HAALBAARHEIDSONDERZOEK NAAR VOERTUIGDETECTIE MET OPTISCHE GLASVEZELS Mogelijkheden voor sensoren onder de slijtlaag

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HAALBAARHEIDSONDERZOEK NAAR VOERTUIGDETECTIE MET OPTISCHE GLASVEZELS Mogelijkheden voor sensoren onder de slijtlaag"

Transcriptie

1 %* * TNO-rapport TPD-HOI-RPT TNO Technisch Physische Dienst TU Delft HAALBAARHEIDSONDERZOEK NAAR VOERTUIGDETECTIE MET OPTISCHE GLASVEZELS Mogelijkheden voor sensoren onder de slijtlaag Stieltjesweg 1 Postbus AD Delft Datum 10 november 1995 Telefoon Fax Auteur(s) ir. L.K. Cheng A.J.A. Bruinsma Opdrachtnummer Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/o( openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook, zonder vooraigaande toestemming van TNO. Indlen dit rapport In opdracht werd uitgebracht, wordt voor de rechten en verpllchtfngen van opdrachtgever en opdrachtnemer verwezen naar de Algemene Voorwaarden voor onderzoeksopdrachten aan TNO, dan wel de betrerfende terzake tussen partijen gesloten overeenkomst. Het ter Inzage geven van het TNO-rapport aan direct belanghebbenden is toegestaan. Aan In opdracht van: R.C. v.d. Voort Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat Generaal Rijkswaterstaat Adviesdienst Verkeer en Vervoer Afdeling Infrastructuur en Benutting; Systemen Rotterdam 1995 TNO TPD vervuh vanuit aen multi-disciplinaire aanpak opdrachtan voor badrijfsleven en overheid. Kennisgabiadan zijn: toegepaste fysica, informatics, machanica, atektronica, materialan an procastachnologie. TK# Nederiandso organisatie voor toegepastnatuurwetenschappelijk onderzoek TNO

2 TPD-HOI-RPT Inhoud 1 Inleiding 3 2 Benodigd meetbereik voor detectie van wielpassage 4 3 Onderzoek aan drie typen sensoren Sensorkabel van Pope Polarimetrische sensor van Alcatel De TPD glasvezel sensor Vergelijking tussen de drie typen sensoren 15 4 Conclusies 17 5 Aanbevelingen 19 6 Referenties 21

3 TPD-HOI-RPT Inleiding In het kader van de haalbaarheidsstudie m.b.t. voertuigdetectie met optische glasvezel (RWS-AVV plan code 31802) zijn fase 1 en fase 2 (inventarisatie en voorlopige evaluatie van de mogelijkheden) reeds uitgevoerd [Ref. 1] en [Ref. 3]. Alvorens de haalbaarheid vast te stellen door middel van laboratorium- en veldexperimenten (fase 3 en 4 van het plan van aanpak) is een aanvullend onderzoek gewenst. Doel van dit aanvullend onderzoek is een inzicht te verwerven of met een sensor onder de slijtlaag van de weg wielpassage kan worden gedetecteerd. De belangrijkste deelactiviteiten hierbij zijn: 1 Vaststellen van het benodigde meetbereik voor een sensor onder de slijtlaag aan de hand van uit fase 2 beschikbare modelleringsresultaten. 2 Vaststellen van relevante eigenschappen van in aanmerking komende sensoren. 3 Op basis van in het bovenstaande geïnventariseerde gegevens nagaan of een geschikte sensorconstructie kan worden gevonden, waarmee detectie van wielpassage met een sensor onder de slijtlaag mogelijk zal zijn. Een gedetailleerd plan van aanpak voor de aanvullende studie is opgenomen in memorandum TPD-HOI-MEMO d.d Dit verslag omvat de resultaten van het aanvullende onderzoek. In Hst. 2 wordt het meetbereik voor de verschillende parameters onder de slijtlaag in de wegconstructie vastgesteld en wordt een standaardafmeting van de sensorconstructie onder de slijtlaag gedefinieerd. Hst. 3 behandelt de drie mogelijke glasvezelsensoren. Hierin worden de verschillende sensorontwerpen beschreven en wordt het signaalniveau bij minimale respectievelijk maximale belasting vastgesteld, dan wel geschat. Een vergelijking tussen de verschillende sensoren is samengevat in een tabel. De conclusies zijn samengevoegd in Hst. 4 en in Hst. 5 zijn de referenties opgenomen.

4 TPD-HOI-RPT Benodigd meetbereik voor detectie van wielpassage In fase 2 hebben we de verschillende parameters, welke gebruikt kunnen worden als meetgrootheid voor het detecteren van wielpassage, m.b.v. een simulatiemodel onderzocht. De verticale spanning en de verticale rek, mits de gevoeligheid van de sensor toereikend is, zijn de meest geschikte parameters. Wegens de praktische aspecten is het gunstiger om de sensor diep onder de slijtlaag te plaatsen (b.v. 100 mm). Echter, een diepere positie leidt tot een lagere waarde van de te meten parameters. Aangezien voor beide relevante typen wegconstruktie in fase 2 (type A en type C, [Ref. 1]), simulaties uitgevoerd zijn op een diepte van 60 mm, kiezen we voorlopig 60 mm als de werkdiepte van de sensor. Uit de resultaten van die simulaties kunnen we de minimale en maximale waarden van de verticale rek en verticale spanning afleiden. Deze zijn gepresenteerd in Tabel 1. Tabel 1 Meetbereik voor de verticale rek en verticale spanning in wegconstructie type A en type C, op een diepte van 60 mm [Ref. 1]. (min = passage van een motorfiets met een snelheid van 200 km/h bij -10 C, max = passage van een vrachtwagen met een snelheid van 10 km/h bij 30 C) Verticale rek op 60 mm Verticale spanning op 60 mm Wegconstruktie type A ca. 3 (Je (min) tot ca. 130 \ie (max) ca. 75 kpa (min) tot ca. 700 kpa (max) Wegconstruktie type C ca. 2 ^i (min) tot ca. 15 pe (max) ca. 75 kpa (min) tot ca. 650 kpa (max) * u =microrek. In dit onderzoek worden drie typen glasvezelsensoren onderzocht. Twee ervan, de sensorkabel van Pope en de sensorstrip van Alcatel, zijn bestaande sensorontwerpen. De derde is een voor dit doeleinde door TPD ontworpen en geteste sensor.

5 TPD-HOI-RPT Voor zowel de sensorkabel van Pope als de sensorstrip van Alcatel is het noodzakelijk dat ze in een robuuste sensorconstruktie worden opgenomen ter bescherming van de sensor. Om de aanwezige verticale rek om te kunnen zetten in een vervorming/indrukking, welke gebruikt zal worden voor verdere berekening van de respons van verschillende sensoren, kiezen we als uitgangspunt voorlopig een standaard afmeting van 40 mm hoog en 40 mm breed voor de sensorconstructie (zie Fig. 1). 50mm i Slijtlaag E E o < Standaard afmeting van sensor 40mm 40mm Figuur 1 De standaard afmeting van de sensorconstructie op een diepte van 60 mm onder het wegoppervlak. Voor het detecteren van wielpassage kunnen we nu twee grootheden gebruiken, n.1. de verticale spanning en verticale rek in de wegconstructie. Echter, de optimale keuze is afhankelijk van de stijfheid van de sensorconstruktie. Bij een sensorconstructie die aanmerkelijk slapper is dan de wegconstruktie, kan de vervorming makkelijk overgedragen worden naar de sensor. Een slappe sensor is echter ongeschikt voor het meten van spanning in de relatief stijve wegconstructie, omdat de hoge spanningsopbouw (kpa's) in de wegconstructie gepaard gaat met een zeer geringe vervorming en deze geringe vervorming leidt in een slappe sensor niet tot een goed meetbare druk opbouw. Daarentegen kan een sensorconstructie die stijver is dan de wegconstructie niet optimaal gebruikt worden voor het meten van vervorming omdat de vervorming (rek) in de wegconstruktie nauwelijks overgebracht kan worden naar de stijve sensorconstructie. Een stijve sensorconstructie moet dus juist gebruikt worden om spanning te detecteren, terwijl een slappe sensorconstructie gebruikt moet worden voor het detecteren van vervorming/indrukking. Voor de voorgestelde standaard afmeting en positie van de sensorconstructie kunnen we nu het bereik van de vervorming/indrukking berekenen aan de hand van de verticale rek in Tabel 1.

6 TPD-HOI-RPT Tabel 2 Het bereik van de vervorming/indrukking van een sensor met de standaard afmeting op een diepte van 60 mm. Vervorming/indrukking van een sensorconstructie met een hoogte van 40 mm Wegconstruktie type A ca urn (min) ca. 5.2 pm (max) Wegconstruktie type C ca urn (min) ca. 0.6 urn (max) Onderzoek aan drie typen sensoren In dit onderzoek zijn drie typen sensoren onderzocht, n.1.: sensorkabel van Pope gebaseerd op microbending, sensorstrip van Alcatel gebaseerd op druk geïnduceerde vervorming in een polarisatie behoudende vezel en sensorconstructie ontwikkeld door de TPD gebaseerd op het meten van rek in een stuk glasvezel. Eerst wordt de gevoeligheid van de verschillende typen sensoren in kaart gebracht. Daarna worden deze gegevens in combinatie met de data in Tabel 1 en 2 verwerkt om de geschiktheid van verschillende sensoren te onderzoeken. 3.1 Sensorkabel van Pope Bij de sensorkabel wordt licht eerst in het ene uiteinde van de glasvezel gekoppeld en de hoeveelheid licht uit het andere uiteinde wordt met een detector gemeten. Lichtbron li ^ 1 Pope sensorkabel L i - ^ Detector Figuur 2 Bij de Pope sensorkabel wordt het licht dat uit de glasvezel komt, gedetecteerd.

7 TPD-HOI-RPT Het meetpricipe van de kabel is gebaseerd op micro-buiging en de kabel is gevoelig voor door belasting geïnduceerde indrukking op de kabel. Bij indrukking verandert de demping van de sensor kabel. De demping cc als gevolg van indrukking op de kabel, uitgedrukt in db is gedefinieerd als: = 10 log^ - o, = 10 log^ - 10 log^p = 10 log-*-. (1) Hierin is: I b Ion Ii = het optische vermogen uit de glasvezel bij indrukking, = het optische vermogen uit de glasvezel zonder indrukking, = het in de vezel gekoppeld vermogen en = de initiële demping van de sensor kabel (= 10 log (I on /Ii). Voor een betrouwbare wieldetectie gaan we er van uit dat de spanning/indrukking bij passage van een voertuig, minimaal een demping van -1 db moet kunnen veroorzaken. (Hierbij neemt het meetsignaal met 20% af.) De Pope kabel is bij TPD onderzocht met behulp van de volgende opstelling. Een perspex plaat van ca. 20 cm lang en ca. 15 cm breed wordt op de sensor kabel en een identieke dummy kabel geplaatst. Vervolgens worden verschillende gewichten G op de perspex plaat gelegd. De belasting wordt dan verdeeld over de sensor en dummy kabel. De demping bij de verschillende gewichten worden gemeten. Parallel hieraan registreert een positiesensor (TESA, TTA20) de indrukking op de sensor kabel (zie Fig. 3). TTA20 TT dummy kabel Perspex plaal \L _Q_ sensor kabel Figuur 3 Experimetele opstelling voor onderzoek aan de Pope sensorkabel.

8 TPD-HOI-RPT De demping als functie van de indrukking resp. belasting is weergegeven in de volgende figuren. Pope kabel (X-alpha) Pope kabel (F-alpha) I -2.5 I I -10 Q " O \ V C Verplaatsing [urn] 10 Kracht [N] Figuur 4 Demping als functie van de Figuur 5 indrukking. Demping als functie van de belasting. Meer gedetailleerde meetresultaten zijn terug te vinden in Appendix A. De kabel blijkt een gevoeligheid van ca db/urn voor indrukking te hebben en heeft volgens opgave van Pope een initiële demping van 0.4 db per meter. Allereerst beschouwen we het geval dat deze Pope kabel opgenomen wordt in een sensorconstructie met de standaard afmeting zoals geschetst is in Fig. 1. Volgens Tabel 2 is de minimaal te detecteren vervorming bij een sensor met de standaard afmeting, gelijk aan 0.08 urn. Voor de gevonden gevoeligheid komt dit overeen met een demping van db. Dit is gelijk aan een verandering van 0.1% in het meetsignaal, hetgeen te weinig is t.o.v. de gestelde waarde van -1 db oftewel 20%. Om de gewenste demping te realiseren moet of de gevoeligheid van de Pope kabel met een factor 250 worden verbeterd of de indrukking met dezelfde factor tot 20 urn wordt vergroot. Het verhogen van de gevoeligheid van de sensor kabel gaat naar verwachting gepaard met een verhoging van de initiële demping, waardoor de hoeveelheid licht die op de detector valt lager wordt. Dit is weer nadelig voor de signaal-ruis verhouding van het meetsysteem. Verder beperkt een hoge initiële demping ook de maximale lengte van de sensor. Het verhogen van de gevoeligheid introduceert nog een andere probleem. De Pope sensorkabel maakt geen onderscheid tussen statische (voor)belasting en dynamische belasting door wielpassage. Bij een hoge gevoeligheid is het denkbaar dat de demping als gevolg van statische (voor)belasting zo hoog wordt dat er te weinig licht resteert voor het detecteren van wielpassage. In het navolgende is getracht de sensorconstructie zodanig te modificeren dat de indrukking, bij de minimaal te detecteren belasting, 20 um of meer wordt. Alternatieve sensorconstructie voor de Pope kabel De indrukking op de Pope kabel kan vergroot worden d.m.v. een andere sensorconstructie. Alternatieven zijn:

9 TPD-HOI-RPT a. een hogere sensorconstructie b. een bredere sensorconstructie ad a. Bij een hogere sensorconstructie en gelijkblijvende verticale rek neemt de hoogteverandering in de sensorconstruktie evenredig toe. Deze hoogteverandering wordt opgebracht door indrukking van de Pope kabel. Bij een 250 maal grotere hoogteverandering als in de standaard afmeting van de sensorconstructie hoort dus een sensor met een hoogte van 250x4cm=10 m hetgeen niet realistisch is. Verhogen van de indrukking op de Pope kabel d.m.v. een hogere sensorconstructie is dus niet haalbaar. adb. Beschouwd wordt nu de sensorconstructie in Fig. 6 Slijtlaag Sensorconstructie I Ah B Figuur 6 Alternatieve sensorconstructie voor het vergroten van de indrukking op de Pope sensorkabel. Deze sensorconstructie berust niet op meting van de verticale rek. De sensorconstructie met een slap bovenvlak wordt nu gebruikt om doorbuiging Ah van de slijtlaag te meten. Aangezien Ah toeneemt met de breedte B van de sensorconstructie, is het mogelijk een waarde van B te vinden waarbij Ah bij het passeren van de lichtste voertuig, groter is dan de vereiste minimum verplaatsing/indrukking van 20 urn voor een demping van -1 db. Hierna volgt een eenvoudige schatting van de waarde van B.

10 TPD-HOI-RPT De berekening is uitgevoerd voor het meest ongunstig geval, d.w.z. temperatuur=-10 C, voertuigsnelheid = 200 km/h en het voertuig is een motorfiets. De elasticiteit van de slijtlaag onder genoemde omstandigheden is gelijk aan ca. 16 GPa ([Ref. 1], Tabel 2.4). Verder nemen we aan dat de wiellast gelijk is aan 100 kg en er sprake is van een puntbelasting in het midden boven de sensorconstructie. De doorbuiging Ah wordt benaderd met het vereenvoudigde model van doorbuiging van een aan weerzijden ingeklemde balk [Ref. 2]: Ah - JJL. (2) 192 El Hierin is: F B E I = kracht, = breedte van sensorconstructie, = elasticiteitsmodulus van de slijtlaag en = kwadratische oppervlak moment. De doorbuiging Ah is afhankelijk van de verdeling van de belasting. Voor een Ah van 20 um is B ca. 25 cm. Verder zullen wij een marge van een factor 2 nemen voor dit vereenvoudigde model. De uiteindelijke breedte van de alternatieve sensorconstructie is dus minimaal 50 cm. Voor het inbouwen onder de slijtlaag is een dergelijke afmeting waarschijnlijk niet praktisch. 3.2 Polarimetrische sensor van Alcatel De Alcatel sensor bestaat uit een ongecoate polarisatie behoudende (PM) glasvezel ingeklemd russen twee metalen strippen van ca. 10 mm breed. Het ontwerp is uitgebreid behandel in fase 1 [Ref. 3]. Aangezien zowel de ongecoate glasvezel als de metalen strip een hogere Elasticiteitsmodulus hebben dan de materialen in de verschillende wegconstructies, zal de Alcatel sensor het best gebruikt kunnen worden voor het meten van de verticale spanning. Verder eisen we voor een betrouwbare wieldetectie dat de verticale spanning bij wielpassage, minimaal een faseverandering van % rad in het polarimetrische signaal teweeg moet kunnen brengen. Dit leidt tot een minimale intensiteitsverandering van 50%.

11 TPD-HOI-RPT De Alcatel sensor met een breedte van 10 mm heeft een gevoeligheid van 0.25 rad/kpa [Ref. 4 en 5]. De minimaal te detecteren spanning is volgens Tabel 1 gelijk aan 75 kpa. Dit komt overeen met een faseverandering van 19 rad welke meer is dan het vereiste minimum van rc rad. Indien de Alcatel sensor Figuur 7 Een simpele sensorconstructie met de verwerkt wordt in een sensorconstructie met de stan- Alcatel strip tussen twee platen. daard afmeting, dan moet deze de druk zo goed mogelijk kunnen doorgeven. De simpelste constructie is het plaatsen van de Alcatel sensorstrip tussen twee stijve platen van ca. 20 mm dik (Fig. 7). Figuur 8 Sensorconstructie met een tussenmedium voor het overbrengen van de belasting. Nadeel van de sensorconstructie in Fig. 7 is dat de ongecoate vezel beschadigd kan worden door kortstondige, relatief grote vervorming. Een oplossing hiervoor is het gebruiken van een niet comprimeerbaar, elastisch tussenmedium (b.v. siliconenrubber) voor het overbrengen van de spanning naar de sensorstrip (Fig.8). Hiermee wordt de spanning beter verdeeld over de sensorstrip. Een voordeel van het ontwerp in Fig. 8 is dat de spanning met een versterkingsfactor b/b 1 aan de sensorstrip wordt doorgegeven. Bij de standaard afmeting (40mm x 40mm) en BI = 10 mm ligt een verhouding b/b 1 van ca. 3 voor de hand. De gevoeligheid van de Alcatel sensor in de constructie van Fig. 8 wordt dan 0.75 rad/kpa. De minimum te detecteren belasting van 75 kpa (Tabel 1) komt dan overeen met een faseverandering van 56 rad. Deze hoge gevoeligheid maakt het mogelijk de sensor op een grotere diepte te plaatsen of de afmetingen van de sensor te reduceren.

12 TPD-HOI-RPT De sensorconstructie van Fig. 8 kan nog vereenvoudigd worden door vervanging van de Alcatel sensorstrip door een polarisatie behoudende vezel tussen twee afzonderlijke metalen platen (zie Fig. 9). De in Fig. 9 weergegeven sensorconstructie maakt de Alcatel sensorstrip dan overbodig. Een nadeel van dit polarimetrische sensor principe blijft dat de oriëntatie van de vezel van essentieel belang is. Dit leidt tot een ingewikkelder uitiijn procedure. b '// V/A Figuur 9 Alternatieve voor de sensorconstructie van Fig De TPD glasvezel sensor In aanvulling op bovenstaande sensoren voor wielendetectie onder de slijtlaag heeft TPD een glasvezel sensor ontworpen en getest. Deze sensor bestaat uit 4 LEXAN schijven van 5 mm hoog en 30 mm in diameter. Om de LEXAN schijven wordt een glasvezel gewikkeld. Het aantal wikkelingen bedraagt 2 per LEXAN schijf. De LEXAN schijven worden daarna tussen twee metalen platen van 10 mm hoog, 40 mm breed en 200 mm lang gelijmd. Metalen plaat \ \^ \ / V////A \ /S/.'l / \ r / ' V i \ Figuur 10 De TPD glasvezel sensor.

13 TPD-HOI-RPT Het principe van deze glasvezel sensor is gebaseerd op dwarscontractie van de LEXAN schijven bij axiale belasting. De relatie tussen axiale druk p en de axiale rek e K in een eenvoudig analytisch model is:. - 4* - J2. (3) ax h E Hierin is h de hoogte van de LEXAN schijf, Ah de indrukking en E de elasticiteitsmodulus. De axiale rek e^ veroorzaakt via dwarscontractie een radiale rek e,, in de LEXAN schijf: e r = -5- = ~ v e, (4) met v de Poisson constante van het materiaal. Voor LEXAN is v gelijk aan ca Hieruit volgt : AD = -v AA. (5) h Voor de gekozen afmeting van de schijf is AD =1.8 Ah. Verder geldt de volgende relatie tussen AD en de axiale druk p: AD = v - p. (6) E y De verticale spanning P op de sensorconstructie wordt d.m.v. de metalen plaat naar de LEXAN schijven overgebracht en veroorzaakt de axiale druk p. Tussen p en P is een versterkingsfactor die gelijk is aan de verhouding van de oppervlak van de plaat (=0.008 m 2 ) en de totale oppervlak van de schijven (=4*7t*(D/2) 2 = m 2 ). Deze versterkingsfactor is gelijk aan 2.9. De lengteverandering Al in de om de schijf gewikkelde vezel is het product van het aantal schijven, het aantal wikkelingen per schijf en KAD. Deze lengteverandering kan op verschillende manieren gedetecteerd worden: interferometrisch (Mach-Zehder of Michelson) polarimetrisch via verandering in modus-verdeling in de glasvezel.

14 TPD-HOI-RPT In de onderzochte uitvoering is het aantal schijven gelijk aan 4 en zijn op elke schijf twee wikkelingen glasvezel aangebracht. De lengteverandering is gedetecteerd met behulp van een glasvezel interferometer vanwege de hoge gevoeligheid en de eenvoud van de meetopstelling. De glasvezel interferometer is van het type Mach-Zehnder (Fig. 11). Laser > s/ bundelsplitser ' CQ) Sensor tak Cü) (ü) Referentie tak O ")< > -^bundel^ splitser Detector Figuur 11 Mach-Zehnder type glasvezel interferometer. Bij een Mach-Zehder type glasvezel interferometer geldt de volgende relatie tussen de faseverandering A()> en de lengteverandering Al:., 2TÏW.. A<p = Al. (7) Hierin is n de brekingsindex van de single mode glasvezel (ca. 1.45) en X is de gebruikte golflengte (780 nm). Evenals bij de polarimetrische sensor van Alcatel stellen we hier de eis dat de minimum te detecteren belasting een faseverandering van meer dan n rad moet opleveren. Uit bovenstaande informatie kunnen we de gevoeligheid van de sensor afleiden: J^* = 2.9 8* v^ = 3.1 radlkpa, (8) en M = ^ 8rc v R = 532 radlmm. Ah X h (9) De sensor is getest met een belasting van 600N (=75 kpa op de plaat). Hierbij treedt een faseverandering op van ca. 138 rad. De gevoeligheid is dus 1.84 rad/kpa. Dit is een factor 0.6 van de voorspelde waarde. Deze correctie factor zullen wij ook gebruiken voor de gevoeligheid voor indrukking. De gevoeligheid voor indrukking A<J)/Ah wordt dan ca. 320 rad/ujn.

15 TPD-HOI-RPT In de TPD glasvezelsensor worden LEXAN schijven gebruikt. LEXAN heeft een elastisiteitsmodulus van ca. 2.5 GPa welke in de buurt ligt van die van de slijtlaag. De glasvezelsensor zal dus gebruikt kunnen worden voor het meten van zowel de verticale spanning als de verticale rek. Gebruikmakend van de minimum waarden van de te detecteren parameters in Tabel 1 en 2, komen we tot de volgende waarde van het te verwachten signaal van de TPD glasvezelsensor onder de slijtlaag: 138 rad voor de minimum spanning van 75 kpa en 26 rad voor de minimum indrukking van 0.08 im (=2 u bij een sensorhoogte van 40 mm). De gevonden faseverandering is in beide gevallen aanzienlijk hoger dan de vereiste n rad. De gevoeligheid van de sensor kan nog verhoogd worden door een grotere diameter van de schijven, meer wikkelingen op een schijf, een kortere golflengte en eventueel materiaal met meer geschikte eigenschappen (v en/of E). Deze hoge gevoeligheid maakt het mogelijk de sensor op een grotere diepte te plaatsen of de afmeting van de sensor te reduceren. Een ander voordeel van een hogere gevoeligheid is dat het signaal dat veroorzaakt wordt door de te meten parameter beter te scheiden is van stoorsignalen die afkomstig zijn van andere ongewenste parameters. Dit is vooral van belang in een glasvezel interferometer met een gescheiden sensor- en referentie tak. 3.4 Vergelijking tussen de drie typen sensoren De data van de drie typen sensoren zijn samengevat in de volgende tabel. Tevens worden de voordelen en de nadelen op een rijtje gezet. De mogelijkheid om de sensoren te gebruiken voor aslast bepaling is niet in deze tabel opgenomen. Het is waarschijnlijk mogelijk om de aslast te meten door het aantal fringes van de Alcatel sensor of de interferometrische sensor te tellen. Bij de Pope sensorkabel moet dan de demping bepaald worden. In alle gevallen is het essentieel dat de mechanische eigenschappen van de wegdek bekend zijn. Deze varieert namelijk sterk als functie van de temperatuur en veroudering.

16 Signaal bij verticale spanning min. 75 kpa, max. 700 kpa Signaal bij verticale indrukking min pm, max. 5.2 pm Voordelen Nadelen Aanbevelingen tot verbetering o 9 o i TJ Pope kabel min db, max db - Sensorkabel reeds beschikbaar - Te ongevoelig voor beoogde toepassing - Initiële demping beperkt de lengte van de sensor - Statische belasting introduceert extra demping - Geen werkbare sensor constructie bekend die de vereiste gevoeligheid kan leveren. - Een sensorkabel met stijvere materialen zal wellicht resulteren in een hogere gevoeligheid voor indrukking wellicht kunnen verhogen. Alcatel sensor in constructie min. 56 rad, max. 525 rad - Groot dynamisch bereik - "Onbeperkte" kabellengte - Afmeting van de sensorconstructie kan nog gereduceerd worden - De hoge gevoeligheid maakt het mogelijk de snsor dieper onder de slijtlaag te plaatsen en of een sensor constructie toe te passen met kleinere afmeting dan de standaard afmetingen. - Speciale PM vezel met nauwkeurige oriëntatie nodig - Een ingewikkelde uitlijn procedure - Rechte metalen strippen i.p.v. het Alcatel ontwerp TPD sensor min. 138 rad, max rad min. 26 rad, max 1664 rad - Gevoelig voor zowel rek als spanning - Groot dynamisch bereik - "Onbeperkte" kabellengte - Ervaring met dit sensorontwerp is reeds aanwezig bij TPD - Sensorconstructie is goed bestendig tegen mechanische verstoringen - De hoge gevoeligheid maakt het mogelijk de sensor dieper onder de slijtlaag te plaatsen en of een sensor constructie toe te passen met kleinere afmeting dan de standaard afmetingen - Om stoorsignaal te beperken dient de referentievezel zo dicht mogelijk bij de sensorvezel en de glasvezel slitters zo dicht mogelijk bij de sensor schijven worden geplaatst - Optimaliseren van materiaalkeuze van schijven - Optimaliseren van de gevoeligheid m.b.v. het aantal wikkelingen per schijf Tabel 3 Belangrijke data van de onderzochte sensoren (al of niet in een sensorconstructie met de standaard afmeting van 40 mm hoog en 40 mm breed) op een diepte van 60 mm

17 TPD-HOI-RPT Conclusies Meetgrootheden De verticale spanning en de verticale rek (=vervorming), mits de gevoeligheid van de sensor toereikend is, zijn de meest geschikte parameters voor het detecteren van wielpassage. Echter, de optimale keuze is afhankelijk van de stijfheid van de sensorconstruktie. Een t.o.v. de wegconstructie slappe sensor dient gebruikt te worden voor het meten van vervorming. Daarentegen moet een stijve sensor ingezet worden voor het detecteren van de spanning. Om de Pope sensorkabel en de Alcatel sensorstrip te beschermen en het meetsignaal te kunnen vaststellen, nemen we aan dat de sensorconstructie zich op een diepte van 60 mm bevindt en een afmeting heeft van 40 mm hoog en 40 mm breed. Dit wordt de standaard afmeting genoemd. Pope sensorkabel Het meetpricipe van de Pope kabel is gebaseerd op micro-buiging en de kabel is gevoelig voor door belasting geïnduceerde indrukking op de kabel. Bij indrukking verandert de demping van de sensor kabel. De sensorkabel van Pope is veel slapper dan de wegconstructie en zal dus gebruikt moeten worden voor het detecteren van vervormingen/indrukkingen. De gevoeligheid van de kabel voor indrukking is echter te laag (ca db/urn). Voor een signaal verandering van 20% oftewel -1 db is een indrukking van 20 urn nodig. Dit is slechts realiseerbaar met een sensorconstructie met een breedte van minimaal 50 cm, hetgeen niet praktisch is. Wellicht kan de gevoeligheid van de Pope sensorkabel verhoogd worden door stijvere materialen in de sensorkabel toe te passen. Alcatel sensorstrip De polarimetrische sensor van Alcatel is reeds uitgebreid behandeld in fase 1 [Ref. 1 en 3]. De sensor met een breedte van 10 mm heeft een gevoeligheid van 0.25 rad/kpa. De sensorstrip bestaat uit componenten welke stijver zijn dan het wegdek en kan gebruikt worden voor het detecteren van de verticale spanning in de wegconstructie. De minimaal te detecteren spanning van 75 kpa (Tabel 1) zal een faseverandering van ca. 19 rad veroorzaken. Dit overtreft de gestelde eis van een minimum signaal van n rad (= meer dan 50% verandering in het meetsignaal). De sensorstrip is dus geschikt voor het detecteren van wielpassage onder de slijtlaag. Voor de bescherming van de Alcatel sensorstrip kan deze in een constructie met de standaard afmeting worden verwerkt (Fig. 8). Hierin wordt een tussenmedium gebruikt waarmee de spanning versterkt aan de sensorstrip wordt doorgegeven. Hierdoor wordt de gevoeligheid vergroot. We kunnen dit sensorontwerp nog vereenvoudigden door vervanging van de Alcatel sensorstrip door een polarisatie behoudende vezel tussen twee afzonderlijke platen (Fig. 9). Deze eenvoudiger sensorconstructie maakt de sensorstrip dan zelfs overbodig.

18 TPD-HOI-RPT TPD glasvezel sensor Voor wielendetectie onder de slijtlaag is door TPD een glasvezel sensor ontworpen, gebouwd en getest. Het principe van deze glasvezel sensor is gebaseerd op dwarscontractie van een LEXAN schijf bij axiale belasting. De diameterverandering van de schijf wordt overgebracht naar een lengteverandering van de er omheen gewikkelde glasvezel. M.b.v. een glasvezel interferometer kan de lengteverandering gedetecteerd worden. De LEXAN schijven in de sensor hebben een elasticiteitsmodulus die in de zelfde orde is van die van de wegconstructie. De sensor zal dus ingezet kunnen worden voor het detecteren van de spanning als de rek/vervorming. De gevoeligheid van de TPD sensor blijkt 1.84 rad/kpa resp. 320 rad/urn te zijn. Het minimum te detecteren spanning resp. vervorming zullen een faseverandering van 138 rad resp. 26 rad veroorzaken. In beide gevallen overtreft de faseverandering de gestelde eis van n rad. De TPD glasvezel sensor is dus zowel geschikt voor het detecteren van verticale spanning als verticaal rek onder de slijtlaag, welke veroorzaakt worden door wielpassage. De gevoeligheid van deze glasvezelsensor kan nog verhoogd worden door een grotere diameter van de schijven, meer wikkelingen op een schijf, een kortere golflengte en eventueel materiaal met meer geschikte eigenschappen. Deze hoge gevoeligheid maakt het mogelijk de sensor op een grotere diepte te plaatsen of een sensorconstructie toe te passen met kleinere afmeting dan de standaard afmetingen.

19 TPD-HOI-RPT Aanbevelingen Op grond van de bereikte resultaten in fasel en 2 van de haalbaarheidsstudie m.b.t. voertuigdetectie met optische glasvezels en de in dit rapport beschreven resultaten van de aanvullende studie, wordt aanbevolen om veldexperimenten met sensoren onder de slijtlaag uit te voeren. Aanbevolen wordt om deze veldexperimenten te beperken tot verificatie van de eigenschappen van sensoren voor detectie van wielpassage. Bij een positief resultaat is een logisch vervolg op deze experimenten: Ontwikkeling en testen van algoritmen en een systeemconcept met meerdere sensoren voor bijvoorbeeld voertuigdetectie, voertuigclassifïcatie en eventueel aslast meting. Hiermee wordt afgeweken van het oorspronkelijke plan van aanpak (RWS-AVV plan code 31802) van de haalbaarheidsstudie, waarin de vervolgactiviteiten waren opgesplitst in laboratorium- en veldexperimenten. De achtergronden hiervan zijn: 1 Het gedrag van het wegdek kan niet voldoende realistisch in het laboratorium worden nagebootst. 2 Het verdient aanbeveling om de verdere ontwikkeling op te splitsen in: a. ontwikkeling van de glasvezelsensor voor detectie van wielpassage, b. ontwikkeling van een systeemconcept ten behoeve van voertuigdetectie, voertuigclassificatie e.d. Een op basis van bovengenoemde aanbevelingen aangepast plan van aanpak omvat de volgende vervolgfasen: Fase 3 Veldexperimenten met sensoren voor detectie van wielpassage (fase 3 en 4 van het oorsronkelijke plan, maar beperkt tot de sensor). Fase 4 Ontwerp van een systeemconcept voor voertuigdetectie en classificatie en zo mogelijk aslastmeting, gebaseerd op een combinatie van signaalverwerkingsalgoritmen en een geschikt samenstel van sensoren. Fase 5 Testen van het in Fase 4 ontworpen voertuigdetectiesysteem. Plan van aanpak voor Fase 3; de veldexperimenten Doel van de experimenten: Het doel van deze experimenten is met name om de resulltaten van de theoretische studies (fase 1 en 2 [ref.len 3] en de in dit rapport beschereven aanvullende studie) experimenteel te verifiëren, alsmede om het meest geschikte sensortype en de meest geschikte sensorconstrucie te selecteren voor detectie van passage van wielen met een sensor onder de slijtlaag.

20 TPD-HOI-RPT Deel taken: 1. Voorbereiding Overleg met Alcatel i.v.m. ter beschikking stellen dan wel aanschaf sensor (TPD) Indien mogelijk, verbeteren van de Pope sensor (Pope) Realisattie van interferometrische sensor en sensorconstructie (TPD) Selectie van geschikte testiocatie; de testiocatie zal door de Directie Noord- Brabant ter beschikking worden gesteld (RWS-AVV, RWS-Dir N. Brabant, TPD) Overleg over gewenste voorzieningen en testvoertuigen op de testiocatie (RWS-Dir N. Brabant, TPD) Overleg over methode van aanbrengen van de sensoren (RWS-DWW, RWS-Dir N. Brabant, TPD) Opstellen van een meetprogramma (TPD) N.B. Diverse aspecten van de experimenten zullen tevens met RWS-DWW worden afgestemd. 2. Uitvoering Aanbrengen van de sensoren (RWS-Dir N. Brabant, TPD en eventueel Pope) Samenstellen en testen van de meetopstelling (TPD) Uitvoeren van het meetprogramma (TPD) Registratie van de resultaten (TPD) 3. Rapportage Evalueren van de resultaten (TPD) Schriftelijke rapportage met beschrijving van de gebruikte sensoren, meetopstellingen, meetcondities en evaluatie van de resultaten (TPD) Technisch Physische Dienst TNO ir. L.K. Cheng <<^ A.J.A. Bruinsma

21 TPD-HOI-RPT Referenties 1. D. de Bruijn en AJ.A. Bruinsma, "Haalbaarheidsonderzoek naar voertuigdetectie met optische glasvezel - Fase 2: Voorlopige evaluatie", TNO-rapport TPD-HOI-RPT , 28 november M.R. Creemers et al., "Poly-Technisch Zakboekje", Koninklijke PBNA BV, Arnhem, D. de Bruijn en A.J.A. Bruinsma, "Haalbaarheidsonderzoek naar voertuigdetectie met optische glasvezel - Fase 1: Inventarisatie", TNOrapport TPD-HOI-RPT , 16 september J. Boby et al., "Weighing of Vehicles inmotion Using Fiber Optie Sensors", Electrical Communication - lst Quater 1994, pp A. Tardy et al., "High sensitivity transducer for fibre optie Pressure sensing applied to dynamic mechanical testing and vehicle detection on roads", Springers Proceedings inphysics "Optical Fiber Sensors", Vol. 44, pp , Springer-Verlag, Berlin, 1989.

22 TPD-HOI-RPT Appendix A Meetresultaten Pope sensorkabel Pope kabel (X-alpha) I o - I 'S" E 'CL i -io- Q i C * ** Verplaatsing [um] Figuur Al Demping als functie van de indrukking. Meetserie 1. Pope kabel (X-alpha) o -2.5 I -5" -7.5 Q. -io Q B 1-15 i C s Verplaatsing [um] Figuur A2 Demping als functie van de indrukking. Meetserie 2.

23 TPD-HOI-RPT i Pope kabel (F-alpha) m mping CD D rv* I 1 1I 1 10 Kracht [N] Figuur A3 Demping als functie van de belasting. Meetserie 1. 0' Pope kabel (F-alpha) m mping CD o "^V'" s i 1 1i 1 10 Kracht [N] Figuur A4 Demping als functie van de belasting. Meetserie 2.

Belastingproeven PVC stellingkasten

Belastingproeven PVC stellingkasten TNO-rapport TNO-034-DTM-2010-04905 Belastingproeven PVC stellingkasten Van Mourik Broekmanweg P.O. Box 49 2600 AA Delft The Netherlands www.tno.nl T +31 88 866 30 00 F +31 88 866 30 10 wegwijzer@tno.nl

Nadere informatie

Geluidabsorptie van een aantal Sonaspray constructies

Geluidabsorptie van een aantal Sonaspray constructies Stieltjesweg 1 Postbus 155 2600 AD Delft TNO-rapport MON-RPT-033-DTS-2008-00750 Geluidabsorptie van een aantal Sonaspray constructies www.tno.nl T +31 15 269 20 00 F +31 15 269 21 11 Datum 5 maart 2008

Nadere informatie

TNO-rapport WATERSTOFDIFFUSIE IN EEN CONSTRUCTIEDETAIL VAN STAAL VOORZIEN VAN EEN ZINKLAAG

TNO-rapport WATERSTOFDIFFUSIE IN EEN CONSTRUCTIEDETAIL VAN STAAL VOORZIEN VAN EEN ZINKLAAG IT 00 * * FI _ NO 4 5 ilzm 1 W. - j r* * * * * * Ri.:istaaI Pctu' 20.)(iO 3'2 LA U'çhi TNO-rapport 99M1-00809ISCAJVIS WATERSTOFDIFFUSIE IN EEN CONSTRUCTIEDETAIL VAN STAAL VOORZIEN VAN EEN ZINKLAAG TNO

Nadere informatie

Toepassing van interferometrische glasvezelsensorsystemen

Toepassing van interferometrische glasvezelsensorsystemen Toepassing van interferometrische glasvezelsensorsystemen L.K. Cheng, D. de Bruijn en A.J.A. Bruinsma TNO-TPD Stieltjesweg 1, 2628 CK Delft (cheng@tpd.tno.nl) De toepassing van glasvezels voor telecommunicatie

Nadere informatie

Toepassing van interferometrische glasvezelsensorsystemen

Toepassing van interferometrische glasvezelsensorsystemen Toepassing van interferometrische glasvezelsensorsystemen L. K. Cheng, D. de Bruijn en A.J.A. Bruinsrna TNO-TPD, Stieltjesweg 1, 2628 CK Delft De toepassing van glasvezels voor telecommunicatie is niet

Nadere informatie

Mechanica van Materialen: Voorbeeldoefeningen uit de cursus

Mechanica van Materialen: Voorbeeldoefeningen uit de cursus Mechanica van Materialen: Voorbeeldoefeningen uit de cursus Hoofdstuk 1 : Krachten, spanningen en rekken Voorbeeld 1.1 (p. 11) Gegeven is een vakwerk met twee steunpunten A en B. Bereken de reactiekrachten/momenten

Nadere informatie

Barrière-eigenschappen van een nieuw type beschermende coating.

Barrière-eigenschappen van een nieuw type beschermende coating. ENDURES-RPT16081 Barrière-eigenschappen van een nieuw type beschermende coating. ENDURES B.V. Bevesierweg, Gebouw MML (Fort Harssens) -- 1781 AC Den Helder Postbus 505 1780 AM Den Helder www.endures.nl

Nadere informatie

de weerstandscoëfficiënt van de bochten is nagenoeg onafhankelijk van het slangtype.

de weerstandscoëfficiënt van de bochten is nagenoeg onafhankelijk van het slangtype. TNO heeft een onderzoek naar de invloed van een aantal parameters op de wrijvings- en weerstandscoëfficiënten van DEC International -slangen en -bochten uitgevoerd (rapportnummer 90-042/R.24/LIS). De volgende

Nadere informatie

Memorandum. Monitoring Systems Stieltjesweg 1 Postbus 155 2600 AD Delft

Memorandum. Monitoring Systems Stieltjesweg 1 Postbus 155 2600 AD Delft Memorandum Aan Reppel BV / Fonofloor BV t.a.v. de heer ing. R. van der Klis Postbus 102 3300 AC DORDRECHT Van prof.ir. E. Gerretsen Onderwerp Akoestische beoordeling vloersystemen Inleiding Reppel BV en

Nadere informatie

Bepaling R bf en R bw volgens NEN 1068:2012 bij toepassing kruipruimte isolatie (Drowa chips en EPS-platen)

Bepaling R bf en R bw volgens NEN 1068:2012 bij toepassing kruipruimte isolatie (Drowa chips en EPS-platen) TNO-rapport TNO 2015 R10125 Bepaling R bf en R bw volgens NEN 1068:2012 bij toepassing kruipruimte isolatie (Drowa chips en EPS-platen) Gebouwde Omgeving Van Mourik Broekmanweg 6 2628 XE Delft Postbus

Nadere informatie

Rolweerstand van personenwagens op betonwegen

Rolweerstand van personenwagens op betonwegen Rolweerstand van personenwagens op betonwegen Wim Kramer Cement&BetonCentrum ir. Fred Reinink M+P Raadgevende ingenieurs bv ir. Jan Hooghwerff M+P Raadgevende ingenieurs bv Samenvatting In 2013 is een

Nadere informatie

Brandrapport. 60 brandwerend, dubbele deur, volgens NEN-EN

Brandrapport. 60 brandwerend, dubbele deur, volgens NEN-EN Brandrapport 60 brandwerend, dubbele deur, volgens NEN-EN 1634-1 www.theuma.com Efectis Nederland BV nederland The European experts in fire safety Samenvatting van onderzoek Producteigenschappen Lange

Nadere informatie

Solico. Brugdekpaneel 500x40. Solutions in composites. Mechanische eigenschappen. Versie : 2. Datum : 16 januari 2013

Solico. Brugdekpaneel 500x40. Solutions in composites. Mechanische eigenschappen. Versie : 2. Datum : 16 januari 2013 Solico B.V. Everdenberg 5A NL-4902 TT Oosterhout The Netherlands Tel.: +31-162-462280 - Fax: +31-162-462707 E-mail: composites@solico.nl Bankrelatie: Rabobank Oosterhout Rek.nr. 13.95.51.743 K.v.K. Breda

Nadere informatie

Postbus 554-2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16-2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com

Postbus 554-2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16-2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Postbus 554-2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16-2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Beoordeling van mogelijke uitbreidingen op het toepassingsgebied van de in rapport 2013-Efectis-R0409a

Nadere informatie

de weerstandscoëfficiënt van de bochten is nagenoeg onafhankelijk van het slangtype.

de weerstandscoëfficiënt van de bochten is nagenoeg onafhankelijk van het slangtype. TNO heeft een onderzoek naar de invloed van een aantal parameters op de wrijvings- en weerstandscoëfficiënten van DEC International -slangen en -bochten uitgevoerd (rapportnummer 90-042/R.24/LIS). De volgende

Nadere informatie

De warmteverliescoëfficiënt van een begane grondvloer bij toepassing van Drowa chips als bodemisolatie in kruipruimtes bij een tussenwoning

De warmteverliescoëfficiënt van een begane grondvloer bij toepassing van Drowa chips als bodemisolatie in kruipruimtes bij een tussenwoning TNO-rapport 060-DTM-2011-02437 De warmteverliescoëfficiënt van een begane grondvloer bij toepassing van Drowa chips als bodemisolatie in kruipruimtes bij een tussenwoning Technical Sciences Van Mourik

Nadere informatie

Onderzoek Nefit Topline CV-ketels

Onderzoek Nefit Topline CV-ketels TNO-rapport TNO 2018 R11383 Onderzoek Nefit Topline CV-ketels Leeghwaterstraat 44 2628 CA Delft Postbus 6012 2600 JA Delft www.tno.nl T +31 88 866 22 00 Datum 19 november 2018 Auteur(s) Aantal pagina's

Nadere informatie

Classificatie van de brandwerendheid volgens EN :2207+A1:2009 van Attema Brandwerende Doorvoer aangebracht in een flexibele wand

Classificatie van de brandwerendheid volgens EN :2207+A1:2009 van Attema Brandwerende Doorvoer aangebracht in een flexibele wand Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Classificatie van de brandwerendheid volgens EN 13501-2:2207+A1:2009 van Attema Brandwerende Doorvoer

Nadere informatie

Brandwerendheid van stalen ventilatiekanalen zonder brandkleppen voorzien van een steenwol bekleding type Conlit Ductrock

Brandwerendheid van stalen ventilatiekanalen zonder brandkleppen voorzien van een steenwol bekleding type Conlit Ductrock Efectis Nederland BV nederland The European experts in fire safety Samenvatting van onderzoek Producteigenschappen Lange Kleiweg 5 Postbus 1090 2280 CB Rijswijk www.efectis.nl T 015 276 3480 F 015 276

Nadere informatie

natuurkunde havo 2017-II

natuurkunde havo 2017-II Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt scorepunt toegekend. Panfluit maximumscore In de buis bevinden zich longitudinale geluidsgolven met verschillende frequenties. Er treedt resonantie op

Nadere informatie

GridPix: Development and Characterisation of a Gaseous Tracking Detector W.J.C. Koppert

GridPix: Development and Characterisation of a Gaseous Tracking Detector W.J.C. Koppert GridPix: Development and Characterisation of a Gaseous Tracking Detector W.J.C. Koppert Samenvatting Deeltjes Detectie in Hoge Energie Fysica De positie waar de botsing heeft plaatsgevonden in een versneller

Nadere informatie

DRUKVERLIES GELAMINEERDE FLEXIBELE SLANGEN

DRUKVERLIES GELAMINEERDE FLEXIBELE SLANGEN TNO heeft een onderzoek naar de invloed van een aantal parameters op de wrijvings- en weerstandscoëfficiënten van EC -slangen en -bochten uitgevoerd (rapportnummer 90-042/R.24/LIS). e volgende parameters

Nadere informatie

Solico. Brugdekpaneel 400x85. Solutions in composites. Mechanische eigenschappen. Versie : 1. Datum : 20 september 2011

Solico. Brugdekpaneel 400x85. Solutions in composites. Mechanische eigenschappen. Versie : 1. Datum : 20 september 2011 Solico B.V. Everdenberg 5A NL-4902 TT Oosterhout The Netherlands Tel.: +31-162-462280 - Fax: +31-162-462707 E-mail: composites@solico.nl Bankrelatie: Rabobank Oosterhout Rek.nr. 13.95.51.743 K.v.K. Breda

Nadere informatie

Beoordeling Legionellaveiligheid StatiqCooling dauwpuntskoeler

Beoordeling Legionellaveiligheid StatiqCooling dauwpuntskoeler Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek / Netherlands Organisation for Applied Scientific Research Laan van Westenenk 501 Postbus 342 7300 AH Apeldoorn TNO-rapport 2007-A-R0544/B

Nadere informatie

Efectis Nederland BV. DL Chemicals Roterijstraat B-8793 Waregem België. Efectis Nederland-rapport Efectis-R0111

Efectis Nederland BV. DL Chemicals Roterijstraat B-8793 Waregem België. Efectis Nederland-rapport Efectis-R0111 Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2008-Efectis-R0111 Brandwerendheid in de zin van Bijlage A van NEN 6069:2005 van lineaire voegafdichtingen in wanden of vloeren voorzien van Detafire Silicone,

Nadere informatie

CLASSIFICATIE VAN DE BRANDWERENDHEID VOLGENS EN :2007+A1:2009 VAN EEN MULTIGIPS GIPSBLOKWAND 70 MM

CLASSIFICATIE VAN DE BRANDWERENDHEID VOLGENS EN :2007+A1:2009 VAN EEN MULTIGIPS GIPSBLOKWAND 70 MM Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com VAN DE BRANDWERENDHEID VOLGENS EN 13501-2:2007+A1:2009 VAN EEN MULTIGIPS GIPSBLOKWAND 70 MM Documentnummer

Nadere informatie

Rapportcode: 9.269-Drentea Datum: 20 juli 2009

Rapportcode: 9.269-Drentea Datum: 20 juli 2009 Titel: Toetsing van Drentea kantoortafel PRO-T aan de eisen t.a.v. afmetingen, veiligheid, Rapportcode: 9.269-Drentea Datum: 20 juli 2009 Rapportcode: 9.269-Drentea Datum: 20 juli 2009 Pagina: 2/9 SHR

Nadere informatie

Lichtsnelheid. 1 Inleiding. VWO Bovenbouwpracticum Natuurkunde Practicumhandleiding

Lichtsnelheid. 1 Inleiding. VWO Bovenbouwpracticum Natuurkunde Practicumhandleiding VWO Bovenbouwpracticum Natuurkunde Practicumhandleiding Lichtsnelheid 1 Inleiding De voortplantingsnelheid c van elektromagnetische golven (of: de lichtsnelheid) in vacuüm is internationaal vastgesteld

Nadere informatie

Bepaling van functiebehoud bij brand volgens NPR 2576: 2005 van JMV bevestigingsbeugels, type FBB 6, 8, 10, 12, 14, 16, 19 en 25 mm

Bepaling van functiebehoud bij brand volgens NPR 2576: 2005 van JMV bevestigingsbeugels, type FBB 6, 8, 10, 12, 14, 16, 19 en 25 mm TNO-rapport 2005-CVB-R0485 Bepaling van functiebehoud bij brand volgens NPR 2576: 2005 van JMV bevestigingsbeugels, type FBB 6, 8, 10, 12, 14, 16, 19 en 25 mm Centrum voor Brandveiligheid Van Mourik Broekmanweg

Nadere informatie

Hoofdg roep Maatschappelijke voortoegepast ' TechnologieTNO natdurwetenschappelijk 13. APR, 1 989 onderzoek. Nederlandse organisatie. o. LI ,,.

Hoofdg roep Maatschappelijke voortoegepast ' TechnologieTNO natdurwetenschappelijk 13. APR, 1 989 onderzoek. Nederlandse organisatie. o. LI ,,. Nederlandse organisatie Hoofdg roep Maatschappelijke voortoegepast ' TechnologieTNO natdurwetenschappelijk 13. APR, 1 989 onderzoek o. LI YT,,.,- Nederlandse organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk

Nadere informatie

TCGM Praktijkrichtlijn. Harmonisatie Eindmaten

TCGM Praktijkrichtlijn. Harmonisatie Eindmaten Praktijkrichtlijn Documentcode: Datum publicatie: 21-03-2012 VSL biedt onderdak aan de vier Technische Commissies (TC's) die in Nederland actief zijn. Dit betreft de TC's voor de gebieden Druk, Temperatuur,

Nadere informatie

Classificatie van de brandwerendheid volgens EN :2007+A1:2009 van lineaire voegen afgedicht met Würth Purplus Fireblock brandwerend PU schuim

Classificatie van de brandwerendheid volgens EN :2007+A1:2009 van lineaire voegen afgedicht met Würth Purplus Fireblock brandwerend PU schuim Postbus 554-2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16-2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Classificatie van de brandwerendheid volgens EN 13501-2:2007+A1:2009 van lineaire voegen afgedicht

Nadere informatie

FACULTEIT TECHNISCHE NATUURKUNDE. Kenmerk: /vGr. Datum: 24 juli 2000 TENTAMEN

FACULTEIT TECHNISCHE NATUURKUNDE. Kenmerk: /vGr. Datum: 24 juli 2000 TENTAMEN FACULTEIT TECHNISCHE NATUURKUNDE Kenmerk: 46055519/vGr Datum: 24 juli 2000 Vak : Inleiding Optica (146012) Datum : 21 augustus 2000 Tijd : 9.00 uur - 12.30 uur TENTAMEN Indien U een onderdeel van een vraagstuk

Nadere informatie

TE C H N 1 S C H P H Y S 1 S C H E D 1 E N S T T. N. 0. E N T.H.

TE C H N 1 S C H P H Y S 1 S C H E D 1 E N S T T. N. 0. E N T.H. f!os1'bu3 3071 D:C:E::-:YSSTRAAT l VOORBURG TE C H N 1 S C H P H Y S 1 S C H E D 1 E N S T T. N. 0. E N T.H. STIELTJESWEG 1 DELFT TEL. 31900 AA N: Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid

Nadere informatie

De snelheid van de auto neemt eerst toe en wordt na zekere tijd constant. Bereken de snelheid die de auto dan heeft.

De snelheid van de auto neemt eerst toe en wordt na zekere tijd constant. Bereken de snelheid die de auto dan heeft. Opgave 1 Een auto Met een auto worden enkele proeven gedaan. De wrijvingskracht F w op de auto is daarbij gelijk aan de som van de rolwrijving F w,rol en de luchtwrijving F w,lucht. F w,rol heeft bij elke

Nadere informatie

Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com

Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com tremco illbruck Productie BV T.a.v. dhr. F. Hendrikse Vlietskade 1032 4241 WC ARKEL Onze referentie

Nadere informatie

Module 5 Uitwerkingen van de opdrachten

Module 5 Uitwerkingen van de opdrachten Module 5 Uitwerkingen van de opdrachten Opdracht 1 Deze oefening heeft als doel vertrouwd te raken met het integreren van de diverse betrekkingen die er bestaan tussen de belasting en uiteindelijk de verplaatsing:

Nadere informatie

BIJL BRUGGEN SPECIALIST IN DRAGENDE COMPOSIETCONSTRUCTIES

BIJL BRUGGEN SPECIALIST IN DRAGENDE COMPOSIETCONSTRUCTIES BIJL BRUGGEN SPECIALIST IN DRAGENDE COMPOSIETCONSTRUCTIES BIJL BRUG VOLLEDIG COMPOSIET Het Dintelmondse Bijl Profielen produceert glasvezelversterkte polyester profielen én complete bruggen. De draagconstructie

Nadere informatie

Bijl Composiet planken. Voor nieuwbouw en renovatie

Bijl Composiet planken. Voor nieuwbouw en renovatie Bijl Composiet planken Voor nieuwbouw en renovatie Bijl Composiet planken Voor nieuwbouw en renovatie BIJL Profi elen produceert sinds 1995 glasvezel versterkte polyester profi elen. Naast vele klantspecifi

Nadere informatie

Meet- en rekenprotocol Droge remvertraging (middels remproef)

Meet- en rekenprotocol Droge remvertraging (middels remproef) Meet- en rekenprotocol Droge remvertraging (middels remproef) Uitgegeven door Rijkswaterstaat Grote Projecten en Onderhoud Informatie Paul Kuijper Datum 27 november 2014 Status definitief Versie 1.0 Inhoud

Nadere informatie

Uitwerkingen tentamen optica

Uitwerkingen tentamen optica Uitwerkingen tentamen optica april 00 Opgave a) (3pt) Voor de visibility, fringe contrast of zichtbaarheid geldt: waarbij zodat V = I max I min I max + I min, () I max = I A + I B + I A I B cos δ met cos

Nadere informatie

Buiging van een belaste balk

Buiging van een belaste balk Buiging van een belaste balk (Modelbouw III) G. van Delft Studienummer: 0480 E-mail: gerardvandelft@email.com Tel.: 06-49608704 4 juli 005 Doorbuigen van een balk Wanneer een men een balk op het uiteinde

Nadere informatie

Brem Funderingsexpertise. Optische Deformatie metingen

Brem Funderingsexpertise. Optische Deformatie metingen Presentatie Brem Funderingsexpertise Optische Deformatie metingen OMEN- Mazen in het meetnet te Loppersum 1-4-2017 Jeroen van Ravenzwaaij Waarom onafhankelijk meten? NAM is EZ Nieuwe NPR aardbevingsnorm

Nadere informatie

Recognition and Detection of Objects Using Visual and Textual Cues S. Karaoğlu

Recognition and Detection of Objects Using Visual and Textual Cues S. Karaoğlu Recognition and Detection of Objects Using Visual and Textual Cues S. Karaoğlu Samenvatting Met dit proefschrift richten we onze aandacht op object herkenning en detectie voor een beter begrip in afbeeldingen.

Nadere informatie

Diffractor, geluidafbuiger, geluidgoot: wat is het en is het wat?

Diffractor, geluidafbuiger, geluidgoot: wat is het en is het wat? Diffractor, geluidafbuiger, geluidgoot: wat is het en is het wat? Jan Hooghwerff M+P - Raadgevende ingenieurs bv Berry Bobbink Provincie Gelderland Ysbrand Wijnant Universiteit Twente / 4Silence Eric de

Nadere informatie

BOSCH STOFZUIGER GAS 35 M AFC IN COMBINATIE MET 125 MM HAAKSE SLIJPER EN TNO/DUSTTOOL AFZUIGKAP

BOSCH STOFZUIGER GAS 35 M AFC IN COMBINATIE MET 125 MM HAAKSE SLIJPER EN TNO/DUSTTOOL AFZUIGKAP Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft STOFVRIJWERKEN.TNO.NL F 088 86 63023 T 088 86 63410 Het kwaliteitssysteem van TNO is gecertificeerd overeenkomstig

Nadere informatie

Reinaerdt deuren BV Postbus AA Haaksbergen

Reinaerdt deuren BV Postbus AA Haaksbergen Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2009-Efectis-R0111 Beoordeling van de brandwerendheid in de zin van Bijlage A van NEN 6069:2005 van houten, beglaasde wanden, al dan niet voorzien van deuren

Nadere informatie

2 - Luchtsnelheidsensoren FloXact -Stick

2 - Luchtsnelheidsensoren FloXact -Stick FloXact Stick Toepassing De FloXact -Stick wordt gebruikt voor luchtsnelheid metingen in luchtkanalen. Afhankelijk van het model wordt een gemiddelde snelheid bepaald over 6, 8 of 10 meetpunten. De unieke

Nadere informatie

Bijl Composiet planken. Voor nieuwbouw en renovatie

Bijl Composiet planken. Voor nieuwbouw en renovatie Bijl Composiet planken Voor nieuwbouw en renovatie Bijl Composiet planken Voor Nieuwbouw en renovatie BIJL Profielen produceert sinds 1995 glasvezel versterkte polyester profielen. Naast vele klantspecifieke

Nadere informatie

ATerinzagelegging 7815069

ATerinzagelegging 7815069 Octrooiraad ATerinzagelegging 7815069 Nederland @ NL 0 Inrichting voor het scheiden, respectievelijk verreken van. gasvormige mengsels» @ Int.CI 3.: B01D59/20, B01D53/24, B04B5/08. Aanvrager: Haga Zentrifugen

Nadere informatie

Bepaling van de sterkte van Chairlink stackchair koppelstukken voor stoelen opgesteld als rij volgens NEN-EN 14703:2007

Bepaling van de sterkte van Chairlink stackchair koppelstukken voor stoelen opgesteld als rij volgens NEN-EN 14703:2007 Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2012-Efectis-R9383 Bepaling van de sterkte van Chairlink stackchair koppelstukken voor stoelen opgesteld als rij volgens NEN-EN 14703:2007 Efectis Nederland

Nadere informatie

Vraag 1. F G = 18500 N F M = 1000 N k 1 = 100 kn/m k 2 = 77 kn/m

Vraag 1. F G = 18500 N F M = 1000 N k 1 = 100 kn/m k 2 = 77 kn/m Vraag 1 Beschouw onderstaande pickup truck met de afmetingen in mm zoals gegeven. F G is de massa van de wagen en bedraagt 18,5 kn. De volledige combinatie van wielen, banden en vering vooraan wordt voorgesteld

Nadere informatie

DuoCount Een verkeersanalyse toestel voor tweerichtingsbanen

DuoCount Een verkeersanalyse toestel voor tweerichtingsbanen DuoCount Een verkeersanalyse toestel voor tweerichtingsbanen Stasegemsesteenweg 82 8500 Kortrijk Tel. 056-22-33-96 Fax 056-22-55-67 1/8 1 Radar-teller 2 richtingen De DuoCount is een ingebouwde teller

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Tentamen OGO Fysisch Experimenteren voor minor AP (3MN10)

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Tentamen OGO Fysisch Experimenteren voor minor AP (3MN10) TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Tentamen OGO Fysisch Experimenteren voor minor AP (3MN10) en Tentamen Inleiding Experimentele Fysica voor Combi s (3NA10) d.d. 31 oktober 2011 van 9:00 12:00 uur Vul de

Nadere informatie

XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE LEICESTER, GROOT BRITANNIË PRACTICUM-TOETS

XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE LEICESTER, GROOT BRITANNIË PRACTICUM-TOETS XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE LEICESTER, GROOT BRITANNIË PRACTICUM-TOETS 12 juli 2000 72 --- 13 de internationale olympiade De magnetische schijf 2,5 uur Geef in dit experiment een schatting

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 : BESLISSINGSDIAGRAM

Hoofdstuk 4 : BESLISSINGSDIAGRAM Hoofdstuk 4 : BESLISSINGSDIAGRAM 4.1. Inleiding. Om te komen tot het resultaat dat we in het kader van dit eindwerk hebben bereikt, moesten we een studie maken van de bestaande methodes en op basis hiervan

Nadere informatie

De trekproef. De trekproef - inleiding. De trekproef - inleiding. De trekproef - inleiding. Principe. Bepalen van materiaaleigenschappen

De trekproef. De trekproef - inleiding. De trekproef - inleiding. De trekproef - inleiding. Principe. Bepalen van materiaaleigenschappen De trekproef Principe Materiaal inklemmen tussen klemmen welke met een constante snelheid uit elkaar bewegen Hoe belangrijk is het om materiaaleigenschappen te kennen? Uitvoering: volgens genormaliseerde

Nadere informatie

Schoorsteentechniek Brummen BV Dhr. E. Kurble Postbus AA BRUMMEN

Schoorsteentechniek Brummen BV Dhr. E. Kurble Postbus AA BRUMMEN TNO-rapport 22-CVB-R5576 Bepaling van de brandveiligheid van het STB dubbelwandig schoorsteensysteem met omkokering van Schoorsteentechniek Brummen B.V. toegepast als rookgasafvoersysteem van stooktoestellen

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/40283 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Hou, L. Title: Photothermal studies of single molecules and gold nanoparticles

Nadere informatie

Vergelijkend akoestisch onderzoek bermverharding type M (Meander) Ing. Z.A.J. Lok A.G.M. Wolbert Dr. Ir. Y.H. Wijnant 18-12-2012

Vergelijkend akoestisch onderzoek bermverharding type M (Meander) Ing. Z.A.J. Lok A.G.M. Wolbert Dr. Ir. Y.H. Wijnant 18-12-2012 Vergelijkend akoestisch onderzoek bermverharding type M (Meander) Ing. Z.A.J. Lok A.G.M. Wolbert Dr. Ir. Y.H. Wijnant 18-12-2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Meetmethode 3 Gebruikte apparatuur 4 Meetopstelling

Nadere informatie

Infrarood thermometer

Infrarood thermometer Infrarood thermometer testo 835 snelle, nauwkeurige infrarood meetinstrumenten voor HVAC en industrie Meet veilig en nauwkeurig, zelfs bij hoge temperaturen 4-puntslaser laat het exacte meetbereik zien,

Nadere informatie

Sensor zoekt veeleisende toepassing

Sensor zoekt veeleisende toepassing Editie februari 2019 Semiconductor technology & processing, Silicon Photonics Sensor zoekt veeleisende toepassing Micro-optomechanische sensoren (MOMS) zijn stralingshard en combineren een groot bereik

Nadere informatie

Beproevingsrapport: Rapportcode: Datum: 18 april 2013

Beproevingsrapport: Rapportcode: Datum: 18 april 2013 Beproevingsrapport: Toetsing van Voortman Hi Tee bureautafel, hoogte instelbaar aan de eisen t.a.v. afmetingen, veiligheid, sterkte en duurzaamheid zoals gesteld in EN 527-1: 2011,. Rapportcode: 12.0866-3

Nadere informatie

Brandwerende bescherming van betonnen kanaalplaten met Rockfon Facett platen

Brandwerende bescherming van betonnen kanaalplaten met Rockfon Facett platen Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2010-Efectis-R0778 Brandwerende bescherming van betonnen kanaalplaten met Rockfon Facett platen Efectis Nederland BV Centrum voor Brandveiligheid Lange Kleiweg

Nadere informatie

Sleutels tot interventiesucces: welke combinaties van methodieken zorgen voor gezond beweeg- en voedingsgedrag?

Sleutels tot interventiesucces: welke combinaties van methodieken zorgen voor gezond beweeg- en voedingsgedrag? TNO-rapport TNO/LS 2012 R10218 Sleutels tot interventiesucces: welke combinaties van methodieken zorgen voor gezond beweeg- en voedingsgedrag? Behavioural and Societal Sciences Wassenaarseweg 56 2333 AL

Nadere informatie

Efectis Nederland Postbus ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid NZ Bleiswijk V&L

Efectis Nederland Postbus ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid NZ Bleiswijk V&L V&L Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com T.a.v. dhr. T. de Wit Rembrandterf 3 5261 XS VUGHT Bijlage 32 bij besluit 2017/2543-V1 V&L Onze

Nadere informatie

Artikelnummer: ACE TKF Duplex - 2 x SM G.657.A {Batch} {Year} {Length} M

Artikelnummer: ACE TKF Duplex - 2 x SM G.657.A {Batch} {Year} {Length} M Omschrijving ZIP 2.0 SM G.657.A1 De duplex kabel bestaat uit 2 simplex kabels, welke parallel zijn aangebracht in een zgn. figure 8 opbouw ( duplex zip cord ). Deze kabel is geschikt voor direct connectorassemblage

Nadere informatie

DC Tractievoeding Railsystemen: reductie EM emissie. Ir. D. van Bekkum

DC Tractievoeding Railsystemen: reductie EM emissie. Ir. D. van Bekkum DC Tractievoeding Railsystemen: reductie EM emissie Ir. D. van Bekkum 24-04-2013 Overzicht Elektrisch railvervoer: magnetische velden Reductieprincipes Voeding railsysteem: schematisch B-velden van die

Nadere informatie

Energetische besparing zonneboiler DSS ZB 120 TX 2,37

Energetische besparing zonneboiler DSS ZB 120 TX 2,37 Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek / Netherlands Organisation for Applied Scientific Research Opbrengstverklaring Energetische besparing zonneboiler DSS ZB 120 TX 2,37

Nadere informatie

Simulatie van onthechtingsmechanismen bij betonconstructies versterkt met uitwendig gelijmde koolstofvezelwapening. DOV mei 2004 Ernst Klamer

Simulatie van onthechtingsmechanismen bij betonconstructies versterkt met uitwendig gelijmde koolstofvezelwapening. DOV mei 2004 Ernst Klamer Simulatie van onthechtingsmechanismen bij betonconstructies versterkt met uitwendig gelijmde koolstofvezelwapening DOV mei 2004 Ernst Klamer Afstudeercommissie Prof. dr. ir. D.A. Hordijk (TU/e) Dr. ir.

Nadere informatie

Bijl Bruggen. specialist in dragende composietconstructies

Bijl Bruggen. specialist in dragende composietconstructies Bijl Bruggen specialist in dragende composietconstructies BIJL BRUG VOLLEDIG COMPOSIET BIJL kwaliteit Het Dintelmondse Bijl Profielen produceert glasvezelversterkte polyester profielen én complete bruggen.

Nadere informatie

o ATerinzagelegging @ 7906572

o ATerinzagelegging @ 7906572 Octrooiraad o ATerinzagelegging @ 7906572 Nederland @ NL

Nadere informatie

Meten, monitoren en managen.

Meten, monitoren en managen. Meten, monitoren en managen. Het waarborgen van de infrastructuur STEPHAN PEUTE, SIMAC ELECTRONICS Oorzaken kabelfalen 3% 2% 2% 1% 1% 8% 5% 4% 4% 4% 7% 58% Graafschade Montagefout Knaagdieren Brand Voertuigen

Nadere informatie

met TE-YD 28/59 holle boor en VC 20-U-Y stofzuiger

met TE-YD 28/59 holle boor en VC 20-U-Y stofzuiger Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Van Mourik Broekmanweg 6 Postbus 49 2600 AA Delft STOFVRIJWERKEN.TNO.NL F 088 86 63023 T 088 86 63410 Het kwaliteitssysteem van TNO is gecertificeerd overeenkomstig

Nadere informatie

Rapportage Code: V Trapsparingen Atrium Procore Berekening deel A: Sterkteberekening verdieping 8 t.b.v. trapsparing

Rapportage Code: V Trapsparingen Atrium Procore Berekening deel A: Sterkteberekening verdieping 8 t.b.v. trapsparing Rapportage Code: V16001-029 Trapsparingen Atrium Procore Berekening deel A: Sterkteberekening verdieping 8 t.b.v. trapsparing Datum: 16 juni 2016 Referentie: haa / kos Code: V16001-029 Projectgegevens

Nadere informatie

Rookwerendheid van Attema Brandwerende Doorvoer

Rookwerendheid van Attema Brandwerende Doorvoer Postbus 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com Postbus 58 4200 AB GORINCHEM Onze referentie Bleiswijk, Projectnummer ENL-14-001109 Rookwerendheid

Nadere informatie

SOSA FIST SOSA/2SE - FIST SOSA/4SE FIST SOSA/4SC- FIST SOSA/8SC. 1 Introductie

SOSA FIST SOSA/2SE - FIST SOSA/4SE FIST SOSA/4SC- FIST SOSA/8SC. 1 Introductie SOSA I N S T A L L A T I E I N S T R U C T I E FIST SOSA/2SE - FIST SOSA/4SE FIST SOSA/4SC- FIST SOSA/8SC Inhoud 1 Introductie 2 Algemeen 2.2 Afkortingen 2.2 Kit inhoud 2.3 Toebehoren 2.4 Elementen nodig

Nadere informatie

Bij de oplossing zijn de volgende uitgangspunten gekozen:

Bij de oplossing zijn de volgende uitgangspunten gekozen: Project: Pupp Lining De NV Nederlandse Gasunie wilde graag een uitbreiding van de veldcoating systemen voor boringen en persingen. De beoogde kwaliteit van dit veldcoating systeem zou nauwelijks onder

Nadere informatie

De RACI-Spacers voldoen ruimschoots aan deze eisen en bieden bovendien de volgende extra voordelen:

De RACI-Spacers voldoen ruimschoots aan deze eisen en bieden bovendien de volgende extra voordelen: raci-spacers INLEIDING In veel landen is het een voorschrift, dat bij pijpleidingen die wegen of dijken kruisen, gebruik gemaakt wordt van mantelbuizen. Om te voorkomen dat er contact ontstaat tussen de

Nadere informatie

Beoordeling van mogelijke uitbreidingen op het toepassingsgebied van AGC Pyropane beglazing voor EW30 brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2011

Beoordeling van mogelijke uitbreidingen op het toepassingsgebied van AGC Pyropane beglazing voor EW30 brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2011 Efectis Nederland BV Efectis Nederland-rapport 2011-Efectis-R0084 [Rev. 3] Beoordeling van mogelijke uitbreidingen op het toepassingsgebied van AGC Pyropane beglazing voor EW30 brandwerendheid in de zin

Nadere informatie

Brandrapport. 60 brandwerend, enkele deur, volgens NEN-EN

Brandrapport. 60 brandwerend, enkele deur, volgens NEN-EN Brandrapport 60 brandwerend, enkele deur, volgens NEN-EN 1634-1 www.theuma.com Postbus 554-2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16-2665 NZ Bleiswijk 088 3473 723 nederland@efectis.com SAMENVATTING VAN

Nadere informatie

Weerstand tegen strorning in de Gorai rivier

Weerstand tegen strorning in de Gorai rivier Weerstand tegen strorning in de Gorai rivier Samenvatting In deze studie wordt de weerstand tegen strorning in de Gorai rivier onderzocht. Als basis voor deze studie zijn veldmetingen gebruikt die gedaan

Nadere informatie

Berekeningen aslasten. Algemene informatie over berekeningen m.b.t. aslasten

Berekeningen aslasten. Algemene informatie over berekeningen m.b.t. aslasten Algemene informatie over berekeningen m.b.t. aslasten Voor alle typen transportwerk waarbij vrachtwagens worden gebruikt, moet het vrachtwagenchassis van een opbouw worden voorzien. Het doel van de aslastberekeningen

Nadere informatie

Rapport. Akoestische kwaliteit van vloerafwerkingen. Datum: 11 mei 2010 TS/TS/ /AG 16408-3-RA. 1. Inleiding

Rapport. Akoestische kwaliteit van vloerafwerkingen. Datum: 11 mei 2010 TS/TS/ /AG 16408-3-RA. 1. Inleiding Rapport Lid ONRI ISO-9001: 2000 gecertificeerd Betreft: Rapportnummer: Akoestische kwaliteit van vloerafwerkingen AG 16408-3-RA Datum: 11 mei 2010 Ref.: TS/TS/ /AG 16408-3-RA 1. Inleiding In voorliggend

Nadere informatie

natuurkunde havo 2018-I

natuurkunde havo 2018-I Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt scorepunt toegekend. Scheepsradar maximumscore uitkomst: s =,9 0 4 m Elektromagnetische golven bewegen met de lichtsnelheid. De afstand die 8 4 het signaal

Nadere informatie

Hilti accu-boorhamer TE 4-A22 in combinatie met Hilti stofzuigmodule DRS-4-A

Hilti accu-boorhamer TE 4-A22 in combinatie met Hilti stofzuigmodule DRS-4-A Samenvatting van onderzoek Prestatietoets Stieltjesweg 1 Postbus 155 2600 AD DELFT STOFVRIJWERKEN.TNO.NL T 088 866 34 10 Exemplaarnummer: 0100282579 Het kwaliteitssysteem van TNO is gecertificeerd overeenkomstig

Nadere informatie

Artikelnummer: ACE - TKF CTMC 6x SM G.657.A1 (1x6) A-D(ZN)9Y {Batch} {Year} {Length}

Artikelnummer: ACE - TKF CTMC 6x SM G.657.A1 (1x6) A-D(ZN)9Y {Batch} {Year} {Length} Omschrijving 6x SM G.657.A1 (1x6) De Central Tube Mini Cable () is een klantaansluitkabel, bestaande uit een centrale buis gevuld met glasvezels, rondom afgewerkt met aramide garens (als trekontlasting)

Nadere informatie

FACULTEIT TECHNISCHE NATUURWETENSCHAPPEN Opleiding Technische Natuurkunde TENTAMEN

FACULTEIT TECHNISCHE NATUURWETENSCHAPPEN Opleiding Technische Natuurkunde TENTAMEN FACULTEIT TECHNISCHE NATUURWETENSCHAPPEN Opleiding Technische Natuurkunde Vak : Inleiding Optica (146012) Datum : 5 november 2010 Tijd : 8:45 uur 12.15 uur TENTAMEN Indien U een onderdeel van een vraagstuk

Nadere informatie

Beproevingsrapport: Rapportcode: Datum: 18 april 2013

Beproevingsrapport: Rapportcode: Datum: 18 april 2013 Beproevingsrapport: Toetsing van Voortman Hi Tee duo open werkplek, slingerverstelbaar aan de. Rapportcode: 12.0866-2 Datum: 18 april 2013 Rapportcode: 12.0866-2 Datum: 18 april 2013 Pagina: 2/9 SHR Het

Nadere informatie

Type Designation Ohm value range Code AS CTN probe PVC for Millenium 3 (24VDC, ±10%) C -25 C + 85 C

Type Designation Ohm value range Code AS CTN probe PVC for Millenium 3 (24VDC, ±10%) C -25 C + 85 C - Swimming pool - Fountain AS PVC for Millenium 3 (24VDC, ±10%) 10 kω @ 25 C -25 C + 85 C 89750174 Operating temperature -25 +85 C Storage temperature -30 +100 C -25 C +40 C : ± 0.8 C (repetability ± 0,5

Nadere informatie

Principeopbouw van lichtgewicht wegconstructie voor polderweg

Principeopbouw van lichtgewicht wegconstructie voor polderweg Principeopbouw van lichtgewicht wegconstructie voor polderweg Versie 1.1 Document: r121006.2 Opdrachtgever: Stybenex Infra Engineering Delft Delft, 12 oktober 2006 Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Ontwerpprocedure...4

Nadere informatie

zwaartekracht (N of kn) Dus moeten we Fz bepalen dat kan alleen als we de massa weten. Want

zwaartekracht (N of kn) Dus moeten we Fz bepalen dat kan alleen als we de massa weten. Want Sterkteberekening Dissel berekenen op afschuiving. Uitleg over de methode Om de dissel te berekenen op afschuiving moet men weten welke kracht de trekker kan uitoefenen op de bloemkoolmachine. Daarvoor

Nadere informatie

Eindexamen havo natuurkunde II

Eindexamen havo natuurkunde II Eindexamen havo natuurkunde 0 - II Opgave Parasaurolophus maximumscore antwoord: resonantie maximumscore voorbeeld van een berekening: Voor de grondtoon bij een halfgesloten pijp geldt dat de lengte van

Nadere informatie

Annemarie van Beek Milieu en Natuurplanbureau Annemarie.van.Beek@mnp.nl Jan Hooghwerff M+P raadgevende ingenieurs JanHooghwerff@mp.

Annemarie van Beek Milieu en Natuurplanbureau Annemarie.van.Beek@mnp.nl Jan Hooghwerff M+P raadgevende ingenieurs JanHooghwerff@mp. 1/8 Annemarie van Beek Milieu en Natuurplanbureau Annemarie.van.Beek@mnp.nl Jan Hooghwerff M+P raadgevende ingenieurs JanHooghwerff@mp.nl Samenvatting Door M+P Raadgevende Ingenieurs is een onderzoek uitgevoerd

Nadere informatie

INSTITUUT TNO VOOR BOUWMATERIALEN EN BOUWCONSTRUCTIES TOEGEPAST-NATUURWETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK

INSTITUUT TNO VOOR BOUWMATERIALEN EN BOUWCONSTRUCTIES TOEGEPAST-NATUURWETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK * T 'W RAPPORT BETREFFENDE HET GEDRAG BIJ EENZIJDIGE VERHITTING VAN 3 LICHTGEWICHT BETONPLATEN VOORZIEN AAN DE ONDERZIJDE VAN EEN LAAG STEENWOL EN EEN LAAG PYROK MET STREKMETAAL. KA' ' ' F Sk l. lwe Rapportnuinmer

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Tentamen OGO Fysisch Experimenteren voor minor AP (3MN10) Tentamen Inleiding Experimentele Fysica (3AA10)

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Tentamen OGO Fysisch Experimenteren voor minor AP (3MN10) Tentamen Inleiding Experimentele Fysica (3AA10) TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Tentamen OGO Fysisch Experimenteren voor minor AP (3MN10) Tentamen Inleiding Experimentele Fysica (3AA10) d.d. 30 oktober 2009 van 9:00 12:00 uur Vul de presentiekaart

Nadere informatie

Solid Mechanics (4MB00) Toets 2 versie 1

Solid Mechanics (4MB00) Toets 2 versie 1 Solid Mechanics (4MB00) Toets 2 versie 1 Faculteit : Werktuigbouwkunde Datum : 1 april 2015 Tijd : 13.45-15.30 uur Locatie : Matrix Atelier Deze toets bestaat uit 3 opgaven. De opgaven moeten worden gemaakt

Nadere informatie

Inzichten uit rolweerstands- en textuurmetingen op het hoofdwegennet

Inzichten uit rolweerstands- en textuurmetingen op het hoofdwegennet Inzichten uit rolweerstands- en textuurmetingen op het hoofdwegennet ir. Fred Reinink M+P Raadgevende ingenieurs bv dr.ir. Paul Fortuin Rijkswaterstaat ir. Jan Hooghwerff M+P Raadgevende ingenieurs bv

Nadere informatie

c _ty -. zk-sç Nederlandse organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek C6492 voor oouwrnalerlalerl IflSUtUU

c _ty -. zk-sç Nederlandse organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek C6492 voor oouwrnalerlalerl IflSUtUU Nederlandse organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek IflSUtUU J -' voor oouwrnalerlalerl c _ty -. zk-sç S C6492 1 I\IL) en Bouwconstructies Nederlandse Organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk

Nadere informatie

94 Samenvatting te vervormen, wordt de huid bijzonder stijf bij grotere vervormingen. Uit onderzoek is gebleken dat deze eigenschap deels toe te schri

94 Samenvatting te vervormen, wordt de huid bijzonder stijf bij grotere vervormingen. Uit onderzoek is gebleken dat deze eigenschap deels toe te schri Samenvatting De biofysica kan worden beschouwd als het grensgebied tussen de natuurkunde en de biologie. In dit vakgebied worden natuurkundige methoden gebruikt om biologische systemen te analyseren en

Nadere informatie