeve www.hersenletselcentrum.com Samenwerkende partijen De Voucherhouders in

Nadere informatie

BELEIDSPLAN Stichting Steun 22Q11. Voor de jaren 2014 / 2015

BELEIDSPLAN Stichting Steun 22Q11. Voor de jaren 2014 / 2015 BELEIDSPLAN Stichting Steun 22Q11 Voor de jaren 2014 / 2015 INLEIDING: Stichting Steun 22Q11 staat aan het begin van haar oprichting. De stichting is notarieel opgericht op 3 juli 2014 door ouders van

Nadere informatie

Beleidsplan Juli 2014-2019

Beleidsplan Juli 2014-2019 Beleidsplan Juli 2014-2019 Nijmegen, 1 januari 2014 Inhoudsopgave Inleiding 1. Doel van de Stichting - uitgangspunten - doelstelling - onderzoek - doelgroepen 2. Werkzaamheden van de Stichting - strategie

Nadere informatie

Lymevereniging. Financieel Jaarverslag 2018

Lymevereniging. Financieel Jaarverslag 2018 Lymevereniging Financieel Jaarverslag 2018 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Algemene toelichting... 3 Waarderingsgrondslagen... 3 Grondslagen van resultaatbepaling... 3 Staat van baten en lasten... 5 Toelichting

Nadere informatie

PG-monitor 2014 factsheet Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten

PG-monitor 2014 factsheet Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten PG-monitor 2014 factsheet Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten PGOsupport is een onafhankelijke netwerkorganisatie voor patiënten- en gehandicaptenorganisaties. PGOsupport adviseert

Nadere informatie

Beleidsplan Versie 29 november 2013

Beleidsplan Versie 29 november 2013 Beleidsplan Versie 29 november 2013 Vooraf Voor u ligt het beleidsplan van de Stichting Unlocked. Het plan omvat een overzicht van de doelstellingen, activiteiten en geeft inzicht in de werving en het

Nadere informatie

Regeling Lokale Netwerken

Regeling Lokale Netwerken Regeling Lokale Netwerken Binnen de BNA functioneren vanaf 2017 lokale netwerken. Deze netwerken opereren vanuit een door de landelijke organisatie gedragen missie, waaraan lokaal (en regionaal) vorm en

Nadere informatie

Algemene Leden Vergadering (ALV) ONDERWERP: Activiteitenverslag Datum: 9 juni Vastgesteld door bestuur d.d.

Algemene Leden Vergadering (ALV) ONDERWERP: Activiteitenverslag Datum: 9 juni Vastgesteld door bestuur d.d. AAN: VAN: Algemene Leden Vergadering (ALV) Bestuur ONDERWERP: Activiteitenverslag 2015 Datum: 9 juni 2016 Vastgesteld door bestuur d.d. 8 april 2016 ALGEMENE INFORMATIE Doelstelling van de organisatie

Nadere informatie

Ik heb hersenletsel, zie je het aan mij?

Ik heb hersenletsel, zie je het aan mij? Ik heb hersenletsel, zie je het aan mij? Projectplan voor een werkplaats deskundigheidsbevordering sociale wijkteams voor & door mensen met niet aangeboren hersenletsel. Almere, november 2014 Onderzoekslijn

Nadere informatie

Werkplan Voorwoord

Werkplan Voorwoord Voorwoord Werkplan 2019 De vrijwilligers en medewerker van het Gehandicapten Platform hebben de afgelopen jaren bijzonder hard gewerkt om uitvoering te geven aan alle intenties. Wat vooral steeds naar

Nadere informatie

Samen sterk in communicatie. Zomer 2015

Samen sterk in communicatie. Zomer 2015 Samen sterk in communicatie Zomer 2015 Missie Communicatie maakt het leven. Als voor mensen horen of communiceren niet vanzelfsprekend is, maakt Kentalis de beste communicatiemogelijkheden toegankelijk.

Nadere informatie

Implementatie van de Landelijke Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel Hoe pak ik dat aan?

Implementatie van de Landelijke Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel Hoe pak ik dat aan? Implementatie van de Landelijke Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel Hoe pak ik dat aan? Heleen van Milligen Projectleider Stichting Transmurale Zorg Den Haag e.o. Programma Doel van de workshop Informatie

Nadere informatie

Welkom. Noord-Nederland

Welkom. Noord-Nederland Welkom Hersenletselcentrum : Gestart en Onderweg December 2014 startsymposium, met 6 initiatiefnemers en een klankbordgroep Februari 2016 Symposium THL, met 14 aangesloten convenant partners Nu 17 convenantpartners,

Nadere informatie

Jaarplan Rotterdam Stroke Service 2013 Januari 2013

Jaarplan Rotterdam Stroke Service 2013 Januari 2013 Jaarplan Rotterdam Stroke Service 2013 Januari 2013 Jaarplan Rotterdam Stroke Service 2013 Pagina 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Inleiding...3 Kwaliteit en inhoud...4 Samenwerking en communicatie...6

Nadere informatie

Goed project maar geen geld? Fonds1818 helpt!

Goed project maar geen geld? Fonds1818 helpt! Goed project maar geen geld? Fonds1818 helpt! Emma s Hof Den Haag Aanvraag indienen Op de website www.fonds1818.nl kunt u het digitale aanvraagformulier invullen. Of u stuurt een uitgewerkt projectplan

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2015 2018

BELEIDSPLAN 2015 2018 BELEIDSPLAN 2015 2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding blz. 2 2. Missie blz. 3 3. Doelstellingen blz. 3 4. Lotgenotencontact blz. 3 5. Informatievoorziening blz. 4 6. Belangenbehartiging blz. 4 7. Ledenbeleid

Nadere informatie

Veelgestelde vragen en antwoorden uit de informatiebijeenkomsten van 1 en 6 september 2016

Veelgestelde vragen en antwoorden uit de informatiebijeenkomsten van 1 en 6 september 2016 Veelgestelde vragen en antwoorden uit de informatiebijeenkomsten van 1 en 6 september 2016 1. Hoeveel subsidie kan je aanvragen? 35.000 of 45.000? Voor het subsidiejaar 2017 kunt u maximaal 45.000,- aanvragen.

Nadere informatie

Welkom. Workshop Gedragsproblematiek bij traumatisch hersenletsel. Petrie van der Wel

Welkom. Workshop Gedragsproblematiek bij traumatisch hersenletsel. Petrie van der Wel Welkom Workshop Gedragsproblematiek bij traumatisch hersenletsel Petrie van der Wel Docent Ervaringsdeskundigheid NAH, Hanze Hogeschool Groningen Marleen Schönherr, Revalidatiearts, UMCG - Centrum voor

Nadere informatie

Voorwoord Doelstelling stichting Uitgangspunten a Vermogen Het bestuur Statuten stichting.

Voorwoord Doelstelling stichting Uitgangspunten a Vermogen Het bestuur Statuten stichting. 2 INHO UDS O PG AVE Voorwoord 3 1. Doelstelling stichting 4 1.1. Uitgangspunten.. 4 1.1.a Vermogen.. 5 1.2. Het bestuur 5 1.3. Statuten stichting. 6 1.4. Convenant. 6 2. Werkzaamheden 7 2.1. Algemeen..

Nadere informatie

Meerjarenplan

Meerjarenplan Meerjarenplan - Vastgesteld, 8 oktober 2016 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Evaluatie Meerjarenplan 2012-2015... 4 Bestuurlijk- organisatorisch en financieel gebied... 4 Positionering van de vereniging...

Nadere informatie

Verordening Adviesraad Sociaal Domein Vught

Verordening Adviesraad Sociaal Domein Vught Verordening Adviesraad Sociaal Domein Vught De gemeenteraad van de gemeente Vught, Gelezen het collegevoorstel van 11 juli 2017, Gelet op artikel 47 van de Participatiewet, artikel 2.1.3 lid 3 van de Wet

Nadere informatie

bestuurslid (verhinderd wegens ziekte) en heeft zich schriftelijk voor de voorstellen uitgesproken

bestuurslid (verhinderd wegens ziekte) en heeft zich schriftelijk voor de voorstellen uitgesproken Notulen van de consulterende ALV van Vereniging Woortblind d.d. 1 september 2014 Aanwezige leden: Marcel Koreman Gremmelt.???? Jeanne Voeren Roel Huizer Elisabeth v.d. Werf Jolanda Verwoerd Hans van de

Nadere informatie

Werkplan 2013 Missie Visie vanaf 2013 Perspectief

Werkplan 2013 Missie Visie vanaf 2013 Perspectief Werkplan 2013 Missie Naarmate de gedachten over en de uitwerking van de reorganisatie zich verder ontwikkelen, wordt duidelijker dat de missie van het DES centrum zich vanaf 2014 toespitst op twee zaken:

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Jorisvrienden & Meerjarenbeleidsplan 2014-2017. Stichting Jorisvrienden (opgericht 6 november 2013)

Beleidsplan Stichting Jorisvrienden & Meerjarenbeleidsplan 2014-2017. Stichting Jorisvrienden (opgericht 6 november 2013) Beleidsplan Stichting Jorisvrienden & Meerjarenbeleidsplan 2014-2017 Stichting Jorisvrienden (opgericht 6 november 2013) INHOUDSOPGAVE: 1. HET ONTSTAAN VAN DE STICHTING JORISVRIENDEN... 3 2. BELEIDSKEUZES...3

Nadere informatie

NAH-netwerk Kennemerland. Jaarverslag 2017

NAH-netwerk Kennemerland. Jaarverslag 2017 NAH-netwerk Kennemerland Jaarverslag 2017 Haarlem, juni 2018 Inhoud 1. Doel, organisatie en werkwijze 3 1.1 Netwerkpartners 3 1.2 Doelgroep 3 1.3 Doel 4 1.4 Organisatie en werkwijze 2. Activiteiten 5 2.1

Nadere informatie

De Kanteling: kennis is macht!

De Kanteling: kennis is macht! C1 De Kanteling: kennis is macht! Over het gesprek binnen de Wmo vanuit het Perspectief op Participatie (PoP) Monique Lindhout en Mia Verschaeve Stichting Samenwerkende Hersenletsel Verenigingen (SHV)

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2015 2019

BELEIDSPLAN 2015 2019 BELEIDSPLAN 2015 2019 Werkplan 2015 Collectieve belangenbehartiging en dienstverlening van en voor mensen met een verstandelijke beperking en hun ouders/vertegenwoordigers INLEIDING Voor u ligt het beleidsplan

Nadere informatie

Folder Stimuleringssubsidie

Folder Stimuleringssubsidie Folder Stimuleringssubsidie In deze folder leest u meer over de stimuleringssubsidie van de gemeente Delft. De volgende vier vragen worden beantwoord: 1. Wat is een stimuleringssubsidie? 2. Waarvoor kan

Nadere informatie

PG-monitor 2011. Factsheet. Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten. support

PG-monitor 2011. Factsheet. Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten. support PG-monitor 2011 Factsheet Organisaties van patiënten, gehandicapten en ggz-cliënten support pg-monitor 2011 Inhoudsopgave Voorwoord Voorwoord 1 1 Organisatie 2 2 Opbouw achterban 3 Organisaties van patiënten,

Nadere informatie

Beleidsplan. Stichting Vrienden van. Service Bureau Ouderen. Hellevoetsluis

Beleidsplan. Stichting Vrienden van. Service Bureau Ouderen. Hellevoetsluis Beleidsplan Stichting Vrienden van Service Bureau Ouderen Hellevoetsluis 2016 2017 Beleidsplan 2016-2017 Inhoudsopgave: 1. Doel en beleidsplan 2. Aanvragen 3. Historie van de Vrienden van het SBO 4. Beschrijving

Nadere informatie

Algemene Leden Vergadering (ALV) ONDERWERP: Activiteitenverslag Datum: 11 mei Vastgesteld door bestuur d.d.

Algemene Leden Vergadering (ALV) ONDERWERP: Activiteitenverslag Datum: 11 mei Vastgesteld door bestuur d.d. AAN: VAN: Algemene Leden Vergadering (ALV) Bestuur ONDERWERP: Activiteitenverslag 2016 Datum: 11 mei 2017 Vastgesteld door bestuur d.d. 21 april 2017 ALGEMENE INFORMATIE Doelstelling van de organisatie

Nadere informatie

Activiteitenplan FODOK 2016

Activiteitenplan FODOK 2016 Federatie van Ouders van Dove Kinderen - met of zonder CI Postbus 354 3990 GD Houten 030-2900360 1. Algemene informatie Hoofddoelstelling Aan te vragen subsidie voor 2016 De FODOK streeft naar een situatie

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2016-2020 Voor U ligt het nieuwste beleidsplan van de V&VN afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners. 1. Inleiding Dit beleidsplan is een leidraad voor het bestuur van de V&VN

Nadere informatie

FINANCIEEL JAARVERSLAG 2013

FINANCIEEL JAARVERSLAG 2013 FINANCIEEL JAARVERSLAG 2013 Stichting Terima Kasih Vier-Morgenweg 6 (postadres) 6721 MS Bennekom KvK Utrecht nr. 50028235 Bankrekeningnr. NL05RABO 010.84.45.771 W.www.stichtingterimakasih.nl E. info@stichtingterimakasih.nl

Nadere informatie

Jaarplan 2014. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant

Jaarplan 2014. Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant. Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant Jaarplan Netwerk Palliatieve Zorg Regio Zuidoost Brabant Netwerk Palliatieve Zorg Zuidoost Brabant 1 Aansluitend op de doelstellingen van het beleidsplan van het netwerk staan de volgende activiteiten

Nadere informatie

ZUID-HOLLAND ZUID WERKDOCUMENT. 2 juli 2012

ZUID-HOLLAND ZUID WERKDOCUMENT. 2 juli 2012 ZUID-HOLLAND ZUID WERKDOCUMENT 2012 2013 2 juli 2012 Inhoudsopgave blz. Voorwoord 3 1. Inleiding 3 1.1 Missie, en doelstelling 3 1.1.1 Missie 1.1.2 Doelstelling 1.2 Bestuurlijke organisatie 4 1.3 Financieel

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord van de voorzitter

Inhoud. Voorwoord van de voorzitter 1 Inhoud Voorwoord van de voorzitter Stichting Emetofobie in het kort Wie zijn we? Hoe zijn we ontstaan? Wat willen we bereiken? Wat doen we? Hoe betalen we het? Waarom geen CBF-keurmerk? Beleid en resultaten

Nadere informatie

Werkplan Voorwoord

Werkplan Voorwoord Voorwoord Het voorwoord van ons platform is, zeker wat betreft de eerste alinea, elk jaar van toepassing. Onze vrijwilligers en onze medewerker van het Platform hebben de afgelopen jaren bijzonder hard

Nadere informatie

Concept werkplan 2018

Concept werkplan 2018 Werkplan 2018 Concept werkplan 2018 Uit het beleidsplan 2014-2017 Actief en Vasthoudend De Lymevereniging zet zich in voor Voorlichting, Belangenbehartiging en Lotgenotencontacten voor haar leden. Individuele

Nadere informatie

12/10/2016. Nieuwe NAH LIGA vzw Vlaams Hersenletselplan Beni Kerkhofs Voorzitter NAH LIGA vzw Directeur zorg Pulderbos vzw

12/10/2016. Nieuwe NAH LIGA vzw Vlaams Hersenletselplan Beni Kerkhofs Voorzitter NAH LIGA vzw Directeur zorg Pulderbos vzw Nieuwe NAH LIGA vzw Beni Kerkhofs Voorzitter NAH LIGA vzw Directeur zorg Pulderbos vzw Nieuwe NAH LIGA vzw Beni Kerkhofs Voorzitter NAH LIGA vzw Directeur zorg Pulderbos vzw 1 Historiek SEN RSWV SIG Rond

Nadere informatie

Werkplan 2016 STERKE MEIDEN!

Werkplan 2016 STERKE MEIDEN! Werkplan 2016 STERKE MEIDEN! Inhoud Inleiding pag. 3 Visie & Missie pag. 4 Hoe ziet de LFB eruit pag. 5 Activiteiten 2016 pag. 6 - Belangenbehartiging landelijk pag. 7 - Informatievoorziening landelijk

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Nationale Opera & Ballet Fonds 2016

Beleidsplan Stichting Nationale Opera & Ballet Fonds 2016 Beleidsplan Stichting Nationale Opera & Ballet Fonds 2016 Stichting Nationale Opera & Ballet Fonds is opgericht op 15 december 2016. In onderstaand plan legt het bestuur van de Stichting het beleid van

Nadere informatie

Verkorte versie fusiedocument

Verkorte versie fusiedocument Verkorte versie fusiedocument Gelopen proces fase 1 o Reden fusie is steeds leidend geweest, is bekend o Diverse gremia mee laten denken in voorbereiding o Uitwerking in 4 werkgroepen (en werkgroep communicatie)

Nadere informatie

Thema maatschappelijke participatie

Thema maatschappelijke participatie Naam organisatie Jongerenvereniging KPJ Limburg 1. Activiteitnaam (en nummer) LimburgPaviljoen 2. Korte omschrijving Jongeren hebben verfrissende ideeën en weten hoe ze andere jongeren kunnen enthousiasmeren.

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2016-2017 Almere, 2016 Inhoud 1. Voorwoord 2. De organisatie 2.1 Wie zijn we 2.2 Missie en visie 2.3 Waar staat Stichting Sarco voor 3. Wat wil Stichting Sarco bereiken en hoe wil zij dit realiseren

Nadere informatie

Missie visie document

Missie visie document Missie visie document 2014 2018 NVLO bestuur Oktober 2014 Visie Nederlandse Vereniging van Leidinggevenden Operatieafdeling (NVLO) De NVLO is een professionele en ondernemende beroepsvereniging voor leidinggevende

Nadere informatie