Stageondersteuning met epos, een elektronisch leerplatform.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stageondersteuning met epos, een elektronisch leerplatform."

Transcriptie

1 Stageondersteuning met epos, een elektronisch leerplatform. 14 doelgroep BaKO BaLO BaSO SLO tijdperspectief : week maand semester opleiding traject regulier werk opleidingsonderdeel vak ped stage Uitdaging Doel Aanpak/oplossing Stagebegeleiding staat onder druk door een brede waaier aan factoren. Stagebegeleiding vraagt heel wat tijd en inspanning van de lerarenopleiders. Flexibilisering, een groeiend aantal studenten, de nog toenemende praktijkcomponent in de opleiding, de geografische spreiding van stageplaatsen en de combinatie met andere taken vragen in de eerste plaats efficiënte organisatie en communicatie om in een goede stagebegeleiding te kunnen voorzien. epos wil het plannen van stages door studenten en stagebezoeken door lectoren makkelijker maken. Bovendien moet het systeem een nauwgezette opvolging van de stagetrajecten van een student toelaten. Het moet ook optimale feedback- en communicatiefaciliteiten bieden. epos staat voor Elektronisch Platform voor Ondersteuning van de Stages en wordt ontwikkeld aan GROEP T voor Leuven Education College. Met behulp van de huidige versie van deze webtoepassing kunnen studenten: hun stagescholen en mentoren ingeven hun geplande stagelessen ingeven en een overzicht downloaden de feedback van lectoren op een stageles bekijken de reflecties na een stageweek per vak invullen

2 hun stage-evaluatie raadplegen. Voor lectoren maakt deze toepassing het mogelijk om: stagebezoeken te plannen waarvoor eerst via allerhande criteria (vak, reeds bezoek van een collegalector, regio,...) studenten geselecteerd worden stage- en contactgegevens te raadplegen automatisch gewaarschuwd te worden (via ) wanneer er iets wijzigt (bv. beginuur, lokaal, vestiging, onderwerp, annulatie,...) aan een les waarvoor een bezoek gepland werd stageroosters van studenten te raadplegen de eigen bezoekplanning te bekijken en te downloaden feedback in te geven per bezochte stageles gebruik te maken van het algemene stageforum van de lectoren steeds over de meest recente informatie te beschikken de stage van studenten te evalueren met de andere lectoren en met de stagedossierverantwoordelijke. De stagecoördinator kan met behulp van een toepassing die is gekoppeld aan het administratieve systeem van de instelling dezelfde gegevens bekijken, aanpassingen uitvoeren, historieken bekijken, statistieken en overzichten opmaken in functie van kwaliteitszorg. epos houdt eveneens de stagedossiers en samengevatte stage-evaluatie bij. Bijkomende info Internetlinks Equipe/instelling/persoon GroepT Leuven Education College, Leuven Hanne Van Laer, Annelies Gils, Mieke Van Ingelghem, Koen Pelsmaekers, Johan Bas en alle studenten en lectoren Contact:

3 TPACK-analyse Vakinhoudelijke kennis Sommige feedback die de lector aan de student geeft, heeft te maken met les- en vakinhouden. Als we de vakdidactiek tot het inhoudelijke domein rekenen, moet de lector als lerarenopleider over voldoende expertise beschikken om de student te kunnen wijzen op werkpunten, om hem of haar tips (werkvormen, aanpak, leermaterialen, ) te kunnen geven, hem of haar te laten nadenken over vakdidactische aspecten die aan de stage zijn verbonden. Bij de evaluatie moet de lerarenopleider de prestatie en vorderingen van de student correct in kaart weten te brengen. GROEP T baseert zich voor deze evaluatie op de basiscompetenties en legt accenten naargelang de opleidingsfase waarin de student zich bevindt. De lector moet dus niet alleen vakinhoudelijk expert zijn wat zijn/haar vakdomein betreft, maar moet als vanzelfsprekend ook competent zijn als lerarenopleider. Technische kennis epos is door de softwareontwikkelaars zo ontworpen dat de gebruikersinterface erg intuïtief is. We kunnen stellen dat de gangbare ICT- en internetbasisvaardigheden meer dan volstaan om op een productieve manier met epos te kunnen werken. Dit geldt zowel voor studenten als voor lectoren. De intuïtieve interface draagt ertoe bij dat epos een groot draagvlak heeft binnen de opleiding. Didactische kennis Op pedagogisch-didactisch vlak spelen voornamelijk de capaciteiten die nodig zijn om de studenten gerichte en snelle feedback te geven over hun stageprestaties. De lector moet in staat zijn feedback zo te formuleren en te illustreren dat de student zijn of haar onderwijspraktijk kan bijstellen. De feedback moet opbouwend zijn en realistisch. De lector moet zich zowel uit de slag weten te trekken bij het aankaarten van werkpunten als bij het geven van schouderklopjes. Leerprocesanalyse Actief Heel wat verantwoordelijkheid ligt bij de studenten. Zij moeten via het invullen van allerlei stagegegevens en het in kaart brengen van hun stagetrajecten een efficiënte stagebegeleiding door de lerarenopleiders mogelijk maken. De studenten houden tijdens hun stagelessen bovendien actief

4 rekening met de feedback en evaluatie die zij, naast eerstelijns mondelinge terugkoppeling, gestructureerd en transparant in epos kunnen raadplegen. Doelgericht epos is ontwikkeld om de administratie en communicatie van stages voor studenten en lectoren te faciliteren. Het ontwerpteam waakt erover dat het systeem laagdrempelig blijft zonder dat te veel toeters en bellen de transparantie en het gebruiksgemak zouden beperken. epos moet op die manier een vlotte organisatie en gerichte feedback bewerkstelligen met het oog op de stageleermomenten van toekomstige leerkrachten. Betekenisvol en contextgebonden Omdat de stagewerking een prominente plaats inneemt in de opleiding, is het werken met epos betekenisvol. Onder andere omdat het systeem op maat gemaakt is van aanwezige opleidingsbehoeften, is er een goede integratie van het systeem in de dagelijkse opleidingspraktijk. Zowel bij studenten als bij lectoren is er sprake van een groot draagvlak. De plaats van epos in de opleidingspraktijk is rechtstreeks verbonden aan de stagecontext en aan de opleiding (bachelor leerkracht kleuter, lager, secundair algemene vakken en P.O. en secundair L.O.). De flexibiliteit van het platform en van het team dat epos realiseert, laat bovendien snelle aanpassingen aan een steeds veranderende context toe. Zelfregulerend Met epos kan zowel sturend als coachend worden gewerkt naar studenten toe. Bij een coachende insteek (bijvoorbeeld feedback op een stageles na een stagebezoek door de lector) neemt de student de verantwoordelijkheid om feedback mee te nemen in zijn of haar volgende stagelessen om te groeien als toekomstig leerkracht. Individueel verschillend Het Elektronisch Platform voor Opvolging van de Stages verkort de afstand tot informatie over de stagetrajecten van de individuele student. Dit maakt het de stagecoördinator en lerarenopleiders mogelijk kort op de bal te spelen en snel te communiceren met elkaar en met de student over recente informatie. Stageplanning, -bezoek, -feedback en -evaluatie zijn op het niveau van de individuele student en de opleiding die hij of zij volgt. SWOT -analyse Sterktes: epos kent een lage gebruiksdrempel omwille van de intuïtieve en overzichtelijke interface. Het systeem is dynamisch en biedt veel flexibiliteit 24/7 anytime, anywhere. De efficiëntie van stageadministratie, -begeleiding en -opvolging verhoogt. Er komt tijd vrij voor meer coaching en evaluatie.

5 De papierberg slinkt aanzienlijk. Vele documenten zijn digitaal gecentraliseerd op epos. Door de goede werking, door het maatwerk en door het faciliterende aspect is er ten aanzien van epos een grote mate van betrokkenheid bij zowel studenten, lectoren en coördinatoren. Ook evaluatie en kwaliteitszorg worden vergemakkelijkt door epos. epos bevordert de snelheid waarmee interventies gedaan en acties ondernomen kunnen worden. epos bevordert de transparantie naar zowel studenten als lectoren toe wat betreft evaluatie en feedback. epos kan snel aan een veranderende context aangepast worden. De snelle toegang tot communicatiegegevens (bijvoorbeeld Skype, ) vergemakkelijkt/versnelt de opvolging van studenten in het buitenland. Kansen epos is gestart vanuit een focus op de lerarenopleiders. Deze focus verschuift gaandeweg naar de student. De behoefte biedt zich aan om epos ook voor mobiel gebruik te optimaliseren. Waarschuwingen bij wijzigingen van geplande bezoeken zullen via sms ontvangen kunnen worden. Een mobiele versie van epos en eventuele links met sociale netwerksites moet studenten en lectoren nog verder faciliteren in het stagegebeuren. epos zal nog krachtiger zijn wanneer ook mentoren en coördinatoren uit stagescholen rechtstreekse toegang hebben tot epos. Het afstemmen van communicatie en administratie langs werkveldzijde zal een nog betere begeleiding van en service aan de student in de hand werken. In de toekomst zal het via epos mogelijk zijn om ook mentoren uit de stagescholen te betrekken en om alle stagegerelateerde (les)documenten te archiveren via het platform. Bedreigingen De ontwikkelingsmogelijkheden van epos zijn legio. De takenlijst voor de ontwikkelaars kan lang worden; de investering bijgevolg groot. epos moet doelgericht blijven doen waarvoor het gemaakt is: faciliteren en tijdswinst opleveren. Een te uitgebreid systeem kan een bedreiging worden voor dit opzet. Visie en blijvende investering van het management moet voldoende mankracht garanderen om in te spelen op ontwikkelingen. epos is nooit af omwille van het steeds veranderende onderwijslandschap, de steeds veranderende context. Het platform mag geen statische databank worden omdat het niet zou kunnen worden aangepast aan de noden van het werkveld en van de opleiding. Het ontwikkelen van epos kreeg pas echt een goede vaart wanneer de softwareontwikkelaars rechtstreeks contact hadden met eindgebruikers die gemachtigd zijn om beslissingen te nemen.

6 Concreet zijn deze eindgebruikers de stagecoördinatoren van de verschillende opleidingen. Handig is dat de softwareontwikkelaars voeling hebben met de onderwijspraktijk en dat de stagecoördinatoren enigszins ICT-minded zijn (open staan, niet per se kundig zijn). Over de samenstelling van het ontwikkelteam moet goed nagedacht worden om een zo productief mogelijk proces te garanderen. De gevolgen die de flexibilisering van de opleiding met zich meebrengt, kan voor een grote complexiteit zorgen om gebruikersgemak, transparantie en overzicht te bewaren.

Digitale tijdlijnen binnen PAV.

Digitale tijdlijnen binnen PAV. Digitale tijdlijnen binnen PAV. 11 doelgroep BaKO BaLO BaSO SLO tijdperspectief : week maand semester opleiding traject regulier werk opleidingsonderdeel: vak ped stage Uitdaging Doel Aanpak/oplossing

Nadere informatie

Vakoverschrijdend aan de slag met wiki s in 1 BaSO

Vakoverschrijdend aan de slag met wiki s in 1 BaSO Vakoverschrijdend aan de slag met wiki s in 1 BaSO 02 doelgroep BaKO BaLO BaSO SLO tijdperspectief : week maand semester opleiding traject regulier werk opleidingsonderdeel: vak ped stage Uitdaging Doel

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Module Didactische competentie stage 3

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Opleiding Module Didactische competentie stage 3 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding SLO Module Didactische competentie stage 3 Code E6 DCS3 Lestijden 40 Studiepunten 6 Ingeschatte totale 150 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot JA aanvragen

Nadere informatie

Leerpaden in Toledo.

Leerpaden in Toledo. Leerpaden in Toledo. 16 doelgroep BaKO BaLO BaSO SLO tijdperspectief : week maand semester opleiding traject regulier werk opleidingsonderdeel: vak p e d stage Uitdaging Het is belangrijk dat studenten

Nadere informatie

Stilstaan bij reflecteren. Een competentiegericht opleidingsportfolio binnen SLO.

Stilstaan bij reflecteren. Een competentiegericht opleidingsportfolio binnen SLO. Stilstaan bij reflecteren. Een competentiegericht opleidingsportfolio binnen SLO. 04 doelgroep BaKO BaLO BaSO SLO tijdperspectief : week maand semester opleiding traject regulier werk opleidingsonderdeel:

Nadere informatie

Beste collega. Stages. Observatiestage

Beste collega. Stages. Observatiestage Beste collega U engageerde zich om één van onze studenten te begeleiden bij zijn stage, waarvoor alvast onze welgemeende dank. Wanneer u meer informatie wil over de lerarenopleidingen en de opbouw van

Nadere informatie

(Gedeeltelijk) afstandsonderwijs in SLO.

(Gedeeltelijk) afstandsonderwijs in SLO. (Gedeeltelijk) afstandsonderwijs in SLO. 05 doelgroep BaKO BaLO BaSO SLO tijdperspectief : week maand semester opleiding traject regulier werk opleidingsonderdeel: vak p e d stage Uitdaging Doel Aanpak/oplossing

Nadere informatie

Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018

Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018 Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018 Bouwstenen praktijk Verkenningsdagen: (bijna) wekelijks, meestal donderdagen experimenteren, uitproberen, observeren, participeren, verantwoorden, Actieve stage:

Nadere informatie

Verkorte trajecten Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs

Verkorte trajecten Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Lerarenopleiding Turnhout Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Verkorte trajecten Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Toelating tot deze verkorte trajecten is een beslissing van de

Nadere informatie

Stageconcept en -planning

Stageconcept en -planning Stageconcept en -planning 2017-2018 Bachelor in het onderwijs: Secundair Onderwijs lichamelijke opvoeding Eerste jaar fase 1 - praktijk deel 1 Het vernieuwde stageconcept is gericht op werkplekleren, aangevuld

Nadere informatie

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk oriëntatie

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk oriëntatie ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Specifieke lerarenopleiding Module Praktijk oriëntatie Code E1 Lestijden 40 Studiepunten 3 Ingeschatte totale 50 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot NEEN

Nadere informatie

Verkorte trajecten BASO 2015-2016

Verkorte trajecten BASO 2015-2016 Verkorte trajecten BASO 2015-2016 Lerarenopleiding Vorselaar Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Toelating tot deze verkorte trajecten is een beslissing van de opleiding, elk dossier wordt individueel

Nadere informatie

pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching

pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching BACHELOR pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching DE BEOORDELINGSCRITERIA VOOR STAGE 2 (WIE DOET WAT? WELKE CRITERIA? WELKE VERWACHTINGEN?) DEEL 1: WIE DOET WAT? ROL VAN DE STUDENT: WETEN,

Nadere informatie

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk verdieping en integratie

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk verdieping en integratie ECTS-fiche a) Identificatie Opleiding Specifieke lerarenopleiding Module Praktijk verdieping en integratie Code E3 + E4 Lestijden 100 + 100 Studiepunten 9 + 9 Ingeschatte totale 300 studiebelasting (in

Nadere informatie

Leerkrachten met dyslexie in de onderwijspraktijk? VELOV-congres 26 maart 2014

Leerkrachten met dyslexie in de onderwijspraktijk? VELOV-congres 26 maart 2014 Leerkrachten met dyslexie in de onderwijspraktijk? VELOV-congres 26 maart 2014 Doelstelling & Onderzoeksvragen Praktische handvatten bieden om om te gaan met dyslexie binnen de lerarenopleiding en het

Nadere informatie

Beste collega. Stages

Beste collega. Stages De specifieke lerarenopleiding van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen maakt een prioriteit van de samenwerking met het werkveld. Deze website wil bijdragen tot een betere communicatie. Beste collega

Nadere informatie

VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS)

VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS) VERKORTE TRAJECTEN extra ONDERWIJSVAK (SECUNDAIR ONDERWIJS) Voor wie? Je bent al leraar, maar je wil je onderwijsbevoegdheid uitbreiden? Dan ben je bij AP aan het juiste adres! De verkorte trajecten voor

Nadere informatie

Opleidingsfase 1 BcLK STAGES

Opleidingsfase 1 BcLK STAGES Opleidingsfase 1 BcLK STAGES Stagecoördinatie Helene Stragier Stagecoördinator Kleuteronderwijs Lokaal C104 Tel: 016/ 37 55 09 helene.stragier@groept.be 1 Administratie Glenn Debruyn 016/ 37.55.08 Glenn.debruyn@groept.be

Nadere informatie

Handleiding voor vakmentoren

Handleiding voor vakmentoren SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Handleiding voor vakmentoren Beste collega U engageerde zich om één van onze studenten te begeleiden bij zijn stage, waarvoor alvast onze welgemeende dank. In deze handleiding

Nadere informatie

Verkorte trajecten BASO TURNHOUT LO-BR. Voor diegenen die al een bachelor- of masterdiploma op zak hebben.

Verkorte trajecten BASO TURNHOUT LO-BR. Voor diegenen die al een bachelor- of masterdiploma op zak hebben. Verkorte trajecten BASO TURNHOUT LO-BR Voor diegenen die al een bachelor- of masterdiploma op zak hebben. Verkort traject na andere bachelor- of masteropleiding Aan houders van een bachelor- of masterdiploma

Nadere informatie

Info stages Bachelor Kleuteronderwijs, Campus Vorselaar

Info stages Bachelor Kleuteronderwijs, Campus Vorselaar Info stages 1819 Bachelor Kleuteronderwijs, Campus Vorselaar Praktijkcoördinator: Elien Peeters 2018-2019 Inhoudsopgave 1 Stagetraject van reguliere studenten 1.1 Stages in het regulier kleuteronderwijs...

Nadere informatie

Competenties, e-portfolio en lerarenopleiding. Veronique.deroeck@ppw.kuleuven.be, yves.blieck@ppw.kuleuven.be, katrien.struyven@ped.kuleuven.

Competenties, e-portfolio en lerarenopleiding. Veronique.deroeck@ppw.kuleuven.be, yves.blieck@ppw.kuleuven.be, katrien.struyven@ped.kuleuven. Competenties, e-portfolio en lerarenopleiding Veronique.deroeck@ppw.kuleuven.be, yves.blieck@ppw.kuleuven.be, katrien.struyven@ped.kuleuven.be 1. Het e-portfolio (EPF) tijdens de stage van de SLO 2 stagedelen

Nadere informatie

Opleidingsbrede verankering van de principes van TOL

Opleidingsbrede verankering van de principes van TOL PROJECTDOELSTELLING Opleidingsbrede verankering van de principes van TOL (Taalontwikkelend lesgeven): Collega's BaKO Studenten Kleuters! Projectpartners + Vakspecialisten Collega's werkveld Mentoren DOELSTELLING

Nadere informatie

Samenwerkend leren tijdens gecombineerd onderwijs.

Samenwerkend leren tijdens gecombineerd onderwijs. Samenwerkend leren tijdens gecombineerd onderwijs. 06 doelgroep BaKO BaLO BaSO SLO tijdperspectief : week maand semester opleiding traject regulier werk opleidingsonderdeel: vak ped stage Uitdaging De

Nadere informatie

GROEIDOSSIER Praktijk SOV

GROEIDOSSIER Praktijk SOV GROEIDOSSIER Praktijk SOV 2016 2017 Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Kattenberg 9 B-9000 Gent Tel.: 09 234 82 70 Fax: 09 234 80 01 www.arteveldehogeschool.be/oso/stage

Nadere informatie

Afstandsonderwijs (AO) binnen de lerarenopleiding Katho

Afstandsonderwijs (AO) binnen de lerarenopleiding Katho Afstandsonderwijs (AO) binnen de lerarenopleiding Katho Vraagstelling/Probleemstelling Omschrijving: De opleiding via afstandsonderwijs is ontstaan vanuit een vraag op de arbeidsmarkt. Er was een tekort

Nadere informatie

Hervorming lerarenopleidingen. Toon Martens Algemeen directeur UC Leuven-Limburg

Hervorming lerarenopleidingen. Toon Martens Algemeen directeur UC Leuven-Limburg Hervorming lerarenopleidingen Toon Martens Algemeen directeur UC Leuven-Limburg Conceptnota Uitgangspunten conceptnota 1. Versterking van instroom via verplichte niet-bindende toelatingsproef 2. Alle lerarenopleidingen

Nadere informatie

Info stages Bachelor Kleuteronderwijs, Campus Vorselaar. Praktijkcoördinator: Elien Peeters

Info stages Bachelor Kleuteronderwijs, Campus Vorselaar. Praktijkcoördinator: Elien Peeters Info stages 1920 Bachelor Kleuteronderwijs, Campus Vorselaar Praktijkcoördinator: Elien Peeters 2018-2019-2020 Inhoudsopgave 1 Stagetraject van reguliere studenten 1.1 Stages in het regulier kleuteronderwijs...

Nadere informatie

20/03/2012. Opbouw. In historisch perspectief. De stage van instellingsnaar

20/03/2012. Opbouw. In historisch perspectief. De stage van instellingsnaar De stage van instellingsnaar Vlaams niveau. Pieter Vielfont Opleidingshoofd LSO Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 2.0 België licentie

Nadere informatie

Wiskunde als tweede vakdidactiek opnemen

Wiskunde als tweede vakdidactiek opnemen Wiskunde als tweede vakdidactiek opnemen Wat houdt het in? 2 Wat houdt het in? binnen keuzeruimte van een andere SLO (bv. natuurwetenschappen, economie, ) wiskunde als tweede vakdidactiek opnemen je volgt

Nadere informatie

STAGES 1 BcLL 2014-2015. Studenten Van OPLEIDINGSFASE 1 = OF1 Van harte welkom! Stagesecretariaat C104

STAGES 1 BcLL 2014-2015. Studenten Van OPLEIDINGSFASE 1 = OF1 Van harte welkom! Stagesecretariaat C104 STAGES 1 BcLL 2014-2015 Studenten Van OPLEIDINGSFASE 1 = OF1 Van harte welkom! Stagesecretariaat C104 1 Administratie Glenn Debruyn 016/ 37.55.08 Glenn.debruyn@groept.be Handtekenmomenten : Ma, do, vrij:

Nadere informatie

Deze stageperiode start met een aantal observatie- en participatiedagen in de stageschool en enkele stagevoorbereidingsdagen op de hogeschool.

Deze stageperiode start met een aantal observatie- en participatiedagen in de stageschool en enkele stagevoorbereidingsdagen op de hogeschool. Stageperiode 1B Situering Stageperiode 1B valt in het 2 de semester. De studenten lopen deze stage per twee in één stageklas. De duo s lopen per semester stage in een ander leerjaar. De studenten lopen

Nadere informatie

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk experiment

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk experiment ECTS-fiche a) Identificatie Opleiding Specifieke lerarenopleiding Module Praktijk experiment Code E2 Lestijden 80 Studiepunten 6 Ingeschatte totale 120 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot NEEN

Nadere informatie

Thomas More Kempen kleuteronderwijs Academiejaar

Thomas More Kempen kleuteronderwijs Academiejaar Thomas More Kempen kleuteronderwijs Academiejaar 2016-2017 1. Samen opleiden Sinds 2012-2013 begeleiden wij in Thomas More Kempen onze studenten kleuteronderwijs volgens de principes van Samen opleiden.

Nadere informatie

Mentorenvorming 2 BaKO : 22/3/2018

Mentorenvorming 2 BaKO : 22/3/2018 Mentorenvorming 2 BaKO : 22/3/2018 WELKOM! Agenda DEEL 1: ALGEMEEN AFSPRAKEN EN VERWACHTINGEN (praktijkwijzer) DEEL 2: PRAKTIJK 2 DE JAAR (OF 2) stage bij 5-jarigen: opzet en verwachtingen PAUZE DEEL 3:

Nadere informatie

Wegwijzer groeistages

Wegwijzer groeistages SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Wegwijzer groeistages 1.Inleiding Tijdens de twee groeistages staat het functioneren als vakleerkracht centraal. In die zin zijn de groeistages een vervolg op de instapstage.

Nadere informatie

Hoorzitting Commissie Onderwijs Conceptnota lerarenopleiding

Hoorzitting Commissie Onderwijs Conceptnota lerarenopleiding Hoorzitting Commissie Onderwijs Conceptnota lerarenopleiding Lerarenopleidingen versterken Visie hogescholen bij de conceptnota Johan Veeckman, voorzitter VLHORA 1 Algemene aandachtspunten Nood aan promotie

Nadere informatie

Werkveld en lerarenopleiding een krachtig team

Werkveld en lerarenopleiding een krachtig team Werkveld en lerarenopleiding een krachtig team Lieve Oosterlinck Gent docent pedagogische wetenschappen coördinator praktijk Ria Rombouts Antwerpen docent natuurwetenschappen coördinator praktijk Vlaamse

Nadere informatie

SLO GW zoekt Mentor met Passie. Naar een vernieuw(en)d stagemodel 10 mei 2017

SLO GW zoekt Mentor met Passie. Naar een vernieuw(en)d stagemodel 10 mei 2017 SLO GW zoekt Mentor met Passie Naar een vernieuw(en)d stagemodel 10 mei 2017 Overzicht sessie 1. Tot nu toe 2. Waarom? Wat dreef ons? Wat is ons doel? 3. Hoe? Pijlers: Wat vinden wij belangrijk? 4. Wat?

Nadere informatie

Een switchtraject op maat van diverse doelgroepen studenten Bachelor onderwijs: kleuteronderwijs Nikolaas Arts

Een switchtraject op maat van diverse doelgroepen studenten Bachelor onderwijs: kleuteronderwijs Nikolaas Arts Een switchtraject op maat van diverse doelgroepen studenten Bachelor onderwijs: kleuteronderwijs Nikolaas Arts Workshop Kansengroepen en stage VLOR 25/1/12 SWITCH = Praktijkvoorbeeld van diversiteit in

Nadere informatie

Digitaal vertellen. Je stem ontdekken en didactisch exploiteren.

Digitaal vertellen. Je stem ontdekken en didactisch exploiteren. Digitaal vertellen. Je stem ontdekken en didactisch exploiteren. 07 doelgroep BaKO BaLO BaSO SLO tijdperspectief : week maand semester opleiding traject regulier werk opleidingsonderdeel: vak ped stage

Nadere informatie

Afspraken Begeleidings- en evaluatietraject Mentorenproject Traject functiebeschrijvingen. SG SN BaO loopbaanontwikkeling / loopbaanbegeleiding

Afspraken Begeleidings- en evaluatietraject Mentorenproject Traject functiebeschrijvingen. SG SN BaO loopbaanontwikkeling / loopbaanbegeleiding Loopbaanbegeleiding Loopbaanontwikkeling personeelsbeleid in de SG SN BaO Info 18 april 2008 Inhoud van de sessie Schets van het groeiproces Beleidsvoorbereidende jaren Consequenties voor de definitieve

Nadere informatie

Didactische werkvormen in het hoger onderwijs. Sandra Heleyn, Isabelle Claeys, Ann Verdonck

Didactische werkvormen in het hoger onderwijs. Sandra Heleyn, Isabelle Claeys, Ann Verdonck Didactische werkvormen in het hoger onderwijs Sandra Heleyn, Isabelle Claeys, Ann Verdonck HoGent, een mix van werkvormen Uitgangspunten: Elk talent telt>>maatwerk gezien diversiteit in instroom Vraag

Nadere informatie

Reflecteren over competenties. Een digitaal portfolio in de opleiding kleuteronderwijs.

Reflecteren over competenties. Een digitaal portfolio in de opleiding kleuteronderwijs. Reflecteren over competenties. Een digitaal portfolio in de opleiding kleuteronderwijs. 03 doelgroep BaKO BaLO BaSO SLO tijdperspectief : week maand semester opleiding traject regulier werk opleidingsonderdeel:

Nadere informatie

Leerdoelen en succescriteria in de wiskundelessen.

Leerdoelen en succescriteria in de wiskundelessen. Leerdoelen en succescriteria in de wiskundelessen tom.robijns@ucll.be marieke.vandersmissen@ucll.be Aanleiding Integreren van relevante nieuwe inzichten over wat werkt in onderwijs in een nieuw ontwikkeld

Nadere informatie

Mentorenvorming 21 maart 2019

Mentorenvorming 21 maart 2019 Mentorenvorming 21 maart 2019 Praktijk 2 BaKO Verkenningsdagen en stage bij 5-jarige kleuters Programma Welkom! Uitgangspunten praktijk BaKO Afspraken en verwachtingen VK-dagen en stage Pauze Universal

Nadere informatie

Mentorenoverleg 1 BALO (30/01/2019)

Mentorenoverleg 1 BALO (30/01/2019) Mentorenoverleg 1 BALO (30/01/2019) Agenda Wat verwachten we van onze studenten 1 BaLO? Praktische invulling semester 2 Begeleiden en beoordelen Inspireren over onderwijs Afronding Wat verwachten we van

Nadere informatie

WERKPLEKLEREN OPLEIDINGSFASE 3 ACADEMIEJAAR Geachte stagementor, vakmentor(en)

WERKPLEKLEREN OPLEIDINGSFASE 3 ACADEMIEJAAR Geachte stagementor, vakmentor(en) WERKPLEKLEREN OPLEIDINGSFASE 3 ACADEMIEJAAR 2018-2019 Geachte stagementor, vakmentor(en) Het traject werkplekleren bestaat uit een differentiatiestage (3 weken in semester 1 05/11/2018 t.e.m. 23/11/2018)

Nadere informatie

Betreft: Praktijk 3 de jaar Bachelor Lager Onderwijs. Beste mentor

Betreft: Praktijk 3 de jaar Bachelor Lager Onderwijs. Beste mentor Groep lerarenopleiding - Kleuter- en lager onderwijs Campus Oude Luikerbaan, Oude Luikerbaan 79, 3500 Hasselt - T 011 18 05 00 Betreft: Praktijk 3 de jaar Bachelor Lager Onderwijs Het is eind mei. Het

Nadere informatie

Info praktijk 2 BaLO Academiejaar

Info praktijk 2 BaLO Academiejaar 1. INHOUD EN ORGANISATIE PRAKTIJK 2 BaLO De student loopt gedurende het hele jaar stage in eenzelfde school. In samenspraak met de stageschool kiest hij twee graden (per semester een andere graad) waarin

Nadere informatie

Directievergadering BaKO-BaLO 6 mei 2015 Heverlee

Directievergadering BaKO-BaLO 6 mei 2015 Heverlee Directievergadering BaKO-BaLO 6 mei 2015 Heverlee UCLL: onze nieuwe hogeschool Volgend academiejaar Stageregelingen BaKO in 1.11-1.12 BaLO in aula Brooddozenlunch agenda voor vandaag Een nieuw logo Onze

Nadere informatie

Studenten aan de slag met TALENTEN tijdens buitenlandse stages. Kristien Lacluyse, Ann Van Hooste, Hilde Loenders

Studenten aan de slag met TALENTEN tijdens buitenlandse stages. Kristien Lacluyse, Ann Van Hooste, Hilde Loenders Studenten aan de slag met TALENTEN tijdens buitenlandse stages Kristien Lacluyse, Ann Van Hooste, Hilde Loenders Overzicht Even voorstellen Situering onderzoek Grenzen verleggen: Droom of realiteit? Buitenlandse

Nadere informatie

Verkorte trajecten BASO

Verkorte trajecten BASO 1 Verkorte trajecten BASO 2018-2019 Toelating tot deze verkorte trajecten is een beslissing van de opleiding, elk dossier wordt individueel bekeken. Bachelor in het Onderwijs: secundair onderwijs Voor:

Nadere informatie

Wat we minimaal verwachten van een student uit 1 BaKO - 1 BaLO: Eerste stappen in stiel leren

Wat we minimaal verwachten van een student uit 1 BaKO - 1 BaLO: Eerste stappen in stiel leren In de praktijk werken we aan de visie op leraarschap, beheersingsniveau opleidingsfase 1: Wat we minimaal verwachten van een student uit 1 BaKO - 1 BaLO: Eerste stappen in stiel leren SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK

Nadere informatie

Praktijk, reflectief en onderzoekend leren 2 BaLO (B-UCLL-QB1595)

Praktijk, reflectief en onderzoekend leren 2 BaLO (B-UCLL-QB1595) Praktijk, reflectief en onderzoekend leren 2 BaLO (B-UCLL-QB1595) 17 studiepunten Nederlands Beide semesters Uitgesloten voor examencontract Bunkens Bart (coördinator) Meer POC PBA Lager onderwijs (Limburg)

Nadere informatie

Didactische Competentie Stage SLO. Infomoment stage 1 december 2017

Didactische Competentie Stage SLO. Infomoment stage 1 december 2017 Didactische Competentie Stage SLO Infomoment stage 1 december 2017 Infomoment stage 1. Voor je ermee begint 2. Je eigenlijke stage 3. Achteraf 2 1. Voor je ermee begint 1. Basisinformatie Geen educatief

Nadere informatie

BaLO welkom

BaLO welkom BaLO 2017-2018 welkom Het beste van de 3 campussen Veel ervaring opdoen Veel mogen oefenen Geleidelijke opbouw van stages Breed kijken naar het onderwijs Gebruik van competentieprofiel voor begeleiden

Nadere informatie

Stagevademecum. Data: - indienen van stageaanvragen vóór 14/06/2018, 19/09/2018, 24/10/2018, 08/01/2019;

Stagevademecum. Data: - indienen van stageaanvragen vóór 14/06/2018, 19/09/2018, 24/10/2018, 08/01/2019; 1 WICO-procedure a De aanvraag Stagevademecum De student doet de aanvraag via www.wico.be. Deze individuele aanvraag is ook vereist wanneer het opleidingsinstituut een gegroepeerde aanvraag heeft ingediend.

Nadere informatie

Visie Op Stage Bachelor in het onderwijs: lager onderwijs (avondonderwijs)

Visie Op Stage Bachelor in het onderwijs: lager onderwijs (avondonderwijs) Visie Op Stage Bachelor in het onderwijs: lager onderwijs (avondonderwijs) Opbouw van de stageleerlijn We schreven in onze visie op de opleiding dat we enerzijds willen vertrekken vanuit de student en

Nadere informatie

Infosessie stage communicatiewetenschappen. Stagecoördinator Eva Koppen

Infosessie stage communicatiewetenschappen. Stagecoördinator Eva Koppen Infosessie stage communicatiewetenschappen Stagecoördinator Eva Koppen stagescomwet@soc.kuleuven.be eva.koppen@soc.kuleuven.be Stagecoördinator? Voor alle vragen of opmerkingen in verband met de stage

Nadere informatie

De specifieke lerarenopleiding

De specifieke lerarenopleiding geëngageerd onderzoekend communicatief talent ontwikkelend vakdeskundig leerling gericht samenwerkend De specifieke lerarenopleiding dynamisch leergierig master Jij bent... inspirerend creatief toekomstgericht

Nadere informatie

DIDACTISCHE COMPETENTIE STAGE SLO. Infomoment stage 30 november 2018

DIDACTISCHE COMPETENTIE STAGE SLO. Infomoment stage 30 november 2018 DIDACTISCHE COMPETENTIE STAGE SLO Infomoment stage 30 november 2018 INFOMOMENT STAGE 1. Voor je ermee begint 2. Je eigenlijke stage 3. Achteraf 2 1. VOOR JE ERMEE BEGINT 1. Basisinformatie Geen educatief

Nadere informatie

Didactische competentie oefenlessen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4

Didactische competentie oefenlessen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4 MODULE Didactische competentie oefenlessen A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4 Aantal

Nadere informatie

GROEIDOSSIER Praktijk SOV

GROEIDOSSIER Praktijk SOV GROEIDOSSIER Praktijk SOV 2017 2018 Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Kattenberg 9 B-9000 Gent Tel.: 09 234 82 70 Fax: 09 234 80 01 www.arteveldehogeschool.be/oso/stage

Nadere informatie

MICROTEACHING: een kort lesfragment door een student gegeven aan medestudenten.

MICROTEACHING: een kort lesfragment door een student gegeven aan medestudenten. Inhouden en doelen van de opdrachten in de praktijkcomponent van de SLO en de GLO van BEO MICROTEACHING: een kort lesfragment door een student gegeven aan medestudenten. de student geeft 10 à 20 minuten

Nadere informatie

FORMULIER MENTOREN bachelor kleuteronderwijs tweede opleidingsfase (2 BaKO) m.i.v. semester 5

FORMULIER MENTOREN bachelor kleuteronderwijs tweede opleidingsfase (2 BaKO) m.i.v. semester 5 FORMULIER MENTOREN bachelor kleuteronderwijs tweede opleidingsfase (2 BaKO) m.i.v. semester 5 vestiging Diest - Weerstandsplein 2-3290 Diest tel. 016 375 400 - dlo.diest@ucll.be vestiging Heverlee - Naamsesteenweg

Nadere informatie

Betreft: Praktijk 2 de jaar Bachelor Lager Onderwijs Hasselt, 18 september 2017

Betreft: Praktijk 2 de jaar Bachelor Lager Onderwijs Hasselt, 18 september 2017 P a g i n a 1 Departement Lerarenopleiding Campus Oude Luikerbaan Oude Luikerbaan 79, 3500 Hasselt T 011 18 05 00 Betreft: Praktijk 2 de jaar Bachelor Lager Onderwijs Hasselt, 18 september 2017 Beste directie

Nadere informatie

Didactische Competentie Stage SLO. Infomoment stage 27 mei 2016

Didactische Competentie Stage SLO. Infomoment stage 27 mei 2016 Didactische Competentie Stage SLO Infomoment stage 27 mei 2016 Infomoment stage 1. Voor je ermee begint 2. Je eigenlijke stage 3. Achteraf 2 1. Voor je ermee begint 1. Basisinformatie Geen educatief verlof

Nadere informatie

WELKOM IN KHLim-BaLO

WELKOM IN KHLim-BaLO WELKOM IN KHLim-BaLO Bachelor leraar lager onderwijs (BaLO) Een driejarige bachelor-opleiding met een startmoment in september afstudeermoment: juni En met een startmoment in februari afstudeermoment:

Nadere informatie

FINANCIËLE VORMING IN DE LERARENOPLEIDING. Greet Fastré, Sebastiaan Jans, Karolien Vlayen

FINANCIËLE VORMING IN DE LERARENOPLEIDING. Greet Fastré, Sebastiaan Jans, Karolien Vlayen FINANCIËLE VORMING IN DE LERARENOPLEIDING Greet Fastré, Sebastiaan Jans, Karolien Vlayen Welke rol moeten lerarenopleidingen spelen in het bereiken van VOET op secundaire scholen? Welke rol moeten lerarenopleidingen

Nadere informatie

School of Education kernproject. Maximaliseren van stagebegeleiding in contexten met minimale fysieke aanwezigheid op de stagescholen

School of Education kernproject. Maximaliseren van stagebegeleiding in contexten met minimale fysieke aanwezigheid op de stagescholen School of Education kernproject Maximaliseren van stagebegeleiding in contexten met minimale fysieke aanwezigheid op de stagescholen SoE studiedag, dd. 04-10-2013 Betrokken bij stagebegeleiding in lerarenopleiding?

Nadere informatie

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING

Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING Infobrochure SLO SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING INHOUD Voor wie? Waar staan wij voor? Opleidingsstructuur en diploma Inhoud van de modules Studiepunten Studieduur en modeltraject Flexibiliteit Waar en wanneer

Nadere informatie

Elektronische leeromgeving en didactiek. Wilfred Rubens http://www.slideshare.net/wrubens

Elektronische leeromgeving en didactiek. Wilfred Rubens http://www.slideshare.net/wrubens Elektronische leeromgeving en didactiek Wilfred Rubens http://www.slideshare.net/wrubens Programma Wat is een ELO? Voorbeelden Didactiek en ELO Voorbeelden leeractiviteiten in een ELO Functionaliteiten

Nadere informatie

Visie op de didactische stage

Visie op de didactische stage Leergemeenschappen als hefboom tot reflectief ervaringsleren Catherine Malfait en Reine De Rudder BACHELOR LERAAR LAGER ONDERWIJS BALO SINT-NIKLAAS Visie op de didactische stage S amen school maken A nkerscholen

Nadere informatie

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-Fiche opleidingsonderdeel: VAKDIDACTISCHE STUDIE Code: 10377 Academiejaar: 2017-2018 Aantal studiepunten: 3 Studietijd: 75 a 90 uur Deliberatie: Mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

Faculteit Geesteswetenschappen BASISGEGEVENS STAGE. onvoldoende voldoende. goed. goed. Eindoordeel (cijfer): Toelichting: ONDERTEKENING STAGEDOCENT

Faculteit Geesteswetenschappen BASISGEGEVENS STAGE. onvoldoende voldoende. goed. goed. Eindoordeel (cijfer): Toelichting: ONDERTEKENING STAGEDOCENT Faculteit Geesteswetenschappen FEEDBACK & BEOORDELINGSFORMULIER ONDERWIJSSTAGES (BA & MA) De beoordeling van de onderwijsstages op Bachelor 3 en masterniveau bestaat uit twee onderdelen: het functioneren

Nadere informatie

STAGEHANDLEIDING VOOR MENTOREN SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING (SLO)

STAGEHANDLEIDING VOOR MENTOREN SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING (SLO) STAGEHANDLEIDING VOOR MENTOREN SPECIFIEKE LERARENOPLEIDING (SLO) ACADEMIEJAAR 2014-2015 INHOUDSTAFEL Vooraf... 3 1. De specifieke lerarenopleiding (SLO)... 4 2. De praktijkcomponent: opbouw... 5 3. Begeleiding:

Nadere informatie

Duaal leren HoGent & Siemens Agoria event 16 november All rights reserved.

Duaal leren HoGent & Siemens Agoria event 16 november All rights reserved. Duaal leren HoGent & Siemens Agoria event 16 november 2017 All rights reserved. www.hogent.be www.siemens.be Voor welke partij heeft een duaal leren traject de meeste meerwaarde? o Bedrijf o Hoger Onderwijsinstelling

Nadere informatie

Het drieveldensysteem bij vreemdetalenonderwijs.

Het drieveldensysteem bij vreemdetalenonderwijs. Het drieveldensysteem bij vreemdetalenonderwijs. 01 doelgroep BaKO BaLO BaSO SLO tijdperspectief week maand semester opleiding traject regulier werk opleidingsonderdeel Uitdaging vak ped stage Elke hogeschool

Nadere informatie

Stageconcepten. Stage 1 BALO - Studenten eerste opleidingsfase. Stage 2 BALO - Studenten tweede opleidingsfase

Stageconcepten. Stage 1 BALO - Studenten eerste opleidingsfase. Stage 2 BALO - Studenten tweede opleidingsfase Stageconcepten Stage 1 BALO - Studenten eerste opleidingsfase De studenten van het eerste jaar staan per twee in dezelfde klas. De stage is opgedeeld in twee periodes: semester 1 en semester 2 (respectievelijk

Nadere informatie

Projectleider IT-infrastructuur

Projectleider IT-infrastructuur Functiebeschrijving Projectleider IT-infrastructuur Functiegegevens Functiebenaming : Directie : Team: Loonschaal: Rapporteert aan: Projectleider IT-infrastructuur Bedrijfsvoering IT A1a-A3a IT-coördinator

Nadere informatie

Competentiegerichte stageevaluatie binnen verpleegkunde- HBO5

Competentiegerichte stageevaluatie binnen verpleegkunde- HBO5 Competentiegerichte stageevaluatie binnen verpleegkunde- HBO5 St Franciscusinstituut Leuven Els Swinnen 29 april 2015 Structuur van de opleiding MODULE 1 Initiatie verpleegkunde MODULE 2 Verpleegkundige

Nadere informatie

De leerkracht stelt duidelijke opbrengst- en inhoudsdoelen op en geeft concreet aan wat verwacht wordt van het werken in de klas en de omgang met

De leerkracht stelt duidelijke opbrengst- en inhoudsdoelen op en geeft concreet aan wat verwacht wordt van het werken in de klas en de omgang met Doelgericht werken De leerkracht stelt duidelijke opbrengst- en inhoudsdoelen op en geeft concreet aan wat verwacht wordt van het werken in de klas en de omgang met elkaar. Wat zien en horen we als onze

Nadere informatie

WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO- januari 2018

WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO- januari 2018 WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO- januari 2018 Met welke verwachtingen ben ik naar hier gekomen? Terugblik: ontmoeten en waarderen Inhoud 1. Focus van de opleiding: Waar richten we studenten

Nadere informatie

Procedure voor aanvraag vrijstelling op basis van EVC EVK. Specifieke lerarenopleiding

Procedure voor aanvraag vrijstelling op basis van EVC EVK. Specifieke lerarenopleiding Procedure voor aanvraag vrijstelling op basis van EVC EVK Specifieke lerarenopleiding 1. EVK EVK staat voor Erkenning van Verworven Kwalificaties. Dit betekent dat je vrijstelling kunt bekomen op basis

Nadere informatie

Integraal Automotive Onderwijs 11 september 2012 Ellen Klatter, Lector Didactiek van het Techniekonderwijs

Integraal Automotive Onderwijs 11 september 2012 Ellen Klatter, Lector Didactiek van het Techniekonderwijs Didactiek Techniek Integraal Automotive Onderwijs 11 september 2012 Ellen Klatter, Lector Didactiek van het Techniekonderwijs Integraal Automotive Onderwijs 11 september 2012 Ellen Klatter, Lector Didactiek

Nadere informatie

Stagereglement Specifieke Lerarenopleiding (SLO) Academiejaar

Stagereglement Specifieke Lerarenopleiding (SLO) Academiejaar Interfacultair Departement LerarenOpleiding Stagereglement Specifieke Lerarenopleiding (SLO) Academiejaar 2015-2016 Hoofdstuk I: Definities Artikel 1: voor de toepassing van dit reglement betekenen de

Nadere informatie

Werkplekleren HoGent & Siemens 7 februari All rights reserved.

Werkplekleren HoGent & Siemens 7 februari All rights reserved. Werkplekleren HoGent & Siemens 7 februari 2018 All rights reserved. www.hogent.be www.siemens.be Voor welke partij heeft werkplekleren de meeste meerwaarde? o Bedrijf o Hoger Onderwijsinstelling o Student

Nadere informatie

Didactische competentie oefenlessen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4

Didactische competentie oefenlessen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4 MODULE Didactische competentie oefenlessen A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4 Aantal

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK GEWOON BASISONDERWIJS: KLEUTERONDERWIJS. 1.1 U1. Afstemming van het aanbod op het gevalideerd doelenkader

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK GEWOON BASISONDERWIJS: KLEUTERONDERWIJS. 1.1 U1. Afstemming van het aanbod op het gevalideerd doelenkader ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK JK GEWOON BASISONDERWIJS: KLEUTERONDERWIJS 1.1 U1. Afstemming van het aanbod op het gevalideerd doelenkader 1.1.1 Ontwikkelingsschaal U1 Het aanbod is onvoldoende

Nadere informatie

Hieronder krijgen jullie een woordje uitleg bij de clustertoewijzing, de inhoudelijke thema s en de aanspreekpunten.

Hieronder krijgen jullie een woordje uitleg bij de clustertoewijzing, de inhoudelijke thema s en de aanspreekpunten. Vakdidactiek in afstand: een handleiding voor cursisten Beste cursist Vanaf volgend semester volg jij specifieke vakdidactiek in de cluster van jouw vereiste bekwaamheid. Deze specifieke vakdidactiek wordt

Nadere informatie

Infosessie stage communicatiewetenschappen. Stagecoördinator Eva Koppen

Infosessie stage communicatiewetenschappen. Stagecoördinator Eva Koppen Infosessie stage communicatiewetenschappen Stagecoördinator Eva Koppen stagescomwet@soc.kuleuven.be eva.koppen@soc.kuleuven.be Stagecoördinator? Voor alle vragen of opmerkingen in verband met de stage

Nadere informatie

Werkplekleren: leren doen doet leren 6 februari 2012

Werkplekleren: leren doen doet leren 6 februari 2012 Werkplekleren: leren doen doet leren 6 februari 2012 Workshop werkplekleren: opbouw Wat is werkplekleren? Uitgangspunt Waarom werkplekleren? Getuigenissen Wedstrijd Toekomst werkplekleren? Advies SERV

Nadere informatie

Stage Arabistiek en Islamkunde. Colin van den Akker Stagecoördinator Arabistiek en Islamkunde

Stage Arabistiek en Islamkunde. Colin van den Akker Stagecoördinator Arabistiek en Islamkunde Stage Arabistiek en Islamkunde Colin van den Akker Stagecoördinator Arabistiek en Islamkunde Deze presentatie Administratie voor de stage Opvolging tijdens de stage Evaluatie na de stage Vragen en opmerkingen

Nadere informatie

Kwaliteit van stages in geneeskundige en tandheelkundige vervolgopleidingen

Kwaliteit van stages in geneeskundige en tandheelkundige vervolgopleidingen Kwaliteit van stages in geneeskundige en tandheelkundige vervolgopleidingen Prof. dr. Dirk Van Raemdonck KAGB, KU Leuven I. PROBLEMEN Ontbreken cultuur lerende organisatie in stagediensten GEBREK AAN:

Nadere informatie

GROEIDOSSIER PRAKTIJK 2 DOORGROEISTAGE

GROEIDOSSIER PRAKTIJK 2 DOORGROEISTAGE GROEIDOSSIER PRAKTIJK 2 DOORGROEISTAGE 2016 2017 2 1 Vooraf 3 2 OVERZICHT EN TIMING OPDRACHTEN 5 3 INHOUD en UITWERKING van het groeidossier PR2 doorgroeistage 7 3.1 Voorafgaand aan de start van stageperiode

Nadere informatie

Actief in de digitale leeromgeving

Actief in de digitale leeromgeving Actief in de digitale leeromgeving School of Education 21 oktober 2010 Lore Dewulf Anik Janssens Opbouw sessie Inleiding (10 ) Twee praktische scenario s (2x30 ) o Aansturing van zelfstudie door discussiefora

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK JK BUITENGEWOON ONDERWIJS 1.1 Beginsituatiebepaling 1.1.1 H1. Gegevensverzameling 1.1.1.1 Ontwikkelingsschaal H1 Het multidisciplinaire team verzamelt geen of

Nadere informatie

Stageconcepten. Stage 1 ste jaar - Studenten eerste opleidingsfase

Stageconcepten. Stage 1 ste jaar - Studenten eerste opleidingsfase Stageconcepten Stage 1 ste jaar - Studenten eerste opleidingsfase De studenten van het eerste jaar lopen het hele jaar stage in eenzelfde klas. De stage gaat door bij 3-, 4- of 5-jarigen (niet in een klas

Nadere informatie

Studiedag Afstandsleren in de praktijk. Catherine De Roo 22/12/11

Studiedag Afstandsleren in de praktijk. Catherine De Roo 22/12/11 Studiedag Afstandsleren in de praktijk Catherine De Roo 22/12/11 Overzicht Omschrijving,doelgroepen Case AFLE: verschillen met regulier onderwijs; profiel std Blik achter de schermen Bedenkingen Uw inbreng

Nadere informatie